Page 1

aasavis.no

torsdag

14. mars 2019 ■ Nr. 11 ■ Årgang 14 ■ Løssalg kr 40,-

Markerte kvinnedagen

NYHETER SIDE 6

●●Kultur side 16

Gamle helter på revyscenen Både Fantomet og Tarzan var med da Kroer-revyen tok publikum med storm.

●●Nyheter side 13

– Riv stasjonen og bygg tett

Her kan det bli lyskryss

Ås FrP og Kjetil Barfelt foreslår tett utbygging langs jernbanen for å skåne villabebyggelsen i Ås. ●●Nyheter side 5

Ulykkesbelastet: I krysset ved Ås videregående skole har det vært to

påkjørsler så langt i år. Nå vurderer Statens vegvesen å sette opp lysregulering.

side 4–5

18+

Telefon: 800 80 00 40Satser på gjengbruk

Thea (14) og Amalie (14) vil ha med sine medungdommer på å bytte klær med hverandre i stedte for å shoppe nytt.

Postkodelotteriet Vinnerne TVNorge torsdag kl. 19.25. Hvem har vunnet Postkodelotteriets månedsgevinst på 1 250 000 kroner? Jubelen sto i taket da Jorun Stiansen overrasket de glade vinnerne!

Vinner naboene, vinner du!

Lat ter, smil og gledeståre r! Skr u på TV-en og se hvil ken post kode som har vunnet!


deg&dine 2

personalia

Telefon:

64 95 63 33 post@aasavis.no

E-post:

Fødselsdagshilsen, ekteskaps-, forlovelses- og fødselsmeldinger er gratis. Hilsener og gratulasjoner må være redaksjonen i hende senest to dager før innrykk. Husk navn og adresse! Post: Postboks 101, 1431 Ås.

■ leder

VY som avledning

Ås Avis

Torsdag 14. mars 2019

Partipolitisk uavhengig lokalavis for Ås kommune. Etablert 2006. Utgis av Amedia. Besøksadresse: Raveien 2, 1430 Ås. Postadresse: Postboks 101, 1431 Ås. Telefon: 64 95 63 33. Kontortid: Man-fred.: 09-16.00. E-post: post@aasavis.no. Annonsebestilling: annonse@aasavis.no Abonnement: abonnement@aasavis.no Trykk: Nr. 1 Trykk, Larvik.

Hvorfor skal studentene stemme på deg?

Vy er bare symptomet, det er norsk jernbanepolitikk det er noe galt med. Avgjørelsen i NSBstyret om å droppe det 135 år gamle navnet til fordel for det intetsigende «Vy» har med rette vakt både hånlatter og skuffelse. Men i realiteten er navnebytte bare en avledningsmanøver. Mangel på moderne insfratsruktur, investeringer og politisk lederskap har gitt oss dagens situasjon. Toget vil ikke begynne å gå i rute fordi navnet er nytt eller et selskap fra langtvekkistan har vunnet anbudet. Først når signalanlegget er modernisert og kjøreledningen ikke faller ned er det lov å håpe. Norges første bane ble startet som et privat transportforetak, men jernbane ble raskt et nasjonsbyggende prosjekt i offentlig regi. Noe av det første den nylig selvstendige nasjonen Norge ga seg i kast med var gigantprosjektet Bergensbanen. Er det noen som virkelig har hatt store vyer her til lands er det ingeniørene og rallarene som bygget jernbanen over Hardangerevidda. Navnebytte, ny logo og omlakkering av togsett i triste farger endrer ikke på noe av det som er vesentlig for norsk jernbane. Siden 1980-tallet har NSB blitt pulverisert og norsk jernbanedrift parter opp i et lappeteppe av selskaper og foretak. Samtidig har etterslepet på infrastruktur ligget der som et åpent sår. Her må alle regjeringer de siste tiårene stå til ansvar, enten de har vært røde, blå eller aldri så grønne.

Navnebytte, ny logo og omlakkering endrer ikke på noe vesentlig for jernbanen

Privatiseringen av jernbanedriften er det politikerne som står for og den er ideologisk motivert. Å overlate passasjertrafikken til selskapet som byr lavest skal gjøre det bedre for alle, mener flertallet på Stortinget. Dem om det.

Polityikern eønsker å fremstå som ledere i klimasaken. I Ås og Akershus skal befolkningen øke kraftig, men ikke en eneste ekstra bil skal på veiene. All trafikkvekst skal skje kollektivt eller med egen muskelkraft. Samtidig pulveriserer politikerne ansvar og drift av jernbanen, som er en nøkkel for å nå klimamålene. Uten en punktligere, mer effektiv og ikke minst mye sterkere jernbane enn i dag, kan politikerne se langt etter nullvekst i biltrafikken. Ansvaret må samles og en betydelige satsing på å bygge ut tilbudet må til. I stede sløses det bort tid, ressurser og penger på konkurranseutsetting og omstrukturrereing. Når skal vi få et politisk lederskap som følger opp festtaler med handling? Når skal vi få nasjonale strateger og krafttak der det virkelig trengs? Ikke i dag. Ikke med Vy.

Utfordrer politikerne: Trond Hauge, leder ved Studenttinget på NMBU.  Foto: Studenttinget

Debatt Trond hauge

Leder av Studenttinget ved NMBU LESERBREV: Litt vest for Ås sentrum ligger det som til tider kan være et litt lukket samfunn. 4815 studenter var registrert ved NMBU campus Ås i fjor. Under et år etter det kommende valget så kommer over 500 studenter til når veterinær- og dyrepleierstudentene endelig kommer til Ås. Selv om mange studenter ikke bor her så mye lenger enn én kommunestyreperiode, så har Ås-studenten Thorvald og Tora vært her i over 150 år og blir forhåpentligvis her i 150 år til. Jeg håper partiene i Ås tar ansvaret sitt på alvor. I høst kunne vi feire en styrkning av helsestasjonen, og forhåpentligvis er spaden til nye studentboliger i Skogveien snart satt i bakken slik at flere studenter kan få bo-

sette seg i Ås. Vi må fortsatt utvikle oss med et ønske om å bli en enda bedre vertskommune. Høstens valgkamp er godt i gang, og det er med interesse og engasjement jeg følger innlegg og saker fra partier om hva de ønsker å få til. De siste årene har Ås kommune, NMBU, SiÅs og Studenttinget jobbet for at enda flere studenter skal melde flytting til Ås. Dette har styrket kommunens økonomi, og vært med på å legge til rette for at studenter kan delta og engasjere seg mer. Mange studenter skal nå orientere seg i det politiske landskapet i Ås før de trapper opp i valglokalet. Noen har masse erfaring og innsikt, noen litt mindre, og noen er førstegangsvelgere. Ås kommune skal være en god kommune å vokse opp, bli gammel og studere i. Som vertskommune for bærekraftsuniversitet NMBU må kommunen ta bærekraftsmålene på alvor. Kommunen må jobbe for at studenter trives, med godt kulturtilbud, vel-

ferdstjenester, kollektivtransport, botilbud og mye, mye mer. Hva gjør politikerne for at studenter skal trives i Ås kommune? Hvordan kan Ås kommune bidra til, og dra nytte av NMBU og studentene? Som Norsk studentorganisasjon sitt innspill om hvordan være en god vertskommune sier: «Et godt vertskap har lettere for å beholde studentene etter endt utdanning, og gjør institusjonenes rekrutteringsarbeid lettere. Samtidig blir kommunene attraktive også for institusjonenes arbeidstagere, og bidrar til næringsutvikling i regionen. Med andre ord er et godt vertskap fordelaktig for alle involverte. For studenter, utdanningsinstitusjoner, næringsliv og lokalsamfunn.» Spørsmålet mitt til lokalpolitikerne som vil styre Ås kommune de neste fire årene er derfor: Hvorfor skal studenter i kommunen stemme på deg?


Ås Avis

■ ukeværet

stilte med egne mannekenger som viste et mangfold av antrekk som tydelig falt i smak hos publikum. Ellen Finstad introduserte mannekengene: Judit Wetterlin, Ellen M. Eidstuen, Grudrun Broberg, Berit Meldal-Johnsen, Jorunn Evjen og Astrid Mo. Du ser mange bilder fra framvisningen på Ås Avis sine nettsider.

Les oss på nett:

aasavis.noFoto: Bonsak Hammeraas

Tiden er en sommerfugl

■ Gratulerer

Det er tittelen på en nydelig barnebok Kråkstadforfatter Gro Røsth skrev for noen år siden. En vakker fortelling om en bestemor som synes at tiden flyr altfor fort. Barnebarnet bestemmer seg for å fange litt tid å gi henne.

Vi bistår i Ås og hele Follo. Få informasjon eller reservér tid på:

6 år Odin Mathias Odin Mathias ble 6 år 11. mars Hipp hipp hurra for bonden vår som fyller 6 år. Tenk at du straks er skolegutt. Du er hjelpsom, veldig flink til å gå på ski, elsker å være ute, har fortsatt stor interesse for landbruk, bær og grønnsaks produksjon og har alltid et spørsmål eller to på lur. Vi ønsker deg en super fin bursdag. Stor klem fra Oda Synnøve, Oskar Elias, pappa og mamma

(982) 03024

fonus.no

Telefon: 64 95 16 65 – hele døgnet

Garder BEGRAVELSESBYRÅ

Vestby og Ås

www.bgr.no OBS! SISTE FRIST! Solskjerming og garasjeporter:

-30%

PÅ VÅRE BESTSELGERE

til 17.03..

GRATIS befaring/tilbud: 95 300 800 - kjellsmarkiser.no

Ski - Kolbotn - Askim Nesodden - Ås 64 91 49 00 jolstad.no

(24t)

Det var bare i gamle dager at bestemødre hadde god tid. Når vi tenker tilbake på våre for lengst henfarne bestemødre, så hadde de tid. Farmor strikket og pratet og var blid bestandig. Mormor hadde kamferdrops i en sort håndveske, topp i nakken med et lite hårnett over og sort stråhatt med digre nifse hattenåler. De kom på søndagsvisitter. Hva de drev med ellers? Farmor var med i Hjemforbundet – en slags filial av Frelsesarmeen – og i syklubben. Syklubbmøtene krevde mye når det var deres tur. Mamma var med i samme syklubb og det var en utfordring. Vinduene ble pusset, rene gardiner ble stivet og hengt opp, sølv pusset og krystall sett over. Den fineste duken måtte frem og det fineste serviset. Snittene var av det lekreste slaget. Mamma bakte alltid waleskringle og var synlig nervøs for at noen skulle åpne stekeovnsdøren så den falt sammen. Det er så mange år siden at det faktisk sto kuvertaskebeger ved siden av hver kaffekopp. Det var utlodning med garderobemerker med nummer på i en liten tøypose. Spenning i hverdagen. Etterpå fikk vi spise restene.

aldring. Reisefølget i Nordbyveien ble nesten ti år yngre på aktivitetsleir i Hokksund. Fysisk trening kan forebygge det meste. Hjerneaktiviteter som strikking, korsang, kryssordløsing og hagearbeid er godt for helsen, ifølge svensk studie. Svenskene anbefaler intellektuelle aktiviteter, kunstneriske hobbyer, manuelle hobbyer som å strikke og foreningsliv. Så da kan vi rolig tenke på at alt arbeidet styret hadde med årsmøtet på Liahøi, ikke var forgjeves. Utrolig mye forberedelse for å få vafler og kaffe og et par timer formelt arbeid. Alle ble valgt med akklamasjon. Regnskapene var strålende. Vaflene var nystekte og alle fornøyde. Og vi kan legge ut på vårturné med møter om søvn kysten rundt og ende uken foran Stortinget med lovlig tillatelse til å demonstrere. Sånn går dagene. Når vi pakker sammen søvnbrosjyrene på fredag, venter to mormorgleder på en bortskjemmende helg. Det blir biff og pizza. Og så drar vi videre til flere mormorgleder i dalen en ukes tid. Det er litt tidlig på året for sommerfugler, men vi har den tiden vi har. Det vi putter inn i den betyr mye. Av og til stapper vi tiden litt full, men det er alltid tid til en strikkekveld i Nordbyveien eller MasterChef på TV. Noe skal en unne seg. Ha en tidløs helg!

Mormor stelte i den lille leiligheten på Grünerløkka. Det var fort gjort med en voksen datter hjemme. Vaskemaskin og bad var ikke kommet dit, så det var selvsagt noe klesvask. Og gassbluss med myntmeter på kjøkkenet. Det må ha vært rolige dager. Ingen av de bestemødrene vi kjenner i dag har god tid. Vi kunne trenge en sommerfugl noen hver av oss. Men forskningen viser at når vi er aktive, så holder vi oss godt. Vi avverger demens og forfall og

3

Ås Avis ønsker å følge reglene for god presseskikk som finnes i Vær Varsom-plakaten. De som mener at vi bryter disse reglene og dermed blir utsatt for urettmessig omtale, anmodes om å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å klage saker inn for pressens eget klageorgan, Pressens Faglige Utvalg (PFU). Slike klager kan sendes til: Pressens Faglige Utvalg, Boks 46, Sentrum, 0101 Oslo. Tlf. 22 40 50 40.

Majas Klær i Ås kvartal hadde tirsdag visning i Ås seniorsenter: Senteret

Torsdag: Delvis skyet, flau vind......... 0o Fredag: Skyet, svak vind.................. 2o Lørdag: Delvis skyet, flau vind......... 4o Søndag: Skyet, lett bris..................... 4o Mandag: Klarvær, lett bris................. 4o Tirsdag: Delvis skyet, svak vind........ 4o Onsdag: Delvis skyet, lett bris.......... 8o

1993

personalia

Torsdag 14. mars 2019

Ukespeilet Brev fra blokka Marit Aschehoug

Fire i farta Ville du brukt mer tog i stedet for bil hvis det var flere avganger fra Ås stasjon?

Øistein Haugen – Nei! Jeg kjører bestandig tog til Oslo allerede som det er.

Grazyna Englund – Fint med flere avganger. Jeg tilpasser tog/bil etter hvor greit det er å komme seg dit man skal. Til Oslo sentrumsområde bruker jeg tog.

Terje Haukelidsæter – Nei! Jeg tar nesten aldri toget. Både bor og jobber i Ås. Det blir mest å bruke bil til besøk i Oslo.

Jorunn Odenmarck – Må ta toget til jobbet i Oslo uansett, og gjort det siden 1976. Positivt med flere avganger, som gir bedre tilpassing til forskjellig. Kjører mest bil to km til stasjonen.


Nyheter 4

nyheter

Har du tips om en nyhet vi bør få med oss?  Telefon: E-post:

64 95 63 33 post@aasavis.no

Vi tar gjerne imot stoff og bilder hvis det er noe vi ikke har fått dekket.

Ås Avis

Torsdag 14. mars 2019

Trafikk

Ulykke Snøværet har giitt trafikale utfordringer over hele Østlandet. En bilist kjørte inn i en parkert trailer på rasteplassen på E18 mellom Nygård og Vinterbro natt til onsdag. Politiet meldte om påkjørselen ved firetiden. Føreren, en mann i 30-årene, ble kjørt til Ahus. Han var våken og bevisst.

Foreldre og kommunen bekymret fro trafikksikkerheten for Åsgård-barna som

Her kan det bli lyskryss

Nå jobber Statens vegvesen med trafikksikkerhetstiltak ved overgangen ved Ås videregående. Åsmund Austenå Løvdal asmund.lovdal@aasavis.no 93496019

ÅS: Til høsten blir overgangen mellom Ås vgs. og Rema 1000 over fylkesvei 152 en del av skoleveien til Åsgård-elevene som tar i bruk modulskolen ved Ås stadion. Ås Avis har tidligere skrevet om ulykkene som har skjedd ved overgangen den siste tiden. Flere foreldre ved Åsgård skole er bekymret for sikkerheten til barna som til høsten får krysningen som en del av skoleveien. Nå jobbes det med mulige tiltak for å bedre situasjonen. Enhetsleder for kommunalteknisk i Ås kommune, Olaug Talleraas, sier til Ås Avis at det forrige uke var et møte mellom kommunen, FAU på Åsgård skole og Statens vegvesen. Hun mener det var et konstruktivt møte, men at det er for tidlig å si hva det konkret munner ut i. – FAU fikk legge frem sine bekymringer. Alle elevene fra Åsgård som skal gå opp til modulskolen vil krysse fylkesveien her. I det siste har det vært flere ulykker her og Ås kommune deler bekymringene til FAU. – Vanlige tiltak som vegvesenet setter inn langs en skolevei er å senke fartsgrensen til 40 km/t, opphøyde gangfelt og god belysning. Ved Ås vgs./ Rema 1000 er alt dette allerede på plass. Allikevel er det behov for å se på ekstra tiltak. Nå må vi gi vegvesenet tid til å se på saken, sier hun.

Vurderer lysregulering Vegard Moe i Statens vegvesen sier til Ås Avis at de tar bekymringene på alvor og vurderer mulige tiltak. – I utgangspunktet er sikkerheten god ved denne overgangen. Fartsgrensen er lav, sikten er god og gangfeltet er opphøyet. Allikevel skal vi se på andre tiltak når kommunen og FAU ber om det. På møte ble det foreslått lysregulering ved overgangen. I første omgang

VURDERER TILTAK: Statens vegvesen vurderer å sette opp lysregulering ved overgangen mellom Ås Vgs. og Rema 1000. Åsmund Austenå Løvdal skal vi sjekke om det er anledning til å sette opp lysregulering før vi eventuelt vurderer andre tiltak. – Vi har også blitt bedt om å se på undergangen ved Ås stasjon. FAU sa de var bekymret for at det kunne bli mange små barn på en gang og mulige konflikter med syklister. Vi skal se om det er måter å skille fotgjengere og syklister i undergangen, sier Moe.

FAU avventer

Flere ulykker

Ås Avis har vært i kontakt med FAU på Åsgård skole om saken, men FAU ønsker ikke å uttale seg på nåværende tidspunkt. – Vi har fått en god dialog med både Ås kommune og Statens vegvesen. Det ser til at vi kan få til gode løsninger og vi vil la det gode samarbeidet få utvikle seg videre får vi tar noen standpunkt i media, sier FAU-leder Heming Rio.

Så langt i 2019 har minst to personer blitt påkjørt ved fotgjengerovergangen mellom Ås videregående skole og REMA 1000. Tall fra Statens vegvesen viser at det siden mellom år 2000 og 2018 er registrert 8 trafikkulykker ved fotgjengerovergangen over fv. 152 der personer har blitt lettere skadet. I tillegg har det vært flere ulykker i krysset Langbakken/fv. 152 noen meter fra overgangen.

I utgangspunktet er sikkerheten god ved denne overgangen. Fartsgrensen er lav, sikten god og fotgjengerfeltet opphøyet. Allikevel skal vi se på andre tiltak når kommunen og FAU ber om det.

"

Vegard Moe Statens vegvesen


Ås Avis

nyheter

Torsdag 14. mars 2019

5

Tog

- Føler meg lurt av NSB Leder av hovedutvalg for samferdsel i Akershus, Solveig Schytz (V), synes det er skuffende at NSB ikke har vært tydelige på at de har ledig togkapasitet som kan brukes på Østfoldbanen.

ÅS: – I flere år har det vært pushet på for et bedre togtilbud fra flere hold. NSB og Bane NOR har sagt at de har snudd hver stein for å bedre forholdene. Da ser det ikke bra ut at den ledige kapasiteten kommer frem på denne måten. – Vi føler oss lurt, sier Schytz (bildet) til Ås Avis. Schytz mener minister Jon

Georg Dale (FrP) må gripe inn og sørge for at ledige tog blir satt inn på Østfoldbanen. – Man lurer selvsagt også på om jernbanedirektoratet har visst om denne muligheten, eller om de ikke visste. Jeg forventer at statsråden nå ber jernbanedirektoratet om at det gjøres en full gjennomgang med flere strakstil-

tak for jernbane og muligheten for økt frekvens ved bruk av de togene som i dag står i ro, særlig på de linjene der det i dag er lavest frekvens. – For at NSB skal være en bidragsyter i det grønne skiftet så må vi få oftere, raskere og billigere tog.Halvtimesfrekvens må på plass nå, sier hun.

m flyttes til modulskolen

s i Ås

KLAR FOR KLESBYTTEDAG: Thea Brendskag Østli (14) og Amalie Bless Horn (14) arrangerer Foto: Åsmund Austenå Løvdal klesbyttedag for ungdom på lørdag.

– Bytt klær, ikke kast Thea Brendskag Østli (14) og Amalie Bless Horn (14) ønsker mindre bruk og kast. Nå arrangerer de klesbyttedag for ungdom i Ås. Åsmund Austenå Løvdal asmund.lovdal@aasavis.no

TAR BEKYMRINGENE ALVORLIG: Vegard Moe i Statens

vegvesen. 

Foto: Jonas Rudi

ÅS: Klesbyttedagen går av stabelen i kantina til Ås ungdomsskole lørdag 16. mars fra kl. 13 til 15. Thea Brendskag Østli og Amalie Bless Horn sier til Ås Avis at formålet er å gjøre ungdom mer bevisste om eget forbruk og miljøet. – Vi gjør det for miljøet. Det blir for mye bruk og kast av klær og ting. I stedet for å bare kaste klær som kan brukes kan du nå bytte dem bort, sier Brendskag Østli. – Det er lett å kjøpe veldig

mye når man shopper, spesielt når man handler på salg. Selv om du kanskje ikke vil ha et klesplagg lenger så kan det være at noen andre synes det er fint, sier Bless Horn.

Bytt til deg nye klær På klesbyttedagen kan du ta med klesplagg eller ting som vesker eller belter. I bytte kan du ta med deg tilsvarende plagg eller ting som andre har hatt med. – Klærne skal være rene, pene og hele. Det skal være noe du tror andre kan ha lyst til å bruke. Vi setter også en grense på 7 plagg eller ting per person. Bytteforholdet er 1 til 1, sier jentene. Thea og Amalie går i 9. klasse på Ås ungdomsskole og begge har faget «Innsats for andre». Før jul var de med på teddybjørnaksjonen som samlet inn gaver til barn som måtte tilbrin-

ge høytiden på sykehus. – Innsats for andre er et litt annerledes fag der vi prøver å gjøre en forskjell. Vi skal gjøre en innsats som betyr noe for andre. Det kan være veldig mye forskjellig, sier Bless Horn.

ØNSKER DU EN BEDRE VANNFORSYNING?

Vi utfører • PUMPEMONTERINGER OG REPARASJONER • BRØNNBORING • ENERGIBORING • HORISONTALBORING I FJELL OG LØSMASSE

Ålekilen, 1621 Gressvik Tlf. 69 32 94 03 - Fax 69 32 94 06


6

nyheter

Ås Avis

Torsdag 14. mars 2019

bolig og eiendom

Boliger på Solberg er lagt ut for salg SOLBERG: Torsdag 14. mars legger Selvaag Bolig de første boligene på Solberg Øst ut for salg. – Dette blir de 47 første av totalt 242 leiligheter, opplyser regionsjef Even Bakke. Regionsjef Even Bakke og prosjektutvikler/ selger Christoffer Pedersen står klar med rykende ferske prospekter på plattingen til det nyopp-

satte visningssenteret på jordet, rett til venstre for Skitunet boligsameie. Her er en snekkeren i full gang med å legge gulv, og innen torsdag skal både 3D-modeller og illustrasjoner være på plass. – Her blir det ikke lagt opp til å ligge i kø over flere dager. Vi vil gi alle muligheten til å velge leilighet frem til mandag. Prisene

er faste, er det flere som ønsker seg samme leilighet, blir det loddtrekning, forteller Pedersen. På tross av at det skal bygges 242 leiligheter i seks blokker, mener Bakke det blir luftig på den 25 mål store tomten. – Vi har jobbet mye med plassering av husene, slik at uterommet skal bli av best mulig kvalitet. I utgangspunktet ligger

vi et halvt år etter tidsskjemaet, mye av det skyldes at vi har justert prosjektet en del for å optimalisere boligene, sier Bakke. Prisene starter på 1,775 millioner kroner for en ettroms leilighet på cirka 30 kvadratmeter og ender på 10 mill. kroner for en toppleilighet på 122 kvadratmeter Bjørn Sandness

Morild (13) og Vilde (12) gikk i tog på kvinnedagen

– Våre rettigheter

Engasjerte: Vilde Vaaje-Kolstad (12) (t.v.) og Morild Hørtun Lanser (13) markerer kvinnedagen med tanke på fremtidens kvinnerettigheter. 

Morild Hørtun Lanser (13) og Vilde VaajeKolstad (12) ønsker å påvirke sin og andres fremtid. Derfor deltok de i årets 8. mars-tog i Ås under banneret «Jentefronten»

viktige saker, og vi ser hvor viktig det er for fremtidens borgere. Så vi står på for rettighetene både vi og andre har, sier de to til Ås Avis, før toget starter og de bærer med seg fanen «Jentefronten».

Mange paroler

Bonsak hammeraas post@aasavis.no

ÅS: Ås Internasjonale Kvinnegruppe, Ås Feministiske Studenter, Kvinnefronten i Ås, og Fagforbundet arrangerte årets markering av kvinnedagen. Det kom flere lag og foreninger med i rekkene når «kvinnetoget» startet og gikk sin vante rute rundt rådhuset og kulturhuset, ned i sentrumsgatene og tilbake til borggården. Nærmere 200 personer deltok i toget, og det var mange paroler man kunne velge i å gå under.

GODT OPPMØTE på 8. MARS: «Kvinnekamp er grenseløs» var årets hovedparole på kvinnedagen i Ås. Foto: bonsak hammeraas

Tar ansvar Det deltok flere ungdommer i årets markering av kvinnedagen. To av dem som tar ansvar for egen og andres fremtid er Morild Hørtun Lanser (13) og Vilde Vaaje-Kolstad (12).

Til tross for at hun bare er tretten år var dette Morild sin fjerde kvinnetogmarsj. Venninnen Vilde Vaaje-Kolstad på tolv hadde sin debutmarsj på kvinnedagen i går ettermiddag. – Vi synes det tas opp mange

Hovedparolen for årets kvinnedag i Ås var «Kvinnekamp er grenseløs». Live Holck Johannessen i Kvinnefronten i Ås er den ene av fanebæreren for parolen. Ellers var det nok av andre paroler i gå under for de fremmøtte. I bildene fra toget kommer vel det meste med. Live Holck Johannessen forteller at hun i 2016 var med å nyorganiserte Kvinnefronten i Ås. Da var de bare 12 medlemmer. Nå når dagens blågule regjering råder grunnen i landet har det medført at medlemsmassen i Kvinnefronten i Ås har økt til 50.

Foto: Bonsak Hammeraas

– Det er tydelig at mange ser nødvendigheten av å si ifra at de ikke liker kursen landet styres etter, sier Live Holck Johannessen til Ås Avis.

Appeller Etter toget var det tre appeller foran kulturhuset. Først ut var Lucy Nadeyo Basha som fortalte om forholdene for flyktninger i Uganda. Hun er sosialarbeider for sørsudanske flyktninger i hjemlandet. Deretter fulgte appeller fra gründeren Lene Elisabeth Eide fra Son og Eli Stokkebø fra Fagforbundet. Heltidsstillinger for kvinner, lik lønn for likt arbeid, og innføring av 6-timersdag var noe av temaene som ble tatt opp på en vellykket 8. mars-markering i Ås. Se flere bilder fra markeringen på Ås Avis sine nettsider.


Ås Avis

nyheter

Torsdag 14. mars 2019

7

rettsvesenet

40 barn fornærmet i overgrepssak i Follo FOLLO: Statsadvokaten i Oslo tar forbehold om at det kan bli lagt ned påstand om forvaring mot en 22 år gammel mann fra Follo som er tiltalt for alt fra seksuell handling til krenkende eller uanstendig adferd overfor barn via Facebook. Onsdag 13. mars startet en alvorlig og omfattende straffesak mot en 22

år gammel mann fra Follo. Det er satt av 11 dager til hovedforhandling i Follo tingrett. Ifølge tiltalen er det 40 fornærmede i saken. Ei 15 år gammel jente fra Follo var jevnaldrende med tiltalte da overgrepet skal ha skjedd, og 39 unge gutter i hovedsak fra Akershus, den yngste 11 år. – Hvordan stiller din klient seg til

tiltalen som er tatt ut mot ham? – Han kommer til å erkjenne straffskyld på nesten alle punkter, opplyser forsvareren, advokat Ann Gunn Edvardsen. Hun ønsker ikke å gå nærmere inn på hvilke punkt det er før rettssaken starter. – Det er allerede varslet at det kan bli lagt ned påstand om forvaring.

Hvordan stiller han seg til dette? – Det kan jeg ikke svare på nå. Vi får se hvordan det skrider frem, svarer forsvareren. Det mest alvorlige punktet i den elleve sider lange tiltalen gjelder seksuell omgang med en gutt som var 13 år da overgrepet skal ha skjedd. Ifølge tiltalen ble gutten belønnet med øl og snus.

Ny vei over jernbanen kan koste 260 mill.

– For dyrt

Mange nasjoner i Ås: Bilde fra internasjonal matfestival i

Aud Max. 

Foto: Bonsak Hammeraas

Ås har flest innvandrere i Follo Det er totalt 4.607 innbyggere i Ås med innvandrerbakgrunn. I dag kan vi presentere den ferske listen som viser hvor alle sammen kommer fra. KOSTBART: Signe Moland (t.v.) fra Sweco presenterte alternativene for en mulig ny krysning av

jernbanen sør for Ås sentrum. Hovedutvalgsleder Kjetil Barfelt (HTM) syntes det så fryktelig dyrt ut. 

Etter at SWECO presenterte sin vurdering av en ny bro eller tunnel for biler var det laber stemning blant politikerne for prosjektet. Åsmund Austenå løvdal asmund.lovdal@amedia.no 93496019

ÅS: Som en del av arbeidet med sentrumsplanen har kommunestyret bestemt at en mulig ny kryssing av jernbanen for biler syd for Ås stasjon skal utredes. Konsulentselskapet Sweco fikk oppdraget og torsdag 7. mars ble deler av deres funn presentert for Hovedutvalg for teknikk og miljø (HTM). Foreløpige estimater fra Sweco viser at en ny kryssing for biltrafikk vil koste mellom 50 og 260 millioner kr, men det har ikke blitt tatt prøver av grunnen på de aktuelle krysningsområdene, så overslagene er svært usikre.

-Et skikkelig høl De tre aktuelle områdene er ved Moerjordet, Søndre Moer og ved Granheimlia. Signe Mo-

Foto: Åsmund Austenå Løvdal

land i SWECO fortalte at krysning under eller over jernbanesporet var teknisk mulig ved alle tre områdene de har sett på. – Det er høydeforskjeller i områdene og en rekke krav som klaring mellom en bro og jernbanens kjøreledninger som gjør det krevende å gjennomføre. Alternativet på Moerjordet som ligger nærmest sentrum vil gi best effekt for å avlaste trafikken gjennom sentrum. – Alle alternativene er arealkrevende. En kulvert under jernbanen trenger lange ramper og vil bli en dyp skjæring som er et stort inngrep i landskapet. Det vil bli et skikkelig høl, som det heter på godt norsk. En bro vil også kreve lange ramper og vil bli visuelt dominerende, sa hun.

– Bør skrinlegges Ordfører Ola Nordal var til stede under presentasjon. Han mente at hele prosjektet burde skrinlegges og ressursene prioriteres på andre oppgaver. – Ny kulvert under eller bro over jernbanen sør for Ås bør vi si takk og farvel til så raskt som mulig. For meg er det uklart hva det skal bidra til og det blir

Ny kulvert eller bro over jernbanen sør for Ås bør vi si takk og farvel til så raskt som mulig.

"

Ola Nordal (Ap) Ordfører i Ås kommune

veldig dyrt. Det er mye annet vi bør bruke over 100 mill. på. Det bør legges opp til en rask behandling av dette spørsmålet slik at vi kan få det avklart, sa Nordal. Håvard Steinsholt (SV) sa at grunnforholdene i området ikke talte i favør av et stort infrastrukturprosjekt. – Det har vært gjort grunnundersøkelser i området tidligere, og de har vist at det er rikelig med kvikkleire. Å bygge en stor bro eller kulvert kan bli svært utfordrende og prislappen stor, sa Steinsholt. Plansjef Ellen Grepperud sa at planavdelingen har en ambisjon om å legge frem den tekniske analysen og fullstendig rapport fra SWECO til politisk behandling allerede i neste møte i HTM 11. april. Hovedutvalget kan dermed fatte et vedtak om ny kryssing skal bli noe av eller ikke i løpet av april.

Yngve Johnsen post@aasavis.no

ÅS: Alt i alt er det 3.804 innbyggere i Ås som er innvandrere, og det er i tillegg 803 norskfødte barn av disse. Totalt 4.607 personer i disse to gruppene.

Andelen innvandrere I hele Norge er det 944.402 personer som enten er innvandrere eller norskfødte av to innvandrere. Da snakker vi naturligvis om alle land, fra Eritrea og Syria til Sverige og USA. – Vi må helt tilbake til 2005 for å finne et år med lavere tilvekst av innvandrere, opplyser Statistisk sentralbyrå (SSB), som er kilden til tallene i denne saken. Dette betyr at 17,5 prosent av Norges befolkning har innvandrerbakgrunn per 1. januar i år. Dermed kan vi slå fast at andelen i Ås er klart høyere. Her kommer vi nemlig til en andel på 22,7 prosent. Blant alle de 422 kommunene i landet har Ås den 17. høyeste andelen av innbyggere med innvandrerbakgrunn.

Hver tredje i Oslo – Oslo er spesiell blant norske kommuner når det gjelder antall innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre. Ingen andre kommuner har så høy andel innbyggere med

innvandrerbakgrunn som Oslo, hvor andelen er 33,4 prosent, skriver SSB i en artikkel om temaet. – Av de største byene i Norge, er det Drammen som kommer nærmest med en andel på 29,4 prosent. De andre store byene som Stavanger (22,8), Bergen (17,8) og Trondheim (15,8) kommer godt under dette, legges det til. Minste andel i Norge har Rindal i Trøndelag, med kun 3,4 prosent. I Akershus er det Lørenskog kommune som har størst andel, med over 30 prosent. Skedsmo følger med drøye 28 prosent. Sist i Akershus finner vi Hurdal kommune, med bare ti prosent.

Dette er en innvandrer I samfunnsdebatten har det vært brukt ulike begreper i forbindelse med innvandring, men Statistisk sentralbyrå slår fast at det bare er personer som selv har innvandret til Norge som skal betegnes som innvandrere. Barn av disse, født i Norge, har sin egen definisjon; norskfødte av innvandrere. Resten av befolkningen er den tredje og siste grupperingen. Herunder også barn av én innvandrer og én etnisk norsk. I vår sak om nasjonalitetene har vi slått sammen de to første gruppene.

Toppen av listen Det er Polen som topper den lokale listen i Ås. Så mange som 559 personer stammer herfra. På andreplass kommer Sverige, med 264 innbyggere i Ås. «Bronsen» går til Litauen, med 221 i tallet. Hele lista finner du på Ås Avis sine nettsider.


8

nyheter

Ås Avis

Torsdag 14. mars 2019

Klar tale fra Nordal etter innrømmelse fra NSB om mulig frekvensøkning

Tog hvert 30 min. nå!

Ordfører Ola Nordal (Ap) er overrasket over at NSB nå sier at de har tog til å kjøre flere avganger på Østfoldbanen. – Nå må samferdselsministeren ta grep, sier han. Åsmund Austenå løvdal asmund.lovdal@amedia.no 93496019

ÅS: Mandag sa NSB-sjef Geir Isaksen til Aftenposten at flere tog som kjører i rushtiden står parkert resten av dagen. Togene kunne for eksempel ha blitt satt inn på Østfoldbanen for å gi flere avganger. Ordfører OIa Nordal togene bør settes inn raskt. – Det er bra at NSB-sjef Geir Isaksen er så åpen og ærlig om dette nå. Slik jeg ser det så bør det være mulig å få til halvtimesruter på Østfoldbanen hele dagen om det bare er politisk vilje til det, sier Nordal til Ås Avis. I dag kjører det bare en avgang i timen i hver retning på Østfoldbanen utenom rushtiden da det går to avganger i timen.

– Små utfordringer Ifølge NSB vil det kreve flere ansatte om togene skal gå hele dagen, men at dette vil bety økte kostnader for selskapet. – Jeg kan bekrefte at det er fullt mulig å kjøre med rushtidsfrekvens gjennom større deler av dagen, om man prioriterer det, sier Geir Isaksen i NSB. Ola Nordal mener det er vel verdt å utvide tilbudet på Østfoldbanen. – De utfordringene som Isak

FORVENTER FLERE AVGANGER: Etter at det ble kjent at NSB har ledige togsett krever ordfører Ola Nordal i Ås at Østfoldbanen får

halvtimesruter hele dagen. 

sen peker på et stort sett praktiske ting. Sammenlignet med utfordringene som har blitt brukt som begrunnelse for at en forbedring i tilbudet ikke har vært mulig tidligere er dette små problemer, sier Nordal.

Foto: Eirik Bjerklund

Utfordrer ministeren Nordal gir en utfordring til samferdselsminister Jon George Dahle (FrP) om å ta tak i saken og sørge for at ledige tog blir satt inn på Østfoldbanen. – Jeg vil utfordre Jon George Dahle på dette. Tar ikke departementet tak i saken på egen

hånd skal de få høre det. Både Dahle og hans forgjenger Ketil Solvik-Olsen har vist engasjement for togtilbudet vårt, men begge har kommet tilbake med at de ikke får gjort noe med det før om flere år, sier Nordal.

Jeg vil utfordre samferdselsminister Jon Georg Dahle (FrP) om å ta tak i saken.

"

Ola Nordal Ordfører i ÅsAustenå

NSB: – Vi kan kjøre flere tog enn i dag Tog som står parkert på dagtid kunne vært brukt til flere nye avganger på Østfoldbanen. Åsmund Austenå løvdal asmund.lovdal@amedia.no 93496019

ÅS: – Jeg kan bekrefte at det er fullt mulig å kjøre med rushtidsfrekvens gjennom større deler av dagen, om man prioriterer det, sier NSB-sjef Geir Isaksen til Aftenposten. Han vedgår at det finnes ledig kapasitet som ikke utnyttes. Isaksen har sagt at kapasitetsproblemene er størst på Østfoldbanen. I dag står mange tog som kjører ekstra i rushtiden stille resten av dagen. Isaksen forklarer dette med at det vil bli betydelige ekstra kostnader ved å ha togene kjørende hele dagen,

blant annet må bemanningen økes. – Det vi har vært opptatt av, er å øke kapasiteten i rushtid, der man har trengt det mest. Da vi i NSB hadde ansvaret for planleggingen, var målet å øke frekvensen og kjøpe dobbeltsett med tog, sier Isaksen.

Kan kjøre oftere Flere har tatt til orde for at det er mulig å kjøre flere tog på Østfoldbanen på dagtid. Det samme sier flere eksperter som i en årrekke har hatt lederstillinger i NSB og Bane NOR, og som Aftenposten har snakket med. Og altså NSB-sjef Geir Isaksen. Isaksen mener at det neppe er realistisk å gå over til rushtidsfrekvens hele dagen, men som en start kan rushperioden utvides. – Bemanning er en ting. Det

vil også skapes en del ekstra kostnader fordi vedlikehold av togene må flyttes til natten. Det blir et spørsmål om hvor stor nytten er målt mot kostnadene det drar med seg, sier Geir Isaksen.

Flere tog gir flere passasjerer På strekninger der antall avganger har blitt økt betraktelig har passasjerveksten økt tilsvarende. Linjene vestover og nordordover fra Oslo er eksempler på dette. Østfoldbanen er den store sinken der det fortsatt bare går ett tog i hver retning i timen utenom rushet. – Ja, det var det som muliggjorde veksten som er kommet, med 40 prosent flere passasjerer. Det hadde ikke vært mulig uten satsingen. Vi økte frekvensen og satte inn dobbeltsett i

KUNNE KJØRT FLERE AVGANGER: NSB sier at flere tog kunne

ha kjørt på Østfoldbanen på dagtid.  

mange av de avgangene som ble kjørt. Dette er det beste eksempelet på tenkningen som må prege hele samferdselsdebatten. – Økt frekvens gir større etterspørsel. Men det må veies

Foto: Åsmund Austenå Løvdal

opp mot kostnader, og flere tog på sporene gir større vanskeligheter med å ta igjen forsinkelser. Men utviklingen går i retningen av økt frekvens større deler av dagen, sier Isaksen.


Ås Avis

nyheter

Torsdag 14. mars 2019

9

• Langbakken kan bli lagt om • Hogstvedtkrysset kan bli rundkjøring

– Svært drastisk tiltak Området ved Rema 1000 og Ås videregående skole kan bli annerledes i fremtiden om forslaget om ny trase for Langbakken vinner frem. Åsmund Austenå løvdal

RUNDKJØRING HER? Ås menighetshus til venstre i bildet kan bli revet for å gi plass til ny trase for Langbakken. Krysset Hogstvedtveien/fylkesveien kan bli rundkjøring etter forslag fra Statens vegvesen. Foto: Åsmund Austenå

bakken møter fylkesveien. Skal Langbakken legges om for et felles kryss med Hogstvedtveien må deler av byget til Ås Glass og hele Ås menighetshus rives.

Stort inngrep Ordfører Ola Nordal (Ap) sa at han var positivt overrasket over at vegvesenet ønsker en ny rundkjøring på fylkesveien. – Jeg er litt overrasket over at Statens vegvesen har foreslått rundkjøring her. Da kan vi kanskje få til en rundkjøring ved

KAN BLI RUNDKJØRING: Langbakken kan bli lagt om slik at den møter fylkesveien på samme sted

som Hogstvedtveien. 

Åsgård skole der skoleveien, skogveien og fylkesveien møtes. For øvrig mener jeg å legge om Langbakken slik det foreslås vil være et altfor drastisk tiltak for eksisterende bygninger i området, sier han. Hva en slik omlegging vil koste er foreløpig uklart.

Sykkelvei En del av oppdraget Sweco har fått er å undersøke hvordan tra-

Vinterbro senter

Torsdager Kl 19:00 – 20:00

Ås – oddetallsuker: Dyster Eldor, Grunnfjellsveien Mandager Kl 16:00 – 17:00 Arbeidskirken i Ås

Mandager Kl 17:30 – 18:30

Ås rådhus

Mandager Kl 19:00 – 20:00

w. f o l l o

re

VI TAR I MOT DET DU KAN BÆRE*

l

Ås – partallsuker:

ww

or b eting of e

En rullende gjenvinningsstasjon fra Follo Ren

Se

Langs fylkesveien forslår Sweco å anlegge sykkelfelt på sydsiden mellom Sentralkrysset og kulverten for gående og syklende under jernbanen. Den fulle utredningen fra Sweco om forskjellige vei- og trafikktiltak i Ås sentralområdet skal etter planen legges frem for politikerne i Hovedutvalg for teknikk og miljø 11. april.

.n

stopper nær deg!

fikkårer i Ås sentralområde kan bli bedre tilpasset gående og syklende. En gjenganger i mange av forslagene Sweco kommer med er sykkelfelt eller egne sykkelveier. For Langbakken foreslår Sweco å snevre inn kjørebanen og etablere en sykkelvei med rabatt mot bilfeltet langs østsiden av langbakken. PÅ begge sider av veien er det foreslått fortau.

n

Miljøbilen

Foto: Åsmund A Løvdal

*r

ÅS: Forslaget har kommet frem gjennom utredningen av veiog trafikktiltak som Sweco gjør for Ås kommune i forbindelse med den nye sentrumsplanen. Trafikkplanlegger hos Sweco, Signe Moland, sa under en orientering om utredningen at et av alternativene for Langbakken er å legge om den delen av veien som er nærmest sentrum slik at den møter fylkesveien på østsiden av Rema 1000 istedenfor vestsiden som i dag. – Statens vegvesen har spilt inn en slik løsning som et forslag. Da blir det ett kryss mindre langs fylkesveien og det kan anlegges en rundkjøring der Langbakken, fylkesveien og Hogstvedtveien møtes, sa hun. Et annet alternativ er å justere litt på dagens kryss der Lang-

se

asmund.lovdal@amedia.no 93496019


10

nyheter

Torsdag 14. mars 2019

Ås Avis

Folk i Ås

Flere tusen ser på når Kristian (18) sminker seg ÅS: Den meste sette videoen på 18-åringens YouTube-kanal er blitt sett over 160.000 ganger. Allerede da Tim Kristian Holter Moen var 5 år begynte han å eksperimentere med sminke. Da han var 11 år begynte han å bruke det «på ordentlig». – Jeg hadde ganske stygge øyebryn, og da jeg så på dem tenkte jeg «ew, de må

jeg gjøre noe med». Også gjorde jeg det, men det ble egentlig ikke noe bedre, sier han og ler. Men 18-åringen fra Ås har fått det til bedre etter hvert. Og nå har det rett og slett blitt både en hobby og en inntektskilde. Han er godt aktiv på Instagram hvor han har 121.000 følgere. Der deler han bilder og små klipp fra sminkevi-

deoene han lager. For 1,5 år siden startet han nemlig sin egen kanal på YouTube. Der legger han ukentlig ut videoer. På kanalen har han over 24.000 abonnenter, og antall visninger på videoene varierer fra rundt 20.000 til over 100.000. Den meste sette videoen har 163.000 visninger og har følgende tittel «bli med på

shopping + sminketutorial». Videre er videoer hvor han leser hatkommentarer, sminker pupper på seg selv og sminker seg med produkter han hater, blant de mest populære. Han sier selv at han gjør de rareste ting, og nevner blant annet: Les mer om Tim Kristian på Ås Avis sine nettsider.

På plass: Kantor Jostein Grolid, kirkeverge Kristine Thorstvedt og prost Hege Fagermoen er strålende fornøyde med den nye kirkeklokken i Ås kirke. Mandag kom den på plass, Foto: Stig Erlend Persson stødig montert av blant andre Arild Grønstad i Olsen Nauen Klokkestøperi i Tønsberg. 

Den gamle kirkeklokken sprakk etter 400 år

Nå har Ås kirke fått ny Den gamle kirkeklokken i Ås kirke sprakk etter 400 år. Nå har den fått avløsning i klokketårnet. Stig Persson post@aasavis.no

ÅS: Mandag formiddag kom vidunderet på plass i tårnet i Ås kirke. Lokale håndverkere og dyktige fagfolk fra Olsen Nauen Klokkestøperi i Tønsberg fikk den nye klokken på plass.

– Klokken i Ås er 890 millimeter i diameter, veier 400 kilo og har tone aiss, sier Bjørn Østebø i Olsen Nauen Klokkestøperi til Østlandets Blad. Det vil si ganske likt den gamle klokken. Ås kirke har hatt noen måneder med redusert lyd. – Vi merket at den sprakk under en begravelse i november, sier kantor Jostein Grolid i Ås. Lyden var helt annerledes da klokken ringte før begravelsen, og de 3x3 klokkeslagene på slutten var også helt merkelige.

Klokken ble undersøkt, og undersøkelsen viste altså at kirkeklokken var sprukket. Skulle den vært reparert, ville ikke klangen blitt den samme. – Kirkeklokken er fra 1600-tallet, sier prost Hege Fagermoen i Søndre Follo. – Vi fant ut at den var over 400 år gammel, så garantien har nok gått ut, sier Jostein Grolid med et smil. Kantor Jostein Grolid, kirketjener Kristine Thorstvedt og prost Hege Fagermoen er strålende fornøyde med den nye

kirkeklokken i Ås kirke. Mandag kom den på plass. Kantor Jostein Grolid, kirketjener Kristine Thorstvedt og prost Hege Fagermoen er strålende fornøyde med den nye kirkeklokken i Ås kirke. Mandag kom den på plass. Foto: Stig Erlend Persson

Stand-in fra 1200-tallet Men Ås kirke har hatt lyd søndag klokken 11.00 for det. Den lille, gamle klokken fra 1200-tallet, som sto i den gamle kirken, er still going strong. Nå

har den endelig fått selskap i klokketårnet igjen. – Klokkene skal ha en inskripsjon. Vi har lett lenge etter hva det skulle være. Den norske kirke og Borg bispedømmes visjon er Mer himmel på jord. Så det ble det. Nå har vi fått en klokke som ringer inn til Mer himmel på jord, sier Hege Fagermoen. Det blir naturligvis et poeng i prekenen hennes på søndag, som for øvrig går direkte på NRK radio. Dette er årets andre radiogudstjeneste fra Ås kirke.


Ås Avis

Torsdag 14. mars 2019

Politiet

Innbrudd i Raveien ÅS: Klokken 14.10 på mandag ettermiddag ble det meldt om innbrudd og skadeverk til politiet på flere boder i Raveien 2B i Ås. Politipatrulje har vært på stedet og undersøkt åstedet. Øst politidistrikt forteller at mellom syv og ti boder er berørt. Innbruddstyvene har gjort

skadeverk på flere boddører for å komme seg inn. Politiet oppfordrer beboerne til å ta kontakt med politiet dersom noe har forsvunnet fra boden, foreløpig vet de ikke om noe har forsvunnet. Politiet vet ikke hvem som står bak innbruddene.

nyheter

PREMIÄR

vi firar vår ombyggda butik i Nordby köpcentrum

Tunika

239:-

ORD.PRIS 299:-

Prost Hege Fagermoen i Søndre Follo og kantor Jostein Grolid på vei opp trappa i klokketårnet: Thorbjørn Nordskaug (til venstre) fra Kroer og

Eivind Halvorsen fra Ski gjør plass før siste trapp opp. 

Foto: Stig Erlend Persson

G

NDA Ö S G DA

ALLA VAROR

TORS

Arbeidsgjengen tar en velfortjent pust i bakken utpå ettermiddagen: Fra venstre de lokale

håndverkerne Eivind Halvorsen fra Ski og Thorbjørn Nordskaug fra Kroer, sammen med Arild Grønstad og Bjørn Østebø fra Olsen Nauen Klokkestøperi i Tønsberg, det eneste i sitt slag i Norge. 

Foto: Stig Erlend Persson

klokke Bedre klang

– Nå blir det den store, runde klangen igjen. Det blir veldig fint, sier prosten. Den nye kirkeklokken er ganske lik i dimensjon og klang som den andre. – Det er bare ett klokkestøperi i Norge, Olsen Nauen Klokkestøperi utenfor Tønsberg. De har støpt kirkeklokker i generasjoner, så det er historisk sus over det også, sier Hege Fagermoen. Hun ble entusiastisk med opp i klokketårnet for å prøve

det nye vidunderet så smått.

20%

Tunika

ord pris 329:-

Gäller på ordinarie priser G Kan inte kombineras med andra erbjudanden

Byxa

99:-

ord pris 299:-

Trenchcoat (Kort) ord pris 379:- 149:-

Kappa ord pris 469:-

Jumpsuit

– Ute hele året Klokkestøperiet har mange oppdrag over det ganske land. – Vi er ute mer eller mindre hele året. Vi har mye service. Det er utskifting av en del gamle motorer. Det er mye automatikk som må byttes ut. I dag har du styring på data. Det er en utvikling der også som så mye annet, sier Arild Grønstad i Olsen Nauen Klokkestøperi.

rabatt

ord pris 549:-

GÖTEBORG: Nordstan - Frölunda Torg - Allum - Kållered. HALMSTAD: City - Hallarna. MALMÖ: Triangeln - Burlöv Center Center Syd. ÖVRIGA BUTIKER: Alingsås - Charlottenberg Eskilstuna - Jönköping - Kalmar - Karlskrona - Karlstad Knalleland - Kristianstad - Kungsbacka - Nordby - Norrköping Skövde - Stenungsund - Töcksfors - Valbo - Väla - Västerås Växjö - Örebro - Överby. www.cassels.se

199:-

159:149:-

11


12

nyheter

Ås Avis

Torsdag 14. mars 2019

Trafikksikkerhet

Sjekket beltebruk ved Korsegården ÅS: Denne uken sjekker Statens vegvesen busser over hele landet. Mandag kveld var de på plass syd for Korsegården for å se om passasjerer på E6 hadde festet beltet. Flere kontrollører fra Statens vegvesen stoppet mandag kveld alle busser på vei forbi Støkken kontrollplass på E6 sør for Korsegården. De var på plass fra tidlig morgen og fortsetter kontrollen utover kvelden. Resten av uken vil Statens vegvesen kontrollere beltebruk i

busser over hele landet. En spørreundersøkelse fra Statens vegvesen viser at en av to i alderen 15–29 år daglig eller ukentlig tar buss der det er monterte setebelter. Bare 58 prosent svarer at de i stor grad bruker beltet. Årsakene kan være mange – sosial aksept er en av dem. Andelen unge som mener det er sosialt akseptert å droppe beltet i buss, synker jevnt og trutt, fra hele 65 prosent våren 2017 til 47 prosent høsten 2018. Dette

kan tyde på at holdningene er i ferd med å snu, og at bussen ikke i like stor grad blir sett på som en «frisone» for beltebruk. – Vi er glad for å se at holdningene er i ferd med å endre seg blant de unge, og håper det også gjenspeiler seg i kontrollresultatene. Heldigvis er det få alvorlige ulykker med buss, men om noe skjer, kan beltet være forskjellen på liv og død, sier Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen.

Sånn vil de motvirke stress og press i ungdomsskolen i Ås:

Mindre karakterfokus

MINDRE OPPTATT AV KARAKTEREN: – Gode skriftlige vurderinger og veiledning for elevene er viktigere enn tallkarakteren på en prøve, sier rektor Annvor Hetlelid Sandvig på Nordbytun ungdomsskole. Foto: Åsmund Austenå Løvdal

– Vi vet at en del elever opplever stress knyttet til karakterene de får på skolen. Fremover skal karakterene tones ned og veiledning stå i sentrum, sier rektor Annvor Hetlelid Sandvig på Nordbytun ungdomsskole. Åsmund Austenå løvdal asmund.lovdal@amedia.no 93496019

NORDBY: Når det nye skoleåret begynner til høsten starter ungdomsskolene i Ås et nytt prøveprosjekt der karakterbruken trappes ned. På landsbasis har flere skoler allerede startet slike forsøk, og siden våren 2018 har

ungdomsskolene i Ås jobbet med forberedelser til den nye ordningen. Rektor ved Nordbytun ungdomsskole Annvor Hetlelid Sandvig sier til Ås Avis at de ansatte på ungdomstrinnet i Ås jobber kontinuerlig med å forbedre vurderingsformene slik at elvene skal få mer læring ut av skoletiden. – Vi vet at ungdommen kan være sårbare for det de opplever som karakterpress og at mange kan oppleve negativt stress. Den nye prøveordningen ser jeg som en naturlig videreføring av den nasjonale satsingen «Vurdering for læring». – Målet er å skape en avstand mellom karakterene som gis underveis og veiledningen eleven får fra læreren. Eleven skal få gode skriftlige tilbake-

meldinger etter en prøve eller annet arbeid, for å få vite hva de må jobbe mer med. Karakteren kan de finne på nettportalen Itslearning senere, sier Hetlelid Sandvig.

Mindre stress Hetlelid Sandvig sier at resultater fra andre skoler som har redusert fokus på karakterer er positiv effekt på psykisk helse og stress blant elevene. – Forskning dokumenterer at karakterer kun virker stimulerende på noen få. De fleste elevene blir ikke motiverte til å lære av karakterer. Gode tilbakemeldinger, vurderinger og veiledning fra lærere gir derimot bedre læring. – Til høsten begynner prøveprosjektet, nå holder vi på med forarbeidet. I slutten av mars får Nordbytun og Ås ungdoms-

skoler besøk av folk fra Odder gymnas i Danmark der de har holdt på med dette i 4–5 år som skal forteller om de erfaringene som de har gjort seg. Tidligere har jeg og rektor på Ås ungdomsskole vært på besøk i Danmark.

«Karakterfrie» fag 6. mars gikk Hovedutvalg for Oppvekst og Kultur (HOK) inn for at det bør startes en prøveordning for 8. trinn der det ikke gis karakterer underveis, bortsett fra terminkarakter, i fagene norsk og naturfag. Resultatene av prosjektet skal legges frem i en egen rapport våren 2020. Utvalgsleder Einride Berg (Ap) sier til Ås Avis at bedre læring er målet. – i HOK er vi opptatt av å finne de beste måtene å evaluere elevens arbeid på slik at de får

Målet er å skape en avstand mellom karakterene som gis og veiledningen eleven får fra læreren.

"

Annvor Hetlelid Sandvig Rektor på Nordbytun ungdomsskole

vite akkurat hva de må jobbe med. Hvordan lære mer, det er kjernen i saken. – Det er avgjørende at eleven forstår innholdet i vurderingene de får og kan sette dem i sammenheng med den karakteren de til slutt får i faget. Vi gikk inn for å prøve karakterfri vurdering på 8. trinn i fagene norsk og naturfag fordi eleven har disse fagene gjennom alle tre årene på ungdomsskolen, sier Berg.


Ås Avis

nyheter

Torsdag 14. mars 2019

Politiet

Kjørte inn i parkert trailer på Nygård NORDBY: En bilist kjørte inn i en parkert trailer på rasteplassen på E18 mellom Nygård og Vinterbro natt til onsdag. Politiet meldte om påkjørselen ved firetiden. Føreren, en mann i 30-årene, ble kjørt til Ahus. Han var våken og bevisst da han ble kjørt av gårde, – Vi har akkurat snakket med Ahus og fått en oppdatering på

helsesituasjonen. Vedkommende har sluppet unna med en brukket arm, forteller operasjonsleder Atle Vesttorp ved 06.30-tiden. Den første meldingen fra helsepersonell på stedet var at føreren var hardt skadd og det ble fryktet for indre skader. Det skal også være snakk om store materielle skader. Også

lastebilen trengte berging. Politiet har foreløpig ikke fått snakket med føreren av bilen og vet dermed ikke noe mer om årsaken til påkjørselen.– Om det kan ha vært fordi det var glatt eller om fører på grunn av vær og føre har tatt feil av veien på stedet, det vet vi ikke ennå, sier Vesttorp.

billig!

– Bygg tett – Det er mulig å få mange nye boliger i Ås sentrum uten å bygge ned villaområdene, sier Kjetil Barfelt i Ås FrP.

RASK OG BILLIG MIDDAG

49 COOP DAGENS FISKESUPPE/THAISUP P PE

Base. 1 liter. Pr stk Tilsett strimlet svinekjøtt/fiskebiter

Åsmund Austenå løvdal asmund.lovdal@amedia.no 93496019

ÅS: Partiet foreslår å legge om Brekkeveien slik at den går langs jernbanesporet fra undergangen og ned til Moerjordet. Området mellom den nye veibanen og dagens bebyggelse i sentrum bør brukes til nye sentrumsbygg, mener FrP. 1.-kandidat for Ås FrP, Kjetil Barfelt, sier til Ås Avis at – Skal vi få plass til flere tusen nye innbyggere i Ås tettsted må vi ta noen tydelige grep. Vi kan enten legge til rette for en høy utnyttelse av våre mest sentrale tomter, eller så blir det langsom transformasjon av villaområder til blokkbebyggelse. Det siste er vi ikke tilhenger av. Vi må lage en sentrumsplan med et ambisiøst perspektiv for utvikling av Ås tettsted de neste 15 til 25 årene. nå legger vi frem en skisse til en mulig løsning for arealene tettest på Ås stasjon, sier han.

Sentrale tomter Ås FrP forslår å rydde pass for betydelig utbygging rett vest for Ås stasjon. Området mellom Brekkeveien og jernbanen fra undergangen til Moerjordet er mulige byggetomter ifølge forslaget. – Det som finnes på dette området i dag er en nedlagt bussterminal, parkeringsplasser, kommunens «hangarbygg» og noen brakker med næringslokaler. I forhold til jernbanen er dette er de mest sentrale tomtene i hele Ås og vi må utnytte dem skikkelig. Det seier seg selv at vi ikke kan bruke så viktige tomter til bare parkeringsplass. Her kan det bygges sentrumsgårder med både næring og boliger. – På Moerjordet er det fra før regulert for småhusbebyggelse. Med den befolkningsveksten som vente si Ås så må vi være mer ambisiøse for en så sentrumsnær tomt. Det er naturlig å se for seg blokker på fire eller fem etasjer på Moerjordet, sier

16

90

APPELSINER Pr kg

TYDELIGE GREP: Kjetil Barfelt (FrP) mener områdene mellom Brekkeveien og jernbanesporet må utnyttes til sentrumsutbygging, slik at trykket på eksisterende villaområder.  

Barfelt.

Vil hindre forfall FrP er redde for at Ås kan ende opp med samme utvikling som Ski øst, der boligområder med eneboliger gradvis ble kjøpt opp for å bygge sentrumsblokker. – I Ski øst har det gått veldig langsomt og oppkjøpte hus har blitt revet eller stått tomme. Det har tatt 10 til 15 år for utbyggerne å kjøpe opp nok tomter og i mellomtiden har området forfalt. En slik utvikling ønsker vi ikke i Ås. Ved å konsentrere fortettingen i sentrumskjernen letter vi trykket på villaområdene rundt sentrum.

Åpner for å rive stasjonshuset Skissen til Ås FrP åpner for at det gamle stasjonsbygget på Ås stasjon kan bli revet for å gjøre plass for nye sentrumsbygg. Kjetil Barfelt mener det er viktig å ha en debatt om stasjonsbygget skal bevares eller ikke. – Jeg vet at Ås stasjon har en kulturell verdi på grunn av arrangementene som holdes der, men selve bygget har jeg ingen følelser for. Dagens stasjonsbygg er ikke det samme som ble

Foto: Åsmund Austenå Løvdal

flotte bygget som ble reist på 1870-tallet. Etter mange ombygginger er det ikke noe igjen av arkitektonisk verdi å ta vare på. – Når vi skal finne plass til så mange nye innbyggere må vi se på alle mulighetene. Det inkluderer å rive stasjonsbygget. Jeg mener det er viktig at vi diskuterer denne muligheten også, sier han.

25 Ikke-medlem: se hyllepris

Grandiosa Original. 575 g

Ny kollektivterminal? Et av punktene administrasjonen jobber med for sentrumsplanen er muligheten for en ny kollektivterminal. Den trekantformede tomten mellom forgjengerundergangen og biltunnelen for fylkesveien under jernbanen vurderes som en aktuell plassering. Ås FrP mener en ny kollektivterminal er essensielt for sentrumsutviklingen. – Vi trenger en ny kollektivterminal i Ås med direkte overgang mellom buss og tog. En ny terminal er en forutsetning for å kunne bruke arealene langs stasjonen til nybygg slik vi foreslår, sier Barfelt.

-30 0% TORO SUPPER, SAUSER OG GRYTER Prisene gjelder i uke 11. Forbehold om trykkfeil og utsolgt.

coop.no/extra Coop Extra Norge

extra_norge

13


14

annonse

Ås Avis

Torsdag 14. mars 2019

Nytt elektrisk bilmerke i Norge

MAXUS

fra en av verdens største bilprodusenter KLASSENS SUVERENT BESTE SPESIFIKASJONER • Lave eierkostnader • Best rekkevidde • Best nyttelast • Best hengervekt • Rask levering

Stor varebil

Stor 9 seter

Planbbil

Nå lanseres Maxus i Norge! Maxus produseres av verdens syvende største bilprodusent SAIC (Shanghai Automotive International Corporation). SAIC produserer over 7 millioner biler i året i samarbeid med bl.a Volkswagen og GM (General Motors). Maxus EV80 er den første i rekken av elektriske biler fra Maxus. EV80 kommer i flere varianter; 9 seter, 10,2m3 og 11,5 m3 kassevogn, Pick Up planbil samt chassisbil med div. muligheter for påbygg.

MAXUS EV80, 0-UTSLIPP! Helelektrisk varebil med markedsledende egenskaper: • 0-utslipp • Nyttelast opptil 950kg • Hengervekt: 1250kg • Lader på AC (hjemme og på jobb) og DC (hurtiglading) • AC – opptil 32A, 7kW • DC – CCS (Combo) samme som de fleste andre elbilmerker i dag. • 3 forskjellige varebiler • 2 størrelser varerom: 10,2m3 og 11,5m3 • Chassisbil med plan eller kasse • Mulighet for 2 skyvedører • Batteri 56kW • 192 km rekkevidde målt med halv nyttelast (475kg) Bjørn Harald Bakkelund Daglig leder bjorn.harald.bakkelund@rsabil.no

Lukas Gjertsen Salgskonsulent lukas.gjertsen@rsabil.no

www.saicmaxus.no

Åpningstider: Mandag-fredag 9-17. torsdag 9-19 (lørdag 10-14) Dynamittveien 19, 1400 Ski Tlf. 64 87 88 80, www.rsabil.no


Ås Avis

nyheter

Torsdag 14. mars 2019

15

Ås kommune skal få egen plan for veteraner

– Bør omfatte flere

– Når vi først får en veteranplan i Ås kommune bør den også omfatte dem fra politiet og utenrikstjenesten som har gjort en innsats for Norge i utlandet, ikke bare krigsveteranene, sier Nils Herman Sopp i Ås Høyre. åsmund løvdal

asmund.lovdal@amedia.no 93496019

ÅS: Ås kommune skal få en egen plan for oppfølging av veteraner. I rådmannens forslag til plan er målgruppen begrenset til personer som har tjenestegjort for Forsvaret i krigsområder. Forslaget til veteranplan skal til politisk behandling i formannskapet 13. mars.

Bør omfatte flere Nils Herman Sopp er lokallagsleder for Ås Høyre, er selv veteran fra de fredsbevarende styrkene i Libanon på 1980-tallet og jobber i Forsvaret. Han mener veteranplanen bør utvides til også å omfatte personer som har tjenestegjort i utenrikstjenesten eller på politioppdrag i utlandet. – Norske politifolk har nylig gjort en innsats i Middelhavet under flyktningkrisen. De har hatt mange sterke opplevelser med båtflyktningene som tilsvarer påkjenninger de militære kan ha i en krigssituasjon.

VIL HA MED FLERE: Nils Herman Sopp i Ås Høyre mener veteranplanen Ås kommune skal få også bør omfatte veteraner fra Foto: Julia Kalvik/Åsmund Løvdal utenlandsoppdrag for politiet og utenrikstjenesten.  Veteranplanen i Ås burde også omfatte folk med slik bakgrunn. – Vi har diskutert dette på gruppemøte i Ås Høyre. I formannskapet vil vi stille spørsmål om ikke veteranbegrepet bør utvides, sier han.

Ønsker anerkjennelse Sopp sier at det for de fleste veteraner ikke handler om opp-

følging i psykiatrien og helsevesenet, men anerkjennelse av den innsatsen de har gjort og hva de har opplevd i tjeneste for landet. – Noen veteraner får problemer i etterkant, det er det ingen tvil om. Men de fleste fungerer godt i samfunnet. Det mange veteraner etterspør er en anerkjennelse fra samfunnet for den innsatsen de har gjort for

landet. – Forsvaret har blitt veldig gode på tilbud til veteranene og oppfølging. Men resten av samfunnet har ikke noe forhold til dette. Derfor er det bra at vi får r på plass en veteranplan i Ås, men planen bør omfatte alle som har tjenestegjort for landet på utenlandsoppdrag, sier han.

I formannskapet vil vi stille spørsmål om ikke veteranbegrepet bør utvides.

"

Nils Herman Sopp Ås Høyre

Ås vgs. fortsatt mest populær i Follo 1422 personer har søkt om skoleplass på Ås videregående skole til høsten, det er langt flere enn det er plasser til. åsmund Austenå løvdal asmund.lovdal@amedia.no 93496019

ÅS: – Det er gledelig at så mange søker seg til oss. Søkertallene er stabile i forhold til i fjor. Skolen har bygget opp et godt rykte for et godt skolemiljø og gode faglige resultater. Vi har oversøkning til de fleste utdanningsprogram, både til grunnkurs og videregående kurs, sier rektor Anne Karin Øksnevad til Ås Avis. Fristen for å søke videregående utdanning gikk ut fredag 1. mars og Akershus fylkeskommune har nå offentliggjort søkertallene til de videregående skolene i fylket. Kun to videregående skoler i Follo har flere søkere i år enn de har tilgjengelige skoleplasser. Det er Ski vgs. med 887 søkere og Ås vgs. med 1422 søkere. Ski

har 746 skoleplasser og Ås 1288 skoleplasser.

Flere søker helsefag Rektor Øksnevad vil spesielt trekke frem veksten i antall søkere til linjene helse- og oppvekstfag som svært gledelige. – Vi har en stor mangel på helsefagarbeidere i Norge. Derfor er det så bra at flere ønsker å utdanne seg innen helse- og oppvekstfag. Søkningen er betraktelig bedre enn i fjor. Ås videregående har jobbet for å styrke yrkesfagenes stilling og å gjøre dem mer attraktive for ungdom. Rektor Øksnevad kan gled seg over at søkingen til yrkesfag i Ås også i år er sterk. – Søkningen til elektrofag har gått litt ned fra i fjor, da den var rekordhøy. Vi har fortsatt solid oversøkning og kunne hatt to ekstra klasser, sier hun. Studiespesialisering er fortsatt det største utdanningsprogrammet med solid oversøkning i 2019. Øksnevad sier at interessen for påbygg med studiekompetanse blant yrkesfa-

gelever og den særegne linjen International Baccalaureate (IB) der mye av undervisning foregår på engelsk også er god. – Mange som har gått yrkesfag ønsker å ta påbygg slik at de får generell studiekompetanse. – IB-linjen har 30 elevplasser, men vi år fikk vi hele 49 søkere, det viser at interessen definitivt er til stede for et slikt tilbud. På vg1 har vi et «preIB» kurs i tillegg til IB-linjen på vg2 og vg3. – Kunst, Design og arkitektur opplever også god søkning. På dette utdanningsprogrammet har vi bare en klasse, men har i år nok søkere til å nesten ha en full klasse ekstra, sier hun.

Skal vokse mer Med sine 1288 skoleplasser er Ås den klart største videregående skolen i Follo. Fylkestinget i Akershus at Ås vgs. skal bygges ut til 1500 elevplasser frem mot 2022. Total skal det investeres 420 millioner i nye klasserom og andre fasiliteter for å øke elevtallet til 1500.

FLEST SØKERE: Ås får flest søkere av alle de videregående skolene i Follo. Rektor Anne Karin Øksnevad gleder seg over tallene. Her overrekker hun blomster og vitnemål til Vilde Marie Brødholt Vikene og Stina Norderval Stafseths som gikk ut av skolen i 2018. 

Foto: Bjørn V. Sandness

GLEMT HETEBØLGEN I FJOR? – Solskjerming, mest lønnsomt NÅ!

-30%

GRATIS BEFARING

911 50 200

FÅ DAGER IGJEN!N! TIL 10.03.

PÅ EN MENGDE PRODUKTER! MARKISER – SCREENS – INTERIØRGARDINER

ARILD KARLSEN Din D lokale salgskonsulent Direktenr: 908 36 290


Kultur 16

kultur

Har du tips om et kulturarrangement vi bør få med oss? Telefon: E-post:

64 95 63 33 post@aasavis.no

Vi tar gjerne imot stoff og bilder hvis det er noe vi ikke har fått dekket.

Ås Avis

Torsdag 14. mars 2019

Åsrevyen

«Halvfullt» Årets Åsrevy hadde premiere 13. mars. Revyen spilles i år for første gang i Ås kulturhus. – Vi som driver med revyen har blitt en veldig sammensveisa gjeng, og vi er allerede stolt av det vi har fått til så langt, fortalte revysjef Iben Hagtun Bøhler før premièren. Tittelen på årets revy er «Halvfullt». Den spilles fram til 16. mars. Billetter fås kjøp på Ås kulturhus sine nettsider. Se mange bilder og les mer om stykket på Ås Avis sine nettsider.

Fullt kjør i Ås kulturhus: Emilie Berg Heggelund, Elias Henriksen og Mikal Røssland Karlsen står på scenen under årets Foto: Karen Gjetrang Åsrevy. 

Kroerrevyen 2019 imponerer

– Terningkast 6! «Syv om kvelden er bedre enn fem om dagen» som hadde premiere på Kroer samfunnshus lørdag ble møtt med stormende jubel fra en utsolgt sal. Bonsak Hammeraas post@aasavis.no 91682744

ÅS: Spenningen for skuespillere og regissør før lørdagens premiere på Kroerrevyen var stor og ta og føle på. Med de suksesser Kroer-folket tidligere har hatt med revyene sine hadde også publikum skyhøye forventninger. Og de ble på ingen måte skuffet. Skuespillerne var knapt nok blitt varme i kostymene før trampeklapp kom fra salen, ikke bare én gang, men ganske mange ganger gjennom begge aktene. Regissør Sturla BergJohansenlikte det han hørte og så, og han følte også stemningen i salen. Smilet ble bredere og bredere etter hvert som revynumrene kom som perler på en snor.

Fornøyd regissør – Jeg er fornøyd med at vi har fått til en god miks både av lette og muntre sketsjer, og noen med mer alvor og ro bak. En god revy er helt avhengig av denne typen rolige og alvorlige nummer, slike som «Jeg og min far» med Bjørn Opem, «Kroergutt» med Bjørn Opem og Gry Aalerud, og «Stille i Kroer» med Andrea Caroline Holst-Strømnes, sier Berg-Johansen. Det var så visst ikke bare Kroer-folk på premièreforestillingen. Noen hadde krysset kommunegrensen for å få med seg revyen. – Vi kjenner jo til Kroerrevyen fra tidligere siden vi alle tre er gamle Ås-boere. Ingrid Solli Sæther bor nå i Moss, Anne Odden i Vestby, og også jeg bor i Vestby. Men denne revyen måtte vi ha med oss, sier Bjørn Kristiansen til Ås Avis etter forestillingens to akter, og legger til; – Det var over all forventning hva de har fått til på relativt

Fornøyd regissør: Sturla Berg-Johansen. 

Foto: Bonsak Hammeraas

begeistret ordfører:

til ettertanke: «Kroergutt» med Bjørn Opem og Gry Aalerud.kort tid, de er jo tross alt amatører. Men vi riktig koste oss over hvert nummer der vi satt. Det er vanskelig å plukke ut de beste numrene, men den som heter «Labrotta» og kaninen med Fredrik Kjønniksen og Gry Aa-

Foto: Bonsak Hammeraas

lerud får være favoritten i første akt. Etter pausen får «Friminuttet», hvor seks av skuespillerne deltok, bli førstevalget. – Her var det lett å kjenne seg igjen, avslutter det tilreisende trekløveret, som ikke nøler i sin

Ola Nordal overvar Kroerrevyen lørdag kveld. 

Foto: Bonsak Hammeraas

dom: Kroerrevyen 2019 får et klart terningkast 6!

Fornøyd ordfører Ordfører Ola Nordal satt også i salen på premièren og føyer seg

inn i rekken av dem som gir en klar sekser på terningkastet. Han fikk nok med seg mange nyheter om skolenedleggelse, barnefødsler, boligutbygging, og mere til. Det var nok av gode «Meninger under beltestedet» som ble fremført i revyen. Kroer-bygdas skole, kirke og boligfelt vil også vokse og bestå i fremtiden. Etter forestillingen var det takk med velvalgte ord og blomsteroverrekkelser av mange til mange. Ordføreren Ola Nordal sa i den anledning: – Siden jeg ser at Ås Avis er her så oppfordrer jeg lokalavisa til å melde fra til alle Ås kommunes vel 20.000 innbyggere at denne Kroerrevyen bør de se. Dette var et kulturløft vi alle bør ta del i. Jeg er imponert! Se mange bilder fra forestillingen på Ås Avis sine nettsider!


Ås Avis

kultur

Torsdag 14. mars 2019

17

Vårkonsert: 150 elever fra Kulturskolen i Ås sang, spilte, danset etter alle kunstens regler på Ås kinoteaters storscene lørdag, under kulturskolens store vårkonsert. Du finner mange bilder fra den vakre forestillingen på Ås Avis sine nettsider. Alle Foto: Bonsak Hammeraas

PROGRAM www.askulturhus.no KINO: SØNDAG 17. MARS 13.00 Kule kryp 2 (norske stemmer, 6 år) En spennende og morsom film for hele familien! 15.00 Amundsen (12 år) 17.35 Ut og stjæle hester (12 år) 20.10 Ben is Back (12 år) Julia Roberts er fantastisk i dette rørende dramaet om mor og sønn!

Kinosjefe: Martin Øsmundset prøvde seg med en spøk som kommentar på at NSB skal skifte navn til «VY». – Nå skal Ås kino skifte navn til «LE» fortalte han Ås Avis. På plakaten neste onsdag er en fascinerende dokumentar om å finne savnede mennesker ved hjelp av intuisjon. Foto: Privat

Finner folk konstaterer kinosjef Martin ØsI den norske dokumundset. mentaren «Jeg ser – Noen har jo det ståstedet at deg» møter vi Michael de tenker det må finnes mer mellom himmel og jord eller at Winger, som hevder det finnes ting ved menneskets han bruker intuisjon vesen som ikke er vitenskapelig for å finne savnede forklart ennå, mens andre har det ståstedet at det som ikke er mennesker. Nå skal vitenskapelig forklart i dag, det filmen vises hos Ås er vås. kinoteater, og Michael Winger kommer – Fascinerer meg hvor ukomfortable vi blir for å møte publikum.

Henrik Christie henrik@aasavis.no 92284745

ÅS: Hvert år blir rundt 1500 personer etterlyst i Norge. Noen blir aldri funnet. I dokumentaren «Jeg ser deg» kontaktes Michael Winger av pårørende som leter etter savnede familiemedlemmer som er gitt opp av politi og letemannskaper. Winger leter etter dem med utradisjonelle metoder. Han hevder han kan komme i kontakt med minner og følelser som preget de savnede før de forsvant, og at han jobber med intuisjonen for å peke ut hvor de har tatt veien. – Dette er åpenbart en kinodokumentar som vil bli møtt med både fascinasjon, begeistring, skepsis og latterliggjøring,

Uansett hva en måtte mene om metodene til Winger, så er det et faktum at han har funnet noen savnede mennesker, forteller Øsmundset, som forteller at han egentlig er mer fascinert av hva som skjer etter at Winger finner noen: – Ja, et av de mest interessante aspektene ved dokumentaren er hvordan Winger blir møtt av pressen. De fleste av oss ville trolig fått en heltestatus om vi fant en savnet person, men fordi Winger hevder at det er sansene som fører ham til funnene, får han gjennomgå. Jeg sier ikke at man ikke skal møte påstander om sanser og intuisjon med sunn skepsis – Åndenes makt bør fortsatt sees med rynkede bryn, for å si det sånn – men det fascinerer meg å se hvor ukomfortable vi som sam-

funn blir av ting som ikke enkelt lar seg forklare. Det hevdes i omtalen av filmen at Winger jobber gratis når han leter etter savnede. Er dette riktig? – Det kan man jo spørre Winger om når han kommer til Ås kinoteater med filmen, men mitt inntrykk er at han tjener til livets opphold med boksalg, events og undervisning ved det såkalte Jeg ser deg-Akademiet, og at letingen etter savnede er mer av et idealistisk prosjekt for ham. En kan jo også påpeke at det er god PR i det å finne savnede? – Ja, det er utvilsomt en side av det. Winger selger neppe færre bøker av å bli omtalt i VG etter slike funn, så man kan åpenbart tenke, om man er litt kynisk anlagt, at gratis-letingene bare er spekulative innsatser for å selge bøker og foredrag. I dokumentaren opplever jeg nok Winger mer oppriktig enn som så, men det får være opp til hver enkelt å gjøre seg opp en mening – og er man nysgjerrig på noe eller skeptisk til noe, er jo Winger til stede for å svare på alle spørsmål etter filmen. Han er nok forberedt på både positive og negative tilbakemeldinger, tenker jeg.

ONSDAG 20. MARS 14.00 Seniorkino: «Ut og stjæle hester» (12 år) 90 kr per billett, innledning ved kinosjefen og kaffe og kringle inkludert i billettprisen! 17.50 Spesialvisning: «Jeg ser deg» – med besøk av Michael Winger! (tillatt for alle) Ved hjelp av sansene forsøker Michael Winger å finne noen av de 1500 savnede som hvert år gis opp av politi og letemannskaper. 20.00 Kunst på kino: «Degas: Passion for Perfection» (18 år) Ås kunstforening og kinoen inviterer til et dypdykk i Edgar Degas, en av 1900-tallets største kunstnere! Billettpris: 150 kroner. Café Falsen åpner 19.00.

KULTUR: TORSDAG 21. MARS 19.30 MAJ BRITT ANDERSEN OG LARS SAABYE CHRISTENSEN: «ET STILLE STED» Et ekte mestermøte! Andersen og Saabye Christensen to kommer til kulturhuset med et lite ensemble musikere, deriblant Maj Britts datter Daniela Reyes på accordion. Saabye Christensen leser dikt mellom låtene! Pris: 415,- Sted: Ås kinoteater LØRDAG 23. MARS 13.00 PRINSEN MED DE TRISTE ØYNENE I et land langt, langt borte bor det en prins som føler seg så alene. Han har alle tingene i hele verden, men ingen å prate med. Denne forestillingen handler om kjærlighetens kraft, og hvordan den viser seg å være viktigere enn tingene man eier. To dyktige fortellere formidler historien på en eventyrlig måte! Pris voksen/barn: 120,- Gruppe på minst 4: 100,- per pers. Sted: Kinovestibylen LØRDAG 6. APRIL 21.00 VALKYRIEN ALLSTARS Valkyrien Allstars viderefører sitt særegne lydbilde på bandets nye utgivelse Prøv å si noe til meg nå. Fremdeles kan en høre det folkemusikalske utgangspunktet bandet er kjent for, men denne gangen blir publikum servert tradisjon på en seng av akustisk popmusikk – med ikke ubetydelige mengder synth. Det som begynte som en ren hardingfeletrio har utviklet seg til noe som rett og slett er litt vanskelig å beskrive. Det må oppleves! Pris voksen/honnør: 270,- Pris student: 195,Sted: Ås kinoteater


sport 18

sport

Har du tips om et sportsarrangement vi bør få med oss? Telefon: E-post:

64 95 63 33 post@aasavis.no

Vi tar gjerne imot stoff og bilder hvis det er noe vi ikke har fått dekket.

Ås Avis

Torsdag 14. mars 2019

Bridgeresultater

Klubbmesterskapet i BånnSki Bridgeklubb Fjerde kveld i klubbmesterskapet, 12.03 1. Anne Roa – Knut Melstrøm 63,8, 2. Ola Bjørnstad – Bjørn Svendsen 63,5, 3. Harald Skogholt – Roar Bjerke 63,3, 4. Anne Lisa Endal – Ane Matea Bergum 59,4, 5. Kjell Johansen – Roy Thoresen 57,6, 6. Odd Koren – Arild Øyen 55,2, 7. Jens Andersen – Odd Rønningen 54,9, 8. Solveig Lie – Bjørg

Skalstad 51,8 9. Dagfinn Karlsen – Wenche Jørgensen 49,2, 10. Ulf Kopperud – Svein Oskar Pedersen 47,9, 11. Brit Clausen – Knut Karlberg 46,1, 12. Tone Kvist – Sylvi Mona Kvist 44,8, 13. Jørn Christiansen – Britt Helledal 44,3, 14. Stig Holm – Karsten Eide 41,9, 14. Erik Jordet – Trond Hansen 41,9, 16. Bjarne Jørgensen – Magne Langehaug 40,9, 17. Bjørg Bjørklund – Kari Tothammer

39,6, 18. Johan Alnes – Johan Torgersen 33,9. Ås seniorbridge 07.03 1 O. Danielsen – Ø. Ruden 82, 2 H. Aasen – E. Tomter 79, 3 Ø. Stensrud – K. Stensrud 70, 4 H. K. Røed. – H.E. Strømnes 67, 5 K. Aksnes – L. Colberg 56, 6 J. Skatter L. Skatter 53, 7 J. Alnes – M. Reke 49, 8 J. Mielnik – E. Larsen 48. Middel er 63

Koordinator for G04 Ås med kampanje mot homofobi i fotballen

– Vil ha alle lag med Premier: Veronic Haslie

Green. 

Foto: privat

En ivrig koordinator på G04-laget i Ås går i bresjen for at Ås skal ta en krafttak mot fordommer mot homofili i fotballen. Henrik Christie henrik@aasavis.no 92284745

ÅS: Ås fotball G04 gjorde det skarpt under Sparebank1 cup i Moss for to helger siden, med en 1. og 3. plass til to av de fire lagene på alderstrinnet. Under cupen stilte kapteinene med kapteinsbind av den fargerike sorten. – Ledelsen i Ås fotball var på kretssamling i Østfold og homofili i fotballen var et av temaene. Der fikk de utdelt regnbuekapteinsbind, og vi fikk græbba til oss noen av dem, sier Veronica Haslie Green, som er koordinator for G04-lagene til Ås. Hun sier at målet hennes er å våre med å forandre en gammeldags og satt kultur i norsk fotball, og gjøre det lettere for homofile på og utenfor banen. Ikke minst er hun lei av at «homo» brukes som et skjellsord i noen miljøer. – Jeg tror det er flere som kunne blitt gode spillere slutter med fotball, på grunn av disse holdningene.

Kult Jostein Eldorhagen (15) er kaptein på Ås G04. – Det fleste på laget synes dette er veldig kult, sier han til Ås Avis. Han forteller at de foreløpig ikke har møtt andre lag som

Støtter homofile spillere: Kapteinen stiller med regnbueflagg på kapteinsbindet. gjør det samme. – Vi føler at vi er med på å støtte en god sak. Vi ønsker å vise at fotball er for alle, sier han.

Slutter med fotball Haslie Green gir seg ikke med G04-lagene. Nå vil hun ha fargerike kapteinsbind på resten av fotballagene i Ås. – Mannen min David Green er trener for juniorlaget. Der skal det også brukes regnbånd, det samme med jenter 05/06 og gutter 05, forteller hun. Nå spiller hun bokstavelig talt ballen over til A-laget. – De burde absolutt stille med det samme kapteinsbindet, sier

Foto: Privat

hun.

A-laget stiller Geir Sneis, daglig leder for Ås fotball, kommer med gode nyheter til Haslie Green. – Vi har nå bestilt inn regnbuefarget kapteinsbind, slik at alle lag fra ungdomsklasser og oppover kommer til å stille med dette, sier han til Ås Avis. Dette betyr at A-laget til Ås vil være ekstra fargerike både når de besøker Drøbak for kvalifisering til 1. runde i cupen 24. mars og til første serierunde, som spilles mot Sarpsborg FK 11. april.

Bra innsats: Ås G04 fikk en 1. og en 3. plass i Sparebank1 cup i

Moss.

Foto: privat


Ås Avis

annonse

Torsdag 14. mars 2019

Torsdag 14. mars

TRIPPELTRUMF! 3% bonus på dagligvarer

KIWI PLUSS-KUNDER FÅR DENNE DAGEN 17% bonus på all fersk frukt og grønnsaker og all ferskpakket fisk!

177 17 %

% Nyhet!

Bli Trumf- og KIWI PLUSS-kunde på kiwi.no sten e n Å N

0 0 0 . 0 1.30 SLU S KIWI P er! kund

19


20

Annonse

Ås Avis

Torsdag 14. mars 2019

29

10

00

00

PR. STK

PR. KG

BROKKOLI

BaRe, 10,00 pr. stk

10

RØKT SVINEKAM M/BEN Gilde, 29,00 pr. kg

00

PR. STK

99

00

MANGO

BaRe, 10,00 pr. stk

10

PR. PK ØRRETFILET M/SKINN

Sjøfrisk Norge, 700 g, 141,43 pr. kg

00

PR. PK

VASKET RUCCULA/BABYLEAF MIX

GIR DEG

BaRe, 65 g, 153,85 pr. kg

-30%

24

KYLLINGLÅR KYLLINGBRYST

00

PR. PK LAST NED

KYLLINGLÅR MED KRYDDERSMØR KYL YLLINGBRYST MED PANCETTA Stanges Gårdsprodukter, 260-290 g

POTETSTAPPE

BaRe, 600 g, 40,00 pr. kg

Gjelder i Aurskog/Bjørkelangen/Løken, Follo og Østfold til og med 17.03.2019 - Kun til private husholdninger. Vi tar forbehold om eventuelle trykkfeil og at noen varer kan være utsolgt.


Ås Avis

sport

Torsdag 14. mars 2019

21

Populær trener gir seg etter 11 år i Ås basket

– Har vært utrolig gøy

Ås Basket G15 trenes av blant andre Are Larsen. Mot tabelltreer Persbråten stilte Ås med følgende mannskap: Bak fra venstre Eirik Bergersen, Øyvind Olimb, Sander Junker, hovedtrener Are Larsen, Hjalmar Linnestad. Foran fra venstre: Bendik K. Stokholm, Olivia Bischof, Andreas Aas, og Theo Wilberg.Foto: bonsak hammeraas

Bonsak Hammeraas post@aasavis.no 91682744

ÅS: Under lørdagens basketkamper i Åshallen var Are Larsen som vanlig på plass og ledet lag og spillere i kamp om poengene. Hovedtrener Larsen har vært i klubben 11 år, og spillerne i Ås IL Basket har utviklet

seg som få andre.

På talefot med de beste Lag og spillere har kommet opp på et nivå hvor de er på god «talefot» med klubber helt i norgestoppen. For Are Larsen har det vært basket nær sagt i all fritid, 11 måneder av året. – Ja, det har vært mye basket opp gjennom årene, men det har vært utrolig gøy. Det blir nærmest en livsstil. Nå føler jeg at jeg trenger en pause for å drive med noe annet en stund. Så derfor gir jeg meg som bas-

kettrener når inneværende sesong er ferdig, sier Larsen til Ås Avis.

Høyt nivå I helgen av G15-laget i aksjon i Åshallen. Laget består av noen spillere som har spilt basket i flere år og tre spillere som begynte å spille basket i høst.

– Dette laget har slitt med å hale i land seire, og har så langt bare vunnet to kamper. Det er viktig at de nye spillerne får bra med spilletid. Det er bare ved å spille at en får framgang i basket, uttalte trener Larsen. I lørdagens kamp mot Persbråten hang Ås-laget langt bedre med i kampen enn da lagene

møttes på Persbåten. Den kampen endte 77–37 til hjemmelaget. Lørdag fikk Ås langt bedre uttelling og scoret 69 poeng, mens gjestende Persbråten klarte 91. Se bilder av G15-laget i aksjon på Ås Avis sine nettsider.

Follotrimmen Dato

NB Tirs 30.4 Ons Ons Ons Ons Ons Ons Ons

Start Lengde Sted

18.00 8.5 18.00 15.5 18.00 22.5 18.00 12.6 18.00 21.8 18.00 28.8 18.00 4.9 18.00

5,5 km 5,0 km 7,3 km 6,3 km 8,0 km 5,4 km 6,2 km 5,3 km

Ski stadion, Ski NMBU, Andedammen, Ås Finstad skole, Ski Follo museum, Drøbak Sofiemyr stadion Langhus skole, Langhus Siggerudhallen, Siggerud Hvitsten, Vestby

Sesong 36

Arrangør

Ski IL Friidrett NMBU BIL Skimilajoggen Frogn kommune Oppegård kommune Østlandets Blad Siggerud IL Vestby IL / Kommune

2019

Hovedtrener Are Larsen i Ås IL Basket gir seg etter endt sesong.

Egen trimklasse uten tidtaking med start senest kl. 18

Treffsikker: Theo Wilberg scorer på straffekast, og er eller i farta til motstandernes store fortvilelse.Foto: Bonsak Hammeraas

SUPERPRISER!

NORSK-PRODUSERTE TIL 21.04. KVALITETS-GARASJEPORTER

-30%

MARKISER – SCREENS – INTERIØRGARDINER

GRATIS BEFARING

911 50 200 ARILD KARLSEN Din D lokale salgskonsulent Direktenr: 908 36 290

PÅMELDING: https://signup.eqtiming.no/Pamelding/Follotrimmen-2019-Pamelding/g295.12811?Event=follotrimmen eller http://akershus.bedriftsidretten.no Alle løpere må ha brikke. (Kan leies). Trimmere går/løper uten brikke. STARTKONTINGENT: Trimmere uten brikke kr.490. Barn kr. 100. Løpere med

egen brikke kr. 700. Evnt. leie brikke + kr.185. OBS! Ved påmelding etter 1.april øker startkontingenten til kr. 800. (Kun løpere.)

Legges ut på «Follotrimmen» på Facebook q Premiering etter 4 løp og ved fullført 8 løp. Uttrekkspremier. q Etterpåmelding kan skje i GOD TID før start ved hvert løp, senest kl. 17.30. q Startnummer deles ut torsdag 25.4. Kl .16-19 i foajeen i Ski Alliansehall/Ski Stadion. Samme tid og sted kan dere også melde dere på. Startnummer kan også hentes ved arrangementsstedet på løpsdagene. q Spørsmål sendes: sidsel.tandberg@gmail.com eller tlf. 936 66 134 eller 480 57 786


22

Sport

Torsdag 14. mars 2019

Uavgjort for Ås mot HSV Det tok en omgang før Ås våkten i treningskampen mot HSV.

Blodig affære: Håkon Thorsen (til venstre) og Gaute Storsæter måtte forlate banen tidlig i første omgang etter en tøff duell. Det preget

VESTBY: Ås spilte mandag treningskamp mot HSV i Vestby. Ås slet i første omgang og havnet under 0–2 før de fikk satte inn en redusering, slik at laget kunne gå til pause på stillingen 1–2. I andre omgang koblet Ås et

langt strammere grep fra start. HSV ble trykket bakpå, men klarte for det meste å forsvare seg greit. Etter en halvtimes spill fikk Ås hull på byllen. Et skudd fra skrått hold snek seg mellom stolpen og HSVs målvakt og dermed var lagene like langt. Det siste kvarteret press gjestene på for et ledermål, men det kom aldri. Dermed

Ås Avis

endte oppgjøret 2–2. Kampen huskes nok mest for et brutalt sammenstøt mellom de to Vestbyspillerne Håkon Thorsesen og Gaute Storsæther. De to spillerne gikk opp etter ballen samtidig og kræsjet hodet inn i hverandre. Det ende med at de blodige spillerne måtte forlate banen, kraftig bandasjert.

Nordby j33 til topps på tabellen etter thriller mot Skedsmo

– Vi er serieledere!

OVER: Nordbydamene overtok tabelltoppen med seier over inntil da ubeseirede Skedsmo. På vinnerlaget til Nordby deltok, bak fra venstre: trener Winjar Holsted, Ida Lien, Hilde Sophie Myrvold, Åse Marie Vangberg, Karianne Torp-Hansen, Margrethe Mosen, Tone Merete Bodal Holm, trener Torkil Hegglund. Foran fra venstre: Monica Andreassen, Lise Camilla Løken Alexander, Barbro Torp-Nango, og keeper Tonje Elisabeth Waaler.Foto: Bonsak Hammeraas

Nordby og Skedsmo spilte en thriller av en håndballkamp. Hjemmelaget Nordby vant 20–19 etter et rush sekunder før full tid. Dermed overtok de tabelltoppen og vil med seier i neste kamp bli regionsmestre. Bonsak Hammeraas post@aasavis.no 91682744

NORDBY: Ubeseirede håndballdamer J33 fra Skedsmo kom til Nordbyhallen mandag kveld for å bli regionsmester i A-sluttspillet. Men så enkelt var det ikke å møte tabelltoer Nordby. Kampen utviklet seg etter hvert til en utrolig jevn batalje, men i det meste av førsteomgangen var Nordby mest på hugget av de to og ledet 9–6 når åtte minutter gjensto av omgangen.

Hadde overtaket Plutselig fikk ikke Nordby spillet

lengre til å stemme. Skuddene satt ikke som de skulle, og langskuddene manglet også kraft. Skedsmo utnytt Nordbys manglende konsentrasjon og fem minutter før pause kom gjestene fra Romerike opp til 9–9 og faktisk overtok de ledelsen 10–9. Men Karianne Torp-Hansen ble tildelt straffekast like før førsteomgangen rant ut, og dermed ble pauseresultatet 10–10. I andre omgang ble det også utrolig jevnt og lagene fulgte hverandre som skygger. Midtveis fikk Nordby på ny en slurveperiode, som Skedsmo visste å utnytte. Det gikk i føringen med 18–15. Det var imidlertid enda åtte minutter igjen av kampen, så nordbytrenerne Torkil Heggelund og Winjar Holsted øynet fortsatt håp om poeng.

Rushet inn seieren Nordby kom tilbake i balanse på 1818, vel to minutter før full tid. Skedsmo overtok kjapt ledelsen igjen ledelsen. Sekundene begynte å tikke, og Nordby fikk på ny en utligning. Skedsmo hadde presset. Da sier nordbytrenerne til vingspiller

Barbro Torp-Nango at hun måtte ligge utpå klar til å løpe på rush. De andre spillerne snappet ballen, Barbro løp, mottok langpasningen og satte den kontant i mål. Dermed ledet Nordby 20–19. Skedsmo rakk akkurat å ta avkast å få tildelt et frikast fra 9-meteren før fløyta går for full tid. God forsvarsmur av Nordby og skuddet går langt over. Med andrre ord en populær seier 20–19 til Nordby-damene.

Siste kamper

toppscorer: Margrethe Mosen er en av toppscorerne for Nordby. Mot Skedsmo noterte hun fem fulltreffere.Foto: Bonsak Hammeraas

Med denne seieren overtok Nortdby tabelltoppen på samme poengsum som Skedsmo. Begge lag har én kamp igjen å spille. Først ut av de to er Skedsmo som får besøk 20. mars av Ås. Nordby skal ut i sin siste kamp 21. mars. Med andre ord vet de resultatet for Skedsmo, og dermed hva som kreves for å bli regionsmester i sluttspill A.

7 mål: Åse Marie Vangberg og Karianne Torp-Hansen (t.h.) scoret til sammen syv mål mot Skedsmo. Foto: Bonsak Hammeraas


ÅS AVIS Selges Gull og sølv

Alt av gull, sølv, sølvbestikk, diamantsmykker, lommeur, armbåndsur mynter, sedler, gamle postkort, kunst og antikk kjøpes kontant, hjemmebesøk. Jan Egil, 995 80 718

Bil kjøpes Biler kjøpes kontant

fra 0­999.999,­. Vi kjøper alle typer bil med feil, rust, skader og defekter. Ingen hindring. Oppgjør der og da, vi ordner alt av papir arbeid for deg og ingen reklamasjoner i etterkant! Du skal være trygg på alle måter når du selger til oss. Vi kan også hente bilen samme dag. Autonavia AS, tlf. 45 39 08 33/ 95 44 45 54 eller besøk vår hjemmeside www.bil-kjøp.no

Hiace/Hilux/RAV4/ Dyna/Canter/tipp-biler/ L200/Sprinter/Gd

samt div. varebiler/lastebiler i alle størrelser. Kjøper også personbiler fra 80-tallet og eldre. Erik Wasshaug tlf. 450 08 427

Selge bilen/ Bilkjøpes.no

Østfold Auto kjøper biler opptil kr 300.000,­. Oppgjør på stedet, henter på dagen, kjøper også med feil/ skader/def. Besøk www.bilkjøpes.no eller ring tlf. 98 10 10 98, kl. 08-22

Torsdag 14. mars 2019

SPØR Stort OSS! utvalg i garasjeporter SALG, SERVICE, MONTERING

Har du nyhetstips? Tlf.: 64 95 63 33 E-post: post@aasavis.no

Sagveien 3, Askim Tlf. 69 88 79 40

Kunngjøring

KUNNGJØRING

ANNONSE

23

Arbeidsmarked

Oslo kommune Barne- og familieetaten Grepperød barnevernsenter

Familiehjem

(forsterket fosterhjem) Grepperød Barnevernsenter avdeling Omsorgsnettverk drives av Barne- og familieetaten i Oslo kommune og ligger i Moss. Avdelingen gir et tilbud til barn og ungdom og trenger for tiden flere familiehjem som kan ha barn/ ungdom boende hos seg. Daglig omsorg vil ligge i familiehjemmet mens avdelingen vil ha det faglige ansvar. Vi ønsker å komme i kontakt med enslige, familier, samboere eller likekjønnede med norsk eller flerkulturell bakgrunn (norsktalende) som kan tenke seg å bli familiehjem hos oss.

Søndre Follo Renseanlegg IKS søker om tillatelse til utvidet utslippsramme etter forurensningsloven av renset avløpsvann

Barnet/ungdommen trenger voksne som har: Evne til å gi ubetinget omsorg Interesse, tid og overskudd Humoristisk sans og en god porsjon tålmodighet Evne til å gi gode opplevelser i hverdagen Liker å være aktiv Skjønt at samarbeid er viktig Det er mange måter å nå målet på

Søndre Follo Renseanlegg IKS søker Fylkesmannen i Oslo og Viken om en økning i utslippsram mme e fra 25.000 personekvivalenter (pe) til 43.00 00 pe. Søknaden bygger på gjeldende utslipp pstilla atelse fra 21.11.2011 me ed utsllipp p til Emmersttadb bukta, a land d og på ca. 32 meter ca. 500 meter fra dyp. Bakgrunnen n for søkna aden er att dagen ns renseanlegg må op ppgradere es for å ha a tilstrrekk kelig g behandlingskap pasittet for å møte be efolkningss- og næringsvekste en i eie erkomm munene fremover.

Dere vil få: Tett oppfølging av egen konsulent og tilgjengelighet på hjelp 24/7 Veiledning individuelt og i gruppe Kurs/ opplæring Tilhørighet og fellesskap med andre familiehjem Arbeidsgodtgjøring fra 450700,- til 496000,- + 10% til frivillig pensjonsordning Utgiftsdekning for tiden 7755,- pr mnd.

Søknaden err lagt ut tiil off ffe entlig g gjennomssyn på Fylkesmanne ens nettsid de www w.fylkesmann nen n.no o/o ov under Høring ger. Fylkesma annen ber om å få eventuelle utta alelser til søkna aden innen 05.04.2 2019.

For mer informasjon kontakt Grepperød Barnevernsenter avdeling Omsorgsnettverk Liv 48016859, Tor 48016896, Eva 48016885

https://www.facebook.com/omsorgsnettverk/

Traktor

På aasavis.no får du

selv en liten annonse Traktor ønskes kjøpt

Ønsker å kjøpe traktorer fra 2000­ 2018. Betaler før vi henter og ordner transport. nKjøper for videresalg og eksport. Ta kontakt alle dager til 23.00 Tore S., tlf. 97 66 23 80

har stor effekt

Dele abonnementet med familien


24

annonse

Torsdag 14. mars 2019

Skjer det noe? Last ned vår nyhetsapp

ÅS AVIS

Ås Avis

Ås Avis


hva skjer?

Ås Avis

annonse

Torsdag 14. mars 2019

Flere arrangementer på

25

Har du tips om et ar­ran­ge­ment vi bør få med oss i uka som kom­mer? Legg det inn selv på Ås Avis sine nett­si­der: aasavis.no/vis/ka­len­der Vi tar gjer­ne imot stoff og bil­der til for­hånds­re­por­ta­sjer om arr­ an­ge­men­ter i kom­mun ­ en. Det­te kan sen­des til post@aasavis.no.

aasavis.no/vis/ kalender torsdag 14. mars 06-22: Ås sta­sjon kafé åpen 08-21: Nord­by bib­lio­tek åpent: Selv­be­tje­ning før kl. 10/ et­ter kl. 19. 08.00-15.30: Ser­vice­tor­get i Ås kom­mu­ne åpent. 8.30-15: Ås hel­se­sta­sjon åpen. 09- 18: Bu­tik­ken på Ås sta­sjon åpen. 09 – 15: Vi­ten­par­ken åpen 9.30-10.30: Midt­gard Frisk­livs­sen­ tra­len Ås ar­ran­ge­rer in­nen­dørs grup­pe­ti­mer med enk­le kon­di­sjonsog styrkeøvelser 9.30-14: Bridge. Ås kul­tur­hus, Se­ni­or­sen­te­ret 10-18: Ås bib­lio­tek åpent. 10.15-11.15: Ak­tiv på dag­tid. Varmt­vanns­tre­ning. Sted: Ås ung­doms­sko­le 11-12: Frisk­livs­sen­tra­len. Hver­dags­ ba­lan­se. Grup­pe­tre­ning med psy­ko­mo­to­risk fy­sio­te­ra­peut. 11.30-12.30: Ak­tiv på dag­tid. Pila­tes. Sted: Ås tre­nings­sen­ter 11–12.30: Kino­ka­fe­en i kul­tur­hu­set åpen. 13-15: Datahjelp i Ås bibliotek 16-18: Advokatvakt Ås bibliotek Gratis 20 minutters konsultasjon med advokat. Kontakt bibliote­ ket for informasjon om datoer og forhåndspåmelding. 17-19: Beskjæring av frukttrær Vitenparken Campus Ås Vil du lære å stelle godt med frukttrærne dine? Bli med på beskjæringskurs! 17-20: Lag din egen sennep Vitenparken Campus Ås 19:00-21:30: Ås kirke kor øver i Ås kirke. Koret tar gjerne imot nye sangere – på alle stemmer 19: Åsrevyen «Halvfullt» spilles i Ås kulturhus.

Fredag 15. mars 06-24.00: Ås sta­sjon kafé åpen 08-15.30: Ser­vice­tor­get i Ås kom­mu­ne åpent. 08 – 21: Nord­by bib­lio­tek åp­net. Selv­be­tje­ning før kl. 10 /et­ter kl. 19. 8.30-15: Ås hel­se­sta­sjon åpen. 09 – 15: Vi­ten­par­ken åpen 10 – 15: Ås bib­lio­tek åpent. 17: Kvinnedagen 2019. Fullt program finnes på Ås Kulturhus sine nettsider. 17: Åsrevyen «Halvfullt» spilles i Ås kulturhus. 19-21.30: Ung­doms­klubb Ås

menighetshus 20: Åsrevyen «Halvfullt» spilles i Ås kulturhus.

Lør­dag 16. mars 11-18: Ås sta­sjon kafé åpen. 16: Åsrevyen «Halvfullt» spilles i Ås kulturhus.

Søn­dag 17. mars 11: Gudstjeneste Ås Kulturhus Familiekirken har gudstjeneste i Ås Kulturhus. Her vil du kunne ta del i lovsang og bli oppmuntret ved forkynnelsen av Guds ord. Hver søndag er det Barnekirken for barna. Etter gudstjenesten er det enkel kafé. 11: Jazzgudstjeneste Ås kirke. NRK radiooverført gudstjeneste. Hege E. Fager­ moen. Jostein Grolid. Frimurer­ nes storband. 12-15: VitenSøndag – Kjemiddag Vitenparken Campus Ås Lek med kjemi! Vi skal lage kule eksperimenter med forskjellige ting man finner hjemme. Kanskje du lærer noen triks du kan imponere med? 18: Sinnsro-gudstjeneste Nordby kirke Frøydis Haug og Øyvind Pihl

man­dag 18. mars 08-21: Nord­by bib­lio­tek åpent. Selv­be­tje­ning hele da­gen. 08.00-15.30: Ser­vice­tor­get i Ås kom­mu­ne åpent. 09 – 15: Vi­ten­par­ken åpen 8.30-15: Ås hel­se­sta­sjon åpen. 9.30: Se­ni­or­trim – Midt­gard. 10–18: Ås bib­lio­tek åpent 11.15: Seniorsenteret, Ås kulturhus. Kl 11:15 serverer vi lunsj, nysmurte snitter og varm kaffe. Kl: 12:00 kommer Vidar Asheim og forteller om sin bok «Årungselva og Tjuvåsen» 12:30-14:30: Ak­tiv på dag­tid. Egen­tre­ning, Ås tre­nings­sen­ter 16 – 17.30: Mor­som kon­di­sjons- og styr­ke­tre­ning, ba­lan­se­øv­el­ser og tøy­nin­ger In­struk­tø­rer: Fy­sio­te­ra­ peu­te­ne In­ge­borg woll og Anne Ma­rit Kle­ven 17-18: Ås Barne- og ung­doms­kan­to­ri øver i Ås Ar­beids­kir­ke. 19: Møte i Ås sanitetsforening

Seniorsenteret, Ås Kulturhus. Alexander Pluhr presenterer Ås kulturskole. En dansegruppe deltar.

Tirs­dag 19. mars 08-15.30: Ser­vice­tor­get i Ås kom­mu­ne åpent. 08-21: Nord­by bib­lio­tek åpent. Selv­be­tje­ning før kl. 10, et­ter kl. 19. 8.30-15: Ås hel­se­sta­sjon åpen. 09 – 15: Vi­ten­par­ken åpen 09: Moerhjemmets Venner arrangerer Årsmøte på Moer sykehjem. 10–18: Ås bib­lio­tek åpent. 10-13.45: Tirs­dags­treff på Nord­by Eld­re­sen­ter. Granheimtunet ved Nord­by eld­re­sen­ter. 10-13: Strikkecafe i Ås se­ni­or­sen­ ter 11:00-12:00. Ak­tiv på dag­tid. Pila­tes, Ås tre­nings­sen­ter 11–12.30: Kino­ka­fe­en i kul­tur­hu­set åpen. 12: Søskendrama fra Det gamle Fortellerstund for voksne ved Helga Samset. Samset har vært forteller i over 20 år, og har de senere årene fokusert på fedrefortellingene fra Det gamle testamente. 13-15: Datahjelp på Ås bibliotek 13.30-15.30: Ås se­ni­or­dans Se­ni­or­sen­te­ret, Ås kul­tur­hus, 13:45-15:15: Nord­by se­ni­or­dans Granheimtunet ved Nord­by. Gam­le og nye dan­se­re øns­kes vel­kom­men 13:50-15:30 Seniorsenteret, Ås kulturhus 17: Fermentering Vitenparken Campus Ås. 17-18.30: Innføringskurs i koding for de minste Vitenparken Campus Ås 18-20.30: Moerhjemmets Venner arrangerer Allsangkveld med Leif Magnar Sandåker på trekkspill. Bevertningog utlodning. 19-21.30: Ås Kor­for­en­ing øver i Ås Ar­beids­kir­ke. Nye san­ge­re øns­kes vel­kom­men.

onsdag 20. mars 11: Bokprat på Nordby bibliotek Hver onsdag er det bokprat på Nordby bibliotek. Da snakker bibliotekets ansatte om en bok eller et tema innen litteraturen de liker ekstra godt. 12.30-14.30: Språkkafé Ås bibliotek 13-15: Datahjelp Ås bibliote

Til Ås bibliotek: Helga Samset. 

Foto: Ås bibliote

Søskendrama i biblioteket Ved lunsjtider tirsdag kan du oppleve søskendrama fra Det gamle testamente i biblioteket. Klokka 12 tirsdag inviteres det til fortellerstund for voksne ved Helga Samset i Ås bibliotek. Samset har vært forteller i over 20 år, og har de senere årene fokusert på fedrefortellingene fra Det gamle testamente.

«Jakob og Esau, Josef og hans brødre – det handler om det samme. Sjalusi, hat og svik. Men også dyp, grenseoverskridende kjærlighet. Bli med inn i familiefortellingene som skapte grunnlaget for den kristne og jødiske religionen», står det å lese på biblioteket sine nettsider. Varigheten på arrangementer er ca. 40 minutter. Henrik Christie

GARASJEPORTER – MARKISER – SCREENS - INTERIØRGARDINER

SUPERPRISER!

-30%

trendz NORSK Kvalitet

ARILD KARLSEN Din lokale salgskonsulent

PÅ GARASJEPORTER TIL 21.04.

Gratis befaring: 911 50 200 Direktenr: 908 36 290


26

radio & tv

Ås Avis

Torsdag 14. mars 2019

19.45: Reindrømmen NRK1 mandag 18. mars

19.00: Sommerhytta TV 2 torsdag 14. mars

20.30: Lisenskontrolløren NRK2 fredag 15. mars

21.30: Neste sommer TVNorge søndag 17. mars

21.30: Paradise Hotel TV3 onsdag 20. mars

TORSDAG 14. MARS 06.45 Antikkduellen (r) 07.45 Det sit i veggane (r) 08.45 Det gode bondeliv (r) 10.15 Vinterstudio 10.30 V-cupfinale alpint. Direkte fra Soldeu, Andorra. 11.30 Vinterstudio 12.00-13.05 V-cupfinale alpint: Super-G menn. Direkte 13.05 Vitenskapen bak medaljen (r) 13.45 Vinterstudio 14.00 Raw Air: Kvinner. Direkte. 15.30 Monsen, Monsen og Mattis (r) 16.00 Norge Rundt (r) 16.25 VM skiskyting: Innskyting. 17.10 VM skiskyting: Single blandet stafett. Direkte 18.00 Raw Air: 2. omgang menn. Direkte fra Granåsen 18.50 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen 19.45 Atlanterhavsroerne 20.15 VM-kveld fra Östersund. 20.55 Distriktsnyheter 21.00 Dagsrevyen 21 21.25 Debatten 22.05 Finnmarksløpet. Europas lengste og tøffeste sledehundeløp – 1200 kilometer på kryss og tvers i Finnmark. Vilt, rått og vakkert. En ensom kamp mot seg selv og naturen. Hvem vinner? 22.30 Vår beste dag 23.00 Distriktsnyheter 23.05 Kveldsnytt 23.20 Heimebane (r) 00.10 Meg eier ingen. Sv. drama fra 2013. 01.55 Winston Churchill – vant krigen, men tapte freden (r) 02.45 Brennpunkt (r) 03.45 Livet ifølge Loreen (r) 04.45-05.19 VM-kveld fra Östersund (r). Reportasjer og intervjuer direkte fra Östersund.

06.00 Home and Away (r) 06.30 Nyhetene 06.55 God morgen Norge 10.00 God morgen Norge 12.05 Dyrepasserne (r) 13.10 Veterinærene 14.10 Sommerhytta (r) 15.15 Sykkel: Paris – Nice 5. etappe. Fr. sykkelritt. 5. etappe, Individuell tempo. Barbentane – Barbentane. 25.5 km. Kommentatorer: Christian Paasche og Johan Kaggestad. 17.00 Home and Away 17.30 Oppgrader! (r) 18.30 Nyhetene. Siste nytt fra TV2s nyhetsredaksjon. 18.45 Været. Værutsiktene for i dag og de neste dagene. 18.50 Sportsnyhetene. De siste nyhetene innen sport. 19.00 Sommerhytta. Norsk realityserie fra 2019. 20.00 Helsekontrollen. Norsk forbrukermagasin fra 2019. 20.30 TV 2 hjelper deg. Norsk forbrukermagasin fra 2019. 21.00 Nyhetene. Siste nytt fra TV2s nyhetsredaksjon. 21.20 Været. Værutsiktene for i dag og de neste dagene. 21.25 Sportsnyhetene. De siste nyhetene innen sport. 21.40 Criminal Minds. Am. krimserie fra 2018. 22.35 Da Norge sto stille (r). Norsk dokumentarserie fra 2019. 23.35 Frikjent (r). Norsk dramaserie fra 2015. Det er duket for en dramatisk rettsak i Lifjord. 00.40 Bull 01.35 Criminal Minds (r) 02.25 Hawaii Five-0 (r) 03.25 Blindspot (r) 04.20 Blue Bloods (r) 05.25-06.00 Oppgrader! (r)

06.00 NRK Nyheter 07.45 Oddasat (r) 08.00 Distriktsnyheter (r) 09.30 Svenske arkitekturperler (r) 09.40 Urix (r) 10.00 Skårungen (r) 11.00 Antikkduellen (r) 11.30 Med livet som innsats (r) 12.00 NRK Nyheter 12.15 Torp (r) 12.45 Frankrikes fantastiske kunst (r) 13.35 Kunsten som terapi (r) 14.05 Levende landskap (r) 14.35 Lars Lerin møter (r) 15.05 En dansk skyskraper i New York 15.35 Dei raude på bortebane 16.00 Verdas travlaste byar (r) 16.55 Raw Air: 1. omgang menn. Direkte 17.50 Oddasat 18.05 Dagsnytt 18 19.05 Tegnspråknytt 19.10 Kayayo – de levende handlekurvene (r) 19.45 Vinterfestspill i Røros kirke 21.15 Det magiske nordlyset 22.05 Urix: Grenseløs 22.25 Drapet uten lik 23.05 USA i fargar 23.55 Indias kostbare døtre (r) 01.15 Vår beste dag 01.45 Preikestolen (r) 02.00 NRK Nyheter 02.01 Torp (r) 02.30 Debatten (r) 03.10 Nattsending

06.00 Top 20 Funniest (r) 06.50 Sinnasnekker'n (r) 07.45 4-stjerners middag (r) 08.35 Top 20 Funniest (r) 09.30 Camping på Öland (r) 10.30 Sinnasnekker'n (r) 11.30 4-stjerners middag (r) 12.30 Neste sommer (r) 13.00 Brille (r) 14.00 The Big Bang Theory (r) 14.55 Friends (r) 17.00 Two and a Half Men (r) 18.30 The Big Bang Theory (r) 19.25 Postkodelotteriet – vinnerne 19.30 4stjerners middag. Norsk realityserie fra 2019. 20.30 71° nord – Norges tøffeste kjendis. Norsk realityserie fra 2019. 22.00 Gift ved første blikk. Norsk realityserie fra 2018. 23.00 Drapet i Holmenkollen (r). Norsk dokumentarserie fra 2017. 24.00 Brille (r). Norsk underholdningsserie fra 2017. 01.00 Special Victims Unit (r) 01.55 CSI (r) 02.55 Castle (r) 03.50 Morgan og Ola-Conny i USA (r) 04.40 Gossip Girl 05.3006.00 Verdens morsomste barn (r)

06.00 Fresh Off the Boat 06.25 Nanny (r) 06.45 Nanny 07.10 Masterchef Canada (r) 07.55 The Ellen DeGeneres Show 08.40 Dr. Phil (r) 09.35 Dr. Phil 10.35 NCIS: New Orleans 11.30 NCIS: Los Angeles 12.30 Lethal Weapon 13.30 Eventyrlig oppussing (r) 14.30 Masterchef Canada 15.30 The Real Housewives of Beverly Hills 16.30 Svenske Hollywoodfruer 17.30 Luksusfellen Sverige 18.30 Eventyrlig oppussing. Norsk oppussingsprogram fra 2016. 19.30 Camp kulinaris. Norsk realityserie fra 2018. 21.30 Paradise Hotel. Norsk realityserie fra 2019. 22.30 Instinct. Am. krimserie fra 2018. Dr. 23.30 Sex og singelliv. Am. komiserie fra 2000. Kan en noensinne tilgi om en ikke kan glemme? 00.50 Paradise Hotel (r) 01.45 Love Island UK 03.30 Svenske Hollywoodfruer (r) 04.10 NCIS: Los Angeles (r) 04.55 Posh Pawn 05.35-06.00 Superstore

06.00 Morgensending 07.45 Politisk kvarter 08.00 Distriktsnyheter (r) 09.30 Svenske arkitekturperler (r) 09.40 Urix: Grenseløs (r) 10.00 Skårungen (r) 11.00 Antikkduellen (r) 11.30 Atlanterhavsroerne (r) 12.00 NRK Nyheter 12.15 Debatten (r) 12.55 NRK Nyheter 13.45 Det magiske nordlyset (r) 14.35 En dansk skyskraper i New York 15.05 Dei raude på bortebane 15.35 Indias kostbare døtre (r) 16.55 VM-minner (r) 17.15 Raw Air. Reportasjer og intervjuer. 17.30 Raw Air: Skiflyging kvalifisering. Direkte. 18.00 Dagsnytt 18 19.00 Vår beste dag (r) 19.30 Sveriges mest beundrede mann (r) 20.30 Lisenskontrolløren (r) 21.00 Nyheter 21.10 Glimt av Norge (r) 21.25 Heftige hotell (r) 22.15 Pet Shop Boys: Live i London 23.15 Hitler – vondskapens karisma (r) 00.05 USA i fargar (r) 00.55 Brennpunkt (r) 01.54 Filmavisen 1961 (r) 02.00 Nattsending

06.00 Top 20 Funniest (r) 06.50 Sinnasnekker'n (r) 07.45 Typisk deg (r) 08.40 Top 20 Funniest (r) 09.30 Camping på Öland (r) 10.30 Sinnasnekker'n (r) 11.30 4-stjerners middag (r) 12.30 71° nord – Norges tøffeste kjendis (r) 14.00 Neste sommer (r) 14.30 The Big Bang Theory (r) 15.25 Friends (r) 17.00 Two and a Half Men (r) 18.30 The Big Bang Theory (r). Am. komiserie fra 2014. 19.30 Ja vi elsker camping (r). Norsk dokusåpeserie fra 2019. 20.30 Neste sommer (r). Norsk komiserie fra 2018. 21.30 Brille (r). Norsk underholdningsprogram fra 2018. 22.30 Praktisk info med Jon Almaas (r). Norsk talkshow fra 2019. 23.30 The Graham Norton Show. Br. talkshow fra 2018. 00.30 Crocodile Dundee. Austr. actionkomedie fra 1986. 02.30 Special Victims Unit (r) 03.30 CSI (r) 04.25 Castle (r) 05.15-06.05 Verdens morsomste barn (r)

06.00 Fresh Off the Boat 06.25 Nanny (r) 06.45 Nanny 07.10 Masterchef Canada (r) 07.55 The Ellen DeGeneres Show 08.40 Dr. Phil (r) 09.35 Dr. Phil 10.35 NCIS: New Orleans 11.30 NCIS: Los Angeles 12.30 Lethal Weapon 13.20 Eventyrlig oppussing (r) 14.15 Masterchef Canada 15.10 The Real Housewives of Beverly Hills 16.10 Svenske Hollywoodfruer 17.10 Luksusfellen Sverige 18.10 Eventyrlig oppussing. Norsk oppussingsprogram fra 2016. 19.15 Battle of the Year. Am. musikkfilm fra 2013. 21.30 Ghostbusters 2. Am. actionkomedie fra 1989. 23.45 Empire State. Am. drama fra 2013. 01.40 Luksusfellen Sverige (r) 03.20 Svenske Hollywoodfruer (r) 04.05 NCIS: Los Angeles (r) 04.50 Posh Pawn 05.35-06.00 Superstore

06.00 Morgensending 11.00 Vcupfinale kombinert. Direkte 11.50 Elva (r) 12.30 VM skiskyting: Innskyting. 13.10 V-cupfinale alpint: Slalåm 2. omgang, kvinner. Direkte 14.00 V-cup hopp: 2. omgang, kvinner.14.30 V-cup langrenn: Sprint fri teknikk, finaler. Direkte 14.55 V-cupfinale kombinert: 10 km langrenn. Direkte fra Schonach, Tyskland. 15.30 Helt Ramm – Alpestreker (r) 15.45 VM skiskyting: Innskyting. 16.10 Helt Ramm – Alpestreker (r) 16.25 Best i verden (r). 16.55 Raw Air. 1. omgang direkte fra Vikersund. Kommentator: Christian Nilssen. 18.00 Pet Shop Boys: Live i London (r) 19.00 Det magiske nordlyset (r) 19.50 Lisenskontrolløren (r) 20.20 Hvorfor det? (r) 20.55 Vcup friski. Direkte fra Quebec, Canada. 22.30 Legenda Elvis (r) 24.00 Hitler – vondskapens karisma (r) 00.55 V-cup snøbrett: Big Air. Direkte 02.30 USA i fargar (r)

06.05 Friends (r) 11.30 Two and a Half Men (r) 13.30 Two and a Half Men (r) 18.00 Gift ved første blikk (r). Norsk realityserie fra 2018. Det har vært et to intense ukers ekteskap så langt. 19.00 71° nord – Norges tøffeste kjendis (r). Norsk realityserie fra 2019. Deltakerne skal ut på en hard sykkeletappe i Valdres, hvor de virkelig får kjenne på melkesyre og frustrasjon. 20.30 Ja vi elsker camping (r). Norsk dokusåpeserie fra 2019. Snefrid og Erik har fått ny vogn og viser villig fram interiøret. På Ramton ankommer Tottis-duoen Trygve og Frode, som kombinerer familieferie med spillejobb. 21.30 Star Wars: The Force Awakens. Am. science fiction fra 2015. 00.15 G.I. Joe: Retaliation. Am. action fra 2013. 02.30 Typisk deg (r) 03.30 Morgan og Ola-Conny i USA (r) 04.25 Verdens morsomste barn (r) 05.15-05.45 Dyreflyplassen (r)

06.00 Fresh Off the Boat (r) 06.50 Fresh Off the Boat 07.15 The Ellen DeGeneres Show (r) 09.35 Camp kulinaris (r) 12.30 The Real Housewives of Beverly Hills (r) 15.30 The Real Housewives of Beverly Hills 17.30 Forsidefruer (r) 18.30 Million Dollar Listing New York. Am. boligserie fra 2017. Når en avtale går gjennom, kan Steves løsning for å få solgt enheten føre til at hele bankkontoen blir tømt. 19.30 Daddy Day Camp. Am. familiekomedie fra 2007. 21.30 Taken. Fr./am./br. actionthriller fra 2008. 23.25 Wall Street: Money Never Sleeps. Am. drama fra 2010. 02.05 Ghostbusters 2. Am. actionkomedie fra 1989. 03.50 Luksusfellen Sverige (r) 04.35 Svenske Hollywoodfruer (r) 05.2006.00 NCIS: New Orleans (r)

FREDAG 15. MARS 07.25 Antikkduellen (r) 08.25 Winston Churchill – vant krigen, men tapte freden (r) 09.15 Det gode bondeliv (r) 10.15 Columbo (r) 11.45 Vinterstudio. Sportsmagasin. 12.00 V-cupfinale alpint: Lagkonkurranse. Direkte fra Soldeu, Andorra. 13.10 Tobias på kakeeventyr (r) 13.40 Skattejegerne (r) 14.10 Tidsbonanza (r) 15.00 Solgt! (r) 15.30 Monsen, Monsen og Mattis (r) 16.00 Heftige hus (r) 17.00 NRK Nyheter 17.15 Løypekøyraren på Sognefjellet (r) 17.30 Oddasat – nyheter på samisk 17.45 Tegnspråknytt 17.50 Raw Air: Skiflyging kvalifisering. Direkte fra Vikersund. Kommentator: Christian Nilssen. 18.50 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen 19.30 Norge Rundt 19.55 Beat for beat 20.55 Nytt på nytt 21.25 Lindmo 22.15 Finnmarksløpet. Europas lengste og tøffeste sledehundeløp – 1200 kilometer på kryss og tvers i Finnmark. Vilt, rått og vakkert. En ensom kamp mot seg selv og naturen. Hvem vinner? 22.45 Skakkjørt 22.50 Skakkjørt (r). Norsk humorserie fra 2018. 23.00 Kveldsnytt. Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med sport og vær. 23.20 Hevn. Norsk thriller fra 2015. 00.55 Satiriks på ekte 01.15 New Order – Decades (r) 02.40 Columbo (r) 04.10 Atlanterhavsroerne (r) 04.40-05.19 Eit enklare liv (r)

06.00 Home and Away (r) 06.30 Nyhetene 06.55 God morgen Norge 10.00 God morgen Norge 12.00 Dyrepasserne (r) 13.00 Veterinærene 14.00 Helsekontrollen (r) 14.30 TV 2 hjelper deg (r) 15.00 Sykkel: Paris – Nice 6. etappe. Fr. sykkelritt. 6. etappe. Peynier – Brignoles. 176.5 km. Kommentatorer: Christian Paasche og Johan Kaggestad. 17.00 Home and Away 17.30 Oppgrader! (r) 18.30 Nyhetene 18.45 Været. Værutsiktene for i dag og de neste dagene. 18.50 Sportsnyhetene. De siste nyhetene innen sport. 19.00 Dyrepasserne. Norsk dokusåpeserie fra 2018. 19.30 Helsesista. Norsk livsstilsmagasin fra 2018. 20.00 The Voice – Norges beste stemme. Norsk underholdningsprogram fra 2018. 21.00 Nyhetene. Siste nytt fra TV2s nyhetsredaksjon. 21.20 Været. Værutsiktene for i dag og de neste dagene. 21.25 Sportsnyhetene. De siste nyhetene innen sport. 21.40 The Voice – Norges beste stemme. Norsk underholdningsprogram fra 2018. 22.15 Senkveld med Helene og Stian. Norsk underholdningsprogram fra 2019. 23.20 Ghosts of Girlfriends Past. Am. romantisk komedie fra 2009. 01.35 Collateral Damage. Am. action fra 2002. 03.50 The Good Doctor (r) 04.50 Grey's Anatomy (r)

06.40 Beat for beat (r) 07.40 Ski Classics. 54 km fra Rena til Lillehammer. Kvinner start 0745, menn start 0800. Forts. på NRK2. 09.25 V-cupfinale alpint: Storslalåm 1. omgang, menn. Direkte fra Soldeu, Andorra. 10.15 Vinterstudio. Sportsmagasin. 10.25 V-cupfinale alpint: Slalåm 1. omgang, kvinner. Direkte fra Soldeu, Andorra. 11.15 Vinterstudio. Sportsmagasin. 12.10 V-cupfinale alpint: Storslalåm 2. omgang, menn. Direkte fra Soldeu, Andorra. 13.00 Vinterstudio. Sportsmagasin. 13.15 VM skiskyting: Stafett kvinner. Direkte fra Östersund. 14.45 V-cup langrenn: Sprint fri teknikk, finaler. Direkte fra Falun. Forts. fra NRK2. 16.10 Vinterstudio. Sportsmagasin. 16.30 VM skiskyting: Stafett menn. Direkte fra Östersund. 18.00 Raw Air. 2. omgang direkte fra Vikersund. Kommentator: Christian Nilssen. 19.00 Lørdagsrevyen 19.45 Lotto 19.50 VM-kveld fra Östersund. Reportasjer og intervjuer direkte fra Östersund. 20.45 Alle mot 1 22.15 Den ultimate agent 23.15 Kveldsnytt 23.35 Strømmeland 24.00 Pyromanen. Norsk drama fra 2016. 01.35 Beat for beat (r) 02.35 Better Living Through Chemistry. Am. dramakomedie fra 2014. 04.05 VM-kveld fra Östersund (r). Reportasjer og intervjuer fra Östersund.

06.01 Lille Jack (r) 06.11 Polly Pocket (r) 06.19 Piknik med kake (r) 06.25 Vennebyen (r) 06.36 Villmark uten voksne (r) 06.45 Dyrlegene (r) 07.45 Bonanza (r) 09.50 MacGyver – klassikeren (r) 12.00 Helsesista (r) 12.30 En kveld hos Kloppen (r) 13.30 The Voice – Norges beste stemme (r) 15.00 Sykkel: Paris – Nice 7. etappe. Fr. sykkelritt. 7. etappe. Nice – Col de Turini – La Bollène-Vésubie. 181.5 km. Kommentatorer: Christian Paasche og Johan Kaggestad. 17.30 Tid for hjem (r) 18.30 Nyhetene. Siste nytt fra TV2s nyhetsredaksjon. 18.45 Været. Værutsiktene for i dag og de neste dagene. 18.50 Sportsnyhetene. De siste nyhetene innen sport. 19.00 Jakten på kjærligheten – Presentasjon (r). Norsk realityserie fra 2019. 20.00 Familieduellen. Norsk underholdning fra 2019. 21.00 Nyhetene. Siste nytt fra TV2s nyhetsredaksjon. 21.15 Været. Værutsiktene for i dag og de neste dagene. 21.25 Sportsnyhetene. De siste nyhetene innen sport. 21.40 God kveld Norge. Norsk talkshow fra 2019. 22.20 Skavlan. Norsk talkshow fra 2019. 23.20 Iron Man 3. Am. actioneventyr fra 2013. 02.10 Senkveld med Helene og Stian (r) 03.1506.01 The Light Between Oceans. Am. drama fra 2016.

KJØKKENFORNYELSE Vi bytter dører, skuffer, benkeplater, vask og leverer hvitevarer, uansett type og alder på ditt kjøkken!

Fra gammelt til nytt kjøkken på en dag!

MED OSS TA KONTAKT ER LEI AV: DERSOM DU r eller slitte døre ne er od 4 Um e lat ep nk be i riper 4 Hakk og sler 4 Utslitte heng skuffer e rlig Då 4 vask 4 Stygg kjøkken ss pla lite r Fo 4 løsninger 4 Upraktiske

©Universum

LØRDAG 16. MARS

Spar tusenlapper på vår vinterkampanje

GRATIS BEFARING OG KOSTNADSOVERSLAG! Ring for avtale

9175 8008 ola@smartinn.no

www.smartinn.no


Ås Avis

radio & tv

Torsdag 14. mars 2019

27

SØNDAG 17. MARS 05.00 Heftige hus (r) 06.15 Høst-hygge i hagen (r) 07.15 Den ultimate agent (r) 08.15 Atlanterhavsroerne (r) 08.45 Reindrømmen (r) 09.25 Vcupfinale alpint: Storslalåm 1. omgang, kvinner. Direkte fra Andorra. 10.15 Vinterstudio. Sportsmagasin. 10.25 V-cupfinale alpint: Slalåm 1. omgang, menn. Direkte fra Andorra. 11.15 Vinterstudio. Sportsmagasin. 11.25 V-cup langrenn: 10 km fri teknikk, kvinner. Direkte fra Falun. 12.30 V-cupfinale alpint: Storslalåm 2. omgang, kvinner. Direkte fra Andorra. 13.00 Vinterstudio. Sportsmagasin. 13.15 VM skiskyting: Fellesstart kvinner. Direkte fra Östersund. 14.00 Vinterstudio. Sportsmagasin. 14.25 Vcup langrenn: 15 km fri teknikk, menn. Direkte fra Falun. 15.45 Vinterstudio. Sportsmagasin. 16.00 VM skiskyting: Fellesstart menn. Direkte fra Östersund. 17.00 Raw Air: Skiflyging. Direkte fra Vikersund. Kommentator: Christian Nilssen. 19.00 Søndagsrevyen 19.45 Sportsrevyen. Aktuelle reportasjer og dagens sport. 20.15 Det umulige landet 21.05 Heimebane 22.00 Concorde – gjennom lydmuren 22.50 Norge fra lufta 23.00 Kveldsnytt 23.15 USA i fargar (r) 24.00 Hvem skjøt Biggie og Tupac? (r) 01.25 Alle mot 1 (r) 02.55 Den ultimate agent (r) 03.55-04.44 Det umulige landet (r)

06.01 Lille Jack (r) 06.11 Polly Pocket (r) 06.19 Piknik med kake (r) 06.25 Vennebyen (r) 06.36 Villmark uten voksne (r) 06.45 Dyrlegene (r) 07.45 Bonanza (r) 09.50 MacGyver – klassikeren (r) 10.55 MacGyver – klassikeren (r) 12.00 Skavlan (r) 13.00 Kjendis søker kjæreste (r) 14.00 Familieduellen (r) 15.00 Sykkel: Paris – Nice 8. etappe. Fr. sykkelritt. 8. etappe. Nice – Nice 110. km. Kommentatorer: Christian Paasche og Johan Kaggestad. 17.30 Oppgrader! (r) 18.00 Spesialprestene 18.30 Nyhetene 18.45 Været. Værutsiktene for i dag og de neste dagene. 18.50 Sportsnyhetene. De siste nyhetene innen sport. 19.00 En kveld hos Kloppen (r). Norsk livsstilsprogram fra 2018. 20.00 Huskestue. Norsk humorprogram fra 2019. 21.00 Nyhetene. Siste nytt fra TV2s nyhetsredaksjon. 21.20 Været. Værutsiktene for i dag og de neste dagene. 21.25 Sportsnyhetene. De siste nyhetene innen sport. 21.45 Da Norge sto stille. Norsk dokumentarserie fra 2019. 22.45 Drept av min datter (r). Br. dokumentar fra 2017. 23.45 God kveld Norge (r). Norsk talkshow fra 2019. 00.25 Åsted Norge (r). Norsk dokumentarserie fra 2019. 01.25 Zoo (r) 02.15 Syrror (r) 03.15 Humans 04.20 Hawaii Five-0 (r) 05.25-05.55 Oppgrader! (r)

06.00 NRK Nyheter 07.15 Frankrikes fantastiske kunst (r) 08.10 Eit enklare liv (r) 08.55 Sveriges mest beundrede mann (r) 09.55 Gull på markedsplassen (r) 10.55 V-cupfinale kombinert: Hopp. 1. omgang direkte. 11.30 VMminner (r) 11.45 V-cupfinale kombinert: Hopp. 2. omgang direkte. 12.20 V-cupfinale alpint. Direkte. 12.30 VM skiskyting: Innskyting 13.10 V-cupfinale alpint. Direkte. 14.00 V-cup hopp: 2. omgang, kvinner. Direkte. 14.30 VMminner (r) 14.55 V-cupfinale kombinert. Direkte fra Schonach, Tyskland. 15.45 Hvorfor det? (r) 16.15 Legenda Elvis (r) 17.45 Spilling Rivefabrikk 18.00 Attenborough og verdens største dinosaur (r) 18.55 Heftige hotell (r) 19.45 Hovedscenen 22.35 Den glemte polarhelt (r) 23.33 Skandinavia i Hitlers jerngrep (r) 00.05 Legenda Elvis (r) 01.35 Norge Rundt (r) 02.00 NRK Nyheter 02.01 Nattsending

06.10 Top 20 Funniest (r) 07.00 Friends (r) 08.30 Friends (r) 10.00 Two and a Half Men (r) 11.00 4-stjerners middag (r) 15.00 Mesterfinalen: Studio 15.55 Mesterfinalen: Rosenborg – Molde. Regjerende seriemester Rosenborg møter sølvvinner Molde i årets Mesterfinale. Direkte fra Ullevaal Stadion. Kommentator er Kenneth Fredheim og Tor Ole Skullerud. 18.00 Mesterfinalen: Studio 18.30 71° nord – Norges tøffeste kjendis (r) 20.00 71° nord – Norges tøffeste kjendis 21.30 Neste sommer 22.00 Thomas Giertsen: Helt perfekt 22.30 Praktisk info med Jon Almaas (r) 23.30 Brille (r) 00.30 The Graham Norton Show (r) 01.30 Seks dager, syv netter. Am. komedie fra 1998. 03.35 Morgan og OlaConny i USA (r) 04.25 Verdens morsomste barn (r) 05.15-06.00 Dyreflyplassen (r)

06.00 Fresh Off the Boat 06.45 Million Dollar Listing New York 07.25 Hotell Helvete 08.10 The Ellen DeGeneres Show (r) 10.10 Daddy Day Camp. Am. familiekomedie fra 2007. 12.00 Million Dollar Listing New York (r) 13.00 Eventyrlig oppussing (r) 14.00 Eventyrlig oppussing (r) 17.00 Camp kulinaris (r) 20.00 Luksusfellen (r). Norsk livsstilsprogram fra 2018. Kim leier leilighet midt i Oslo i sentrum til 10 350 kr i måneden. 21.00 White House Down. Am. actionthriller fra 2013. 23.50 Instinct (r). Am. krimserie fra 2018. Dylan og Lizzie undersøker drapet på en filmstudent. 00.50 Lethal Weapon (r) 01.50 Wall Street: Money Never Sleeps. Am. drama fra 2010. 04.05 Luksusfellen Sverige (r) 04.50 Superstore (r) 05.15-06.00 NCIS: New Orleans (r)

06.00 NRK Nyheter 07.30 Så levde de lykkelig (r) 08.30 Hovedscenen (r) 11.20 Antikkduellen (r) 11.50 Hagen min (r) 12.30 Lindmo (r) 13.20 Attenborough og verdens største dinosaur (r) 14.15 Lisenskontrolløren (r) 14.45 Team Bachstad (r) 15.15 Sveriges mest beundrede mann (r) 16.15 Med hjartet på rette staden (r) 17.05 Heftige hotell (r) 18.00 Dagsnytt 18 19.00 Det gode liv i Alaska (r) 19.45 Ein ekte gullgravar (r) 20.25 De siste av sitt slag. Br. dokumentar fra 2017. 21.55 Saken Christer Pettersson (r) 22.20 Urix 22.40 Vatikanets mørke side (r). It. dokumentar fra 2017. 23.30 Concorde – gjennom lydmuren (r). Fr. dokumentar i to deler. 00.20 Det umulige landet (r). Norsk dokumentarserie fra 2019. 01.10 Kriger (r) 02.00 NRK Nyheter 02.01 Kriger (r) 03.40 Oddasat – nyheter på samisk (r) 03.55 Distriktsnyheter (r)

06.00 Top 20 Funniest (r) 06.50 Sinnasnekker'n (r) 07.45 4-stjerners middag (r) 08.40 Top 20 Funniest (r) 09.30 Camping på Öland (r) 10.30 Sinnasnekker'n (r) 11.30 Typisk deg (r) 12.30 Gift ved første blikk (r) 13.30 Brille (r) 14.30 The Big Bang Theory (r) 15.30 Friends (r) 17.00 Two and a Half Men (r) 18.30 The Big Bang Theory (r). Am. komiserie fra 2014. 19.30 4-stjerners middag. Norsk realityserie fra 2019. 20.30 Praktisk info med Jon Almaas (r). Norsk talkshow fra 2019. 21.30 Typisk deg (r). Norsk underholdningsprogram fra 2013. 22.30 Brille (r). Norsk underholdningsprogram fra 2018. 23.30 Brille (r). Norsk underholdningsserie fra 2017. 00.30 Special Victims Unit (r) 01.30 CSI (r) 02.30 Castle (r) 03.25 Morgan og OlaConny i USA (r) 04.15 Gossip Girl 05.05 Rik på rabatt 05.30-06.00 Verdens morsomste barn (r)

06.00 Fresh Off the Boat (r) 06.25 Nanny (r) 06.45 Nanny 07.10 Masterchef Canada (r) 07.55 The Ellen DeGeneres Show 08.40 Dr. Phil (r) 09.35 Dr. Phil 10.35 NCIS: New Orleans 11.30 NCIS: Los Angeles 12.30 Lethal Weapon 13.30 Eventyrlig oppussing (r) 14.30 Masterchef Canada 15.30 The Real Housewives of Beverly Hills (r) 16.30 Svenske Hollywoodfruer 17.30 Luksusfellen Sverige 18.30 Eventyrlig oppussing. Norsk oppussingsprogram fra 2016. 19.30 Camp kulinaris. Norsk realityserie fra 2018. 21.30 Paradise Hotel. Norsk realityserie fra 2018. 22.30 NCIS: New Orleans. Am. krimserie fra 2018. 23.30 Sex og singelliv. Am. komiserie fra 2000. Må en late som en er en annen for å lykkes i et forhold? 00.50 Paradise Hotel (r) 01.40 Love Island UK 03.30 Luksusfellen Sverige (r) 04.20 Svenske Hollywoodfruer (r) 05.10-06.00 Posh Pawn

06.00 NRK Nyheter 08.00 Så levde de lykkelig (r) 09.00 Oddasat – nyheter på samisk (r) 09.15 Distriktsnyheter (r) 10.55 Urix (r) 11.15 Antikkduellen (r) 11.45 Hagen min (r) 12.25 Vår beste dag (r) 12.55 Skårungen (r) 13.55 Det ville Mexico (r) 14.45 Team Bachstad (r) 15.15 Naturens uorden (r) 16.15 Med hjartet på rette staden (r) 17.05 Matematisk brettekunst (r) 18.00 Dagsnytt 18 19.00 Det gode liv i Alaska (r) 19.45 Abels tårn 20.25 Martin Luther King – mannen og drømmen. Am. dokumentar fra 2018. 21.55 Stacey Dooley – når mor selger barna (r) 22.30 Urix. Aktualitetsmagasin fra NRKs utenriksredaksjon. 22.50 Tidstyvene. Sp./fr. dokumentar fra 2018. 23.40 De siste av sitt slag. Br. dokumentar fra 2017. 01.10 Kriger (r) 02.00 NRK Nyheter 02.01 Kriger (r) 03.40 Oddasat – nyheter på samisk (r) 03.55 Distriktsnyheter (r)

06.00 Top 20 Funniest (r) 06.50 Sinnasnekker'n (r) 07.45 4-stjerners middag (r) 08.40 Top 20 Funniest (r) 09.30 Camping på Öland (r) 10.30 Sinnasnekker'n (r) 11.30 4-stjerners middag (r) 12.30 Ja vi elsker camping (r) 13.30 Brille (r) 14.30 The Big Bang Theory (r) 15.30 Friends (r) 17.00 Two and a Half Men (r) 18.30 The Big Bang Theory (r) 19.30 4-stjerners middag 20.30 Brille. Norsk underholdningsprogram fra 2018. 21.30 Praktisk info med Jon Almaas. Norsk talkshow fra 2019. 22.30 Neste sommer (r). Norsk komiserie fra 2018. 23.00 Thomas Giertsen: Helt perfekt (r). Norsk komiserie fra 2019. 23.30 Brille (r). Norsk underholdningsserie fra 2017. 00.30 Special Victims Unit (r) 01.30 CSI (r) 02.25 Castle (r) 03.25 Morgan og Ola-Conny i USA (r) 04.15 Gossip Girl 05.05 Rik på rabatt 05.30-06.00 Verdens morsomste barn (r)

06.00 Fresh Off the Boat 06.25 Nanny (r) 06.45 Nanny 07.10 Masterchef Canada (r) 07.55 The Ellen DeGeneres Show 08.40 Dr. Phil (r) 09.35 Dr. Phil 10.35 NCIS: New Orleans 11.30 NCIS: Los Angeles 12.30 Lethal Weapon 13.30 Eventyrlig oppussing (r) 14.30 Masterchef Canada 15.30 The Real Housewives of Beverly Hills (r) 16.30 Svenske Hollywoodfruer 17.30 Luksusfellen Sverige 18.30 Eventyrlig oppussing. Norsk oppussingsprogram fra 2016. 19.30 Camp kulinaris. Norsk realityserie fra 2018. 21.30 Paradise Hotel. Norsk realityserie fra 2018. 22.30 Forsidefruer. Da. dokusåpe fra 2018. 23.30 Sex og singelliv. Am. komiserie fra 2000. Hva er det egentlig vi venter på? 00.30 Paradise Hotel (r) 01.50 Love Island UK 03.35 Luksusfellen Sverige (r) 04.20 Svenske Hollywoodfruer (r) 05.05-06.00 Posh Pawn

06.00 NRK Nyheter 07.15 Hagen min (r) 07.55 Så levde de lykkelig (r) 08.55 Oddasat – nyheter på samisk (r) 09.10 Debatten (r) 09.40 Urix (r) 10.00 Muntlig spørretime 11.00 Antikkduellen (r) 11.30 Hagen min (r) 12.10 Distriktsnyheter (r) 13.50 En curlingmors bekjennelser (r) 14.50 Team Bachstad (r) 15.20 Spilling Rivefabrikk (r) 15.35 Matematisk brettekunst (r) 16.30 Med hjartet på rette staden (r) 17.20 Abels tårn (r) 18.00 Dagsnytt 18 19.00 Det gode liv i Alaska (r) 19.45 Torp 20.15 Tidstyvene (r) 21.10 Vikinglotto 21.15 Folkeopplysningen – kort forklart (r) 21.25 Vatikanets mørke side (r) 22.20 Urix 22.40 Hvorfor tiden flyr (r) 23.30 Kva skjedde med Dag Hammarskjöld? (r) 24.00 Klokken minutt for minutt. Vi starter døgnet! En levende klokke bygges kontinuerlig i 24 timer på Tollbodkaien i Bergen. 05.00-06.00 Klokken minutt for minutt

06.00 Top 20 Funniest (r) 06.50 Sinnasnekker'n (r) 07.45 4-stjerners middag (r) 08.40 Top 20 Funniest (r) 09.30 Camping på Öland (r) 10.30 Sinnasnekker'n (r) 11.30 4-stjerners middag (r) 12.30 Praktisk info med Jon Almaas (r) 13.30 Brille (r) 14.30 The Big Bang Theory (r) 15.30 Friends (r) 17.00 Two and a Half Men (r) 18.30 The Big Bang Theory (r). Am. komiserie fra 2014. 19.30 4-stjerners middag. Norsk realityserie fra 2019. 20.30 Ja vi elsker camping. Norsk dokusåpeserie fra 2019. 21.30 Drapet i Holmenkollen. Norsk dokumentarserie fra 2017. 22.30 Insider. Norsk dokumentarserie fra 2019. 23.30 Brille (r). Norsk underholdningsserie fra 2017. 00.30 Special Victims Unit (r) 01.25 CSI (r) 02.25 Castle (r) 03.25 Morgan og Ola-Conny i USA (r) 04.15 Gossip Girl 05.05 Rik på rabatt 05.30-06.00 Verdens morsomste barn (r)

06.00 Fresh Off the Boat 06.25 Nanny (r) 06.45 Nanny 07.10 Masterchef Canada (r) 07.55 The Ellen DeGeneres Show 08.40 Dr. Phil (r) 09.35 Dr. Phil 10.35 NCIS: New Orleans 11.30 NCIS: Los Angeles 12.30 Lethal Weapon 13.30 Eventyrlig oppussing (r) 14.30 Masterchef Canada 15.30 The Real Housewives of Beverly Hills 16.30 Svenske Hollywoodfruer 17.30 Luksusfellen Sverige 18.30 Eventyrlig oppussing. Norsk oppussingsprogram fra 2016. 19.30 Boligjakten. Norsk livsstilsprogram fra 2018. 20.30 Luksusfellen. Norsk livsstilsprogram fra 2018. 21.30 Paradise Hotel. Norsk realityserie fra 2018. 22.30 Lethal Weapon. Am. actionserie fra 2018. 23.30 Sex og singelliv. Am. komiserie fra 2000. 00.50 Paradise Hotel (r) 01.50 Love Island UK 03.30 Luksusfellen Sverige (r) 04.15 Svenske Hollywoodfruer (r) 05.0506.00 Posh Pawn

MANDAG 18. MARS 06.30 Nyhetsmorgen 09.00 Med hjartet på rette staden (r) 09.50 Hvorfor biter fisken? (r) 10.30 Columbo (r) 12.00 NRK Nyheter 12.15 Nye triks (r) 13.10 Tobias på kakeeventyr (r) 13.40 Skattejegerne (r) 14.10 Tidsbonanza (r) 15.00 Solgt! (r) 15.30 Monsen, Monsen og Mattis (r) 16.00 Heftige hus (r) 17.00 NRK Nyheter 17.15 Bli med heim (r) 17.30 Oddasat – nyheter på samisk 17.45 Tegnspråknytt 18.00 Det ville Mexico (r). Br. naturserie fra 2017. 18.50 Distriktsnyheter. Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon. 19.00 Dagsrevyen. Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med sport og vær. 19.45 Reindrømmen. Norsk dokumentarserie fra 2019. 20.25 Norge nå. Norsk talkshow fra 2019. 20.55 Distriktsnyheter. Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon. 21.00 Dagsrevyen 21. Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med Norge i dag, sport og vær. 21.20 Tunnelen. Br./fr. krimserie fra 2016. 22.56 Distriktsnyheter. Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon. 23.00 Kveldsnytt. Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med sport og vær. 23.15 Vera (r). Br. krimserie fra 2017. 00.45 The Two Faces of January. Br./fr./am. drama fra 2014. 02.20 Columbo (r) 03.50 Concorde – gjennom lydmuren (r) 04.4005.30 Det ville Mexico (r)

06.00 Home and Away (r) 06.30 Nyhetene 06.55 God morgen Norge 10.00 God morgen Norge 12.00 Dyrepasserne (r) 13.00 Veterinærene 14.00 Masterchef Sverige 15.00 Bolighjelpen – Vancouver (r) 16.00 Sommerhytta (r) 17.00 Home and Away 17.30 Oppgrader! (r) 18.30 Nyhetene. Siste nytt fra TV2s nyhetsredaksjon. 18.45 Været. Værutsiktene for i dag og de neste dagene. 18.50 Sportsnyhetene. De siste nyhetene innen sport. 19.00 Sommerhytta. Norsk realityserie fra 2019. 20.00 Kjendis søker kjæreste. Norsk realityserie fra 2019. 21.00 Nyhetene. Siste nytt fra TV2s nyhetsredaksjon. 21.20 Været. Værutsiktene for i dag og de neste dagene. 21.25 Sportsnyhetene. De siste nyhetene innen sport. 21.40 Åsted Norge. Norsk dokumentarserie fra 2019. 22.40 Sporløs (r). Norsk dokumentarserie fra 2018. 23.40 Hawaii Five-0. Am. dramaserie fra 2018. Lederen for et pyramideselskap som selger kosmetikk blir funnet drept, og Five-O-teamet har en lang liste over personer som kan ha ønsket vedkommende død, å jobbe med. 00.40 Criminal Minds (r) 01.30 Hawaii Five-0 (r) 02.25 Blindspot (r) 03.25 Blue Bloods (r) 04.20 Bonanza (r) 05.25-06.00 Oppgrader! (r)

TIRSDAG 19. MARS 05.30 Norge nå (r) 06.30 Nyhetsmorgen 09.00 Med hjartet på rette staden (r) 09.50 Hvorfor biter fisken? (r) 10.30 Columbo (r) 12.00 NRK Nyheter 12.15 Nye triks (r) 13.10 Tobias på kakeeventyr (r) 13.40 Skattejegerne (r) 14.10 Tidsbonanza (r) 15.00 Solgt! (r) 15.30 Monsen, Monsen og Mattis (r) 16.00 Heftige hus (r) 17.00 NRK Nyheter 17.15 Bli med heim (r) 17.30 Oddasat – nyheter på samisk 17.45 Tegnspråknytt 17.50 Verdens søteste valper og kattunger (r) 18.35 Extra 18.50 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen 19.45 Helt alene 20.25 Norge nå 20.55 Distriktsnyheter 21.00 Dagsrevyen 21 21.20 Debatten. Direktesendt debattprogram med programleder Fredrik Solvang. 21.50 Innafor. Norsk dokumentarserie fra 2019. 22.50 Norge fra lufta. Norsk reportasje fra 2018. 22.55 Distriktsnyheter. Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon. 23.00 Kveldsnytt. Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med sport og vær. 23.15 Studio Sápmi. Samisk talkshow fra 2019. 23.45 Den ultimate agent (r). Norsk realityserie fra 2019. 00.45 Chicago Fire (r) 01.25 Reindrømmen (r) 02.05 Tidstyvene (r) 03.00 Columbo (r) 04.25-05.15 Verdens søteste valper og kattunger (r)

06.00 Home and Away (r) 06.30 Nyhetene 06.55 God morgen Norge 10.00 God morgen Norge 12.00 Dyrepasserne (r) 13.00 Veterinærene 14.00 Masterchef Sverige 15.00 Bolighjelpen – Vancouver (r) 16.00 Sommerhytta (r) 17.00 Home and Away 17.30 Oppgrader! (r) 18.30 Nyhetene. Siste nytt fra TV2s nyhetsredaksjon. 18.45 Været. Værutsiktene for i dag og de neste dagene. 18.50 Sportsnyhetene. De siste nyhetene innen sport. 19.00 Sommerhytta. Norsk realityserie fra 2019. 20.00 Tid for hjem. Norsk livsstilsprogram fra 2019. 21.00 Nyhetene. Siste nytt fra TV2s nyhetsredaksjon. 21.20 Været. Værutsiktene for i dag og de neste dagene. 21.25 Sportsnyhetene. De siste nyhetene innen sport. 21.40 Grey's Anatomy. Am. dramaserie fra 2018. 22.40 The Good Doctor. Am. dramaserie fra 2018. 23.30 Station 19. Am. dramaserie fra 2019. Andy og Sullivans skjebne er uviss etter den voldsomme stormen, og de sitter fast i den veltede hjelpebilen. 00.25 Criminal Minds (r). Am. krimserie. Justisdepartementet arresterer Hotch og anklager ham for konspirasjon. 01.20 Hawaii Five-0 (r) 02.20 Blindspot (r) 03.15 Blue Bloods (r) 04.10 Bonanza (r) 05.25-06.00 Oppgrader! (r)

06.00 Home and Away (r) 06.30 Nyhetene 06.55 God morgen Norge 10.00 God morgen Norge 12.00 Dyrepasserne (r) 13.00 Veterinærene 14.00 Masterchef Sverige 15.00 Bolighjelpen 16.00 Sommerhytta (r) 17.00 Home and Away 17.30 Oppgrader! (r) 18.30 Nyhetene. Siste nytt fra TV2s nyhetsredaksjon. 18.45 Været. Værutsiktene for i dag og de neste dagene. 18.50 Sportsnyhetene. De siste nyhetene innen sport. 19.00 Sommerhytta. Norsk realityserie fra 2019. 20.00 Sporløs. Norsk dokumentarserie fra 2018. 21.00 Nyhetene. Siste nytt fra TV2s nyhetsredaksjon. 21.20 Været. Værutsiktene for i dag og de neste dagene. 21.25 Sportsnyhetene. De siste nyhetene innen sport. 21.40 En kveld hos Kloppen. Norsk livsstilsprogram fra 2018. 22.40 Best før. Norsk komiserie fra 2017. 23.15 Klovn. Da. komiserie fra 2018. 23.45 Andra åket. Sv. komiserie fra 2018. Hotellkongen Peter Stordalen vil kjøpe både Gammelgården og det konkurrerende Högfjällshotellet. 00.25 Criminal Minds (r). Am. krimserie. Criminal Minds er tilbake for fullt med den spennende fortsettelsen fra forrige sesong. 01.20 Hawaii Five-0 (r) 02.20 Blindspot (r) 03.15 Blue Bloods (r) 04.10 Bonanza (r) 05.25-06.00 Oppgrader! (r)

©Universum

ONSDAG 20. MARS 05.15 Norge nå (r) 06.30 Nyhetsmorgen 09.00 Med hjartet på rette staden (r) 09.50 Hvorfor biter fisken? (r) 10.30 Columbo (r) 12.00 NRK Nyheter 12.15 Nye triks (r) 13.10 Tobias på kakeeventyr (r) 13.40 Skattejegerne (r) 14.10 Tidsbonanza (r) 15.00 Solgt! (r) 15.30 Monsen, Monsen og Mattis (r) 16.00 Heftige hus (r) 17.00 NRK Nyheter 17.15 Bli med heim (r) 17.30 Oddasat – nyheter på samisk 17.45 Tegnspråknytt 17.55 Det ville Mexico (r) 18.50 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen. Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med sport og vær. 19.45 Iskald (r). Norsk dokumentarserie for familien fra 2019. 20.15 Norge nå. Norsk talkshow fra 2019. 20.55 Distriktsnyheter. Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon. 21.00 Dagsrevyen 21. Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med Norge i dag, sport og vær. 21.20 Trygdekontoret. Norsk dokumentarserie fra 2018. 22.10 Hvorfor tiden flyr. Fr. feelgood-dokumentar. 23.02 Distriktsnyheter. Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon. 23.05 Kveldsnytt. Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med sport og vær. 23.20 Torp (r). Norsk intervjuprogram. 23.50 Korrupsjonsjegerne (r). Br. krimserie fra 2017. 01.45 Det ville Mexico (r) 02.40 Innafor (r) 03.40-05.10 Columbo (r)


pĂĽ trĂĽden Har du tips du gjerne vil dele med leserne av Ă…s Avis?

64 95 63 33 E-post: post@aasavis.no Telefon:

Under eika Navn: Nina Gundersen Alder: 49 Yrke: LĂŚrer Bor: Kroer

Fikk pris: Ida Miriam Eckmann er tildelt Lions Ungdomspris 2019. Prisutdeler er Oddvar Haga i Lions Club Ă…s.

– Hva er bra med Ås? – Den unike naturen, folka, spennende bygdemiljø og ekspansiv kommuneutvikling. – Er det noe du savner her? – Natteravner og en koselig kafÊ og utsalg som selger hjemmebakst pü ettermiddag, kveld og helger. – Hvordan ser Ås ut om 10–20 ür? – Ås har blitt et senter for utvikling og forskning i Norge og har ekspandert til et kollektivt knutepunkt. Og i Kroer ligger den nye testlabben til Nordens største selskap innen klimaforskning. – Hva fikk deg til ü velge utdanning og jobb? – Tilfeldigheter, nysgjerrighet og vanskeligheter med ü takke nei til utfordringer. – Hva er din favorittrett? – Gubbens eksotiske hot-fürikül.Foto: Bonsak Hammeraas

Miriam (19) fikk Lions ungdomspris Favorittretten er gubben sin eksotiske hot-fĂĽrikĂĽl 

Nina Gundersen

– Nett eller papir? – Blir mye av begge. – Hva ser du pĂĽ TV? – Bare surr og vas. – Hva ville du tatt med deg pĂĽ en øde øy? – Nabofrua đ&#x;¤Ł -–Har du en bok du kan anbefale? -–Linda Olsson ÂŤLa meg synge

deg stille sanger. -–Hva liker du ü lese om i Ås Avis? -–Om alt det spennende som skjer i Kroer av revy, festivaler og arrangement i kulturkirken. -–Hva er din siste kulturopplevelse? -–Lyttelunsj pü Ås kulturhus.

■üs i gamle dager Fotografier til spalten er utlünt av Ås kommunes lokalhistoriske arkiv, ved Carl F. Høeg, carl.hoeg@ as.kommune.no. Høeg skriver ogsü spalten. Har du bilder fra gamle dager du ønsker ü dele med vüre lesere? Send dem til post@aasavis.no

Lions ungdomspris for 2019 ble onsdag tildelt fløytist Ida Miriam Eckmann (19) for sin allsidige innsats i Ås Jente- og Guttekorps.

– Det har sü langt blitt nÌrmere ti komposisjoner. Stykkene er tilpasset den enkelte utøvers nivü, hovedsakelig hovedkorpset. Jeg har ogsü skrevet for juniorkorpset, sier fløytisten Ida til Ås Avis etter ü ha mottatt musikkprisen.

ÅS: – Årets ungdomspris tildeles en meget verdig kandidat. Ida Miriam Eckmann har utmerket seg med innen Ås Jente- og Guttekorps pü en rekke omrüder, büde som utøver pü fløyte, instruktør, komponist og hjelpelÌrer. Hun er et forbilde og rollemodell for musikantene i korpset, sa Oddvar Hage fra Lions Club Ås, og overrakte diplom og sjekk til prisvinneren.

Videre forteller hun at det ü spille i korps er en fin fritidsaktivitet som hun har hatt stor glede av siden spillingen startet for tretten ür siden. Det siste üret har hun tatt et friür og bare konsentrert meg om spillingen, men fra høsten av reiser til England for ü studere. – Da kommer jo 10.000 kroner godt med, sier en glad Ida Miriam Eckmann. I begrunnelsen for tildelingen la Lions ogsü vekt pü allsidigheten Ida Miriam har vist. I tillegg til at hun utvikler seg musikalsk er hun et forbilde og en rollefigur. At hun dessuten er pliktoppfyllende og en god ambassadør for korpset, samtidig som hun er en stor bidragsyter i dugnader og drift, ble ogsü vektlagt av Lions Club Ås.

Komponist Ida Miriam Eckmann har spilt fløyte i korpset siden 2006. Hun fikk etter hvert et godt grep om fløytespillingen, noe som ogsü smittet over pü andre. Men ungjenta nøyde seg inne bare selv og spille. Hun begynte ogsü ü komponere, ikke bare til seg selv men ogsü til flere enkeltmedlemmer i korpset.

Universitet

Unn deg en god fotbehandling. Jeg har ledig kapasitet. KveldsĂĽpent flere dager i uken. Kun Autoriserte Fotterapeuter. Ring: 64866699/92404049, Moerveien 5, Ă…s

1975

Ă˜stensjøvannet. Det var minus 8 grader ved Ă˜stensjøvannet 10.

februar 1975 – ikke sü ulikt temperaturen, om morgenen, 10. mars 2019. Foto: Vidar Asheim

Profile for Amedia Annonseproduksjon AS

Ås Avis - 14. mars  

Les torsdagens utgave av Ås Avis gratis her

Ås Avis - 14. mars  

Les torsdagens utgave av Ås Avis gratis her