Page 1

GOD JUL!

Sussan og Eivind vil videre

NR. 4 • 2021 ÅRGANG 24

Øyer

side 12 og 13

magasinet

jul 2021

MØT FJØSNISSEN PÅ BARNAS GÅRD side 4

Rakfisken er klar side 56 og 57

IDRETTENS DRØMMEHUS i Hafjell side 32

– DET ER EN LIDENSKAP side 52 og 53

Julekonsert med lave skuldre side 42


SALG Gjelder t.o.m. uke 50

-50%

ETT PARTI FELLELANGRENNSSKI

-30%

ALLE LANGRENNSSKO

m/ Move-binding - Rossignol og Atomic

PARTI -20-50% ETT SLALOMSKI

Atomic , Wôlkl og Rossignol

-20-50%

ALPINSKO

STORT PARTI FJORÅRETS MODELLER Atomic – Lange - Salomon

-50-50 %

FJORÅRETS SWEET-HJELMER %

-50%

CMP FJELLSKO

-50%

ET PARTI

2 ØYERmagasinet

Lave og høye, opptil 1299,-

ALPINJAKKER-/BUKSER Colmar – Fusalp - Phenix

Hafjell Alpinsenter I bunnen av bakken - Tlf. 61 27 57 78


Øyermagasinet NR. 4 - 2021. November Redaksjonelt ansvar: GD reklame Annonser: GD reklame, annonse@gd.no Layout og grafisk produksjon: GD reklame Trykk: Grøset Trykk AS Opplag: 6400 eksemplarer Foto cover: Anne Kirsti Ryntveit

TIPS

ØYERMAGASINET! oyermagasinet@gd.no

INNHOLD Julestemning

44 Lefser til jul!

Det er ingenting som jul i Gudbrandsdalen! Dalføret vårt har sterkt forankrede tradisjoner innen jakt, fiske og lokalprodusert mat som igjen er uløselig knyttet til et av de varmeste ordene vi har i språket vårt; julestemning. Det som opprinnelig var husmannskost er nå verdsatt som kulturarv, og bevisstheten rundt dette styrkes med økende lokale matprodusenter. I årets juleutgave av Øyermagasinet har vi møtt mennesker som foredler og utvikler denne arven. Vi håper dere vil kose dere med julemagasinet og kjenne at julestemningen kommer sigende når dere leser om gravet fisk, julekonserter, tips til julepyntede hus, lefsebakst, møte med fjøsnissen og mye mer.

6 og 7 Varmrøykt, kaldrøykt og gravet fisk 26 og 27 God stemning på 850 moh

Riktig god jul!

33 - 39 Hærdera 50 Øyer Næringsråd 48 og 49 ØTI

18 og 19 Ingrids advent

ØYERmagasinet 3


Foto: Barnas Gård/Aleksander Henningsen, Joakim Mangen

Møt fjøsnissen og familien hans På Barnas Gård Hunderfossen bor det 150 dyr og en fjøsnissefamilie som steller dyra og som elsker å spre juleglede. Av Åse Kari Gravråk

150 dyr av tjue forskjellige slag bor på gården. De fleste dyrene kan du gå inn til, mate og klappe. På grinda inn til dyrene står det instrukser om hvordan du skal mate og nærme deg dyrene.

I desember åpner fjøsnissefamilien hjemmet sitt for julegjester. Barn og voksne som vil kose, klappe og mate dyrene er velkommen til gards. Julestemningen vil nærmest slå imot deg på vei inn til den julepyntede gården.

Aktiviteter Gården har en klatreløype og skogsbilbane med elektriske terrengbiler for barn som er mellom 100-150 cm høye. Inne på låven har nissejentene et kreativt juleverksted der du kan lage julepynt til dyreinnhegningene, eller lage julekort til venner og familie.

Fjøsnissen gleder seg Fjøsnissen tar imot gjestene og viser gledelig frem hjemmet sitt på stabburet. Det hender han har noen dyr i husarrest i nattbordet sitt, enten en ulydig liten mus eller en rømt kylling fra hønsehuset. Lukten av risgrøt siver ut på tunet fra nissemors store grøtkjeler, og nissejentene sørger for at alle får kose tilstrekkelig med smådyrene i kaninkoseparken.

Hyggelig tradisjon Det er fjerde år på rad at det arrangeres jul på gården. Det levende nissemiljøet har blitt en hyggelig tradisjon og et samlingspunkt for mange i desember. Både lokale og tilreisende kommer til gården for å ta et avbrekk fra shopping og juleforberedelser. Det er en fin anledning for hele familien å samles. Men husk å forhåndskjøpe billett, det blir fort utsolgt.

Kan mate og klappe dyrene Fórposer til å mate dyrene med kan kjøpes ved inngangen for deg som vil komme tett på alt fra dåhjort til minigriser. Mer enn

Og til deg som tidligere har trodd at nissen ikke finnes: Du vil få en skikkelig overraskelse!

4 ØYERmagasinet


HytteHygge – din lokale interiørleverandør

1/1 side Hyttehygge

Vi leverer og monterer kostnadsfritt i Øyer

Cedertremøbler – best på sittekomfort

Rett ved E6 – Åpent til kl 20.00 hver fredag i vinter hyttehygge

hyttehygge.no

Tlf. 900 22 506 ØYERmagasinet 5


6 ØYERmagasinet


Varmrøykt, kaldrøykt og gravet

FISK

Interessen for norsk tradisjonsmat er fortsatt økende. Et søk på Facebook viser at interessegruppa «Røyking av mat» har 33.200 medlemmer. Hvorfor er det så mange som bruker tid på å grave og røyke fisk da den ligger fiks ferdig i butikken? Av Åse Kari Gravråk

Begynte med sik Amundsen bor på Lillehammer og har røykt og gravet fisk i nærmere tretti år. Det begynte med fiske i Sølensjøen i Rendalen. Der har røye og sik blitt fiska helt siden vikingtida. Nå fisker han både i Sølensjøen, Lyngåa i Øyer og Setningen i Stor-Elvdal. Det blir 40-50 kg i løpet av et år, han er hundre prosent sjølberga. Fisk er noe han aldri kjøper på butikken. – For meg handler det om å ta vare på ressursene og utnytte de matfata som faktisk er her. Det gir mye god mat og masse glede, samtidig følelsen av å være en del av noe større som henger i hop. Røykekasse – Hvis du skal kaldrøyke fisken kreves eget anlegg. Da graver jeg et 7-8 meter langt rør ned i bakken. Røret skal helle litt oppover. Så setter du inn en vedovn nederst og en trekasse øverst. Lengden på røret gjør at røyken blir kald før den når kassa, rundt 25 grader. Fisken skal ligge på rist, eller henge på kroker inni kassa. Varmen skal ikke være under 16 grader og ikke over 28. Hvis det blir under 16 blir det for kaldt og da tar ikke fisken opp røyksmaken. Her kreves det at du må kunne å fyre.

Tønner Matentusiasten synes det er artig å røyke fisk på forskjellige måter. I tønner fyrer han med ved, legger på einerkvister på rista så det blir liggende å ulme. Det skal ikke fyres med gran og furu for de inneholder harpiks som gjør at det blir dårlig smak. Bruk gjerne or eller eik. I toppen av tønna henger fisken og trekker til seg røyken. Når den er ferdigrøykt bør den vakumpakkes. Det øker holdbarheten og du unngår transmak. – Men for all del, dette kan også gjøres enklere, presiserer Amundsen. – Det går helt fint å kjøpe fiskefilet på butikken, kjøpe en rimelig røykekasse på for eksempel Biltema og sette i gang. Graving Det er ikke mangel på tips, råd og oppskrifter for den som vil bli inspirert og lære mer om hvordan dette foregår. Et søk på røyking av fisk på Google gir ca. 735.000 resultater, og et søk på graving av fisk gir ca. 2. 520.000 resultater. John Amundsen graver fisk hvert eneste år, både sik, ørret, røye og gjedde. – Jeg lager salt- og sukkerblanding og krydrer filetene, legger kjøttsidene mot hverandre. Men husk at fisken må fryses før den skal graves, det er viktig! Det skal ligge et par dager i press og fisken må snus morgen og kveld. Det blir liggende en lake i bunn. Salt og sukker er basisen, og du kan videreutvikle dette med å legge i sennepskorn og masse dill mens prosessen kjøres. Du kan eksperimentere, noen bruker øl som helles over filetene, noen bruker akevitt. – Har du prøvd det selv? – Å ja, og det smaker veldig godt! Og attåt må det være flatbrød med smør, og en øl og akevitt til drikke.

Alle foto: Privat

– Å røyke fisk er mye enklere enn du tror, sier John Amundsen (62). – I tillegg gir det en bedre smak og en helt annen opplevelse. Du kan kjøpe en røykboks til et par-tre hundrelapper, dra på fjellet og fiske noen ørreter, kaste i dem litt salt og la dem ligge i en tett boks over natta. Dagen etter vasker du av saltet og tørker dem så overflata blir tørr. Deretter legger du fisken oppå noen einerkvister inni boksen ca. 20 minutter. Hokuspokus ferdig! Kjempegodt! To rødsprit-brennere sørger for bortimot hundre graders varme inni boksen. Det aller beste er å røyke fisken når den er fersk, men det går fint å bruke fisk som har vært fryst.

John Amundssen er klar for garnsetting.

Salting av sik til varmrøyking.

ØYERmagasinet 7


Vakumering øker holdbarheten.

Varmrøyking av sik med Biltema-boks og tønne.

Varmrøyking av mange typer fisk.

Speker og safter, plukker og jakter Det stopper ikke med røyking og graving av fisk. Amundsen presser epler fra hagen i Vårsetergrenda og lager juice, plukker masse bær og jakter på fugl. Han speker rypebryst og litt av hvert. Han har funnet ut at lårtunge av elg er en del av dyret som ikke kan brukes til så mye. Men hvis du speker dette kjøttet, dvs. graver det ned i litt grovsalt i halvannet døgn, tørker det noen dager og gjerne kaldrøyker det noen timer, da blir det fantastisk godt. Fortsatt varmrøykt sik – Jeg røyker mye kjøtt, men når det er sagt må jeg alltid tilbake til varmrøykt sik, det er fortsatt så innmari godt. Noen har varmrøykt sik i stedet for fredagstaco. Forresten er det ei bok jeg vil anbefale: Røyk og rak, tørk og grav av Helge Hagen, det var min første bibel. Den bør ligge under juletreet til alle som har lyst til å prøve dette her. Apropos jul, hva skal til for at John Amundsen får den gode julestemningen? - Det må være lukta av surkål som har stått og putra hele dagen. Sånn som mor mi pleide å lage. Og lukta av ferskt grantre.

KJEKT Å VITE • Røyking benyttes i dag i hovedsak for å gi smak og aroma til maten.

• Syrer som senker pH på overflaten og andre kjemiske stoffer i røyken hemmer bakterievekst og mugg, og kan til dels også drepe bakterier.

• Røyking alene gir ikke fullgod konser- vering og brukes i kombinasjon med tørking og salting. Røyken hindrer også fett å bli harskt.

• Graving verner maten mot forråtnelse

– For meg handler det om å ta vare på ressursene og utnytte de matfata som faktisk er her. Det gir mye god mat og masse glede, samtidig følelsen av å være en del av noe større som henger i hop. John Amundsen

8 ØYERmagasinet

og gir den en karakteristisk smak. Mest vanlig er det å grave fisk som laks, ørret og røye, men også mange andre fiskeslag kan graves. På Island er det blant annet lang tradisjon med gravet håkjerring.

• Filet av kveg, elg, hjort og rådyr egner seg godt til graving. Gravet mat regnes i dag gjerne som en delikatesse, mens den før i tiden nok var en dyd av nød vendighet.

Kilde: Wikipedia


Opplevelser sammen til jul Det blir fort mye innetid i jula med middager og tilstelninger fra ett klokkeslett til et annet. Tillat dere å ta et friskt pusterom i skibakken. Ikke noe er som å se barna vise mestring i bakken, enten det er å stå alene på ski, ploge for første gang eller kanskje tørre å hoppe? Det hele toppet med en kanelbolle og kakao med krem. Det er slike dager som setter seg fast i minnet for både store og små. Opplevelsene som hele familien kan gjøre sammen. Årets nyheter i Hafjell I år er det mat som står øverst

på menyen, for vi kan friste med både nye og renoverte spisesteder til årets sesong. Favn er nyeste tilskudd med kafe og restaurant på Mosetertoppen, Vidsyn på Hafjelltoppen, Hafjell Pizza i Ryk&Reis sine gamle lokaler gir et stort løft i serveringstilbudet. Den nye fjellandsbyen Favn står klar til å ta i mot nye gjester og i tillegg til ny restaurant vil også Hafjell skiutleie få ny filial. Barnas nyheter I år har vi hogd skog og tilrettelagt for Isas skogsløyper, tre helt nye løyper i skogen med scooterpreparert sti, perfekt for

store og små skogsløypekjørere. Løypene blir brede nok til at barn fint kan leke seg i skogen og ikke minst stoppe ved Isas hytte og kose seg rundt bålpanna. Det skal også bli ny båndheis på andre sida av nåværende barneområde, slik at varmestua ligger i umiddelbar nærhet. Her kan barna prøve en bakke med litt mer helling enn vårt eksisterende produkt. Båndheisen knyttes sammen med skålheisen og gir barna muligheten til å øve seg på brattere bakker. Gi bort en julegave som alle husker!

ØYERmagasinet 9


JULEKONSERT I ØYER OG TRETTEN KIRKE:

– Vil skape en stund med lave skuldre Perfekt harmoni Øyermagasinet får æren av å høre noen smakebiter og tross barmark ute sendes vi rett inn i vakker julemodus av den to-stemte sangen i perfekt harmoni. Se heller ikke bort fra at det stemmes i trestemt med Steinar Flatemo!

Av Jørn Dissen – Vi legger oss helt nedpå og skal kose oss! Målet er å skape en koselig stund med lave skuldre, sier de tre da de er samlet til øving på Solvang skole i oktober. Rune Engen og Rudi Arnold Kjøl er godt kjent som to solide sangere med lang fartstid foran mikrofoner på scener både lokalt og nasjonalt. Med seg på tangenter har de den eminente Steinar Flatemo. Hver for seg er de meget gode, sammen er de en opplevelse verdt å få med seg. – Det blir moro å jobbe sammen alle tre. Rudi og Rune har gjort litt sammen, men vi driver mest på hver vår tue, så oss tre sammen er helt nytt, sier Flatemo. Den første konserten er i Øyer kirke den 14. desember før de opptrer i Tretten kirke to dager etterpå, den 16. desember.

10 ØYERmagasinet

– Han er veldig flink – han kan til og med spille i ulike tonearter, ler Rudi og Rune. Det er mye latter og kjappe kommentarer, men så fort de begynner å øve så er de så dyktige at det virker å «smelte» sammen ganske raskt. Noen små stopp, noen raske endringer, og det er umulig å høre at dette er en nykomponert trio. Variert repertoar – Vi kom tidlig i julestemning selv, ler de tre som gleder seg veldig til å gjøre dette sammen. Repertoaret er ikke helt ferdigsnekret men de kan fortelle at det ikke bare blir julesanger man kan høre i de to kirkekonsertene. – Det blir variert med både norske og utenlandske låter og selv om kanskje ikke alle er kjent som julesanger så er det

klassikere som gir høytidsstemning, sier Steinar Flatemo. Stemningen er god under øvelsen, dette er et overskuddsprosjekt og de synes det er utrolig stas å kunne opptre igjen uten å måtte tenke restriksjoner. De håper publikum også nå er klare for å få en lokal julekonsert i kirkene. – Det er jo fantastiske konsertlokaler disse kirkene, så vi håper folk vil komme!

Foto: Anne Stokke

Erfarne musikere er de alle tre, men de har aldri gjort noe sammen som en trio. Ikke før nå. I desember inntar de kirkene i Øyer og Tretten og vil gi publikum to konserter hvor de kan finne roen i julestria.


! I KIWIBYGGET

ÅPNINGSTIDER JULA 2021: Juleaften: 1. juledag: 2. juledag - 30.12: Nyttårsaften: 1. nyttårsdag:

09:00 - 14:00 Stengt 09:00 - 18:00 09:00 - 16:00 Stengt

Følg oss på: Sport 1 Hafjell / sport1hafjell

Våre dyktige fagpersoner plukker ski som passer deg og ditt ferdighetsnivå. Alle ski kontrollmåles og smøresoner avmerkes. Vi gir også gode råd og tips om skismøring og prepping av ski. Du kan selvfølgelig også levere dine ski til oss så gjør vi jobben for deg!

Vi er en komplett, fullsortiment sportsbutikk som er åpent hele året! SPORT 1 HAFJELL Kongsveien 10, 2636 Øyer / Tlf: 61 27 76 11 ÅPNINGSTIDER I VINTER: Mandag - torsdag: 09:00 - 18:00 Fredag: 09:00 - 20:00 Lørdag: 09:00 - 18:00 Søndag: 10:00 - 18:00

COOP EXTRA

KONG

SVEGEN

Sc

an

dic

Ha

fje

E6

ll

E6

ØYERmagasinet 11


Sussan og Eivind vil videre

Sussan Kroken, nytilsatt arrangementsansvarlig og daglig leder Eivind Holen Buhaug, står midt i lørdagskavet på Stavsmartn. Det er en lang, gledelig kø ved inngangen, mye folk vil inn. Livet begynner å normalisere seg også i martnskretser. Framover Besøkstallet endte på 14 000, samme som i 2019. Det er Buhaug fornøyd med, men for neste års martn er ambisjonene høyere. Han sikter høyere for alt på Stavsplassen. Aktiviteten skal opp, inntektene det samme. Etter en svært krevende koronaperiode med praktisk talt stillstand i virksomheten og permitteringer i staben, er målsettingen klar: Mer og flere aktiviteter. Kroken starter i den nye jobben 1. januar når mammapermisjonen er over. Digital plan Hennes første oppgave blir å utarbeide en digital markedsføringsplan. Det er oppdrag nummer én fra sjefen: – Sussan er godt kvalifisert på mange områder, som for eksempel i digital markedsføring, som jeg ikke kan noe om. Og en framtidsrettet organisasjon som vi ønsker å være, må ha et slikt verktøy. Deretter blir det å spekulere på vintertilbudene. Vi er nødt til å ha flere bein enn martn å stå på.

12 ØYERmagasinet

Tretten med Stav ligger midt i smørøyet for vinter, hytte og fjell. Vi hadde en lovende start på hyttemessa i høst, nå skal vi arbeide mer med den. Muligheter – Bygningsmassen er god, området innarbeidet, godt omdømme, lokalforankring, stort potensial i publikumstilsig fra hytteområdene og dalen ellers, forutsetningene ligger til rette for vekst og utvikling, sier Kroken. Hun er fra Fåvang, og oppvokst med Stavsmartn som årlig tradisjon. – Da jeg var unge, var det tivoli som var viktigst. Nå trekkes jeg mest mot utstillernes mattorg i Hippodromen, som viser det store mangfoldet i matvareproduksjonen i dalen. Jeg mener det ligger ytterligere muligheter til å styrke merkevaren Stavsmartn som formidler og arena for lokal produksjon av mat, håndverk og husflid. Sussan Kroken er 33 år, Eivind Buhaug er 36. Hun bor på Fåvang, han i Musdalen, begge er småbarnsforeldre, de har ett felles mål for jobben: Opp og fram med Stavsplassen. Sussan har en bachelor i virtuell kunst og design fra Høgskolen


Et nytt og ungt lederskap vil skape nye og flere tilbud på Stavsplassen. Særlig på vinterstid. Av Anne Stokke

TRETTENENTUSIASTER: Inger-Marie Skreden Valstad og Knut Skreden flyttet fra Tretten på tidlig femtitall, men holder stadig tett kontakt med slekt og venner her. Foto: Anne Stokke

– En gang Tretten, alltid Tretten De flyttet fra Tretten til Trøndelag for over 60 år siden. Men tar turen over Dovre når det er martnstid. Av Anne Stokke Søskenparet Inger-Marie Skreden Valstad og Knut Skreden bruker martnshelgen til å hygge seg med slekt og venner på Tretten.

i Hedmark, en bachelor i markedsføringsledelse ved Høgskolen i Innlandet(Lillehammer) og har i tillegg et årsstudium i medieproduksjon fra Høgskolen i Gjøvik. I mammapermisjonen høster hun studiepoeng i digital markedsføring via nettstudier. Nødrop på FB Hun er mor til to jenter, en på snart tre år og en på seks måneder. – Jeg har jobbet siden jeg var 12, startet i oppvasken på Øyer gjestegård da mor jobbet der. Hun har vært guide i Ringebu prestegård, jobbet i Peer Gynt på Vinstra, i Alpinco - eierselskapet bak alpinanleggene i Hafjell og Kvitfjell og i Visit Lillehammer. Hun gikk ut i mammapermisjon uten jobb å gå tilbake til, vikariatet var over. I september la hun ut en melding på Facebook, litt stressa over situasjonen. Var det noen som hadde bruk for henne?? Samboer Gunnar Kaus delte oppdateringen, som ble lest av Eivind Holen Buhaug. Han tok opp telefonen, og snart satt Sussan Kroken i jobbintervju med ham og Svein Reistad, styreleder for Stavsplassen. – Originalt og kreativt, slik fikk vi tak i den vi trengte, smiler Buhaug.

Potetlefse Og til å gjøre martnshandel: Tynnlæfs`, som vi sier i Trøndelag, av det ordentlige gode slaget får vi ikke tak i hjemme. Nå gleder vi oss til ribbe, sylte og rakfisk med potelefsa attåt, sprudler Inger-Marie. – Det er hun som står for praten av oss, jeg er mer tagal, mener broren: – Du vet, når du blander gudbrandsdøl og trønder, får du ikke et snakkesalig resultat! Han er 80 år, pensjonert kirurg i Levanger. Hun er 75, bosatt i Verdal, gift på gard som hun sier, og pensjonert fra stilling i Studentsamskipnaden i Nord-Trøndelag. – Også har vi en bror i Bergen, Svein Arne på 82, han burde også vært her. Jeg har sagt at jeg kan hente han på Gardermoen. Neste år, så, mener Knut. Statskonsulenten På seint 40-tall og begynnelsen 50-tallet bodde Iver Skreden med familie på Tretten. Han var statskonsulent i meieribruk for Oppland og Hedmark. Han var fra Lillehammer, og tok examen artium ved Lillehammer kommunale høiere almenskole i 1928. I 1954 flyttet familien til Verdal der Skreden var meieribestyrer fram til han døde i 1966. Inger-Marie og Knut har i alle år holdt kontakten med Tretten, og har ført entusiasmen videre over på barna. – De er innprentet at martn og Tretten er stedet for samling når høsten kommer. Da fylles bilene opp, og sørover bærer det, forteller Inger-Marie.

ØYERmagasinet 13


PÅ PLASS: -Vi vil være der hyttefolk er, sier Trine Ø. Leibnitz (til venstre) og Lene Kristin Løkken i Strai Kjøkken på Lillehammer. Alle foto: Anne Stokke

DRØM: Student Mildrid Bjørnstad fra Tretten drømmer seg bort i et interiør fra HytteHygge i Øyer.

EVENTYRLIG: Snekker-fantomet Ole Rosén-Lystrup fra Eventyrlig oppussing fikk salen til å humre.

LOVENDE: Styreleder Svein Reistad (til venstre) i Stavsplassen AS vil vise fram varer og tjenester hyttemarkedet etterspør. Som vann- og avløpsløsninger som Morten Gudbrandsen i Tretten-firmaet Eco Solutions har.

– Klart vi måtte med – Alle spør om kjøkken, hyttas viktigste rom. Kjøkkenprodusenten Strai kjente sin besøkelsestid på distriktets første hyttemesse. Av Anne Stokke Kjøkkenet er det rommet i hytta det brukes mest energi og penger på. Der folk er – For mange handler den gode hytteopplevelsen om god mat og fellesskap og koselig samvær med familie og venner. Det er ofte på kjøkkenet det skjer! Det vet Lene Kristin Løkken og Trine Ø. Leibnitz, som har solgt kjøkken fra produsenten Strai Kjøkken fra Kristiansand i mange år. Derfor var det naturlig at Lillehammer- avdelingen valgte å delta på hyttemessa på Stavsplassen. Stort marked – Vi ligger jo sentralt til, i kjernen for det enorme hyttemarkedet i sør - og midtdalen.

14 ØYERmagasinet

Strai er alltid til stede på hyttemessene på Hellerudsletta, og ledelsen ønsket at vi skulle profilere oss her også, sier de to salgsrepresentantene. Avdelingen flytter på nyåret fra Storgata 169 til Fagstadhaven etter at Strai Kjøkken kjøpte næringsdelen av bygget, som har stått tomt i flere år. Ettermarkedet Styreleder Svein Reistad på Stavsplassen er lettet over at hyttemessen kunne arrangeres etter planen kort tid etter gjenåpningen. – Det gikk bra, vi har fått mye å bygge videre på til neste år. Vi ikke skal konkurrere mot Hellerudsletta med sitt store areal med visningshytter fra de store produsentene. Vår profil skal være ettermarkedet. Det betyr de tjenestene fritidsinnbyggerne har behov for eller vil komme til å trenge. Vi snakker håndverkstjenester, service som brøyting, plenklipping, rengjøring etc, mat og forpleining, møbler og interiør, velvære, opplevelser med mer. Der skal hyttemessa vår være et utstillingsvindu for alt området vårt har å tilby, sier Reistad.

Trekkplaster Snekker Ole Rosén-Lystrup fra TV3suksessen Eventyrlig oppussing var det ubestridte trekkplasteret under messa. Flere hundre hørte hans fortellinger om stort og smått, nytt og ukjent om det som skjer under tv-innspillingene. Serien, med Halvor Bakke som ankermann, er inne sin sjuende sesong, og er TV3 største publikumssuksess. På spørsmål fra Øyermagasinet om egen hytteoppussing sier han: – Vi har en familiehytte via kona mi ved innsjøen Øyeren. Med 120 reisedøgn i året med tv-innspilling, vi har pusset opp 56 hytter så langt, må jeg nok innrømme at det ikke går i samme fart på egen hytte. Det er noe med ordet om at bakerens barn er de siste som får kake!


Julegaver som varer va el o T tøff -

, eco 949 fra

ØYERmagasinet 15


Kvalitetsmøbler i heltre spesialprodusert etter mål Vi er en allsidig bedrift pa Vinstra som produserer t radisjonsm0bler i heltre etter kundens 0nsker og behov. Vi produserer kj0kken, bad, garderober, gardinbrett, vogger, barnesenger, senger, profilsaging av stolper og hj0rnekasser og spesialprodukter. Vi har eget overflatebehandlingsrom, hvor vi beiser, lakkerer, maier, aldringsmaler og luter. Alt ut fra hva dere 0nsker etter eget fargevalg.

2640 Vinstra • Telefon: 6129 02 88 • www.bakkenstreprodukter.no • e-post: bakkentp@online.no

Kildesortering på hytta På miljøtorget i ditt hytteområde kan du levere kildesortert daglig avfall. Har du andre avfallstyper, kan du levere dette på en av våre gjenvinningsstasjoner. De tre stasjonene rullerer på å ha lørdagsåpent – sjekk åpningstidene på www.glor.no

God jul

✗✓ 16 ØYERmagasinet

HUSK! NÅR DU SKAL TIL GJENVINNINGSSTASJONEN: 1. Alt avfallet skal være sortert på forhånd. 2. Alt avfall skal leveres synlig, evt. sekker skal være gjennomsiktige. 3. Glanset gavepapir er restavfall.


SKI IN SKI OUT

Velkommen til Fjellgledebutikken på Skeikampen! VI HOLDER TIL I SKEIPORTEN SAMMEN MED SPORT 1 OG JOKER Hos Fjellglede kaffebar & interiør får du nydelig kvalitetskaffe fra Lillehammer Kaffebrenneri, hjemmebakte kaker og andre godsaker - som for eksempel spekemat fra Gausdal Mat. Vi har herlige interiørprodukter fra Magnor, Hadeland Glassverk, Covent Garden, Mille Moi og Terrigino. I tillegg har vi dame- og herreklær fra flere leverandører tilpasset sesong. Vælkomme!

ÅPENT HELE ÅRET - UNNTATT 1. JULEDAG OG 17. MAI SE FJELLGLEDE PÅ FACEBOOK FOR MER INFO OM ÅPNINGSTIDER FJELLGLEDE - butikken med det lille ekstra! Følg oss gjerne på Instagram og Facebook

Atelier og Galleri Vidsyn i Øyer Thor-Arne Moen JULEUTSTILLING Galleri Vidsyn

i Fjellstadvegen 8 Velkommen til salgsutstilling. • Utprøving kan avtales • Bestilling av utsmykning • Gratis konsultasjon på hytta eller hjemme. Åpningstider se sosiale medier, ellers ta kontakt eller sving innom. Tlf 412 16 209 post@ateliervidsyn.no Ateliervidsyn_thorarnemoen @ateliervidsyn

Utsmykning Pellestova. Se og restaurant Vidsyn

www.ateliervidsyn.no

ØYERmagasinet 17


VELKOMMEN: En dørkrans, granbar og et stort stearinlys bærer bud om jul.

18 ØYERmagasinet


Ingrids advent Fire slanke gammelrosa lys i en adventskrans pyntet med tørkede blomster. Det er klart for førjulshygge. Av Anne Stokke

Det står ikke noe sted at advent må være lilla og jula rød. Blek rosa Julemåneden kan likeså vel pyntes i blekrosa toner, som den skimrende himmelfargen når sola går til ro i horisonten. Ingrid Snoen Berg skaper advent i blomsterforretningen sør i Storgata. Eller rettere: I Blomsteratelieret hun har innredet i lokalene der Brusveens sportsforretning i tidligere tider holdt til. Mer om det senere. – Feel free! Nå åpnes snart første luke i julemåneden, som Ingrid setter sitt preg på gjennom valg av dekor og blomster. – Du må ingen ting, begynner hun. – Bruk det du har, liker, kan skaffe eller handle inn. Gjør det på din måte til din jul. – Men julerødt finnes ikke i ditt sortiment? – Jeg bruker også rødt til jul, men helst i andre sjatteringer enn den typisk julerøde. Min fargepalett har andre elementer, sier hun og ser på krukker og vaser med friske og tørkede blomster og vekster i mer avdempede toner på fargeskalaen. – Ikke et vondt ord om den røde julefargen! Rødt (og grønt) er jo tradisjon, og der det er barn skjønner jeg at det blir mye rødt. En skal ikke ødelegge tradisjoner, heller. Festbordet Ingrid har invitert til selskap rundt et bord dekket med hvitt servise og blekrosa lys i høye staker på en naturfarget løper i lin. På den hviler lubne kongler med blankpolerte glass, kubbelys og en vase fylt med blekrosa roser og tørkede blomster bidrar til stemningen. – Ikke vær redd for å bruke høye lysestaker på spisebordet. Plassert riktig, vil de ikke skjerme for øyekontakt med andre rundt bordet, sier hun. Lun velkomst I inngangspartiet har Ingrid lagt et godt lag granbar (nobilisgran) Hun er oppvokst på Toten, der det var og er vanlig å «bare» til jul. Hun synes det er en koselig og nyttig skikk å kunne tørke av snø og is på granbaret før en går inn. – Også liker jeg den blågrønne fargen på nobilisgran, forteller hun.

STEMNING: Ingrid Snoen Berg har sammen med samboer Gavin Wright skapt en oase av blomster og interiør i blomsteratelieret i Lillehammer. Alle foto: Anne Stokke På døra henger en krans bundet rundt en jernring. Pent, praktisk og gjenbrukbar, kommenterer hun. Dekoren består av tre elementer: Italiensk sypress, som holder seg lenge, farget og bleket eukalyptus og noe tørket fra hagen. Kransen kan henge fra tidlig høst til godt ut på vinteren. Til jul kan den julepyntes med rødt bånd. – Det finnes masse holdbare materialer som egner seg for kranser. Holdbare og slitesterke materialer er godt og miljøvennlig å ha også i blomsterfaget! Journalist? Mneei Ingrid, 36 år, Toten-jinte, oppvokst i grenda Øvre Skreien på Østre Toten, ville ut i væla etter videregående for å utdanne seg til journalist/medieviter Men da ei venninne ordnet sommerjobb til unge Ingrid i en blomsterforretning, ble det kursendring. Vegen gikk til Vea, landets grønne fagskole i Moelv, den eneste som utdanner blomsterdekoratører. Etter ni år i blomsterforretning på Skøyen på Oslos vestkant, gikk turen for fire år siden til Lillehammer og søndre del av Storgata. Atelieret Her har hun sammen med sin engelske samboer, forfatter og oversetter Gavin Wright, skapt blomstrende liv i lokalene med navnet

Bergamot blomsteratelier. Det kan skape minne om en leilighet med flere «rom», her er sofahjørne, «spisestue» radio- og avishjørne og arbeidsplasser med benker for blomsterdekoratøren. Bugnende krukker og vaser med friskt og tørket fra naturen, grønne og eksotiske planter, noen overdådige i omfang, stearinlys, lamper og bilder på veggene. Over alt små og større stilleben som framhever møblementet, kjøpt på bruktog antikvitetsmarkedet. – Den malingsslitte, men solide kassadisken fikk vi av Tormod Brusveen. Han var innom for å se hvordan vi hadde fått det i de tidligere sportsforretningslokalene hans. Disken hadde han tatt vare på – så ga han den til oss! Den passer perfekt ennå, smiler Ingrid Snoen Berg.

MINNE: Den gamle kassadisken fra Håkon Brusveens Sport, er kommet til heder og verdighet igjen.

ØYERmagasinet 19


Asgeir Linberg (avbildet) og Mons Sveberg åpner ny Fjellshop i Tromsø. Foto: Jørn Dissen

Fjellshop utvider mot nord Da Mons Sveberg og Asgeir Linberg åpnet Fjellshop-butikken i gågata i 2017 ble fargevalget på bygget en snakkis. De hadde funnet tilbake til en lys blåfarge som trolig ble brukt på 1930-tallet og meningene var delte om hvorvidt det var fint eller stygt. Av Jørn Dissen I dag er diskusjonen borte og butikken er solid etablert i gågata som en populær og sjarmerende butikk både lokalt og blant fritidsbeboerne. Såpass bra har det gått med Fjällrävenbutikken at de før jul tar med seg både konseptet og blåfargen og starter en ny butikk i Tromsø. – Vi har funnet en by som på mange måter er lik Lillehammer. De har en gågate som er under oppgradering og har en atmosfære som vi synes passer oss, sier Asgeir Linberg to uker før åpningen den 4. november. Han er for tiden travel med å sette seg inn i den nye felles kassaløsningen for begge butikkene mens kollega Sveberg er i Tromsø og sørger for at «tusenvis» av biter faller sammen til åpningen.

20 ØYERmagasinet

Bygget de har funnet i Tromsø er forbløffende likt Storgata 70 på Lillehammer og når de fikk på samme blåfarge ser det helt likt ut. De to butikkeierne er strålende fornøyd med å få videreført konseptet til ishavsbyen. – Det blir Fjellshop der og! Nå er vi landsdekkende med to butikker, spøker Linberg mens han lener seg til vegviser-skiltet de har utenfor butikken i gågata. «Nordpolen» står det på ene pilen. Så langt er det ikke til Tromsø, men det er i samme retning. – I Tromsø får vi litt samme beliggenhet som her, og der traff vi samme folk som på Lillehammer. Vi ble mottatt med åpne armer og de er glad for å se deg. Der har folkene samme nærhet til naturen og friluftsaktiviteter som her. Det bare stemte! Linberg forteller at gågata i Tromsø er under oppussing og at kommunen legger mye penger i å forskjønne infrastrukturen i byen. Det ligger et ønske der om å bli en juleby slik Lillehammer er. – Mikkel Sveberg, sønnen til Mons, er jo oppvokst med Fjällräven og er friluftsmann på sin hals så han flytter dit og starter en ny tilværelse med Tromsø-avdelingen. Det blir nok litt innkjøringstid der oppe, men vi

håper å få en god julehandel, sier Linberg. God julehandel forventer de også i Lillehammer. Han forteller at i uke 40, høst-ferien, så levde de av hyttefolket og turister. Det samme gjelder sommersesongen og kanskje også julehandelen. – Julehandelen trekker til oss både regionen i Gudbrandsdalen og hyttefolk, så totalt står nok disse for halvparten av omsetningen vår på et år. Vi kunne ikke drevet som vi gjør uten hyttefolket! Vi føler at vi gir en god opplevelse i gågata og er med å skape en god atmosfære. Med snø og kanefart i gatene så kan det ikke bli mye bedre! Vi er fryktelig stolt av julehandel-opplevelsen i Lillehammer! Stolt er de også over sin etter hvert så tradisjonelle juledekorasjon av butikkfasaden. Her er det flotte planer også i år – men der kan vi ikke røpe noe. Men spennende – det er det!


Velkommen til

STEMNINGSFULL JULEHANDEL Fra 13. desember utvider vi åpningstidene på Strandtorget og inviterer til stemingsfull julehandel fra kl. 09-21 på hverdager! Det bugner av jul for både øyne og gane – kos deg med å få på plass både maten, julepynten og gavene!

Utvidet åpningstider fra 13. desember

ØYERmagasinet 21


Terje Nesset har drevet butikken på Hafjellrampa i over 15 år og gleder seg til jobb hver dag. Foto: Jørn Dissen

Terje gir energi til hyttefolket

Innehaver av T.T Belysning, Terje Nesset, har med sin sentrale beliggenhet i Øyer tett kontakt med både lokalbefolkningen og fritidsbeboerne i området. Et besøk hos Terje byr både på en hyggelig prat, gode råd og en god handel. Av Jørn Dissen – Jeg liker å snakke med folk ja, og en fin side ved jobben er å bli kjent med kundene, både de på hyttene og lokalt, sier Terje Nesset som har drevet butikken på Hafjellrampa i over 15 år. Han forteller at han blitt venn med flere hytteeiere og er betrodd nøkkel i tilfelle noe må fikses når eierne ikke er i bygda. Det er en fin tillitserklæring som han verdsetter. – Det er jo mange som kanskje ikke er vant med mer personlige kundeforhold når man bor i større byer, men her på bygda er det mer avslappet og de setter pris på det.

22 ØYERmagasinet

Lokalt samarbeid T.T Belysning er en butikk innen belysning, brunevarer, solcelle og mye mer, men er ikke en elektrikerentreprenør. Han samarbeider derfor tett og godt med andre lokale aktører og fungerer svært ofte som et bindeledd. – Det hender jo jeg får noen forespørsler jeg ikke vet svaret på. Men vi prøver alltid å finne en løsning, ja, en form for løsning finner vi alltid, smiler Nesset som kan mye om mangt – men har sin spisskompetanse på solcelleanlegg. – Jeg monterte vel det første solcelle-anlegget for 25 år siden og hadde ikke peiling på det. Den gang var det vel Solar-anlegg som var vanligst. Men vi fikk det til og jeg har lært gjennom å prøve, ler Nesset. I dag har han full kontroll på solcelleteknologien og tilbyr alle slags løsninger kunden ønsker. Han forteller at bransjen har utviklet seg enormt mye og viser frem et Sunwind solcellepanel med 185 watt. Da

får du trygt ladet mobilen på hytta og har leselys attåt. Batteriene har også utviklet seg siden starten. Han tar oss med på bakrommet og viser frem batterier på 74 kilo stykket. – To slike batterier bar vi frem til en hytte. Det var to kilometer å gå! Vi kunne bare ta ett av gangen og da vi hadde slitt oss fram med det første var det bare å snu og hente et til. Det var blytungt! På slike oppdrag hjelper det ikke om man skriver regning med gaffel, det er like slitsomt uansett, sier han og ler høyt. Det skal mer til en 150 kilo med batteri for å ta knekken på humøret. I dag er det litt lettere. – Nå er det ofte brukt Lithium-batteri som veier cirka 12 kilo. Disse batteriene har dobbelt så mye kapasitet som de gamle blybatteriene, lades raskere og varer mye lenger. I forhold til de gamle AAM slipper man også å sørge for utlufting ut av hytta, så det er tryggere, forteller Nesset.


Samler og "pæroman" I utstillingen har han også satt ut flere gamle radioer. De er ikke til salgs. – Jeg samler på mye rart også jeg, ser du. Jeg er «pæroman»! ler han og viser oss en samling av gamle sykkelpærer. Ut fra den originale innpakningen later de til å være fra sekstitallet. Han ser ikke bort fra at det stemmer. Han viser også fram en gammel glødepære som gir 100 watt. Den har han fått tak i av Statens Vegvesen. Jernbanen brukte også sånne i lyskastere, forteller han. Det er ting han aldri får solgt, men han synes det er moro å samle på. En av radioene han har fått tak i har en historie helt tilbake til krigen. Da leverte eieren inn radioen da tyskerne la ned forbud mot dem. Etter krigen fikk han kvittert den ut igjen – og senere havnet den altså i butikken til Terje Nesset. En kort visitt blir fort til en hyggelig og interessant prat hos T.T belysning. Vi er hos en mann som stortrives i jobben sin. Fritidsbeboerne bidrar både til trygge arbeidsplasser og en fin møteplass. Slik vil Terje ha det.

OLYMPIAPARKEN Magiske øyeblikk

Lyspærer og gamle radioer – det er to av favoritt-tingene til Terje Nesset. Han samler på begge deler. Foto: Jørn Dissen

Vintermoro i

Olympiaparken Vi åpner 1. juledag! Kjelkekjøring er vår mest populære vinteraktivitet og er like gøy for de voksne som for barna. Bestiller du før sesongåpning får du nå 25% rabatt på dine billetter Terje Nesset har mange års erfaring på solcelle-anlegg og finner alltid gode løsninger for kundene. Foto: Jørn Dissen

– Millionær blir jeg nok aldri på dette her, men det har blitt en livsstil. Jeg gleder meg til å gå på jobb hver eneste dag jeg

Benytt rabattkode VINTERMORO25 ved onlinebestilling LES MER OG KJØP BILLETTER PÅ

OLYMPIAPARKEN.NO

Terje Nesset

ØYERmagasinet 23


Storsatsing fra Pellestova Pellestova og Øyer Turskiløyper tråkker til med en dieselelektrifisert hybrid løypemaskin i Øyerfjellet. Storsatsingen vil øke både kapasitet og forutsigbarhet for preppa skiløyper både midtuke og helg. Av Åse Kari Gravråk – At Pellestova og Gjelsten kjøper den beste og mest innovative maskina som er å oppdrive i markedet er vi selvfølgelig svært takknemlige for, sier Jo Stenersen i Øyer Turskiløyper. – Det vil bli særlig merkbart at vi kan kjøre i midtuka, men også at vi kan kjøre tilfartsløypene ned til hyttene oftere. Vi blir de første i Norge som tar i bruk denne type løypemaskin. I teorien skal vi kunne redusere utslippene med 250.000 kg co2 over en 5-års periode. Forutsigbare løyper I tillegg til årlige sponsorbidrag til Øyer Turskiløyper har Pellestova de siste fem årene holdt en garasje til løypemaskinene. – Dette har vi gjort fordi løyper er viktig for oss, sier Per Christian Nilseng, daglig leder på Pellestova. – Det som er forbedringspotensialet, sett fra oss som turistbedrift, er å ha gode forutsigbare løyper også i midtuka. Derfor vil Pellestova satse sterkere for å øke rammene for Øyer Turskiløyper. Viktig for omdømme – Det at denne grønne hybridmaskina virkelig kan kjøre i all slags vær og vind har vært avgjørende i denne beslutningen, bekrefter Bjørn Rune Gjelsten, eier av Pellestova. - Forutsigbarhet er veldig viktig for omdømme. Vi ønsker også å være i front på miljø. Jeg håper og tror at hele maskinparken etter hvert vil bestå av el-maskiner. De elektriske løypemaskinene som er på markedet i dag har for liten kapasitet for løypenettet i Øyerfjellet, derfor ble resultatet den største hybridtypen, en investering på rundt fem millioner. Mange bidragsytere Gjelsten fremhever starten med John Nermo som satt i føringa sammen med Jo Stenersen i flere år. De la et godt grunnlag. Fred Gade som ny styreformann har vært svært aktiv, og sammen med sitt styre og bidragsytere løftet de løypenettet til et nytt toppnivå. – Det er motiverende at vi er så mange som bidrar, sier Gjelsten. – Det er ikke bare Pellestova, men kommunen, hyttevelforeninger, veiselskap og andre aktører og næringsdrivende.

24 ØYERmagasinet

Per Chr. Nilseng, daglig leder på Pellestova

#FTUJMM .&$" TFSWJDF

,PN JOOPN EJUU MPLBMF CJMWFSLTUFE Vi utfører: 7J VUG�SFS - &6 ,0/530-- 1,, EU-KONTROLL/PKK - 0-+&4&37*$& OLJESERVICE - 365&4,*'5 RUTESKIFT - '0345*--*/(4,0/530-- )+6-4,0/530-- FORSTILLINGSKONTROLL/4-HJULSKONTROLL - "$ 4&37*$& AC SERVICE - .0/5&3*/( %&'" 8"3. 61 MONTERING DEFA WARM UP - 4&37*$& 0( 3&1"3"4+0/&3 1¯ "--& #*-.&3,&3 SERVICE OG REPARASJONER PÅ ALLE BILMERKER - 44"/(:0/( 7&3,45&% 0( %&-&'03)"/%-&3 AUTOMATKASSEFLUSHING ALLE BILER 3JOH PTT GPS CFTUJMMJOH J EBH

)"'+&-- #*-4&37*$& "4 v/Circle K Øyer W &440 )BGKFMM www.hafjell-bilservice.no XXX IBGKFMM CJMTFSWJDF OP

XXX NFDB OP


Opplev kule biler, store maskiner, veghistorie og julestemning hos oss.

Markedssjef i Alpinco Veslemøy Wedum ønsker seg flere lokale barn og unge i Hafjell og Kvitfjell.

Våre utstillinger vinteren 2021: Faste utstilllinger - veg- og kjøretøyhistorie Pottehjelm og totakt - mopedutstilling Små biler - store gleder - lekebilutstilling Drift - inn i museets hjerte Se mer på våre nettsider God jul

Superdeal på sesongkort TIL LOKALE BARN OG UNGE Bareskoleelever i Ringebu og Øyer har lenge fått gratis sesongkort i skiheisene i Hafjell og Kvitfjell. Nytt nå er at også ungdomsskoleelevene tilbys svært billige årskort i sine kommuner.

Se åpningstider i julen på våre nettsider vegmuseum.no

Life

ENGINEERING FOR

Honda snøfresere

Av Jørn Dissen – Vi ser at veldig få av våre barn og unge bruker skianleggene våre. Det gjelder både i Øyer og Rngebu, så med et ønske om å få en «litt breiere bru» mellom oss og ungdommen så ble vi enige om en megasenking av prisen! sier markedssjef i Alpinco Veslemøy Wedum. – I og med at jeg selv vokste opp her, husker jeg da jeg selv gikk på ungdomsskolen at høgdepunktet i livet var å komme seg på ski på kveldskjøring etter at skolen var ferdig. Flomlyset gikk på og alle kunne bare dra rett oppi bakken etter middagen og dra hjem igjen til kveldsmaten. Det er en slik god nostalgisk følelse over det. Hun forteller at hun synes det er rart at ikke flere driver med dette nå. Hvorfor har folk sluttet med dette? – Mange har jo en oppfattelse av at det er dyrt med alpint, det koster med utstyr og heiskort. Derfor har vi tenkt at, ja, da skal vi prøve å ikke være bidragsyter til det store sluket, så ok – for 1600 kroner får de kjøpe et sesongkort som opprinnelig koster 4710 kroner, sier hun. Flere barn og unge i bakken Hun håper at dette vil bidra til at flere av deres egne barn og unge, både i Ringebu og Øyer ønsker å bruke fritida si i anleggene deres. – Dette bidrar både til rekrutteringen, samtidig som det er en investering i virkelig gode og sunne opplevelser ute i frisk, norsk, natur. Dessuten er det veldig stas for oss om flere barn og unge blir stolte ambassadører av sitt skianlegg, sier Wedum

– PÅLITELIGHET I VERDENSKLASSE!

Honda HSS 655 ETD 29.900,-

Honda HSS 760A ETD 45.900,-

Honda HSS 970A ETD 49.900,-

Vi har egne

serviceverksteder

www.skog-hage.no • Tlf. 403 40 340 Gausdalsvegen 2, 2624 Lillehammer Storgata 106, 2390 Moelv Ringsakervegen 13, 2383 Brumunddal

ØYERmagasinet 25


SMIL: – Alle her oppe kjenner trivelige Rolf, sier Wenja Schmidt Eriksen, som handler alt sportsutstyr hos Rolf Øygarden i Hafjell Sport på Gaia. Alle foto: Anne Stokke

God stemning på 850 moh Her er Wenja Schmidt Eriksen innom sin «nærbutikk» for sportsutstyr. Mange hyttefolk er faste kunder her og i matbutikken på Gaiastova. Av Anne Stokke

– Alle her oppe kjenner Rolf (Øygarden, red. anm) Han snakker med alle, også har han så fantastisk utvalg av sportsutstyr, sier Schmidt Eriksen, hytteeier fra Oslo.

sommeren. Her på Hafjelltoppen har vi hytte- nettverket vårt. Flere har vi truffet i butikken hos Rolf mens vi har kikket på klær.

Full pakke – Jeg kjøper alt, og da mener jeg alt, av sportsutstyr og klær her. Ingen grunn til å bruke tid på å tråle Oslos forretninger når Rolf har det jeg trenger. Denne, for eksempel, har jeg kjøpt her, sier Schmidt Eriksen og peker på buksene sine. Familien har hatt hytte på Hafjelltoppen, et steinkast nedenfor Gaiastova, i seks og et halvt år. De kom fra Mosetertoppen der de hadde hatt hytte i tre år. – Her trives vi og barna sommer som vinter. Vi er her praktisk talt hver helg, i fjor kom vi til 30! Vi står på ski, bader på Ilsetra og i utendørsbassenget hos Johannes (Nermo, verten på Nermo hotell, red. anm.) om

Født handelsmann Rolf Øygarden (61) er vokst opp i en kjøpmannsfamilie i Gausdal. Bestefar Ivar drev Vestre Gausdal handelsforening, faren Oddbjørn hadde Mesna Sport på Lillehammer fram til den ble solgt i 1997, og i 30 år har familien anført av Rolf og broren Ivar Øygarden (62) solgt sportsutstyr, drevet skiutleie og solgt kolonialvarer i Hafjell. Det begynte med Hafjell Sport i bunnen av alpinbakken, ved påstigningen til gondolen. Senere kom avdelingen på Gaiastova, og det som i begynnelsen var en storkiosk med det mest nødvendige av kolonialvarer. I dag er storkiosken en fullskala Joker-butikk med Audun Børresen som daglig leder.

26 ØYERmagasinet

Ivar har ansvaret for Hafjell Skiutleie. Lillesøster Kari (56) er med på laget, men ikke involvert i den daglige driften. Mat året rundt Forutsigbarhet, begynner Børresen, hyttefolket skal vite at vi har åpent når de trenger oss. Vi skal ha det de har behov for mens de er på hytta. Det er et stykke ned i bygda til andre butikker, og folk vil bruke tida på å være ute om dagen og kose seg på hytta om kvelden. Det er min erfaring etter å ha drevet forretningen på helårsbasis i to år, sier Børresen. Han hadde vært butikksjef for Joker Mesnali i flere år da Rolf Øygarden spurte om han kunne tenke seg å overta det daglige ansvaret på Gaia. Miljø viktig – Jeg nølte ikke, det var en anledning jeg ikke ville la gå fra meg, sier 37-åringen


GAIA: Rolf Øygarden og Joker- sjef Audun Børresen (til høyre) har skapt en trivelig møteplass for hyttefolket i tillegg til at de driver hver sin forretning.

fra Lillehammer. Nå sjonglerer han begge butikkene, men har skaffet seg avlastning ved å ansette ansatt en ass. daglig leder på Gaia. Øygarden og Børresen understreker det gode miljøet som er skapt mellom kremmere og kunder i hytteområdet. Forretningene, som har felles inngangsparti, er blitt en møteplass for folket i hyttegrenda på 850 moh. – Vi er mer enn på hils her oppe, tonen er lett her på fjellet, vi slår av en prat og utveksler nytt siden sist. Mange sier de må innom en tur eller to i løpet av helgen. Her er det bare å stalle opp skiene utenfor døra. Sentralen – Tillit er et annet stikkord. Trenger noen ved, henter de seg sekker i det selvbetjente lageret. Trenger Tesla´en litt varme en kald dag, må eieren gjerne bruke garasjen vår. Og vi prøver å hjelpe til om noen mangler

verktøy på hytta. I butikken tilbyr vi gratis voksing ved kjøp av nye ski, sier Rolf Øygarden Han har omsatt langrenn- og alpinutstyr og eksklusive klesmerker for rundt 28 mill. kroner i år. Kosemat – Kundene våre er innforstått med at vi ikke er et supermarked, men vi spisser handelen mot helgeinnkjøp, kall det gjerne et «kosemat»-utvalg som godt kjøtt, vilt og fjærkre. Vi handler noe fra Hafjell Slakteri, eplemost fra Biri og honning fra Biri, kortreist mat er etterspurt, sier Børresen. Kjedetilknytningen til Joker, som er en del av Norgesgruppen, er ikke til hinder for at Børresen har stor frihet til å ta inn varer tilpasset hans kundegruppe, i tillegg til sortimentet han er pålagt å ha. Omsetningen i år ser ut til å ende på rundt 14. mill. kroner. – Vi må nok justere for økt

handel som følge av bla stengt grensehandel under koronaen. Jeg forventer ikke videre vekst neste år, men på sikt. Jul igjen Juletresalg er foreløpig sist tilskudd til servicetilbudet på Gaia. Til jul i fjor skaffet Børresen 70 juletrær for salg. – Men han solgte 72, det var ikke måte på til etterspørsel, skratter Rolf Øygarden.

Julestemning på Gaia. Foto: Joker Gaia FB

ØYERmagasinet 27


Ditt lokale byggevarehus Innendørs maling og beis Vi har alt innen, interiørmaling, interiørbeis og malingstilbehør. Fargekart finner du på www.gaus.no

Inspirasjon til materialvalg finner du i våre byggevarehus

Alt du trenger innen byggevarer, trelast, hytteutstyr og maling.

Velkommen! Skal du pusse opp? Opprett byggekonto, og ta kontakt for et uforpliktende tilbud.

Scan QR-koden med mobilkameraet

Utemøbler på hytta - Gjør det selv! 61 22 00 00 www.gaus.no

tlf.

28 ØYERmagasinet

Les mer her:


DIAMANTER Suverene priser uten å senke kvaliteten

PERFEKT GAVE

ÅPNING AV MAGISK JULETRESKOG fredag 26. november

Se vårt store utvalg og egne kolleksjoner i butikk og på

www.frisenberg.no

JULEMARKED 3. og 4. desember samt 10. og 11. desember

Julebyen Foto: Trond W. Andersen

SØNDAGSÅPENT

Søndag 12. desember Søndag 19. desember

LANGÅPENT f.o.m. man. 13. t.o.m. tors. 23. des. 10-19 (Lørdag 18. des. 10-18)

BESTILL PÅ NETT og få varene sendt hjem! Fri frakt over 600,Du kan også hente i butikken.

KVELDSÅPENT Torsdag 16. des.

KUNDEKLUBB Meld deg inn i vår kundeklubb og få 10% rabatt på alle ordinære varer

14-18 14-18

Storgt. 74, Lillehammer. Tlf. 61 25 03 36

LILLEHAMMER

JULAFTEN fredag 24. des.

09-12

ROMJULA Man. 27. tors. 30. des.

10-18

NYTTÅRSAFTEN 10-15 fre. 31. des. Velkommen til julebyen Lillehammer

10-21

For fullstendig juleprogram - følg oss på facebook eller se www.Lillehammersentrum.no

www.lillehammersentrum.no

Velkommen til oss ! www.frisenberg.no SOLSKJERMING – GARDINER – SENGETØY – INTERIØR – GARN

JULEGAVER som varmer og varer

STOR GARDINAVDELING MÅLSØM ETTER DINE ØNSKER

Når service og kvalitet er viktig! #uldvaren

Faghandelen i Lillehammer Sentrum

www.uldvaren.no

GAVE

KORT Vi pakker gjerne inn gavene for deg!

Vi følger Lillehammer sentrums juleåpningstider Sentralt i gågata på Lillehammer • www.fjellshop.no • Tlf. 919 21 192

ØYERmagasinet 29


ØYER TURSKILØYPER HAR: • ca. 3000 hytte- og leilighetsmedlemmer • ca. 12 000 daglige brukere på storutfartsdager • ca. 30 000 løypebrukere i høysesong ØTs brukere representerer stor kjøpekraft. Vi oppfordrer disse til å støtte og bruke våre samarbeidspartnere og bidragsytere.

BLI MED PÅ LAGET!

For å bidra enten som privatperson eller bedrift, her er mulighetene: Vipps: #46235 eller søk Øyer Turskiløpyer Kontonr: 1644.23.86300 www.oyerturskiloyper.no www.facebook.com/oyerturskiloyper

Foto: Asmund Hanslien

Bruk våre sponsorer, de støtter oss Hundersetervegen & Nysetervegen

Vi bygger arkitekttegnede hytter

Hafjell Vaktmesterkompani AS Hafjell Hytteservice Industrivegen 41 - 2636 Øyer

Lie Hornsjøvegen Mosetervegen

30 ØYERmagasinet


Vekst i sponsorinntekter og løypebidrag fører til mer skiløyper i vinter Vi jobber hardt for å få med oss enda flere sponsorer, vi er glade for at vi nå også har med oss Gaiastova AS som en av våre hovedsponsorer. Per Christian Nilseng, daglig leder på Pellestova; hvorfor bidrar Pellestova til skiløyper?

verdiskapningen i regionen, derfor bør alle være med litt» er Per Christian sitt klare budskap.

«Det er enkelt å svare på. Våre gjester kommer fordi vi kan tilby gode skiløyper i et fantastisk vinterlandskap. Dere i Øyer Turskiløyper gjør en fantastisk jobb med løypene det hører vi hver dag fra våre gjester. Gjennom det at vi nå har økt bidraget ytterligere på Pellestova ønsker vi også å være et insitament for andre bedrifter i området til å kontakte ØT for en sponsoravtale. Langrenn er viktig for

Takket være alle dere bidragsytere som har hatt et ønske om en høyere kjørefrekvens kan vi allerede nå love at det blir innfridd i vinter. Veldig mange av velforeningene har nå sagt ja til 1250 kr pr hytte/ leilighet og vi har god tro på at andre også vil følge etter. Det skal lønne seg å støtte Øyer Turskiløyper! Vi oppfordrer alle hytteeiere og øvrige brukere om å ta en titt på sponsoroversikten. Legg dine innkjøp av varer og tjenester til restauranter, hoteller, butikker, rørlegger, elektriker, entreprenører etc som har tatt sitt destinasjonsansvar.

BRUK VÅRE SPONSORER – DE FINANSIERER SKILØYPENE

Nye sponsorer og støttespillere ønskes hjertelig velkommen Kontakt styreleder Fred Gade

Tlf: 982 94 543

E-post: fred@gadeadvokat.no

Holmsetervegen Aksjøsetervegen

ELEKTRO

ØYER

Østfjellvegen

Her er det plass til din bedriftslogo i neste utgave av Øyer magasinet.

ØYERmagasinet 31


Jan Erik Fossheim og Ole Kristian Kirkerud foran det nye bygget.

Idrettens drømmehus i Hafjell I målområdet i Hafjell har det i løpet av sommer og høsten vokst fram et drømmehus for idretten og arrangører i Hafjell. Bygget er sårt trengt, og vil bety et stort løft for alpinister som har Hafjell som sin treningsarena. Av Stein B. Olsen – Dette blir fantastisk bra. Jan Erik Fossheim i ØTI er på sin aller første omvisningstur i det nye bygget som ligger rett ved siden av målområdet i Hafjell. Med er også Ole Kristian Kirkerud, daglig leder i arrangørselskapet Hafjell Kvitfjell Alpin AS. Som prosjektleder for bygget har Ole Kristian fulgt utviklingen nøye. Nå kan han stolt konstatere at framdriften er akkurat slik den skal være. Sogar litt foran, og kanskje det viktigste for prosjektet, det er på budsjett, 23,8 millioner. Idretten får nå en gedigen gave, og alt skal stå ferdig til 22. desember. Den offisielle åpningen blir 13. januar, samme dag som VM i parasport starter. Fossheim innrømmer at han ikke helt har rukket å ta inn over seg hvilke muligheter dette bygget kan gi for idretten i bygda. – Det er nesten bare fantasien som begrenser muligheten i dette bygget på nesten 750 kvadratmeter. Her det kjøkken, videorom, smørefasiliteter flere grupperom, møterom, kontorer og mye mer. – For VM i Parasport betyr fdet fantastiske arbeidsforhold. De fine forholdene håper

32 ØYERmagasinet

jeg smitter over på alle de som skal være med på dugnad, slik at de får lyst til å bidra i flere renn og i mange år. Når vi ser hvor flott det blir, så tror jeg faktisk det, sier Fossheim. Stolt prosjektleder Ole Kristian Kirkerud har vært prosjektleder, men har hatt god støtte fra anleggsrådgiver Marit Gjerland i Norges Skiforbund. – Finansieringen har vært den største utfordringen. Den jobbet vi med i to år, men 7. april i år kunne vi endelig starte arbeidet. Vi hadde en ambisiøs plan om ferdigstillelse 22. desember, og nå kan vi slå fast at det holder. Vi kommer i mål, og det blir akkurat slik vi drømte at det skulle bli, sier Kirkerud. – Betydningen er vanskelig å beskrive, men det vil bety enormt. Vi har fått et hus på tre plan, 750 kvadratmeter som inneholder absolutt alt vi trenger. Jeg gleder meg til å se det i bruk. For klubbene Lillehammer Skiklub, ØTI og NTG vil de få en base som en kan drømme om. Det håper jeg vil slå ut i større rekruttering, flere og bedre arrangement. Det betyr også at vi er klare for større oppgaver. Hafjell Kvitfjell Alpin AS har som kjent søkt om både World Cup for damer og World Cup-finalen i alpint, sier Kirkerud. – Med dette bygget så blir Hafjell det første nasjonalanlegget som er 100 prosent tilrettelagt for parasportutøvere.

Bygget er på tre plan. Det er vi stolte av, sier Ole Kristian Kirkerud som også har hovedansvaret for gjennomføringen av de alpine øvelsene i årets VM som starter med utfor 13. januar. -Jeg må også takke de som har gjort dette mulig. Først og fremst KUD som har bidratt med 50 prosent av investeringen. I tillegg har Alpinco, Innlandet Fylkeskommune, Øyer kommune, Norges Skiforbund, klubbene Lillehammer Skiklub, Øyer Tretten IL, NTG og Hafjell Kvitfjell Alpin AS bidratt – Dette er et stort spleiselag. Det er ingen tvil om at uten Kulturdepartementet og nasjonalanleggsmidlene som ligger i bunn og som finansierer 50 prosent av det så hadde vi ikke kommet i mål, men det er mange som har bidratt. Dette er grunnen til at vi i dag kan informere om at vi like etter påske setter spaden i jorda til et bygg som blir en arv etter para-VM for snøidrettene. Dette sa Skipresident Erik Røste da klarsignalet ble gitt 7. april.


mu Ås

nd Sandvik,

Redaksjonsutvalg: Åsmund Sandvik, Eli Eriksrud og Jon Halvor Midtmageli.

Stavsmartn er en del av vår nasjonale historie og felles kulturarv skriver Odd Bjerke, og viser til at den er avholdt i over 200 år (Stavsmartn, handel og vandel i to århundrer, 2001). Alle som er vokst opp på Tretten har et sterkt forhold til «martnan», i hvert fall har jeg det. Det var en udelt glede å stå på kommunens stand og servere Øyer Helsehus sin berømte potetsuppe. For meg er barndommens martn en blanding av dårlig vær og lukten av hest, men kanskje aller mest minner om tivoli, salgsboder og lukten av sukkerspinn og kruttlapper. Uansett grunn, var det mange som gledet seg over igjen å møtes ansikt til ansikt på Stav. Samfunnet åpner opp igjen Lørdag 25. september klokken 16.00 var en merkedag for mange, da regjeringen Solberg fjernet de aller fleste restriksjoner knyttet til pandemien. Allerede uken etter hadde jeg gleden av å overvære oppsetningen av musikalen «Annie» i amfiet på Solvang skole. Her var det mange både små og store talenter, som fikk utfolde seg i en forestilling som de involverte har ventet lenge på å få vise frem. Det var en stor kulturell opplevelse, og jeg er mektig imponert over det både små og store i Øyer Teaterlag og Øyer kulturskole har fått til sammen.

tør

s. 1 Nytt fra kommunedirektøren s. 2 Julehilsen fra ordføreren s. 3 Fra kulturfronten Julegavetips! s. 4 Informasjon fra kreft- koordinator i Øyer kommune s. 5 Hestene fra Aurvoll Matpakke- og joggedag på Aurvoll Potetplukking på Ourom for 6. trinn Aurvoll s. 6 Middag for eldre Siste nytt fra Øyer Arbeidssenter s. 7 Digital praksis i Mosjordet barnehage Dronning Sonjas skolepris

i armhulen og holde oss hjemme hvis vi er syke. Kontroll på økonomien for å sørge for handlingsrom I skrivende stund er administrasjonen i innspurten på arbeidet med budsjettforslag for 2022. Kommunen har en krevende økonomi og vi har ubalanse i driften vår. Enkelt forklart, vi bruker penger vi ikke har i den daglige driften av våre tjenester. De ulike tjenestene har jobbet godt med å identifisere tiltak for å sørge for at vi holder oss innenfor de politisk vedtatte rammene. Dette må vi få kontroll på, og det arbeidet er i gang. Vi må gjøre dette på en måte som i størst mulig grad skjermer tjenestene som vi gir innbyggerne våre hver eneste dag. Å få til et godt budsjett er et arbeid som krever godt samarbeid på tvers av politikk og administrasjon. Det er viktig at vi får kontroll på økonomien vår, slik at vi sørger for å gi oss selv nødvendig handlingsrom for å møte fremtidens utfordringer. Når vi sender fra oss vårt budsjettforslag i begynnelsen av november, starter den politiske behandlingen. Budsjett for 2022 vedtas i kommunestyret 9. desember.

irek

informasjon fra Øyer kommune november 2021

Lukten av sukkerspinn og kruttlapper Fantastisk» var begrepet stavsjef Eivind Buhaug brukte om at folk igjen kunne møtes på Stavsmartn fra 22.-24 oktober. Han var nok ikke alene om å glede seg over at vi igjen kunne møtes til den tradisjonsrike martn på Tretten i slutten av oktober.

d ne

FRA KOMMUNEDIREKTØREN

ko m m u

Nytt

både kommunens innbyggere, fritidsboende og tilreisende. Det er viktig å ikke glemme at det er de ansatte i kommunen som leverer tjenester hver dag og døgnet rundt. Når vi snakker om en krevende økonomi og tiltak for å holde oss innenfor rammen, er det de ansatte som er de viktigste for at vi skal lykkes med dette arbeidet. Hvis vi tar konsekvensen av dette, må vi også investere i de ansatte. Vi må investere både tid og ressurser i arbeidet med organisasjonskulturen vår. Hvordan ønsker vi å ha det i vår organisasjon? Hva skal prege oss? Hvordan skal vi fremstå? Hvordan ønsker vi at ledelse skal utøves hos oss? Hvilke krav stiller vi til medarbeiderskap? Dette ønsker vi blant annet å jobbe med i 2022 i godt samarbeid med alle ledere, de ansatte, de tillitsvalgte og vernetjenesten. Utfordringene er mange og det kan synes krevende, men Øyer har et godt utgangspunkt for å lykkes. Jeg er optimist på vegne av kommunen og lokalsamfunnet. Jeg har trua! Ønsker dere alle en fin førjulstid! Åsmund Sandvik

Kommunedirektør

Det handler om folk Vi ønsker å skape et godt lokalsamfunn for folk, dette gjelder

Selv om samfunnet er åpnet opp igjen så er vi ikke helt i mål enda. Det kan være på sin plass å minne om avgått statsminister Solberg sine ord fra pressekonferansen i september, om at vi fortsatt må vaske hender, hoste

ØYERmagasinet 33


Jo

n Ha lvo dtmageli, o r Mi r d før e

r

Ny regjering Stortingsvalget er over og vi har fått ny regjering! Det er jeg meget godt fornøyd med og jeg har store forventninger til den nye regjeringen, spesielt i landbrukspolitikken og i kommuneøkonomien. Vi jobber med budsjett om dagen og det er vanskelig å få endene til å møtes i Kommune-Norge. Landbruket trenger også sårt en annen retning dersom vi fortsatt skal produsere mat i dette landet.

e-sportsenter, et treningssenter og et næringsbygg i et område som allerede er avsatt til utbygging. Vi har altså ikke sagt «ja» til prosjektet, men vi mener at dette kan være et positivt bidrag til både sentrum, til Hafjell som turistdestinasjon og til kommunen med arbeidsplasser og aktivitet. Det er en forutsetning at utbyggingen skjer på den rette måten, dette vil vi kunne sikre gjennom en grundig planprosess som bl.a. betyr at alle som vil skal få anledning til å si sin mening. Klimavennlig transport Entré Øyer er et annet prosjekt vi jobber med om dagen. Det handler om klimavennlige transportløsninger i Hafjell og resten av kommunen. Det handler om å gjøre bygda og destinasjonen attraktiv, og om å sikre arbeidsplasser i framtida. Her skal

FRA ORDFØREREN

Øyer ligge i front av utviklingen og vise vei for andre. Entré Øyer består av 16 delprosjekter som til sammen skal utgjøre et klima-vennlig transportsystem, som bygger på både ny og eksisterende infrastruktur. Vi bruker hyttebefolkningen og turistene som kundegrunnlag for å gi både tilreisende og lokalbefolkningen et godt kollektiv- eller transportsystem. Stavsmartn Både med glede og lettelse fikk jeg den ære å åpne og være med på Stavsmartn. Det var lenge spenning rundt om Stavsmartn kunne arrangeres og den endelige beslutningen ble tatt få uker før åpningen. Desto mere imponerende var det å se hva Eivind Holen Buhaug og hans folk fikk til! Og når både utstillere og ikke minst befolkningen møter opp i hopetall, ja da blir

det Stavsmartn. Tusen takk for et godt arrangement. Jeg gleder meg alt til neste år. Til slutt vil jeg takke for bidraget til årets TV-aksjon - «Barn ikke brud». Et viktig bidrag til et viktig arbeid! Høsten går fort og det nærmer seg jul. Jeg ønsker dere alle ei riktig god og fredfylt jul og et godt nytt år. Beste hilsen fra

Jon Halvor Midtmageli Ordfører

Foto: Kristin Merete Kolbu

Hafjell Arena Den mest aktuelle saken i Øyer om dagen er «Hafjell Arena»prosjektet. Mange tror at det kun er snakk om en stor hall og at vi allerede har solgt tomta uten vilkår. Det stemmer ikke. Det kommunestyret har gjort er å gi opsjon til en utbygger for å se på mulighetene for å etablere en flerbrukshall, et

Julehilsen

2

november 2021

34 ØYERmagasinet


Julegavetips!

SALG PÅ «BYGDABOK FOR ØYER» Bygdaboka er skrevet av Tor Ile og ble utgitt fra 1958-1980, fire bind. Siden kommunen har et stort opplag av disse bøkene selger vi de ut for halv pris. Det må bemerkes at bøkene bærer litt preg av lang oppbevaring i et noe fuktig miljø, litt kjellerlukt og litt misfarging av omslaget. Ellers er bøkene helt i orden.

Fra kulturfronten

En bok: Kr 200,Alle fire bøkene: Kr 600,-

av tjenesteleder for kultur og fellestjenester Eli Eriksrud Tlf. 900 95 983 eli.eriksrud@oyer.kommune.no

Vi fortsetter med å informere om ulike kulturaktiviteter i Hærdera. Lag og foreninger oppfordres til å komme med innspill til spalten om ting dere ønsker å dele med flere. Stolpejakten 2021 Tusen takk til ØTI Håndball for at vi også i år fikk være partnere i Stolpejakten! Stolpejakten er et viktig folkehelsetiltak til innbyggere og tilreisende. I år er det en dobling av fjorårets tall med over 5000 stolpejegere som har registret ca 45 000 stolper. Vi gleder oss til å fortsette partnerskapet i 2022! Frivillighetens dag 2021 5. desember er FNs internasjonale dag for frivillighet. Dette er anledningen for å hedre alle de fantastiske frivillige som bidrar til et varmere samfunn! På grunn av pandemien ble feiringen avlyst i 2020, men vi gjør et nytt forsøk i år. Øyer kommune og Øyer-Tretten frivilligsentral inviterer alle kommunens frivillige til å delta på feiring av frivilligheten! Program og dato for arrangementet offentliggjøres på kommunens hjemmeside. Rullering av handlingsprogram for idrett og friluftsliv Handlingsprogrammet for idrett og friluftsliv er en del av kommunedelplanen for kultur og fritid. Handlingsprogrammet rulleres årlig i desember. I år har vi utarbeidet en oversikt over behovet for nærmiljøanlegg/nyskapende aktivitetsarenaer der folk bor eller oppholder seg mye. Denne rapporten presenteres for politikerne sammen med rulleringen av handlingsprogrammet.

Øyer ungdomsklubb Ungdomsklubben går en travel vinter i møte med arrangering av UKM lokalt - en kulturfestival for ungdom - og arrangering av «Vinter-Lan» - et treffsted for ungdom og dataspill. Ungdommene våre har mulighet til medbestemmelse i planlegging og gjennomføring av arrangementer av og for ungdom. Men først og fremst skal det være gøy og engasjerende, det er gratis å delta og arrangementene er åpne for alle. Informasjon fra kulturskolen Etter et utfordrende år med pandemien er kulturskolen nå i full gang med et nytt skoleår. Nytt av året er danseundervisning, dette er kjempepopulært for barn og unge i kommunen. Det er nå 46 elever som er med - her har vi «truffet» kommunens unge. Vi gleder oss til å se danseelevene våre i forestillinger framover. Undervisningen foregår i dag i amfiet på Solvang skole, men fra nyttår vil den foregå i den gamle gymsalen på skolen. Det vil bli gjort en oppgradering av gymsalen med lyddempende plater slik at den blir et godt rom for danseundervisning og andre gruppeaktiviteter. Dette skoleåret gjennomfører 4. trinnselevene på Solvang skole et prosjekt som støttes fra Statsforvalteren i Innlandet. Prosjektet går ut på at elevene på 4. trinn har en time mer i uka. Denne timen legges midt på dagen og har følgende aktiviteter: • Skaperglede, engasjement og utforskertrang • Fysisk aktivitet • Kulturaktivitet

Målet med prosjektet er å styrke folkehelsen, forebygge mobbing og utestenging, øke integreringen og bidra til økt trivsel som ruster eleven bedre til å gjennomføre et 13-årig skoleløp. Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom Solvang skole og Øyer kulturskole. Til slutt vil vi nevne at kulturskolen har 40 års-jubileum i 2022, dette skal markeres med brask og bram i perioden 01.01. – 20.06.22. Gjennom vårsemesteret kommer elever til å dukke opp overalt i kommunen å underholde dere. Helgen 13. til 15. mai vil det skje store ting. Vi kommer tilbake med mer informasjon til dere lesere i neste nummer av Øyer-magasinet.

KONSERTER FØR JUL

• Førjulskonsert i Øyer kirke med sangelevene i Øyer kulturskole tirsdag 7. desember kl.18.00 • Førjulskonsert i Øyer kirke med Øyer Sangkor og Tretten sangkor søndag 19. desember kl.19.00 • Førjulskonsert i Tretten kirke med Tretten musikkforening, Tretten sangkor og Øyer Sang- kor mandag 20. desember kl.20.00 • Førjulskonsert i amfiet på Solvang skole med Tretten musikkforening og Øyer Senior- kor tirsdag 21. desember kl.19.00

3

november 2021

ØYERmagasinet 35


Informasjon fra KREFTKOORDINATOR I ØYER KOMMUNE Kreftkoordinator i Øyer kommune har fra 1. september 2021 50% stilling. Kreft er i dag en av de største utfordringene helse- og omsorgstjenesten står overfor. Kreftforekomsten øker, og det blir stadig flere kreftoverlevere og personer som lever med kreft som en kronisk sykdom. Vi lever lenger og risikoen for å rammes av kreft øker med alderen. Kreft rammer forskjellig og fører med seg mange behov og spørsmål. Å ha noen å stille spørsmålene til som kan gi gode svar eller som kan sende dem videre, kan være til stor nytte.

Marit Linnerud, kreftkoordinator i Øyer kommune

Kreftforeningen fanget opp disse utfordringene, og tok i 2012 initiativ til en kommunal kreftkoordinatorordning. Kreftforeningen bidro med oppstartfinansiering og dekket lønnsmidler fram til 2016 for å hjelpe kommunene.

Kreftkoordinator skal være et bindeledd mellom spesialisthelsetjenesten, fastlege og kommunen. Et kontaktpunkt og en støttespiller for å skape trygghet, sammenheng og forutsigbarhet gjennom hele sykdomsforløpet.

Tilbudet om kreftkoordinator er et lavterskeltilbud som er gratis. Et tilbud for de som har eller har hatt kreftsykdom og deres pårørende/nære relasjoner. Det kreves ingen henvisning eller vedtak. Alle henvendelser blir besvart.

Kreftkoordinator innehar kompetanse om ulike faser av kreft; Utredning, behandling, seneffekter etter behandling, rehabilitering, ernæring, rettigheter, lindring av symptomer og tilrettelegging i terminalfase/livets sluttfase.

Tilbudet gjelder for de som bor hjemme eller på institusjon og deres pårørende. Pasient/ pårørende må selv ta kontakt, si fra om at en ønsker kontakt med kreft-koordinator, da det ikke går noen automatisk beskjed fra sykehuset til kreftkoordinator.

Kreftkoordinator skal bidra til utvikling av eksisterende og nye rutiner/ systemer innen kreftomsorgen i kommunen.

Kreftkoordinatorens hovedoppgave er å avklare behov, sørge for at pasienter og pårørende får relevant hjelp og bidra til at pasient og pårørende kan mestre hverdagen best mulig.

4

november 2021

36 ØYERmagasinet

Kreftkoordinator kan tilby: • Råd og veiledning • Hjelp til å lindre symptomer • Gi informasjon om kommunens tjenestetilbud • Hjelp til å koordinere tilbud og tjenester • Støttesamtaler

Kreftkoordinator er tilsluttet Ressurssykepleiernettverket for palliasjon og kreftomsorg i Innlandet Kreftkoordinatoren har tett samarbeid med ressurssykepleier i hjemmetjenesten, ressurssykepleier på Øyer helsehus og kreftkoordinatorer i nabokommunene Lillehammer og Gausdal. Andre samarbeidspartnere er blant annet hjemmetjenesten, Øyer helsehus, fastlegene, ergoterapeut, fysioterapeut, sosionom, NAV, helsestasjon, psykiatrisk team, Frisklivsentralen, palliativt team og kreftenheten på sykehuset Lillehammer og sykehuset Gjøvik, stråleenheten og Kreftforeningen. Kreftkoordinator kan treffes hver mandag og tirsdag på Øyer helsehus, Kjørkjebakken 11, 2635 Tretten eller på telefon 469 41 850. Marit Linnerud Kreftkoordinator Øyer kommune


HESTENE FRA AURVOLL SKOLE Vi er 4. trinn fra Aurvoll, som har sydd hester. Vi fikk et mønster som vi klipte ut av stoff. Så sydde vi rundt hele hesten og puttet inn putefyll. Til slutt sydde vi på hale, man og øyne. Vi laget en stall der det var plass til alle tolv hestene. Til slutt laget vi en plakat og fylte stallen med høy. Alle elevene på Aurvoll lagde hver sin hest. Alle hestene fra Aurvoll og Solvang ble stilt ut på Stavsmartn. Alle gleder seg til og få med seg hestene hjem. Skrevet av Hanna Hjelmstadstuen Jorde og Thea Hallum, 4. trinn på Aurvoll.

Alle foto: Marianne Stenersen

MATPAKKEOG JOGGEDAG for 1. - 7. trinn på Aurvoll skole Fredag før høstferien har vi tradisjon med å arrangere matpakkeog joggedag for hele skolen. 6. trinn arrangerte dagen, de delte ut saft, markerte løypa, var vakter, lagde plakater og ryddet opp. Elevene skulle skaffe «sponsorer» som skulle betale en sum for hver runde som ble løpt. Pengene gikk til SOS-barnebyer. Tretten Sanitetsforening kom til oss med mat slik at alle fikk smøre egne matpakker. Tusen takk til Tretten Sanitetsforening! Det smakte veldig godt! Skrevet av Leona Bruem Heimkollen og Miriam BrumoenTømte, 6. trinn Aurvoll skole.

SYKKELTUR TIL OUROM PÅ POTETPLUKKING for 6. trinn ved Aurvoll skole I vår satte vi poteter på Ourom, i høst syklet vi opp til Ourom for å ta opp potetene. Vi hjalp til å plukke potetene og la dem i en kasse så Ourom kunne sortere dem. Vi fikk en sekk med poteter som vi skal bruke i mat og helse. Vi har blant annet laget potetgull og potetsuppe. Tusen takk til Solveig, Ola Håkon, Berit og Magne for en fin og lærerik dag! Skrevet av Leona Bruem Heimkollen og Miriam Brumoen Tømte, 6. trinn Aurvoll skole.

5

november 2021

ØYERmagasinet 37


Middag for eldre

Øyer kommune fikk midler til å invitere eldre i bygda ut for å spise middag. Valget falt på Pellestova. Pellestova er et sted med både historie og god mat. Vi hadde fire fine turer i september, to med «Træslinger» og to med «Øyværinger». Foto: Grethe Lognseth Lien

Daglig leder Per Christian Nilseng, inviterte oss inn i peisestua på en kaffekopp. Her fikk vi høre om Pelles liv, virke og se filmen om Pellestova. Vi fikk servert nydelig viltgryte med potetmos og grønnsaker. Til dessert fikk vi ostekake med bær og frukt. Alt vi fikk servert av mat var fra lokale produsenter. Vi er så heldige å ha en dyktig sjåfør ved navn Stig Ove Lostad, han spiller også trekkspill. Dette var til stor glede, ja noen benyttet anledningen og tok seg en vals.

Turene var vellykket, vi storkoste oss alle sammen med fine opplevelser. Noen hadde vært hos frisøren, andre hadde kjøpt seg nye klær før turen. Høsten viste seg fra sin beste side med mange fine høstfarger, vi fikk også oppleve ei rype som ville holde oss med selskap. Vi var alle enige i at dette hadde vært et veldig godt tiltak som vil bli husket lenge.

Kommunen valgte ut de som ville være med til Pellestova utfra de som hadde hatt dagtilbud på Bakketun og Øyer Helsehus før koronautbruddet. Dette tilbudet ble stengt ned ved utbruddet. Vi gjorde ikke som andre kommuner, hvor det var førstemann-til-mølla som gjaldt. Skrevet av Christian Hoff

Arrangør: Øyer kommune ved Kristin Kvardal, Grethe L Lien og Stig Ove Lostad.

Siste nytt fra

ØYER ARBEIDSSENTER Høsten går fort på Øyer Arbeidssenter I september startet vi opp et utrolig flott samarbeidsprosjekt med Kulturskolen i Øyer. Vi har dannet sang- og bandgruppa NonStop, og får besøk hver onsdag av Steinar Flatemo som musikalsk veileder fra kulturskolen. Vi søkte om støtte til prosjektet og fikk 5000,- kr fra Øyer og Tretten Lions Club og 5000,- kr fra GD fondet. Nå blir det innkjøp av keybord, gitar og kanskje også eltrommer etterhvert. Tusen takk for støtten!

Målet er å skape noe fint sammen og ha det artig. Kanskje blir vi så gode at vi tør å spille litt for andre også? Lurer du på hva du skal gi bort av julegaver i år? Kanskje vi kan hjelpe deg? Vi er i full gang med å produsere gavene og julestemningen du vil ha. Velkommen innom til en god handel!

d e k r a m e l Ju SEMBER 2. DE TORSDAG 0 - 19.00 KL. 14.0 EN! VELKOMM

6

november 2021

38 ØYERmagasinet

NonStop - Øyer Arbeidssenter og Steinar Flatemo. Tekst og foto: Hildegunn Bjerke Styve


Foto: Anette Reinfjell

Digital praksis i Mosjordet barnehage I Mosjordet barnehage har det flyttet inn noen søte, små bier. Dette er i forbindelse med et prosjekt om digital praksis i barnehage. De små biene er roboter, også kalt Bee-bots, og er starten på enkel koding for barn. Barna taster inn retningskoder på ryggen til roboten og den kjører av gårde. Så langt har vi teipet tusj på biene og fått dem

til å tegne. Vi har også laget kostymer til dem. Framover skal vi jobbe med digitale verktøy, for eksempel digitalt mikroskop hvor vi kan undersøke ting på veldig nært hold. Vi skal jobbe med digitalt kamera og Ipad og da spesielt med IStopMotion som er en app vi

kan lage animasjonsfilmer med. Det skal bli spennende å jobbe videre med dette og se hva som skapes sammen med barna. Dette blir gøy! Skrevet av Anette Reinfjell

DRONNING SONJAS SKOLEPRIS Solvang skole nominert

Hennes Majestet Dronning Sonjas skolepris for likeverd og inkludering ble delt ut for femtende gang i 2021. Prisen deles ut til en skole som har utmerket seg ved å praktisere likeverd og inkludering.

Det betyr at • Skolen arbeider langsiktig, systematisk og kunnskapsbasert med elevenes læringsmiljø • Skolen praktiserer likeverd og inkludering på en slik måte at hver enkelt elev opplever å bli verdsatt i et miljø preget av medvirkning, trygghet og fellesskap • Skolen kjennetegnes ved positive relasjoner mellom elevene og de ansatte, og elevene imellom – og ved et godt samarbeid mellom skole og hjem.

Det er statsforvalterne som har nominert kandidater til prisen. Statsforvalteren i Innlandet nominerte én skole - Solvang skole. Det var Sandnessjøen videregående skole i Nordland fylke som vant prisen i 2021, en premie på kr 250.000. Det er veldig hyggelig at Solvang er lagt merke til! Det å vite at skolen inkluderer med sin undervisning, bygger rause klasserom og utvikler trygge barn er en seier i seg selv. Forfatter: Annikken Reitan Borgestrand

7

november 2021

ØYERmagasinet 39


Tror på giverglede Helsesportsenteret på Beitostølen skal utvides. Lions Øyer-Tretten håper folk og næringsliv i kommunen vil bidra med minst 50 000 kroner. Av Anne Stokke

LIONS: Folk kan begynne å gi allerede nå på vippsnr 715597, Røde Fjær. Øyvind Bolstad (til venstre) og Svein Elvestad håper å kunne samle inn minst 50 000 kroner. Foto: Anne Stokke

Det er et nytt såkalt familie-og kompetansehus som skal bygges. Det skal være et tilbud til familier som følger barn under opphold på Beitostølen. For alle Helsesportsenteret arbeider for at alle funksjonshemmede barn skal ha likeverdige muligheter uavhengig av funksjon, etnisk bakgrunn og bosted. Lions Norge har satt som mål å samle inn 50 mill. kroner til utbyggingen, som er utpekt som formål for Lions` landsomfattende Røde Fjær-aksjon 2020-22. Nå tar lokalavdelingen tak for å kunne samle inn minst 50 000 kroner – Vi har et næringsliv bestående av små og større bedrifter som vi har forventninger til vil bidra. I tillegg håper vi at meningmann, fastboende som fritidsboer, nok en gang

vil være med på å fylle innsamlingsbøssene, sier Svein Elvestad og Øyvind Bolstad, medlemmer av aksjonskomiteen. Stands Det blir Lions-stands ved flere av de store butikkene 11.-13. februar neste år. I tillegg lover foreningen flere arrangementer før aksjonen avsluttes i mars. – 50 000 kroner bør vi klare her i kommunen, det tilsvarer en tikroning per innbygger, sier Elvestad. Lions-foreningen har ca 30 medlemmer. Mange av dem har deltatt ved tidligere Røde Fjær-aksjoner. Røde Fjær Røde Fjær er et av «hjertebarna» til Lions Norge. Det var Røde Fjær som i 1966 bidro med 8,2 mill. kroner til etableringen av

MED BUSSEN RETT I SPORET Sjekk når bussen tar deg i sporet i ENTUR-appen

Kjører i perioden: 11.12.21-18.04.22

40 ØYERmagasinet

Beitostølen helsesportsenter. Det tilsvarer 88 mill. kroner i dag. Siden oppstarten har over 30 000 funksjonshemmede barn og voksne over hele landet hatt opphold på Beitostølen.


GOD JUL OG GODT NYTT ÅR Fra oss i Anlegg Øst Entreprenør til alle våre kunder og forretningsforbindelser.

ENTREPRENØR INNEN • Veg- og jernbane • Grunnarbeider • Betongarbeider • Vann og avløp • Miljøsanering • Rivningsarbeider og masseforrytning

www.gjermundshaug.no orma@gjermundshaug.no

ØYERmagasinet 41


RØRLEGGERTJENESTER Kontakt oss!

Vi har gode avfallsløsninger for deg som skal rydde eller pusse opp på hytta.

• baderom • toalett • dusj • armatur • beredere • tilbehør • varme

Sikker avfallshåndtering

www.litracontainer.no E-post: container@litracontainer.no

Tett på øyeblikkene. Med lynrask fiber og Altibox TV kan hele familien få med seg sine favorittserier på hytta.

Vi selger og monterer

varmepumper!

Brattbakken - 2635 Tretten Tlf. 61 27 63 55 - mob. 415 60 233 eidsiva.net

42 ØYERmagasinet


Størst i Gudbrandsdalen Vi solgte 38% av alle fritidseiendommer i Gudbrandsdalen 2020.

Ta kontakt på: tlf. 612 79 710 megling@em1lg.no

Vi er ditt naturlige meglervalg for salg av hytte!

ØYERmagasinet 43


Øverst til venstre: Marit har fått dreisen på lefsebaking. Nederst til venstre: Liv holder kustus på bakstehuset. Det store bildet: God stemning på kjøkkenet. Fra venstre Sissel Ekseth Haugen, Torbjørn Hansen, Marit Lie Olsen og Liv Gruven Hansen.

Lefser til jul

I et lite gult hus på Fåberg holder Laagen Bygdekvinnelag til. Her holdes lefse- og flatbrødkurs, de baker julekaker og lager tradisjonsmat. Av Åse Kari Gravråk Det er lukter fersk lefse i gangen. Inne på kjøkkenet er det kjevling og steiking, småprat og latter. Marit Lie Olsen har meldt seg på kurs og baker lefse for første gang. – Jeg synes det er mye teknikk, det er mye å passe på, sier hun. – Når lefsa er stekt ferdig skal vi brette den sammen på en spesiell måte. Vi må passe på at alle kanter blir dekka så ikke lefsa blir tørr og hard. Til slutt må det dekkes til med klede og plast så ikke dampen går ut. Lefsebakere fra fjern og nær Liv Gruven Hansen er nestleder i Laagen Bygdekvinnelag og husstyrer på bakstehuset. Hun baker ikke mye til seg sjøl lenger, men synes det er moro å lære andre. Folk kommer fra fjern og nær. Liv har kursdeltakere både fra Lillehammer og Øyer, Vinstra og Brumunddal. – Noen ganger holder jeg kurs både på dagog kveldstid, sier Liv. – Jeg er pensjonist og har mulighet til å være her. Det er langt

44 ØYERmagasinet

flere yngre som vil lære å bake lefse i dag enn det var før. Det er moro at interessen er så stor. Det er bare maks fire lefsebakere om gangen på kurs. For Sissel Ekseth Haugen er det tredje året hun er med på lefsebaking. Hun har nærmest blitt proff. Når lefsa begynner «å boble» er den ferdig stekt. Det gjelder å passe godt på for den kan fort bli brent. Den ene leiven etter den andre blir bretta sammen. Liv står på sidelinja og passer på at alt går riktig for seg. . Potetene skal ikke skrelles Torbjørn Hansen, mannen til Liv, er potetkoker. Han koker, skreller og maler potetene kvelden før det skal bakes. Liv lager deigen. Potetene skal ikke skrelles før de kokes for da går stivelsen ut. Hun bruker Asterix, men mandelpoteter kan også brukes. Det går fint å bruke samme deig til lomper, men de må bakes tjukkere enn lefse. Lefser, julemat og julebakst Laagen Bygdekvinnelag driver ikke bare med lefse- og flatbrødkurs, men julemat og julebakst hører også med. Har du tid og lyst er det bare å melde seg på. Du vil garantert bli tatt deg godt imot!

GODE LEFSER Du trenger: 2 kg poteter (Asterix) 2 ts salt 2 dl siktet rugmjøl ca. 2 dl hvetemjøl

Slik gjør du: Potetene kokes med skallet på, skrelles og males når de er varme. La det stå kaldt til dagen etter. Bland i mjøl og salt, rør deigen til den slipper kanten på rørebollen. Kjevles ut til tynne lefser, eller til tjukkere lomper. Takka bør stå på ca. 7.


Julemarked 27. november kl. 12-17

Røntgen • Ultralyd • Kirurgi • Fôrsalg

SMÅDYR • HEST • PRODUKSJONSDYR DØGNVAKT

Tlf. 65 14 14 Tlf. 61 61 27 27 65 Dø gN va KT

HAFJELL RAMPA AS

Ønsker alle en riktig GOD JUL!

fax 61 27 70 65 | post@stavveterinarsenter.no | stavveterinarsenter.no fax61 6127 2770 706565❘ post@stavveterinarsenter.no • • www.stavveterinarsenter.no fax ❘ stavveterinarsenter.no

Timebestilling Timebestilling

ÅPNINGSTIDER ÅPNINgS TIDER

Kveldsåpent Kveldsåpentsmådyr smådyr åpningstider butikk Åpningstider butikk

Velkommen til en hyggelig julehandel!

Mandagtiltilfredag fredag Mandag

08.30-15.30 08.30-15.30

Mandag Mandagogogtorsdag torsdag Mandag til fredag Mandag til fredag

18.00-20.00 18.00-20.00 08.30-15.30 08.30-15.30

DU FINNER OSS

DU FINNER OSS STAV! PÅpå STAV! Kongsvegen 1642

Kongsvegen 1642, 2635 Tretten 2635 Tretten

T•T• BELYSNING

Tlf. 61 27 68 00 • 905 02 294 Hafjellrampa • 2636 Øyer • ttbelysning@bbnett.no

Din lokale rørlegger! Medby AS tilbyr alle tjenester innen baderom – deriblant badstu og steam, massasjekar og dusjsystemer.

VETERINæRENE VETERINÆRENE Guro Mølmen Guro Mølmen Tor Tor Formo Formo EilivEiliv Kummen Kummen Hallstein Holen Hallstein Holen Benedicte Helljesen

NORD-TRETTEN VEGEN

KONGSVEGEN SØR-TRETTEN VEGEN

LÅGEN R TEN B TRET

U

E6

Benedicte Helljesen

MÆHLUM AUTO • EU-kontroll • Service • Reparasjon • Service og reparasjon av aircondition • Salg av dekk, bildeler og bruktbiler Mercedes-Benz, Citroën og Peugeot

Gausdal • Lillehammer • Øyer • Otta

952 32 000 • medby-as.no

Bygget på tradisjon, for vår tid

levehytter.no

www.levehytter.no

ØYERmagasinet 45


46 ØYERmagasinet


HARDANGER / STRAI KULL

Se våre norske kvalitetskjøkken på strai.no

NORSKE KVALITETSKJØKKEN SIDEN 1929

STRAI KJØKKEN LILLEHAMMER Storgata 169, 2615 Lillehammer, Tlf: 61 25 72 00, lillehammer@strai.no Åpent: man-ons 10-17, tor 10-19, fre 09-16, lør 10-14

ØYERmagasinet 47


Nr. 4 2021

ØTI-Ski

Bli(

å ski! p ) d

Treningene er i god gang for alle grupper, til tross for at snøen ikke har vist seg ennå. Humøret er på topp og alle er klare for å spenne skia på beina. Siden ski er i sesongoppkjøring ser vi bare fremover mot det som kommer:

Vi har planlagt miljøsamling for alle grupper på Gålå første helge i desember. Da satser vi på fine løyper og mye sosial moro. I januar starter vi opp med lysløyperenn hver torsdag, annen hver uke i Musdal og på Idrettsplassen i Øyer (Mosetertoppen er reservearena). Dette er gratis for alle, om du er medlem eller ikke. Idrettsskolen skal være med oss noen uker fra nyttår. Det blir lek og moro med ski på beina. Alle er velkomne, og om noen mangler utstyr kan dere sjekke ut på BUA. Følg med på hjemmesiden til ØTI for oppstart. Denne vinteren håper vi at de som vil kan gå så mange skirenn de vil, uten at Covid-19 skal sette stopper for noe. Skigruppa har ikke tradisjonelle dugnader med salg av lodd eller dopapir, men vi arrangerer heller skirenn! Dette er sosialt, gøy og lærerikt, så sett av helga uka 8 og palmehelga (9 april) allerede nå. hhv. Hafjellskimarathon og Øyersprinten, og Janteloppet. Treningstider ligger på hjemmesiden, og vi benytter LagetMitt. Hvis det er noen som er nysgjerrige på skigruppa og vil vite mer om oss finner dere kontaktinformasjon på www.oti.no/ski eller på facebook: ØTI-ski ny Siden vi bor midt i et skieldorado med flotte skiløyper på alle kanter, både nede i bygdene og oppe på fjellene vil vi ønske alle GOD TUR! Solveig Ourom Sekretær ØTI Ski

ØTI-Håndball Håndballsesongen er i gang igjen! Endelig har vi startet opp igjen med treninger og kamper. Vi er veldig glade for at vi kan tilby spillerne dette tilbudet igjen. Og det er stor glede blant alle lag. Vi hadde åpen dag for 1.-3. trinn tidligere i høst og det ga god sukkes. Vi hadde stasjoner med ulike øvelser i form av yoga, ballføring og styrke. Og jammen fikk vi ikke besøk av Isbjørnen vår også. Noe som førte til stor glede blant ungene. Idrettskolen foregår i uke 42 – tom 46. Rundt 30 1. trinns elever deltar. Vi retter en stor takk til Emile Sandheim og Kristine Sønstevoldhaugen Bergum som leder årets idrettsskole. Vi har endelig fått startet opp igjen med damelag også. De er ca. 20 spillere, men vi har plass til flere. Så tørk støvet av skoene og møt opp på trening. Vi ønsker oss flere spillere i alle aldere. Det er gøy med håndball og du trenger ikke kunne håndball før du starter. Alle er velkommen.

Treningstider finner dere på ØTI sine hjemmesider. Eller ta kontakt med oss i styret, så hjelper vi dere videre. Som tidligere selger vi ØTI håndball sin julekalender. Vi setter veldig stor pris på dugnadsinnsatsen til spillerne våre og alle i nærmiljøet som støtter oss med gevinster. Og ikke minst til alle dere som kjøper. Uten dere kunne vi ikke gjennomført denne dugnaden.

GOD JUL! Og en stor takk til alle frivillige som bidrar til håndballen! Hilsen oss i styret. Mail: handball@oti.no

Våre hovedsponsorer:

48 ØYERmagasinet


www.oti.no

ØTI-Turn

ØTI-Innebandy og ishockey Engasjerte foreldre har satt i gang et skikkelig løft for Øti innebandy og ishockey! Det er gjort kraftige oppgraderinger på isbanene både på Tretten og i Øyer; det er etablert vannuttak, rettet opp underlaget, asfaltert, anskaffet lyskastere og kjøpt inn firhjuling med brøyteutstyr og fres. Begge skøytebanene er bygget for bygda, så de er åpne for alle til enhver tid! Nå gleder vi oss til vinteren kommer, vi har gode planer og høye forventninger om liv og glede på isen.

OPPSTART OG NYTT UTSTYR Turn startet opp igjen som normalt nå i høst etter en sommerferiepause og etter en sesong preget av restriksjoner og corona. Vi er nå godt i gang med treninger på både tirsdager og fredager i trettenhallen. Det er foreldrene som bytter på å stå hallvakt. Nå har vi også fått lov til å åpne kiosken igjen, og her står hallvakten for salget. Denne sesongen har vi kjøpt inn mer utstyr som trenerne har ønsket seg til turn, og trenerne har også fått en liten lønnsøkning. Vi har akkurat hatt en kakesalgdugnad der alle bidrar til at turn får inn penger. Det store sparemålet vi har som går over mange år er en skumgrop og ellers oppgradering av turnutstyret vårt. TUSEN TAKK TIL ALLE TRENERNE! Turn er heldige som har mange veldig flinke ungdommer som ønsker å bruke tiden sin på å trene yngre utøvere, og tar trenerkurs og sikringskurs. En stor takk til dere! De bidro til at den forrige sesongen fikk supre og kreative løsninger i en tid med restriksjoner. De laget blant annet en digital juleavslutning, som ble veldig godt mottatt hos både turnere og foreldre. For de som ønsker å se den ligger den på YouTube som "Juleavslutning 2020 – ØTI Turn". I år kan vi endelig planlegge for en vanlig juleavslutning, et av de største høydepunktene gjennom sesongen. Her får både stor og liten turner vist seg frem i et strålende show komponert av turn trenerne selv. Vi gleder oss! IDRETTSSKOLEN Turn er også med som en av idrettene i idrettskolen for 1. og 2. klassingene i Øyer. Den starter opp i uke 47. Turn er en populær idrett i bygda, og omtrent samtlige turnpartier er fulle per dags dato. Skulle ditt barn ønske å bli med så send en mail til turn@oti.no , hvis partiet er fult så setter vi deg opp på venteliste. Linda Cecilie Mork Nestleder ØTI Turn

Innebandytreningene er allerede i gang, mandager kl 17/18 i Trettenhallen, og vi har plass til flere enda. Hvis du lurer på om innebandy er noe for deg, kan du prøve gratis 4 ganger. Vi har alt utstyret som trengs, bare møt opp i treningsklær og ha med innesko og drikkeflaske. Innebandy er sosialt, et lagspill som passer for alle, og som inkluderer alle. Du trenger ikke kunne noe fra før, vi lærer deg alt du trenger å vite. På treningene har vi fokus på å bli kjent med sporten, og ha det gøy sammen, så får vi se om vi melder oss på noen cuper senere i sesongen. Isbanene er et nærmiljøanlegg som da er slik at det ikke er bygd for organisert aktivitet, men den er bygd for alle. Vi har undersøkt og lært mye om å preppe baner, og vi har plenty med utstyr til utlån, både skøyter, køller, pucker, bommer og beskyttelsesutstyr. På tretten vil dette utstyret plassert i Trettenhallen hvor det er bare å låne til enhver tid. Er det stengt har noen av oss mulighet til å låse opp da også. I øyer blir utstyret plassert på BUA på Tingberg. Håper disse tiltakene er med å skape liv og moro i bygdene, samt at mange møter opp på innebandytrening

ØTI-Fotball Årets fotballsesong ble heldigvis langt mer normal enn fjorårets. Seriespillet for barne- og ungdomsfotballen startet opp i mai med motstandere fra de nærmeste nabokommunene. Seniorlagene kunne endelig starte opp med normale fotballtreninger igjen, men måtte vente til høstsesongen med seriespill. Etter sommerferien feiret våre to seniorlag gjenåpningen av samfunnet med seier i hver sin åpningskamp. Hafjell-Hunderfossen Trollcup ble i år arrangert helgen 28.29. august. Det var godt å se at Trollcupkomitéen ikke hadde glemt gamle kunster etter mange måneders koronapause. Det ble et godt gjennomført arrangement med 59 lag i alderen 7 til 12 år. Langt færre lag enn normalt, men alle våre gjester koste seg i finværet med spennende kamper, is og hamburger, og besøk i Hunderfossen Eventyrpark. Neste år arrangeres Trollcup som vanlig den siste helgen i mai, og vi håper vi igjen kan fylle opp både Øyer Idrettspark og Eventyrparken med gjester fra hele landet. Det har vært en lang og mild høst og en fin mulighet for de eldste lagene til å forlenge utesesongen. Mange lag sikter seg inn på Lillehammer Cup i januar 2022 og vil så fort som mulig starte med innetreninger i Trettenhallen og Øyerhallen. Vi er heldige som har denne muligheten. Tusen takk for en flott sesong og takk til alle som hver dag står på for klubben vår, både på og utenfor banen. Takket være dere kan klubbens fotballspillere gjøre det de liker aller best – å spille fotball. For styret i ØTI Fotball Tom Sandheim, leder

ØYERmagasinet 49


En arena for utvikling av ”næringslivet i Øyer kommune

Styret teket på Hafjelltorget lørdag 27. november. Program: Kl. 16.30 blir det eventyrstund inne på biblioteket for de minste. Kl. 17.00 tennes grana og Øyer Sangkor underholder. Det serveres solbærtoddy og pepperkaker til barna. Øyer Næringsråd ønsker alle en fredfylt jul og forhåpentligvis et pandemifritt nytt år!

JULEGRANTENNING! Så skal vi skal heller ikke glemme at jula nærmer igjen og i fjor måtte vi dessverre avlyse julegrantenninga på Hafjelltorget.

Øyer, november 2021 Rune Haugen Leder Øyer Næringsråd

PS! Om din bedrift ønsker å være en del av de foreløpig ca 70 bedriftene som Øyer Næringsråd består av, så finner du kontakt informasjon øverst til høyre på denne siden. Årskontingenten er i 2021 på kr 1750,00!

Rune Haugen, leder. post@lodgenhafjell.no Åse Harjo Øvstegård aase.harjo@gmail.com Irene Lien irene@hafjellhotel.com Eistein Raabe Hegge eistein@circlekeurope.com Jan Bjørke jan@drh-norway.org Veslemøy Eineteig Vedum veslemoy@alpinco.no Anne Moldal anne.moldal@scandichotels.com Knut Olsen knut.tax@gmail.com Terje Moheim terje@moheim.no Kontakt: Henning Holmbakken hh@vekst.lillehammer.no

www.onr.no

I år er vi forhåpentligvis tilbake igjen og den forbindelse så ønsker Øyer Næringsråd alle barn og voksne velkommen til julegrantenning utenfor biblio[1]

Foto: Anne Kirsti Ryntveit

Foto: Anne Kirsti Ryntveit

SNART VINTER En lang høst er snart over og vintersesongen nærmer seg med museskritt. Siden sist så har en ny regjering sett dagens lys og næringslivet er på vei tilbake etter en strabasiøs tid. Øyer Næringsråd er inne en fase hvor vi skal forsøke å jobbe litt mer med rekruttering av nye medlemsbedrifter, samtidig som vi er sterkt delaktig i prosjekt Entré Øyer. Som tidligere nevnt så har vi et sterkt ønske om å få inn flere medlemmer fra landbruket og andre eksisterende lokale handelsbedrifter, men vi sier selvfølgelig ikke nei til andre etablerte og nyetablerte bedrifter som ønsker å ha en stemme med i laget når næringsrådet foretar seg ting. Pandemien har jo ført

til mange forskjellige utfordringer for næringslivet lokalt, så om man skal ta med seg noe positivt, så er det at Øyer Næringsråd gjennom hele pandemien har hatt og har en veldig god dialog med mange av de forskjellige etatene innenfor kommunesektoren og som igjen har gjort at Øyer Næringsråd har hatt en viktig stemme med i laget i tilknytting til saker og utfordringer som pandemien har skapt og det er vi veldig takknemlige for. Om din bedrift ønsker å være en del av de foreløpig ca 70 bedriftene som Øyer Næringsråd består av, så finner du kontakt informasjon øverst til høyre på denne siden. Årskontingenten er i 2021 på kr 1750,-.

50 ØYERmagasinet


TENDENZ TENDENZ AA Hos oss Hosfioss nner finner du etdu godt et godt utvalg utvalg merkevarer merkevarer fra kjente fra kjente og kvalitetsbevisste og kvalitetsbevisste designere. designere. Vi ønsker Vi ønsker å inspirere å inspirere deg ideg hverdagen, i hverdagen, og giog deg gi deg stilsikre stilsikre tips til tips antrekk til antrekk uansett uansett anledning. anledning. HOS HOS OSS FINNER OSS FINNER DU MERKER DU MERKER SOM: SOM:

Stenstrøms Stenstrøms / Barbour / Barbour / Baum / Baum und Pferdgarten und Pferdgarten Riccovero Riccovero / Inwear / Inwear / Colmar / Colmar / Mosmosh / Mosmosh / Denim / Denim Studio Studio IslowIslow / Five/ Units Five Units / We /Norwegians We Norwegians / Hale/ Hale Bob Bob Marlies Marlies Dekkers Dekkers / Gant / Gant / Attic/ Attic Oslo Oslo / Laura / Laura Bellariva Bellariva MonoMono / Shoe / Shoe Biz / Samsøe Biz / Samsøe / Rails/ Rails / Cala/ Jade Cala Jade I VÅRI INTERIØRAVDELING VÅR INTERIØRAVDELING FØRER FØRER VI: VI:

Missoni Missoni Home Home / Jonathan / Jonathan AdlerAdler / EDG/ /EDG Mateus. / Mateus. Kom Kom og seog vårt se store vårt store utvalg utvalg av lekker av lekker julepynt. julepynt.

Tlf. 948 Tlf. 948 080•07 •www.tendenza.no www.tendenza.no 080 • www.tendenza.no Tlf. 948 Tlf.07 948 080 07 •07www.tendenza.no 080 • Storg. • Storg. 77 77

TENDENZ TENDENZ AA MAESTRO MAESTRO er vårt er nye vårttilskudd nye tilskudd i gågata. i gågata. Merkevarebutikken Merkevarebutikken til gutta. til gutta. Vi girVideg gir stilsikre deg stilsikre tips til tips alle tilanledninger alle anledninger HOS HOS OSS FINNER OSS FINNER DU MERKER DU MERKER SOM: SOM:

Riccovero Riccovero / Sand / Sand / J.Lindeberg / J.Lindeberg / Ball/ Ball Cole Cole HaanHaan / Islow / Islow / We /Norwegian We Norwegian / Plain / Plain / Rails/ Rails Tramarossa Tramarossa / Panos / Panos Emporio Emporio / Saxx/ Saxx / Sail/Racing Sail Racing VI HAR VI HAR OGSÅOGSÅ ET UTVALG ET UTVALG FRA: FRA:

Missoni Missoni Home Home / Jonathan / Jonathan AdlerAdler / EDG/ EDG

Tlf. 475 Tlf.11475 47411• www.tendenza.no 474 • www.tendenza.no • Storgt. • Storgt. 65 65

Jul på Maihaugen På Maihaugen finner du den ekte og gode julestemningen. Vi har hyggelig program i hele desember:

ØYERmagasinet 51


Det er ikke bare bare i klassesamfunnet når det oppstår ungdommelig kjærlighet mellom studenten Albert (Reidar Bostad) og grosserens uskyldige niese Maj-Britt (Wencke Myhre).

Øyer-seniorer i heftig klassekamp:

– Det er en lidenskap! Når du sitter i en teatersal igjen for første gang på halvannet år og ser to skuespillere i åttiårene gyve løs på hverandre som to villkatter – da kjenner du at verden endelig ånder igjen! Av Jørn Dissen Den svært så livsglade gjengen i Lillehammer og Øyer Seniorteaterlag spilte til høylytt glede for de mange tilskuerne som møtte opp på gjengens fem forestillinger av «Huskestue på Busmoen». Som navnet antyder består teaterlaget av seniorer fra 70 år og oppover. Og her er det kun en nedre aldersgrense for å være med og en ufravikelig regel om at du må kunne møte opp til øving en gang i uka. Året rundt. Fra Øyer var det med fire skuespillere i sentrale roller.

52 ØYERmagasinet

Lidenskap og spilleglede Spillegleden var stor - for de har ventet lenge på dette. I nesten to og et halvt år. Og det er lenge å vente når du er rundt åtti år. «Dette er en lidenskap! Hadde jeg vært ung igjen skulle jeg satset på skuespill!» stråler Borghild Nysveen, den ene av to søstre fra Øyer som spiller på scenen. Selv har hun rollen som den romslige og godhjertede arbeiderkonen «Hanna». Helga Nysveen, hennes søster, sitter ved siden av henne og puster ut etter det store slaget. Hun spiller nemlig en postmann som har vært i et fryktelig slagsmål med bygdas politimann. Hvorfor? Én kvinne – to menn, romantikk og sjalusi! Kvinnen de sloss om var også fra Øyer, Anne Gunn Nermo. Hun spiller den amorøse tjenestepiken «Malin». En rolle hun glitrer i med sin åtti års lange livserfaring. Målfrid Slettaløkken er også fra Øyer og denne gang representerer hun fiffen, som grossererens kone, Aurora. En stram kvinne

som trekker i tråder for egen velstands vinning. Har alt «Huskestue på Busmoen» inneholder alle ingredienser. Nesten et slags West End Story, med rammene lagt til klasseskillet mellom arbeiderklassen og borgerskapet i Lillehammer. – Dette er sosialt og betyr veldig mye for oss. Vi har det moro sammen. Noen har vært med i ti år, noen debuterer i år, så det er muligheter for alle som brenner litt for teater. Og å øve på å huske tekst er jo et godt middel for å ta vare på hukommelsen, forteller Målfrid Slettaløkken. Fem forestillinger på scenen krever mye innsats, men det er også mye som skal gjøres av scenearbeid og rekvisitter. Her får de veldig god hjelp fra Frivilligsentralen som blant annet transporterer alt utstyr mellom de ulike lokalene.


Sufflør og inspisient Berit Louise Eskerud er sentral i det meste som har med produksjonen å gjøre. Hun forteller at gjengen er sosiale drar gjerne på forestillinger sammen og besøker andre grupper. På seniorfestivalen i 2017 kom de på sporet av dette manuset. Jon Vegard Lunde og lagets faste instruktør, Henrik Slåen, oversatte teksten – og så kom koronaen. – Så ble alt utsatt i over to år. Vi har hatt leseprøver, men vi er åpenbart mange her i risikogrupper så vi måtte pause. Nå er vi endelig på scenen!, sier Berit Louise Eskerud. Folkehelse og livsglede Søstrene Nysveen jubler for det. – Det gir så mye, vi lærer like mye her som vi ville gjort om vi skulle tatt et kurs av et slag, ler Borghild Nysveen. – Ja, det er en god gjeng og det handler om å gjøre hverandre gode. Og all ære til Henrik Slåen. Han var med da vi startet, og det er over ti år siden nå!, sier søster Helga Nysveen. Fortsatt med opprevet skjorte etter slagsmålet. – Ja tenk, huff!, skyter Målfrid Slettaløkken inn. – Henrik er jo ti år eldre nå – og det er vi også! Jaja. Men vi fortsetter så lenge vi er oppegående!, ler hun. Denne gjengen dukker nok opp igjen om ikke lenge og da er det bare å bestille billett, for dette er folkehelse for alle som er med og alle som ser på.

F.v Søstrene Borghild «Hanna» Nysveen og Helga «postmannen» Nysveen, sammen med Målfrid «Aurora» Slettaløkken og Anne Gunn «Malin» Nermo er alle fra Øyer og har sentrale roller i oppsetningen «Huskestue på Busmoen»

Det går heftig for seg når postmannen og politimannen gjør opp om bygdas fristerinne, hushjelpen til grosserer Jansson. Foto: Jørn Dissen

Gausdal

GAUSDALS STØRSTE JULE- OG INTERIØRAVDELING

Juleland

• Størst utvalg av kunstige juletrær • Julestjerner fra eget gartneri • Alt av blomster, dekorasjoner og buketter til jul • Godt utvalg av ekte juletrær

HOS HAGELAND GAUSDAL

Hageland Gausdal • Du finner oss på Segalstad Bru! Vestringsvegen 18, 2651 Østre Gausdal Tlf. 61 22 46 66 www.hageland.no

LANGÅPENT OG SØNDAGSÅPENT • Onsdag 15/12 - Fredag 17/12 ............09-19 • Lørdag 18/12......................................09-17 • Søndag 19/12 .....................................12-18 • Mandag 20/12 - torsdag 23/12 ...........09-19 • Julaften fredag 24/12 ........................09-12 • Lørdag 25/12 og søndag 26/12........... Stengt • Mandag 28/12 - fredag 31/12 .............. 10-14

Til alle livets anledninger! • Blomster og planter • Busker og trær • Eget binderi • Gave- og interiørartikler • Hagemøbler

ØYERmagasinet 53


Reko-Ringen i Hafjell

Det er senhøsten og klokken er 18 på en mørk og nesten tom parkeringsplass i Gudbrandsdalen. Et par store bjørketrær står i ene enden av området og kaster skygger fra det vage gatelyset fra sidegaten som ligger like ved. Av Jørn Dissen To varebiler står parkert på området med parklysene på. Ut fra den ene bilen kommer en mann som går rundt og monterer opp en liten lampe som lyser opp logoen på baksiden av bilen. Flere biler er på vei inn på området. En ung kvinne setter opp et beachflagg og lyser det opp med en mini-arbeidslampe. Hun åpner bagasjerommet på bilen hvor det står ferdigpakkede brune papirposer. Kålhoder titter opp over kanten på posene. De skal snart hentes.

Det er et yrende liv når kundene kommer til Reko-ringen for å hente ut varene sine. For matprodusentene er dette også et kjærkomment sted å møte kolleger for å dele erfaringer. Foto: Jørn Dissen

Reko-ringen i praksis En time etterpå er den svarte og skumle parkeringsplassen blitt et yrende torg mellom pick-up’er, varebiler og personbiler, svakt belyst av lommelykter, billys og arbeidslamper. Fra bagasjerom og provisoriske små boder står det utstilt ferske grønnsaker, hjemmelaget sjokolade, storfekjøtt, ferske egg i nydelige farger, syltetøy, géle, tomater og mye mye mer. Her er bokstavelig talt alt kunden ønsker – fordi alt er forhåndsbestilt på nettet og betalt med VIPPS. Nå kommer kundene for å hente varene. Dette er Reko-ringen i praksis. Lokale produsenter Ingun Klingsheim fra Krokfossen Vaktel- og bigård har i likhet Det er ikke mange steder man får kjøpt Jakwurst i distriktet. Hos Line Rusten med et titalls andre lokalprodusenter tatt turen til Lurhaugen på Lillehammer denne torsdagen, men øyværingene driver også en egen får du Jak og mye mer! Foto: Jørn Dissen Reko-ring Hafjell. – I november og frem mot jul har vi utlevering ved Kiwi i Øyer på fredager fra klokken halv seks. Bestilling og utleveringsdager er opplyst på facebook-siden vår, sier Klingsheim. Hun forteller at produsentene legger ut små annonser på facebook-siden med hvilke varer de tilbyr, hvorpå de som vil kjøpe legger inn en bestilling i en kommentar under. Deretter er det bare å vente på neste utleveringsdag og dra dit og plukke opp varene. I dag har Klingsheim med seg et rikt utvalg av produkter fra sin egen vaktel- og bigård og kunde etter kunde kommer innom og får utlevert de ettertraktede varene. Fra Brøttum har Ingvild Lien kommet til kveldens Reko-ring med ferdige pakker med grønnsaker. Hun er utdannet ernæringsfysiolog men driver nå hovedsakelig småskala produksjon av grønnsaker, frukt og bær, egg og kjøtt på Korsviken Gård. – Reko-ringen står for cirka 30% av inntektene til gården. Vi tok over gården i februar 2020 og prøver å drive regenerativt landbruk, Fristende varer fra Krokfossen vaktel- og bigård. Foto: Jørn Dissen forteller Ingvild. Line Rusten fra Høistad gard i Øyer frister denne kvelden med hjemmelaget sjokoladetrøfler, jakwurst og andre delikatesser. Hun er med i fellesskapet Mat fra Øyerfjellet som fokuserer på et mangfold av produkter basert på råvarer fra Øyer og Øyerfjellet. REKO-RINGEN – På gården drives det med boergeit, pelssau, tibetanske jak og • Reko-ringen som konsept ble utviklet i Österbotten i Finland høns, forteller Line mens Øyermagasinets utsendte får utdelt sin i 2013 og spredte seg raskt over landegrensene. I august 2019 forhåndsbestilte vare; sjokoladetrøfler produsert av Høistad Gård i var det registrert 800 lokale forbrukere og matprodusenter i Øyer! hele Norden.

Nesten like raskt som det dukket opp er utdelingen over. Varene er utdelt og lampene slukkes, bilene pakkes og snart forlater både de lokale matprodusentene og kundene stedet. Atter er området kun en høstmørk parkeringsplass, men Reko-ringen dukker snart opp igjen ved parkeringsplassen ved Kiwi i Øyer!

54 ØYERmagasinet

• Bestilling og markedsføring skjer i lukkede Facebook-grupper som alle kan bli medlem i. I REKO-modellen møtes matprodusenter og kjøpere til en avtalt tid og forbrukeren kan kjøpte maten direkte fra produsenten uten mellomledd.


Velkommen til Tretten Kro og Motell (Bådstø)

Vi har matservering hver dag fra kl. 12.00 til kl. 20.00, utenom denne tiden har vi åpent HVA HAR VI Å TILBY PÅ BÅDSTØ: etter behov og kunders ønsker. Pizza: Denne lager vi fra bunnen av med italiensk mel, olivenolje og tomatsaus, 13 varianter, eller komponer din egen variant. Spis din pizza i kroa, eller ta med hjem, også utkjøring. Fast meny hver dag: Stekt flesk med kålstuing, medisterkaker med surkål, karbonader med kålstuing, løvstek med pommes frites, fish and chips og hamburgertallerken. Overnatting: Vi har ca. 150 sengeplasser, hvorav halvparten er såkalte varme senger (vinterbruk) Hybler for langtidsleie: Vi har 10 enheter vi leier ut på langtidsleie, disse har fra 2 til 4 sengeplasser, eget bad og minikjøkken, leien er fra kr. 5.000,- til kr. 7.000,- pr. måned pluss strøm. Selskaper og minnestunder: Vi tar imot selskaper av alle slag, familietreff, barnedåp, konfirmasjon, bryllup og minnestunder. Møter og julebord: Vi ønsker alle velkommen til å holde møter, vennetreff og julebord hos oss. (Gratis møtelokaler)

Nettside: www.trettenkro.no Mail: post@trettenkro.no Telefon: 413 11 260

GØY Å BADE • Vannsklie • 25-metersbasseng • Varmebasseng • Barnebasseng • Boblebad

• Vanngrotte • Badstue • Dampbadstue • Servering

ÅPNINGSTIDER Se: www.jorekstad.no

Tlf. 61 05 70 60

www.jorekstad.no ØYERmagasinet 55


1. Nå blir det rakfisk til jul. Fra venstre Bodil og sønnen Tor. 2. Omar har lært å renske fisk og garn av svigermor Bodil. 3. Bodil har lagt ned fisk i 67 år. 4. Klar til å nyte. Bodil Alver Moen (76) har lagt ned rakfisk siden 1967. På høstens siste fisketur fikk hun 170 fisk i åtte garn. – Vi var fem i familien som var med, alle bidrar og har sine oppgaver. Vi brukte hele dagen, når fisk og garn skal renses tar det sin tid. Garna blir tuggete, det blir mange knuter når det er så mye fisk. Skrubber og børster Bodil vasker fisken flere ganger under rennende vann. Først skrubber hun med fiskebørste, etterpå bruker hun neglebørste. - Fisken er litt slimete for vi tar den når røya gyter. Gjennomsnittsvekta denne gangen var på ca. 250 gram. – Jeg er ingen ivrig sportsfisker, men garnfiske er matauk, så det er greit. Jeg har holdt på siden 1967 så det har blitt mye fisk, fy fillern, det skal jeg love deg! Ført tradisjonen videre Det var mannen til Bodil som introduserte henne for rakfisk. Han var fra Tynset og hadde fiskerett i Finstadsjøen, der fisker familien fortsatt både ørret og røye. Bodil har for lengst videreført rakfisktradisjonen til sine barn, svigerbarn og barnebarn. De synes det er gøy å være med selv om det er mye jobb. Saltingen, en viktig balansegang Når fisken er ferdig vaska legges den ned i en bøtte, tett i tett med litt salt inni buken på hver fisk. Litt sukker mellom lagene med fisk for å få i gang gjæringsprosessen.

Den skal lake seg sjøl. Til slutt legges et press oppå lokket, deretter skal den stå i ca. tre måneder før den er ferdig raket. Hvis du salter for lite råtner fisken, og hvis du salter for mye tar det lenger tid. Bodil understreker at dette her er en fin balansegang. Det er sønnen Tor som har ansvaret med å salte. Han har det i fingra. De har aldri målt opp salt, men mange gjør det. Mandelpoteter og flatbrød med smør – Da jeg var ung og entusiastisk bakte jeg flatbrød også. Oppi Østerdalen der mannen min kom fra bruker de ikke lefse, men det gjør vi jo i Gudbrandsdalen. I Østerdalen bruker de flatbrød med smør og mandelpoteter til rakfisk. Ikke noe annet. Mannen min pleide å si at alt annet tilbehør er bare for dem som ikke liker rakfisk, eller hvis rakfisken ikke er god. Men jeg har begynt å la folk få litt mer tilbehør altså, men ikke mye. Rakfisklag 55 år på rad Den fisken som Bodil legger ned i september/oktober er ferdig til lille julaften. Først da er det på tide å smake på årets rakfisk. Og 5. juledag, da fyller hun huset med gode venner fra Lillehammer og Øyer til tradisjonsrikt rakfisklag. Det har hun gjort i 55 år på rad. – Jeg synes det er morsomt å drive med dette her, å holde rakfisktradisjonen vedlike.

Kjøpte alt de hadde av vellagra fisk Det var to år Bodil ikke fikk fiska sjøl, da kjøpte ho fisken på butikken. Det var en overgang og litt nedtur for det hadde ho aldri gjort før. – Men da kjøpte jeg likeså godt alt de hadde av vellagra fisk, tror det var 15 pakker, haha, jeg måtte jo sikre meg alt så det skulle bli nok. Jeg synes mye av fisken er alt for salt. Den må være smørevillig, og som regel er fisken mer smørevillig når den er vellagra. Den er aller best, sier Bodil. Munkholm og akevitt – Til rakfisken drikker jeg Munkholm, jeg vil ha mest mulig akevitt skjønner du. Flere av vennene mine har begynt med det samme, Munkholm og akevitt. Det må helst være Gammel Opland, den er best. Aktiv og sosial Bodil er tidligere rektor og jobbet i skolen frem til hun ble pensjonist i 2013. På fritida spilte hun tennis i alle år helt til revmatiske knær satte en stopper for aktiviteten. Men Bodil presiserer at hun fortsatt får med meg seg det som skjer av sosiale aktiviteter. – Jeg er fortsatt med på det sosiale som skjer i tennisgjengen min. I en annen vennegjeng er vi åtte stykker med gamle Søre-Ål arbeidere som møtes jevnlig og spiller spill, det er veldig moro. Jeg kjeder meg ikke. Også har jeg fem bobledamer som jeg drikker bobler med.

– Jeg har holdt på siden 1967 så det har blitt mye fisk, fy fillern, det skal jeg love deg! Bodil Alver Moen

56 ØYERmagasinet


kfiskens navn a r I

– Når du skal lage din egen rakfisk kreves det at du er ekstremt nøye og renslig for å unngå botulisme. Hvis en fisk faller ut av bøtta tar vi den ikke med. Vi er supernøye! Av Åse Kari Gravråk

ØYERmagasinet 57


BØKER: – Det er tid for å lese seg opp på lokal historie, mener Eldbjørg Gillebo og Tore Rugsveen. Seterboka Åt sætern er igjen i handelen, det samme er årets utgave av I gamle fotefar. Foto: Anne Stokke

Lokal boksuksess ...OG NÅ KOMMER NYTT OPPLAG

Opplaget på 1200 ble revet vekk da storverket om seterbruket i Øyer kom i fjor høst. Av Anne Stokke Nå er det trykt et nytt opplag på 600 eksemplarer klar til julehandelen. – Dristig – Vi syntes vi satset stort da vi bestemte oss for et opplag på 1200 bøker, det er ganske mange bøker i en kommune på rundt 5000 innbyggere. Men så viste det seg at dette var ei bok folk virkelig ville ha. Hele opplaget var borte på tre måneder. Det sier Eldbjørg Gillebo og Tore Rugsveen, begge i styre og stell i Øyer og Tretten historielag. – De som har kjøpt seterboka Åt sætern er i hovedsak folk i bygda og nabokommunene og utflyttede øyværinger. Utsalgsstedene har vært de store butikkene i kommunen, i bokhandel i Lillehammer og i nettbutikken på historielagets nettsider, www.oyerogtrettenhistorielag.no

58 ØYERmagasinet

Julas hyttegave Seterboka, som var et ti år langt prosjekt for historielaget, har så langt ikke hatt så stort salg som ønskelig i hytteområdene. Det håper utgiverne vil endre seg når andreopplaget nå er i salg. – Vi mener storverket er som skapt for fritidsboerne våre. Mange er godt kjent i området, og mange er storbrukere av Øyerfjellet i alle sesonger. Seterboka er et oppslagsverk spekket med fakta, fortellinger og illustrasjoner fra de store områdene samlet i fellesnavnet Øyerfjellet. Et referanseverk som bør finnes til bruk på enhver hytte, framsnakker Gillebo og Rugsveen. Stor dugnad Redaktør for verket er førstearkivar/ førsteamanuensis Cæcilie Stang ved statsarkivet på Hamar, mens Jørgen Skaug, fotograf og musdøl, er bilderedaktør. Også den grafiske produksjonen er utført lokalt, av Dale-Gudbrands Trykkeri på Tretten. En bokkomité nedsatt av historielaget la ned et kolossalt dugnadsarbeid for boka.

– Uten engasjement av setereiere og andre kjentfolk hadde ikke dette vært mulig, sa Nansy S. Rusten, leder for komiteen, da verket ble presentert på samfunnshuset på Tretten høsten 2020. Noen tilføyelser og endringer er foretatt i det nye opplaget.

33. ÅRGANG AV ÅRBOKA Kristningen av Gudbrandsdalen er et sentralt tema i årets utgave av

I gamle fotefar.

Tusenårsmarkeringen for kristningen, kirker kristenliv gjennom 1000 år preger boka. I tillegg inneholder den flere frittstående artikler fra en rekke bidragsytere. – Boka har god bredde, mener vi. Den er trykt i et opplag på 700, forteller Eldbjørg Gillebo.

Neste år markerer Øyer og Tretten historielag 60- årsjubileum.


Foto: Barnas Gård

quiz

1. OL: Gull militært patruljeløp 1928, sølv kombinert 1932.VM: Gull 50 km 1931, sølv kombinert 1929. Tildelt Holmenkollmedaljen for sine bragder i 1931.2. Historiens første vinter-VM for funksjonshemmede utøvere der fire grener samles. Sammenlignet med Paralympics mangler kun idrettene kjelkehockey og rullesstolcurling. 3. Tre. Rigmor Aarø Spiten (Sp) 1996-1999, Mari Botterud (H) 2007-2015 og Brit Kramprud Lundgard (Ap) 2015-2019. 4. Senterpartiet 10 representanter, Arbeiderpartiet 7 representanter.5. Disse er med: Bergum, Fjellstad, Høistad, Høvren, Jevne og Moe. 6. Gardbruker Ida S. Gillebo på garden Gillebo Systu’n i Nordbygda. 7. I 1857 ble det ved kgl resolusjon fastsatt at «Stav Hestemarked i Tretten Annex til Øier Prestegjeld fra neste år at regne, autoriseres som offentlig Marked». 8. På Åstkjørkja, som er en varde på toppen av fjelltoppen Åstfjell. Varden har fasong som gjør at den ligner på ei kirke. Fjellalteret her ble vigslet av biskop Solveig Fiske i 2015.9. Bjørn Olstad (1703-1763) fra Kramprudstuen, snekker og treskjærer, første gudbrandsdøl som skar i akantusstil.10. Sondre Mulongo Nystrøm. 11. Tine rislunsj, Piano riskrem og 14 havregrøt. 12. Fjøsnissen! God jul!

ØYER

1) Langrenn- og kombinertløperen Ole Stenen (1903-1975) representerte Øyer IF. Hvor mange gull- og sølvmedaljer i OL og VM tok han? 2) Hafjell er arena for et stort internasjonalt mesterskap i januar neste år. Hvilket? 3) Hvor mange kvinnelige ordførere har Øyer kommune hatt? 4) Hvilke to partier har flest representanter i inneværende periode i Øyer kommunestyre? 5) Mat fra Øyerfjellet har nylig åpnet butikkutsalg. Seks gårder er med i produsentfellesskapet, kan du navnet på tre av dem? 6) Mange har handlet grønnsaker i selvbetjeningsboden «Oppe Støtt» i sommer og høst. Hvem driver den og hvor ligger den? 7) 14 000 publikummere besøkte Stavsmartn i høst. Når gikk den første Martn av stabelen? 8) På hvilket sted i Øyerfjellet arrangeres det hver sommer gudstjeneste? 9) Hvem er mester for treskurden i altertavle, prekestol og korskille i Øyer og Tretten kirker? 10) Hva heter artisten og låtskriveren fra Øyer som tok en tredjeplass i Stjernekamp i 2019? 11) Kan du navn på tre produkter som lages på Tine Tretten? 12) Hvem kan du møte på Barnas gård før jul? (Hint: stort hvitt skjegg)

Lykke til!

SENTRUM P-HUS Anders Sandvigsgt.

ke g en lt to

P-HUS

S ING KER R PA

Ny t

SENTRUM

TEM SYS

Jernbanegt.

Bryggerigt.

Bryggerikvartalet

Enkel parkering og betaling. Ingen kontrollavgift.

Innkjøring fra Bryggerigata 10-12 i samarbeid med Sentrum Parkering Lillehammer A/S

www.onepark.no| Tlf. 22 84 92 00 | kundeservice@onepark.no

Vi er banken i nærheten Tømrerarbeid Forskalingsarbeid/støpearbeider Rehabilitering Nybygg Tilbygg

Skifting av dører/vinduer Servicetjenester Vaktmestertjenester Småarbeid Reparasjoner

Ta kontakt for en uforpliktende befaring.

Vi er her når du trenger oss. Hjelp med finansiering, sparing eller forsikring? Ta turen innom, ring eller send e-post.

Kjørkjebakken 1, 2635 Tretten. hans@trettenbyggservice.no • geir@trettenbyggservice.no Org.nr. NO 918 311 610 MVA

ØYERmagasinet 59


Serie: ORIGINAL / Produkt: BÅLPANNE 60 / KAFFEKJELE 2.5 L / espegard.no

Bring bålet nærmere hverdagen.

60 ØYERmagasinet


Alltid det nyeste for de gode opplevelsene fra SWIX, Ulvang, TOKO, Lundhags og Helsport! Egen outlet, kaffebar og lademuligheter for el-bil.

Mandag-Onsdag Monday-Wednesday

10 - 17

Are you looking for the latest innovations for great outdoor experiences?

 Produksjon av dører i heltre furumaterialer  Service på dører, vinduer, lås og beslag  Skifting av isolerruter men m o k  Alt i glass og speil l e v Mer informasjon og inspirasjon på vår nettside:

www.paulsrud.as

Check out our store and Outlet, or just grab a cup of excellent coffee.

Torsdag-Fredag Thursday-Friday

10 - 20

Lørdag Saturday

10 - 16

Beliggenhet / Location Blåswixvegen 5, 2624 Lillehammer

Tlf. 61 22 02 40, Gausdalsvegen 1548, 2651 Østre Gausdal

Din lokale elektriker • Belysning og varme • Elbillader • Smarthus Telefon 61 22 66 99 installasjon.skogvang@minel.no

ØYERmagasinet 61


Det skjer i november, desember og januar NOVEMBER

20.-27. EM Curling for damer og herrer Lillehammer 22. HeimQuiz kl. 19.30, Heim Gastropub Lillehammer 25. Pepperkakehuskonkurranse i Landsbyen Ringebu, kl. 18.00-19.00 25. Kunstpause Lillehammer Kunstmuseum kl. 11.30-11.45 25. Terje Sporsem – Absolute Norsk kl. 19.00, Maihaugsalen, Lillehammer 26. Julegateåpning i Landsbyen Ringebu kl. 17.00 26. Tøyser Jula Inn 2021 kl. 18.30, Maihaugsalen, Lillehammer 26. STAUT i Kulturhuset Banken kl. 20.00, Lillehammer 27. Bursdagsfest med Göttemia, 1234 og Live Aids kl. 21.00, Felix Pub & Scene, Lillehammer 27. Jutullaget kl. 19.00, Rudi Gard, Sør-Fron 27.-28. Maihaugens julemarked kl. 11.00-18.00, Lillehammer 28. Heim Musikkbingo kl. 20.00, Heim Gastropub Lillehammer 29. HeimQuiz kl. 19.30, Heim Gastropub Lillehammer 30. LJOS – En stemningsfull lys- og lydopplevelse utendørs i Maihaugens vakre omgivelser, kl. 16.00-18.00

God jul!

62 ØYERmagasinet


Velkommen til lek, moro, underholdning og aktiviteter for hele familien! DESEMBER

1. Eva Weel Skram kl. 18.00, Maihaugsalen, Lillehammer 1.-31. LJOS – En stemningsfull lys og lydopplevelse utendørs i Maihaugens vakre omgivelser, kl. 16.00-18.00 2. Kunstpause Lillehammer Kunstmuseum kl. 11.30-11.45 3.-4. Julemarked i Lillehammer sentrum 3.-5. World Cup Lillehammer Nordiske grener 4.-5. Jul på Barnas Gård Hunderfossen, kl. 10.00-16.00 4.-5. Julemarked på Aulestad Gausdal. Kl. 11.00-16.00 4. Trine Rein – Julegaven kl 18.00 i Sør-Fron Kirke 4. Julemarked på Sjusjøen kl 12.00-18.00 4. Bugge Wesseltoft: its snowing on my piano, kl. 19.00 i Kulturhuset Banken 5. Heim Musikkbingo kl. 20.00, Heim Gastropub, Lillehammer 6. HeimQuiz kl. 19.30, Heim Gastropub, Lillehammer 7. Julefred i Lillehammer Kirke kl. 18.00 7. Julerosekveld med Herborg Kråkevik og gjester, kl. 19.00, Maihaugsalen, Lillehammer 8. Julekonsert med Helene Bøksle kl. 18.00 9. Kunstpause Lillehammer Kunstmuseum kl. 11.30-11.45 9. Desemberstemninger kl. 19.00, Maihaugsalen, Lillehammer 10.-11. Julemarked i Lillehammer Sentrum 11.-12. Julemarked i Landsbyen Ringebu 11.-12 Fabrikkens julemarked Lillehammer 11.-12 Jul på Barnas Gård Hunderfossen, kl 10.00-16.00 11. Putti Plutti Pott Maihaugsalen, Lillehammer

11. Julemarked på Jevne gård Øyer 11.-12. Norges Cup hopp Lysgårdsbakkene Hoppanlegg 12. Secret Garden kl. 18.00, Maihaugsalen, Lillehammer 12. Glade Jul med Vingar Vocale kl. 19.00 i Nordre Ål Kirke, Lillehammer 12. Heim Musikkbingo kl. 20.00, Heim Gastropub, Lillehammer 13. Christmas with Nordic Tenors kl. 18.00, Maihaugsalen, Lillehammer 13. HeimQuiz kl. 19.30, Heim Gastropub, Lillehammer 14. Julegleder med May Britt Andersen kl. 18.00, Maihaugsalen, Lillehammer 15. Julekonsert med Fåberg Gospelkor, kl. 19.30, Maihaugsalen, Lillehammer 16. Kunstpause Lillehammer Kunstmuseum kl. 11.30-11.45 16. Lang desembernatt Frode Alnæs & Julekoret, kl. 19.00, Maihaugsalen, Lillehammer 17. Adam Douglas – An American Holiday, kl. 19.30, Maihaugsalen, Lillehammer 18. Ørjan Burøe: Store gutter gråter ikke, kl. 19.00, Maihaugsalen, Lillehammer

20. Jul med Odd Nordstoga og Det Norske Kammerorkester, kl. 18.30, Maihaugsalen, Lillehammer 29.-30. Jul på Barnas Gård Hunderfossen, kl 10.00-16.00

JANUAR 2022

1.-2. LJOS – En stemningsfull lysog lydopplevelse utendørs i Maihaugens vakre omgivelser, kl. 16.00-18.00 12.-23 World Para Snow Sports Championchip 16. The Bellamy Brothers kl. 19.00, Maihaugsalen, Lillehammer 21.-23 Lillehammer Cup 2022 28. Tore Sagen gjør standup kl. 19.00, Maihaugsalen, Lillehammer

MASSASJE • MASSASJETERAPI • BEDRIFTSMASSASJE • GAVEKORT

sker Vi øn god n e alle lstid førju l og ju

Knakende Go’

Gi ett gavekort på behandling til noen du er glad i!

Kongsvegen 320, Tingberg, 2636 Øyer Tlf. 46 76 86 00 | post@knakendego.no www.knakendego.no

ØYERmagasinet 63


SPRUDLENDE: – Disse forsvinner så fort jeg får dem inn, sier Toril Stenberg Øien om champagneglassene i krystall fra Frederik Bagger.

SALONG: Toril Stenberg Øien driver frisørsalong både på SAS-hotellet i Oslo og hjemme i Øyer. Alle foto: Anne Stokke

Jubileum på Hafjellrampa I starten drev Toril Stenberg Øien bare frisørsalong, etter hvert er interiørartikler kommet med. 13. desember er det fem år siden starten. Av Anne Stokke – Småstæsj får vi vel kalle det, smiler frisøren og tar et overblikk på interiørhjørnet av salongen Emos, nå fylt med julegave-artikler både for egenpleie og pynt til hjem og hytter. Behov – Jeg har fylt et behov for frisørtjenester i bygda. Det var faktisk et veldig behov for en frisørsalong da jeg etablerte meg her på Rampa. Jeg har ikke problemer med å fylle dagene, for å si det sånn. Toril Stenberg Øien hadde drevet frisørsalong på SAS-hotellet ved Holbergs Plass i Oslo i mange år, da hun valgte å etablere salong i hjembygda. Hun driver alene, det betyr ofte lange dager. – Jeg er den eneste frisøren i Øyer, og vil så langt som mulig strekke meg etter kundenes behov. Hytteboerne tilbrakte mer tid på hytta enn vanlig i koronaperioden, det merket også frisøren på avtaleboka.

64 ØYERmagasinet

Pendler Hun har fortsatt salongen i Oslo, og deler opp arbeidsukene mellom hovedstaden og Øyer. – Det er en løsning jeg har valgt, og som jeg trives med. Hun sysler med tanken på å kunne videreutvikle virksomheten i Øyer. Kanskje med en «liten, hyggelig kafé» som er mangelvare i sentrum i dag. Lage jul – Vi får se hvilke muligheter som finnes. Nå skal jeg først markere femårsjubileet, være med på å ordne i stand stort julemarked på Rampa 27. november, stelle hår og ha julehandel i salongen. Hun selger kaffe og te, sjokolade fra Jentene på tunet i Selbu og lakris fra danske Bülow, hud- og velværeprodukter, julepynt og gaveartikler. I tillegg tilbyr frisøren stuttreiste einer-kranser. Hun henter einer i fjellet som hun binder kranser av. De skal selges på julemarkedet og i salongen, så langt beholdningen rekker, som det heter.

GLITRENDE: I salongen er det også en avdeling med interiør - og velværeprodukter. Denne julepynten er fra danske Nordstjerne.

Årene har gått så fort. Det var mor som minnet meg på at jeg har 5-årsjubileum i disse dager! Toril Stenberg Øien


Det blir ikke JUL uten... Det er mange tradisjoner knyttet til jul. Vi har spurt et knippe folk, som mange vil dra kjensel på, om hva de bare må ha eller gjøre for at det skal bli jul.

MAMMAS JULETRE – Da jeg var liten, var det alltid mamma som pyntet juletreet og også hele huset. Det gjorde hun etter at vi barna hadde lagt oss lille julaften, hun var sikkert ikke i seng før langt på natt, stakkar. Da vi våknet julaften morgen og det glitrende treet sto der og det var pyntet over alt, da var det jul! Tradisjonen med at mamma pyntet treet har jeg tatt med i eget hjem. Etter at datteren min på snart sju har lagt seg, og Hovmesteren snubler på TV, koser jeg meg med å henge på julepynten. Datteren min skal for første gang ha juletre på rommet sitt, og hun skal få lov til å pynte det helt alene! Veronica de Wit, Hafjell Slakteri. Alle foto: Anne Stokke

Av Anne Stokke

TUSS OG TROLL – Da jeg var jentunge, leste jeg Tuss og Troll sammen med bestemor og bestefar. Nå leser jeg juleheftet sammen med barnebarna. Et godt barndomsminne: Julaften litt ut på dagen kom alltid besteforeldrene mine over tunet. De bodde på føråa, og kom over til oss mens mor og far var i fjøset. Det var bestemor som laget julemiddagen. Med seg hadde de et trefat med frukt. Epler, pærer og druer - druer var for eksotisk frukt å regne da jeg vokste opp. Så koste vi oss med frukten og med høytlesing fra juleheftene, som det for øvrig ikke var lov å åpne før julaften. Jeg har spart på mange årganger av det flotte juleheftet med tegneserier fra eventyrene. Ingen jul uten! Mette Granum, Coop Prix Tretten KRANS PÅ DØRA – Grønn og rød må den være, dørkransen som jeg lager til jul. Den må bestå av granbar, dompap, kongler og rød sløyfe. Jeg synes dette er en koselig juleforberedelse. Det blir liksom ikke jul uten. Og dompapen må være med, altså. – Det er koselig å komme til et julepyntet inngangsparti. Det blir jo veldig mye jul ganske lenge for oss som jobber i butikk. Men jeg blir ikke lei, jobb er jobb. Hjemme tenker jeg ikke på det. De voksne barna mine har fått hjemmelaget adventskalender de siste årene. Det får de nå også. Mens andre foreldre slutter med pakkekalender når ungene vokser til, har jeg begynt, ha-ha! Jeg går motstrøms! Kine Larsson, Spar, Øyer JULEKALENDER PÅ TV – Jeg håper de «gamle» julekalender-seriene vises på TV i år, det er dem jeg er oppvokst med. Jeg er glad i jul, og begynner å pynte så smått 1. desember. Det blir gjerne noen nisser i begynnelsen, så blir det mer og mer pynt etter hvert som det nærmer seg jul. Også lys, naturligvis, mye lys i mørketida. – Jeg er oppvokst i Sør-Fron, og gikk på danselinja på Vinstra. Så jeg har vært med på mange førjulskonserter i Sør- Fron kirke. Jeg har lyst til å gå på årets konsert, det er jo lov å samles mange nå. Jeg har flyttet til Tretten etter flere år i Bærum. Nå blir det første jul her med samboer. Vi tar med noe fra hans tradisjoner og noe fra mine. Det blir fint. – Og det blir ikke jul uten ribbe! Linn Christine Reiss Gunstad, Circle K, Tretten MANGE NISSER – Nissene må fram, alle sammen. Jeg har nok 60-70 når jeg teller opp. Små og store, med lykt og uten lykt, sittende og stående. Jeg har ikke laget noen av dem, men kjøpt alle. Nå har jeg en fin samling. Jeg begynner så smått å pynte første helg i advent. De første nissene får plass, så blir de flere ettersom det nærmer seg jul. Her i butikken kom de første juletingene tidlig i oktober, en kan jo bli litt forsynt med jul i to måneder. Men jeg koser meg med å pynte hjemme likevel, gjerne med et glass vin til. Og mange levende lys. Anne Lise Eriksen, Nille, Øyer

ØYERmagasinet 65


Det blir ikke JUL uten... BRYGGER OG LUTER -Først i løypa ligger å brygge eget juleøl, gjerne et par varianter ale og lager, fra malt på "gammelmåten". Siden jeg har gode venner i Lofoten og Vesterålen, skaffer jeg meg tørrfisk derfra som jeg luter selv slik det ble gjort i butikken hjemme. Med råvarer, kjøttdeig, farser og ulike tarmer fra Annies Pølsemakeri blir det årlig også egenproduserte julepølser til ribba. Den hjemmelagde sylta er av den enkle sorten - fra sideflesk eller tynnribbe. Kona og jeg tar lefsebaksten sammen, men julekakene overlater jeg til henne å ordne med! Med sommerjobb som baker-assistent over mange år i bakeriet der jeg vokste opp, tar jeg meg imidlertid av julekaku- bakingen etter oppskrift fra Schakenda i Lom. Erling Nustad, Tretten-entusiast og lokalhistoriker

RØD JULESTJERNE Det er ikke så veldig mye jeg trenger til jul, og jeg har ingen spesielle ting jeg må ta fram. Jeg kan godt kjøpe noe nytt i stedet for å ta fram den gamle julepynten. Jo, forresten! Julestjerne på bordet må jeg ha til jul. Og den må være rød! Også må det være adventsstjerne i vinduet fra 1.desember, sammen med annen adventspynt. Tove Nesset, TT Belysning, Øyer

HJEMMELAGET SURKÅL – Når det lukter surkål og rødkål i huset, er det jul. Jeg er gift med en kokk, og han lager hele julaftensmåltidet. Inkludert surkål og rødkål, som han koker tett opp til julaften. Det er ikke så mye jeg synes jeg må ha for at det skal bli jul, men når det det lukter surkål og karve fra kjøkkenet, er det koselig å gå til bords! HEMBÅKÅ LEFSE – Mor er sjefen, jeg er nok mer under opplæring. Det er moro å lære å bake lefser, men så flink som mor, blir jeg neppe. Hun har det i fingrene! Men jeg synes det fint å prøve å føre noen tradisjoner videre. Og egenprodusert lefse smaker så godt! Når leivene er ferdige, legges de i klede, slik skikken er. Etter hvert havner de i fryseren til jul. May Merethe Strandheim (til venstre) og Bente Åssveen, Scandic Hafjell. Øyer

SVIGERMORS SYLTE – Hvert år lager jeg sylte etter oppskriften jeg fikk fra svigermor for 35 år siden. Jeg bruker ribbe, litt fett (så sylta ikke skal bli så mager) og krydrer med salt og pepper og litt nellik. Og naturligvis gelatinpulver som bindemiddel. Jeg legger et kopphåndkle, eller klede som vi sier, i en stor bolle, og legger fint oppskåret ribbebiter lagvis med fett og krydderet. Når alt er på plass, legges kledet sammen over sylta. Deretter løftes sylta opp av bollen. Da må det fire hender til, sylta henger ennå ikke sammen. På benken surrer jeg hyssing stramt om ribba i kledet – mange, mange «omganger» for at det skal bli stramt og tett. Deretter kokes sylta opp igjen, en halv time på hver side, før den legges i press ett døgn. Å kjenne den første smaken av sylta… Det er rene festen. Jeg skjærer opp sylta, som vanligvis veier innpå fire kg, i pene biter, som gis bort til voksne barn. Mannen min baker lefse, også etter svigermors oppskrift. Da er det jul! Ett år prøvde jeg en annen oppskrift, men det var ikke så vellykket. Så jeg holder meg til svigermor! Anne-Karin Stenersen, Boots apotek, Øyer

ADVENT OG FLAX – I advent må jeg ha adventsstaken med lys. Jeg tenner den hver dag, det er koselig når dagene er så korte. Jeg liker å forberede jul, og jeg liker å se på adventskalenderen på TV. Det er ikke bare barn som ser på den. Også kjøper jeg en flaxkalender, kanskje, kanskje vinner jeg storpremien. – Det blir ikke jul uten Tre nøtter til Askepott, og jeg må se det hos mamma. Det må være den versjonen som NRK har vist i alle år, skyter Kiwikollega Tine inn. Ann Helen Borgedal, Kiwi Tretten

66 ØYERmagasinet

JUL OVER ALT – Det blir ikke jul uten at mor tar fram det koselige juleserviset. Alt byttes ut, det er ikke spor av Ikea noe sted hos oss nå jula kommer! Til og med akevitten må over i julekaraffel! Det er viktig at det er jul over alt hjemme. – Også er det mor som pynter juletreet hvert år. Det er tradisjon. Det skjer når det er rolig i huset lille julaften. Å, det er fint å våkne i et julepyntet hjem! Jonas Bræin Aas, Rakkelhanen kafé, Skalmstadsetra


Presisjon i alle ledd PrivatMegleren Lillehammer er din lokale eiendomsmegler på Hafjell. Vi ønsker å være det naturlige førstevalget når det gjelder kjøp og salg av fritidseiendom i vårt fokusområde, Hafjell og omegn. Vi har sterk tilhørighet og stor interesse i fjellet vårt, og selger Hafjell med hjertet. Vi strekker oss langt for å være tilstede og tilgjengelig for våre kjøpere og selgere. Lurer du på hva din fritidseiendommen kan være verdt? Vurdere du kjøp eller salg, ta gjerne kontakt med oss for en koselig hytteprat.

Med hilsen din lokale fritidsmegler på Hafjell: Stig Svartor • stig.svartor@privatmegleren.no • tlf. 90 61 01 72 Ole Rosten • ole.rosten@privatmegleren.no • tlf. 97 62 64 00

ØYERmagasinet 67


Retur: Øyer-magasinet Øyer kommune Kongsvegen 325 N-2636 Øyer

LILLEHAMMER, STRANDTORGET

ALT TIL JUL Julestjerner fra:

69

Legg ekstra POWER i julen: Vi har julegavene "alle" ønsker seg! Med 60 dagers bytterett kan de byttes etter jul. Juletrær fra:

499

Juledekorasjon fra:

49

NYHET!

Pant brukt elektronik hos oss så får du litt ekstra du kan handle julegavene for

DAGER S ÅPENT K JØP

SE POWER.NO FOR FLERE PRODUKTER OG LAVE PRISER

Du finner oss på Strandtorget i Lillehammer. Prisene er inkl. moms. Det tas forbehold om pris- og avgiftsendringer, trykk- og bildefeil samt leveringssvikt. Enkelte produkter føres ikke i alle POWER-butikker, men kan om mulig bestilles.

1