Øyermagasinet JUL 2020

Page 1

GOD JUL!

NR. 4 • 2020 ÅRGANG 23

Øyer magasinet

jul 2020 GODT FORBEREDT I HAFJELL

LOKAL KJØTTMAT side 8 side 14

JULEFINT med Linda side 6 og 7

På paletten side 26 og 27

KUL JUL I HAFJELL

side 52 og 53


LILLEHAMMER Vi har åpnet helt ny butikk på Strandtorget! Hos oss får du det siste og beste innen elektronikk, og ikke minst POWER sine lave priser!

JULEHANDEL

PÅ TRYGG A V S T A N D

Butikk

Vi holder 1 m avstand, tilbyr håndsprit til alle besøkende og rengjør alle flater flere ganger om dagen

Click&Collect

Bestill varen før du drar hjemmefra og hent på vei dit du skal!

DriveThru

Vi kommer ut i bilen med varene dine

Hjemlevering

Vi leverer dine produkter hjem til deg

Trenger du julegavetips eller lurer på hvilken ovnsfunksjon som gir sprø svor? Vi har alt du trenger for å legge litt ekstra POWER i julen – så den kan bli magisk for alle! Og ikke nok med det: er du ikke fornøyd får du pengene tilbake med 60 dagers åpent kjøp!

2 ØYERmagasinet


Øyermagasinet NR. 4 - 2020. November Redaksjonelt ansvar: GD reklame Annonser: GD reklame, annonse@gd.no Layout og grafisk produksjon: GD reklame Trykk: Grøset Trykk AS Opplag: 6400 eksemplarer Foto cover: Vegard Breie/Alpinco

TIPS

ØYERMAGASINET! oyermagasinet@gd.no

INNHOLD Annerledes-året

4 Vidsyn, ny restaurant i Hafjell

Pandemien satte sitt preg på påsken, 17. mai og sommerferien, og vil gjøre det også på jula. Det er for tidlig å fastslå hvilke tiltak som vil gjelde ved årets slutt. Smittesituasjonen vil avgjøre hvor mange som kan samles hjemme, på hytta, i skiheisen og i kirken. Spørsmål vi aldri har stilt tidligere, kan fort bli aktuelle når julaften nærmer seg: – Blir julenissen én for mange? Må ungene holde en meter avstand til nissen? Juleforberedelsene er i gang, og over alt legges det til rette for at vi kan feire jula 2020 så normalt som mulig. I denne siste utgaven av Øyermagasinet i år kan du bli nærmere kjent med de to kirkene i kommunen, møte mennesker som lager jul for andre, og hvordan ledelsen i Hafjell planlegger for trygge opplevelser i alpinanlegget og mye annet julestoff.

Riktig god jul!

56 Ser for seg en rekordvinter

22 og 23 Ribbe er fortsatt favoritten 33 - 39 Hærdera 50 Øyer Næringsråd 48 og 49 ØTI

18 og 19 Bruker naturen som inspirasjon

ØYERmagasinet 3


Foto: Hafjell Alpinanlegg

Mona Godø skal drifte restaurant Vidsyn

Ny restaurant i Hafjell

– Utsikten er helt rå! På godværsdager finner du ikke en finere plass i Norge! Mona Godø er ikke i tvil. Hun har fått ansvaret for den daglige driften i restaurant Vidsyn, og hun gleder seg stort til å ønske deg velkommen.

Alpinco står som eier og Nermo Hotell har fått ansvaret for driften. Mona har tidligere vært ansatt på Egon i Lillehammer og har lang fartstid fra bransjen. Da hun ble spurt om hun kunne tenke seg jobben som daglig leder i restauranten trengte hun ikke lang betenkningstid.

Av Åse Kari Gravråk

– Jeg føler meg ydmyk og stolt som får lov til å bli med og starte opp dette her. Jeg begynte allerede i september. Da gjaldt det å få leverandøravtaler på plass, lage meny og ansette folk. Vi må nok være en stab på 15-20 personer. Menyen vil bli i kjent og god Nermo-stil, kortreist og hjemmelaga mat.

Restaurant Vidsyn skal først og fremst ha ordinær lunsjservering, men det blir også en litt finere avdeling med bordservering og egen meny. Restauranten vil følge alpinanleggets åpningstider frem til jul, og i romjula blir det kveldsåpent i tillegg. – Vi vil også se an utover vinteren om det er et marked for å ha kveldsåpent i helgene, sier Mona.

Vidsyn blir en stor og spesiell restaurant med 250 sitteplasser inne og 200 ute – Det som er viktig for oss er at folk skal føle seg velkommen, at de blir sett. Også håper vi at folk fra bygda vil besøke restauranten. Vidsyn skal være for alle, ikke bare for de som går og står på ski, sier Mona Godø.

Restaurant Vidsyn skal være for alle, ikke bare for de som går og står på ski Mona Godø

4 ØYERmagasinet


Vi er klare for den kalde, fine tida!

Følg oss på: Sport 1 Hafjell / sport1hafjell

Våre dyktige fagpersoner plukker ski som passer deg og ditt ferdighetsnivå. Alle ski kontrollmåles og smøresoner avmerkes. Vi gir også gode råd og tips om skismøring og prepping av ski. Du kan selvfølgelig også levere dine ski til oss så gjør vi jobben for deg! ÅPNINGSTIDER JULA 2020:

Juleaften: 09:00-13:00 1. juledag: Stengt

SPORT 1 HAFJELL Kongsveien 10, 2636 Øyer / Tlf: 61 27 76 11 ÅPNINGSTIDER I VINTER: Mandag - torsdag: 09:00 - 18:00 Fredag: 09:00 - 20:00 Lørdag: 09:00 - 18:00 Søndag: 10:00 - 18:00

2. juledag: 09:00-18:00 27.-30. desember: 09:00-18:00

Nyttårsaften: 09:00-16:00 1. nyttårsdag: Stengt

COOP EXTRA

KONG SVE

GEN

Sc

an

E6

dic

Ha

fje

ll

E6

ØYERmagasinet 5


Linda Håkansson Tjønntveit • Stylist med eget firma, FriiStiil, og ansatt som stylist i Home&Cottage • Spesialist på styling av hytter • Base i Øyer

JUL: Velkommen til bords! Mange ønsker å komme til ferdigpyntet hytte, og stylist Linda Håkansson Tjønntveit gjør gjerne jobben. Alle foto: Anne Stokke

med Linda Det ser så enkelt ut når Linda pynter hytta til jul. Bli med inn og se hvordan en proff stylist gjør i stand til høytiden. Av Anne Stokke – Først må jeg si at jeg er maksimalist! Jeg liker å arbeide med mange elementer, sette dem sammen til en helhet, få fram harmoni. Og jeg har en forkjærlighet for å arbeide med hytter, og jeg liker det rustikke uttrykket spesielt godt, forteller Linda Håkansson Tjønntveit.

6 ØYERmagasinet


Svimlende Vi er i «The Nest» på Mosetertoppen, i en av Leve Hytters leiligheter over to plan. Med inngang i underetasjen, entre, soverom og bad før trappa tar oss opp i den kombinerte stua og kjøkkenet. Fra de store vinduene er utsikten over fjell og dal svimlende. I dalbunnen slynger Gudbrandsdalslågen seg som et sølvbånd. Et par stavtak unna gjøres bakken klar til vinteren. Lunt og koselig Inne gjør Linda hytta klar til julefeiring. Spisebordet er dekket med en mørk duk, servise og glass - skinnende nyvasket, stearinlys, som matcher dukens farge, er satt i messingstaker. Grønne kvister og kongler er lagt utover, mens en trinn halmbukk holder øye med det hele. Bukken er flettet sammen med svarte lisser, ikke røde slik vi er vant til. – Jeg kjøpte den på julmarknaden på Mårbacka, jeg syntes den var så fin, sier Linda og røper sin svenske herkomst. Jula må ikke være rød Alt behøver ikke å være rødt til jul. Og vil man bruke rødt, går det fint an å velge en variant som heller mot rust eller mørkerød. Selv foretrekker hun det rustikke, en nedtonet fargepalett, jordfarger - gjerne mot rust og messing - lune tekstiler og fra naturen henter hun grønt, strå og kongler. – Ikke vær bekymret om snøen er kommet før du rekker å ta inn. Det er så mye fin naturtro pynt å finne i butikkene. Du må nesten kjenne på den for å skjønne at det ikke er ekte vare.

RØDT: Julefargen kan godt være mørkerød. Puter og teppe fra Home & Cottage, porselensvase fra Ment, lysestake fra Emos.

Soverom og bad Linda har noen tips for å sette julestemning på soverommet: – Det er ofte ikke så mye som skal til. Et par puter med julepreg ved sengegavlen og et ekstra fint ullpledd lagt over dynene kan være nok. Og vanker det i tillegg et krus varm sjokolade med mashmallows på toppen en julemorgen, må det vel bli bra, mener Linda. På badet lager hun et lite tablå av toalettsaker, smykkeskrin og en skinnende krukke med grønt i. FriiStiil – Å pynte til jul skal først og fremst være hyggelig, og jeg er takknemlig for å ha en jobb som gir mulighet til å kunne sette mange hytter i stand til julefeiring. Linda er bosatt i Øyer med mann og barn. Hun er utdannet utstillingsdekoratør og har også fotoutdanning, og jobber som stylist for bedriftsmarkedet og for private kunder, med særlig vekt på hyttestyling før salg. Hun har nylig etablert eget firma under navnet Friistiil med base i Øyer. Herfra kan hun enkelt nå hytteområdene Hafjell, Kvitfjell, Musdalssætra, Skeikampen, Nordseter og Sjusjøen.

LUNT: Noen puter med juleinskripsjon og krus med varm kakao og mashmallows. Kan fort skape julestemning!

Handle lokalt – For en som helst vil arbeide med hytter, er Øyer det beste geografiske utgangspunktet. Lillehammer-området har et bredt utvalg av varer og tjenester tilpasset hytte- og fritidsmarkedet, og det gjør det enkelt for meg å plukke det jeg trenger til ulike stylingoppdrag.

GRØNT: Mye fint grønt å få kjøpt, for den som er allergisk eller vil unngå barnåler på badet. Alle produkter fra Emos i Øyer.

ØYERmagasinet 7


HAFJELL SLAKTERI • Slakter og selger lokalt kjøtt

• Utsalg åpent fredag og lørdag

• Strømshuguveien 28, første veg inn til høyre ved Circle K-stasjonen

LOKALT: Utsalget holder åpent to dager i uka, og det er Marianne Holen som står bak disken.

DELIKATESSER: Jan Petter Fet skal lage julesylte, og handler råvare hos Mathias Wernberg i Hafjell Slakteri. Begge foto: Anne Stokke Her skifter et grisehode eier. Hafjell Slakteri selger det som skal til av ingredienser og ferdigvare til julematen. Av Anne Stokke Hafjell slakteri er et lokalt slakteri i Øyer, etablert for snaut år siden, og som nå står på i julestria. Her slaktes og selges kjøttvarer fra gardbrukere i bygda. Lokalt alternativ – Vi er det lokale alternativet på slakteri og kjøttvarer i Øyer. Bare vi har eget utsalg for ferskvare av storfe, lam, gris og vilt. I tillegg kommer noe frossenvare. Tilgangen på kjøtt avgjør utvalget i butikken, sier Terje Moheim, styreleder for virksomheten. Slakteriets ambisjon er å ha prima produkter til salgs et par ganger i uka.

Her kan du handle lokal kjøttmat

Kundens ønsker I høstens jaktsesong har naturlig nok tilbudet av elg, hjort, ryper fra jegere og jaktlag og lam fra fjellbeitene i Øyerfjellet vært dominerende. – Vi oppfordrer folk til å ta kontakt om de ønsker spesielle produkter eller deler. Vi skaffer det meste innen kortreist mat. Nå i førjulsukene øker etterspørselen etter ribbe og annen julemat. Slakteriet sysselsetter til sammen ni personer, blant annet en ny pølsemaker i 100 prosent stilling fra 1. november. Leieproduksjon – Staben har hatt fullt opp å gjøre med leieproduksjon. Mange produsenter ønsker å få produsert egne produkter av slaktet sitt, og det har vi anledning til å hjelpe til med, fortsetter Moheim.

– Kjøttskjærerne har god kompetanse på produksjon av spekepølser, medisterkaker, karbonader, hamburgere og det man ellers måtte ønske av bearbeidede kjøttvarer. Etterspørsel Slakteriet nyter godt av den økte etterspørselen etter lokalmat. – Vi har jo sett det en stund at mange vil handle norsk og gjerne lokalt. Med koronakrisen har enda flere vendt seg mot det lokale. God dyrevelferd, lokal produksjon og fagkunnskap er stikkord mange er fortrolig med, sier Moheim. Bak Hafjell AS slakteri står lokale fagfolk med lang fartstid innen slakting, skjæring og beredning av produkter. Slakteri og utsalg holder til i lokalene i Strømshuguvegen der det også tidligere har vært drevet lignende virksomhet.

Oppslagsverk om fjellet Storverket om seterbruket i Øyer er lansert og i salg. Av Anne Stokke Det 360 sider store verket Åt sætern ført i pennen av Cæcilie Stang, etnolog og første-arkivar ved statsarkivet på Hamar, er resultatet av en kolossal dugnad utført av mange historielagsmedlemmer, setereiere og kjentmenn over mange år. Det er 20 år siden ideen oppsto om å samle historien om seterbruket i kommunen.

I SALG: Nå er den her, storverket om seterbruket i Øyer. Foto: Anne Stokke

8 ØYERmagasinet

For alle En bokkomite ledet av Nansy Rusten har ledet det omseggripende arbeidet på oppdrag av Øyer og Tretten historielag. Boka er rikt illustrert med 672 bilder med Jørgen Skaug som har vært bilderedaktør. Ivar Grothe, leder i historielaget, mener boka bør ligge under mange juletrær i år, og

at den også hører hjemme på hyttene. – Alle som er glad i og bruker Øyerfjellet sommer som vinter, vil ha utbytte av boka vår. Den tegner bildet ikke bare av seterlivet slik det var i tidligere tider, men forteller også historien om fjellet på begge sider av Lågen. «Øyerfjellet» er et begrep som mange forbinder med fritid og rekreasjon, vår bok forteller «historien bak». Boka har i tillegg mange kart, og altså en mengde bilder og gode historier om livet i fjellet, sier Grothe. Julesalg Åt sætern er til salgs i dagligvareforretninger i Øyer og på Tretten og på historielagets kontor på Tretten. Flere salgssteder kan komme, og det enkleste er å orientere seg via www.oyerogtrettenhistorielag.no Dale-Gudbrands trykkeri har stått for den grafiske produksjonen, og boka er trykt i et opplag på 1200.


Biolog og naturfotograf

Arne J. Mortensen

Turrmoen 15, 2635 Tretten 48073752 BIOLOGOS.NO Biologos7@gmail.com

Utsmykning til hus og hytte -Bilder til utsmykning, dekor, trykk og media -Print på papir, lerret, aluminium og glass -Formater og rammer etter ønske

Landskap, dyreliv og natur fra: Gudbrandsdalen, Rondane, Dovrefjell, Jotunheimen Klassisk landskapsfotografi, eksperimentell fotografi

ØYERmagasinet 9


REGISTRER DEG PÅ https://eidsiva.net/gdhytte

og få gratis tilgang til GDhytte.no

GDHYTTE.NO

Uten kostnad for deg som er Eidsiva Bredbånd fritidskunde! Vi gir deg gratis tilgang til ny nettavis! GDhytte.no - skreddersydd for hyttefolket Gudbrandsdølen Dagningen har lansert en egen digital avis for hytteeiere. GD hytte inneholder relevante nyheter for deg som hytteeier og et fordelsprogram som vil gi rabatter og bonus på lokale arrangement og butikker. Som fritidskunde hos oss får du gratis tilgang til gdhytte.no. Ordinær pris for abonnement er kr 49,- pr måned.

10 ØYERmagasinet


DIAMANTER Suverene priser uten å senke kvaliteten

PERFEKT GAVE

START JULEHANDELEN NÅ! KUNSTIG

Emmelot Photo

Se vårt store utvalg og egne kolleksjoner i butikk og på

Vi har samlet flere av butikkene i Lillehammer sentrum under ett og samme utstillingsvindu på nett:

www.frisenberg.no

lillehammersentrum.no

Julebyen

• Torsdag 26. november: Åpning av Julebyen digitalt

• Fredag 4. og lørdag 5. des: Julemarked og Bondens julemarked i sentrum • Lørdag 5. og 12. desember: Åpent kl. 10-18 • Lørdag 19. desember: Åpent kl. 10-19 • Søndag 13. og 20. desember: Åpent kl. 14-18 • Langåpent mandag - fredag f.o.m. mandag 14. desember t.o.m. onsdag 23. desember: Åpent kl. 09-19

LILLEHAMMER

• Julaften torsdag 24. des.: Åpent kl. 09-12 • Romjula man. 28. des. - ons. 30. des: Åpent kl. 10-18 • Nyttårsaften tors. 31. des.: Åpent kl. 10-15

Foto:Trond W. Andersen

Foto: Rune Renè Kristiansen

JULEBY

FUSION RINGS

BESTILL PÅ NETT og få varene sendt hjem! Fri frakt over 500,Du kan også hente i butikken.

Velkommen til en trygg julehandel, både på nett og i vår eventyrlige juleby!

KUNDEKLUBB

Meld deg inn i vår kundeklubb og få 15% rabatt på alle ordinære varer

www.lillehammersentrum.no

Storgt. 74, Lillehammer. Tlf. 61 25 03 36

Velkommen til oss ! www.frisenberg.no

JULEGAVER SOM VARMER OG VARER KORT

GAVE

Bestill gjerne

GAVEKORT PÅ NETT!

Vi pakker gjerne inn gavene for deg! Sentralt i gågata på Lillehammer • www.fjellshop.no • Tlf. 919 21 192 • Vi følger Lillehammer sentrums juleåpningstider

ØYERmagasinet 11


KIRKEKUNST: Tretten kirke fra 1728 er rikt utsmykket. Kirken har 300 plasser.

Våre egne søsterkirker

LYS:Når kirketjener Eli Karoline Kruke i Øyer kirke har tent stearinlysene, funkler det i skinnende messing. I tillegg til å legge til rette for kirkelige handlinger, utfører kirketjeneren en rekke praktiske oppgaver, som vask. Alle foto: Anne Stokke

12 ØYERmagasinet


Øyer kirke og Tretten kirke er nesten jevngamle, begge er hvitmalte korskirker, samme treskjærer og samme kunstmaler pryder begge to. Men bare én fikk nasjonal oppmerksomhet da tårnet måtte parkeres på bakken. Av Anne Stokke Når kirketjener Eli Karoline Kruke tenner stearinlysene i messingkronen skapes høytid i kirkerommet i Øyer kirke. På samme måte som når kirketjener Morten Brendløkken heller vann i døpefonten under den uvanlig store dåpshimlingen ådringsmalt i blått og i gull. Lokalt forankret Kirketjenerne er enige om at flere burde søke til kirkene, også for å unne seg opplevelsen av å se og betrakte hva generasjoner av lekmenn og lærde har tilført gudshusene slik at de i dag framstår som Øyers fremste kulturbygg. Kirkene er først og fremst resultatet av bygdefolkets innsats, fra grunn via materialer til lafting. Milde gaver av mange slag har gjennom årene bidratt til utsmykning og forskjønning. Bøte drap Men én måtte bidra for å bøte sin synd. Slik går i alle fall sagnet. Det var tømmermann og treskjærer Bjørn Olstad i Øyer. Han oppsøkte sogneprest Chr. W. Monrath for skrifte manndrap. Han fikk tilgivelse for sin synd, men som bot skulle han uten vederlag være med på å bygge den nye kirken i Øyer sogn. Den ble for øvrig reist som erstatning for en treskipet stavkirke som sto fram til 1722 da den brant ned etter lynnedslag. I 1725 ble den nye kirken innviet under navnet Den hellige treenighets tempel. Den skal være den første laftede korskirken i Gudbrandsdalen. Treskurden Det er den samme Bjørn Olstad som man har slått fast har skåret altertavle, prekestol, ornamentet på korbue, kanskje også døpefonthimling, først i Øyer kirke rundt 1725, deretter på Tretten i 1850-51. Olstad skal ha vært blant de første i dalen som skar i akantusstil. Kirketjener Morten Brendløkken er med sine 40 (!) års tjeneste som kirketjener på Tretten, breddfull av kunnskap. Han peker på forskjellen i utførelsen av korbuen i de to kirkene. – Kanskje hadde Olstad dårlig tid, kanskje var lei hele oppdraget eller hadde noen dårlige dager på jobben? Treskurden på Tretten er ikke elegant som i Øyer kirke, men heller klumpete og grovskåret, sier Brendløkken. Døpefonten i Tretten kirke er skåret senere, rundt 1780, og treskjæreren var Ole Olsen Klævamoen. Treskurden på orgelgalleriet i Øyer kirke er utført av Arve Mosand.

ØYER: Øyer kirke ble innviet i 1725 under navnet Den hellige treenighets tempel. Altermaleriene Kirkebyggerne så nordover i dalen da de skulle finne en som kunne male altermaleriene. Valget falt på kunstmaleren og prestesønnen Eggert Munch i Vågå. Trengte større kirke På Tretten var økt folketall årsaken til at nåværende kirke ble bygd. Kirken ble for liten og hadde begynt å kreve betydelig vedlikehold. Plassen den lå på, Kjørkjehaugen noen kilometer lengre opp i bygda var dessuten ikke så sentral lenger. I 1728 ble nye Tretten kirke vigslet under navnet Vår Frelsers kirke. Sakristiet Noe gjenbruk av materialer fra den første kirken ser det uttil å ha vært. Det vises best i sakristiet. Da noen takbord ble fjernet, kom det til syne et nytt tak med brede bord og bjelker. Det var rikt dekorert med rosetter og ranker i rødt, hvitt og svart. Ekspertisen kom til at det var usannsynlig at dekorasjonen var utført i den nye kirke. Kunstmaleren Arve Hagen på Tretten fikk oppdraget med avdekke taket. – Jeg oppdager av og til nye detaljer enda så mange ganger jeg har kikket opp på det, sier kirketjeneren. Tårn på tur ned I år 2000 ble det over 20 meter høye tårnet firt ned fra taket på Tretten kirke. Da hadde det i lengre tid svaiet mer enn forsvarlig var, og det viste seg at store råteskader rammet byggets bæreevne. Kirken måtte stenges en periode, og midlertidig tak blelagt på. Bildene av kirken med kirketårnet stående på grasvollen ved siden av, gikk landet rundt. I 2015 kom et nytt, lavere tårn på plass, og året etter ble kirken malt. Så var Tretten kirke seg selv igjen. Nytt orgel Domorganist Kåre Nordstoga spilte innvielseskonserten i Øyer kirke 10. februar 2019. Orgelet er bygget av Ryde og Berg orgelbyggeri i Fredrikstad, og kom på plass etter flere års møysommelig og arbeidskrevende innsats, ikke minst

TRETTEN: Tretten kirke, med det nye taket fra 2015. I forgrunnen brurhuset, som ble brukt til å vie brudeparet før de gikk inn i kirken. økonomisk. 2,3 mill. kroner ble samlet inn gjennom små og store gaver, mens en million ble låneopptatt. Kantor den gang som nå, er Kari Irene Lien. Hun inviterer av og til til små orgelkonserter av en halv times varighet. Den foregår på formiddagstid, er åpen for alle og har fri adgang. – Det er et fabelaktig godt kirkeorgel, et orgel i særklasse, spør du meg, sier kantoren.

DEKOR: – Jeg blir aldri lei av å se på det, sier kirketjener Morten Brendløkken i Tretten kirke. Det dekorerte taket i sakristiet er gjenbruk fra den første kirken i bygda. Men det var dekket til med hvitmalte takbord, og kom til syne ved en tilfeldighet.

Jula i kirkene Julaften 24.desember kl. 12.30 i Tretten kirke kl. 14.00 i Øyer kirke kl. 15.30 i Øyer kirke Juledag 25.desember kl. 11.00 i Tretten kirke kl. 13.00 i Øyer kirke Nyttårsdag 1. januar kl. 19.00 i Tretten kirke 10. januar kl. 11.00 i Øyer kirke Påmelding til gudstjenestene, pga smittevernet på www.kirken.no/øyer Kilder • Kirketjenerne Morten Brendløkken og Eli Karoline Kruke • Boka om Tretten kirke, 2009 • Boka om Øyer kirke 1983 • Div. skriftlige kilder

ØYERmagasinet 13


Foto: Gisle Johansen

Godt forberedt i Hafjell I Hafjell er de klare for en ny gnistrende vintersesong, og med gode smittevernstiltak vil skikjørerne fortsatt få en trygg og god skiopplevelse i bakken. Av Åse Kari Gravråk – Vi skal absolutt sørge for at skisesongen blir så normal som mulig, sier Veslemøy Eineteig Wedum, markedssjef i Alpinco. – Vi følger bransjestandarden, og det er Alpinanleggenes landsforening som jobber kontinuerlig med dette her. De har egne smitteveiledere som vi forholder oss til. Men kommunen har siste ord når det gjelder covid-19, og vi spiller selvsagt på lag med dem. Heiskort kjøpes på nett eller app Det aller viktigste er at folk må kjøpe heiskortet sitt på nett eller app slik at det ikke hoper seg opp med unødvendig kø. Vi vil også loggføre alle som er i anlegget for smittesporingen sin del, det er et stort og viktig system.

14 ØYERmagasinet

Bedre køsystem Vi har planlagt et mye bedre køsystem, det vil bli lagt opp i parader og mer sortert. Singel-kø fjernes. Heisene vil ikke bli fylt opp maks. Vi halverer kapasiteten, men sørger for å gruppere mer. Dermed tror vi ikke det blir noe mer kø enn normalt. Det vil være et tomt sete imellom hvis det er noen du ikke kjenner. 1-metersregelen gjelder selvsagt også her. 2. juledag er toppdagen – 2. juledag i fjor hadde Hafjell 8.500 gjester i bakken samtidig, men det kommer nok ikke til å skje i år, sier Veslemøy. – Sånn som det ser ut nå får vi sannsynligvis ingen internasjonale gjester, dermed blir det 40% færre gjester enn normalt. Under normale tilstander er 40% utlendinger og 60% nordmenn. De med sesongkort er garantert plass Men uansett tilstander er vårt mantra at alle sesongkortkjøpere skal være garantert plass i bakken, sier markedssjefen bestemt. – De er våre mest trofaste kunder og de kommer hvert år. Det er lokale, det er hytteeiere og andre tilreisende som kjøper sesongkort.

Det er nå det gjelder Hafjell hadde 74% økning i sommersesongen sammenlignet med fjoråret, og nå er Veslemøy spent på hva vintersesongen vil bringe. De håper bla. at enda flere av lokalbefolkningen vil besøke skianlegget i vinter. 500 sesongarbeidere – Jeg vil si at hvis du har du et skianlegg i nærheten så bruk det nå, det er nå det er viktig å støtte opp. Mange anlegg er hjørnesteinsbedrifter, det er viktig for næringslivet, det er viktig for destinasjonen og det er viktig for lokalbefolkningen. Vi har totalt 500 sesongarbeidere som er tilknytta anlegget på vinterstid. Det er alt fra skiutleie og skiskole til butikker og serveringssteder. Flomlysene i bakken holder liv i bygda! Vi vet også at det er ca. 21000 nordmenn som hvert år reiser til alpene. Nå som reisemønsteret har endra seg håper jeg at vi får mulighet til å ønske disse norske alpeturistene velkommen til Hafjell og Kvitfjell, sier Veslemøy Eineteig Wedum.


ULL

Hos oss finner du et godt utvalg merkevarer fra kjente og kvalitetsbevisste designere. Vi ønsker å inspirere deg i hverdagen, og gi deg stilsikre tips til antrekk uansett anledning. Stenstrøms Barbour Baum und Pferdgarten Riccovero Inwear Colmar MosMosh We Norwegians Islow Laura Bellariva Jim Rickey Arkk Copenhagen Front Society Fabienne Chapot Hale Bob Alp`n Rock

Marlies Dekkers Gant Woman Five Units Rails Denim Studio Attic Oslo Asvlt Gant Woman Mono

TIL HELE FAMILIEN

Storgata 91 • 2609 Lillehammer Tlf: 941 60 449 facebook.com/safalillehammer Nettside: www.safa.no

SOLSKJERMING – GARDINER – SENGETØY – INTERIØR – GARN

Interiør Missoni Home Jonathan Adler Abhika Mateus

Velkommen til en hyggelig julehandel!

MÅLSYDDE GARDINER I DIN UNIKE STIL! Book time for konsultenttime og befaring.

Tlf. 948 07 080 • www.tendenza.no

#uldvaren_lillehammer

www.uldvaren.no

Trygg og inspirerende julehandel på Fåberg! Besøk oss gjerne utenom åpningstid, - ta kontakt så gjør vi en avtale! Vi har gavetips og lokalprodusert porselen til julebordet! Vi har også nettbutikk med hjemlevering eller opphenting i butikken.

Tlf: 909 32 860 Mail: post@ment.no Adresse: Elvefaret 16, Fåberg Åpningstider: se www.ment.no

ØYERmagasinet 15


Vi er en allsidig bedrift på Vinstra som produserer tradisjonsmøbler i heltre eeer kundens ønsker og behov. Vi produserer kjøkken, bad, garderober, gardinbree, vogger, barnesenger, senger, profilsaging av stolper og hjørnekasser og spesialprodukter. Vi har eget overflatebehandlingsrom, hvor vi beiser, lakkerer, maler, aldringsmaler og luter. Alt ut fra hva dere ønsker eeer eget fargevalg.

2640 Vinstra • Telefon: 61 29 02 88 • www.bakkenstreprodukter.no • e-post: bakkentp@online.no

GØY Å BADE • Vannsklie • 25-metersbasseng • Varmebasseng • Barnebasseng • Boblebad

• Vanngrotte • Badstue • Dampbadstue • Servering

ÅPNINGSTIDER Se: www.jorekstad.no

Tlf. 61 05 70 60

www.jorekstad.no 16 ØYERmagasinet


Jul på Barnas Gård 5. og 6. des. s. 12. og 13. de 29. og 30. des.

ed Lek m ene ss fjøsni

og ma t dyren ei julen

Billetter må forhåndskjøpes på Barnasgård.no

Vinterens vakreste eventyr foto:Joakim Mangen

åpner februar 2021

Eventyrlig julegave

Sesongkort i Hunderfossen Eventyrpark er den perfekte opplevelsegaven

Bestill på hunderfossen.no ØYERmagasinet 17


18 ØYERmagasinet


Bruker naturen som inspirasjon På Fåberg ligger en nedlagt skifabrikk på tusen kvadratmeter. Her er det god plass og tett på naturen, en kombinasjon som Sidsel og Ingvild Hemma falt for i 2012. De var ute etter et egnet sted for MENT, sitt nye designverksted. Med inspirasjon fra Lågens grønne bredder, naturens farger og konturer utvikler de sitt eget design. Av Åse Kari Gravråk

Innerst i lokalet brenner det godt i peisovnen. Store og små bord er dekket med håndverksprodukter i myke former og delikate farger. Blomster, kongler og kvister er kreativt og dekorativt dandert, prikken over i-en. – Produktet vårt skal være funksjonelt, koppen skal være god å holde i og tekanna skal helle uten å dryppe. Samtidig skal det være et dekorativt objekt som skal stå fremme, ikke inne i et skap, sier Ingvild Hemma. Søstrene Ingvild og Sidsel Hemma er genuint opptatt av funksjonalitet og estetikk, naturmaterialer og gamle håndverksteknikker. Farger som nærmest plukkes rett fra naturen og transformeres inn i håndverksprodukter og gir en mening. Gjennomfarget porselen, keramikk og trematerialer. Gjennomfarget porselen – Når vi produserer gjennomfarget porselen, blander vi fargen inn i materialet i stedet for å glasere med farge. Vi glaserer med transparent glasur. Hvis du skulle være uheldig å få et hakk i koppen kan du nesten ikke se det fordi det er samme farge inni koppen. For det meste er porselen hvitt inni fordi fargen glaseres utenpå. Da blir det stygge hvite sår og dermed mister det verdi med en gang. Bidrar med tips og råd Ingvild forklarer og gestikulerer. Hun er utdannet interiørstylist mens Sidsel er produktdesigner og blomsterdekoratør. Sammen har de et solid kompetansefelt i design, form og farge. – Vår kombinasjon gjør også at vi kan bidra med mye hjelp og råd, sier Sidsel. Du kan få tips og inspirasjon til borddekking og fargesammensetninger i tillegg til å se utstillingene våre. Lett tilgjengelig – Vi har gjort en del tiltak for å være lettest mulig tilgjengelig for folk, sier Ingvild. Hyttefolk og andre kan gjerne ringe, sende sms eller mail for å booke en avtale når det passer dem best. Gjerne grupper. På den

måten får vi tid til kunden og til omvisning i produksjonen om det ønskes. Om det er fredag ettermiddag eller søndag formiddag spiller ingen rolle, bare kontakt oss i forkant. Fra skitupp til designfat – Ting passer sammen og ting er ”ment", presiserer Sidsel. Hun kommer inn på gamle håndverksteknikker og naturmaterialer. – Vi har bla. videreført en teknikk som Rustad skifabrikk brukte i sin tid. De brukte ask fordi det lar seg bøye og forme når det blir fuktig, derfor var det ideelt når de skulle forme fremste delen av skia til en skitupp. Nå har vi tatt i bruk samme teknikk når vi lager våre trefat av ask. På denne måten har vi også tatt vare på litt av historien her.

Her i lokalene er røffheten en fin kontrast mot porselen og moderne design Sidsel Hemma

Designet servise for restauranten Under I den spektakulære undervannsrestauranten Under på Lindesnes, er det MENT som har designet serviset til den 18-retters menyen. Da Ingvild og Sidsel fikk dette oppdraget lot de seg inspirere av naturen og sjøen som omkranser restauranten. De startet prosjektet i juni 2018, og etter en krevende og inspirerende prosess ble resultatet 700 produkter som ble produsert og håndlaget på Fåberg. Ovnene i den gamle skifabrikken gikk døgnet rundt for at alt skulle bli klart til åpningen i april 2019. Kolleksjonen har fått mye oppmerksomhet, spesielt internasjonalt, og mange designpublikasjoner har fremhevet den norske designen der inspirasjonen fra natur har blitt så fremtredende. MENT var i godt selskap med andre anerkjente norske leverandører, bla. Snøhetta som tegnet det spektakulære

bygget. – Det å få være med på et så unikt prosjekt, noe som er så gjennomført og kompromissløst i forhold til løsninger, det er skikkelig moro, sier Ingvild. - Det er ren magi å gå inn i det rommet. Alt du ser der er det en tanke bak, både materialet, fargene, og hvor det kommer fra. Stemning – Materialene vi velger har også mye med stemning å gjøre, sier Sidsel. - Det er en stor forskjell å dekke et bord med plast sammenlignet med å dekke et bord med tre og porselen. Gode taktile overflater med farger som er gode for øyet. Inne og ute MENT har utstilling, butikk og produksjonslokale for porselen i 2. etasje. 1. etasje, som de nylig har tatt i bruk, er først og fremst tenkt som et fotostudio, pluss at det gir en mulighet til eventer og andre arrangement. Utenfor lokalene har de tilrettelagt en liten ”park” med blomsterbed og sti ned mot Lågen. Nå har høsten gått over til vinter og det er rimfrost på bakken. Her skal bålpanna tennes og sitteplassene fylles. Vi venter spent, det er jo ment.

MENT • Håndverksbedrift som utvikler eget design i farger inspirert av naturen

• Etablert i 2012 av Ingvild og Sidsel Hemma

• Ingvild og Sidsel ble kåret til årets gründerkvinner Innlandet 2014

• Har designet servise for restauranten Under på Lindesnes (mer enn 700 produkter)

• Har forhandlere i inn- og utland • Retter nå et større fokus mot det norske privatmarkedet

• Høy tilgjengelighet for kunder og besøkende

Mer info: www.ment.no

ØYERmagasinet 19


ULDVAREN: Gata er Storgata og butikken er Uldvaren. Lillehammeridentitet begge deler.

FAGHANDEL: Daglig leder Synne Clemetsen hos Uldvaren tar nye steg for å møte konkurransen og endret handlemønster. Begge foto: Anne Stokke.

Ny leder går nye veger Konsert og events, snacks og småmat. Uldvaren er ikke lenger bare garn og tekstil. Av Anne Stokke Nytilsatte ledere ønsker å sette sitt preg på virksomheten de er kommet til. Nye ideer Så også med Synne Clemetsen, noen og tredve år, tilbakevendt lillehamring og nå sjef for en virksomhet med rot i Gudbrandsdalens Uldvarefabrik. Den er en av Lillehammers eldste bedrifter, etablert i 1895. «Alle» har et forhold til Uldvaren, forretningen to små trappetrinn opp fra gågata, langs den lille aksen Bergsenghjørnet – Sigrid Undsets plass. Nå ønsker Clemetsen at alle trofaste kunder, nye kunder og kommende kunder skal få en meropplevelse. Det betyr at kunden får tilbud om et gode i tillegg til, i Uldvarens tilfelle, å handle garn og gardiner. Møte kunden på måter – Det handler om å møte kunden på nye måter, vise at vi setter pris på dem ved å tilby ulike aktiviteter og events, forklarer Clemetsen.

20 ØYERmagasinet

– Det kan være inspirasjonskvelder knyttet til utvalgte varegrupper som strikk, søm og dekor. Jeg tror også på å skape opplevelser med mini-konserter med inviterte lokale musikere, gjerne sammen med enkel servering. Uldvaren er en nisjehandel, en stor og tung nisjehandel. Jeg funderer på muligheten vi har til å invitere små, lokale nisjebedrifter til å vise seg fram via oss. Tilby dem en stand til å presentere seg. Jeg er i kontakt med det lille håndverksbakeriet Gaia bakeri på Fåberg for å lodde interessen. Det er i slike baner jeg tenker.

Kunnskap og service Uldvaren er faghandelen enten man kjøper strikkegarn eller ønsker en totalpakke for tekstiler til hus og hjem. Uldvarens medarbeidere rådgir over disk eller det gjøres avtale med kunden om hjembesøk på hytta. Forretningen markedsfører målsøm som ett av sine fortrinn.

Fram med det lokale Forretningen var tidligere et utsalg for Gudbrandsdalens Uldvarefabrik AS, men ble skilt ut som et selvstendig aksjeselskap i 1999. Uldvaren er en frittstående faghandel og nisjebutikk. Garn og tekstil har alltid ligget i bunn for virksomheten, opp gjennom årene har nye varegrupper kommet til, som gaveartikler, solskjerming og interiør. Daglig leder Clemetsen vil spisse Uldvarens lokale profil og tilhørighet. – Jeg vil arbeide for å styrke merkevaren Uldvaren. Uldvaren finner du på Lillehammer, og bare på Lillehammer. Vi er faghandelen for hus og hytter, for folk i byen og Gudbrandsdalen og for folket i hytteområdene rundt oss.

– Det er slike kvaliteter vi skal jobbe målrettet for å nå ut med i markedet. Nye og forbedrede nettsider skal bidra til det, sier Synne Clausen.

Uldvaren har Lillehammers største utvalg av gardintekstiler og møbelstoffer. I tillegg er det bygget opp en større kolleksjon interiørartikler og tilbehør.

ULDVAREN

• Frittstående nisjehandel i garn, tekstil og interiør

• Storgata 56 • Faghandel for hus og hytte • Sprunget ut av Gudbrandsdalens Uldvarefabrik


JULEHANDELEN er rett rundt hjørnet ÅPNINGSTIDER I JULEN SØNDAGSÅPENT 6., 13. og 20. des. ........................................ kl. 14–18 KVELDSÅPENT 11. des. .............................................................. kl. 09–22 LANGÅPENT 14.–18. des. .......................................................... kl. 09–21 LILLE JULAFTEN .......................................................................... kl. 09–20 JULAFTEN ....................................................................................... kl. 09–13 ROMJUL 28.–30. des. ................................................................... kl. 09–18 NYTTÅRSAFTEN ........................................................................... kl. 09–16 1. JANUAR. ............................................................................................ stengt

GLØGG- OG PEPPERKAKEUTDELING

MØT NISSEN 5.–6. DESEMBER 11.–13. DESEMBER 18.–22. DESEMBER Julenissen går rundt og skaper juleglede og stemning. Barna kan hilse på han men dessverre ikke sitte på fanget nå i disse Corona-tider.

11. DESEMBER 12. DESEMBER 13. DESEMBER 18. DESEMBER 19. DESEMBER 20. DESEMBER 21. DESEMBER 22. DESEMBER

kl. 17–20 kl. 12–15 kl. 14–17 kl. 16–19 kl. 12–15 kl. 14–17 kl. 16–19 kl. 16–19

*Vi følger FHIs anbefalinger og tar forbehold om endringer i programmet

ØNSKETRE Hjelp oss å gjøre ønsketreet grønt! De røde hjertene på treet er julegaveønsker fra barn som lever under fattigdomsgrensen definert i Norge, og for hvert ønske som innfris blir et rødt hjerte grønt. Vil du oppfylle et barns juleønske? Velg et ønske fra treet og lever gaven hos Ark.

Et gavekort fra Strandtorget er en liten pakke med mange muligheter. Kjøp gavekortet på strandtorget.no eller på gavekortautomat ved senterets hovedinngang.

0 9 – 2 0 ( 1 8 ) / w w w. s t r a n d t o r g e t . n o /

ØYERmagasinet 21


Foto: hverdagslivet.no

Ribbe

er fortsatt favoritten Det er trolig ingen andre dager i året vi er mer sikre på hva vi skal ha til middag enn på selveste julaften. Tradisjon og nostalgi er liksom innbakt i ribba og surkålen når julen ringes inn. For fortsatt er det ca. 47% av oss nordmenn som har svineribbe til middag 24. desember. Men hva vi drikker attåt varierer fra hus til hus. Av Åse Kari Gravråk

Marit Furuhaugen, butikksjef ved Vinmonopolet på Lillehammer, er intet unntak fra flertallet. Hun sverger fortsatt til den tradisjonelle julematen som hun vokse opp med i Gausdal. – Ribbe, sier hun bestemt. – Tilbehøret er medisterkaker, fett og brun saus. Surkål, poteter og lefse. Tomtebrygg i glasset. Til dessert må Marit ha multekrem. Multa plukker ho i Musdal, og tomtebrygget lager ho akkurat som mor Margrete gjorde. Oppskrifta har Marit fortsatt på en lapp som moren skrev på 70-tallet: Ølbrygging, 19-20 l. Bruk tomtebrygg, men bare gjær som to sukkerbetar. Og kanskje mer sukker. I alle fall 1 kg. Til sammen, kanskje 1½ kg. Nederst på lappen har Marit påført: Ikke bruk kjele, bruk bøtte, viktig med rene flasker.

22 ØYERmagasinet

Riesling Mange velger naturlig nok alkoholfritt på julaften, både tomtebrygg og norsk eplemost passer bra til ribba. For de som vil ha noe sterkere å drikke har vinmonopolets sjef en klar anbefaling. – En Riesling med et godt syrenivå og bitte litt sødme, eller knusktørr, det passer godt til ribbe, sier Marit. En god kvalitetsriesling. Denne passer godt fordi et ribbemåltid inneholder mye fett, og syren i en god riesling renser og leker seg rundt dette, aromabildet med epler og sitrus matcher også godt. Gammel Opland ruler Og det er gjerne akevitt i drammeglasset til lokalbefolkningen. Innlandet er faktisk den regionen som selger mest akevitt i Norge. Vi har masse tradisjoner fra brennerier på Løten og Atlungstad utenfor Hamar, noe som trolig har bidratt til at vi har en

akevittbastion her i området. Både Gilde juleaquavit og Løiten Linie foretrekkes av mange, men det er fortsatt Gammel Opland som ruler i regionen. 40% økning Vinmonopolet på Lillehammer har hatt en økning på 40% i salget etter koronaen – sammenlignet med samme periode i 2019. – Det kan hende vi får en utfordring med juletrafikken hvis økningen fortsetter, sier Marit. På det meste i fjor var det 2547 kunder på en og samme dag. I år kan maks 40-50 kunder være samtidig i lokalet pga. smittevern. Derfor har sjefen ved vinmonopolet et veldig godt råd:

Skal du handle til jul - vær ute i god tid!


Bildet er fra en tidligere markedsdag utendørs.

Fun facts

Julemiddagen rundt omkring Det er fortsatt ribba som dominerer pĂĽ Ă˜stlandet, mens pinnekjøtt er mest populĂŚrt pĂĽ Vestlandet. Kalkunen er størst pĂĽ Sørlandet, men likevel foretrekker 50% av sørlendingene ribbe og 24% pinnekjøtt. I Trøndelag og Nord-Norge spiser 57% ribbe og 34% pinnekjøtt. Riskrem er fortsatt favoritt-desserten i landet (37%), multekrem pĂĽ andreplass med 17% og 10% foretrekker karamellpudding. Men ogsĂĽ desserten viser noen regionale forskjeller: multekremen er desidert mest populĂŚr i Trøndelag og Nord-Norge, og karamellpuddingen spises det mest av pĂĽ Ă˜stlandet. Fin og fet fisk pĂĽ grøten I dag legger vi kanskje en smørklatt pĂĽ risgrøten for smakens skyld, men før i tiden var smør og fett forbundet med luksus i en hard hverdag. Skulle en gjøre ekstra stas pĂĽ det, ble det ofte lagt et stykke fin og fet fisk pĂĽ risgrøten. Laks og grøt – kanskje det egentlig er en god kombinasjon? Vikingene forspiste seg pĂĽ svinekjøtt Før julen ble kjent som dagen da Jesus ble født, var høytiden vikingenes viktigste fest. De pyntet med blod og forspiste seg pĂĽ svinekjøtt til gudenes ĂŚre. Vinteren var en hard og langdryg ĂĽrstid. NĂĽr frost og snø la seg over landet, søkte de ly i sine mørke hus og pakket seg inn i skinnfeller for ĂĽ holde varmen. Og mens vikingene hostet og krøp sammen under skinnfellene, hadde de god tid til ĂĽ bekymre seg for matlagrene. Gjennom sommerhalvĂĽret hadde de stĂĽtt pĂĽ for ĂĽ fĂĽ avlingene i hus, men dersom utbyttet var magert kunne vinteren bli en utfordring, selv med streng rasjonering. Vikingene hadde bare ĂŠn ting ĂĽ se frem til i mørketiden: julen! All frykt for fremtiden ble glemt, og vikingene ga seg selv lov til ĂĽ frĂĽtse hemningsløst. Kilder: matprat.no, godt.no og historienet.no

Julemarked i ĂĽr ogsĂĽ Det blir marked pĂĽ Pellestova og pĂĽ Hafjellrampa før jul. Av Anne Stokke Det blir stelt i stand til førjulskos med anledning til ĂĽ handle lokale, smaksrike julegaver pĂĽ Pellestova lørdag 12. desember. I ĂĽr flyttes markedet inn pĂĽ hotellet, og arrangeres i trĂĽd med smittevernreglene. De lokale matprodusentene i fellesskapet Mat fra Ă˜yerfjellet er arrangør. De tilbyr fastboende, hytteboere og turister kjøtt og kjøttprodukter, bĂŚr, poteter, urter og olje, søtsaker, bakst, skinn m. m.

Julemarkedsesongen i bygda innledes allerede søndag 6. desember med Ă˜yers julemarked pĂĽ HafjellRampa, ÂŤtorgetÂť foran forretningene og boligene i Granrudvegen 6. Mange utstillere deltar med matvarer, hĂĽndverk, husflid og mer til. BĂĽlkos blir det ogsĂĽ! – Vi satser pĂĽ at vi kan gjennomføre julemarkedet innenfor gjeldende smittevernregler, og vil annonsere om det skulle bli endringer, skriver arrangørene Suppelure, Mat fra Ă˜yerfjellet, frisør og gavebutikken EMOS og Rampa kulturverksted.

#FTUJMM .&$" TFSWJDF

,PN JOOPN EJUU MPLBMF CJMWFSLTUFE

Marit Furuhaugen, sjef ved Vinmonopolet i Lillehammer, anbefaler Riesling til ribba.

Marit plukker multene sjøl og lager multekrem til dessert.

Vi utfører: 7J VUGďż˝SFS - EU-KONTROLL/PKK &6 ,0/530-- 1,, - OLJESERVICE 0-+&4&37*$& - RUTESKIFT 365&4,*'5 - FORSTILLINGSKONTROLL/4-HJULSKONTROLL '0345*--*/(4,0/530-- )+6-4,0/530-"$ 4&37*$& - AC SERVICE .0/5&3*/( %&'" 8"3. 61 UP - MONTERING DEFA WARM 4&37*$& 0( 3&1"3"4+0/&3 1ÂŻ "--& - SERVICE OG REPARASJONER PĂ…#*-.&3,&3 ALLE BILMERKER 44"/(:0/( 7&3,45&% 0( %&-&'03)"/%-&3 - AUTOMATKASSEFLUSHING ALLE BILER 3JOH PTT GPS CFTUJMMJOH J EBH

Marit lager tomtebrygget akkurat som mor Margrete gjorde. Lappen er fra 70-tallet.

)"'+&-- #*-4&37*$& "4 v/Circle )BGKFMM K Ă˜yer W &440 www.hafjell-bilservice.no XXX IBGKFMM CJMTFSWJDF OP

XXX NFDB OP

Ă˜YERmagasinet 23


Alltid det nyeste for de gode opplevelsene fra SWIX, Ulvang, TOKO, Lundhags og Helsport! Egen outlet, kaffebar og lademuligheter for el-bil.

MANDAG - ONSDAG MONDAY-WEDNESDAY

10 - 17

Are you looking for the latest innovations for great outdoor experiences? Check out our store and Outlet, or just grab a cup of excellent coffee.

TORSDAG - FREDAG THURSDAY - FRIDAY

Olivera Tannhelseteam er en moderne og nyoppusset klinikk midt i gågata, Lillehammer. Klinikken består av erfarne allmennpraktiserende tannleger, tannpleier, oralkirurg og assistenter. Totalt 11 ansatte jobber på klinikken. Vi har 3 stoler og jobber turnus for å kunne tilby våre pasienter behandling 365 dager i året. Vårt fokus er god service og vi sørger alltid for at du som pasient skal ha en god og smertefri opplevelse hos oss. Eneste tannlegevakt i regionen. Våre pasienter får priser uten akutt-tillegg . Priser som offentlige. www.oliveratannhelseteam.no /priser

ÅPENT

10 - 20 LØRDAG SATURDAY

10 - 16

Mandag-fredag kl. 08 - 20 Lørdag-søndag kl. 10 - 16 Telefon 61 25 67 89

BELIGGENHET LOCATION Blåswixvegen 5, 2624 Lillehammer.

Kildesortering på hytta På miljøtorget i ditt hytteområde kan du levere kildesortert daglig avfall. Har du andre avfallstyper, kan du levere dette på en av våre gjenvinningsstasjoner. De tre stasjonene rullerer på å ha lørdagsåpent – sjekk åpningstidene på www.glor.no

God jul

✗✓ 24 ØYERmagasinet

HUSK! NÅR DU SKAL TIL GJENVINNINGSSTASJONEN: 1. Alt avfallet skal være sortert på forhånd. 2. Alt avfall skal leveres synlig, evt. sekker skal være gjennomsiktige. 3. Glanset gavepapir er restavfall.


Mange vil ha hjelp på hytta Noen spør om han kan steke ribba til de kommer på hytta. Men Espen Uthberg må prioritere julevasken.

Ny fast utstilling

Av Anne Stokke Avtaleboka er egentlig full, men han skal klare å skvise noen flere oppdrag om noen spør. Etterspørsel Døgnet har jo 24 timer, minner han om. Espen Uthberg står bak firmaet Utex som påtar seg oppdrag i hytteområdene, i hovedsak rengjøring. Mange vil sette bort julerengjøringen av hytta, og Uthberg er parat. Etter et par års drift har han opparbeidet seg mange faste kunder. Etter at han nylig kjøpte opp Lillehammer-firmaet Skogen renhold med fem ansatte, er virksomheten utvidet. Og Uthberg har fått frigjort mer tid til kontorarbeidet. Kjernevirksomhet Uthberg prioriterer fortsatt rengjøring. – Mange vil ha det i orden til de kommer for å feire jul på hytta. Jeg er blitt spurt om ribbesteking, julepynting ute og inne, henting av matvarer og lignende, men jeg er dessverre nødt til å si nei. Kjernevirksomheten min er rengjøring og det må jeg holde fast ved. Vi prioriterer faste kunder, men tar på oss nye oppdrag så langt det er mulig. Koronasituasjonen gjør nok at flere enn vanlig feirer jul på fjellet – og jeg håper at alle får en hyggelig jul i de flotte hytteområdene våre!

Ljos

på Maihaugen

I ØYER KIRKE Øyer sangkor inviterer til førjulskonsert i Øyer kirke søndag 20. desember. Det blir to konserter denne kvelden på grunn av smittevernbegrensninger. Forhåndssalg av billetter. Konserten kan bli avlyst på grunn av koronasituasjonen.

En stemningsfull juleopplevelse. Ettermiddager fra 28. november. maihaugen.no/jul

Foto: Jørgen Skaug Design: M8

Førjulskonsert

ØYERmagasinet 25


Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

THOR-ARNE MOEN (50) • • • • •

Billedkunstner og spesialpedagog Utgitt en diktsamling Atelier og galleri hjemme i Fjellstadvegen Åpnet nylig visningsrom i Storgata i Lillehammer Gift med Nina og sammen har de tre barn. Marta Kristine (24), Per Kristian (22) og Jesper (17).

26 ØYERmagasinet


På paletten

Åssen kan du ha vorti slek, spurte faren. Den usikre veslegutten var blitt en stor kar som hadde vokst på seg selvtillit.

Av Anne Stokke

SKODDE Det er grytidlig sommermorgen, skodda ligger ennå over lyng og mo. En guttunge sitter på setet ved siden av faren sin, Per. Han kjører mjølkebilen trygt innover setervegene i Østfjellet. Av og til humper og rister det slik at guttungen må holde seg fast. Det er et eventyr å skrangle seg innover sommerfjellet en slik stille morgen. Bare et og annet raut fra morgenyre krøtter å høre. Budeia har vært på farten med bøtter og spann en stund allerede, hun må være klar til Per og den vesle assistenten hans kommer. Et annet minne. Oppbretta skjorteermer, sterke, knallbrone hender og armer. Under skjorta: drivende kvit. Arbeidsfolk. Og dette: Landskap. Blåne bak blåne. Huldra. Myrull som danser med den kvite hodepryden sin, ett trinn hit og ett trinn dit. TRYGG Seterhus og fjellet, det er gode minner som jeg har tatt fram når jeg maler, sier Thor-Arne Moen. I dag godt etablert billedkunstner, spesialpedagog på trettiende året, med atelier og galleri. Og nå sist, på plass i utstillingslokale med store vindusflater ut mot Storgata i Lillehammer. Egne bilder på veggen, piano, myke tepper på gulvet. Eksklusiv åpningstid én gang i uka. Det får`n si. Det er ikke noe smålåtent over dette. Guttungen med bare sommerknær og lav selvtillit er et minne kun? Thor-Arne Moen er så rolig, tar seg tid. – Ja, jeg er ikke lenger tilbakeholden, jeg tør å stå for ting. Jeg har integritet. Det jeg tror på og det jeg mener behøver ikke å gjelde for andre, men det er viktig for meg. Og så livet har skjenket meg mye godt, legger han til, litt høytidelig. NINA Det har vært drømmen min lenge å ha et lokale i Lillehammer sentrum. Å skape et trivelig miljø rundt bildene, for oss og for dem som kommer over dørstokken. Det har vært Ninas drøm, også da. Det har alltid vært Nina og Thor-Arne. De har vori i hop siden russetida. Så dro de sammen til lærerskolen på Hamar, og sammen har de bygd livet i huset høyt opp i lia i sørbygda. Tre barn har det blitt. Nina er mentoren min, uten henne hadde det ikke gått. Nina har vært dirigent og komponert musikk undervegs, mens ektemannen har plusset på utdanningen med både spesial - og sosialpedagogikk, norsk og litt av hvert annet. Formingslærer er han også. «Mye utdanning i bånn», som

han sier. Lærer, rektor og rådgiver i Øyer og på Lillehammer. Nå deler han tida mellom pedagogjobb på Lillehammer og atelieret hjemme. Begge deler er viktig ham. UTKOMME Han kunne levd av bildene sine nå. Det har løsnet litt etter litt. Sambygdinger, fjellfolk og byfolk har oppdaget mannen med paletten, det store håret og den lune kommentaren. Og kaffekoppen, den er aldri langt unna. Han selger godt, fra galleriet, utstillinger i distriktet, på fjelldestinasjonene og utabygds. Som i Hamar kunstforening. – For en del år siden fikk jeg avslag da jeg spurte om jeg kunne få stille ut der. Nå var det de som kom til meg, forteller han med en snev av stolthet. TYN Som utøvende kunstner har han fått litt tyn, eller «noen kommentarer» som han modererer det til, om at han også maler «det folk vil ha». At folk bestiller to meter blått bilde med hus og fjell, bybilder eller et helt abstrakt motiv av ham, og får det. Autodidakt er han dessuten, i den form at han ikke har ren kunstfaglig utdanning, men har lært seg mye på egenhånd. Mor Marit var flink til å tegne, hun var en stor inspirasjon. Men jeg er hendt, som vi sier, praktiker, og jeg er formingslærer. Jeg kan form og farge og Goethes fargesirkel for å si det slik. – Jeg hadde dessuten gleden av å ha Odd Hååkensveen som lærer og menter på formingslærerutdanningen. Jeg kan se, betrakte, har fantasi og ikke så verst til å kommunisere. Og så trives jeg utrolig godt med å stå foran staffeliet. MITT – Det er ikke slik at jeg maler av et motiv folk spør om. Men jeg kan skape min versjon av den historien eller temaet oppdragsgiveren har fortalt. Jeg kan være brobygger mellom drøm og lerret. Men maleriet må være mitt uttrykk, min komposisjon, mitt bilde. Der er jeg kompromissløs. Svarer ikke bildet til forventningene deres, så må det være greit. KJÆRLIGHET Han er rotfast øyværing, står fjellstøtt i øyerdialekta, født på Granrudmoen, og skulle vel aldri ha tenkt tanken om et liv søa` Ensby? – Nai, nai. En fløtt itte fra bygdenes bygd i dalenens dal med det fysste!

ØYERmagasinet 27


www.gdhytte.no Nyheter • Reportasjer • Turtips • Mat

Nå med egen APP! Den enkleste måten å lese GDhytte.no på er i APP-en. Vi sender også ut pushvarslinger når vi har viktige nyheter for deg! Last ned gratis GDhytte-APP! Søk opp gdhytte (i ett ord)

Halv pris

25.pr. m

nd. d

e før

ste 6

mnd

.

PR. M

ND.

Dere

tter

49.-

pr. m

nd.

Har du Eidsiva fritidsabonnement? Da får du GDhytte.no gratis inkludert i abonnementet fra Eidsviva bredbånd! Men da må du registrere deg. Se annonse side 10

Tips GDHYTTE: Kontakt journalist Asmund Hanslien tlf. 906 85 056, e-post: asmund.hanslien@gd.no

28 ØYERmagasinet


Foto: ANTI

Kunsten å kombinere jobb og fritid! Hos Thallaug finner du mange av innlandets ledende næringsadvokater. Våre 19 medarbeidere har til sammen flere tiårs erfaring fra landets største advokatfirmaer, og er løpende rådgivere for banker, internasjonale bedrifter, industri og tjenesteytende selskaper. Stadig flere Oslo-lokaliserte virksomheter har oppdaget at de får samme kompetanse til en langt lavere pris ved å benytte seg av våre tjenester. Det kan være lønnsomt å bruke oss - så får du også mer tid på hytta

www.thallaug.no

Tett på øyeblikkene Med lynrask fiber og Altibox TV kan hele familien få med seg sine favorittserier på hytta.

www.eidsiva.net

ØYERmagasinet 29


ØYER TURSKILØYPER HAR: • ca 2 400 hytter • ca 10 000 daglige brukere på storutfartsdager • ca 25-30 000 løypebrukere i høysesong ØTs brukere representerer stor kjøpekraft. Vi oppfordrer disse til å støtte og bruke våre samarbeidspartnere og bidragsytere.

BLI MED PÅ LAGET!

For å bidra enten som privatperson eller bedrift, her er mulighetene: Vipps: #46235 eller søk Øyer Turskiløpyer Kontonr: 1644.23.86300 www.oyerturskiloyper.no www.facebook.com/oyerturskiloyper

Bruk våre sponsorer, de støtter oss Hundersetervegen & Nysetervegen

Vi bygger arkitekttegnede hytter

30 ØYERmagasinet


ÅRETS JULEGAVETIPS «

Bøkene presenterer en rekke turmuligheter i fjellet, fra Ringebu-grensa i nord til Ringsaker og Brøttum i sør. Turene har stor variasjon, her finner man både lette og krevende, flate og kuperte og både på grusveier og stier. Tanken er at syklister og skiløpere på alle nivåer skal finne turer å glede seg til. Hver tur har egen faktaboks, eget kart, og en QR-kode der man enkelt kan scanne turen og kart rett inn på smarttelefonen. Bøkene er rikt illustrert.

«

«35 sykkelturer i verdens beste skiterreng «35 turer i verdens beste skiterreng

Man finner også tips om besøksmål, serveringssteder, toppturer, utstyr, aktuelle nettsider, og favorittturen til en rekke sykkel- og skiprofiler. Med disse bøkene får man et bra verktøy for å utforske verdens beste skiterreng! • Utgiver: Øyer Turskiløyper • Selges: på Sport1-butikker i Lillehammer og Øyer

ØYER ELEKTRO

Her er det plass til din bedriftslogo i neste utgave av Øyer magasinet.

ØYERmagasinet 31


STORT: Prestegården med stabburet, som i dag står på naboeiendommen Orrestad. Orrestad er for øvrig det gamle navnet på Øyer prestegård. Hovedbygningen ble satt sammen av to hus til ett i 1832.

GAVE: Skrivebordet er arvegods fra Klokkergården. Hilde Skøien og Simen Ensby i prestegårdsutvalget er imponert over oppslutningen om prestegården. Alle foto: Anne Stokke

Prestegården - hele bygdas hus Prest`garden er både prestegård, kulturskatt og kulturhus. Av Anne Stokke Kjært barn har mange navn. På folkemunne og i øyermålet er prest`garden riktig betegnelse på den lange, gule bygningen litt sør for Øyer kirke. Prestegården som skal ha ligget på samme plass siden middelalderen. Den er ikke bolig for prosten i dag, men er parat til å være det om det skulle bli aktuelt. Det er moderniserte boligarealer i nordre del av bygningen. Den eies av Opplysningsvesenets Fond (OVF) og disponeres av Kirken i Øyer. Klenodier Etter at Øyer og Tretten kirkelige råd opprettet et eget utvalg for å ivareta og skape liv i prestegården, er klenodier og skatter plukket fram fra bygningens mange gjemmer. At prestegården, for eksempel, holdt seg med hvelv, ble først kjent da et teppe ble tatt ned fra veggen på prestens kontor. Det skjulte blant annet gamle nadverdsstaup, bøker og papirer. Møbler og gjenstander er trukket fram fra glemselen, og er nå med på å gi liv til de mange rommene og salene i bygningen på rundt 450 kvadrat fordelt på to etasjer. I de siste har verdifullt bohave fra Klokkergården funnet sin plass i prestegården. Lever videre Da Klokkergården ble solgt tidligere i år, overlot de tidligere eierne Randi og Kjersti

32 ØYERmagasinet

Tellander mange eiendeler til prestegården. Det er sofagrupper, spisebord, stoler og serviser og også skrivebordet og pulten som lærerinne Olaug Turtumøygard brukte da det var «småskole» i andre etasje i Klokkergården. Kirke, prestegård og klokkergård - slik var det før i tida i Øyer. Med eierskiftet i Klokkergården gikk historien om en klokkers bosted og en grendeskole over i historien. – Men verdifulle deler av inventaret lever videre i prest`garden, det er vi takknemlig for, sier Simen Ensby. Han er krumtappen i arbeidet i prestegården. Sammen med Hilde Skøien, også i prestegårdsutvalget viser han rundt. Giveglede Mange har ting de vil gi til prestegården. Salmebøker bibler og bøker er blitt til en anselig boksamling i huset, mens møbler, bilder og pyntegjenstander fyller rommene. Nå er første etasje ferdig, mens det gjenstår noe innredningsarbeid i andre. Her står imidlertid den såkalte Dronningsalen med lyse gule vegger ferdig, innredet med et spisestuemøblement. Bordet er dekket med middagsserviset som ble laget i 1914, i anledning 100-årsjubileet for grunnlovsjubileet. Alt kommer fra Klokkergården. – Prestegården tilhører først og fremst øyværingene. Derfor er det fint å se at så mange er med på dugnaden. For her er det fellesskapet i bygda som sammen hegner om prestegårdsbygningen.

Kulturhus Salen i første etasje brukes som møtelokale for frivillige lag og foreninger, og leies også ut til selskapslokaler – med de påkrevde smittevernhensyn. Når verden vender tilbake til normalen, er planen mer liv og mer aktivitet også I den lokale prestegård. – Prestegården er det største kulturhuset i Øyer, klart det må brukes, sier Ensby. Det skal bli utstillinger, foredrag, sang og musikk, liv og røre ute og inne. Det begynte så bra med festivalen Junidager i Prestegården i fjor, med forfatteren Edvard Hoem som trekkplaster, til sammen 20 dager og flere hundre besøkende, og andre tilstelninger ut over høsten. Så kom koronaen. Det kommer tider etter dette. Planleggingen er i gang. Selv om stedet først og fremst er øyværingenes sted, er det naturligvis åpent for alle. Jeg får ofte spørsmål fra hyttefolk som er interessert i å se og delta i lokalt kulturliv. – Kom gjerne til prestegården, se Kirken i Øyers nettsider eller ta kontakt med meg eller Hilde, vi tar dere gjerne med på en omvisning, sier Ensby.

STILLEBEN: Det er mange vakre blikkfang i huset.


ne Åd Bakke, kommun e

Nytt

di

FRA KOMMUNEDIREKTØREN r

s. 1 s. 2 s. 3 s. 4

Nytt fra kommunedirektøren Julehilsen fra ordføreren Fra kulturfronten 7. trinn på Aurvoll har vært på turer i nærområdet Søppelplukking s. 5 Stavsmartn-uke på Mosjordet Trivselsprogrammet s. 6 Leve hele livet s. 7 Siste nytt fra Øyer Arbeidssenter Grunnskolen i Øyer topper Kommunebarometeret

MANGE UTFORDRINGER Kommune-Norge blør om dagen. Og det er ikke bare Coronaviruset som har skyld i dette. Direktøren i KS Innlandet uttalte at 75% av alle norske kommuner sliter med økonomien. Det er lett å bli kortsiktige i budsjettarbeidet. Utfordringen er sakte, men sikkert å forberede oss på at vi får større utgifter og mindre inntekter, samtidig som vi må produsere flere tjenester. 2020 blir et ekstraordinært år, veldig mange kommuner vil levere et svakt årsresultat, dette gjelder ikke minst reiselivskommunene. Øyer har et godt samarbeid med Trysil for å synliggjøre overfor sentrale myndigheter at reiselivskommunene er spesielt berørt. Politisk ledelse har ordnet slik at vi har fått snakket med stortings-

ktø re

informasjon fra Øyer kommune november 2020

SESONGSKIFTE En ny årstid har allerede møtt oss. Mange fikk en overraskelse med flere centimeter med nysnø i midten av oktober. Vi går en fin tid i møte, en viktig tid for Øyer kommune. Vi krysser fingrene og håper vi slipper Coronasmitte slik at samfunnet blir mer åpent og at Hafjell får så normal drift som mulig. Vi ser at Øyer er avhengig av aktiviteten rundt reiselivet og all næringsvirksomhet både innenfor og utenfor Hafjell.

representanter, kommunalminister og Fylkesmann, noe som også førte til at både Trysil og Øyer ble nevnt fra Stortingets talerstol.

to gjennom Skarsmoen. Dette betyr at vi må venne oss til en ny runde med mye anleggsarbeid i årene framover.

Vi står overfor store utfordringer på mange områder. Vi blir små og sårbare på enkelte tjenesteområder og i tråd med kommunens tilbakemelding til Fylkesmannen angående kommunereformen, må vi se på nye områder for samarbeid med nabokommunene våre. Det er likevel riktig å påpeke at interkommunalt samarbeid ikke nødvendigvis er det riktige svaret på alle områder.

POSITIV UTVIKLING Det er også gledelig å se ulike grupperinger jobber innovativt for å være med å utvikle kommunen vår. Dette er veldig positivt fordi det viser en offensivitet som ikke lar seg styre av Coronakonjunkturer. Det siste innspillet er planer om en stor flerbrukshall i kommunen, en hall noe utenom det vanlige som ikke minst tar inn over seg endringer i interesser og behov hos den yngre generasjonen.

ØYER PÅ TOPP Det er mange lyspunkt i kommunen vår. I oktober fikk vi beskjed om at Øyer topper Kommunebarometeret på grunnskoleområdet. Dette er det all grunn til å være stolt over, og det viser at mindre kommuner kan yte gode og kvalitative tjenester. Øyer har i flere år vært på Norgestoppen, men det er første gang vi har klatret opp på det øverste trinnet. E6, GANG- OG SYKKELVEG De fleste er kjent med at det jobbes med E-6 og gang- og sykkelveg fra Øyer sentrum til Ensby. Om ikke lang tid begynner reguleringsarbeidet med E-6 fra Tretten til Fåvang og tunnelløp

JULEFEIRING Jula nærmer seg med stormskritt. Snart er juleutstillingene på plass og de lokale julegatene behørig åpnet. I år er det viktig å ta hensyn til Folkehelseinstituttets råd om god håndhygiene, en-meteren og å begrense større sosiale sammenkomster. Forholdene ligger dermed ekstra godt til rette for å feire jula sammen med familie og nære venner. Jeg ønsker dere alle en riktig god jul og et godt nytt år! Ådne Bakke

Kommunedirektør

Redaksjonsutvalg: Ådne Bakke, Eli Eriksrud og Jon Halvor Midtmageli.

ØYERmagasinet 33


Jo

n Ha lvo dtmageli, o r Mi r d før e

Julehilsen

r

VINTER! Nå kommer vinteren, den fine hvite tida! Vinteren ønskes velkommen og tradisjonelt har denne årstida betydd stor aktivitet og mange besøkende i bygda vår. Det er slik vi er vant med, og så får vi se hva det blir til i år. Det er å håpe at aktiviteten blir stor nok for våre reiselivsbedrifter.

nene spesielt. Vi har blant annet hatt besøk av leder i kommunalkomiteen på Stortinget Karin Andersen, og vi har hatt møte med Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup og ja; Det har gitt resultater! Nå håper jeg uansett at pandemien snart er over og at vi kan komme ordentlig i gang med det vi egentlig vil jobbe med.

ANNERLEDES HVERDAG Siden 12. mars har pandemien preget hverdagen vår. Selv om næringslivet har hatt og har store utfordringer, har vi her i Øyer klart oss meget bra, og det skal vi være fornøyd med.

ØYER ER NORGESMESTER I SKOLE! Vi har ligget i landstoppen lenge, og nå topper vi Kommunebarometeret (en måling som publiseres av Kommunal Rapport hvert år). Hva betyr det? Jo, det betyr blant annet at elevene i Øyer er flinke og flinkere enn de fleste andre, og vi har en meget god og godt kvalifisert lærerstab. Dette bidrar til et godt omdømme og at våre unge har et

godt grunnlag å bygge videre på. Takk til alle dere som jobber i og med skolen!

arbeid, vedtok Kommunestyret i høst å slå sammen barnevernstjenestene i Øyer og Gausdal.

KOMMUNEØKONOMIEN Budsjettet for 2021 skal snart vedtas. Budsjettet sendes ut på høring den 10. november og skal vedtas den 3. desember. Merk at kommuneøkonomien er strammere enn på lenge og at du har muligheten til å si hva du mener om budsjettet i høringsperioden.

HISTORISK BOKUTGIVELSE Historielaget har en spennende bokutgivelse nå i høst; Seterboka. Den historiske bruken av fjellet er med på å definere oss som øyværinger og forklarer på mange måter hvorfor fjellet og de ressursene som finnes der, fortsatt er viktige for øyværingen. Det er bare å glede seg til boka kommer.

NY BARNEVERNSLOV OG REFORM Barnevernstjenesten står foran store endringer fra nyttår. Det kommer ny barnevernslov og en reform som gir kommunene et større ansvar for barnevernet, både faglig og økonomisk. For å bli bedre rustet til å håndtere nye krav og for å bli i stand til å jobbe mere med forebyggende

Jeg ønsker dere alle ei riktig god jul og godt nytt år! Beste hilsen fra

Jon Halvor Midtmageli

Foto: Mette Banken

Fra politisk side er det brukt mye tid på beredskapsarbeid og å gjøre regionale og nasjonale myndigheter klar over hvordan pandemien slår ut i kommunene generelt og i reiselivskommu-

FRA ORDFØREREN

2

november 2020

34 ØYERmagasinet


Fra kulturfronten

av tjenesteleder for kultur og fellestjenester Eli Eriksrud Tlf. 900 95 983 eli.eriksrud@oyer.kommune.no

MARKERING AV FRIVILLIGHETENS DAG 2. DESEMBER 2020 5. desember er FNs internasjonale dag for frivillighet. Dette er anledningen for å hedre alle de fantastiske frivillige som bidrar til et varmere samfunn! Vi ønsker å feire denne dagen på Øyer samfunnshus 2. desember kl. 18-20. Øyer kommune og Øyer-Tretten frivilligsentral inviterer alle kommunens frivillige til å delta på feiring av frivilligheten! PROGRAM 2. DESEMBER: • Ordfører og gruppelederne i kommunens politiske partier, reflekterer over verdien av frivillig arbeid etter å ha vært med en frivillig på oppdrag • Åpen dialog mellom politikerne og de frivillige • Underholdning. Påmelding via kommunens hjemmeside. KORONAKOMPENSASJON FOR FRIVILLIGE ORGANISASJONER I ØYER Formannskapet vedtok i sak 37/2020 21.04.2020 å bevilge 200 000 kroner til økning av kulturmidler til lag og foreninger. Vedtaket er et lokalt tiltak i forbindelse med utbruddet av covid-19. Informasjon om kompensasjonsordningen ligger på kommunens hjemmeside. Søknadsfristen for ordningen gikk ut 15. november 2020. Vi håper alle som har behov for kompensasjon har søkt.

Foto: Amund Rybakkenn Nordlien

Foto: HIlde Odden Rom

Vi fortsetter med å informere om ulike kulturaktiviteter i Hærdera. Lag og foreninger oppfordres til å komme med innspill til spalten om ting dere ønsker å dele med flere.

VINNEREN AV FOTOKONKURRANSEN «M.A.U.R. i årstidene» er nå kåret Vinneren av fotokonkurransen «M.A.U.R. i årstidene» ble Amund Rybakken Nordlien. Vinneren mottar et verk av kunstneren Erik Pirolt. Det ble delt andreplass til Tove Helene Sandheim og Jørgen Skaug, de mottar 750 kr hver. Tusen takk for alle flotte bidrag!

oppslutning og ungdommene er flinke til å melde seg på og følge smitteverntiltakene for ungdomsklubben. Vi har også vært så heldige å få besøk av politiet en rekke ganger. Politiet besøker klubben for å bygge relasjoner, bryte ned barrierer og for å bli bedre kjent med ungdommene. De har også blitt med på de aktivitetene som finnes på klubben, dette synes ungdommene er stor stas.

KULTURPRISEN 2021 Øyer Kommunes kulturpris deles ut hvert annet år og skal deles ut i 2021.

TEMAPLAN FOR RELIGIØSE KULTURMINNER 2021  2025 Det vil i 2021 bli utarbeidet temaplan for religiøse kulturminner 2021 - 2025. Dette er plan nummer to i kulturminneplanarbeidet og representerer kommunens innsats i tilknytning til «Gudbrandsdalen 2021». «Gudbrandsdalen 2021» er et samarbeid mellom Gudbrandsdalsmusea, Gudbrandsdal historielag Dølaringen og Hundorp kultur. Gjennom 2021 skal 1000 års jubileet for kristningen av landet markeres i alle kommunene i Gudbrandsdalen. Oppstartsnotatet kan leses på kommunens hjemmesider under avsluttede høringer.

Prisen kan deles ut til enkeltpersoner, institusjoner, lag og foreninger som har tilknytning til Øyer kommune. Kulturprisvinneren må enten selv ha gjort seg bemerket innen et område som omfattes av det utvidede kulturbegrep, eller ha gjort en betydelig innsats for andre på kulturområdet. Gjennom kunngjøring via kommunens hjemmesider gis det anledning til å fremme begrunnet forslag på kulturpriskandidater innen 1.mars de årene prisen deles ut. Vi ønsker oss mange gode forslag! KULTURMIDLER 2021 Fristen for å søke om kommunale kulturmidler (hovedfordelingen) er f.o.m. 2021 flyttet til 1. april. Søknadsskjema finner du på kommunens hjemmeside. UNGDOMSKLUBBEN HØSTEN 2020 Ungdomsklubben har åpent denne høsten for ett trinn pr tirsdagskveld, dette har vist seg å fungere bra. Det er god

3

november 2020

ØYERmagasinet 35


Foto: Gry L. Myhrsveen

7. TRINN PÅ AURVOLL

har vært på turer i nærmiljøet

I høst har vi blant annet vært på tur til Moksadammen, Lassesætra og vi har plukka søppel langs Lågen. Tur til Moksadammen Vi gikk fra Aurvoll til Kjørkjehaugen og tok en pause. Deretter gikk vi videre til Moksadammen. Vi gikk på forskjellige veier, både grusvei, skogssti og traktorvei. Da vi kom frem, bada vi (det gjorde lærerne også) og spiste matpakka. Det var kjempefint vær, og god temperatur i vannet. Etter at vi hadde bada, kosa vi oss i sola med å høre på musikk, før vi gikk ned til Aurvoll igjen. Skrevet av Elvina og Anja, 7. trinn

Tur til Lassesætra I høst var vi i 7. trinn på sykkeltur til Lassesætra. Vi starta å sykle fra Aurvoll opp igjennom Musdalen og helt opp til Lassesætra. På Lassesætra var det veldig god utsikt mot Tretten og Øyer. Da vi kom opp på sætra var det en kjempefin gapahuk der. Der spiste vi maten vår. Etter at vi hadde spist mat, så sykla vi litt rundt omkring, og vi hørte på musikk. Det var skikkelig moro å kjøre ned igjen til Aurvoll, og vi hørte på metallica og litt andre sanger. Vi sykla i forskjellig tempo, men vi er veldig fornøyde med at alle i klassa kom opp på Lassesætra etter 8 km med stigning. Skrevet av Harald og Martin, 7.trinn

Foto: Trude M. Amundsen

Vi på 7.trinn gjør oss kjent i nærmiljøet ved å gå og sykle på tur. Etter at skolen starta igjen etter koronastenginga i mai, har vi vært på flere turer. Elevene kommer med forslag på turer slik at vi blir kjent på nye plasser i nærmiljøet.

Søppelplukking «Hold Innlandet Rent» går ut på å holde strandlinjen ren i Randsfjorden, Mjøsa og Lågen. Ryddeuka er Norges største felles rydde-dugnad. Hvert år rydder flere tusen frivillige over hele Norge. Ryddingen foregår langs vassdrag, elver, innsjøer, på stier, langs kysten og i byer. 6. trinn og 7. trinn gikk sammen ned til Lågen for å plukke søppel. Vi fikk hver vår søppelpose og hansker. Alle gikk langs vannkanten for å plukke søppel. Vi fant mye søppel som vi kasta i en stor søppelsekk. Skrevet av Agnes Linnea og Mathilde, 7. trinn

4

november 2020

36 ØYERmagasinet


Stavsmartn-uke PÅ MOSJORDET

For første gang siden 1944 ble årets Stavsmartn dessverre avlyst. Selvfølgelig er dette på grunn av smittevern. Derfor besluttet vi på Mosjordet å arrangere vår egen Stavsmartn-uke. Denne uka har vi blant annet bakt kakemenn, lagd vår egen kunstutstilling ute i barnehagen og servert fiskepinner med brød og lompe. Alle avdelingene har gått rundt og sett på hverandres kreasjoner og våre kilder bekrefter at publikum ble imponert av det de så. Stavsmartn er Norges eldste hestemartn og skal ha blitt avholdt siden 1801. Således har avdelingene jobbet med hester som kunstutstilling. Utstillingen henger ute på vinduene på hver sin avdeling. På avdeling Nord har man benyttet seg av fingermaling og pensler

for sine hester. Vest har klipt og limt tapet for sine, mens Sør har brukt fargeblyanter på utstillingen sin. Men ikke nok med det. Avdelingene har også stilt ut figurer av skogsmaterialer der vi ser både skogsnisser og steinnisser, I tillegg har avdelingene Sør og Vest vært på tur til martnasområdet for å se hvordan Stav er uten karuseller, boder og liv og røre. På slutten av uka fikk barna «bestille» fiskepinner med enten brød eller lompe fra en såkalt «fiskepinnebod» inne. Det verserer også sterke rykter om karusellkjøring, men denne reporteren var dessverre så opptatt med å skrive sin Pulitzer-prisvinnende artikkel at han ikke fikk det med seg.

TRIVSELSPROGRAMMET

Barnehagen skal sørge for å gi barna kunnskap og erfaring med lokale tradisjoner, slik at de kan oppleve tilhørighet med nærmiljøet. Gjennom arbeidet med kunstutstilling, tur i nærområdet og matlaging kan barna danne seg en forestilling av Stavsmartn. Selv om Stavsmartn ble avlyst, føler personalet at Stavsmartn-uka på Mosjordet har vært en suksess. Barna har hatt en kunnskapsrik uke, og det understreker viktigheten av å opprettholde tradisjoner i en unormal hverdag. God Jul fra alle oss i Mosjordet! Reporter og fotograf: Henrik Langrusten.

Aurvoll og Solvang skole er godt i gang med Trivselsprogrammet – både store og små DIGGER det! Trivselsprogrammet er Skandinavias største program for aktivitet og inkludering i barne- og ungdomsskolen. Programmet legger til rette for økt aktivitet både i friminuttene og i undervisningen. Aktivitetene i friminuttene blir planlagt og ledet av elever som er valgt som trivselsleder. Hovedoppgavene til trivselslederne er å bidra til økt aktivitet, bedre samhold og et tryggere skolemiljø. De har også et særskilt ansvar for å inkludere elever som går alene. Trivselslederne passer på at alle som vil være med på leken får være med. Forskning viser at fysisk aktivitet har svært positive effekter på læring og læringsmiljø, og på akademiske resultater, spesielt matematikk, lesing og skriving. En annen viktig fordel med fysisk aktivitet er at det motvirker depresjon, angst og atferdsproblemer.

Foto: Lars Høglien

Trivselsprogrammet arbeider for å bidra til at færre elever føler seg ensomme og at det blir flere aktive, trygge, selvstendige og sosiale ungdommer i skolegården. Vårt mål er jobbe forebyggende slik at vi får aktive, trygge og inkluderende elever – med store smil om munnen! Annikken Reitan Borgestrand, kommunalsjef

5

november 2020

ØYERmagasinet 37


Antall eldre i Norge øker, vi lever lenger og vi blir eldre. Men vi er en ressurs! En ressurs for oss selv og vår egen alderdom og en ressurs for andre! Øyer kommune er midt inne i et spennende arbeid med kvalitetsreformen Leve hele livet. Dette er en reform som i hovedsak retter seg mot innbyggere over 65 år, men tiltakene som reformen utløser vil komme alle til gode, uavhengig av alder. Vi skal samarbeide; Frivillighet og kommune, innbyggere og ansatte.

Leve hele livet er en reform som anerkjenner at det blir gjort mye bra rundt om i Norges land. Vi skal lære av hverandre, dele erfaringer og suksesshistorier. Bli bedre sammen. Vi trenger ikke å finne opp kruttet på nytt hele tiden. Reformen Leve hele livet skal bidra til:  Flere gode leveår der eldre beholder god helse lenger, opplever at de har god livskvalitet, og at de i større grad mestrer eget liv, samtidig som de får den helsehjelpen de trenger når de har behov for den.  Pårørende som ikke blir utslitt, og som kan ha en jevn innsats for sine nærmeste.  Ansatte som opplever at de har et godt arbeidsmiljø, der de får brukt sin kompetanse og gjort en faglig god jobb.

Reformen er delt i 5 hovedsatsningsområder 1. ALDERSVENNLIG NORGE Flere år - flere muligheter Regjeringens strategi for et aldersvennlig samfunn.  Planlegg egen alderdom.  Eldrestyrt planlegging.  Nasjonalt nettverk.  Partnerskap på tvers av sektorer.  Seniorressursen.

4. HELSEHJELP Målet er å skape de eldres helse- og omsorgstjenester, der det viktigste spørsmålet er: Hva er viktig for deg?

2. AKTIVITET OG FELLESSKAP Målet er aktivitet, deltakelse og sosialt fellesskap. Det er viktig å ta vare på eldres forhold til familie, venner og sosialt nettverk og skape gode opplevelser og møter på tvers av generasjonene.

5. SAMMENHENG I TJENESTENE Målet er å skape et mer sammenhengende tjenestetilbud til eldre og deres pårørende. Vi skal gi eldre økt trygghet og forutsigbarhet gjennom pasientforløp og overganger mellom eget hjem, sykehus og sykehjem og færre ansatte å forholde seg til. Målet er også å ta vare på de som tar vare på sine nærmeste, og gi pårørende støtte og avlastning, slik at de ikke sliter seg ut.

Fysisk, sosial og kulturell aktivitet skal være tilpasset den enkeltes interesser, ønsker og behov.

3. MAT OG MÅLTIDER Målet er stor matglede. Vi skal skape gode måltidsopplevelser og redusere underernæring. God mat er grunnleggende for god helse og livskvalitet gjennom hele livet.

Eldre skal føle seg verdsatt og sett og involveres i beslutninger som angår dem selv. Eldre skal få mulighet til å leve hjemme så lenge som mulig, og få støtte til å mestre hverdagen, på tross av sykdom og funksjonssvikt. Samtidig skal de ha trygghet for å få hjelp når de trenger det.

LES MER OM LEVE HELE LIVET på https://www.helsedirektoratet.no/tema/leve-hele-livetkvalitetsreformen-for-eldre Hele reformen, Meld.St.15, ligger på www.regjeringen.no, søk på Leve hele livet.

HVA MENER DU? HVA ER VIKTIG FOR DEG?

I forbindelse med innarbeiding av reformen i Øyer kommunes planverk og videre arbeid med realisering av innholdet i reformen, ønsker vi innspill fra dere innbyggere. Er du over 65 år og har spørsmål eller synspunkter om reformen? Er du pårørende og har innspill til oss? Har du planer, ønsker og tanker om din egen alderdom som du ønsker å dele med oss?

Send oss en mail på plo.postmottak@oyer.kommune.no

6

november 2020

eller ring 480 40 106, Leni Strømstad - kontaktperson for Leve hele livet i Øyer kommune, tirsdag - fredag kl. 12.00-15.00

38 ØYERmagasinet


G: kr 70 .............. 180 R SAL .. .. O .. F .. .. .. D VE ter .... ................ kr 1 .. kk, 60 li

se er Pris pr. ubikk, 18 sekk k r p is r P r 200 ............ k 300 .. t e : ll g e fj in r Utkjør usdal/Tretten ....................... k 400 /M .. r Tretten erfjellet ............ ...................... k y .... .. /Ø .. r n e e y n Ø kommu 945 Utenom 974 02 i: r e k k ed/sne ng av v Bestilli

Siste nytt fra

ØYER ARBEIDSSENTER Kongsvegen 1602, Tretten. Telefon: 974 64 900 – et senter for unge og voksne med behov for tilrettelagt tilbud!

Denne sommeren og høsten har brukerne av senteret vært mye ute på tur i vår nye bil, «Gråtass». Det er mye å gjøre på jobb, men bading i Moksa på varme sommerdager og sjølplukka rips med vaniljesaus i matpausa, må vi ta oss tid til. Det har vært og blir mye vedproduksjon fremover, med bjørkeved som vil være klar til bruk etter tørking neste år. Vi tar gjerne imot bestilling.

Jula nærmer seg og vi er i gang med forberedelser. Det er mye spennende å få kjøpt fra vår nye produktutstilling.

Juleuka I år planlegger vi ei «Juleuke» i uke 50. Vi holder åpent for julehandel og besøk

Har du lyst til å komme innom for en handel for eksempel av fine julegaver eller bare for å hilse på, så er du hjertelig VELKOMMEN!!

Man. 7. og tirs. 8/12: kl. 10.00 - 15.00

I vårt utsalg kan du betale kontant eller med bankkort.

Tors. 10. og fre. 11/12: kl. 10.00 - 15.00

Foto: Stein Erik Uhlen

Mange har også vært innom og bestilt benker av oss. Blant annet har vi laget benker

til Lions Øyer/Tretten, disse er nå satt ut i bygda til bruk for alle som er på tur.

Grunnskolen i Øyer

topper Kommunebarometeret De siste tre årene har Øyer levert svært gode resultater i grunnskolesektoren i Kommunebarometeret. Fra 2017 har kommunen aldri vært svakere enn nummer sju, og i årets barometer klatrer Øyer kommune helt opp til en førsteplass. I seks av kommunebarometerets 19 nøkkeltall for grunnskole, blir Øyer kommune rangert som best i landet. Dette er viktige nøkkeltall som grunnskolepoeng for avgangselevene på ungdomsskolen, andel elever på laveste mestringsnivå i nasjonale prøver, andelen lærere som oppfyller kravene til undervisning i både barne- og ungdomsskole, trivsel blant elevene i 10. klasse og leksehjelp på ungdomsskolen. Det er med andre ord funnet en god kombinasjon i høy kompetanse blant lærerne, svært gode resultater for elevene og høy trivsel. At vi gjør det så bra i skolesektoren over tid mener jeg henger

sammen med at vi er opptatt av høy fagkompetanse blant lærerne, og at vi har lærere med stor vilje til å utvikle egen praksis sier Annikken Reitan Borgestrand, kommunalsjef for barnehager og skoler i Øyer. Vi har jobbet målrettet med trivsel og miljø i skolen, og det er hovedsakelig rektorene og lærerne som sørger for de gode resultatene i grunnskolen. Vi er veldig godt fornøyde med hvordan skolene er drevet i Øyer, og det er helt fantastisk å være best i skolesektoren, sier ordfører Jon Halvor Midtmageli (Sp) i Øyer kommune.

7

november 2020

ØYERmagasinet 39


GLASS: Utsalget tilbyr et mangfold av bruksting og kunstglass. KARI: Glasskunstner Kari Mølstad er en etterspurt deltaker ved store utstillinger i inn-og utland.

SAMARBEID: Marius Isbrekken fra Lillehammer er glassblåserlærling hos Ellen.

Ellen V. Larsson forvandler sand til vakkert kunstglass i glasshytta i Fabrikken. Av Anne Stokke Det er naturligvis en nokså forenklet beskrivelse av glassblåsernes arbeid og kunnskap om å framstille glass. Besøker man glasshytta, kjenner man øyeblikkelig at høy varme er et nøkkelbegrep. Glassovnen holder 1100 grader, den fråder som en liten vulkan der den jobber for å holde glassmassen myk, smidig og formbar. Kreativt miljø Svenske Ellen lærte glassblåsing på Kosta glasscenter, senere tok hun fagbrevet hos glasskunstner Kari Mølstad. Det var hun som i 2009 etablerte seg med atelier og utsalg i Fabrikken. Mølstad, som i dag er en meget anerkjent glasskunstner med deltakelse på utstillinger

HETT glass

og biennaler i inn- og utland, har overlatt driften og det faglige ansvaret av Hett Glass til Ellen Larsson. Mølstad har stadig base på Lillehammer og Hett Glass der hun nå er frigjort til å arbeide med egne ting. Lærling I glasshytta arbeider også nå lærlingen Marius Isbrekken fra Lillehammer. Etter planen skal han avlegge fagprøven i glassblåseryrket om vel to år. – Det er spennende, interessant og veldig lærerikt å være her, under veiledning og ledelse av Ellen. Juleutsalg På grunn av pandemien blir det ikke julemarked der alle utøverne i huset deltar i år. – Men Fabrikken er åpen som før, og tar gjerne i mot besøk. Dørene er åpne hver dag framover. Folk er velkommen til å komme

og se hvordan vi arbeider og til å handle julegaver, sier Ellen. Hun opplyser at det ikke er nødvendig å ringe på forhånd om man vil besøke glassatelieret og utsalget. – Det er bare å stige på! Butikken vår vil være full av julegavetips – bruksglass og kunstglass av mange slag.

HETT GLASS

• Glasshytte og utsalg av kunstglass av alle slag i Fabrikken

• Løkkegata 9, Lillehammer • Fabrikken rommer atelier/kontorer og utsalg for et 30-talls småbedrifter innen kunst og kultur • Åpent daglig, også lørdag, ingen forhåndspåmelding

Din lokale elektriker • Belysning og varme • Elbil lader • Smart hus Telefon 61 22 66 99 installasjon.skogvang@minel.no

40 ØYERmagasinet


Vi ønsker alle våre kunder og forretningsforbindels

God jul & Godt nyttår!

ØYERmagasinet 41


RØRLEGGERTJENESTER Kontakt oss!

Røntgen • Ultralyd • Kirurgi • Fôrsalg

SMÅDYR • HEST • PRODUKSJONSDYR Dø gN va KT

Tlf. 61 27 65 14

fax61 6127 2770 706565❘ post@stavveterinarsenter.no • • www.stavveterinarsenter.no fax ❘ stavveterinarsenter.no Timebestilling

ÅPNINgS TIDER Mandag til fredag

08.30-15.30

Kveldsåpent smådyr

Mandag og torsdag

18.00-20.00

åpningstider butikk

Mandag til fredag

08.30-15.30

DU FINNER OSS på STAV! Kongsvegen 1642 2635 Tretten

VETERINæRENE Guro Mølmen Tor Formo Eiliv Kummen Hallstein Holen Benedicte Helljesen

• baderom • toalett • dusj • armatur • beredere • tilbehør • varme

NORD-TRETTEN VEGEN

KONGSVEGEN SØR-TRETTEN VEGEN

LÅGEN TEN TRET

BRU

E6

MÆHLUM AUTO •EU-kontroll • Service • Reparasjon •Service og reparasjon av aircondition •Salg av dekk, bildeler og bruktbiler Mercedes-Benz, Citroën og Peugeot

Vi selger og monterer

varmepumper!

Brattbakken - 2635 Tretten Tlf. 61 27 63 55 - mob. 415 60 233

42 ØYERmagasinet


Presisjon i alle ledd Privatmegleren Lillehammer er din lokale eiendomsmegler på Hafjell. Vi ønsker å være det naturlige førstevalget når det gjelder kjøp og salg av fritidseiendom i vårt fokusområde, Hafjell og omegn. Vi har sterk tilhørighet og stor interesse i fjellet vårt, og selger Hafjell med hjertet. Vi strekker oss langt for å være tilstede og tilgjengelig for våre kjøpere og selgere. Lurer du på hva din fritidseiendommen kan være verdt? Vurdere du kjøp eller salg, ta gjerne kontakt med oss for en koselig hytteprat.

Med hilsen din lokale fritidsmegler på Hafjell: Stig Svartor • stig.svartor@privatmegleren.no • tlf. 90 61 01 72 Ole Rosten • ole.rosten@privatmegleren.no • tlf. 97 62 64 00

ØYERmagasinet 43


fy Emmelot Photogra

Julebyen LILLEHAM

www.strandto

rget.no

www.lilleham

MER

mersen

trum.no

Sammen om

jula!

Strandtorget og Lillehammer sentrum støtter hverandre, og gir ut felles julemagasin. Av Anne Stokke UREDDE: Tiåringene Silja Indahl Hagen (til venstre) og Albertine Grothe skal For første gang gjør de to felles framstøt for å friste handlende og begge spille Annie. Begge foto: Anne Stokke andre besøkende til Lillehammer i førjulstiden.

Fikk hovedrollen som Annie Silja og Albertine synes ikke det er det minste å skummelt å skulle spille Annie i musikalen om barnehjemsjenta som aldri mistet troen på at gode ting vil skje. Av Anne Stokke – Vi bare gleder oss for vi elsker å synge og danse, smiler ti-åringene. I gang De er elever i Øyer kulturskole, der femte og sjette trinn er i gang med å øve inn den berømte musikalen om foreldreløse Annie, vennene på barnehjemmet, den strikse forstanderinnen Miss Hannigan (som i kulturskolens versjon venter spent på svaret av en koronatest…) og millionæren Warbucks som adopterer Annie. Primus motor for musikalarbeidet, nå som så ofte før, er Marianne Haug Rinheim i kulturskolen. Hun forsikrer at arbeidet foregår innenfor koronareglene som gjelder for skole og fritidsaktiviteter for barn. Samarbeid Med på laget er Øyer teaterlag. Laget har tradisjon for å sette opp revy med egne tekster. Men lysten til å gå på nok en sesong med revy forsvant med pandemien, sier leder Adrian Mageli Kronborg. – Derfor er det strålende å bli invitert til samarbeid om Annie. Fin musikk, gode tekster og troen på at problemer vil bli løst, er godt å arbeide med nå, sier han. Det er tredje gang kulturskolen og teaterlaget samarbeider om en teateroppsetning. De foregående var Skatten på sjørøverøya og Eventyr på ville veger, som Haug Rinheim og kolleger selv hadde skrevet.Musikalen vises i amfiet på Solvang skole 5.6.7.og 8. februar neste år. – Vi koronatilpasser forestillingene, naturligvis. Publikum og opptredende skal være trygge for at vi følger de regler som måtte gjelde når den tid kommer. Alle gleder seg til å vise Annie, sier Marianne Haug Rinheim.

44 ØYERmagasinet

Julemagasin Det skjer først og fremst i form av et omfattende julemagasin, som skal distribueres til husstander rundt Mjøsa og i dalen. Magasinet har et opplag på 50 000,og representerer som sådan en stor satsing. Det vil også foreligge i digital versjon, på Strandtorgets og Lillehammer Sentrum Drifts sider. – Vi vet at mange hyttebeboere handler og koser seg i julebyen Lillehammer, og jeg oppfordrer dem til å orientere seg i magasinet. Det viser alt Strandtorget og sentrum har å tilby av forretninger og aktiviteter opp mot jul, sier Wenche Haug Almestrand, daglig leder i sentrumsforeningen. Støtte hverandre – Hva er bakgrunnen for det felles framstøtet? – At Strandtorget og Lillehammer sentrum vil løfte fram og markedsføre den fantastisk trivelige julebyen sammen. Vi støtter hverandre, og et stort magasin vil speile hele handelsstanden i byen. I tillegg til magasinet har sentrum og Strandtorget egne aktiviteter og opplegg i adventstiden. Trygghet – Det er viktig å understreke at alt skal foregå under trygge forhold og i tråd med smittevernreglene. – Julebyen Lillehammer skal være trygg å handle og hygge seg i selv i koronaens tid. Noen tilpasninger må gjøres, i skrivende stund er ikke opplegget helt klart (medio oktober, red. anm.) Men Strandtorget og sentrum vil denne førjulstida anstrenge seg til det ytterste for også i år å by publikum på gode opplevelser, aktiviteter, stemning, lys, varme og kos. Vi gleder oss, avslutter Almestrand. Julemagasinet kommer i midten av november.

MASSASJE • MASSASJETERAPI • BEDRIFTSMASSASJE • GAVEKORT

sker Vi øn god n e alle lstid j r ø f u l og ju

Knakende Go’

Gi ett gavekort på behandling til noen du er glad i!

Kongsvegen 320, Tingberg, 2636 Øyer Tlf. 46 76 86 00 | post@knakendego.no www.knakendego.no


Velkommen til en hyggelig julehandel!

HAFJELL RAMPA AS

Ønsker alle en riktig GOD JUL!

T•T• BELYSNING

Tlf. 61 27 68 00 • 905 02 294 Hafjellrampa • 2636 Øyer • ttbelysning@bbnett.no

Bygget på tradisjon, for vår tid

levehytter.no

www.levehytter.no

Din lokale rørlegger! Medby AS tilbyr alle tjenester innen baderom – deriblant badstu og steam, massasjekar og dusjsystemer.

Gausdal • Lillehammer • Øyer • Otta

952 32 000 • medby-as.no

a Den kreative møteplassen i bygda a Årets julegave finner du hos oss

JULEMARKED ØYER Søndag 6. desember 2020 kl. 11-16 Hafjellrampa Øyer sentrum Velkommen til mat, smaksprøver, håndverk, bålkos, gode gaveideer og riktig julestemning!

LEDIG LOKALE PÅ RAMPA ingunn@norgesski.no

a Velkommen til en trivelig førjulshandel .

ØYERmagasinet 45


ÅPNINGSTIDER

Trygt å låne på BUA Alt utstyr som har vært på utlån, blir vasket og lagt i karantene etterpå.

”Kvadratmeterprisen i Hafjell ligger på 45.638” Bjørn Erik Øye v/Prognosesenteret

TALL OG FAKTA FRA PROGNOSESENTERET

Rekord på alle nivåer Det er for tidlig å si noe om hvordan koronakrisen vil påvirke hyttemarkedet i fremtiden, men det vi kan si noe om er hvordan det har påvirket aktivitet og omsetning frem til september i år sammenlignet med samme periode i 2019.

TIRSDAG 17.30-19 TORSDAG 15-18

Av Anne Stokke

Alle kan låne, det er bare å møte fram på BUA på Tingberg. Den har åpent to dager i uka, tirsdag og torsdag. Det er trygt å låne på BUA under koronautbruddet. – Smittevernreglene følges, og alt utstyr blir altså rengjort og lagt i karantene før det går tilbake til hyllene og nytt utlån. Det forsikrer Mona Svegaarden, som passer på at alt går riktig for seg i BUA. Det er mulig å reserve utstyr du har lyst til å låne. Det er også en gi-bort- krok BUA, der er det nå lagt fram vinterutstyr og ØTI-klær. Det er miljøvennlig å låne, sier Mona. Mange bruker BUA, men det er plass til enda flere – stikk innom, da vel!

Av Åse Kari Gravråk Det har generelt vært en stabil høy interesse for hyttekjøp de siste årene i Norge, men i mars i år ble det full stopp pga. koronaen. Utover våren og sommeren ble det høyere aktivitet igjen, og totalt sett har det vært 19,5% høyere omsetning av hytter frem til 1. september, sammenlignet med samme periode i fjor. Prisene har gått opp med 6,5%. Gjennomsnittsprisen på ei hytte i Norge i dag ligger på 2,3 millioner kroner, kvadratmeterprisen ligger på 31.000. Dette er rekord på alle nivåer. Fjellhytter Når det gjelder fjellhytter (800 moh.) er det en økning på 12,7% i omsetning. Gjennomsnittsprisen her har gått opp 4%, hytteprisen ligger på 3 mill., og kvadratmeterprisen er 34.300. Øyer kommune – 125 hytter Antall omsatte hytter i hele kommunen har gått opp med 19,1%, og prisen har gått opp med 7,7% sammenlignet med samme periode i fjor. Hytteprisen ligger på 4,434 mill. Kvadratmeterprisen er på 43.763. Hafjell 114 av de 125 hyttene som er omsatt i Øyer ligger i Hafjell. Her har prisene gått opp med 6,8%, og hytteprisen ligger på 4,6 millioner i snitt. Kvadratmeterprisen i Hafjell ligger på 45.638. Skeikampen, sammenlignet med Hafjell Skeikampen har hatt 42% flere hytter i omsetning, og gjennomsnittsprisene her er 11% lavere enn i fjor. Prisene i Hafjell går jevnt og trutt oppover, mens på Skeikampen har prisene siden 2017 hatt en synkende tendens. Denne forskjellen har sin årsak i ulik sammensetning av hyttetyper, størrelse og standard. Gjennomsnittsprisen for hytte på Skeikampen pr. 1. september i år var 2,5 mill., tilsvarende for Hafjell var prisen 4,6 mill. Innen 1. september var det solgt 51 hytter på Skeikampen, mens i hele 2019 ble det totalt 56. Kilde: Prognosesenteret

)'685)8" */,,::!#2('$81'3%49 84%88%6.+40-0&&07$%6845&.6'

Omsorg under koronaen Noe går som normalt, noe står på vent. Pandemien rammer Frivilligsentralens arbeid også. Matutkjøringen fra Helsehuset går som normalt, det samme gjør turvenn/besøksvenn-ordningen. Men Frivilligsentralens tilbud ved Helsehuset og Bakketun er stilt i bero inntil videre. Det opplyser Mona Svegården ved Frivilligsentralen. Hun treffes for øvrig hver mandag på biblioteket i Øyer til Frivillighetens time kl 12. Da er det mulig for frivillige og andre å komme innom for en prat.

Tømrerarbeid Forskalingsarbeid/støpearbeider Rehabilitering Nybygg Tilbygg

Skifting av dører/vinduer Servicetjenester Vaktmestertjenester Småarbeid Reparasjoner

Ta kontakt for en uforpliktende befaring. Kjørkjebakken 1, 2635 Tretten. hans@trettenbyggservice.no • geir@trettenbyggservice.no Org.nr. NO 918 311 610 MVA

46 ØYERmagasinet


Gjør en hyggelig julehandel

Alt du trenger til

HOS EXTRA HAFJELL 21.12 til 23.12 Julekvelden 25.12 26.12 til 27.12 28.12 til 30.12

ÅPNINGSTIDER: 7-23 7-16 stengt 9-21 7-23

Vi ønsker alle våre kunder god jul og godt nyttår!

Nyttårskvelden 1.1.21 2.1.21 3.1.21

juleforberedelsene

7-18 9 -21 7-23 9-21

Hafjell • Tlf. 61 27 60 60

l på Bestil ia.no n r e www.j os oss! h t n e -h

JERNIA O. BORGEN Storgaten 92, Lillehammer. Tlf. 61 25 30 40 P Gratis kundeparkering i bakgården

Symaskiner / Symaskinservice / Sytibehør / Stoffer / Mønster

TREFELLING – LINJERYDDING – SNØTJENESTER – HYTTETJENESTER

Mesnakvartalet 6, 2615 Lillehammer / Tlf: 941 82 487 Tlf. 952 77 701 – www.alexelvheim.no

SKI IN SKI OUT

Velkommen til FJELLGLEDE på Skeikampen! VI HOLDER TIL I SKEIPORTEN SAMMEN MED SPORT 1 OG JOKER

Hos Fjellglede kaffebar & interiør får du nydelig kvalitetskaffe fra Lillehammer Kaffebrenneri, hjemmebakte kaker og andre godsaker - som for eksempel spekemat fra Gausdal Mat. I tillegg kommer det etter hvert inn herlige interiørprdukter fra Magnor, Hadeland Glassverk, Covent Garden, Mille Moi og Terrigino. Sister Soul dameklær og Fynch-Hatton herreklær. Vælkomme!

ÅPNINGSTIDER Mandag - torsdag 10-16. Fredag og lørdag 10-18. Søndag 10-16 (utvidet i sesong) FJELLGLEDE - butikken med det lille ekstra! Følg oss gjerne på Instagram og Facebook ØYERmagasinet 47


Nr. 4 2020

ØTI-Alpint ØTI Alpint ønsker alle gamle og nye utøvere velkommen til ny skisesong!

Barmarkstreningen er godt i gang i Øyerhallen og vi ser nå frem til å flytte oss ut i bakken og få alpinski på beina. Oppstart uke 1 med følgende treningstider: SKILEIK For barn til og med 2.klasse Familiebakken torsdag kl 17.45-19.00. Her er fokuset mestringsfølelse og skiglede hos alle. Det blir en fin blanding med frilek på ski og varierte løypemodeller. Ferdigheter som kreves er at man kan ta heisen selv og ploge. SKIACTION For barn og ungdom fra 3.klasse Tirsdag og torsdag kl 17.30-19.30. Oppmøte på toppen av Kjusbakken kl 18.00. Her er fokuset skiglede gjennom frikjøring i Backyard, grunnteknikk og varierte løypemodeller i Kjusbakken. Ferdigheter som kreves er at man føler seg trygg på ski i Kjusbakken og Backyard. Dersom man trenger å låne utstyr er det muligheter for å låne utstyr til både liten og stor på Bua. Ta gjerne kontakt om det er noen spørsmål eller om dere er usikre på hvilken gruppe barnet ditt hører til. Kontakt info finner dere på oti.no/alpint. Skihilsen fra Styret ØTI Alpint.

ØTI-Håndball Endelig er håndballsesongen i gang igjen! Korona påvirker hele samfunnet, også barneidretten. Håndballtreninger og kamper går som planlagt ved hjelp av koronaretningslinjene utarbeidet av NHF. Vi er svært glade for at vi kan gi våre spillere et tilnærmet likt tilbud som tidligere. Vi har tilbud til alle barn i barnehåndballen. I år har dessverre vi kun tilbud til G14 i ungdomshåndballen. Treningstider og kontaktinformasjon finner du på klubbens hjemmeside www. oti.no I år har vi investert i nye drakter til hele håndballgruppa og gleder oss til å se aktive spillere i nye flotte drakter!

Idrettsskolen håndball foregår f.o.m. uke 46 t.o.m. uke 50, og foregår i Øyerhallen kl. 17. Velkommen til alle 1. trinnselever! Er det noen fra 2. tinn som har lyst til å prøve seg på håndball? 2. trinn trener på onsdager kl. 17 (partallsuker i Øyerhallen, oddetallsuker i Trettenhallen). Også i år selger ØTI Håndball sin tradisjonelle julekalender. Tusen takk til næringslivet som støtter oss, og tusen takk til alle kjøpere! P.g.a. korona deler vi i år ikke ut roder til spillerne, men vi håper alle som ønsker å kjøpe kalender får et tilbud om dette likevel.

GOD JUL! Og en stor takk til alle frivillige som bidrar til håndballen!

Våre hovedsponsorer:

48 ØYERmagasinet


www.oti.no

ØTI-Ski

Vinteren lar vente på seg, men det trenes bra på barmark, så sesongforberedelsene er i god rute! Vi er i gang med rulleski, barmark, intervaller, lek og moro, prøving av skiklær og alt annet som hører med. Vi håper snøen og skiføre kommer snart så vi får kommet oss ut på skia!

Lysløyperenn: Etter nyttår starter vi også opp igjen med de tradisjonelle lysløyperennene. Det blir renn hver uke med renn i Musdal og i Øyer (Granrudmoen/ Mosetertoppen). Her er alle velkommen til å delta!

Skigruppa trener etter oppsatt plan, som ligger på hjemmesiden, facebook og på lagetmitt. Det er som tidligere år treninger mandager, tirsdager og torsdager.

Arrangementshelg: I vinter blir det en stor arrangementshelg for skigruppa. Lørdag 27. - 28. februar arrangeres Hafjell skimarathon, mens Øyersprinten arrangeres dagen etter. Fortsatt noe usikkerhet hvordan avviklingen og gjennomføringen blir på grunn av Coronarestriksjoner, men vi forholder til de gjeldende smittevernreglene på arrangementsdatoen. Arrangementene krever mye jobb, så vi oppfordrer foreldre i skigruppa, og gjerne også andre som vil gjøre en innsats for skigruppa, om å sette av helga for disse arrangementene. Arrangementene er de største inntektskildene til skigruppa og vi er helt avhengig av disse, for å kunne opprettholde den aktiviteten vi har.

Lørdag 24. oktober arrangerte skigruppa sesongavslutning for sist sesong, noe som ble utsatt på grunn av Corona i vår, som vi nå kombinerte med en kick-off for kommende sesong, på idrettsplassen. Her var det utdeling av heder og ære, aktiviteter, servering, samt en egen plast hoppbakke for anledningen, som var meget populær. Idrettsskolen: Skigruppa står for aktiviteten på idrettskolen i uke 2-7 etter nyttår. Her blir det mye lek og moro, med ski på beina! Nærmere info kommer etter hvert. Kontaktperson for skigruppa Linde Berger.

Til slutt vil vi i skigruppa ønske alle en fin førjulsvinter med mye skigåing! Roar Øien, styreleder ØTI Ski

å ski! p ) d

Bli(

Vår første treningssamling Vår første treningssamling for sesongen hadde vi på Gålå 17. – 18. oktober, med bra deltagelse fra egne løpere og foreldre, men også med løpere fra våre naboklubber. En samling med godt treningsutbytte, men også sosialt og miljøskapende på tvers av klubbene. ØTI ski avlyste den årlige miljøsamling på Gålå i november på grunn av Coronasiuasjonen. Dette er beklagelig, men vi får trene godt på arenaer hjemme i stedet.

ØYERmagasinet 49


En arena for utvikling av ”næringslivet i Øyer kommune

EN USIKKER TID Etter at vi har gjennomlevd en krevende tid for både innbyggere og næringsliv og idet vi trodde vi hadde Covid-19 under kontroll, har vi i skrivende stund en oppblomstring av smittede i landet samt innstramminger av smitteverntiltak som man må ta på alvor.

Vi velger å være offensive og ta høyde for at folk kommer og bruker butikkene, håndverkerne, spisestedene, skibakkene og -løypene i vinter. Alle bedriftene tar smittevern på alvor og har gjort investeringer for å tilpasse seg gjeldende regelverk. Øyer kommune delte ut nær 2.1mill i ekstraordinære næringsfondsmidler i høst, der mye av midlene gikk til å gjøre fysiske tilpasninger. Det er for tidlig å si hvilke langvarige konsekvenser Covid-19 får for næringslivet. Antall konkurser er foreløpig lavt, men vi vet at mange bedrifter har tøffe økonomiske utfordringer og jobber

hardt for å holde hodet over vannet. Jeg har derfor en sterk oppfordring til innbyggerne, firmaene, turistene og fritidsboligeierne: Følg smittevernsreglene og STØTT DET LOKALE NÆRINGSLIVET! Øyer, oktober 2020 Rune Haugen Leder Øyer Næringsråd

Styret Rune Haugen, leder. afterski@hafjell.no Bente Søderholm bente@stavsplassen.no Irene Lien irene@hafjellhotel.com Eistein Raabe Hegge eistein@circlekeurope.com Jan Bjørke jan@drh-norway.org Veslemøy Eineteig Vedum veslemoy@alpinco.no Anne Moldal anne.moldal@scandichotels.com Knut Olsen knut.tax@gmail.com Terje Moheim terje@moheim.no Kontakt: Henning Holmbakken hh@vekst.lillehammer.no

www.onr.no

Foto: Anne Kirsti Ryntveit

Vi har utover høsten håpet at vintersesongen skulle bli noenlunde normal, dog med tilpasninger for varehandel, overnattingssteder, skitrekk og serveringssteder, men nå råder usikkerheten igjen. Oppblomstringen skjer stort sett i større steder og byer. Øyer har ingen smitte og vår naboby Lillehammer har heldigvis lav smitte.

Utfordringen er når folk flytter på seg og tar med seg smitte, og vi ønsker jo besøk i vinter. Erfaringen er at fritidsboligene blir, og kommer antagelig til å bli, brukt mye i høst og i vinter, siden det er fint lite annet å gjøre for mange. Utfordringen er for hotellene, vil de få besøk av konferansegjester eller skiturister? Det som er sikkert, er at det blir få besøkende fra utlandet i vinter.

50 ØYERmagasinet


Gjøre hytta klar til jul? Enten prosjektet er lite eller stort kan vi på Maxbo hjelpe deg slik at det blir godt gjort. Kom innom et av våre varehus og se vårt store utvalg!

Klikk & Hent Bestill varer på for­ hånd og hent dem på vei til hytta.

Maxbo Byggekonto Med Byggekonto kan du handle for inntil 200.000,­ med 50 dagers rente­ og gebyr­ fri betalingsutsettelse.

Verktøyutleie Hos oss kan du leie verktøy du ikke bruker så ofte.

Transport Når du handler hos oss, kan du låne tilhenger i opptil tre timer, innen­ for varehusets åpnings­ tider. Vi kan også levere det du handler rett til hytta på fjellet.

Maxbo kundeklubb Bli medlem av vår kundeklubb og få eksklusive tilbud. Send sms med Maxbo til 27222.

MAXBO Lillehammer Blåswixveien 1 2626 Lillehammer Man.­fre.: 07­18 (09­15)

ØYERmagasinet 51


VELKOMST: Belysning er viktig. Her har krans og girlandere fått følge av en stor lykt, som tåler å stå ute. Fra A2Living. Stolen av sedertre er fra Lakeland Milles-serien.

52 ØYERmagasinet


ETABLERER: Kari Anne Tragethon og samboeren står bak nysatsningen HytteHygge i Øyer sentrum. – Vi er så takknemlig for alle som velger å handle lokalt.

Kul jul i Hafjell – Vi kjøper inn det vi synes er kult, og det som ikke er å få over alt. Gondol må da passe perfekt på juletreet i Hafjell! Av Anne Stokke Interiørforretningen Hyttehygge i Øyer sentrum, som Kari Anne Tragethon har sammen med samboer Ole Henrik Solgaard, gir ut fra navnet et tydelig signal om varesortimentet. Men det forteller ikke hele sannheten. Totalen – Vi er totalleverandør for hytte, hus og leilighet. Vi er ikke «bare» en hyttebutikk, sier Kari Anne. Hun står i forretningslokalene de har kjøpt i Øyer sentrum, vis a vis Hafjell hotell. – Vi er i startfasen ennå, og vi håper å kunne ekspandere. Vi tar steg for steg. Men allerede nå kan vi si at vi har et fullsortiment. Vi begynte med utemøbler, nå fører vi varer for alle interiørformål. Vi håper å få utvidet litt snart, men noe ombygging gjenstår før vi kan ta i bruk mer arealer, sier samboer Ole Henrik Solgaard. Det er han som drifter butikken i det daglige. Kari Anne er også litt til stede i butikken, men jobber en del med prosjekter og andre deler av driften i tillegg å arbeide i ambulansetjenesten i Hallingdal. Jula, da… De forhandler produkter og merker som ikke finnes over alt. – Vi leter etter skatter, sier Kari-Anne. Hun er nær sagt oppvokst i morens

interiørforretning Annekset interiør på Geilo. Og vet hvor hun kan finne «skattene». Overraskende Julebordet Kari Anne har dekket, består av et populært servise med ski-dekor. Til dette har hun brukt en Hadeland-klassiker - glass fra Finn-serien. Ski- motivet er tatt opp igjen i dekoren til linserviettene. Blanke reinsdyrfigurer titter fram i granbargrenene midt på bordet. Gondolfigurer er en original julepyntdetalj. – Vi er jo i Hafjell, så det passer jo bra, sier Kari-Anne. En annen detalj er lykketrollene med rødt hår, også et overraskende innslag på julens festbord.

FAKTA

• Hyttehygge interiør og utemøbler • Innehavere Kari Anne Tragethon og Ole Henrik Solgaard

• Hundervegen 20, Øyer

Service Innehaverne tilbyr hjemkjøring av møbler som en del av prisen for kunder i Øyer kommune. De tar gjerne monteringsjobben også, så arbeidsdagene kan bli lange. I tillegg kommer oppdrag med innredning og styling av hytter i Lillehammer-området og omegn. – Service er nøkkelord, og vi forsøker å gi det lille ekstra. Vi ønsker at folk skal handle lokalt, ikke bare hos oss men også ellers i Øyer. Da må vi være flinke på service og på kvalitet i alle ledd.

UTELIV: Blåtimen kan nytes på terrassen, med bålpanne fra Solostove Utemøbler fra Lakeland Milles.

ØYERmagasinet 53


ØTIS ØNSKELISTE:

VM-frivillige og dugnadsgjeng

BLI MED: Daglig leder i ØTI Jan Erik Fossheim er rennansvarlig for VM-øvelsene i Hafjell. Han trenger 120150 frivillige funksjonærer, og oppfordrer ungdom og voksne til å melde seg. Foto: Anne Stokke

Hvis du ønsker å gjøre en innsats for klubben, har du muligheten nå. Av Anne Stokke

Forberedelsene pågår for fullt til historiens første para-VM vinter på norsk snø. Mesterskapet arrangeres i Lillehammer og Hafjell 6.-20. februar neste år. Det skal konkurreres i alpint, langrenn, skiskyting og snowboard. ØTI-jobb Norges Skiforbund er sammen med Norges idrettsforbund, Norges skiskytterforbund og Norges snowboardforbund arrangør av mesterskapet. Arbeidet ledes av Skiforbundet, som har knyttet til seg lokale idrettsforeninger. Daglig leder Jan Erik Fossheim i ØyerTretten idrettsforening (ØTI) sitter som grenleder/rennsjef for øvelsene i Hafjell, sentralt i forberedelsene. ØTI har forpliktet seg til å stille 120-150 funksjonærer per konkurransedag. Unge og voksne Fossheim håper at både ungdom og voksne

vil melde seg. – Målsettingen er å sikre god gjennomføring og være godt vertskap. Deltakere og apparatet rundt skal oppleve at de blir godt ivaretatt -vi skal være et proft og hyggelig vertskap. Det er særs viktig nå under pandemien. – Er det i det hele tatt mulig å gjennomføre et stort mesterskap under de rådende forhold? – Det planlegges for det, men en beslutning om avvikling eller avlysning vil bli tatt i god tid før mesterskapet. Vi må uansett ha alt på plass til VM-åpning 6. februar, så vil ukene framover vise om det blir mulig å avvikle mesterskapet. Mange oppgaver Det trengs frivillige til flere oppgaver i forbindelse med sportslig gjennomføring og til service overfor funksjonærer, utøvere, utøverapparat og publikum. Vi trenger funksjonærer med og uten skiferdigheter.

ØTI ønsker at de frivillige jobber minimum fire dager. Belønningen er frivilligantrekk levert av Craft. Er du klubbmedlem, får ØTI 800 kroner for hver dag du jobber frivillig for alpint. – Derfor er oppfordringen: Meld deg til tjeneste i minst fire dager. Belønningen er å få oppleve interessante og spennende VM-dager og et flott frivilligantrekk i tillegg. Og klubben får penger i kassa som kommer idretten i Øyer til gode, sier Fossheim. Pensjonister Han oppfordrer også voksne til å engasjere seg i februardagene, – Er du pensjonist med tid å avse, så har vi meningsfylt oppdrag å tilby. Vær med å bidra på laget. Alle frivillig vil få opplæring når arbeidsoppgavene er avklart.

telige

Ekstremt påli

Vintermoro i

Olympiaparken

Gjennom hele vinteren kan du oppleve morsomme og fartsfylte aktiviteter i våre fem olympiske arenaer i Lillehammer!

BOBRAFTING • TAXIBOB • ALPIN LANGRENNSLØYPER • KJELKEKJØRING TRENINGSSENTER • GOLFSIMULATOR • SQUASH

E R E S E R F SNØ fra Honda

Hvorfor velge en Honda snøfreser?

Fordi de er tøffe og pålitelige med ytelser som matcher alle snøforhold. Våre snøfresere er designet for å rydde store områder med snø, lett og effektivt- uansett snøtype.

16.01.2020

HSS 655 HTS

26.900,-

HSS 760A ETD

42.900,-

HSS 970A ETD

46.900,-

Les mer på hondasnofreser.no

www.skog-hage.no Tlf. 403 40 340

BESTILL OG LES MER PÅ OLYMPIAPARKEN.NO IMPORTØR:

54 ØYERmagasinet

BEST I TEST!

| berema.no

Gausdalsvegen 2, 2624 Lillehammer Storgaten 106, 2390 Moelv Ringsakervegen 13, 2380 Brumunddal Skann QR koden og les mer om Honda snøfresere


FK for folk flest Mest for gardbrukere, men nyttig for andre også. Av Anne Stokke Du vet hva det handler om når du ser logoen i gult og grønt med FK og et kornaks i midten: Felleskjøpet, bondens faghandel. Her henter han såkorn og gjødsel, her handles maskiner og arbeidsklær. Og mye mer.

FK: Du møter erfaring og bred varekunnskap når du kommer i prat med Monica Elvestrand i Felleskjøpets utsalg. Assistenten Gucci er nok best på godsaker og senger for hunder. Begge foto: Anne Stokke Storleverandør Med en årlig omsetning på 15 milliarder kroner er Felleskjøpet den viktigste leverandøren av driftsmidler til norsk landbruk. FK har ca 100 butikker innrettet mot bønder og forbrukere i Norge. Utsalget i Øyer merker at stadig flere uten åker og eng legger igjen kroner i kassa. Folk i hytteområdene har oppdaget det lille utsalget. Sterk vekst – Omsetningen har økt med 30 prosent så langt i år, forteller daglig leder Sigmund Staum. Han styrer FK Øyer fra FK i Industrigata på Lillehammer. – Det kan jeg trygt gjøre, for Monica har kontrollen i Øyer. Hun kjenner næringen etter mange år i FK. Hun vet hva som må være plass på lageret i de hektiske ukene for gardbrukeren om våren og om høsten, og også hva andre kunder etterspør, sier Staum. Skiftet beite Det er Monica Elvestrand han sikter til.

Gausdølen Monica som etter mange år i butikken i Gausdøl byttet til FK Øyer. – Vi er ikke veldig synlige fra vegen, her i svingen like under Nermo, men folk på hyttene finner nå fram, sier hun. Hun merker at hytteboerne ofte vil handle lokalt. – Vi har et vareutvalg som mange har bruk for. Produkter folk flest har bruk for til hus og heim, hytte og hage. Bålpanne og grill er ting vi selger mye av. Vi fører også fôr og utstyr til kjæledyr som hund, katt og fugl, fordi vi vet at mange har med seg kjæledyr på hytta. Ofte vil folk slippe å reise til byen når de på hytta, og da er vi et alternativ. Lørdagshandel? Hun understreker at det likevel øyværingene som utgjør majoriteten av kundene. – Men det er jo bra at vi kan yte service til de mange som bor i bygda vår på deltid også. – Folk er på hyttene sine i helgene – men da har FK Øyer stengt?? Monica Elvestrand er enig i at lørdagsstengt

kan virke uklokt når en vil tilpasse seg Hafjell. Til nå har det ikke vært aktuelt å holde åpent på lørdager. Men det kan endre seg. – Saken diskuteres nå. Jeg har tro på at det går i retning åpen dør lørdag.

NÆRMER SEG NÅ: Monica Elvestrand har satt fram redskap til å håndtere vinteren med.

FK BUTIKKEN, ØYER • Nermovegen 31 • Landbruk og maskin • Hjem, hytte og fritid

ØYERmagasinet 55


Ser for seg en rekordvinter – Først og fremst tror vi at skiløypene vil bli mye brukt grunnet den situasjonen vi er i, sier Jo Stenersen i Øyer Turskiløyper. – Vi ser for oss at det blir en rekordvinter i antall besøkende i løypene, og vi gleder oss! Av Åse Kari Gravråk

Foto: Iver og Liv Berg

5 gode tips fra Øyer Turskiløyper • Følg oss på FB for oppdatering av best mulig løypestatus og smøretips. For at statusen skal bli enda mer dynamisk setter vi pris på at flest mulig bidrar. På FB-siden legger vi også ut annen aktuell info. • Ved nylig snøfall og vind følg også «skisporet.no», merk at en løype kan være «blå» og være topp når været har vært stille. • Du som enkeltbruker kan påvirke hvor ofte vi kan kjøre i vinter. Næringsliv og kommune er inne i en krevende tid, og vi setter derfor ekstra stor pris på bidrag som kommer inn så tidlig som mulig. (Giro finner du i magasinet)

quiz ØYER

• Ta i bruk hele løypenettet, bruk gjerne mer de løypene som går nordover. Går du sørover møter du både Nordseter og Sjusjøtrafikken, noe som kan bety mer kø i løypa. Det er god mulighet for god avstand langs våre 260 km med varierte skiløyper. • Løypekartet til Øyer Turskiløyper er lurt å ha. Da kan du både planlegge fine turer og samtidig støtte løypearbeidet.

Svar 1) Lillehammer, Ringebu, Stor-Elvdal, Gausdal og Ringsaker. 2) 5100 innbyggere. 3)3334. 4) Jon Halvor Midtmageli, Senterpartiet. 5) Lilleputthammer, Hunderfossen Eventyrpark, Lekeland Hafjell, Norsk Veimuseum og Hafjell Alpinsenter. 6) 1984. 7) Pelle Skalmstad (døpt Magnus Vladimir Illarionovich Sladnjev) 1919-1990. 8) Eldåhøgda, 1232,1 moh.. 9) Hunderørreten er en av Europas største og beste ørretstammer. Den gyter i Gudbrandsdalslågen og holder til i Mjøsa fra den er 2-8 år. 10) 2 sølvmedaljer. (50 km VM 1997 i Trondheim og 30 km OL i Nagano 1998). 11) Lasse Kjus (gull) Kjetil André Aamot (sølv) og Strand Nilsen (bronse). 12) VM i terrengsykling .

Øyer Turskiløyper vil gjøre sitt beste for at løypene skal være så bra som mulig og håper at alle løyper skal være klare til jul. Høysesongen er mellom jul og påske, og utover vinteren prioriterer de løypekjøringen nøye avhengig av værmeldinga. – Du kan si det slik at vi begrenser kjøringen når det varsles dårlig vær og løypene vil blåse igjen med en gang. Da holder vi oss til det som er skiltet som skogsløype og smårunder i nærheten, sier den erfarne løypekjøreren. - Vi skiller også mellom hverdag og helg/ferier. Grunnen til nøye prioritering er at vi har en begrenset pott å bruke.

1)

Hvilke fem kommuner grenser Øyer til?

2)

Hvor mange innbyggere er det i Øyer kommune?

3)

Hvor mange hytter er det i kommunen?

4)

Hva heter ordføreren og hvilket parti tilhører han?

5)

Kan du nevne de fem største attraksjonene i kommunen?

6)

Hunderfossen Eventyrpark er en av Norges største turistattraksjoner med over 275000 besøkende hver sommer, men vet du hvilket år parken åpnet?

7)

Hvem er Pellestova oppkalt etter?

8)

Hva heter den høyeste toppen i Øyer kommune?

9)

Hva kjennetegner Hunderørreten?

10) Hvor mange individuelle medaljer har Erling Jevne tatt i internasjonale mesterskap? 11) Hvilke tre norske alpinister tok gull, sølv og bronse under kombinasjonen i Hafjell under OL 1994? 12) Hvilket internasjonalt mesterskap ble arrangert i Hafjell i 2014?

56 ØYERmagasinet


HAFJELL BYGG AS

• Etablert i 2013 av Meho Sortland • • • •

og Bjørner Killi Hovedsaklig arkitektoppdrag 10 ansatte Gaselle-bedrift i 2016 og 2018 Lærlingbedrift

Innovativt

med særpreg Hafjell Bygg AS realiserer hyttedrømmer til arkitekter og byggherrer. De blir vist stor tillit og strekker seg lenger enn langt for å oppfylle ønsker som er utenfor A-4 formatet. Det være seg skigard som hyttekledning, en ytterpanel i et utradisjonelt breddeformat, eller en Y-formet hytte som nærmest svever i lufta. Av Åse Kari Gravråk

– Jeg har som vane å si ”Ja! Dette får vi til!” Det er faktisk lite som er umulig, sier Meho Sortland, daglig leder i Hafjell Bygg. Y-hytta En Y-formet hytte på Kvitfjell var et av de første betydelige prosjektene som Hafjell Bygg fikk bryne seg på. Hytta ble tegnet av Lund Hagem Arkitekter, ei luftig hytte som nærmest svever i lufta. Bygget er oppført i tradisjonelt bindingsverk, fundamentert på stålsøyler som er boret ned i fjellgrunn. Fasadelivet består av spaltevegger som danner hyttas særpreg i kombinasjon med fundamenteringen. – Oppdraget var svært komplisert. Men hvis utfordringer blir større enn først antatt må vi gjøre endringer underveis, og selvsagt i tett dialog med både arkitekten og byggherren, presiserer Sortland. – Og når det dreier seg om store kompliserte oppdrag må jeg følge prosjektet nærmest 24/7. Da kverner

det hele tida, til og med når jeg er på jakt. Fikk idéen på elgjakt Og det var på en elgjakt i 2013 at ideen dukket opp. Meho Sortland hadde drevet eget byggefirma i flere år, men nå var tiden inne for et AS. Han spurte Bjørner Killi som var med på jakt, om han kunne tenke seg å være med på etableringen, og svaret var tvert ja! Ballen begynte å rulle og siden har det gått oppover. I dag er det ti ansatte i bedriften, hovedoppdragsmengden kommer fra arkitekter, men Meho understreker at de er opptatt av å beholde bredden i faget. – Vi tar rehabilitering av vanlige boliger også. Det er bad og kjøkken, vi skifter tak og kledning. Vi skiller verken på kundene eller hvor de vil bygge, her er det førstemann til mølla som gjelder. Skigard-hytta Et noe spesielt byggeprosjekt som bør

nevnes er skigard-hytta til arkitekt Casper Mork-Ulnes. Her har Hafjell Bygg, etter arkitektens ønske, kledd hytta med 1000 stokker av gran, hver på tre meter, og med et luftig mellomrom inn til vindsperren produsert av kortreist flis på Gjøvik. Hushjørnene har detaljer med kryssende skigard. De vertikale stolpene, det horisontale panelet og den diagonale skigarden lager et spill på hytteveggen av mønstre. Om vinteren legger snølaget seg på skigarden og gir den kamuflerende effekt. Det virker som du er en fyr som alltid finner løsninger, stemmer det? – Hehe, ja….(han tenker litt….) – Jeg vet jo at det meste lar seg gjøre selv om det kan by på utfordringer. Og det som gir meg en ekstra fordel er at jeg har kompetanse og erfaring både som møbelsnekker og som tømrer.

ØYERmagasinet 57


som én. Vi tegna selv og fikk bestilt. Meho røper at det er hvordan du spikrer den fast på veggen som er hemmeligheten. Det må festes på en spesiell måte slik at panelet ikke deler seg og ser ut som to bord, den må krympe mot skjøten slik at skjøten alltid blir tett. Dermed ser det ut som panelet er ett bredt bord i stedet for to smale. Hokuspokus bred panel!

Meho Sortland, mannen bak Hafjell Bygg. Når du utdanner deg som tømrer lærer du mye om bygg-tekniske løsninger, men ikke så mye om selve treverket som materiale og ulikhetene mellom de forskjellige tresortene. På møbelfaget derimot var det rettet mye oppmerksomhet rundt dette, og den kunnskapen drar jeg veldig stor nytte av i dag, det er absolutt en stor fordel. Konstruerte ny løsning – Vi hadde et veldig artig prosjekt på Mosetertoppen som sto ferdig for et par år siden. Hytteeieren var veldig klar på at hun ville ha en utvendig bred panel. Men ingen av leverandørene våre ville levere i den bredden hun ønsket. Dermed måtte vi konstruere en teknisk løsning som var mulig å bruke. Vi tegna en type panel som egentlig er delt i to, men når du setter den sammen ser det ut

Stolt av de unge snekkerne – Men uansett hvilket byggeprosjekt som gjelder, om det er lite eller stort, vil jeg at håndverkerne skal kunne fortelle stolt til familie og venner at ”denne jobben har jeg vært med på”. Og jeg vil gjerne trekke frem de unge snekkerne, jeg synes de er så flinke. Vi har hatt tre lærlinger i år, og alle har bestått med meget gode resultater. Et annet eksempel er Kristine Fjeldberg Madsen som begynte som hjelpearbeider i bedriften for godt og vel tre år siden. Nå er hun straks ferdig utdannet tømrer. - Sånne som henne vil vi gjerne ha flere av, slår Meho fast. Utfører du en god jobb som lærling får du som regel fortsette i bedriften. Kristine droppet reiseliv, begynte i Hafjell Bygg Kristine Fjeldberg Madsen (25) har en bachelor i reiseliv, men etter huskjøp og oppussing fikk hun lyst til å vite mer om husbygging. Interessen ble så stor at hun søkte jobb i bygge-bransjen. Nå har hun jobbet

Velkommen til Atelier og Galleri Vidsyn. Atelier og galleri i Fjellstadvegen 8, Øyer Galleri i Storgata 40, Lillehammer Eget nettgalleri Velkommen til salgsutstilling og bestilling av utsmykning La deg inspirere og informere av min hjemmeside med nettgalleri, www.ateliervidsyn.no Billedkunstner Thor-Arne Moen Tlf. 412 16 209

58 ØYERmagasinet

som hjelpearbeider i Hafjell Bygg i 3 ½år og er klar for å ta svenneprøven. – Jeg var litt spent og småskeptisk i starten, men jeg ble tatt godt imot og jeg trives veldig godt, sier Kristine. -– Nå skal jeg ta svenneprøven før jul, da er jeg utdannet tømrer! Burde vært bedre info – Det er et kjempespennende yrke. Og det burde også vært bedre informasjon om disse mulighetene på skolen, jeg var bla. ikke klar over at jeg kunne begynne som hjelpearbeider og få lønn fra første dag. Det var først da jeg kontaktet Karriere Oppland at jeg fikk vite om hva jeg burde gjøre for å bli tømrer, sier Kristine Fjeldberg Madsen.

Kristine Fjeldberg Madsen er snart ferdig tømrer.


RONDANE

Se våre norske kvalitetskjøkken på strai.no

STRAI KJØKKEN LILLEHAMMER Storgata 169, 2615 Lillehammer, Tlf: 61 25 72 00, lillehammer@strai.no Åpent: man-ons 10-17, tor 10-19, fre 09-16, lør 10-14

ØYERmagasinet 59


Retur: Øyer-magasinet Øyer kommune Kongsvegen 325 N-2636 Øyer

Ny utfordring? Vi utgår fra deg og dine mål.

En Privat Coach. En god investering i deg selv.