Page 49

Turnere setter sitt preg på Tretten når rundt 600 barn og unge fra turnkretsen i fylket samlet til stevne i Trettenhallen. Soveplasser over alt Stevnekomiteen har alliert seg med det som finnes av institusjoner og offentlige bygg for å kunne tilby overnattingsplass til alle: Sjukeheimen, aktivitetssenteret, skolen, barnehagen og samfunnshuset. På sistnevnte skal 150 turnere innkvarteres. Arrangørene har også kontakt med Stav, der antakelig mange foreldre vil leie seg inn. -Vi tar i bruk det som finnes av ledig gulvplass i bygda, alle skal få plass til madrassen og soveposen sin, forsikrer Mona Svegården, leder for arrangementskomiteen. De lokale turnforeningene får, etter søknad, tildelt store stevner et par år i forvegen. Øyer-Tretten fikk et godt halvår. - Ja, dette hadde vi ikke regnet med, men vi snudde på hælen og tenkte at dette tar vi bare! Turnerne skal få sommerstevnet sitt! Mat til alle Mye må falle på plass – til rett tid – når 600 stevnedeltakere kommer på besøk. Bespisning er ett viktig punkt. Den skal foregå i Trettenhallen, middag lørdag kveld og frokost søndag. -Vi skal lage maten fra bunnen, med lokale råvarer så langt det går. Og maten skal ha en sunn profil. Mange hender skal i arbeid for å få maten på bordet.

- Det er veldig god stemning i foreldregruppa, dette er noe vi skal klare! Klatring og yoga Lørdag kveld, etter turnering og bespisning, får turnerne tilbud om å være med på ulike aktiviteter. Det blir blant annet mulighet til å prøve seg i klatrevegg og klatretårn. For de voksne blir det tilbud om yogatime. Det er yogainstruktør Marita Hunder på Hafjellrampa som tar med seg mattene sine til Tretten. -Vi hadde lyst til å tenke litt alternativt når det gjelder aktiviteter, og slik ble det klatring og yoga, fortsetter Svegården. Turnertog hører med der turnere møtes. Så også på Tretten, toget går gjennom Tretten sentrum til Stavsplassen. Arrangørene håper også å få til en oppvisning utendørs for beboerne på sjukeheimen. Økonomi Først og fremst er det moro for turnforeningen å påta seg og gjennomføre et så stort arrangement, sier Svegården. Dernest kan stevnet også kaste litt av seg i kroner og øre. - Når turnkretsen har fått det den skal ha, håper vi å sitte igjen med et overskudd på 100.000 kroner. Det blir kjærkomne kroner som kommer turnutstyr til gode, noe er også øremerket konto, sier Svegården. Sponsorer, kiosksalg, overnatting og salg av mat er inntektskilder.

STORT MILJØ: Trenerne Thea Høibakken og Simen Løken er også forbilder for de yngre i turnmiljøet, som Marie Svendsen Hegner og Emil Alexander Moen Vikås.

Nest størst i Oppland Bare Østre Toten har større turngruppe enn Øyer – Tretten. ØTI er mest kjent for ski og håndball, men har altså også den nest største turngruppa i Oppland fylke. Over 100 barn og unge fordelt på flere aldersgrupper er ukentlig i sving i Trettenhallen. Et par grupper trener tirsdag, og fredag er det stinn brakke på matta. Da har alle grupper treningstid. Barn fra fire-seks år og opp til 13+ trener turn. Flere av dem er gutter. Tre av dem, i 17-18- årsalderen, er trenere. - Det er visst ikke så vanlig å ha så stort innslag av gutter. Og de tre trenerne har god kompetanse, de har tatt det som er av trenerkurs for sin alder. Vi er stolte av dem, forbilder for de yngre som de er, sier Mona Svegården. Også turnere fra Ringebu og Fåvang møter opp til trening på Tretten. De trives nok med å trene i et såpass stort miljø.

Lite dugnad - Det er bare koselig å sitte i kiosken, sier Astrid Leren Du behøver ikke å være redd for mye dugnadsinnsats om du har med barn i turnforeningen, sier Astrid. - Det eneste vi må stille opp på, er noen vakter i hallen i tillegg til juleavslutningen. Kiosken bemannes når det er aktivitet i hallen. Jeg synes det er bare koselig å ta noen timer her, en treffer både unge og foreldre. Og det er ikke mer hektisk her en kveldsøkt enn at det fint går an å strikke noen pinner.

STÅ PÅ: Det er mange gutter med i turnmiljøet på Tretten. TRIO: Simen Offigstad (til venstre) Her er Tord Stalheim og Iver Ledum Elvestad. Mathias Svegården og Simen Løken er både utøvere og trenere.

ØYERmagasinet 49

Gd mars oyermagasinet  
Gd mars oyermagasinet