Page 1

4 18

PUTTE

Årgang 21

PÅ PLASS

Øyer magasinet

side 54

Til Hafjelltoppen på første klasse side 12 og 13

Utstilling på Pellestova side 49

TO NYE BØKER OM

ØYERFJELLET side 21

Det skjer før jul side 22 og 23

Hjemmelaget FRA LINE OG LARS side 6, 7 og 8


Romjul på Ilsetra BADING

MIDDAG

SKI

Basseng åpent fra 17.00 til 18.00 fra 27 – til 30 desember.

Vi serverer middag fra 27 -30 desember. 18.00-21.00. Bordbestilling på firmapost@ilsetra.no Nyttårsaften 5 retters

Gratis smørekurs med Swix og Øyer Turskiløyper 28. desember fra 14.00-16.00. påmelding til: firmapost@ilsetra.no

* med værforbehold

Tlf 61275252 • firmapost@ilsetra.no • ilsetra.no 2 ØYERmagasinet


Øyermagasinet NR. 4 - JUL 2018 Redaksjonelt ansvar: GD reklame Annonser: GD reklame, annonse@gd.no Layout og grafisk produksjon: GD reklame Trykk: Dale-Gudbrands Trykkeri Opplag: 5800 eksemplarer Foto cover: Asmund Hanslien

TIPS

ØYERMAGASINET!

oyermagasinet@gd.no

INNHOLD 44 Julemarked på Hafjellrampa

Det er tid for gaver

50 og 51 Ment. Designsuksess fra Fåberg

Alpinanlegget i Hafjell er 30 år, og feirer med en «presang» av de helt store: En to kilometer ny stolheis med setevarmer og vindboble. Den strekker seg fra Mosetertoppen til Hafjelltoppen, og bidrar til å gjøre anlegget mer komplett. Hafjell 360 er navnet på den nye heisen – det sier noe om utsikten på toppunktet. Det er investert 100 millioner kroner i heis, traseer og barneområde. – Det er fint å kunne investere i noe som synes, sier plassjef Tommy Viken med henvisning til en tidligere investering i 100 millionersklassen som ikke er like synlig, men helt avgjørende for Hafjells drift: Snøproduksjon.

Det er mye som foregår i ukene opp mot jul. Studer aktivitetskalenderen i denne førjulsutgaven av magasinet - så er du orientert om det som skjer også utenfor alpinbakkene.

4 Hun vil være prest for deg

46 Øyer Næringsråd

Ha en trivelig jul!

33 Hærdera 52 og 53 ØTI

26 og 27 20 år og eget firma

48 Øyer kulturskole setter opp ungdomsmusikal

ØYERmagasinet 3


NY-PRESTEN: Ingunn Dalan Vik har truffet konfirmantene, på nyåret er hun i gang for fullt som sogneprest i Øyer. Foto: Anne Stokke

Snart kommer hun til Øyer Ingunn Dalan Vik har begynt å fylle flyttekassene. I januar tar hun over som sogneprest i Øyer. Av Anne Stokke Etter ni år i Søre Ål på Lillehammer skritter hun over kommunegjerdet for å ta fatt på ny gjerning hos naboen i nord. Hun blir dermed den nye sognepresten etter at valdrisen Geir Wiknes ga seg etter et snaut halvår i stillingen. Første møte – Jeg er så smått i gang, ved at jeg har møtt Øyer-konfirmantene. Vi skal jo være sammen i hele vinter, så det var viktig å møte dem så raskt som mulig. Det skjedde i prestegarden. Mitt førsteinntrykk: En flott gjeng! Apropos ungdom: Den nye sognepresten har selv to barn i tenårene, to jenter på 13 og 17 år. Familien er bosatt på Lillehammer, der mor i tillegg til å være prest er kommunepolitiker, innvalgt i kommunestyret for SV. Ingunn Dalan Vik (49) var folkevalgt i Kirkenes også, som lokalpolitiker i SørVaranger kommune. Kirkenes var første stasjon for den den gang nyutdannede presten. – Som prest hadde jeg jo studert i mange år, men det var i Kirkenes jeg lærte å bli prest.

4 ØYERmagasinet

Det var mange, gode og utviklende år, oppsummerer hun. Etter 13 år gikk turen sørover, til Lillehammer og Søre Ål. Nå vender hun altså blikket noen kilometer nordover. Vant til nye miljøer – Jeg ser fram til å bli kjent med øyværingene, og jeg er sikker på at jeg kommer til å føle tilhørighet til Øyer. Jeg er slik skrudd sammen at jeg lett finner meg til rette, og det er ingen ting som skulle tilsi at jeg ikke vil gjøre det blant øyværinger og tretlinger også, og bli en del av Øyer-samfunnet. Som datter av en prest/militær og en lærer, er hun vant til å flytte på seg. Når hun blir spurt om hvor hun er fra, blir hun nesten svar skyldig. Men hun er i hvert fall født i Bardu! Der faren arbeidet som garnisonsprest. I Søre Ål bor det rundt 5.500 mennesker omtrent det samme som i Øyer. – Sånn sett blir det ingen forandring, men jeg skal inn i et nytt miljø og bli kjent med mange nye mennesker. Å bli kjent med en ny menighet kan sammenlignes med å bli kjent med et nytt samfunn.

Ingunn Dalan Vik vil være prest for alle. Hun plasserer seg midt i den norske folkekirken. – Som prest lærer jeg noe nytt hele tiden, i møte med folk skjer det noe. – Hafjell og hytteområdene er en viktig del av Øyer-samfunnet. – Jeg ser fram til å bli bedre kjent også her. Mitt første møte med Hafjell, var som småbarnsmor med to unger i bakken. Det nærmet seg stengetid, så ble det stengetid og lysene slukket, Og der sto jeg, og bakken var både lang og bratt. Den eldste klarte seg sjøl, men minstejenta måtte jeg ta mellom mine egne ski, og slik kom vi oss ned. Det var bare å kaste fra seg stavene og la det stå til. Livsaktuell – Kirken er livsaktuell. Vi møter mennesker når de er sårbare og vi følger dem i de viktigste fasene i livet. Kirkens språk kan oppleves som vanskelig, ja ubegripelig noen ganger. Jeg vil ikke ta vekk det gamle, men mener at vi sammen kan finne et språk som fungerer. For selv om kirken har rammer og ritualer som kan oppleves som fremmede, er det så mange muligheter innenfor rammene. Og som prest vet jeg at vi har noe å gi.


Sport 1 Hafjell

-VI KAN SKI! I R KE r!

e R b E m

V se R Y e

F .d

R 31 E G g

L .o E S 0

VI 9. 3 2

I vår butikk har vi stor lidenskap og sterk kjærlighet til sportsfaget. Vi har de beste merkevarene, et lokalt tilpasset utvalg og solid fagkunnskap - og aller mest har vi et hjerte for ekte sport! ÅPNINGSTIDER JULA: Juleaften: 09:00 - 13:00 Nyttårsaften: Alle dager i romjula: 09:00 - 18:00 1. nyttårsdag: SPORT 1 HAFJELL Kongsveien 10, 2636 Øyer / Tlf: 61277611 ÅPNINGSTIDER: Mandag - torsdag: Fredag: Lørdag: Søndag:

09:00 - 19:00 09:00 - 20:00 09:00 - 18:00 10:00 - 18:00

09:00 - 16:00 Stengt

Vi har søndagsåpent hele vintersesongen fra kl: 10:00 - 18:00

Følg oss på: Sport 1 Hafjell / sport1hafjell

COOP EXTRA

KONG

SVEGEN

Sc

an

dic

Ha

fje

E6

ll

E6

ØYERmagasinet 5


FJELLGRIS: Line Rusten fra Høistad gård og Lars Høvren fra Høvren sygard er klar med sylte fra fjellgris. Alle foto: Anne Stokke

hjemmelaget fra Line og Lars Sammen har de kokt 50-60 kg julesylte. Snart kommer de til et julemarked nær deg. Av Anne Stokke

6 ØYERmagasinet


Fjellgris På fatet ligger sylte laget på bog fra fjellgrisen Lars Høvren har hatt gående på Svartsætra i Øyerfjellet i sommer. Det er gris som har levd livet mens de kunne. Født på garden Høvren Sygard, kjørt opp på langtidsferie på setra. I frisk fjelluft har de mesket seg med geitmelk, grønnsaker og brødmat i tillegg til å ha jafset i seg alt de orket av viertjerr og gras. De har badet mye i myr, og har kunnet søke ly i et grisehus med tak over og halm på gulvet. – Denne grisen har fått mye naturlig bevegelse, det kjennes på kjøttet, sier Lars. Han har 12 griser. Det holder for en gardbruker som har 80 prosent stilling utenfor garden, som Tine-rådgiver, og som har storfe som hovedproduksjon. – Så jeg tør ikke øke besetningen av gris med det første. Jeg pleier å si at jeg sender 12 griser til fjells, og henter 24 ned igjen om høsten. Bog eller hode Tidligere var det vanlig å koke sylte på grisehode og litt lyst kjøtt i tillegg. Det er arbeidskrevende og klinete å plukke kjøtt fra hode, nå bruker de fleste bog eller ribbe. – En kan i grunnen lage sylte av det en har, som høne, kanin og killing. Rype er heller ikke helt uvanlig for den som er jeger og har noe til overs. Men det vanligste nå er å legge sylta på bog og svor. Fjellgrisen fra Høvren er populær, så ettertraktet at alt av ribbe for lengst er bortbestilt, det meste til privatkunder, men Lars leverer også ribba som Bryggerikjelleren på Lillehammer serverer i førjulsukene. Mat som julegave Det er populært å gi mat som gave. Det merker Lars Høvren, som sammen med de andre produsentene i Mat fra Øyerfjellet stiller opp på det de rekker av markeder og messer før jul. Dit skal også Line Rusten. Gårdbrukeren på Høistad gård har med seg kjekjøtt fra boergeit som i sommer var til seters og gjorde seg fete mellom Lyngkampen og Gopollen. – Kjekjøtt smaker som en blanding av kylling og kalv, og er mer proteinrikt enn mye annet kjøtt. I en verden med matmangel, bør vi være flinkere til å utnytte geit, sier Line, som også selger egg fra frittgående høner. Hun og faren Arne Pål Rusten har i tillegg jak-fe, Rusten var den første som importerte jak fra Nepal til Norge. Line er utdannet kokk og konditor, og arbeider som kjøkkensjef på Ilsetra. Til matmarkedene kommer hun md sjokoladetrøfler, laget på bringebær fra Moe gård. Hun lager også pesto av urter og grønnkål hun dyrker i kjøkkenhagen.

SNART JUL: Line Rusten lærte å steke lefse av bestemor. Lefse hører jula til, sier barnebarnet.

VANNBAD: Sylteformene står i vannbad en times tid før de avkjøles et døgn.

Bygger på Snart står et tilbygg ferdig på Høistad. Der er Line som bygger produksjonskjøkken og kjølerom/ lagringsplass. Hun sysler med tanken på cateringoppdrag, kanskje kan hun åpne for møtevirksomhet på garden med møtemat attåt. Det er fasiliteter på Høistad som gjør at det enkelt kan la seg realisere. Lefse til jul Line steker lefse også, det lærte hun av bestemor. Nå baker hun litt på bestilling, men det er bestemor og en tante som har førsteprio! – Det er skral fortjeneste på lefsebaking, men litt artig å drive med innimellom, smiler hun. Det gjør Lars Høvren også. Og han holder av og til kurs for private grupper som vil lære seg å steke lefse. Nå før jul kommer noen «hyttedamer» til Høvren for å lære. Da rydder han plass og ordner til med SMAKEN AV JUL: Hjemmelaget sylte må mange ha til jul. bakstebord og takke midt på golvet i traktorverkstedet!

Det lukter jul. Nellik, allehånde og ingefær ØYERmagasinet 7


høistad GÅRD

På Høistad gård nord i Øyer bor Line Rusten med mange forskjellige dyr, som høner, dølakyr, sauer og boergeit. Gården er den eneste i Norge som har jak, et nepalsk klovdyr. Om sommeren beiter de ved Nysetra i Øyerfjellet, mens boergeitene går i høyfjellet mellom Lyngkampen og Gopollen. Line er utdannet kokk og konditor og lager kaker til alle anledninger. Line Rusten Boergeit, egg, sjokoladetrøfler, pesto hoistad@matfraoyer Høistad ligger nord i Øyer, i Nordbygdsvegn 520

høvren sygard

Høvren gård ligger i solsida over kirka i Øyer og har røtter tilbake til 1600-tallet. I dag er Lars gårdbruker og har griser som går fritt på Svartsætra om sommeren. Der lever de et naturlig liv, får god mosjon og lever av gras og einer. Lars har geit, som også beiter på sætra. Hovedproduksjonen på gården er storfe, og kyrene hans har sommerferie i Øyerfjellet fra juni til september. Kjøttet er spesielt mørt fordi Lars gir det lang tid til å mørne. Lars Høvren Fjellgris, storfe og geit Hovren@matfraoyer Skilt til Høvren fra Tingberg, Vedumsvegen 50

8 ØYERmagasinet


ØYERmagasinet 9


JJULEGAVER

ssom varmer og varer sentralt i gågata på Lillehammer

GAVEKORT

ER NOE ALLE ØNSKER SEG! Vi følger Lillehammer sentrums juleåpningstider Storgata 70, Lillehammer • www.fjellshop.no • Tlf. 919 21 192

Den perfekte JULEGAVEBUTIKKEN

STRAI KJØKKEN LILLEHAMMER

- Hestra - Red Wing - Shepherd - Barker

- Kastel - Cole Haan - Blackstone

- Saddler - Rockport - Saueskinn - Palladium

Storgata 169, 2615 Lillehammer, tlf: 61 25 72 00, lillehammer@strai.no Åpent: man-ons 10-17, tor10-19, fre 09-16, lør 10-14 Lilletorget 1, 2615 Lillehammer. Tlf: 61 26 09 11

10 ØYERmagasinet


Gullsmed J.Frisenberg feirer 150 års jubileum!

Foto: Rune Renè Kristiansen

JULEBY

KUNSTIG

Familiedrevet i fem generasjoner og en av Norges største frittstående gullsmedforretninger

Årets

JULERING MANDAG - LØRDAG .................... kl. 09-18

Julebyen

LILLEHAMMER

• Torsdag 29. november: Julegateåpning fra kl. 17 sør i gågata, åpent i butikkene til kl. 20 • Lørdag 8. desember: Julemarked og Bondens Marked åpent til kl. 18 • Torsdag 13. desember: Kveldsåpent til kl. 22

• Lørdag 2., 8., 15. og 22. desember: Åpent kl. 09-18 • Søndag 9., 16. og 23. desember: Åpent kl. 14-18 • Hverdager 17.-21. desember: Åpent kl. 09-20

• Julaften ............. kl. 09-12 • Romjula ............ kl. 10-18 • Nyttårsaften...... kl. 10-15

www.lillehammersentrum.no

Eksklusiv diamantring 585 hvitt gull 0,17 ct TW/Si1. Før 8500,-

4990,-

Smykker med omtanke og sjel fra smykkedesigner Frank Søderlund. Håndlaget på gullsmed Frisenbergs verksted.

BESTILL på nett

www.frisenberg.no Meld deg inn i vår kundeklubb og få 10% rabatt på ord. varer

Storgt. 74, Lillehammer. Tlf. 61 25 03 36 www.frisenberg.no

Nyhet! Fordelsprogram til hytteeiere • 10% på fergeoverfarter til Danmark • 10% på leie av hytter i Skandinavien • 10% på skiutleie

Norsk Hytte Utleie Postbox 29 - 2636 Øyer - Norge Tlf.: +45 9617 0111 Web: norskhytteutleie.dk

• 40% på vask av hytte ved egenbruk Motta fordelsprogram og kontraktopplegg via e-post Henvendelse til post@nhu.dk

ØYERmagasinet 11


Foto: Hafjell alpinsenter

TIL HAFJELLTOPPEN

PÅ FØRSTE KLASSE

Det er ikke spart på noe når Hafjell markerer 30-årsjubileum: Ny seksseter ekspressheis med setevarmer og vindboble. Prislapp: 100 millioner kroner. Av Anne Stokke Den nye heisen strekker seg to kilometer fra Mosetertoppen til Hafjelltoppen, har setevarmere og vindboble som skjerm mot vinden og er noe av det frakkeste som er å oppdrive, sier ekspertisen i anlegget og i Alpinco, eierselskapet for Hafjell og Kvitfjell. Heisen, med alt rundt, har kostet 100 millioner kroner. – Den er den beste bursdagsgaven vi kunne gi våre gjester, sier markedssjef Kari Hanne Rudrud.

12 ØYERmagasinet

Ny fjellside Med den nye heisen har alpinanlegget fått en ny fjellside. Endestasjonen på Hafjelltoppen på 1.059 moh, like ved værradaren, har et fabelaktig rundskue. Derfor har den nye heisen fått navnet Hafjell 360. – Først kom gondolen opp til Mosetertoppen, og nå tar vi det hakket videre med stolheis opp til Hafjelltoppen. Dette blir bra, og vil styrke oss som destinasjon. Hafjell er blitt mer komplett. Fem nye kilometer med grønne løyper er det blitt med forlengelsen til Hafjelltoppen. Vanskelighetsgrad grønn fordi vi rendyrker profilen med Hafjell som et anlegg først og fremst for barnefamiliene, sier Rudrud.

Nytt for barna Kapasitetsutfordringene øverst i Hafjell løses med den nye stolheisen. Det har til tider vært stor gjennomfart gjennom barneområdet, og det har vi løst ved rett og slett å flytte det til den andre siden, med kort avstand fra gondolen. En ny båndheis er på plass i barneområdet, slik at det fra i vinter er to slike på plass.


Foto: Hafjell alpinsenter Den nye ekspressheisen er i gang

Et servicebygg med ti toaletter og kiosk med uteservering, reiser seg også et steinkast fra Skavlen restaurant og fra barneområdet. Nyhet som synes Som plassjef har Tommy Viken fulgt utviklingen av Hafjell siden 1995. – Hafjell har aldri stått stille, men har hatt høy investeringstakt. Den nye stolheisen som går helt til topps, vil sørge for at skigjestene får en helt annen opplevelse. Det nye toppunktet i Hafjell gir mulighet til å nå hele løypenettet fra ett og samme punkt. Også er det moro å gjøre en investering på 100 millioner kroner som faktisk vises! Infrastruktur-investeringen på samme beløp for snøproduksjon for noen år tilbake er ikke like iøynefallende, smiler plassjefen. 30 nye snøkanoner er på plass med den nye heisen og løypene. Det betyr at i alt 200 snøkanoner sørger for snøproduksjonen. De dekker nå praktisk talt 100 prosent av anlegget. – Neste steg i Hafjell kan bli utvidelse av sitteplass- kapasiteten. Den er for liten i dag. Det nye serviceanlegget på Mosetertoppen avlaster noe, men vi trenger flere plasser. Publikum blir mer og mer kresne, og forventer mer. Det er vi nødt til å ta på alvor, sier Tommy Viken.

HAFJELL 360: -Den nye ekspressheisen fra Mosetertoppen til Hafjelltoppen gjør anlegget mer komplett, sier markedssjef Kari Hanne Rudrud. Foto: Anne Stokke

ØYERmagasinet 13


09. - 16. mars P RO G RAM

09. 03 10. 03 15. 03

16. 03

I N G A LÅ M I B A R N EB I R K EN SKI U N G D O M SB I R K EN S K I H A LVB I R K EN SK I FR ED A G SB I R K EN S K I STA FETTB I R K EN S K I B I R K EB EI N ER R EN N E T

5, 10 og 15 km 1 , 2 ,5 o g 3 ,5 k m 15 km 28 km 5 4 k m (C/F) 4 x 7 ,5 k m 54 km

For treningstips, mer informasjon og påmelding: www.birkebeiner.no 14 ØYERmagasinet


Eventyrlig julegave pp Kjø

å hunderf oss

Jul på

e

no n.

ED LEK M ENE

Sesongkort for vinter, sommer og høst fra 629,-

I FJØSN

SS

OG M A DYRE T NE I JULEN

ved kjøp før 19.12.18

Åpent kl. 12-15: 9. og 29.-30. desember · Inngang: 150,-

BARNASGÅRD.NO

VINTER PÅ MAIHAUGEN

• Vannsklie • 25-metersbasseng • Varmebasseng • Barnebasseng • Boblebad

• Vanngrotte • Badstue • Dampbadstue • Servering

• • • • • • • •

ÅPNINGSTIDER

Mandag - fredag............13 - 21 Lørdag og søndag ....... 10 - 18

Skoleferier se www.jorekstad.no

DET ER MYE SOM SKJER PÅ MAIHAUGEN I VINTER 1. og 2. desember: Maihaugens Julemarked. 9. desember: Jul i Øygarden. 16. desember: Som julekvelden på kjerringa. 9., 16. og 23. desember: Førjulssøndag med åpne julepyntede hus. Romjul, vinterferie og påske: Eget program, se nettsider. 17. februar: Barnas vinterdag Hele vinteren: Titt inn gjennom døren til historiske hus. Åpne utstillinger og kafé.

maihaugen.no

Tlf. 61 05 70 60

Foto: Cecilie Owren Design: M8

GØY Å BADE

TRADISJON OG LEVEMÅTE

www.jorekstad.no

ØYERmagasinet 15


GDHYTTE.NO G

U Uten kostnad for deg som er Eidsiva bredbånd fritidskunde! b Vinn gaVekort

på CC mat, Strandtorget! Registrer deg og få gratis tilgang til GDhytte.no, innen mandag 10. desember. Da er du med i trekningen om et gavekort til en verdi av kr 3000,-

Vi gir deg gratis tilgang til ny nettavis GDhytte.no - skreddersydd for hyttefolket Gudbrandsdølen Dagningen har lansert en egen digital avis for hytteeiere. GD hytte inneholder relevante nyheter for deg som hytteeier og et fordelsprogram som vil gi rabatter og bonus på lokale arrangement og butikker. Som fritidskunde hos oss får du gratis tilgang til gdhytte.no. Ordinær pris for abonnement er kr. 49,- pr måned.

Mer informasjon om hvordan du får gratis tilgang, finner du på:

www.eidsiva.net/gdhytte

16 ØYERmagasinet


Hos oss finner du fagfolk og produkter du kan stole på! Årlig service gir trygt bilhold Årlig service gir trygt bilhold

Den norske gjennomsnittsbilen kjører 13 000 kilometer Årlig service girtiltrygt bilhold Den norske gjennomsnittsbilen kjører 13 000 kilometer i året. Kjøreforholdene her lands kan være svært i året. Kjøreforholdene her til lands kan være svært Den norske gjennomsnittsbilen kjører 13 000 kilometer varierte. Motor, vifte, filtre, olje, bremser, forstilling, varierte. Motor, vifte, filtre, olje, bremser, forstilling, istøtdempere, året. Kjøreforholdene herutsettes til lands kan være svært lakk utsettes for støtdempere, dekkdekk og og lakk forkontinuerlig kontinuerlig varierte. Motor, vifte, filtre, olje, bremser, forstilling, påkjenning. påkjenning. støtdempere, dekk og lakk utsettes for kontinuerlig påkjenning. Hafjell Bilservice utfører service, reparasjoner, flushing Hafjell automatkasser, Bilservice utfører service, reparasjoner, flushing periodisk kontroll, forstillingskontroll Hafjell utførerkontroll, service, reparasjoner, flushing automatkasser, periodisk forstillingskontroll osv på Bilservice alle bilmerker! periodisk kontroll, forstillingskontroll osv påautomatkasser, alle bilmerker! osv på alle bilmerker!

VI FIKSER

Ta kontakt med oss, og vi hjelper deg med ditt prosjekt!

FRAKTER & MONTERER

HAFJELL BILSERVICE AS Strømshuguvegen 5, 2636 ØYER

HAFJELL BILSERVICE AS Telefon: 61277801 - Åpningstid: Man-Fre 07:00 - 16:00 HAFJELL BILSERVICE AS

Strømshuguvegen 5, 2636 ØYER Strømshuguvegen 5, 2636 ØYER Telefon: 61277801 - Åpningstid: Man-Fre 07:00 - 16:00 Telefon: 61277801 - Åpningstid: Man-Fre 07:00 - 16:00 meca.no

meca.no

Nyheim AS, Lillehammer: Tlf. 469 08 646. Landbruksvegen 2 elisabeth@nyheim-as.no

Steinsmoen 5, 2651 Ø. Gausdal post@arne-nyheim.no

24 timers vaktordning: Ring 61 22 74 94

meca.no

ETl!v NYikH e k i Mo But

Byens største Byens største og beste beste utvalg og utvalg • Høytrykksvaskere • Plenklippere Gausdalsvegen 20 c 2626 Lillehammer post@skog-hage.no c www.skog-hage.no

a 40 340 340

Røntgen • Ultralyd • Kirurgi • Fôrsalg

SMÅDYR • HEST • PRODUKSJONSDYR DøgNvaKT

Tlf. 61 27 65 14

fax 61 27 70 65 • vtrea@online.no • www.stavveterinarsenter.no

• Høytrykksvaskere • Plenklippere • Gresstrimmere • Aggregater •• Gresstrimmere • Aggregater Gausdalsvegen 20 c 2626 Lillehammer Robotklippere • Motorsager

Timebestilling

• Motorsagera 40 340 340• Robotklippere

post@skog-hage.no c www.skog-hage.no

SNØFRESERE Eget Eget serviceverksted serviceverksted

ÅPNINgSTIDER Mandag til fredag

08.30-15.30

Kveldsåpent smådyr

Mandag og torsdag

18.00-20.00

åpningstider butikk

Mandag til fredag

08.30-15.30

DU FINNER OSS på STAV! Kongsvegen 1642 2635 Tretten

VETERINæRENE Gausdalsvegen Lillehammer Gausdalsvegen 2020, c2624 26 24 Lillehammer Gausdalsvegen 20 c 2626 Lillehammer Storgaten 106, Moelv www.skog-hage.no post@skog-hage.no c2390 www.skog-hage.no www.skog-hage.no

a Tlf. 40403340 340 40 340

NORD-TRETTEN VEGEN

Guro Mølmen Tor Formo Eiliv Kummen Hallstein Holen Benedicte Helljesen

KONGSVEGEN SØR-TRETTEN VEGEN

LÅGEN

TRET

RU TEN B

E6

ØYERmagasinet 17


LETTVINT: -Vi ordner handelen for deg om du vil bruke tiden på hytta til noe annet enn å gå med handlevogn, sier daglig leder Camilla Hansen (til venstre) og nettansvarlig Ingvild Cathrine Jensen. Forretningen ble modernisert og oppgradert for 23 mill. kroner tidligere i år.

cc mat lillehammer

Nå kan du handle maten på nett CC Mat er i gang med netthandel. Du kan hente varene selv, eller få dem hjemkjørt.

Tilbudet om netthandel ble lansert i midten av oktober, og tilbakemeldingene så langt er gode. Det sier daglig leder Camilla Hansen i CC Mat Lillehammer. Nå er hun spent på om mange vil handle julematen på nett.

med Hafjell. Hjemkjøring tilbys mandag til fredag, lørdag er foreløpig ikke med i ordningen. – Vi har tro på at mange, både fastboende og hyttefolk, ønsker å få varene på døra. Det er lettvint og greit, og for hyttefolk bør det være ekstra gunstig: I stedet for å måtte stoppe for å handle på vegen, kan de i ro og mak bestille det de trenger hjemmefra, også kommer vi med varene på hytta om på kvelden, sier Hansen.

Hjemkjøring Samtidig som matvareforretningen gikk på nett, ble også en hjemkjøringsordning lansert. Tilbudet retter seg mot kunder i Lillehammer, på Nordseter, i Vingrom, i Gausdal opptil Segalstad bru og i Øyer

Bestille på formiddagen Bestilles varene før kl 12, garanterer CC Mat levering samme kveld. Det er budbilfirmaet Easy2Go som står for hjemleveringen. – Ordningen er et tilbud til alle som vil spare tid, bruke tiden på noe annet enn å gå rundt

Av Anne Stokke

18 ØYERmagasinet

med handlevogna, og vi tenker at det er godt tilbud til eldre eller uføre som har problemer med å gå i butikken selv. Kunder som selv vil hente varene gjør det ved et såkalt pick up point, ved en utgang avsatt til formålet på CC Mats sørvegg. Siste tidsintervall for å hente, er kl 18-20. Kundene betaler et beløp for hjemkjøring, ut fra kjørelengde og beløp det er handlet for. Til Hafjell er satsen 149 kr. Minstebeløp for å kunne handle på nett, er satt til 300 kroner.


Egen medarbeider på nett Ingvild Cathrine Jensen er ansatt for utelukkende å betjene netthandelen. Hun leser bestillingene og plukker varene kundene har bestilt. Så om du skulle se en medarbeider mellom hyllene trekkende på en svær tralle, så er det Ingvild! – Nytt og spennende og ansvarsfullt, sier hun. Hun påser at kundene får det de har bestilt, at kvaliteten er prima og at ferskvare og kjølevare oppbevares riktig til kundene får dem levert. Kundene blir bedt om å oppgi erstatningsalternativ om den varen de ønsker, ikke er å oppdrive. Ved bestillingen kan man for eksempel også be om grønne bananer eller godt modne bananer. – Det hender jeg tar kontakt med kunden direkte for å forsikre meg om at jeg har oppfattet bestillingen riktig. Service skal være vår styrke, sier Ingvild. Hun er utdannet kokk med mange års erfaring fra storkjøkken på Color Lines ferger, og takket ja da den nyopprettede stillingen som nettansvarlig hos CC Mat dukket opp. – Ingvild er svært opptatt av matvarekvalitet og matvaresikkerhet, så vi er glad for at hun ville være med på laget, sier daglig leder. Forretningen tar 49 kroner for å plukke og pakke varer for under 1000 kroner, mens det er gratis om man handler for over 1000 kroner. Hele utvalget Vareutvalget på nett er tilsvarende det som finnes i fysisk butikk, også øl og tobakksvarer. Her kreves legitimasjon ved utlevering, for å hindre at mindreårige tar i mot. Det eneste som kundene ikke får bestilt på nett, er smågodt og nøtter. NETT: Nå kan kundene handle på nett, hente varene selv eller få dem kjørt – Det ville ta for mye tid å fylle opp posene, utvalget er jo så stort, sier hjem. Ingvild Cathrine Jensen er ansvarlig for nett-tilbudet og plukker selv Ingvild. varene som er bestilt. Alle foto: Anne Stokke Lillehammer først CC Mat på Strandtorget er den første av de tre CC Mat- forretningene rundt Mjøsa - Gjøvik og Hamar er de to andre - som er i gang med netthandel. – Vi er stolt over å være piloten i prosjektet, sier Camilla Hansen. CC mat benytter Menys plattform. Det betyr at kundene som vil handle hos CC Mat, må gå vegen om meny.no. Derfra blir man ledet videre til ccmat.no. Og det er smart å logge seg inn via Trumf-kortet. Trumf-poeng opparbeides for øvrig også ved netthandel. CC mat følger ikke Menys utvalg eller tilbudskampanjer, det er viktig å notere seg. Tilbudene i vår fysiske butikk, er også tilgjengelig på nett, sier Hansen. FØRST: CC Mat på Strandtorget er den første av de tre CC Mat-forretningene rundt Mjøsa med nettbutikk.

Sjokoladeutsalg på plass Eget sjokoladeutsalg er et nytt innslag på Strandtorget. Det er den lille sjokoladefabrikken Smelt på Gjøvik som i høst har introdusert sine varer på Strandtorget. Smelt tilbyr lys, mørk og hvit sjokolade, med ulike smakstilsetninger og «pynt». Diabetes- sjokolade finnes også. Det er brødrene Filip og Andreas Korstvedt som sammen med sin far Kjetil Korstvedt står bak Smelt, mens guttenes mor, Yunice Achieng, står bak disken på Strandtorget. – Jeg er fornøyd med salget, særlig på ettermiddagstid. Mange er nysgjerrig på utvalget vårt, sier hun. SØTT: Yunice Achieng selger sjokolade fra den lille sjokoladefabrikken Smelt på Gjøvik.

ØYERmagasinet 19


GULL-LAG: Roar Strand, Kjersti Grini, Anders Jacobsen, Hans Petter Buraas, Kristin Størmer Steira og Erling Jevne. Foto: Torgeir Ferdinand Nygård/TV2.

Erling Jevne i TV-serie Erling Jevne er en av seks tidligere idrettsprofiler som deler sine historier fra livet og karrieren på TV2. TV2 har i høst samlet seks tidligere toppidrettsutøvere på Sjusjøen for å spille inn en ny sesong av serien «Mer enn gull». De seks episodene vises i første halvdel neste år. Det melder TV-kanalen. I serien vil publikum bli bedre kjent med de seks utøverne, som vil fortelle om sine opp - og nedturer i karrieren og privatlivet. Den tidligere toppløperen og nå bonde på Jevne, er altså en av de utvalgte seks. Erling Jevne herjet i skisporet i mange år, og var blant

annet fast innslag på herrenes stafettlag. Han har ett OL-gull fra Nagano-lekene i 1998 og to VM-gull fra Thunder Bay i 1995 og Trondheim i 1997 – i tillegg til en rekke andre meritter. De fem andre seerne møter er tidligere langrennsløper Kristin Størmer Steira, nå bosatt på Lillehammer, tidligere skihopper Anders Jacobsen, tidligere landslagsspiller i håndball Kjersti Grini, Rosenborg-veteranen Roar Strand som tok 16 seriemesterskap i fotball sammen med laget og deltok i elleve Champions Leaguesluttspill og tidligere alpinist Hans Petter «Burre» Buraas.

Billedkunstner Thor-Arne Moen

Atelier Vidsyn

i Hafjell Fjellstadv. 8

www.vidsyn-kunst.com Mob.nr: 41216209 Instagram: billedkunstner_thorarnemoen 20 ØYERmagasinet


hyller øyerfjellet:

35 TURER

I VERDENS BESTE SKITERRENG Hafjell – Øyerfjellet – Nordseter – Sjusjøen

To nye bøker om Øyerfjellet er på markedet Øyværingene Erling Odden, mangeårig journalist og Bjørn Karlsen, ditto fotograf, står bak boka Øyerfjellet, ditt og mitt. Oppdragsgiver er Mosetertoppen Skiline, og boka har 14 kapitler og tar for seg temaer som jakt og fiske, næringsvirksomhet i fjellet, opplevelser /rekreasjon. Hele 158 fotografier av Karlsen er det blitt plass til. I tillegg inneholder boka bilder fra tidligere tider.

TUR: Det er mye å velge mellom for den som vil gå på tur i Øyerfjellet.

– Boka skal være som en oppdagelsesferd i 430 000 dekar, tuftet på kjærlighet til Øyerfjellet. Det er ei bok for alle som har eller har hatt et forhold til Øyefjellet, sa Odden da boka ble presentert tidligere i høst. Øyer turskiløyper står bak den andre fjellboka denne høsten. Den heter Hafjell – Øyerfjellet – Nordseter – Sjusjøen – 35 turer i verdens beste skiterreng, og er ført i pennen av Øyvind Vold. Sammen med Geir Olsen har han også tatt bildene i boka. – Boka er ment som en turguide, men på grunn av det store formatet som gir muligheter til å vise store bilder, er den også blitt en drømmeog inspirasjonsbok, sier Wold. Mer enn halvparten av boka er viet turer i området Hafjell og Øyerfjellet.

BEFARING – MÅLSØM – MONTERING

NORGES SPREKESTE MUSEUM Besøk et topp moderne og interaktivt museum som tar deg lekent med på en tidsreise fra antikken til de moderne olympiske leker. Ny utstilling fra 8. mars: «Kampen for å delta – kvinner i idretten».

ol.museum.no

Stor gardinavdeling

Foto: Camilla Damgård Design: M8

DINE VINDUER FORTJENER DET BESTE

Målsøm etter ditt ønske

Lang erfaring med rådgiving, oppmåling og montering av solskjerming og gardiner for best mulig resultat!

FAGHANDELEN I SENTRUM – NÅR KVALITET ER VIKTIG www.uldvaren.no

/uldvaren

#uldvaren_lillehammer

ØYERmagasinet 21


det skjer

før jul

Her finner du en oversikt over mange av førjuls-arrangementene i bygd og by.

22 ØYERmagasinet


24. nov: Julemarked på Stavsplassen kl.10-16 Stavsplassens venner og Øyer-Tretten historielag er arrangører. Her skaper utstillere julestemning med lokalproduserte varer. Mye skjer i og utenfor Havrebua

1.- 2. des: Julemarked på Maihaugen Et av landets største og meste populære julemarkeder med over 10 000 besøkende hvert år. Det bugner i salgsboder,mange av husene er åpne, aktiviteter for store og små, to dager til ende. Inngang: Museumsbillett.

29. nov: Julegateåpning i Lillehammer Stemningsfull og hyggelig ettermiddag i julebyen Lillehammer. Nissetog gjennom gågata og ned til julegrantenningen på Stortorget. Underholdning og nissebesøk. Møt gjerne opp med nisselue og fakkel!

2. des: Julegateåpning på Tretten kl. 16-18 Cadillac Diner åpner også i år dørene til førjulshygge første søndag i advent. Lys tennes, julegrøt og saft serveres og kanskje kommer nissen. Arrangementet er gratis!

29. nov. - 2. des: World Cup i Lillehammer: ​ For sjette gang kommer verdens beste langrennsløpere, kombinertutøvere og damehoppere for å kjempe om viktige World Cup-poeng og posisjoner under årets World Cup Nordisk på Lillehammer. Møt opp med flagg, godt humør og bli med på folkefesten i Lysgårdsbakkene og på Birkebeineren stadion. Gratis skyttelbuss fra byen, serveringstelt på arenaen, to storskjermer og store aktivitetsområder for barn.

2. des: Julemarked på Rudi gard Bugnende og frodig marked med mat og julegavetips av alle slag.

30. nov. - 2. des: Julemesse på Tabernaklet Menigheten inviterer til den årlige julemesse til inntekt for misjonsprosjektene, som den støtter i Sør-Afrika og i Kenya. Det vil bli mye sang og musikk med forskjellige aktører og salg av julebakst bl.a. Hege Skavern fra Elverum holder andakt på de forskjellige samlingene. Her er hele programmet: Fredag 30. nov. kl. 18.00: Konsert med Fåberg gospelkor Lørdag 1.des. kl. 12.00: Familiesamling m/Enter og Barnehagekoret Kaffe og vaffelsalg, salg av julebakst, loddsalg. Kl. 14.00: Juleverksted for små og store. kl. 18.00: Møte m/trekning av julelotteriet. Enkel bevertning. Søndag 2.des. kl. 11.00: Gudstjeneste der Tretten sangkor deltar. Kirkekaffe. 30. nov.- 1. des: Vandreteater på Maihaugen Det lyser i stille grender – vandreteater i tussmørket. Familiearrangement.

4. des. på Solvang skole kl.18: 2.-5 klasse viser julefortelling om fjøsnisser. Åpent for alle som vil komme i julestemning! 8. - 9. des: Julemarked på Aulestad Lørdag kl. 11-16, søndag kl. 11-15. Bjørnstjerne og Karoline Bjørnsons hjem er julepyntet. Aktiviteter for barn inne i dikterboligen. Julepynt. Det blir salgsboder i tunet med mat og julekaker fra lokale produsenter. Lørdag går nissetoget fra Follebu sentrum til Aulestad. Søndag kl. 13.30 får Aulestad besøk av sjarmerende Vingrom guttekor. De skal sette stemningen med vakker sang. Museumsbillett til besøk i dikterhjemmet og juleaktiviteter kjøpes i Dikterportalen, fri inngang til Drengestua kafé og salgsbodene. 9. des: Førjulskveld på Norsk vegmuseum Stemningsfulle førjulstimer på museet. Lys, sang og musikk, salgsboder med lokale produkter. 9. des: Familiedag med førjulsaktiviteter på Barnas Gård Hunderfossen kl. 12-15 Hils på reinsdyret Rudolf, og hjelp fjøsnissene å mate over 100 dyr på gården.

15. des: Julemarked på Hafjellrampa kl. 11-17 Julemarkedet ble arrangert for første gang i fjor, det ble en heidundrende suksess. Nå trår mange gode krefter til igjen. Mat og drikke av alle slag, julegaver, lokalt håndverk mm. Se egen sak på annen plass. 19. des. Aurvoll skole: Her samles elever, foreldre og lærere til førjulshygge. Høydepunkt: Elevene viser Aud Lundgaards julefortelling som første gang ble satt opp for 20 år siden. 20. des: Konsert i Tretten kirke kl. 20 Kom i julestemning! Stor julekonsert med Tretten sangkor, musikkforeningen og sangelever fra kulturskolen. Gratis inngang. 29. des: Romjulspop-up på Ilsetra kl. 11-16 Mat fra Øyerfjellet selger mat og tilbehør til nyttårsfeiringen. Se egen sak på annen plass. 29. og 30. des: Romjulsåpen gård på Barnas Gård Hunderfossen kl. 12-15 Hils på reinsdyret Rudolf, og hjelp fjøsnissene å mate over 100 dyr på gården. Romjula til 2. jan.: Forfatter, fjellmann og fotograf Arne J. Mortensen stiller ut fotografier i Pellesalen på Pellestova. Salgsutstilling. Se egen sak på annen plass.

Kulturskolene i Øyer og Lillehammer inviterer til felleskonsert på nyåret Det er tredje gang skolene samler seg til konsert, denne gang er samarbeidskonserten lagt til 20. februar 2019 kl. 18.30. Den foregår i amfiet på Solvang. Åpent for alle!

12. des: Konsert i Øyer kirke Sangelever fra kulturskolen har konsert i Øyer kirke.

ØYERmagasinet 23


Foto: Vegard Breie

TA BUSSEN RETT I BAKKEN

242

Kjører i perioden 15.12.2018 - 22.04.2019

Lillehammer - Hafjell

245

Daglig Lillehammer skysstasjon

10:25

11:25

13:25

Hafjell alpinsenter

09:37

10:37

11:37

13:37

Øyer sentrum

09:38 10:38 11:38 13:38

Pellestova Hotell Hafjell alpinsenter Nermo hotell Hafjell alpinsenter Øyer sentrum Hunderfossen hotell

Hafjell - Lillehammer 67

DX67

67

67

DX67 DX67

16:52 17:15 18:15

Øyer sentrum

14:15

15:45 16:15

Hafjell alpinsenter

14:18

15:48 16:18

16:40

Høgskolen i Innlandet Storhove 14:30 Lillehammer skysstasjon

16:00

16:30

Daglig

Kjøres i perioden 22.12.18-22.04.19

09:15 10:15 11:15 13:15

Høgskolen i Innlandet Storhove 09:25

242

Pellestova-Hafjell-Hunderfossen

16:52

16:55 17:08

67

17:18 18:18 17:30

18:30

67 – 18:40 18:52

D

D

20:15 22:15 20:18 20:30

22:18 22:30

14:40 16:10 16:40 17:02 17:17 17:40 18:40 19:02 20:40 22:40

D = Daglig • 67 = Lørdag og søndag • DX67 = Mandag-fredag • a = kun avstigning For komplett rutetabell se www.opplandstrafikk.no

245

10:35 I 10:55 11:00 – –

15:55 I 16:15 16:20 16:26 16:34

– 16:45 16:50 I 16:55 17:03

Hunderfossen-Hafjell-Pellestova Daglig

Kjøres i perioden 22.12.18-22.04.19

Hunderfossen hotell Øyer sentrum Hafjell alpinsenter Nermo Hotell Pellestova Hotell Hafjell alpinsenter

09:00 09:08 09:14 09:20 I 09:25

09:55 10:03 10:09 10:15 10:30 –

– – 15:25 I 15:50 –

Last ned ENTUR og sjekk rutetider, eller gå på www.opplandstrafikk.no

BAKKENS

TREPRODUKTER

Norskproduserte kvalitetsmøbler i heltre •

Vi er en allsidig bedrift på Vinstra som produserer tradisjonsmøbler i heltre etter kundens ønsker og behov. Vi produserer kjøkken, bad, garderober, gardinbrett, vogger, barnesenger, senger, profilsaging av stolper og hjørnekasser og spesialprodukter. Vi har eget overflatebehandlingsro111, hvor vi beiser, lakkerer, maler, aldringsmaler og luter. Alt ut fra hva dere ønsker etter eget fargevalg.

2640 Vinstra • Telefon: 61 29 02 88 • Wl'\rw.bakkenstreprodukter.no • e-post: bakkentp@online.no

24 ØYERmagasinet


JUL PÅ AULESTAD LØRDAG 8. OG SØNDAG 9. DESEMBER ER AULESTAD PYNTET TIL JUL

Jul på Aulestad arrangeres i samarbeid med Aulestads venner.

Foto: Bjørn Mølmen Design: M8

Åpent lørdag kl. 11–16 og søndag kl. 11–15. • Jul i Bjørnstjernes hus. • Juleaktiviteter for barn i Bjørnsons hjem. • Eventyrfortelling i Bjørnstjernes kontor. • Salgsboder i tunet med julekaker og mat fra lokale produsenter. • Åpen kafé.

En unik lokalkunnskap om folk og natur i Innlandet gjør at vi hver eneste dag leverer fremtidens bredbånd både i og utenfor sentrale strøk. Det er vi stolte av!

aulestad.no EIDSIVA

BJØRNSTJERNE BJØRNSONS HJEM

bredbånd

UTEX HYTTESERVICE ÅPNINGSTIDER / OPENING HOURS Mandag - onsdag / Monday-Wednesday Torsdag - fredag / Thursday-Friday Lørdag / Saturday

10.00 - 17.00 10.00 - 20.00 10.00 - 16.00

Her finner du smørebu, museum, et stort utvalg hardvare fra SWIX og TOKO, tekstiler fra SWIX, Ulvang og Lundhags, sykler fra Hardrocx, telt og soveposer fra Helsport, klubbtøy fra Original og Outlet butikk. Visit our waxing cabin, museum, coffee shop, a large variety of poles, ski waxes and waxing tools from SWIX and TOKO. SWIX, Ulvang and Lundhags apparel. Hardrocx bikes, tents and sleeping bags from Helsport, and our Outlet. BELIGGENHET / LOCATION Blåswixvegen 5, 2624 Lillehammer.

Vi tar hyttevasken!

Hytta di trenger en god, gammeldags rundvask i ny og ne. Kontakt oss for uforpliktende befaring og tilbud. Leier du ut hytta di sørger vi for vask og rent sengetøy.

Se mere info om våre tjenester på www.utex.no Ta kontakt for uforpliktende befaring og tilbud! Espen Uthberg tlf. 915 99 872 • E-post: info@utex.no • www.utex.no

ØYERmagasinet 25


MOTOREN I GANG: Knut Erik Jakobsen er 20 år, driver eget firma på tredje året, har investert stort og skal med tida ta over garden. Alle foto: Anne Stokke

20 år og stødig på egne bein Han er 20 år, driver eget firma på tredje året og skal etter hvert ta over garden. Knut Erik Jakobsen i Musdalen ligger ikke på latsida. Av Anne Stokke En må ikke være redd for å satse, det gjelder å våge litt, mener 20-åringen. Lei av å vente Han våget så absolutt. Da det buttet i utdanningsløpet, tok han saken i egne hender og etablerte firma med navnet Gonstad maskin og mek. Da var han bare 18. Han hadde gått to år på videregående, målet var å bli industrimekaniker. – Jeg har likt å mekke og få ting til å fungere siden jeg var guttunge, og var ikke tvil om at

26 ØYERmagasinet

det var vegen å gå for meg. Men så la det seg ikke til rette med lærlingplass. – Jeg ga opp til slutt, og tenkte at da begynner jeg heller for meg sjøl. For jeg ville komme meg i arbeid, forteller han. Nå er han 20, og godt i gang. Han har bygd en romslig produksjonshall på hele 300 kvadratmeter. Den ligger et par steinkast fra garden Gonstad der han vokste opp. I de luftige og romslige lokalene utfører han små og store verkstedoppdrag av mange slag, som sveising, dreiing, slangepressing, oljeskift og diverse andre verkstedoppdrag. På et bord ligger nye blinker til den lokale skytebanen. – Blinkene de bruker, er gått ut av produksjon, så da påtok jeg meg å lage dem. Det er

slik jeg vil at det skal være; folk må gjerne stikke inn om meg. Jeg har utstyr og redskap, og kan hjelpe til, sier Knut Erik. – I ei jordbruksbygd vil det alltid være bruk for noen som kan reparere og påta seg diverse verkstedoppgaver. Og jeg har inntrykk av at folk setter pris på at det er kommet et verksted her. Innovasjon Norge Det er ikke gratis å reise en verkstedhall på 300 kvadrat, og det er investert i mye og kostbarbart utstyr og verktøy. Han har lånt et par millioner kroner, og fikk støtte til å bygge på 500 000 kroner fra Innovasjon Norge.


ANDRE HØGDA: Fra verkstedet går ei trapp opp til en leilighet. Den brukes i dag til kontorarbeid og pauserom.

I ei jordbruksbygd vil det alltid være bruk for et verksted Knut Erik Jakobsen

DIGERT: Verkstedhallen unggutten reiste, er på hele 300 kvadrat.

– Du er kanskje blant de yngste som har søkt og fått støtte fra Innovasjon Norge? – Jeg er vel det, de var her på besøk og så gikk det nå i orden. Jeg er fornøyd, jeg, smiler han. – Du er ikke bekymret for at du har påtatt deg store forpliktelser økonomisk? – Neida, det går bra. Jeg har fullt opp å gjøre, og omsatte for rundt en million kroner i fjor i enkeltmannsforetaket mitt. Jeg har såpass mange oppdrag at jeg spekulerer på å få meg en mann. Jeg rekker til tider ikke over alt, så jeg er ikke bekymret for framtida. En regnskapsfører holder orden på papirene. Utearbeid også Det er ikke bare verkstedoppgaver Knut Erik tar på seg. Han har investert i gravemaskin, en liten fem-tonner, forklarer han. Dermed kan påta seg utendørs oppdrag som for eksempel graving og drenering og leiekjøring. Om vinteren har han brøyting og snørydding blant annet for hyttefolket

på Musdalssætra. – Det er fint å ha flere bein å stå på. – Ingen ni-til-fire-jobb? Nei, det kan bli seine kvelden før jeg er ute av arbeidsklærne. Leilighet i verkstedet Han bor på Tretten der han leier hus sammen med samboeren. Hun arbeider som helsesekretær på sykehuset på Lillehammer. Egentlig hadde han tenkt å bo i verkstedet….. For det går ei bratt og lang trapp opp fra verkstedhallen til en liten leilighet oppunder taket. Der hadde han planlagt å slå seg til. Snakk om kort veg til arbeidet! Men så kom det ei jente inn i livet hans, og hun var nok ikke spesielt begeistret for å skulle bo i en ungkarsleilighet i verksted! Så det har det blitt kontor og pauserom i leiligheten i stedet.

Skal ta over Knut Erik er altså vokst opp på Gonstad, derav firmanavnet. Han er ikke odelsgutt, men det blir likevel han som etter hvert skal ta over garden. Foreldrene driver med mjølkeku, men den framtidige driveren vil heller satse på oppforing og salg av kviger. – Jeg tror det blir den beste løsningen for meg.

ØYERmagasinet 27


RØRLEGGERTJENESTER Kontakt oss!

• baderom • toalett • dusj • armatur • beredere • tilbehør • varme

Biolog og naturfotograf

Arne J. Mortensen Turrmoen 15, 2635 Tretten 48073752 BIOLOGOS.NO Biologos7@gmail.com

Utsmykning til hus og hytte? - Leverer bilder til utsmykning, trykk og media - Print på: Papir, lerret, aluminium, glass - Alle formater, stort utvalg i rammer - Print og innramming av kundens egne bilder - Oppdragsfotografering

Vi selger og monterer

varmepumper!

Brattbakken - 2635 Tretten Tlf. 61 27 63 55 - mob. 415 60 233

28 ØYERmagasinet

Landskap, dyreliv og natur fra: Gudbrandsdalen, Rondane, Dovrefjell, Jotunheimen++ Klassisk landskapsfotografi, eksperimentell fotografi

Velkommen til Romjulsutstilling på Pellestova 2018: Åpning 2. juldag kl 14:00


- Med fokus pĂĽ gode opplevelser

GOD JUL hilsen oss

Ă˜YERmagasinet 29


• ca 2 400 hytter • ca 10 000 daglige brukere på storutfartsdager • ca 25-30 0a00 løypebrukere i høysesong ØTs brukere representerer stor kjøpekraft. Vi oppfordrer disse til å støtte og bruke våre samarbeidspartnere og bidragsytere. BLI MED PÅ LAGET! For å bidra enten som privatperson eller bedrift, her er mulighetene: Vipps: #46235 eller søk Øyer Turskiløpyer Kontonr: 1644.23.86300 www.oyerturskiloyper.no Følg oss på Facebook

Øyer Turskiløyper har denne vinteren lansert en ny turbok - turskiboka! Boken er den perfekte julegaven og et typisk ”må ha” i bokhylla på hytta. I boken blir verdens fineste skiterreng presentert med fantastiske bilder og gode beskrivelser! Betaling via Vipps nummer 540264. Utleveringsteder i alle Sport 1 butikker i Lillehammer, Sjusjøen og Hafjell, samt på Hafjell Sport/ kolonial Gaiastova og Pellestova. Pris: kr 398.-

Bruk våre sponsorer, de støtter oss

Vi bygger arkitekttegnede hytter

30 ØYERmagasinet


ØYER TURSKILØYPER

SETTER SPOR - Til glede for alle Vi ønsker alle våre brukere, sponsorer og samarbeidspartnere en riktig god jul og et godt nytt år! Øyer Turskiløyper er veldig takknemlige for å ha gode støttespillere med på spleiselaget i løypearbeidet. Vi håper at våre bidragsytere ser at økt skiturisme, på bakgrunn av våre gode skiløyper, bidrar til sterk og positiv vekst i området. Frode Fossbakken, sektorleder for kultur og fritid i kommunen, har kommet med en kommentar til arbeidet vårt: "Selv om jeg bor på Lillehammer må jeg si at det er ingenting som kan måle seg med trikkeskinnene i Øyerfjellet. Mil etter mil i variert terreng, og alltid perfekte løyper. Jeg kan ikke be om mer."

ØYER

Her er det plass til din bedriftslogo i neste utgave av Øyer magasinet.

ØYERmagasinet 31


www.gdhytte.no - skreddersydd nettavis for hyttefolket!

25.-

Halv pris!

• Nyheter • Reportasjer • Turtips • Mat • Kommunal info

pr. m n Dere d. de fø r tter 49.- ste 6 mn pr. m d nd. .

Tips GDHYTTE: Kontakt journalist Asmund Hanslien tlf. 906 85 056 eller e-post: asmund.hanslien@gd.no

– din totalleverandør av elektrotjenester! Telefon 61 22 66 99

•• www.skogvang.no

Robust arkitektur Detaljerike tegninger av hus, hytte, tilbygg m.m. Leverer komplette tegninger til byggesøknad. Nå også med visning i VR, i målestokk 1:1.

Tlf: 48229044 Henning Nysted. E-post: post@robustmobel.no

32 ØYERmagasinet


informasjon fra Øyer kommune november 2018 s. 2 Ordføreren har ordet s. 3 Nye åpningstider på biblioteket Vannmåleravlesning på SMS s. 4 Fra kulturfronten

Bakke, rådmann

fra

ne Åd

Nytt

rådmannen!

Årshjulet surrer og går, og tiden flyr. Høsten har tatt tak og vi har allerede sett de første snøfnuggene. Dette betyr budsjettjobbing for oss som har vårt daglige virke i administrasjonen. Øyer kommune kom veldig godt ut av årets statsbudsjett. Noen vil nok kalle oss budsjettvinner rent isolert fra utgiftsutfordringene vi har. ØKONOMIPLANEN Nå har jeg snart skrevet ferdig innledningen til økonomiplanen, der jeg gir en oppsummering av inntekts- og utgiftssidene i budsjettet. Rådmannens forslag innebærer en styrking av eldreomsorgen, status quo på skole, styrking av barnehagetilbudet og litt styrking på kultur. Vi får mer penger fra staten, men samtidig mister vi mange millioner på integreringstilskuddet og i tillegg må vi altså bruke mer penger på eldreomsorgen. Så alt i alt kan en si at en tar vare på et godt tjenestetilbud i kommunen. Kommunestyret vedtar det endelige budsjettet i slutten av november. SØLVSKOTTBERGET I dag ble jeg gjort kjent med at Heimta har sagt fra seg kontrakten med UDI om å etablere asylmottak på Sølvskottberget. Dette har vært en sak med stort engasjement og mye skriving i

avisene. Noe av det som skrives kjenner jeg ikke igjen, men å prøve å rette opp alle misforståelsene i en så kompleks sak tjener ikke formålet. Vårt håp er at det blir ny aktivitet i en eller annen form på Sølvskottberget. KOMMUNEDELPLAN En av våre hovedoppgaver i 2019 og 2020 er ny kommunedelplan for Øyer Sør. Dette arbeidet har trukket ut i tid, men mye ressurser ble brukt på arealplanen som nylig ble vedtatt i Kommunestyret. Øyer Sør har stor interesse og det blir sikkert mange innspill, noe som er viktig i slike planprosesser. E6-UTBYGGING I Nasjonal Transportplan ble en forlengelse av ny E6 lagt inn på slutten. Det betyr at en fortsetter utbyggingen av E6 fra Ensby til Øyer sentrum. Dette har stor betydning for oss med tanke på trafikkløsninger særlig ved Hafjell. Reguleringsarbeidet skal Nye Veier stå for, men Øyer er sjølsagt en sentral aktør i dette arbeidet. VM I ALPINT I november blir det gjort kjent hvem som blir Norges kandidat til å arrangere VM i alpint. Media ville ha det til at avgjørelse allerede var tatt til Narviks favør.

Nå ser det imidlertid ut til at dette ikke medførte riktighet. Et alpint VM er et enormt arrangement og det er vel bare OL som er større. Det er viktig med et slikt arrangement for Hafjell/ Kvitfjell, fordi vi ser at vi er under press. Flere internasjonale aktører har allerede framsnakket Narvik og lagt tilsvarende minusomtale av Hafjell/Kvitfjell som arrangementssted. Nå lakker og lir det mot jul igjen. Først og fremst ser jeg på jula som familiens tid. Utflytta unger vender hjem for en kort tid og hjemmet blir omvendt i tradisjonens tegn. Det er noe godt og trygt ved jula og den høytiden som mange kanskje hegner mest om. Det er også den tiden da vi burde vise vårt gode hjerte i solidaritetens tegn, og huske på at det er ikke alle som har det like greit og trygt. En vinter står for dør. Når snøen har lagt seg gjøres skisporene klare slik at vi kan komme oss ut i den flotte naturen Øyer har å by på. Og apropos skispor: Som sportsgal rådmann gleder jeg meg til en ny langrennssesong og Therese Johaugs comeback. JEG ØNSKER ALLE EN GOD JUL OG ET GODT NYTT ÅR!

Redaksjonsutvalg: Ådne Bakke, Frode Fossbakken og Brit Kramprud Lundgård. Brit S. Berge, sekretær.

ØYERmagasinet 33


K it

Br

prud Lundgå r d ,o ram rd

rer fø

Travle og spennende dager er det alltid om høsten. Når dette skrives er det spenning knyttet til om landet får ny statsminister og ny regjering. Spennende er også med sammenslåingen av Oppland og Hedmark, til et nytt fylke Innlandet, og de endringene som skjer innen helsetilbudet, der kommunene stadig må ivareta større og tyngre oppgaver. Lokalt er vi spente på budsjettet for 2019 og om vi får Alpin VM. Stavsmartn og TV-aksjonen Den årlige Stavsmartn og TV-aksjonen gikk av stabelen i oktober. En strålende Stavsmartn med godt vær, mye folk, god stemning og god handel. Riktig mange besøkte kommunens stand og fikk en kopp potetsuppe. Jeg vil takke alle som kom innom oss og snakket om de sakene de er opptatt av. Å skape gode møteplasser er av de tingene vi skal jobbe mer med fremover. Neste år håper jeg på enda flere gode samtaler over suppekoppen. En vellykket TV- aksjon er gjennomført, takket være alle frivillige som stiller opp som bøssebærere. Til hver og en av dere - takk for innsatsen. For første gang på mange år var det kommunen selv som hadde ansvaret for å gjennomføre TV aksjonen, der innsamla midler gikk til Kirkens Nødhjelp med tema «Mindre alene sammen». Jeg vil takke for den gode hjelpen vi fikk av Lionsklubbens medlemmer. Vi tar med oss lærdommen av årets aksjon til neste år og gjør noen forandringer som vi kommer tilbake til. Forbedringene håper vi særlig vil komme bøssebærerne til gode. Sølvskottberget Det er nå avklart at Heimta A/S ikke vil etablere særskilt bolig for asylsøkere på Sølvskottberget. Vi håper at Sølvskottberget ikke blir stående tomt og at det blir virksomhet der i fremtiden.

2

november 2018

34 ØYERmagasinet

Julehilsen fra ordføreren

Alpin VM til vårt distrikt? Mens dette skrives er det stor spenning knyttet til hvem som velges som norsk arrangørsted, for et eventuelt Alpin VM på norsk jord. Vi har levert en god søknad om å få arrangere Alpin VM og har støtte fra kommunene i store deler av den nye Innlandet fylke. Norges Skiforbund har en evalueringsgruppe som gjennomgår søknadene fra de to kandidatene. Mandag 12. november legger evalueringsgruppen frem

sitt forslag, og den 19. november behandler styret i Skiforbundet saken. Skitinget vil senere avgjøre om det skal søkes internasjonalt. Snø La oss håpe at snøen drysser over oss i rikelige mengder denne vinteren. Vår søknad om Alpin VM fremhever at Innlandet har snø, der klimaendringene fører til at snø blir mangelvare andre steder. Snø og vinter er ettertraktet hos de som ikke har det. Altså har vi noe som i fremtida blir enda mer etterspurt. La oss alle glede oss over vinteren og snøen som vi pleier å få i rikelige mengder. Snøen er en forutsetning for god drift av alpinanlegget i Hafjell og mange kilometer med langrennsløyper i Øyerfjellet.

Gudbrandsdalstinget Merkevaren Gudbrandsdalen har en god klang langt utover vårt område. I begynnelsen av november skal vi følge opp den felles viljeserklæringen om videre samarbeid mellom kommunene i Gudbrandsdalen og Lillehammer på Gudbrandsdalstinget. Samlingen vil munne ut i flere felles uttalelser på de politiske områdene vi er opptatt av. Disse omfatter blant annet E6 utbyggingen gjennom Gudbrandsdalen,

flom og flomberedskap, endringer i helsetilbudet – mellom sykehus og kommunene, rovdyrforvaltningen, politireformen og endringene som skjer i offentlig forvaltning med en fylkesmann for Innlandet og en ny fylkeskommune der Oppland og Hedmark slås sammen. Innlandet Etter at Oppland og Hedmark fylkeskommuner sa nei til sammenslåing, og Stortinget opprettholdt sitt vedtak, har det vært jobbet med å stable den nye Innlandet fylkeskommune på beina. Arbeidet går fremover og nye avgjørelser kommer på plass etter hvert. Det blir spennende å følge utviklingen i regionreformen og se om dette vil skape den regionale kraften som etterspørres i det offentlige.

Snart er det jul Vi nærmer oss det som for meg er den koseligste tiden på hele året - advent og jul. Jeg gleder meg til jul, og er opptatt av at vi har og viderefører tradisjoner i forbindelse med jula. Tradisjonene varierer fra sted til sted i landet og fra familie til familie. Det som er fint er at alle tradisjoner er like verdifulle og de kan tilpasses og utvikles. Mange unge er opptatt av å lære mer om julens tradisjoner som er en viktig del av kulturarven vår. En arv vi må ta vare på, la oss inspirere av og bringe videre til nye generasjoner. Tradisjonsmat kan også kalles ”det folkelige norske kjøkken”, noe alle har et ansvar for å bevare og videreføre. I vår familie har vi endret tradisjonene etter som tiden har gått og nye generasjoner har kommet til. Våre voksne barn har skapt sine egne tradisjoner da de etablerte seg og fikk egne barn. Så nå bytter vi på og feirer julekvelden annen hver gang sammen våre barn og barnebarn. Men selv om tradisjoner endres er det noe vi holder fast ved. Det er slik som at det skal bakes kaker, lefser og flatbrød, lages sylte og brygges øl. Også skal det vaskes og pyntes til jul.

Jeg ønsker alle en god julefeiring! Brit Kramprud Lundgård Ordfører


Vannmåleravlesning på SMS

Av Tordis Trønnes Alle som har vannmålere i Øyer kommune, skal lese av disse en gang pr. år. I begynnelsen av desember sender Øyer kommune ut en SMS for vannmåleravlesning. Vi henstiller alle abonnenter som mottar SMS til å svare på meldingen med riktig målerstand innen en frist på 3 dager. De som ikke har anledning til å svare på meldingen innen fristen, vil få en påminnelse en uke senere. Dersom abonnenten fortsatt ikke sender inn målerstanden, får man tilsendt papiravlesningskort pr. post i uke 51/52. Dette gjelder også for privatpersoner, firmaer eller borettslag som er registrert med ønske om papiravlesningskort. Vi håper at SMS-løsningen gjør det enklere for folk å lese av vannmåleren. Man trenger kun å svare på meldingen med målerstanden, så er jobben gjort for i år. Øyer kommune har omlag 800 vannmålere i kommunen. 80 % av disse vil vi nå med SMS-tjenesten, som nå tas i bruk for andre året på rad.

Abonnentenes mobilnummer hentes fra Difi kontaktregister, 1881.no eller folkeregisteret. De vi ikke når på SMS, får avlesningskort pr. post som tidligere. Disse kan svare med målerstand på web, på nettstedet

www.leseav.no eller sende inn svarslippen.

Dersom dere har spørsmål kan dere ta kontakt med Tordis Trønnes på tlf. 61 26 81 11 eller sende e-post til: tordis.tronnes@oyer.kommune.no

Nye åpningstider på Øyer bibliotek • MANDAG ............ 12.00 - 17.00 • TIRSDAG ............. 12.00 - 17.00 • ONSDAG ............. 12.00 - 19.00 • FREDAG .............. 10.00 - 16.00

3

november 2018

ØYERmagasinet 35


Fra kulturfronten 4

november 2018

Vi fortsetter med å informere om ulik kulturaktivitet i Hærdera. Lag og foreninger oppfordres til å komme med innspill til spalten om det er ting dere ønsker å dele med flere.

MØLLESTEINEN Historien om Møllesteinen i Moksa Møllesteinen i Moksa ble satt opp i forbindelse med opprydningen i Moksaparken etter flommen i 1995, og etableringen av kunstparken. Høsten 2015 veltet elva steinen av sokkelen, eller sokkelen sviktet (litt uklart hva som skjedde). På grunn av restriksjoner på graveaktivitet i elva mellom 15.9. og 15.4. har det dessverre tatt lang tid å få den på plass. Først måtte vi finne ut hva som var igjen av fundamentet. Så måtte vi finne en ny løsning på fundamentering, og gjennomføre denne. Vi har kontaktet kunster og andre som var med på monteringen i 1995, og endte opp med å bruke Gudbrandsdal brønnboring til å banke ned et seks meter langt rør i elvebunnen, og støpt feste til steinen i det. Det håper vi skal holde i mange år. Det er riktig fint å ha Møllesteinen på plass igjen, slik at en av kommunens merkevarer på nytt er synlig.

36 ØYERmagasinet

Organisasjonsendringer Øyer kommune Fra 1.1.19 trer ny organisering i Øyer kommune i kraft. I den forbindelse går undertegnede over i annen stilling i kommunen, og oppfølging av kulturområdet tas over av friske hender. Det vil være Eli Eriksrud som blir øverste leder for den nye enheten Kultur og service, og det vil ansettes en ny person som følger opp kulturkontorets oppgaver. Fra 1.1.19 er også Hilde Odden Rom fast ansatt som aktivitetskoordinator. Endringene vil få liten innvirkning på hvordan tjenester til kommunens innbyggere leveres. Jeg vil benytte anledningen nå til å takke for meg som kultursjef, og ser fram til å tjene kommunen på andre områder.

Frode Fossbakken, kultursjef Tlf. 412 10 505 frode.fossbakken@oyer.kommune.no


Fjellbutikk i romjula Mat fra Øyerfjellet dukker opp med en liten fjellbutikk på Ilsetra 29. desember. Den som vil bytte ut kalkunen med delikatesser fra lokale produsenter, må gripe sjansen den dagen. Og bare den dagen, fredag før nyttårsaften. For utsalget forsvinner like raskt som det kommer. – Vi har bestemt oss for å poppe opp med en liten fjellbutikk med kjøttprodukter, poteter, brød kanskje, tilbehør til bordet av forskjellig slag. Kort sagt: Vi kan bidra til nyttårsfeiring med kortreist mat, sier Windy Kester i Mat fra Øyerfjellet.

FAKTA MAT FRA ØYERFJELLET FJELLBUTIKK • Ilsetra hotell • Hundersætervegen 775 • Mat fra Øyerfjellets pop-up-utsalg • 29. desember kl. 11 - 16

ØYERmagasinet 37


TA LODD: Plakaten er skrevet av folk som ennå holder seg med pen håndskrift. TOMBOLA: Ane Nustad (23) er en av få unge kvinner i Sanitetsforeningen. Veteranene Asbjørg Vedum (til venstre) og Liv Jakobsen er glad for at yngre krefter melder seg. Alle foto: Anne Stokke

heisann! Nytt fjes bak tombolaen Uten tombola dårlig martnsstemning! I år tittet et ungt fjes opp i luka ved siden av seniorene: Ane Nustad på 23 år. Av Anne Stokke – Vi er så glad for at hun ville hjelpe oss på martn. For vi trenger påfyll av yngre krefter, sier Asbjørg Vedum og Liv Jakobsen. Alltid på plass «Alle» kjenner de to damene som alltid er å finne der saniteten er på plass. Hver høst dukker damene opp bak den røde tombola-trommelen i bua nede ved Fonstadbygningen. I taket henger gevinstene, strikket, heklet, tovet, brodert og sydd av flittige sanitetskvinner. – Jeg har passert 80, så det er på tide å få inn yngre krefter, smiler Asbjørg Vedum. Men rekruttering er en øm tå. Det er ikke enkelt å få yngre kvinner inn i sanitetsarbeidet. Tretlingene strever som mange andre lag og foreninger med å få ungdom og unge voksne inn i arbeidet. Det grånes blant sanitetskvinnene.

Meningsfullt – Men jeg vil prøve, kvitrer Ane Nustad. Et blidt ansikt titter fram under en blå lue og rosa og blond lugg: -Det er fint å kunne gjøre en liten innsats lokalt. Viktig er det også å engasjere seg i frivillig arbeid. Det synes nå jeg, smiler 23-åringen, og bryr seg fint lite om at de andre i foreningen er både 50 og 60 år eldre enn henne. – Jeg trives, det er fint at generasjonene kan gjøre noe sammen. Hun er nær sagt født og oppvokst i saniteten. Både bestemor Grethe Holst og mor Bente Holst har begge vært aktive sanitetskvinner gjennom mange år. Så Ane vet hva sanitetsarbeid går ut på. – Det er stas å kunne bli tredje generasjon sanitetskvinne. Jeg melder meg kanskje inn. – Hva vil du si til jevnaldrende om det å være med i saniteten? – Levende bygder er avhengig av at alle bidrar, hver på sin måte. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt, er det noe som heter. Gjennom saniteten blir en kjent med mange og med flere miljøer, foreningen forsøker jo å være der barn og voksne ferdes, enten det er på skolen eller på martn. Det samles

inn penger som kommer andre til gode i lokalmiljøet. Veldedig arbeid er meningsfylt! Bjørnson skrev at «de gode gjerninger redder verden». Det er en fin rettesnor, sier Ane og snurrer den velbrukte trommelen. Fast årsprogram De rundt 35 sanitetskvinnene på Tretten følger et fast program hvert år med sanitetsuka i uke 39, salg av fastelavnsris, deltakelse på Stavsmartn og på julemarkedet samme sted som høydepunkter. De står for kirkekaffen på Eldres søndag, og de har opprettholdt skikken med å gi hver nyfødt baby i bygda et badehåndkle med sanitetens logo på. De samles til møte en gang i måneden. Martnsbasaren er en god inntektskilde, i fjor ga den 25 000 kroner i foreningskassa.

Det er stas å kunne bli tredje generasjon sanitetskvinne! Ane Nustad (23)

38 ØYERmagasinet


TILBAKE: Heidi Høglien var tilbake på kjente trakter som medhjelper for Vågå landhandleri.

ÅRBOK: Ena Kristin Brekke (til venstre) og Eldbjørg Gillebo var på plass med årboka fra historielaget. TETT I TETT: Publikum strømmet til Stav. Da søndagen var over, kunne arrangørene notere publikumsrekord.

rekord-martn på stav 20 000 besøkende var innom portene på årets Stavsmartn. Det er ny rekord. Den gamle rekorden var på 18 000. Både lørdag og søndag er gode dager for arrangører og alle dem som har varer å selge. Lørdagsbesøket denne gangen var på mellom 10 000 og 12 000, og det er ny dagsrekord, opplyser daglig leder Svein Austlid. Søndag var ca. 5 000 besøkende innom portene, også det er rekord for søndagsbesøket. Regnskapet er i skrivende stund ikke ferdig,

men Austlid rapporterer at pila viser riktig retning. – God stemning blant gjester og utstillere, mange solgte tomt. Det gjelder særlig dem som hadde mat å by fram. Noen av dem kom til Stav med flere varer enn i fjor, men opplevde likevel å selge unna alt. Vi ser at mat, både kjøtt og fisk, bakverk og hemgjorte delikatesser er publikumsfavoritter. Martnsopptogene, lørdagens hesteopptog og søndagens traktoroppvisning samlet mange, både deltakere og publikum. Folk

stod tett i tett langs vegen da opptogene passerte – en fin tradisjon, sier Austlid. – Stor takk til alle bidragsytere, en særlig takk til lag, foreninger og enkeltpersoner i bygda som år etter år stiller opp for Stavsmartn, sier han.

ØYERmagasinet 39


Teaterlaget setter opp farse Trygdesvindel er temaet i farsen som vises på nyåret. Av Anne Stokke Stykket med tittelen Rett i lomma, som mange kanskje har sett på Chateau Neuf i Oslo eller på NRK, med Nils Vogt og Sven Nordin i hovedrollene, handler om Erik Bruun som melker trygdesystemet ved å dikte opp masse leieboere med den ene trygdeberettigede skavanken verre enn den andre. I februar kommer den elleville farsen i lokal utforming, oppført av teaterlaget på Samfunnshuset på Tretten. MORO: Marianne Haug Rinheim – Vi er godt i gang med prøvene, dette er artig stoff å jobbe med, og Adrian Mageli Kronborg sier Marianne Haug Rinheim i teatergjengen. gleder seg til å vise stykket. (Arkivfoto) Hovedrollene spilles av Adrian Kronborg, Anette Svegården og Martin Simengård. Stykket er skrevet av Michael Cooney. Noter datoene 15. og 16. februar 2019 om du vil få med deg forestillingen.

Vi ønsker alle våre kunder og forretningsforbindelser

God jul og Godt Nytt år! www.gjermundshaug.no firma@gjermundshaug.no

40 ØYERmagasinet


BLÅNES HÅ-HYTTE, SKJEGGLAUS

– Få naturen tett innpå! Romslige hytter med store vinduer. Blåne hytter gir deg valgmuligheter, og tilpasses din hyttedrøm. Våre modeller leveres i mange størrelser, og gir deg et godt utgangspunkt for å sette drømmen ut i livet, med interiør, farger og stil.

Se våre visningshytter på Skeikampen og Strandtorget.

Våre selgere befinner seg ofte i nærområdet – kontakt oss for egen visning. Gå gjerne inn på blåne.no for mer inspirasjon.

TLF. 970 96 000 | POST@BLANEHYTTER.NO | BLÅNE.NO

igt.no

BLÅNES HYTTEMODELL LUFTIG 1

ØYERmagasinet 41


25 år siden 1994:

"En OL fest med venner" Hvem husker ikke sangen med teksten: « ... en OL fest med venner i Lillehammer by» Til vinteren er det 25 år siden den sangen runget over Lillehammer. Og et så viktig jubileum skal selvfølgelig markeres, slik seg hør og bør. Av Stein B. Olsen Lørdag 16. februar blir det igjen en anledning til å ta på seg finstasen fra 1994, henge på seg akkrediteringen og ta turen til Stågata på Lillehammer. Her blir det rikelig anledning til både å mimre og ikke minst lære noe. 25 år er mange år, og de som jobber med jubileet vet at veldig mange ikke engang var født da Lillehammer var verdens navle i februardagene i 1994. Det blir med andre ord også muligheter for litt kortreist historie, Lillehammers egen OL- historie. Målsettingen er selvfølgelig å gjenskape atmosfæren fra disse vinterdagene for 25 år siden. Men det skal også peke framover

42 ØYERmagasinet

og presentere hva regionen står for i dag og noen av morgendagens stjerner. Wenche Haug Almestrand leder det som skal bli en folkefest i Lillehammer sentrum. – Her blir det masse aktiviteter for stor og små. Vi kommer til å ha en egen scene i enden av Storgata, hvor det blir underholdning. Gjennom hele Storgata vil det skje noe, det blir opptog og selvfølgelig blir det auksjon av T-skjorte slik det var i 1994, forteller Almestrand. Vi håper å gjenskape noen av de fantastiske aktivitetene fra Ungdoms-OL 2016 også. – Hva med alle de som ikke var født i 1994? – De skal selvfølgelig være en del av markeringen, og vi er så heldig i denne byen at vi har en egen storskjerm midt i byen. På den vil det rulle OL-filmer hele tiden. – Hvor viktig er en slik markering? – Den er veldig viktig. OL i 1994 var det stolteste øyeblikket i byens historie. Vi ønsker å framstå som OL-by 365 dager i året. Vi har et arbeid i gang med tanke på en ny

OL-søknad, også derfor er det viktig å markere det som skjedde for 25 år siden. Og ikke minst handler det om å skape liv og røre, og ha det gøy sammen, sier Wenche Haug Almestrand. Øivind Pedersen er prosjektleder for Lillehammer kommune og kan fortelle at det er et bredt samarbeid rundt markeringen, mange gode krefter fra organisasjoner, næringsliv og institusjoner i regionen, fylkeskommune og kommuner bidrar. NRK, Norges idrettsforbund og IOC er med på laget. Norges Olympiske museum lager en utstilling fra OL og Paralympics 1994 og det planlegges et fagseminar torsdag 15. februar. Det hele avsluttes med «olympisk» Fakkelpris-show i Håkons Hall på lørdag kveld og feststemning på byens utesteder. Mer detaljer om programmet blir kunngjort etter hvert som jubileet nærmer seg.


HAFJELL

Velkommen til en hyggelig julehandel!

RAMPA

T•T• BELYSNING

Tlf: 61 27 68 00 • 905 02 294

Hafjellrampa • 2636 Øyer • ttbelysning@bbnett.no

EMOS

FRISØR • INTERIØR • KAFFE TLF 970 96 612 HAFJELLRAMPA • ØYER

Bygget på tradisjon, for vår tid

Velkommen til en hyggelig handel levehytter.no

www.levehytter.no

Økt komfort og lavere fyringsutgifter med CTC varmepumper

Velkommen til en trivelig julehandel hos oss på Hafjellrampa!

IS AT

BEFAR

I

NG

GR

pumpe En varme reduserer iftene fyringsutg il 80% med oppt

Ta kontakt for gratis befaring.

igt.no

AK

TO R DNIN G

V

Medby står ansvarlig for all prosjektering, inkl. boring.

952 32 000 – Rørlegger når du trenger

det !

Gausdal • Lillehammer • Øyer • Otta

ØYERmagasinet 43


SAMLET: Mat fra Øyerfjellet har gavepakker.

DUFT: Frisøren på Rampa, Toril Stenberg Øien, kommer med duftende gavetips. Alle foto: Anne Stokke.

JUL: Inger-Lise og Odd Arne Høier Steinfinsbø kommer med pynteting i tre.

Julemarked på hafjellrampa

15. desember er det det klart for historiens andre julemarked på Hafjellrampa. I år med flere deltakere enn i fjor! Markedet, som foregår kl. 11-17, er et tilbud til alle fastboende og hyttefolk. Det blir salgsboder, servering av ymse slag, hesteridning og kulturinnslag, for å nevne noe. Mat fra Øyerfjellet stiller med sine produkter, gavepakker og bringebærtoddy. Rampa kulturverksted - med mange aktører - er varmestua med servering av kaffe og kaker. Her blir det også salg av malerier, foto og husflidsprodukter. Ihlhaugen bakeri i Øyer fyrer i ovnen, og baker to slags brød og julekake, mens damene i Suppelure stiller med sunne

44 ØYERmagasinet

og varmende supper passende for en hektisk førjulstid. Anne Marie Sveipe tilbyr marmelade, kaker og kanskje sveler også, mens Roger Lien kommer med flatbrød. Han stiller også med treskjæringsprodukter. Toril Stenberg Øien, som driver Emos frisør på Rampa, har med seg duftende julegaver til pynt og pleie. Salgsbod har også Leah Dybwad-Vollbakken i Lykkefabrikken. Herfra kommer husflid- og tekstilpodukter. Fra Nina/Lottes kreative verden kommer skilt, kasser og annet håndverk. Marianne Stensgård har lovet å komme med hjemmelaget julepynt av ymse slag, mens Inger-Lise Høier Steinfinsbø og Odd Arne

Høier Steinfinsbø i Viken Sag Hafjell tilbyr diverse treprodukter og håndverk. Leve Hytter har også takket ja til å stille på markedet. I tillegg kommer Therese Carlson Sellevold som tilbyr ungene en tur på hesteryggen.


ULL

til hele familien

ment.no

SNØRYDDING Vi rydder snø på tak, gangvei og terrasser. Ring og bestill!

Storgata 91, 2609 Lillehammer Tlf: 94160449 facebook.com/safalillehammer Nettside: www.safa.no

Øyer Gjenvinningsstasjon Bruk avfallsløsningen din til ditt daglige husholdningsavfall! Alle andre avfallstyper som møbler, hvitevarer, byggavfall og farlig avfall skal leveres til gjenvinningsstasjonen.

Knakende Goʹ

Julegavetips Gavekort på massasje kjøpes på mail) (kan - gi et gavekort til

- juleg noen du eraven glad i! alle blir glad for!

Knakende Go’

Kongsvegen 320 (gamle lensmanns akende Go kontoret), Tingber g.

Klinikken har siste 2636 Øyer åpningsdag Tlf. 46Tlf 76 46 8676 0086 00 før jul den po st@ post@knakendego.no knakendego.no 21. des. www. www.knakendego.no knakendego.no

Ønsker alle en fredfull og koselig førjulstid!

Tlf. 476 03 681 Tlf.476 47603 03 681 681 www.hafjellhytteformidling.no www.hafjellhytteformidling.no Tlf. www.hafjellhytteformidling.no

TAKK FOR AT DU KILDESORTERER! For åpningstider se www.glor.no

Hytter Hytter til til alle alle anledninger. anledninger. Sjekk vår30 web side catering. Låven storhytte med Låven storhytte med 30 senger senger og og catering. med over 60 private hytter/leiligheter til leie Konferanser, Konferanser, møter møter eller eller noen noen dager dager på på ski ski i Hafjell området. med gode venner. med gode venner.

GOD JUL Tlf: 61 27 05 60/902 83 989 www.glor.no

ØYERmagasinet 45


En arena for utvikling av ”næringslivet i Øyer kommune

Styret Erik Fostervoll, leder erik.fostervoll@scandichotels.com

Vinteren står for døra

I skrivende stund i midten av november er det fortsatt bart, en uvanlig mild november, men vinteren og snøen kommer også i år, det er helt sikkert. Det investeres hele tiden i Øyer i forhold til reiseliv og fritidsboligmarkedet. Både på Musdalsseter og i Hafjell, Lisetra og Moseterområdet bygges det kontinuerlig, samt at løypetilbudet og -kvaliteten utvikler seg samtidig. Med den nye heisen Hafjell 360 styrkes også alpintilbudet i vinter.

Bedre interntransporttilbud i Hafjell

Et godt interntransporttilbud er viktig for å utvikle en destinasjon. Det er derfor en glede at næringslivet i Øyer, Opplandstrafikk og Øyer kommune går sammen om å utvikle dette.

Vinteren

2018/2019 økes derfor avgangene fra hotellene til Hafjell Alpinsenter fra en til to om morgenen og

46 ØYERmagasinet

tilsvarende på ettermiddagen. I tillegg vil en av avgangene morgen og kveld gå helt opp til Pellestova. Da slipper man å kjøre bil opp for å spenne på seg langrennsskiene. Dette vil ikke bare komme turistene til gode, men også innbyggerne og hytteeierne.

Du finner oss på onr.no og på Facebook.

Camilla Reinemo Fjellvang

Og snart er det vinter og snø!

Frank Rishaug

Julgateåpning i Øyer

Erik Fostervoll Leder Øyer Næringsråd

Søndag den 2. desember er det tradisjonen tro julegateåpning i Øyer sentrum. Det er som vanlig hotellene i sentrum som står bak, og vi regner med at snøen, folket og stemningen kommer også i år.

Er du interessert i næringsutvikling?

Næringslivet i Øyer har hele tiden bruk for personer og bedrifter som vil bidra.Vi forsøker å koble bedrifter, miljøer og personer som kan ha nytte av hverandre, enten i et samarbeid, styresammenheng, mentoring eller lignende. Enten du er medlem av ØNR (som alle kan bli) eller ikke,er vi svært interessert i mennesker som vil engasjere seg.

Med ønske om en riktig god jul!

Eistein Raabe Hegge

Jan Bjørke

www.onr.no


Stuttreiste

Hafjell Hotell Gjestegarden i Øyer

Julebord 23.11, 24.11, 01.12 og 08.12.

Familiejulebord søndag 25.11, 02.12 og 09.12. Kl 14.00 - 18.00

JULETRE

t oduser Egenpr elgran fjelled lig gran og van ale fra lok enter! produs

Ønsker du julebord med overnatting? Ta kontakt på post@hafjellhotel.com

Easyfiks juletrefot og flotte kornband Velkommen til juletresalg i Gausdal og vårt utsalgssted v/Segalstadlåven (v/Circle K) Seg.Bru Tirsdag 11. - lørdag 22. desember ÅPeNT HVer dag Kl. 10 - 17.

For bordreservasjon ring 61 28 55 50 eller post@hafjellhotel.com

RING OG BESTILL - VI LEVERER PÅ DØRA! Kontakt juletresjef Ola Fyksen • Tlf. 900 52 815

www.hafjellbygg.no Tlf. 906 00 436

ØYERmagasinet 47


ØVER: Både kostymer og sminke var på plass da kulturskolelevene viste kommunestyrepolitikerne en smakebit av forestillingen før jul. Foto: Privat

31 med i ungdomsmusikalen Forberedelsene til vårens premiere er i full gang i kulturskolen.

plass, så vi er godt i gang. Og det kommer til å gå fort mot april og premiere.

Av Anne Stokke

En litt spesiell familie The Addams Family er opprinnelig en TV-serie som gikk på den amerikanske kanalen ABC fra 1964 til 1966. Senere er den omarbeidet til musikal. Den er skrevet av Marshall Brickman og Eric Elice, med musikk av Andrew Lippa. Teksten er oversatt til norsk av Anne Brith Sandsnes. Marianne Rinheim så forestillingen i Nannestad i fjor, og ble begeistret. Familien Addams bor i et viktoriansk herskapshus, og setter stor pris på det som de fleste andre mennesker synes er ubehagelig, mørkt og småskummelt. Blant annet er de gode venner med døde slektninger og spøkelser. Familien består av pappa Gomes, hans kone Morticia, onkel Fester, bestemor og barn, hovmester og den spaserende hånden Thing. Det er en svart komedie, med mye fengende musikk og dans, og handlingen er artig til tross for det mørke bakteppet.

31 elever er i sving for å få musikalen Addams family opp og stå til premieredatoen 5. april. Det er de eldste elevene som har fått mulighetene til å være med i kulturskolens største løft noensinne. Alt må stemme – Det er god stemning, øvinger pågår, det er mye som skal på plass. En stab på 31 elever må til for at kabalen skal gå. I tillegg til dem som skal bekle roller på scenen, trengs det en stab med solide folk utenfor og bak scenen, til teknikk, lys, kostymer og andre oppgaver. Alle jobber godt, sier kulturskolerektor Jon Arne Johansen. Musikken, som naturligvis er en viktig del av en musikal, ivaretas av lærere ved kulturskolen. – Musikken er nok det mest utfordrende, og jeg er glad vi kan lene oss på en stab full av dyktige musikere, sier Johansen. Også elever er med i orkesteret. Entusiasme Forberedelsene tok til så snart skolen var i gang i høst, med kick-off for alle involverte første helg i september. Siden da har innstrueringen pågått for fullt under ledelse av Marianne Haug Rinheim og Inger Grini Skagsoset. – Det er stor entusiasme i alle ledd. Dette er moro, sier Marianne Haug Rinheim. – Ekstra stas var det å få vist noen smakebiter for de folkevalgte i et kommunestyremøte i oktober. Både kostymer og sminke var på

48 ØYERmagasinet

Økonomisk løft Kulturskolen har kjøpt rettighetene til den norske versjonen av musikalen. Det er et stort økonomisk løft for en lokal kulturskole å sette opp en musikal. Kulturskolerektor håper på ekstern bistand, på sponsorstøtte. – Vi har godt håp om å komme i mål med dette, uten at jeg kan gå i detaljer nå. Jeg har lyst til å understreke at vi i Øyer kulturskole ikke har gått i gang med musikalarbeidet bare for vår egen skyld. Vi har lyst til å vise at Øyer-miljøet har talenter, muligheter og

gjennomføringsevne til å dra i land et så omfattende arbeid på kultursektoren, sier Jon Arne Johansen. Forbilde i norddalen Så vidt vites er det ikke andre kommunale kulturskoler i området som har tatt et lignende løft. – Men vi har jo kikket i retning Otta og norddalskommunenes mangeårige ungdomsmusikalprosjekt, og vært imponert over alt de har fått til. De kan jo være et forbilde for flere som kan ha lyst til å «hoppe i det» Nå gjør vi det, på vår måte, sier rektor.

FAKTA • Øyer kulturskole viser musi- kalen The Addams Family • Opprinnelig en amerikansk TV-serie som ble vist på 60-tallet. Senere omarbeidet til musikal • Kulturskolen har kjøpt rettig- hetene til å vise den norske versjonen • Kulturskolens største løft noen sinne • Musikalen vises i amfiet på Solvang skole • Premiere 5. april 2019. Vises også 6. og 7. april Musikalsatsningen er også kulturskolens største økonomiske løft hittil, og arbeidet med å skaffe sponsorinntekter pågår. Elever viste for øvrig en smakebit fra forestillingen ved kommunestyrets møte i begynnelsen av november.


FOTO: Arne J Mortensen er født og oppvokst på Tretten der han og familien også er bosatt. Fotografert har han gjort helt siden han var guttunge. Foto: Anne Stokke

Stiller ut på Pellestova Fjellmannen, forfatteren og naturfotografen Arne J. Mortensen stiller ut fotografier på Pellestova i romjula. Av Anne Stokke – Jeg tar bilder av det jeg kan best, smiler han lunt. Et langt arbeidsliv i fjellforvaltningen har gitt ham et hav av muligheter til å forevige nettopp det: Fjell, vidde, rein, svære villreinflokker i et kav av snø og fokk og i roligere lende. Villrein i sitt eget miljø. Moskus også.

FAKTA ARNE J. MORTENSEN • Stiller ut naturfotografier • Salgsutstilling • I romjula til 2. nyttårsdag Se www.biologs.no for bilder og flere opplysninger om fotografen

Livet i fjellet Han kjenner antakelig Dovrefjell som sin egen bukselomme. Han har dokumentert fjellet og livet i fjellet i mange år. Han fikk sitt første kamera i 1974, og kjøpte sitt første året etter. Nikon har vært fast følgesvenn siden. – Jeg har fanget frosne øyeblikk i over 40 år, sier han. – Om noen av mine frosne øyeblikk kan berøre noen eller kommuniserer noe av betydning, blir jeg glad. Blir noen provosert, bli jeg også fornøyd. For dagens miljøutfordringer er likegyldighet den største trusselen. Det har blitt mer og mer fotografering de seinere år, og det er ingen utstillingsdebutant som ankommer Pellestova i romjula. Han har hatt tre større utstillinger: Lesja bygdetun i 2015, Norsk fjellsenter i Lom i 2016 og Pellestova i vinterferien i år. Nå kommer han tilbake til Pellestova med et femtitalls bilder.

• Tømrerarbeid • Forskalingsarbeid/støpearbeider • Rehabilitering • Nybygg • Tilbygg

• Skifting av dører/vindu • Servicetjenester • Vaktmestertjenester • Småarbeid • Reperasjoner

Ta kontakt for en uforpliktende befaring. Kjørkjebakken 1, 2635 Tretten. hans@trettenbyggservice.no • geir@trettenbyggservice.no Org.nr. NO 918 311 610 MVA

ØYERmagasinet 49


Ment DESIGNSUKSESS FRA FÅBERG

50 ØYERmagasinet


Ment er et stykke norsk designsuksess. Porselensfabrikken på Fåberg har på få år fått fotfeste i norske og utenlandske designmiljøer. Av Anne Stokke Da lokalene som hadde huset Norges eldste skifabrikk, Rustad skifabrikk, skulle selges, slo søstrene Ingvild og Kjersti Hemma til. Året var 2012, og plutselig var de i gang. De har bakgrunn fra produktdesign, blomsterdekorasjon, stylistfag og betydelig markeds- og bransjekunnskap. Porselen på norsk Her i det tidligere industrimiljøet på Fåberg, ved Lågens bredd, og noen saftige steinkast fra E6 har de skapt et lite eventyr i porselen og keramikk. Fargeskalaen i produktene er som et speilbilde av det frodige gudbrandsdalslandskapet utenfor vinduene. I dag teller de 10 ansatte med smått og stort. All produksjon foregår på Fåberg. – Vi vil ha kontroll selv for å kunne følge produktet fra A til Å, forteller Sidsel Hemma. Porselenet er gjennomfarget, skulle uhellet være ut og koppen eller kannen få en skår, blir det ikke et hvitt sår i porselenet.

SUKSESS: Sidsel Hemma, en av to søstre bak Ment-suksessen, ønsker velkommen til julehandel og en kaffekopp i lokalene på Fåberg. Foto: Anne Stokke

Historiefortellere Håndverk tar tid. På Fåberg tar det fire dager å lage en porselenskopp fra støp via brenning til tidkrevende håndpuss. Først da kan varen pakkes og sendes. Ment-gründerne er opptatt av å fortelle en historie, om håndverk, presisjon, skaperglede, produksjon, hva ting er. Om bærekraft. – Vi lever jo i et konsum-samfunn, vi bruker og forbruker i høyt tempo. Vi kan kjøpe og anskaffe oss alt vi vil, nær sagt hele tiden. Men det å virkelig ønske seg noe, spare på og spare til, har vi fjernet oss fra. Vi ønsker at våre produkter kan være noe å ønske seg og samle. Ment har åpnet verksted og produksjonslokaler for at publikum kan få et innblikk i den tidkrevende prosessen. Åpent hus De romslige og lyse lokalene rommer et stort showroom og en liten kafe. Over alt er små og store tablåer, hyller og skap, bord og benker, som bidrar til et lunt miljø. Her vil Ment samle publikum til kvelder for inspirasjon og temakvelder. Før jul blir det kurs i binding av julekranser og produsentene bak Mat fra Øyerfjellet har vært på besøk med sine kortreiste varer. – Vi har så gode lokaler at vi gjerne vil utnytte den til fulle, og vil folk samles til temakvelder eller kurs, legger vi til rette for det. Vi håper å kunne gjøre mer av dette framover. Ment tar mot grupper, skoleklasser og andre, som ønsker omvisning og innføring i moderne, norsk porselensproduksjon. Tre og porselen neste Nå vil Ment kombinere porselen og tre. Erlend Søderlund er ung produktdesigner med tre som spesialitet. – Det er jo materialer med ulike egenskaper. Porselen er vanntett og tåler høy varme, mens tre blant annet har isolerende egenskaper. Å kombinere disse gir en ny dimensjon til arbeidet, sier Søderlund. Han er lillehamring, oppvokst i skogbrynet ved skistadion og han har alltid vært opptatt av tre, forteller han. Nå tar han diplomoppgave i produktdesign ved Arkitekthøgskolen i Oslo. Spesialitet: Tre. Og han holder i hevd den gamle norske håndverksteknikken sveiping. Sveiping brukes til å lage runde eller ovale kurver og beholdere ved å bøye et tynt trestykke, ofte spon og føre endene sammen. Han er glad i bruke ask, et uvant treslag ved Lågens bredder, men et felt ask ble plantet for å gi materialer til framstilling av treski hos Rustad skifabrikk. – Fint å tenke på at porselensproduksjonen i den gamle skifabrikken kan kombineres med råstoffet skiene ble laget av, sier Søderlund.

MATERIALER: Nye produkter av tre og porselen i kombinasjon er under utvikling. Erlend Søderlund er en mester i å bearbeide tre, her er det ask som er brukt. Foto: Anne Stokke

MENT FOR ALLE: Ment har utvidet åpningstid i desember. Her får AnneMarie Strangstad (til venstre) og Tone Lunke hjelp ved disken av salgssjef Tony Hauklien. Foto: Anne Stokke

FAKTA MENT • Elvefaret 16, Fåberg • Åpent fredag og lørdag • Utvidede åpningstider i desember: Hver helg åpent fredag, lørdag og søndag. Tirsdag 18. des. kl. 10-22

ØYERmagasinet 51


Nr. 4 2018

ØTI-Ski ønsker velkommen til ny skisesong! I fjor på denne tiden var vi i gang med skigåing, vinteren lar vente på seg i år, men vi er godt i gang med sesongforberedelsene allikevel. Rulleski, barmark, elghufs, intervaller, lek og moro, prøving av skiklær og alt annet som hører med. Vi håper snøen og skiføre kommer snart så vi får kommet oss ut på skia! Skigruppa trener etter oppsatt plan, som ligger på hjemmesiden, facebook og på lagetmitt. Det er som tidligere år treninger mandager, tirsdager og torsdager. I tillegg blir det helgetreninger enkelte helger fremover. Vår første treningssamling for sesongen hadde vi på Gålå 6. – 7. oktober, der vi var ca 45 deltagere, noe vi er godt fornøyd med. Kjempehelg, med mye god trening, god mat og veldig sosialt. Siste helga i november har vi vår årlige miljøsamling, også på Gålå og er for alle treningsgrupper. Her legges det mye vekt på det sosiale for å bygge opp miljøet i skigruppa, men det treningsmessige blir selvfølgelig også ivaretatt i rikt monn. Vi håper alle som er med på våre ukentlige treninger også har anledning til å bli med på denne samlinga! Idrettsskolen: Skigruppa står for aktiviteten på idrettskolen i uke 2-7 etter nyttår. Her blir det mye lek og moro, med ski på beina! Nærmere info kommer etter hvert. Kontaktperson for skigruppa er Erik Lagethon. Lysløyperenn: Etter nyttår starter vi også opp igjen med de tradisjonelle lysløyperennene. Det blir renn hver uke med renn i Musdal og i Øyer (Granrudmoen/Mosetertoppen). Her er alle velkommen til å delta, gammel som ung! Arrangementshelg: I vinter blir det en stor arrangementshelg for skigruppa. Lørdag 23. februar arrangeres Hafjell skimarathon, mens Øyersprinten arrangeres dagen etter. Basert på erfaringene fra sist sesong, er dette en fornuftig måte å arrangere på, i forhold de ressursene som trengs i form av dugnader, rigging og tilrettelegging for å arrangere. Arrangementene krever mye jobb, så vi oppfordrer foreldre i skigruppa, og gjerne også andre som vil gjøre en innsats for skigruppa, om å sette av helga for disse arrangementene. Arrangementene er de største inntektskildene til skigruppa og vi er helt avhengig av disse, for å kunne opprettholde den aktiviteten vi har. Til slutt vil vi i skigruppa ønske alle en fin førjulsvinter med mye skigåing! Bli(d) på ski! Roar Øien, styreleder ØTI Ski

52 ØYERmagasinet

sen e l i h i k S nern e r t fra


www.oti.no

ØTI-Håndball

ØTI-Fotball ØTI får A-lag for kvinner

Da er høsten kommet og håndballen er i full gang med treninger i begge idrettshaller. Spillere, trenere og lagledere er klare for en ny sesong og vi ønsker nye spillere velkomne på våre treninger. Se treningstider på www.oti.no, dere er hjertelig velkomne. I år så har vi følgende lag som skal representere ØTI i region Innlandet: Isbjørnserien Jenter 9 og Gutter 9 Aktivitetsserien Jenter 10 og Jenter 11 Regionserien Gutter 12 Jenter 14 -1 og Jenter 14-2 Gutter 16 (samarbeidslag med LFH og Gausdal HK) Idrettsskolen. Håndballgruppa står for denne fra uke 46 til og med uke 50. Da ønsker vi alle 1. og 2. trinns elever ved Aurvoll Skole og Solvang Skole velkommen til håndballmoro. Adventskalender Også i år vil Håndball gruppa selge sin tradisjonelle adventskalender. Håper dere vil ta godt i mot våre håndballspillerne når de kommer på din dør. Håper å se flere av dere på våre hjemme-kamper både i Trettenhallen og Øyerhallen, følg med på:

www.oti.no Med hilsen ØTI Håndball Styret

Sesongen 2019 stiller Øyer-Tretten IF med seniorlag for kvinner i fotball. Laget ønsker også velkommen til spillere fra andre kommuner. Øyer-Tretten IF har gjennom flere år gjort en god jobb for den aldersbestemte fotballen. Ut fra ambisjonen flest mulig lengst mulig, har klubben lykkes med å bevare en ganske stor gruppe ivrige spillere som nå er klare for seniorfotballen. Samtidig vil det åpne muligheten for fotballspillere som de siste årene har vært «for gamle» til ha et fotballtilbud i Øyer-Tretten Idrettsforening. ØTI i 4. divisjon - ØTI ønsker å stille med et elleverlag i 4. divisjon i Indre Østland Fotballkrets, sier leder av fotballgruppa i ØTI, Øyvind Rustad. ØTIs juniorer var med på seniorturnering i Limtrehallen i Moelv sist etterjulsvinter. Allerede da holdt laget godt nivå vurdert ut fra snittet på de andre 4. divisjonslagene. Denne sesongen har det vært tre avdelinger i 4. divisjon i Indre Østland Fotballkrets. Inviterer til comeback Et godt grunnlag for spillerstallen til seniorlaget blir årets juniorlag/J17. Mange av spillerne har gitt beskjed om at de blir med på seniorsatsingen. - Vi oppfordrer samtidig eldre spillere som har stått uten fotballtilbud om å gjøre comeback på fotballbanen. Det gjelder også spillere fra nabokommuner som ikke har hatt noe tilbud på sitt hjemsted, eller som av andre grunner ønsker å spiller for ØTI. De er velkomne til oss, sier Øyvind Rustad. Allerede har ØTI fått et par henvendelser fra nye spillere som kan tenke seg å bli med på seniorsatsingen. Trener for neste år var ikke på plass da Øyermagasinet gikk i trykken, men det jobbes med saken i fotballgruppa. Øyvind Rustad er sikker på at laget snart har det i orden. De organiserte treningene vil starte opp rett etter nyttår. Bredde og mål Ambisjonen for kvinnelaget er å få til et sportslig godt tilbud med trening og kamper. Samtidig skal det være et breddelag med god miljø og plass til alle som vil spille fotball. - Per i dag er det ikke noe seniortilbud for kvinner verken i Ringebu, Gausdal eller på Fåberg. ØTI holder dørene åpne og vil gjerne ha med spillere som der står uten tilbud. Det vil sikkert være mulig å få til fleksible ordninger med egentrening hvis utenbygds spillere ikke har tid eller anledning til å komme på alle treninger i ØTI, sier Øyvind Rustad. Nye interesserte spillere bes allerede nå ta uforpliktende kontakt med laglederne for dagens juniorlag, Kristin Killi Skinlo (tlf: 971 54 494) eller Jan Erik Linn (tlf: 970 70 006).

ØYERmagasinet 53


SKOMAKER: Putte Gottlieb over sin lest. Han har spesialisert seg på bootfitting, han tilpasser støvler så de sitter som de skal. Foto: Privat

PUTTE på plass

SKISKOLE: 5 000 kunder og 50 instruktører i fjorårets sesong. Putte Godtlieb har fått sving på skiskolen i Hafjell. Foto: Privat

Putte Gottlieb er på plass i bua og i støvleverkstedet, klar for nok en sesong i Hafjell. Av Anne Stokke Svenske Putte, som mange i og langt utenfor Hafjell kjenner, er alpinfolkets venn og hjelper. Støvlemaker Han har ry for å være drivende god på bootfitting, som det heter på moderne norsk. Mannen bygger og tilpasser støvler for den enkelte kjører. Stolt forteller han at han har kunder som har kjørt 100 mil med bil for å kjøpe støvler av ham. – Vi har utviklet verktøy til bootfittingen

54 ØYERmagasinet

som vi er alene om i Skandinavia. I dag er vi ansedda av bransjen att vara i pole position hva gjelder bootfitting, sier han på sitt eventyrlige svorsk med et ikke ubetydelig innslag av engelsk. – Man måste ha passion, sier Putte, mannen som har levd snart et helt yrkesliv rundt omkring i norske og svenske alpinanlegg. Hafjell i hans hjerte Det er lenge siden han ble glad i Hafjell. Skibua rett ovenfor parkeringsplassen i anlegget er en slags varmestue for den som trenger hjelp og råd, støvler, tilpasninger, utstyr og en god prat. Han og kona bor på fasjonable Lidingö utenfor Stockholm, men dukker opp på våre breddegrader når det begynner å nærme seg åpning i anlegget. Han understreker at han

og kona Camilla har vært sammen om å skape suksessen. Skiskolen De overtok skiskolen for tre år siden, og driver den som en liten familiebedrift. – Vi har bygget en helt ny plattform for skiskolen med tydelige kjerneverdier, daglig mission og langsiktig visjon. Han oppgir en omsetningsøkning i skiskolen på 72 prosent på tre år. – Vi har skapt tilbud som appellerer til hyttebefolkning og den riktig gode skikjøreren sier Putte Gottlieb.


Ledende forretningsadvokater

Kunsten å kombinere jobb og fritid! Hos Thallaug finner du mange av innlandets ledende næringsadvokater. Våre 21 medarbeidere har til sammen flere tiårs erfaring fra landets største advokatfirmaer og er løpende rådgivere for banker, internasjonale bedrifter, industri og tjenesteytende selskaper. Stadig flere Oslo-lokaliserte virksomheter har oppdaget at de får samme kompetanse til en langt lavere pris ved å benytte seg av våre tjenester. Det kan være lønnsomt å bruke oss - så får du også mer tid på hytta!

Advokatfirmaet Thallaug ANS www.thallaug.no Lillehammer | Brumunddal | Gjøvik

ØYERmagasinet 55


Retur: Ă˜yer-magasinet Ă˜yer kommune Kongsvegen 325 N-2636 Ă˜yer

“Har nĂĽ hatt to dager med de nye skiene. Jer er utrolig godt fornøyd. Helt fantastisk ! TAKKER!â€? - Knut

“Ni är helt fantastiska!! Makan till bra service och härliga människor alltsĂĽ!! Hälsningar en VĂ„LDIGT nĂśjd kund!“ - Gabriella

Skibua gjorde en super jobb med nye støvler til Jonas!“ - Jen

Ë‘)FJ4LJFOFWBSIFMUGBOUBTUJTLF#FTUFTLJPQQMFWFMTFOKFHIBSIBUUË’&JSJL “Takk for hjelpen. Alltid like gøy ĂĽ besøke verdens beste skibua!“ - Vidar

“Underbar butik. Underbar personal. Bästa servicen.“ - Anders

Ë‘'PSTUÂŁSJLLFIWPSEBOWJLMBSUFPTTVUFOď? Ë‘4UJOF

â€œĂ˜nsker du mer ut av skikjøringa, ta en tur innom Skibua. De er første klasse!“ - Roy HĂĽkon

“Føtter og støvler er ogsĂĽ et hĂĽndverk, det sĂĽ vi i dag,

“Gjennomtenkt konsept fra A til Ă…. Service, kvalitet og kunnskap i førerstolen.“ - Atle Ë‘5BDLG´SNJH WJMLFOî§ OCVUJLPDIWFSLTUBEOJGÂŁUUUJMM,BOTUBSLU SFLPNNFOEFSBTUJMMBMMBFSTPNIBSLSBWQÂŁQK¢YPSPDITLJEPSË‘,BK;BDLSJTTPO

â€?RĂĽtt hva du gjorde med mine bein, ingen smerter, alt funker perfekt!“ - Bjørn

Ë‘,VOEFOJGPLVTIPT4LJCVBË‘ 4JNPO

“Skibua har en underbar charm och personlighet!“ - Erik

3FTVMUBUFUBWHPEFTLJPQQMFWFMTFS Ë‘.BOLBOKPJLLFBOEFUFOEBUBOCFGBMF4LJCVBË‘+BO

“Knall kundeservice, behaglig og rolig miljø. Og skarpe stĂĽlkanter og god glid. That’s priceless!“ - Kenneth

“Ingen over. Ingen ved siden... Her snakker vi service pĂĽ høyeste nivĂĽ.“ - Pia

“Tack for hjelp med sĂĽler, varme i støvlene og fantastisk service. Rekommanderer et besøk pĂĽ Skibua.“ - Peter

ˑ#FTUFIFMHBFWFSJOZUJMQBTTFUTLP TLVMMFIBHKPSUEFUGPSMFOHFTJEFOˑ5PNNZ “Very nice shop, nice people, good advise, nice products...“ - Harald

“Butikken og verkstedet er løsningsorientert og jobber for kundens beste opplevelse. AtmosfĂŚren er alltid god, og jeg som kunde opplever unik behandling.“ - Tor Erlend

Ë‘4LJCVB FS WFSEU FU CFTÂśL 'ÂŁ ÂśLU TLJHMFEF NFE UPQQ VUTUZS PHFOIZHHFMJHQSBUJGBOUBTUJTLLPTFMJHFPNHJWFMTFSË’.POB “Nydeligt skiføre i bakken og har testet supergode ski. Jeg er en stolt eier og kommer nyte mange gode svinger. Jihoo!“ - Ulrica

56 Ă˜YERmagasinet

“For noen ski, og for en service!“ - Cathrine

“Skiglade gudbrandsdøler har en stor ressurs i gjengen i Skibua - stĂĽ pĂĽ! Hilsen fra fysioen i Wengen.“ - Peder (landslaget alpint)

“De nye skia var helt perfekte. Takket vĂŚre dere i Skibua blir denne sesongen kjempe bra, tusen takk for god hjelp!“ - Katrine

Ë‘0HUBLLGPSTVQFSUQSFQQBTLJ%FUWBSFOGSZEPHLKÂśSFOFE 0MZNQJBMÂśZQBNFETLBSQFLBOUFSË‘#KÂśSO

Ë‘$PVMEZPVQMFBTFQBTTPOPVSUIBOLTUPBMMZPVSTUBî§&#x;  XFIBEBHSFBUIPMJEBZBOEZPVSTUBî§&#x;NBEFJUBO FYUSFNFMZQMFBTBOUFYQFSJFODFË‘+B[

Profile for Amedia Annonseproduksjon AS

Øyermagasinet  

JUL 2018

Øyermagasinet  

JUL 2018