Page 1

1 18

Øyer magasinet Årgang 21

Hyttesuksess

på Musdalsætra side 6 og 7

Scandic Hafjell heier på ungdommen side 4

gdhytte.no - ny avis for hytteeiere side 56

Revymoro på Nermo side 11

God påske


3-retters middag kl. 18.00-21.00. Per voksen 565,Egen barnemeny! Lett lunsj, kaffe og vafler.

SKjæRToRSdAG:

Hundekjøring. Pris: barn u. 7 år gratis, 7-13 år 350.-, voksen 650,For informasjon og påmelding, kontakt ida på ida@sjusjoenhuskytours.no

LANGFREdAG:

SVØMMEBASSENGET ER ÅPENT KL.17.00 - 18.00

Foto: Jørn Allan Pedersen

FREM TIL PÅSKEAFTEN. Værforbehold. Voksne kr 100/barn kr 80

2 ØYERmagasinet

Eksklusiv intimkonsert med tidenes VAMP vokalist Vidar johnsen kl 22.00. Pris 285,- per person. Begrenset antall plasser. Billetter kjøpes i resepsjonen.

Hafjelltoppen, 2636 Øyer, tlf. 61 27 52 52 E-post: firmapost@ilsetra.no


Øyermagasinet NR. 1 - 2018. Mars Redaksjonelt ansvar: GD reklame Annonser: GD reklame, annonse@gd.no Layout og grafisk produksjon: GD reklame Trykk: Dale-Gudbrands Trykkeri Opplag: 5800 eksemplarer Foto cover: Jon Gunnar Henriksen

TIPS

ØYERMAGASINET! Foto: Geir Olsen

oyermagasinet@gd.no

Velkommen til årets første utgave av Øyermagasinet!

INNHOLD 26 Miljøvennlig transport i Hafjell og Hunderfossen

Og velkommen til alle fastboende og fritidsbeboere i landets dyreste hyttekommune. I 2017 ble hytter i vår kommune i gjennomsnitt solgt for 3,325 millioner kroner. Det viser statistikken Dagens Næringsliv omtalte 17. februar. Til sammenligning koster den typiske fritidseiendommen på fjellet i Norge nå 1,76 mill. kroner. I dag er det 3.500 hytter og leiligheter i Hafjell-området. I løpet av ti år kan det komme 4.800 til. Samlet nærmer det seg dermed 10.000 hytter og leiligheter. - Men dette er forslag som verken er kommunalt behandlet eller vedtatt. Vi tåler mer utbygging, men må sette noen rammer, understreker ordfører Brit Kramprud Lundgård. Ved Musdalssætra er det solgt 145 tomter, og det kan komme 100 til. Les om hytteområder, skiløyper, kultur og ungdom som velger yrkesfag - og mye mer.

16 Turtips i Øyerfjellet 28 - 28 Hyttefolkets eget treffsted 14 Øyer Næringsråd 31 - 38 Hærdera 50 og 51 ØTI

God lesning!

God påske!

46 - 47 Leve Hytter - et eventyr

ØYERmagasinet 3


SOSIALT: Samuele Boniccato, Diana Ozolina og Emanuelle Vischioni har lært hvordan tingene gjøres på hotelldirektør Erik Fostervolls Scandic Hafjell. Begge foto: Anne Stokke MAT: Samuele Boniccato, Diana Ozolina og Emanuelle Vischioni rundt det store arbeidsbordet i kjøkkenet på Scandic Hafjell.

- Ta sjansen på å oppleve noe nytt! Hotelldirektør Erik Fostervoll heier på ungdom som vil reise ut for å lære og oppleve. Selv har han hatt tre utvekslingselever i vinter. Av Anne Stokke Det går i italiensk, latvisk, engelsk og bitte litt norsk rundt bordet på Scandic Hafjell i Øyer. Grep muligheten Disse lærlingene grep sjansen da den bød seg: Reise til Norge på utveksling. De har vært her siden i fjor høst, og reiser hjem i februar. I bagasjen har de med seg mange opplevelser og kunnskap om norsk mat og hotelldrift. Og like viktig: Mye moro. 17-årige Diana Ozolina fra Latvias hovedstad Riga og 19-åringene Emanuele Vischioni og Samuele Bonizzato fra Verona i Nord-Italia er under utdanning som kokk og service- og servering. Fostervoll roser dem alle tre. - Jeg har sett mest til Diana, og hun er så dyktig at jeg hadde ansatt henne tvert. Italienerne har brakt mye moro og temperament med seg i kjøkkenet og ellers!

4 ØYERmagasinet

-Ta sjansen - Flere bør gjøre som Diana, Emanuele og Samuele, sier hotelldirektør Erik Fostervoll. - Når de reiser herfra, får de med seg et bevis på at de har jobbet hos oss. Jeg håper det kan komme til nytte seinere. Scandic er Skandinavias største hotellkjede. - Det er ikke farlig! Tvert i mot, opplevelser og ny kunnskap står i kø for den som tar steget utenfor landets grenser. Et avbrekk ute under utdanning er en super måte å skaffe seg faglig og sosialt påfyll. Fostervoll snakker av erfaring Som ung mann arbeidet han i serveringen og i baren på fasjonable City Hilton i München. Han var der et halvt år, lærte tysk, fikk ett innblikk i tysk hotelldrift og knyttet mange kontakter. Internasjonalt Ansatte fra 14 nasjoner arbeider ved Scandic Hafjell. Men han avviser at han ser spesielt etter utenlandske søkere når han skal ansatte folk. - Jeg ser etter de flinkeste folka. Alltid. De som er dedikert og innstilt på å yte service og gjøre en god jobb. Så er det pluss at vi har

mange nasjonaliteter i staben. Mangfold er bra, og reiselivsbransjen er jo internasjonal, sier Fostervoll. Norsk mat, altså Hva har så utvekslingselevene lært i Øyer? - At nordmenn bruker mye smør, ketchup, hvitløk og at de elsker stor frokost. Gjerne med grøt, ler italienerne. - Masse mat og masse grøt tidlig på dagen! Til og med fisk spiser de til frokost. (De har nok sett sildeglassene. Red. anm) Selv er de som italienere flest, vant til en kopp latte og en croissant på morgenkvisten. - Også har vi erfart at det går buss til Lillehammer – flott! - I Norge har jeg lært at alle er like mye verdt, og det betyr at servitøren skal behandles like respektfullt som sjefen. I Latvia har vi nok noe å lære der, sier Diana. De har vært innkvartert på Fossegården. Hafjell Scandic har ikke personalboliger. Det er bevisst valgt bort. Hotelldirektøren vil ikke ha ansatte boende på hotellet. Jobb er jobb, og fritid er fritid. Skillet viskes lett ut om man bor på jobben.


HAFJELL VAKTMESTERKOMPANI AS HAFJELL HYTTESERVICE Vi er den største tilbyderen av serviceoppdrag til hytteeiere i Hafjellområdet. Vi har lang erfaring, proft utstyr, gode referanser og serviceinnstilte medarbeidere.

Vi har spesialisert oss på pleie av torvtak og gressklipping rundt hytteområdet. Maling/beising av hytter, hus og leilighetsbygg. Fasadevask med høytrykkspyler på tilhenger. Vi tar også på oss små snekkeroppdrag som bygging av terrasser og plattinger.

Mer enn 20 års erfaring - Gratis befaring! av Mer bilder er på utførte jobb

Ta kontakt på tlf. 951 74 823 post@hafjellhytteservice.no www.hafjellhytteservice.no

ØYERmagasinet 5


Slik skal det være. Musdalsæter på sitt aller beste.

Hyttesuksess på Musdalsætra

Det var ikke mange som trodde at folk ville reise lange veger for å kjøpe tomt og bygge hytte øverst i Musdal. Nå er det solgt 145. Det kan bli minst 100 til. Av Kjell Haugerud

- Vi hadde et knallår i fjor. Ja, nå er det virkelig artig. Stein Vasrud og Ola Håkon Ourom viser rundt i hyttegrenda som er blitt en større suksess enn noen kunne tro. Vasrud er markedssjef og selger. Ourum er en av de ansvarlige for drift, hytteservice og administrasjon. Karene er i godlune. Det er et slags mirakeldet som har skjedd ved den gamle setergrenda øverst i Musdal. 190 tomter er regulert. Nå bygges infrastrukturen til de 40 siste. 145 tomter er solgt. Folk kommer fra Oslo, Akershus og Østfold,

6 ØYERmagasinet

Hamar, Gjøvik, Hadeland, Nittedal og Hønefoss. Og til skiglade sunnmøringer som trekker østover mot stabile forhold. Musdalsætra viser seg på sitt aller beste. Sol fra blå himmel. Snø i rikelige mengder. Nypreparerte løyper. Fantastisk utsikt i alle retninger. Og det beste av alt for grunneierne: Den gode lyden av snekkere og gravmaskiner. En familie fra Fredrikstad triller sakte rundt i hytteområdet og skal bestemme seg for tomt. De har sett seg ut tre aktuelle. Det ligger an til nok et salg. I så fall blir det det den sjette hittil i år.

Salget øker I 2016 ble det solgt 18 tomter i Musdalsæter Hyttegrend og det ble jublet hemningsløst over det de trodde var en uslåelig rekord. Men allerede året etter fikk 34 tomter nye eiere som står fritt til å velge hytte. Her er det hytter fra FH-gruppen, Tinde, Buen, Ranahytta og Saltdalshytta i skjønn forening.


Et lite innslag av kjendis. Dette er hytta som sirkusdirektør Knut Dahl har bygd i hyttegrenda. Skiskytteren Henrik L´Abée-Lund er en annen i samme kjendisdivisjon som har hytte på Musdalsæter.

- Det er store tomter med god utsikt, topp solforhold og et mangfold av hytter. Det liker folk, sier Vasrud. Slik var det ikke i starten. - Nei, dette er ingen selvfølge, sier han. Like verdifulle I 2007 gikk ni grunneiere sammen, pantsatte gard og grunn og lånte 18 millioner kroner til infrastruktur. De hogg ut 12.000 kubikk dårlig skog og kommunestyret velsignet initiativet «noe voldsomt», for å sitere markedssjefen. Men ellers var det ikke mange som levnet hytteprosjektet stor sjanse. Grunneierne organiserte seg i et stort fellesskap med eierandeler fra 3,5 til 16 prosent. - All grunn er like mye verd enten det er friareal, tomter eller grunn til infrastruktur.

Stein Vasrud (t.h.), Ola Håkon Ourom og de andre grunneierne i Musdalsæter Hyttegrend har opplevd en eventyrlig utvikling siden de startet for 10 år siden.

I dette området er det nemlig parallelle grenser som gjør at eiendommene ikke er brukbare til hytteutbygging enkeltvis, sier Vasrud. I utgangspunktet planla de renseanlegg i egen regi med utslipp i en liten bekk i nærheten av hyttegrenda. Det ble skrinlagt en tørrsommer.

Så kom finanskrisen. - Det var en tung start. 2008 var ikke noe hyggelig år, forteller de. Men verden kom på stell igjen og solgte om lag 10 tomter i året fram til 2016. Da økte det på voldsomt og den utviklingen har bare fortsatt.

Avgjørende - Da det skulle vær befaring for å se på utslippet, var det nesten ikke vann i bekken. Det var noe av det stussligste jeg har vært med på. Fullstendig fiasko. Folk satt på hver sin stubbe og stirret rett ned. Men så ble det lagt kloakkledning opp til Winge og dette var utslagsgivende for at det i det hele tatt ble hyttebygging på Musdalsætra. Grunneierne kostet resten av tilknytningen og ordnet vannforsyning fra privat anlegg.

Utvider Nå planlegger de tilkobling til kommunal vannforsyning for fem millioner kroner og arbeider med en utvidelse av hyttegrenda. De tar fram igjen de gamle planene som kommunen forkastet i starten. - Vi holder på med en plan for et område østover. Det er 300 dekar og vil trolig gi plass til 70-90 tomter. Og da er nok hyttegrenda fullt utbygd, sier Vasrud og Ourom.

- Vi hadde et knallår i fjor. Ja, nå er det virkelig artig. Stein Vasrud og Ola Håkon Ourom Det bygges stadig mer. I fjor ble det solgt 34 tomter.

Høyt over Gudbrandsdalen og med utsyn i alle retninger. Her sørover mot Hafjell. (Foto: Jon Gunnar Henriksen)

ØYERmagasinet 7


PANT: Knut Aaseth (til høyre) må gjøre i stand sekkene med flaskepant også på en hustrig vinterdag. Stein Erik Blomberg i Røde Kors er mer enn fornøyd med innsatsen som bringer mange kroner i lagets kasse. (Begge foto: Anne Stokke)

STOR INNSATS: Aino Formo i GLØR (til venstre) og Stein Erik Blomberg berømmer jobben Knut Aaseth (til høyre) gjør med flaskeinnsamlingen.

Røde Kors takker for flaskepanten Øyer-Tretten Røde Kors samler inn bokser og flasker i fjellet, og skaffer slik over 300.000 kroner i året til driften. Penger som pløyes inn i utstyr som gjør Røde Kors i stand til å yte innsats i fjellet. Av Anne Stokke Pantepengene er lagets hovedinntektskilde, og er de siste årene blant annet brukt til innkjøp av to nye snøskutere. Laget har dessuten to hytter med uthus som skal driftes. -Skal vi kunne gjøre jobben vår i fjellet, må vi ha ordentlig utstyr, sier Stein Erik Blomberg, leder i Øyer- Tretten Røde Kors. Årets vinter er snørik, folk søker til fjell og vidde, vinterferien er i gang og snart kommer påsken. Og lokale Røde Kors-medlemmer er klar til å bistå om noe oppstår. Takker hyttefolket Røde Kors er takknemlig for hyttefolkets innsats ved miljøstasjonene. De er jevnt over flinke til å kvitte seg med flaske – og boksavfallet på riktig måte. Dermed gjør de en innsats for miljøet, og samtidig som deres gode rutiner ved avfallsfraksjonene gjør det enklere for oss som skal håndtere avfallet videre, sier Blomberg. Det interkommunale renovasjonsselskapet GLØR (Gausdal, Lillehammer og Øyer kommuner) er også på pletten med ros til hytteeierne. Aino Formo, som har hatt Hafjelltoppen på tømmeruta i mange år, synes hyttefolket er

8 ØYERmagasinet

flinke. - Avfallsbrønnene brukes i det store og hele slik de skal, og det er flere og flere som etterspør egen faksjon for matavfall. Mange er jo vant til å sortere husholdningsavfall hjemme. I fjellet går dette foreløpig i restavfallet. Det er store mengder avfall i Hafjell, naturligvis mest om vinteren, I jula var GLØR-bilen på plass på miljøstasjonen på Hafjelltoppen annen hver dag. Hver gang ble det tømt 9-11 tonn avfall. Slutt på glasspant GLØR og Røde Kors deler en felles oppfordring til dem som bruker miljøstasjonene i fjellet: -Vær nøye med å kaste plastflasker og bokser i avfallsinnretninger som er merket med Røde Kors- logo. Dette er panteavfall. Alt annet glass – som syltetøyglass, ølflasker av glass og flasker fra Vinmonopolet skal kastes i GLØRs glasscontainer. Dette er glass som det ikke er pant på. Glasspanten på flasker fra bryggeriene er borte. Egen mann på jobben Når glassdunkene er fulle, begynner Røde Kors jobben. Innholdet i dunkene etterses og feillagt avfall sortereres vekk. Plastflasker og bokser legges i store avfallssekker som siden hentes og fraktes til gjenvinning av lastebiltransport. Røde Kors gjorde tidligere jobben med en dugnadsgjeng. Men nå er det en mann som alene tar hånd om det hele. Knut Aaseth heter mannen som hyttefolket har påtruffet

ved miljøstasjonen. Han er på plass jevnt og trutt. Når helgen er over og de fleste har reist hjem, begynner Aaseths jobb. - Jeg grovsorterer først, plukker vekk ting det ikke er pant på. Så går jeg over avfallet nok en gang for å forsikre meg om at alt er sortert riktig. Deretter kaster jeg flaskene og boksene i de store sekkene som skal til gjenvinning, sier Aaseth. - Uten Knut hadde det ikke gått. Han gjør en formidabel jobb. Vi andre tar ei økt i ny og ne når han måtte trenge hjelp, men ansvaret for ordningen hviler på ham, sier Røde Korslederen. I snøbyger og vind går han til arbeidet. Da vi møtte ham, hadde han først hatt jobben med å grave fram avfallsdunkene før han kunne begynne på tømmejobben. - Det skal være pent og ryddig på miljøstasjonen, ingen ting bør ligge henslengt på bakken, sier Aaseth. - Han legger ned en stor innsats, og han legger til rette for at jeg enklere kan gjøre min jobb, sier Glør-renovatør Formo, som bukserer den grønne GLØR-bilen mellom snøfonnene. Øyer -Tretten Røde Kors har ca. 100 betalende medlemmer. I tillegg til miljøstasjoner på sørsiden av Hafjell alpinsenter har laget innsamlingsstasjoner i Nordlia, Sørlia, på Holmsætervegen, Østfjellvegen/Våsjøen hyttegrend, Rustberg camping og Mageli camping.


SOLAVSKJERMING – GARDINER – SENGETØY – INTERIØR – GARN

SOLAVSKJERMING TILPASSET DITT BEHOV! FAGHANDEL MED GRATIS BEFARING, LANG ERFARING, KVALIFISERT RÅDGIVING OG RASK MONTERING!

FAGHANDELEN I LILLEHAMMER SENTRUM post@uldvaren.no

/uldvaren

#uldvaren_lillehammer

Det orginale

BUNADSØLVET for Lillehammer og Gudbrandsdalen fra gullsmed J. Frisenberg

Det orginale bunadsølvet med historiske røtter tilbake til 17- og 1800-tallet, får du hos oss. Komplett bunadsølv til både dame og herre. Vi lagerfører også bunadsølv til nesten alle Norges vakre bunader. Eget verksted i butikken. God service og fagkunnskap er en selvfølge hos oss. Kom innom butikken eller se www.frisenberg.no

BESTILL på nett

og få varene sendt hjem! Du kan også hente i butikken.

Storgt. 74, Lillehammer. Tlf. 61 25 03 36 www.frisenberg.no

ØYERmagasinet 9


Bli med på Birken! Birken er utfordringer og opplevelser for alle. Finn arrangementet som passer for deg og meld deg på nå!

10 ØYERmagasinet


FRAMOVERLENT: Sprudlende og engasjert innsats i årets revy. Her er det Laila Sagstuen som demonstrerer hva som må til av anstrengelser før bikinisesongen. Alle foto: Anne Stokke

OPPGITT: Marianne Haug Rinheim er både instruktør og aktiv på scenen som en lettere oppgitt husøkonom og revyens kommentator. Steinar Flatemo har et stødig grep om musikken.

Revymoro på Nermo-låven

Teaterlaget har 10 medlemmer, spiller som om de er 100 og morer til 1000. Av Anne Stokke I vinter har de gjort det igjen, vist revy for sambygdinger. Staben består av ni kvinner og en eneste kar, men damene spiller kar når det trengs, så forestillingene får derfor feminin slagside. Ny på Nermo Vinterens forestilling har tittelen Older, sexier and wiser (fint skal det værra) men de 23 revynumrene framføres på dialekt som samtlige øyværinger og tretlinger kjenner seg igjen i. Revylokalet var for første gang lagt til låven på Nermo hotell, istandsatt til konferanse- og festlokale. Og til Nermo-låven strømmet så mange at teaterlaget kunne notere tre fulle hus. Hotelldirektør Johannes Nermo som hadde leid ut låven måtte for øvrig opp på scenen sjøl på premieforestillingen. Han fyller 50 år omtrent på denne tida, som det står i Torbjørn Egners vise, og ble gratulert med blomster og sangen Older, sexier and wiser!

POLIS: Adrian Mageli Kronborg er eneste hane i kurven. Her forklarer han politireformens konsekvenser for bygda.

Bygdarevy Leni Strømstad, leder i Øyer teaterlag og skuespiller og Marianne Haug Rinheim, instruktør, tekstforfatter og skuespiller setter merkelappen «bygderevy» på årets oppsetning. Betente lokale saker som legesenter, og politireform fikk sitt, og en herlig parodi på tidligere ordfører og nå varaordfører Mari Botterud er en av flere høydepunkter på programmet. Men det var ikke bare superlokale poeng i revyen, #metoo-bølgen og selfietyranniet var det også plass til.

Older, sexier and wiser Tittelen på årets forestilling

BREV: En ikke helt påkobla kvinnes brev til en søster, framført av Wenche Staum.

SKJØNN SANG: Annette Svegården framførte en hyllest til Nermo, der revyen ble spilt.

ØYERmagasinet 11


Røntgen • Ultralyd • Kirurgi • Fôrsalg

SMÅDYR • HEST • PRODUKSJONSDYR DøgNvaKT

Tlf. 61 27 65 14

fax 61 27 70 65 • vtrea@online.no • www.stavveterinarsenter.no

Timebestilling

ÅPNINgSTIDER Mandag til fredag

08.30-15.30

Kveldsåpent smådyr

Mandag og torsdag

18.00-20.00

åpningstider butikk

Mandag til fredag

08.30-15.30

DU FINNER OSS på STAV!

Kongsvegen 1642 2635 Tretten

NORD-TRETTEN VEGEN

KONGSVEGEN SØR-TRETTEN VEGEN

VETERINæRENE

Guro Mølmen Tor Formo Eiliv Kummen Hallstein Holen Benedicte Helljesen

LÅGEN TEN TRET

BRU

E6

TA BUSSEN RETT I BAKKEN Kjører i perioden 16.12.2017 - 15.04.2018

242

Lillehammer - Hafjell

245

Daglig Lillehammer skysstasjon

09:22

Hafjell alpinsenter

09:35 10:35 11:35 13:35

242

Kjøres i perioden 27.12.17-15.04.18

09:15 10:15 11:15 13:15

Høgskolen i Innlandet Storhove

10:22

11:22

13:22

Hafjell alpinsenter Nermo hotell Øyer sentrum Hunderfossen hotell

Hafjell - Lillehammer 67

DX67

67

DX67

67

67

67

D

D

Hafjell alpinsenter

14:18

15:48 16:18

Høgskolen i Innlandet Storhove

14:30

16:00

16:55 16:40 18:18 18:40 20:18 22:18

Lillehammer skysstasjon

14:40 16:10 16:40 17:17 17:02 18:40 19:02 20:40 22:40

16:30 a17:08 16:52

18:30

18:52

D = Daglig • 67 = Lørdag og søndag • DX67 = Mandag-fredag • a = kun avstigning For komplett rutetabell se www.opplandstrafikk.no

Kjøp bussbillett direkte på din mobil Last ned appen “Opplandstrafikk Billett”

12 ØYERmagasinet

Hafjell - Hunderfossen

20:30

22:30

245

Daglig 16:40 16:45 16:50 16:58

Hunderfossen - Hafjell

Kjøres i perioden 27.12.17-15.04.18

Hunderfossen hotell Øyer sentrum Hafjell alpinsenter Nermo Hotell Hafjell alpinsenter

Daglig 09:00 09:08 09:14 09:20 09:25


GD Lillehammer. Foto: Esben Haakenstad

FRISK LUFT OG SHOPPINGMILJØ

VELKOMMEN TIL

BUTIKKENE HAR ÅPENT MANDAG - LØRDAG:

kl.9-18

SeNTRUM P-HUS lIlleHaMMeR - MIDT I SeNTRUM!

Enkel parkering og betaling. Ingen kontrollavgift. Bryggerigata 10 • www.onepark.no

www.lillehammersentrum.no ØYERmagasinet 13


En arena for utvikling av ”næringslivet i Øyer kommune

Styret Erik Fostervoll, leder. erik@mphafjell.no

Den kalde fine tida!

Nå er den her! Den kalde fine tida. Det vakreste og reneste av kanskje alt, snø. Og snø har det virkelig vært nok av. Det har lavet ned i hele vinter og enkelte steder har det sjeldent vært mere snø enn akkurat nå. Dette nyter også næringslivet godt av. Økt besøk i et av landets flotteste alpinanlegg, der alle kan utfordre seg selv uansett ferdighetsnivå. Visste du at NM i Alpint arrangeres i Hafjell uken før påske og at VM-søknad for Alpint 2025 leveres de samme dagene? Det er med på å sette Hafjell og Øyer enda mere på kartet. Vi er en av de flotteste turistdestinasjonene i vårt ganske land med alt man kan oppleve i vår region.

Øyer Kommunes næringsutviklingsapperat er Lillehammer - regionen Vekst (LRV)

LRV skal være en felles «inngangsdør» for utvikling av næringslivet i Lillehammer regionen som Øyer Kommune er betydelig del av. LRV arbeider med å tilrettelegge for videreutvikling av eksisterende bedrifter, så vel som nyetableringer, og er et viktig bindeledd mellom næringslivet i regionen og kom-

munenes administrative og politisk ledelse. Og sysler du med tanker om å starte opp for deg selv, trenger bistand til å utvikle bedriften din videre eller har andre spørsmål relatert til nærings- og bedriftsutvikling, er du velkommen til å ta kontakt. Øyer kommunes representant er Henning Holmbakken og kan treffes på e-post: hh@vekst.lillehammer.no og tlf. 917 07 016.

Hafjell Arrangement

Etter et godt initiativ fra flere ulike næringsaktører ser et nytt lokalt foretak dagens lys; Hafjell Arrangement. Hafjell Arrangement er et nyetablert selskap der selskapets formål er gjennomføring, markedsføring og akkvisisjon av arrangementer i Lillehammer-regionen og andre aktiviteter som naturlig faller sammen med dette. I dag er Hafjell Arrangement eid av vel 30 ulike lokale bedrifter og aktører som ønsker en sterkere lokal forankring av ulike arrangementer i vår region. Styreleder for Hafjell Arrangement er Espen Østvold Rølla.

hell, snøen smelter og de første blomstene kommer til syne - ja, da kan du finne frem sykkelen, (både med og uten motor) få nye opplevelser og gode minner i landets mest komplette reiselivsdestinasjon - hele året.» Med ønske om en strålende ettervinter og en god påske! Erik Fostervoll Leder Øyer Næringsråd

Henning Kleiven henning@alpinco.no Irene Lien irene@hafjellhotel.com Erik Isum erik.isum@tine.no Bente Søderholm bente@stavsplassen.no Terje Mosveen tm@netledger.no Dag Ring dag@skogvang.no Kontakt: Henning Holmbakken hh@vekst.lillehammer.no

www.onr.no

«Det er bare å følge med. I Øyer og Hafjell skjer det enormt mye. Hele tida. Når vinteren er på

Foto: Esben Haakenstad, colourbox.com

Colourbox

14 ØYERmagasinet


HILMA13DESIGN / Foto: Rune Søderholm / Hilde M Strangstadstuen

Stavsplassen – arena for alle typer utstillinger og messer

HINGSTEUTSTILLING Stavsmartn 19.-21. oktober 2018

20.- 22. april 2018

TRUCKTREFF 31. august-2. september 2018

Oppvarmet ridehall, 90 dyrerom, messehall, kafeteria, store uteområder, parkeringsområder, egen campingplass Velkommen med ditt arrangement hos oss! stavsplassen.no ØYERmagasinet 15


Vinterlys langs skiløypa

Når du kommer vekk fra alle lys fra hyttefeltene og får det naturlige vinterlyset, bør du stoppe opp og la pulsklokka få ei pause.

Vinteren byr på fantastiske øyeblikk og landskapet i Øyerfjellet blir gode bilder med ulike naturlige lyssettinger. Her er et knippe bilder fra desember- og januarlyset. Noen er tatt på

16 ØYERmagasinet

dager med skyfri himmel, mens andre viser at grå dager også kan være vakre. Og atter andre viser hva måneskinnet gjør med landskapet vårt.


Holmsetra

Steinsetra

Tangen

TURFORSLAG FRA FIRE UTFARTER Holmsetra, Steinsetra, Tangen og Lisetra Tekst: Jo Stenersen og Astrid Simengård. Foto: Geir Olsen/GO-media og Astrid Simengård Siden vi befinner oss i «sentrum» av vårt område, er det mange av dere som når disse områdene enten dere kommer fra nord eller sør. En rolig 2-3 timers tur så nås disse områdene fra alle utganger. Her tar vi for oss de nærmeste utfartene. Gul runde Langs denne runden vil du oppleve mye av vårt mangfold som gjør Øyerfjellet så vakkert, unikt og variert. Runden er på 25 kilometer pluss avstand fra parkering som varierer fra en til tre kilometer. Vi starter lengst nord, på Holmsetra. Her vil du oppleve mange og velholdte setre langs løypa, i dag er det en aktiv seter her. Videre går vi over Holmseterhøgda. Ser vi bak oss så får vi fin utsikt over setergrenda. Når vi når toppen, åpner det seg mer og mer innover Øyerfjellet med blant Hæratind, Høgfjellet og Lyngkampen. Vi ser også flere setre, Moksavassdraget og åpent landskap. Når det begynner å gå nedover så er vi snart på Svartsetra. Går vi videre innover kommer vi til Grunnesdemningen der du har tre nye muligheter.Her kan vi gå videre innover, f.eks inn til Djupslia (T-hytte) og Ner-Åsta som er endepunkt for løyperkjøringa mot øst. Men i påska er det en del som går videre til nettopp

Lisetra

Lyngkampen uten stikka løypa. På en fin dag med god skare, kan dette være en fin tur. Eller vi kan ta turen om Grunna og Digeråsen eller rett over myra og opp til Digeråsen. I påska er dette en fint turmål i nord der familien Kråbøl kjører vaffelpressa på høygir. Når vi er på Svartsetra, tar vi derimot til høyre mot Veslehaugkrysset. Distansen er lett stigning og flatt med fantastisk utsyn vestover. Når vi kommer til Veslehaugkrysset så starter en distanse som vi går langs en fjellrygg og over toppene Veslehaugen, Storhaugen og Kjerringknappen, siden alle disse har fine varder på toppen har vi kalt dette «Vardevegen». I finvær er nok dette noe av det flotteste vi har å by på. Her har du 360 graders utsikt hvor du ser langt inn i Jotunheimen, Rondane og Indre Øyerfjellet. Her har du følelsen av topptur men med lett utstyr. På Kjerringknappen kommer vi inn på Trollløypa. Den følger vi forbi Vedemssetra og til Rognhaugen i slakk nedfart og flatpartier. Rognhaugen har også aktiv seterdrift. Herfra kan du fortsette Trolløypa rett frem til Lisetra parkering (3km). Vi svinger til høyre mot Svartåsen og Indre Åa som er neste kryss (til venstre her så kommer du til Tangen Parkering). Vi tar til høyre over Stormyra. Her var det flyslipp under krigen. Fra Stormyrkrysset går vi videre over Kloppmyra mot Pølkrysset. Fra Pølkrysset kan du ta til venstre til Steinsetra parkering. Nå gjenstår kun Holmsetervegen over Pølsetra og endestasjon Holmsetra i lett-

kupert terreng. Her har du solvendt fin utsikt ned i dalen og vestover. Som det går frem av kart kan «langrunden» kuttes mellom Veslehaugen og Pølkrysset og mellom Kjerringknappen og Stormyra. God tur! Svart-Holmsetra, lilla-Svartsetra, rød-Veslehaugkrysset, grønn-Kjerringknappen, blåRognhaugen, brun-Indre Åa, rosa-Stormyra, orange-Pølkrysset. Grønn linje på kartet viser skogsløypa som går langs skoggrensa i lunt terreng. Denne går fra Pellestova til Nordre Veslesetra. Denne og nærområdene vil være å anbefale i styggvær og ruskevær. Ta bussen nordover og gå sørover Øyer Turskiløyper sørger for skiløyper i hele Øyerfjellet. Og mange av oss er vanemennesker som har våre mer eller mindre faste runder. Lørdag 24. mars vil vi prøve ut et nytt tilbud for de skiglade i sørlige deler av kommunen. I samarbeid med HKB Turbuss legger vi til rette for å prøve nye områder av fjellet. Vi setter opp buss fra Mosetertoppen og Gaiastova og kjører dere til utfarter nord i fjellet. Derfra kan dere gå sørover igjen, på egen hånd eller med en kjentmann som kan fortelle litt mer fra nordområdet. Mer informasjon om tilbudet finner dere på vår hjemmeside og facebook.

ØYERmagasinet 17


RØRLEGGERTJENESTER Kontakt oss!

• baderom • toalett • dusj • armatur • beredere • tilbehør • varme

JUNGEL: Sjette-og sjuendeklassingene i kulturskolen er snart klar for premiere på Jungelboken. (Foto: Privat)

Jungelboken og Grease i Kulturskolen Kulturskolen er snart klar med vårens to store forestillinger. Av Anne Stokke Først ute er kulturskolens sjette-og sjuendeklassinger med Jungelboken. Oppsetningen vises på Solvang skole 15.- 17. mars. Deretter følger ungdomsgruppa etter med Grease siste helg i april. Snart premiereklar - Kulturskolen har aldri vært redd for å gi seg i kast med de store tingene, Marianne Haug Rinheim? - Nei da, det er vi ikke. Dette skal gå bra, elevene deltar med liv og lyst. Jungelboken har vi øvd på siden i høst, om en måneds tid går vi på scenen, sier hun. Størsteparten av innsatsen gjøres av elever og instruktør, mens et trofast lag av foreldre stiller som støttespillere, blant annet på kostymefronten. Mye skal sys og tilpasses til en stor forestilling. Elevene klarer seg sjøl bak scenen. Det betyr at de må gjøre kostymeskiftene på egenhånd og sørge for å være klar når de skal ut på scenen. Den største utfordringen i det unge ensemblet pleier å være å holde det stille bak sceneteppet…

Vi selger og monterer

varmepumper!

Brattbakken - 2635 Tretten Tlf. 61 27 63 55 - mob. 415 60 233

18 ØYERmagasinet

Sandy og Danny Kulturskolens ungdomsgruppe har 13 medlemmer. I april skal de vise den romantiske musikalkomedien som John Travolta og Olivia Newton-John gjorde berømt på filmlerretet. Historien om Sandy og Danny og ungdomsmiljøene de tilhører, skal finne sin form i sceneversjonen i Øyer. - Vi gleder oss til dette, det er jo en forestilling med fart og fengende musikk. Et kulturskoleband bestående av niendeklassinger skal lose oss gjennom repertoaret, sier Rinheim. Det er plass til et stort publikum, vi håper mange vil komme og se på oss. Hele bygda er velkommen, folk i hytteområdene også. Det er fint å kunne vise fram hva vi kan, siter Marianne Haug Rinheim i kulturskolen.


#FTUJMM .&$" TFSWJDF

,PN JOOPN EJUU MPLBMF CJMWFSLTUFE 7J VUG�SFS  &6,0/530--  1,,  0-+&4&37*$&  365&4,*'5  '0345*--*/(4,0/530--  )+6-4,0/530- "$ 4&37*$&  .0/5&3*/( %&'" 8"3. 61  4&37*$& 0( 3&1"3"4+0/&3 1¯ "--& #*-.&3,&3  44"/(:0/( 7&3,45&% 0( %&-&'03)"/%-&3 3JOH PTT GPS CFTUJMMJOH J EBH  

)"'+&-- #*-4&37*$& "4 W&440 )BGKFMM XXXIBGKFMMCJMTFSWJDFOP

XXXNFDBOP

Nyhet!

Fordelsprogram til hytteeiere • 10% på fergeoverfarter til Danmark • 10% på leie av hytter i Skandinavien • 20% på skiutleie

Norsk Hytte Utleie Postbox 29 - 2636 Øyer - Norge Tlf.: +45 9617 0111 Web: norskhytteutleie.dk

• 40% på vask av hytte ved egenbruk Motta fordelsprogram og kontraktopplegg via e-post Henvendelse til post@nhu.dk

ØYERmagasinet 19


ØyerEKKO-møte i mars Lag og foreninger i kommunen samles til møte 7. mars for å planlegge ØyerEKKO. Av Anne Stokke Tretten musikkforening, her under ledelse av Steinar Koen, spiller til dans i Trettenhallen (Arkivfoto) - Vi skal løfte oss sammen så det er viktig med bredt oppmøte. Det går fort til 5. mai, sier kulturskolerektor Jon Arne Johansen. ØyerEKKO som er en festival og utstillingsplass for kultur- og foreningsliv i kommunen, vanligvis spredt over flere dager. I år er arrangementet konsentrert til en dag - 5. mai- med aktiviteter fra tidlig formiddag til sene kveld, fra Øyer i sør til Tretten i nord. Dagen starter med opptog fra idrettsplassen, her er det fritt fram for alle som vil, til å vise seg fram. Opptoget går til Hafjelltorget der det er lagt opp til stand og ymse utstillinger

som deltakende lag og foreninger steller i stand. - Vi håper på karnevals stemning, med liv og røre, farger og kostymer og musikk attåt. Mat og drikke blir det også, arrangørene håper at innvandrermiljøene vil delta, gjerne også med mat. Om ettermiddagen flyttes festen til Tretten der det først blir showkonsert med Tretten musikkforening og deretter fest med dans i Trettenhallen. Her blir det dansemusikk besørget av lokale krefter. Og obs: Det settes opp buss mellom Øyer og Tretten slik at ingen behøver å bekymre seg

for transporten. HKB Turbuss på Tretten stiller opp. - Øyer kommune bidrar med 50.000 kroner til ØyerEKKO, det er vi naturligvis glad for, sier Johansen. Møtet 7. mars foregår i Kulturskolens lokaler og begynner kl 19.

BAKKENS

TREPRODUKTER

Norskproduserte kvalitetsmøbler i heltre •

Vi er en allsidig bedrift på Vinstra som produserer tradisjonsmøbler i heltre etter kundens ønsker og behov. Vi produserer kjøkken, bad, garderober, gardinbrett, vogger, barnesenger, senger, profilsaging av stolper og hjørnekasser og spesialprodukter. Vi har eget overflatebehandlingsro111, hvor vi beiser, lakkerer, maler, aldringsmaler og luter. Alt ut fra hva dere ønsker etter eget fargevalg.

2640 Vinstra • Telefon: 61 29 02 88 • Wl'\rw.bakkenstreprodukter.no • e-post: bakkentp@online.no

20 ØYERmagasinet


Skavlen PÅSKE PÅ SKAVLEN • UTE PÅ TERRASSEN I SOLA

AFTERSKI FOR HELE FAMILEN

“LIVE-BAND” KALLE FØTTERS FRA HAMAR PÅ TERRASSEN

SKJÆRTORSDAG & PÅSKEAFTEN FRA KL 14.30 – 18.00

PÅ KVELDEN

A LA CARTE

PALMELØRDAG • LANGFREDAG PÅSKEAFTEN • 1. PÅSKEDAG KJØKKENET ER ÅPENT TIL KL. 22.00

Restaurant Skavlen • Tlf 40 40 15 08 • E-post: skavlen@hafjell.no

NÅR GONDOLEN GÅR - ER SKAVLEN ÅPEN ØYERmagasinet 21


Hvor mange

hytter

skal det bygges i Øyer?

Av Kjell Haugerud

iger det. l o b s å fritid fjellomr om 0 0 a .5 er 3 eter i H t forslag 4.800 t e D ere iligh r de og leoreligge ytterlig årene. v Nå f gging a este 10 utby ter de n enhe

Øyer er at attraktiv hyttekommune og det bygges som aldri før. Her fra området på Mosætertoppen

22 ØYERmagasinet

Det er store tall når ordfører Brit Kramprud Lundgård summerer fritidsboliger og leiligheter i Hafjellområdet: Hvor mange som er bygd, hvor mange det fortsatt er plass til i områder der planene allerede er vedtatt og hvor mange nye som er foreslått i forbindelse med at kommunedelplanen for Øyer sør som har vært ute til første gangs høring. Oppsummert er det slik: De ferskeste offisielle tallene er fra årsskiftet 2016-2017. Da var det 3.488 fritidsboliger og leiligheter, regnet etter kommunens egen tellemetode. I løpet av 2017 er det naturlig nok blitt noen flere. I områder der planene er vedtatt, er det fortsatt ledig plass. Det utgjør anslagsvis 800 -1.000 enheter. I innspillene til kommunedelplanen for Øyer sør for de neste 10 årene er det forslag om ytterligere 4.800 enheter og 1.800 deker nytt utbyggingsareal. Samlet nærmer det seg dermed 10.000 fritidsboliger og leiligheter. Men ordføreren har en viktig beskjed: - Dette er innspill som ikke er behandlet og ikke avgjort. Det er det veldig viktig å få sagt, sier hun.


- Vi har hatt en offensiv tilnærming til utbyggingen av fritidsboliger, sier ordfører Brit Kramprud Lundgård.

Langvarig planarbeid Nå skal kommunen gi seg i kast med et møysommelig planarbeid som skal føre fram til et førsteutkast som politikerne skal vedta og deretter sende ut på en ny høringsrunde. I den høringsrunden vil det også være åpning for ytterligere innspill. Hvor mange av de nye utbyggingsforslagene som overlever og hva som blir den endelige grensen for utbygging når planen har gått alle rundene, er det ingen som vet i dag. Men det kommer til å bli en god, og kanskje heftig politisk diskusjon. - Vi tåler mer utbygging, men vi må sette noen rammer, sier ordføreren og henviser til at Øyer begynner å få en lang historie som «ja-kommune» når det gjelder utbygging av fritidsboliger og utvikling av Hafjell og Hunderfossen som «Europas ledende destinasjon for vintersport og opplevelser». Bolig nummer 2 Hun siterer fra hovedplanen for utvikling av Hafjell og Hunderfossen der det for 15 år siden ble slått fast at «området utvikles som et helårs kompakt reisemål der en kombinerer stedsnavnet med et samlebegrep som forteller hva reisemålet har å tilby kundene». - Dette er grunnlaget og har stått seg helt fram til våre dager. Dette har vi tatt med oss i nyere planbestemmelser, sier hun. I kommuneplanen «Lev i Øyer», vedtatt i 2014, er Øyer omtalt som en attraktiv hyttekommune som skal profileres som en kommune for «bolig nummer 2». Det er også åpnet for at fritidsboliger med høy standard midlertidig kan tas i bruk som boliger der infrastrukturen er på plass. - Vi har hatt en offensiv tilnærming. Vi ser at i andre deler av landet at utrolig mange områder er regulert til fritidsbebyggelse. Men de kommer ikke videre. Vi kommer videre med salg og utbygging fordi dette er

Kartet er kanskje ikke så lett å forstå. Men de røde områdene markerer stedene der det er ønske om ytterligere utbygging av fritidsboliger og leiligheter.

et attraktivt område og stor etterspørsel, sier Lundgård. 80.000? Da arbeidet med kommunereformen var på det mest intense, ble det gjort noen beregninger for Øyer som hyttekommune – i dag og i framtiden. Ordføreren oppsummerer: - Vi la stor vekt på at det i deler av året oppholder seg anslagsvis 30.000 personer i Øyer. Det er dette antallet vi må bruke når vi skal dimensjonere mange av våre kommunale tjenester og drive kommunal planlegging. I et 20-års perspektiv venter vi en befolkningsøkning på 1.100 fastboende slik at innbyggertallet i Øyer øker til 6.200. Vi sa også at antall deltidsinnbyggere vil øke til 50.000 – 60.000 pr år. Dette er totaltall for hele Øyer, selv om Hafjell betyr aller mest, sier Lundgård. Dersom kommunen skulle si ja til alle utbyggingsønsker som er kommet i forbindelse med kommunedelplanen for Øyer sør, vil det sprenge alle tidligere overslag. - Ja, da kommer vi langt over. Kanskje opp mot 80.000 deltidsinnbyggere, men dette blir ren tipping. Dette er noe vi må ta stilling til. Nå har vi startet med å legge rammene for framtidig utvikling i Hafjellområdet. Helhetlige vurderinger - Hva blir viktigst? - Å få til gode helhetlige vurderinger slik at vi kan ivareta flest mulig interesser. Vi må ha skikkelige vurderinger i forhold til de trendene vi ser for reiselivet framover og hvordan vi fortsatt kan legge til rette for nye arbeidsplasser, vekst og utvikling. - Hva med byggegrense mot fjellet? - Øyer kommune er på 640 kvadratkilometer. 56 prosent er dekket av villreinplanen for Rondane og Sølnkletten der «Sone 1»

er veldig streng. «Buffersone 2» følger LieHornsjøvegen. Grensa i Øyer sør har vært strømlinja til Pellestova. I fjellet har vi i dag veldig mange grenser og vi trenger først og fremst en definisjon av hva en fjellgrense er, før vi eventuelt begynner å plassere den. Og dersom vi skal ha en fjellgrense må den gjelde for hele kommunen. Dette blir en veldig viktig diskusjon. Det ser vi også av innspillene fra overordnede myndigheter, sier Lundgård. Kommuneplaner er lange prosesser. Kommuneplanen for Øyer har så langt tatt fem år og er nå ute på tredje gangs høring. Så lang tid går det ikke med delplanen for Øyer sør. Et førsteutkast blir trolig politisk behandlet i løpet av 2018 og sendt ut til høring. Utenfor Hafjell Politikerne er akkurat ferdig med behandlingen av arealdelen i kommuneplanen for Øyer og den gir også føringer for ny hytteutbygging i tilknytning til etablerte områder utenfor Hafjell. I disse områdene er det bygd 11 nye hytter årlig i gjennomsnitt de siste 20 årene. Samlet er det 182 ledige tomter innenfor de regulerte områdene Musdalssætra, Søndre Grønåsen, Nordre Veslesæter, Våsjøen II, Hundbergslia og Steinmyrhaugen. I tillegg til dette er det i kommuneplanen lagt inn en ramme på 148 nye tomter i disse områdene, og det skal satses mest i de største områdene Musdalssætra, Roåker, Nordre Veslesæter og Hundbergslia. - Vi ønsker å legge til rette for ny hyttebygging med gjennomsnittlig 10-15 hytter årlig utenfor Hafjellområdet. Det er viktig å se Øyer som en helhet, sier Lundgård.

ØYERmagasinet 23


Nyhet!

Om kort tid kan du daglig lese gdhytte. no, en ny digital nettavis for hytteeiere

49.KUN

PR. M

ND.

• Nyheter og reportasjer for hyttefolk • Kommunal informasjon • Turguiding • Aktivitetskalender • Lokal mat Tips GDHYTTE: Kontakt journalist Asmund Hanslien tlf. 906 85 056 eller e-post: asmund.hanslien@gd.no

24 ØYERmagasinet


Bli Trumf- og KIWI PLUSS-kunde og få

15% BONUS på all fersk frukt og grønt på toppen av våre allerede lave priser! Bli Trumf- og KIWI Pluss-kunde på kiwi.no DE

ALLERE

0 1.100I P.L0US0SKIW kunder!

KIWI Øyer Velkommen til stort utvalg og lave priser, rask og enkel handel!

Mandag - lørdag Søndag

7-23 9-21

KEN MAGNUS

BUTIKKSJEF, KIWI ØYER

ØYERmagasinet 25


Monica Eriksson i Norsk Turistutvikling skal kartlegge interessen for å bruke miljøvennlig transport i Hafjell og Hunderfossen.

Slike elektriske busser går i turiststedet Sass-Fee i Sveits som har vært bilfritt siden 1951.

På jakt etter miljøvennlige løsninger Kanskje kan slike små busser bli løsningen når kommunen vurderer mer miljøvennlig transport i Hafjell og Hunderfossen? Av Kjell Haugerud Nå skal Øyer kommune kartlegge mulighetene for miljøvennlig transport i området Hafjell og Hunderfossen og Monica Eriksson i Norsk Turistutvikling har ansvaret for å gjennomføre undersøkelsen blant overnattingsgjester og hytteeiere. Den skal pågå til og med påske. Da har hun forhåpentligvis minst 600 svar som forteller noe om dagens trafikkmønster, folks ønsker og forventninger, hva de vil etterspørre og hvor stor vilje det er til å bruke miljøvennlig transport. - Vi ser at det har skjedd store forandringer. Mange flere er opptatt av miljø og bærekraft. Det kommer også fram i de svarene vi har fått inn så langt, sier Monica Eriksson. Elektrisk eller hybrid Hva slags transporttilbud det kan bli snakk om, er det foreløpig for tidlig å si noe om. Men hun kan jo fantasere litt. Kommunen har definert miljøvennlig tilbud som transport basert på elektrisitet eller hybride løsninger. Bussen på bildet innledningsvis i denne saken skulle passe godt inn. Disse bussene er en del av transporttilbudet i det sveitsiske turiststedet Sass-Fee, som har vært bilfritt siden 1951. - Når du kommer til busstasjonen er det bare å ringe hotellet, så henter de gjestene i en slik elektrisk buss. Den tar seks passasjerer med

26 ØYERmagasinet

bagasje og alle hotellene har slik transport. Noe lignende kan også utvikles her, sier hun. På bestilling Et fleksibelt tilbud med mindre busser som kjører på bestilling er også mulig. Med dagens teknologi er dette et tilbud som er lett å bruke. Det er også mulig å gjøre som turiststeder i Alpene som har en pool med miljøvennlige biler stående klare. Når turistene kommer, leverer de inn bilen sin og får tilgang til poolens miljøvennlige biler og en del andre tjenester og rabatter som de kan benytte seg av under oppholdet. Mulig med endringer - Med denne undersøkelsen skal vi kartlegge dagens bruk av transportmidler og synliggjøre hva de tilreisende ønsker seg. Folk slutter ikke å kjøre bil til og fra hytta. Men jeg tror det er mulig å få en del av trafikken over på kollektivtransport. Da må det må kobles med veldig god markedsføring og informasjon. Det store spørsmålet er imidlertid hvem som skal betale. Det blir veldig stor belastning på de næringsdrivende dersom det ikke finnes andre som kan bidra med penger, sier Eriksson. I dag er det «restaurantbussen» som fungerer som eneste interntransport i dette området. Den kjører fra bunn til topp og tilbake på ettermiddag, kveld og natt i helgene. Interesse for miljøet Svarene som er kommet på spørreundersøkelsen så langt har vist at det er interesse for et utvidet transporttilbud. Og ikke minst viser svarene at interessen for en miljøvenn-

lig levemåte er blitt betydelig større. Halvparten av de som har svart er opptatt av klima- og miljøspørsmål. 60 prosent mener det er viktig at kollektivtrafikken utvikles til å bli mer miljøvennlig. Men bare halvparten har kjennskap til dagens busstilbud i Hafjell og Hunderfossenområdet og nær 90 prosent bruker det aldri. Nær 40 prosent vet heller ikke at det er togstasjon på Hunderfossen og at toget stopper på forespørsel. Viktig tilbud 70 prosent mener det er viktig å etablere tilbud for interntransport i området Hafjell og Hunderfossen. Det største behovet er transport til og fra Pellestova, transport i forbindelse med skiturer og sykkelturer, handleturer og attraksjoner samt arrangementer på kveldstid. 40 prosent sier det er sannsynlig at de vil bruke et tilrettelagt tilbud. Men betalingsviljen er liten. Halvparten mener det ikke skal koste noe og for de som vil betale dreier det seg om 10-100 kroner. Mange mener dette er kostnader som kan inkluderes i heiskortet eller inngangsbilletter. Og avstanden til et kollektivtilbud må ligge mellom 50 og 200 meter. Når påsken er over, sitter Monica Eriksson med de fullstendige svarene på hvilke transporttilbud tilreisende i dette tunge turistområdet kan tenke seg å bruke. Men hun regner med at svarene som er kommet inn så langt, ikke avviker mye fra det som blir sluttresultatet.


gå til en som kan det - gå til felleskjøpet

Bålpanne

m/grillrist, 60 cm

1690,-

GØY Å BADE

• Vannsklie • 25-metersbasseng • Varmebasseng • Barnebasseng • Boblebad

• Vanngrotte • Badstue • Dampbadstue • Servering

ÅPNINGSTIDER

Mandag - fredag.......... 13 - 21 Lørdag og søndag ...... 10 - 18

Skoleferier se www.jorekstad.no Nermosvegen 31, Øyer. Tlf.: 03520, www.felleskjopet.no

ÅPNINGSTIDER / OPENING HOURS Mandag - onsdag / Monday-Wednesday Torsdag - fredag / Thursday-Friday Lørdag / Saturday

www.jorekstad.no

10.00 - 17.00 10.00 - 20.00 10.00 - 16.00

Her finner du smørebu, museum, et stort utvalg hardvare fra SWIX og TOKO, tekstiler fra SWIX, Ulvang og Lundhags, sykler fra Hardrocx, telt og soveposer fra Helsport, klubbtøy fra Original og Outlet butikk. Visit our waxing cabin, museum, coffee shop, a large variety of poles, ski waxes and waxing tools from SWIX and TOKO. SWIX, Ulvang and Lundhags apparel. Hardrocx bikes, tents and sleeping bags from Helsport, and our Outlet. BELIGGENHET / LOCATION Blåswixvegen 5, 2624 Lillehammer.

Tlf. 61 05 70 60

ULL

til hele familien

Storgata 91, 2609 Lillehammer Tlf: 94160449 facebook.com/safalillehammer Nettside: www.safa.no

ØYERmagasinet 27


Per Atle Hansen (t.v.) er leder i hytteeierforeningen i Hafjells eldste hytteområde - Hafjell Panorama. Her sammen med vertskapet på hytteeierforeningens egen pub, Torill og Gunnar Bjørge.

Panorama Pub - hyttefolkets eget treffsted

Panorama Pub er ikke som andre puber. Dette er hytteeierforeningens eget treffsted i Hafjells eldste hytteområde. Av Kjell Haugerud

28 ØYERmagasinet

- Det var så mye folk her at det er ikke til å tro. Torill Henriksen Bjørge forteller om en av de mange lørdagene da hyttefolket i Hafjell Panorama sprengte alle besøksrekorder. - Det finnes knapt en hytteeierforening i hele landet som har egen pub, sier Per Atle Hansen og mener han har dekning for påstanden. Han var den første senterlederen på kjøpesenteret på Strandtorget. Nå er han pensjonist, leder i hytteeierforeningen og fastboende på hytta i Hemsætervegen. En tilværelse han trives svært godt med. I fire år hadde Torill Henriksen Bjørge og mannen Gunnar tanker om å åpne pub i den lille spesielle bygningen som hytteeierforeningen satte opp tidlig på 2000 tallet med stort innslag av dugnad. Det skjedde etter at Roger Kopperstad hadde tegnet planløsnin-

gen på en serviett. Foreningen skulle bruke det til styremøter og felles aktiviteter. Men for det meste ble det stående tomt. Første servering 14. februar i 2015 kastet de seg ut i pubbransjen. Den snaut 40 kvadratmeter store bygningen ble Panorama Pub med servering av øl, toast, pizza og vafler. Åpningstiden er tilpasset hyttefolkets døgnrytme. Det er lørdager i helgene. Fra februar og ut sesongen er det både fredag og lørdag. I ferier, jul og påske, er det oppe alle dager. Åpningstiden er fra klokken 14.00 til 19.00. Da kan folk treffes for påfyll og hygge før de går hjem til middagen. Tidvis er det så fullt at det er umulig å komme inn. Men en romslig og velutstyrt uteplass tar unna det meste når været tillater det.


Når du driver et slikt sted, blir du nærmest som en maskot å regne. Mange kommer innom for å hilse på, sier Gunnar Bjørge. Puben er blitt mer populær enn det vertskapet hadde fantasert om. - Jeg hadde aldri trodd det skulle bli slik, og vi hører at det snakkes om puben mange steder. Folk synes tydeligvis at dette er veldig bra. Faktisk er det mange som har blitt kjent med hverandre her inne. Det er jo så trangt her at det er de nødt til, sier de. Til og med innfødte øyværinger kommer på besøk og synes det er både underlig og morsomt å drikke øl på samme sted som det gamle Stubberud grustak. Lite og tett Vertskapet har også sørget for å få produsert godt synlige jakker i skarp orange farge med merket «Panorama Pub». De er solgt i stort antall og vises godt i hele Hafjellområdet. Det største arrangementet foregår nyttårskvelden. Da samles 500-600 utenfor puben med fakler mellom klokken 17 og 18. Det serveres gløgg og varm saft og fyrverkeri avslutter det hele. Dette har pågått i alle år etter starten ved inngangen til år 2000 og er meget populært. - Utvidelsesplaner? - Folk syns at vi må gjøre det. Men jeg tenker at da blir jeg ikke så koselig lenger. Det er best med dette lille stedet. Blir det for stort, blir det det ikke slik. Og da blir det snart også behov for flere ansatte. Nei, det må være som det er, sier Torill. Når hun ikke er pubvertinne, jobber hun på Skogli helse og rehabilitering. Gunnar er håndverker, men har også ansvaret for brøytingen i hele Hafjell Panorama. Med vinterens snøfall og tidvis mye vind, har det tatt det meste av tida. Det er åtte kilometer veg og 268 parkeringsplasser. Bare parkeringsplassene er minst 13 timers arbeid. Starten Det er heller ikke tilfeldig at han er engasjert i dette hytteområdet. Det var faren Martin Bjørge som satte det hele i gang som den første hytteutbygger i Hafjell. Han mente at da hans far solgte fem hyttetomter i Bjørgefallet i 1967 da det ikke var noe annet enn grustak og skog, måtte det gå an å selge hytter når

Lite, men godt: Alle tre er enige om at størrelsen på puben er akkurat passe. Det er så trangt at folk må bli kjent med hverandre. det skulle bygges alpinanlegg. Kommunene godkjente planene for Hafjell Panorama med grunneierne Bjørge, Stubberud og Nestingen. Men det gikk trått i starten selv om tomtene var store og prisen bare så vidt over 100.000 kroner. Først da Svein Ask fra entreprenørfirmaet Selmer kom til Hafjell ble det fart i sakene. Han mente de skulle gi bort to tomter og ringte til aktuelle hytteeiere. Blant dem var direktøren i Cirkus Merano, Knut Dahl. Han fikk tomt mot å bygge hytte på minst 120 kvadratmeter, anneks på 50 kvadratmeter og krav om å sette opp 25 utelamper. Det ble 24, men hyttebyggingen ble en nasjonal nyhet. - Før hytta var ferdig kom førsteside-oppslaget i VG om at Cirkus Merano bygger hytte i Hafjell med 24 utelys. Da tok det av. Ask var fantastisk flink, forteller Gunnar. Nå er det 268 hytter i Hafjells eldste hytteområde. Stabile forhold - Vi har en meget oppgående hytteeierforening. Mange undrer på at vi har fått det til så bra og at det er så godt samhold, sier Per Atle Hansen. - Hva er årsaken? - Jeg tror det har sammenheng med veldig stabile forhold og beskjedent salg av hytter. Miljøet har fått tid til å sette seg, sier han. Nå jobber foreningen med å få til nye reguleringsbestemmelser for området samt tilpasse bestemmelsene slik at de blir lik andre

Panorama Pub har egen jakke som gjestene kan få kjøpt med knall farge og logo.

hytteområdene som kom senere. Hafjell Panorama har relativt store tomter, men ikke adgang til å ha så mye bebygd areal som de andre. Dessuten jobbes det også med at hytteområdet skal fortettes. - Nå har vi en formell søknad inne om dette, sier Hansen. De jobber også med å få til en ny tilførselsløype opp til fjellet. Det er stor entusiasme for å få til en litt slakkere løype enn det som er tilgjengelig i dag. Men han mener at den store utfordringen i Hafjellområdet er trafikkmengden i forhold til infrastruktur. - Det bygges så mye og det er så stor trafikk at det vil kreve gang- og sykkelveger, spesielt etter hovedvegen. Det begynner rett og slett å bli farlig når folk er ute og går, ikke minst med barn. Området tåler ikke så mye mer og infrastrukturen er presset til det ytterste. Det er veldig viktig å ta hensyn til hva som tåles i tida framover, sier Hansen.

Torill Henriksen Bjørge hadde aldri tenkt seg at puben skulle bli så populær da de startet for to år siden. Hytteeierforeningens leder Per Atle Hansen er strålende fornøyd.

ØYERmagasinet 29


! T T E E H R Y N TSTY PÅ T U R Å F EVE RA. L DØ

30 ØYERmagasinet


ne Åd

Nytt

Bakke, rådmann

fra rådmannen!

informasjon fra Øyer kommune mars 2018

s. 2 Ordføreren har ordet s. 3 Øyer-Tretten frivillighets sentral Fra kulturfronten s. 4 Vinterglede s. 5 Åpen skole på Aurvoll Ny bydel på Tretten s. 6 Uteskole i Hafjell Tegn til tale s. 7 Historisk høgt hogstkvantum i Øyer s. 8 Informasjon til grunneiere Digital postkasse

Redaksjonsutvalg: Ådne Bakke, Frode Fossbakken og Brit Kramprud Lundgård. Brit S. Berge, sekretær.

Jeg vet ikke om det er nostalgien som slår gjennom, men vinteren i år får fram minner om vinter slik vi opplevde det i barndommen. Det er vel ikke sikkert dette er så riktig, men vi må glede oss over en snørik vinter og ikke minst mer stabil enn de siste årene. Det er all grunn til å bruke naturen for det er mange idylliske motiv å finne i fjellet nå. Vi i Øyer kan glede oss over fin natur og flotte skiløyper som vi kan bruke til rekreasjon i fritid og helger. Nå som snøen har lavet ned, er det grunn til å rette en takk til de som gjør veiene våre farbare. Det er ikke få timer som brøytebilene og traktorene har kjørt hittil i vinter. Det føret vi har i skrivende stund lover godt til påske. Mye snø og forholdsvis tidlig påske gjør mulighetene store for at det kan bli en flott skipåske. 2017  et godt år Februar er en spennende måned for oss som jobber i kommunen. Da faller de siste brikkene på plass i forhold til regnskapet for 2017. Det er ikke alltid vi har full oversikt over resultatet før første uka i februar. Dette handler i stor grad om overføringer kommunene imellom og pensjonsberegningen. Nå har vi kommet så langt at jeg med stor sikkerhet kan si at vi kommer godt ut av 2017 med et mindre forbruk. Dette gjør at vi kan putte en del penger på sparegrisen, slik at vi kan møte uforutsette utgifter og en eventuell renteøkning på en måte som gjør at vi kan

skjerme tjenesteytingen i større grad. Vi har foretatt noen grep for budsjettet for 2018, som jeg håper gjør oss mindre sårbare for svingninger i de økonomiske overføringene fra staten. rasjonaliseringstiltak Administrasjonen har fått i oppgave fra kommunestyret om å gjennomføre rasjonaliseringstiltak som skal redusere våre kostnader med 3 millioner kroner i året. Vi arbeider med dette og det første synlige resultatet er at vi tar i bruk det som så fint heter «Svar ut». I likhet med mange andre offentlige virksomheter sender Øyer kommune nå post til din digitale postkasse. Skaffer du deg en digital postkasse hos Digipost eller e-Boks vil du se at du vil få post fra stadig flere offentlige virksomheter der, men også private. Du vil få posten din raskere fordi du slipper å vente på postgangen. Posten din blir lagret på ett og samme sted, og vi sparer miljøet. Jeg vil oppfordre alle om å skaffe seg digital postkasse. På denne måten sparer vi også porto. Vurdering aV kommunens organisering Når en kommune skifter rådmann medfører dette ofte en gjennomgang av den administrative organiseringen. I det store og hele handler dette ofte om hvor en retter mest fokus. Vi har startet opp et arbeid som skal vurdere vår administrative organisering. Dette har jeg bevisst ventet med på grunn av en evaluering av dagens organisering som skulle gjennomføres. Tanken bak gjennomgangen er

å få til en bedre flyt i tjenesteytingen. Før var tjenesteytingene i kommunene mer sektorbaserte eller etatsbaserte. I dag er de mer sammensatte. Og da er det viktig at vi ikke bygger organisatoriske skott mellom de ulike ledd slik at våre tjenestemottakere slipper å forholde seg til mange personer for å få en lovpålagt og kanskje rettighetstjeneste på plass. Dette betyr at vi gjennomfører en organisasjonsgjennomgang med hovedfokus på tjenesteytingen og ikke sjefsbokser. Det siste kommer av seg sjøl når vi har fått tjenestene på plass. Vi vil jobbe med å få på plass en struktur fram til sommeren og så vil vi bruke høsten på å utarbeide arbeidsrutiner, reglement og arbeidsfordeling. Vi vil også måtte bruke noe tid på å fordele nye posisjoner på ledernivå. Vi ser for oss at en eventuell ny organisering trår i kraft fra 01.01.2019. Dette arbeidet gjør vi sjøl, uten kostnader til eventuelle konsulenter. Til orientering så jobber også en gruppe, ledet av ordføreren, med hvordan vi er organisert politisk i Øyer. Jeg er takknemlig for den positive viljen fagorganisasjonene, enhetslederne og sektorlederne har vist i planleggingen av dette arbeidet. til slutt Vil jeg ønsker alle øyVæringene og gjestene Vi har og får i øyer en riktig god og fin påske!

God påske! ØYERmagasinet 31


K it

Br

prud Lundgå r d ,o ram rd

treffe våre utøvere som har markert seg på verdenstoppen i en årrekke. Så møt frem og bidra til å lage en flott ramme rundt arrangementet. Vi må komme tilbake til programmet som skjer i tilknytning til arrangementet, da dette er ikke klart enda. Alpin NM vil være et viktig bidrag til å vise hva vi får til som arrangør. I dette tidsrommet skal vi levere søknad til Norges

måltid i skolen Et av de viktigste arbeidene vi gjør er å legge til rette for at alle barn skal få en god oppvekst, ha trygge og gode skoler og læringsmiljøer. Et ledd i dette er bestillingen på innføring av et måltid i skolen som nå er utredet. I skrivende stund er det ikke politisk behandlet, det vil skje i slutten av mars. Sunn mat og gode måltider er en viktig del av et godt skole-

nye samarbeidsformer med fritids og deltidsinn byggerne I flere år har det pågått et utviklingsprosjekt i Gudbrandsdalen med mål om å sette Gudbrandsdalen og Lillehammer bedre på kartet, og etablere et sterkere samarbeid på områder der vi har noe felles. Det som kjennetegner Gudbrandsdalen er veldig mange fritids- og deltidsboliger. Et av temaene som har vært diskutert er hvordan vi kan gi fritids- og deltidsinnbyggerne større medvirkning. I Øyer vil vi etablere et rådgivende organ der vi vil invitere lederne i hytteforeningene til jevnlig rådgivende møter. Dette organet kommer som erstatning for tidligere tradisjon med et årlig påskemøte på Pellestova. alpin nm i hafjell 19.25. mars Jeg håper så mange som mulig tar turen til Hafjell under Alpin NM for kvinner og menn i Hafjell siste uka før påske. Alle renn skal avvikles i Hafjell. Onsdag er det utfor, torsdag kombinasjonen, fredag super G, lørdag storslalåm og søndag slalåm. NRK har fjernsynssendinger fra Hafjell fredag til søndag. Her vil det være mulig å

2

mars 2018

32 ØYERmagasinet

eiendomsskatten I disse dager har de fleste fått skatteseddel og krav på eiendomsskatten i postkassa. Loven krever at vi foretar retaksering av grunnlaget for eiendomsskatt hvert 10 år. I høst fikk alle tilsendt et faktaskjema om egen eiendom etter retaksering. Rammer og retningslinjer som du finner nærmere omtalt på kommunens hjemmeside under Eiendomsskatt, forteller hvordan grunnlaget ganges opp med sjablongsatser og trekkes fra såkalte indre og ytre faktorer. Dette skal og fremgå av skatteseddelen. Kommunestyret har vedtatt at skattesatsen for 2018 settes til 3,5 promille for bolig og fritidseiendommer og 7,0 promille for andre eiendommer. I Øyer benytter vi ikke bunnfradrag. Vil du klage så send en skriftlig klage innen 12. april, på hva og hvorfor du mener at skatten er feil. Jeg håper alle får fine dager i mars og april, og at våren blir til glede for liten og stor. jeg avslutter med et kinesisk ordtak:

Dagen i dag er morgendagen du drømte om i går. Skiforbund, om å bli norsk kandidat til å arrangere Alpin VM. Hvilke år vi søker om Alpin VM vil bli avgjort etter at det er truffet vedtak om VM i Nordiske grener der Trondheim er kandidat. Den andre norske kandidaten er Narvik.

miljø. Gjennom tilrettelegging for velorganiserte og sunne måltider som inkluderer alle, kan skolen bidra til at unge får gode muligheter til å etablere et helsefremmende og godt kosthold som de tar med seg videre i livet. Dette kan og bidra til å redusere sosiale forskjeller i kosthold.

Brit Kramprud Lundgård Ordfører

Foto: Vegard Breie

rer fø En snørik vinter nærmer seg slutten og snart er det vår. I følge kalenderen starter våren 1. mars, det er nok litt tidlig her i Gudbrandsdalen. Våren er jo den perioden på året middeltemperaturen ligger mellom 0 og 10 grader, i tillegg til at den stiger gjennom perioden. Så får vi håpe at våren kommer med varme dager og kalde netter, slik at vi slipper flom.

Påskehilsen fra ordføreren


Øyer-Tretten Frivilligsentral Den frivillige innsatsen i Øyer Kommune er stor. Pr. i dag er det rundt 80 personer som er på frivilligsentralens kontaktliste. Frivilligsentralen er samlokalisert med biblioteket på Tretten. Øyer-Tretten Historielag har flytta inn på «nett kafeen» og er blitt med i fellesskapet med Frivilligsentral og Bibliotek. aktiViteter for triVsel og folkehelse Frivilligsentralens største bidrag er på våre institusjoner som Arnhild fikk i gang og drifta i tidsperioden 1996 – 2015 og blir videreført i hennes ånd. Her prater vi om Ullsokken strikkekafe (det som damene «produserer» blir gitt til Frelsesarmeen), Furumotreff, trim, kaffeservering, kortspill og bingo. Frivillige har også ansvar for blomsterstell og matutkjøring.

demensforeninga har vi kursa Aktivitetsvenner for personer med demens. Her er det behov for flere Aktivitetsvenner. Det blir arrangert nytt kurs i løpet av senvinteren/kommende høst.

DNT turlag Øyer: Aktiv 100 er realitet med faste opp-møtesteder på Tretten (fyllinga) og i

Varm mat i skolen Frivilligsentralen er aktivt med i planleggingen for å innføre varm

Øyer (biblioteket). Her har DNT kursa frivillige som turledere. Følg med på annonsering i media og plakater i løpet av våren!

mat i skolen og skal bidra til at våre skoleelever får et daglig gratis måltid (lunsj/dugurd). Dette kan bli tidenes frivilligløft, og frivilligsentralen er en nødvendig brikke for å få dette til. Et fint eksempel på samarbeid mellom

Fra kulturfronten

I samarbeid med Nasjonalforeningen for Folkehelsen og den lokale

språktrening Røde Kors har starta norsktrening på biblioteket for våre nye sambygdinger med utenlandsk opprinnelse, både flyktninger og arbeidsinnvandrere. Frivilligsentralen er samarbeidspartner.

kommunen og frivilligsentralen! Her er vi med på å investere i tilværelsen til vår neste generasjon. Hver første fredag i måneden = Frivillig dugurd/lunsj på biblioteket kl. 12.00 - 13.30 i Øyer. friVillig innsats bidrar til lykke på flere måter «Det gir sosialkontakt, men bidrar også sjansen til å bli bedre kjent med andre. Frivillige tilbringer mindre tid til å gruble over egen elendighet,

og er mer optimistiske og kan derfor bruke energien sin på en bedre måte.» (sitat: Khrystyna Solomchak, Røde Kors). det er behov for frivillige som: • Aktivitetsvenn for demente • Ledsager • Besøksvenn • Data/EDB kyndige som kan lære/veilede eldre om bruk av PC eller nettbrett

har du lyst til å bli med som friVillig?  ta kontakt med oss! E-post: post@oyer-tretten.frivilligsentral.no Hjemmeside: http://oyer-tretten.frivilligsentral.no Facebook: Øyer-Tretten Frivilligsentral, Tlf. 918 86643 (her kan du også legge igjen beskjed på telefonsvareren)

av kultursjef Frode Fossbakken Tlf. 61 26 81 26 frode.fossbakken@oyer.kommune.no

Vi fortsetter med å informere om ulik kulturaktivitet i Hærdera. Lag og foreninger oppfordres til å komme med innspill til spalten, om det er ting dere ønsker å dele med flere. Vikar aktiVitets koordinator Fast ansatt aktivitetskoordinator vil fortsatt ha permisjon ut 2018. Stillingen ble i økonomiplan 2018 - 2021 utvidet til 100 %, og vikariat fram til 31.12.18 er utlyst. Ansatt i stillingen vil jobbe mye med friluftsliv, stier og aktiviteter, men skal også blant annet jobbe med utarbeiding av en egen kulturminneplan for Øyer. Mer informasjon vil foreligge på hjemmesidene etter hvert som ting faller på plass. øyerekko Øyer-EKKO 2018 arrangeres i år lørdag 5. mai. Vi prøver oss med å samle all aktiviteten på en dag, og ser hvordan det slår ut på besøk og oppslutning. Mer informasjon om innholdet finner du annet steds i Øyermagasinet.

13.15. APRIL ukm Øyer er i år, sammen med Lillehammer og Gausdal, vertskap for UKM Fylkesfestival. UKM er en mønstring av unge talenter på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå. UKM Fylkesfestival Oppland går av stabelen 13.-15. april, med 3 forestillinger i Maihaugsalen, workshops, utstilling og konserter. Nærmere 300 ungdommer fra hele Oppland skal samles på Lillehammer disse dagene, med overnatting på Lillehammer videregående skole avd. sør. Det vil være forestillinger og workshops i Maihaugsalen, workshop på Ungdomshuset PlanB og konsert i Kulturhuset Banken.

3

mars 2018

ØYERmagasinet 33


Vinterglede På andre trinn ved Aurvoll skole koser vi oss nå som vi har så mye snø. Elevene har tegnet hva de liker best å drive med for tiden og så har vi noen bilder fra skolegården vår. Det er sååååå mye å finne på nå når vi har så mye deilig snø.

Hilsen fra 2. trinn på Aurvoll 34 ØYERmagasinet


Åpen skole Aurvoll av Elise Brenna og Emilie Brendløkken, 6. trinn

«Jo bedre vi kjenner hverandre, jo snillere er vi med hverandre»

Åpen skole er et frivillig aktivitetstilbud til elever fra 5 - 7. trinn hver onsdag kl.13.00-14.30. Vi starter åpen skole med å få et varmt måltid. Etter at vi har spist sammen i allrommet kan vi velge mellom leksehjelp/tegning og aktiviteter i Tretten idrettshall. Målet med åpen skole er at elevene skal oppleve felleskap på tvers av trinn, interesser og alder. Elevene skal også oppleve mestring. Åpen skole på Aurvoll har flere samarbeids partnere i nærområde. Vi får mat fra helsehuset. Vi skal også få besøk av røde kors og Gausdal husflidslag i løpe av våren. Det er også planlagt sykkelverksted og gitarkurs. Emilie og jeg syntes det er et morsomt tilbud. Vi får servert god mat og det er en fin mulighet til og få hjelp med leksene, vi har intervjuet 2 andre deltagere fra åpen skole en elev fra 5. og en fra 7. trinn.

interVju med sigbjørn kråbøl 7. trinn hvordan er det å være på åpen skole? Det er ett fint opplegg. Bra at vi kan få hjelp med og bli ferdig med leksene. Det er også fine aktiviteter å drive med i hallen. hva er det som gjør at du kommer hitt? Det er fint å samarbeide med venner om lekser. Det er bra at vi får servert varm mat. Vil du fortsette å bruke dette tilbudet fremover? Ja! Det vil jeg. interVju med malin hagen blomberg 5. trinn hvordan er det å være på åpen skole? Jeg syntes det er veldig bra på åpen skole, fint at det er andre aktiviteter enn lekser å fysak. Neste onsdag er det potettrykk. hva er det som gjør at du kommer hit? Fint å kunne være på skolen etter skolen sammen med venner, det er også fint og gjøre lekser istede for hjemme, og det er veldig god mat. Vil du fortsette å bruke dette tilbudet fremover? Ja, det vil jeg.

Ny bydel på Tretten Av Åse Kraabøl. Foto: SFO Aurvoll

Aurvoll skolefritidsordning har brukt lang tid på å bygge sin egen by. Store pappesker fra Tine er malt, de har fått vinduer, dører og postkasser. Innvendig er det gardiner og kunst på veggene. Pappbyen har opera, sykehus og fengsel i tillegg til eneboliger, musehus, torg og selvsagt industri. Egne lover er slått opp på rådhusveggen og klesvasken henger pent på snora. Innbyggerantallet varierer fra dag til dag og husene skifter

funksjon alt etter hvem som er på sfo. Byen ble høytidelig åpnet med klipping av snor og jammen fikk direktøren sjokoladefabrikken til å virke den dagen, - på ordentlig!

5

mars 2018

ØYERmagasinet 35


Uteskole

i Hafjell

Uteskole logg 1/2

5.trinn ved Solvang skole

Når vi skulle til HAFJELL tok jeg med bare hjelmen min fordi pappaen min hadde tatt med skistaver, skisko og skiene mine til

Uteskole logg 8/2

det lille huset på gondolen sånn at det

Når vi kom fram kjørte vi i Hafjell. Vi måtte

skulle bli lettere for meg å bære til HAFJELL.

være ved paviljongen 11.30. Der spiste vi. Så hadde vi en oppgave. Alle fikk en lapp

Så skulle vi kjøre litt i Hafjell og møtes ved

der det for eksempel stod 64. Så gikk vi

gondolen 13.30. I den andre bakken kjørte

rundt. Jeg så for eksempel Ylva. Så sa jeg

vi litt forsiktig fordi det var mye løssnø

64. Da måtte Ylva si for eksempel 8*8.

der, men vi klarte det.

8*8 er jo 64. Hvis Ylva klarte det skulle

Etter at vi hadde spist skulle vi ha litt

hun få lappen. Den som har flest lapper

matte. Vi måtte lage en sirkel og var. sette et tegn hvor 90 grader

på slutten vinner. Jeg vant. Vi har skiftet

Etter jul har 5.trinn ved Solvang skole brukt Hafjell Alpinsenter som klasserom hver torsdag. Her kombinerer vi skikjøring med faglig, temabasert undervisning. For at prosjektet skulle starte med en god opplevelse for samtlige elever, uansett om de har stått mye på ski før eller ei, fikk vi med skiskolen på laget. Elevene ble delt inn i grupper etter ferdighet og skiskolen gjennomførte undervisning. Nå kjører alle elevene, vi lærer masse og har det veldig gøy! Vi skriver uteskolelogg som avslutning på dagen.

grupper. Nå var jeg på gruppe med Aurora og Lina. Det ble jeg superglad for.

Tegn til tale av Heidi Melby Foto: Maya Kampesveen og Anne Marit Stensrud

Høsten 2017 tok Vidarheim barnehage i bruk Tegn til tale. Vi bruker tegn til tale med alle ungene for å forsterke og styrke det verbale språket og måten barna kan kommunisere på i samhandling og kommunikasjon med andre. Dette vil gi de minste barna som enda ikke har så mye verbalt språk flere verktøy til å uttrykke seg med og det vil støtte de minoritetsspråklige barna i deres språklige utvikling. Vidarheim har mange minoritetsspråklige barn hvor tegn til tale kan bidra til en bedre og lettere språkinnlæring ved at de kan benytte tegn før talespråket er på plass. Det å ta i bruk tegn til tale er ikke kun en støtte i språkutviklingen men også en styrke for barna til å kunne medvirke utfra sine forutsetninger.

tale. Vi har som mål og lære oss 5 tegn pr. måned. Tegnene sendes også med hjem slik at foreldrene også blir deltagende i prosessen og kan forstå hva barnet prøver å kommunisere. Tegnene skal i stor grad knyttes til dagsrytme, årstid og temaarbeid fra årsplanen. Det er utrolig fint å se hvordan de små har tatt i bruk tegnene og i større grad greier å gjøre seg forstått. Vi ser også at det vil ta tid før dette blir automatisert hos oss voksne, men vi føler vi har satt i gang noe som er både riktig og viktig for oss på Vidarheim.

Mari ber om å få vann

I personalgruppen vår har vi kompetanse på både tegnspråk og tegn til

6

mars 2018

36 ØYERmagasinet

Fuad og Onni bruker tegn til tale


Foto: Anette Ludahl

Historisk høyt hogstkvantum i Øyer Tekst: Anette Ludahl

Avvirkningen av 60 000 m3 gran har en verdi på 20 millioner kro-

ner. Samfunnsverdien av tømmeret gjennom videre verdiskaping og sysselsetting vil være 10 ganger så høyt, altså 200 millioner. Omtrent halvparten av tømmeret transporteres ut av landet på tog fra Lillehammer og blir til kartong i Sverige. Den andre halvparten blir solgt til sagbruk. Gausdal Bruvoll i Gausdal er ett av disse sagbrukene, der ferdigbehandlet ytterkledning er ett av sluttproduktene. Årlig øker volumet av skog med 35 000 m3 i Øyer. Potensiale med optimal plantetetthet og god skjøtsel er 55 000 m3. Lav avvirkning i forrige 10 år gjør at det nå er mulig å hogge mer enn tilvekst uten å overavvirke. På sikt er det nok ikke mulig å opprettholde et så høyt nivå som det vi ser nå. Av de 378 skogeierne i Øyer eier som tilsammen eier 300 000 dekar skog, har en tredjedel vært aktive i 2017. skogbrukets kinderegg-maskin til øyer Highlander, en maskin som både feller - kvister - kjører ut tømmeret fra skogen er nytt i vår region. Higlanderen utfører altså den samme jobben som en hogstmaskin og en lastbærer i en og samme maskin, og derav tilnavnet Kinderegg-maskin. Lokale aktører har gått sammen om anskaffelsen, og det er Jan Olav Johnsgård og Kristian Bryhn fra Tretten som står for driften av maskinen. Maskinen, en Highlander 2008-modell, er privat-importert fra Østerrike. Highlanderen har gått 6000 timer i Østerrike før den kom

til Norge. Dette er en maskin som kan gå i betydelig brattere terreng en vanlig lastbærer. En Highlander drar helstammer etter seg langs bakken og den får dermed et lavere tyngdepunkt en enn lastbærer. I tillegg er hvert hjul utstyrt med egen motor og styringsfunksjon, noe som også gir bedre fremkommelighet. Framakslingen kan skyves ut to meter slik at maskinen kan dra seg frem på låste framhjul. I tillegg kan den vinsje seg opp bratte skråninger om det skulle være nødvendig. En evnetuell begrensing for fremkommelighet kan være store steiner og stubber. Rekkevidden til Higlanderen er på 12 meter og muligheten for å kunne ta seg frem i bratt terreng gjør at behovet for å grave driftsveger reduseres. Med økt risiko for erosjon i forbindelse med store nedbørsmengder, er det en fordel å slippe blottlegging av løsmasser i bratte lisider. Drifter som er optimale for denne typen maskin er skog som står i skråninger mellom lastbærer- og taubaneterreng. Driftsprisen ligger også et sted mellom driftskostnader for konvensjonelldrift og taubanedrift. Slikt terreng er det ikke vanskelig å finne i Øyer. Normalprestasjon for Highlanderen vil være mellom 30m3 og 50m3 om dagen.

Enn så lenge går maskinen i forholdsvis flatt terreng for å bli innkjørt. Kristian Bryhn viser at han har godt lag med spakene og nærmest har fordel av å ikke ha kjørt hogstmaskin tidligere, da Highlanderen har andre spaker og løsninger en lastbærer og hogstmaskin. Bryhn sier han synes det er fin arbeidsplass han har. Det går også smidig for seg når han manøvrerer ned trærne ett og ett i klembanken, før de føres hele frem til lunneplassen der Johnsgård foretar kapping til ferdig tømmer.

Foto: Jan Olav Johnsgård

Hogsten i Øyer økte med hele 30% fra 2016 til 2017. Avvirkningen var på 60 000 m3. Trenden med høy avvirkning gjelder også på landsbasis. Aldri før har det vært hogd så mye tømmer i Norge som i 2017. I Oppland økte hogsten med 10% og var det fylket i landet der hogsten økte mest. Skogbruket er en langsiktig næring. Der mange bedrifter legger 5 og 10 års strategier har skogbruket 100 års-perspektiv. Rundt 1920 var skogen i Norge uthogd. Stort behov for brensel i bergverksindustrien og utvikling av oppgangssaga, førte til trelasthandel til kontinentet og et sug etter tømmer. Særlig uthogd var skogen langs store vassdrag da fløting var eneste måte å transportere tømmeret til industri og til kysten. 2017 var ett rekordår for skogbruket i Øyer. Indirekte skyldes dette bevisstgjøringen som skjedde på begynnelsen av forrige århundre om at skogen må skjøttes og ny skog må plantes etter hogst. Nå hogges det plantet skog som har mye større volum per areal, enn skog som har sådd seg selv. Tømmer måles i m3 og i snitt regner man ofte tre trær pr m3. I Øyer ble det hver enkelt arbeidsdag hogd 717 trær i 2017. Der en mann med motorsag hogg omlag 10 m3 om dagen for 30 år siden hogger nå en hogstmaskin nærmere 200 m3. Det er få andre næringer som kan vise til en så stor grad av effektivisering.

Figuren viser avvirkningsnivået i Øyer fra 2009 - 2017, og viser at det har vært kraftig økning i volumet, særlig fra 2016 - 1017.

7

mars 2018

ØYERmagasinet 37


Informasjon til grunneiere i Øyer kommune av Odd Magne Tuterud

Vi begynner å nærme oss våren etter en meget snørik vinter, noe som kan medføre flom. Det er grunneierne som har ansvaret for bekker og vassdrag på sin eiendom, og at de blir vedlikeholdt så de fungerer i en flomsituasjon. Vi ber om at alle grunneiere følger med på bekker og stikkrenner under private veger på sin eiendom.

Trenedfall i bekker bør tas bort så bekken får renne fritt og en hindrer oppdemning fra ting som kommer med en eventuell flom. Innløp til stikkrenner må være fri for snø og sjekkes at de ikke er frosset igjen. Ved eventuelle flomsituasjoner ta kontakt med Øyer kommune servicetorget tlf. 61 26 81 00 ellers vil det bli lagt ut info på kommunens hjemmeside og facebook. Foto: Stian Skyttermoen

Motta post fra Øyer kommune i din digitale postkasse av Annikken Reitan Borgestrand

I likhet med mange andre offentlige virksomheter sender Øyer kommune nå post til din digitale postkasse. Les mer om hvordan du oppretter digital postkasse fra Digipost eller e-Boks på: http://www.norge.no

8

mars 2018

38 ØYERmagasinet

e-Boks. Du bruker ID-porten til innlogging for å lese din digitale post fra det offentlige, og brev i postkassen kan lagres der så lenge du ønsker.

et sted for digital post fra det offentlige Skaffer du deg digital postkasse hos Digipost eller e-Boks vil du se at stadig flere offentlige virksomheter vil sende post der. Da trenger du kun å forholde deg til én felles digital postkasse fra det offentlige. Lurt, ikke sant? Dessuten får du posten din raskere fordi du slipper å vente på postgangen, posten blir lagret på et og samme sted og vi sparer miljøet.

Velg digital postkasse på norge.no Du kan velge mellom to postkasser - Digipost eller e-Boks. På samme måte som du kan velge mellom ulike banker og forsikringsselskap skal du enkelt kunne velge den postkassen som passer best for deg. Når du mottar digital post fra Øyer kommune, vil du få et varsel på SMS eller e-post. Da vet du alltid når du har mottatt noe. Les mer om hvordan du oppretter din digitale postkasse hos e-Boks eller Digipost på www.norge.no.

ditt trygge arkiv Vanlig e-post er ikke en sikker måte å sende meldinger på. Skal du kunne motta brev fra det offentlige digitalt må du ha en digital postkasse. Det er trygt og enkelt å motta post digitalt fra det offentlige når du har digital postkasse fra Digipost eller

hva skjer om du ikke skaffer deg digital postkasse? Uten en digital postkasse vil du måtte logge inn på ulike etaters nettsider og løsninger for å lese viktige brev digitalt, eller du vil motta brev på papir. Fra Øyer kommune vil du få brev i Altinn om du ikke har digital postkasse

fra e-Boks eller Digipost. Og hvis brevet ikke blir åpnet i Altinn innen to dager vil du automatisk få det på papir. Du kan også reservere deg mot kommunikasjon på nett. Du vil da fremdeles få viktig post fra det offentlige på papir. Les mer på www.norge.no/reservasjon

@


PÅSKE: Thor-Arne Moen tar i mot i eget galleri, galleri Vidsyn, men i påsken er han på Pellestova. (Arkivfoto)

Påskeutstiller på Pellestova For åttende gang stiller Øyerkunstneren Thor-Arne Moen ut på Pellestova i påsken. Av Anne Stokke Han drar til fjells med et tretti talls akrylmalerier, alle nye. Det er åttende gang Moen er påskeutstiller i

Pellesalen i andre etasje. -Det begynner å ligne på en tradisjon, ja, sier Moen. -Det er hyggelig å møte publikum på denne måten. Det er jo mye folk i fjellet disse dagene, og jeg pleier å ha godt besøk – og godt salg. På Pellestova viser han bilder i ulke formater, fra 50x50 cm til store flater på 170x120cm.

Utstillingen åpner lørdag 24. mars, og avsluttes på formiddagen første påskedag. Thor-Arne Moen har eget galleri hjemme. Galleri Vidsyn, hjemme i Fjellstadveien i Øyer, der han selger rett fra vegg. Moen er for øvrig antatt som utstiller i det profesjonelle galleriet i Holmsbu-stuene til sommeren.

TRE BAND TIL TØMMERSTOcK Tre band i Øyer kulturskole har lyst til å vise seg fram på kulturfestivalen Tømmerstock til sommeren. Men først må de gjennom delfinale, og den er i Øyer lørdag 21. april. Tømmerstock foregår i Brumunddal, i år er datoene 29. og 30. juni. Festivalen har i løpet av fire år samlet 22 000 tilskuere, hatt 52 artister på ulike scener og omsatt for nær 14 millioner kroner, går det fram på festivalens Facebook-sider. Tømmerstock vil framstå en attraktiv og inkluderende kulturfestival i innlandet, blant som et forum for ungdom som spiller i band.

stig@norgesski.no ØYERmagasinet 39


Musikkforening på opptur I fjor vår var det nær slutten for Tretten Musikkforening. Nå spiller 34 musikere i et korps som skal bli felles for hele kommunen. Det så mørkt ut for korpsmusikken i Øyer og Tretten. Nå er det godlyd igjen. (Foto: Mari Kjørstad)

Jon Arne Johansen er dirigent for musikkforeningen (Foto: Mari Kjørstad)

Av Kjell Haugerud - Da vi sluttet sist vår var vi 14 som spilte. Da trodde jeg vi hadde begynt på avviklingen, sier Steinar Koen, leder i Tretten Musikkforening inntil sist årsmøte. Da han begynte i foreningen i 1976 var de 47 men utviklingen har gått bare en veg: Nedover. Øyer Musikkforening er for lengst historie og det kunne gått samme veg med foreningen på Tretten. - Det har vært fint lite rekruttering. Vi har prøvd å få med nye og vi har survet litt i avisene, men vi har ikke lyktes særlig bra. I høst løsnet det, sier Koen og berømmer dem som har jobbet med å snu medlemsutviklingen med Kurt Ove Bråthen som sentral pådriver. Nå er det lagt til rette for at den voksende musikkforeningen skal bli et korps for hele kommunen og slik at den, ifølge Koen, kan «puste ved egen hjelp». Musikerne møtes til øvelse på mandager vekselsvis i Øyer og Tretten med Jon Arne Johansen som dirigent. At han er engasjert som dirigent er også positivt for rekrutteringen, mener Koen. Johansen er kjent for mange fra skolemusikken og ikke minst som den siste dirigenten i Øyer Musikkforening.

Kjell Arne Fossheim og Anja Nymoen Olsen i aksjon med slagverk (Foto: Mari Kjørstad)

- Vi har som overordnet mål å sørge for ett voksenkorps i kommunen og da må vi legge opp til at vi dekker godt begge sogn. Nå skal vi bygge eierskap og tilhørighet både i Øyer og Tretten, sier Koen som synes det var morsomt å få være leder i oppgangsåret. - Ja veksten er en gladsak av dimensjoner. I stedet for å stå på brua til skuta gikk ned, så fikk jeg med meg denne oppturen. Nå har de henvendt seg til kommunen for å medvirke til at 17. maikomiteene i begge sogn tenker praktisk når de setter opp marsjrutene på nasjonaldagen. På den måten kan korpset bidra med «levende musikk» til alle. Og kanskje er interessen for korpsmusikk på veg opp igjen, ikke bare i Øyer og Tretten - Jeg har hørt om en del korps som har hatt litt økning i medlemstall. Men ikke i nærheten av det vi opplever, sier Koen. Nyheten om medlemsutviklingen har også nådd NRK. I programmet «Klassisk vorspiel» med Frode Larsen og Per Sundnes har dette fått behørig omtale. Og i forbindelse med arrangementet Øyer EKKO blir det konsert der musikkforeningen har fått med seg solister og aktører fra kulturskolen. Og navnet på musikkforeningen som skal dekke to sogn? - Det er foreløpig ikke noe diskusjonstema. Det vil vel komme et navneskifte etter hvert men nå skal vi bygge eierskap og tilhørighet, sier Koen.

Robust arkitektur Detaljerike tegninger av hus, hytte, tilbygg m.m. Leverer komplette tegninger til byggesøknad. Nå også med visning i VR, i målestokk 1:1.

Tlf: 48229044 Henning Nysted. E-post: post@robustmobel.no

40 ØYERmagasinet


Vi ses på fjellet!

Pellestova Hotell– toppen av Hafjell Velkommen til indrefileten i Øyerfjellet. Her kan dere nyte solen på terrassen og noe godt i glasset. Pellestova er kjent som stedet der man nyter god mat og drikke. Her skal vi sørge for at opplevelsen blir så hyggelig og inspirerende som mulig—og at dere på veien hjem gleder dere til å komme fort tilbake. KAFÈ åpent alle dager 11.00– 16.00

PEISESTOVA åpent alle dager 12.00– 17.00

TERRASSEN

RESTAURANT

uteservering skjærtorsdag, langfredag, påskeaften og 1.påskedag

åpent alle dager med full a la carte Bestill bord 18.00– 21.30 61 27 45 00

Pellestova Hotell ønsker alle en riktig GOD PÅSKE! SKIELDORADO HOTELL RESTAURANT TRUGETUR VINKJELLER KAFÈ 970 MOH FJELL TUR KONFERANSER PEISESTUA

SALGSUTSTILLING PÅ PELLESTOVA PÅSKEN 2018 Billedkunstner Thor-Arne Moen Pellesalen (2.etg.) Åpning lørdag 24. mars kl. 13.00 Åpent til og med 1. påskedag fra kl. 12.00

Bli inspirert av min webside:

www.vidsyn-kunst.com

Tlf. 412 16 209 ØYERmagasinet 41


ØYER TURSKILØYPER HAR: • ca 2 400 hytter • ca 10 000 daglige brukere på storutfartsdager • ca 25-30 000 løypebrukere i høysesong ØTs brukere representerer stor kjøpekraft. Vi oppfordrer disse til å støtte og bruke våre samarbeidspartnere og bidragsytere.

BLI MED PÅ LAGET!

For å bidra enten som privatperson eller bedrift, her er mulighetene: Vipps: #46235 eller søk Øyer Turskiløpyer Kontonr: 1644.23.86300 www.oyerturskiloyper.no www.facebook.com/oyerturskiloyper

Bruk våre sponsorer, de støtter oss

Vi bygger arkitekttegnede hytter

42 ØYERmagasinet


ØYER TURSKILØYPER

SETTER SPOR - Til glede for alle -

Vi som har hytte på Lisætra setter stor pris på det flotte skiløypenettet vi har rett utenfor døra. De siste årene har vi også fått mange nye, flotte løyper som gjør fjellet tilgjengelig. Vi støtter Øyer turskiløyper som er aktive og står på for at vi kan gå på ski så lenge det finnes snø. Vi er mange som også følger dere på facebook, der vi alltid får oppdatert informasjon, flotte bilder og videoer som viser forholdene og svar på spørsmål. Det er fint å registrere at Øyer turskiløyper også prioriterer løyper nordover i fjellet da disse er spesielt attraktive ved mye vind. Her håper vi på ENDA bedre frekvens framover. Sissel Faller, Leder Lisetra Velforening

ØYER

Her er det plass til din bedriftslogo i neste utgave av Øyer magasinet.

ØYERmagasinet 43


VI HAR ÅPENT TIL 18:00 ALLE DAGER I PÅSKEN! - GJELDER OGSÅ SKJÆRTORSDAG, LANGFREDAG OG 1.PÅSKEDAG -

LANGRENNSPESIALISTEN! - VI HAR STORT UTVALG AV FELLESKI Vi har høy ekspertise innen langrenn og legger stor vekt på å finne riktige ski på alle nivårer.

G L A S E PÅSN MKENGDE SKI! PÅ E

I! K S E L L E F Å S G O R E D L E GJ

ORDINÆRE ÅPNINGSTIDER: Man-tors: 9-19

|

Fredag: 9-20

|

Lørdag: 9-18

|

Søndag: 10-18

COOP EXTRA

KONG SVEGEN

Sc a

E6

44 ØYERmagasinet

E6

nd ic

Ha fje ll

Følg oss på:

Sport 1 Hafjell / sport1hafjell

Kongsveien 10, 2636 Øyer Tlf: 61 27 76 11


Ved bruk av våre lokale håndverkere, vet vi med sikkerhet at produktet vi leverer består av av kvalitet i alle ledd. Som totalentreprenør påtar vi oss koordineringsansvar fra A-Å.

Vi utfører:

Faste underentreprenører:

• Grunnarbeid • Fundamentering • Komplett tømrerarbeid

• Elektriker • Rørlegger • Mur og flis

Har du et byggeprosjekt, kontakt oss gjerne! ØYER - HAFJELL - LILLEHAMMER

Landåsvegen 2, 2636 Øyer | Telefon 99374600 www.passbygg.no ØYERmagasinet 45


Hyttemodellen Vy har betydd mye for firmaet

Leve Hytter Arve Noreng og Stein Plukkerud møttes tilfeldig og ble enige om å starte et lokalt hyttefirma. Nå omsettes det for 165 millioner. Av Kjell Haugerud

Ideen var å skape Norges kuleste hytter. Navnet Leve Hytter forteller hva det handler om. Det er en drøm. Ikke bare materialer. - Navnet forteller at dette er opplevelser. Å kjøpe hytte, er mer enn å kjøpe materialer. Folk skal realisere en drøm om et fristed der de kan ha kvalitetstid med venner og familie. Det er opplevelsen som er viktig. Derfor navnet Leve Hytter, sier Noreng. Firmaet har kontor i de gamle banklokalene på Granrudmoen. Der folk før gikk inn for å låne penger, kjøper de nå hytter fra en Gasellebedrift som ble vinner i Oppland i 2017 og nummer to i 2016. Gaseller er firmaer som vokser raskt og er lønnsomme. Omsetningen første året må være over en million kroner og minst doblet i løpet av fire år. Det kravet oppfyller Leve Hytter uten problemer. 747 prosent omsetningsøkning på fire år, til 165 millioner i 2017. Etterdønningene har vært voldsomme. Gasellereportasjene i Dagens Næringsliv har gitt etterspørsel uten like. Så mye at de må bruke 2018 til å trekke pusten og hente inn igjen seg sjøl. Kjøperne er folk som vil ha noe spesielt. - Kundegruppa vår er designbevisste folk som er glad i naturen. Design er veldig viktig for oss. Det skal være helthetlige og gode løsninger på hele produktet, sier Noreng. Interiør i hyttemodellene som bygges i The Nest – hytter med sokkeletasje beregnet på bratt terreng.

46 ØYERmagasinet


På garasjeloftet Det begynte i det små da han tilfeldigvis møtte Stein Plukkerud i 2012. - Han er skikkelig lokalpatriot og syntes det var dumt at Øyer ikke hadde sitt eget hyttefirma når hyttebyggingen her er så omfattende. Vi snakket om å øke verdiskapingen lokalt, sier Noreng. Som diskutert, så gjort. Hyttefirmaet ble etablert sammen med Stein og Stig Plukkerud. Noreng sluttet hos Tinde hytter, solgte bilen for å skaffe kapital og startet helt alene på et kontor på garasjeloftet i Lillehammer. Det var en mann med allsidig bakgrunn som kastet seg ut på nytt land. Blant annet har han jobbet som bygningsingeniør i Fredskorpset i Nicaragua, vært eier av bokhandel og solgt fryse- og kjølelager verden rundt. Han ansatte sønnen sin en periode i starten for å lage 3D-bilder. Utpå høsten 2012 ansatte han den første selgeren. Det var Runar Granskogen og han selger fortsatt Leve Hytter. Da ble det for trangt på garasjeloftet. De flyttet til Granrudmoen. I første omgang til et mindre lokale og i fjor flyttet de inn dagens lokaler etter at de kjøpte hele bygningskomplekset på Hafjell-rampa. Det har vært travelt I 2012 fikk de fire måneders drift og omsatte for 5,5 millioner. 2013 var første hele driftsåret og omsetningen ble 15 millioner. Så økte det på: 25, 67, 127 og i fjor 165 millioner - Det har gått slag i slag, kan du si. - Og det bare fortsetter? - Omsetningen i år blir nok som i fjor. Vi hadde et voldsomt innsalg i 2016. Da var det travelt. Vi må trekke pusten litt. Veksten vil fortsette, men ikke så bratt. I tillegg til hyttesalget har de et eget monteringsfirma, Leve Montasje, med omsetning på 25 millioner. Der er det 14 snekkerlag med 28 snekkere og i tillegg samarbeider de med lokale. - Vi har egentlig ikke bygd opp noen stor organisasjon. Vi er åtte i administrasjonen i Leve Hytter og tre i Leve Montasje, sier Noreng. Oppland er deres største marked med Hafjell, Skei, Kvitfjell og deler av Valdres. Hafjell står for en drøy tredjedel av omsetningen. Buskerud er nest størst, deretter Telemark og Hedmark.

Hafjell betyr enormt mye for Øyer Arve Noreng

Arve Noreng med en del av gjengen i firmaet. Fra venstre selger Runar Granskogen, selger Hege Holmberg, prosjektplanlegger Øyvind Melbø, tegner Terje Plassen og selger May Toril Haug Samarbeid med arkitekt De leverer arkitekttegnede ferdighytter innenfor en bestemt ramme og samarbeider med firmaet Jarmund/Vigsnæs Arkitekter. Samarbeidet startet litt spesielt da Einar Jarmund kom innom Noreng og Granskogen på Norges Varemesse der de hadde lansert de første ferdighyttene med store vinduer. - Han syntes hyttene dine var stygge? - Det var ikke akkurat det han sa. Vi hadde de egne modellene «Lys» og «Lun». «Lun» var tradisjonell og «Lys» var en mer moderne hytte. Så kom det en kar bort til oss som sa at han var arkitekt. Vi lurte på om han ville kjøpe hytte. Nei, det ville han ikke. Men han sa at han stoppet hos oss fordi vi hadde de minst dårlige hyttene han hadde sett på messa. Jeg lurte på hva slags kar dette var. Men vi fant tonen ganske fort. Han var Oslogutt og jeg fra langt oppe i Vestre Gausdal, forteller Noreng. Noreng mente det var umulig å samarbeide med arkitekter som bare bygger monument over seg sjøl og ikke er opptatt av rasjonell bygging. Men da arkitekten påstod at han kunne tenke industrielt og Noreng hevdet han kunne bygge for halve prisen av den arkitekten beregnet, ble han interessert. - Vi har samarbeidet mye og tett og han utviklet den første modellen vår som kalles «Vy». Den har betydd mye for oss og er veldig populære, sier Noreng. Det hører med til historien at Vy-hytta skal få plass i det planlagte hyttefeltet på Maihaugen. Innenfor rammen Alt Leve Hytter utvikler er innenfor bestemte rammer, men med svært mange varianter og muligheter. Mye kan endres innvendig dersom kjøperen har spesielle ønsker, men alt skal være innenfor konseptet til arkitekten. I Øyer bygger firmaet nå «Skiline» hytter på Mosætertoppen. Det er hytter som ligger langs langrennsløypa men samtidig har til

gang til alpinløypa. «Skiline» er det Noreng omtaler som sporty og litt kule hytter. En del av hyttepakka er en fullt innredet smørebod, utført av Swix, ski fra Madshus spesialtilpasset for hver enkelt i den lokale Sport 1-butikken og pulsklokker. «Et helhetlig opplegg» som Noreng kaller det. Første byggetrinn var 17 hytter, deretter 16 i andre trinn og 14 i tredje. Når disse er solgt, går prosjektet videre. På Lisætra har de også noe på gang. Hafjell betyr mye I fjellandsbyen i Hafjell ligger området «The Nest» like inntil slalåmbakken. Der har de utviklet hytter med sokkeletasje for bratt terreng. 125 kvadratmeter og en snittpris på 2,4 millioner kroner. Med tomt og andre kostnader blir det fra ca 4,5 millioner og oppover. 27 hytter er planlagt og Noreng kaller dette Hafjells råeste tomter. - Hafjell betyr enormt mye for Øyer. Det er stadig besøk fra andre landsdeler med spørsmål om hvordan vi får det. Øyer kommune er en ja-kommune. Men de har også vært rakrygget, sier Noreng Han gleder seg fortsatt over det som skjedde den første uka etter at de flyttet firmaet til Øyer. Da kom ordføreren og rådmannen på døra med blomster og ønsket velkommen. - Det satte jeg veldig stor pris på. Det er en framoverlent kommune. De forstår at Hafjell og turisme er noe stort. Leve Hytter er blitt noe langt annet enn det Noreng forestilte seg da han startet på garasjeloftet. - Det har vært mye jobb, men jeg angrer ikke på noe. Egentlig ser jeg meg sjelden tilbake. Det er artig å skape noe. Men jeg hadde aldri drømt om at dette skulle bli slik. Og hadde jeg visst hvor mye arbeid det var, er det ikke sikkert jeg hadde våget å satse. Men det visste jeg jo ikke….

ØYERmagasinet 47


Majeda Alezaz har nylig tatt fagbrev som helsefagarbeider i Øyer og nå satser hun videre på en utdannelse som vernepleier. Her sammen med lederen av Tunfaret bofellesskap, Grete Bollviken Lugo.

- En strålende start på året - Det var spennende og en strålende start på 2018, sier Majeda Alezaz (43), særdeles godt fornøyd etter at hun tok fagbrev som helsefagarbeider. I bofellesskapet Tunfaret i Øyer er Majeda fast helgevikar. Hun er, ifølge lederen i bofellesskapet Grete Bollviken Lugo, en særdeles verdifull medarbeider. Alltid klar til å stille opp når det er behov. Det var i fjor sommer at hun begynte å jobbe i bofellesskapet som har fem faste beboere, samt seks som bor hjemme og betjenes av bofellesskapets ambulante team. Majeda er en av totalt 21 personer som er ansatt i heleller deltidsstilling. Like på nyåret bestod hun fagprøven med glans. Men nye planer er allerede lagt. Hun vil gå videre og bli vernepleier. Det var i 2008 at Majeda kom til Norge fra

48 ØYERmagasinet

Tripoli – Libanons nest største by. Da hadde hun og ektemannen seks barn. Hun tok med tre av dem på tre, fem og sju år til Norge. Ektemannen ble igjen i Libanon med de tre andre. - Det var en stor overgang og mye nytt, både språk og kultur. Men jeg liker å lære språk og tenkte at her er det bare å lære seg norsk og begynne å jobbe for å ha muligheter til familiegjenforening. Det ble tre år med skole på dagtid og jobb på kveldstid, forteller Majeda som nå har fått et godt grep om det norske språket i tillegg til at hun snakker engelsk og fransk og selvsagt arabisk. Etter ett avslag på søknad om familiegjenforening, ble det positivt svar ved andre gangs forsøk i 2011. - Etter å ha jobbet i to år, bestemte jeg meg for å ta fagbrev fordi jeg hadde erfaringen som kunne brukes, forteller hun.

Hun begynte, men det ble imidlertid en pause på tre år etter at hun ble gravid og familien også hadde et opphold i Frankrike. - Men jeg bestemte meg for at utdannelsen min skulle ikke stoppe der, sier hun og i Øyer fikk hun anledning til å fullføre. Noe hun gjorde med glans like på nyåret. Hun trives veldig godt i Tunfaret, og vil gjerne jobbe mer og ha en større fast stilling. - Jeg vil gjerne fortsette her, men jeg vil også fylle på med litt mer jobb, sier hun. For Tunfaret bofellesskap er Majeda en berikelse, ifølge Grete Bollviken Lugo. - Det er veldig bra både for de som bor her og de ansatte. Vi har så godt av å bli kjent med andre kulturer. Og det Majeda har gjort er meget imponerende når hun også har sju barn og to barnebarn, sier hun.


formål: “Pårørendeforeningen ved Øyer helsehus er en interesseorganisasjon bestående av pårørende til beboere ved Øyer helsehus. Foreningens formål er på forskjellig vis å gjøre tilværelsen for beboerne mer innholdsrik og trivelig, f.eks ved å arrangere tilstelninger og turer, og gi økonomisk støtte til innkjøp som kommer beboerne direkte til gode.“

Informasjon om

Pårørendeforeningen

ARRANGEMENTER: Aktivitetene som Pårørendeforeningen arrangerer varierer litt fra år til år, men samtidig er det også mange som går igjen. Vi nevner • Påskekaffe (oftest i Palmehelga) • Midtsommerfest (rundt St. Hans) • Jordbærfest (i juli) • Høsttur, for beboere som er friske nok til å være med ( i september) • Ost- og vinkveld (i oktober) • Førjulskaffe (en søndag i advent) • Julefest (som regel 5. juledags ettermiddag)

ØKONOMI: Pårørendeforeningens økonomi, og derved aktivitet, er i all hovedsak basert på minnegaver etter beboere som har gått bort. Disse gis som regel i kirken under begravelsen og/eller blir satt direkte på konto av de som deltar, dersom kontonummeret blir oppgitt. Forøvrig er det anledning til å gi gaver eller tilskudd også fra privatpersoner eller organisasjoner. Vår konto er: 2002 20 69420 Vi håper vår forening vil bidra til å gi dine nærmeste noen lyspunkter og festlige anledninger gjennom året, gjerne sammen med deg som pårørende!

ØYERmagasinet 49


Nr. 1 2018

Grasrotandelen har nå økt fra 5 til 7%. Det betyr mer penger til favorittforeningen din!

Øyer-Tretten Idrettsforening har mål om å nå 450 Grasrotgivere i løpet av 2018 ØTI-medlemmer husk å gi grasrot andelen til ØTI når dere spiller på NORSK TIPPING! Håper dere også oppfordrer venner og kjente til å gi Grasrotandelen til ØTI.

Bli grasrotgiver i dag! Du kan bli ØTI grasrotgiver i alle Norsk Tippings kanaler eller ved å sende SMS Grasrotandelen 971535415 til 2020

ØTI Turn Full rulle og høye sprett i Trettenhallen Vi er midt inne i vårsesongen for turngruppa. Høstsesongen ble avsluttet med å fylle Trettenhallen med nisser som viste sine kunster foran foreldre/foresatte og andre. I vår har vi flere eldre turnere, og sikring og god veiledning er viktig. I januar var

flere trenere på kurs i trampett. Tirsdagstreninga er utvida med en halvtime pr parti, og det gir ei god treningsøkt, der vi kan bruke mer tid både på oppvarming, terping på teknikk og uttøyning. Etter påske starter trening til sommerens turnstevne. Første helga i juni drar vi til Vardal Turnforening utenfor Gjøvik.

Høye hopp og god uttøying

ØTI Ski

Vi i skigruppa ønske alle en fortsatt fin sesong, den kan bli skikkelig lang, med de snømengder vi har! Bli(d) på ski!

Vi er godt i gang med sesongen 2017/ 18 med treningsforhold og snømengder vi ikke har sett på mange år. En fantastisk vinter så langt, med skispor i fjellet fra slutten av oktober. Det jobbes med rekruttering, og det er gledelig med nærmere 40 deltagende unger på idrettskolen, der også mange deltok på karusellrennene, med innsats og vilje. Det lover godt for fremtiden! Viktig at vi også arbeider med å beholde løpere, bygge miljø, treningsglede og positivitet rundt ski,

50 ØYERmagasinet

slik at flere driver på lenger! God deltagelse i KM på Gjøvik og Vind, med mye dramatikk, KM-gull i sprint, mye knall og fall, samt god tvdekning på NRK. Flere løpere og støtteapparat fikk sine sekunder og minutter på TV. Første helgen i februar var 13 og 14-åringene i Oslo og deltok i Ungdommens Holmenkollrenn, totalt 12 løpere fra ØTI-Ski stilte til start på tre kilometer klassisk på lørdag og tre kilometer fristil på søndag.

Dette er årets høydepunkt for disse løperne og også støtteapparatet, som stod på gjennom hele helgen. Oppgaver var fordelt på forhånd, med et fantastisk

smøreteam, skitestere, oppvarming, foreldre på start/ mål. Dette er en hyggelig, sosial helg, som anbefales stort når den tid kommer for løperne.


www.oti.no

20 års jubileum for vårens vakreste eventyr! 26. og 27. mai 2018 Hafjell området, våren kommer og snøen skal forsvinne. Idrettsplassen i Øyer skal igjen dekkes av grønt gress. Siste helga i mai arrangerer Øyer-Tretten Idrettsforening Fotballgruppe Trollcup fotball turnering. Fotballturneringen er for jenter og gutter i alderen 6 til 12 år. De siste årene har rundt 180 lag besøkt Øyer denne helga, vi har hatt lag blant annet fra Trøndelag, Møre og Romsdal, Oslo-området på besøk, samt flere lag fra nærområdet. Flere av lagene kommer igjen år etter år.

fakTa om Trollcup: • Ca. 1800 spillere, totalt rundt 3000-3500 tilreisende. • Spilles på kunstgress og naturgress, alle på Øyer idrettsplass. • Opp til og med 10 år spiller på 5-er baner. 11 og 12 år spiller 7-er. • Alle lag spiller 4 kamper hver, 2 per dag. • Totalt spilles det i overkant 300 kam per i løpet av 2 dager. • Hver kamp er på 25 minutter uten pause, men med sidebytte. • Fokus på Fair Play og Indre Østland fotballkrets kåret ØTI til årets Fair Play-klubb i 2017.

Kampene settes opp slik at gjestene våre skal ha muligheter til å besøke Hunderfossen Familiepark både lørdag og søndag. Vi gleder oss til en ny turnering og i år feirer vi 20 års jubileum! Vi håper vi møter igjen lag vi har sett tidligere, men også at det dukker opp noen nye lag på lista vår. Vi skal lage fine og gode rammer for masse fotballglede og så håper vi at dere blir med oss på festen!

Hjemmeside og påmeldiNg: http://www.trollcup.no/ FacebooK: https://www.facebook.com/trollcupHunderfossen/

ØTI-Fotball Nå om vinteren er det forskjellig aktivitetsnivå på lagene i fotballgruppa. Enkelte lag tar seg vinterpause mens andre holder i gang treningene. Vi deler på halltidene i Øyer- og Trettenhallen med de andre gruppene i idrettslaget. J17 er i vinter påmeldt i Futsalserie for første gang. I januar stilte flere lag på Lillehammercup som er Norges største innendørscup. ØTI stilte med 2 G13-lag i 14-årsklassa, 2 J14-lag, 2 J15-lag i 16-årsklassa og 2 J17-lag i 19-årsklassa. Flere av lagene beit bra i fra seg. J14 kom til 1/8-delsfinalen i A-sluttspillet, mens både G13 og J19 kom til finalen i B-sluttspillet (begge ble nr. 2). SeSongforberedelSe I tiden som kommer vil forberedelser til ny sesong stå i fokus mens vi venter på at snøen skal smelte. Vi har meldt på mange ungdomslag til seriespill, og det er særlig artig at vi kan stille med jentelag på hver årgang. Det blir mange ivrige unger og ungdommer

som skal fylle kunstgraset når det blir klart i mars/april. I uke 17 tar fotballgruppa over stafettpinnen fra Idrettsskolen. Da skal en ny årgang få møte organisert fotball. De avrunder idrettsskolen med å delta på Trollcup siste helga i mai.

Hvis du har et barn som ønsker å starte opp med fotball i ØTI, så har vi lag på de aller fleste årganger.

ØTI ble på kreTSTIngeT I februar uTropT TIl åreTS faIr play-klubb 2017 av nff Indre ØSTland Denne prisen viser at kretsen har lagt merke til det gode arbeidet med Fair Play som har vært lagt ned i fotballgruppa de siste årene. Jobben med Fair Play fortsetter, dette er et viktig fundament i barne- og ungdomsfotballen.

Hvis du ønsker å komme i kontakt med fotballgruppa kan du sende en epost til oti.fotball@gmail.com

Kontaktinformasjon finner du på nettsiden til idrettslaget: http://www.oti.no/fotball/lagsider.

Styret i fotballgruppa vil med dette ønske alle lykke til i fotballsesongen 2018!

JubIleumSTurnerIng - Trollcup 20 år! Fotballgruppa sitt store arrangement, Trollcup, feirer i år 20 år siden oppstart. I år arrangeres turneringen 26. – 27. mai på Idrettsplassen. Vi ønsker liten og stor fra fjern og nær velkommen!

ØYERmagasinet 51


GUDSTJENESTE på Pellestova Ta kontakt i dag for Crawford Garasjeporter. Vi har over 30 års erfaring.

Tlf. 957 80 619 ØSTLANDET AS E-post: per-arne@p-o.no | www.p-o.no

Palmesøndag kl. 12.00 holder sogneprest Geir Wiknes gudstjeneste på Pellestova.

ALEXANDER ELVHEIM AS

Åpningstider i påsken Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søndag Mandag

26.03 ....................07.00-23.00 27.03 ....................07.00-23.00 28.03 ....................07.00-23.00 29.03 ....................09.00-21.00 30.03 ....................09.00-21.00 31.03 ....................09.00-21.00 1.04 ....................09.00-21.00 2.04 ....................09.00-21.00

Hafjell • Tlf. 61 27 60 60

Bli Trumf- og KIWI PLUSS-kunde og få

15% BONUS på all fersk frukt og grønt på toppen av våre allerede lave priser! Bli Trumf- og KIWI Pluss-kunde på kiwi.no

HILDE AILEN MELBØ BUTIKKSJEF, KIWI TRETTEN

KIWI Tretten Mandag - lørdag 52 ØYERmagasinet

9-21


Historielaget i nye lokaler Etter tre år på Tretten stasjon har historielaget flyttet til samfunnshuset. Av Kjell Haugerud - Det har vi gjort for å spare penger og nå flere folk, sier lederen i Øyer – Tretten Historielag, Stine Johansen-Solbraa. Da de flyttet inn på historisk grunn på stasjonen, hadde de en tre års leiekontrakt med selskapet som i dag heter Bane NOR Eiendom. Men da kontrakten skulle fornyes i høst, var vurderingen at kostnadene ble for store for et lag som baserer seg frivillig innsats. Derfor har historielaget flyttet over elva og inn på samfunnshuset til lokaler i som tidligere var en del av garderobeanlegget som ligger i nær tilknytning til biblioteket og Frivillighetssentralen. Der er kostnadene minimale. - Vi har hatt en god dialog med kommunen. Lokalene er gratis men vi deler på utgiftene til trådløst nettverk. Vi kan bruke biblioteket fritt til møter og aktiviteter, sier Johansen-Solbraa som kan fortelle at flyttingen fra stasjonen til samfunnshuset foregikk på dugnad og at de nå er kommet bra i orden i de nye lokalene. Lederen i Øyer og Tretten Historielag, Stine Johansen-Solbraa, på plass i nye lokaler på Tretten samfunnshus. (Foto: Privat) Historielaget har bra aktivitet og bra frammøte på arrangementene. I mars er det årsmøte. I mai skal de delta på Øyer EKKO og i juni er det tur til utvandrermuseet på Hamar. Ellers går arbeidet med seterbokprosjektet jevnt og trutt med møter hver mandag i historielagets lokaler. Og arbeidet med en ny utgave av «I gamle fotefar» er også i gang.

Lions-støtte til kvinnegruppe Strikkegruppa for innvandrerkvinner i Øyer får 3 000 kroner i støtte fra Øyer-Tretten Lions. Etter et lokalt initiativ fra kvinner med sosialt engasjement og interesse for husflid og håndverk og med støtte i flyktningetjenesten, kom gruppa i gang i oktober i fjor. Kvinnene og barna deres møtes en gang i uka i biblioteket i Øyer til sosialt fellesskap opplæring og utveksling av håndarbeidstradisjoner. I oppstarten har det vært mye strikking, men tiltaket er egentlig et kulturog integreringsprosjekt. -Vi var nysgjerrige på hva innvandrerkvinnene har med seg av kunnskap og tradisjon fra sine hjemland. Det startet med en stor porsjon nysgjerrighet og en tanke om at ”noe ordentlig å samles rundt”, er en suksessfaktor. Vi har en unik sjanse til kulturutveksling på mange plan; Språk, håndverk, sosial nettverksbygging, skriver initiativtakerne Marit Grue Blæsterdalen, Jorun Fossum, Guri Rugsveen og NinaVestby i søknaden til Lions. De tildelte pengene skal brukes til innkjøp av håndarbeidsmaterialer som garn og pinner.

Mette

Ann Iren

Lene Kristin

STRAI KJØKKEN LILLEHAMMER STORGATA 169, 2615 LILLEHAMMER TLF: 61 25 72 00 LILLEHAMMER@STRAI.NO ÅPNINGSTIDER: MANDAG - ONSDAG 10-17 TORSDAG 10-19 • FREDAG 09-16 • LØRDAG 10-14

STRAI.NO

ØYERmagasinet 53


TINE: - Vi prøver å stelle godt med ungdommen samtidig som vi stiller strenge krav, sier fagansvarlig Steinar Koen (til venstre) og produksjonssjef Synne Kari Svensrud, her sammen med fagarbeider Lornts Jøran Snerting og lærling Simen Skrefsrud Olsen. Alle foto: Anne Stokke

Tine steller godt med lærlingene - Det er meningsfullt å ha lærlinger i bedriften. Det handler ikke bare om at de skal lære et fag, de skal bli gangs mennesker også. Det sier produksjonssjef Synne Kari Svensrud hos Tine Tretten. Av Anne Stokke Meierigigantens anlegg på Tine er godkjent lærebedrift. Du møter klistremerket med logoen når du tar i døra i hovedinngangen. Stort ansvar Den ene lærlingen avløser den andre hos Tine. Ofte er det flere under opplæring samtidig. I tillegg tar bedriften inn elever fra ulike klassetrinn i ungdomsskole og videregående skole for kortvarige «bli kjent med arbeidslivet»-tiltak og hospiteringsordninger.

54 ØYERmagasinet

Bistå og veilede Produksjonssjef Synne Kari Svensrud snakker med entusiasme om de yngste medlemmene i Tine-familien. Svensrud bruker uttrykket «gagns menneske», som har vært brukt i opplæringsloven gjennom mange revisjoner. Hva legger hun i det? - Når skolen skulle gjøre elevene til gangs mennesker, skulle den altså hjelpe til med å gjøre dem til nyttige mennesker. «Gagns menneske» betyr å være et nyttig menneske, ikke bare i jobb. - Det er oppgaven vår som lærebedrift også. Ungdommene kommer hit, med liten kjennskap og erfaring om arbeidslivets rutiner og regler. En del er usikre, sjenerte og usikre på hva som ventes av dem. Jeg pleier å si at vi får inn unge mennesker under ombygging. Det er vår plikt å hjelpe dem til rette så godt vi dem, svarer hun.

Fagansvarlig Steinar Koen følger også lærlingene tett. Han har gjort samme erfaringer som Svensrud. Internopplæring Det er ikke nok at de yngre lærer faget og virksomheten, de må også inkluderes sosialt og opparbeide trygghet også på dette området. Samtidig må de rette seg etter våre regler, forskrifter og rutiner. Og de er mange og strenge i en høyteknologisk produksjonsbedrift som lager mat. Her stilles kompetansekrav i alle ledd, sier Koen. - For øvrig er ikke lærlingen utlært idet han får fagbrevet. For da begynner internopplæringen, og den er omfattende hos oss.


De sist ankomne Simen Skrefsrud Olsen og Lornts Jøran Snerting er nykommere i Tine-fellesskapet. Simen er lærling og bor på Lillehammer. Han har allerede rukket å gjøre seg kjent på flere produksjonsområder, men det kan kanskje bli på smelteost- linjen har skal ta fagprøven når den tid kommer. Han viser rundt og forteller om hva han har lært: - Til osteproduktene brukes hvite oster som ellers ville bli kastet. For eksempel kan en pall jarlsbergost med for store hull, havne på Tretten der den smeltes og gjenbrukes som burgerost. Osteprodukter som avviker det minste fra normalen, enten det gjelder smak, form eller emballasje, sendes til Tretten for omsmelting til gjenbruk. - Simen er en viktig «brikke» i prosessen. Han skal ikke jobbe med maten, men ha teknisk relaterte oppgaver. Han skal passe på, drive vedlikehold, drive feilsøking og slik ting som er så viktig for produksjonen. Simen blir en operatør, det krever både teknisk interesse og forståelse. Det har Simen, han tar ting lett, lagre ny kunnskap, sier Synne Kari. Avansert Det er viktig å ta vare på gode «emner» som Simen, fortsetter Synne Kari. - Jeg jobbet her som sommervikar, og slik fikk jeg interesse for faget. Jeg trives godt, og det er erfarne folk å spørre til råds om jeg er i beit, forklarer Simen. Fra ost til rislunsj - En må være villig til å utvikle seg. Næringsmiddelindustrien er som all annen industri inne i en rivende utvikling. Teknologien setter snart ingen grenser. Det sier Lornts Jøran Snerting. Han er 23 år, ferdig utdannet fagarbeider, og et eksempel på omstillingsvilje. - Jeg kom fra meierianlegget i Ørsta og hit. Jeg kunne mye om brunost, men ikke mye om graut, forteller han og smiler. Nå kan han mye om graut også. For på Tretten ble han plassert i det som kalles dessert-linja. Det er her blant annet porsjonspakningene med rislunsj og bær av ymse slag produseres.

AVANSERT: Mat og avansert teknologi hører sammen på Tine Tretten. Simen Skrefsrud Olsen (til venstre) og Lornts Jøran Snerting står midt i det.

HVA ER EN OPPLæRINGSBEDRIFT? En opplæringsbedrift er en privat bedrift eller en virksomhet i offentlig sektor som er godkjent for å ta inn lærlinger/lærekandidater. Lærebedriften kan være tilknyttet et opplæringskontor eller være godkjent på selvstendig grunnlag. Fylkeskommunen vurderer om en bedrift oppfyller kravene for å være en opplæringsbedrift (også kalt læredrift). Godkjenningen forutsetter at to forhold blir ivaretatt: • At bedriften har relevante arbeidsoppgaver som muliggjør opplæring i kompetanse målene i den aktuelle læreplanen. • At bedriften har en faglig leder som ivaretar bedriftens opplæringsansvar i sam svar med bestemmelsene i opplæringsloven § 4-3.

INGEN TVIL: Tine på Tretten gjør det klinkende klart.

Kilde: www.udir.no

– din totalleverandør av elektrotjenester! Telefon 61 22 66 99

•• www.skogvang.no ØYERmagasinet 55


TIPS GDHYTTE!

Kontakt journalist Asmund Hanslien på tlf. 906 85 056 eller e-post: asmund.hanslien@gd.no

Ny avis for hytteeiere:

Nå kommer gdhytte.no Om kort tid kan du daglig lese gdhytte.no, en ny digital nettavis for hytteeiere. For første gang kommer en egen, daglig avis for hytteeiere. Bak satsingen står regionavisen Gudbrandsdølen Dagningen. Ansvarlig redaktør, Kristian Skullerud, sier satsingen er en naturlig utvikling i kjølvannet av den stadig økende hytteaktiviteten i regionen. I dag er det cirka 48.000 hytteeiere i avisens dekningsområde. Deltidsbeboere - Stadig flere av hytteeierne er mer enn bare hytteeiere. De er deltidsboere i distriktet og knytter seg stadig tettere til lokalmiljøene. De handler her, de deltar i kulturaktiviteter og blir stadig tettere knyttet til det som skjer i lokalmiljøet og opptatt av det. - Vi ønsket å skape et tilbud med et nettsted som bringer nyheter fra de ulike destinasjonene og deres nærområder, nyheter som er aktuelle og relevante for hytteeiere. - I tillegg vil GD Hytte gi oversikt over kulturtilbud, alle turmulighetene sommer som

56 ØYERmagasinet

vinter, som her i Øyer, lokal mat, vær og føre, ja samle alt som er viktig for hytteeiere på ett sted, sier Skullerud. Mange av nyhetene blir hentet fra de ordinære utgavene til Gudbrandsdølen Dagningen. - Det blir relevante nyheter for målgruppen. I tillegg vil vi produsere egne saker, spesielt for hyttefolket. Støtte fra Google Bakgrunnen for at nettavisen lanseres nå er bistand fra Google. - Vi har lenge søkt muligheter for å nå hytteeierne med et tilbud som kan knytte dem enda tettere til distriktet. Nå fikk vi bistand og midler fra Google Norge til å realisere prosjektet, noe som gjør at vi er i økonomisk i posisjon til å ta et større løft. Det gjør oss trygge på at vi mener vi kan presentere et produkt som er midt i blinken for alle som har hytte i regionen, sier Kristian Skullerud. GD Hytte blir et abonnementsprodukt til 49 kroner måneden. GDs annonsesjef, Bjørn Lauritsen, sier det skal være et lønnsomt abonnement for hytteeierne.

- I tillegg til selve produktet, lanserer vi et fordelsprogram rettet mot hyttemarkedet, som vil gi rabatter og bonuser overfor lokale arrangementer og butikker, sier Lauritsen. Bredbåndsabonnement Eidsiva bredbånd er blant samarbeidspartnerne. Nettleverandøren lar alle sine drøyt 3.000 fritidskunder i Lillehammer og Gudbrandsdalen få GD Hytte som en del av sitt bredbåndsabonnement. Administrerende direktør i EB Trond Skjellerud sier Eidsiva bredbånd har et ønske om ytterligere vekst i fritidsmarkedet og at de ønsker å gi kundene merverdi gjennom kundeforholdet. - Vi ønsker å bidra til videre utvikling av hytteområdene våre gjennom tilrettelegging for bruk av høyhastighets bredbånd i de mange destinasjonene vi har her i distriktet, sier Skjellerud.


Vi utfører alt av VVSarbeider for deg Du finner oss i Steinsmoen 5 i Gausdal og i Landbruksveien 2 på Lillehammer

Byens største og beste utvalg • Høytrykksvaskere

• Plenklippere

• Aggregater

• Gresstrimmere

• Motorsager

• Robotklippere

SNØFRESERE Eget serviceverksted

Nyheim AS, Lillehammer: Tlf. 469 08 646. Landbruksvegen 2 elisabeth@nyheim-as.no

Steinsmoen 5, 2651 Ø. Gausdal post@arne-nyheim.no

Gausdalsvegen 20 c 26 24 Lillehammer

www.skog-hage.no

a 40 340 340

24 timers vaktordning: Ring 61 22 74 94

Bruk hytta mer. Skaff deg bredbånd.

Innlandets største leverandør av bredbånd eidsiva.net

TAKK

for at du kildesorterer avfallet ditt når du er på hytta!

Bruk miljøtorget når du vil kvitte deg med det daglige avfallet ditt. Stort sett er det matemballasje, aviser og ukeblad, hermetikkbokser og glassflasker uten pantemerke. Skal du rydde, rive eller skifte ut inventar, må du levere til en av GLØRs gjenvinningsstasjoner.

For åpningstider på gjenvinningsstasjonene, se

www.glor.no Tlf: 61 27 05 60 www.glor.no

ØYERmagasinet 57


BYLIV: Bygdegutten Geir Wiknes er også glad i bylivet med sin kafékultur. Her på Atelier Kakao i gågata på Lillehammer. Foto: Anne Stokke

SOSIALE MEDIER: Sokneprest Geir Wiknes tok selfie med konfirmantene Emma Skogli og Sofie Sortland etter askeonsdagsmessen. Alle tre med askekorset tegnet på pannen. (Foto: privat)

Nypresten er på plass - Det er her jeg hører til, sier Geir Wiknes, den nye soknepresten. Og tenker på Hamar bispedømme, innlandet, bygdene, Valdres, hjembygda Rogndokken og Øyer. Av Anne Stokke Den 30-årige presten er på plass. Han ble innsatt som sokneprest i Øyer og Tretten menigheter under gudstjenesten i Øyer kirke 4. februar. På plass og i gang 110 øyværinger og tretlinger var til stede da prost Anita Dalehavn sto for den høytidelige innsettelsen. Det er for øvrig 26 år siden siste presteinnsettelse. Nå er Geir Wiknes i gang, i gang med å bli bedre kjent med folk og bygd, i gang med arbeidsoppgavene. Blant de første til å møtes med den nye presten, er årets konfirmanter. De var med og markerte inngangen til fasten ved askeonsdagsmessen 14. februar. Under gudstjenesten fikk mange tegnet askekors i pannen, en skikk og et ritual som er særlig utbredt i den katolske kirke, men som også praktiseres i andre kristne kirkesamfunn. - Asken minner oss om at vi er forgjengelige, at vi er støv. Når korset påføres, sier presten til hver enkelt Husk du er støv, og at du skal vende tilbake til støv. Asken er symbol på at vi hører til, men minner også om at noe er utbrent og at en ny skapelse må til, den

58 ØYERmagasinet

vi møter i påskebudskapet om Jesu død og oppstandelse. Valdris Det lå ikke i kortene at unge Geir skulle velge teologien. Han vokste opp i den lille grenda Rogndokken i Vestre Slidre, ei grend med 40 sjeler, med en snekker til far. - Som Jesus er også min far snekker, smiler han. Foreldrene var ikke kirkegjengere, vi gikk ikke engang i kirken julaften, sier han, stadig med et smil. Men de visste hvor de hørte til. Kirkene i Valdres Kirkene står tett i Valdres. –Vi pleier å si at vi kan stå på en kirketrapp og se over til neste kirke. Det er 35 kirker, muligens 36, presten blir et øyeblikk i tvil, i Valdres. Seks av dem er stavkirker, middelalderens unike praktbygg. Røn kirke der Geir er døpt og konfirmert, er ikke blant de eldste, men kan likevel føre sin tid til 1749. Unge Geir ble nysgjerrig på alle disse kirkebyggene han hadde rundt seg, hvordan de så ut, hva de rommet, hva kirken er. To år på musikklinja på Vinstra vidaregå

ende – med slagverk som instrument – gå et innblikk i faget kunst- og kulturhistorie. På Vinstra var han for øvrig med i TenSing- kor. Som tenåring valgte han å stå fram som homofil. Det vakte rabalder i bygdemiljøet. Unggutten klarte å stå i stormen, brukte etter hvert mye tid og krefter på å drive holdningsarbeid på skoler i Valdres. I 2006 avtjente sivil verneplikt som sivilarbeider i Vestre Slidre. Halvparten av tjenesten var på kirkekontoret. Der fikk han medansvar for konfirmantundervisningen. Senere gikk vegen til Oslo der han fikk jobb som kirketjener. Han var ikke sikker på om han ville bli prest, han hadde en stund større lyst til å utdanne seg til kateket. Men skulle han velge teologistudiet måtte det bli på Det teologiske fakultet (TF) ved Universitetet i Oslo. Ekteskapsloven Dette var i 2007-2008 da debatten om felles ekteskapslov gikk som høyest. Utdanningsinstitusjonen hadde sagt hva de mente om saken, og TF var den institusjonen som sto Wiknes nærmest. TF var tydelig på at Den norske kirke burde vie alle som ønsket det. Da bestemte Geir Wiknes seg.


Han var en tydelig leder for Åpen kirkegruppe, et kristent fellesskap for lesbiske og homofile. Han var svært skuffet over Kirkemøtets vedtak i 2007 om at det ikke skulle være lov å tilsette søkere som lever i homofilt samliv. Eneste alternativ Han sier at som homofil prest hadde han bare ett bispedømme å søke seg til. - Det er bare her prestens samlivsform ikke er tema ved ansettelser. Hamar driver ikke dyneløfting.

Så fikk han sin første prestetjeneste i Trysil. Etter halvannet år søkte han, som eneste mannlige søker, soknepreststillingen etter Øyvind Sagedal. Når han har valgt å fortsette prestegjerningen innenfor samme bispedømme, har det med tilhørighet å gjøre. - Hvor skulle jeg ellers være? Jeg er valdris, innlandet er mitt område, her banker min puls. Jeg vil være nær folk, være en som folk søker i glede og sorg, i folks hverdag når det but-

ter og når livet er på sitt beste, som når barn fødes eller to vil feire kjærligheten ved å forplikte seg til hverandre gjennom ekteskap. Geir Wiknes bor i Lillehammer der han har kjøpt leilighet i sentrum. Prestegarden i Øyer står tom etter at Sagedal flyttet ut. Den trenger til oppussing og «kjærlig stell» som Wiknes sier det. Presten har ikke boplikt, samtidig ønsker mange at det skal være lys i vinduene. Foreløpig har nypresten adresse Lillehammer.

FARGER: Eva Willix i arbeid på atelieret i Fabrikken i Lillehammer. Foto: Anne Stokke

Påskeutstiller på Skei Billedkunstner Eva Willix holder seg til fjellet. Nå har hun valgt seg Skei. Av Anne Stokke Mange vil kjenne Willix og hennes fargesterke bilder fra utstillinger på Pellestova. De fire siste årene har hun hatt utstilling på hotellet i forbindelse med høstferien. De siste sesongene har hun invitert andre utøvere med seg i utstillingslokalene, blant dem keramikk- og porselenskunstneren Vilde Falck-Ytter. Spennende I påsken blir Willix og bildene, mange av dem nye, å finne på Myresetra ved Skei fjellkirke. Det er Kari Myhre og hennes mann som har ryddet det gamle seterfjøset og innredet det med tanke på utstillinger. Eva Willix blir første utstiller.

- Det er spennende for meg å reise til Skei med separatutstilling. Jeg kommer til å være der hver dag, så lenge bildene henger oppe. Utstillingen står oppe til og med første påskedag. Publikum er hjertelig velkommen til å stikke innom, sier Willix. - Det skal ikke bli vanskelig å finne påskestemningen selv om jeg må holde meg i nærheten av bildene og publikum. Stolheisen går nemlig nesten rett over seterlykka! Lys og energi Willix har arbeidet som utøvende kunstner siden 1986. Bildene hennes, ofte i store formater, strutter av farge, lys og energi. De siste årene har hun også jobbet med digitale glasstrykk av sine malerier. -Jeg synes de gir et moderne, minimalistisk og eksklusivt uttrykk, sier kunstneren. Willix har atelier i Fabrikken i Lillehammer, en spennende samlokalisering av mange

kreative næringer i de tidligere industrilokalene til Steen & Strøms møbelfabrikk i Lillehammer. - Stikk gjerne innom meg for en prat og kopp kaffe eller te, sier hun. Pellestova Eva Willix har lenge hatt et samarbeid med Pellestova-eier Bjørn Rune Gjelsten og hans kone Solveig. Samarbeidet kom i stand da Willix fikk utsmykningsoppdrag ved det oppgraderte og topp moderne hotellet. Willix arbeider deler av året med bestillinger fra kunder som ønsker seg bilder fra hennes staffeli. I tillegg til Pellestova har Willix hatt utsmykningsoppdrag blant annet i det nye Statens Hus i Lillehammer (2015) og på Tyrilisenteret i Lillehammer (2014).

ØYERmagasinet 59


B

Hafjell 360° 5 kilometer med nye familievennlige løyper og 6 seter stolheis står klar sesongen 2018/2019.

hafjell.no 60 ØYERmagasinet

Retur: Øyer-magasinet Øyer kommune Kongsvegen 325 N-2636 Øyer

Gd u10 øyermagasinet–påske  
Gd u10 øyermagasinet–påske