Page 60

VAKTELEGG: Små og pene er de, vakteleggene med det spraglete skallet. Begge foto: Anne Stokke.

LITEN: Ingun Klingsheims vaktler får stell og omsorg der de bor på loftet i den nye garasjen.

Vaktelegg fra Krokfossen Ingunn Klingsheim plukker 30 vaktelegg om dagen, og selger direkte til forbruker. Av Anne Stokke Klingsheim på Krokfossen langs Vestsidevegen på Tretten er matprodusent på si i tillegg til jobben som prosjektutvikler i Tinde hytter. Hun driver i det små med bier og vaktler, og får avsetning på honning og egg hos venner og kjente. Med i Rekoringen Men hun selger også gjennom Rekoringen, i et direktesalg mellom produsent og forbruker. Rekoring-fenomenet nådde Lillehammer i fjor. En rekoring er en direktesalgs-kanal uten mellomledd. Produsentene får 100 prosent av salgssummen. På Lillehammer er Lurhaugen salgsplass, dato og utbud varsles gjennom Facebook. – Jeg er nå bare en liten hobbyprodusent, men jeg får så mye egg og honning at jeg må ha avsetning på varene, sier hun. Med i alt 13 bikuber som hver gir 30- 45 kg honning, sier det seg selv at birøkteren må ut på markedet med honning.

60 ØYERmagasinet

Vaktler på loftet De 30 vaktlene holder hus på loftet i garasjen. Der har de for øvrig selskap av noen velvoksne angorakaniner. Den nye garasjen som Klingsheim har satt opp selv, benyttes ikke til biler, men altså til husdyrhold. – Naboene lurer jo litt, når jeg bygger garasje, og så lar bilen stå ute, smiler hun. Nå bygger hun driftsbygning til vaktlene og angoraene, den skal stå ferdig til våren. Allrighte dyr Klingsheim er enig i at vaktler er «allrighte dyr»: - Små og nusselige, og flinke til å legge egg, ca. 25 om dagen. De trenger ikke tilsyn utover det vanlige for hønsehold, og lyset slås av om kvelden. Til sommeren venter dager i hønsegård i friluft. De små eggene trenger bar et par minutters koketid. – Jeg spiser dem som andre egg, med salt og pepper, og gjerne litt paprika. Også gjør de seg godt på fatet, med det brunspraglete skallet. Bi-næring I hagen står åtte bikuber, i tillegg leier hun bigårdplass i Øyer til fem kuber.

Hun begynte så smått med fire kuber i 2017 etter at hun hadde gått på birøkterkurs på Fåvang i regi av Gudbrandsdal birøkterlag. Planen er å utvide driften, og med økende antall kuber og produksjon er planen å levere noe honning til Honningcentralen i år. I dag bruker hun et rom i huset til slyngerom. Dette rommet ryddes og rengjøres grundig før og etter slynging. Men det er tungvint å drive på denne måten, og derfor er målet på sikt å bygge et uthus til denne delen av produksjonen. – Det er absolutt en bi- næring, og en trivelig og interessant binæring også. Bienes liv og virke slutter aldri å fascinere, sier Ingun Klingsheim.

Profile for Amedia Annonseproduksjon AS

Øyermagasinet  

Påsken 2019

Øyermagasinet  

Påsken 2019