Page 1

NO 164

Martnashandel

Martnashallen Verket Røros:

100 utstillere Tirsdag kl. 11-18 • Onsdag, torsdag, fredag kl. 10-18 • Lørdag kl. 10-17

Sentrumsgatene:

150 utstillere Tirsdag kl. 12-17 • Onsdag, torsdag, fredag kl. 10-17 • Lørdag kl. 10-17

ANNONSEBILAG TIL ARBEIDETS RETT ONSDAG 15. FEBRUAR WWW.ROROSMARTNAN.NO Rørosmartnans medspiller

Foto: Svein Eggan. Dansepar: Johanne Ryen og Oskar Tørres Lindstad, Røros Folkedanslag

21.– 25. FEBRUAR 2017


Program

ALL TEKST: TOVE DIGRE

Åpningsseremoni på Malmplassen tirsdag 21. februar kl. 12.00 HYTTKLOKKA SLÅR Røros-sangen Vokal: Oda I. S. Ødegård og Per Ivar Lundli Musikk: Jo Ryen, Erik Roll, Martin Løvø Velkommen v/ordfører Hans Vintervold Offisiell åpning v/kulturminister Linda Hofstad Helleland Folkedans til folkemusikk «Foran går mot vâst» med Dalarna Femund Spelmannslag Inntog av et åttitalls hesteekvipasjer anført av forbønder og lasskjørere Konferansierer: Astrid Tronsmoen, Dag Harald, Maja og Ingrid Bakken Presentasjon hester: Svein Arild Johnsgård og Lars Bjørk Regi: Rulle Smit Lyd: Jon Arne Langen

2 RØROSMARTNAN 21.–25. FEBRUAR 2017

TEAMARBEIDERE: Regissør Rulle Smit og martnassjef Lillian Sandnes samarbeider tett for å få til en flott martnasåpning. FOTO: TOVE DIGRE

Når hyttklokka ringer Rørosmartnan inn

Det er høytid når KES Lunds «Rørossang» avsynges foran 5000 publikummere på Malmplassen. I år er det Oda Ødegaard og Per Ivar Lundli som har fått det ærefulle oppdraget sammen med musikerne Jo Ryen, Eirik Roll og Martin Løvø. Åpningen sendes på direkten på storskjerm i Martnashallen Verket Røros i Sundveien. Det er ordfører Hans Vintervold som skal ønske velkommen før kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland forestår den offisielle åpningen av Rørosmartnan 2017. - At kulturministeren åpner martnan i landets beste kulturkommune er stas, syns martnassjef Lillian Sandnes.

HESTEN SOM TRANSPORTØR

Det er regissør Rulle Smit som har ansvaret for åpningssermonien på Malmplassen. Tradisjonen tro blir det folkemusikk og folkedans og et samisk innslag, alle elementer som har satt sitt preg på martnan gjennom alle tider. - I år skal vi hylle hesten og dens rolle som transportør, sier Smit. - Vi kan ikke avsløre alt, men det vi kan avsløre, er at det er Astrid Tronsmoen og Dag Harald Bakken sammen med døtrene Ingrid og Maja, som skal være konferansierer. Det borger for skuespill, sang og ablegøyer. Ole Peder Svendsen er en av flere dugnadsarbeidere som gjør en stor innsats for å holde de gamle vinterveiene åpne for vår tids forbønder og lasskjørere. Martnassjef Lillian Sandnes karakteriserer Svendsen som et levende oppslagsverk når det gjelder forbondskulturen. Svendsen har pakket to sleder klar for ferdasreise som danner scenedekoren, og publikum får et innblikk i hva som må være med på ferden.

8 KJØRELAG

Norske Svein Arild Johnsgård og svenske Lars Bjørk presenterer og kommenterer de åtte kjørelagene og opp mot til sammen 90 hesteekvipasjer. Kjørelagene er Selbu Lasskjørerforening, Trøndelag Kjørelag, Fron

Lasskjørerlag, Hedmarken Lasskjørerforening, Nord-Østerdal Lasskjørarlag, Foreningen Forbonden Klövsjö, Dalarna Femund Forkjörarforening og hestkjørere fra Tydalen.

KLINGENDE MYNT

Åpningssermonien er beregnet å ta trekvart time. Når den er over, er alt klart for å gjøre martnan og la rullan gå. Før bankkortets tid var det rullan, pengeseddelrullan, som gikk unna under markedsdagene.

HOLTÅLINGER HOLDER ORDEN

Da det til den andre Rørosmartnan (1885) kom så mange som 2000-3000 tilreisende, fant myndighetene det nødvendig å ha militæret tilstede som ordensvakt. Det var en underoffiser og ti menige fra det Holtaalske Compagnie som fikk oppdraget den gang. Også i dag er det holtålinger, vel og merke dugnadsarbeider fra Fjell OK, utkledd i Bergstadkorpsets uniformer, som tar hånd om vaktholdet under åpningssermonien.

MEN NOEN MENTE NOE ANNET

Mishagsytringer om martnas fordervelighet på mennesket manglet det ikke på før i tiden (heller). Denne salven er fra år 1900. «Den ubehageligste uge i hele aaret: Kræmmere i Lillegadens markedsboder, fyld, udskeielser og varme pølser for første gang. Skulle ikke udviklingen være saavidt fremskreden at slige sammmenkomster hørte til det antike? En karousel og en skydebane vil være igang – og en udstilling av voksdukker – og saa dans på «Valseværket». Bazaren i Vonheim anbefales. Den er til intetægt for arbeidernes sygekasse. Samme sted opføres Jens Tvedt: «Ein Laurdagskveld til Støls» og Hulda Garborg: Rationelt fjøsstel» med diletanter fra stedet.» Ha en fin martna!


Rørosmartnan ønsker velkommen til

handel, kultur og folkefest for 164. gang!

GLEDER SEG: Martnassjef Lillian Sandnes gleder seg til ny folkefest.

Det er bare å ta av seg hatten og gratulere hverandre, for det er nemlig dere som skaper stemningen, står på dag og natt, stiller opp på dugnad, spiller, danser, synger, syr, hekler, snekrer, sjauer, skufler snø, rer senger, lager mat, koker kaffe, skjenker drikke, rydder, vasker, er på jobb, hilser, nikker, smiler, ler og ønsker velkommen. Rørosmartnan er en stor handels – og kulturarena som ivaretar tradisjoner og gir rom for moderne uttrykk: En sammensmelting av historie og samtid der unge og gamle møtes. Fem dager til ende byr vi på et variert og tettpakket program der hele sentrum tas i bruk. Alle som bor her har et forhold til martnan – kommer ikke slekta hjem til jul, så kommer de i hvert fall hemmat til martnas. Det er en egen tidsregning det – før og etter martnan, slik har det bestandig vært, i hvert fall så lenge vi kan huske.

Lyset kommer tilbake. Bare legg merke til det, dagene blir faktisk mye lenger akkurat denne uken! Sola begynner å varme, vi blir lysere til sinns, det er martna! Noe å se fram til - et etterlengtet pusterom der mennesker er glade, gammel som ung. En uke der vi faktisk tar oss tid til å leve. Tid til å være sammen. Tid til å danse. Tid til å more oss. Tid til å prate. Tid til å le. Hva er så oppskriften på denne herlige uken – hva er det som gjør at vi lykkes og tiltrekker oss så mye oppmerksomhet og besøkende år etter år? Jeg får ofte spørsmålet fra andre arrangører i det ganske land. Jeg tror svaret er like enkelt som det er vanskelig: Ekthet – vi er oss sjøl, vi byr på oss sjøl som vi er. For vi er bra nok. Vi er stolte. Vi bor her. Midt i verdens kulturarv – i en av Europas eldste trehusbyer.

Det ekte og autentiske forsterkes ved at vi videreformidler tradisjoner gjennom dans og spell, handel, konserter, mat, hest og slede, ferdasgårder og gårdsrom, håndverk, utstillinger og mye annet. Vi levendegjør historien. Vår egen. Rørosmartnan er en fantastisk arena for den immaterielle kulturarven: Den du må føle, oppleve og ta del i selv. Samtidig må vi huske at kultur ikke bare er tradisjon, men at den også skapes her og nå: En sammensmelting av historie og samtid er livsnerven i martnan. Så enkelt – så ekte. Rørosmartnan er noe alle bør oppleve en gang i livet – eller aller helst – en gang i året!

GOD MARTNA! LILLIAN SANDNES MARTNASSJEF

Gleder seg til å smake på

Rørosmartan Kulturminister Linda Hofstad Helleland gleder seg stort til å foreta den offisielle åpningen av årets Rørosmartna. – Martnan har betydd mye for meg både som barn og senere som voksen, bekrefter kulturministeren. Som har vært på Rørosmartnan utallige ganger før sammen med foreldre og senere med gode venner som bor på Røros eller som har hytte her. Hun syns det er en ære å få åpne det tradisjonsrike arrangementet som i hennes øyne er en av de største begivenhetene i Trøndelag gjennom året. - Rørosmartnan ivaretar i mine øyne det beste av vår kulturhistorie og kulturarv samtidig som den åpner for nye kulturuttrykk. Utviklingen av martnan viser også at arrangørene hele tiden går i front når det gjelder å ta inn over seg nye elementer, for eksempel satsing på kortreist mat. Martnan er også et godt eksempel på hvordan en kan benytte kultur og kulturhistorie til både å trekke flere folk hit og skape nye arbeidsplasser.

Jeg gleder meg forresten veldig til å smake på det store utbudet av lokalt mat og drikke. - Betyr det at kulturministeren har avsatt god tid til å besøke martnan? - Vel, jeg skal i alle fall prøve å få med meg litt ekte martnasstemning under besøket ved å gå i gatene, smake på lokalmat, besøke bakgårdene og oppleve musikk og gamle håndverkstradisjoner. - Hva kommer du til å legge vekt på i åpningstalen?

VIKTIG ARRANGEMENT: Kulturminister Linda Hofstad Helleland skal foreta den offisielle åpningen av årets Rørosmartna. – Et viktig arrangement for meg og kanskje den aller største begivenheten gjennom året i Trøndelag, sier Hofstad Helleland. Arkivfoto: Erland Vingelsgård.

- Det kan jeg ikke røpe nå, for da kommer det færre på åpningen! RØROSMARTNAN 21.–25 FEBRUAR 2017 3


Holder de gamle ferdselsveiene åpne Sammen med Ole Jørgen Kjellmark og Sigurd Svendsen har Ole Peder Svendsen vært primus motor for å få kjørt opp de gamle vinterveiene som forbøndene og lasskjørerne fulgte i tidligere tider. Hvert år er Svendsen med og holder åpen kjørevei på norsk og svensk side for forbøndene fra Klövsjö. Leden går via Vauldalen til Skottgården i Brekken. Videre til Billhaugen før siste stopp på Røros. Det er den samme ruten som ble brukt fra gammelt av. Svendsen kjører opp leden med bandvogn som har en rull med lastebildekk slepende bak for å trampe veien så godt som mulig. Til sammen utgjør ekvipasjen tre og et halvt tonn. - Snøscooter blir for lett til den jobben. Det var ikke uvanlig at de måtte bruke truger på hesten når veien ikke var fast nok, det skjer i dag også.

DÅRLIG STANDARD

Vinterveiene eller ledene, var det eneste alternativet den gang da varetransporten var prisgitt hestekrefter. Da jernbanen kom i 1877, kunne østerdøler og folk fra Gauldalen frakte varene med toget. Tidsbruken ble drastisk kortet ned og med jernhesten kom andre grupper med folk. Selv om mellomriksveien fra Härjedalen til Røros ble bygd allerede i 1850, en sommervei fra Synnervika til Røros i 1886 og en fra Drevsjø til Idre i 1890 årene, var veiene bare fremkommelig om sommeren. Transporten fortsatte å gå på sledeføre vinterstid fra nyttår til ute i mars/april, da isen begynte å bli usikker. For forbøndene og lasskjøreran som skulle til Røros, var det vinterveiene som fulgte de tilfrosne vassdragene så langt det lot seg gjøre, som fortsatte å være hovedåre for varetransporten. Røros ble også et viktig handelssted for svenske bønder og bygder. Transporten foregikk helst på vinterføre. Veien som gikk på islagte elver og innsjøer og frosne myrer, var best på siste del av februar. Hundrevis av lasskjørere fraktet lass til og fra Røros hver vinter. Det var veistandarden som avgjorde når tidspunktet for martnan ble vedtatt ved en Kongelig Resolusjon fra 1853. Den første Rørosmartnan ble avholdt året etter. Forøvrig foregikk handelen hele vinteren, som den hadde gjort helt fra kobberverkets oppstart i 1644.

VINTERLEDEN FALUN RØROS

Vinterleden, i dag Kopparleden, var forbindelslinjen mellom bergverksbyene Falun og Røros. Den krevende transportveien utgjorde tur retur ca. 85 mil og kunne ta mer enn seks uker. På en dag tilbakela en hest med lass mellom to og fire mil hvis føret og været var godt. Handelsmannen Engzelius slo

4 RØROSMARTNAN 21.–25. FEBRUAR 2017

også opp vei. Rundt juletider dro Engzelius sjøl til Falun for å planlegge vinterens varetransporter, før den store varetilførselen til og fra Sverige tok til. Det var føre og vær som bestemte hvor leden gikk fra år til år. Det ble gjort mye arbeid på veiene, som nedlegging av kvistbroer, tramping og varding.

FERDASGÅRDER LANGS VEIENE

Ettersom drifta ved kobberverket var avhengig av en omfattende tilførsel av varer, ble det anlagt ferdasgårder langs ferdselsveiene. De fastboende hadde egne leder ut fra sine behov og forbøndene og lasskjørerne, brukte ofte deler av de samme ledene som var godt oppkjørte fra før. Ole Peder Svendsen bor i Vauldalen på Vauldalen Gård som ble bygd som ferdasgård i 1780. Den ligger på tollstedet mellom Norge og Sverige. - I dag blir hestene stalla opp rundt omkring på forskjellige gårder. Før var det ferdasstaller overalt, i dag er det entusiaster som holder de tomme stallene i stand for forbøndene og lasskjørerne. Folk tar godt imot ferdasfolket. Det er så mange positive opplevelser underveis, folk som spanderer, jeg har aldri opplevd noe negativt, sier Svendsen som har vært med på flere turer i regi av Dalarna Femund Forkjørarforening.

DØRENE STO ÅPNE

- Før sto døran åpne, det for folk forbi hele tiden. Noen lå i senger, når det ikke var senger nok lå de på flatseng med hø og halm under seg og med mudden over. Det hendte også når det var langt mellom ferdasgårdene at det ble overnatting rundt stokkvarmen ute. I Tufsingdalen kunne de ta imot 90- 100 hester. Da sto det sto hester overalt. I Brekken sier Egil Skott i et intervju at det var plass for i hvert fall 60 hester. - Idag ligger ferdasfolket til kjentfolk, på gårder og i samfunnshus. En ting er sikkert, forbøndene hadde ikke kommet seg til Røros uten hjelp fra bygdefolket langs leden. De som holder stallene i stand, varmer opp hus og tar imot ferdasfolket med hjertevarme. Det var vanlig at ferdafolk fra ulike steder slutta seg til større ferdasfølgene etterhvert. Folk kjørte sammen og det var mange som kjente hverandre fra tidligere turer. - Det kunne være mange hester i et følge når de kom fram til Røros og splittet opp for å ta inn på sine faste ferdas gårder, slik dagens forbønder og lasskjørere også gjør.

FRA KLÖVSJÖ I JÄMTLAND

Ole Peder Svendsen forteller at isen bør være ca.

25 centimeter tykk før kjøringa begynner. - Det er brukbar is i år, de eneste plassene det kan være usikkert er helt inne ved land der landfonner har lagt seg utover isen. Isen vokser helt til midten av mars. Erfaringsmessig vet en hvor det er trygt å kjøre, men isboren er uansett i bruk på de første turene, forteller Svendsen. Selv har Svendsen hørt om bare ett eneste tilfelle der en forkjører druknet på Femund.

KULTURHISTORIE

Ole Peder Svendsen har lest og samla på litteratur om forbøndene og lasskjørene de siste 30 år. - Kunnskapen om å ta seg over fjellet med gammelt utstyr er kulturhistorie. Næringen, kulturen, arbeidshesten, hvilke hesteraser som ble brukt er alltid et tema for alle foreninger på slike turer. Hvorfor jeg vil bruke så mye tid og krefter på det er at jeg mener det er av historisk interesse å holde de gamle ferdselsveiene åpne. Det og forbondereisen er like viktig å ta vare på som et gammelt hus. Riksantikvaren betaler nå for drivstoffutgiftene. Resten er dugnadsarbeid. - Det er viktig at kunnskapen om hva som skal til for å få veien fast nok til å bære et hestefølge, blir ivaretatt. Alternativet kan være er å kjøre langs vegkanten på riksveien. Opplevelsen av å kjøre på en vei i terrenget kontra på riksveien er som to forskjellige verdener. Det siste er i tillegg farlig.

4 VINTERVEIER TIL RØROS

Det var fire vinterveier. Forbøndene fra Härjedalen, Jämtland og Hälsingeland kjørte via Vauldalen. Reiseruten for de fra Falun var enten Idre – Grøvelsjøen – Svukuriset eller Guttulia – Elgåen – Tufsingdalen – Korsjøen. Fra Rendalen gikk ferdasveien over Tylldalskjølen til Tynset der folldøler og folk fra Gudbrandsdalen slo følge med rendølene og østerdølene opp Glommaisen. Lasskjørere fra lenger sør i Hedmark, kom antagelig via Rendalen. Selbyggen tok seg over til Gauldalen, mens tydalingene kom over Ridalen til Aursunden. - I gjennomsnitt kjører dagens forbønder tre mil i snitt på en dag. De som er med i følget klarer godt å følge sleden gående og det er mange som velger å gå størstedelen av turen. Kvinnfolka går i stakk. Når forbøndene svinger inn på Malmplassen, send en vennlig tanke til alle de som har stilt opp slik at turen kunne gjennomføres i år også, sier Svendsen.


Aktiv i Fjellregionen

Regionens ledende eiendomsmegler

Et hjem er mer enn fire vegger. Det er gresset bak huset som aldri ville gro, den høye sengen man kunne gjemme seg under, eller dørkarmen der du målte barnas høyde. Ingen flytte prosesser er like, og alle røtter som skal røskes opp har ulike lengder. Vi vet dette og tenker på hele prosessen når vi skal megle din bolig. Det er kanskje derfor vi i aktiv i fjellregionen har blitt kåret til årets kontor kvalitet for 2016 blant over 60 kontorer i kjeden, en av landets største eiendomsmeglerkjeder. Ring oss på 414 80 525 for en hyggelig boligprat.

aktiv.no

RØROSMARTNAN 21.–25 FEBRUAR 2017 5


i Martnashallen Motorsag 2245 S

NYHET

Før 5200,-

MARTNASPRIS

Vernestøvler

Motorsag 2252

3500,-

1990,-

Før 5500,-

MARTNASPRIS

4500,-

Motorsag CS2240

Før 4090,-

MARTNASPRIS

2990,Ryddesag CC2235

Sverd-/kjedesett

MARTNASPRIS

MARTNASPRIS

Før 5049,-

4490,-

13” - 1,3-56 light

450,-

Kjeder

13” - 1,3-56 light

MARTNASPRIS 5 pk

Ryddesag FC2245W Før 9531,-

MARTNASPRIS

120,- 500,-

8299,-

Kjedesliper

Alt i verne-/skogsutstyr

÷

20%

Kombikanne

199,-

Osloveien 40, 7374 Røros Tlf. 72 41 29 80

6 RØROSMARTNAN 21.–25. FEBRUAR 2017

Elektrisk

MARTNASPRIS

498,-


Rørosbanken 175 år - Grunnen til at vi sponser Rørosmartnan er at vi ser hva martnan betyr for lag og foreninger og næringslivet. Det er vårt samfunnsansvar å bidra til at martnan består, det er utrolig mange som har nytte av det, sier Ingrid Svendsen, marked- og salgsleder i Rørosbanken. - Det skulle blitt litt av et ramaskrik hvis det ikke ble noen martna mer, sier hun. Martnaskomiteen er avhengig av sponsorer for å klare å arrangere martnan. Det er så mange utgifter som det er vanskelig å dekke inn på annet vis. Og når vi vet at pengene blir godt ivaretatt, det vet vi at de blir når Lillian (martnassjefen) tar hånd om de, da er det en glede å kunne bidra. Svendsen kan ikke få fullrost Lillian Sandnes i Martnaskomiteen nok. Banken har sponset martnan med kr. 150.000 i år.

MANGE BLIR SPONSET, MANGE FÅR GAVER

Den sponser de fleste store arrangementene som Femundløpet, Vinterfestspillene, Elden, teaterlaget, Litteraturfesten, Christianus Sextusteateret og Idrettslagene i Røros og Ålen. I tillegg kommer midlene som lag og foreninger kan søke på årlig. - De siste ti årene har vi gitt 40 millioner i form av sponsing og gaver til lag og foreninger. Det er midler som kommer mange til gode. Også har de sponset 100

lag og foreninger og mindre bedrifter med enkle betalingsterminaler som det ikke koster noe å drifte.

BIDRAR TIL AT KULTURLIVET BLOMSTRER

Svendsen tror at Rørosbankens økonomiske bidrag til kulturlivet på Røros, er en medvirkende årsak til at Bergstaden har blitt kåret til beste kulturkommune i landet for femte året på rad i 2016. -I år kommer vi til å dele ut ekstramidler både til stipend og sponsing. Vi er 175 år i år, og det skal begynne å merkes etterhvert. Lørdag 6. mai skal vi ha folkefest i Verket, vi har bestillt hele Verket (martnashallen) og alle er invitert. Rørosbanken har stand i Martnashallen under Rørosmartnan. - Der har vi masse kunder på besøk. Ellers er mange av de bankansatte å treffe i boder rundt omkring i gatene og i Martnashallen. De er som mange rørosinger, opptatt med dugnadarbeid for sine lag og foreninger.

NYOPPUSSET TIL MARTNAN: Camka Taliq fra Rørosbanken forsikrer seg om at den nye bankterminalen fungerer slik den skal. Ingrid Svendsen prøver den andre automaten. Begge er plassert i det romslige inngangspartiet. FOTO: TOVE DIGRE

! D U B L I T S A N T MAR

% 8 4

UER OG PÅ VIND ØRER FRA SED R. TERRASINDUER OG DØRE RØROS

V

ns randøre fra leve r. g in ll ti februa ved bes Gjelder risliste 20.-27. p

TILBUDENE VARER FRA 20. TOM 27. FEBRUAR, ELLER SÅ LANGT LAGRENE REKKER. VI TAR FORBEHOLD OM EVT. TRYKKFEIL I ANNONSEN.

RØROSMARTNAN 21.–25 FEBRUAR 2017 7


TRAFIKKSIKKERHETSANSVARLIG: Odd Arne Osflaten (t.v) og arrangementskoordinator Eirik Bækken ruster seg til Rørosmartnan

Parkeringsplasser, shuttlebuss og kjøremønster DET ER TRE STORE PARKERINGSPLASSER

som er opparbeidet for personbiler under Rørosmartnan: Øra, Røros Tweed og utenfor Martnashallen Verket Røros. Kapasiteten er god, så ved å følge skiltingen direkte til parkeringene skal du være sikret plass for bilen mens du nyter martnaslivet. Slik unngår både du og andre martnasgjester frustrasjon og trafikk-kaos. Nytt av året er at du har mulighet til å betale med Vipps i tillegg til kontanter.

timer midt på dagen. De som skal videre må derfor kjøre via Sjøbakken og fylkesvei 31.

KJØREMØNSTER I SENTRUM

GRATIS SHUTTLEBUSS

Som et ledd i å få bedre trafikkflyt har vi nå åpnet igjen Hans Aasensgate for toveis biltrafikk. Dette er et resultat av et krav fra både sykehus og legesenter, men også som et tiltak for å få løst opp i det uheldige trafikkbilde man har hatt ned Peder Hiortgate og på Domus-parkeringen foran hovedinngangen. Peder Hiortgate vil være gågate og utstillerområdet.

TRAFIKKOMLEGGING

I samarbeid med Røros Kommune og Domus har man funnet en ny løsning for trafikk-avvikling rundt Domuskvartalet. Kundeparkeringen til Domus vil ha en inn- og utkjørsel på baksiden via Henrik Grønns vei idet parkeringsplassen på framsiden av bygget vil være en trivelig torgplass.

Hver dag mellom kl 11 og 17 vil det gå kontinuerlig og gratis shuttlebuss mellom Martnashallen Verket Røros og sentrum. Her blir det på/ avstigning nederst på Nilsenhjørnet ved Bergstadens Hotell. Det er ventet størst trafikk tirsdag og lørdag. Fv 30 Osloveien og Johan Falkbergets vei blir derfor stengt fra rundkjøringa og til Fjellheimen noen

- Vi tror i svært stor grad dette vil ivareta det viktigste behovet, nemlig trafikksikkerheten og

Du finner oss i Martnashallen

Besøk oss i gata eller i Martnashallen for en smak! 8 RØROSMARTNAN 21.–25. FEBRUAR 2017

ivaretakelsen av myke trafikanter. Nå legger man opp til en svært ryddig og oversiktlig krysning av Hans Aasen for fotgjengere ved krysningen av Peder Hiort gate, som vil være utelukkende gågate. At man i tillegg slipper å bekymre seg for den svært uryddige og uoversiktlige parkeringsplassen foran Domus er for meg en lettelse, sier Eirik Bækken. Resten av sentrum vil som tidligere være stengt for biltrafikk fra og med mandag til og med søndag. Unntak er innkjøring for vareleveranser før kl 10 og etter kl 17. Mandag er det montering av stander i utstillerområdene slik at man er klar til åpning tirsdag. Til slutt er det viktig å huske på at alle må følge den midlertidige skiltingen som kreves under Rørosmartnan. Det er dessverre mange som ikke respekterer skiltingen, og dette fører til at det kan oppstå farlige situasjoner.


Martnashallen – mat, kvalitetsvarer og underholdning på ett sted - 100 utstillere inne og ute, kafé der det alltid er bordplass, parkering rett ved bygget, barn- og familieaktiviteter, musikk- og kulturopplevelser, garderobe og tivoli er noe av det som finnes her, sier Hilde Myhren. Hun er ansvarlig for alt som skjer i den store Martnashallen i Verket Røros. Der får en alt det en trenger fra bobiler, biler og snøscootere, badestamper, klær og hudpleie, til smågodt og mat fra fjern og nær. - Det er veldig mye bra kvalitetsvarer i hallen, det er helt sikkert. - Her er det veldig bra på matsiden, sier hun og forteller at spennvidden på matområdet er stort. Aldri har det vært så mange matutstillere i Martnashallen og hele 25 utstillere med alt fra lemse til sushi kommer. Rørosmat har i år også en egen gate med mange produsenter. Her er det mange muligheter for smaksprøver før en kjøper med seg godsaker hjem, og med en uimotståelig duft av nystekte boller bakt på stedet, blir det nok folksomt i Martnashallen tror Myhren. Det er mange som er i sving før og under disse dagene. Egne verter som er der for publikum og utstillerne, billettører, garderobevakter, dagvakter og nattvakter. På åpningsdagen kl 12.00 er det muligheter for å se direktesendingen av den offisielle åpningen på Malmplassen. Det er et tilbud som har blitt godt mottatt de siste årene spesielt fra småbarnsfamilier og for de som ikke har mulighet til å stå ute i kulda.

Sceneinnslag i Martnaskafeen: TIRSDAG:

12.00 Direkteoverføring av åpningsseremonien. 14.00 Innslag fra Ungdommens kulturmønstring (UKM) på Røros. 16.00 Røros Soul Children.

ONSDAG:

12.00: Foredrag om Tråante. Samisk historie et et 100-årsperspektiv. 14.00 UKM-innslag fra Holtålen fra årets kulturmønstring. 15.00 Elever fra Røros kulturskole. 16.00 Minikonsert med Røros Janitsjar.

TORSDAG: 11.00 13.00 14.30 16.00

UKM Røros med innslag fra årets kulturmønstring. Konsert med H.M. Gardens Storband. Tynset-toraderan -52 underholder Utdrag fra monologen "Västmannen" Nord-Trøndelag Teater.

FREDAG:

12.00 Minikonsert med Trøffel Trio. 14.00 Elever fra Tynset kulturskole. 16.00 Minikonsert med Fauna Vokalkvintett.

LØRDAG:

12.00 Minikonsert med Røros Barnegospel. 14.00 Drill som du aldri har sett før med Tynset Elitedrill. 16.00 Minikonsert med DAB og Trøffel Trio.

RØROSMARTNAN 21.–25 FEBRUAR 2017 9


e l e h t n e p å r a h i V marertosnsai tosllef ubrekdaelsnve!i! dere finn

martnas tilbud!

Bålpanne Bålkaf fe Pølser... Velkommen!

i! k zu u s g o i h is b u s it m a fr r e prøvekjør nye modell

Gjør en kjempedeal på bruktbil under martna’n!

2014 Mitsubishi Outlander 2,0 Plug-In Hybrid Instyle+, NY I NORGE,70 000 km

2012 Volvo V50 1,6D Limited Edition MEGET PEN BIL, 62 100 km

2015 Suzuki Vitara 1,6 DDIS GLX SportTech 4WD GODT UTSTYRT, 36 500 km

2011 Toyota RAV4 2,2 D-4D 4WD MEGET VELHOLDT, 64 500 km

2011 Mitsubishi Lancer 1,8 DI-D Intense DRIFTSSIKKER BIL, ALLE SERVICER, 102 300 km 149.000,-

2011 Mitsubishi ASX 1,8 DI-D Intense 2WD PEN BIL, motorvarmer, tilh.feste, 68 000 km 184.000,-

319.000,-

259.000,-

169.000,-

319.000,-

Ta kontakt med oss for en bilprat: Torben 905 04 387, Olav 913 43 712 og Atle 951 05 405

Tlf. 72 43 11 12 • post@storenbilsenter.no • www.storenbilsenter.no 10 RØROSMARTNAN 21.–25. FEBRUAR 2017


Mitsubishi asX

Hjemme. Overalt. Mitsubishi ASX er en kompakt SUV som trives like godt på fjellet som i byen. Bilen har et lavt forbruk, god plass og smart design. Nå får du også ASX med firehjulstrekk, automatgir og en ny kraftig motor. Slik får du både høy kjørekomfort og nok drivkraft til å komme deg frem. Overalt.

tOPPMODeLLen inStYLe + 2WD BenSin 1.6-116

294 000,-

fra kr. • 18” lettmetallfelger • Panorama glasstak • Cruise control • Xenonlys • Skinnseter • Ryggekamera • Navigasjon • Ryggesensor • Automatisk avblendbart speil, mm. • Rockford premium lydanlegg • Regnsensor

ASX 4WD fra kr. 355 000,-

ASX 4WD Automat kr. 468 500,-

Mitsubishi l200 Setter en ny standard.

arbeidsjern med personbilkomfort.

Mitsubishi L200 er en råsterk pickup med 181 hk/430 Nm og tilhengervekt opptil 3.1 tonn. Den usedvanlig lette 2,4-liters turbodiesel-motoren produserer all den kraft og effektivitet du krever av en pickup. L200 har den perfekte balansen mellom stilig design som matcher ethvert arbeidsmiljø, og seighet og funksjonalitet som kreves for å utføre selv de tøffeste jobbene. Samtidig er bilen svært komfortabel, med gode kjøreegenskaper og masse utstyr som standard. L200 passer perfekt for tøffe, norske forhold og med komfort som i en personbil setter den en ny standard for sin klasse. Pressen lovpriser bilen. Prøv den og se om ikke også du liker den! Ta kontakt med oss for å avtale prøvekjøring.

tOPPMODeLLen inStYLe + fra utrOLige

369 800,-

fra kr. • Ryggekamera • DAB+ radio • Justerbart teleskopratt • Traction control • Regnsensor • Cruise control • Justerbare skinnseter• Stabilitetskontroll • Kjørecomputer • Bi-Xenon hovedlys

L200 Club cab fra 360 800,- inkl. mva. L200 Double Cab fra 370 000,- inkl. mva.

Mitsubishi pajero Med Super Select 4WD

En helstøpt sUv med solide kraftressurser.

Mitsubishi Pajero har ekstrem fremkommelighet og overlegne egenskaper i sin klasse. Pajero trekker med største selvfølgelighet en tilhengervekt på inntil 3,5t og har 200 spreke hk. Samtidig er den tekniske standarden høy. Super Select 4WD, Active Stability og Traction Control, gir bilen utrolig veigrep og kjørekomfort. Du sitter høyt og har god oversikt med LED-lys og fjernlys som dimmes automatisk. For ekstreme utfordringer har du mulighet til å velge 4WD med låst bakre differensial. Med Pajero kommer du frem. Uansett. vi har biler klare for rask levering.

tOPPMODeLLen inStYLe + vareBiL

536 700,-

nå fra kr. • Skinnseter • Automatisk klimaanlegg • Rockford premium lydanlegg m.m. • Automatgir • Xenonlys • LED-lys • Automatisk dimbare fjernlys • Regnsensor • Navigasjon • Ryggekamera

Pajero 5 seter fra kr. 993 000,Pajero varebil fra kr. 492 400,-

Fremtiden er ladbar tOPPMODeLLen MitSuBiSHi OutLanDer LaDBar HYBriD inStYLe+

427 600,-

fra kr. Inkl. met. lakk og vinterhjul på alufelg. Biler klare for rask levering.

Norges mest solgte ladbare hybrid.

TEST 2013

Outlander er favoritten når nordmenn kjøper ladbar hybrid. Det er ikke tilfeldig. Bilen har to elmotorer og en bensinmotor, og det avanserte S-AWC systemet fordeler drivkraften på hvert av de fire hjulene avhengig av underlag og kjøreforhold. Du er sikret å komme deg frem både i byen, på landeveien og til fjells. Drivstofforbruket for blandet kjøring er oppgitt til 0,18 per mil** og utslippet av C02 på 41 g/km**. Outlander ladbar hybrid leveres blant annet med LED-kjørelys, skinnseter, 360°-kamera, varme i både frontrute og ratt, adaptiv cruise control og fjernstyrt forhåndsoppvarming. Og alle modellene leveres med klasseledende s-aWC 4Wd. Toppmodellen kr. 476 700,- Diesel 4WD fra kr. 459 800,- Bensin 2WD Automat fra kr. 407 100,-

Vi treffes i tollef bredals vei / Gratis vinterhjul ved kjøp av nybil under martnan! Ta kontakt med oss for en bilprat: Torben 905 04 387, Olav 913 43 712 og Atle 951 05 405

Tlf. 72 43 11 12 • post@storenbilsenter.no • www.storenbilsenter.no RØROSMARTNAN 21.–25 FEBRUAR 2017 11


Sydende martnasliv

rundt den gamle malmplassen

Den offisielle åpningen av den 164. Rørosmartnan foregår på historisk grunn på Malmplassen. Rundt malmplassen, som var kjerneområdet for Røros Kobberverks virksomhet og Bergstadens pulserende hjerte fra 1644 til 1977 ligger blant annet Smelthytta og Kurantgården. At Smelthytta ble bygd her var det Hitterelva som bestemte, smelteprosessene krevde vannkraft. Malmen ble vekselvis fraktet inn i Smelthytta og ut på malmplassen under videreforedlingen av kobberet. I dag huser den gjenoppbygde smelthytta Rørosmuseet som har et spesielt ansvar for verdensarven Røros, bergverkshistorien, den sørsamisk kulturhistorien og bygningsvernet. I Kurantgården hadde håndverkerne, som var uunværlige i den daglige driften av kobberverket, sine arbeidsplasser. I dag huser gården museets bygningsvernsenter. Under martnan syder det av liv og røre i verkstedene og ute i gårdsrommet. Håndverkere og martnasselgere, foredragsholdere og fortellere er på plass i alle kriker og kroker i det staselige gårdsanlegget. Og på Malmplassen er det hesteskyss å få.

SAMISK KONSERT OG FOTOUTSTILLINGER

Under årets martnan er sørsamisk kultur viet ekstra oppmerksomhet i Smelthytta. 6. februar i år var det 100 år siden samenes første landsmøte i Tråante (Trondheim) ble avholdt. Rørosmuseet har gjennom året flere utstillinger og arrangement med samisk innhold, og også under Rørosmartnan er det fokus på samisk kultur og historie. Lørdag holder joikeren Marja Helena Fjellheim Mortensson og Daniel Herskedal (tuba og basstrompet) konsert i Smelthytta på Plassje (Røros). Marja kommer fra reinbeitedistriktet Svahken sïjte i Engerdal kommune og har studert ved musikklinja på Stange videregående skole. Daniel Herskedal kommer fra Molde, er utdannet ved jazzlinja på NTNU og ved det Rytmiske Musikkonservatoriet i København. Jorunn Eikjok og Ola Røe´s "Elleve samiske tidsbilder - 11 samí áigegova" portretterer 27 samer og er en samtidsdokumentasjonen som viser spennvidden i levesett og kulturuttrykk de i de ulike miljøene de 27 representerer. Bergstaden Fotoklubb viser utstillingen "Jieleme Livet". Fotografiene er fra de sørsamiske miljøene i Rørosområdet.

3 FOLKEMUSIKKONSERTER

Onsdag byr Mads Kuraas (fele) og Lars Erik Øygarden (hardingfele) på slåtter etter storspelemenn fra Rørosområdet og Telemark. Det sies at alskens historier knyttet opp til 12 RØROSMARTNAN 21.–25. FEBRUAR 2017

spellemennenes liv og levnet også skal få bein å gå på under konserten. Torsdag er det alvdølene Olav Kjernmoen og Martin Follstad som spiller opp. De felespillende folkemusikerne har spilt i mange forskjellige konstellasjoner på hver sin kant. Alvdal Spellmannslag er fellesnevneren for de to. Fredagens konsert er med de svenske innvandrerne Stina Brandin og Ester Thunander. De to hardingfelespillerne spiller tradisjonelle og tostemte polser i moll. Alle konsertene i Smelthytta starter kl. 15.30 og er et samarbeid med Folkemusikkarkivet for Røros-området.

3 FOREDRAG OG DEMONSTRASJON AV BOKBINDING

Onsdag holder Meerke Krihke Leine Bientie foredraget "Skinn til glede og nytte". Bientie forteller om skinnberedning i samisk tradisjon, ulike teknikker, materialer og bruksområder av skinn og pels. Fredag er det bryggerimester Lars-Eric Granqvist ved Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk AS som skal foredra om øl til nytte og glede før og nå. I dag lager det moderne håndverksbryggeriet ekte håndverksøl med nye oppskrifter basert på flere hundre år gamle øltradisjoner fra Røros-traktene. Øltypene er utviklet for å passe til ulike typer mat, og med hver øltype følger en smakebit av røroshistorien. Den lokale forløperen til dagens bedrift var brusfabrikken Røros Mineralvannfabrikk AS, som ble stiftet på Flanderborg i år 1900. Sortimentet til Brus-Oliver og Brus-Ole besto av bringebærbrus, kirsebærbrus, rødbrus og selters, taffeldrikk, ingefærøl og bananbrus. Torsdag holder håndbokbinder Erik Haagensen fra Os foredraget "Fra perm til perm". Han lager dagbøker, gjestebøker og liknende fra grunnen av i tillegg til at han reparerer gamle bøker. Hver dag demonstrerer elever ved Leksands Folkhögskola ulike teknikker innen bokbinderkunsten. Er du interessert kan du få prøve deg på den gamle og utrydningstruede

SMELTHYTTA: Sigrun Selboe ved Rørosmuseet Smelthytta ser fram til fem hektiske martnasdager. FOTO: TOVE DIGRE

SKINN I SAMISK TRADISJON: Meerke Krihke Leine Bientie holder foredraget "Skinn til glede og nytte» i Rørosmuseet Smelthytta. FOTO: Meerke Krihke Leine Bientie

kunsten som hadde sitt store oppsving i Europa da Johann Gutenberg utviklet en metode for å støpe løse skrifttyper og en effektiv trykkpresse for masseproduksjon av bøker på 1400-tallet.

FASTE UTSTILLINGER, GUIDETE VANDRINGER OG MARTNASKAFE MED VAFFELSTEKING

Bergverksutstillingen "Kobberverket" viser hvordan gruvedrift og smelting foregikk på 1700og 1800-tallet. Det hele er levendegjort med fascinerende og bevegelige modeller i målestokk 1:10. Utstillingen "Ti finpussa", viser stasklær fra 1800-tallets Røros. Guidet tur i de faste utstillingene går klokka 13.00. Løser en billett til utstillingene er dagens konsert med i prisen eller visa versa. Barn under 15 år i følge med voksne går gratis. Og finner du skatten som ligger gjemt i utstillingen, vanker det premie. I tillegg arrangerer museet guidete vandringer på Sta´a og i Olavsgruva, tusen alen under jorda, på torsdag og lørdag. "Bergstadvandring" starter kl.11.00. "Gruvevandring" i Olavsgruva starter nedstigningen kl.15.00. Beregn en halvtimes biltur gjennom det viddelandskapet opp til gruva som ligger i Storwartz-feltet.


Håndverksmartna i Kurantgården

Om det er mangt og meget som skjer i Smelthytta under martnan, skjer det ikke mindre i Kurantgården som huser Bygningsvernsenteret til Rørosmuseet. I eldre dokumenter er Kurantgården benevnt som bygningsgården. Røros Kobberverk hadde verksteder og kontor der, så bygningshåndverk har en flerhundreårig tradisjon i gården. Husrekka ut mot elva ble oppført før 1820 og der var smie, verksted, snekkerverksted, hjulmakerstuggu, belgmakerstuggu, kontor, jarnbu og arbeidshus. På 1940-tallet ble det oppført et mekanisk verksted og lagerbygget Raugarasjen. I 1974 ble det antikvariske verkstedet i Kurantgården opprettet. - Målet vårt er å vise fram bredden i håndverksmiljøet her, sier Berit Bakosgjelten, som leder arbeidet i bygningsvernsenteret. Tradisjonshåndverkere, finsnekkere og tømrere, er i sving fem dager til ende i verkstedene og i gårdsrommet. Bygningsvernarbeidere demonstrerer hvordan gjenstander ble laget og hvordan de best blir tatt vare på. Det vises handsagskjæring på sagstilling, skanting/ røing (å rette sidene på tømmerstokken med øks og bile) kløyving og lafting. Spontilvirking, å lage en trestige og et brønnhus, i tillegg til istandsetting av av dører, vinduer og møbler. Å lage vinduslemmer av ramtre, står på programmet til en av håndverkernes to workshoper.

SMED-MATTIAS I HYTTSMIA

En drivende dyktig smed er også på plass i Hyttsmia. Mattias Helje heter han. I martnasdagene blir det smiing av verktøy, en dyd av nødvendighet for håndverkere før i tida. Helje tar imot bestillinger, nytt eller reperasjon av gamle ting. Og når de nysnekra brukskjelkene fra work-shopen skal ha meier og slå-stang-bolter og vinduslemmene beslag blir det mer smedarbeid å følge med på. - Og kanskje blir det smiekonsert i Hyttsmia, det er mange eksempler på smeder som var spellmenn. Både i felespill og smiing har finmotorikk og rytme stor betydning. Smedleker og Smed i fornavnet, som storspellmannen Smed-Jens (1804-1888) og flere med ham, vitner om den gamle tradisjonen.

SMÅTRANSPORT PÅ KJELKE

Årets happening, håndverkernes egen workshop, handler nettopp om å lage tradisjonell brukskjelke. Kjelker som ble brukt til småtransport og trukket av folk sjøl. Hvilke emner som egner seg best og konstruksjonsprinsipper for kjelkebygging, praten mens kjelken blir bygget er halve moroa. - Vi håper på mange innspill fra folk, sier bygningsantikvar Kolbjørn Vegar Os. I fjor da temaet var slåtteredskap tok folk med seg ljåer og river. Kanskje noen har en gammel kjelke som det er verdt å ta i nærmere øyensyn? Os forteller at snekkerskolene tidlig på 1900-tall laget egne modellserier. - Historien om småtransporten med kjelker er interessant, sier Os mens han viser fram sorthvitt bilder av folk med brukskjelker. I tillegg har de laget en miniutstilling av brukskjelker som står i Raugarasjen. Reinsslede og sørsamenes pulk . Håndverker og universitetslektor Roald Renmælmo tar for seg "Bygging av tradisjonell reinslede i Pasvik - material, arbeidsmåte og tradisjon." i foredraget på fredag. I tillegg blir det et lite foredrag om småtransport med den sørsamiske brukspulken.

SPONTAKETS HEMMELIGHETER

Er du interessert i praktisk kunnskap om tekking av tak og vegger med stikker (trefliser) og støkken spon (kløvd ) har du sjansen til å utvide horisonten eller snevre den inn, alt ettersom man ser det. Sponene på taket til Røros kirke har holdt i 230 år. Bygningsantikvar Kolbjørn Vegar Os har funnet mye av hemmeligheten bak sponleggingen etter å ha ledet arbeidet med å skifte bortimot 1000 av de 60.000 sponene på kirketaket. Bare kvaliteten på sponet er en vitenskap i seg selv. Frontal Media på Røros har filmet prosessen. Torsdag blir det en filmlansering, åtte minutter lang, med påfølgende foredrag med temaet "Spontaket på Bergstaden Ziir, 230 år med treverk og tjære som taktekking". Male huset? Kopiere vinduslemmer. I år er det husmaling som

står på tapetet for malerikonservator Jon Brenne, eller rettere sagt maling av utvendig panel. Foredraget "Skal du male huset ditt i år,- eller kanskje til neste år? Råd om skadevurdering, forarbeid, valg av materialer og påføring." Brenne har vært spesialrådgiver hos Riksantikvaren og han arbeider i Norsk Institutt for Kulturminneforskning (NIKU). På Røros har han gjennom årene deltatt i rådgiving, bygnings- og fargearkeologiske undersøkelser samt generell kunnskapsoppbygging i forbindelse med bygningsvernet. Foredragene til Brenne bruker være matnyttige og praktisk rettet. Det ble rabalder da det ble satt opp en kopi av Vassposten i Bergmannsgata på tidligvinteren. I billedseriene om bygninger og bygningsvern blir det anledning til å ta den gamle vassposten og flere andre bygninger i øyensyn. Enn så lenge er den flyttbare vassposten fjernet.

MARTNASHANDEL OG BARNEAKTIVITETER

Tradisjonen tro er det salg av håndverk i gården. Skinn-, tre,- smedarbeider, samt en garver og en salmaker er på plass. Møbelstoffer, sauskinn, skinnfeller, jutulskinn er noen av handelsvarene. - Vaffelsteking og kaffetår er tradisjon. Matsalget er satt bort til Sangforeningen og den lokale Soroptimistforeningen. - Og svenske bjønnjegere med sparker og knagger som de selger fra slede i gatene og i Kurantgården, de bruker alltid å komme. Også må du skrive at på tirsdagen åpner vi portene kl.11.00, en time før den offisielle åpningen på Malmplassen. Godt å varme seg her på forhånd, lokker Bakosgjelten.

BARNA I KURANTGÅRDEN

Fortellerstund rundt bålet på onsdag, torsdag og fredag (passer best for 3-7 åringer). Snekre sin egen leketraktor med hjelp fra kyndige hender kan barna gjøre på onsdag, torsdag og fredag. Barn og ungdom kan være med å bygge en gapahuk sammen. Byggingen foregår på onsdag, torsdag og fredag.

RØROSMARTNAN 21.–25 FEBRUAR 2017 13


MARTNASTILBUD VI HAR ET MEGET GODT UTVALG AV både infrarøde - vedfyrte/elektriske badstuer/tønner, grillhytter, paviljonger, fontener m.m

Din fisk kommer igjen i år også på årets Rørosmartna! Stort utvalg av fisk fra Møre! Prøv vår fantastiske hysekaker og sildekaker! BESØK OSS I MARTNASHALLEN (VERKET)

KSPERT E U T S EN D A B DIN mye lys og mye varme

For info ring 454 33 667 / 478 10 266

LUNSJBORD kr. 295,AFTENSBORD kr. 425,À-LA-CARTE restaurant

12:00 til 14:00 18:30 til 21:00 17:00 til 22:00

Pizza, burger og lokale fristelser i vår lobby bar hele dagen og kvelden

Røros Hotell | Tlf. 72 40 80 00 | post@roroshotell.no | www.roroshotell.no

www.badstueksperten.no, Tlf. 97018306

LUNCH

fra kl. 12.00 til kl. 15.00

3-RETTERS MENY KR 525 2 seatinger: kl. 1700 og kl. 1930

www.vertshusetroros.no • BESTILL BORD PÅ TLF 72 41 93 50

Den populære

Cubastolen! Du finner oss på nilsenhjørnet.

MARTNASMENY Berkelmeny fra kl. 11.30 til 22.00 Burger fra kl. 24.00 - 02.00 Bordbestilling ikke mulig under Rørosmartnan

post@vertshusetroros.no • www.vertshusetroros.no • tlf. 72 41 93 50

Skal du oppleve genuin martnasstemning er det Kaffestuggu midt i Røros som er stedet. Velkommen. www.cubastolen.no

14 RØROSMARTNAN 21.–25. FEBRUAR 2017

post@kaffestuggu.no - www.kaffestuggu.no - 72 41 10 33


! N A N T R A M S O R Ø R ! N A N R T Ø R R O A S MARTNAN! RØROS M S O R Ø R MARTNAN! Førpris 999;

Førpris 4648;

499;

Førpris 3799;

2999; 2199; ÅSNES KONGSVOLD JAKT/FJELLSKI

JOTUNHEIM VALDRES PARKAS

Vanntett, vindtett og ventilerend. Modell: Jente / Gutt

FISCHER SUPERLITE SENIOR MARKA

Kongsvold er utviklet for de som bruker hund til jakt og fritid. skien har derfor ikke stålkanter. bC manuell eller auto rottefella.

lett, sterk og rask superlite markaski. lengder: 172-207 cm. rottefella exercise Classic bindinger.

599; 1298; RØROSMARTNA Førpris 1100;

Førpris 2198;

MADSHUS CT 100

Komfortabel sko som holder deg tørr og varm. passer for alle turer i skog og mark.

N ! R Ø ROSMARTNAN! R ALLE FLEECEJAK ØROSMARTNAN! DUNJAKKER FRA KER OG BERGANS ALLE V JOTUNHEIM DOMBÅS JAKKE / BUKSE

Vattert, vindtett og ventilerende jakke og bukse. Modell: Dame/Herre

3 0 -30% %-30% INTERSKO BARN/VOKSEN

PÅ ALLE PIGGSKO ASICS, ICEBUG OG FRA SALOMON

VELKOMMEN TIL OSS!

spoRt 1 RØRos Kjerkgata 15, 7374 røros tlf: 488 55 100

ÅpningstiDeR RØRosMaRtnan: tirsdag 21. februar - lørdag 25. februar 09:00-18:00

Følg oss på:

priser er på varer i butikk. Ikke bestillingsvarer.

RØROSMARTNAN 21.–25 FEBRUAR 2017 15


Ferdasgårder og lasskjørere,

ikke det ene uten det andre På grunn av den omfattende varetilførselen til Bergstaden Røros ble det anlagt gårder med fast bosetting langs ferdselsveiene der ferdasfolk og hester kunne ta inn. Mellom Älvdalen og Røros var det mye trafikk, og underveis lå det färdsrugor og ferdasgårder med stallplass for opptil 25 hester. På Flanderborg på Røros var det stallplass til 100 hester. Gripgården var den største. Den rekonstruerte stallen til Aspåsgården som lå ved Raubrua (våningshuset ble reddet av Sverresborg Folkemuseum i Trondheim) er den eneste stallen på Flanderborg som tar imot ferdashester per i dag. Samfunnet på Bergstaden var avhengig av store tilførsler av matvarer og forsyninger for å holde driften i gang: Korn, erter, tørrfisk, tobakk, småsei, saltet og røkt kjøtt, lerret, ost, sild, lin, smør, humle, vadmel, brennevin – og ikke minst hester. Til driften av kobberverket trengtes det dessuten redskaper og jern, krutt, skinn og tauverk. I tillegg ble det skaffet kull, ved og tømmer fra de lokale skogene. Alt måtte fraktes med hest og slede på vinterstid. På den tiden var det et tilnærmet veiløst samfunn, de sommerveiene som fantes var i elendig forfatning. Varetransporten avhang av godt sledeføre. Derfor ble Rørosmartnan lagt til senvinteren da ledene var godt oppkjørt. Det anslås at Røros bergstad var handelssentrum for minst 30.000 mennesker på den tid martnan ble opprettet (1894). Tradisjonen med hestetransport av varer har blitt tatt opp igjen i moderne tid: Et 80-talls hesteekvipasjer med forbønder og lasskjørere medbringer varer og ankommer på gammeldags vis etter flere dagers reise. De levendegjør den livsviktige varetransporten i datidens veiløse samfunn og er den fremste eksponent for vår immaterielle kulturarv. Etter mange dagers reise kommer dagens forbønder og lasskjørere fram til åpningen av Rørosmartnan. Etter inntoget og oppvisningskjøringen på Malmplassen drar kjørelagene hver til sitt, til sine faste ferdasgårder der hestene stalles opp og blir stelt og foret før de får sin velfortjente hvil.

RASMUSGÅRDEN

Föreningen Forbonden sto for den første forbondereisen i nyere tid, i 1981 Med det følget hadde hestene inntatt martnan igjen. Klövsjö Røros, en strekning på 20 mil, blir tilbakelagt i løpet av fem dager. Rasmusgården er base for Föreningen Forbonden Klövsjö. Svenskene selger tradisjonelle håndverksvarer av ulike slag. Boken «Forbönder för och nu» får du kjøpt der. Sang og musikk med ujevne mellomrom og som seg hør og bør; servering av svensk bålkokt kaffe. Svenske “kolbullar” med tyttebær, de fleskepanneaktige kolbullane stekes på åpen varme i det trivelige gårdsrommet. Salg av håndverk, hestebjøller med mer. 16 RØROSMARTNAN 21.–25. FEBRUAR 2017

APOTEKERGÅRDEN: Liv og røre i gårdsrommet til den staselige gården som ligger i Bergmannsgata. Inngang fra Rauveta. FOTO: TOVE DIGRE

FINBORUDGÅRDEN

De mange stallrommene med plass til 30 hester ble flittig brukt under Rørosmartnan når de svenske forbøndene gjorde inntog på Bergstaden. Møkka etter hesten var den eneste betalingen for stallplass og flatseng til kusken. Kilder forteller at det på våren kunne være opp mot 300 møkkvognlass i gården.

Nord Østerdal lasskjørerlag består av følger fra Rendalen i sør, til Os i nord. Folldølan startet i Dalholen fredag og har om lag 15 mil bak seg. De kjører via Grimsbu. På Tynset samles Rendøler, Alvdøler, Folldøler, Tynsetinger og Osinger for felles tur. Fra Tynset kjøres det nå om Åseng, Vingelen, Olaberget, Dalsbygda og Os og inn til Røros.

Sigurd Svendsen, hästhandlare Pelle, har vært en viktig drivkraft i den livskraftige foreningen. I bodene tilbys det lokalproduserte matvarer og håndverk. En korgmaker er i arbeid på loftet. Fra onsdag til fredag spiller og underholder Dalarna Femund Spellmannslag. Storkjelen med kaffe putrer dagen lang på bålet. Andre musikere pleier også å stikke innom. Som når riksspelmann og smed Mattias Helje lar smihammeren få hvile og drar frem fela.

Nord Østerdal Lasskjørerlag holder til i Finborudgarden i martnan. Her kan du få den spesiallagede lasskjørar kaffe, slik som i fjor. Det er 11. året gjengen har ferdasgård i Finborudgården. Her bydes det på alt fra tuskhandel til bålkokt kaffe og kjøttkake på gaffel!

Til sammen er det hele 27 hester i følget. Dette er det største hestefølget som kommer hit til martnan. De startet i moderne tid i 1993, og har vært med hvert eneste år siden. Fra gamle dager skriver Rendals-historikeren Jacob Breda Bull at ferden i all hovedsak gikk på isen nordover, (Glåma) men det var ikke like enkelt i år. Hestene de brukte den gang hadde fått spesialtrening, det heter seg nemlig i bøkene at det ble brukt bare ”ulvevante hester”. Men dagens kjørere må også takla mang slags vær og føre, fra minus 45 til plaskregn. De må finne alternative varianter når mildværet har tæret på sno og is, og ta ekstra hensyn til folk og hester, hvis ruskeværet blir for tøft. Selv i 2017 så krysser følge fra Rendalen flere ulvespor, dagens hest må også være ulvevant. Nord-Østerdølene representerer tidsepoken før jernbanen kom til Nord-Østerdal, på 1800 tallet. Handelsvarene fra Nord-Østerdal var køl, men også tømmer, skinn, fisk og budrått (avkastning av fedrift, særlig mjølkeprodukter som smør og ost).

LANGKNUTGÅRDEN

I Langknutgården holder Dalarna Femund Forkjørarforening til. Forening ble stiftet til 150-årsjubileet til martnan, i 1999. I 2003 gjennomførte de Falunresan, 40 mil på 17 dager med 12 hester. I år starter turen i Brunnsberg lørdag 11. februar, en 11 dagers tur som vil ha Drevsjø`s 200 års-jubileum som hovedarrangement. Reiseruta 2017 er slik: Brunnsberg – Hållstuga – Flyktan – Glysjön –Gammalsätern Naturreservat – Särnaheden – Idre- Lomviken – Sorken – Tufsingdal – Korssjøen – Røros. Ferdastrafikken i Langknut-gården nådde et høydepunkt i andre halvdel av 1800-tallet.

SKJERDINGSTADGÅRDEN

Skjerdingstadgården huser Trøndelag Kjørelag. På ferdasturen har de 11 ekvipasjene fulgt den tradisjonelle leden fra Singsås til Røros. De kjører Gamle Kongevei over Drøylia og videre til Ålen Ferden fortsetter via gamle Malmveien til Rugelsjøen, populært kalt Bør Børsonveien til Glåmos. Der får barnehagebarna sitte på til Samvirkelaget, Turen går videre til Storwartz. Høy og havre til buskapen, salt, tørrfisk, sild i tønne og andre bestillingsvarer er med på lasset. Lasskjørerne frister med flæskepannekaker, smaksprøver av sild og potet, gratis kaffe og godehistorier rundt bålet i Skjerdingstadgården som ligger i Kjergata. Og kanskje blir det en sildauksjon.

KAFFESTUGGUGÅRDEN

Hedmarken Lasskjørerforening er sentralt plassert i Kaffestuggugården sammen med Atlungstad brenneri. Lørdag 11. februar ble bygg og erter lasset opp sammen med diverse andre varer på garder på Hedmarken. Ved Mjøsas bredder møttes lasskjørerne på Norges eldste, rene potetspritbrenneri som fortsatt er i drift, Atlungstad brenneri som faktisk er jevngammelt med martnan (etablert i 1855). Potet i foredla form kan komme godt med når varene skal selges, og Lasskjørerdram er derfor naturligvis med på lasset. Turen starter fra Rendalen onsdag 15. februar. For første gang siden oppstart for 11 år siden har følget funnet gamle ferdasveger gjennom Rendalen. Langs gamle Moravegen med Storsjøen nedenfor, oppover Øvre Rendalen og gjennom Brydalen og Gammeldalen mot Telneset, Tolga og Os, og til Røros.


«Västmannen»

en teaterforestilling om en svensk forbonde. Skuespillet «Västmannen» gjester Rørosmartnan. Monologen «Västmannen» er en dikterisk skildring av en forbondes martnasferd i 1877. Svenskene kalte martnasferda til Norge for västfala. Västmannen var en forbonde eller lasskjører, en som dro med hest og slede til forskjellige markeder i Trøndelag. Noen ferdasveier gikk til Røros og Rørosmartnan. Andre og eldre vinterruter gikk til Levanger og Marsimartnan, eller Marsnesen (marsnen) som jämtene sa. Det var jämske forbønder som sto for det meste av salg og bytte i Trøndelag. Forestillingen på Røros handler om en forbondes reise til martnan. Året før hadde han blitt narra til å kjøpe en tønne råtten sild. Nå skal det hevnes. Det skjer mye underveis på den krevende ferden over Kjølen som endrer noe i han. Monologen blir framført på jämska, en trøndersk dialekt som i

LYSSTRÅLES GÅRDSROM

Fron Lasskjørerlag har tilhold i gårdsrommet til Lysstråle kafe og galleri i Bergmannsgata.. Der selger de byggmjøl fra korn som er malt på en gammel kvernstein i bygda. Hestesko, hovkroker og andre kroker er også med på lasset sammen med en veldig flink smed som smir på plassen, forteller Ingunn Bakken. Det er seks lasskjørere som startet den elleve dagers lange turen fra Vinstra. Den utfordrende turen går blant annet over Venabygdsfjellet, 1000 meter over havet. - I 1856 gikk det tilsammen 1013 lass til Røros på vinterleder og på kløvstier sommerstid. Gudbrandsdølene solgte, byggmel, dølahester og skinn. Lasskjørerne følger gamle seterveier og den gamle vinterleden der det er mulig. Vær- og føreforhold avgjør hvor det er forsvarlig å kjøre. Spellmenn og fortellere er med og skaper martnasstemning rundt bålet. Bålkaffe og nærende supper blir servert ute og inne.

HESTEKJØRERNE FRA TYDAL teller 10 ekvipasjer og kjører for 21 gang. De bruker 3 dager over to fjelloverganger på over 1000 meter. Følget starter i Tydalen, går over Langsvola, Ridalen og overnatter på Kokkvollen. Kjører så over Aursundsjøen, Sandneset og videre til Olavsgruva, og over Storvola til Røros. De kjører med forskjellige kjøredoninger, noen med langslede påsett tonorsteng. Tonorstengene er bredere enn slåmeiene. Dette er typisk for langsleden ifra Tydal og Selbu. Den bærer sleden bedre oppe på dårlig føre. Det var viktig før når lassa med kvennsten kunne veie opp til 1000 kg. Ellers kjører de med sleder av svensk modell fra først på 1900 tallet. Kuskene er kledd i vadmelsklær og kjørepels av hundskinn. SELBU LASSKJØRERFORENING

kommer med 6 hester. De kjører fra Selbu ved Østerungen, opp over fjellet Bringen og rett sørover til Grønset og Gåre i Haltdalen. Så oppover Gauldalen, Ålen, Glåmos og inn til Røros. De bruker 5 dager på 10 mil. De har kjørt ei rute som lasskjørere kjørte for mer enn 100 år siden, da kvernsteinshandel utgjorde et betydelig innslag i Rørosmartnan. I år har de med kvernstein i sledene, 3 par. Ellers har de matlaup med mat for turen, brød, smør, ost, spekekjøtt og flatbrød. Det er omtrent det samme som lasskjørerene hadde i forrige århundrede.

motsetning til bokmål og rikssvensk tilhører den Vest-Nordiske språkgruppen. Teaterstykket har blant annet gjestet Trøndelag Teater. Stykket spilles i skumringstimen på torsdag og fredag kl.18.00 -19.00 i Bentgården, Flanderborg 24. Det er Teaterselskapet InnSpæl som står bak utendørsforestillingen som spilles i autentiske omgivelser i gårdsrommet til Bentgården på Flanderborg. Både regissør Arnulf Haga, scenograf Erlend Haga, skuespiller Tore B. Granås og forfatter Torvald Sund har røttene godt plantet i teatermiljøet rundt Verdal Teaterlag. Fra Sunds debut i 1979 og fram til i dag har forfatteren stått stødig på sin lojalitet til underklassen, minoritetene og de utstøtte.

TEATER «VÄSTMANNEN» :Skuespiller Tore B. Granås spiller den muntre og hevngjerrige jämske forbonden på vei til martnan. Teateret spilles i autentiske omgivelser, i gårdsrommet til Bentgården øverst på Flanderborg. Det var i gårdsrommene folk flest samla seg til handel og fest i gammel tid. FOTO: ATLE AURAN/NORD-TRØNDELAG TEATER.

Forbønder

og lasskjørere har preget martnan gjennom alle tider Om menneskene forvandlet hesten da de tok den i sin tjeneste, forandret også hesten menneskenes samfunn. Hesten har også hatt en helt spesiell rolle i utviklingen av Rørossamfunnet og martnan. Fra Røros Kobberverk grunnleggelse i 1644 til jernbanen kom omkring 1877 foregikk all transport mellom Trondheim og Bergstaden med hester. I denne periode produserte verket ca. 160.000 tonn kobber som ble fraktet til Trondheim. Det ble som regel lesset opp 18 våg (324 kilo) på hvert lass — altså ble det i nevnte periode fraktet 500.000 lass og like mange lass varer ble fraktet fra Trondheim til Røros. I disse 233 år gikk det en million lass over denne ofte krokede, bakkede og elendige veier og i tillegg kom trafikken mellom Folldal, Kvikne og Trondheim. Kjøringen ble utført av bønder i Gauldalsbygdene, Leinstrand, Byneset og delvis også av selbygger. Fra gammelt av var det først og fremst bønder fra Härjedalen og Dalarna som stod for salg og bytte av varer mellom svenske bygder og Røros. Svenskene som kom ble kalt forbønder - dette fordi de kjørte "foror" eller lass med hest og slede på vinterstid. Denne typen trafikk tok først slutt da jernbanen og bilen tok over for hestene. Den 40 mil lange veien mellom Falun og Røros fikk navnet Falugata, og ble på 1960-tallet omdøpt til Kopparleden. Folk kom altså fra alle himmelretninger for å få omsatt varer på martnan. Korn og mel kom fra Hedemarken, Trondheim og Gudbrandsdalen. Folk fra Gauldalen kjørte lass med sild og fisk fra Trondheim, selbyggene kom med kværnsteiner og var noen drevne hestehandlere. Det var stor hestehandel på martnan siden det var lite avl på Røros. Kjøringa var så hard at det ikke gikk å bruke drektige hester i transporten. På Hittersjøen kunne det stå opptil 1000 hester til salgs. Svenske forbønder brakte med seg jern, stål, spiker, kobber og smijernsarbeider, lin, smør, hvetemjøl og glass. Fra Oppdal, Lesja, Sunndal og Romsdal, Nordfjord, Sogn og Hardanger kom det blant annet kjøtt, flesk, fisk, ull og hester. Folk fra distriktet her leverte store mengder skinn, rype og reinskjøtt.

JERNBANEN STYRKET MARTNAN

Rørosmartnan ble tidlig et sentrum for omsetning av skinn, og denne handelen blomstret etter at Rørosbanen åpnet i 1877. Fram til mellomkrigsårene ble det årlig omsatt 30.000 skinn, av både småfe, rein og alle slags typer viltskinn. Hundene var viktige, de hadde tilhold på oppå skinnlasset og holdt vakt på nattestid. I 1880-årene omtales martnan som landets største skinnstevne. 3000 tilreisende kom med jernbanen. Folk fra nabobygdene i Østerdalen og Gauldalen og svenske grensetrakter brukte enda hest til markedet. Sledeføret fra nyttår og ut i mars gjorde det lett å ta med seg store lass. Mange mente at den nye Rørosbanen skulle gjøre martnan overflødig. Men det viste seg at med jernbanen startet et oppsving for martnan. Nå kom det folk fra nye plasser som aldri hadde opplevd handel på Røros. Det kom gjøglere, buntmakere, blikkenslagere, pottemakere og handelsmenn med toget. Jernbanen økte tilstrømmingen og omsetningen til martnan.

SMUGLING

Allerede i 1825 ble det opprette tollkontor på Røros og i 1897 i Vauldalen. Forböndene forsøkte å smugle varer over grensen for å unngå toll. De gjemte varene i høyet og ble straffet hardt om de ble avslørt. Det er fortalt at tollerne brukte spyd og stakk i lassene for å avsløre smuglerne. Den ulovlige handelen på Røros florerte om vinteren. Verket var flere ganger nødt til å jage bort selvutnevnte handelsmenn, spesielt selgere av ulovlig brennevin. Om vinteren møttes de utenfor Bergstaden, bl.a. på isen på Hittersjøen der de kunne gjøre unna de lyssky geskjeftene sine. På 1700-tallet sluttet Verket å håndheve handelsmonopolet sitt. Det var umulig å stoppe den frie omsetningen av varer eller alle løsgjengerne som drev ulovlig handel og som stjal kobber fra Smelthytta og varer fra provianthuset. RØROSMARTNAN 21.–25 FEBRUAR 2017 17


Konsert Solefall Røros Kirke Lørdag kl. 16.00 i konserten Solefall tar Fauna Vokalkvintett publikum med på en reise gjennom kveldens, nattens og morgengryets musikk. Når dagslyset forsvinner skjerpes både sansene og fantasien, og verden fremstår på en annen måte. Det som virker kjent og trygt i dagslys forvandles når mørket senker seg. Denne forvandlingen gir grobunn for andre stemninger, og har vært inspirasjon og utgangspunkt for musikk og folkediktning i uminnelige tider. Med Solefall har Fauna laget en konsert viet nattens stemninger. På konserten fremføres et utvalg av våre vakreste folketoner som blant andre Syng i stille morgonstunder, No soli bakom blå fjell, Se solens skjønne lys og prakt og Den fyrste song. Fauna består av fem kvinnelige sangere hvorav tre har bakgrunn fra klassisk musikk, og to fra jazz. De tar med seg klanger, stemninger og vokaluttrykk fra disse sjangre inn i folkemusikken, og skaper med dette et lydbilde som er både vakkert, unikt, vågalt og uttrykksfullt. Med materiale hentet fra folkemusikken fremfører Fauna Vokalkvintett musikken gjennom skreddersydde arrangementer og improvisasjon. Fauna har de siste årene opptrådt under flere anerkjente festivaler, deriblant Oslo internasjonale kirkemusikkfestival, og Derry international choir festival. De har høstet gode kritikker i inn og utland, der klangene, stemmene, formidlingen og samspillet vektlegges i særdeleshet. Dette vil du ikke gå glipp av!

Konserter

alle dager i Røros kirke Tirsdag, første martnasdag, er det duket for konserten "Kärleken och livet" med Elisabeth Andreassen, bedre kjent som"Bettan", Kor Magnon fra Tydal og Sangkoret Sneppen fra Tolga i Røros kirke. Begge korene har glåmosingen Lindsay Winfield-Chislett som dirigent. Samarbeidet kom i stand for knapt et år siden. Det hadde seg slik at Bettan brukte Lars Liens Studio Larsville i Tydal til sin siste plateinnspilling. "Halve" slekta til Lars er grunnstammen i det lille koret. Slik kom ideen om et mulig samarbeid med Bettan opp. - Nå har vi hatt tre konserter i løpet av det siste år. Da regner jeg med generalprøven i Fjøsakademiet på Glåmos der det var stappfullt hus, forteller Lindsay.

RØros kirke er åpen tirsdag, onsdag og torsdag kl. 12-16 18 RØROSMARTNAN 21.–25. FEBRUAR 2017

- Bettan er en dyktig live-artist med stor sceneutstråling og hun er flink til å lage show. Hun vil at publikummet hennes skal ha det bra, du må understreket hennes, hun ser virkelig publikum og hun er veldig personlig, sier Lindsay. Av repertoaret nevner hun at de skal synge kormusikken "Eatnemen Vuelie" (Deilig er jorden) som er en nydelig blanding av joik og "Deilig er jorden" som er komponert av Frode Fjellheim. "Vuelie", åpningssangen i Disneys animasjonsfilm Frozen, er en litt forandret versjon av "Eatnemen Vuelie".

ONSDAG er det tid for den 10. Forbondsmessen i

Røros kirke. Årets tema er broderfolk.

Skåkklokke, lystenning, sang og musikk og diktlesing og fortellinger fra forbøndenes og lasskjørernes liv og levnet og de prøvelsene som møtte dem på ferden til markedene. Der ble det byttet og

kjøpt livsnødvendigheter og kultur ble utvekslet i noen hektiske martnasdager i mellom kystfolk, innlandsfolk, reisende, gruvearbeidere, bønder, håndverkere, sørsamer, svensker og nordmenn. Den stemningsfulle messen er et samarbeid mellom Røros menighet og lasskjørerlagene fra Hedemarken, Fron, Selbu og Nord-Østerdal, hestkjørere fra Tydal og Trøndelag og forbønder fra Dalarna Femund og Kløvsjø.

TORSDAG holder Hans Majestets Kongens Gardes musikkorps festkonsert i Røroskirka kl.18. Hovedkorpset består av 60 vernepliktige som skiftes ut hvert år. Soldatene som rekrutteres til Garden har bakgrunn fra korps eller tilsvarende, og de må prøvespille for å vise at de er kvalifisert til en plass i korpset. Rørosingen og trommisen Ove Røste var rekrutt på Steinkjersandan da han søkte om å få prøvespille. - Vi var 30 som søkte, bare 8 ble plukka ut, forteller han. Det var en ekstra hard tjeneste infanteristene i 3. gardekompani gikk gjennom. I tillegg til grunnleggende soldatutdanning var det ekstratrening med musikk, drilling og marsjering på kveldstid. - Jeg var i Signalkorpset, et 24-manns stort paradeorkester av trommeslagere og hornblåsere.


KVINTETT: Fauna består av fem kvinnelige sangere hvorav tre har bakgrunn fra klassisk musikk, og to fra jazz.

GARDEN: Torsdag holder Hans Majestets Kongens Gardes musikkkorps festkonsert i Røroskirka kl. 18.

Hellbillies- konsert på Storstuggu fredag 24. februar

BETTAN: Tirsdag, første martnasdag, er det duket for konserten "Kärleken och livet" med Elisabeth Andreassen, bedre kjent som"Bettan", Kor Magnon fra Tydal og Sangkoret Sneppen fra Tolga i Røros kirke.

Vi ble brukt på seremonier og ved kransenedleggelser og liknende. Det var ingen kjære mor, men det var masse turer og opplevelser. Vi spilte på NM på ski i Tromsø, vi sto på kulen i Holmenkollen og var med på tattooer med drilloppvisninger i Frankrike og Danmark. Det var stort. Men den aller største opplevelsen var da Jubileumskorpset spilte på Kong Olavs 85-årsdag i 1988. Det var en vegg av lyd bak oss da vi gikk opp Karl Johans gate til slottet. Det er den fineste tjenesten i verden, sier Røste med overbevisning. Forsvarets musikk en av landets eldste

kulturinstitusjoner. I desember fikk de Kulturrådets ærespris for 2016. I 200 år har Forsvarets musikk fylt mange roller.

FREDAG kl.18.00 er det duket for Dalakopa og The Brazz Brothers. Når kopinger med gammeldansmusikk i innlandssjela og jazza øyboere fra Mørekysten setter hverandre i stevne i Røroskirka, er sjansene store for en minneverdig aften. Blir samarbeidet mellom gruppene noe i nærheten av det var for fem år siden under Vinterfestspill i Bergstaden, blir det veldig bra. Dalakopa spiller også på spellmannskafè på Kaffestuggu torsdag kveld.

Hellbillies har holdt det gående i 25 år. På denne tiden har de gitt ut 14 album, og solgt ca 840.000 eksemplarer. Bandet har siden starten turnert landet rundt, og etter hvert blitt et av Norges mest folkekjære band. Hellbillies oser av spilleglede og musikalsk overskudd for tida. Rockefavorittene fra Ål i Hallingdal har i løpet av karrieren solgt plater til gull og platina, vunnet Spellemannspriser i fleng og reist ekvator rundt flere ganger i bandbussen, på vei mot konsertsaler, samfunnshus og festivaler. Det er knapt noen hemmelighet at hallingdølene er et fantastisk liveband; dette kan bevitnes av alle som har opplevd dem på konsert. Nå er Hellbillies igjen klare for å innta scenen på Storstuggu, og vi ser fram til en heidundrende martnaskonsert. Konserten starter kl 20.00 og det er 18-års aldersgrense. Billetter til kr 440 kjøpes på www.storstuggu.no/tlf 905 96 514 RØROSMARTNAN 21.–25 FEBRUAR 2017 19


Konserter

Uten annen kultur en handelen hadde martnan vært fattig. Musikk, dans og, fest og moro har gått hånd i hånd med kommers i alle martnasdager. Det myldrer av organiserte konserter i dag. Før var det nok flere i hurten og sturten-konserter, men sjangeren kallt busk-spell, improvisert samspill, har holdt stand gjennom årenes løp.

«SUS I SERKEN»: Oline Sofie Bakkom & Lillebror Vasaasen spiller på Solheim Pensjonat på tirsdag. FOTO: Privat.

SOLHEIM PENSJONAT (Osloveien 12, ved rundkjøringen). Tirsdag 19.00 "Sus i Serken". Oline Sofie Bakkom & Lillebror Vasaasen spiller på martnans første dag. Det har blitt en tradisjon av spellemannsparet holder åpningskonserten på pensjonatet. Fjorårets "Freske Fraspark" var en publikumssuksess. Onsdag 17.00-22.00 Spellmannskafe. Buskspill. Ta med instrument. Torsdag 17.00-22.00 Spellmannskafe. Buskspill. Ta med instrument. Fredag 19.00-22.00 Trubadur Stefan Ström med dypdykk i de svenske viseskattene. Lørdag 17.00-22.00 Spellmannskafe. Buskspill. Ta med instrument. HAGAKOIA (Hagaveien 17, på bortsida av Femundveien) Torsdag 17:00 og 20.00 Konsert med Copper City Ramblers. Med akustisk setting basert på Bluegrass har de erfarne rørosmusikerne laget sin egen stil med tekster på rørosdialekt. Jo Bjørner Haugom, Erik Roll, Erik Evavold, Olav L. Mjelva og Tommy Dalbakk. Fredag 17.00 Folkemusikkonsert. 21.00 Konsert med Alvdal Spellmannslag. RØROS HOTELL (HOTELLET OPPÅ). Tirsdag 22:00 Dalarna Femund Spellmannslag underholder. STORSTUGGU (VED RØROS HOTELL). Fredag 20.00 Hellbillies. Rockerne fra Hallingdal, et av landets mest folkekjære band har holdt koken i 25 år. RØROSMUSEET SMELTHYTTA Onsdag 15.30 "Spellemenn på fest". Mads Kuraas og Lars Erik Øygarden spiller slåtter. Torsdag 15.30 Folkemusikerne Olav Kjernmoen og Martin Follstad fra Alvdal. Fredag 15.30 Stina Brandin og Ester Thunander. Tradisjonelle tostemte polser i moll. SANGERHUSET I BERGMANNSGATA (STORGATA). Tirsdag 13.00-16.00 Middagsdans. Musikk av lokale spellmenn. 20.00-00.00 Kveldsdans. Grenselaget spiller. Onsdag 12.00-15.00 Middagsdans. Brekken Spellmannslag. 20.00-00.00 Kveldsdans. Musikk av lokale spellmenn. Torsdag 12.00-15.00 Middagsdans. Glåmos Spellmannslag. 16.00-19.00 Polskurs for nybegynnere. Lokale spellmenn. Instruktør Torill Jørgensen m.f. 21.00-01.00 Kveldsdans. Småviltlaget spiller. Fredag 12.00-15.00 Middagsdans. Laget Hass Krestaffer. 16.00-19.00 Polskurs for viderekomne. Lokale spellmenn. Instruktør Torill Jørgensen m.f. 21.00-01.00 Kveldsdans . Glåmos Spellmannslag. Lørdag 12.00-16.00 Middagsdans. Dalakopa og Småviltlaget. VERTSHUSET I KJERKGATA (LITJGATA). Tirsdag 22.00 Trubadur Arild Nygaard fra Tynset. Onsdag til lørdag Trubadur Arild Nygaard fra Tynset. 14.00-17.00 Onsdag til lørdag 22.00 Trubadur Arild Nygaard fra Tynset.

20 RØROSMARTNAN 21.–25. FEBRUAR 2017

SKANCKEBUA I KJERKGATA (LITJGATA). Tirsdag og onsdag 14.00-17.00 og 21.00-01.00. Don't Panic, trubadurduo Tore Meli og John Arne Langen. Torsdag 12.00-15.00 Don't Panic, trubadurduo Tore Meli og John Arne Langen. 16.00-19.00 Trubadur underholder. 21.00-01.00 Don't Panic, trubadurduo Tore Meli og John Arne Langen. Fredag 12.00-15.00 Don't Panic, trubadurduo Tore Meli og John Arne Langen. 16.00-19.00 Dun Aengus. 21.00-01.00 Don't Panic, trubadurduo Tore Meli og John Arne Langen. Lørdag 16.00-19.00 Dun Aengus. 21.00-01.00 Don't Panic, trubadurduo Tore Meli og John Arne Langen. KAFFESTUGGU I KJERKGATA (LITJGATA). Tirsdag 21.00-00.00 Spellmannskafè. Gjenforening med Kåppårlaget. Onsdag 21.00-00.00 Spellmannskafè. Vømmølknektan med Bent og Kim. Torsdag 21.00-00.00 Spellmannskafè. Dalakopa. Fredag 21.00-00.00 Spellmannskafè. Ranveig og Kims orkester. Lørdag 21.00-00.00 Spellmannskafè. Vømmølknektan. VAULDALSLAVVOEN I TUFTA. Onsdag 18.00-23.00 Terje Husdal med overraskelser. Torsdag 18.00-23.00 Dalarna Femund Spellmannslag. Fredag 18.00-23.00 Terje Husdal med venner. BERGSTADENS HOTELL (HOTELLET NEDPÅ). Tirsdag 14.00-17.00 og 21.00-01.00. Trubadur på Nilsenhjørnet. Onsdag 15.00-18.00 Trubadur på Nilsenhjørnet. 19.00-22.00 Bobby, trubadur fra Trondheim på Nilsenhjørnet. 22.00-02.00 Kent Aune med band. Torsdag 15.00-18.00 Bobby, trubadur fra Trondheim på Nilsenhjørnet. 22.00-22.00 Kent Aune med band på Nilsenhjørnet. 22.00-01.00 Band of Others, lokalt band, på Barney. Fredag 14.00-15.00 og 17.00-18.00. Blåhåmmårn Toraderlag. Lobbyen. 15.00-18.00 og 20.00-22.00. Bobby, trubadur fra Trondheim på Nilsenhjørnet. 22.00-01.00 Bergstaden Old Stars, lokalt rockeband, på Bergstadens hotell. 22.00-01.00 Band of Others, lokalt band, på Barney. 22.00-02.00 Kent Aune med band på Nilsenhjørnet. Lørdag 15.00-18.00 Bobby, trubadur fra Trondheim på Nilsenhjørnet. 19.00-21.00 Trubadur på Nilsenhjørnet. 22.00-01.00 Bergstaden Old Stars, lokalt rockeband, på Bergstadens hotell. 22.00-01.00 Band of Others, lokalt band, på Barney. 22.00-02.00 Kent Aune med band på Nilsenhjørnet. THOMASGÅRDEN Onsdag 19.00

Torsdag Fredag Lørdag

19.00 19.00 19.00

Boklansering og konsert. Eskil Engdal, Kjetil Sæter, Baard Slagsvold, Helge Hovland, Johannes Sæbøe, Cato Holmen, Tom Stalsberg, Siri Gellein, Trygve Beddari, Anne Margaret Nilsen, Odin Staveland og Polkabjørn. Berit And The Blue Cats. Levende musikk. Levende musikk.


KOMMER FOR SALG

Her kommer 10 selveierleiligheter fordelt på en 4-mannsbolig og en 6-mannsbolig, med BRA fra 62,7 kvm til 71,1 kvm, og med 2 soverom i hver leilighet som standard. Gå inn på www.rørospark.no for å registrere din interesse snarest, slik at du er en av de første som får den eksklusive muligheten til å kjøpe deg leilighet før salgsstart. Du vil da bli kontaktet for å avtale et møte med megler og utbygger, samt en visning på tomta.

Kim Roger Laugsand Eiendomsmegler, MNEF 952 34 892 krl@hem.no

Heimdal Eiendomsmegling AS 73 87 15 00 post@hem.no www.hem.no

RØROSMARTNAN 21.–25 FEBRUAR 2017 21


Program for rørosmartnan 2017 Onsdag 22. februar

Tirsdag 21. februar FERDASGÅRDER og GÅRDSROM God gammeldags martnasstemning med hester på stallen, skjemt, gode historier, folkemusikk, handel, håndverk, kaffebål og servering. Lasskjørerne og forbøndene treffer du her: Langknutgården: Dalarna Femund Forkjørerforening Skjerdingstadgården: Trøndelag Kjørelag Rasmusgården: Forbonden Kløvsjø Finborudgården: Nord-Østerdal Lasskjørerlag Lysstråles gårdsrom: Fron Lasskjørerlag Kurantgården: Rørosmuseet Apotekergården: Os-prosjektet Kaffestuggugården: Hedemarken Lasskjørerforening/Atlungstad Brenneri

UTSTILLINGER/DEMO/FOREDRAG

KJØRING MED HEST OG REIN BARN/FAMILIEAKTIVITETER/TOMBOLA Se også kjøring med hest og rein, samt ferdasgårder/gårdsrom – mye å oppleve!

KIRKE – KONSERTER – TEATER

MUSIKK - DANS

22 RØROSMARTNAN 21.–25. FEBRUAR 2017

10-17 11-16 11-16 12-17 12-17 13-16 13-17 14-17 14 14:30 15

Lasshandel i Finborudgården: Brukt/antikk, handverk. Buskspell Skinn-, tre-, smed og salmakerhandverk, utstilling og salg. Kurantgården Bålplass, matsalg, tradisjonshandverkere i arbeid. Kurantgården Ferdasgård i Rasmusgården: Tradisjonelt handverk og salg. Kolbullar, kaffe, sang og musikk Ferdasgård i Langknutgården: Korgmaker i arbeid, produksjon og bodsalg. Kaffebål og musikk Akevitthistorier og sprelske skrøner: Hedemarken Lasskjørerforening og Atlungstad Brenneri. Kaffestuggugården Ferdasgård i Skjerdingstadgården: Kaffebål, sild, handverk, snurrepiperier Ferdasgård i Lysstråles gårdsrom. Lasskjørerbod med byggmjøl og varer fra Fron, spellmenn/fortellere fra Gudbrandsdalen, smiing Hester og lasskjørere ankommer Finborudgården Forkjørerne fra Dalarna Femund ankommer. Innstalling og innlosjering. Langknutgården Smeden smir og huldra synger med gudbrandsdøler. Lysstråles gårdsrom

10 10-16 10-17 10-17 10-17 10-17 10-17 11-16 12 12 13-16 14 15

Ord for dagen v/ordfører i Tolga Ragnhild Aashaug. Finborudgården Bålplass/matsalg, tradisjonshandverkere i arbeid. Kurantgården Lasshandel i Finborudgården: Brukt/antikk, handverk. Buskspell Ferdasgård i Lysstråles gårdsrom. Lasskjørerbod med byggmjøl og varer fra Fron, smiing, spellmenn/fortellere fra Gudbrandsdalen Ferdasgård med korgmaker i arbeid, produksjon og bodsalg. Kaffebål og musikk. Langknutgården Ferdasgård i Rasmusgården: Tradisjonelt handverk og salg. Kolbullar, kaffe, sang og musikk Ferdasgård i Skjerdingstadgården: Kaffebål, sild, handverk, snurrepiperier Skinn-, tre-, smed og salmakerhandverk. Utstilling og salg. Kurantgården Musikk rundt bålet. Dalarna Femund Spellmannslag. Langknutgården Spellmenn og fortellere. Kultur fra Gudbrandsdalen. Lysstråles gårdsrom Akevitthistorier og sprelske skrøner med Hedemarken Lasskjørerforening og Atlungstad Brenneri. Kaffestuggugården Pakking av forkjørerslede. Utstyr, klær og varer. Langknutgården Smiing, huldra synger, kultur fra Gudbrandsdalen. Lysstråles gårdsrom

10-15 Tradisjonelle brukskjelker. Miniutstilling. Kurantgården 10-17 Bokbinderverksted. Demonstrasjon av ulike teknikker ved Bokbinderilinjen, Leksands Folkhögskola. Smelthytta 10-17 «Jieleme - Livet» Bergstaden Fotoklubb presenterer bilder fra samiske miljøer i Rørosområdet. Smelthytta 10-17 «Elleve samiske tidsbilder - 11 sàmi àigegova». Foto, tekst og video av Jorunn Eikjok og Ola Røe. Smelthytta 10-17 «Ti finpussa» Stasklær fra 1800-tallets Røros. Mangfold i drakttradisjon. Smelthytta 10-17 Bergverkshistoria Røros Kobberverk med bevegelige modeller. Smelthytta 11-16 Tradisjonelle bruks-kjelker. Miniutstilling. Kurantgården 11-16 Historiske bildeserier. Om bygninger og bygningsvern. Kurantgården 11-18 Martnashandel med 100 utstillere. Et rikt vareutvalg, kafe og underholdning. Martnashallen Verket Røros 12-17 Martnashandel med 150 bodselgere i Røros sentrum. Utstillerne tilbyr et mangfold av varer 13-14:30 Lansering av romanserien «Anna fra Røros». Forfatterne Annikki Torgersen og Jan Erik Øvergård signerer bøker. Kurantgården 15-17 Lansering romanserien «Anna fra Røros». Forfatterne Annikki Torgersen og Jan Erik Øvergård signerer bøker. Apotekergården

10-16 10-16 10-16 10-17

11-15 Kjøring med rein. En liten eksotisk sledetur. Doktortjønna (200) 17 Hest og slede. 45 minutters rundtur over Slegghaugan til idylliske Småsetran. Gløgg underveis Malmplassen (300) 18 Hest og slede. 45 minutters rundtur over Slegghaugan til idylliske Småsetran. Gløgg underveis Malmplassen (300) Billettsalg Røros Turistkontor

11-15 Kjøring med rein. En liten eksotisk sledetur. Doktortjønna (200) 11-15 Kort rundtur med hest og slede på ca 15 minutter. Malmplassen (V100/B50) 11-15 Til seters med hest for høyhenting. Turen inkluderer lunsj. Finborudgården (V900/B600) 16/17/18 Hest og slede. 45 minutters rundtur over Slegghaugan til idylliske Småsetran. Gløgg underveis Malmplassen (300). Billettsalg Røros Turistkontor

09-17 Tombola og kaffesalg med «Brekk-kjerringan». Sangerhuset 11-17 Basar. Gammeldags kjinnbytte og hemlaga gevinster. Frelsesarmeen 11-18 Skattejakt for barn – belønning utloves! Martnashallen Verket Røros 11-18 Thomas Tivoli med karuseller for store og små. Martnashallen Verket Røros 12-18 Sklie innendørs for de minste v/Thomas Tivoli. Martnashallen Verket Røros

09-17 10-18 10:30 11/13 11-16 11-17 11-18 11-18 15/17

12-13 Offisiell åpningsseremoni av den 164. Rørosmartnan. Sang, taler, dans og musikk. Inntog av inntil 90 hesteekvipasjer anført av lasskjørere og forbønder. Malmplassen 12-13 Direkteoverføring av åpningsseremonien. Martnashallen Verket Røros 14 UKM Røros med innslag fra årets kulturmønstring. Martnashallen Verket Røros 16 Røros Soul Children opptrer. Martnashallen Verket Røros 19-20 Kärleken och livet. Konsert med Elisabeth Andreassen, korister Kor Magnon og Sangkoret Sneppen. Røros Kirke (300) 19 «Sus i serken» med Oline Bakkom og Lillebror Vassaasen. Solheim Pensjonat (200)

14 UKM Holtålen med innslag fra årets kulturmønstring. Martnashallen 15 Elever fra Røros Kulturskole på scena. Martnashallen Verket Røros 15:30 «Spellemenn på fest». Felespillerne Lars Erik Øygarden og Mads Kuraas med slåtter og gode historier. Smelthytta 16.00 Minikonsert med Røros Janitsjar. Martnashallen Verket Røros 19:30 Forbondsmesse: 10-årsjubileum, årets tema: Broderfolk. Sang, musikk, diktlesing. Røros Kirke

13-16 Middagsdans og kafé. Musikk av lokale spellmenn. Sangerhuset (100) 14-17 Don't Panic: Fjellregionens trubadurduo med sprekt repertoar. Skanckebua 14-17 Trubadur underholder. Nilsenhjørnet Bergstadens Hotel 20-24 Kveldsdans med Grenselaget. Sangerhuset (200) 21-24 Spellmannskafé. Gjenforening med Kåppårlaget. Kaffestuggu 21-01 Trubadur spiller og underholder. Nilsenhjørnet Bergstadens Hotel 21-01 Don't Panic: Trubadurduo med sprekt repertoar. Skanckebua 22 Dalarna Femund Spelmannslag. Røros Hotell

12-15 14-17 15-18 17-22 18-23 18-22 19-22 20-24 21-24 21-01 22-02

10-17 10-17 10-17 10-17 10-17 10-18 11:30 13-14

Tradisjonelle bruks-kjelker. Miniutstilling. Kurantgården Historiske bildeserier.Om bygninger og bygningsvern. Kurantgården Tillaging av tradisjonell kjelke. Workshop. Kurantgården Bokbinderverksted. Demonstrasjon av ulike teknikker ved Bokbinderilinjen, Leksands Folkhögskola. Smelthytta Martnashandel med 150 bodselgere i Røros sentrum Utstillerne tilbyr et mangfold av varer «Elleve samiske tidsbilder - 11 sàmi àigegova». Foto, tekst og video av Jorunn Eikjok og Ola Røe. Smelthytta «Jieleme - Livet» Bergstaden Fotoklubb presenterer bilder fra samiske miljøer i Rørosområdet. Smelthytta Bergverkshistoria Røros Kobberverk med bevegelige modeller. Smelthytta «Ti finpussa» Stasklær fra 1800-tallets Røros. Mangfold i drakttradisjon. Smelthytta Martnashandel med 100 utstillere. Et rikt vareutvalg, kafe og underholdning. Martnashallen Verket Røros Foredrag «Skinn til glede og nytte» ved Meerke Krihke Bientie. Smelthytta Skal du male huset ditt i år, eller kanskje neste år? Råd om skadevurdering, forarbeid, valg av materiale og påføring. Ved malerikonservator Jon Brænne. Kurantgården

Tombola og kaffesalg med «Brekk-kjerringan». Sangerhuset Skattejakt for barn – belønning utloves! Martnashallen Verket Røros Fortellerstund ved bålet for hele familien, passer fra 3-7 år. Kurantgården Sirkus-skole. Martnashallen Verket Røros Vi lager traktor og bygger gapahuk. Aktivitet for barn. Kurantgården Basar. Gammeldags kjinnbytte og hemlaga gevinster. Frelsesarmeen Sklie innendørs for de minste v/Thomas Tivoli. Martnashallen Verket Røros Barnas Dag på Thomas Tivoli. Kr 30 pr billett. Martnashallen Verket Røros Sirkus-skole. Martnashallen Verket Røros

Lanseringsfest med forfatter Eskil Engdal. Mange kjente artister. Thomasgaarden

Middagsdans og kafé. Brekken Spellmannslag. Sangerhuset (100) Don't Panic: Trubadurduo med sprekt reportoar. Skanckebua Trubadur spiller. Nilsenhjørnet Bergstadens Hotel Tilbakelent spellmannskafe’. Ta med instrument. Solheim Pensjonat Terje Husdal med overraskelser og god stemning. Vauldalslavvoen Trubadur spiller. Skanckebua Bobby spiller og skaper god stemning. Nilsenhjørnet Bergstadens Hotel Kveldsdans og kafé. Lokale spellmenn. Sangerhuset (200) Spellmannskafé: Vømmølknektan med Bent og Kim. Kaffestuggu Don't Panic: Fjellregionens trubadurduo med sprekt reportoar. Skanckebua Kent Aune med band spiller opp. Nilsenhjørnet Bergstadens Hotel


Torsdag 23. februar 10 Ord for dagen v/Anne Lise Nyberget Dahl, Rendalen. Finborudgården 10-16 Skinn-, tre-, smed og salmakerhandverk. Utstilling og salg. Kurantgården 10-16 Bålplass/matsalg, tradisjonshandverkere i arbeid. Kurantgården 10-17 Lasshandel i Finborudgården: Brukt/antikk, handverk. Buskspell 10-17 Ferdasgård i Lysstråles gårdsrom. Lasskjørerbod m byggmjøl og varer fra Fron, smiing, spellmenn/fortellere fra Gudbrandsdalen 10-17 Korgmaker i arbeid, produksjon, bodsalg. Kaffebål, musikk Langknutgården 10-17 Ferdasgård i Rasmusgården: Tradisjonelt handverk og salg. Kolbullar, kaffe, sang og musikk 10-17 Ferdasgård i Skjerdingstadgården: Kaffebål, sild, handverk, snurrepiperier 11 Svensk gammeldags husforhør med prest Bo Lundmark. Rasmusgården 12 Musikk rundt bålet med Dalarna Femund Spellmannslag. Langknutgården 12 Spellmenn og fortellere. Kultur fra Gudbrandsdalen. Lysstråles gårdsrom 13-16 Akevitthistorier og sprelske skrøner med Hedemarken Lasskjørerforening og Atlungstad Brenneri. Kaffestuggugården 14 Pakking av forkjørerslede. Utstyr, klær og varer. Langknutgården 15 Smiing, huldra synger, kultur fra Gudbrandsdalen. Lysstråles gårdsrom 16 Tynset-Toraderan-52 spiller ved bålet. Finborudgården

Fredag 24. februar 10 10-16 10-16 10-17 10-17 10-17 10-17 10-17 12 12 13-16 14 15 15

Lørdag 25. februar

Ord for dagen v/martnassjef Lillian Sandnes. Finborudgården Bålplass/matsalg, tradisjonshandverkere i arbeid. Kurantgården Skinn-, tre-, smed og salmakerhandverk. Utstilling og salg. Kurantgården Lasshandel i Finborudgården: Brukt/antikk, handverk. Buskspell Ferdasgård i Lysstråles gårdsrom. Lasskjørerbod m byggmjøl og varer fra Fron, smiing, spellmenn/fortellere fra Gudbrandsdalen Ferdasgård med korgmaker i arbeid, produksjon og bodsalg. Kaffebål og musikk. Langknutgården Ferdasgård i Rasmusgården: Tradisjonelt handverk og salg. Kolbulla, kaffe, sang og musikk Ferdasgård Skjerdingstadgården: Kaffebål, sild, handverk, snurrepiperier Spellmenn og fortellere. Kultur fra Gudbrandsdalen. Lysstråles gårdsrom Musikk rundt bålet. Dalarna Femund Spellmannslag. Langknutgården Akevitthistorier og sprelske skrøner med Hedemarken Lasskjørerforening og Atlungstad Brenneri. Kaffestuggugården Pakking av forkjørerslede. Utstyr, klær og varer Langknutgården Smiing, huldra synger, kultur fra Gudbrandsdalen. Lysstråles gårdsrom Alvdal Spellmannslag «Nok en gång». Finborudgården

10 Ord for dagen.Trivelig kaffestund ved bålet. Finborudgården 10-14 Ferdasgård i Lysstråles gårdsrom. Lasskjørerbod m byggmjøl og varer fra Fron, smiing, spellmenn/fortellere fra Gudbrandsdalen 10-15 Bålplass/matsalg, tradisjonshandverkere i arbeid. Kurantgården 10-15 Skinn-, tre-, smed og salmakerhandverk. Utstilling og salg. Kurantgården 10-17 Lasshandel i Finborudgården: Brukt/antikk, handverk. Buskspell 10-17 Ferdasgård med korgmaker i arbeid, produksjon og bodsalg. Kaffebål og musikk. Langknutgården 10-17 Ferdasgård i Rasmusgården: Tradisjonelt handverk og salg. Kolbullar, kaffe, sang og musikk 10-17 Ferdasgård i Skjerdingstadgården: Kaffebål, sild, handverk, snurrepiperier 11.30 Spellmenn og fortellere. Kulturformidling fra Gudbrandsdalen. Lysstråles gårdsrom 13 Smiing, huldra synger, kultur fra Gudbrandsdalen. Lysstråles gårdsrom 14 Auksjon. Mange flotte kvalitetsprodukter. Langknutgården

Tradisjonelle brukskjelker. Miniutstilling. Kurantgården Historiske bildeserier: Om bygninger og bygningsvern. Kurantgården Bokbinderverksted v. Bokbinderilinjen Leksands Folkhögskola. Smelthytta Martnashandel med 150 bodselgere i Røros sentrum. Utstillerne tilbyr et mangfold av varer «Elleve samiske tidsbilder - 11 sàmi àigegova». Foto, tekst og video av Jorunn Eikjok og Ola Røe. Smelthytta Bergverkshistoria Røros Kobberverk med bevegelige modeller. Smelthytta «Ti finpussa» Stasklær fra 1800-tallets Røros. Mangfold i drakttradisjon. Smelthytta «Jieleme - Livet». Bergstaden Fotoklubb presenterer bilder fra samiske miljøer i Rørosområdet. Smelthytta Martnashandel med 100 utstillere. Et rikt vareutvalg, kafe og underholdning Martnashallen Verket Røros «Folkets drikk – øl før og nå» v/bryggerimester Lars-Eric Granquist. Smelthytta «Bygging av tradisjonell reinslede i Pasvik - material, arbeidsmåte og tradisjon» Foredrag ved universitetslektor Roald Renmælmo. Kurantgården Polskurs for viderekommende ved Røros Folkedanslag. Sangerhuset (200)

10-15 Tradisjonelle bruks-kjelker. Miniutstilling. Kurantgården 10-15 Historiske bildeserier: Om bygninger og bygningsvern. Kurantgården 10-17 Martnashandel med 150 bodselgere i Røros sentrum Utstillerne tilbyr et mangfold av varer 10-17 «Elleve samiske tidsbilder - 11 sàmi àigegova». Foto, tekst og video av Jorunn Eikjok og Ola Røe. Smelthytta 10-17 Bokbinderverksted ved Bokbinderilinjen Leksands Folkhögskola. Smelthytta 10-17 «Jieleme - Livet». Bergstaden Fotoklubb presenterer bilder fra samiske miljøer i Rørosområdet. Smelthytta 10-17 Bergverkshistoria Røros Kobberverk med bevegelige modeller. Smelthytta 10-17 «Ti finpussa» Stasklær fra 1800-tallets Røros. Mangfold i drakttradisjon. Smelthytta 10-17 Martnashandel med 100 utstillere. Martnashallen Verket Røros 11 Guidet Bergstadvandring. Oppmøte inngang Smelthytta (100/80) 13 Guidet omvisning i utstillingene i Smelthytta 15 Omvisning i Olavsgruva. Guidet gruvevandring (120/100)

10-16 Tillaging av tradisjonell kjelke. Workshop. Kurantgården 10-16 Tradisjonelle bruks-kjelker. Miniutstilling. Kurantgården 10-16 Historiske bildeserier.Om bygninger og bygningsvern. Kurantgården 10-17 Martnashandel med 150 bodselgere i Røros sentrum 10-17 Bergverkshistoria Røros Kobberverk med bevegelige modeller. Smelthytta 10-17 «Ti finpussa» Stasklær 1800-tallets Røros. Mangfold drakttradisjon. Smelthytta 10-17 Bokbinderverksted ved Bokbinderilinjen Leksands Folkhögskola. Smelthytta 10-17 «Elleve samiske tidsbilder - 11 sàmi àigegova». Foto, tekst og video av Jorunn Eikjok/ Ola Røe. Smelthytta 10-17 «Jieleme - Livet». Bilder fra samiske miljøer i Rørosområdet. Smelthytta 10-18 Martnashandel med 100 utstillere. Martnashallen Verket Røros Guidet Bergstadvandring. Oppmøte ved inngangen til Smelthytta (100/80) 11 11.30 «Fra perm til perm» ved handbokbinder Erik Haagensen. Smelthytta 12 Omvisning og demonstrasjon av trykkeriutstyr. Pressemuseet Fjeld-Ljom 13 Guidet omvisning i utstillingene i Smelthytta 13-14 «Spontaket på Bergstaden Ziir, 230 år m. treverk og tjære som taktekking». Filmlansering/foredrag v. bygningsantikvar og tømrer Kolbjørn Vegar Os. Kurantgården 14-16 Lansering av «Anna fra Røros». Forfatterne Annikki Torgersen og Jan Erik Øvergård signerer bøker. Pressemuseet Fjeld-Ljom 15 Omvisning i Olavsgruva. Guidet gruvevandring (120/100) 16-19 Polskurs for nybegynnere ved Røros Folkedanslag. Sangerhuset (200)

10-16 10-16 10-17 10-17

11-15 Kjøring med rein. En liten eksotisk sledetur. Doktortjønna (200) 11-15 Kort rundtur med hest og slede på ca 15 minutter. Malmplassen (V100/B50) 16/17/18 Hest og slede. 45 minutters rundtur over Slegghaugan til idylliske Småsetran. Gløgg underveis Malmplassen (300) Billettsalg Røros Turistkontor

11-15 Kjøring med rein. En liten eksotisk sledetur. Doktortjønna (200) 11-15 Kort rundtur hest og sled, ca 15 minutter. Malmplassen (V100/B50) 16/17/18 Hest og slede. 45 minutters rundtur over Slegghaugan til idylliske Småsetran. Gløgg underveis Malmplassen (300) Billettsalg Røros Turistkontor

11-15 Kjøring med rein. En liten eksotisk sledetur. Doktortjønna (200) 11-15 Kort rundtur med hest og slede på ca 15 minutter. Malmplassen (V100/B50) 17/18 Hest og slede. 45 minutters rundtur over Slegghaugan til idylliske Småsetran. Gløgg underveis Malmplassen (300) Billettsalg Røros Turistkontor

09-17 Tombola og kaffesalg med «Brekk-kjerringan». Sangerhuset 10-18 Skattejakt for barn – belønning utloves! Martnashallen Verket Røros 10:30 Fortellerstund ved bålet for hele familien, passer fra 3-7 år. Kurantgården 11-16 Vi lager traktor og bygger gapahuk. Aktivitet for barn. Kurantgården 11-17 Basar. Gammeldags kjinnbytte og hemlaga gevinster. Frelsesarmeen 11-17 Ansiktsmaling med Kariposa Mimosa. Martnashallen (60) 11-18 Sklie innendørs for de minste v/Thomas Tivoli. Martnashallen Verket Røros 11-18 Thomas Tivoli – en gratistur i valgfri karusell. Martnashallen Verket Røros

09-17 10-18 10:30 11-16 11-17 11-17 11-18 11-18 18-20

Tombola og kaffesalg med «Brekk-kjerringan». Sangerhuset Skattejakt for barn – belønning utloves! Martnashallen Verket Røros Fortellerstund ved bålet for hele familien, passer fra 3-7 år. Kurantgården Vi lager traktor og bygger gapahuk. Aktivitet for barn. Kurantgården Basar, gammeldags kjinnbytte og hemlaga gevinster. Frelsesarmeen Ansiktsmaling med Kariposa Mimosa. Martnashallen (60) Sklie for de minste v/Thomas Tivoli i Martnashallen Thomas Tivoli med karuseller for store og små ved Martnashallen Supersnurr Thomas Tivoli. Kjør så mye du vil for kr 260 ved Martnashallen

09-17 Tombola og kaffesalg med «Brekk-kjerringan». Sangerhuset 10-17 Skattejakt for barn – belønning utloves! Martnashallen Verket Røros 10-17 Sklie innendørs for de minste v/Thomas Tivoli. Martnashallen 10-17 Thomas Tivoli med karuseller for store og små. Martnashallen 11-17 Basar. Gammeldags kjinnbytte og hemlaga gevinster. Frelsesarmeen 11-17 Ansiktsmaling med Kariposa Mimosa. Martnashallen (60)

11 UKM Røros, innslag fra årets kulturmønstring. Martnashallen Verket Røros 13-13:30 H.M. Kongens Gardes Storband. Martnashallen Verket Røros 14.30 Minikonsert med Tynset-Toraderan -52. Martnashallen Verket Røros 15 Konsert med Buskspellaget. Folkemusikk. Lysstråles Kafé 15:30 Konsert med felespillerne Olav Kjernmoen og Martin Follstad. Smelthytta 16 Utdrag fra «Västmannen». Monolog med Tore B. Granås, Nord-Trøndelag Teater. Martnashallen Verket Røros 17 Konsert med Copper City Ramblers. Hagakoia (250) 17 Konsert med Buskspellaget. Folkemusikk. Lysstråles Kafé 18-19 Västmannen. Utendørs teaterforestilling Bentgaarden, Flanderborg 24 (250) 18-19:30 Festkonsert H.M. Kongens Gardes Musikkorps Røros Kirke (V200/B50) 20 Konsert med Copper City Ramblers. Hagakoia (250)

14 15 15:30 16 17 17 18 18-19 19-22 20 20 21

Minikonsert med Trøffel Trio. Martnashallen Verket Røros Konsert med Buskspellaget. Folkemusikk. Lysstråles Kafè Konsert Stina Brandin og Ester Thunander fra Boda og Malmø. Smelthytta Minikonsert med Fauna Vokalkvintett. Martnashallen Verket Røros Konsert med Buskspellaget. Folkemusikk. Lysstråles Kafé Konsert. Folkemusikk. Hagakoia (250) Konsert Dalakopa og Brazz Brothers. Røros Kirke (V350/S250/u16 år gratis) Västmannen. Utendørs teater, Nord-Trøndelag Teater. Bentgaarden, (250) Trubadur Stefan Strøm: Svenske viseskatter. Solheim Pensjonat (150) Konsert Dalakopa og Brazz Brothers. Røros Kirke (V350/S250/u16 år gratis) Konsert med Hellbillies fra Ål i Hallingdal Storstuggu (440) Konsert med Alvdal Spellmannslag Hagakoia (250)

12 Røros Barnegospel opptrer. Martnashallen Verket Røros 14 Konsert med Buskspellaget. Folkemusikk. Lysstråles Kafè 15:30 Duokonsert. Joiker Marja Helena Fjellheim Mortensson og Daniel Herskedal på tuba og basstrompet. Smelthytta 16 Minikonsert med DAB og Trøffel Trio. Martnashallen Verket Røros 16-17 Solefall med Fauna Vokalkvintett. En reise i kveldens, nattens og morgengryets musikk. Folketoner. Røros Kirke (V250/H200/B100)

12-15 12-15 14-15 15-18 16-19 17-18 17-22 18-23 20-22 21-24 21-01 21-01 22-01 22-01 22-02

12-15 12-15 14-15 15-18 16-19 17-18 18-23 20-22 21-24 21-01 21-01 22-02 22-01 22-01

Middagsdans og kafé. Laget Hass Krestaffer Sangerhuset (100) Don't Panic: Trubadurduo med sprekt repertoar. Skanckebua Blåhåmmårn Toraderlag underholder. Lobbyen på Bergstadens Hotel Bobby spiller og skaper god stemning. Nilsenhjørnet Bergstadens Hotel Dun Aengus spiller. Skanckebua Blåhåmmårn Toraderlag underholder. Lobbyen på Bergstadens Hotel Terje Husdal med venner spiller. Vauldalslavvoen Bobby spiller og skaper god stemning. Nilsenhjørnet Bergstadens Hotel Spellmannskafé med Ranveig og Kims orkester. Kaffestuggu Kveldsdans og kafé. Glåmos Spellmannslag. Sangerhuset (200) Don't Panic: Trubadurduo med sprekt repertoar. Skanckebua Kent Aune med band underholder. Nilsenhjørnet Bergstadens Hotel Bergstaden Old Stars, lokalt rockeband. Bergstadens Hotel Band of Others spiller i Barny Bergstadens Hotel

12-15 12-16 15-18 16-19 17-22 19-21 21-24 21-01 21-01 22-01 22-01 22-02

Middagsdans og kafé. Glåmos Spellmannslag. Sangerhuset (100) Don't Panic: Trubadurduo med sprekt repertoar. Skanckebua Blåhåmmårn Toraderlag underholder. Lobbyen på Bergstadens Hotel Bobby spiller og skaper god stemning. Nilsenhjørnet på Bergstadens Hotel Trubadur underholder. Skanckebua Blåhåmmårn Toraderlag underholder. Lobbyen på Bergstadens Hotel Tilbakelent spellmannskafé. Ta med instrument. Solheim Pensjonat Dalarna Femund Spellmannslag. Vauldalslavvoen Bobby spiller og skaper god stemning. Nilsenhjørnet Bergstadens Hotel Spellmannskafé med Dalakopa. Kaffestuggu Kveldsdans og kafé. Småviltlaget spiller. Sangerhuset (200) Don't Panic: Fjellregionens trubadurduo med sprekt repertoar. Skanckebua Bergstaden Old Stars, lokalt rockeband. Bergstadens Hotel Band of Others spiller i Barny, Bergstadens Hotel Kent Aune med band underholder. Nilsenhjørnet, Bergstadens Hotel

10-17 10-17 10-17 10-17 10-18 11:30 13-14 16-19

Don't Panic: Trubadurduo med sprekt repertoar. Skanckebua Middagsdans og kafé. Dalakopa og Småviltlaget. Sangerhuset (150) Bobby spiller på Nilsenhjørnet Bergstadens Hotel Dun Aengus spiller på Skanckebua Tilbakelent spellmannskafé: Ta med instrument. Solheim Pensjonat Trubadur underholder. Nilsenhjørnet Bergstadens Hotel Spellmannskafé med Vømmølknektan. Kaffestuggu Don't Panic: Trubadurduo med sprekt repertoar. Skanckebua Kveldsdans med Brekken Spellmannslag. Røros Gymbygg (200) Band of Others spiller i Barny Bergstadens Hotel Bergstaden Old Stars, lokalt rockeband. Bergstadens Hotel Kent Aune med band. Nilsenhjørnet Bergstadens Hotel

RØROSMARTNAN 21.–25 FEBRUAR 2017 23


Thomas Tivoli – et samfunn på hjul Alt er klappet og klart til sesongens første martnastur. Det er februar og snart bærs det til fjells for Thomas Tivoli. En lang konvoi av fargerike monstertrailere med varselblink og laterner. Mastadonter fullastet med Storm, Jokern, Freestyle, Jump, Speedy, Dragen, Crazy Cars, Klovnekarusellen og Konvoi, et utall med lotteriboder, oppblåsbare sklier, sukkerspinn- og popcornmaskiner, billettboder, musikkanlegg og høytalere, en fullt møblert bolig og publikumstoaletter.

KULDESJOKK

Farkostene snirkler seg snart opp gjennom de østerdalske skoger, til den lille bergstaden på snaufjellet. Februarske kuldegrader venter de mongolske, indiske, romanske, polske, filippinske og brasilianske gjestearbeiderne. - Noen vet hva de går til, noen tror de vet det og noen får sjokk, sånn som han filipinske bussjåføren ifjor. De har jo fått beskjed om å ta med varme klær, men de skjønner ikke hva vi mener med varme klær, sier Arne Grønnesby. Svensken har ikke glemt sitt første møte med tivoliverdenen i Norge han heller. - Jeg kom fra Sør-Sverige og dro rett til Røros. Det var 30 minus på dagtid. Det var kaldt på ordentlig. Grønnesby forteller at han snakket med kollegaer i Dubai forleden. - De tror ikke på at det går an å drive tivoli under sånne forhold. De tror jeg skrøner, selv om jeg sender bilder.

FOLK FRA OVERALT

- Det er mange øst-europeere som søker jobb hos oss, arbeidsledige rumenere og polakker som arbeider i England og frykter Brexit. Asiater som vil til Norge fordi vi har det bra her og de blir behandla bra. Det blir de ikke i utlandet. Vi bytter ut ti prosent av arbeidsstokken hvert år, eller de bytter ut seg selv. Folk er her fem seks år i snitt, så noen 24 RØROSMARTNAN 21.–25. FEBRUAR 2017

reiser videre, noen har fått nok, de har familie der de kommer fra. Vi er et eget samfunn, en egen liten by i byen. Med dusj, do, kantine med kokk og generatorer. Det eneste vi trenger er vann og matvarer. Du vet, dette er ikke en jobb, det er en måte å leve på.

30-ÅRSJUBILEUM MED GJØGLERE

- Idag er det jeg og min fru Stefi som eier tivoliet. Stephanie er Thomas sin datter og hun har vært med på reisene siden hun var 10 år gammel. Jeg har vært med i 20 år nå. Thomas har gitt seg, han har pensjonert seg. Men han driver og er med til Røros, han sitter i kassa og passer på, det er viktig å passe på. Han er med for å få følelsen. Da han og svigermor startet opp tivoliet for 30 år siden, var det med to karuseller og en lotteribod. De sto på Tufta der parkeringsplassen er idag. Nå har vi fire-fem ganger så mange attraksjoner og står ved Verket. I tillegg har vi fire boder i gata og en oppblåsbar sklie i hallen. - Også har vi med vassekte gjøglere fra Brasil. De er med for å feire 30-årsjubileet vårt. De sjonglerer med ild og med alt mulig annet, de går på stylter og har veldig fine og fargerike drakter. Det er enkel fornøyelse. De er folkelige og så vennlige med barna. Gjøglerne skal ha sirkusskole for barna i martnashallen onsdag. Vi håper at de ikke blir tatt av politiet når de skal på bytur. I følge de gamle rørosreglene var det forbudt med gjøglere under martnan. Tro om jeg må søke? Men de skal jo være mest hos oss da.

THOMAS TIVOLI VED MARTNASHALLEN: Tombola, karuseller, berg-og- dal-baner, sukkerspinn, høye hvin, høy musikk og svorsk talemål er viktige ingrediensene i tivoliets moroverden. FOTO: TOVE DIGRE.


Barnas martna BARNAS MARTNASHALL

Skattejakt i martnashallen alle dager hele dagen lang.

TIVOLI

Thomas Tivoli holder til rett utafor hallen. Tirsdag kl.12.00-18.00. Onsdag, torsdag og fredag kl.11.00-20.00. Lørdag kl.10.0017.00. Innendørs har Thomas Tivolis sklie og hoppeslott som følger de samme åpningstidene som tivoliet ute. Sirkusskole med sjonglør fra Thomas tivoli er på onsdag kl.11.00, 13.00, 15.00 og 17.00. Ansiktsmaling med Kariposa Mimosa torsdag, fredag og lørdag kl.11.00-17.00.

I REINSLEDE PÅ DOKTORTJØNNA

Det er bare å møte opp ved det Doktortjønna for å ta en eksotisk sledetur med rein som trekkdyr. Tjønna ligger tett på veien til Martnashallen og det er kun kontanter som gjelder her.

MED HEST OG SLEDE PÅ MALMPLASSEN

Malmplassen er utgangspunkt for kanefart gjennom hele martnasuka. Fra onsdag til lørdag mellom kl.11.00 - 15.00 er det mulighet for en 15 minutter lang hest- og sledetur rundt Slegghaugan. Det er bare å møte opp på plassen til disse småturene. For de 45 minutter lange turene til Småsetran er det forhåndsbestilling via nett eller på Turistkonteret som gjelder. På mandag og lørdag går det turer kl.17.00 og 18.00. På onsdag, torsdag og fredag kjøres det en tur kl.16.00 i tillegg. En varmende gløgg under skinnfellene hører med og fangbarn under 3 år går gratis. Ferdashestene i Finborudgården trenger høy og du kan være med til seters for å hente det. Den tre timer lange opplevelsesturen fra gården i gata til setra i Gråbergan inkluderer lunsj. Denne hest- og sledeturen er i regi av Nord-Østerdal Lasskjørerlag og startet kl.11.00 på onsdag. Eli Riset tar imot bestillinger på tlf. 948 49 710.

SLEDTUR MED REIN: På Doktortjønna kan en ta en eksotisk sledetur med rein som trekkdyr. Tjønna ligger tett på veien til Martnashallen. FOTO: TOVE DIGRE.

BARNA I RØROSMUSEET KURANTGÅRDEN

Fortellerstund rundt bålet kl.10.30 på onsdag, torsdag og fredag (passer best for 3-7 åringer). Snekre sin egen leketraktor med hjelp fra kyndige hender kan barna fra kl.11.00 og ut dagen på onsdag, torsdag og fredag. Barn og ungdom kan være med å bygge en gapahuk. Byggingen starter kl.11.00 på onsdag, torsdag og fredag. Hesten står på stallen. Hvis en spør pent kan en kanskje få klappe den. Røros Vognmannsforening har ansvaret.

GAPAHUK

Å lage gapahuk er nyttig å kunne, og det kan du også få være med på i Kurantgården. Gapahuken bygger vi sammen av bjørkestranger og granbar, og vi lager en ny hver dag, onsdag til fredag. Rørosmuseet ønsker alle barn velkommen i Martnan!

BARNA I RØROSMUSEET SMELTHYTTA

Skattejakt for de yngste. Barn i følge med voksne har gratis inngang i Smelthytta, og får oppgaver som tar dem med på skattejakt i utstillingene. Og selvfølgelig er det premie!

ANDRE AKTIVITETER

Basaren på Frelsesarmeen og tombolaen til Brekkjerringan, i 2.etasje på Sangerhuset, er veldig populær. Slikkerier og tant og fjas i gatene likeså. Hva hadde martnan vært foruten juggel? Heisen i alpinanlegget i Åsgjerdet (ligger i sentrum, bak Domus) er stengt, men det er fritt fram å bruke bakkene enten det er på ski eller akebrett. Og det er oppkjørte løyper i bakkene rundt Doktortjønna som egner seg både for ski og akebrett.

GAPAHUKBYGGING: Lavterskeltilbud i Kurantgården ved Malmplassen. Uansett alder, alle kan delta når det bygges gapahuk i gården på onsdag, torsdag og fredag. FOTO: TOVE DIGRE

RØROSMARTNAN 21.–25 FEBRUAR 2017 25


Dugnad, dugnad og atter dugnad

Linn Eva Kolstad leder Håndballgruppa i Røros Idrettslag. 158 spillere fra de yngste på minilagene til spillerne på herre- og damelaget. Sammen med Rørosbankens Yngres Cup er kafeen i Martnashallen under hovedinntektskilder. Rørosmartnan er en god nummer to.

Både foreldrene og spillerne må delta i den store dugnaden som krever 21 frivillige på vakt hver dag i fem dager. I tillegg rigger herrelaget opp kafeen på mandag og tar den ned på søndag. Begge foreldrene blir satt opp på dugnadslister. Og det er besteforeldre melder seg som frivillige. - Det er vi veldig takknemlig for. Noen må ta seg fri fra arbeid for at vaktlista skal gå opp. Kolstad sier hun gladelig går til dugnad så lenge ungene er aktive. - Det er sosialt og trivelig og bidrar til å skape samhold i gruppa. Selv har jeg blitt kjent med nye folk hver gang. I tillegg er det med på å holde treningsavgiftene nede, legger hun til. De mindre dugnadene til håndballaget går jevnt og trutt gjennom hele sesongen. Dørsalg av dopapir i november og desember. Kiosksalg under seriekampene. En egen arrangementskomite tar hånd om innkjøpene av kioskvarer

DUGNAD: Kafedriften i Martnashallen er en av Håndballgruppas hovedinntektskilder. -Dugnad er sosialt og trivelig og bidrar til å skape samhold i gruppa, sier Linn Eva Kolstad som leder Håndballgruppa i Røros Idrettslag. FOTO: Tove Digre.

I martnan slipper de å ha det ansvaret for det. Det er Rørosmat som leverer råvarer og middagsmat til kafeen. Arbeidet til håndballgruppa består i å smøre rundstykker, steke vafler, servere middag og selge, vaske og rydde. - Alle spillerne fra tolv år og oppover er med og rydder bordene etter skoletid. For Kolstad er det flere tak å ta som frivillig i tillegg til ledervervet i hånballgruppa og dugnad i martnaskafeen. Sønnen kjørte i Femundløpet. Da var hun frivillig dugnadsvakt i gata. Det er bare ei uke siden. Siden gutten er en av stordanserne i folkedanslaget, betyr det mange dugnadstimer på Landskappleiken på Røros til sommeren. Ved siden av jobben som yrkesfaglærer jobber hun for kurs og oppdragsavdelingen ved Røros videregående skole, Røros Ressurs, med et prosjekt for å få etablert en fagskole for lokalmat. Mange jern i ilden, Linn Eva Kolstad er et levende bevis på en rekker mye når en har mye å gjøre.

Helt ok

for Fjell å stå vakt på åpningen

MYE dugnad

Innleid av martnaskomiteen PARKERING OG TRAFIKKAVVIKLING

OK Fjell – Fjell Orienteringsklubb Narjord Skytterlag Tolga il Os mannskor Os il - Skigruppa Brekken il Røros il – Fotballgruppa Norsk Caravan Club Avdeling Røros Lions Club Røros

VAKTER PÅ ÅPNINGA

OK Fjell – Fjell Orienteringsklubb

RENOVASJON

For medlemmene i OK Fjell er det en ok dugnad å stå vakt noen timer under åpningssermonien.

Lions Club Røros

- Folk har lyst til å bidra og det setter jeg pris som leder, sier haltdalingen Øivind Aunøien, som bor i Trondheim.

NATTVAKT

Orienteringsklubben har sikkert stått dugnad i 20 år, de siste 10 som ordensvakter på Malmplassen. - Jeg tror det var Magne Idar Evenås som ordna dugnaden for oss. Han jobba i Røros Reiseliv på den tida. Siden har vi bare beholdt den. Vi har vel gjort en god nok jobb. - Pensjonerte og andre som kan ta seg fri, melder seg for å ta vakter. Folk syns det er artig å være med. I tillegg til å stå vakt får en være med på åpningen, to fluer i en smekk. Det dreier seg om en sum på mellom 5-10.000 kroner og det er en viktig inntektskilde for så vidt. Men som Harald Moen, styremedlemmen i OK Fjell sier: - Det er blitt mer som en tradisjon. Vi er 10-15 mann som stiller på åpningen i 2-3 timer. 26 RØROSMARTNAN 21.–25. FEBRUAR 2017

I de siste årene har vaktstyrkene stilt i uniformer i stedet for refleksvester. Martnassjef Lillian Sandnes kan fortelle at fotografer klaget på at refleksvestene ødela for bildene de tok. - Så nå låner vi Berstadkorps-uniformer fra Elden. Historien forteller at: «Da det til den andre Rørosmartnan i 1855 kom så mange som 2000-3000 tilreisende, fant myndighetene det nødvendig å ha militæret tilstede som ordensvakt. Det var en underoffiser og ti menige fra det Holtaalske Compagnie som fikk oppdraget.» Så en kan si at det er tradisjon for uniformerte holtålinger på Rørosmartnan. 1885 sto de snnsynligvis i fargerike holtaalske uniformer. - Det må jeg fortelle faren min. Han har nemlig vært leder i det Holtaalske Skiløberkompani siden 1994, avslutter Aunøien, som ikke skal stå vakt i år.

Tolga-Os janitsjar

BILLETTSALG OG DØRVAKTER

Røros Janitsjarorkester Tolga il

OPP- OG NEDRIGGING OG VEDLIKEHOLD AV BODER Røros Røde Kors Røros Skytterlag

KAFE I MARTNASHALLEN Røros il – Håndballgruppa


Sangerhuset

som ble dansens Mekka I de første 50 martnasårene hadde folkemusikken sin faste plass i markedstradisjonen. Det ble spilt og danset pols dag og natt. Etterhvert dalte interessen og trekkspillet tok over som instrument og tradisjonen med middagsdans døde ut. Etter andre verdenskrig tok interessen seg opp igjen. Glåmos Spellmannslag ble stiftet og laget spilte til dans i Sangerhuset i 16 år, fra 1951 til 1967. Hans Petter Kvikne, som er nestleder i Røros Folkedanslag, forteller at mange av dagens tilreisende dansere, mange er fra Sverige og Danmark, har et hovedmål under martnan, og det er å danse pols i Sangerhuset hver dag. - Av de 200 danserne som er på plass i Sangerhuset hver dag er sikkert 150 av de tilreisende, anslår han kjapt. Røroslaget har et sted mellom 70-80 medlemmer og av dem er omtrent halvparten aktive. Iver Kolstad (15) og Marie Skogstad (16) er av sistnevnte kategori. De har danset siden de var 10 år gamle. Merittene deres er ikke å kimse av, tre seire tre år på rad i Landskappleiken er det ikke mange som matcher.

RØROSPOLS ER GREIA

- Jeg bare likte det. Jeg vet ikke helt hvorfor jeg begynte, jeg vet jeg var med på et kurs. Iver Kolstad nøler litt og husker ikke helt hvordan danseeventyret begynte. - Det var i hvert fall ikke foreldrene som dro han med, bryter Kvikne inn, de kom med i laget etter Iver. - Jeg ble med i hvert fall med deg, sier Marie Skogstad til dansepartneren. - Du var innom meg for å høre om jeg ville være med å se. Nå er det ikke sånn at at Iver og Marie bare danser sammen de to. - Det spiller ingen rolle om en er 15 år eller 80, sier Iver og forteller at han og Gunhild Døhl, som var med å stifte Røros Folkedanslag i 1975, danser bra sammen. - Hun er livat og sprek, sier han om damen som har passert 70-tallet. - Jeg danser med alle, sier Marie. Før hun ga seg rørospolsen i vold, danset hun litt fridans. - Vi får være med på mye, kappleika landet rundt, vi dansa på åpninga av NM på ski og for Kongen. Vi treffer mye folk, Iver prøver å komme på alt de har vært med på. Marie legger til at de har oppvisning hotellgjester. Det er mellom 5-10 ungdommer som er med i laget.

FOLKEMUSIKKSCENA

Hans Petter Kvikne er leder for Folkemusikkscena Røros i tillegg til nestledervervet i Røros Folkedanslag. Scena er et samarbeid mellom Brekken Spell- og Danselag, Røros Folkedanslag og Glåmos Spellmannslag. Det er den som

POLSDANSERE: Hans Petter Kvikne, Marie Skogstad og Iver Kolstad foran Sangerhuset, Dansens Mekka under martnan. FOTO: TOVE DIGRE

har ansvaret for at det blir musikk og dans i Sangerhuset under martnan. - I dag er dansen på Sangerhuset blitt en institusjon. Det er mange som vil spille her i martnan, men vi holder på tradisjonen med at det er lokale spellmenn som skal spille opp til dans. Martnan i Sangerhuset skal være lokal med hovedfokus på Rørospolsen, det er en tradisjon vi vil ta vare på, slår Kvikne ettertrykkelig fast. Lørdagskvelden blir dansen flyttet til Gymbygget ved martnashallen, golvet er litt større der. Middagsdans på tirsdag, rett etter martnasåpningen, er også nytt av året.

SPELL OG DANS UTEN STANS

1906-1909. «Totalavholdsforeningen beklager dansen paa Vonheim med all dens raaskab. Mindst av alt ventet vi at sosialistene aapner sit lokale for denne trafik. Heldigvis er mange kvinder og mænd i mot dette, men ungdomen er ikke til at styre naar det gjelder dans.» 1910-1911. «Ved ordet markedsdans faar man fornemmelsen av uhygge, noget raat, demoraliserende, som ligger tilbake til den tid, da man ikke hadde andre fornøielser den lange markedsuge end at stuve seg sammen i trange rum, skubbe seg mot hverandre og træde takten efter et trækspils eller en feles toner, mens sveddampen blandet med naftadaam stod som tung, tæt skodde ut gjennom døre og vinduer. Vi ser med avsky tilbake og ønsker at de aldrig med maate komme igjen. Igjen har sosialistene

besluttet at aapne for denne trafik paa Vonheim. At stille lokalet med det smukke navn til disposition bare for disse stakkars kronenes fortjeneste, kan ikke være i overensstemmende med partiets lære.»

PROGRAMMET I SANGERHUSET I BERGMANNSGATA

Tirsdag 13.00-16.00. Middagsdans med Mads Kuraas, Ole Jørgen Tamnes og Ole Erik Feragen. 20.00-00.00. Kveldsdans med Grenselaget. Onsdag 12.00-15.00. Middagsdans med Brekken Spellmannslag. 20.00-00.00. Kveldsdans med lokale spellmenn. Torsdag 12.00-15.00. Middagsdans med Glåmos Spellmannslag. 16.00-19.00. Polskurs for nybegynnere. Instruktør Torill Jørgensen m.f. Lokale spellmenn. 21.00-01.00. Kveldsdans med Småviltlaget. Fredag 12.00-15.00. Middagsdans med Laget Hass Krestaffer. 16.00-19.00. Polskurs for viderekomne. Instruktør Torill Jørgensen m.f. Lokale spellmenn. 21.00-01.00. Kveldsdans med Glåmos Spellmannslag. Lørdag 12.00-16.00. Middagsdans med Dalakopa og Småviltlaget. Lørdag 20.00- Kveldsdans med Brekken Spellmannslag. Gymbygget ved martnashallen i Sundveien.

Martnassalg torsdag - fredag - lørdag

Halv pris

av rød pris!

Kjerkgata 30, 7374 Røros | Tlf. 72 41 04 30 | www.frostroros.no

Kjerkgata 14, 7374 Røros | Tlf. 73 20 08 18 | www.frostroros.no

RØROSMARTNAN 21.–25 FEBRUAR 2017 27


Vinterhjul m/ alufelg inkludert på alle våre modeller under Rørosmartnan. Besøk vår stand i Verket.

28 RØROSMARTNAN 21.–25. FEBRUAR 2017


Toyota Slettum Bil Kjærlighet til kvalitet RØROSMARTNAN 21.–25 FEBRUAR 2017 29


DOMUS

RØROS

Martna på Domus Røros • Stort grilltelt

m/grilling av lokale produkter

• Martnasbod ute

Kanonpriser på varer fra flere butikker på senteret

ONSDAG - TORSDAG - FREDAG:

• Gilde-demo av sodd Musikk på Domus i Martna’n: Torsdag fra kl. 13.00 spiller POLKAGRISAN

Fredag fra kl. 13.00 spiller TYNSETTORADEREN

KOM INNOM VÅR NYOPPUSSEDE BUTIKK

JERSEYLAKEN

-30%

30 RØROSMARTNAN 21.–25. FEBRUAR 2017

GODE TILBUD OG NYHETER


Martnastilbud

FRA OSS PÅ INTERSPORT’N

÷30% ÷30-70% ALLE BARNEKLÆR

ALLE VINTERJAKKER

÷30% ÷40% ALL SKIBEKLEDNING

÷50% HH ULL- OG SUPERUNDERTØY dame + herre

ALLE VINTERSKO

Dale VM-genser før 1999,-

1199,-

Swix Fjellskistav

RAV Ullgenser

kr

før 799,-

479,-

voksen

699,-

RØROS WWW.DOMUSKJOPESENTER.NO TLF 72 40 65 00 9 - 19 MANDAG - FREDAG (MEGA 8 - 20) 9 - 18 LØRDAG (MEGA 8 - 18)

DOMUS

RØROS RØROSMARTNAN 21.–25 FEBRUAR 2017 31


MARTNASKUPP TIL 100-LAPPEN

-25%

på hele serien fra l’occitane

Tirsdag 21.2 har vi representant fra L’Occitane til stede i butikken. Goodiebags til de 25 første som handler.

cleororos

biotherm Roll on

KUn KR

nyhet!

-25%

ferdigstrikk fra

-20% garn fra

139-

-20%

Nyheter i butikken!

Pelspledd, Cozy, 130x160 cm Ord pris 199,90

99,-

PALLESALG I MARTNAN SEKKER/VESKER

BØKER

SPILL

-50% -50-70% -30-50% Tlf: 72 41 10 15 * www.amneus.no * post@amneus.no

WWW.DOMUSKJOPESENTER.NO TLF 72 40 65 00 9 - 19 MANDAG - FREDAG (MEGA 8 - 20) 9 - 18 LØRDAG (MEGA 8 - 18)

32 RØROSMARTNAN 21.–25. FEBRUAR 2017

DOMUS

RØROS


Vær rustet mot kulda! Labbefett

Kuldekrem

Tøfler - ullsåler

eo Folgerø Svein fra N rsdag to er tilstede

• Antiseptisk • Til voksne og barn • Effekt mot sopp, • Fri for vann betennelse og skabb • Påføres før og etter • Sår og gnagsår utsettelse for kulde

eva solo karafler,

ass. farger

Domus-Senteret, Røros • Tlf. 72 41 19 92

MASSE VARER skinnforkle før 1650,-

fra poul pava fra bodum

nÅ KR

nÅ KR

200,-

825,-

-70% kr 50,kr 100,kr 200,-

Zippi-pets

Wader stoRe plastbiler

199,-

elsa kjole fra frost 3-8 år

399,-

199,50%

Vi gir deg rabatt, ved bestilling av fotografering i martnasuka!!

÷50% på en mengde varer i våre martnasskap

Gjelder pakker i studio/Location. Må forskuddsbetales

WWW.DOMUSKJOPESENTER.NO TLF 72 40 65 00 9 - 19 MANDAG - FREDAG (MEGA 8 - 20) 9 - 18 LØRDAG (MEGA 8 - 18)

DOMUS

RØROS RØROSMARTNAN 21.–25 FEBRUAR 2017 33


S

RØRO

Gratis middag

ved kjøp over

i martnasuka!

3000,-

har du kjerring/gubbe så får ho/han middag på Domuscaféen gratis også.

NY mobil?

supre priser på iphone se med

g

R o t e t U R p

d gjør en go gs gammelda el. d n a h s a n t r ma ne på e r a v e l l a by på rg! o t e t u r p t r vå

abonnement i hele martnan.

lamper

-70%

opp til

toRsDag

:

- lØRDag

WWW.DOMUSKJOPESENTER.NO TLF 72 40 65 00 9 - 19 MANDAG - FREDAG (MEGA 8 - 20) 9 - 18 LØRDAG (MEGA 8 - 18)

34 RØROSMARTNAN 21.–25. FEBRUAR 2017

Skaff deg DAB-radio hos oss.

DOMUS

RØROS


Forbondemessen

i martnan feirer 10 år

Det første året ble messen besøkt av et lite publikum på nesten hundre personer - noe som gjennom årene har endret seg mye. De siste årene har det vært en jevn strøm av folk som ønsker å oppleve messen. På det meste har det vært 750 besøkende, (kirken har plass til 1000 besøkende) noe som gleder arrangørene. Forbondemessen er et unikt fenomen som arrangeres i samarbed med Røros kirke og av samtlige kjørelag som kommer med sine lasskjørere og forbønder til Rørosmartnan. De ulike kjørelagene har med seg mange spelmenn og - kvinner som framfører sin musikk, sang og tekster. I tillegg til dette ringes messen inn med

skåk-klokker som hestene bærer på sin lange vei til martnan. Lystenning og tekstlesning omkranser programmet som i år har temaet "Broderfolk". Det er altså kultur i sin mest ekte form, og fortid møter nåtid. -Temaet «Broderfolk» viser den viktige samarbeidet mellom kjørelagene. Forbondeunionen, som i dag består av samtlige kjørelag har vært organisert i og med messens herkomst, sier Anette Sandstrøm fra forbonden Klövsjö, som er initiativtaker til arrangementet. Hun er en del av Forbondeunionens messekomite sammen med Lill K. Myhre

Årets Forbondemesse har denne gangen sitt ti-årsjubileum. Messen som startet i 2008 har blitt holdt i Bergstadens Ziir hvert år, utenom ett år da Ziiren ble renovert, og messen ble holdt i kapellet. Nå er tiden inne til å møtes i Ziiren igjen!

fra Dalarna-Femunden forkjörerforening og Kirsti Østgard fra Trøndelag kjørelag. Disse tre langene koordinerer programmet, og holder kontakten med alle kjørelag som oppnevner sine deltakere. De er også kontakt mot kirken og prest Harald Hauge, som har medvirket siden starten. - At messen har blitt så populær er veldig hyggelig. Ung og gammel kommer og tar del i vår forbondekultur. Det viser også at mange liker å sitte ned en stund og oppleve den spesielle atmosfæren som messen formidler i det ellers så virvlende martnaslivet. Og det ene trenger ikke utelukke det andre! Vi har knyttet mange kontakter i løpet av årene, sier Sandström.

RØROSMARTNAN 21.–25 FEBRUAR 2017 35


MODELL BERGSTADEN 4

BESTILL DRØMMEN HJEM ...

Mesterhus sine arkitekttegnede hus bygges av lokale håndverkere med Mesterbrev. Ta kontakt nå og få den flotte husboken rett hjem i postkassen. Drømmen kan begynne - og det blir som avtalt!

under rørosMartnan treffer du oss på vår stand i Verket røros. Se vår nye serie av supermoderne hus, Mesterhus Signatur!

Besøk oss på RØROSMARTNAN på varemessa i Verket. ENEBOLIGER, GARASJER og SELBUSTRIKK.

stamphusveien 9, 7374 røros tlf: 72 41 25 40 epost: post@sandnesbygg.no

7580 Selbu, Tlf. 73 81 04 00 www.selbuhus.no

mesterhus.no

BERGMANNSBORDET

BERGSTADEN OLD STARS

Tirsdag kl. 13:00 og 15:00. Øvrige dager kl. 12:30 og 14:30.

I år kommer Bergstaden Old Stars tilbake på Bergstadens Hotel og sørger for topp stemning.

AFTENSBORD

TORSDAG FRA KL. 22:00

Hver dag fra kl. 19:00 til 21:00.

FREDAG FRA KL. 22:00

VI TAR BORDBESTILLING - 72 40 60 80

NYHET!

NILSENHJØRNET Mandag kl. 21:00 Tirsdag kl. 14:00 Tirsdag kl. 21:00 Onsdag kl. 15:00 Onsdag kl. 19:00 Onsdag kl. 22:00 Torsdag kl. 15:00 Torsdag kl. 20:00 Tirsdag kl. 22:00 Fredag kl. 15:00 Fredag kl. 20:00 Fredag kl. 22:00 Lørdag kl. 15:00 Lørdag kl. 19:00 Lørdag kl. 22:00

Don’t Panic Kent Aune Kent Aune Trubadur Bobby Kent Aune m/band Bobby Bobby Kent Aune m/band Bobby Bobby Kent Aune m/band Bobby Trubadur Kent Aune m/band

SKANCKEBUA Tirsdag kl. 14:00 Tirsdag kl. 21:00 Onsdag kl. 14:00 Onsdag kl. 18:00 Onsdag kl. 21:00 Torsdag kl. 12:00 Torsdag kl. 16:00 Torsdag kl. 21:00 Fredag kl. 12:00 Fredag kl. 16:00 Fredag kl. 21:00 Lørdag kl. 12:00 Lørdag kl. 16:00 Lørdag kl. 21:00

Don’t Panic Don’t Panic Don’t Panic Trubadur Don’t Panic Don’t Panic Trubadur Don’t Panic Don’t Panic Dun Aengus Don’t Panic Don’t Panic Dun Aengus Don’t Panic

ÅPENT HVER DAG FRA 11:00 - 02:00

EGEN MARTNASMENY!

ÅPENT HVER DAG FRA 11:00 - 02:00

BARNY DANSEBAR Torsdag kl. 22:00 Fredag kl. 22:00 Lørdag kl. 22:00

Band of Others Band of Others Band of Others

HALLEN Torsdag kl. 14:00

Blåhåmmårn Toraderlag

Torsdag kl. 17:00

Blåhåmmårn Toraderlag

Fredag kl. 14:00

Blåhåmmårn Toraderlag

Fredag kl. 17:00

Blåhåmmårn Toraderlag

MARTNASHOTELLET Tlf.: 72 40 60 80 | www.bergstadens.no | post@bergstadens.no

36 RØROSMARTNAN 21.–25. FEBRUAR 2017

LØRDAG FRA KL. 22:00

ÅPENT HVER DAG FRA 11:00. A L A CARTE & BYENS BESTE PIZZA!

ÅPENT HVER DAG FRA 11:00. FOTBALLPUBEN!


4X4

DAGER

VI FEIRER SUKSESSEN MED KJEMPEKAMPANJE

Vi feirer med mange kampanjemodeller. Vi skal også bytte utstillings-modeller og demobiler. Gjør årets bilkjøp!

suzuki er som skapt for norsk vinter! r kom innom og prøvekjør en av våre nyhete

begrenset antall

4X4 DAGER! SPAR

54.000,00,S-Cross SUV fra 324.9 Automatgir + 15.000,-

4X4 DAGER! SPAR

35.600,-

Ignis SUV 4x4 Hybrid fra

204.900,-

2.630,- pr mnd*

36mnd/45000km. mat og SkyTechpakke. ink.mva. Rente: 3,95% *Privatleievilkår: Inkl auto va. Etableringsgebyr: 5.363 ngstid. Startleie: kr. 50 000,- ink.m og forsikring. 3 års bindi gift g kommer årsav tilleg I 043,lakk 150 kr. Totalpris: med vinterhjul og met. bil er gjeld et ilbud 3 års bindingstidLeasingt

VITARA

PrivatLeie:

4X4 DAGER! SPAR

80.500,-

1.752,- pr mnd*

250,- ink.mva 000km. Startleie: kr. 31 *Privatleievilkår: 36mnd/45 Totalpris: kr. 99 685,ink.mva. Rente: 3,95% d Etableringsgebyr: 5.363 ngsti bindi års 3 gift og forsikring. I tillegg kommer årsav lakk bil med vinterhjul og met. Leasingtilbudet gjelder

uken! Vi har åpent hele martnas Bålpanne Bålkaf fe Pølser... Velkommen!

PrivatLeie:

dals Vei! e r b f e l l o t i s e f f e r t i V

,Vitara 4x4 fra 304.900 ,000 15. + ir atg Autom

PrivatLeie:

2.679,- pr mnd*

36mnd/45000km. tomat 36mnd/45.000km. 807,-I tillegg S 140HK Expeditiom m/au 3,95% Totalpris: kr. 151 *Privatleievilkår: Vitara yr: 5.363 ink.mva Rente: sgeb og met. lakk ering Etabl va gjelder bil med vinterhjul t bude Startleie: kr. 50 000,- ink.m ingtil Leas d. ring. 3 års bindingsti kommer årsavgift og forsik

Vinterhjul er inkl. på alle modeller i martnasuka! Ring oss foR en hyggelig bilpRat! Torben Wiig, tlf. 905 04 387 • torben@storenbilsenter.no Olav Lund, tlf. 913 43 712 • olav@storenbilsenter.no Atle Gunnes, tlf. 951 05 405 • atle@storenbilsenter.no Tlf. 72 43 11 12 • post@storenbilsenter.no • www.storenbilsenter.no

RØROSMARTNAN 21.–25 FEBRUAR 2017 37


Pressemuseet Fjeld-Ljom og boklansering Torsdagen byr på en sjelden anledning til å avlegge Pressemuseet Fjeld-Ljom en visitt. Her viser entusiastiske medlemmer av pressemuseets venneforening rundt i avishuset og demonstrerer bruken av maskinene. Rotasjonspressa i trykkeriet ble drevet av vannkraft fra Hitterelva, som stryker forbi rett under gulvet. Trykkeriet er det eneste komplette, gammeldagse avistrykkeriet i Norden. Det tekniske utstyret, uerstattelige klenodier, holdes i så god stand som mulig så det går an å følge gammel avisproduksjon. Det var et unikt teknisk og intellektuelt miljø i avishuset ved elva. Mange kulturpersonligheter har hatt sin arbeidsplass der, blant annet var forfatter Johan Falkberget journalist i Fjell-Ljom. Arne Garborg er et annet navn verdt å nevne i den sammenhengen.

BOKLANSERING: Anniki Torgersen og Jan Erik Øvergård lanserer sin første bok i romanserien "Anna fra Røros".

BOKLANSERING

At Jan Erik Øvergård, den siste journalisten som arbeidet i avishuset ved elva før redaksjonen flyttet til Stengelgården i Bergmannsgata, har lagt lanseringen av første bok i romanserien "Anna fra Røros" til sin gamle arbeidsplass, skulle bare mangle. Sammen med medforfatter Annikki Torgersen har han tidligere utgitt romanserien "Rosemalt". "Anna fra Røros" blir også lansert i Kurantgården og Apotekergården på tirsdag etter den offisielle åpningen av martnan på Malmplassen. Så får interesserte se hvilke likhetstrekk som finns mellom Øvergård og Torgersens Anna fra tidlig på 1900-tallet og Falkbergets romanfigur An-Magritt fra siste halvdel av 1600-tallet.

PRESSEMUSEET FJELD-LJOM: Torsdag er en sjelden anledning til å se trykkere og settere sette i gang den gamle maskinparken i trykkeriet ved Hyttelven. FOTO: TOVE DIGRE

VARME OG MYKE ULLKLÆR

- for hele familien

Ta turen innom Kjerkgata 11 på Røros for en hyggelig handel, og se vårt utvalg av varme og myke ullklær for hele familien.

lanullva.no

Facebook.no/lanullva

38 RØROSMARTNAN 21.–25. FEBRUAR 2017

lanullva.no

Tykk ullskjorte Brun melert

Tykk ullunderbukse Brun melert

Lue mønsterstrikk Brun melert

kr. 750,-

kr. 450,-

kr. 250,-

(ord. kr 899,-)

(ord. kr 599,-)

(ord. kr 399,-)

- strikket med luft & kjærlighet


Varm mat LITT UTENOM SENTRUMSGATENE

Et vell av kafeer og restauranter, i gårdsrom og i martnashallen, i lavvo og koie og fra bodene i gatene er det varm mat å få kjøpt. På noen av serveingsstedene kan man reservere bordplass. I KJERKGATA

Hagakoia, Hagaveien 17, ved Rørosrein – Bordreservasjon. Solheim Pensjonat, Osloveien 12 ved rundkjøringen – Bordreservasjon. Ertzeidergården, Spell-Olaveien 6 – Bordreservasjon. Martnashallen, Sundveien 10. Kaffekråa, Eldresenteret i Johan Falkbergets vei 7 Bordreservasjon. Røros Hotell, An-Magrittveien 48, – Bordreservasjon.

Tufta Grill

Thomasgården Vertshuset Røros – Bordreservasjon. Skanckebua. Kaffestuggu Trygstad Bakeri

Martnastilbud

Non -stick-belegg

I PEDER HIORTS GATE

Frelsesarmeen Domuskafeen Røros Delikatesse

199,-

I OSLOVEIEN

I MØRKSTUGATA

Bergstadens Hotell – Bordreservasjon.

I BERGMANNSGATA

I GÅRDSROMMENE I SENTRUM

Frøyas hus

Lysstråle kafe Peder Hiort Mathus

Langknutgården Skjerdingstadgården Finborudgården Apotekergården Lysstrålegården Rasmusgården Kurantgården

I TUFTA

Vauldalslavvoen– Bordreservasjon. Trygstads Kaffehus – Bordreservasjon

SPAR 400,-

WOKPANNE 28 CM Før599,-

Super gave!

KUN

449,-

D E P R ODUKT

Fasadeprodukter AS Din totalleverandør innen solskjerming

AR NT A

I

G

SA

ER

F O KU S PÅ KVALITET

FA

DIALEKTTEMPEN RØROS

KNALLPRIS!

> MODERNE SOLSKJERMING TIL DITT HJEM

MESSEKUPP!

– 30%

Inntil

49,SPAR 70,-

TERMOKOPP 400 ML Før 119,-

50%

Rabatt

Med kassettmarkisen kan du forvandle uteplassen til et nytt trivelig hverdagsrom og forlenge utesesongen!

MARKISER • PERSIENNER SCREEN • GARASJEPORTER

RØDVIN-, HVITVIN- OG ØLGLASS

799,-

Våre dyktige salgs-

SPAR 526,-

konsulenter er alltid klare til å hjelpe deg!

KNIVSETT - KOKKEKNIV 22/15 CM Plisségardiner

Screen

Garasjeporter

Alt innen solskjerming og garasjeporter

Fasadeprodukter AS er største norskeide leverandør av både solskjerming og garasjeporter.Vi kommer gratis hjem til deg med gode råd og løsningsforslag. Knut Morten Stokke RING OSS: 911 50 200 www.fasadeprodukter.no Tlf: 975 42 405

SOLSKJERMING – GARASJEPORTER

Før 1325,-

Jernia Røros Hverdager 10 - 17. Lørdag 10 - 15.

Tilbudene gjelder kun Jernia Røros. Tilbudet gjelder så langt beholdningen rekker.

RØROSMARTNAN 21.–25 FEBRUAR 2017 39


MARTNASTILBUD 21-25 FEB. FEIRER VI RØROS MARTNAN FOR 164 GANG! MARTNAS REGEL NR. 1: TA ALLTID TUREN INNOM SPORT’N FØR DU DRAR HJEM! DISSE PRODUKTENE FINNER DU I 1. ETG

FØR 749

FØR 899

599

KARI TRAA ROSE ULLTRØYE MED HETTE FØR 449

249

PR. DEL NORHEIM PULS 2-LAGS ULLUNDERTØY DAME/HERRE

Rose er ikonisk for den skandinaviske vinteren. Ultramykt, varmt og allsidig ullundertøy i 100 % merinoull med feminint snitt og classy design. Det pustende ullmaterialet med fi reveis stretch føles mykt mot huden og er naturlig lukthemmende.

Et ekstra varmt undertøy som kombinerer merinoull og polyester. Ytterlag i 70% merinoull/30% polyester isolerer godt og varmer. Innerlaget i 100% polyester transporterer fuktighet bort fra kroppen.

KARI TRAA VINST ULLSOKK

FØR 4999

1499

BERGHAUS THE FRENDO INSHELL JAKKE

Vanntett, vindtett og ventilerende 2-lags skalljakke fra Berghaus. Jakken er fôret med Hydroloft isolasjon og har hette tilpasset bruk av hjelm.

JUNIOR

SENIOR

200

99

En supermyk og behagelig sokk for hverdagsbruk med et stilig norsk strikkemønster.

FØR 599

FØR 1999

699 BERGANS DOWN LIGHT DUNJAKKE DAME

FØR 1599

BJØRN DÆHLIE GAVEPAKKE LUE OG HANSKE HERRE

FØR 699

Rose er ikonisk for den skandinaviske vinteren. Ultramykt, varmt og allsidig ullundertøy i 100 % merinoull med feminint snitt og classy design. Det pustende ullmaterialet med fi reveis stretch føles mykt mot huden og er naturlig lukthemmende.

En lett, varm dunjakke som passer til de fleste aktiviteter og værforhold. Den er designet for bruk under en skalljakke og det vindtette og vannavvisende Pertex Quantum® materialet gjør at den også kan brukes alene.

249

Fin gavepakning med Hat Polyknit og Glove Fusion. Hat Polyknit er den perfekte lua til all fysisk aktivitet med god fasong som passer alle. Glove Fusion er en fôret, vindtett og varm langrennshanske som passer godt til både trening og tur.

KARI TRAA ROSE ULLTRØYE

799

SARVA JALO PIGGSKO MED PIGGER

Lett og fin tursko/piggsko med membran og meget godt grep. Sarva sine stjerneformede herdede stål pigger slites ikke ned og gir topp grep på alle underlag. Overdel: Strikket nylon/polyamid og Lær. For: Hydrophopic mesh. EVA innersåle.

399

250

SWIX SIDEWINDER HANSKE

RØROS LUA

Kjempefin lue med Røros motiv.

Skihanske med uttagbart fleece innerfôr. Skallet er vanntett, slitesterk og lett isolert. Den perfekte skihansken for den aktive, med skikortlomme på håndbaken.

599

Utrolig komfortabel, god og varm ullgenser. God elastisitet, ettersittende passform og lange ermer med tommelhull. Ekstra høy glidelåshals med zippergarage som forhindrer gnaging mot haken.

FØR 699

FØR 199

50

NORHEIM PIL SUPERUNDERTØY DAME

Superundertøy til trening og intensive friluftsaktiviteter. Transporterer fuktighet bort fra kroppen via luftkanaler i stoffet. Samtidig tørker metervaren raskt, slik at man føler seg tørr og behagelig under aktivitet.

499

NORHEIM GRANITT 2.0 TURBUKSE

En lett turbukse i behagelig elastisk materiale. Lav egenvekt, formsydde knær og justering ved anklene. To lommer foran som er strategisk plassert. Ventilerer godt ved aktivitet og føles behagelig på. Smal passform.

40 RØROSMARTNAN 21.–25. FEBRUAR 2017

FØR 1499

FØR 999

ULVANG RAV GENSER

PR. DEL

FØR 199

499

FØR 1299

799

SALOMON WINGS ACCESS 2 GTX TURSKO En lett, stabil og smidig tursko med demping. God beskyttelse og godt grep på alle typer underlag med den oppgraderte Contragrip Wet Traction sålen. Sensifit for optimal passform og Quicklace hurtigsnøring.

499

HELLY HANSEN SKIDRESS TIL BARN

Vanntett, vindtett og ventilerende skidress til barn. YKK®-glidelåser av høy kvalitet. Forsterkninger på kne og sete. Elastisk, justerbar midje. Avtagbar hette. PrimaLoft® Black-isolasjon. Elastisk fotstropp.

MENGDER AV FIVE SEASON, BERGANS OG LUTHA JAKKER MENGDER AV LØPESKO FØR OPPTIL 3299

50%

FØR OPPTIL 1749

50%


DISSE PRODUKTENE FINNER DU I 2. ETG FØR 2199

999

MUURIKKA 48CM SET

KUN STR XS FØR 649

KARI TRAA LINA FLEECEJAKKE

199

FØR 1899

1199

NORRØNA SVALBARD TURBUKSE

Oppdatert og forbedret versjon av vår bestselgende og mest fleksible turbukse for helårsbruk. Flex1 Soft Shell-materiale gjør disse buksene meget pustende, værbeskyttende og slitesterke, med utmerket bevegelsesfrihet og komfort.

FØR 1700

999

Det perfekte utekjøkken hjemme, på hytte eller på tur. Stor stekehelle med en diameter på 48 cm som gir dere god plass når dere er mange. Den har 22 cm lange avtagbare ben som medfølger. Produsert i 3 mm tykt kaldpresset kvalitetstål. Muurikka 48 Set inneholder, brenner, stekehelle, stekesalve og beskyttelsespose.

LUNDHAGS BAALKA BUKSE Flott turbukse med god passform og store stretchpanel.

FØR 1199

699

En stilren, feminin og sporty. En behagelig treningsjakke i kaldt vær. Supermykt og hurtigtørkende materiale med fireveis stretch og god pusteevne.

WOOLPOWER FULL ZIP JAKKE

Jakke med forsterket polokrage og lang glidelås. Mansjetter med tommelgrep. Forlenget rygg for å forhindre gliper. Innstrikket Woolpower-logo i nakken. Innstrikkede vrangborder. Rett kant nederst i ryggen.

FØR 449

FØR 999

CONWAY FJELLSTØVEL

Fritidsstøvel for aktivt turbruk i skog og mark. Contex-membran som puster og er vannavstøtende. Overdel i nubuck skinn med tekstildetaljer. God polstring.

499

KARI TRAA NINA T-SKJORTE

99

En herlig fargerik og sval treningstopp. Forstykket er av hurtigtørkende materiale, og bakstykket er av mesh med svært god pusteevne. Silikonbelegget på falden hindrer toppen i å gli opp.

DISSE PRODUKTENE FINNER DU I KJELLEREN

FØR 2799

999

BERGHAUS WILDERNESS RYGGSEKK

Wilderness veier kun 1,77/1,87kg. Justerbar rygglengden. Kroppstilpasset hoftebelte. Regntrekk, 2 store sidelommer, samt 2 lommer på hoftebelte. Kompatibel med drikkesystem. Sekken kan åpnes fra fremsiden både i hovedrom og nede.

FØR 417

250

WOOLPOWER 3 PK ULLFROTTÉ SOKK

Tre par med tykke 400 grams svenskproduserte ullsokker i god kvalitet. Produsert i isolerende ullfroté som tåler både 60 graders vask og tørketrommel! Materiale: 64 % merionull, 32 % polyamid og 4 % elastan.

10 PAR ALPINSKI

500

FØR 3199

1999

FØR 2799

FISCHER TWIN SKIN PRO NIS FELLESKI

Smørefri klassisk treningsski med integrert kortfell. Et nytt og innovativt system med todelt fell og midtrann som gir lett føring, sikkert feste og god gli. Skiene fungerer best på grovkornet snø ved de fleste temperaturer, og er et ypperlig tilleggspar til de smørbare skiene. Leveres med NIS bindingsplate.

STIGA SNOWKICK TEAM

FØR 5499

WILDERNESS TRUGER 36

FØR 599

399

1399

TECNOPRO DRIKKEBELTE

99

Praktisk drikkebelte med god isolasjon og med komfortabel stropp. Drikkebeltet har også lomme for oppbevaring av skismøring o.l

FØR 749

399

SWIX FJELLSKISTAV

Denne legendariske staven har rør i forsterket aluminium og tåler røff bruk. Utmerket utenfor preparerte løyper og i fjellet. Nytt håndtak med Sonic stroppesystem spesielt egnet for tur skiløping. Lærtrinsen gir optimal bæreevne under alle snøforhold.

FØR 1399

SWIX VASLOPPET VL3 STAV

Leveres med Swix TBS system som gjør det mulig å bytte trinse i løpet av få sekunder.

699

Forsterket ramme, som kan justeres i høyde. TPE Grip gir ekstra godt grep. Refleks Refl eks for sikkerhet og synlighet EVA Foam på ståplate for godt feste.

RØROS SPORT

• TLF 72 41 12 18 • ÅPENT UNDER MARTNAN: MAN 9-17 TIRS-LØR 9-18

RØROSMARTNAN 21.–25 FEBRUAR 2017 41


Martnashallen + gata = sant Stensaas Reinsdyrslakteri har også i år 2 stander under Rørosmartnan. Vi blir å finne både i Martnashallen og oppi gata, nærmere bestemt i parken ved Nilsenhjørnet. I parken vil du som i Martnashallen kunne kjøpe produkter fra vårt viltsortiment, samt nyte våre NYSTEKTE VILTBURGERE og annet godt fra grillen!

Feragsveien 11, 7374 Røros | www.stensaas.no | firmapost@stensaas.no | Tlf.: 72 41 90 50

WINTER LIFE vintersko

Vi er på plass i år også! Gode messetilbud på oppladbare varmeplagg

dIvERsE

GARN

-40%

Bergmannsgata 6, 7374 Røros Tlf. 72 41 11 97 • husfliden@roros.net

R252 SMART

STAND I MESSEHALLEN Besøk oss også i messehallen der vi sammen med AJ Sandnes Bygg as tilbyr deg hytter og hus R464 SMART

levert helt nøkkelferdig om du du ønsker.

ÅPENT HUS Vi inviterer alle med hytteplaner til «åpent hus» hos Røroshytta i Osloveien 24 alle dager i Martnan, tirsdag – lørdag kl 10 – 16. Velkommen!

Røroshytta markedsavd 2017

R454 SMART

R204

LAFTEDE HYTTER FRA RØROS Røroshytta er tuftet på en unik og SINTEF-testet lafteknute – og arkitektonisk inspirasjon fra det vakre, værharde Røros-området. Dette har frembrakt en kolleksjon av pene og praktiske hytter som tåler vær og vind. Blant disse finner du også vår SMART-serie der vi kombinerer laftekassen med en romslig hemsetasje bygd i solid bindingsverk. Se alle modellene på vår nettsider, og ta kontakt for en uforpliktende hytteprat!

42 RØROSMARTNAN 21.–25. FEBRUAR 2017

www.roroshytta.no


Tynnkakebaker'n fra Koppang Mens stamfaren Lorentz Lossius kom fra Sachsen i Tyskland i 1631 for å lete etter sølv og kobber, går tynnbaker´n fra Koppang, Jo Torgar Guttu, for Rørossmør, Rørosrømme og Rørosfløte når han blander røra til Mormors Rørostynnkake. KJØKKENINNREDNING: Helge Kokvoll, gründer, sjef og daglig leder i Os Trekultur var sammen med Gunn Nylend Axthorn, salg, markedsføring og administrasjon på stand i Martnashallen i fjor. FOTO: PRIVAT

Tar vare på

tradisjoner og leverer solide saker Veldig brede, opp til halvmeteren. Veldig lange, opp til seks meter. Furu. Høres ut som et tre i skogen. Det er golvbord av topp-til-rot-tre. Det er det Os-golvet til Os Trekultur blir laget av.

- Glem smult og margarin, sier han. Tynnkake er "biteti"-kaffemat som ble brukt i høytider. - Noen reagerer på prisen. Prisen er høy hvis en sammenlikner med Gjendekjeks ja. Men jeg kan garanterer at timelønna for å kjevle tynnkake, den er lav. - For tiden selger jeg mye privat. Jeg har fått napp i en Rema-butikk på Lillehammer. - Når jeg kommer til martnan skal jeg ta kontakt med Rørosmat. Tynnkakebaker´ns bod er å finne i Kjerkgata

JOBBET MYE MED MATFIRMAET

- Vi bruker malmfuru, det er det kraftigste tømmeret som fins, forteller Helge Kokvoll, daglig leder, sjef og gründer. Han kan fortelle at golvet er blitt veldig populært i hele Norge. - Den gammeldagse måten å legge golv på utnytter tømmeret maksimalt, legger han til.

SKREDDERSØM

Å bruke Trekultur i firmanavnet annonserer en viss ambisjon om å ta vare på tradisjoner. Berdriften har mer enn kraftige golvbord å by på. Åtte meget snekkerkyndige, to like kyndige malere, en på salg, markedsføring og administrasjon samt sjefen sjøl, sørger for at kraftige spisebord og kraftig listverk til vindusomramming også er en del av utvalget. Og mye mer.

- Også leverer vi leverer totalinnredninger, egendesignede senger, kjøkkeninnredninger og interiør til bad. Alt i en enhetlig stil.

BESTE UTSTILLER

I fjor vant Os Trekultur prisen for Beste utstiller i martnashallen. Om det har betydd noe for bedriften? - Itjno anna enn at det er morsomt å bli lagt merke til. Også gir det motivasjon til å jobbe videre. Om vi får salg i etterkant? Det er vanskelig å si at det har gitt noe direkte resultat. Men å være synlig på martnan gir kanskje ikke resultat i år, men neste år eller året der etter. Det er en langsiktig investering å ha stand på martnan. Kokvoll anbefaler alle å komme innom standen til Os Trekultur i martnashallen. - Ta med lommeboka og tøm den her! Må støtte arbeidsplasser i distriktet vet du. Det er viktig det.

Stor stas for Staas Bygg

- Det var der vi oppdaget stolen. Vi snakket med en gammel dame som satt i en sånn en utafor huset sitt. Vi har tjuvkopiert den, vi er ærlige på det, bare så det er sagt.

GYNGESTOLEN TOK MARTNAN MED STORM

Kompisene tar seg fri ei uke i år også for å være

Guttu kom hjem fra Nederland for ett års tid siden. Der gikk han under navnet Vaffelvikingen fordi han solgte rømmevafler. - Det var stor suksess. Forøvrig spenner businesserfaring hans fra salg av bakte poteter, kakebaking, catering til drift av en liten restaurant i Frankrike. Nå er han tilbake der han trødde barneskoene. - Jeg var med mormor i bakstehuset. Halfrid Tordis Trønnes. Hun er avbildet på Jo Torgars tunnkakepakninger. Mormoren var viden kjent for tynnkakene sine. - Alle kaker har en liten hemmelighet og alle storgårdene hadde sin. Nå tar Jo Torgar tradisjonen videre. Han bruker lokale råvarer med ett unntak, melet kommer fra Sverige. Det har mindre gluten og jeg syns det egner seg bedre til denne type bakst.

LINKER TIL HISTORIEN

Siden han kommer med baksten til Rørosmartna er det på sin plass og nevne at en av stamfedrene, Lorntz Lossius, regnes som grunnleggeren av Røros kobberverk. Elvegaten på Røros er oppkalt etter ham og i Røroskjerka henger et maleri av ham.

Det var stas å vinne prisen for beste utstiller i gata ifjor, sier snekker Steinar Aasen som driver Staas Bygg på Melhus. I tillegg til å snekre gyngestoler satser han på husbygging. - Det var første året vi var på martnan i fjor og det var første gang vi lanserte stolen, forteller han. Aasen driver en enmanns snekkerfabrikk. Med vi mener han seg selv og kompisene som han var på sykkeltur sammen med på Cuba for to år siden.

«Tynnkakebaker´n fra Koppang» ble nyetablert så sent som i november.

med å markedsføre gyngestolen på martnan. - Vi hadde lavvo i parken på Nilsenhjørnet. Det var midt i blinken. Jeg solgte 65 stoler. Kaffestuggu kjøpt fire for å ha ute i gården. Gunn Heide har to reklamestoler utafor blomsterbutikken. De fleste på Røros har sett dem. Etter det har Aasen vært på Rennebumartnan, på 150-årsjubilet for Dyresku´n i Seljord og på Fjell- og Fårikålfestivalen i Oppdal. I år er han igjen å treffe i parken på Nilsenhjørnet. Fint sted å legge inn en hvilepause fra martnans mas og kjas, i gyngestol.

- Er litt på tynn grunn når det gjelder han Lossius, men mora mi er opptatt av det, humrer Guttu. Hun har vært på slektsstevne i Kristiansund nylig. Firmaet Lorentz A. Lossius AS ble etablert der i 1833 og er var Norges eldste klippfiskeksportør. Kanskje kom de med tørr- og klippfisk til Rørosmartnan? Møringen kom i hver fall med sild i tønne. En annen av Lossiusene eide Lade gård. Idag er det RemaReitan som holder hus i Ladejarlens bastion. Jo Torgars kjæreste fra Groningen er på vei til Hedmarken med flyttelasset. - Da blir det retreat, familieterapi, bakeri og høner på småbruket på Stai som ligger nesten på Koppang. I sokkelen har Guttu innredet bakeriet, som er godkjent av Mattilsynet, hvis noen skulle lure på det.

RØROSMARTNAN 21.–25 FEBRUAR 2017 43


UTSTILLERE RØROS SENTRUM 2017 MAT FRA FJERN OG NÆR: Aursundgris Foredlede produkter av aursundgris, frittgående 100 % renraset durocgris. Salg av varme egenproduserte hamburgere og karbonader Beito ysteri AS Lagringsoster av pasteurisert ku- og geitemelk fra lokale gårder ystet for hånd Bergstaden Hotel Burgerbu Din Fiskebil Diverse fiskeprodukter Drågen Smokehouse AS Røkt laks og ørret på gammelmåten. Klippfisk av høy kvalitet Dutch Cheeseman Fresh baked potato fries nederlandske oster Gammelgården Lysklæt Økologiske kjøttprodukter produsert av råvarer fra egen gård. Bratwurst, skogsgrisburger, provencepølse, bacon, landpølse og frokostpølse Gausdal Mat AS Honningkake og honning. Flatbrød, spekemat, sylte, frukt - og bærgele. Kremmern AS Spekemat Kremmern fisk AS Fisk Maya kompany Økologisk oliven og fetaost. Olivenolje fra Hellas Norsk Honning fra Nordkisa Honning, honningkaker og håndlagde suvenirer. Pipebrød AS Ungarsk baketradisjon Potetbakeren Bakte poteter med kryddersmør, mais, dressing/rømme, bacon/ skinke og ost Mineralvann og kaffe Rørosbua AS Honning og utvalg av spekemat fra blant annet Valdres, Toten, Rekdal, Hemsedal og Røroskjøtt Rørosrein as Produkter av rein. Tørket kjøtt, tørket hjerte, spekepølse, spikkjiklubb. mm. Reinsdyrskav i pita. Knivsliperutstyr Smak i Lom as Lokalmat fra fjell til fjord. Krydder, urter, te, ferskt kjøtt, kjøttkaker, karbonader, pølser, spekepølser, alle typer ost, røkt fisk, flatbrød, lefse, mm Spekeboden AS Honning, honningkake, fenalår og spekemat Spekebua as Spekemat, flatbrød Spekestua as Lefser fra Tolo bakeri Honningkake,sitronkake og krydderkake fra Gol Valdrespølser fra Fagernes kjøtt. (Egenprodusert) Kniver fra Øyo Potet flatbrød fra Holmen crisp Stabburmat AS Honning og spekemat Stensaas Reinsdyrslakteri AS Viltprodukter, kjøle- og frysevarer, samt skinn Thai Thai Steinkjer AS Thaimat Torgbilen AS Sildeglass fra Sjøkaptein Sildenskiold. Røkelaks, fiskekaker, klippfisk, tørrfisk og annet sjøsnop Utsanee Thaimat Thaimat Venås engros as Egenprodusert spekemat fra Hallingdal. Spekepølser, fenalår, skinkebiter, elgkjøtt og spekeflesk Yggdrasil Norge Gourmet trøndersk røykelaks. Hjemmerøkt, einerrøkt, sukkersaltet, renskåret, beinfri laksefilet, røkt på godt gammeldags vis Åsbergets Gårdsmejeri Økologiske gårdsproduserte ku- og geitoster fra eget meieri HÅNDVERK: Aly Maky Håndlagde produkter fra Sør-Amerika. Albertas mileska services world Egenproduserte smijern. Ullprodukter, barneleker og hagedekor Amuletten Handstrikkede sjal, skjerf og gensere av ull. Tovede votter og sokker av ull. Votter, hansker og luer av skinn

Astritrollet Ullsokker, tøfler og tova sokker i vamsegarn. Strømper, votter, kjærestevotter, fisk/jakt votter, øl-votter, luer, skjerf og ullbukser. Handstrikka gensere, vaskekluter, grytekluter, troll, vinhøner, vinposer, påskeduker og smijern De'Signe Botnan Sydde hatter, kraver/skjerf og pulsvanter Fjord Angora Tovet angorasåler og strikket småplagg av angoraull Får You Handstrikkede ullklær. Gensere, luer, votter, sokker, kjoler mm Inger Lise Engen brukskunst Jacon Sweden Fåreskinnsprodukter. Tøfler, såler, trøyer, mm Keps-Kungen se, Jens Håkansson AB Caper og tradisjonelle hodeplagg laget i gammel stil. Produsert i naturmateriale som bomull, lær og ull Korg-Erik Korger og treprodukter Luss & Busserulleriet Vadmelsklær - og produkter, pe-torsabok og dvd Myriel Design Smykker, hatter og hjemmestrikkede dyr og votter/luer Rirkula Håndverksprodukter laget i rirkulamateriale. Trekopper, trekniver, skåler mm Siljans linnedukar AB Vevde linduker, løpere og brikker. Produktene veves i eget veveri i Leksand-Sverige. Vi vever i klassisk daldrall-mønster Stirling Station. Egen skinnkolleksjon Såler og fritidsartikler Såler, sokker, ullvanter og luer Tellus Hjelpen Strikk og husflid Tone Kristiansen Hjemmelagde treprodukter og strikkede pulsvanter Torild Finsrud Velure Tova hatter og sjal Tradisjon søm og håndverk Varme hodeplagg, halser, votter og pannebånd Trebua Egenproduserte treprodukter Treleker no Treleker og ullprodukter Ullnorge Ullprodukter, saueskinn og luer som forestiller dyr Vevstova Håndvevde og egenproduserte løpere, klær og ryer etc. Wiberg of Sweden Fåreskinnstøfler, vanter, luer, sitteunderlag og skinn

SKINN: Karesuando Fritidsprodukter AB Skinnprodukter. Vesker, lommebøker, belter og reins-feller Kees produkt/Kari Eisala Skinn- og pelsprodukter Kirsti Drewsen Ullvarer, skinn og skinnvarer Madsen Design AS Sau- og reinskinn, skinn- og ulltøfler, pels- og skinn luer, lammeskinnsvester, jakker, votter, hansker og selskinns- sko Skinnfelldrekin Egenproduserte skinnfellprodukter. Store feller og sitteunderlag. Pulsvarmere, luer, votter, puter, toskinnsfeller mm SMYKKER: Henry Benarik Egenproduserte sølvsmykker m/ stein og gulldekor. Samlermineraler Brix Produkter Smykker DEMONSTRASJONER: Bo kastell demoprodukter Borrer. Demonstrasjon av verktøy SAMISK:

44 RØROSMARTNAN 21.–25. FEBRUAR 2017

Komsa ved Ole Pentha Kniver, reinsdyrskinn, saueskinn, strikkagensere, luer, votter, Tøfler, pyntegjenstander. Spekemat fra Stensaasen Samekniver Kautokeino Samekniver, reinskinn, skinnluer, saueskinn og andre samiske ting Samejakki DA Samiske produkter Sami souvenir & duodji Samiske produkter

BAKERVARER/SNACK/SØTSAKER: A&M Svensson försäljning AB Naturgodterier Finsrud Salg & Service Smultringer kaffe og kaka Godt og Hjemmelaget AS Tynnlefser, krinalefse, mandelpotetlefse, trolllefse og mørlefse Handelskompagniet Svend Løvstad Brente mandler Jose Bernal Godteri Konfekten Produkter as Konfekt, sjokolade og delikatesser innen søtsaker Marit Ohren Lefser, flatbrød, knekkebrød og brukthandel Sirupstynnkakebakeriet Sirupstynnkaker, kaffe, te, saft, varm suppe, var mmedisterkake. Karameller, lefse og eplekake Skandak Amerikanske smultringer, brente mandler og belgiske vafler Smulutringhuset Skien Smultringer og honning fra Skien. Sognefjord Sjokolade AS Håndlaget konfekt med lokale ingredienser. Steinars engros Lakris, brente mandler, popcorn, sukkerspinn, baconcrisp, kjærlighet og div. annet godteri THS Engros AS Brente mandler Tore Lien Produksjon og salg av nystekte smultringer Trygstad Bakeri og Konditori as Pjalt, honningkake, sirupskaker, julekaker, berlinerboller, løper, pizzarundstykker, pølse m/brød,. bakervarer. mm Tynnkakebakeren Sirupstynkake, rømmetynnkake og Rørostynnkake. Waffle Factory as Nystekte belgiske vafler og Sjokoladefontene

BRUKTHANDEL: Britt Evelin Thoresen Antikk og Brukt Vaffel på pinne, kaffe, saft, strikkeplagg, div. gamle klær, duker, ski, staver og kjelker. Antikk og brukt porselen. Kakebokser mm. Odd Kjell Nybroen Gamle kjørefrakker, ferdaskrin, dombjellekranser, bjeller, mm Os-prosjektet i Apotekergården Husflid og håndverk. Strikking. Sølv og tinnvarer. Kniver, kranser, ullvarer, tuskhandel, nevagraut, vafler og kaffe Skraphandlerbua Ullsåler, saueskinn, åklær, luer, votter, bøker, tekstiler mm Wenche Wahl Paulsen Brukt og retro

KLÆR/ANNEN TEKSTIL: Asante Crafts Flanett, ull og fleece produkter Bayco MC AS Ullgensere, skinnhansker, votter og luer EHR Trading Alpakka sokker, barneluer og votter Fashion & New Ulltøfler, luer og gave artikler Fiola Design Egendesignede tunika og herreskjorter Grethes sport og fritid Klær i ull og skinn. Musikk. Himalayan Wool AB/ Hammarby hemkokta Egendesignede ullprodukter

Lima-Import Johnny Castro Håndstrikkede ullprodukter Luis Otavalo Diverse tekstil Natur Alpakka Meråker Alpakkaull og skinnprodukter. Jakker, gensere, votter, tøfler, tepper og bamser Rolfs Jakt og Fritid Produkter fra Nordlys of Norway. Nye Røffe AS Tekstiler, klær og tilbehør fra vår butikk Lille Røffe Rørosrypan AS Tekstiler Stig Howsmo Agenturer Ullpledd med hest og sauemotiver, skinnbelter, lommebøker, fairtradekurver, garlicgrater og forede sherpaskjorter Tast marknadsprodukter Ullklær Thor Herman Ruud Votter, sokker, hansker, luer, skjerf og gensere av ull Vilcapoma Alpakkaull ullplagg no Ullprodukter www popolvuh no Diverse klær, vesker og ullprodukter fra Nepal, Guatemala og Ecuador

SPORT/FRITID/HELSE: Display AS Fritidsklær G-sport Sportsutstyr RBK Shop AS Salg av supporterutstyr Sport1 Røros AS Sportsutstyr og fritidsklær Villmarka Røros Fritidsklær

HUS/HYTTE: Arctic Finlandhouse AS Grillhytter IPP AS Stekepanner, kasseroller med tilbehør. Rengjøringsmiddel for kjøkken. Is-lykter og dekorasjon Jernia Røros Varer fra jerniabutikken Skiferprodukter Design & Produksjon AS Nisjeprodukter i børstet Otta skifer Staas Bygg as Gyngestoler til utendørs bruk med tilbehør. Heløkologisk bjørkeved Scandoor kjøkkenfornyelse Norge AS Salg av kjøkkenfornyelse fra egen vogn Sollia Drift Boblebadstand og mobildeksler. WH. Produksjon Webjørn Hammersbøen Gjerdeutstilling og demosalg av tennstål

GAVEARTIKLER OG «BLANDA DROPS»: AB Emmerson Egne cd Barong limited Alpakka ull fra Peru, amerikansk handverk og smykker Derivata Medicus AB Naturgodteri Disma Russiske suvenirer. Handlagede dukker, never og ull produkter, handlaget glassfigurer, skinn- og skinn produkter Nor Gøy Fun Lakris, godteri og leker. Mirandas Import Hjemmelagde kjoler og ullprodukter. Vesker, luer, skjerf, belter, smykker, godteri og ballonger Oi Hansen Egenprodusert musikk Rock Pop Rock/pop varer og ballonger Service World Albertas Mileska smijernsprodukter, ullprodukter og skinn Soloppgangen Helse & Miljø as Gaveartikler, kaffe, te, drops Taste of Norway Egenutviklede matprodukter i eksklusiv emballasje. Toill Lamfadel Ballonger, smykker, leker, belter, lakris, kjærlighet på pinne Tomilova Marina Russiske suvenirer i glass og never, ullvotter og sokker


UTSTILLERE MARTNASHALLEN VERKET RØROS

BIL/MOTOR/MASKIN/VERKTØY: Bergstaden Trelast AS Dewalt elektroverktøy m/tilbehør, Jonsered motorsager m/ tilbehør, Espegard bålpanneprodukter Bil og Landbruk As Snøscootere, ATV, sleder, tilhengere og personpulker BK hengeren Oles båt og motor Hengere, scooterkjelker, slodd og sporkjelke BK-hengeren Oles båt og motor Snøscootere, ATV, sleder, tilhengere, personpulker Cabo AS Bobil, fortelt og campingutstyr Gummi og Maskin Elven Snøskutere, ATV, snøfresere, aggregat, hengere, sveiseapparat og høytrykkspylere Kroken Caravan Detalj AS/ Hymersenteret Bobiler og campingvogner Toyota Slettum Bil AS Biler Tolga Bil As Biler, snøskutere, atv, mc

HUS/HYTTER/SAUNA/BAD: Acade AS Alt i inn-og utvendig solskjerming, vedlikeholdsfrie terrassegulv, vinduer og dører i PVC og garasjeporter. Visit Hessdalen AJ Sandnes Bygg AS Presentasjon av hus og hytter Badstueksperten Din Badstuer, badestamper, profilering av grillhytter, paviljonger, fontener, saueskinn, energibånd, lys, servietter og pyntegjenstander Biovac Environmetal Technology AS Minirenseanlegg og avløpsrenseløsninger BF-Bygg Alvdal AS Salg av hytter og tomter i Rørosområdet Bohus Tynset AS Senger, tepper, stoler, bord, og det som hører med Heimdal Eiendomsmegling AS Salgsoppgaver, give-aways HD Solskjerming AS, avd. Fasadeprodukter Utvendig og innvendig solskjerming. Persienner, markiser, screens, lamellgardiner, plissegardiner, rullegardiner osv Ole Chr. Bye AS Førerstoler, vedovner, vedkomfyrer, biovarme Os Trekultur AS Kjøkken, senger, skap, bad, omramminger, listverk, Os-golvet, spisebord Selbuhus Industrier AS Boliger og garasjer,

Selbustrikk Spabutikken Polarbad - Jostein Strømme as Utendørs massasjebad Tyrikjøkken a/s Heltre kjøkken, bad, garderober

HÅNDVERK: Andersen Gave & Gravering Gravering på villmarksrelaterte varer Våges Lysestaker og holdere i jern og lys Østerdalssmia AS Smijern, værhaner, div håndverksprodukter, garasjeporter, ecofan vifter, Joi lamper

HUDPLEIE/HELSE/VELVÆRE: Arild Healer Healing A'Vera Alovera produkter med dødehavsmineraler Fa Stefano Zuffanelli Walk on Water såler, Hålfotsinlägg, Gelsockor, USB Kablar. IMPOCO AS Undertøy av bambusfiber og støtteprodukter med infrarød varme, magnetarmbånd Norsk Produktformidling AS Mezzi Massasjepute Landlig Velvære Naturlig hudpleie fra Lykkelandet Selbu Liv Runde Parfymeserie, Pol pussemiddel og Solvingen bestikk Propolife Propolis, Aloe Vera, Sun Kaffe og te Stille Storm AS Oppladbare varmeplagg, som såler, votter, hansker, ryggbelte og nakkevarmer Øya Aloe Vera Senter Ingegerd Hopstad Helse- og velværeprodukter i Essenzaserien basert på Aloe Vera, samt en del gaveartikler, som smykker og små strikkevarer

MAT FRA FJERN OG NÆR: Arctic mustard Aiolo hva sennep, sennepssaus, sterk sennep, glutenfritt flatbrød Bella Italia Florea Parmesan, ost, tørka salami, Parmaskinke, antipasti, oliven Con-Gusto Linn W. Krab Italienske gourmetprodukter og kjøkken -og gaveartikler Drågen Smokehouse AS Røkt laks og ørret på gammelmåten. Klippfisk av høy kvalitet Eggen Gardsysteri SA Egenprodusert, økologisk ost Galåvolden Gård AS RørosIs, RørosOst, Røroskake, spekemat, sjokolade

Gardskjøkkenet Foredlede ørrettprodukter Gjøvik Chokolade AS Hjemmelaget sjokolade Hogna Brygg Øl og maltchips Jimris Enterprise (Den blinde ku) Ost, tilbehør til ost og osterelaterte produkter Kalsa Gårdsbakeri Lemse, pjalt, mølske og gom Kjevla Hjemmebakeri Tjukklefser, mandelpotetlefser, glutenfrie potetlefserog mørlefser, lefsekrem Krokstad Gaardsmat Romstad gaard, rydder, te, grankvisteddik, lakrissirup, sennepssaus, smør, gele, ost fra Beito ysteri, flatbrød, morr fra Oppdal Linnea Finnskogen AS Siruper av bær og ville vekster som eksempel grannskuddsirup, villbringebær og løvetannsirup, krydder og salt Maya kompany Olivenoilje, fetaost og mekzikan mais Nortura SA Diverse spekeskinke Potetbakern AS Bakte poteter Røros Food & Beverage Group Øl, Mineralvann, aioli, majones, kreklinggele, tyttebærketchup Rørosmeieriet AS Rørossmør Fløte Rørosrømme Melk Cottage Cheese Skjørost Yoghurt Tjukkmjølk Syrnamelk naturell og med blåbær Sandras Schweizermandel AB Kanderad Schweizermandel og Cashewnötter, ristede nøtter og mandler, myk kola sjokolademandel Santorini Limited Tørka frukt, nøtter, Baklava, Turkish Delights, Italian BiscuitsNougat-Chocolate Sjokoladehjørna Handlaget sjokolade, varm melk fra Rørosmeieriet med belgisk sjokolade, kaffe Skillingsbakeriet Skillingsboller (kanelsnurrer), solboller, makronboller, pizzaboller, kaffe og te Stensaas Reinsdyrslakteri AS Viltprodukter, kjøle- og frysevarer, samt skinn Tydalskjøtt Spekevarer og produkter av lam, storfe, gris, elg og hjort Øst Kjøkken & Bar Sushi og våruller BLANDADROPS» OG GAVEARTIKLER:

JTrading AS Blåsetusj, Renaclean vaskestein, Renapur skinnbalsam og brillerens, fruktkurver, energibånd, Pol metalpolish, stekepanner og ildfasteformer Matildakim imp Game figurer tilbehør Norwex Norge Miljøprodukter for rengjøring Steinar Bastesen 3 forskjellige signerte bøker Unni Almli Pol metallpuss, skinnbalsam, Optik brillerens og ullsokker

SERVICE/TJENESTER: RørosBanken Leverandør av bank og forsikringstjenester Swaa AS Canal Digital TrønderTaxi AS Informasjon rundt tjenester og presentasjon av den nye app'en

KLÆR/TEKSTIL/SKINN/FRILUFTSLIV: Amuletten Strikkede og tovede luer, votter, sokker, gensere av merino ull, skinnhansker, strikkede sjal, nunofilt Angel Elise Design Design av strikke klær, rådgivning til kunde med farge, størrelse og produkt på bestilling etter mål Coolkids as Barneklær og sko for voksne og barn Drejer AS Undertøy til dame og herre Heimlaga AS Tova og strikka produkter, puter, duker, grytekluter, luer, joggedresser barn, vesker, pledd, bakematter, fuglebrett, gløgg og ekstrakter Jensen P2P Ull og cashmere produkter Jørn Jensen Lærhandel AS Skinn og lærprodukter, bekledning, jakt og fjellsko, kniver, lafteverktøy, økser, sau, hjort og reinskinn, knivmakerutstyr, sløydmaterialer Katja Hammerfjell Strikkede votter og luer Natur Alpakka Div. produkter i alpakka fiber: klær og skinnprodukter Morill Barneklær, smekker, smokkesnorer, skjørt, bukser, gensere, hårspenner og kjoler Wilma & Morris AS Termoklær, ull- og superundertøy, luer, votter og hansker til både barn og voksne

Berlund Utstyr for forming av frukt og grønnsaker Familieforlaget AS "Den store Tempoboken"

RØROSMARTNAN 21.–25 FEBRUAR 2017 45


MARTNATILBUD

50 %

på alt garn fra Rauma

Vi serverer bakte poteter, mineralvann og kaffe dag og natt

FA BE RG

nri

kG

rø n

ET E SV

ve i ta

ns

an m

Kj

Be

rg

er

kg

I

at

a

ga

A

He

LK

NN

i

N

ve

HA

er s

R TJØ

ull

K TO

.M

VAREMESSE

JO

B.M

DO

-Velkommen skal du være!

ÅPNINGSTIDER I MARTNAN Tirsdag - fredag: kl. 08.00 – 17.00 Lørdag: kl. 10.00 – 15.00

ns

under Rørosmartnan.

Sto

rm S

ov

e ie

ih o ll

n

a ag

en

Tollef

Bredal

s vei

Tollef Bredals Vei 8 - 7373 Røros www.rorostweed.no

Vi Møtes i Martnashallen!

EKAMPANJE

22,9 % ,95Ina %nS** maZdaF5 MAZDA FINANS fra

alle gode ting er fire

Mazda CX-3 fra 249 000,-

re REnT NTeKampanje

0,- i egenkapital

Mazda6 fra 338 000,-

Mazda CX-5 fra 349 500,-

- Kampanje på alle modeller! Vi er ny forhandler aV arctic cat snøskutere og atV i regionen Martnastilbud • Se utvalg av årets • Verdisjekk på 10.000,• Snøskuter modeller fra på ny- og bruktbil i og ATV tillegg til kampanjer.

Tolga Bil www.tolgabil.no

46 RØROSMARTNAN 21.–25. FEBRUAR 2017

tolga Bil aS - «vi møter deg der du er» Erlivegen, 2540 Tolga. Tlf. 62494850 Åpningstider bilsalg: 08.00-17.00 Esso Røros 13.00-17.00(tirs-ons) - Max Tynset 13.00-17.00(tors) Din kvalitetsleverandør på bil og verkstedtjenester i Fjellregionen!

Fra-priser inkl. frakt og lev. omkostn. på 12 000,-, årsavgift tilkommer. Alle nye Mazda personbiler selges med 5 år/100 000 km nybilgaranti, 12 års rustbeskyttelsesgaranti, 3 års lakkgaranti og inntil 10 års Mazda veiassistanse. Drivstofforbruk kombinert kjøring: Mazda CX-5, 4,6-7,2 l/100 km, Mazda6, 3,9-6,4 l/100 km og Mazda CX-3, 4,0-6,3 l/100 km. CO2-utslipp: Mazda CX-5, 119-165 g/km, Mazda6, 104-150 g/km og Mazda CX-3, 105-146 g/km. NOx: Mazda CX-5, 6-72 mg/km, Mazda6, 7-55 mg/km og Mazda CX-3, NOx 3-63 mg/km. *Rentekampanje med Mazda Finans til 2,95% nominell rente i 36 måneder ved minimum 20% egenkapital. Eksempel lån: 2,95 % nom. 6,77 % eff. Egenkapital 35%. Lånebeløp kr 150.000,- o/5 år. Etableringsgebyr kr 4.240,-. Totalkostnad kr 167.160,-, utgjør 2.853,- pr mnd. Renten er subsidiert i 3 år for deretter å bli justert til normal salgsrente. Kampanjeperioder frem til 31.03.2016. Forbehold om trykkfeil.

Her finner du oss


Kaffekråa inntar Eldresenteret og serverer stor Martnasbuffet basert på tradisjonsmat.

Kalde og varme retter av lokale råvarer, samt dessert og kaffe. Åpent fra kl. 13.00 - 18.00 Reserver gjerne bord på tlf: 95 17 55 11 eller 48 07 43 00.

Skreddersydd

Velkommen til oss på Eldresenteret vis a vis Esso Røros.

håndlaget interiør BESØK OSS I MARTNASHALLEN!

www.ostrekultur.no

RØROSMARTNAN 21.–25 FEBRUAR 2017 47


KJØKKEN | GARDEROBER | BAD | MØBLER

Du finner oss i Martnashallen

l l a f Sole

gjennom alkvintett. e s i e r l l u f ings Vok - En stemnlketoner med Fauna nattens fo

RØROSMARTNAN

Skreddersydd tradisjonelt håndverk og moderne design

Røros kirke lørdag 25. februar kl. 16.00 Cc: 250/200/100 Billetter fåes på Billettservice og på Martnaskontoret.

Martnan på Vauldalen www.tyrikjokken.no

an Rørosmartn 2. til og Tirsdag 21.0 25.02 med lørdag ssert Tivoli er pla Røros ved Verket

Tirsdag 21.02. kl. 11-18 Onsdag 22.02. kl. 11-18 Barnas dag, kun 30 kr pr billett

Torsdag 23.02. kl. 11-18 Alle besøkende får en gratistur i valgfri karusell.

Fredag 24.02. kl. 11-20

Kl. 18-20, SUPERSNURR. Kjør så mye du orker for kun kr 260

Lørdag 25.02. kl. 10-17 VELKOmmEN TiL TiVOLi PS: Ved mye «vær» kan åpningstidspunktet bli forsinket

med Forbønderan fra Klövsjö

Søndag 19. februar Kaffe og middagsbuffet mens vi venter på forbøndene mellom kl. 14.00–17.00. Forbondemiddag med rømmegraut og fisk kl. 19.30. bordbestilling direkte til hotellet. Mandag 20. februar bekransing av Forbondestatuen kl. 10.00 med påfølgende forbondetreff og kaffeservering i bjørkly av elever ved fra brekken skole Vi ønsker forbønderan god tur videre til Røros!

Vauldalslavvoen

Lavvoen i Tufta er åpen kl. 12.00–17.00 tirsdag til lørdag under Martnan Vi byr på hjemmelaget mat, drikke og martnasstemning! Mulighet for forhåndsreservasjon av bord for matgjester.

Underholdning på kveldstid onsdag til fredag med inngang fra kl.18.00 - terje Husdal og venner spiller opp på kveldstid onsdag 22.02. og fredag 24.02. - Dalarna Femund spelmannslag byr på viser og skjemt på kveldstid torsdag 23.02. Forhåndsbestilling av billetter til kvelden, telefon 72 41 31 00 eller post@vauldalenfjellhotell.no

www.vauldalenfjellhotell.no 48 RØROSMARTNAN 21.–25. FEBRUAR 2017

post@vauldalenfjellhotell.no

telefon: 72 41 31 00


Martnan 2017

Steinar

rørosrein - Hagakoia

BaSteSen

torsdag 23.02 17.00 og 20.00 Konsert

COPPEr CItY raMBLErS Kr 250,Dørene åpner 16.00, kun bill.salg ved døra Middagsservering: Kr 150,Drikkevarer: Alle rettigheter

signerer og selger 3 ulike egenproduserte bøker.

tIrSdag – Lørdag: 12-15 Kjøring med rein på Doktortjønna Kr 200,- /slede, kun kontant

Selger også tørrfisk snacks på standen i Martnashallen. Betalingsautomat.

10-18 Martnasbod i gata: Salg av reinsdyrkjøtt, tørket kjøtt, tørket hjerte, Spell-Ola pølse m.m. Håndmat: Reinsdyrburger og grillpølse av rein.

BK Pakk-kjelke Kjelker Dragkroken kan høydejusteres. Smørepunkter på understell. Leveres i bredder på 80 og 95 cm.

ET!t!a!v NYtrH anspor For insdyr sau og re

Meget bred og stabil. Høydejusterbart drag. Leveres med 2 bensinkanner og alu-kasse.

REME

Fredag 24.02 17.00 Folkemusikk – konsert med Magne, Tron, Jan og Jens – «Gammelleka med nåe attåt» Fra ca 21.00 alvdal Spellmannslag m fl. Dørene åpner 16.00, kun bill.salg ved døra Middagsservering: 150,Drikkevarer: Alle rettigheter

Kafé og musikk på Solheim Pensjonat

XT SC 95 E

MARTNASTILBUD: Kjelke med forhøyningskarmer

Sporlegger

Avtagbare skjær og sporlegger - Styrestål - Dreibart drag Ekstrautstyr - Lodd

Slodd

- 4 nivåreguleringer - Vendbare skjær - Styrestål - Glattebrett

FØR MARTNAN

Superpulk

Nå med dører. Patentert. 100% uavhengig fjæring. Høydejustert drag.

Pulk 4 seter/redningspulk Sort. Nedfellbare seter så det blir plass til båre i pulken. 100% uavhengig fjæring.

Onsdag 15.2 Mjelva og West Lørdag 18.2 Popqui

MARTNASKAFÉ TIR-SØN KL.13-22

Nostalgi, hjemmelaget mat og avslappet stemning. Vi serverer Varmende supper, salt og søtt, påsmurt og hjemmebakst, varme og kalde drikker. Buskspell hilses velkomment! Alle rettigheter.

MARTNASKONSERTER

Henger med sort topp

Varehengere

40 MODELLER!

SPESIALPRIS:

på sort topp under Martnasdagene

Tirsdag 21.2 “Sus i Serken” Oline Bakkom & Lillebror Vasaasen. Onsdag 22.2 Tilbakelent spellmannskafé Buskspill hilses velkomment, ta med ditt instrument og bidra til god stemning Torsdag 23.2 Ingvild Blæsterdalen Trio Fredag 24.2 Trubadur Stefan Ström synger og spiller svenske viser. Konsertene starter kl.19. Billetter kan kjøpes på www.solheimpensjonat.no

VI TREFFES PÅ VERKET PÅ VAREMESSA

Ole’s Båt og Motor

www.bkhengeren.no For info ring Ole Lien 951 54 450

Solheim Pensjonat, Osloveien 12, 7374 Røros, Tlf: 955 23 706 post@solheimpensjonat.no, www.solheimpensjonat.no

RØROSMARTNAN 21.–25 FEBRUAR 2017 49


Åpner dørene for Bergstadens Old Stars - Vertshuset har endret på konseptet sitt og dermed var det ikke rom for oss der lenger, bekrefter Arnfinn Strømmevold. BOS tok dermed kontakt med Bergstadens Hotel, og der var man ikke sene om å rydde plass for det populære rørosbandet. - En martna uten BOS er utenkelig. Det er viktig at et slikt band får eksponert seg under martnan. Det er også viktig for den totale balansen i artistlandskapet, og vi gleder oss stort til å få BOS inn i vår faste artistportefølje, understreker hotellsjef Christoffer Laugen.

RYDDER PLASS I SPISESALEN

Sammen med hotelldirektør Kenneth Ericson rydder han plass i spisesalen på hotellet. Her rigges det til scene og danseplass. En ekstra bar blir det også plass til i lokalet som rommer opptil 300 gjester. BOS spiller opp til dans

torsdag, fredag og lørdag fra klokken 22. - Spisesalen skal brukes som vanlig på dag og ettermiddag, så dette medfører en del ekstraarbeid og kostnader for oss, men det er absolutt verdt det. Og vi ruster oss til fulle hus, sier Ericson. For Arnfinn Strømmevold er martnan synonymt med spilleoppdrag, og han gleder seg til å spille for martnaspublikummet på Bergstadens Hotel. - Vi skal bidra til å skape god stemning og har med oss et repertoar med hovedtyngde av selvskrevet stoff denne gang, forteller Strømmevold. Bergstadens Hotel bruker nærmer en halv million kroner på underholdning under martnan. De faste trubadurene og artistene stiller også i år. Totalt utføres det nærmere 40 spilleoppdrag for artistene under martnan.

Etter å ha vært del av det faste martnas-inventaret på Vertshuset gjennom 20 år spiller Bergstadens Old Stars (BOS) opp til dans på Bergstadens Hotel under årets martna.

ÅPNER DØRENE: Hotelldirektør Kenneth Ericson (t.v) og hotellsjef Christoffer Laugen ønsker både Bergstaden Old Stars og gjester velkommen til ekte martnastemning på Bergstadens Hotel. Foto: Inge Morten Smedås

Varig design www.varigdesign.no

HAR FLYTTET INN I BUTIKKEN!

s a n t Mar r e s i r p PÅ UTGÅENDE VARER

Palma Røros

NYHETER i Martnashallen

Tilbehør bålpanne

-25%

Bålpanne

60cm MARTNASPRIS

Espegard

1590,t l a w e D å p r e NYHET! s i r p s a n t r Ma 50 RØROSMARTNAN 21.–25. FEBRUAR 2017

Palma Røros


RØROSMARTNAN 2017 FOR VERDENS TØFFESTE KLIMA

UTENDØRS MASSASJEBAD fra kr 49.900,-

Telefon 90618168 mail jostein@jostein.no Haakon VII’s gate 27—7041 Trondheim

www.spabutikken.no

Gode t

i

lbud Besøk førerstoler til på Gram vår sta nd og p alle typer mas mer røvesit k t våre u iner. tstilling sseter.

Besøk vår stand på RørosMartnan -vi står utenfor varemessa

ET N Y HRosetta Sinistra nå med

røykuttak på venstre side. DS 44/1 førerstol med justerbar festebrakett Messepris 1790,- eks moms

Maximo Basic traktorsete Messepris 7800,- eks moms ryggforlenger er tilleggsutstyr

Actimo M førerstol for anleggsmaskiner etc. Messepris 8100,- eks moms Die Biomasseheizung

Pelletsovn Celina Nera

Vi fyre veil pris 14900,r utstid opp i våre en av vedfy Superpris 3990,rte m våre v edovn essehallen kjøkkenk o . er og kjøkk Gode mes mfyrer på sepris enkom er på fyrer.

ryggforlenger og armlener er tilleggsutstyr

Flisfyringsanlegg fra KWB Vi leverer nå komplette flisfyringsanlegg fra KWB i Østerike og kan skreddersy en løsningen som passer ditt behov. Besøk vår stand for mer informasjon.

Ole Chr. Bye AS, Bedriftsveien 5, 1890 Rakkestad, Telefon: 69 22 53 00 - www.bye.no RØROSMARTNAN 21.–25 FEBRUAR 2017 51


TYNS

& I MARTNASHALLEN P

Skovby er dansk håndverkskvalitet på sitt beste. Alle møbler er danskproduserte med nøye utvalgte materialer. Med unik funkjonalitet og mange valgmuligheter får du et møbel du blir fornøyd med.

MARTNAS-

KUPP!

t l a å p % -25 ! y b v o k S a fr

SKOVBY SM 106 EMH SPISEBORD

SPAR

240x95 H: 74 cm i hvitoljet eik heltre. Før kr 21999,- SPAR 5500,-

-32%

16499,-

PÅ SM 24 EMH SPISEBORD

SKOVBY SM 24 EMH SPISEBORD

SKOVBY SM 40 EMH SPISESTOL

46x61 H: 86 cm i hvitoljet eik heltre og hud Calvados 0513 (lys brun). Før kr 3360,- SPAR 840,-

16999,-

2520,-

inkl. 3 stk. ileggsplater 100x200/356 cm H 73 cm, i hvitoljet eik. Før kr 24999,- SPAR 8000.SM 2405 EMH 3 stk. ekstra ileggsplater 52x100cm Før kr 4329,- SPAR 650.- NÅ 3679,-

SKOVBY SM 64 EMH SPISESTOL

i hvitoljet eik og stoff Remix 133. Før kr 4069,- SPAR 1870.-

SPAR 2199,- -42%

PÅ SM 64 EMH SPISESTOL

EN REPRESENTANT FRA SKOVBY VIL VÆRE TILSTEDE PÅ VÅR STAND TIRSDAG OG ONSDAG. PALMA MODULSOFA – bygger du akkurat slik som du vil! Se hele serien fra Sits på Bohus.no

PALMA 1000 HJØRNESOFA 8

Oppsett 8. Stoff Suprice Light grey/eikeben. L-281 H-82 D-202 B-277 cm. Før kr 12999,-

9749,-SPAR 3250,

-2 fr

MARTNAS-

KUPP! PALMA 1000 HJØRNESOFA 16

Oppsett 16. Stoff Lauren 18714 grey/ben 03 metall. L-239 H-82 D-88 B-304 cm. Før kr 15998,-

1S1999, PAR 3999,-

a m l a P e l e h å p % 5 2 -

EN REPRESENTANT FRA SITS VIL VÆRE TILSTEDE PÅ VÅR STAND TIRSDAG OG ONSDAG.

TILBUDENE GJELDER BÅDE I MARTNASHALLEN OG I BUTIKKEN PÅ TYNSET 21. - 25. FEBRUAR. 52 RØROSMARTNAN 21.–25. FEBRUAR 2017

FORBEHOLD OM


N E L L A H I D N A T S R Å V BESØK OSS PÅ T E R JØ G G O N A N T R A M S UNDER RØRO

ET

! P P U K S A N T R A M

PÅ RØROS

16999,-

NÅ:

KNALL PRISER!

SPAR

-38%

, 6 6 5 0 1 R A P S estselger! JENSEN AMBASSADØR KONTINENTAL 150 x 200 CM.

B

Jensen Ambassadør har Jensens beste og mest fleksible fjærsystem Aloy 2.0 (12,5) med ekstra myk skuldersone. Jensen Ambassadør kan fås i myk, medium, fast og ekstra fast liggekomfort. Total garanti på 5 år og 25 år på ramme- og fjærbrudd. Gratis oppgradering til Latex SL3 overmadrass. I stoff 451.

Før kr 27565,-

26999,-

EN REPRESENTANT FRA JENSEN VIL VÆRE TILSTEDE PÅ VÅR STAND TORSDAG OG FREDAG. SENGEN DU HAR DRØMT OM!

t l a å p % 25 ! n e s n e J a r

-serien!

NÅ:

, 1 9 8 8 R A P S

JENSEN PRESTIGE KONTINENTAL 150 x 200 CM.

Jensen Prestige har Jensens beste og mest fleksible fjærsystem Aloy 2.0 (14 cm) med ekstra myk skuldersone. En generøs stopning pakker inn fjærene og sammen gir dette en svært god liggekomfort. Jensen Prestige kan fås i myk, medium, fast og ekstra fast liggekomfort. Jensen Prestige har en total garanti på 5 år og 25 år på ramme- og fjærbrudd. I stoff natur 400 m/SoftLine III overmadrass og standard ben eller sokkel u/gavl.

Før kr 35890,-

Exact fasthetsregulator:

Med Jensen Exact komfortjustering kan du justere sengen så den blir mykere eller fastere! Pristillegg for 2x Exact: før kr 10498,- NÅ kr 7873,-

FJELLREGIONENS ALLE ORDRE S U H E R A V L E B Ø M E T S R UNDER Ø ST MARTNAN: L E B Ø M D E PÅ 3000 KVM M OG INTERIØR I ALLE GRATIS PRISKLASSER. FRAKT! I FJELLREGIONEN

TRYKKFEIL.

BOHUS TYNSET. PARKVEIEN 12. 2500 TYNSET. TLF: 62 48 02 88.

ÅPENT: 10 - 18 (15) RØROSMARTNAN 21.–25 FEBRUAR 2017 53


Gatemartnan

– et mangfold av varer og gode opplevelser I nettalderens tid, hvor alle kan kjøpe seg bortimot alt med et par enkle museklikk blir det enda viktigere enn noen gang for oss å tilby noe utover det. I gatene på Rørosmartnan skal det være kvalitetsvarer, god kundeservice og en unik opplevelse, ellers taper vi mot internett!

At flere titalls tusen mennesker velger å dra innom Rørosmartnan i det 21-århundre er på langt nær noen selvfølge. Hvorfor er det slik? Ebay og Amazon leverer det meste hjertet kan begjære av varer fra hele verden, levert på døra under en uke etter du trykker bestill. Hvorfor velger da så mange å ta turen til et potensielt iskaldt Røros? Hvordan kan 25 minusgrader konkurrere med komforten å sitte hjemme å handle? Rørosmartnan er ikke bare et handelsmarked, det er en vinterfest, en opplevelse i seg selv. Og mye av denne opplevelsen kommer fra alle selgerne i gata, og vi mener at årets utstillere er de beste noen gang! Det er en enorm variasjon. Fra de tradisjonsrike lokalmatselgerne som selger kvalitet i verdensklasse til utstillere som kommer fra Italia, Belgia og England for å nevne noen.

54 RØROSMARTNAN 21.–25. FEBRUAR 2017

STOR BREDDE I VAREUTVALG

Det er i tillegg til de lokale utstillerne mange trofaste men også nye og spennende utstillere. Mange varekategorier er representert: Håndverk, skinn, smykker, verktøy, mat, samiske produkter, bakervarer, snacks og søtsaker, brukthandel, klær og tekstil, helseprodukter, hus, hytte og gaveartikler. 2017 vil være året hvor food-trucks inntar Rørosmartnan, dette er en trend som har pågått i de store byene en tid allerede, og det blir veldig spennende å se hvordan dette slår ut. Blant annet kommer det en selger fra Nederland med to forskjellige food-trucks. Tynnkakebakeren kommer til å lansere sin nye Rørostynnkake på Rørosmartnan og fjorårets beste stand-vinner, Staasbygg er selvfølgelig tilbake med sine flotte stoler.

RØROS ET UTSTILLINGSVINDU TIL VERDEN

Me sine mange besøkende er det liten tvil om at Rørosmartnan er en sjeldent stor sjanse til å vise fram seg selv og sine varer. Og vi tror at Rørosmat og deres suksess sammen med et levende og unikt handelssentrum er noe av grunnen til at Rørosmartnan klarer å konkurrere med skiftende handelsmønstre i en digital tidsalder. De lokale utstillerne vil stå i fokus også i år, og det er ikke bare fordi vi ønsker å være med og løfte frem lokalt næringsliv, men man ser jo at de lokale produktene som leveres representerer en spydspiss av kvalitet innenfor flere kategorier. Alt i alt ligger alt til rette for en flott og variert handelsmartna.


ELSK (Haugtussa Håkon Bleken)

AUKSJONARIUS: Ola Rye

Kunstauksjon

under martna

RørosBanken ønsker velkommen til Rørosmartnan

Har du lenge hatt lyst til å bli eier av et kunstverk? Galleriet i Kjerkgata inviterer deg til å få en unik sjanse til virkelig å skaffe deg noen gode kunstverk til hjemmet, på hytta, eller en gave til en spesiell anledning. Røros Kunstformidling arrangerer kunstauksjon i Kjerkgata 25 onsdag 22. februar og fredag 24. februar fra kl. 13.00 begge dager. Auksjonen ledes av Galleriet auksjonerer bort opp imot 40 kunstverk, og her kan du virkelig finne mange godbiter. Noen av høydepunktene på auksjonen er bla. et grafisk blad av Håkon Bleken med tittel Elsk, (Haugtussa) men vi kan også nevne navn som Jens Johannessen, Elling Reitan, Thorstein Rittun, Ove Stokstad, Kjell Thorjussen, Ola Steen, Eva Langaas, Barbro Tiller og en rekke andre gode kunstnere. Fra kl 12.00 begge dager har du anledning til å komme og se og bli kjent med kunstverkene som skal auksjoneres bort.

Som hovedsponsor ønsker vi alle glade martnasgjester, forbønder og andre hesteinteresserte, danseglade innbyggere og gjester, utstillere og alle rørosinger hjertelig velkommen til årets Rørosmartnan. Kom innom oss i Verket eller på Nilsenhjørnet for kaffe og en prat.

Galleriet er åpent hver dag i Martnan fra kl 11 .00 og her vises også separatutstilling med malerier, akvareller og litografier av Elling Reitan.

Forbud mot ferdsel med hest

Med hjemmel i politiloven § 7, 1. ledd nr. 2, jfr. § 11, 4. ledd, innføres det forbud mot all form for ferdsel med hest under årets Rørosmartna. Forbudet gjelder på offentlig sted, veier, gater, fortau og gangveier i Røros sentrum med tilstøtende boligfelt i tidsrommet mandag 20.02. kl. 16.00, til søndag 26.02. kl. 08.00. Unntatt fra forbudet er organiserte arrangementer med hest i regi av Visit Røros, ervervmessig kjøring med hest med spesiell tillatelse fra Visit Røros, og hesteeiere som leier hest til og fra fast stallplass i tidsrommet forbudet gjelder, jfr. politiets vilkårsdokument for Rørosmartnan 2017.

Røros 31.01.2017 Lensmannen i Røros

RørosBanken er en selvstendig sparebank som ble etablert i 1842. Vi ønsker å være en aktiv bidragsyter til utvikling i Rørosregionen. Det gjør vi ved å støtte næringslivet gjennom midler fra bankens næringsfond og ved å ha en næringsavdeling i banken med høykompetanse og god lokalkunnskap. I tillegg bruker banken hvert år betydelige midler til å støtte de mange kultur- og idrettsarrangement som forgår i Bergstaden. Av andre årlige arrangement hvor banken er stor bidragsyter, kan nevnes Femundløpet, Vinterfestspill, Elden m.m. Det er stor aktivitet i de mange lag og foreninger som finnes i regionen, og de mottar støtte gjennom sponsoravtaler og annen støtte fra banken.

Adr. Kjerkgata 25 Røros roroskunstformidling @gmail.com www.facebook.com/ kunstformidling/

form til fjells

Politiet har av sikkerhetsmessige grunner fastsatt et øvre tak på 15 hesteekvipasjer til ervervsmessig kjøring.

Ønsker du et besøk i galleriet utenom faste åpningstider ta kontakt med: Rolf Ericson 91515153 eller Edel Kristine Aspaas 91830289

I tillegg deler vi årlig ut midler fra bankens overskudd til mange gode formål som kommer alle innbyggerne og de tilreisende tilgode.

www.rorosbanken.no

RØROSMARTNAN 21.–25 FEBRUAR 2017 55


MØT OSS PÅ VÅR STAND UNDER RØROSMARTNAN DU FINNER OSS I MARTNASHALLEN VERKET

HENRIK MOEN Hytteselger

STORSTUGGU

Tlf: 902 73 792 e-post: henrik.moen@boligpartner.no

GUNNAR BRÅTEN Daglig leder

SAGATUN

Steia 14, 2560 Alvdal Tlf: 62 48 75 40 | bf-bygg.no

56 RØROSMARTNAN 21.–25. FEBRUAR 2017

Tlf: 957 48 999 e-post: gunnar@bf-bygg.no

Februar_2796_rorosmartnan  
Februar_2796_rorosmartnan