Øyermagasinet

Page 1

Ønsker råd

OM NY BRUK AV MOKSA side 18 og 19

Rapport fra lefse-ligaen side 32 og 33

NR. 4 • 2022 ÅRGANG 25

Øyer GOD JUL

magasinet

jul 2022

Gamle juletradisjoner

TRE TRAGEDIER traff Tretten side 40 og 41

STAVSMARTN 2022 side 8 og 9

Det skjer

i november, desember og januar side 60

OG ET SNEV AV OVERTRO side 62


KJØP HEISKORT ONLINE! Scann QR-koden eller besøk hafjell.no/heiskort for kjøp av heiskort og hent det i pickup-boksene rundt om i anlegget. 2 ØYERmagasinet


Øyermagasinet NR. 4 - November Utgiver: GD reklame Redaksjonelt ansvar: GD reklame Annonser: GD reklame, annonse@gd.no Layout og grafisk produksjon: GD reklame Trykk: Merkur Grafisk AS Opplag: 6400 eksemplarer Foto cover: Anne Kirsti Ryntveit Foto: Åse Kari Gravråk

TIPS

ØYERMAGASINET! oyermagasinet@gd.no Ønsker du å motta Øyermagasinet eller har en adresseendring? Kontakt oss på e-post oyermagasinet@gd.no eller tlf. 61 22 10 00

Jul og vinter i anmarsj

INNHOLD 58 og 59 Alt utsolgt og bortbestilt

Nå ligger jul og vinter ligger foran oss med gode opplevelser i vente. Det å vente, glede seg, bygge opp den stemningen til jul er kanskje det aller beste. Forberedelser og hyggelige sammenkomster. Juletrejakt! Høres ikke det koselig ut? Å finne sitt eget juletre midt i en juletreskog er faktisk mulig høyt oppe i lia på Tretten. Du kan lese om det i denne utgaven. Du kan også lese om julekonserter, lefsebakst og brune pinner. Nostalgi og historie hører julen til. Vi minnes vel alle vår barndoms jul, tradisjonene, maten, presangene, julepynten osv. I denne utgaven har vi bla. børstet støv av de riktig gamle juletradisjonene der overtro også var en del av det hele. Vi kan trekke på smilebåndet av denne overtroen i dag, men den gang da var det dødsens alvor. Mange venter og gleder seg til sesongens første skitur, den er alltid spesiell. Gleden av å være ute og nyte vinterens hvite gull. Det gjelder å nyte øyeblikket, timen, denne dagen, denne årstida så godt vi bare kan. I årets siste utgave av Øyermagasinet skriver vi om Norges første biometanolfabrikk som skal bygges i Øyer. Vi skriver om årets Stavsmartn på Tretten, og om «pensjonerte» sykler fra Hafjell Bike Park som er til salgs. Kanskje en idé til årets julegave?

12 Velkommen til Rakkelhanen

22 og 23 Glocal Green AS bygger fabrikk i Øyer 58 Øyer Næringsråd 54, 55 og 56 ØTI 40 og 41 Tre tragedier på Tretten

God jul og godt nytt år ønskes alle våre lesere!

4 og 5 Helt naturlig juletre fra Simengård

ØYERmagasinet 3


Et lys imot mørketida Hver for seg er Rune Engen, Rudi A. Kjøl, Steinar Flatemo og Olav Tornes svært dyktige musikere med et vidt spenn av erfaring. Når de nå for første gang jobber sammen er det duket for en utrolig spennende julegave for alle som har lengtet etter julekonserter de siste årene.

De måtte enda lenger «nedpå» enn planlagt. Det ble ikke noe av. Atter en traurig bølge av virus satte en bråstopp for julekonsertene i kirkene på Øyer og Tretten. Ordene står likevel fast. De slapp ikke tak i ideen og lysten til å spille sammen er like sterk. Den 8. desember blir det julekonsert i Øyer kirke og 9. desember spiller de i Tretten kirke.

Av Jørn Dissen De fire har kjent hverandre i mange år og visst om hverandre enda lenger. Noen av dem har jobbet litt sammen dann og vann, men å opptre sammen, alle fire, har de likevel ennå ikke fått til. Før jul i fjor hadde de endelig fått samkjørt timeplanene og møttes til øving. – Vi legger oss helt nedpå og skal kose oss! Målet er å skape en koselig konsertopplevelse med lave skuldre, var budskapet da Øyermagasinet møtte gjengen i øvingslokalene.

4 ØYERmagasinet

Rudi er vokalisten som tok med seg sin vakre stemme fra Eide og flyttet til Øyer hvor han jobber med musikk og i kulturskolen. Rune fra Tretten er også vokalist og turnerer jevnlig landet rundt med bandet Contiki. En annen lokal kar fra Tretten, Steinar, er også et kjent navn i musikklivet i Gudbrandsdalen både som dirigent, pianist og sanger. For å toppe dette ensemblet har de hentet inn den eminente saksofonisten Olav Tornes.

– Vi har plukket ut sanger som vi selv synes er vakre, og som vi har et spesielt forhold til. Det blir kjente og kjære desembersanger mikset med mindre brukt materiale. Alt mikset og arrangert for anledningen, forteller de fire. Med kirkerommet som ramme håper guttene dette kan blir en stemningsfull og minnerik aften en mørk desemberkveld. Øyværinger og treslinger; her det bare å kjenne sin besøkelsestid! Julestemningen er servert.

JULEKONSERTER • Øyer kirke 8. desember • Tretten kirke 9. desember ♥Velkommen!


! I KIWIBYGGET

ÅPNINGSTIDER JULA 2022:

Følg oss på:

Juleaften: 2.juledag: 27. - 30.12: Nyttårsaften:

09:00 - 13:00 10:00 - 18:00 09:00 - 18:00 09:00 - 16:00

Sport 1 Hafjell / sport1hafjell

Våre dyktige fagpersoner plukker ski som passer deg og ditt ferdighetsnivå. Alle ski kontrollmåles og smøresoner avmerkes. Vi gir også gode råd og tips om skismøring og prepping av ski. Du kan selvfølgelig også levere dine ski til oss så gjør vi jobben for deg!

Vi er en komplett, fullsortiment sportsbutikk som er åpent hele året! SPORT 1 HAFJELL Kongsveien 10, 2636 Øyer / Tlf: 61 27 76 11 ÅPNINGSTIDER I VINTER: Mandag - torsdag: 09:00 - 18:00 Fredag: 09:00 - 20:00 Lørdag: 09:00 - 18:00 Søndag: 10:00 - 18:00

COOP EXTRA

KONG

SVEGEN

Sc

an

dic

Ha

fje

E6

ll

E6

ØYERmagasinet 5


Hos oss får du kjøpt juletre fra helt naturlig granskog Astrid Simengård

6 ØYERmagasinet


Mange vil ha

juletre tidlig i desember

Det er noe vakkert ved å hogge sitt eget juletre ute i skogen. Det kan riktignok være tungt å baske seg gjennom snøen, man kan bli både svett og sliten, og det kan være vanskelig å finne DET ene treet. Man ønsker rett høyde, passende med greiner, noen er for smale, noen for brede, og flere er så vakre at det er vanskelig å velge. Av Jørn Dissen Fornøyelsen for voksne og barn når man endelig finner det perfekte juletreet er imidlertid alltid verdt det. Kakaoen smaker ekstra godt etterpå. Juletreskogen Høyt oppe i lia på Tretten, langs Holmsetervegen ovenfor garden Simengård, ligger det en helt ekte juletreskog. Her, hos Astrid Simengård og mannen, kan du ta med barn og barnebarn og finne julemagien. – Dette er tredje året vi selger juletrær og hit kommer det både naboer, bygdafolk, hyttefolk … ja til og med øyværinger, smiler Astrid Simengård midt inne i granskogen mens hun steller med et høyreist tre som vil passe for enhver med noenlunde takhøyde. Til daglig jobber hun for Norges Bondelag, men med egen gård helt øverst i SørTrettenvegen har hun mange jern i ilden. Ikke minst juletrær. Bærekraftig – Vi driver med mjølkeproduksjon til daglig i samdrift med fire andre garder. Men vi har også skog langs Holmsetervegen og har funnet ut at å kombinere tynning av skog med salg av juletrær er veldig bærekraftig forvaltning! Hun setter et rødt merke på det høyreiste treet, et rødt bånd, som tydelig viser at dette er et anbefalt område å finne seg tre. Områdene flytter de på innimellom for å få jevn uttynning av skogen. – Dette treet kan vi kutte her oppe så får det en fin fot. Som du ser så er det to toppgreiner på dette treet, så det anbefaler vi til par som nettopp har flyttet sammen. Da kan de sette på hver sin stjerne de har med seg fra hjemme, ler Astrid.

– Det er mange ulike kunder, noen kommer og henter i full fart, mens andre kommer med barnebarn og bruker god tid ute i skogen. Og mange vil ha tre tidlig desember. Da ble jeg litt småstressa og bekymret for om treet ville holde helt til jul. Vil nålene falle av før julekvelden? Men jeg har begynt å legge ved et lite kort, en «bruksanvisning» for stell av treet. Husk å ha på vann, så går det fint! Kommer tilbake år etter år Man trenger heller ikke gå ut i skogen og hogge selv for å handle hos Astrid. – Vi har «stuttreiste» juletrær som er hogd de siste dagene stående i krysset ved SørTrettenvegen og Holmsetervegen, sier Astrid. Og stedet er lett å finne med plakat og informasjon samt skilt med julebelysning. Her er det i hovedsak selvbetjening med oppgitt VIPPS-nummer og et telefonnummer man kan ringe om man vil ut i skogen og hogge selv. – Vi begynte så smått for tre år siden og det er først i år at vi markedsfører det aktivt. Det er spesielt hyggelig å se gjensalget, folk kommer igjen år etter år, og det er veldig koselig. Her er alle velkommen, smiler Astrid Simengård.

Juletre med to topper? Perfekt for nyetablert par som skal forene to tradisjoner. Skal vi ha stjerne eller skal vi ha kule? Ja, takk, begge deler!

Tre med bruksanvisning Salget begynner allerede tidlig i desember. Da det skjedde første gangen ble hun nesten litt stresset.

ØYERmagasinet 7


23 18.mars

Birkebeinerrennet Klassikeren på 54 km fra Rena til Lillehammer

Drømmer, stolthet og glede – Birken har distanser for alle! Velg ditt arrangement på birkebeiner.no.

birkebeiner.no 8 ØYERmagasinet


Stavsmartn 2022

Årets Stavsmartn

21. - 23. oktober ble høstens store eventyr på Tretten arrangert. Det var rettet stor spenning mot om folkemassen ble den samme i år som tidligere, med tanke på dagens utfordringer i samfunnet og ikke minst brukollapsen på Tretten som gjør det vanskeligere for folk på vestsiden og Gausdal å ta turen. Men det var ingen grunn til bekymring, folk stilte opp og skinte om kapp med solen. Av Sussan Kroken, arrangementsansvarlig på Stav. Foto: Fotograf13 - Daniel Heimstad

ØYERmagasinet 9


Nærmere 15 000 var innom Stavsmartn i løpet av helgen. Helgen startet allerede før den var begynt med kunstutstillingsåpning fredag 14. oktober. Åpningen foregikk i Fonstad-puben, der elever fra Øyer Kulturskole underholdt og kunstner Kristian Finborud snakket om teknikken han bruker på sine bilder. Selve martnshelga ble for alvor sparket i gang da LagSTAV Torstein Lerhol entret scenen i Gutormshall fredag. Han snakket om «Ressursene i mangfoldet» og de oppmøtte var både begeistret og imponert over årets LagSTAV. På kvelden var det lokal aften med mat og historier fra Øyerfjellet. Lokal aften har vist seg å være et populært arrangement tidligere år og i år var intet unntak. Kvelden var utsolgt og de heldige som fikk kjøpt billett fikk servert 4-retters middag med blant annet bjørnekjøtt, kje og Jakokse i en meny satt sammen av Stig Skjerve. Roar Øyen presenterte vin som passet til menyen og Einar Odden og Bjørn Karlsen fortalte historier og viste bilder fra Øyerfjellet. Mange besøker Stavsmartn for å se det store mangfoldet av utstillere. I år var det ca. 120 utstillere som tok turen. Landbrukstunet har aldri vært større, og det måtte opprettes ny «handlegate» for å kunne tilby flest

mulig utstillere standplass. Allikevel var det utstillere som sto på venteliste som dessverre ikke fikk plass. Martnsopptoget pleier å være helgens høydepunkt. På grunn av brukollapsen måtte årets opptog gå fra renseanlegget. Dette satte ikke noe stopp for deltakerne, som hadde kledd seg selv og hest ut etter kategoriene lasskjører/tradisjon, kreativitet og sport/rase.

Hestkartreffen har blitt en populært treff som samler hesteinteresserte mennesker i alle aldre for å hedre årets vinner. Med levende musikk, skrøner og godt drikke er dette en minnerik kveld for alle som deltar.

Barnas martn var årets nyhet. 9 minikremmere stilte ut og solgte leker, bøker og smykker, julepynt o.l de hadde laget selv. Her var det minikremmere med stor kremmerånd. I anledning Barnas martn ble det også arrangert BlimEdans der instruktører fra ØTI turn stilte opp og danset med barna. Hestkartreffen er en årelang tradisjon under Stavsmartn. Dog er det en tradisjon fra vår mer moderne historie, men den har allerede rukket å være med oss siden 1994. Først ble den avholdt i Bådstø, før den flyttet over til Fonstadpuben på Stavsplassen. Formålet med Hestkartreffen er å sette pris på en person eller en organisasjon som har bidratt til å fremme hestemiljøet og hesteaktivitetene på Stavsplassen. I tillegg skal utdelingen være med på å skape blest om Stavsmartn.

Årets vinner ble Tonje Vollaug Slettum som tross sin unge alder har rukket å gjøre en stor innsats for hesten og Stavsplassen. Lørdag ble avsluttet med den tradisjonsrike martnsfesten der det var stand-up med Rasmus Wold og konsert med Byting. En kveld med bra oppmøte og god stemning. Stavsmartn er et stort arrangement som krever mye arbeidsinnsats. Uten frivillig innsats hadde det ikke vært mulig og arrangert. Ca 50 frivillige bruker hele året på å planlegge og gjennomføre martn og bruker mange timer under selve arrangementshelgen. Dette er ildsjeler som står på med godt humør. I tillegg til de frivillige stiller lag, foreninger og russ opp på dugnad. Ca 1000 dugnadstimer legges ned under martn.

10 ØYERmagasinet


Totalt 258,(ord. pris 387,-)

foto:Joakim Mangen

3. og 4. des. 10. og 11. des. 27. – 30. des.

3 for 2

PÅ ALLE KAFFEPOSER

KOS DEG MED GOD KAFFE PÅ HYTTA I VINTER

Billetter må forhåndskjøpes på Barnasgård.no

kransekake

12 RINGER

299,18 RINGER 499,-

220911

egg

gluten

soya

www.starbucks.no

DU FINNER OSS PÅ STRANDTORGET I LILLEHAMMER

n

2

ØYERmagasinet 11

Copyright notice: This report is solely for the use of client personell. No part of this may

hvete melk

allergener

Surdeigsbrød...............................25

Firekornsbrød.............................32

Barnas favoritt.........................32

Grovbrød......................................39

Kneippbrød...................................25

Spiralloff.....................................25

Glutenfritt brød........................32

Valnøtt og fruktbrød..............32

Havrebrød....................................39

Formloff.......................................25

vå r e b r ø d

7 SLAG OG KRANSEKAKE .....................649,7 SLAG ................................................469,-

Starbucks Strandtorget Strandpromenaden 85 2609 Lillehammer

Mer julebakst? Vi baker for deg!


ROMJULSDRØM KANSKJE: Odd-Einar Bræin har både vått og tørt, og ønsker velkommen til Rakkelhanen. Alle foto: Anne Stokke

Alle slag hos Rakkelhanen Rakkelhanen er som en nabolagskafé på fjellet. Hit kommer gjester gjerne i tøflene. Anne Stokke Odd-Einar Bræin er vert og kokk, servitør og ellers litt over alt i kafeen/restauranten som på kort tid er blitt et populært samlingssted for hyttenabolag rundt Stulen søndre. Skjult perle Noen labber bare rett fra hytta og inn til Rakkelhanen for en kaffe, en matbit, et glass fra baren med det kresne utvalget eller for et kveldsmåltid ved siden av den knitrende kleberpeisen. Eller de kommer gående, syklende eller på ski fra Slåseterlia og Sandstulen. – Vi holder åpent for alle, altså, smiler verten.- Men vi har holdt lav profil, vi er et lite kjøkken og med plass til rundt 30 så vi har ikke villet slå på stortromma. Men det er hyggelig at folk oppdager Rakkelhanen. Skapte tunet Han har erfaring fra kjøkken, servering og

12 ØYERmagasinet

bar fra det meste av spisesteder i Hafjell. Så ville han prøve seg på egen hånd, og med hjelp fra familien ble tunet Skalmstadtunet bygd opp hus for hus på ubenyttet setergrunn. Rakkelhanen har funnet sin plass i det som tidligere var føderådsbygningen hjemme på Skalmstad. Nå består tunet av flere småhus, alle oppattsatt fra Skalmstads hemsæter på Slåsetra og fra Skalmstadskogen. Ute koser gjestene seg på plasser både med og uten tak, og bålpanner setter stemningen. Far Odd Bræin er en nevenyttig kar, og har stått for brorparten av arbeidet. Litt av hvert Skogsfuglen rakkelhanen er en krysning mellom orrfugl og storfugl. – Vi er som den, en krysning. Mellom kafé, restaurant, bar og pub. Jeg er nøye på råvarene enten det gjelder mat eller drikke. All mat lages fra bunn. Vi har ikke mange retter, men de vi har, skal være ordentlig! Det gjelder drikkevarene også. 42-åringen med stor interesse for vin og brennevin, velger varer ulike leverandører, og har også løyve til å ta inn varer selv. – Fint å høre gjester blir glad for å finne

drikke utenfor standardutvalget på lille Rakkelhanen! Åpningstidene varierer noe, men instagramkontoen rakkelhanenhafjell er alltid oppdatert om tidene. Rakkelhanen holder åpent i årets siste uke. Det gjelder også nyttårsaften fram til høytiden ringes inn om ettermiddagen. – Kunne verdens beste varme sjokolade være noe å kose seg med på formiddagen, kanskje, smiler verten.

ORDEN: Odd-Einar Bræin ønsker å blande nytt og gammelt interiør.


Emmelot Grace Photography

Julebyen LILLEHAMMER

– Vi ønsker gamle og nye kunder velkommen! Trygve Belsvik, Hege Kulsveen Søbye, Tone Worup Espelid og Iris Bergseng Bjørnarsdottir. Foto: Lena Lindheim

Belsvik

skrur ned Match-skiltene – SATSER VIDERE UNDER EGET NAVN Belsvik gikk ut av Match-kjeden i november. Nå går de fra å være del av en sentralt styrt kjede til å bli et lokalt tilpasset konsept. Av Åse Kari Gravråk Større utvalg av kjente merker – Vi har lenge sett behovet for å kunne jobbe mer selvstendig og tilpasse vareutvalget bedre, sier daglig leder Trygve Belsvik. - Men kundene vil fortsatt kjenne seg igjen i butikkene. Det vil være samme type klær, men med et større utvalg kjente merker. Det blir mer spennende butikker med flere aktuelle nyheter. Skredderverksted i Storgata I dag har Belsvik to butikker i Storgata og en på Strandtorget. I Storgata har de fortsatt skredderverksted. – Det er en viktig service å kunne justere bla. benlengder og livvidder så det nye antrekket sitter som det skal, presiserer Belsvik. Verkstedet tar også imot for endring eller reparasjon av eldre tøy. Familiebedrift siden 1927 Belsvik startet som skredderveksted i 1927, de feirer 95 år i år og er en av Lillehammers eldste butikker i fortsatt drift. – Vi finner på mange måter tilbake til oss selv etter over 40 års kjedemedlemskap, sier Belsvik. – Det viktigste er at vi hele tiden jobber for å bli bedre, det har vi alle muligheter for nå. Vi gleder oss til tida framover og ønsker alle gamle og nye kunder velkommen til «nye Belsvik»!

Det glitrer i julelys på snødekte trær, omkranset av små trehus. Hør lyden av dombjeller, julemusikk og lukten av brente mandler og ekte granbar i snøhvite omgivelser. I akkurat passe tempo møtes vi for å skape gode opplevelser og minner sammen, og for å gjøre nyttige ærend til jul.

Juleåpent SØNDAGSÅPENT Søndag 11. og 18. desember .............................. 14-18 KVELDSÅPENT Torsdag 15. desember............... 10-21 LANGÅPENT f.o.m. fredag 16. t.o.m. fredag 23. desember ....... 10-19 LØRDAG 17. DESEMBER ............................... 10-17 Julaften lørdag 24. desember .............................. 09-12 Romjula tirsdag 27. - fredag 30. desember ............ 10-17 Nyttårsaften lørdag 31. desember ....................... 10-15 ÅPNING AV MAGISK JULETRESKOG

Den magiske juletreskogen åpner 1. desember, kl. 17.00 og vil romme overraskelser for liten og stor. Det blir juletrær, lys, glitter og herlig julemagi. I år kan du også komme å ta ditt fineste julebilde i nissens helt nye hjem!

JULEMARKED OG BONDENS MARKED

Fredag og lørdag 2. - 3. og 9. - 10. desember blir det julemarked i Lillehammer sentrum med trivelige markedsboder omringet av den magiske juletreskogen på Sigrid Undsets Plass. På Lilletorget finner dere Bondens Julemarked. JULESTEMNING

JULEBYENS PROGRAM:

STRESS

VELKOMMEN

www.lillehammersentrum.no Hovedsamarbeidspartner:

Parkering kun 1 minutt fra sentrum:

ØYERmagasinet 13


GOD JUL OG GODT NYTTÅR!

Hafjell Vakmesterkompani AS Hafjell Vakmesterkompani Hafjell Hytteservice AS AS Ønsker du å Hytteservice få utført noe i sommer eller vinter? Hafjell AS Vi er i full gang med planlegging av året 2023! Ønsker du å få utført noe i sommer?

Vi er den største tilbyderen av vedlikeholdsoppdrag til både private og hytteeiere i Vi er i full gang av året 2022! hele med Øyer planlegging & Hafjell-området! Vi har lang erfaring, proft utstyr, gode referanser og serviceinnstilte medarbeidere. Vi er den største tilbyderen av vedlikeholdsoppdrag til både private og hytteeiere i hele Øyer &Tjenester Hafjell-området! vi utfører: Vi har lang erfaring, proft utstyr, gode referanser og serviceinnstilte medarbeidere. - Maling & beising Best på pris!

Tjenester vi utfører: & reperasjon av torvtak - Vedlikehold Gressklipping rundt - -Maling & beising Besthytteområder på pris! Snekringavavskifer-stein terrasser og plattinger - -Legging rundt hytta Snømåking;av gangveier, - -Vedlikehold torvtak tak, terrasser Salg av vedsekker - -Gressklipping rundt hytteområder Andre vaktmestertjenester - Snekring av terrasser og plattinger - Alltid i nærheten, med god kunnskap - Snømåking; gangveier, tak, terrasser - Salg av vedsekker Gratis befaring - siden 2001 951 74- Andre 823 &vaktmestertjenester 414 30 732 - Alltid i nærheten, med godTlf. kunnskap

Epost: post@hafjellhytteservice.no Gratis befaring - siden 2001

Tlf. 951 74 823 & 414 30 732 www.hafjellhytteservice.no

Epost: post@hafjellhytteservice.no 14 ØYERmagasinet

www.hafjellhytteservice.no


1.

Hvor mange kommuner grenser til Øyer?

2.

Hva er Øyers høyeste punkt?

3.

Hva heter øyværingen og snowboarderen som tok bronsje i VM i halfpipe i 1997?

4.

Hvor mange øyer finnes det egentlig i Øyer?

6.

Hvilket år ble Hafjell alpinsenter åpnet?

7.

Hva er Øyer kommunes offisielle tusenårssted?

8.

I gamle dager lå Tretten sentrum lenger opp i bygda, og på slutten av 1200-tallet ble det bygd en steinkirke ved Prestgarden. Hva heter stedet der man kan se ruinene av denne kirken?

9.

Hvor mange individuelle OL-medaljer har Erling Jevne, hvilken valør og hvilke OL?

Foto: Oda Hveem Design: M8

? QUIZ

10. En øyværing gjorde suksess i Stjernekamp på NRK for noen år siden. Hva heter han?

HVOR MANGE KLARTE DU? SJEKK FASITEN!

Gudbrandsdalens herrebunad Våre bunader er sydd for å vare. Vi bruker stoff fra lokale Gudbrandsdalens Uldvarefabrikk, og du kan velge mellom mer enn 25 ulike stoffer til vesten! Telefon: 61 26 70 70

ØYERmagasinet 15

1. Fem kommuner: Ringebu, Stor-Elvdal, Ringsaker, Lillehammer og Gausdal. 2. Eldåhøgda (1232,1 moh). 3. Roger Hjelmstadstuen. 4. Ingen. Kun noen småholmer i Lågen og fjellvannene. 5. Lilleputthammer, Hunderfossen Eventyrpark, Hafjell alpinsenter, Lekeland Hafjell og Norsk vegmuseum. 6. 1998. 7. Stav på Tretten. 8. Kjørkjehaugen. 9. 1 stk. Sølv på 30 km klassisk i Nagano 1998. 10. Sondre Mulongo Nystrøm.


Den perfekte gave i alle prisklasser! KAN BRUKES PÅ ALLE VARER Årskort Servering Klippekort Sommerkort Badeartikler Enkeltbilletter

15% AVSLAG PÅ ALLE ORDINÆRE KLIPPEKORT OG ÅRSKORT!

Fra 01.12.22-23.12.22

Gi bort badeglede i julegave! Jorekstad Fritidsbad- Jørstadmovegen 690, 2625 Fåberg - +47 610 57 060 - www.jorekstad.no

90,-

Familiepakke kun 6

Scan koden for å se video

2 voksne + 2 barn

p gavekort!

JULEGAVETIPS - Kjø

Vinterens morsomste familieaktivitet! KJELKEKJØRING I LILLEHAMMER SNØPARK

Les mer og kjøp billetter på OLYMPIAPARKEN.NO 16 ØYERmagasinet


Kjø p

p

Gi halve kongeriket til jul!

u åh

nderfossen.n o

Sesongkort fra 990,ved kjøp før 15.12.22

Med Sesongkort PLUSS får du i tillegg fri inngang til:

Barnas Gård

Vinterparken

Jul på Barnas Gård

ØYERmagasinet 17


Ønsker råd om ny bruk av Moksa Arild Austgarden er forundret over at ingen har kommentert hans kjøp av den gamle kraftstasjonen i Moksa. Av Anne Stokke

HUSROM: Han har nok å gjøre og nok lokaler å fylle. Arild Austgarden vil ha tretlingene på banen. Alle foto: Anne Stokke

18 ØYERmagasinet


I sommer gjorde Austgarden trolig årets mest spektakulære bolighandel på Tretten. Kjært barn…. På under ett døgn bød han på og fikk tilslaget på kråkeslottet/den fraflyttede næringsbygningen/tidligere Moksa Kunstverksted, i bratte lia i Kveinndalen. Nå oppfordrer han nabolaget på Tretten til å komme med forslag til bruk av bygningen. For det har vært dørgende stille etter at nyheten ble kjent. – Det er litt rart, kraftstasjonens skjebne har jo vært et diskusjonstema tidligere. Mange må da ha lurt på hva som skulle skje med den etter at stiftelsen Moksa Kunstverksted i realiteten var konkurs og måtte avhende bygningen, spør den nye eieren. Nå bruker han Øyermagasinet som kanal til å spørre sambygdingene om råd til bruk av lokalene. Kunst og kaffe Selv tenker han utstillingslokaler for lokale utøvere i det store lyse og luftige lokalet i tredje høgda. Gjerne i kombinasjon med et selvbetjent kaffetilbud. Han har anskaffet store, rustikke bord slik at lokalet kan brukes til selskapslokale og møteplass, og kjøkkenfasiliteter må også på plass. Kjæresten Anita Reinan, som er hobbyfotograf, ivrer for at de lyse veggene skal kunne brukes av utøvere som vil vise fram arbeidene sine. Maskinhallen er leid ut til en bilglad ung kar som mekker bil her. Lydstudioet som ble innredet i Kunstverkstedets dager, er stadig utleid. Utleieinntektene dekker utgiftene til forsikringer og kommunale utgifter. Han har plukket ned et kjøkken som skal opp igjen til bruk for leietakerne, Pågangsmot Det trenges et ikke ubetydelig pågangsmot og handlekraft for å få skikk på huset. Ikke er det gratis heller. Vel var Arild Austgarden, nevenyttig elektriker og heismontør, forberedt på at han overtok en bygning som hadde vært uten omsorg lenge, men forfallet og mengdene av rot og skrot overrasket likevel en smule. – Ikke ei lyspære var hel, det var bare å begynne å rydde og sope. Det så ut som om noen bare hadde tatt jakka og gått. Men han må gå grundigere til verks. Det er rått i huset, murpuss flaser inne og ute, og det må grøftes rundt hele huset. – Det er mye som må gjøres, egentlig litt over alt. Utleie Det er ryddet opp, gammalt skrot er på veg ut døra, og det er installert undermåler på strømmåleren til bruk for utleiedelen. En varmepumpe er på plass, men det trengs nok en til, anslår Austgarden. Med dagens strømpriser er det ikke bare-bare å være huseier for en gammel næringsbygning over

flere etasjer… – Jeg har trua og pågangsmot og hele familien med på laget. Datter Lill Tove og sønnen Åsmund er ivrige, og det trengs, jeg begynner å bli en voksen kar som trenger noen som kan ta ting videre. – Vi får ta steg for steg, noe i vinter allerede. Jeg vil at det skal være lys i vinduene på den gamle kraftstasjonen! Når tretlingene kikker opp hit i vinter, vil de se koselig lys fra lenker og pærer. Måtte ha det Arild Austgarden, som i tillegg til å være håndverker, også driver Chrome Shop på Tretten, fikk tilslaget på Moksa for 700 000 kroner. Han hadde bare så vidt vært innom dørene en gang tidligere før handelen. – Det var litt sånn baremåhadet- følelse, jeg har alltid syntes at bygningen er flott og tenkt at det bare må ligge muligheter i den. -Ikke angret på handelen i disse dyrtider? -Nei da, jeg tar det trinnvis. Det skal bli liv i kraftstasjonen!

LUFTIG: Her kan det bli både selskapslokale og utstillingsplass for lokale utøvere.

600 000 til barn og unge Over 600 000 kroner kommer barn og unge til gode etter salget av kraftstasjonen. Det opplyser Eivind Buhaug, styreleder i stiftelsen Moksa Kunstverksted og med i avviklingsstyret som ble opprettet for å avhende eiendommen. – Da det årlige, kommunale bidraget på 30 000 kroner i driftsstøtte bortfalt, var stiftelsen realiteten konkurs og kunne ikke drive videre. Salg ble utvegen. Nå er boet oppgjort, og det er bestemt at overskuddet på 600 000 kroner i sin helhet skal tilfalle tilbud for barn og unge i kommunen.

ARBEID: Arild Austgarden tar restaureringen steg for steg.

-

MUR: Mange ting kan komme til syne når en kjøper en gammel eiendom. Austgarden har lyst til å flekke av betongen.

ØYERmagasinet 19


Erik Hjerman og Tim Larsen har ytt masse kjærlighet til disse syklene i to år. Nå er de populær salgsvare i Hafjell Bike Park. Foto: Jørn Dissen

– Mange vil ha utforsykler Nedoversykling i alpinbakken på Hafjell er de siste årene blitt en aktivitet for alle – ikke bare for «gærning-ene». Det betyr også at «pensjonerte» sykler fra Hafjell Bike Park er blitt en ettertraktet vare! Av Jørn Dissen – Ja det er det, vi hadde rundt 30 utforsykler til salgs i år og nå har vi igjen 8-9 stykker av disse. Så vi har solgt ganske bra i hele år, og hele utvalget av både utforsykler, barnesykler og offroadsykler kan sees og kjøpes på nettsidene våre, sier Erik Hjerman i Hafjell Bike Park. Pendlet 7 timer i helgene Den glade bergenseren var selv aktiv syklist i mange år og en periode pendlet han og kameratene syv timer fra Bergen til Lillehammer i helgene. For å kjøre ned alpinbakken.

20 ØYERmagasinet

– Jeg var her første gangen i 2006 som gjest. I sin tid var dette eneste stedet man kunne gjøre dette i Norge, så de første sykkelbomsene holdt til her fra cirka 2008. I 2014 begynte jeg å jobbe her med å utvikle løypene. I dag møter vi ham i verkstedet på Hafjell sammen med Tim Larsen, som opprinnelig kommer fra Sverige. Syklingen brakte også ham til Øyer for fem år siden og i likhet med Hjerman har han slått seg til i bygda og bor nå i gangavstand fra sykkelparken. Gratis på toppen På stativene i verkstedet henger et par sykler som er inne til service. Det er av typen Scott Gambler. – Dette er en utforsykkel, omtrent som en alpin-ski. Den er spesialisert for å sykle nedover på, så man er avhengig av skyss opp igjen med disse. Og det er jo det som er konseptet her med å kunne ta gondolen opp hvor man kan låne gratis barnesykler

til pumptracken på toppen, eller leie fulldempede sykler for utforkjøring i en av de 19 løypene. Det er løyper for alle nivå, så alle kan prøve dette! Godt stell Sesongen er over og nå stelles det godt med de fulldempede utfor-syklene som skal klargjøres for en ny sesong – eller for salg. To år er gjennomsnittlig pensjonsalder for disse syklene. Men det er ikke fordi de holder på å knekke sammen etter mange tøffe runder i bakken. – Nei, det er den naturlige syklusen for innkjøp, bruk og salg av syklene. De brukes hver dag og etter to år går de ut i privat eie. Dette er fremdeles meget gode sykler og vedlikeholdet står i stil. Hver dag til klokken elleve på kvelden står vi her og steller med syklene. Dette er fordi vi ønsker å tilby gjestene det beste produktet hele tiden, sier Hjerman.


Terje "slukker lyset" i butikken - og satser på sola Terje Nesset monterte sitt første solcelle-anlegg for 25 år siden – uten at han hadde det ringeste peiling på det. Men han fikk det til gjennom å prøve og feile. Nå vil han vie pensjonstiden til solceller. Av Jørn Dissen Terje Nesset avslutter butikkdriften og vil konsentrere seg om montering og service av solcelle-paneler i Gudbrandsdalen. Foto: Jørn Dissen I snart to tiår har Terje og kona Tove drevet butikken T.T belysning på Hafjellrampa. Her har de solgt lyskilder og elektriske artikler til både lokalbefolkningen og fritidsbeboerne. Han er betrodd nøkkel av mange hytteeiere i tilfelle noe må fikses mens eierne ikke er i bygda. Det har vært en fin tillitserklæring, synes han. Nå skal butikken driftes ut året, deretter er det slutt. – Jeg kommer til å savne det ja. Å ja, det har vært en lang prosess. Men jeg angrer ikke, en gang må man ta avgjørelsen, sier 65-åringen.

Mange ønsker å kjøpe Da beslutningen var tatt var han ikke særlig inne på tanken om å selge. Han trodde ikke noen ville kjøpe. Der tok han feil, medgir han. – Da det stod i GD at jeg skulle slutte og ikke hadde kjøper fikk jeg mange henvendelser og er nå i seriøse samtaler med en interessent som ønsker å kjøpe butikken. Bedriftsnavnet T.T tar han imidlertid med seg videre.

kontroll på solcelle-teknologien og tilbyr de fleste løsninger kunden ønsker seg, bortsett fra de større takanleggene. – Jeg har ikke noe avgrensning i hvor jeg tar oppdrag, men nærområdet er hvor jeg har flest jobber, forteller Terje. Markedsføring trenger han ikke. Den gode gammeldagse «fra munn til munn» er fremdeles en metode som fungerer når man yter god service. Han har nok oppdrag. Og nå håper han å få tid til å fiske litt innimellom også. – I sommer var jeg på hytta og snudde og klargjorde båten. På høsten kom jeg tilbake og snudde den igjen. Ubrukt, ler han.

Lever av god service Tross at han er selvlært har han i dag full

#FTUJMM .&$" TFSWJDF Røntgen • Ultralyd • Kirurgi • Fôrsalg

SMÅDYR • HEST • PRODUKSJONSDYR DØGNVAKT

Tlf. 65 14 14 Tlf. 61 61 27 27 65 Dø gN va KT

,PN JOOPN EJUU MPLBMF CJMWFSLTUFE Vi utfører: 7J VUG�SFS - &6 ,0/530-- 1,, EU-KONTROLL/PKK - 0-+&4&37*$& OLJESERVICE - 365&4,*'5 RUTESKIFT - '0345*--*/(4,0/530-- )+6-4,0/530-- FORSTILLINGSKONTROLL/4-HJULSKONTROLL - "$ 4&37*$& AC SERVICE - .0/5&3*/( %&'" 8"3. 61 MONTERING DEFA WARM UP - 4&37*$& 0( 3&1"3"4+0/&3 1¯ "--& #*-.&3,&3 SERVICE OG REPARASJONER PÅ ALLE BILMERKER - 44"/(:0/( 7&3,45&% 0( %&-&'03)"/%-&3 AUTOMATKASSEFLUSHING ALLE BILER 3JOH PTT GPS CFTUJMMJOH J EBH

)"'+&-- #*-4&37*$& "4 v/Circle K Øyer W &440 )BGKFMM www.hafjell-bilservice.no XXX IBGKFMM CJMTFSWJDF OP

XXX NFDB OP

fax 61 27 70 65 | post@stavveterinarsenter.no | stavveterinarsenter.no fax61 6127 2770 706565❘ post@stavveterinarsenter.no • • www.stavveterinarsenter.no fax ❘ stavveterinarsenter.no

Timebestilling Timebestilling

ÅPNINGSTIDER ÅPNINgS TIDER

Kveldsåpent Kveldsåpentsmådyr smådyr åpningstider butikk Åpningstider butikk

Mandagtiltilfredag fredag Mandag

08.30-15.30 08.30-15.30

Mandag Mandagogogtorsdag torsdag Mandag til fredag Mandag til fredag

18.00-20.00 18.00-20.00 08.30-15.30 08.30-15.30

DU FINNER OSS

DU FINNER OSS STAV! PÅpå STAV! Kongsvegen 1642

Kongsvegen 1642, 2635 Tretten 2635 Tretten

VETERINæRENE VETERINÆRENE Guro Mølmen Guro Mølmen Tor Tor Formo Formo EilivEiliv Kummen Kummen Hallstein Holen Hallstein Holen Erna Otnes

NORD-TRETTEN VEGEN

KONGSVEGEN SØR-TRETTEN VEGEN

LÅGEN R TEN B TRET

U

E6

Benedicte Helljesen

ØYERmagasinet 21


Glocal Green-ledelsen på befaring på tomta i Øyer. Frå v.: Dag Nikolai Ryste (adm. dir.), Johannes Håskjold (gründer) og Kristian E. Vik (Chief Green Officer). Bildet i hjørnet: Trond Kalstad (daglig leder Glocal Green Innlandet)

SATSER STORT PÅ DET GRØNNE SKIFTET:

Norges første biometanolfabrikk skal bygges i Øyer

Glocal Green AS er et norsk miljøselskap som skal i gang med produksjon av biometanol, et klimavennlig drivstoff. Biometanol er en svært god erstatning for fossilt drivstoff i de fleste bruksområder innen maritim- og landbasert transportsektor. Av Åse Kari Gravråk Råstoffet til produksjonen er flis og restråstoff fra treindustrien. Grot, som stort sett ligger igjen i skogen etter hogst er utmerket råstoff. Ved å ta ut dette kan skogbrukets inntekter økes. – Vi ser for oss en årlig produksjon på 100.000 tonn flytende biometanol. Det er et enormt markedsbehov, sier Trond Ivar Kalstad, daglig leder i datterselskapet Glocal Green Innlandet. Forprosjektering er godt i gang, hvis alt går som planlagt blir det byggestart i 2023. Første leveranser av biometanol planlegges å finne sted i 2024. Morselskapet Glocal Green AS har hovedsete i Ålesund. Glocal Green og Norwegian Hydrogen Det er to selskaper med litt forskjellig innfallsvinkel som samarbeider om prosjektet.. Mens Norwegian Hydrogen produserer

22 ØYERmagasinet

grønt hydrogen, har Glocal Green spesialisert seg på biometanol fra restråstoffer og -avfall. Nå ser de at produksjonen av biometanol kan økes ved å tilføre hydrogen. I dag brukes biometanol hovedsakelig i energisektoren og kjemisk industri. Mulighetene er store innen transport, dvs. i forbrenningsmotorer. – Markedet er enormt, understreker Kalstad. Skal produsere 100000 tonn årlig – Metanol produseres i hundre millioner tonn årlig på verdensbasis, 97-98% produseres fossilt i dag. Målet vårt i Øyer er å produsere 100000 tonn flytende biometanol i første omgang, så blir det mange slike fabrikker etter hvert. Intensjonsavtale med verdens største containerrederi Verdens største containerrederi, Maersk, har nå passert 15 store containerskip som er under bygging, som primært skal gå på biometanol. Glocal Green har inngått en intensjonsavtale med den danske shippinggiganten om leveranse av fremtidig biometanol. Planlegging og forprosjekt Nå er Glocal Green Innlandet i sluttfasen

med å hente inn 10 millioner kroner, det gjenstår knapt 3 millioner for å få gjennomført et ordentlig grundig for-prosjekt. Blant bidragsyterne er det også flere lokale skogeiere. – Vi har med oss SINTEF gjennom flere prosjekter for å kvalitetssikre at planene våre holder mål både når det gjelder det tekniske, økonomiske og konstruksjonsmessige, forklarer Kalstad. – Alt tar tid, men vi håper alt blir klart til byggestart neste år. Produksjonsanlegget skal bygges på den tidligere tomta til sagbruket Gausdal Bruvoll. Arbeidsplasser I full drift vil anlegget ha behov for 30-40 personer direkte, men innsamling, bearbeiding og transport av råstoff kan fort bli et større antall. God hjelp Trond presiserer at Glocal Green har fått veldig god hjelp og støtte i planleggingsprosessen, bla. av Øyer kommune, Innlandet fylkeskommune, fondet «Grønn Fremtid», Forskningsrådet, Innovasjon Norge Innlandet og kunnskapsparken Skåppå.


Slik kan det bli seende ut.

FAKTA GLOCAL GREEN

Uthenting av grot

• Morselskapet Glocal Green AS har hovedsete i Ålesund • Datterselskapet Glocal Green Innlandet er etablert med Trond Kalstad som daglig leder

• Produksjonsanlegget skal bygges på tomta til det tidligere

Fyringsflis lagret på tomta i dag. Alle foto: Glocal Green

sagbruket Gausdal Bruvoll

• Byggestart i 2023 • Første leveranse av biometanol planlegges å finne sted i 2024 BIOMETANOL FRA GLOCAL GREEN

• Grønt drivstoff til transportsektorer og grønn ingrediens til kjemisk industri

• En svært effektiv energi- og hydrogenbærer • Kan distribueres og bunkres like enkelt som diesel og bensin Mer info: www.glocalgreen.com

Honda snøfresere

igt.no

I VERDENSKLASSE!

DIN LOKALE RØRLEGGER!

Honda HSS 655 ETD 29.900,-

Honda HSS 760A ETD

Honda HSS 970A ETD

Medby as tilbyr alle tjenester innen baderom – deriblant badstu og steam, massasjekar og dusjsystemer.

KOMPLETTE GASSLØSNINGER! Medby as har sertifisert installatør som monterer gasspeisen på hytta di eller hjemme hos deg. Vi utfører service på alle typer gasspeiser. Faglig utført arbeid er viktig!

LA FAGFOLK GJØRE JOBBEN! Vi står for fagkunnskap, kvalitet og godt håndverk, noe som øker verdien på hytta/boligen din. Medby as – vi leverer trivsel!

Gausdal • Lillehammer • Øyer • Otta

952 32 000 • medby-as.no

Vi har egne serviceverksteder

www.skog-hage.no • Tlf. 403 40 340 Gausdalsvegen 2, 2624 Lillehammer Storgata 106, 2390 Moelv Ringsakervegen 13, 2383 Brumunddal

ØYERmagasinet 23


Vinter &Snø Snørydding blir enklere med riktig utstyr - vi har et stort utvalg av snøutstyr og snøfresere

Ditt lokale byggevarehus Alt du trenger innen byggevarer, trelast, hytteutstyr og maling.

Velkommen! Skal du pusse opp? Opprett byggekonto, og ta kontakt for et uforpliktende tilbud.

Scan QR-koden med mobilkameraet

Smart Oppussing – slik sparer du penger

https://www.gaus. no/smart-oppussing

Gausdal Bjørndalsvollen 2 tlf. 61 27 03 03 | 07-17 (09-14)

Lillehammer Gausdalsvegen 6 tlf. 61 27 03 08 | 06:30-20 (09-16)

Hafjell Fiskehusvegen 23 tlf. 61 27 03 05 | 07-17 (09-14)

Mesnali Sjusjøvegen 1256 tlf. 61 27 03 11 | 07-17 (09-14)

24 ØYERmagasinet


Mors kokebok - den fineste arven

Når jeg googler brune pinner får jeg 137.000 treff. For meg er det én oppskrift som gjelder. Den finnes ikke på nett, den er nesten uleselig og «krydret» med mjøl og fett. Av Åse Kari Gravråk Det er min mor Berits brune pinner det handler om, jeg var nemlig sikker på at de brune pinnene var mors oppfinnelse og oppskrift i hele barndommen. Da jeg ble eldre og fikk vite at det var flere som bakte brune pinner trodde jeg at alle hadde fått mors oppskrift. Det var hardt å svelge sannheten, at dette var lettvinte kaker som veldig mange husmødre bakte til jul.

Det ser ut til at kokeboka rett som det er har vært oppi mjølbollen og under smørpakka. Et svart hull på et par sider vitner også om en svarv bortpå kokeplata. Etter som årene gikk og boka ble utskrevet ble lapper med nye oppskrifter puttet inn mellom sidene. Men plutselig kan det dukke det opp et farsdagskort fra 1970, eller en liten lapp med telefonnummer til ei gammel venninne i Sverige. Nå nærmer det seg jul og tid for Berits brune pinner. For meg spiller det ingen rolle med 137.000 treff på Google. Jeg har en snart uleselig oppskrift som er den beste og mest originale av dem alle.

Oppskrifta til mor Berits brune pinner fra 1965 er fortsatt godt bevart i kokeboka sammen med andre håndskrevne mat- og kakeoppskrifter. Mellom slitte permer er det samlet alt fra middagsmenyer fra Graff husmorskole i 1951 til Kaptein Kidds eplekake på slutten av 90-tallet. Nesten alle ark i kokeboka har løsna fra permen, hver eneste side er for meg en liten skatt. Ved siden av oppskriftene er dato og små notater skrevet i høyre hjørne. Ved en oppskrift er det notert «ikke vellykket», ved en annen står det «bondekvinnemøte». Navn på hvem hun har fått oppskriften av er også ofte notert.

ØYERmagasinet 25


HØYTEKNOLOGI i hvert snøfnugg Ved hjelp av fullautomatiserte snøsystemer sørger Hafjell og Kvitfjell for optimal og energireduserende snøproduksjon i to av landets råeste skidestinasjoner.

– Når anlegget er i drift styres produksjonen fra et sentralt styringssystem som overvåker og styrer pumpestasjoner, snøkanoner og ventilkummer, sier daglig leder i Alpinco, Odd Stensrud.

Av Jørn Dissen

De ansatte som jobber med snøproduksjon i anleggene har mulighet til å starte og stoppe produksjonen fra en smarttelefon uten å være fysisk til stede i anlegget.

Ikke helt overraskende er snøen selve definisjonen av et godt skianlegg. Uten snø – ingen gjester. I forkant av en normal sesong produseres det kunstsnø i alle hoved-nedfartene i begge de to skidestinasjonene, Hafjell Alpinsenter og Kvitfjell Alpinanlegg, og den teknologiske utviklingen har hatt rekordfart de siste årene. Teknologisk I den spede begynnelsen var det brukt gammel teknologi som hadde et høyt energiforbruk. Nå er derimot snøsystemene i begge de to skidestinasjonene tilnærmet fullautomatisert. Snøanlegget dekker opp mot 90 % av alle løypene.

26 ØYERmagasinet

– Man kan styre og prioritere hver enkelt kanon eller løype ut ifra ønskede kriterier. Viktige parametere er for eksempel temperatur, vind, snøkvalitet, luftfuktighet og energibruk. – Når alt er lagt inn vil systemet automatisk regulere produksjonen og snøkvaliteten blir optimal selv med svingninger i været.


Raskt og effektivt Og det med energibruk er et viktig poeng. Ved å ta i bruk fullautomatiserte snøsystemer er forbruket av energi redusert på enkelte kanoner med opptil 70-80%. Ikke minst gir denne typen produksjon også en reduksjon på bemanning. Alt går rett og slett raskere og mer effektivt. Det er mange faktorer som spiller inn for å kunne produsere snø, og en viktig ingrediens er naturligvis vann. Her pumpes det som regel fra vannkilder som ligger tilknyttet eller nært anlegget. Både i Hafjell og Kvitfjell ligger hovedkildene for vannuttak høyt oppe i fjellet, noe som reduserer strømforbruker ved at man slipper å pumpe vannet oppover.

reduseres vesentlig og selve prepareringen av løypene blir mer effektiv og forutsigbar. Mange har sikkert lagt merke til at det på vårparten ofte ligger igjen store mengder kunstsnø i de bratte hengene. Stensrud forklarer at ved å aktivt måle snødybden gjennom hele sesongen unngår man nettopp dette og man utnytter snøen bedre. Da får man gode snøforhold i bakken helt inn mot sesongslutt. Halvert forbruk I begge anlegget har det de seneste årene blitt gjort betydelige utvidelser på snøanleggene og det produseres langt mer kunstsnø nettopp fordi destinasjonene har vokst med flere løyper og heiser. Takket være ny teknologi reduseres derimot energibruken mer

enn mengden kunstsnø kanskje skulle tilsi. – Energibruk per produserte kubikkmeter med snø er mer enn halvert om vi sammenlikner med samme forbruk som for bare 6-8 år siden, sier Stensrud. I tråd med bærekraftstrategien til Alpinco, som eier begge de to skidestinasjonene, er målet å kutte utslipp med 50% innen 2030. I løyper som krever mye snø på grunn av terrenget har bedriften allerede redusert mengden kunstsnø med hele 30 % - og tilsvarende reduksjon i energibruk. – Det er et prioritert mål å redusere energibruken så mye som mulig. Det er fullt mulig ved å investere i denne type teknologi og ikke minst dyktige medarbeidere, sier Stensrud.

– I Hafjell kjøres en stor del av snøanlegget på selvtrykk fordi vannet kommer inn fra toppen av anlegget, forklarer Stensrud. Unngå overproduksjon Så fort vannet er i pumpene kommer snøen ut av kanonene, men deretter kommer jobben med å ha kontroll på hvor mye som faktisk produseres. I både Hafjell og Kvitfjell er det investert i utstyr for å kunne måle akkurat det. Dette er utstyr som er montert i maskinene og som til enhver tid har kontroll på snødybden i anlegget. – Dette gjør at vi kan ha riktig snøsåle gjennom sesongen, kunstsnømengden

boligstyling

interiørdesign FARGEVALG belysning

Friistiil består av Linda og Johanna - en profesjonell lokal duo som tilbyr skreddersydde interiørtjenester. Ønsker du å fornye ditt interiør hjemme eller på hytta? Ta kontakt med oss.

Linda H. Tjønntveit tlf. 997 07 940 • linda@friistiil.no Johanna N. Brekken tlf. 992 55 933 • johanna@friistiil.no Nettbutikk www.friistiil.no Instagram @friistiil

ØYERmagasinet 27


Velkommen til vinterutstilling

BILLEDKUNSTNER THOR-ARNE MOEN – Atelier og Galleri Vidsyn Jeg har nå kommet hjem fra en vellykket og givende utstilling i Italia. Det er montert ny utstilling i mitt galleri med norske og italienske motiver. Bilder selges fra vegg. Mulig med utprøving direkte i hytte og hjem. Det er også 12 bilder til salgs i de nyoppussede fjellsuitene på Pellestova. Kontakt resepsjon og se min hjemmeside for bilder på Pellestova. Galleri vidsyn: Avtal visning eller stikk innom. o Fjellstadvegen 8, Øyer K www.ateliervidsyn.no m 41 21 62 09 k post@ateliervidsyn.no Q @ateliervidsyn_thorarnemoen E @ateliervidsyn

Gausdal

GAUSDALS STØRSTE JULE- OG INTERIØRAVDELING • Størst utvalg av kunstige juletrær • Julestjerner fra eget gartneri • Alt av blomster, dekorasjoner og buketter til jul • Godt utvalg av ekte juletrær

Juleland

Hageland Gausdal • Du finner oss på Segalstad Bru! Vestringsvegen 18, 2651 Østre Gausdal Tlf. 61 22 46 66 www.hageland.no

28 ØYERmagasinet

LANGÅPENT OG SØNDAGSÅPENT • Fredag 16/12 ......................................09-19 • Lørdag 17/12......................................09-17 • Søndag 18/12 .....................................12-18 • Mandag 19/12 - fredag 23/12.............09-19 • Julaften lørdag 24/12 ........................09-12 • Søndag 25/12 og mandag 26/12......... Stengt • Mandag 27/12 - lørdag 31/12 .............. 10-14

Til alle livets anledninger! • Blomster og planter • Busker og trær • Eget binderi • Gave- og interiørartikler • Hagemøbler


ULDVAREN SOLSKJERMING – MÅLSØM GARDINER OG PUTER - SENGETØY – INTERIØR – GARN

Uldvaren tilbyr komplett pakke med hjemmebesøk, råd om design og funksjon, samt montering om det er ønskelig. Vi kan sy gardiner og puter etter dine ønsker og mål. Vi har en lidenskap for produktene våre og er opptatte av å levere til høy kvalitet.

SAND COPENHAGEN | RICCOVERO | J.LINDEBERG | COLE HAAN | BLUNDSTONE | WE NORWEGIANS ISLOW NORDIC | WOOL & CO | JOHNNY LOVE | SAIL RACING | PLAIN | JIM RICKEY | RAILS | THE GILLY PANOS EMPORIO | SAXX | GOORIN BROS | MISSONI HOME COLLECTION | JONATHAN ADLER

Storgata 65, Lillehammer Tlf. 475 11 474 tendenza.no

#uldvaren www.uldvaren.no

Faghandelen i Lillehammer Sentrum

DIAMANTER JULEGAVER som varmer og varer Suverene priser uten å senke kvaliteten

PERFEKT GAVE Se vårt store utvalg og egne kolleksjoner i butikk og på

Foto: Trond W. Andersen

www.frisenberg.no

BESTILL PÅ NETT

GAVE

KORT Vi pakker gjerne inn gavene for deg!

Vi følger Lillehammer sentrums juleåpningstider Sentralt i gågata på Lillehammer • www.fjellshop.no • Tlf. 919 21 192

og få varene sendt hjem! Fri frakt over 600,Du kan også hente i butikken.

KUNDEKLUBB Meld deg inn i vår kundeklubb og få 10% rabatt på alle ordinære varer

Storgt. 74, Lillehammer. Tlf. 61 25 03 36

Velkommen til oss ! www.frisenberg.no

ØYERmagasinet 29


ØYER TURSKILØYPER HAR: • ca. 3000 hytte- og leilighetsmedlemmer • ca. 12 000 daglige brukere på storutfartsdager • ca. 30 000 løypebrukere i høysesong

ØTs brukere representerer stor kjøpekraft. Vi oppfordrer disse til å støtte og bruke våre samarbeidspartnere og bidragsytere.

LØP OG KJØP SKIBOKA! Utsalgssteder: Sport 1 Hafjell, Sport 1 Strandtorget, Sport 1 Lillehammer, Lillehammer Sport, Pellestova og www.mosetertoppenskiline.no/nettbutikk

Bruk våre sponsorer, de støtter oss Hundersetervegen & Nysetervegen

Hafjell Vaktmesterkompani AS Hafjell Hytteservice Vi bygger arkitekttegnede hytter

Industrivegen 41 - 2636 Øyer

Lie Hornsjøvegen Mosetervegen

30 ØYERmagasinet


BLI MED PÅ LAGET! For å bidra enten som privatperson eller bedrift,her er mulighetene: Vipps: #46235 eller søk Øyer Turskiløpyer Kontonr: 1644.23.86300 www.facebook.com/ oyerturskiloyper www.oyerturskiloyper.no

Nye sponsorer og støttespillere ønskes hjertelig velkommen Kontakt styreleder Fred Gade

Tlf: 982 94 543

E-post: fred@gadeadvokat.no

Holmsetervegen Aksjøsetervegen

ELEKTRO

ØYER

Østfjellvegen

Her er det plass til din bedriftslogo i neste utgave av Øyer magasinet.

ØYERmagasinet 31


TAKKE SEG TIL: Ei lefse blir til. Fra venstre: Tove Iren Nordholm, Elisabeth Johnsgaard, Hildegunn Bjerke Styve, instruktør Liv Gruven Hansen, Helga Stenseng (med ryggen til) og Hilde Skøien som passer steiken. Alle foto: Anne Stokke

Rapport fra

LEFSE-LIGAEN Det var som på Sats. Meget erfaren instruktør, noen nybegynnere, noen øvede, veldig varmt. Men mye morsommere. Av Anne Stokke I kveld skal det bli prøvesmak med medisterkaker, sa den ene. – Jeg vil ha rauost på, sa en annen. – Gleder meg til smake attåt råkåfisken vi sjøl har lagt ned, sa en tredje. Slik gikk nå kvelden mot slutten. Det hadde vært noen artige timer, lefsene lå sammenbrettet, pent oppå hverandre,

32 ØYERmagasinet

akkurat slik instruktøren hadde demonstrert. Et mjølete foretak Stedet var Lågen bygdekvinnelags Bakstehuset på Fåberg, formålet var opplæring og prøving i praktiske ferdigheter i lefsebaking, deltakerne var damer fra Øyer bygdekvinnelag, alle utstyrt med innesko, forkle og klede til å ha lefsa i. Instruktør: Liv Gruven Hansen, med solid erfaring i tradisjonsbakst og velprøvde pedagogiske ferdigheter i knoe og fløyg - også kjent som deigemne og bakstestikke i andre dialekter.

Fire takker, åtte lærlinger, hemgjorte og råsmarte sirkulære, roterbare bakstefjøler og en drøm av noen knoer, ferdig blandet, ferdig eltet, klar for å underlegge seg kjevle. Kjevlingens kunst Det ble brukt både stripekjevle (med knestrømpe på) og rutekjevle, det siste for å få knoa rund og fin, og fløyene fløyg i lufta med utkjevla leiver, forsiktig lagt på takka. Som det ble kjevla, som det ble stekt og som det lukta jul og høytid utpå kvelden. Da rant dampen av vinduene, her måtte luftes, fire takker på god fres, altså, det merkes på kjøkkenet.


JESS: Fikk det til! Torunn Østtun (til venstre) og lefsekompanjong Tove Mageli Kronborg.

Oppskrift på lefse ♥ 2 kg Asterix poteter med skallet på ♥ ½ dl fløte ♥ 2 dl rugmjøl ♥ 2 dl hvetemjøl ♥ 1 ts salt Potene flases mens de er helt varme. Unngå klumper i knoa!

– Damestrømpe på kjevlet? De er vel endelig rene, som hun sa bydama i møtet med landlig baksteskikk. – Jara, svara je, skratter Liv Gruven Hansen, kveldens læremester, til latter ved bakstebordet. Som marsipan – Finnes det snarveg til suksess med lefsebakst, Liv? – Nei, men du kommer langt ved å koke potetene med skallet på. Skreller du dem først, koker du ut stivelsen. Også må du få til ei kno med konsistens som marsipan, passe mjuk, ingen klumper, god å jobbe med.

På ei kveldsstund hadde hver og en bakt ut 2 kg knoe, det var tid for å rydde opp, mjølet lå som nysnø over fjøl og golv. – Huske å sope ta takka, damer! Også var det tid for uttøying. Også kalt prøvesmaking av nystekt lefse ved kjøkkenbordet heme.

FINALE: Lefsene brettes og legges i klede. Hilde Skøien er nøye.

ØYERmagasinet 33


Emmelot Grace Photography

Betydelige endringer i bransjen

Magisk julestemning i et sjarmerende handelsmiljø

Under pandemien føk hyttesalget opp i taket, nå har det nærmest falt pladask ned i kjelleren. Høye strømpriser og økte utlånsrenter ser ut til å være de to største barrierene mot å kjøpe hytte i dag. Av Åse Kari Gravråk Omsetningen av hytter og fritidsboliger i fritt salg gikk ned med 28 prosent i 3. kvartal 2022 sammenlignet med samme kvartal året før, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB) i en artikkel.

Av Åse Kari Gravråk

Kjøpers marked Ifølge Prognosesenteret er det antatt at det blir et kjøpers marked i vinter, der tilbudet er større enn etterspørselen. Mange vil nok vegre seg både mot både å selge og å kjøpe fritidsbolig, samtidig blir det noen som må selge på grunn av de ekstreme strømprisene. Ved utgangen av 2022 forventes ca.10 300 fritidsboligomsetninger. I så fall har det har ikke blitt omsatt så få fritidsboligomsetninger siden 2014.

I det hyggelige handelsmiljøet finner du du en god blanding av spesialforretninger, kjedebutikker, galleri og museumsopplevelser. Her er det små kafeer i bortgjemte sidegater, restauranter med mat for liten og stor. Julemarkedet byr på trivelige handelsboder, salg av julemat, bondens marked, kanefart og nissebesøk.

Større interesse for utleie På landsbasis har det ifølge Finn Eiendom vært 40% færre besøk på annonsesalg av fjellhytter etter sommeren sammenlignet med samme periode i fjor. Samtidig har det i vært en økning på 23% på annonser av «fritidsbolig til leie».

Åpning av julebyen Åpning av julebyen starter tradisjonen tro med parade gjennom sentrum. Paraden begynner sør i gågata og ender opp på Stortorget for underholdning og julegrantenning. I år har nissefar og nissemor med seg gode nissehjelpere fra Søre Ål skole, de skal være med å spre julemagien over Lillehammer. Det blir også mulighet for enkel sminking av barn før paraden starter.

Tips! Ta kontroll på energibruken Ved å installere et automatisk varmestyringssystem kan du ta kontroll over energibruken på hytta. Dette gir energiog pengesparing på sikt. De enkle variantene av varmestyringssystemer er relativt billige. Dessuten er montering og bruk lettvint. De dyrere og mer avanserte systemene styrer både varme, lys og andre apparater. Kilde: www.enova.no

Å rusle rundt og snuse inn julestemningen i Lillehammer sentrum er en opplevelse i seg selv. Nå er det bare å glede seg til den fine førjulstida.

Magisk juletreskog Den magiske juletreskogen vil romme overraskelser for liten og stor. Det blir juletrær, lys, glitter og herlig julemagi. I år kan du også komme å ta ditt fineste julebilde i nissens helt nye hjem! Julemarked og bondens marked De to første helgene i desember blir det julemarked med trivelige markedsboder omringet av den magiske juletreskogen på Sigrid Undsets Plass. På Lilletorget kan du oppleve Bondens Julemarked. Her blir det hyggelig førjulsstemning med sang, musikk og kanefart. Det blir salg av julebakst, julemat, spekemat, ulike håndverk og mye mer. Og hvem vet, kanskje kommer nissen?

34 ØYERmagasinet

Visste du at 600.000 personer eier hytte i Norge? I Norge har vi ca. 600 000 personer som eier hytter. Noen eier flere. Hver tredje av disse hytteeierne er i pensjonsalder (67+). Gjennomsnittsalderen er 60 år. De fleste har en helt gjennomsnittlig inntekt og er ikke en uvanlig velstående gruppe, slik de ofte blir fremstilt av media. Mange av disse må grave dypt i sparekontoen for å få endene til å møtes. Hyttekjøperne (de som har kjøpt hytte i 2022) derimot, er en noe mer ressurssterk gjeng med 30 % høyere inntekt enn hytteeierne. De er i gjennomsnitt 49 år når de kjøper hytte, men har en del høyere gjeld. Kilde: www.prognosesenteret.no


Besøk oss på Tretten i Gudbrandsdalen 24.-26. februar 2023

Slapp av - vi gir deg inspirasjon til å gjøre noe med din hyttedrøm!

Besøk Hyttemesse Gudbrandsdalen i februar – og få inspirasjon til å utvikle din hyttedrøm.

På Hyttemesse Gudbrandsdalen kan du høre foredrag om oppussing, interiørdesign o.l og møte tilbydere av varer, tjenester og opplevelser i Gudbrandsdalsregionen – som vi ønsker skal gi deg inspirasjon til å utvikle og videreutvikle din hyttedrøm.

Tretten i Gudbrandsdalen 24.-26. februar 2023

www.hyttelividalen.no ØYERmagasinet 35


El-Installasjon Innlandet AS Vi holder til på Lillehammer og har et bredt nedslagsfelt i Innlandet, som blant annet dekker Lillehammer, Nordseter, Øyer, Hafjell, Gausdal, Skei, Tretten, Kvitfjell, Sjusjøen og Ringsaker. Vi i El-Installasjon Innlandet AS påtar oss alt fra små installasjonsoppdrag, til prosjektering og montering av store, komplekse elektriske anlegg. Vi skal være en lokal, trygg og pålitelig leverandør av elektrotjenester, med lokal forankring, høy yrkesstolthet og kvalitet.

Vi er banken i nærheten Vi er her når du trenger oss. Hjelp med finansiering, sparing eller forsikring? Ta turen innom, ring eller send e-post. Tlf. 974 76 000 | www.el-inn.no

Har du bestilt fiber fra Eidsiva?

Vi har gode avfallsløsninger for deg som skal rydde eller pusse opp på hytta.

Miljøriktige avfallsløsninger

www.litracontainer.no E-post: container@litracontainer.no

36 ØYERmagasinet


Alt på ett sted!

Bålpanne, snøfreser, hundefôr, kattemat, hageutstyr, ved og vaskemidler - alt under samme tak. Det skal være enkelt og kjapt og handle hos Felleskjøpet Øyer. Labb og Appetitt, norskt premium fôr til hund og katt

Stort utvalg av snøfresere. Ferdig montert og testet.

Vaskemidler og toalettpapir i store forpakninger.

Tørr og fin ved. Samt alt annet du trenger til opptenning.

Hver 6. sekk

GRATIS

Ny og større - nå også lørdagsåpent!

Felleskjøpet Øyer er nå bygget om og blitt en topp moderne butikk. I tillegg har vi lørdagsåpent fra kl. 09-14.

Felleskjøpet Nermosvegen 31 2636 Øyer

Man. - fre. 09 - 17 Lørdag 09 - 14

Tlf.: 72 50 50 50 felleskjopet.no

ØYERmagasinet 37


ANNONSE FRA OWREN GASTECH

VELETABLERT FIRMA FÅR NY EIER:

Amund gir full gass!

Gass er et enkelt og effektivt alternativ til strøm på hytta. De fleste strømløse hytteeiere tyr ofte til propangassflasker til oppvarming og andre formål. Det finnes en alternativ løsning: Nedgravd gasstank. – Jeg startet enkeltpersonforetaket Owren Gastech og gikk i lære hos Kåre Fredbo, som har drevet med gassinstalleringer i over 40 år. Jeg er nå ferdig sertifisert gasstekniker, sier Amund Owren.

sen på 1,12 per kilowatt timen. Det er langt rimeligere enn strømmen. De kundene som bruker hytta mye, med varmegrader på hele vinteren, betaler mellom 5-6000 kroner i året, forteller Amund.

gass, som er en prisgunstig løsning, sier Amund.

Amund har nå kjøpt firmaet KBM Kåre Fredbo.

Gasstanker kommer i flere størrelser, fra 2,7 kubikkmeter. Det tilsvarer i overkant av 1000 kilo gass.

Det er også stor etterspørsel på fjernstyrte ovner. Disse er koblet opp mot en app på mobilen og du kan skru ovnen av samt styre temperaturen.

Oppdragene inkluderer installasjon av gass-skap og gassprodukter, nedgraving av gasstanker, legging av gassrør samt montering av fjernstyrte gassovner. – Vi jobber mye på hytter, spesielt de uten strøm. Oppdragene inkluderer også eneboliger, da ofte i forbindelse med gasspeiser og oppvarming, forklarer Amund. En prisgunstig løsning Med dagens høye strømpriser er det mye fokus på å bytte til gassanlegg, spesielt på hytter. Du dekker energibehovet til oppvarming, kjøleskap, gasstopp og vannvarming. – For de som har gasstank ligger pri-

Tanken graves ned, med en minimumavstand på tre meter til bolig eller hytte. Amund forteller at tanken normalt har gass til to år, men de fleste fyller på årlig. En gasstank må kontrolleres en gang i året. Da sjekkes det at tanken er tett samt at alle sikkerhetsfunksjoner er ok. Du kan enten avtale en årlig kontroll eller ta kontakt med Amund når DU ønsker kontroll. Stor pågang – Det siste året har vi merket en stor pågang fra hytteeiere som ønsker å se på mulighetene for installering av

Amund kommer på gjerne på befaring og gir råd og anbefalinger med tanke på løsninger og størrelse på tanken.

– En meget god løsning som gjør at du kan skru på varmen på hytta dagen før slik at når du ankommer er det godt og varmt, smiler Amund. Gass på flasker Den mest etterspurte løsningen for hytteeiere er flaskeskap med plass til to gassflasker, hver på maks 11 liter. Det anbefales å ha flaskene i et låsbart og ikke-brennbart skap. – Om du skal bruke gass kontinuerlig på hytta, er det nedgravd tank som gjelder. Du kan også bruke flasker, som må byttes annenhver uke. Men det kommer naturligvis an på hvor hardt du fyrer, avslutter Amund.

KONTAKT: Telefon: 468 28 965 • a.owren@live.no • fredbo.no

38 ØYERmagasinet


Strømavtale i "sikringsboksen" Alpinanleggene i Kvitfjell og Hafjell får mange spørsmål fra spente skikjørere om årets skisesong vil bli påvirket av de høye strømprisene. Blir det produsert snø? Vil heisene gå som normalt? Vil heiskortprisene stige? Av Jørn Dissen Daglig leder i Alpinco, Odd Stensrud, kan betrygge alle med at Alpinco, som eier både Hafjell Alpinsenter og Kvitfjell Alpinanlegg samt Gudbrandsgard Hotell, har sikret driften og innkjøp av strøm for hele kommende sesong hos en landsdekkende og seriøs aktør. Dermed er snøproduksjon og heisdrift

sikret innenfor fornuftige rammer. Dette uttaler Stensrud i et innlegg på Hafjell.no. – Vi rår selvsagt ikke over vind og vær, men skisesongen 22/23 blir akkurat slik man kjenner den som før pandemien, med full drift og stabile åpningstider, forteller Stensrud og legger til at de selvsagt ikke kan drive overforbruk på strøm og at de følger situasjonen nøye. – Men dere som skigjester vil ikke merke et begrenset tilbud av noe slag i våre skianlegg. Nå håper vi på en nedbørsrik vinter med masse snø, og ikke minst gleder vi oss stort til å få en normal sesong med glade skigjester i våre anlegg.

Det blir snø og full aktivitet som normalt i Hafjell og Kvitfjell i vinter også, sier Odd Stensrud i Alpinco. Foto: Jørn Dissen

Tenk på miljøet før du kaster På miljøtorget i ditt hytteområde kan du levere kildesortert daglig avfall; restavfall, papp og papir, hermetikk- og glassemballasje. De fleste miljøtorg har også en løsning for matavfall. Har du andre avfallstyper kan du levere dette på en av gjenvinningsstasjonene. Sjekk åpningstidene og veibeskrivelse på glor.no

Skal du innom gjenvinningsstasjonen? Husk å sortere avfallet på forhånd. Sorterer du i sekker, må disse være gjennomsiktige.

ØYERmagasinet 39


TID: Nå er det mange som kjenner på at lille Tretten drukner i byråkrati og papirflytting. At det ikke går an å få opp ei midlertidig bru før til våren! Gerd Hausstätter (til venstre) og Eldbjørg Gillebo har som mange sambygdinger vært vitne til ulykkene. Men bare brukollapsen har satt sinnene i kok. Alle foto: Anne Stokke

TRE TRAGEDIER traff Tretten Togkollisjon, flom, brukket bru. Tre alvorlige ulykker har rammet et lite bygdesamfunn i løpet av et halvt århundre.

– I papirhauger, utredninger og diskusjoner att og fram mellom fylke og stat om ansvar og hvem som bør hva og når, om fugl og fisk i elva som får mer oppmerksomhet enn musdølenes behov for å komme seg over ei midlertidig bru til skole og jobb. Det er nesten ikke til å forstå at det skal ta slik tid.

Av Anne Stokke – Vi kommer til å klare denne gangen også, sier Helge Melbø. Mye for få Tretten-kjøpmannen på 78 prøver å se lyst på det. Han har alvorlige dager over regnskapene etter at omsetningen brått falt med 30 prosent da brua falt. På toppen kommer skyhøye strømutgifter. – Det ville vært rart om disse dramatiske hendelsene ikke har preget oss, mener Eldbjørg Gillebo og Gerd Hausstätter, begge mangeårig engasjert i arbeidet med å dokumentere lokalhistorien gjennom historielaget. – Vi er nok mange nå som har følelsen av at et lite bygdesamfunn drukner i byråkratiet, fortsetter Gillebo.

40 ØYERmagasinet

Delte sentrum Brukollapsen er andre gang vannet har delt Tretten-samfunnet i to. Første gang det skjedde var pinsen 1995. Da gikk det riktig galt. Forvarslene hadde vært der, flere var bekymret for snømengdene i fjellet så langt ut på våren.

VANN: Seniorkjøpmann Helge Melbø har kjent det på kroppen og økonomien to ganger.

– Det var ikke mulig å se setergjerdene på Værskei for snø da jeg gikk på ski mot Nysætra 25. mai. Gauken gol, vi var jo langt uti mai, forteller Helge Melbø. Siden skjedde alt i et frådende tempo, Moksa tok seg nytt løp nedover mot bebyggelsen i Tretten sentrum. På sin ferd rev den med seg gard og grunn, og det gamle industriområdet i Kveinndalen ble ødelagt. Sentrum var ikke til å kjenne igjen,


TRETTEN BRU 2022

• Limtre- og stålbrua tatt i bruk 15. juni 2012

• Kollapset 15. august 2022 • To kjøretøyer var på veg over da brua kollapset. Lastebilsjåfør Terje Brenden ble heist opp i sikkerhet, mens Mari Slåen kom seg ut av bilen og i sikkerhet ved egen hjelp

• Det blir ingen midlertidig bru før tidligst til våren

• Årsaken til kollapsen er ikke klar. Fylkeskommunen er eier FLOMMEN 1995

• Pinsen 2.-5. juni 1995 rammet BRUKOLLAPS: Mange skuelystne ville se. Etterhvert ble det satt opp et skilt om at foreldre måtte passe på ungene sine.

ekstremflom Østlandet

• På Tretten gikk Moksa over sine bredder, tok nye løp og raserte sentrum

• Flere bolighus, Stavheim mølle, frørenseriet, Rognstads kjøttforretning, Nustad-butikken og Stav bru med flere ble rammet.

• Ingen liv gikk tapt på Tretten, men en mann omkom i vannmassene på Fåberg TOGULYKKEN 1975

• 22. februar 1975 kolliderte nordgående persontog fra Oslo og sørgående ekspresstog fra Trondheim en kilometer nord for Tretten stasjon SAMMEN: Tretlingene, snaut 1000 i tallet, samler seg når krisen oppstår. Her fra fakkeltoget gjennom sentrum 18. oktober.

• 27 mennesker omkom. Sju av de omkomne var barn under 16 år. 25 ble såret

• Totalt var det nesten 800 passasjerer ombord i togene

• Den alvorligste ulykken i norsk elva fosset mellom Melbøs forretning og Rognstads kjøttforretning. Enorme skader Solveig Nordgård var blant dem som mistet hjemmet sitt, men kom seg i sikkerhet sjøl. Det gjorde også Jørga og Oddvar Nustad som måtte se huset til slutt bikke for vannmassene. Bildene fra Tretten fylte nyhetsbildet i dagevis. Mange dager. – Et under at det ikke gikk liv, sier Melbø. Men ødeleggelsene var enorme. På dagen tre år etter var det en større markering på Tretten. Den markerte også overleveringen av det ferdige vassdragsanlegget fra NVE til Øyer kommune og åpning av nye Stav bru. – Vi kom oss videre, selv om det så mørkt ut etter raseringene, konstaterer Gerd Hausstätter. På plass – Mange gjorde de rette tingene da det forferdeligste skjedde, sier Eldbjørg Gillebo og tenker på den lokale innsatsen da tragedien var et faktum på jernbanelinja en

liten kilometer nord for togstasjonen 22. februar 1975 Det gikk noe tid før omfanget av ulykken var klart. Lokale hjelpere var de første som kom til åstedet. Hjelpekorpsmannen Rudolf Hausstätter på Tretten var blant dem. Han satt i stua da han hørte det kraftige smellet og satte seg umiddelbart i bilen. I et intervju med NRK 40 år etter fortalte han om det som møtte de første. – Et fryktelig syn, oppsummerer han. 27 mennesker mistet livet denne dagen i vinterferien, sju av dem barn. Minnesmerke – Det var ingen oppfølging den gangen, folk måtte selv bearbeide opplevelsene, Et helt samfunn var berørt, men vi hørte ikke noe fra hjelpeapparatet, sier Gillebo. Hun peker på at det ikke finnes et minnesmerke eller i det minst en plakett på Tretten stasjon om ulykken som er den alvorligste i norsk jernbanehistorie. – Det ville vært på sin plass.

jernbanehistorie i fredstid

• Årsaken til kollisjonen var at nord gående tog feilaktig forlot Tretten stasjon, angivelig mot et stoppsignal

Kilder: • Drama i Dalen, Jan-Vidar Lie Pedersen, 2007 • Flommen, Kristian Skullerud, 1995 • Div. art. fra Øyer og Tretten historielag, GLT, Dagningen og GD

ØYERmagasinet 41


JUL: For mange er julekrybbe den viktigste juledekorasjonen. Her er Lilly Marie Kruke Nordli ved julekrybba i Øyer kirke. Begge foto: Anne Stokke

Juleglede

Snart stilles julekrybba i Øyer kirke fram.

Du vakre lille Jesusbarn Som ligger der på strå. Du burde hatt en dunvarm seng med fine laken på.

Av Anne Stokke Litt etter litt skal den fylles med figurer slik at tablået er komplett julaften: Den hellige familie med det lille Jesusbarnet, de hellige tre konger, engelen, sauene og gjeterne. Og mild belysning over dem alle. Den plasseres ved siden av døpefonten i koret. Til julaftensgudstjenesten settes også kirkens andre krybbe fram. Den står på gulvet foran alteret, og ble i sin tid snekret av Gunnar Styve, forteller kirketjener Eli Karoline Kruke. Tretten kirke har også en slik krybbe. Det var den store krybba som sto på kirkebakken da det ble feiret julegudstjeneste utendørs under pandemien. Da laget for øvrig kirketjener Morten Brendløkken en stall til krybba. Vanligvis samles nesten tusen mennesker til gudstjeneste i de to kirkene julaften. Blant dem et stort antall fra hytteområdene.

42 ØYERmagasinet

Jesusbarnets fødselsdag

Fordi du er blitt født i dag har hele verden fest. Jeg synes du skal være med, fordi du er hedersgjest.

KRYBBE: Da det ble feiret julegudstjeneste på kirkebakken under pandemien, sto krybba ute. I år er den tilbake foran alteret, sier kirketjener Eli Karoline Kruke.

Men ingen gaver har du fått. Det skjønner ikke jeg, når alle barn i alle land får gaver ifra deg!

JULEGUDSTJENESTER

Jeg ville dekke bord for deg med mange gaver små, og midt på bordet skulle det en deilig kake stå.

Julaften Tretten kirke: Familiegudstjeneste kl. 12.30 Øyer kirke: Familiegudstjeneste kl. 14.00 og 15.30 Første juledag Tretten kirke: Høytidsgudstjeneste kl. 11.00 Øyer kirke: Høytidsgudstjeneste kl. 13.00

Og rundt omkring en vakker krans av blomster og av blad. Du lille vakre Jesusbarn, ja, da ble du vel glad?

Elsa Beskow


SENTRUM P-HUS Anders Sandvigsgt.

SENTRUM

P-HUS

ke g en lt to

Ny t

S ING KER PAR

TEM SYS

Jernbanegt.

Bryggerigt.

Bryggerikvartalet

Minibuss Varetransport Vare-terminal Sengetøylevering

Enkel parkering og betaling. Ingen kontrollavgift.

Bud

Innkjøring fra Bryggerigata 10-12 i samarbeid med Sentrum Parkering Lillehammer A/S

www.onepark.no| Tlf. 22 84 92 00 | kundeservice@onepark.no

Trapper og gelendere til hus og hytte - solid håndverk gjennom generasjoner

Kontakt Kontaktoss! oss!

www.hafjelltransport.no

Tømrerarbeid Forskalingsarbeid/støpearbeider Rehabilitering Nybygg Tilbygg

Tlf. 94 02 95 30

Skifting av dører/vinduer Servicetjenester Vaktmestertjenester Småarbeid Reparasjoner

Ta kontakt for en uforpliktende befaring.

Tlf. 915 27 425 Kontakt oss!

oddgeir@olstad-snekkerverksted.no Vestringsvegen Tlf. 915 27 425 1662, V. Gausdal www.olstad-snekkerverksted.no oddgeir@olstad-snekkerverksted.no

Kjørkjebakken 1, 2635 Tretten. hans@trettenbyggservice.no • geir@trettenbyggservice.no Org.nr. NO 918 311 610 MVA

Vestringsvegen 1662, V. Gausdal www.olstad-snekkerverksted.no

RETT I BAKKEN MED BUSSEN Sjekk når bussen tar deg i sporet i ENTUR-appen

ØYERmagasinet 43


Øyer Teaterlag kjørte full jul midt i august for å komme i stemning til å lage sitt første juleshow i Øyer. Resultatet kan du se i november på Gjestegården i Øyer. Foto: Privat

Heidundrande juleshow! Øyer Teaterlag rører på seg igjen og det bør være gode nyheter for lattermusklene! – For første gang presenterer vi et heidundrande show rett før jula, med sang, dans og utrolig mye moro. Og åpen bar! forteller Leni Strømstad. Av Jørn Dissen

– Det vil bli gjensyn med flere gamle karakterer som hører jula til, det vil være nye vrier på gamle fortellinger og det vil være innslag av den mer moderne typen. Teaterlaget har også inngått samarbeid med Gjestegården i Øyer så de som ønsker det kan kjøpe seg et godt julemåltid før showet starter. Scenen er satt opp i konferansesalen og gir plass til godt og vel 100 flirende publikummere på hver av de fire forestillingene som spilles fra 15. til 17. november. – Vi har doblet oss fra sist vi satte opp en forestilling. Nå er vi 21 personer på scena og

det er strålende at så mange vil være med. Vi kommer til å utfordre oss selv skikkelig, alle sketsjer og sanger har vi skrevet selv og med en danseinstruktør i staben får vi prøvd oss på skikkelig på dansegolvet også! Som seg hør og bør har de selvfølgelig med seg den eminente Steinar Flatemo på tangenter! Når man skal bruke høsten og tidlig vinter til å skrive en forestilling om jula, kreves det at man kommer tidlig i julestemning. Øyer Teaterlag fant løsningen på det. – Vi hadde kick off i en hage på Øyer i august. Det var en utfordring å komme i julestemning så vi kjørte full jul,

pyntet juletre, satte opp julepynt, hadde julegrantenning og spiste pepperkaker mens vi drakk gløgg! Så sang vi julesanger. Det ble både en morsom kveld og vi kom i skikkelig stemning, ler Leni Strømstad. Teaterlaget lover å tulle med det meste, og flere kjente profilerte i bygda må nok regne med å være «tilstede» eller nevnes på et eller annet vis. – Hovedtemaet er uansett jul og vi skal servere et variert og heidundrande humoristisk og musikalsk juleshow med noe som passer for alle! Vi tror folk trenger dette nå, vi må unne oss å ha det gøy!

Kvalitetsmøbler i heltre spesialprodusert etter mål Vi er en allsidig bedrift pa Vinstra som produserer t radisjonsm0bler i heltre etter kundens 0nsker og behov. Vi produserer kj0kken, bad, garderober, gardinbrett, vogger, barnesenger, senger, profilsaging av stolper og hj0rnekasser og spesialprodukter. Vi har eget overflatebehandlingsrom, hvor vi beiser, lakkerer, maier, aldringsmaler og luter. Alt ut fra hva dere 0nsker etter eget fargevalg.

2640 Vinstra • Telefon: 6129 02 88 • www.bakkenstreprodukter.no • e-post: bakkentp@online.no 44 ØYERmagasinet


GET IT DONE

WWW.HAFJELLMASKIN.NO

ØYERmagasinet 45


NO S L E E P T I L L B RO O K LY N • Foto : S tra i K jø kken

Bl i i n s p i re rt p å s t ra i .n o

Vi designer kjøkken for alle livets faser, enten du foretrekker det klassiske og elegante eller det moderne og stilrene. Bli inspirert og book møte med forhandler på strai.no

46 ØYERmagasinet


Bli i ns pi re rt p å s t ra i .n o

Norsk håndverk siden 1929

Strai Kjøkken Lillehammer Storgata 113 • +47 61 25 72 00 • lillehammer@strai.no

ØYERmagasinet 47


En arena for utvikling av ”næringslivet i Øyer kommune

Styret

NOEN GODE NYHETER I denne krevende tiden vi er inne i, så velger jeg i dag å sette søkelys på ting vi kan gjøre noe med. Samt at jeg selvfølgelig ønsker at også næringslivet i Øyer kommune vil få all den støtte de trenger om det er på grunn av manglende bru eller veldig høye kostnader på alt av energi som strøm, gass, bensin, diesel eller følgeskader på grunn av dette. Vi ser nå også at andre bransjer begynner og bli påvirket av dette gjennom økte kostnader og ser at de også kanskje også etter hvert vil trenge mer støtte i en eller annen form. I skrivende stund, så leser jeg på nyhetene at Statsforvaltaren i Innlandet har gitt tillatelse til å bygge ei midlertidig bru på Tretten og det er gode nyheter. Så får vi bare håpe på at alle prosesser underveis tar minimalt

48 ØYERmagasinet

med tid og at ei ny midlertidig bru vil stå ferdig så snart som råd er, da dette er viktig med tanke på hvor mange som er avhengig av denne bruforbindelsen. Det være seg alt av private ærender som den brukes til, offentlige oppgaver som for eksempel hjemmehjelp etc, og alt av næringsliv dette berører og i tillegg til alle andre nyttige ting den lille, men dog så viktige brua er til for. ENERGISITUASJONEN Øyer næringsråd gjennomførte et frokostmøte i oktober hvor energi sto som hovedpunkt på listen over saker. Interessante foredragsholdere som Ole Gunnar Austvik (professor i politisk økonomi og i petroleumsøkonomi) og Johannes Bergum (nettsjef og daglig leder i Vevig AS), som samlet ga oss et godt innblikk over energisituasjonen i verden, situasjonen i Europa, samt lokalt i Norge og Øyer Kommune sett fra deres side. Ordfører Jon Halvor Midtmageli oppdaterte også forsamlingen kort om situasjonen rundt ny midlertidig bru på Tretten. Diskusjonen som oppsto litt underveis og etter at disse foredragsholderne, samt ordføreren hadde presentert sitt,

gjorde at vi umiddelbart bestemte å avholde et nytt frokostmøte før jul. Dette frokostmøte kommer til å ha tre temaer: Ny og varig bru på Tretten, samt vannkraftverk og flom sikring. Mer om tid og sted for frokostmøte kommer etter hvert på Facebook siden til Øyer Næringsråd, så følg med! JULEGRANTENNING Det nærmer seg jul og i den anledning så blir det også i år julegrantenning på Hafjelltorget i Øyer lørdag 26. November. I fjor kom det mange skuelystne og det håper vi gjentar seg i år også. Øyer Næringsråd samarbeider med i år med Øyer Bibliotek om program for barna, Hyttehygge AS som engasjerer og betaler koret, samt Nermo Hotel som kommer for å dele ut pepperkaker og solbærtoddy til barna. Til info så er det er gjennom medlemskontingenten medlemmene i Øyer Næringsråd som betaler for den belyste julegrana. Jeg ønsker med dette alle en fredfylt og god jul! Øyer, november 2022 Rune Haugen Leder Øyer Næringsråd

Rune Haugen, leder post@lodgenhafjell.no Irene Lien irene@hafjellhotel.com Eistein Sverre Raabe Hegge eistein@circlekeurope.com Veslemøy Eineteig Vedum veslemoy@alpinco.no Anne Mette Moldal anne.moldal@scandichotels.com Åse Harjo Øvstegård aase@topcamp.no Knut Eivind Olsen knut.tax@gmail.com

www.onr.no


LILLEHAMMER OG GUDBRANDSDAL

S E LG E ?

Eiendomsmeglerfullmektig MNEF Markus Elvebakken

Alle hytter og kunder er unike! Det er også våre meglere. Hos oss vil du finne en som passer perfekt til deg og ditt unike salgsobjekt.

D et e r mennesket som utg jør forskjelle n !

Kontakt Markus: Telefon: +47 410 17 200 E-post: markus@em1lg.no

Telefon: 61 27 97 10 E-post: megling@em1lg.no

EM1LILLEHAMMER.NO

ØYERmagasinet 49


Rosenlunds ansikt utad Hun snakker flytende bergens-dialekt, men er rotekte lillehamring. Nå har hun fått i oppdrag å gjøre kjøpesenteret nord i byen bedre kjent for lokale og tilreisende kunder. Av Jørn Dissen – Rosenlund er et flott kjøpesenter med stort potensiale, sier Thea Haukaas Nilsen. Nå skal hun gjøre senteret bedre kjent for både lokale og tilreisende kunder. Foto: Jørn Dissen – Jeg føler jeg har kommet godt i gang med det som er gøy med jobben – å gjøre Rosenlund synlig! Thea Haukaas Nilsen er født og oppvokst i Bergen, men med en mamma fra det indre østlandet flyttet hun hit da hun var 11 år og hadde hele ungdomstiden i Lillehammer. – På videregående gikk jeg medielinja i Gausdal og med en mor som er journalist ble det også litt frilansoppdrag for Lillehammer Byavis, forteller 26-åringen. Etter noen år borte som student bor hun nå med samboer og barn i Roterud og synes det er veldig fint å bo nær familien. Her har sønnen besteforeldre både fra Lillehammer

og Gausdal. Hun sier at hun er takknemlig for å ha to hjembyer og begge føles som hjemme. – Jeg studerte til medieviter ved universitetet i Bergen, og ble ansatt her for å ha fokus på markedsføring. Vi har også en driftssjef på Rosenlund som er ansatt i Coop på Langhus, så jeg blir litt øyne og ører lokalt, men min jobb er å være et ansikt og utad og vise frem alle de fine forretningene som er her på senteret så folk blir bedre kjent med dem. Etter en periode med å bli kjent og å komme seg på plass føler hun nå at hun er skikkelig i gang i jobben. Det handler

mye om å skape sin egen arbeidsplass. Prioriteten til Haukaas Nilsen nå er å identifisere målgruppene og hvor man treffer dem best. – Rosenlund ligger jo i en stor bydel som har blitt veldig fin. Senteret har utvidet seg i takt med dette de siste årene og butikker har byttet plass og fått større plass. Det er gjort en del oppgraderinger, og ikke minst Coop utvidet for noen år siden og det foreligger planer om ytterligere utvidelser. Så det er en spennende jobb!

Din lokale elektriker • Belysning og varme • Elbil lader • Strømsparing • Solcelleanlegg Telefon 61 22 66 99 installasjon.skogvang@minel.no

50 ØYERmagasinet


• • • •

Taxi og bud Miljøvennlige el-biler Miljøvennlige 8 passasjerer til prisen av 1 Bruk VY-appen - inntil 25% rabatt

www.atia.taxi

40 517 517

Rask, sikker, pålitelig og vennlig transportservice MASSASJE • MASSASJETERAPI • BEDRIFTSMASSASJE • GAVEKORT

Gi ett gavekort på behandling til noen du er glad i!

sker Vi øn god en alle lstid r fø ju l og ju

Knakende Go’

Kongsvegen 320, Tingberg, 2636 Øyer Tlf. 46 76 86 00 | post@knakendego.no www.knakendego.no

BRUUNS BAZAAR | RICCOVERO | HALE BOB | STENSTRÖMS | INWEAR | LAURA BELLARIVA SAIL RACING | ISLOW NORDIC | FABIENNE CHAPOT | WE NORWEGIANS | CALA JADE BUKELA | BLUNDSTONE | BARBOUR | MOS MOSH | DENIM STUDIO | JOHNNY LOVE FIVE UNITS | TIGER OF SWEDEN | JIM RICKEY | BENEDIKTE UTZON | MOLTON BROWN RAILS | MISSONI HOME COLLECTION | JONATHAN ADLER | MATEUS | EDG

Tlf. 948 07 080 • www.tendenza.no • Storgt. 77

Alltid det nyeste for de gode opplevelsene fra SWIX, Ulvang, TOKO, Lundhags og Helsport! Egen outlet, kaffebar og lademuligheter for el-bil.

Mandag-Onsdag Monday-Wednesday

10 - 17

Are you looking for the latest innovations for great outdoor experiences?

   

Produksjon av dører i heltre furumaterialer Service på dører, vinduer, lås og beslag Skifting av isolerruter Alt i glass og speil

n

me m o k l e v

Mer informasjon og inspirasjon på vår nettside:

www.paulsrud.as

Check out our store and Outlet, or just grab a cup of excellent coffee.

Torsdag-Fredag Thursday-Friday

10 - 20

Lørdag Saturday

10 - 16

Beliggenhet / Location Blåswixvegen 5, 2624 Lillehammer

Tlf. 61 22 02 40, Gausdalsvegen 1548, 2651 Østre Gausdal

ØYERmagasinet 51


FRITT VALG: -Det er jobb til alle som vil, sier Olga Løvlund (til venstre) og Aase Gunvor Odden. De har laget mat og bakt, vasket og ryddet, og servert, som her ved Bakketun bosenter, som frivillig innsats i mange år. Alle foto: Anne Stokke

Fint å kunne være til nytte Å bidra som frivillig handler ikke bare om å yte, men også om å få. Av Anne Stokke

52 ØYERmagasinet


KAFFE: Olga Løvlund er klar med kaffekanna. Rundt bordet fra venstre: Bjørg Pedersen, Anna Rybakken, Randi Christiansen og Torhild Ødegård. Olga Løvlund og Aase Gunvor Odden har engasjert seg i frivilligheten så lenge de kan huske. Det har de tenkt å fortsette med. Fellesskap – Det blir kanskje enda viktigere nå som vi begynner å bli godt voksne, mener Olga Løvlund (77). Det å komme seg opp og ut, treffe andre, ha en sosial forankring i fellesskapet kan være god medisin mot så mye. Formiddagstreff Akkurat nå er damene «på jobb» sammen. Det er stille formiddag på Bakketun bosenter. Noen beboere sitter i gangen, det prates rundt et bord, noen leter etter lesestoff i bokhylla. I den lyse spisesalen gjøres det klart til formiddagstreff med kaffe og bakst. Sangbøker er lagt fram, for her skal det bli allsang med trekkspill og gitar. Torgeir Dalbu, Olav Lien og Inger Voldsrud er invitert til å lede arrangementet. Det er åpent for alle, så her er også ventet kaffetørste gjester som ikke bor på Bakketun. Men først skal det trimmes. Ned i underetasjen med alle som vil strekke og tøye en liten halvtime.

Jobb åt aille Damene er for veteraner å regne i frivilligheten i Øyer. – Olga og Aase Gunvor er gull verdt, de er aldri redd for å stille opp. Vi er heldige her i kommunen som har flinke, trofaste folk å spille på, sier Mona Skurengslien Svegården, daglig leder for Frivilligsentralen. Når Olga og Aase Gunvor begynner å regne opp, blir det litt latter. De har visst vært med en del plasser, ja. Det ligger fjernt fra dem å skryte, de sier heller at det er viktig å hjelpe til der en kan. Og at det alltid er bruk for frivillige hender. – Det er jobb åt aille, sier de. Ta et tak Det kan for eksempel være å lage mat sammen med flyktninger, slik Aase Gunvor gjorde på Øyer ungdomsskole på slutten av 90-tallet. Det kan være å bake kake til diakoniutvalget i menigheten slik Olga gjorde, det kan være å vanne og stelle blomster og grønne planter på helsehus og bosenter

som begge er vant med, vasket gulv i BUA har de også gjort. Olga har vært sanitetskvinne i mange år, der var det mye dugnad. – Jeg er glad i å synge, og var med i Øyer sangkor i mange år, det er vel også som frivillig innsats å regne, smiler Olga. Aase Gunvor nevner at hun sammen med mannen sin Oddvar rydder brask og søppel langs promenaden mellom Tingberg og Rustberg. – Helt frivillig - det blir vel en frivillig innsats for kommunen, det da! FAKTA

• Aase Gunvor Odden (70) jobbet som hjelpepleier, blant annet på Øyer helsehus, før hun ble pensjonist

• Olga Løvlund (77) var ansatt på Husfliden Lillehammer i 30 år

• Begge har bidratt som frivillige i en årrekke på flere områder i Øyer

• Engasjert gjennom Frivilligsentralen til å gå hånde ved treff på Bakketun bosenter

Alt i orden Det er Olga og Aase Gunvor som har gjort de siste forberedelsene til tilstelningen. Dekket på småbordene, rettet på stoler, sørget for at alt er som det skal når kaffegjestene kommer opp fra trimmen. De serverer ved bordene, har et øye for at alle har det de trenger. Det gjør de hver tredje torsdag, to og to i en turnus organisert av Frivilligsentralen. DUO: Aase Gunvor og Olga jobber i tospann på senteret hver tredje torsdag.

ØYERmagasinet 53


Nr. 4 2022

ØTI-Ski

! i k s å li(d) p

B

I skrivende stund har vi allerede kommet til slutten av oktober og straks er alle gruppene i gang med barmarkstrening mens vi venter på at Kong Vinter skal melde sin ankomst i bygd og fjell. Se: http://www.oti.no/ski for informasjon om treninger. Vi hadde en flott “Åpen dag” 2.oktober med bruktsalg, leik & moro og grilling av pølser. Ungdommene fra eldstegruppe hadde laget et flott opplegg for de flotte ungene som kom på åpen dag og jeg er usikker på hvem som ble mest sliten av leiken. Hyggelig dag! I høstferien var de eldste på treningssamling i Seefeld sammen med trenerne sine. Støtteapparatet melder om en fantastisk gjeng på tur som fikk oppleve en fin sensommer i nydelig vær. Seefeld kan varmt anbefales som lokasjon for treningssamling da alle fasiliteter lå i kort avstand til hotellet. Vi i skigruppa venter på vinter og snø og ser nå fremover mot det som kommer: Før jul er planen at de yngste i skigruppa har vært på helgesamling på Lygna med morro og leik i fokus. De eldste skal også ha gjennomført en samling i nærmiljøet. Selv om ski er en individuell idrett, handler det likevel om å bygge lagfølelsen og det sosiale i gruppa. Det skal være artig og sosialt på trening, både for utøverne våre, men også for oss voksne. I januar starter vi opp med lysløyperenn hver torsdag. Følg med på hjemmesiden til ØTI eller Facebook-gruppa (ØTI Ski) for informasjon om oppstart. Lysløyperennen er gratis

ØTI-Alpint

Er det noe du lurer på, ikke nøl med å ta kontakt: alpint@oti.no

Vi har hatt en veldig fin periode med barmarkstrening inne i Øyerhallen fra høstferien. Første trening var torsdag 20 oktober. Vi har vært jevnt rundt 30 barn fra 1.- 4. klasse, og ca. 10 stk fra 5. klasse og oppover. Fokus på barmarkstreningen har vært basisferdigheter, koordinasjon og ikke minst jobbe med å skape et godt miljø sammen. Vi har hatt mange forskjellige hinderløyper som vi har fått utfordret oss i alle sammen. Det blir en fin gjeng med barn og unge som blir med videre til trening og renn i alpinbakken. Og vi gleder oss til å få snø under skia og håper på å se mange fornøyde fjes sammen med oss i Hafjell. Vi vil ha samme inndeling på gruppene i år som i fjor: skileik, skiaction og freeski, og treningene vil være på tirsdager og torsdager. Se facebooksiden vår eller www.oti.no/alpint for treningstider og annen informasjon. Sett av datoen 28. desember. Da går julerennet av stabelen i Hafjell. Et renn med god oppslutning både av utøvere og støtteapparat og et supert fint renn for å bli bedre kjent med alpinsporten. Velkommen! Hilsen Styret ØTI Hafjell Alpint

54 ØYERmagasinet

for alle, om du er medlem eller ikke. Her ønsker vi spesielt barnehage-ungene i Øyer og Tretten velkommen. Etter hvert renn bruker det å være varm drikke i klubbhuset og nok en gang, det sosiale er viktigere enn hvordan skirennet gikk. Vi ønsker “Bli(d) på ski”. Årets dugnader er tradisjon tro turrennet Hafjell Skimarathon og Øyersprinten (GD-cup). Disse rennene arrangerer 25. og 26. februar 2023. Vi ønsker hyttebeboere og andre i området hjertelig velkommen til denne skifesten. Og, om ikke dette var nok runder vi av skisesongen med Lillehammer Troll Ski Marathon 15. april. Dette rennet er kanskje ikke så kjent, men byr på mange muligheter. Ønsker du en skikkelig utfordring kan du melde deg på 120 km med start på Venabygdsfjellet og målgang på Sjusjøen. Det er og mulig å delta på 95 km, 45 km og 13 km, så her er det mulighet for mange. Les mer om Troll Ski Marathon på www.trollski.no. Om du ikke ønsker å delta som utøver er du hjertelig velkommen til å ta en dugnadsvakt for oss i skigruppa. Informasjon om dugnadene kommer på hjemmesiden, på Facebook og i Laget mitt. Sett av datoen! Vi krysser fingrene for at Kong Vinter, både kommer tidligere til bygd og fjell og at han har med seg mer snø i sekken sin enn det han hadde i fjor vinter. Styret i ØTI Ski ønsker alle en god vinter med mange gode skiturer og fine treningsopplevelser!


www.oti.no

ØTI-Fotball Vi er best i verden på å arrangere Trollcup Fotballsesongen 2022 startet på magisk vis den siste helgen i mai med Trollcup. 135 lag var i aksjon denne helgen og det ble en stor suksess både på og utenfor banen. Takk til Trollcupkomitéen for grundig planlegging og solid gjennomføring, og takk til alle som stilte opp på dugnad. Hele 142 seriekamper har blitt spilt på Øyer IP og Stav i løpet av sesongen. Gleden og iveren er like stor uansett om det er de yngste i barnefotballen eller de eldste i seniorfotballen som spiller. En tur til Øyer idrettsplass en ukedag i fotballsesongen anbefales på det sterkeste. På det travleste kan man oppleve fem-seks fotballkamper på én kveld, samtidig som det pågår treninger på andre deler av banen. Folkemengden og gleden minner om 17. mai. Fotballgruppa har hatt totalt 39 trenere i 2022-sesongen, fordelt på 16 lag. Altså et snitt på flere enn to trenere pr. lag. Det er veldig bra og en avgjørende faktor for at barn og unge i bygda kan spille fotball hver uke. Trening er viktig, også for trenere. Derfor arrangerte vi i september et trenerkurs i regi av Norges Fotballforbund med sju av klubbens trenere i barnefotballen på skolebenken. Skolerte trenere gir en bedre treningshverdag for alle. Fotballgruppa arrangerte i høst to økter med «fotballmoro for jenter i 2. og 3. trinn». Dette er et prosjekt initiert av NFF for å rekruttere flere jenter inn i fotballen, både som spillere og trenere. Heidi Linn hadde hovedansvaret for opplegget, og hun fikk god hjelp av ivrige spillere fra ØTI J15. To flotte dager med masse fotballmoro på banen og sosialt samvær i klubbhuset etterpå. Takk til alle som hver uke – noen også hver dag – legger ned en solid innsats for at barn og unge i bygda skal ha en fin treningshverdag på fotballbanene våre. Takk til dere som sørger for grønt og velfrisert gress, hvit og tydelig banemerking, baller med luft i, rene garderober, kaffe og vaffel når det er kamp, dugnadslister, betaling av dommere, øvelser for å trene på førsteforsvarer, kjørelister til kamper, planlegging av turneringer, samtaler med mulige sponsorer, trøst ved skrubbsår og is i kiosken etter kampen som endte uavgjort. Tusen takk! Med ønsker om en god jul og et godt nytt fotballår. For styret i ØTI Fotball Tom Sandheim, leder

ØTI-Håndball Håndballsesongen er nå godt i gang igjen og iveren er stor blant våre spillere og lagledelse. Noe som gleder oss i styret. Vi har hatt allidrett for 1. trinn og retter en stor takk til J/G 14 som tok ansvaret for å dra dette i havn. Mange lovende spillere på gulvet her. Nå gleder vi oss bare til fortsettelsen og ønsker flere spillere inn i klubben. Ta kontakt med en av oss i styret.

Tusen takk til alle som har bidratt med gevinster til vår julekalender. Dette er håndball sin største inntektskilde så vi setter veldig pris på deres giverglede. Og takk til våre spillere som hjelper oss med og selge de og ikke minst en stor takk til dere som støtter opp om kjøpet. Ønsker dere alle en riktig god jul og et godt nytt år! Hilsen styret v/ Rita Stenumgard styreleder

ØYERmagasinet 55


www.oti.no

ØTI-Innebandy og hockey Det har lenge vært et ønske om å få til isbaner i bygda både på Tretten og i Øyer. Det har vært noen sporadiske forsøk, men det var først høsten 2020 det ble en realitet med en bane i hver bygd etter innsats fra ildsjeler i Øyer og på Tretten. Det ble etablert områder hvor banene kunne være permanent og det ble lagt til rette for vanning og vedlikehold av isbanene. Isbanene har blitt godt mottatt av folk i bygda og skaper et yrende liv og et godt alternativ til annen aktivitet på kveldstid og i helger. For å vedlikeholde isen har vi skaffet oss ATV med snøfreser og snøskjær samt at vi har bygget vannvogner som vi drar etter ATV’n for å «preppe» isen. Våren 2020 fikk vi nok penger gjennom spillemiddel søknaden til å legge asfalt på bana på Øyer samt til innkjøp av diverse utstyr. I 2021 ble det mange timer med gravemaskin på begge baner. Bana på Tretten ble avrettet og satt opp vannpost inntil bana, det samme ble gjort i Øyer. Noe som gjorde vedlikeholdet av isen mye enklere. Denne sesongen har vi en stor nyhet. Vi har skaffet hockeyvant til begge baner! På Tretten har vi kjøpt et pent brukt vant fra Italia, mens vi i Øyer var så heldige å arve det gamle historiske vantet fra Håkonshall på Lillehammer fra OL-94. Vi er meget stolte over at ØTI nå har en undergruppe med

innebandy og hockey, som har skaffet vant til begge baner og som tilrettelegger for å det skal bli gode isbaner utover vinteren. Vi gleder oss stort til sesongen kommer i gang. Innebandy har kommet godt i gang med treninger i Trettenhallen på mandager for barn i alderen 6-12 år. Her er det trenere som stiller opp på trening og det er trening for 2.-3. klassinger fra kl. 17-18, 4.-7. klasse fra kl. 17.30-18.45. På innebandy har vi god kapasitet og ønsker oss flere deltakere, så her er det bare å møte opp. Det har blitt lagt ned uendelig mange dugnadstimer i banene på sommer og vinter og det er utrolig gøy og givende når vi ser så mange glade barn, unge og voksne som benytter seg av isen. Vi prøver hele tiden å forbedre oss og holde så god is som mulig. Kommende sesong skal vi arrangere skøytedag i uke 7 og 8, da blir det skøytedisco, varme bålpanner, grilling og kanskje får vi besøk av noen ishockeyspillere fra Lillehammer. Vi ønsker å rette en stor takk til alle som har hjulpet og støttet oss. Vi setter stor pris på det og håper på videre støtte framover. Takk for dette året og vil med det ønske alle en riktig god jul og et godt nytt år!

ØTI-Turn HØSTSESONGEN ØTI turn har endelig hatt en normal sesong etter koronatida – der stort sett alle treninger er gjennomført som oppsatt, med åpne kiosk under treningene, og plass til mange ivrige turnere! Vi trener fredager, med tilbud om ekstratreninger tirsdager for de eldste. Nytt i høst er at vi har klart å øke antallet turnere vi kan ta imot på de to yngste partiene (4-5 år og 1.- 2. klasse). Med litt støtte fra foreldre under trening, har vi nå 40 turnere på hvert av disse trinnene. Per nå har vi hele 145 aktive turnere og trenere, og vi har utøvere fra store deler av Gudbrandsdalen, fra Nord-Fron til Lillehammer. Vi har for tredje året nylig hatt en kakesalgdugnad der alle bidrar til at turn får inn kjærkomne penger. Det store sparemålet vi har er en skumgrop, stortrampoline og ellers oppgradering av turnutstyret vårt. VÅRE FLOTTE TRENERE ØTI Turn er heldig som har mange veldig flinke ungdommer som bruker tida sin på å trene yngre utøvere, og tar trenerkurs og sikringskurs. En stor takk til dere! Det er imponerende å se hvor dyktige trenerne er, både turnteknisk og i samhandling med ungene. Og ikke minst at kreativiteten blomstrer – trenerne gjennomførte et supert klubbmesterskap i oktober, på eget initiativ: Trettenmesterskapet. Der fikk turnere prøve seg i konkurranse, med trenerne som dommere, etter regler med lokal tilpasning. Det er gøy å ha noe å jobbe mot, og ha et trivelig, uhøytidelig turnarrangement på hjemmebane! Vi ser fram mot den store juleavslutningen vår også, der vi tradisjonen tro fyller Trettenhallen med turnere fra 4 til over 20 år, og masse foreldre, besteforeldre og venner. Her får alle partiene vise seg fram

Våre hovedsponsorer:

56 ØYERmagasinet

med turnprogram, og showfaktoren er høy – med festlige kostymer og fengende musikk, til mer eller mindre høytsvevende turnmomenter og nervepirrende balansering. Å få vise fram det man har lært til rungende applaus er stas! ALLIDRETT OG SMÅBARNSTURN Turn er med som en av idrettene i idrettskolen for 1. og 2. klassingene i Øyer. Den starter opp i uke 47. Velkommen til å få prøve litt av det turn kan tilby. Turn er en populær idrett i bygda, og omtrent samtlige turnpartier er fulle per dags dato. Skulle ditt barn ønske å bli med så send en mail til turn@oti.no. Hvis partiet er fullt så setter vi deg opp på venteliste. Det er stor interesse for å starte på turn, også for de under 4 år. Vi jobber for å kunne tilby et kortere turnkurs for disse yngste, i løpet av vinteren. Følg med på nettsiden vår. Henriette Aasen, styreleder ØTI Turn


RØRLEGGERTJENESTER PIONER: Mina Rinheim virket LESE: Nå er den her igjen, for 35. som jordmor i Øyer i 42 år fram gang - årboka fra Øyer og Tretten til 1942. Jordmødrene hadde historielag også ansvar for koppevaksinering, og ble honorert per vaksine. Bildet fra årboka.

Mina jordmor fram i lyset

• BADEROM • TOALETT • DUSJ • ARMATUR • BEREDERE • TILBEHØR • VARME

Kvinnehistorie løftes fram i den nye årboka fra historielaget. Av Anne Stokke Jordmorskolen var det første utdanningstilbudet for norske kvinner, etablert i 1818, i tillegg til folkeskolen. Jordmødrene var de første offentlig ansatte kvinner i landet. Blant dem var Mina Rinheim (født Rønning) født i 1876 i Rudsbygd, og jordmor i Øyer fra 1900 fram til 1942. På farten Nansy S. Rusten tegner bildet av Mina jordmor, som hun ble kalt. Støtt og stadig var hun på farten med jordmorveska, noen ganger til hest, for å hjelpe fødekoner. Antall fødsler varierte naturligvis fra år til år, men ut fra Minas nøyaktige journalføring, ser det ut til at perioden 1914-1929 var den travleste. Da var hun en trygg og kyndig jordmor med rundt 70 fødsler årlig. Til sammenligning ble det født 45 barn i Øyer kommune i 2020. I 1946 ble Mina Rinheim tildelt Kongens fortjenstmedalje. Jordermoder Christel Rønning forteller om jordmorhistorien i kommunen fra begynnelsen av 1800-tallet. I 1825 ble Kjersti Fougner tilsatt med yrkesbetegnelsen jordermoder. – Den forteller at hun nok hadde en eller annen form for opplæring bak seg, kanskje av prest eller distriktslege, skriver Rønning. Kjersti Fougner praktiserte helt til fram 1860. Tvillingsøstrene Liv Flagstad og Jorunn Staum skriver om sin mor, distriktsjordmor Annfrid Flagstad. Hun ble tilsatt i 1946, og ble den siste med den tittelen. Tidene hadde forandret seg, de fleste fødende ble sendt til sykehuset på Lillehammer. Eldbjørg Gillebo forteller om hjemmefødsel på 50-tallet, hennes mor fikk sitt første barn i 1956 i Nordre Hovde på Tretten. Mye å lese Eldbjørg Gillebo skriver også om Goro Pedersdatter, som i over 50 år hadde tjeneste hos folket på Gillebo. Også slaget ved Kringen har fått plass i årboka, denne gang er søkelyset satt på kvinneskjebnene. Årboka rommer over 30 artikler - mye å lese og lære.

Kontakt oss!

Vi selger og monterer varmepumper!

Brattbakken - 2635 Tretten - Tlf. 61 27 63 55 / 415 60 233 Brattbakken - 2635 Tretten

Tlf. 61 27 63 55 - mob. 415 60 233

ØYERmagasinet 57


58 ØYERmagasinet


Alt utsolgt og bortbestilt

Den siste vedsekken fra Øyer arbeidssenter ble solgt i midten av oktober. Nå kløyver Elin Johansen for neste sesong. Den er bortbestilt… Av Anne Stokke Strømprisene har satt fart på vedsalget. Det finnes ikke flisa igjen av salgbar vare ved Øyer arbeidssenter, storleverandøren på Tretten. Nå er det neste års produksjon som gjelder. – Stemmer det, en dame sikret seg den absolutt siste sekken i høst, sier avd. leder Hildegunn Bjerke Styve. Jobb året rundt Hele produksjon for neste sesong er bortbestilt. – I 2024, derimot, skulle det være mulig å kjøpe ved av oss. Kunder har vært trygge på at de kan handle ved her år etter år. Slik er det ikke nå, fortsetter hun. Etterspørselen har økt betydelig. – Helt klart strømprisene som er årsaken, fortsetter hun. Senteret kjøper tømmer, for det meste bjørk, av Odd Klophus fra Svingvoll. – I tillegg hender det vi rydder litt sjøl langs jernbanelinja. Blandingsved er også populært.

Jevnt tempo Kløyveren går for fullt og sekkene fylles raskt hos Elin Johansen og Morten Kvehaugen ute ved vedhaugen. – Artig å jobbe med ved, og jeg får mye ros for jobben også, forteller Morten. Senteret tar 75 kroner sekken i år, det er en liten prisøkning fra fjoråret. – Vi er ikke profesjonelle, så vi synes ikke vi kan ta mer. Jeg hører folk sier vi selger rimelig ved, sier Bjerke Styve. Senteret leverer ved på døra mot et lite tillegg i prisen. – Til hytter og hus Både fastboende og fritidsbeboere sikrer seg ved her. – Mest hyttefolk, faktisk, sier hun. Det selges ved for over 100 000 kroner i året, og beløpet er den største enkeltposten på inntektssiden. Senteret har et driftsbudsjett på fem mill. kroner i året. Vedproduksjonen krever mer plass. Det hoper seg opp med sekker rundt huset. – Vi har noen utfordringer med hensyn til plass som vi må løse. Vi stabler i høyden, som du ser, sier sjefen og kikker opp på stablene.

I HØYDEN: Det er produsert ved så langt øyer rekker, hytteboerne er vår største kundegruppe, sier avd. leder Hildegunn Bjerke Styve.

KLØYVER: Elin Johansen er med på laget som produserer 120-150 paller ved i året. En pall tilsvarer 12 sekker, mens en kubikk består av 12 sekker. Her durer kløyveren hele året. Alle foto: Anne Stokke

GÅR UNNA: Elin Johansen og Morten Kvehaugen får jobben gjort.

ØYERmagasinet 59


Det skjer

i november, desember og januar

NOVEMBER 24. Chopin, hans liv og de berømte klaverstykkene med Håvard Gimse, Kulturhuset Banken, Lillehammer 24. Julekonsert med Ewa Weel Skram Maihaugsalen 25. Kevin Vågenes – Singel i parterapi Maihaugsalen, Lillehammer 25.-27. Julemesse Tabernaklet, Øyer 26. Codfish på Laagendelta Bluesklubb Haakons Pub, Lillehammer 26.-27. Maihaugens Julemarked Lillehammer 27. Korpsmaraton i Banken Kulturhuset Banken, Lillehammer 28. Sitt & Lytt – Høgtlesning for vaksne Lillehammer Bibliotek 28. HeimQuiz Heim Gastropub, Lillehammer 29.-30. Jul på Maihaugen Lillehammer

60 ØYERmagasinet

DESEMBER 1. Verdens beste fysikkshow med Zelda Ekiz Kulturhuset Banken, Lillehammer 1.-23. Jul på Maihaugen Lillehammer 1.-4. LJOS på Maihaugen Lillehammer 2.-3. Julemarked i Lillehammer sentrum 2.-4. World Cup Lillehammer 3.-4. Fabrikkens julemarked Lillehammer 3.-4. Julemarked på Aulestad Gausdal 3. Julemarked på Sjusjøen 5. HeimQuiz Heim Gastropub, Lillehammer 8. Teater Innlandet: Før jeg glemmer at jeg elsker deg: Jeg elsker deg, Maihaugsalen, Lillehammer 8.-11. LJOS på Maihaugen, Lillehammer 9.-10. Julemarked i Lillehammer sentrum 10. Putti Plutti Pott Maihaugsalen, Lillehammer 10.-11. Jul i Svingen Kulturhuset Banken, Lillehammer 11. Christmas with Nordic Tenors Maihaugsalen 12. HeimQuiz Heim Gastropub, Lillehammer 12. Julekonsert Secret Garden Maihaugsalen 12. Deilig er jorden med Rein Alexander, Anita, Christine og Marie, Lillehammer Kirke 13. Lang desembernatt - Frode Alnæs med Odd Nordstoga, Maihaugsalen 14. Fåberg Gospelkor med band Maihaugsalen, Lillehammer 15. Adam Douglas: An American Holiday Maihaugsalen 15.-18. LJOS på Maihaugen Lillehammer 16. Martin Beyer Olsen: Analog Champagne Kulturhuset banken, Lillehammer 16. Jonas Rønning: Morsom i 30 år Maihaugsalen, Lillehammer 16. Julekonsert med MJØSFOLK Lillehammer 17. Ringe inn – Viser på veien med Lars Bremnes & Maria Haukaas Mittet Maihaugsalen, Lillehammer 17.-18. Hundekjøring, Sjusjøen Husky Tours – må bookes 19. Juleshow med Øivind Blunck, Tor Endresen, Reidun Sæther, Trond Nagell-Dahl og Erling Solland Maihaugsalen 21.-23. Hundekjøring, Sjusjøen Husky Tours – må bookes 22.-23. LJOS på Maihaugen Lillehammer 26. Hundekjøring, Sjusjøen Husky Tours – må bookes 26. Laagendelta Blusklubb: Romjulsblues Kulturhuset Banken, Lillehammer 26. Reckless roses, Felix Pub & Scene, Lillehammer 28.-29. Hundekjøring, Sjusjøen Husky Tours – må bookes 29.-30 LJOS på Maihaugen Lillehammer 29. Romjulsblues KID Andersen med band Lillehammer Mikrobryggeri 31. Hundekjøring, Sjusjøen Husky Tours – må bookes JANUAR 2023

6.

Nyttårskonsert

30.

Svanesjøen

Maihaugsalen, Lillehammer Maihaugsalen, Lillehammer

God jul!


ANNONSE FRA MALER OG VAKTMESTERTJENESTER

Etterspurte malere får toppscore hos kundene Da Stig skulle overflatebehandle boligen, fikk han god hjelp av Maler og Vaktmestertjenester på Lillehammer. Resultatet ble strålende. – De har i hovedsak overflatebehand-

let en eldre enebolig innvendig. Vi har jobbet med vegger og tak i spisestue og stue, i tillegg til en del eldre listverk, forteller han. Det måtte både helsparkling, maling og sliping til. Særlig helsparkling er en vanskelig teknikk som krever både øvelse og tålmodighet. – Sparkling og sliping er en egen kunst. Det er ikke lett å få et slett og fint resultat uten skjolder, sprekker eller bulker.

Maler og Vaktmestertjenester leverte et veldig godt resultat, skryter Stig som legger til at de også har lagt spiletak i stuedelen. Topprangert bedrift Det var Ervin Sisic, daglig leder i Maler og Vaktmestertjenester, som kom på befaring hos Stig. – Jeg hadde ganske sterke ønsker om hvordan det skulle være. Han kom raskt på befaring og ga meg et raskt overblikk over hva som måtte gjøres og hvor lang tid det ville ta. De var

gode på både pris og resultat, sier han. En kjapp sjekk på mittanbud.no viser at bedriften har fem stjerner – altså full score. – Jeg er veldig fornøyd, tilføyer Stig. Tar ingen snarveier Ervin Sisic startet bedriften på egenhånd i 2018. I dag er de tre ansatte. – Vi vokser, får flere kunder og flere oppdrag. Planen er å ansatte flere medarbeidere, sier Sisic. Han setter stor pris på de gode tilbakemeldingene fra Stig. – Det er veldig viktig for meg at folk blir fornøyde med jobben vi gjør og at de kan anbefale oss videre.

– De beiset veggene på soverommet for et par år siden – og leverte et veldig godt resultat der også. Jeg var ikke redd for å gi nøklene til Ervin, sier han med et smil. Maling, beising, sparkling og riving er bare et lite knippe oppgaver de kan utføre. – Vi tar kun på oss jobber vi klarer å levere hundre prosent. Fornøyde kunder er det vi lever av, kontrer Sisic. Bruker Facebook Stig sier han følger vaktmesterbedriften tett på Facebook. – De får jo ekstremt gode tilbakemeldinger på arbeidet sitt, og jeg henter mye inspirasjon der på hva jeg kunne gjort her hjemme eller på hytta.

– Vi rydder alltid etter oss og gjør jobben skikkelig, fortsetter han.

Facebook-siden til firmaet oppdateres jevnlig. Der finner du også bilder og informasjon om aktive og tidligere prosjekter.

Ga villig bort nøklene Også på hytta til Stig har Maler og Vaktmestertjenester utført flere jobber.

– Vi oppfordrer folk til å følge oss der. Ta kontakt dersom du lurer på noe eller ønsker befaring, avslutter Sisic.

KONTAKT: Kløverenga 48, 2611 Lillehammer Telefon: 45 51 08 43 • ervo_24@hotmail.com Følg oss på

ØYERmagasinet 61


Gamle juletradisjoner og et snev av overtro Juleneket Det å sette opp julenek midtvinters kjenner vi først fra 1700-tallet, selv om skikken sikkert er mye eldre. Det var veldig viktig at neket ble satt opp ved middagstid på julaften. Hvis man var sent ute, risikerte man å få avlingen sent i hus det kommende år. Småfugler og skjærer Hvis det kom spurv i juleneket før det var oppsatt, betydde det dødsfall i familien. Men kom småfuglene straks det var oppe, ga de varsel om et godt kornår. Skjærer i neket betydde derimot dårlig avling, derfor passet mange på å jage vekk skjærene når juleneket ble reist. Folk i byene tok også denne tradisjonen til seg. De ble inspirert av de populære landlige julekortene med kretsende fugler rundt gylne kornaks. Jula skulle skytes inn Samtidig som man satte opp kornbandet skulle jula skytes inn. Å skyte inn jula er en gammel tradisjon som forsvant de fleste steder i Norge på midten av 1800-tallet. Det skulle skytes tre skudd på julaften for å markere at jula var satt inn. Etter at det var skutt tre skudd ble det malt kors over dører og på alt løs redskap, og kjelker ble snudd slik at ski eller meier vendte opp,

62 ØYERmagasinet

En ølskvett til hesten Ellers sørget man for å stelle godt med dyrene i juletida. Da skulle man ikke drive jakt, og alle snarer skulle sikres for julehelgen. De dyrene som holdt til i fjøs og stall fikk sin ekstra rasjon av matmor fordi julenatten angivelig var lengre enn andre netter. Hesten fikk mange steder en ølskvett og en dram i foret, mens kyrne fikk gjerne en neve med malt. Mange mente at dyrene kunne snakke julenatten. Julegeita som ble til julebukk Julegeita var en bukk som hadde et slags overoppsyn med juleforberedelsene. Julebukken fulgte nøye med på at alle vasket seg og fikk nye klær til jul. I det minste ett nytt plagg, om det så bare var nye julestrømper. Dessuten sjekket han om barna var snille med hverandre, og om de hjalp til med alt som skulle gjøres før jul. På julekvelden kunne han til og med komme inn i stua. Noen ganger var det en av ungdommene i huset som svertet ansiktet og tok på seg serken til gammeltante, så dro de en pels eller et loddent teppe over kroppen og trampet inn i stua med geitehode foran ansiktet. Dette skremte både barn og voksne. – God kveld i stua, er det noen snille barn her, kunne han si. Og hvis han snakket julebukkmål var det moro å gjette på hvem det kunne være. Han snuste bak ørene på

store og små for å sjekke om de hadde vasket seg, og var et noen skitbukker i stua, ja, da måtte de sitte på julestabben til spott og spe. Julebukken ble traktert med godteri og kaker og en smak av ølbollen. Han ble ekstra blid og glad hvis han så at barna hadde laget halmbukker av de siste halmstråene fra høstinga. Da lovet han at neste år skulle bli et godt kornår. Julenissen tok over Det var mange barn som var redde for julebukken. Han så fæl ut, og mange grudde seg. Men en julaften da det banket på døra, var det en helt annen kar som kom inn. Han var stor og tjukk, hadde rød frakk og langt hvitt skjegg. På hodet hadde han en nisselue, den var også rød. Han sa - God kveld, god kveld i stua, er det noen snille barn her? Han hadde med seg gaver til barn og voksne. Denne karen var mye triveligere å få besøk av på julaften. Men hva skulle julebukken gjøre? Han tenkte nok at det var best å komme en annen dag, så da begynte ungdommen å komme en av de andre dagene i romjula og tigge etter godter og kaker. Av Åse Kari Gravråk Kilder: ★ www.gardsjul.blogspot.com ★ Magisk Jul, av Line Therkelsen og Sissel Sommer Steneby. 2021


Presisjon i alle ledd PrivatMegleren Lillehammer er din lokale eiendomsmegler på Hafjell. Vi ønsker å være det naturlige førstevalget når det gjelder kjøp og salg av fritidseiendom i vårt fokusområde, Hafjell og omegn. Vi har sterk tilhørighet og stor interesse i fjellet vårt, og selger Hafjell med hjertet. Vi strekker oss langt for å være tilstede og tilgjengelig for våre kjøpere og selgere. Lurer du på hva din fritidseiendommen kan være verdt? Vurdere du kjøp eller salg, ta gjerne kontakt med oss for en koselig hytteprat.

Med hilsen din lokale fritidsmegler på Hafjell: Stig Svartor • stig.svartor@privatmegleren.no • tlf. 90 61 01 72 Ole Rosten • ole.rosten@privatmegleren.no • tlf. 97 62 64 00

ØYERmagasinet 63


Retur: Gudbrandsdølen Dagningen AS PB 954 2609 Lillehammer Att. GD reklame

Gratis befaring!

BESTILL VARMEPUMPE TIL HYTTA Toshiba er en ledende leverandør av smarte og effektive luft-luft-varmepumper. Varmepumpene er spesielt tilpasset nordisk og kaldt klima, og kan brukes til aircondition på sommeren. Varmepumpen kan redusere strømkostnadene dine med opptil 40 %, og samtidig får du en behagelig innetemperatur – året rundt. Enten du er opptatt av teknologi, design eller interiør, vil du finne en modell som dekker dine behov. Ta kontakt med oss i Ramsøy for gratis befaring, og vi hjelper deg med å finne riktig modell til hytta.

Varmeeffekt Strømsparing Stillegående

FA R G E N E *

Funksjoner

Granitt

Skifer

Hav

Mørk isbre

Med en varmepumpe fra Toshiba får du:

Sand

Varm jord

Ullhvit

Nattsvart

*Finnes i flere fargevalg, for komplett oversikt se: toshibavarmepumper.no

Energiklasse A+++ WiFi-styring

612 48 030

post@ramsoyas.no Løkkegata 16, 2615 Lillehammer Vakttelefon: 90780443