Page 4

NY-PRESTEN: Ingunn Dalan Vik har truffet konfirmantene, på nyåret er hun i gang for fullt som sogneprest i Øyer. Foto: Anne Stokke

Snart kommer hun til Øyer Ingunn Dalan Vik har begynt å fylle flyttekassene. I januar tar hun over som sogneprest i Øyer. Av Anne Stokke Etter ni år i Søre Ål på Lillehammer skritter hun over kommunegjerdet for å ta fatt på ny gjerning hos naboen i nord. Hun blir dermed den nye sognepresten etter at valdrisen Geir Wiknes ga seg etter et snaut halvår i stillingen. Første møte – Jeg er så smått i gang, ved at jeg har møtt Øyer-konfirmantene. Vi skal jo være sammen i hele vinter, så det var viktig å møte dem så raskt som mulig. Det skjedde i prestegarden. Mitt førsteinntrykk: En flott gjeng! Apropos ungdom: Den nye sognepresten har selv to barn i tenårene, to jenter på 13 og 17 år. Familien er bosatt på Lillehammer, der mor i tillegg til å være prest er kommunepolitiker, innvalgt i kommunestyret for SV. Ingunn Dalan Vik (49) var folkevalgt i Kirkenes også, som lokalpolitiker i SørVaranger kommune. Kirkenes var første stasjon for den den gang nyutdannede presten. – Som prest hadde jeg jo studert i mange år, men det var i Kirkenes jeg lærte å bli prest.

4 ØYERmagasinet

Det var mange, gode og utviklende år, oppsummerer hun. Etter 13 år gikk turen sørover, til Lillehammer og Søre Ål. Nå vender hun altså blikket noen kilometer nordover. Vant til nye miljøer – Jeg ser fram til å bli kjent med øyværingene, og jeg er sikker på at jeg kommer til å føle tilhørighet til Øyer. Jeg er slik skrudd sammen at jeg lett finner meg til rette, og det er ingen ting som skulle tilsi at jeg ikke vil gjøre det blant øyværinger og tretlinger også, og bli en del av Øyer-samfunnet. Som datter av en prest/militær og en lærer, er hun vant til å flytte på seg. Når hun blir spurt om hvor hun er fra, blir hun nesten svar skyldig. Men hun er i hvert fall født i Bardu! Der faren arbeidet som garnisonsprest. I Søre Ål bor det rundt 5.500 mennesker omtrent det samme som i Øyer. – Sånn sett blir det ingen forandring, men jeg skal inn i et nytt miljø og bli kjent med mange nye mennesker. Å bli kjent med en ny menighet kan sammenlignes med å bli kjent med et nytt samfunn.

Ingunn Dalan Vik vil være prest for alle. Hun plasserer seg midt i den norske folkekirken. – Som prest lærer jeg noe nytt hele tiden, i møte med folk skjer det noe. – Hafjell og hytteområdene er en viktig del av Øyer-samfunnet. – Jeg ser fram til å bli bedre kjent også her. Mitt første møte med Hafjell, var som småbarnsmor med to unger i bakken. Det nærmet seg stengetid, så ble det stengetid og lysene slukket, Og der sto jeg, og bakken var både lang og bratt. Den eldste klarte seg sjøl, men minstejenta måtte jeg ta mellom mine egne ski, og slik kom vi oss ned. Det var bare å kaste fra seg stavene og la det stå til. Livsaktuell – Kirken er livsaktuell. Vi møter mennesker når de er sårbare og vi følger dem i de viktigste fasene i livet. Kirkens språk kan oppleves som vanskelig, ja ubegripelig noen ganger. Jeg vil ikke ta vekk det gamle, men mener at vi sammen kan finne et språk som fungerer. For selv om kirken har rammer og ritualer som kan oppleves som fremmede, er det så mange muligheter innenfor rammene. Og som prest vet jeg at vi har noe å gi.

Profile for Amedia Annonseproduksjon AS

Øyermagasinet  

JUL 2018

Øyermagasinet  

JUL 2018