__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

GOD PÅSKE!

NR. 1 • 2021 ÅRGANG 24

Øyer magasinet påske 2021

ut på tur

i påsken Sjekk ut turtipsene på side 20 og 28

KRISE, VEKST OG SPENSTIGE PROSJEKTER side 16

NORGES STORE TURSJOKOLADE side 14 og 15

Vann og avløp med grønn profil side 46 og 47

EYES

troen på en drøm

side 58, 59 og 60


VI HAR ÅPENT HELE PÅSKEN SERVERING AV NYSTEKTE VAFLER OG KAFFE LETT LUNSJ FRA KL 11:00 – 15:00

BESTILL GJERNE BORD FOR DAGENS 3-RETTERS MIDDAG: firmapost@ilsetra.no FRA KL 18:00 – 21:00

Foto: Anette Aaen

Foto: Joakim Mangen Foto: Joakim Mangen

2 ØYERmagasinet


Foto: Åse Kari Gravråk

Øyermagasinet NR. 1 - 2021. Mars Redaksjonelt ansvar: GD reklame Annonser: GD reklame, annonse@gd.no Layout og grafisk produksjon: GD reklame Trykk: Grøset Trykk AS Opplag: 6400 eksemplarer Foto cover: Steffen Hänsel

TIPS

ØYERMAGASINET! oyermagasinet@gd.no

INNHOLD Påskefjell og hytteliv Det er akkurat et år siden hjemmepåske og hytteforbud dalte ned i pandemiens ånd. I år blir det - etter alt å dømme - atter sol og glede ved hytteveggen etter gnistrende skiturer i Øyerfjellets vakre vinterlandskap. Og ganske sikkert vil vi denne påsken sette ekstra stor pris på muligheten vi har til å nyte påskefjell og hytteaktiviteter. Tips til skiturer, Kvikk Lunsj, hytteliv og egg. Påskeegg. God mat. Kjærlighet og trolldom (!) Dette er noe av det du kan lese om i vår påskeutgave. Nytt fra kommunedirektøren og påskehilsen fra ordføreren er selvsagt inkludert, pluss smakebiter fra kultur- og næringsfronten. Husk solkrem og antibac i sekken, glem det som ikke er viktig og nyt lyse lange dager.

Riktig god påske!

38 og 39 Kjærlighet og trolldom i Øyer

22 - 24 Selvgjort er velgjort på Mosetertoppen 53 og 54 Ingen påske uten egg 29 - 35 Hærdera 55 Øyer Næringsråd 50 og 51 ØTI

6 og 7 Smaken av Nermo

ØYERmagasinet 3


Foto: Privat

Janicke Fürst designer og produserer 3D-kart over fjell- og hytteområder i Norge.

Kart over Hafjell og Sjusjøen i 3D relieff-format I 2019 begynte Janicke Fürst å designe og produsere kart i 3D relieffformat. Selve formatet som gir et levende og nøyaktig inntrykk av fjell og naturformasjoner er ikke noe nytt, men at det lages i skalaen 1:35 000 over fjell- og hytteområder i Norge er derimot helt nytt. Av Åse Kari Gravråk – Jeg fikk ideen etter å ha bodd mange år i Sveits. Der hadde jeg et slikt kart over området jeg bodde, det var både praktisk og fint. Det er jo vanlig i Alpene og MellomEuropa, men når jeg prøvde å finne noe tilsvarende i Norge fant jeg det ikke. Det fikk jeg lyst til å gjøre noe med. Nyttig og dekorativt Janicke Fürst (47) bruker mye av sin fritid ute i naturen og på fjellet. Står masse på ski, er toppturentusiast og klatrer i fjell, og kart har hun selvsagt alltid med på telefonen.

Så hva skal vi egentlig med 3D-kart på veggen? – Det er veldig gøy at teknologien går så fort, men selv om vi har 3D-kart på smarttelefon er ikke det nok, mener Janicke. – Når du har et 3D-kart i skalaen 1:35 000 på veggen, gir det et helt annet inntrykk. Her er ruter, topper, høydemeter, vann og steder lett forståelig selv for den mest uerfarne. Ikke minst er det moro for barn. Dette relieff-kartet gir en helt annen opplevelse. Og når du i tillegg har det innrammet i heltre eik, da har du et kunstverk på 105x75 cm på veggen. God respons – Det er veldig gøy å gå hele veien fra idé til ferdig produkt, sier Janicke. Gründeren har fått god respons siden hun etablerte Ekte Kart AS i 2019. Hun får mange henvendelser fra områder som foreløpig ikke er laget i 3D. Men Janicke tar gjerne i mot forhåndsbestillinger, et minimum på 30-40 i bestilling bør det være før nye kart produseres.

Kart over Hemsedal og Jotunheimen slo først an, så kom Kvitfjell og Skeikampen, og nå er altså Hafjell og Sjusjøen klart. Kartet strekker seg fra Sjøseterfjellet i nord til Mesnali i sør, og store deler av Lillehammer er også med. Grensen i øst går ved Raudfjellet, så her kan du følge Birkebeinertraseen fra Raudfjellet og ned til Lillehammer. Kartene er for tiden utstilt i 2.etg. på Strandtorget. I tillegg til å designe og produsere 3D-kart driver Janicke en servicebedrift på Fornebu der hun bor. Og før hun flyttet dit bodde gründeren i London og Sveits, jobbet som investor, trader og forvalter. Du kan lese mer om Janickes 3D-kart på nettsiden www.ektekart.no

Ikke minst er det moro for barn. Dette relieff-kartet gir en helt annen opplevelse Janicke Fürst

4 ØYERmagasinet


Velkommen til oss! Våre dyktige fagpersoner plukker ski som passer deg og ditt ferdighetsnivå. Alle ski kontrollmåles og smøresoner avmerkes. Vi gir også gode råd og tips om skismøring og prepping av ski. Du kan selvfølgelig også levere dine ski til oss så gjør vi jobben for deg!

Vi holder åpent skjærtorsdag, langfredag og 1. påskedag! ÅPNINGSTIDER: Mandag - torsdag: Fredag: Lørdag: Søndag: Følg oss på:

COOP EXTRA

09:00 09:00 09:00 10:00

- 17:00 - 20:00 - 18:00 - 18:00

Sport 1 Hafjell / sport1hafjell

KONGSV

EGEN

Sc

an

dic

Ha

fje

E6

ll

E6

Kongsveien 10, 2636 Øyer / Tlf: 61 27 76 11

ØYERmagasinet 5


SNART KLAR : Lammecarré med rødvinssaus, danderes med grønn asparges og friterte pastinakkskiver.

6 ØYERmagasinet


Smaken av

Nermo Den er smaken av lokale råvarer, tilberedt av lokal kokk og servert på det tradisjonsrike familiedrevne hotellet. Som ligger noen passe hundre meter nord for Hafjell-bakken og nedenfor den gamle pilegrimsleden. Av Anne Stokke

Bli med inn på Nermo hotell og les (og lær om du vil) om hvordan Nermo- kokken tilbereder påskelammet. Ved denne anledning kommer det i form av et fristende stykke lamme-carré, svøpt i et grønt dekke av rosmarin, timian, basilikum, hvitløk og pepper. Det er påskens godlukt. – Vær spandabel – Vær raus med saus, begynner kokken, Morten Romsås. Han er hjemmehørende litt lenger nord i bygden, på Tretten. Han sjefer på Nermo-kjøkkenet «etter å ha fartet litt rundt omkring på kokkers vis», sier han. – Raus? – Ja, raus, spandabel med godsakene. Bruk seterrømme og kremfløte, ikke noe lettvarianter om du skal lage god mat. Og vil du heller ha en rødsvinsjy til påskelammet, slik jeg foreslår i dag, så ikke spar på skjeene når du legger opp maten. Ærlig mat Romsås snakker om ærlig mat. Om å ikke ta snarveger, men å gjøre det ordentlig, bruke tid, lage fra bunnen. Og være nøye på råvarene. – Gjester etterspør lokale, sporbare råvarer. Hvor kommer kjøttet fra, er grønnsakene dyrket i bygda? – Da er det fint å kunne svare: Nermo bruker lokale råvarer så langt det lar seg gjøre. Kjøtt skåret og foredlet på Hafjell slakteri, grønnsaker fra Gillebo, bringebær fra Moe og så videre. Og siden direktøren, Johannes Nermo, er elgjeger, er vi også selvforsynte med viltkjøtt. Det samme gjelder svinekjøtt. Utegangsgrisen på Nermo-sætra på Hornsjøen snøfter i seg frisk fjelluft før den ender som svinefilet og julesylte.

Til jul ble det laget 75 kg sylte, noe ble solgt i vakuumpakker, som et aldri så lite overskuddsprodukt fra kjøkkenet på Nermo. På stabburet henger spekeskinkene og godgjør seg. – Det er også et mål at vi skal bli flinkere til å bruke ørret og sik fra lokale fjellvann. Ikke sååå vanskelig Tilbake til carreen. Den ligger der ferdig stekt, passe stekeskorpe, passe rosa og veldig delikat. Kokken trimmer kjøttstykket før det går i stekepanna, ved å fjerne kjøttet mellom ribbene. – Det er ikke vanskelig, men spør gjerne om hjelp om du handler i ferskvaredisken. Det er IKKE vanskelig å tilberede et stykke carré. Har du gjort noen forberedelser dagen før, er mye gjort på en time ved benken. Ratatouillen, den franske grønnsakstuingen, som jeg bruker som tilbehør i dag, kan trygt lages på forhånd. Og blir det rester, så bruk dem neste dag, til pasta, for eksempel. Søtt punktum Heller ikke desserten skal holde noen hyttekokk borte fra løypene. Panna cotta trives utmerket med en overnatting i kjøleskap, fruktsalaten det samme. Vel bekomme!

ØYERmagasinet 7


TRADISJON: Nermo har tatt i mot påsketurister i halvannet hundre år. Pandemien tar ikke hensyn til det.

Krevende år – Det har vært krevende tider for Nermo tidligere også, men ingen ting kan måle seg med det vi står i nå, sier Johannes Nermo. – Det vil ta mange år før vi er helt oppe igjen, sier sjefen for familieforetaket. Tirsdagen i påskeuka i 1932 brant hotellet, dagen etter skulle det daværende vertskapet Johannes og Agnethe Nermo tatt i mot et hundretalls påskegjester fra fjern og nær. Nå er det koronasituasjonen som tærer på nattesøvnen.

GEVIR: Nermo-verten Johannes Nermo er elgjeger. Det synes ikke bare i fryseren, men også på veggen i foajeen.

– Jeg ligger sjelden våken om natta og grubler, men nå… Nå har jeg veldig vondt av personalet, alle de dyktige medarbeiderne våre. Vi må ta vare på dem til det igjen blir normal aktivitet på hotellet. De statlige støtteordningene rekker ikke til, og Nermo har måttet ta av egne midler, midler som var øremerket vedlikehold, for å nå rundt.

Vintersesongen har så langt vært utfordrende, med innreiseforbud fra utlandet og restriksjoner som har rammet næringen hardt. – Vi kommer oss på beina, men tid vil det definitivt ta, sier Nermo.

den gode påskesmaken

LAMMECARRÉ Kokken har brukt lammekjøtt levert av lokale Hafjell slakteri. Carreen er urtemarinert i en blanding av rosmarin, timian, basilikum, hvitløk, revet sitronskall, salt og nykvernet pepper. Kjøttet brunes i olje og smør i stekepanne, og settes deretter inn i stekeovn på 70 g C til kjernetemperaturen når 57 g C. RATATOUILLE Du trenger løk, hvitløk, paprika, hakket tomat, tomatpuré og urter. Fres grønnsakene i olje, slå på litt hvitvin og kok den ut. Tilsett tomatene og pureen og småkok videre sammen med urtene. Juster smaken søtt, salt og syrlig. RØDVINSSJY Finhakk sopp, løk og bacon og fres i en kjele. Tilsett rødvin og la den koke inn. Tilsett buljong eller kraft og juster etter egen smak. Tips fra kokken: For å få en litt rundere smak, tilsettes litt brunt sukker, sitron, urter (rosmarin og timian). Monteres med romtemperert meierismør.

HASSELBACKPOTETER Skrell potetene og skjær dem i skiver, men obs! ikke helt gjennom. Et tips er å legge potetene utenfor kanten av skjærefjøla når du skal bruke kniven. . Da skjærer du ikke helt gjennom. Ha potene ildfast form og pensle dem med smeltet smør. Krydre med salt og pepper etter smak. Bakes i ovn på 220 g C i ca. 20 min.

8 ØYERmagasinet

Ta så ut formen og pensle med mer smør. Stekes videre i ca 20 min eller til potetene er møre og har fått en pen, gyllen farge. Dryss evt. finhakket kruspersille over rett før servering. Dryss også ev.t litt parmesan over om du ønsker det. PANNA COTTA Dette trenger du: 1 l fløte 4 stk stjerneanis 2 vaniljestenger 2 dl sukker 5 plater gelatin Blandingen kan tilsettes andre smaker, som sitrus, karamell, sjokolade og bær. Slik gjør du: Hell blandingen over i porsjonsglass og la stå kjølig til den stivner. Legg over noen skjeer fruktsalat av det du måtte ha på kjøkkenet, og mariner gjerne i cointreau. Vil du pynte dessertskålen, kan du steke litt hvit sjokolade på brett med bakepapir, 140 g C til sjokoladen er gyllen. Avkjøles og finhakkes.


Sving innom oss på tur til hytta 65 BUTIKKER / GRATIS PARKERING ÅPENT 09-20 (18)

Takk for at du handler lokalt

STRANDTORGET.NO / ØYERmagasinet 9


Monica beste FK-ambassadør Monica Elvestrand i FK-butikken i Øyer er kåret til Årets butikkselger i Felleskjøpet. Av Anne Stokke

GULT OG GRØNT: Monica Elvestrand fikk fart på FK-utsalget i Øyer. Nå er hun kåret til FKs beste butikkselger. Arkivfoto: Anne Stokke – Vi er veldig stolte av den jobben Monica legger ned. Så vi synes utmerkelsen er vel fortjent. Det sier butikksjef Sigmund Staum ved Felleskjøpet Agri (FK) i Lillehammer. Utsalget i Øyer administreres herfra.

kundene på. – Vi kaller det å ha «Et grønt hjerte», sier Staum. Konsernet er med en omsetning på 15 milliarder kroner i året den viktigste leverandøren av driftsmidler til landbruket.

Engasjement Det var mange nominerte til bransjeprisen, FK har rundt 100 butikker over det ganske land. Ett av kriteriene juryen la vekt på da den skulle kåre vinneren, var engasjement for jobben, for salget og for måten de møter

Krumtappen Monica Elvestrand er krumtappen i butikken, som ligger i svingen nedenfor Nermo. En beskjeden plassering, men folk, både bønder, øyværinger ellers og hyttefolk finner fram til lokalene Monica viser veg.

I 2020 kunne Øyer-avdelingen vise til en vekst i omsetningen på 35 prosent. – Det er veldig gledelig, konstaterer Staum, som nå ser på muligheten for å kunne oppgradere forretningen. På Monica vanket det gavesjekk, blomster og kake som synlige bevis på at hun er den beste ambassadøren blant butikkansatte i FK.

Skøyte-ståk i BUA Da kulda satte inn, eksploderte utlånet av skøyter i BUA på Tingberg. BLÅST: Vinterens vinner er - skøyter! Tomme hyller er klar for utskifting til sommerutstyr. Kathrine Koen holder orden på utlånet. Foto: Anne Stokke Islagte baner, tjern og vatn har vakt til live interessen for å gå på skøyter. Et enslig par var det eneste som sto igjen i hylla da vi var innom en ettermiddag seinvinters. Tok av – Slik har det vært siden nyttår. Skøyter og ski har vært på utlån hele tida. Det er fint! BUA blir brukt, og blir brukt mye og av mange. Det er in å låne, det ligger i tida å ha en utstyrsbank som alle kan låne fra. Det sier Mona Skurengslien Svegården. Hun er daglig leder i Frivilligsentralen med ansvar for BUA. BUA er en nasjonal, ideell organisasjon som jobber for at barn og unge skal få mulighet til å prøve varierte aktiviteter gjennom

10 ØYERmagasinet

gratis tilgang til utstyr. Utlånsperioden er ei uke. Nytt utstyr Alt utstyr i BUA er kjøpt nytt. Det er handlet utstyr for vinter- og sommerbruk for rundt 600 000 kroner siden oppstarten i februar for to år siden. Sparebankstiftelsen og Gjensidigestiftelsen bidro med oppstartsmidler. Nå er en bevilgning på 100 000 kroner fra Barne-, ungdoms og familiedirektoratet (Bufdir) blant annet brukt til å lønne en medarbeider som har ansvaret i BUAs åpningstider, noen timer to dager i uka.

Av Anne Stokke

Brukthjørnet BUA tar gjerne mot brukt utstyr og klær under forutsetning at det er helt, rent og brukbart. Det er fritt fram å forsyne seg av utstyret i brukthjørnet i lokalet. Ting som ikke lenger er brukbart til utlån, havner hos GLØR. Etter påske starter utskiftingen til sommerutstyr. Sykler, svevesenger, hengekøyer, bålpanner, backraft (oppblåsbare båter og kajakker) blir nok utlånsvinnere denne sommeren også, spår Svegården.


Vi retter bunaden din på systua.

ØYERmagasinet 11


REGISTRER DEG PÅ https://eidsiva.net/gdhytte

og få gratis tilgang til GDhytte.no

GDHYTTE.NO

Uten kostnad for deg som er Eidsiva Bredbånd fritidskunde! Vi gir deg gratis tilgang til ny nettavis! GDhytte.no - skreddersydd for hyttefolket Gudbrandsdølen Dagningen har lansert en egen digital avis for hytteeiere. GD hytte inneholder relevante nyheter for deg som hytteeier og et fordelsprogram som vil gi rabatter og bonus på lokale arrangement og butikker. Som fritidskunde hos oss får du gratis tilgang til gdhytte.no. Ordinær pris for abonnement er kr 49,- pr måned.

12 ØYERmagasinet


Best på sittekomfort! Vedlikeholdsfrie cedertre møbler montert og levert fraktfritt i Øyer kommune. HytteHygge – din lokale interiørleverandør. Velkommen til vår butikk på Hafjell Torget, Hunderveien 20, 2636 Øyer.

HytteHygge interiør og utemøbler Hafjell

hyttehygge

hyttehygge.no

Tlf. 900 22 506 ØYERmagasinet 13


HISTORISK TILBAKEBLIKK

Norges store

tursjokolade

Foto: @madeleinekalelic

Foto: Freia

14 ØYERmagasinet


Formen på sjokoladen var som skreddersydd for anorakklomma, og næringsinnholdet gikk for å være på samme nivå som ett egg og to skiver med smør. Med andre ord: en kvikk lunsj! Den nye kjekssjokoladen ble allerede ved lanseringen i 1937 kalt den ideelle tur- og reserveproviant.

Sannsynligvis hadde det sammenheng med at sjokolade var en viktig proviant da polarhelten Amundsen nådde Sydpolen i 1911.

på sukker og kvaliteten på melet, men da Norge arrangerte vinter-OL i Oslo i 1952 ble det solgt utrolige 10 millioner Kvikk Lunsj.

Vinter-OL 1952 Under og etter krigen, mellom 1941 og 1949, ble produksjonen av Kvikk Lunsj stoppet blant annet på grunn av mangel

20 millioner Kvikk Lunsj i påsken I påsken 2019 spiste vi 20 millioner Kvikk Lunsj. Totalt blir 40 millioner stykk av den berømte tursjokoladen produsert på fabrikken på Rodeløkka i Oslo hvert eneste år, og alle selges i Norge. Det betyr at hver og en av oss i gjennomsnitt spiser ca. åtte Kvikk Lunsj i året, og fire av dem spises i løpet av påskeuken.

Av Åse Kari Gravråk Det hele startet med at Freias grunnlegger Johan Throne Holst, en gang tidlig på 30-tallet gikk seg vill i marka sammen med en forretningsforbindelse. Turkameraten klaget over at Throne Holst ikke hadde tatt med seg sjokolade på turen, og dette kunne Throne Holst aldri glemme.

Resirkulerbar plast Du husker kanskje sølvpapiret sjokoladen var pakket inn i før i tiden? Mange savner folien, men den er fjernet av miljøhensyn og for å bevare produktets kvalitet bedre. Sjokoladen pakkes nå inn i emballasje av resirkulerbar plast.

Salget eksploderte Noen år senere kom det aller første partiet med Kvikk Lunsj ut på markedet. I begynnelsen ble den laget med mørk sjokolade og det slo ikke an, men etter at de byttet til lys sjokolade ble det andre boller. Salget eksploderte, og kjekssjokoladen ble like selvfølgelig på tur som det hypermoderne sportsplagget på 30-tallet, nemlig anorakken. Sjokolade som ernæring Sjokoladen var lett å bære og lett å fortære. Sjokolade som ernæring under strabasiøs fysisk utfoldelse var for øvrig vel etablert allerede ved lanseringen av Kvikk Lunsj.

Freia I dag er Freia er en del av Mondelez ~ International, Norges ledende snackselskap. Våre norske røtter kan spores helt tilbake til etableringen av Freia i 1889. I 1898 gjorde Throne Holst bedriften om til et A/S, og det er dette året vi regner som starten på Freias historie.

Kilder: Freia.no og Kiwi.no Foto: Freia

Gausdal

RANA SOFAGRUPPE STORT UTVALG

Vårtegn

I HAGEMØBLER! Kom innom og se vår flotte interiøravdeling med masse fint til hus og hytte.

ANHOLT SOFAGRUPPE

Få vårfølelsen hos oss med vårblomster og såfrø

Hageland Gausdal • Du finner oss på Segalstad Bru! Vestringsvegen 18, 2651 Østre Gausdal Tlf. 61 22 46 66 www.hageland.no

Til alle livets anledninger!

• Blomster og planter • Busker og trær • Eget binderi • Gave- og interiørartikler • Utkjøring etter avtale • Hagemøbler • Utleie av henger

Åpningstider: Mandag - fredag 9-17. Lørdag 9-15. Søndag stengt. Utvidet åpningstid i sesong, se hageland.no

ØYERmagasinet 15


ØYER 2021:

Krise, vekst og spenstige prosjekter

Ordfører Jon Halvor Midtmageli gjør opp status for Øyer etter første kvartal i 2021. Han leder ei bygd som både er attraktiv og framoverlent, samtidig som deler av næringslivet sliter tungt etter koronaen.

I første del av 2021 preges Øyer av stor aktivitet og mange spennende pågående og kommende prosjekter. Øyer er i vinden som aldri før. Samtidig skygger en verdensomfattende pandemi for sola over turistbygda. Av Jørn Dissen – Situasjonen for næringslivet i Øyer er svært todelt nå. Hyttemarkedet og bygg og anlegg har flere sysselsatte nå enn de hadde på samme tid i fjor, så det går bra. På den andre siden har vi hotell- og restaurantnæringen som ligger nede og befinner seg i en krise. Førstehjelp Midtmageli forteller at hoteller og restauranter klarte å holde folk i arbeid i 2020 gjennom vedlikehold og å ved å tære på oppstarte midler, men nå er pengene oppbrukt. Da alkoholforbudet også kom begynte folk å avbestille, så etter jul måtte dørene stenges. – Å servere mat uten et glass vin er det ingen som vil ha. Vi jobbet derfor hardt mot regjering og storting som i februar bestemte reglene for utdelingen av den lovede milliarden i ekstra midler. Det er ikke lenger snakk om omstillingsmidler. Nå er det førstehjelp. Ordføreren forteller at de, samtidig som det er tøffe tider, merker at det også er stor interesse for og stor tro på Øyer om dagen. Ny kommunedelplan og E6-utbygging Et viktig arbeid for ordføreren nå er kommunedelplan Øyer sør som handler om arbeidsplasser og videreutvikling av Hafjell som destinasjon.

16 ØYERmagasinet

– Vi har mange fordeler grunnet beliggenheten og nærheten til Oslo og jernbanen, og så lenge flere og flere bor i Oslo er hyttemarkedet ustoppelig. Vi må sette den begrensningen. Vi må finne grensegangen mellom hvor mye hytteutbygging vi må ha for å få destinasjonen til å gå rundt sett opp mot hensynet til beitebruk og jakt- og fiskeområder. Hvor grensene for utbyggingen skal gå er også viktig av hensyn til presset mot de indre fjellområdene. E6-utbyggingen er også et arbeid som berører planen for Øyer sør, og sør i kommunen har de en godkjent reguleringsplan for E6, med et fullverdig kryss på Ensby samt en gang- og sykkelveg. – Nå får vi gjennomslag for to ting som var viktig for oss så ikke folk kjører raskt forbi oss, men gir positive ringvirkninger for Øyer også. Næringsarealer i Ensby Jon Halvor Midtmageli sier at de også ønsker å videreutvikle næringsarealet rundt Ensby-krysset og at det er behov for det i regionen. – Her må vi selvsagt gå i dialog med grunneiere og prøve å få rigget de arealene slik at vi kan få noen arbeidsplasser der. Både for E6 i sør ved Ensby og strekningen fra Øyertunellen – Fåvang, som skal ut på høring i sommer, er hovedfokuset for ordføreren at vegen skal gi lokal merverdi. Å finne gode løsninger på et andre tunelløp og lokalveg som ivaretar Tretten sentrum er sentralt. Til Hafjell uten bil Et prosjekt Midtmageli ivrer veldig for er en 20 år gammel idé de har tatt opp igjen; en gondol fra Hunderfossen stasjon over til Øyer sentrum.

– Dette er noe vi bare må få til. Mange drar i samme retning om dette nå og vi er på en måte «Oslofjellet» og må rigge oss slik at folk kan komme hit uten bil og komme seg rundt i destinasjonen. Gondolen-planene er en del av pilotprosjektet Grønn mobilitet i Hafjell, og er et samarbeid med VisitLillehammer. Målet er å løfte hele regionen som en grønn arrangements- og rekreasjonsregion. Arkitektkontoret Ihuga skal i mars levere en idéskisse for hvordan man kan knytte Hafjell sammen med de andre knutepunktene i Lillehammer og Hafjell. – Et ønske er også å få til en tverrforbindelse mellom blant annet Lisetra, Mosetertoppen og Gaiastova. Ikke en brøytet veg, men en form for et transportsystem. Fremtidsoptimisme Av de mer spenstige prosjektene som kan sette Øyer skikkelig på kartet i framtiden er planene om en flerbrukshall som kan huse e-sport-arrangement i Øyer sentrum. – Dette er veldig spennende, men selvfølgelig er det kontroversielt å sette opp en stor hall i sentrum. Tomten som er aktuell ligger ved siden av ungdomsskolen i Øyer. E-sport er en «industri» som i dag overgår verdens filmindustri med flere milliarder i omsetning årlig. Da Innovasjon Norge fikk presentert prosjektskissen ga de umiddelbart tommelen opp for midler til et pilotprosjekt. – Jeg synes dette er fremtidsrettet. Miksen av alpin, hoteller, infrastruktur og e-sporthall blir helt unik, du finner ikke noe lignende i Norge. Det er artig at så mange har troen på Øyer om dagen!


LEIE

AV

TRUGER

195,-

PER

DAG

Påskeutstilling på Pellestova Åpningstider: Lørdag 27. mars fra kl. 13-17 Søndag 28. mars til og med søndag 4. april fra kl. 11-16 Bli inspirert av nettgalleriet www.ateliervidsyn.no Billedkunstner Thor-Arne Moen Tlf. 412 16 209 Ateliervidsyn_thorarnemoen Ateliervidsyn:billedkunstner Thor-Arne Moen

ØYERmagasinet 17


RØRLEGGERTJENESTER Kontakt oss!

• baderom • toalett • dusj • armatur • beredere • tilbehør • varme

GAVE: Håpet er at bildet «Hold sjela mjuk» kan innbringe 100 000 kroner når det skal under hammeren på auksjon.no. Øyer-kunstner Thor-Arne Moen har gitt bildet, daglig leder Hilde Stokke Lothe tar i mot gaven på vegne av Kirkens SOS Innlandet. Foto: Anne Stokke

Påskeauksjon for Kirkens SOS Kirkens SOS Innlandet tar årlig i mot 17000-18000 samtaler fra mennesker i krise. Selvmordsrelaterte henvendelser fra unge har økt mest i koronatida. Av Anne Stokke 120 frivillige medarbeidere sitter parat ved telefon, meldingstjeneste og chat for å ta i mot og være en samtalepart fot medmennesker i krise. Det er chat-tjenesten som har økt mest siste år, og økningen i henvendelser fra unge opp til 20 år har økt mest. Sliter Det forteller Hilde Stokke Lothe, daglig leder for Kirkens SOS Innlandet. Selv med fire ansatte i tillegg til frivilligstaben, klarer de ikke å besvare mer enn 60 prosent av henvendelsene. – Skal vi klare å besvare enda flere henvendelser, er vi avhengig av økonomisk støtte, sier hun. – Det er ekstra mange som har det vanskelig nå, isolasjon og ensomhet har medført store utfordringer for mange. – Vi trenger flere frivillige og vi trenger flere midler blant annet til opplæring og veiledning. Kirkens SOS mottar offentlige tilskudd, men er avhengig av gaver for å opprettholde og utvikle virksomheten.

Vi selger og monterer

varmepumper!

Brattbakken - 2635 Tretten Tlf. 61 27 63 55 - mob. 415 60 233

18 ØYERmagasinet

Auksjon Billedkunstner Thor Arne Moen har gitt et maleri på 100x100 cm til en nettauksjon som varer fram til påskedagen. Inntektene går uavkortet til Kirkens SOS Innlandet. Det er auksjon.no som tar seg av den digitale auksjonen, og selskapet avstår fra salær, og lar beløpet tilfalle Kirkens SOS. Bildet skal være med til Pellestova, der Moen nok en gang har påskeutstilling. – Vi må håpe at bildet kommer opp mot 100.000 kroner, Kirkens SOS fortjener alt den kan få. Arbeidet de gjør ligger hjertet mitt nært, jeg som hele yrkeslivet har arbeidet blant barn og ungdom med utfordringer, sier Moen.


ØYERmagasinet 19


tips TUR

Ut på tur i påsken Ski, brett, skøyter, truger, kjelke - her får du tips til opplevelser fra lokale kjentfolk

GOD TUR!

FAVORITTEN ER MUSDALSÆTRA – Min favorittur om vinteren finner sted på Musdalsetra på Tretten vestside. Det sier Eivind Holen Buhaug. – Her går vi nordover mot Djupdalsetra før vi kommer til Langmyra. Herfra kan man velge å gå videre nordover mot Roåker og løypenettet til Kvitfjell eller vestover mot Killia og løypenettet til Skei. Runden går så sørover til Musdalsetra igjen.

Eivind Holen Buhaug, daglig leder på Stav

Løypenettet på Musdalsetra er av meget god kvalitet, og her finnes runder for både små og store.

LANDEMERKER: På skitur over Langmyra med Roåkerknappen og Killiknappen. Foto: privat HOTELLSJEFEN PÅ ILSETRA FÅR IKKE NOK AV PORSELENSSPORENE

SNØ: Tove Djuve, daglig leder, Ilsetra hotell. Foto: privat

Telemarkingen Tove Djuve er vant til gode snø- og skiforhold på hjemlige trakter. – Eg tenkjer berre på Gaustatoppen, sier hun lattermild når vi spør om turtips i Øyerfjellet. Hun bor for øvrig på Telemarktunet ved porten til Olympiaparken på Lillehammer, og er bortskjemt med prima forhold der også. Og har altså et prima løypenett rett utenfor døra på Ilsetra, også. – Jeg mååå også nevne porselenssporene vi går i her. Jeg sender bilder av dem til det kjedsommelige for venner og kjente. Jeg vil at alle skal se hvor supert vi har det her! Og hvis jeg må få være litt høytidelig: Når jeg går på ski, kjenner jeg på stolthet over det vi har å tilby gjestene

TRUGER ER RYGGVENNLIG

Arvid Melby, gårdbruker med charolais storfe og mohairgeit. Foto: Anne Stokke

Arvid Melby byttet ski med truger da ryggen slo seg vrang. Gardbrukeren på Fjellstad har vært en ivrig skiløper i mange år. Men da han fikk ryggplager, anbefalte behandleren hans truger. Skigåing ville medføre for stor belastning. – Det er glipptakene som er verst. Jeg kunne ikke legge ut på ski og være redd for det, sier Melby. Nå har han mange turer på bak seg på truger, i skogsterreng som på fjellet. – Du kan gå lange turer, og de er fine både på ordentlig vinterføre og i overgangen mellom høst og vinter og mellom vinter og vår. Og de er kjekke å ha når du bare vil ta en kortere tur. Det går fint an å bruke truger på turen mellom Pellestova og Neveltoppen, en strekning mange går både vinter og sommer.

BRUK SKØYTEBANENE I PÅSKEN Hilde Odden Rom slår et slag for skøyter som påskeaktivitet. «Alle» går på skøyter denne koronavinteren, på islagte vann og tjern og på bane. – Vi er så heldige å ha to skøytebaner i vinter, anlegget på Aurvoll skole, som har vært i bruk noen år på Tretten og den nye banen ved Øyer idrettsplass. Det er to flotte anlegg, som det er fritt fram å bruke også i påsken. Her går det an å tilbringe en påskedag eller ettermiddag!

Hilde Odden Rom, aktivitetskoordinator i kommunen. Foto: Hanna Røberg

20 ØYERmagasinet

våre. Det flotte med Øyerfjellet er at alle løyper er like fantastiske. Det gjøres en kjempejobb av løypemannskapene, som ga seg selv felleski i julegave.

IDYLL: På Ilsetra spenner du på deg skiene rett utenfor døra. Foto: Anne Stokke -Jeg anbefaler både barn og voksne å ta trugene fatt, som en erstatning eller alternativ til ski.-Jeg fikk nye truger av familien til jul, og de har vært hyppig i bruk i den fin-fine vinteren vi har hatt. Jeg bruker staver, det blir stødigere da.fantastiske. Det gjøres en kjempejobb av løypemannskapene, som ga seg selv felleski i julegave.

ANVENDELIG: Arvid Melby bruker truger og staver til både korte og lengre turer. Foto: privat

På Aurvoll er det bord og benker og liten bålpanne til å grille pølser i, og banen er godt opplyst om kvelden. Mange har ønsket seg skøytebane i Øyer, og denne vinteren er den på plass. Frivillige ildsjeler tok initiativet, og i samarbeid med ØTI er det nå blitt en skøytebane både for den som aldri har stått på skøyter før og for de mer erfarne. Det er samlet inn penger til innkjøp av nett, mål, benker og annet for å gjøre tilbudet mer komplett. – Og husk at BUA på Tingberg har gratis utlån av sportsog fritidsutstyr!


MÆHLUM AUTO • EU-kontroll • Service • Reparasjon • Service og reparasjon av aircondition • Salg av dekk, bildeler og bruktbiler Mercedes-Benz, Citroën og Peugeot

Røntgen • Ultralyd • Kirurgi • Fôrsalg

SMÅDYR • HEST • PRODUKSJONSDYR DØGNVAKT

Tlf. 65 14 14 Tlf. 61 61 27 27 65 Dø gN va KT

fax 61 27 70 65 | post@stavveterinarsenter.no | stavveterinarsenter.no fax61 6127 2770 706565❘ post@stavveterinarsenter.no • • www.stavveterinarsenter.no fax ❘ stavveterinarsenter.no

Timebestilling Timebestilling

ÅPNINGSTIDER ÅPNINgS TIDER

Kveldsåpent Kveldsåpentsmådyr smådyr åpningstider butikk Åpningstider butikk

Mandagtiltilfredag fredag Mandag

08.30-15.30 08.30-15.30

Mandag Mandagogogtorsdag torsdag Mandag til fredag Mandag til fredag

18.00-20.00 18.00-20.00 08.30-15.30 08.30-15.30

DU FINNER OSS

NORD-TRETTEN VEGEN

DU FINNER OSS STAV! PÅpå STAV! Kongsvegen 1642

KONGSVEGEN

Kongsvegen 1642, 2635 Tretten 2635 Tretten

VETERINæRENE VETERINÆRENE

SØR-TRETTEN VEGEN

LÅGEN

Guro Mølmen Guro Mølmen Tor Tor Formo Formo EilivEiliv Kummen Kummen Hallstein Holen Hallstein Holen Benedicte Helljesen

R TEN B TRET

U

E6

Benedicte Helljesen

Våre åpningstider i påsken 2021 Skjærtorsdag fra Langfredag fra Påskeaften fra 1. Påskedag fra 2. Påskedag fra

kl. kl. kl. kl. kl.

09.00 09.00 07.00 09.00 09.00

– – – – –

21.00 21.00 21.00 21.00 21.00

igt.no

Vi ønsker alle våre kunder velkommen til en hyggelig og trygg handel hos Coop Extra Hafjell

DIN LOKALE RØRLEGGER!

HAFJELL • Tlf. 61 27 60 60

Medby as tilbyr alla tjenester innen baderom – deriblant badstu og steam, massasjekar og dusjsystemer.

KOMPLETTE GASSLØSNINGER! Medby as har sertifisert installatør som monterer gasspeisen på hytta di eller hjemme hos deg. Vi utfører service på alle typer gasspeiser. Faglig utført arbeid er viktig!

LA FAGFOLK GJØRE JOBBEN! Vi står for fagkunnskap, kvalitet og godt håndverk, noe som øker verdien på hytta/boligen din. Medby as – vi leverer trivsel!

Tømrerarbeid Forskalingsarbeid/støpearbeider Rehabilitering Nybygg Tilbygg

Skifting av dører/vinduer Servicetjenester Vaktmestertjenester Småarbeid Reparasjoner

Ta kontakt for en uforpliktende befaring. Gausdal • Lillehammer • Øyer • Otta

952 32 000 medby-as.no •

Kjørkjebakken 1, 2635 Tretten. hans@trettenbyggservice.no • geir@trettenbyggservice.no Org.nr. NO 918 311 610 MVA

ØYERmagasinet 21


Selvgjort er velgjort på Mosetertoppen

1.

2.

22 ØYERmagasinet

3.


De ville ha en moderne og praktisk fjellhytte uten småruta vinduer. Kort avstand hjemmefra var en forutsetning. Resultatet ble en kundetilpasset variant av Leve Hytter, og reisetida ble en liten drøy time.

4.

Av Åse Kari Gravråk – Vi var ute etter en lokal leverandør som designet en moderne og robust stil, derfor valgte vi Leve, sier Erland Ørbekk. – Hytta ble levert med reisverk, derfra gjorde vi alt som måtte gjøres med panel, gulv, tak og isolering. Han er av typen handyman og liker å ha prosjekter på gang, så da ble det også naturlig å snekre senger til tre soverom, garderobeløsning og terrasse med levegg i glass. Familiens samlingspunkt Lise og Erland Ørbekk bor på Gjøvik. Hun jobber i kommunen som familieveileder og han er leder i framtidsteknologi i Nammo på Raufoss. Sammen har de sønnen Mats (17), og Erland har tre voksne barn fra et tidligere forhold. Hytta på Mosetertoppen har blitt et kjært samlingspunkt for hele familien, og de bruker hytta så ofte de kan. – Selv om hytta ikke er kjempestor har vi plass nok, sier Lise mens hun skjenker i mer kaffe. – Her har vi egentlig alt vi ønsker oss. De hadde hytte på Gålå i flere år før de bestemte seg for å selge og heller se seg om etter noe som lå nærmere Gjøvik. En enklere hytte og kortere reisevei var det de hadde behov for, og siden desember 2016 har Mosetertoppen blitt deres andre hjem. Drøye 100 kvm boareal rommer stue med åpen kjøkkenløsning, TV-stue med sovesofa, tre soverom, ett bad og badstue + ekstra toalett. Store vindusflater slipper inn masse lys og gir nydelig utsikt. Løypenettet, ski inn og ski ut Erland har nettopp kommet inn fra skitur. Lett svett i luggen står han med kaffekoppen i hånda mens han skryter av skiforholdene i området. – Koblinga til løypenettet her er utrolig bra, og kombinasjonen ski inn og ski ut for både langrenn og alpint er formidabel. Og Plukkerud & co., de som har forberedt tomtene og hytteområdet her, de har gjort en skikkelig god jobb. All ære til dem. Uthus i Leve-design Med mange folk på hytta følger også ski og utstyr. Et uthus måtte til, men når lederen i framtidsteknologi skal sette opp uthus blir det noe annet enn ferdigmoduler fra Litauen. – Jeg ønsket en minikopi av hytta så jeg tegna og bygde sjøl, sier Erland. – Jeg bestilte varer fra Leve for å få samme treverket, og jeg brukte samme takkonstruksjon og design. Resultatet ble altså et uthus, eller en utvidet smørebod i Levedesign, på ca.11 kvm. – Men vi skulle gjerne hatt litt mer garderobeplass på to av soverommene også, sier Lise. – Det blir mange døgn på hytta i løpet av et år, og spesielt på vinteren blir det både mye oppakning som alle har med seg. Da kan det bli liten plass til oppbevaring.

5.

6.

1. Panoramautsikt fra verandaen. 2. Nydelig solnedgang. 3. Store vindusflater slipper inn lys og gir utsikt. 4. Lise og Erland stortrives på hytta, året rundt. 5. Hytteeieren tegnet og bygde uthuset selv, en miniopi av hytta. 6. En grillmiddag ved betongbordet. Fra v.: Mats og Erland Ørbekk, Audun Krogstad, Ida og Erik Ørbekk.

Foto: Privat

Sommer som vinter Fantastiske turmuligheter utnyttes sommer som vinter. Sykkelturer på kjerrevei og sti, eller turer til fots. – Det er mulighet for å gå sju fjelltopper på en dag, sier Lise. Hun gikk fire av dem i fjor sommer. – Jeg gikk over Hitfjell, Reinsfjell, Kriksfjell og Hafjelltoppen, en flott femtimers tur som kan anbefales. Og det aller beste etter turen? Det må være å lande ute på terrassen eller inne i stua med kald drikke og bare nyte panoramautsikten. Eller kanskje ute i de støpte betongmøblene? Gjett hvem som har støpt.

ØYERmagasinet 23


Lise og Erlands

SKITUR-TIPS FRA MOSETERTOPPEN

Ski og utstyr krever sin plass, og smøreboden blir hyppig brukt.

Rognhaugen, Lienden, Sjøseterkrysset og Hitvegen. Fin runde med flott utsikt. Ca. 15 km Rognhaugen, Svartåsen og Kjerringknappen. En fin variert runde over gamle setervanger. Ca. 25 km. Hitdalen og Reinsfjell via Sjøsetra. Her er noe mer åpent høyfjellsterreng. Ca. 25 km

GOD TUR! Det originale

BUNADSØLVET for Lillehammer og Gudbrandsdalen

Det originale bunadsølvet med lokal tilhørighet og historiske røtter tilbake til 17- og 1800-tallet, får du hos oss. Våre unike modeller produseres hos anerkjente Sylvsmidja på Voss. Vi lagerfører komplette sett med bunadsølv til nesten alle Norges bunader. Livstidsgaranti mot fabrikasjonsfeil.

Egen outlet, kaffebar og lademuligheter for el-bil.

Eget verksted i butikken hvor vi reparerer og pusser opp alt av bunadsølv fra hele Norge.

Are you looking for the latest innovations for great outdoor experiences?

Kom innom butikken eller se www.frisenberg.no BESTILL PÅ NETT

MANDAG - ONSDAG MONDAY-WEDNESDAY

10 - 17

TORSDAG - FREDAG THURSDAY - FRIDAY

og få varene sendt hjem! Du kan også hente i butikken.

Check out our store and Outlet, or just grab a cup of excellent coffee.

10 - 20

KUNDEKLUBB Meld deg inn i vår kundeklubb og få rabatt på alle ordinære varer

Alltid det nyeste for de gode opplevelsene fra SWIX, Ulvang, TOKO, Lundhags og Helsport!

LØRDAG SATURDAY

Storgt. 74, Lillehammer. Tlf. 61 25 03 36 www.frisenberg.no

24 ØYERmagasinet

10 - 16

BELIGGENHET LOCATION Blåswixvegen 5, 2624 Lillehammer.


Velkommen til mitt atelier i Fabrikken, Løkkegata 9, 2615 Lillehammer.

PÅSKEUTSTILLING FJELLGLEDE Kaffebar & Interiør Skeiporten på Skei, Gausdal. Åpning av utstillingen: Skjærtorsdag 1. april 2021 kl. 12. Tore Helseth synger på åpningen. Åpent tom søndag 4. april 2021. Se for øvrig FJELLGLEDE sine åpningstider. Eva vil være til stede hver dag.

Her er det god plass så det er ingen problemer med å holde 2-3 meters avstand i disse pandemi-tider. I vinterferien, og ellers i året er jeg tilstede i mitt atelier og jobber. Ring meg, så gjør vi en avtale, eller bare stikk innom på en kopp kaffe/te og en god prat krydret med gode farger. Se mer om min kunst, utstillinger og utsmykninger på www.willix.no

Utsmykning Pellestova, nye Pellekroa, Øyer. Glasstrykk 280x174cm. // Utsmykning Laftekompaniets visningshytte på Beitostølen, totalt tre malerier.

Eva Willix Atelier: Fabrikken, Løkkegata 9, 2615 Lillehammer Tlf. 41 64 55 88 www.willix.no

ØYERmagasinet 25


26 ØYERmagasinet


Se vårt store utvalg på strai.no

NORSKE KVALITETSKJØKKEN SIDEN 1929

STRAI KJØKKEN LILLEHAMMER Storgata 169, 2615 Lillehammer, Tlf: 61 25 72 00, lillehammer@strai.no Åpent: man-ons 10-17, tor 10-19, fre 09-16, lør 10-14

ØYERmagasinet 27


tips TUR

Ut på tur i påsken Ski, brett, skøyter, truger, kjelke - her får du tips til opplevelser fra lokale kjentfolk

GOD TUR!

GÅR NORDOVER Anita Killi er glad i gå på ski, og hun går helst nordover i Øyerfjellet. Mens mange har Pellestova som utgangspunkt, velger Anita Killi som oftest Lisætra som start, noen ganger også Mosetertoppen.

RÅD: Mange spør Anita Killi hos Sport 1 Hafjell om turtips. Foto: Anne Stokke

– Det er færre som bruker dette området av fjellet, og jeg trives med å gå der det ikke er så folksomt. – Kjerringknappen (1011 moh) som ligger mellom Rognhaugen og Keiken er et fantastisk område. Som ellers i Øyerfjellet er landskapet vidt og flott, du ser utover snødekte vidder så langt øyet rekker. Jeg kan for eksempel se helt hematt, til Rondanemassivet og Otta! – Du gjør turen så lang du vil, landskapet er jo ikke krevende, bare veldig, veldig flott!

SKILT: Fra Kjerringknappen (1011 moh) er mulighetene mange. Foto: Anita Killi FRA PELLESTOVA KAN DU GÅ HVOR SOM HELST Lasse Follestad er Oslo-gutten som slo rot på Lillehammer. Han er glad i skimulighetene distriktet gir. – Ja, jeg går en del på ski, jeg pleier å si at jeg labber rundt! Smiler han. Etter snart 22 år på Lillehammer, kjenner han turstiene og løypenettet godt. Som oftest velger han løypene på Sjusjøen og Nordseter, men stortrives også med tilbudet i Øyerfjellet.

GLAD: Lasse Follestad, grafiker hos Dale Gudbrands trykkeri på Tretten. Foto: privat

– Det åpner jo for så mange muligheter, og veldig godt merket er det også. Med start på Pellestova, for eksempel kan du jo gå hvor som helst! Vi er veldig heldige som har kort veg til rekreasjon og trim.

TROLLØYPA Bernt Jo Vole, som har bodd i Øyer i en årrekke, har sitt «heimfjell» i Sjodalen i Gudbrandsdalen, for tross alt – er man født lomvær så forblir man lomvær. Påskene tilbringes derfor for det mest på de trakter. Jobben som leder for Liverpools fotballskoler i Europa medfører også mye reising, men når han først får tid til skiturer i Øyer så er Trolløypa en klar favoritt. – Jeg drar ofte til Trolløypa og trekker gjerne nordover, der er det ofte mindre folk og man kan gå mer alene.

ETT SPOR: – Gikk en fin tur inn til Storhaugen med vidt utsyn over fjellheimen. Men først noen meter i en ensporsløype, skriver Lasse Follestad om dette bildet. Foto: Lasse Follestad Øyer Turskiløyper og løypekjører Jo Stenersen gjør en kjempejobb der! Trolløypa er en merket skiløype på 170 kilometer som strekker seg fra Høvringen i vestre del av Rondane til Lillehammer. Fra nord kommer løypa inn i Øyerfjellet fra Vetåbua i Ringebu, sørøstover på Goppolmyrene og videre mot sør til løypedelet nord for Raudberget. Turen går så sørover i øst for Digeråsen, forbi Keiken, Vedemslia og Rognhaugen videre til Pellestova.

Bernt Jo Vole, Øyer CEO, Liverpool FC International Academy, Europe FANTASTISK RUNDTUR PÅ SKI – Jeg og min mann er blitt veldig glad i området her, vi falt pladask for stedet i 2019 og har bygd hytte i Tindegrenda. I koronatiden har vi hatt mye hjemmekontor på hytta, over 240 dager i fjor, og har fått muligheten til å bli enda bedre kjent i Øyerfjellet. Det er én tur som har satt seg i minnet, og det var på en nydelig dag med sol og vindstille. Turen gikk fra Moseteråsen mot Pølen og opp til Storhaugen hvor vi virkelig kunne nyte utsikten mot Jotunheimen. Videre gikk runden via Kjerringknappen og via Svartåsen på tur hjem. Det er en fantastisk rundtur i nydelige slake og fine løyper. Vi er mosjonister så dette er en tur som passer for de fleste. Hele Ida Hasund, Skedsmo Hytteeier i Hauganbrinken i Hafjell. Har arbeidet store deler runden vi gikk er på cirka 22 kilometer. av 2020 fra hytta. 28 ØYERmagasinet


ne Åd Bakke, kommun e

s. 1 Nytt fra kommunedirektøren s. 2 Påskehilsen fra ordføreren s. 3 Fra kulturfronten Sommervikarer s. 4 Øyer og Gausdal barneverntjeneste Vinteraktiviteter i Mosjordet barnehage s. 5 Koding på Solvang Vidarheim barnehage - et skattekammer ute og inne s. 6 Velferdsteknologi i Øyer kommune s. 7 Siste nytt fra Øyer Arbeidssenter

FÅ ORDEN PÅ ØKONOMIEN Ordføreren var klar i sin bestilling – «Få orden på økonomien i kommunen». Ifølge Fylkesmannen hadde Øyer en anstrengt økonomi med stor lånegjeld. Sammen både internt i organisasjonen og med politisk ledelse, gikk vi i gang og sakte men sikkert så vi lysning i skogen. I fjor kunne vi registrere at Fylkesmannen eller Statsforvalteren som det heter nå, har friskmeldt økonomien i kommunen. Dette har vært et godt lagarbeid hele veien. EN LIVSSTIL Å være rådmann eller kommunedirektør er mer en livsstil enn en jobb. Du må lære deg at det er mange baller i lufta, at du blir stilt overfor en handlingstvang og at det hele veien dukker opp nye ting/saker. Bredden i jobben er det som er mest motiverende og du må være ydmyk. En rådmann er avhengig av fagfolkene sine og en rådmann må være bevisst på hvor mye makt som ligger i stillingen. Å stole på folk er avgjørende og å la folk få utfordringer

r

informasjon fra Øyer kommune mars 2021

For ganske nøyaktig 4 år siden begynte jeg som rådmann i Øyer kommune. Jeg husker godt den gode mottakelsen jeg fikk fra ordfører Brit Kramprud Lundgård. Brit var ikke noen ukjent person for meg. Vi gikk sammen på gymnaset på Vinstra, men det var over 40 år siden vi hadde prata sammen.

di

FRA KOMMUNEDIREKTØREN

og ikke oppleve detaljstyring er vesentlig. Dette skaper mest fleksibilitet og mer effektivitet i organisasjonen. Det har vært mange ulike perioder i løpet av min yrkeskarriere, men jeg tror trygt jeg kan si at den mest slitsomme har vært perioden med Corona. Det tærer på å leve i uvisse og frykt for smittespredning, og ikke minst er det slitsomt å oppleve en sosial nedstengning. I Øyer har vi så langt vært heldige med forholdsvis lite smitte. Det har også vært utfordrende og slitsomt for deler av det lokale næringslivet. I mange tilfeller fokuserer vi på de store bedriftene, men jeg er redd at slitasjen og usikkerheten har vært vel så stor for våre mange små og viktige foretak/bedrifter. ALT TIL SIN TID Nå velger jeg å gå over i pensjonistenes rekker. Jeg har jobbet som leder på ulike nivå i 33 år, så alt har sin tid. Jeg er litt usikker på om jeg kommer til å savne jobben når høsten nærmer seg og budsjettjobbingen er på det mest intense. Jeg har jobbet sentralt med kommunale budsjett i 25 år så det er kanskje ikke så rart. Øyer kommune har så mange flinke folk og en meget kvalifisert økonomiavdeling, så økonomien er i de beste hender.

ktø re

Nytt

Jeg håper øyværingene har opplevd at vi har prøvd så godt vi har kunnet å yte gode tjenester og lytte til tjenestemottakerne. At ikke alle har vært like fornøyd må vi leve med, men at alle skal bli møtt med respekt og høflighet er en forutsetning. TUSEN TAKK Jeg har vært så heldig å lede en organisasjon med mange flinke personer. De nærmeste er sjølsagt kommunalsjefene, Annikken og Frode. Jeg er stolt over den innsatsen de har lagt ned og den utviklingen de begge har hatt som kommunalsjefer. Tjenestelederne er nok det viktigste ledernivået og det er de som er ansvarlige for at øyværingene mottar gode og tilrettelagte tjenester. En ekstra honnør til stabsfunksjonene også. Jeg vil også takke organisasjonene i Øyer kommune for et svært godt samarbeid. Til slutt vil jeg rette en takk til min oppdragsgiver, kommunestyret, for godt samarbeid gjennom fire år. Takk for meg. Jeg ønsker dere alle en god påske! Ådne Bakke Kommunedirektør

Redaksjonsutvalg: Ådne Bakke, Eli Eriksrud og Jon Halvor Midtmageli.

ØYERmagasinet 29


Jo

n Ha lvo dtmageli, o r Mi r d før e

r

GODE ØYVÆRINGER! De aller kaldeste kuldegradene slipper taket i skrivende stund og dagene blir lysere. Vinterferien er rett rundt hjørnet og den beste vintertida ligger foran oss. Det er det godt å kjenne på da denne vinteren har vært den kaldeste på lenge. TAKK TIL ÅDNE Vår kommunedirektør gjennom fire år, Ådne Bakke, har meddelt at han vil bli pensjonist nå i vår. Jeg vil takke han for en god velkomst som ordfører, en meget stødig håndtering av koronautfordringene og for at han har vært tilgjengelig når jeg måtte ha behov for det, uansett tid på døgnet. Jeg vil takke for samarbeidet og ønsker deg lykke til i ny tilværelse som pensjonist. Vi er allerede i gang med å tilsette ny kommunedirektør og har som mål å gi tilbud til rette vedkommende før sommeren.

2

mars 2021

30 ØYERmagasinet

Påskehilsen

HOLD UT! Vi lever fortsatt i «koronatilværelsen» og jeg har stor forståelse for at det tærer på for mange av dere, spesielt dere som jobber innen helse- og skolevesenet. Men, vaksinasjonen er i gang og det er lys i tunellen. ENSBY-KRYSSET Det politiske arbeidet handler for tiden om mange ting; Det skjer mye i og «rundt» kommunen vår som har stor betydning for framtida vår. Reguleringsplanen for E6 fra kommunegrensa til Navet ble godkjent i fjor høst, men Nye Veier klaget på planen på grunn av kommunens krav om gang- og sykkelveg. Klagen er nå trukket. Vi er svært glade for å ha fått gjennomslag både for gang- og sykkelveg og for fullverdig kryss på Ensby!

FRA ORDFØREREN

E6 Planleggingen av E6 fra Øyertunellen til Otta er i gang. Vegprosjektet vil få stor innvirkning på mange i kommunen og ikke minst vil prosjektet få betydning for Tretten sentrum. Her er det viktig at vi er «på» og sørger for at vegprosjektet gir positive ringvirkninger for oss, slik vi klarte med E6 sør i kommunen. POSITIVT PÅ TRETTEN Vi er også veldig fornøyd med svært positive signaler fra fylkeskommunen om den lenge planlagte gang- og sykkelvegen i Tretten sentrum fra samvirkelaget til kirka, vi venter i spenning på den politiske behandlingen i fylkeskommunen til høsten. SYKEHUSET Vi er også svært fornøyd med Helse Sør-Øst RHF sin positive innstilling til sykehuset på

Lillehammer. Vi har kjempet en hard kamp for å beholde sykehuset vårt. Kommunen er invitert til å si sin mening om ny sykehusstruktur. Saken blir behandlet i kommunestyret i mars. Jeg ønsker alle sammen en riktig god påske! Beste hilsen fra

Jon Halvor Midtmageli Ordfører


Fra kulturfronten

av tjenesteleder for kultur og fellestjenester Eli Eriksrud Tlf. 900 95 983 eli.eriksrud@oyer.kommune.no

Vi fortsetter med å informere om ulike kulturaktiviteter i Hærdera. Lag og foreninger oppfordres til å komme med innspill til spalten om ting dere ønsker å dele med flere. KOMMUNENS KULTURAKTIVITETER UNDER PANDEMIEN Status pr utgangen av februar På nyåret 2021 går de fleste aktivitetene innenfor kulturskolen sin gang. Teaterforestillingen som er en samproduksjon mellom 6. og 7. trinn og teaterlaget, er utsatt til høsten. Seniorkorets øvelser er som følge av at deltakerne er i risikogruppa, satt «på vent» til høsten. Vi krysser nå fingrene for at musikalforestillingene kan gå som planlagt 16. – 18. april. Billetter til forestillingene kan for øvrig bestilles på Ticketmaster fra 6. april. Fra uke 10 er fastmonterte stoler i amfiet på Solvang på plass, så under årets forestilling kommer du til å sitte godt. Ungdomsklubben er åpen hver tirsdag, begrenset til et klassetrinn om gangen. I skrivende stund planlegges det Vinter-Lan siste helga i vinterferien og det arbeides med planer for turer til sommeren. Biblioteket åpnet gradvis igjen som normalt i mai, av smittevernhensyn er det egen åpningstid for klassebesøk. Biblioteket har måttet avlyse arrangementer, men vi er glade for at vi har greid å holde biblioteket åpent som møtested for mindre grupper med leksehjelp og norsktrening. Biblioteket la om åpningstiden på Tretten for å prioritere barn og unge. NAV og flyktningetjenesten har brukt biblioteket som møtested for informasjonsvirksomhet en-til-en og møter. Røde Kors har også hatt aktivitet på biblioteket. Åpent bibliotek, litteratur og informasjon har økt betydning i disse tider, det samme gjelder samtalene og møtene mellom mennesker. Biblioteket er et offentlig rom med godt smittevern for aktivitet og møter.

Innenfor idretten gjennomføres treningsaktivitetene for barn og ungdom t.o.m. 20 år innenfor særforbundenes korona-veiledere. Dette gjelder både lagidrettene og individuelt. Innendørs konkurranser er bare tillatt innenfor kommunen. Utendørs konkurranser som ikke innebærer nærkontakt, kan arrangeres innenfor krets/region. De kommunalt ansatte innenfor kulturaktivitetene og trenerne innenfor idretten, er dyktige på smittevern og utviser stor grad av kreativitet for å få aktivitetene til å gå sin gang så normalt som mulig. I ett år hvor mye er annerledes for barn og unge, er det viktig at vi klarer å opprettholde tilbud med lek, sosialt samvær og mestring. Som tjenesteleder ønsker jeg å berømme de ansatte.

kan delta med film, foto, dans, teater, sang, tegning, dikt, musikk, kunst osv. Kort fortalt er UKM en arena der ungdommene kan vise fram det de har laget eller det de holder på med. Det er enkelt å melde seg på og det er gratis å delta på UKM. Klikk deg inn på ukm.no for mer informasjon. KULTURPRISEN 2021 Øyer Kommunes kulturpris deles ut hvert annet år og skal deles ut i 2021. Frist for å foreslå kandidater var 1. mars. Formannskapet behandler forslagene den 16. mars og årets kulturprisvinner vil bli kåret. KULTURMIDLER 2021 Fristen for å søke om kommunale kulturmidler ved hovedfordelingen er 1. april. Søknadsskjema finner du på kommunens hjemmeside. PILEGRIMSBUA Nasjonalt pilegrimssenter skal med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB, sette opp ei servicebu for pilegrimer ved Ensby i Øyer. Den økte trafikken på leden fordrer god infrastruktur, ikke bare for å gi gode opplevelser til de vandrende, men også for å skåne miljøet mest mulig. Pilegrimsbua skal gi vandrerne tilgang på rent vann, toalettfasiliteter, informasjon, samt mulighet til å lade mobil/GPS. Bua blir reist i løpet av våren/sommeren 2021. Nasjonalt Pilegrimssenter ønsker å tilby tørrmuringskurs ved oppføring. Kurset går over ei uke og vil bli annonsert på kommunens hjemmeside.

UKM 2021 Lørdag og søndag 17. – 18. april arrangeres UKM for Øyer og Gausdal. I år blir UKM digital, der publikum vil kunne se forestillingen på nett. UKM står for «Ung Kultur Møtes» og er en arena for unge mellom 10 og 20 år. Ungdommene

MARKERING AV FRIVILLIGHETENS DAG Markeringen av frivillighetens dag måtte dessverre utsettes p.g.a. covid-19. Vi planlegger å få gjennomført markeringen når det er forsvarlig.

ØYERmagasinet 31


ØYER og GAUSDAL barneverntjeneste

Fra bakerst: Kjersti Grimstad, Nadia Stalsberg og Malin Elia Rusten Randi Opphus og Silje Benedicte Plassen. I midten: Veronika Stormo. Lena Sverdrup Gudbrandsen og Marianne Lien. Foran: Sara Botten Bergom og Unni Giljarhus. Bak kamera: Nina Rønningen Hjelmstad

Fra 1. januar 2021 er barneverntjenestene i Øyer kommune og Gausdal kommune en interkommunal barneverntjeneste med kontorlokaler i 2. etasje på kommunehuset i Gausdal.

Den nye barneverntjenesten vil følge opp digitalt førstevalg. Det betyr at vi nå sender brev fra oss digitalt via din/organisasjonens digitale postkasse eller Altinn. Vi tar også helst imot våre brev fra deg/dere digitalt.

Fortsatt vil både gausdøler og øyværinger møte oss rundt om på skoler, i barnehager og i møtelokaler i kommunene. Vi ønsker å ha et nært og godt samarbeid med alle tjenester i Øyer, Gausdal og med våre andre samarbeidsparter rundt om.

Vårt org.nr. er: 983 654 037. Øyer og Gausdal barneverntjeneste Adresse: Vestringsvegen 8, 2651 Østre Gausdal Tlf.: 61 22 44 00 Org.nr.: 983 654 037

Vi treffes fortsatt på samme telefonnumre som tidligere, og via kommunens sentralbord tlf. 61 22 44 00. Barnevernleder fra 1.1.21 er Nina R. Hjelmstad.

Barnevernleder Nina Rønningen Hjelmstad

Vinteraktiviteter I MOSJORDET BARNEHAGE Tekst og foto: Anette Reinfjell

I Mosjordet barnehage har vi to vinteraktivitetsuker fordelt utover vinteren. Da har vi ekstra fokus på skilek, aking og annet gøy vi kan gjøre i snøen. Vi tilrettelegger for både organiserte aktiviteter og frilek. I tillegg til uteområdet i barnehagen bruker vi jordet ved siden av oss. Erfaringene våre er at aktivitetsukene er med på å inspirere og motivere barna til utelek i lang tid etterpå. Den første vinteraktivitetsuka bød på mye forskjellig vær, både kaldt og mildt og veldig mye vind mot slutten av uka. Men det ble vinteraktivitetsuke uansett! De eldste på avdeling Vest gikk på ski i løyper de tråkket opp selv på uteområdet og stod på ski i nedoverbakke. Søringene gikk på ski og akte på rumperesere på jordet. De aller minste på Nord er mest glad i akebrettet og øvde rett og slett på å komme seg rundt i ulendt terreng. Det ble god stemning med pølser på bålpanna og musikk i høyttaleren.

4

mars 2021

32 ØYERmagasinet


Koding på Solvang Bit-boter er små biler som du koder. Du kan kode dem til å gå til siden, snurre, gå rett frem, spille musikk og mye mer. Du kan også kode lysene til å blinke, og egentlig gjøre hva du vil med dem. Du må tenke ut alt bilene skal gjøre og programmere dem til å kjøre slik du vil. Bit-boten har to hjul som den kjører fremover på, og en kule fremst som trilles og blir balansert på. Et par elever kodet bit-botene til å bli fjernstyrte biler, og biler som gikk fremover samtidig ved hjelp av en micro:bit som de kodet til å være fjernkontroll og radiosignaler. På Solvang skole fikk 6. trinn besøk av Vitensenteret som lærte oss om mikro:biter og bit-boter. De skal kurse alle 6. klassinger i

Norge i koding. Skolen fikk også mikro:biter og bit-boter i gave. De to fra Vitensenteret startet med en oppgave hvor vi skulle gjøre det som sto der, f.eks. gå et skritt framover. De kodet oss elever. Så skulle vi få bit-boten til å gå 1 meter fremover, snu og så gå tilbake. Deretter skulle vi få den til å følge en svart linje på et teppe. Da vi gjorde det ble et par elever ferdige med det og skulle gjøre noe annet med bit-botene. Timene gikk fort. Etter kurset fortsatte vi i noen K&H timer å kode videre. Vi hadde to dager hvor vi kunne kode bit-botene til å kjøre som vi ville. Etter det skulle vi lage film. Først måtte

vi planlegge hvordan vi skulle lage film med bilder og videoer som vi hadde tatt selv. Vi lagde filmer i IMovie eller Clips. Det er masse muligheter til koding med utstyrskassa vi fikk. Mange oppgaver og oppdrag finner vi på: https://oppgaver.kidsakoder.no/  Hvis du vil lese mer om prosjektet kan du lese på: www.superbit.no/laer-programmering/ Vi gleder oss til neste kodetime!  Tekst og foto: Guro Rustad og Silva Viola Nykaas

VIDARHEIM BARNEHAGE

- et skattekammer ute og inne En Reggio Emilia-inspirert barnehage med Blikk for den enkelte og Rom for alle. Vi har lyse fine lokaler, egen gymsal, male- og snekkerverksted, et fantastisk uteområde, skogen som nærmeste nabo og Kramprudjordet som blir brukt som ski- og akeområde gjennom hele vinteren. Hele året har vi uendelige muligheter til å skape magiske hverdagsøyeblikk sammen med barna. Vi jobber mye med prosjektarbeid. I ett prosjekt samhandler barn, rom, materialer og ansatte i en vekselvirkning av inntrykk og uttrykk. Målet er at barna skal bli glad i potensialet og opplevelsen som ligger i å erobre nye ferdigheter, tanker og teorier. Læring er å gjøre en erfaring. Å lære handler om å oppleve mestring. Vidarheim barnehage skal ha fokus på barnets egne strategier for læring. Vi skal ha høy bevissthet om at barn har ulike måter å gå i dialog med og å forstå verden.

Foto: Kjetil Karlsen Tekst: May Kristin Kampesveen

Vidarheim er en flerkulturell barnehage. Å lære å være ulike sammen er en viktig verdi som vi ønsker at barna på Vidarheim skal ha med seg resten av livet. Vi har mange ulike nasjonaliteter, derfor er kunnskap om andre kulturer, tradisjoner og religioner en ressurs for alle ungene på Vidarheim. https://nb-no.facebook.com/vidarheimbarnehage

5

mars 2021

ØYERmagasinet 33


Velferdsteknolog i Øyer kommune Tekst: Christian Hoff

Inger Reichmuth Foto: Brit Haaland SYKKELTUR MED INGER! Inger var en av de første som prøvde en av de to nye Motiviewsyklene. Det ble en fin tur innover fjellet for Inger og de som satt ved siden av henne. Sykkelturen ble realistisk, og hun var redd for å kjøre av veien et par ganger. I løpet av sykkelturene var det flere som gjenkjente seg selv og gamle minner dukket opp. Det var et fint øyeblikk da den ene brukeren sa «Her var faren min veivokter». Formålet med Motiview-syklene er blant annet å skape lystbetont aktivitet, deltakelse og sosialt fellesskap. I tillegg bidrar film fra kjente omgivelser til at gamle minner dukker opp, dette skaper en ramme for gode samtaler. Sykkelen har innebygget en del nyttige funksjoner. Det kan brukes både hender og føtter, du kan til og med få litt drahjelp under turen. Turene kan brukeren velge selv ut fra egne ønsker. Det er innbygget et bibliotek med mange forskjellige turer fra hele verden. Ønsker man litt musikk på turen så er dette også mulig. Det er avtalt med firmaet som leverer syklene at vi etter hvert får turer fra egen kommune. Ergoterapeut Per Rune Regstad sier han ønsker seg turer fra Øyer- og Trettenfjellet. Øyer kommune har fått støtte fra Statsforvalteren til innkjøp av to Motiview-sykler. Syklene er plassert på Bakketun bosenter og på fellesrommet på Øyer Helsehus. Sykkelen på Øyer Helsehus er tilgjengelig både for brukere av dagtilbud for hjemmeboende demente og for beboere ved Øyer Helsehus og Furumo omsorgsboliger. Ergoterapeut og fysioterapeut har hovedansvaret for opplegget rundt syklene, i tett samarbeid med ansatte ved dagtilbudene, hjemmetjenesten og Øyer Helsehus. Vi håper Motiview-syklene blir et positivt tillegg til de andre tilbudene vi har i Øyer kommune.

6

mars 2021

34 ØYERmagasinet

Per-Rune Regstad og Liv Klypen Foto: Christian Hoff


Siste nytt fra

ØYER ARBEIDSSENTER Kongsvegen 1602, Tretten. Telefon: 974 64 900 – et senter for unge og voksne med behov for tilrettelagt tilbud! Tekst og foto: Hildegunn Bjerke Styve På senteret lager vi mange produkter, men vi utfører også enkle arbeidsoppgaver for bedrifter. Det kan være alt fra å sette sammen, lage eller pakke produkter. Har du som bedrift noe du gjerne skulle hatt hjelp med? Vi kan kanskje gjøre jobben, og det helt gratis! Lyst på en påskehare i betong? I vårt utsalg har vi mange forskjellige snekker- og håndverksprodukter. Ta en titt på facebook-sida vår eller kom gjerne innom for en handel, eller bare for å hilse på. DU ER HJERTELIG VELKOMMEN!

Vedsalg

Veden vår forsvant fort denne vinteren. Fikk du ikke tak i ved? Vi er i gang med produksjon for høsten og vinteren, og tar imot bestillinger!

VED- OG UTKJØRINGSPRISER

Pris pr sekk, 60 liter........................................................... 70 Pris pr kubikk, 18 sekker..............................................1180 Utkjøring: Tretten Musdal/Trettenfjellet.................... 200 Utkjøring: Øyer/Øyerfjellet............................................ 300 Utkjøring: Utenom kommunen..................................... 400

kroner kroner kroner kroner kroner

Bestilling av ved/snekkeri: 974 02 945

7

mars 2021

ØYERmagasinet 35


www.gdhytte.no Nyheter • Reportasjer • Turtips • Mat

Nå med egen APP! Den enkleste måten å lese GDhytte.no på er i APP-en. Vi sender også ut pushvarslinger når vi har viktige nyheter for deg! Last ned gratis GDhytte-APP! Søk opp gdhytte (i ett ord)

Halv pris

25.pr. m

nd. d

e før

ste 6

mnd

.

PR. M

ND.

Dere

tter

49.-

pr. m

nd.

Har du Eidsiva fritidsabonnement? Da får du GDhytte.no gratis inkludert i abonnementet fra Eidsviva bredbånd! Men da må du registrere deg. Se annonse side 12

Tips GDHYTTE: Kontakt journalist Asmund Hanslien tlf. 906 85 056, e-post: asmund.hanslien@gd.no

36 ØYERmagasinet


Vi mener det er bedre å eie enn å leie. Når man i tillegg får verdens beste alarm, bør valget være enkelt!

Full kontroll med egen alarm! Hvorfor velge Elotec Ajax fra Alarm & Sikkerhet?

- Full kontroll med app på egen telefon, og ingen abonnement - Røykvarsler med CO, varsler brann på halve tiden - Fullstendig trådløst system med sorte og hvite enheter. • Muligheter for brann, innbrudd og vannalarm. • Slå av og på varme, kaffetrakter, lys eller andre ting via telefonen • Se temperaturen i alle rom direkte i appen. • Stilig design som passer i nesten alle miljøer • Kåret til verdens beste! • Vi er din lokale sikkerhetsleverandør! • Gratis befaring • Installasjon inkludert i prisen!* * Gjelder private hus og hytter i Øyer kommune, for alle som bestiller i mars og april. Gratis abonnement forutsetter at det finnes kablet eller trådløst internett på stedet.

Se alt, alltid!

Hvorfor montere kameraovervåking? - Full kontroll på hytta fra egen telefon, og ingen abonnement! - Sjekk hvorfor alarmen er utløst, og hvem som har vært på besøk -Innendørs, eller utendørs montering • • • • • •

Kvalitetsutstyr fra Dahua som virker i mange år. Ferdig klargjort på din mobil, pc og nettbrett POE, her får du bare en kabel fra opptager til kamera Vi er din lokale sikkerhetsleverandør! Gratis befaring Rask montering

Alarm & Sikkerhet AS Gamlevegen 104 2636 Øyer

Tlf 906 40 704 – firmapost@alarm-sikkerhet.com www.alarm-sikkerhet.com

ØYERmagasinet 37


38 ØYERmagasinet


Kjærlighet og

TROLLDOM i Øyer

Jakten på kjærlighet – eller flukten fra det – har gitt seg mange utslag opp gjennom historien. For Mari Pedersdatter fra Øyer kunne det hele endt på bålet. Av Jørn Dissen Øyer prestegard ligger vakkert og landlig plassert på solsiden i Tingberg, et par steinkast sørøst for dagens kommunehus. For noen hundre år siden var det på prestegarden den geistlige øvrigheta holdt til i Øyer og stedet var gjennom generasjoner et betydelig maktsenter i Gudbrandsdalen. Det var her, gjennom portene til Øyer prestegard, Tosten Olsen og hans trolovede Mari Pedersdatter kom en dag sent i september i 1686. Stemningen mellom de to, som hadde tre barn sammen, må ha vært trykkende og iskald i det de skulle inn og svare for bygdelensmannen og fogden. Anklaget sin egen kjæreste For Tosten sin del var denne rettsaken ønsket. Det var han som hadde startet prosessen mot Mari noen uker tidligere. Den kjærligheten han hadde følt for Mari, som hadde ledet til at han forlovet seg med henne og gjorde henne gravid tre ganger, den var ikke ekte mente Tosten. Det var blitt påført ham av Mari med ulovlige midler. Tosten hadde derfor kontaktet bygdelensmannen for å stevne Mari for en forbrytelse hun i verste fall kunne bli brent på bålet for. Begjæringen ble sendt videre til fogden i Gudbrandsdalen, Cort Coldewin, som holdt bolig på Steig gard i Sør-Fron. Fogden vurderte anklagene Tosten hadde fremmet og besluttet å opprette sak mot Mari Pedersdatter. Det var den første trolldomsprosessen som ble gjennomført i Øyer. Ormehode I rettsforhandlingsboken fra 27. september 1686 kan man lese at Mari Pedersdatter var anklaget for å ha fått Tosten til å føle

kjærlighet for henne – ved bruk av et ormehode. På tinget stilte Tosten sin trolovede Mari spørsmål om hvorfor hun hadde gjort dette? I sitt svar gjorde Mari rede for hele deres forhold. De hadde tre barn og var trolovet med hverandre. Ikke lenge etter at det første barnet var kommet til verden opplevde Mari at Tosten var blitt noe kjølig. «Han nektet for å være far til det første barnet», sa Mari. Den fremmede konen Hun forklarte videre at en fremmed kone hadde kommet til henne og at hun hadde beklaget seg til henne over situasjonen og spurt om hun visste råd? Ja, den fremmede konen hadde råd. Dog av det spesielle slaget. Hun oppfordret Mari til å ta et ormehode og stikke det mellom bukselinningen og kroppen til Tosten. Det skulle være utmerket for å gi ham bedre tanker om henne samt få ham til å stå for sine forpliktelser. Å bære på seg ormehodet skulle nok også i det store og hele være nyttig og godt, mente den fremmede konen. Tosten opplevde det tilsynelatende ikke på samme måte. Utført i enfoldighet Mari Pedersdatter tilstod enkelt og likefrem at hun hurtigst mulig hadde fulgt konens råd. Hun skaffet et ormehode og plasserte det mellom mannens bukselinning og magen. Da Tosten ble spurt om han var far til disse tre barna og om han var trolovet med Mari, svarte han at det måtte han vedgå, men det var en direkte følge av dette ormehodet som feilaktig fikk ham til å føle kjærlighet for barnas mor.

Til dette svarte Mari at hun brukte ormehodet kun fordi hun var godtroende, enfoldig, og at hun aldri hadde ment noe vondt med det. Der ender også rettsreferatet. Hvordan saken mot den ulykkelige Mari Pedersdatter endte er uviss, og man vet ikke i dag hvordan fremtiden ble for disse to unge foreldrene. Det er imidlertid ikke noen historiske dokumenter som tyder på at Mari Pedersdatter ble straffet i saken. I og med at Mari Pedersdatter vedgikk å ha forsøkt å bruke trolldom på Tosten, kan det tyde på at de lærde på denne tiden ikke trodde like sterkt på, eller fryktet, trolldomskunst. Den siste trolldomsprosessen av dette slaget i Gudbrandsdalen ble imidlertid gjennomført hele 44 år etterpå i 1730, også den i Øyer prestegard. Da ble en ungjente på 13 år avhørt etter rykter om at hun skal ha drevet med hekseri sammen med sin bestemor. Jenta tilstod og fortalte de mest fantastiske historier under avhørene, men ble ikke dømt. Den siste som ble brent som heks i Gudbrandsdalen var Kari Nyrnes fra Lom i 1623. Svartebøkene Denne historien er hentet fra det originale referatet fra rettsaken mot Mari Pedersdatter, og er å finne i Søndre Gudbrandsdalens tingbok nr. 16, 1686. Historien ble også omtalt i en bok utgitt i 1925 av jurist Kristian Østberg, som heter «Svartboka».

ØYERmagasinet 39


Foto: ANTI

Tett på øyeblikkene Med lynrask fiber og Altibox TV kan hele familien få med seg sine favorittserier på hytta.

www.eidsiva.net

Kildesortering på hytta På miljøtorget i ditt hytteområde kan du levere kildesortert daglig avfall; restavfall, papp- og papir, hermetikk- og glassemballasje. De fleste miljøtorg har også en løsning for matavfall. Har du andre avfallstyper kan du levere dette på en av gjenvinningsstasjonene. Sjekk åpningstidene og veibeskrivelse på www.glor.no

✗✓ 40 ØYERmagasinet

HUSK! NÅR DU SKAL TIL GJENVINNINGSSTASJONEN: 1 . Alt avfallet skal være sortert på forhånd. 2. Alt avfall skal leveres synlig. Dersom det benyttes sekker skal disse være gjennomsiktige.


Varig design siden 70-tallet

CELINE | DIOR | DITA | MONCLER | PRADA | TOM FORD | OAKLEY

GODTEBUTIKKEN FOR FRILUFTSUTSTYR

Lilletorget, Lillehammer, tlf. 61 25 99 90 www.brillehjornet.no

Sentralt i gågata på Lillehammer • www.fjellshop.no • Tlf. 919 21 192

Stenstrøms Barbour Baum und Pferdgarten Riccovero Inwear Colmar MosMosh We Norwegians Islow Laura Bellariva Jim Rickey Arkk Copenhagen Front Society Shoe Biz Hale Bob Alp`n Rock

Marlies Dekkers Gant Woman Five Units Rails Denim Studio Attic Oslo Asvlt Mono Interiør Missoni Home Jonathan Adler Abhika Mateus

Velkommen til en hyggelig handel i butikken, eller på tendenza.no

Foto: Esben Haakenstad

Hos oss finner du et godt utvalg merkevarer fra kjente og kvalitetsbevisste designere. Vi kan gi deg stilsikre tips til antrekk uansett anledning.

Takk for at du handler lokalt i Lillehammer sentrum! I Lillehammer sentrum kan du:

• Oppleve den unike servicen og vareutvalget blant våre nisjeog kjedebutikker • Spise på et av våre hyggelige serveringssteder • Nyte velvære • Oppleve kulturtilbud og utstillinger

Enkel parkering i Sentrum P-hus Tlf. 948 07 080 • www.tendenza.no

Du skal føle deg trygg i Lillehammer sentrum Ønsker du å planlegge shoppingen allerede nå, anbefaler vi deg å sjekke ut vårt brede vareutvalg, timebestilling eller bordreservasjon på www.lillehammersentrum.no Her er det muligheter for klikk og hent eller klikk og kjøp.

Velkommen til Lillehammer sentrum! Hovedsamarbeidspartner:

www.lillehammersentrum.no

ØYERmagasinet 41


ØYER TURSKILØYPER HAR: • ca. 3000 hytte- og leilighetsmedlemmer • ca. 12 000 daglige brukere på storutfartsdager • ca. 30 000 løypebrukere i høysesong ØTs brukere representerer stor kjøpekraft. Vi oppfordrer disse til å støtte og bruke våre samarbeidspartnere og bidragsytere.

Foto: Asmund Hanslien

BLI MED PÅ LAGET!

For å bidra enten som privatperson eller bedrift, her er mulighetene: Vipps: #46235 eller søk Øyer Turskiløpyer Kontonr: 1644.23.86300 www.oyerturskiloyper.no www.facebook.com/oyerturskiloyper

Foto: Geir Olsen

Bruk våre sponsorer, de støtter oss Hundersetervegen & Nysetervegen

Vi bygger arkitekttegnede hytter

42 ØYERmagasinet


ØYER TURSKILØYPER SETTER SPOR - TIL GLEDE FOR ALLE - Men hvem er med på spleiselaget? sterkt for gode skiløyper, og hvor er andre aktører som nyter godt av skiløpere? Øyer Turskiløyper har jobbet lenge med å få med flere i spleiselaget, men mange av disse ønsker dessverre ikke å støtte kjøring og tilrettelegging av skiløyper.

Reiselivsdestinasjonen Hafjell er flinke til å skryte av skiløypene vi har i Hafjell og Øyerfjellet i sin markedsføring, og vi sammenlignes gjerne med områder som i hovedsak finansieres av den lokale kommunen og de største reiselivsaktørene på stedet. Øyer kommune har i 2021 doblet sitt bidrag og hytteeierne har signalisert vilje til å løfte hyttebidraget vesentlig. Hytteeierne står for ca 2/3 av skiløypefinansieringen, og sammen med noen dedikerte sponsorer, Pellestova, Ilsetra og Hornsjø av de store reiselivsaktørene, samt utbyggingsaktører, veiselskaper, fjellstyret, kommunen og privatpersoner sørger de for at vi har midler å kjøre løyper for. Men hvor er de andre store reiselivsbedriftene som reklamerer så

Det skal lønne seg å støtte Øyer Turskiløyper. Vi oppfordrer alle hytteeiere og andre som betaler for de flotte skiløypene om å ta et kikk på sponsoroversikten under. Legg dine innkjøp av varer og tjenester til restauranter, hoteller, butikker, rørlegger, elektriker, entreprenører ol som har tatt sitt destinasjonsansvar. Bruk våre sponsorer – de finansierer skiløyper

Nye sponsorer og støttespillere ønskes hjertelig velkommen Kontakt styreleder Fred Gade

Tlf: 982 94 543

E-post: fred@gadeadvokat.no

ØYER ELEKTRO

Her er det plass til din bedriftslogo i neste utgave av Øyer magasinet.

ØYERmagasinet 43


GØY Å BADE • Vannsklie • 25-metersbasseng • Varmebasseng • Barnebasseng • Boblebad

• Vanngrotte • Badstue • Dampbadstue • Servering

ÅPNINGSTIDER Se: www.jorekstad.no

Tlf. 61 05 70 60

www.jorekstad.no

BUSSEN TAR DEG RETT I SPORET Kjører i perioden 12.12.2020-18.04.2021 141

Lillehammer - Hafjell - Øyer sentrum

Kjørerute

DX67

D

DX67

D

DX7

7

DX7

DX6

Lillehammer skysstasjon Høgskolen i Innlandet Storhove Hafjell alpinsenter Øyer sentrum

08:20 08:27 08:40 08:41

09:15 09:25 09:37 09:38

09:43 09:51 10:04 10:06

10:15 10:25 10:37 10:38

11:15 11:25 11:37 11:38

12:15 12:25 12:37 12:38

13:15 13:25 13:37 13:38

14:15 14:25 14:37 14:38

141

Øyer sentrum - Hafjell - Lillehammer

Kjørerute Øyer sentrum Hafjell alpinsenter Høgskolen i Innlandet Storhove Lillehammer skysstasjon

DX7 14:15 14:18 14:30 14:40

DX6 DX67 15:15 15:18 15:30 15:40

D: Daglig • DX67: Mandag-fredag • 5: Kun fredag 6: Kun lørdag • 7: Kun søndag • 67: Lørdag og søndag 502

Hunderfossen - Hafjell - Pellestova

For internbuss linje 502, se innlandstrafikk.no

Sjekk rutetider og kjøp enkeltbillett på Entur

44 ØYERmagasinet

15:45 15:48 16:00 16:10

6

D

DX6 DX67 DX6

16:15 – 17:15 17:45 16:18 16:40 17:18 17:48 16:30 16:52 17:30 18:00 16:40 17:02 17:40 18:10

19:15 19:18 19:30 19:40

D

D

20:15 20:18 20:30 20:40

22:15 22:18 22:30 22:40


OLYMPIAPARKEN

Foto: Arnfinn Skinlo/GD

Magiske øyeblikk

Vintermoro i

Olympiaparken Hele vinteren kan du oppleve morsomme og fartsfylte aktiviteter i våre fem olympiske arenaer i Lillehammer!

Ekstraordinær båndtvang frem til 1. april På grunn av store snømengder og langvarig kulde ble det innført ekstraordinær båndtvang i Øyer kommune fra 16. februar 2021. Av Åse Kari Gravråk

3 AKTIVITETSTIPS: KJØR BOB Like ved Hunderfossen finner du Nordens eneste bobbane. Her kan du oppleve en helt unik og fartsfylt tur i taxibob eller bobraft. Garantert sukess for deg som elsker å kjenne adrenalinet bruse!

O

NL

IN

E

BO

O

KI

NG

1

O NL IN

E

BO O

KI

NG

2

3

MORO FOR HELE FAMILIEN Kjelkekjøring er en morsom og fartsfull aktivitet som passer for både store og små! Anlegget har preparerte løyper og en heis tar deg og kjelken til toppen. Derfra kan du nyte turen ned med fantastisk utsikt over Lillehammer! SKITUR & VAFFEL Start skituren på Birkebeineren skistadion. Herfra finner du et stort nettverk av langrenssløyper som passer for både familietur og trening. Trenger du påfyll av mat, drikke eller varme anbefaler vi en tur innom koselige Skistua kafé på stadion.

SE FLERE AKTIVTETER OG KJØP BILLETTER PÅ

OLYMPIAPARKEN.NO

Dette er innført for å skåne viltet, som er utsatt for stress og unødig jaging på grunn av snø og kulde. Alle hunder skal holdes i bånd, eller forsvarlig innestengt eller inngjerdet. Det er gitt dispensasjon for kvote-/lisensjakt med egnet jakthund. F.o.m. 1. april 2021 gjelder ordinær båndtvang etter hundeloven. I forskrift om hundehold i Øyer kommune står det bla.at eier eller innehaver av hund skal holde hunden i bånd i følgende preparerte og merkede skiløyper:  Trolløypa mellom Ringebu kommunes grense og Lillehammer kommunes grense, samt alle maskinpreparerte turløyper i og vest for denne i Øyer kommune  Alle lysløyper i kommunen Les mer om Forskrift om hundehold i Øyer kommune: www.oyer.kommune.no Kilde: www.oyer.kommune.no

Felleskjøpet Øyer har fra 27. mars også lørdagsåpent. Velkommen til en trivelig handel!

Mandag – fredag 09.00 – 16.30 Lørdag 09.00 – 14.00 (stengt påskeaften)

Nermovegen 31 2636 Øyer

Tlf.: 72 50 50 50 felleskjopet.no

ØYERmagasinet 45


SIGNAL: Eco Solutions holder til i det gamle meieriet. Mjølkespannet er med fortsatt.

46 ØYERmagasinet


Vann og avløp med grønn profil Det er ikke mange bedrifter på Tretten som omsetter for 20 millioner i året og som selger varer og tjenester over hele landet. Eco Solutions gjør. Av Anne Stokke Firmaet har spesialisert seg på oppgradering av vann og avløp i eldre hyttefelt. – Vi gjør klar hytta for neste generasjon ved å tilby isolerte rør for vann- og avløp for framtidas behov. Og vi gjør det så skånsomt som mulig for natur og miljø, oppsummerer Morten Gudbrandsen. Fra mjølk til vann Mjølkerommet og osterommet i den tidligere meieribygningen på Tretten er i dag nærlager for bedriften som hovedsakelig opererer i fritidsbolig-markedet. Her sitter også Morten Gudbrandsen, som ene og alene styrer Gudbrandsdalavdelingen av Eco Solutions. Administrasjonen ligger i Ryfylke, i Tau. Firmaet, etablert som et aksjeselskap, har tre aksjonærer: Oddbjørn Kleppa gjennom Kleppa AS og Morten Gudbrandsen og hans far Finn Gudbrandsen.

I dag er Finn Gudbrandsen pensjonist, og Morten er alene om å håndtere virksomheten i dalen. Optimisme Eco Solutions omsetter for rundt 20 mill. kroner i året, og er en utfordrer i markedet. Litt lenger nord i dalen ligger Isoterm, Nordens ledende leverandør av frostsikre vann- og avløpsrør. – Vi er mange i markedet, og Isoterm er en veldig stor aktør og en konkurrent, konstaterer Gudbrandsen – 2018, året etter oppstarten, ble et fenomenalt år. 2019 brukte vi til justeringer, 2020? Bremsene er jo satt på i næringslivet. Vi har ikke mistet noen kontrakter, men det har jo gått litt tregere. Men vi synes vi har brukt tida godt til å posisjonere oss for nye oppdrag og kontrakter, forteller Gudbrandsen. Han sier videre at inneværende år tegner godt. Det er signert avtale med VVS eksperten, en landsdekkende rørleggerkjede med 419 medlemsbedrifter. Gjennom avtalen får rørleggerbedriftene tilgang på Eco Solutions produkter, tjenester og service. Lokalt samarbeid Eco Solutions lagerfører produktene de markedsfører og har et logistikknettverk også lokalt slik at de kan betjene kunder over det ganske land. – Gudbrandsdal Frakt er gode å ha. Og vi bruker lokale rørleggere og lokale entreprenører så langt det er mulig. Dialecta på Lillehammer og Dale Gudbrand trykkeri på Tretten brukes til markedsføring, vesentlig digital, og til brosjyrer og andre publikasjoner.

RØR: Eco Solutions tilbyr løsninger for vannog avløpsanlegg for hytter og hus. Morten Gudbrandsen styrer butikken på Tretten. Alle foto: Anne Stokke Samarbeid – Vi kjente Oddbjørn fra før, vi hadde hatt et godt samarbeid med ham og hans selskap Eco Solutions tidligere. Så ble kontakten gjenopptatt, og vi ble kompanjonger i 2017.

Rørene Det er rørene med isolasjon og varmekabel som er firmaets merkevare og hovedprodukt. De produseres hos svenske Uponor som er en stor internasjonal leverandør av systemer for VVS. Eco Solutions har de norske rettighetene til rørene. Flere hyttefelt i området står foran oppgradering av vann og avløp. Generasjonen som overtar eldre familiehytter, ønsker moderne og lettvinte løsninger, som også tar hensyn til inngrep og belastning på sårbar natur. Inn i hyttefelt – Vi deltar på befaringer og møter og informerer om våre løsninger. Og vi prosjekterer, dimensjonerer og finner fram til ordninger

AKTØR: Eco olutions, lokal aktør med nasjonal rekkevidde. som passer for det enkelte hyttefelt. – Vi er med andre ord med fra planlegging til ferdigstillelse og med tilbud om serviceavtale i etterkant. Det er ikke alltid mulig å samle alle hytteeiere i et felt eller grend om en løsning. Synet på behov for oppgradering av toalettløsning og avløp kan variere, yngre ser gjerne litt annerledes på det enn foreldregenerasjonen. Da tilbyr vi en ordning der vi legger ned tank og rør ved hytta slik at neste eier enkelt kan koble seg på. Trykkavløpsstasjon Avløpsløsningen går ut på at hver hytte har en tank, en avløpsstasjon, dit alt grå- og sortvann ledes. Dette kvernes opp av det Gudbrandsen karakteriserer som en «litt stor mixmaster» til en tyntflytende væske. Så endrer kverna funksjon for å kunne pumpe væsken ut i et ledningsnett av rør. Rørene legges grunt i bakken for å minimere inngrepene i terrenget. Røropplegget og tanken i dette trykkavløpsystemet er isolert og frostsikkert.

ECO SOLUTIONS, TRETTEN

• Ledes av Morten Gudbrandsen • Administrasjon i Tau i Ryfylke med Oddbjørn Kleppa som daglig leder • Omsetter for 20 mill. kroner i året • Spesialist på vann- og avløpsløsninger for hytte og hus • Leverer varer og tjenester i hele Norge

ØYERmagasinet 47


SELVLÆRT: Jon Arild Moen har innredet atelier hjemme i Musdalsvegen. Nå ønsker lomværen at folk skal få se bildene hans. Foto: Anne Stokke

Hobbymaler søker publikum

Det begynner å bli snaut med veggplass i Jon Arild Moens atelier. Nå vil han vise fram bildene. Av Anne Stokke Lomværen, som har bodd med familien på Tretten i mange år, har på ingen måte revet opp røttene i norddalen. Hjerte i Lom Han er stadig lomvær i målet, og snakker varmt om bestefar og far, som han mener han må har arvet interessen for å tegne og male fra. Jon Arild Moen er oppvokst på garden Rådsbakken Nordre ved den gamle Lia-brua der de holder ku og sau. I dag er det en søster som driver bruket. – Bjarne, faren min, malte og tegnet hver ei ledig stund, men bestefar Jo gjorde nok mer ut av det som bygdemaler, sier han.

48 ØYERmagasinet

Andre høgda Moen forteller at han trivdes med blyant, kullstift og pensel siden han var bare guttungen, og at han nå som 63-åring synes det er like befriende å finne fram malesakene. Han har innredet atelier i andre etasje hjemme i Musdalsvegen. Der bor han og kona, nordmøringen Evy Janne, i den tidligere banemesterboligen, med jernbanelinja og Tine Tretten som naboer på nedsiden av eiendommen. – Jeg tegner det folk vil ha, svarer han når vi spør hva han helst arbeider med. Etter hvert sier han at han liker godt å male både folk og landskap. Og at han også gjerne tegner. Han dekorerer også stoler, dører og pyntegjenstander.

Vise seg fram – Det er min egen feil at jeg ikke har markedsført meg. Jeg sitter for meg sjøl og maler og tegner. Jeg har lyst til å vise meg fram, og aller helst tjene noen skilling. Men det er ikke så lett. Nå i koronaen er det ekstra travalè, synes jeg. – Du har jo hyttefolket på veg til Musdalsæter susende forbi hver helg? – Ja, jeg skulle gjerne kommet i kontakt med dem, det er sikkert. – Hva med å sette opp et skilt ved nedkjørselen? – Det har jeg ikke tenkt på… Skilt og slik invitere folk opp på atelieret, det kan være en tanke, ja!


#FTUJMM.&$"TFSWJDF Trefelling - s Tubbefresing TREFELLING – LINJERYDDING –  flishugging - u Tleie

-

SNØTJENESTER – HYTTETJENESTER www.alexelvheim.no

,PNJOOPNEJUUMPLBMFCJMWFSLTUFE

SENTRUM P-HUS Anders Sandvigsgt.

Bryggerikvartalet

ke g en lt to

S ING KER PAR

Ny t

v/Circle K Øyer W&440)BGKFMM www.hafjell-bilservice.no XXXIBGKFMMCJMTFSWJDFOP

Tlf. 952 77 701 – www.alexelvheim.no

SENTRUM

P-HUS

TEM SYS

XXXNFDBOP

Jernbanegt.

)"'+&--#*-4&37*$&"4

t

Bryggerigt.

 Vi utfører: 7JVUG�SFS -&6,0/530--1,, EU-KONTROLL/PKK -0-+&4&37*$& OLJESERVICE -365&4,*'5 RUTESKIFT -'0345*--*/(4,0/530--)+6-4,0/530-- FORSTILLINGSKONTROLL/4-HJULSKONTROLL -"$4&37*$& AC SERVICE -.0/5&3*/(%&'"8"3.61 MONTERING DEFA WARM UP -4&37*$&0(3&1"3"4+0/&31¯"--&#*-.&3,&3 SERVICE OG REPARASJONER PÅ ALLE BILMERKER -44"/(:0/(7&3,45&%0(%&-&'03)"/%-&3 AUTOMATKASSEFLUSHING ALLE BILER  3JOHPTTGPSCFTUJMMJOHJEBH  

Enkel parkering og betaling. Ingen kontrollavgift.

Innkjøring fra Bryggerigata 10-12 i samarbeid med Sentrum Parkering Lillehammer A/S

www.onepark.no| Tlf. 22 84 92 00 | kundeservice@onepark.no

HAFJELL VAKTMESTERKOMPANI AS HYTTESERVICE Planlegg maling- og beisesesongen nå!

Vi er i gang med planlegging av maling og beisesesongen for 2021 året og kan tilby arbeid med 25 års erfaring, god kunnskap, proft utstyr og serviceinnstilte ansatte. Tar også på oss: Vedlikehold av torvtak, samt gressklipping rundt hytteområdene. Snekring av terrasser og plattinger. Ta kontakt for et uforpliktende tilbud!

Hafjells største hytteservice!

Mer enn 25 års erfaring - Gratis befaring!

Tlf. 951 74 823 / 414 30 732 post@hafjellhytteservice.no

Sjekk ut vår nye nettside: www.hafjellhytteservice.no ØYERmagasinet 49


Nr. 1 2021

ØTI-Håndball Håndballsesongen 2020/2021 har ikke vært som tidligere sesonger. P.g.a. pandemien har det i perioder ikke vært tillatt å avvikle kamper eller å gjennomføre treninger. Dette synes selvfølgelig våre spillere har vært trist. Vi krysser fingrene for at pandemien roer seg og at vi kan få gjennomført noen av sesongens siste kamper! #altblirbra ØTI Håndball fortsetter med fjorårets suksess, Stolpejakten. Interessen var stor og deltagerantallet i 2020 overgikk alle forventninger! Vi hadde 2915 stolpejegere som registrerte

26156 stolpebesøk! I år arrangerer vi Stolpejakten i 3 områder; Hafjell/Øyer sentrum, Tretten sentrum og Musdalssætra. Vi trykker også i år opp Stolpejaktkart. Kartet blir liggende gratis tilgjengelig på utvalgte steder. Arbeidet med Stolpejakten er dugnadsbasert og kan gjennomføres takket være støtte fra våre sponsorer og Øyer kommune.

ØTI-Ski En annerledes skisesong

Våre trenere på alle grupper fortjener ros, for de oppleggene de har lags for treningene, ulike test renn, alternative og varierte treninger og god stemning, på tross av kulde og corona. Det er godt oppmøte på treningene og bekymringen for frafall i ski på grunn av corona har heldigvis ikke slått til. Det er gledelig med en såpass stor yngste gruppe, det lover godt for fremtiden. Idrettskolen har også hatt bra deltagelse, der vi håper at de vil fortsette med ski til neste år.

I skrivende stund planlegger vi tradisjonen tro å arrangere Hafjell skimarathon, Øyersprinten, Janteloppet og Troll ski marathon. Om noen får dager blir det klart om vi får tillatelse av myndighetene til å gjennomføre disse og eventuell i hvilken form. For ØTI Ski er dette svært viktige arrangementer som bidrar vesentlig til finansiering av aktivitetene i skigruppa. De lysløyperennene som har vært arrangert har hatt god deltagelse. Vi må arrangerer rennene i henhold til Norges Skiforbunds sin smittevernprotokoll, med online påmelding og at vi ikke har kiosk og åpent klubbhus.

å ski! p ) d

Vi i skigruppa ønsker alle en fin sommer med mye aktivitet!

Våre hovedsponsorer:

50 ØYERmagasinet

Bli(

Sesongen 2020/ 21er på hell og det ble også i år en spesiell sesong, der flesteparten av store og små skirenn ble avlyst på grunn av corona, samt at kulden i januar og februar også satte en stopper for en del karusellrenn og treninger. Det er fortsatt fantastiske forhold i fjellet, så vi håper på en fin ettervinter. Trenerne er nå i gang med planlegging av sommersesongen med barmark og rulleski.


www.oti.no

Foto: Morten Nordli

ØTI-Alpint Alpinsesongen begynner å gå mot slutten Til tross for en litt amputert sesong rennmessig i kretsen, har det blitt jobbet godt både i skileik og ski-action. Skileik hadde i begynnelsen trening på søndager før treningen ble flyttet til Backyard/Kjusbakken på torsdager. Sammenlignet med tidligere treninger i familiebakken, har barna fått større utfordringer denne vinteren. Med en brattere bakke og et flott anlegg med hopp og kuler for alle nivåer, har dette blitt en bra sesong.

Ski-action startet første delen av vinteren med tirsdagsog torsdagskvelder i Kvitfjell og etter hvert Hafjell. Ski-action kjører ikke bare slalåm og storslalåm. Fra da Backyard åpnet på kveldstid, har vi benyttet oss av fasilitetene der hver tirsdag. Det ser ut som om barna trives med 50/50 balanse mellom svingteknikk og hopp/rails. Det fortsetter slik fram til påske. Etter påskeferien har vi bare anledning til å kjøre i Kjusbakken på kveldstid. Vi ser fram mot lange lyse kvelder i Kjusbakken. På denne tiden skinner sola i bakken langt utover kvelden. Nå håper vi ikke koronaen har satt en stopper for gjennomføringen av Minifart. Minifart er et morsomt skirenn for unge alpinister 10.-11. april. I vinter har vi også bygget ei reipelykkje. Denne ligger i Kjusbakken og brukes flittig under trening. Reipelykkje er en dosert 360 graders sving, der du kjører inn på nedsiden og kommer ut på oversiden og krysser ditt eget spor, samtidig som utøveren har klart å opprettholde farten. Litt av bakgrunnen til at vi bruker reipelykkje på skitrening er fordi flere av trenerne i ski-action kommer fra telemarksporten.

vinteren. Eirik Rykhus synes det er spennende å se om det er flere som finner fram det gamle telemarkutstyret! Klubben har også telemarkutstyr for barn som lånes ut gratis. Det har også blitt arrangert flere karusellrenn og klubbrenn. Til stor glede for både liten og stor. Vi i ØTI Hafjell Alpint er utrolig heldige som har Hafjell alpinsenter som vårt nærmiljøanlegg. Deres varierte løyper gjør at vi kan ha varierte treninger for våre utøvere, noe som vi tror er med på å skape skiglede og gode skiferdigheter. I år har dessverre ikke Familieheisen vært åpen, men Hafjell har vært veldig fleksible på hvor vi har fått lov til å trene. Takk for det. I februar gjennomførte sju trenere og foreldre trener 0 kurs i freeski. Dette er et nytt kurs arrangert av Norges Skiforbund. Dette var lærerikt og gjør klubben bedre skolert for å heve kvaliteten på treningene i skiparken. På premieredagen til filmen ‘Aksel’, 12. mars, fikk ØTI Hafjell alpint egen kinosal og inviterte hele klubben til visning.

Skihilsen Styret ØTI Hafjell Alpint

ØTI Hafjell Alpint har også ei undergruppe for telemark. Dette er tidligere Hafjell Telemark. Det har vært liten aktivitet siste årene, men interessen her har tatt seg opp denne

ØYERmagasinet 51


Husqvarna 445 II e-series 45,7 cm3 / 5,1kg NÅ

4.799,-

(veil 5.899,-)

Husqvarna 550 XPG Mark II 50,1 cm3 / 5,5kg

Kunsten å kombinere jobb og fritid! Hos Thallaug finner du mange av innlandets ledende næringsadvokater. Våre 19 medarbeidere har til sammen flere tiårs erfaring fra landets største advokatfirmaer, og er løpende rådgivere for banker, internasjonale bedrifter, industri og tjenesteytende selskaper.

9.999,-

lever inn din gamle fungerende motorsag og få

1.500,RABATT

Stadig flere Oslo-lokaliserte virksomheter har oppdaget at de får samme kompetanse til en langt lavere pris ved å benytte seg av våre tjenester. Det kan være lønnsomt å bruke oss - så får du også mer tid på hytta

www.thallaug.no

www.skog-hage.no • Tlf. 403 40 340 Gausdalsvegen 2, 2624 Lillehammer Storgata 106, 2390 Moelv Ringsakervegen 13, 2383 Brumunddal

Vi er en allsidig bedrift på Vinstra som produserer tradisjonsmøbler i heltre eeer kundens ønsker og behov. Vi produserer kjøkken, bad, garderober, gardinbree, vogger, barnesenger, senger, profilsaging av stolper og hjørnekasser og spesialprodukter. Vi har eget overflatebehandlingsrom, hvor vi beiser, lakkerer, maler, aldringsmaler og luter. Alt ut fra hva dere ønsker eeer eget fargevalg.

2640 Vinstra • Telefon: 61 29 02 88 • www.bakkenstreprodukter.no • e-post: bakkentp@online.no 52 ØYERmagasinet


STORE: Påskeeggene har vokst seg store. Butikksjef Åse Iren Dalen hos Nille Øyer viser kingsize-utgavene.

ALTERNATIV: Fyll dem med sokker og tannbørste og annet ungene har bruk for, ikke bare søtsaker, anbefaler Charita Thue Fagerhaug hos Nille.

Ingen påske uten egg Forretningene bugner av påskeegg av alle slag. Noen til frokostbordet, noen til å fylle med sjokolade og noen til å pynte med. Av Anne Stokke Påsketurister som kan ha glemt å ta med egg til hytta: Frykt ikke! Butikkhyllene i Øyer er breddfulle. Alle skal ha Spar Øyer er forberedt på kjempeinnrykk til høytiden. – Vi er ganske sikre på det, ja. Fjorårets påske var langt på veg en katastrofe, hytteforbudet satte jo en effektiv stopper for trafikk inn til hytteområdene våre, sier butikksjef Wenche Engen. – Så vi setter en strek over salgstallene for egg i fjor, sier hun mens hun scroller seg gjennom omsetningstallene for påsketrafikken i 2019. – Det ble en god påske, ja. Da solgte vi 15 000 egg, eller 2 500 sekspakk-kartonger om du vil. Det blir til noen omeletter det. Økt forbruk Forbruket av egg i Norge har gått kraftig opp i koronaåret 2020. Nordmenn spiste 43 millioner flere egg under pandemien. Det viser tall fra Norsk fjørfelag. Mer tid på kjøkkenet kan være forklaringen,

tror organisasjonen. Hver nordmann spiser i gjennomsnitt 13,1 kg egg i året. Det betyr drøyt 200 egg per person per år eller et halvt egg om dagen, inklusive egg til baking og matlaging. Forbruket har vært stabilt i mange år, men steg i 2020.

PÅSKE: Nordmenn er storforbrukere av egg i påsken. Også av de søte med sjokolade og marsipan. Butikksjef Wenche Engen hos Spar Øyer er forberedt. Alle foto: Anne Stokke Forbruket dobles i påsken. Da spiser vi ca 26 millioner egg i løpet av de fem påskedagene fra skjærtorsdag til 2. påskedag. Det vil si at hver og en av oss spiser ett egg hver påskedag, viser tall fra Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Kvikklunsjen Sjokoladehyllene har vært fylt opp med marsipanegg og påskesjokolade i lang tid allerede. Allerede før vinterferien var fris-

telsene på plass. Påskemarsipanen går unna hos Wenche Engen, men det er en god, gammel påsketurkamerat hun vil trekke fram. Kvikklunsjen. Varianten med tre i pakken er mest populær. Engen bokførte salg av 1 000 slike til påsken i 2019, pluss 300 løse. Folkesjela Nordmenns favoritt i tursekken siden1937. Den er mer enn en sjokolade, den er en del av den norske folkesjela, hevder Freia. Kjekssjokoladen med det røde, gule og grønne omslaget ble altså lansert noen år før krigen, og har vært i salg siden. Med unntak av en periode under og etter krigen. Mellom 1941 og 1949 var det stans i produksjonen i Freias lokaler på Rodeløkka i Oslo, blant annet på grunn av mangel på sukker og kvaliteten på melet. Påskefavoritt – Har du selv en påskefavoritt? – Ungene synes det veldig stas med muffins i appelsinskall. Vi tar med muffinsrøre, deler appelsinen i to, pirker ut kjøttet og erstatter det med røra. Så steker vi det over bålet eller bålpanna. Kjempegodt! Og tar vi oppi litt kakao eller sjokolade i muffinsen, får vi alle de tre påskefavorittene egg, sjokolade og appelsin i ett, sier Wenche Engen. Se oppskrift i egen sak.

ØYERmagasinet 53


Digg med egg MUFFINS I APPELSINSKALL Grunnoppskrift til seks appelsiner. Ta med røren på tur, og stek over bål.

VERPE: Før hønsehuset fikk lysregulering la ikke høna egg i den mørke årstida. Først når dagene ble lengre satte høna i gang med å verpe igjen. Det falt ofte sammen med påske, som også ble en egg-fest. Alle størrelser – Det går mest av de små. Butikksjef Åse Iren Dalen og butikkmedarbeider Charita Thue Fagerhaug hos Nille Øyer står med en handlekurv stappfull av påskeegg. De store, str. XXXL om man vil, er jo mest iøynefallende. – Det må da gå med flere kilo godterier i en slik? – Legg oppi poser i stedet for løsvekt, eller fyll på med tannbørste, tegnestifter og sokker eller annet småtteri som ungene likevel trenger. Da blir det ikke så voldsomt, sier damene. Charita forteller smilende at hun kunne tatt nyfødtbilde av babyen sin i det største egget. – Men da jeg kom på det, var babyen blitt akkurat litt for stor! Gjenbruk Det gikk ikke så mange egg som ventet ut av butikken til fjorårets påske. Overskuddet har ligget på lageret og er tatt fram igjen nå. – Vi venter storinnrykk nå, og har fylt godt opp i butikken med påskevarer. – Kjøper folk påskeegg hvert år? – Ja, mange gjør det, men vi hører også at kundene sier at de tar fram igjen de samme påskeeggene fra år til år. Det er jo ofte gode minner knyttet til dem. Gjenbruk gjør seg gjeldende også her, sier Wenche Engen.

Dette trenger du: 100 g smør 3 egg 150 g hvetemel 1 ts bakepulver 1/dl melk ½ dl sukker Slik gjør du: Rør sukker og smør hvitt. Tilsett ett egg av gangen. Bland mel og bakepulver og tilsett vekselvis med melken. Tilsett evt kakao. Skjær av toppen på en appelsin eller del den i to. Hul ut appelsinen, og fyll den halvveis med muffinsrøre. Tilsett evt sjokoladebiter, mandler eller bær. Pakk inn appelsinen i aluminiumsfolie og stek 10-15 min i glørne på bålet.

BONDEOMELETT I denne får du utnyttet matrester. 4 porsjoner, tilberedningstid 45 min Dette trenger du: 300 g kokte poteter 1 stk purre 3 stk asparges 100 g rester av skinke, annet kjøtt eller pølser Litt frisk timian 10 stk. egg 3 dl melk 1 ts revet muskatnøtt 300 g revet ost Salt og pepper Slik gjør du: Skrell potetene og del dem i skiver. Skjær purren i tynne skiver. Legg poteter, purre og kjøtt lagvis i ildfast panne eller smurt form. Bland egg, melk og krydder og hell over i panne eller form. Dryss over ost. Stekes i ovn ved 200 g til eggestanden er stiv, ca. 20-30 min.

Vi har det du trenger

til hytta

• SOLCELLE • 12 VOLT • SNØRYDDEUTSTYR • ALT TIL KJØKKENET • GASS OG PRIMUS • PARAFINLAMPER

...og mye mer!

Norsk vegmuseum vegmuseum.no PÅSKEFERIE

Gratis inngang

27. mars - 5. april l på Bestil ia.no n r e .j www os oss! h - hent

54 ØYERmagasinet

Storgaten 92, Lillehammer. Tlf. 61 25 30 40

P Gratis kundeparkering i bakgården

Se hele påskeprogrammet og åpningstider på www.vegmuseum.no


En arena for utvikling av ”næringslivet i Øyer kommune

Styret

Aldri har næringslivet hatt større utfordringer enn nå. I hvert fall føles det slik. I Øyer er situasjonen todelt: Bygg og anleggssektoren går veldig bra, mye takket være et fritidsboligmarked som er all-time high. Reiselivet, dvs. alpinanlegget, tjenester til turister og hyttefolk, overnattingssteder og serveringsbransjen ligger med brukket rygg. De statlige kompensasjonsordningene har vært utilstrekkelige og alle virksomhetene har tæret på oppsparte midler eller måtte leve på kreditt. Dette kan ikke fortsette, og vil gi alvorlige konsekvenser.

Tross de mørke skyene, forsøker vi å se fremover. Mobilitet, hvordan mennesker transporteres til/fra og innad i Øyer, er et område det jobbes med. Øyer og Hafjell ønsker å bli enda mer bærekraftig i fremtida, og da er transport et område vi kan forbedre oss. I løpet av våren har vi utarbeidet et konsept som beskriver en bedre løsning på dette. Nye kriser vil utvilsomt komme i fremtiden, og vi må ruste næringslivet for dette fremover. Vi må få flere bein å stå på. Her blir bærekraft og digitalisering viktig.

I mellomtiden: STØTT DET LOKALE NÆRINGSLIVET! Øyer, mars 2021 Rune Haugen Leder Øyer Næringsråd

Rune Haugen, leder post@lodgenhafjell.no Bente Søderholm bente@stavsplassen.no Irene Lien irene@hafjellhotel.com Eistein Raabe Hegge eistein@circlekeurope.com Jan Bjørke jan@drh-norway.org Veslemøy Eineteig Vedum veslemoy@alpinco.no Anne Moldal anne.moldal@scandichotels.com Knut Olsen knut.tax@gmail.com Terje Moheim terje@moheim.no Kontakt: Henning Holmbakken hh@vekst.lillehammer.no

www.onr.no

Foto: Anne Kirsti Ryntveit

STORE UTFORDRINGER

Helgene i vinter og uke 8, vinterferien, ga mye trafikk i regionen, men den kan ikke kompensere fraværet av utenlandske turister som fyller midtukene. Påsken kan redde noe, men ikke nok til å holde virksomhetene i live utover våren. I skrivende stund ser det ut til at hele 2021 også blir et unntaksår.

ØYERmagasinet 55


27 år

på Strandtorget – Når jeg tar en kaffe i gangen sammen med de andre tenker jeg ofte – Fy søren så heldig jeg er. Her er det godt miljø og jeg elsker å jobbe med klær og folk. Av Åse Kari Gravråk

Ann-Louise er butikksjef og har bygget opp Clan fra bunnen av.

Etter snart tretti år i bransjen er AnnLouise Barbosa (53) fortsatt entusiastisk og lidenskapelig opptatt av jobben sin. Det er lett å legge merke til henne. Blid og imøtekommende på en naturlig måte. Litt av den svenske aksenten etter oppveksten i Gøteborg har hun fortsatt, og hele sitt voksne liv har hun altså jobbet i klesbransjen. – Jeg flyttet først til Rena og begynte i deltidsjobb på Vero Moda i Elverum, så jobbet jeg en kort periode på Hamar før jeg landet på Lillehammer og som daglig leder på Vero Moda på Strandtorget. Styrer alt sjøl I Vero Moda jobbet Ann-Louise i 23 år før hun for fire år siden takket ja til å lede Clan, en ny enestående klesbutikk, nesten vegg i vegg med Vero Moda. – Det som jeg synes er ekstra morsomt her på Clan er at vi kan styre absolutt alt sjøl, vi har ingen over oss, sier hun. – Jeg har vært med og bygget opp butikken fra bunnen av, setter sammen merkene sjøl, kan også plukke litt etter hva kundene etterspør. Helt i starten hadde vi bare høyprofilerte merker, men det funket ikke her på Strandtorget. Så etter et års tid tok vi inn noen rimeligere merker i tillegg og da falt alt plass. Nå har vi en fin miks som funker kjempebra. En fin gjeng Ann-Louise er tydelig på at det er langt fra

56 ØYERmagasinet

bare fordeler ved å stå alene uten å ha en kjede i ryggen. – Det er ikke bare-bare, og det er klart at i enkelte perioder når alt ikke går så bra må vi stå på enda hardere for å klare oss. Vi er en kjempefin gjeng med seks personer totalt. I tillegg til meg som er daglig leder har vi en som er assisterende leder, pluss en i 50% stilling og ekstrahjelper. Ny generasjon og flere turister I dag opplever hun en ny generasjon i butikken. Ungene til de første kundene hun hadde for tjue år siden har blitt voksne for lengst, dermed har mange av de ”små barna” også blitt hennes kunder. – Det er kjempehyggelig at de jeg kjente som små barn kommer hit, men jeg skjønner jo at jeg har vært her lenge når jeg opplever en ny generasjon! Ann-Louise himler med øynene og slår ut med henda. – Men jeg føler samme drive i dag, jeg elsker å kle opp folk! Og nå kommer det som var moderne da jeg var tenåring tilbake! Ikke bare slengbuksene har kommet for fullt, men nå er også Ballgenserne rett rundt hjørnet. Ann-Louise forteller begeistret, gestikulerer og ler, viser frem en slengbukse og en vid bomullsgenser med ”litt-sånn-åttitallssnitt”. Moro. – Ellers har jo turister og hyttefolk blitt en større kundegruppe de siste årene, og det er veldig gøy, fortsetter hun. – Vi gleder oss

alltid til vinterferien, påskeferien og andre ferier da vi vet det kommer mange turister. Og vet du hva? Jeg tror de også synes det er morsomt å komme hit!

En fin miks av merker i butikken. Men blir du ikke litt lei av turnusjobbing, lørdager for eksempel, når andre har fri? – Nei, lørdag er uten tvil den beste dagen. Det er den eneste dagen vi ikke får varer så da kan vi ta oss enda mer av kundene enn ellers, enda mer med åpne armer. Da har vi virkelig god tid, fastslår Ann-Louise Barbosa.


Oppussing og nye eiere Det er et skrikende behov for fornyelse og oppussing, sier Strandtorgets senterleder Erik Skjellerud. – Med nye eiere er vi allerede i gang med et oppussingsprosjekt som vi håper å få gjennomført i løpet av året. Av Åse Kari Gravråk

Fellesarealene vil fortsatt være der de er i dag, men senteret skal få et etterlengtet ansiktsløft med en tidsriktig fasade og moderne uttrykk. – Hvis du kommer igjen om et år så vil du kanskje ikke kjenne deg igjen, sier senterlederen. Nye eiere I januar i år ble Strandtorget solgt til Scala Eiendom AS (67%) og CC Eiendom (33%). De siste ti årene er det selskapet NIAM V Holding AB som har vært eierne. Scala Eiendom eier og forvalter 23 kjøpesentre fra Sortland i nord til Grimstad i sør, mens CC Eiendom eier bla. CC Gjøvik og CC Hamar. Nye butikkjeder To nye butikkjeder står på trappene til å flytte inn i senteret. Den ene er Kitch´n som er Norges største kjøkkenkjede, de flytter inn i de gamle lokalene til Norli i 1. etasje.

Den andre kjeden er Normal, og de flytter inn i de gamle lokalene til Nille i 2. etasje. Normal tilbyr et bredt varesortiment innen hygiene- og husholdningsartikler. Rammes ulikt Pandemiens konsekvenser har rammet på forskjellig vis, også blant butikkene på Strandtorget. – Det er spesielt kles- og skobransjen som er ekstra berørt, sier Skjellerud. – De merker at netthandelen har skutt fart, mens serveringsstedene har færre gjester på grunn av færre bord med hensyn til avstand. Sportsbutikkene klarer seg derimot fint i disse tider, takket være en miks av lokale kunder og god trafikk av hytteturister i området.

første uka i februar i år sammenlignet med samme uke i fjor. Og CC Mat har hatt en enormt bra utvikling etter at de pusset opp for et par år siden. Dette er positive tegn i tiden. 700 sysselsatte Strandtorget kjøpesenter ble åpnet i 1990. Da var det kun én etasje og ca. 20 butikker. 31 år senere har det blitt to etasjer og 65 butikker i senteret. Tar vi med de andre eiendommene Rema-bygget, Elkjøp, Plantasjen, DekkTeam og Montér, er det ca 700 personer som har heltids- eller deltidsjobb på Strandtorget i dag.

Det har naturligvis gått litt opp og ned siden mars i fjor, men senterlederen forteller at Strandtorget opplevde 10% økning

Din lokale elektriker • Belysning og varme • Elbillader • Smarthus Telefon 61 22 66 99 installasjon.skogvang@minel.no

ØYERmagasinet 57


MUSIKKPROSJEKTET

EYES – HANDLER OM Å TRO PÅ EN DRØM

58 ØYERmagasinet


– Målet er å bli nummer to i USA. Går ikke det så får vi nøye oss med å bli nummer én, ler Christian Hoff og Rudi Kjøl, som er duoen bak musikkprosjektet Eyes. I voksen alder har de to karene fra Øyer igjen funnet gleden ved å skape musikk og før påske ga de ut sin tredje singel. Av Jørn Dissen Både Christian Hoff og Rudi Kjøl har en lang og allsidig bakgrunn som musikere. Gjennom tre tiår har de to på hver sin kant spilt i en rekke band i et bredt utvalg sjangere og vært backing for andre musikere. Rudi var også trubadur rundt

om i landet i en årrekke og har gitt lyd til nær sagt utallige afterski-eventer i Hafjell. Etterhvert ble guttene menn og etablert med familier og faste jobber i Øyer og musikken ble etter hvert en hobby som kjempet om å beholde plassen i tidsklemma. Fra skrivebordsskuffen til NRK – Mange musikkentusiaster midt i livet kommer gjerne til et punkt der de trapper ned eller til og med slutter å spille. Dere gir nå ut ny egenprodusert musikk som spilles mye på Spotify og som er A-listet hos NRK. Hva skjedde? – Vi møttes. Enkelt og greit, ler Hoff og Kjøl foran peisen på Lodgen i Hafjell.

Dette er deres hjemmebane, det var her de i 2020 endelig lanserte sin første singel. Et produkt av et svært langvarig svangerskap som begynte i 2014. Da Christian Hoff og Rudi Kjøl møttes for første gang var det også musikken som var døråpneren. Rudi var læreren som tok en sang på det første foreldremøtet i første klasse, Kristian var forelder med øre for kvalitet. De fant tonen, bokstavelig talt. Seks år senere, under navnet Eyes, har de gitt ut to låter på Spotify som har over 18 000 avspillinger. Singelen «Won’t let you go» ble A-listet på NRK Innlandet og Møre og Romsdal.

ØYERmagasinet 59


Gammelnytt materiale – Da vi ble kjent fant vi fort ut at vi jobbet godt sammen og vi sitter begge to på gammelt materiale og gamle ideer vi ikke har realisert. Det ga oss ny gnist. Jeg føler at jeg er en tenåring i øvingslokalet igjen, sier Kjøl. Hoff er enig. Han forteller at de har utvidet samarbeidet på disse seks årene. Sammen turte de å ta tak i gamle tekster, gamle melodier og prosjekter de har «hatt i skuffen» i mange år og få gjort det ferdig. De synes det er veldig tilfredsstillende å endelig, etter mange år, se at det de har jobbet med siden de var guttunger nå kulminerer i konkrete utgivelser. Låter som folk faktisk liker. Tilbakemeldingene har vært gode. – Unikum De to tenker, komponerer og skriver musikk sammen og inviterer av sin rikholdige base av lokale, dyktige musikervenner for å hjelpe til med den kompetansen de trenger. Hver låt de utgir blir til et eget prosjekt. Hoff er musikeren og produsenten som har studio hjemme, Rudi er musikeren og sangeren som skriver tekstene. Grunnbasen av Eyes-musikere består av Hans Marius Norvik, Edin Johan Høier, Stig Lognseth og Vegard Karlsen. På låten de ga ut 19. februar, «Reach You In Time» har de også med seg Olav Tornes som utvider Eyes sitt musikalske landskap ytterligere. – Olav er et unikum av en musiker som med sine sopransaxtoner lager et utrolig

60 ØYERmagasinet

spennende lydbilde, sier Rudi Kjøl. Nevnes må også frilans videoskaper Erik Berg-Johansen fra Christian Hoffs hjemby Otta. Berg-Johansen har laget musikkvideo til to av låtene og evner å skape bilder som løfter låtene med sitt enkle og sterke særpreg. Sjangermessig ønsker ikke Hoff og Kjøl å plassere seg selv i en fast bås. – Vi binder oss ikke til det. Vi jobber ut fra det materialet vi har og så blir låtene

og lydbildet til undervegs, samtidig som vi gjerne eksperimenterer og prøver å være oppfinnsomme, sier Christian Hoff. Budskapet Det er mye latter og spøk mellom de to musikalske kameratene, de er sosiale og lett omgjengelige. Men de har også en dypere bunn. Christian og Rudi er ambisiøse, men realistiske. Spøken om at de like gjerne kan ta til takke med å bli nummer én i USA hvis de ikke klarer å bli nummer to, er egentlig ganske talende.

– Det musikalske prosjektet vårt handler like mye om tørre å satse, tro på en drøm og tørre å åpne seg opp for det som er ukjent, sier Rudi. De forteller at syv års samarbeid i musikkstudioet i Øyer, har vært et fristed for begge gjennom oppturer og nedturer i voksenlivet. Det ligger mye refleksjon rundt livet i musikken og tekstene. – Vi har et budskap vi mener er like viktig som musikken. Tør vi å ta de valgene som kan være med å bestemme hvordan verden skal bli? Kan vi forandre verden litt med de holdningene vi har til de rundt oss? Samling i bakken Det er ikke bare store ord, men som alltid er det lurt å begynne lokalt. Planene er klare. I samarbeid med innehaver Rune Haugen i Lodgen, sentralt plassert i Hafjell, ønsker de å skape et musikalsk samlingssted for både lokalbefolkning og turister. – Det er en god scene å starte på og kanskje får vi til en heidundrende «venners venner» og alle øyværingers «Øyer-konsert» der med tid og stunder, sier Hoff og Kjøl. Om det blir større arenaer etter hvert? Det vil tiden vise, men gutta i Eyes lukker ikke øynene for noen muligheter. Musikken til Eyes kan høres på alle de store musikkstrømmetjenestene og musikkvideoene ligger på YouTube-kanalen Eyes 2636.


Rosenlund Bydelssenter

Store forandringer på gang Det første byggetrinnet er gjennomført og de fleste av de eksisterende butikkene har nå fått større og bedre lokaler. Den nye klesbutikken Zavanna flyttet inn i senteret i november, og treningskjeden EVO skal være på plass 27. april. I løpet av året kommer flere nye leietakere inn i bydelssenteret som etter planen skal utvides med flere hundre kvadratmeter.

litt. Sport Outlet ønsker å flytte ned i 1. etasje for å få et etterlengtet større lokale og bedre beliggenhet. Målet er også at Coop Mega skal flyttes over i et nybygg på 2500 kvadratmeter, og med en fin tunnellovergang fra senteret. Flere butikker og større P-plass ligger også i planene.

Av Åse Kari Gravråk – Det er fortsatt mange planer på gang både når det gjelder utvidelse av senteret og tiltak utendørs, men det tar tid å få godkjenning på alt, sier senterleder Andreas Håbakk. Han vil derfor ikke annonsere planene alt for høyt, men røper

Senterleder på Rosenlund Bydelssenter, Andreas Håbakk, røper at det vil skje store forandringer på senteret i tiden framover.

ØYERmagasinet 61


NYE ROSENLUND BYDELSSENTER  Rosenlund Bydelssenter omfatter i dag ca. 6.000 kvadratmeter med handelsvirksomhet  En utvidelse til 20.000 kvadratmeter for handel er godkjent, og det arbeides med planer for en videre utbygging  Eiendomsselskapet Rosenlund Bydelssenter AS arbeider også med planer om å utvikle området mellom Rosenlundvegen og Snekkervegen til handel, næring og bolig

Foto: Rosenlund/Facebook

Kilde: rosenundbydelssenter.no

Butikksjef hos Feel, Elisabeth Sørsveen Sæther

Vi utfyller kundens behov ganske så godt i dag, og i framtida vil det bli enda bedre Andreas Håbakk

Mer enn dobbelt så stor plass En av butikkene som har fått mye romsligere og mer luftige lokaler er interiørbutikken Feel. – Her har vi produkter til alle husets rom og det øker på med kunder, sier butikksjef Elisabeth Sørsveen Sæther. – Selv om vi ikke har vært det største senteret har vi hele tiden hatt en del hyttekunder fra Oslo og har scora mye på det.

i landet. Vareutvalget spenner fra servietter og lys til puter og pledd, småmøbler og lamper. Hun har selv jobbet i butikken  siden senteret åpnet for ca. 18 år siden og har fulgt utviklingen både i butikken og på senteret ellers. – Dette har ikke vært det typiske senteret som du går rundt og bruker mye tid, men dette tror jeg er i ferd med å endres, mener butikksjefen.

Stort vareutvalg Elisabeth forteller at Feel er en familiedrevet kjede som har 32 butikker rundt omkring

Vil invitere til åpningsfest Butikkene i senteret er nøye valgt ut med tanke på å få flest mulig kunder. De har en

62 ØYERmagasinet

stor kundemasse i løpet av en dag og folk handler gjerne i flere butikker når de først er innom. – Vi utfyller kundens behov ganske så godt i dag, og i framtida vil det bli enda bedre, sier senterleder Håbakk. – Selv om ikke alle planene blir realisert så tidlig som vi hadde håpet tror jeg det kommer til å bli et kjempefint bydelssenter både utvendig og innvendig når det først blir ferdig. Og når det blir tillatt å samle folk igjen skal vi invitere til en skikkelig åpningsfest! .


Presisjon i alle ledd Privatmegleren Lillehammer er din lokale eiendomsmegler på Hafjell. Vi ønsker å være det naturlige førstevalget når det gjelder kjøp og salg av fritidseiendom i vårt fokusområde, Hafjell og omegn. Vi har sterk tilhørighet og stor interesse i fjellet vårt, og selger Hafjell med hjertet. PrivatMegleren Lillehammer er markedsleder i området, og vi strekker oss langt for å være tilstede og tilgjengelig for våre kjøpere og selgere. Lurer du på hva din fritidseiendommen kan være verdt? Vurdere du kjøp eller salg, ta gjerne kontakt med oss for en koselig hytteprat.

Med hilsen din lokale fritidsmegler på Hafjell Stig Svartor • tlf 906 10 172 • stig.svartor@privatmegleren.no Pål Thomas • tlf 951 57 082 • ptt@privatmegleren.no

ØYERmagasinet 63


Retur: Øyer-magasinet Øyer kommune PB 4 N-2636 Øyer

Strandtorget har åpnet

Vi har åpnet helt ny butikk på strandtorget! Hos oss får du det siste og beste innen elektronikk, kjøkken og hvitevarer, og ikke minst POWER sine LAVE priser

ALLTID

TRYGG HANDEL: LEVERT HJEM CHAT

DRIVE-THRU

-40%* BERØRINGSFRI BETALING

på kjøkken fra Norema Book en gratis og uforpliktene tegnetime/videosamtale

*Rabatten gjelder ved kjøp av komplett kjøkken inkludert hvitevarer og benkeplate. Rabatten gjelder ikke hvitevarer, benkeplate, vask, blandebatteri, frakt og montering. Tilbudet gjelder fra 13. feburar til 3. april 2021. Se POWER.no for flere produkter og lave priser. Priser inkl. moms. Forbehold om endring i pris, avgifter, trykk- og bildefeil samt svikt i levering. Enkelte varer er maks. 1 per kunde. Gjelder så langt lageret rekker i denne kampanjeuken.

1

Profile for Amedia Kreativ

Øyermagasinet påske 2021  

Øyermagasinet påske 2021

Øyermagasinet påske 2021  

Øyermagasinet påske 2021