Rørosmartnan 2020

Page 1

18.– 22. FEBRUAR 2020

NO 167

ÅPNINGSSEREMONI

er Parkeringsplass

Tirsdag kl. 12.00

Foto: Svein Eggan.

• Øra d e e w T s ro ø R • • Mar tnashallen

250 300 UTSTILLERE

KULTURARRANGEMENT

Martnashandel Martnashallen Verket Røros: Idé – opplevelse – aktivitet

Tirsdag 12–18 (kaféen fra 11) Onsdag–fredag 10–18 • Lørdag 10–17

Foto: Finn Nilsen

Foto: Svein Eggan

ANNONSEBILAG TIL ARBEIDETS RETT ONSDAG 12. FEBRUAR Rørosmartnans medspiller

Sentrumsgatene: Tirsdag 12–17 • Onsdag–lørdag 10–17 GRATIS SHUTTLEBUSS mellom sentrum og hallen hver dag 11–17

Foto: Svein Eggan

WWW.ROROSMARTNAN.NO

Foto: Øyeblikket Foto


Åpningsseremoni tirsdag 18. februar kl. 12.00: Hyttklokka slår Røros-sangen

Aina Sandnes Røste og Dag Harald Bakken på vokal, Martin Løvø på fele, Erik Roll på gitar og Jo Ryen på tangenter.

Velkommen

Velkommen til handel, kultur og folkefest for 167. gang!

ved ordfører Isak Veierud Busch.

Offisiell åpningstale

ved næringsminister Iselin Nybø.

Folkedans med Røros Folkedanslag «Lin og lengsel»

Tablå om linets betydning som handelsvare i gamle dager, og om livets lengsler når alt gikk litt langsommere enn idag - med hesten som transportør. Med Kirsti Sæter, Astrid Tronsmoen, Liv Bye. Tekst: Jostein Løkken.

Dalakopa

med musikalsk innslag.

Inntog av et åttitalls hestefølger anført av forbønder og lasskjørere. Som i gamle dager har de reist i dagesvis med hest og slede for å komme fram til Rørosmartnan der handelsvarene på lasset skal omsettes. Presentasjon v/Svein Arild Johnsgård og Lars Bjørk. Regi: Rulle Smit Lyd: Experience Lyd

Seremonien finner sted utendørs på Malmplassen ved Rørosmuseet og har en varighet på ca 45 minutter. Selv om sola ofte skinner på åpningsdagen, husk varme klær og sko!

2 RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020

Rørosmartnan er en stor handels – og kulturarena som ivaretar tradisjoner og gir rom for moderne uttrykk: En sammensmelting av historie og samtid der unge og gamle møtes. Fem dager til ende byr vi på et variert og tettpakket program der hele sentrum tas i bruk! Alle som bor her har et forhold til arrangementet, det er en egen tidsregning før og etter martnan. Rørosmartnan er faktisk en del av identiteten vår og et gedigent felles løft der alle er vertskap på hvert sitt vis! Rørosmartnan er en uke der vi tar oss tid til å leve, gammel som ung: Tid til å være sammen. Tid til å danse. Tid til å more oss. Tid til å prate. Tid til å le. Den beste opplevelsen får du sammen med andre, husk bare å SE på dem du er sammen med istedenfor ned i mobilen!

en møteplass for ide, opplevelse og aktivitet. Vårt nye konsept «Sofapraten» tar opp mange aktuelle temaer. Opp mot 100 utstillere byr på alt fra smykker til traktorer, og du får også muligheten til å se elektrisk passasjerfly – fremtidens luftfart!

Rørosmartnan er en fantastisk arena for den immaterielle kulturarven: Den du må føle, oppleve og ta del i selv. Handelsboder i sentrum, nostalgiske gårdsrom, musikk og dans i Sangerhuset og på serveringssteder setter stemningen midt i verdensarven Røros Bergstad.

Rørosmartnan er noe alle bør oppleve en gang i livet – eller aller helst – en gang i året! God martna!

For inspirasjon og innovative opplevelser anbefaler jeg sterkt å besøke Martnashallen Verket Røros –

Lillian Sandnes martnasgeneral

Kultur har både røtter og føtter, en sammensmelting av historie, nåtid og framtid er livsnerven i martnan. Ta en titt i det mangfoldige programmet med over 300 arrangement, og planlegg din opplevelse som blir dine minner!


Offisiell åpning av næringsminister Iselin Nybø Når hyttklokka slår på slaget tolv, stilner de mange tusen fremmøtte på Malmplassen. Da er det høytidsstund. Åpningen av den 167. Rørosmartnan følger et tradisjonelt program, og alle som venter på den flotte Rørossangen, den svingende Rørospolsen, de dampende hestene og stolte ordføreren, får ønskene sine oppfylt. TEKST: MARIT SKANCKE LANGEN

Åpningsseremonien er et stolt øyeblikk, og det finnes knapt noe annet øyeblikk som samler både historie, kultur, næring, tradisjoner og familiebånd på en bedre måte. Det er også en tradisjon at det er Rulle Smit som har regien for denne gylne timen fra tolv til ett den nest siste tirsdagen i februar. HYTTKLOKKA OG RØROSSANGEN SPRER STOLTHET OG TILHØRIGHET. Etter at klangen fra hyttklokkas siste slag kimer ut, venter et par stille sekunder på at Røros-sangens åpningsstrofe «Fjellet lå i tider lange, tyst og øde natt og dag…» bryter stillheten ved Aina Sandnes Røste og Dag Harald Bakkens klare stemmer. Denne vakre sangen ble kåret til Norges vakreste bysang i 2004, og er egnet til å få nakkehårene til å reise seg mens kuldegradene kjennes litt ekstra idet man hører om vår «vakre vinterstad som ble født av hammerslag i skjulte kobbergange». I 12 år har Hans Vintervold stolt ønsket velkommen til Rørosmartnan. I år er det en ny ordfører på plass, og vi gleder oss til at Isak V. Busch overtar tradisjonen ikledd sin nysydde Rørosdrakt. Til å foreta den offisielle åpningen av den 167. Rørosmartnan, kommer den nyutnevnte næringsministeren Iselin Nybø. EN STERK TRADISJONSBÆRER Rørosdrakt og rørospols hører sammen. På martnasåpninga er det kamp om å få være med Røros Folkedanslag å danse. Her svinger spreke polsdansere fra 15 til langt over 80 år seg i den tradisjonsrike pardansen som er helt særegen for distriktet. Mange hundre dansere kommer hver martna ens ærend for å danse til de lokale spellmannslagene på middagsdansen i Sangerhuset. LIN OG LENGSEL FRA SVERIGE Tema for årets tablå, er lin og lengsel. Lin var et svært ettertraktet og sterkt stoff av bra kvalitet i forhold til bomull, og ble hovedsakelig produsert i Hälsingland.

Martnasgeneral Lillian Sandnes og regissør for åpningsseremonien Rulle Smith

Det kom til Røros med svenskene og i dag er det Foreningen Forbonden Kløvsjø som tar vare på tradisjonen og har med seg lin i lassene sine. Dette er også et tema for forbondemessen i Røros kirke onsdag kveld. Som tidligere, er det Jostein Løkken som har skrevet manus til tablået. Vi blir kjent med linets kvaliteter og muligheter gjennom de tre kvinnene Kirsti Sæter, Astrid Tronsmoen og Liv Bye. De fremfører det lille dramastykket med elementer av både humor og snert, alvor, historie og lengsel. Ole Peder Svendsen har sørget for scenedekoren i form av sleder. DALAKOPA UNDERHOLDER Årets musikalske innslag er det folkemusikkgiganten Dalakopa som står for. I fjor feiret gruppa, med det lett gjenkjennbare lydbildet, 35 år med musikk og dans, og under årets martna kan dere glede dere over å høre de solide musikerne i både åpningsprogrammet, på Kaffestuggu og i den tradisjonelle martnaskonserten i Røros kirke senere i uka. FORBONDEREISENS STORE FINALE I skyggen av Slagghaugene bak Smelthytta står nær 90 prustende hester og deres følge i påvente av å innta Malmplassen på deres siste etappe av årets lasskjører – eller forbondereise. Dyktige Svein Arild Johnsgård og Lars Bjørk presenterer hestefølget med liv og latter, skjemt og alvor også i år. Lasskjørerlagene og forbøndene er historiens langtransportsjåfører og uten dem hadde det aldri blitt noen Rørosmartna. Det er også vanskelig å tenke seg en Rørosmartna uten hestene i dag, for det er ikke til å komme unna at en stor del av de som kommer på åpningen, hovedsakelig ønsker å bivåne det mektig hesteskuet.

Næringsminister Iselin Nybø. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020 3


parkering HVOR PARKERE Det er tre store parkeringsområder som opparbeides og tas i bruk på Rørosmartnan: Martnashallen Verket Røros, Øra Stadion og ved Røros Tweed. Følg den gode skiltinga til parkeringsplassene så unngår du å bruke lang tid i trafikken! Det skal være god nok kapasitet slik at du skal være trygg på at du får parkert bilen og nyte martnasdagen til fulle! HANDICAP-PLASSER Ved Martnashallen Verket Røros er det reservert noen handicap-plasser så nær inngangen som mulig. Du finner også noen på den ordinære parkeringen mellom fylkesveien og jernbanelinja i sentrum. Videre er det holdt av plasser i Hans Aasens gate ved Domus Kjøpesenter. GRATIS SHUTTLEBUSS Det kjøres gratis shuttlebuss mellom Martnashallen Verket Røros og Nilsenhjørnet hver dag i tidsrommet 11-17. Det er derfor ingen grunn til å unngå parkeringsplassene her, og det er en gylden mulighet til også å få med seg alt som foregår både i og utenfor hallen i martnasuka.

RørosBanken ønsker velkommen til Rørosmartnan Som hovedsponsor ønsker vi alle glade martnasgjester, forbønder og andre hesteinteresserte, danseglade innbyggere og gjester, utstillere og alle rørosinger hjertelig velkommen til årets Rørosmartnan. Kom innom oss i Verket eller på Nilsenhjørnet for kaffe og en prat. RørosBanken ble etablert i 1842 og ønsker å være en aktiv bidragsyter til utvikling i Rørosregionen. Banken støtter næringslivet gjennom midler fra bankens næringsfond og ved å ha en næringsavdeling med høy kompetanse og god lokalkunnskap. I tillegg går betydelige midler til de mange kultur- og idrettsarrangementene i Bergstaden.

Nyhet! En andel midler går gjennom lokalverdi.no Lokalverdi.no er en enkel og sikker ordning som gjør det enklere enn noen gang å samle inn penger til nye ideer og prosjekter i lokalmiljøet. Er du gründer eller del av et lag/ forening med et nytt prosjekt som trenger finansiering? Sammen fremmer vi gode gjerninger, dugnadsånd og lokal patriotisme.

www.rorosbanken.no

4 RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020

BUSSPARKERING VED STORSTUGGU Alle turbusser blir henvist til opparbeidet område ved Storstuggu. Her er det godt om plass til flere titalls busser.

PARKERINGSVAKTER PÅ DUGNAD Rørosmartnan engasjerer lag og foreninger i jobben som både trafikkog parkeringsvakter, så når du betaler parkeringsbilletten skal du vite at du samtidig støtter klubbkassa til de som er engasjert. Dette gir gode inntekter som igjen opprettholder et levende lokalsamfunn i hele regionen. TRAFIKKREGULERING FRA SØNDAG TIL SØNDAG For å være klare til å ta imot utstillerne mandag morgen, blir sentrumsgatene stengt for biltrafikk søndag 16. februar. Denne dagen er det mange i arbeid med oppmåling, utlegg av strøm og ikke minst montering av tre-boder. Det er særdeles viktig at den godkjente trafikkreguleringen blir respektert. Man har dessverre opplevd det motsatte, og farlige situasjoner har oppstått. Hele mandag får utstillerne slippe til og forberede sine salgsutstillinger, så da blir det hektisk monteringsvirksomhet i hele sentrum. Det er gågater i sentrum hele uka, og varetransport kan foregå før kl 10 og etter kl 17. Søndag 23. februar går med til nedrigg og opprydding etter den 167. Rørosmartnan i historien, og mandag 24. februar er trafikkbilde tilbake til «normalen».


g

n

ie

ta

ga

ns

MA PL LM AS SE N

an m

rg

Be

ie n

ve

ei

e

ie

n

12 HAGAN

ta

ga

ns

an

7 Avgiftsparkering på merkede P-plasser HAGAKOIA26 13 - 16. 0 0 Martnasbuffet tirsdag, fredag og lørdag: Tapas og Martnasområder småretter med reinsdyrkjøtt og nogo attåt. For bordbestilling: koie@rorosrein.no

ei

no

ve

ie

Buss 10 Sangerhuset Tog 11 Storstuggu Taxi 12 Hagakoia POLITI Lensmannskontor 17 Doktortjønna ANDRE Toalettvogn og WC 35 Smelthytta Malmplassen 10 Sangerhuset Storstuggu 11 sti/gangvei jernbane 12 Hagakoia lege/sykehus 17 Buss Doktortjønna 35 Tog Smelthytta og Malmplassen Taxi

ls v

ei

e

sti/gangvei buffeer. til bugnende Lensmannskontor jernbane POLITI

Rørosmartnan på Frelsesarmeen

Martnasområder SOLHEIM PENSJONAT 12 - 22 Varmende supper/gryteretter, hjemmebakte rundstykker, kaker For bordbestilling: Telefon 955 23 706 eller www.solheimpensjonat.no

MANDAG TIL LØRDAG ÅPENT FRA 11.00-16.30

Kjekt å vite:

en

ps

Da

sti/gangvei jernbane

ANDRElege/sykehus

Avgiftsparkering på merkede P-plasser RØROSMUSEET SMELTHYTTA 10- 17 Kaffe, brus og kaker

- Kafé, kjinnbytte, stortombola og lotteri. DOMUSKAFEEN 19 Riktåutvalg avseg» kaffebrød og påsmurt. - «Et8-sted varme Ala carte og middagsbuffet til kl 18 (17 lørdag). Grill - Sangstund hver dag kl. 13.00 12 - 18. 30 Middag

Sangerhuset Storstuggu12D al s ve HagakoiaHAGAN ie n Doktortjønna Smelthytta og Malmplassen

Mange kulturarrangement er gratis. Billettpris bak programposter der det er KAFFEKRÅA PÅ Allsangsstund ELDRESENTERET Lørdag kl. 15.00: inngangsbillett. T i rs da g - fre da g 13- 17. 30 , l ø rda g 12. 30 -16 ogfleste trekning stortombola. Buffetbilletter medav kalde og varme retter. men Sodd, noen rømmegrøt, De selges i døra, dessert og kaffe se www.rorosmartnan.no har forhåndssalg, Velkommen innom! Med forbehold om trykkfeil. FINBORUDGÅRDEN 10- 17 Nystekte sveler, kjøttkake på pinne.

Nykoktkr bålkaffe Parkering 100 pr dag Betales med VIPPS (72480) eller kontant RASMUSGÅRDEN Gratis sentrum – T i rshuttlebuss 12 - 17, o ns- l ør tur 10- 1retur 7 martnashallen/p-plass hver dag kl 11-17Kaffebål Svenske «kolbullar» med tyttebærsyltetøy.

Taxi KAFFESTUGGU Lensmannskontor 10-18 Gjærbakst, kaker og smørbrød WC Toalettvogn 12-18 Middag og småretter 18- Grill og baguetter

SKJERDINGSTADGÅRDEN Inngang Martnashallen Verket Røros: T i r 12 - 17, o ns- l ør 10- 17 Dagsbillett: Voksen kr 80, barn av kr spekesild, 30 Fleskepannekaker, smaksprøver Ukesbillett: Voksen kr 120, barn kr 50 bålkokt kaffe Barn under 16 år gratis i følge med voksen LANGKNUTGÅRDEN Kort/kontant/Vipps (507460) 10- 17 Pølser, burgere, spekepølser og hjemmebakst.

ERZSCHEIDERGÅRDEN 18-21 To retters middag – alle dager Bestill gjerne bord tlf 72 41 11 94, resepsjon@erzscheidergaarden.no

Inngang Smelthytta: SUNDRØNNINGSGÅRDEN Voksen kr 120. Student/honnør kr 100 T i r 12 - 17, o ns- f re 10- 17, l ø r 10- 14 Barn Kaffe under 16 år kr 50 – i følge med voksen gratis og vaffel, kjøttkake på gaffel «kål» (suppe)

WC Toalettvogn lege/sykehus Buss Tog POLITI

MA PL LM AS SE N

ta

ga

ns

an

21

VAULDALSLAVVOEN I TUFTA, RØROS10SENTRUM 15 6 WC drikker alle WC Martnasområder 22og kalde 12 - 17 Middagsretter, varme 7 dager20 26 19 116 8 - 23 Middagsretter, varme og kalde drikker onsdag, 18 torsdag og fredag i fbm underholdning, se program Bordreservasjon mulig for middagsgjester, 23 WCtlf 72 41 31 00 eller post@vauldalenfjellhotell.no WC WC

m

ve

gu

ls v

h

Kaffebål

BERGMANNSBORDET

Bakgårdsgilde torsdag og fredag ettermiddag (mer Kom og prøv stasjonens Thomas info Tivoli: følger) BERGSTADENS HOTEL RØROSMARTNANS BESTE LUNSJBORD! reinsdyrburger ogmed magiske Bergmannsbord tradisjonsrike retter laget Enkeltbillett kr 49 KURANTGÅRDEN etter gamle oppskrifter basert på lokale råvarer milkshake 6/10 billetter kr 260/430 10- 16 ( 15 l ørd ag ) Bål, svartkjel og matsalg Bordsetting: T i r sd ag k l 13 o g kl 15 , FYLT AV TRADISJONSRIKE RETTER on sd ag - l ørd ag kl 12 .3 0 o g kl 14. 30 APOTEKERGÅRDEN Toalettvogner plassert i sentrum, se kart Bord kan forhåndsbestilles på lf 72 40 60 OG 80 STORT UTVALG AV LOKALMAT! T i r 12 - 17, o ns- l ør 10- 17 PEDER HIORT MATHUS OG SKANCKEBUA Egen martnasmeny

Kaffe, vafler, navagrøt og burgere

M i l jø :

•TIRSDAG Kl. 13.00 &satt kl.ut15.00 Søppeldunker i sentrum– bruk dem!

Pantedunker satt ut på Nilsenhjørnet og Martnas•ONSDAG-FREDAG Kl. 12.30 & kl. 14.30 hallen Lege: 72 41 94 80/116117 kveld Politi: 479 79 724/02800 kveld

10

Martnaskontor: Røros Turistkontor kl. 9-18 Martnashallen kl. 10-18 Tlf 72 41 00 00, post@rorosinfo.com www.rorosmartnan.no #rørosmartnan

S oftis

Velkommen igjen til Rørosmartnan

Uten strøssel

10

Innendør s arena for st P KVITSAND o35 pplevelsBobiler! 500 mANDTJØNNA fra sentrumsgate camp Gratis shu ttlebuss t/r s Utstillere – stor k afé – Parn foredrag – ti voli – b

m

WC

rg

en sk e n n vei en nh us ve ie n

Sv

Kv

ga Da

t ug

kjø

ha

U l vs

Kø l

n

er

n

er

Martnasha

1

16.-20. februar 2021 AFTENSBORD:

Tilr ettelagt for småbar Egen «amme-sone» me NDTJØNNA med stellebord og bleie Lekeområde i forbindel P Rebusløype med miljøt Bobilmed FIAS

camp

Industriklyngen NM PCC Bobil-indust • Møt innovative

• Underhocamp ldning og ak

• Et mangfold av utstil

P

PROGRAM:

TIRSDAG 12 Direkteoverføring Scena i k aféen. D 16 Kildesortere mer, Sofakrok en i uts

ONSDAG 11-12.30 Kompetansefo Innovasjon Norge Sofapraten «Du s 12 Nils Kåre Nesvold ordførere Sofakro 13-15 Konkurranse for a 13.30 Sofapraten: Gree for fremtidens luf Laagaard, Gudbra ofakrokFERDAS en i uts So 14 Elever fra 1 Røros Kuk Scena i k aféenSu 2 15 Kildesortere mer, 3 Fin Sofakrok en i uts 4 Ap 16 Røros Janitsjaror 16.30 Sofaprate5n: ÅLan lev Skj 6 Inno Aud Kvalvik, 7 Røro Ras Destinasjon

TORSDAG FERDAS 11 og 11.30 Hijven Kura 1 Hov! Sofakrok2en iSun uts 12 Fortelling3 og Finb sang LekeområdeApo i ka 4 13 Polkagrisan holde FERDA Lang 5 for a 13-15 Konkurranse Ku 1 Skje 14 Fortelling6 og sang Lekeomr7å2 deRasm i Su ka Fin n: Frem 16.30 Sofaprate3 Ap utfordringer. 4 Med Sofakrok e5n i uLa ts

Ma

6 Skj FREDAG 7 med Ras Her føl 12 UKM Røros 13 Spellmenn fra No Bord k 13-15 Konkurranse for a Sofapraten: En p 14 Guri Jortveit inter SofakroMARTN k en i uts 15 Tynsettoradern`-5

T i r s 11Kafé m LØRDAG 11-13 Prøv deg 12i klatrev - 17 M Lekeområde i k a Kaffekr

•Tirsdag - Lørdag kl. 19.00 - 21.00

Kaffe

FOR BORDBESTILLING: TLF:72 40 60 80 / POST@BERGSTADEN.NO Tilbudsperiode 18-23.februar

R Ø RO S S TA S J O N

R

Sofapraten • Dagsaktuelle tema P for

Foto: Øyeblikket Foto/Tore Bjerkestrand, Arbeidets Rett Layout: NiLa Grafiske AS.

ns

an

2

ie

ie

t Ys

ve

B e or e or Stir g nmtz Lo e ge a ssiu Sti ntz Lo rsvn sg ge ssiu eine t r sv s sng eie Kgøtl k at n j ø ra a

a at

33

3

rg

or e Sti ntz Lo

rg

m

a

at

kg

Be

er Kj

kg

ve

er

ga

Kj

ha

gu

Øv

lsv

a

WC

4

Be

a

m

at

rg

kg Kj

er

Han s

a

Aas eng at

n

Han s

ie er

Han s Aa Ør sengat a a

ve

n

t Ys

a

ga

ie

v

e

g

12 HAGAN32

t ug

ls g a te

Ør

ha

ve

U l vs

ien ve ga

en

Ør

er

gu

Øv

ANDRE

10 11 12 n17 35

h

a rh

Da ar

Foto: Øyeblikket Foto/Tore Bjerkestrand, Arbeidets Rett Layout: NiLa Grafiske AS.

t Ys

t ug

en

ei

ie

n

30 Sk

martna tilbud!s-

RØROS HOTELL A ll e d a g e r : 11- 22 .3 0 Enkle retter og pizza i Lobbybaren 17- 22 . 30 Ala carte meny i Brasseriet 18. 30 -2 1 Aftensbord med kjøtt, fisk, varme og kalde retter samt dessertbord – bordbestilling tlf 72 40 80 00

sc h

n e ie

ve

VERTSHUSET RØROS 12- 22 Egen martnasmeny alle dager

ei

lsv no

n

DOKTORTJØNNA 11- 16 Barnevennlig kafé alle dager

Ha

Da ps

ei e

MARTNASHALLEN T i r s 11- 18 . On s- f re 10 - 18 , l ø r 10- 17: Kafé med oppsmurt, pjalt og lemse, pølse og burger 12- 17 Middagsbuffet basert på lokale råvarer levert av Kaffekråa

Martnasområder

N

Pr ø

Mat og serveringsteder Rørosmartnan Avgiftsparkering på merkede P-plasser

U AL

ar

i

IEN

ie n ve sc h I E N ø E r P V

Sk

ve

U l vs

ien ve ls g a te ga

ie

F

ien ve ga

ve

n

25

Ha

no

ei e

er s

ls g a te

Ha

ps

ø ll

LU

l sv

rM

lsv

ar

Da

Ø ya v

Kurantgården h mp Sta Sundrønningsgården ØYA Finborudgården Apotekergården LangKnutgården Skjerdingstadgården Rasmusgården

FA

er

32

E NBAKKAN EaI NV

Ole Gu ld

n lan gjel ber u r P

34 13 Menighetshuset 25 Solheim Pensjonat og Kafé 14 Eldresenteret/ 26 Bergstadens Hotel 14 Kaffekråa 27 Erzscheidergården N 15 Vauldalslavvoen 29 Frøyas E I E Hus kmL O V Camping 16 Bakeriet på Røros n s v e i Tynset 30 52 Røros OS Tolga 31 km ar l Ols e C 18 Domuskaféen30 31km Røros Hotell Os 12 19 Kaffestuggu 32 Unicare Røros 20 Trygstads Kaffehus 33 Vertshuset Røros FERDASGÅRDER 21 Skanckebua 34 Rørosvidda Hotell Lysstråle Kafe 22 Menighetshuset TynsetSolheim 52 km Pensjonat og Kafé 13 25 1 Kurantgården Tolga 31 km Amore Ristorante 23 Eldresenteret/ Bergstadens Hotel 14 26 2 Sundrønningsgården 30 Os 12 km 24 Trygstads Bakeri 14 Kaffekråa 27 Erzscheidergården 3 Finborudgården 15 Frøyas Hus Vauldalslavvoen 29 4 Apotekergården 16 Bakeriet på Røros FERDASGÅRDER 30 Røros Camping LangKnutgården 5 18 Domuskaféen Hotell 3125 Røros Skjerdingstadgården 6 1 Kurantgården Solheim Pensjonat og Kafé 13 Menighetshuset 19 Røros Hotel 3226 Unicare 7 2 Rasmusgården Bergstadens 14 Kaffestuggu Sundrønningsgården Eldresenteret/ 2014 Trygstads Kaffehus Røros 3327 Vertshuset Erzscheidergården Kaffekråa 3 Finborudgården 2115 Skanckebua 3429 Idrettsparken Frøyas Hus Hotell Vauldalslavvoen 4 Apotekergården Kafe 2216 Lysstråle Røros Camping Bakeriet på Røros 30 5 LangKnutgården Ristorante 2318 Amore Domuskaféen 31 Røros Hotell 6 Skjerdingstadgården 2419 Trygstads Bakeri Kaffestuggu Unicare 32finner 7 følger Rasmusgården Her en oversikt over serveringstilbudene. Du altRøros fra enkle retter 20 Trygstads Kaffehus 33 Vertshuset Røros Skanckebua Bord kan forhåndsbestilles der det er oppgitt. 21 34 Idrettsparken Hotell 22 Lysstråle Kafe 23 Amore Ristorante 24 Trygstads Bakeri

1 2 3 4 5 6 7

llan

Sk

n

VE

gje ber

ei e

LO

25

30

Pru

Øv

ie n ve ch sSLEGGHAUGAN

Da

30

32

BAKKAN

a

Pr ø

l sv

OS

a

Da

Øra stadion

C a r l O ls en s v ei

ien

n

n en

30

uv

ae

ei e

ag

Ø ya v

llih

phu s

Tynset 52 km Tolga 31 km Os 12 km

ve

Pe

So

S ta m

34

als eie D

n

te

LU

Ole Gu ld

et

WC

ve i L

NV

18

23

EN SLEGGHAUGAN EI

FA

25

L Fin n WC veta

r ME I E N V L O ø ll e rs OS

a

lan gjel ber Pru

WC

Ra

Pe

te

Øra stadion

ve i e n

et

uv

EI

WC

C a r l O ls en s v ei

lav

SV

r H io r tg

27

Ra

Pe

ET

Pe d e

n

29

KVITSAND

35

7 LYSSTRÅLE 26 KAFÉ I BERGMANNSGATA 21 T i rs dWC a g, on sd ag o g f red ag kl 1013 - 210 0 , t o r s da g 2 29 kl 10- 23 , l15 ø rda g k6l 10- 18: WC 22 Påsmurt og rotgrønn-3 20 og hjemmebakst, gulasj 4 5 19 33 Utendørs tilbys nystekte saksuppe. Dagens varmretter. 1 16 sveler, gløgg, indisk vegetargryte, reinsburgere Avgiftsparkering på merkede P-plasser

T

H

BAKKAN MÆLAN

a

HAUGAN

l-O

Fin n WC veta Farga rveta

r M Fargarveta ø ll er Fins v ei n WC veta WC

Domus Røros Øra stadion

Ole Gu ld

el

EI

r H io r tg a ta nr i kG r øn n s WC ve i

34 a t a

Breda ls veii e n e hu sv ta m p Tweed SRøros

a v e ie n

HY

MÆLAN SLEGGHAUGAN

en

ts

Sp

SV He

l 27 O

e mm

13

Mat og servering: 5

WC

NDTJØNNA

Be

a

EI RG

14

te

n -K l e

WC

L

ei HAUGAN av

a

ie

SV Pe d e

n

To llef

ØYA

ei usv

nÅSGJERDET s ve i WC Domus Røros

Røros Tweed

e usv

FERDASGÅRDER

BE

Breda ls vei

r øn

ei e

ae

ll So ien

aen

ve i e n

kG

Ø ya v

ag

g ih a

nr i

et

Be

ET LK

NA

en

ÅSTJØNNA

ET

FA

ØN

ve i

Aas eng at

RG

N

R TJ

llih

mo

To llef

hus ta m p

He

14

RG

HA

K TO

So Sta

BE

JO

DO

n n e ie ov ien r m sve S t op h u m aen Sta ag l l ih S o ØYA

h mp

LK

NA

ae

TIVOLI

r Sto

FA

ØN

ag

S

WC

Ol - Ka nel save ien Ol - Ka nel save ien

BE

N

R TJ

Røros Tweed

llih Martnashallen

ata

n

Ol -K l emm ets

WC

Breda ls vei

So

P

r H io r tg

11 ÅSGJERDET P

HA

K TO

17

ei

Røros vgs.

31

JO

ov rm Sto .M Martnashallen en ull e r s l ih ag a l TIVOLI So v

Pe d e

ie

e uv l a v Ral l - O e Sp

LK

NA DO

To llef

tve

v tsa ie me t ve nek em l k t -K K o n s l O

rv e

FA

ØN

i

n e ie

B.M

n nK o n s t k n e k s ve i Domus Røros ÅSTJØNNA

31

19

16

18

n eie

Sk ansveien

N

R TJ

ve

O l - K l e m m e t s Farga rveta a v e ie n

P

Grø

22

23

27

er bo r

HA

K TO

Bobilcamp

P P

ers

St or

10

15 6 WC RØROSMARTNAN 20

H

MÆLAN

ie

21

WC

31

eie

JO DO

EI

Røros vgs.

31 H e nr i 11 14 k

s K oonl d nh -Ren

lav

ien

SV

ull

l-O

ve

ET

Bobilcamp

30

17

el

kt

RG

31

TIVOLI

.M

Ol - Ka nel save ien

ne

ÅSGJERDET

Martnashallen NDTJØNNA

n

Sp

tk

BE

30

ie

e t HAUGAN e ie k t vk n

Fl a n d

ns

LK

K o n stk n

ve ek t

n ve

n

ien

EI

A NF

SV

HA

ET

JO

RG

ÅSTJØNNA

a v e ie n

ie

ve Ko

BE

P

P

Ol -K l emm ets

P

11

n

31

17

.M P KVITSANDA .M ull ers Bobilve ANDTJØNNA i Røros vgs. camp

B.M

31

veie

n en eie ei tv tsav old me h n - R e K l em St or Ol

ve

kt

I LK

B

35

Vola

n

ra r

ne

VE A NF

30

ie

an ns g a gersv ssiusg eie t ga ta n ta kjø ra r Kj ve Fl a n d e Kj M ie r e r bMo r K j e F er k n ø r l a n d eg M g rk K rab o rg kg ør ks ør ta ga ur at ks Ku tu ks Ku an t a ra a tu ga ra tu t v n nt ei ga tv en ta ve ga ei ta ta ie e n n Sv Sk ansveien en Sk ansveiSevn sk en K ve ve sk Kv nn ie ve en n n hu ie nh n sv us ei ve en ie n

tk

TS

HA

KVITSANDA

5

tve

K o n stk nek

Kø l

ns

GE

JO

NDTJØNNA

Vola 31 veie n

www.bergstadenshotel.no RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020 5

DOKTO 11- 16 B

VERTSH 12- 22 E

RØROS A ll e d a 11- 22 .3 17- 22 . 3 1 8 . 3 0 -2 retter s


Martnashallen i ny drakt Martnashallen 2020 har i år fått ny drakt. Fra sitt tradisjonelle messepreg, løftes Martnashallen inn i fremtiden som en møteplass og utstillingsarena for ide, opplevelse og aktivitet.

«Sofakroken er et nytt innslag Martnashallen, her blir det mange spennende framtidsrettede samtaler»

TEKST: MARIT SKANCKE LANGEN

Røros er først og fremst en Bergstad, grunnlagt på bakgrunn av de rike kobberforekomstene i distriktet. Selv om gruvedrifta ble lagt ned i 1977, er Røros fortsatt en industriby, som spinner videre på den gylne kobbertråden, inspirert av forfedrenes arbeidertradisjon og skapertrang. Denne kobbertråden trekkes nå mellom det historiske og tradisjonelle martnashandelen i gata til nåtidens og framtidas liv i martnashallen. Martnashall-ansvarlig Kristine Schjølberg sprudler av energi og visjoner for de endringene som nå er gjort, og gleder seg til å presentere hallen for publikum. - Martnashallen vil bli som et lokalt showrom hvor vi håper det skal bli attraktivt å markedsføre merkevaren sin. Vi har bare så vidt startet denne «makeoveren», og innser at vi ikke får gjennomført alle ideene i år, men det bidrar bare til at martnashallen vil bli enda bedre neste år. Dette er en spennende prosess å være med på, og vi håper at både utstillere og publikum liker endringene som er gjort, og vil være med å bidra til utviklingen av vår nye martnashall inn i framtida, forteller Schjølberg. RYDDIG OG KOSELIG ATMOSFÆRE Som publikummer vil du oppleve martnashallen som ryddigere og lettere å orientere seg i. Hallen og utstillerne er delt inn i temaer som for eksempel industriklynge, smakstorg, friluftsliv, opplevelser og landbruk. Kafeen er som før et samarbeid mellom Rørosmat og Røros IL Håndballgruppa, men nytt av året er at Kaffekråa fra Ålen står for middagen. De vil servere buffet med lokale og kortreiste råvarer. Langbordene er erstattet med mindre 6 RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020

sittegrupper dekorert av Fjellpryd mens storscena er byttet ut med soner dedikert for ulik formidling og aktivitet hvor små drypp av kulturelle innslag vil overraske og glede de besøkende. TALKSHOW FRA SOFAEN Nytt av året er «sofapraten». Her møtes blant andre regionale ordførere, sentrale næringsaktører, Innovasjon Norge og unge fjelltraineer til livlig diskusjon og samtale rundt dagsaktuelle temaer ledet av lokale «talkshow-verter». BOLTREPLASS FOR SMÅ OG STORE Småbarnsfamilier skal få et kjærkomment pusterom med boltreplass for både små og store. - Vi har skapt noen grønne lunger med mulighet for å slappe av, hente inspirasjon og leke seg sammen – barn som voksen. Det blir lekeområde for barna ved kafeen, en egen sofakrok med ammemuligheter og fasiliteter tilrettelagt for småbarnsfamilier med mikrobølgeovn, vannkoker, muligheter for å kjøpe bleier og barnevognparkering, forteller Kristine. SAMARBEID ER BESTE MIDDEL MOT MÅLET Det er ikke mange som tenker på Røros som en industriby, men dette inntrykket vil endres etter et besøk hos industriklyngen. Ti av Røros industribedrifter gikk for halvannet år sammen i et nettverk kalt Norwegian Mass Customization Cluster (NMCC), og formålet er å øke konkurranseevnen til medlemsbedriftene og samarbeide for å fremme økt verdiskaping, lønnsomhet og innovasjonsevne. - Vi har ikke vært så synlige så langt, men under

Rørosmartnan går vi sammen om en felles stand for å vise fram hva vi driver med. Vi har et felles behov for å synliggjøre arbeidsmarkedet lokalt og ønsker at både rørosingen og hytteeieren blir kjent med hva NMCC er. Bedriftene vil derfor vise fram spennende håndfaste ting om produksjonen, tilby bedriftsbesøk, ha aktiviteter og være tilgjengelig for både investorer, forretningsforbindelser og arbeidsmarkedet, forteller prosjektleder Tone M. Ruud i Rørosregionen Næringshage. ÅRETS NYHET Midler fra Innovasjon Norge gir oss rom for å tilrettelegge Martnashallen for framtida. Martnashallen gis nå et løft slik at den blir mer interressant for både fastboende og besøkende, og spesielt den yngre generasjon, er det et vidt spekter av tilbud og aktiviteter som samles. Det er vanskelig å nevne alle, men du vil gå glipp av årets nyhet hvis du ikke besøker hallen i år. - I martnashallen er det mange utstillere, og for å oppsummere kort, finner du alt fra gullsmed til traktor og boblebad. Vi har internasjonale utstillere fra Spania og Italia, musikkfestivaler og friluftsopplevelser. Landbruk er tilbake med store utstillinger fra både Felleskjøpet og Eik Maskiner. I tillegg har vi aktører som Røros Kommune og FIAS som er spesielt aktuelle når vi skal løfte fram ei bærekraftig fremtid i regionen. FIAS vil ha en egen stand der de viser kildesortering og matkompostering i praksis, og de vil ha en egen kunnskapsdel med rebusløype knyttet opp mot avfallsdunkene som brukes i hallen, oppsummerer utstilleransvarlig Odd Arne Osflaten.


Program

Martnashallen Verket Røros TIRSDAG 12.00.18.00:

Rebusløype med miljøtema. Vinn miljøsmarte premier fra FIAS. 12.00:

Direkteoverføring av åpningsseremonien. Scena i kafeen. Dørene til kafeen åpnes kl. 11.00. 16.00: Kildesortere med få enkle tips av FIAS. Sofakroken i utstillingshallen ONSDAG 10.00–18.00

Rebusløype med miljøtema. Vinn miljøsmarte premier fra FIAS.

Traktorene er tilbake i Martnashallen i år. Foto: Svein Eggan

11.00-12.30:

KompetanseForum: Fra idé til marked. Innovasjon Norge gir råd til gründere. Møterom.

urørt ski- og sykkeleventyr

12.00: Sofapraten «Du skal få en dag i måra».

Nils Kåre Nesvold utfordrer regionens ordførere Runa Finborud, Isak V. Busch og Arve Hitterdal. Sofakroken i utstillingshallen. 13.00-15.00:

I 2019 startet alvdøl Audun Lutnæs sitt eget firma som tilbyder av aktive ski – og sykkelferier i inn – og utland, og suksessen lot ikke vente på seg. I år kommer de til Rørosmartnan og vil vise fram hva de har å by på, og fortelle om sine nye turmål og hva de har fylt pakkene med i form av kultur- og matopplevelser.

Konkurranse for alle barn i regi av Røros Kommune. 13.30: Sofapraten «Green Flyway - en testarena for fremtidens luftfart». Med Ole-Kjetil Laagaard, Gudbrand Rognes og Tor Odd Iversen Intervjues av Per Magne Moan. Sofakroken i utstillingshallen. 14.00: Elever fra Røros Kulturskole underholder.

Scena i kafeen. 15.00: Kildesortere mer, få enkle tips av FIAS. Sofakroken i utstillingshallen.

TEKST: MARIT SKANCKE LANGEN

- Vi har fått veldig god mottagelse og i løpet av et års drift, har vi merket oss på både tilbakemeldingene og bestillingene hva publikum ønsker mer av. Det skal vi så klart prøve å oppfylle etterhvert, men det tar litt tid å skreddersy opplegg for flere dager med overnatting og opplevelser. Vi satser kortreist og lokalt hvor enn vi befinner oss, og vi tilbyr turer både her hjemme, andre steder i Norge, og i Pyreneene, Provence og Georgia forteller Lutnæs.

LUTNÆS GLEDER SEG TIL Å OPPLEVE RØROSMARTNAN FRA UTSTILLERSIDEN. - Nettopp fordi Martnashallen har endret konsept til å satse mer på næring, aktiviteter og opplevelser, syns jeg det var spennende å ta turen dit i år. Vi kommer til å stå ved siden av Livestockfestivalen, som vi samarbeider en del med her på Alvdal, og vi skal vise filmer og fortelle om turene våre. Dessuten blir det tilbud på årets turer for de som bestiller under Rørosmartnan, frister Lutnæs som håper det kommer mange nysgjerrige innom standen deres i hallen.

16.00: Røros Janitsjarorkester spiller. Scena i kafeen. 16.30: Sofapraten «Å leve av fremtidens reiseliv»

Aud Kvalvik, Innovasjon Norge og Tove Martens, Destinasjon Røros, Nils Henning Øglænd fra Røros Guide. Intervjues av Guri Jortveit Sofakroken i utstillingshallen. TORSDAG 10.00–18.00

Rebusløype med miljøtema. Vinn miljøsmarte premier fra FIAS. 11.00: Hivjen Hov! Lynkurs i sørsamisk, Aajege Røros. Sofakroken i utstillingshallen. 12.00: Fortelling og sangstund med Siri Beate Fossum. Lekeområdet i kafeen.

Anders Urset er Tolgas egen

Reodor Felgen

13.00: Hivjen Hov! Lynkurs i sørsamisk, Aajege Røros.

Sofakroken i utstillingshallen. 13.00: Polkagrisan holder minikonsert. Scena i kafeen. 13.00-15.00:

Konkurranse for alle barn i regi av Røros Kommune. 14.00: Fortelling og sangstund med Siri Beate Fossum. Lekeområdet i kafeen. 16.30: Sofapraten «Fremtidens industri - våre

TEKST: MARIT SKANCKE LANGEN

Hjemme på låven til Anders Urset på Tolga, gjemmer det seg mer enn høy og gamle landbruksredskaper. En liten hobbygeskjeft som sykkelreparatør så dagens lys i 2002, men den har vokst jevnt og trutt og i dag har bonden sitt eget sykkelmekka på låven. - Det startet som en liten hobby med å reparere og importere sykler til ulikt bruk, men etter hvert har det bare ballet på seg og nå er det rimelig hektisk i høysesongen da alt skal skje. Både vårservice, kjøp av ny sykkel og våronn, ler Urset som nå har leid inn en sykkelmekaniker til å hjelpe til utover våren. - Jeg har til gode å si nei til noen, for jeg vil gjerne hjelpe. Men, hvis folk kunne kommet litt før, så hadde de også fått hjelp fortere, tipser Urset allerede nå, mens snøen fortsatt ligger godt på veiene og den beste skisesongen fortsatt ligger foran oss. KOMMER FRA FJERN OG NÆR Tolga Sykkelmekka har fra sin spede begynnelse, tiltrukket seg sykkelentusiaster fra hele landet. I

fjor solgte Anders hundre sykler, men bare 30-40 av dem gikk til tolginger. - Jeg importerer litt spesielle merker og prøver å få frem spennvidden i både landeveisykler, terrengsykler og ikke minst el-stisykler. Jeg er opptatt av å spre sykkelglede til alle, og selv omsykkelen har en liten motor, er det fortsatt veldig god trim i en el-sykkel, forteller Urset som bruker både vanlig terrengsykkel, el-stisykkel og ski når han skal ut. FAGKOMPETANSE VIKTIG FOR OPPLEVELSEN I år kan martnasbesøkende treffe Tolga Sykkelmekka i martnashallen. - En sykkel er ikke bare en sykkel, og under martnan vil jeg ha med ei utstilling av det råeste til det enkleste av el-sykler markedet kan by på. Det vil komme syklister innom standen for å stå til tjeneste for folk som er nysgjerrige på el-sykkel. Fagkompetanse er viktig og også avgjørende for at du får en sykkel som passer deg og ditt behov, forteller Urset.

fortrinn og utfordringer». Med Ottar Tollan (Flokk), Tor Lømo-Hansen (Røros Dører og Vinduer), Ottar Bakås (SINTEF Digital). Intervjues av Tore Østby. Sofakroken i utstillingshallen. FREDAG 10.00.18.00:

Rebusløype med miljøtema. Vinn miljøsmarte premier fra FIAS. 12.00: UKM Røros med underholdning. Scena i kafeen. 13.00: Spellmenn fra Nord-Østerdal. Scena i kafeen. 13.00-15.00:

Konkurranse for alle barn i regi av Røros Kommune. 14.00: Sofapraten «En pangstart på livet som

nyutdannet». Guri Jortveit intervjuer unge fjelltraineer på Røros. Sofakroken i utstillingshallen. 15.00: Tynsettoradern -52 spiller. Scena i kafeen. LØRDAG 10.00.18.00: Rebusløype med miljøtema.

Vinn miljøsmarte premier fra FIAS. 11.00-13.00: Prøv deg i klatreveggen

Lekeområdet i kafeen.

RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020 7


Foto: Svein Eggan.

Ny miljøprofil for Rørosmartnan Under Rørosmartnan genereres det store mengder mat- og emballasjeavfall. Dette ønsker Tone M. Ruud i Rørosregionen Næringshage og Visit Røros gjøre noe med. Med 250 000 kroner i forprosjektmidler fra Rørosbankens Næringsfond, er Rørosmartnan nå i ferd med å få sin egen miljøprofil. TEKST: MARIT SKANCKE LANGEN

Som nyinnflyttet rørosing og generelt opptatt av miljø og klima, fikk jeg hakeslepp da jeg så hvor mye søppel som lå igjen i gatene utenfor sentrum etter martnan i fjor, og ikke minst som dukket opp igjen om våren etter vinterens arrangementer, forteller Ruud. -MÅ KUNNE SE OSS I SPEILET Gjennom arbeidet med re-merking av Røros som bærekraftig reisemål ble Tone godt kjent med teamet bak arrangementene. Da Lillian Sandnes ba om hjelp til å ta tak i avfallsproblematikken var hun ikke vond å be. Med god hjelp av Tones personlige miljøengasjement og positiv innstilling hos Rørosbanken, ble et forprosjekt etablert sommeren 2019 rettet mot avfallshåndtering under vinterens julemarked og Rørosmartnan.

8 RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020

- Markedskreftene er sterkere enn noen gang, og det kreves en helt annen ansvarlighet med tanke på miljøet enn før. Vi må bli bedre og kunne se oss i speilet når bodene pakkes ned og besøkende reiser hjem, sier prosjektleder Ruud. REDUSERE FORSØPLING I første omgang er det nå snakk om et forprosjekt hvor målet er å samle erfaringer til mer permanente løsninger. - Det er begrenset hva vi får til å gjøre allerede i år, men her gjelder det å være smarte og bruke pengene godt. Første prioritet er å redusere forsøplinga under martnan, og gjøre konkrete grep med blant annet flere og lettere synlige søppeldunker både i og utenfor sentrum, og plastsortering for utstillere. Vi vil dessuten forsøke å sette opp egne dunker for pant, men øvrig

kildesortering for publikum vil det ikke bli. Det er flere ting vi ikke får til i år, som kompostering av matavfall og emballasje. Det må være sammenheng mellom de kravene vi stiller til utstillere og kunder, og den infrastrukturen som finnes for mottak, opplyser Tone. VERTSKAP MED EIERSKAP For å oppnå best mulig resultater med miljøprosjektet, er det engasjert et eget vertskap. - Vi har knyttet til oss en gruppe ungdommer som brenner for miljøet og har eierskap til oppgaven om å gjøre Rørosmartnan «renere» og mer miljøbevisst. Disse vil være tilstede på Røros under martnan og påse at fulle dunker blir tømt, rydde fortløpende ved behov, svare på spørsmål, hjelpe utstillere med sitt avfall og drive litt forebyggende og miljøskapende arbeid, opplyser Ruud.


RØROSMARTNAN FOR 18. GANG Foto: Lillian Sandnes

ÅRETS BESTE

MARTNASTILBUD Få badet når du ønsker det.

Rabatterte 2019 priser – unngå 2020 prisøkning. Foto: Svein Eggan.

FELLES SAMARBEID OG ADRESSERT ANSVAR Miljøprosjektet er et samarbeid mellom Rørosregionen Næringshage, Røros Kommune og FIAS.

SPAR INNTIL KR 79.000,-

på våre martnastilbud.

- Rørosmartnan eies av Røros Kommune, og arrangeres som et samarbeid mellom kommunen og Visit Røros, derfor er miljøansvaret også adressert Røros Kommune. Vi har løpende dialog og møter, og når martnan er over, skal vi sette oss ned og utforme løsninger som kan takle de svingningene Røros møter gjennom et år, hvor martnan er den mest ekstreme perioden. FIAS er en viktig samarbeidspartner for oss, og vi er veldig glade for å få leie de nye avfallsdunkene som skal ut til husstandene i kommunen til høsten. Det sparer vi mye på nå i denne forprosjektsfasen, forteller en takknemlig Tone M. Ruud. Tlf. 906 18 168 – mail: jostein@jostein.no – Falkenborgveien 38 – Leangen– 7041 Trondheim

www.spabutikken.no RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020 9


MARTNASREGEL NR. 1: TA ALLTID TUREN INNOM SPORT’N FØR DU DRAR HJEM!

MARTNASTILBUD 167. 18.-22.02 FEIRER VI RØROSMARTNAN FOR

GANG!

ÅPNINGSTIDER UNDER MARTNAN: MAN 9-17, TIRS-LØR 9-18

RONDANE ULLGENSER

BESSO FJELLVOTT SOFTSHELL FRITIDSBUKSE

FØRPRIS 799,-

499

VINST 2 PK ULLSOKK

FØRPRIS 399,-

249

ANORAKK

FØRPRIS 199,-

129

BYMARKA ULLUNDERTØY PR DEL

FALKETIND TUR-/FRITIDSBUKSE

FØRPRIS 1699,-

1199

10 RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020

FØRPRIS 449,-

299

EN DEL BERGANS VINTERJAKKER

FØRPRIS 799,-

699

RONDANE ULLUNDERTØY HERRE, 2 LAGS, PR DEL

799

ROSE ULLUNDERTØY PR DEL

399

FØRPRIS 1399,-

FØRPRIS 649,-

FØRPRIS 1499,-

499 EN DEL SKOGSTAD OG JOHAUG JAKKER

1/2 PRIS

FØRPRIS INNTIL 2599,-

999


ALLE FELLESKI

-30% -30%

FJELLSKISTAV FØRPRIS 899,-

ALLE SKISKO

499

HOGNA JAKTJAKKE MINISKI

FØRPRIS 599,-

NÅ LONGS

399

SOKKER Pr pk

FØRPRIS 3499,-

FØRPRIS 599,-

FØRPRIS 169,-

399

JAKKE / GENSER

1999

EN DEL NORRØNA VINTERJAKKER

GENSER

JAKKE

FØRPRIS 799,-

FØRPRIS 1299,-

499

99

-40%

999

MARTNASREGEL NR. 1: TA ALLTID TUREN INNOM SPORT’N FØR DU DRAR HJEM!

RØROS SPORT AS FØLG OSS PÅ

ADR: BERGMANNSGT.BERGMANNSGT. 13 - TLF 72 41 (09-16) 13 -12 TLF1872-41ÅPNINGSTIDER 12 18 - ÅPNINGSTIDER09-17 MAN 9-17, TIRS-LØR 9-18. RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020 11


barne- og familieløype 1

2

6 3 Illustrasjon: Oline Bergebakken Sundt Aking og bålkos ved Doktortjønna I bakkene ved Doktortjønna har Rørosmuseet preparert ski – og akebakke. Hver dag mellom 11 og 16 er det mulig å låne seg rumpebrett eller miniski for å renne i bakkene der. Det er dessuten fyr i bålpanna og det er satt opp benker med reinskinn rundt så dere kan varme dere mellom slagene i bakken.

12 RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020

4

Kjøring med rein Ved Doktortjønna skjer det mye for barna, og rundt selve tjønna kan du få kjøre eget reinsdyr medslede. Rørosrein har stilt opp med sine kjørebukkene i mange år nå, og dette er et svært eksotisk, men samtidig tradisjonelt innslag med tanke på at vi befinner oss i Sør Norges største tamreindistrikt. Turen går langs ei oppkjørt løype rundt Doktortjønna og er en helt spesiell opplevelse for både

5

barn og voksne. Rørosrein er på plass hver dag under Rørosmartnan mellom 11 og 15. Hest og sledetur Uten hesten hadde ikke Rørosmartnan eksistert. I flere hundre år har hesten vært mennesket mest trofaste arbeidskamerat og skyssmiddel i fjelltraktene, og på Røros lever bruks – og kjørehesten fortsatt takket være hesteglade

15


god martna

til store og små!

10

1. Parker bilen

ved Martnashallen Verket Røros, og start martnasopplevelsen med en gang!

2. Martnashallen Verket Røros

11

9

Her er det det ekstra familievennlig og under tak: Egen «ammesone» og tilgang til mikrobølgeovn, stellebord og bleiekjøp. Fortellerstund og miljørelatert rebusløype for barna. Utstillere med mye spennende både liten og stor kan teste og smake! Lekeområde i tilknytning til kaféen der du alltid finner plass!

3. Thomas Tivoli

Vintertivoli er det ikke mange av, det er eksotisk å kjøre karuseller i kuldegrader! Onsdag er det rabatterte priser.

4. Doktortjønna

8

Her kan du leke i akebakken og bli med på reinsdyrkjøring på isen!

5. Frelsesarmeen

12

7

God gammeldags basar fra kjinnbytte

6. Skjerdingstadgården

Se hvordan de fraktet og oppbevarte silda i gamle dager, tør du smake?

7. Langknutgården

Se hester på stallen, smed og korgmaker i arbeid og mye annet rart

8. Finborudgården

13

Gammeldags lasshandel på lemmen, og i stallen står hestene hvis de ikke er ute med sleden.

9. Sundrønningsgården

Bergm annsg ata

Kje rkg ata

6

Det er mye som foregår på martnan, og for barnefamilier har vi laget et kart til noen av aktivitetene slik at dere med letthet kan finne fram i mylderet av inntrykk og tilbud!

Her treffer du både spellmenn og fortellere fra Gudbrandsdalen, og så kan du se på knivsliping

10. Malmplassen

Her står også hestene klare for å ta med små og store på en liten rundtur med kanefart

11. Kurantgården

Bli med på fortellerstund med Kirsti Sæter rundt bålet, eller hva med å snekre egen treleke under kyndig veiledning. Barna kan også prøve å hefte sin egen bok

12. Apotekergården

14

Martnashandel i tradisjonelt og trivelig miljø. Auksjoner er spennende!

13. Sangerhuset

Folkedans i første etasjen, kanskje hele familien kan lære noen trinn? Følg knirketrappa opp til tombolaen!

14. Rasmusgården Smak på martnaskarameller mens du får høre

svenske sanger og historier rundt bålet

15. Gratis shuttlebuss

folk som setter pris på arbeidshestens sterke, tålmodige og vennlige vesen. Gjennom vinteren kjører kaner på åtte-ti hester jevnlig gjennom gatene med skåkklokkene klingende gjennom de smale gatene i Røros sentrum. Ønsker du å oppleve den stemningsfulle og tradisjonsrike kanefarten, har du flere muligheter. Fra Malmplassen går det småturer med hest og slede fra onsdag til lørdag mellom klokka 11 og 15. Det er en kvarters runde som snor seg mellom de fredede

bygningene ved Smelthytta og spesielle slagghaugene på andre sida av elva. Du rekker fint å sige godt nedi reinskinna og trekke sauefellen over deg til en liten timeout fra travel martnashandel. Hvis du ønsker en lengre tur har du også muligheten til å bli med på en trekvarters rundtur over Slaegghaugan og innover Småsetran. Her er det gløggservering underveis i

frakter slitne barneføtter (og voksne) fra sentrum til martnashallen dagen lang

lyset fra faklene, og du kan nyte en herlig utsikt mot Røros underveis. Disse turene må bestilles på forhånd og har avgang fra Malmplassen hver time mellom 16 og 18. Thomas Tivoli Utenfor Martnashallen er Thomas Tivoli tilbake med sitt populære tivoli. Hver dag mellom 11 og 18 kan både små og store få en rundtur eller magasug i sin favorittkarusell.

RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020 13


Tirsdag - fredag 13.00 - 17.30 // Lørdag 12.30 - 16.00.

Gørrmye

artut

på musea i martnom! Sjå www.rorosmuseet.no

Martnasbufet Kaffekråa inntar Eldresenteret og serverer stor

basert på tradisjonsmat. Martnasbuffet m/ kalde og varme retter, dessert og kaffe Sodd m/ dessert og kaffe Rømmegrøt m/ spekemat, dessert og kaffe

Velkommen til oss på Eldresenteret vis a vis Esso Røros. Tlf: 95 17 55 11 / 48 07 43 00

Gjøsvika

1 ledig i stilig, prosjektert tomannsbolig Vertikal halvpart av tomannsbolig. 97 m2, 3 soverom og stor veranda på 45 m2. Finnkode: 148329894

Norgeshus er en av Norges største boligbyggere. Bred kompetanse, erfaring og gode løsninger er viktige nøkkelbegreper hos Norgeshus. Vi synes det er spennende og morsomt å kunne være med på planlegging og bygging av din bolig eller hytte. Omgivelser som skal innby til opplevelser og glede for deg i mange år.

Ta kontakt for en uforpliktende prat! Langegga 1, 7374 Røros Telefon: 958 20 327 – post@aborgos.no www.norgeshus.no

14 RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020

BOLIG HYTTE REHAB


Tynset Bil & MC AS har byttet navn til Outdoormotor Tynset AS

550 Indy LXT Touring 99.900,- (2019 mod)

Sportsman 6x6 141.875,-

U Force 1000 Pris fra 154.900,-

C Force 600 Pris fra 69.900,-

C Force 450 Pris fra 59.900,-

800 Titan XC fra 158.900,-

Sportsman 570 EPS 95.875,www.scooteratv.no | www.outdoormotor.no

MARTNASPRISER VELKOMMEN TIL MONTÉR RØROS 18. – 22. FEBRUAR VINDU OG BALKONGDØRER

-55% 119,ASPEN BENSIN 2-T, 5 liter

1895,-

ECOFAN VIFTE 812 stor

349,- 598,- 198,FLEECEJAKKE TIMBRA CLASSIC Før 749,-

ULLGENSER TIMBRA sort Før 899,-

UNDERTØYSETT TIMBRA Før 399,-

Montér Røros Osloveien 40, 7374 Røros • Tlf: 72 41 29 80 Mandag–fredag: 07.00–16.03 Lørdag: 09.00–14.00 RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020 15


VI ER PÅ MARTNA’N MED KOM OG TRAKTOR PRØVEKJØR! oll Thorsv rett oppd Hjorte os oss h treffes hele under m, an! Ko n t r a m t og pra smak

KOM OG PRØVEKJØR! Eiksenteret Tolga, 2540 Tolga tlf: 62 49 48 50

GODE TILBUD PÅ ARCTIC CAT

Eiksenteret Tolga, 2540 Tolga tlf: 62 49 48 50

16 RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020


!

Kampanjerente

2,95%

NYE MAZDA 3 MILDHYBRID: Vi inkluderer vinterhjul og met.lakk.

311.800,-

FRA KR. NB! Nå også med AWD! FRA KR. 384.800,-

MAXDA CX-30 MILDHYBRID: Vi inkluderer vinterhjul og met.lakk. FRA KR.

338.700,-

AWD FRA KR. 411.700,-

MAZDA CX-5: Vi inkluderer hengerfeste, vinterhjul, met.lakk, motorvarmer i prisen. FRA KR.

385.700,-

Tolga Bil AS – «Vi møter deg der du er» Rørosveien, 2540 Tolga. Tlf. 62 49 48 50 Åpningstider: kl. 08.00–16.00 Esso Røros: Onsdager kl. 13.00–17.00 Kan møtes kvelder og helger etter avtale.

www.tolgabil.no

RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020 17


Til Røros med Lin Den sterke forbondetradisjonen er noe av det som virkelig er unikt for Rørosmartnan. Forbøndene har derfor sin faste og vel fortjente plass i martnans åpningsseremoni. I år er temaet «Lin og lengsel», og det er Forbonden Foreningen Kløvsjø fra linets hjemland, som tar vare på denne tradisjonen.

TEKST: MARIT SKANCKE LANGEN

Foreningen Forbonden kjørte fra Kløvsjø til Rørosmartnan for første gang i moderne tid i 1981. Siden den gang har det blitt kjørt en årlig forbondetur fra Kløvsjø, og i år er det den 39. gang de kjører til Røros. Jöns Fahlén fra Klövsjö tok opp igjen tradisjonen med å kjøre hest til Rørosmartnan, og var også mannen som grunnla kjøreforeningen samme året. I dag består foreningen av om lag 150 medlemmer, hvorav omtrent halvparten er aktive medlemmer som har sin største interesse å eie og kjøre hest, den andre halvparten er støttemedlemmer. - Det er både nordsvenske brukshester og kaldblodstravere i følget. Brukshestene brukes ellers i året til turistvirksomhet, og kaldblodstraverne har som oftest en karriere som travhest bak seg. Når høsten nærmer seg, trenes hestene for fullt så de opparbeider seg en kondisjon som gjør at de klarer en tur på drøyt 20 mil i løpet av seks dager, forteller Marta Järveryd-Styf i Forbondeforeningen. FÒRTUREN 2020 På årets fòrtur deltar det 12 ekvipasjer og i hver slede er det med en kusk og en hjelpekusk,og noen har også med en gjestepassasjer. Hestefølget møtes med klokkeklang fra kirketårnet i de 18 RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020

bygdene de passerer. Mange stiller seg opp langs veien for å bivåne hestefølget og kanskje også slå følge en bit.

kvalitet, tøy og tau i lasten til Røros, som vi kommer til å visa fram i Rasmusgården under martnan, sier Marta.

TAR VARE PÅ TRADISJONENE Foreningen jobber for å ta vare på og verne om de kulturelle og historiske tradisjonene i området sitt.

BESØK RASMUSGÅRDEN I MARTNAN Kløvsjø holder til i Rasmusgården i martnan, og her skjer det noe jamt.

-Når vi er på tur, er vi kledt i vadmels- og elgskinnsklær, og for å tåle blåst og kulde, har mange på seg gamle langpelser av hund, geit eller ulv. Kjennetegnet vårt fra Kløvsjø er den røde «stickaluvan» (strikkalue). Vi prøver å i størst mulig grad å etterligne de gammeldagse fòrturene. For jämter, härjedalingar og hälsingar var Rørosmatnan en viktig handelsplats. Jämter och härjedalinger hadde med seg kjøtt, smør, skinn och jernvarer, mens hesingena lin og linprodukter, forteller Marta.

- I Rasmusgården serverer vi bålkokt kaffe og sultne martnasgjester kan få kjøpt «Kolbullar», en gammel matrett bestående av salt flesk, mjøl og vann som stekes i panne over åpen ild, og nytes med tyttebær. Vi selger også skåk-klokker (hestklokker) og annet hesteutstyr, martnasdrops og tradisjonelt håndverk, samt boka «Forbönder förr och nu» som beskriver historien vår.

LIN SKAPTE VELSTAND I HÄLSINGLAND Hälsingland var kjent for produksjon av lin av høy kvalitet og handelen med lin og linprodukter skapte grunnlaget for landsdelens velstand og som ikke minst syns den dag i dag i mange av de store og ofte rikt utsmykkede hälsingegårdene, de såkalte «bondeslottene». -Tema for årets fortur fra Klövsjö er «lin» og vi har med oss linprodukter i form av lin av ulik

- Nå og da, oftest om ettermiddagene, vil spellemenn opptre med folkemusikk i Rasmusgården. På torsdag blir det husforhør, etter en gammel svensk tradisjon. Det er presten Bo Lundmark som skal avholde husforhøret. Det var slik det holdt folketelling i gamle dager. Det skjedde i alle byene hvert år for å sjekke om antallet innbyggere stemte med kirkeboka, og ikke minst forhøre seg om kunnskapene i bibelen og katekesen, forklarer hun og avslutter med å ønske små og store innom for å bli kjent med tradisjonene til våre svenske venner på andre siden av grensen.


% 0 -5

*

*GJELDER PÅ PRISLISTE. TILBUDET VARER FRA 17. FEBRUAR T.O.M 29, FEBRUAR, ELLER SÅ LANGT LAGRENE REKKER. VI TAR FORBEHOLD OM EVT. TRYKKFEIL I ANNONSEN.

RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020 19


Polsdanser Kine fant det gode liv på Røros Hvert år kommer flere hundre tilreisende polsdansere ens ærend for å svinge seg på parketten i Sangerhuset under Rørosmartnan. I mange år var Kine Langnes Reiersen (52) fra Ringsaker en av disse, men etter hvert ble kjærligheten til Røros så sterk at hun til slutt kjøpte seg leilighet og flyttet permanent. TEKST: MARIT SKANCKE LANGEN

Dans har alltid vært en viktig del av meg. Pappa lærte meg swing tidlig, men jeg var hele tiden mer tiltrukket av gammeldansmiljøet, og lurte meg ofte med på dansekveldene deres. Det var likevel ikke før under studietiden i Tromsø i 1990 at jeg fikk anledning til å lære meg pols, og dermed var jeg hekta, forteller Kine og husker det som om det var i går. POLSEN TROLLBINDER Det har gått 30 år siden hennes første møte med Rørospolsen i BUL Tromsø, men til tross for 14 års danseopphold der tre barn og egen smådyrpraksis tok mesteparten av tida, er hun nå tilbake sterkere enn noen gang. - Det var ikke noe polsmiljø i Moelv, og det ble et langt opphold fra dansen mens barna vokste opp. Da jeg ble invitert til Rørosmartnan av gamle venner fra BUL, var jeg ikke sen med å takke ja. Den martnan surra jeg rundt på dansegolvet som et anna lykketroll og følte jeg hadde kommet hjem. Selv om jeg måtte prøvedanse litt nede på stuegolvet før jeg turte å gå opp til Sangerhuset, var det lett å ta opp igjen ¾-takten. Pols er en helt spesiell dans som har evnen til å trollbinde folk som slipper den inn i livet sitt, beskriver Kine.

20 RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020

DET GODE LIV I mange år møttes polsvenner i Bergmannsgata 3 for dans, musikk og moro under Rørosmartnan, men de siste årene har Røros betydd mer enn bare dans og moro. - Livet har tatt sine krumspring, og etter en tøff skilsmisse og kreftsykdom, trengte jeg noe positivt å konsentrere meg om. Da jeg ble tipset om at det var ei leilighet til salgs her i Finneveta, var jeg ikke sen med å bestemme meg. Huset har blitt en redningsplanke for meg i tida etter kreften. Jeg har fått et stadig større nettverk her og jeg føler faktisk jeg lever det gode liv her oppe. Det betyr også masse at barna og familien ellers trives godt her oppe, forteller hun åpent og skryter veldig av både spell og dansemiljøet på Røros. SPILLER MER ENN DANSER Den siste tiden har Kine danset mindre, men spilt desto mer. -Jeg hadde ei fele, men endte opp med å låne den bort. Etter hvert har spillelysten bare økt, og jeg har gjennom årene gått både et felekurs og tatt timer ved kulturskolen sørafor. Ole Jørgen Tamnes

lånte meg ei god fele og inspirerte meg til å fortsette. Det var så artig at nå har jeg kjøpt meg ei ny fele selv, og spiller jeg litt hver dag. Jeg har noen timer med Inge Godtland med jevne mellomrom og er med litt bakerst i Brekken Spellmannslag. I martnan blir det nok mest spelling på grunn av en nyoperert ankel, men jeg må nok prøve å ta et par små runder på golvet også, tror Kine. EUFORISKE ØYEBLIKK Jeg prøver å forstå hva det er med polsen som fenger så mange at de kommer til Røros og danser ei uke i strekk uten å få med seg noe av alt det andre spennende som skjer i martnan. - Polstakta treffer en rett i hjertet, og det føles nesten som en rus å flyte rundt med musikken. Samdansen med dansepartneren er også en form for ekstrem kommunikasjon, for i noen gylne sekunder kan man oppleve bittesmå euforiske øyeblikk en bare opplever i sjeldne tilfeller der alt stemmer. I år blir det storinnrykk her hjemme, og da er det Sangerhuset, Kaffestuggu og Finneveta som gjelder, det gylne triangel. Jeg gleder meg, sier Kine entusiastisk.


20-50% PÅ UTVALGTE ULLFAVORITTER

Gjennom hele martnan kan du gjøre gode ullkupp med opptil 50% rabatt på utvalgte favoritter i myk og deilig merinoull. Velkommen til en koselig handel i Kjerkgata 11.

RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020 21


VELKOMMEN TIL EN MØTEPLASS FOR IMPULSER, IDÉ, NÆRINGSLIV, OPPLEVELSE, MAT, HANDEL, LEK & AKTIVITET! MARTNASHALLEN I VERKET RØROS

ET VARIERT PROGRAM FULLT AV OPPLEVELSER

Martnashallen er i ferd med å bli ny, og i år gjør vi noen endringer som skal gjøre ditt besøk til en enda bedre opplevelse. Det blir lettere å orientere seg blant de 100 innholdsrike utstillerne ute og inne, samt ny kafé med middagsbuffet.

IDÉ – KompetanseForum: Fra idé til marked – FIAS: «Hvordan kildesortere mer» – Sofaprat: «Green flyway: Framtidens luftfart» – Sofaprat: «SINTEF: «Fremtidens industri» – Sofaprat: «Fjelltrainee: Pangstart på livet som nyutdannet»

Det blir soner for trivsel innimellom, med mulighet for å slappe av, hente inspirasjon og leke sammen – barn som voksen. Små drypp med overraskende opplevelser og kulturelle innslag skal forsterke den totale opplevelsen for deg som besøker. Velkommen! SE WWW.ROROSMARTNAN.NO FOR KOMPLETT PROGRAM.

OPPLEVELSE – Smakstorg og handel – Lynkurs i sørsamisk – Utstilling av El-fly – Middagsbuffet fra Kaffekråa AKTIVITET – Fortelling og sangstund – Rebusløype – Lekeområde og tivoli – Klatrevegg

NÅR?

HVOR?

SMÅBARN?

Tirsdag kl. 12.00-18.00 Onsdag, torsdag, fredag kl. 10.00-18.00 Lørdag kl. 10.00-17.00

Martnashallen foregår i Verket Røros. Følg skiltene i sentrum for å komme deg til hallen. Det går gratis shuttlebuss mellom sentrum og hallen fra kl. 11-17.

Martnashallen har ammekrok, og tilgang til mikrobølgeovn, toalett med stellebord og bleiekjøp. Vi har også et lekeområde for små barn.

22 RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020


Gode hjemmelagde

Vi har flere typer glutenog laktosefrie lefser

LEFSER BASERT PÅ GAMLE TRADISJONSRIKE OPPSKRIFTER.

Lefser bakt i Stokmarknes i over 30 år, Bakeriet ligger midt mellom Sortland og Stokmarknes. 1. gang på Rørosmartnan! Du finner oss i gata.

TYNNLEFSER BALSFJORDLEFSER RØMMELEFSER MØSBRØMFYLL (SØVEL) GLUTENFRIE TYNNLEFSER GOMME OG DIV. GJÆRBAKST

• DIABETIKER TYNNLEFSER • LUXUS TYNNLEFSER • POTETLEFSER • MØRLEFSER • KRINALEFSER • MØSBRØMLEFSER • GLUTENFRIE TYKKLEFSER • LAKTOSEFRIE TYNNLEFSER • GLUTEN-OG LAKTOSEFRIE TYNNLEFSER • SELGER OGSÅ

Tlf. 974 04 021 jorids.lefsebakeri@gmail.com

Tradisjonsmat

Store smaksprøver av • Pinnekjøtt av kje • Einrrøykt ørret • Varmrøkt ørret • Marinert gravørret

Smaksprøver på over 20 typer oster fra Nederland. Du finner oss i Martnashallen!

Smaken frå farne tider

Velkommen!

RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020 23


Forsvarlig og effektiv avfallshåndtering

Tlf.: 62 49 48 00 • www.fias.no

El-fly i Martnashallen Et av de større blikkfangene du ikke kan unngå å legge merke til i den nye Martnashallen 2020, er det nye el-flyet som skal testes ut mellom Røros og Østersund.

Avfall er ikke bare restavfall.

øker er mer og Når du som bor her eller et ditt blir besøker oss her i Fjellregionen kildesorterer, kan vi skape nye el av et råvarer av avfallet ditt. Lurer du på hvordan nye råvarer skapes av avfallet? Hva som skjer med avfallet etter at vi har hentet det? Eller om kaviartuben egentlig skal i restavfallet?

Få svar på spørsmål om sortering, kom innom Sofakroken i Martnashallen tirsdag kl.16 og onsdag kl.15, eller på vår stand hele uka. www.fias.no Fjellregionen interkommunale avfallsselskap

24 RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020

TEKST: MARIT SKANCKE LANGEN. FOTO: PRIVAT

Dette luftrommet mellom Røros og Østersund skal nå testes ut for flyvninger med grønn luftfart, derav navnet «Green Flyway». I martnan kan dere ta flyet nærmere i øyesyn og høre mer om prosjektet. Dette er perfekt for profilen i martnashallen med sitt nye fokus på «bærekraft inn i framtida». Første overflyging vinterstid er planlagt til 18. februar, dagen da Rørosmartnan åpnes, men med forbehold om vær og flyvetillatelser. FLYPRAT I SOFAEN Flyet kommer til Røros for å stilles ut, vises fram og deles informasjon om, og blir det ikke «flyvær», blir det fraktet til Røros på bil. Dette kan du høre mer om under «Sofapraten» onsdag kl 13.30. Da møtes næringssjef i Røros Kommune Ole-Kjetil Laagaard, lufthavnsjef Røros Gudbrand Rognes og prosjektleder Tor Odd Iversen i sofaen for å samtale under temaet «Green Flyway – en testarena for fremtidens luftfart». -Luftrommet mellom Østersund og Røros har lite annen kommersiell lufttrafikk og er derfor godt egnet som testarena for blant annet el-fly og droner. Dette området blir nå en foretrukket testdestinasjon for utviklingen i grønn luftfart i testsammenheng. Fasiliteter finnes allerede på begge steder, og i tillegg er Sveg og Værnes med.

Dette gjør at man på sikt har mulighet for skalering i forhold til utvikling. Dette er et prosjekt som kan gi muligheter og synergier for innovasjon, utvikling og flere arbeidsplasser også på lokalt plan, forteller næringssjef Laagaard. Næringssjefen ser store muligheter i framtiden hvis en lykkes med Green Flyway. -Bruk og utvikling av fasiliteter på Røros lufthavn kan føre til synergier ut i samfunnet ellers. Det kan ha betydning for mulighetene for hvordan folk kan forflytte seg på i framtiden, og ser man langt nok fram, kan dette også gi pendlermuligheter med «fly for buss/tog», og flybuss, uttaler Laagaard.


Velg bærekraftig strøm fra Ren Røros Ren Røros Strøm produserer og selger ren vannkraft fra Aursunden øverst i Glomma. Gjennom våre strømavtaler kan du bidra til en renere verden – i dag og i framtida.

SIRUPSTYNNKAKER fra Sirupstynnkakebakeriet Vi fører tradisjonen videre! Gammeldagse Sirupstynnkaker etter Bestemors oppskrift fra Rendalen Velkommen innom oss for en smak - både i gata og hallen.

• Sirupstynnkaker • Gule bomber • Bomber med salt karamell • Sukkerbrød • Glass med suksesskrem eller salt karamell • Toskakake • Smultringer

Ren miljøkraft Dette er strømavtalen som kombinerer fornybar vannkraft med rydding av plast. Du kjøper strømmen din fra Ren Røros og betaler ti kroner ekstra i måneden, som går til å rydde plast i naturen.

Sirupstynnkakebakeriet Biteti Brugata 16, 2380 Brumunddal

Den beste osten Nederland har å by på! NY på martnan: økologisk ost fra Bio-Collectief

A ndré’s B u Ost og mer

Du finner oss ved Mattorget i Martnashallen

Ren strøm Strømavtalen med fornybar energi fra våre tre vannkraftverk. Vannkraft er 100 prosent fornybar, har det laveste klimagassutslippet, den høyeste virkningsgraden og den lengste levetiden av all kraftproduksjon.

72 41 48 00

I

www.renroros.no

RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020 25


Rørosmartnan 2020

Grenseløst med

DALAKOPA og fantastiske gjesteartister Jon Henrik Fjällgren Lillebror Vasaasen Ranveig Nordbr yhn Kim K. Nielsen Ronja Jacobsen

KONSERT RØROS KIRKE torsdag 20. februar kl. 19.00 Billetter: kr 350,- + ev. gebyr www.hoopla.no Røros turistkontor og i døra

Ein smak av New Orleans med

Sunnivakoret Ytre Suløens Jassensemble Dirigent: Per Oddvar «Prots» Hildre

Solistar: Anne Marthe Slinning og Marita Bødal Nybakk

Røros kirke fredag 21. feb. kl 19 Billettpris: kr 400 Kan kjøpast ved inngangen og på Tikkio.com

SYNSTE MØRE

Besøk heimesida vår: sunnivakoret.com Takk til dei som støttar Sunnivakoret!

26 RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020

Foto: Bent H. Jacobsen


Naturprodukter for helse og velvære

Martnan på Thomasgården

Trenger du produkter, info eller prøver kontakt Aud Elin Grønning på mobil 976 02 270.

M

Vi åpner kl. 11.00 hver dag.

Kaffe og vafle Røroshakk og rømmegrøt

Du treffer oss i Martnashallen

18.– 22. FEBRUAR 2020

NO 167

Musikk onsdag, torsdag og fredag på dagtid og på kveldstid Onsdag:

Torsdag:

På Sparket 13-15 Mac Haggis fra 20.00

Fredag:

Kongelaget 13-15 og fra kl 20.00

SVER 13-15 og fra kl 20.00

Forbud mot ferdsel med hest

Se facebooksida for mer info

Galleri Thomasgården

Du finner oss øverst i Kjerkgata, rett ovenfor Røros Kirke

MARTNASKAFÈ

rnatting og kultur ove sce tro n Re

e

MARTNASKAFÉ, KONSERTER OG PUB

Solheim

åpen tir - lør kl.12-22 (konsert kl. 19 tirsdag og fredag)

d

pensjonat

& møteste

Velkommen inn i vår hjemmekoselige martnaskafé! Vi serverer varmende supper og gryter, salt og søt hjemmebakst, varme og kalde drikker, og vi har alle rettigheter. Vil du spise middag før konsertene ringer du og bestiller bord på 95523706.

Kopperglans - martnaskonsert med Oline og Lillebror! Konsertinfo

Tirsdag 18. feb. kl. 19

avera.aude@gmail.com

Med hjemmel i politiloven § 7, 1. ledd nr. 2, jfr. § 11, 4. ledd, innføres det forbud mot all form for ferdsel med hest under årets Rørosmartna. Forbudet gjelder på offentlig sted, veier, gater, fortau og gangveier i Røros sentrum med tilstøtende boligfelt i tidsrommet tirsdag 18.02. kl. 09.00 til søndag 23.02. kl.16.00. Unntatt fra forbudet er organiserte arrangementer med hest i regi av Visit Røros, ervervmessig kjøring med hest med spesiell tillatelse fra Visit Røros, og hesteeiere som leier hest til og fra fast stallplass i tidsrommet forbudet gjelder, jfr. politiets vilkårsdokument for Rørosmartnan 2020. Politiet har av sikkerhetsmessige grunner fastsatt et øvre tak på 15 hesteekvipasjer til ervervsmessig kjøring. Røros 31.01.2020 Politiet i Røros og Holtålen

MIKRO SIRKULAJSON er livsviktig

Du finner oss i • Økt vasomosjon Martnashallen! • Blodårenes egen evne til å utvide seg, og trekke seg sammen • Bedre blodfordeling i kapitalnettverket • Sterkere venus retur • Høyere oksygenutnyttelse • Oppstart i 1998 • GODKJENT AV NASA som er samarbeidsspartner • 80-90% av kroniske sykdommer er relatert til sirkulasjon

Inngang kr250 Billetter i døra eller på solheim.hoopla.no/sales

Oline Sofie Bakkom / fele,vokal Lillebror Vasaasen / trekkspell, durspell, vokal.

Liv Torild Bjørgen tlf. 917 47 266 • mail: liv.bjorgen@gmail.com Roger Næss tlf. 921 28 066 • mail: rogernass1@gmail.com

La buen fly over fele strengene der tonene blandes med durspellets raske fingrer La døra til sjelen være åpen i kveld -På Solheim lover vi vårt beste spell. -her finns ingen tid - bare et bankende hjerte, og musikkens evige liv.

Go-låt från Härjedalen Konsertinfo

Fredag 21. feb. kl. 19

Inngang kr 150 Billetter i døra eller på solheim.hoopla.no/sales

Go’låt er et Härjedalsband med et bredt repertoar av tradisjonsrike viser fra både norsk og svensk side av fjellregionen, bluesinpirert musikk og derimellom også egne komposisjoner. Det er første gangen kvintetten spiller sammen på Røros, og vi håper på god mottakelse! Go’låt er: Petra Edström, Siw Fladvad, Janne Gabrielsson, Östen Fladvad och Håkan Persson. Hjertelig velkommen!

Dun dyner Dun puter Thermo dyne Helårs dyne Ull thermo Vatterte puter

fra kr. 800,fra kr. 100,fra kr. 400,fra kr. 100,fra kr. 400,fra kr. 100,-

Vi er inne i hallen

Solheim Pensjonat, Osloveien 12, 7374 Røros, Tlf: 955 23 706 post@solheimpensjonat.no, www.solheimpensjonat.no

RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020 27


Vi sender åpningen av Rørosmartnan direkte!

Følg Rørosmartnan på www.retten.no • Åpningen av Rørosmartnan • Flotte bildeserier fra martnaslivet • Oppdaterte nyheter fra hele regionen

Antall abonnenter øker stadig. Vi setter stor pris på at flere og flere leser vår avis!

DIGITAL

5 uker

KUN

5

Inkludert i pakken:

• Tilgang til alle AR + artikler på nett. • Tilgang til eAvisa - papiravisa i digitalt format fra 21.00 kvelden før. • Del abonemmentet med inntil 4 i husstanden.

Du betaler:

kr

Full digital tilgang. Inkluderer AR + artikler og papiravisa i digitalt format

Må bestilles på www.retten.no (gjelder begge abonnement tilbudene)

28 RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020

5 uker: kr. 5,• Deretter 139,- pr mnd • Tilbudet gjelder kun nye kunder. • Det er ingen bindingstid på kjøpet. • Abonnementet løper til det sies opp.

Komplett 88,- For 3 mnd.

Inkludert i pakken: Full digital tilgang + papiravisa 3 dager i uken. • Deretter 214,- pr mnd • Tilbudet gjelder kun nye kunder. • Det er ingen bindingstid på kjøpet. • Abonnementet løper til det sies opp.


Stjernene fra Stuttgart inntar Røros.

Kom og opplev noen av de råeste modellene fra Mercedes-Benz! Du finner oss i messehallen under hele Rørosmartnan 2020. Vi har blant annet med oss: Nye GLE Plug-In Hybrid, nye V-klasse og EQC.

Martnastilbud: Velutstyrt Vito 116 Nå kr

485.000,-

Begrenset antall!

eks. mva.

Rabatt: 52.412,-

Pris inkl. frakt og levering Trondheim. Alle beløp er eks. mva. Avbildet modell kan avvike fra tilbud. Forbruk blandet kjøring: Fra 0,62 liter pr/mil. CO2-utslipp: 153-174 g/km.

Motor-Trade AS, Østre Rosten 8, 7075 Tiller, tlf. 73 82 01 00 – www.motortrade.no Motor-Trade AS, Russerveien 2, 7650 Verdal, tlf. 74 07 52 50 – www.motortrade.no Motor-Trade AS, Sutterøygata 1, 7502 Stjørdal, tlf. 95 40 79 00 – www.motortrade.no

RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020 29


Program for Rørosmartnan 2020 Onsdag 19. februar

Tirsdag 18. februar 10-16 10-17

BAKGÅRDER God gammeldags martnasstemning med hester på stallen, skjemt, gode historier, folkemusikk, handel, håndverk, kaffebål og servering. Lasskjørerne og forbøndene treffer du her: Langknutgården: Dalarna Femund Forkjørerforening Skjerdingstadgården: Trøndelag Kjørelag Rasmusgården: Forbonden Kløvsjø Finborudgården: Nord-Østerdal Lasskjørerlag Sundrønningsgården: Fron Lasskjørerlag Kurantgården: Rørosmuseet Apotekergården

UTSTILLINGER/DEMO/FOREDRAG/KURS

10-17 12-17 12-17 12-17 12-17 14 14 14:30

Bålplass, matsalg, tradisjonshandverkere i arbeid Kurantgården Bodsalg, hester på stallen, sponkorgmaker, smed, bålkaffe og musikk Langknutgården Lasshandel med brukt og håndverk, hester i garden, sang, musikk, kaffe rundt bålet. Kjøttkake på pinne og biteti Finborudgården Martnasstemning, handel, bålpanne og kafé Apotekergården Spellmenn og fortellere fra Gudbrandsdalen, knivsliping, bålkos, musikk, sang, kaffe og matsalg Sundrønningsgården Bålkokt kaffe, tradisjonelt handverk, martnaskarameller, «kolbullar» musikk Rasmusgården Bålkaffe, trivsel, handel og skjemt Skjerdingstadgården Hestene ankommer Finborudgården Auksjon i god, tradisjonell stil Apotekergården Forkjørerne fra Dalarna Femund ankommer. Innstalling av hester Langknutgården

10 10-16 10-17 10-17 10-17 10-17 10-17 10-17 12 12 13 14

10-16 10-16 10-17 10-17 10-17 10-17 11-16 12-17 12-18 16

Workshop: Tilvirkning av grindsag Kurantgården Workshop: Kopi av 1700-talls panel til Direktørboligen Kurantgården «Vaskarryss og bersa» Skulpturer av Per Sverre Dahl Smelthytta Bergverkshistoria Røros Kobberverk – bevegelige modeller Smelthytta «Ti finpussa» Stasklær 1800-tallets Røros. Drakttradisjon Smelthytta Utstillinga «Hellig Jord» av Håkon Gullevåg Smelthytta Bokbinder-, skinn-, tre-, smed- og salmakerhandverk Kurantgården Martnashandel med 150 bodselgere Røros sentrum Martnashandel og aktiviteter, kafé og underholdning Martnashallen Kildesortere mer, få enkle tips av FIAS Sofakroken Martnashallen

10-16 10-16 10-17 10-17 10-17 10-17 10-17 10-18 11-16 11 11-12.30 12 13 13.30 14 16.30

KJØRING MED HEST OG REIN

BARNE- OG FAMILIEAKTIVITETER Se også kjøring med hest og rein, samt ferdasgårder/gårdsrom – mye å oppleve!

11-15 Kjøring med rein. En liten eksotisk sledetur Doktortjønna (300 pr slede) 16/17/18 Rundtur med hest og slede over Slegghaugan til idylliske Småsetran. Gløggservering underveis Malmplassen (500) NB! Billettkjøp Røros Turistkontor

09-17 11-16 11-16 11-16:30 11-18

Tombola og kaffesalg med «Brekk-kjerringan» Sangerhuset Ake- og skibakke, utlån akebrett/miniski. Bålpanne/benker Doktortjønna Heft din egen bok. Passer for barn 5-15 år Kurantgården Basar, gammeldags kjinnbytte og kafé Frelsesarmeen Thomas Tivoli med karuseller for store og små Martnashallen

Åpent for besøkende Røros kirke Åpningsseremoni med sang, taler, dans og musikk. 90 hesteekvipasjer ankommer på gammeldags vis etter flere dagers reise Malmplassen Martnashallen 12-13 Direkteoverføring av åpningsseremonien i kafeen Holøien Dørene åpnes kl. 11 18-19:30 Konsert Røros Sangforening og Copper City Ramblers Røros kirke (350) 19 Kopperglans – konsert med Oline & Lillebror Solheim Pensjonat (250) 11-15 12-13

KIRKE/KONSERTER/TEATER

12-17 13-16

MUSIKK – DANS

14-17 15-18 18-20 20-24 21-24 21-24 21-01 21-01

Kjekt å vite:

Terje Husdal med venner spiller Vauldalslavvoen Middagsdans med feletrioen Tamnes, Feragen og Kurås Sangerhuset (180) Don’t Panic spiller på Skanckebua Kent Aune spiller på Nilsenhjørnet Bergstadens Hotel Fulle Rulle spiller på Skanckebua Kveldsdans med Grenselaget og Nord-Østerdal Spellmannslag Sangerhuset (250) Spellmannskafé med Kåppårlaget: Rallarviser og gammelsving Kaffestuggu Trubadur Jens spiller på Vertshuset Don’t Panic spiller på Skanckebua Kent Aune spiller på Nilsenhjørnet Bergstadens Hotel

Mange kulturarrangement er gratis. Billettpris bak programposter der det er inngangsbillett. De fleste billetter selges i døra, men noen har forhåndssalg, se www.rorosmartnan.no Med forbehold om trykkfeil.

30 RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020

Parkering kr 100,- pr dag. Betales med VIPPS (72480) eller kontant Gratis shuttlebuss tur retur sentrum – martnashallen/p-plass hver dag kl 11-17

Ord for dagen, trivelig kaffestund rundt bålet Finborudgården Bålplass, matsalg, tradisjonshandverkere i arbeid Kurantgården Martnasstemning, handel, bålpanne og kafé Apotekergården Bodsalg, hester på stallen, sponkorgmaker, smed, bålkaffe, musikk Langknutgården Lasshandel med brukt og håndverk, hester i garden, sang og musikk, kaffe rundt bålet. Kjøttkake på pinne og biteti Finborudgården Spellmenn og fortellere fra Gudbrandsdalen, knivsliping, bålkos, musikk, sang, kaffe og matsalg Sundrønningsgården Bålkokt kaffe, tradisjonelt handverk, martnaskarameller, «kolbullar», musikkinnslag Rasmusgården Bålkaffe, trivsel, handel og skjemt Skjerdingstadgården Dalarna Femund Spelmanslag spiller ved bålet Langknutgården Demonstasjon av truger på hest Langknutgården Aksion med aksionarius Thorud fra Gudbrandsdalen Sundrønningsgården Auksjon i god, tradisjonell stil Apotekeregården

Workshop: Tilvirkning av grindsag Kurantgården Workshop: Kopi av 1700-talls panel til Direktørboligen Kurantgården «Vaskarryss og bersa» Skulpturer av Per Sverre Dahl Smelthytta Bergverkshistoria Røros Kobberverk – bevegelige modeller Smelthytta «Ti finpussa» Stasklær 1800-tallets Røros. Drakttradisjon Smelthytta Utstillinga «Hellig Jord» av Håkon Gullevåg Smelthytta Martnashandel med 150 bodselgere Røros sentrum Martnashandel og aktiviteter, kafé og underholdning Martnashallen Bokbinder-, skinn-, tre-, smed- og salmakerhandverk Kurantgården Omvisning i Rørosmeieriet, påmelding der (100) Kompetanseforum: Fra idé til marked Martnashallen Sofapraten: «Du ska få en dag i mårå» Nils Kåre Nesvold utfordrer regionens ordførere framtidsrettede tema Sofakroken Martnashallen Fra skog til vegg ved Per Willy Fægerstad Kurantgården Sofapraten: Green Flyway – en testarena for fremtidens luftfart Sofakroken Martnashallen Matrestenes muligheter. Bli inspirert og smak Rørosmeieriet Sofapraten: Å leve av fremtidens reiseliv Sofakroken Martnashallen

11-15 Kjøring med rein. En liten eksotisk sledetur Doktortjønna (300 pr slede) 11-15 Kvarterstur med hest og slede, start og stopp Malmplassen (100/50) 16/17/18Rundtur med hest og slede over Slegghaugan til idylliske Småsetran. Gløggservering underveis Malmplassen (500) NB! Billettkjøp Røros Turistkontor

Tombola og kaffesalg med «Brekk-kjerringan» Sangerhuset Fortellerstund rundt bålet Kurantgården Ake- og skibakke, utlån akebrett/miniski. Bålpanne/benker Doktortjønna Heft din egen bok. Passer for barn 5-15 år Kurantgården Vi snekrer egen treleke. Håndverkere bygningsvernsenteret hjelper Kurantgården 11-16:30 Basar, gammeldags kjinnbytte og kafé Frelsesarmeen 11-18 Thomas Tivoli med karuseller for store og små Martnashallen 13 Allsang på Frelsesarmeen 13-15 Konkurranse for alle barn i regi Røros kommune Martnashallen

09-17 10:30 11-16 11-16 11-16

21-23

Åpent for besøkende Røros kirke Elever fra Røros Kulturskole underholder Scena Martnashallen Folkemusikk-konsert med felespiller Jørgen Nyrønning. Folkemusikk fra Ålen, Haltdalen og Hessdalen Smelthytta Røros Janitsjar spiller Scena Martnashallen Hurrabuus med Dalarna Femund Spelmanslag Vauldalslavvoen (250) Forbondsmesse. Årets tema: «Lin og lengsel» Forbønder og lasskjørere med sang, musikk, lystenning og tekstlesing Røros kirke Hurrabuus med Dalarna Femund Spelmanslag Vauldalslavvoen (250)

12-15 12-17 14-17 15-18 16-19 20-22 20-00 21-00 21-00 21-01 22-02

Middagsdans med Laget hass Krestaffer Sangerhuset (180) Terje Husdal med venner spiller Vauldalslavvoen Don’t Panic spiller på Skanckebua Kent Aune spiller på Nilsenhhjørnet Bergstadens Hotel Fulle Rulle spiller på Skanckebua Bobby spiller på Nilsenhjørnet Bergstadens Hotel Kveldsdans lokale spellmenn fra Glåmos og Brekken Sangerhuset (250) Spellmannskafé med Dalakopa Kaffestuggu «DE È ÅSS» spiller live musikk Vertshuset Røros Don’t Panic spiller på Skanckebua Kent Aune med band spiller på Nilsenhjørnet Bergstadens Hotel

11-15 14 15:30 16 18-20 19:30

Inngang Martnashallen Verket Røros: Dagsbillett: Voksen kr 80,- Barn kr 30,Ukesbillett: Voksen kr 120,- Barn kr 50,Barn under 16 år gratis i følge med voksen Kort/kontant/Vipps (507460)


Torsdag 20. februar 10 10-16 10-17 10-17 10-17 10-17 10-17 10-17 11 12 12 14 14:30 15

Fredag 21. februar

Ord for dagen, ei trivelig kaffestund rundt bålet Finborudgården Bålplass, matsalg, tradisjonshandverkere i arbeid Kurantgården Martnasstemning, handel, bålpanne og kafé Apotekergården Bodsalg, hester på stallen, sponkorgmaker, smed, bålkaffe, musikk Langknutgården Lasshandel med brukt og håndverk, hester i garden, sang og musikk, kaffe rundt bålet. Kjøttkake på pinne og biteti Finborudgården Spellmenn og fortellere fra Gudbrandsdalen, knivsliping, bålkos, musikk, sang, kaffe og matsalg Sundrønningsgården Bålkokt kaffe, tradisjonelt handverk, martnaskarameller, «kolbullar», musikk Rasmusgården Bålkaffe, trivsel, handel og skjemt Skjerdingstadgården Svensk gammeldags husforhør med presten Bo Lindmark Rasmusgården Dalarna Femund Spelmanslag spiller ved bålet Langknutgården Demonstrasjon av truger på hest Langknutgården Auksjon i god, tradisjonell stil Apotekeregården Minikonsert med Stjørdal Mannskor Langknutgården Alvdal Spellmannslag lager stemning, spell og allsang Finborudgården

Workshop: Kopi av 1700-talls panel til Direktørbolige Kurantgården Bokbinder-, skinn-, tre-, smed- og salmakerhandverk Kurantgården «Vaskarryss og bersa» Skulpturer av Per Sverre Dahl Smelthytta Bergverkshistoria Røros Kobberverk- bevegelige modeller Smelthytta «Ti finpussa» Stasklær 1800-tallets Røros. Drakttradisjon Smelthytta Utstillinga «Hellig Jord» av Håkon Gullevåg Smelthytta Martnashandel med 150 bodselgere Røros sentrum Martnashandel og aktiviteter, kafé og underholdning Martnashallen Omvisning i Rørosmeieriet, påmelding der (100) Bergstadvandring m/guide i Røros. Oppmøte Smelthytta (130/110) 11/11.30 Hijven hov! 20 minutters lynkurs i sørsamisk med Ajege Røros Sofakroken Martnashallen 11:30 Vætna-sørsamisk håndverk, årstidene v/Laila M. Brandsfjell Smelthytta 13 Dekorasjonsmaling i Nord-Østerdalen og Rørosbygdene Smelthytta 13 Omvisning i utstillingene Smelthytta 14 Matrestenes muligheter. Bli inspirert og smak Rørosmeieriet 15 Omvisning i Olavsgruva, en spennende vandring under bakken (150/130) 16.30 Sofapraten: Fremtidens industri – våre fortrinn og utfordringer Sofakroken Martnashallen 10-16 10-16 10-17 10-17 10-17 10-17 10-17 10-18 11 11

10 10-16 10-17 10-17 10-17 10-17 10-17 10-17 12 12 13 14

10-16 10-16 10-17 10-17 10-17 10-17 10-17 10-18 11 11:30 13 14 14

Ord for dagen, ei trivelig kaffestund rundt bålet Finborudgården Bålplass, matsalg, tradisjonshandverkere i arbeid Kurantgården Martnasstemning, handel, bålpanne og kafé Apotekergården Bodsalg, hester på stallen, sponkorgmaker, smed, bålkaffe, musikk Langknutgården Lasshandel med brukt og håndverk, hester i garden, sang og musikk, kaffe rundt bålet. Kjøttkake på pinne og biteti Finborudgården Spellmenn og fortellere fra Gudbrandsdalen, knivsliping, bålkos, musikk, sang, kaffe og matsalg Sundrønningsgården Bålkokt kaffe, tradisjonelt handverk, martnaskarameller, «kolbullar» musikk Rasmusgården Bålkaffe, trivsel, handel og skjemt Skjerdingstadgården Oddbjørn Skei med venner spiller ved bålet Langknutgården Demonstasjon av truger på hest Langknutgården Aksion med aksionarius Thorud fra Gudbrandsdalen Sundrønningsgården Auksjon i god, tradisjonell stil Apotekergården

Workshop: Kopi av 1700-talls panel til Direktørboligen Kurantgården Bokbinder-, skinn-, tre-, smed- og salmakerhandverk Kurantgården «Vaskarryss og bersa» Skulpturer av Per Sverre Dahl Smelthytta Bergverkshistoria Røros Kobberverk- bevegelige modeller Smelthytta «Ti finpussa» Stasklær 1800-tallets Røros. Drakttradisjon Smelthytta Utstillinga «Hellig Jord» av Håkon Gullevåg Smelthytta Martnashandel med 150 bodselgere Røros sentrum Martnashandel og aktiviteter, kafè og underholdning Martnashallen Omvisning i Rørosmeieriet, påmelding der (100) Grindsaga – historie, utforming og bruk. Foredrag v/Roald Renmælmo Kurantgården «Norske utedoer» – Thor Gotaas forteller Smelthytta Sofapraten: En pangstart på livet som nyutdannet. Guri Jortveit intervjuer unge fjelltraineer på Røros Sofakroken Martnashallen Matrestenes muligheter. Bli inspirert og smak Rørosmeieriet

Lørdag 22. februar 10 10-14 10-15 10-17 10-17 10-17 10-17 10-17 12 14

10-16 10-17 10-17 10-17 10-17 10-17 10-17 11 13 15

Ord for dagen, ei trivelig kaffestund rundt bålet Finborudgården Spellmenn og fortellere fra Gudbrandsdalen, knivsliping, bålkos, musikk, sang, kaffe og matsalg Sundrønningsgården Bålplass, matsalg, tradisjonshandverkere i arbeid Kurantgården Martnasstemning, handel, bålpanne og kafé Apotekergården Bodsalg, hester på stallen, sponkorgmaker, smed, bålkaffe, musikk Langknutgården Lasshandel med brukt og håndverk, hester i garden, sang/ musikk, kaffe rundt bålet. Kjøttkake på pinne og biteti Finborudgården Bålkokt kaffe, tradisjonelt handverk, karameller, «kolbullar», musikk Rasmusgården Bålkaffe, trivsel, handel og skjemt Skjerdingstadgården Oddbjørn Skei med venner spiller ved bålet Langknutgården Auksjon med auksjonarius Esten Håsether Langknutgården

Workshop: Kopi av 1700-talls panel til Direktørboligen Kurantgården «Vaskarryss og bersa» Skulpturer av Per Sverre Dahl Smelthytta Bergverkshistoria Røros Kobberverk – bevegelige modeller Smelthytta «Ti finpussa» Stasklær 1800-tallets Røros. Drakttradisjon Smelthytta Utstillinga «Hellig Jord» av Håkon Gullevåg Smelthytta Martnashandel med 150 bodselgere Røros sentrum Martnashandel og aktiviteter, kafé og underholdning Martnashallen Bergstadvandring. Guidet omvisning i Røros. Oppmøte Smelthytta (130/110) Omvisning i utstillingene Smelthytta Omvisning i Olavsgruva, en spennende vandring under bakken (150/130)

11-15 Kjøring med rein. En liten eksotisk sledetur Doktortjønna (300 pr slede) 11-15 Kvarterstur med hest og slede, start og stopp Malmplassen (100/50) 16/17/18 Rundtur med hest og slede over Slegghaugan til idylliske Småsetran. Gløggservering underveis Malmplassen (500) NB! Billettkjøp Røros Turistkontor

11-15 Kjøring med rein. En liten eksotisk sledetur Doktortjønna (300 pr slede) 11-15 Kvarterstur med hest og slede, start og stopp Malmplassen (100/50) 16/17/18 Rundtur med hest og slede over Slegghaugan til idylliske Småsetran. Gløggservering underveis Malmplassen (500) NB! Billettkjøp Røros Turistkontor

Kjøring med rein. En liten eksotisk sledetur Doktortjønna (300 pr slede) 11-15 Kvarterstur med hest og slede, start og stopp Malmplassen (100/50) 16/17/18 Rundtur hest og slede over Slegghaugan til idylliske Småsetran. Gløggservering underveis (500) Malmplassen NB! Billettkjøp Røros Turistkontor

09-17 10:30 11-16

Tombola og kaffesalg med «Brekk-kjerringan» Sangerhuset Fortellerstund rundt bålet Kurantgården Ake- og skibakke, utlån akebrett/miniski. Bålpanne/benker Doktortjønna Vi snekrer vårt egen treleke. Håndverkerne på bygningsvernsenteret hjelper til Kurantgården 11-16:30 Basar, gammeldags kjinnbytte og kafé Frelsesarmeen 11-18 Thomas Tivoli med karuseller for store og små Martnashallen 13 Allsang på Frelsesarmeen 13-15 Konkurranse for alle barn i regi Røros kommune Martnashallen 18-20 Supersnurr Thomas Tivoli. Kjør så mye du orker for Martnashallen (270)

Tombola og kaffesalg med «Brekk-kjerringan» Sangerhuset Pynt din egen melkekartong og fyll på melk Rørosmeieriet Thomas Tivoli med karuseller for store og små Martnashallen Prøv klatreveggen med Røros Klatreklubb Martnashallen (50/30) Ake- og skibakke, utlån akebrett/miniski. Bålpanne/benker Doktortjønna 11-16 Vi snekrer egen treleke. Håndverkerne bygningsvernsenter hjelper Kurantgården 11-16:30 Basar, gammeldags kjinnbytte og kafé Frelsesarmeen 15 Sangstund og trekning av martnas-lotteriet Frelsesarmeen

Tombola og kaffesalg med «Brekk-kjerringan» Sangerhuset Fortellerstund rundt bålet Kurantgården Ake- og skibakke, utlån akebrett/miniski. Bålpanne og benker Doktortjønna 11-16 Vi snekrer egen treleke. Håndverkerne bygningsvernsenteret hjelper Kurantgården 11-16:30 Basar, gammeldags kjinnbytte og kafé Frelsesarmeen 11-18 Barnas dag på Thomas Tivoli Martnashallen (35) 12 Fortelling og sangstund med Siri Beate Fossum Martnashallen 13 Allsang på Frelsesarmeen 14 Fortelling og sangstund med Siri Beate Fossum Martnashallen 13-15 Konkurranse for alle barn i regi Røros kommune Martnashallen

09-17 10:30 11-16 11-16

18 18-23 19 19 21

Åpent for besøkende Røros kirke Polkagrisan spiller Martnashallen Smiekonsert med smeden Mattias Helje med venner Kurantgården Buskspell-laget spiller opp Lysstråle kafé Folkemusikk-konsert med feletrio Olsson/Wikström/Östberg fra Jämtland Smelthytta Konsert med Copper Ciry Ramblers Hagakoia (250) Hurrabuus med Dalarna Femund Spelmanslag Vauldalslavvoen (250) Vingelen Storband med bakgårdskonsert Lysstråle kafé Konsert - Grenseløst med Dalakopa og gjester Røros kirke (350) Konsert med Copper City Ramblers Hagakoia (250)

11-15 12 13 15 15 15:30 17 18 19

12-15 12-15 12-17 14-15 15-18 17-18 20-22 21 21-00 21-00 21-01 21-01 22-01 22-02

Middagsdans med Glåmos Spellmannslag Sangerhuset (180) Don’t Panic spiller på Skanckebua Terje Husdal med venner spiller Vauldalslavvoen Blåhåmmårn` Toraderlag spiller Lobbyen på Bergstadens Hotel Bobby spiller på Nilsenhjørnet Bergstadens Hotel Blåhåmmårn` Toraderlag spiller Lobbyen på Bergstadens Hotel Bobby spiller på Nilsenhjørnet Bergstadens Hotel Bergstaden Old Stars spiller i Hotellrestauranten, Bergstadens Hotel «DE È ÅSS» spiller live musikk Vertshuset Røros Spellmannskafè med Vømmølknektan, Kim og Bent Kaffestuggu Kveldsdans med Småviltlaget Sangerhuset (250) Don’t Panic spiller på Skanckebua Band of Others spiller i Barny Bergstadens Hotel Kent Aune med band spiller på Nilsenhjørnet Bergstadens Hotel

12-15 12-15 12-17 14-15 15-18 16-19 17-18 18-23 21-00 21-00 21-01 21-01 22-01 22-01 22-02

11-15 13 14:30 15 15:30

Inngang Smelthytta:

Voksen kr 120,- Student/honnør kr 100,Barn under 16 år kr 50,– i følge med voksen gratis

19

11-15

09-16 10-14 10-17 11-13 11-16

Åpent for besøkende Røros kirke Overraskelse fra UKM Røros Martnashallen Spellmenn fra Nord-Østerdal underholder Martnashallen Tynsettoradern´-52 spiller Martnashallen Buskspell-laget spiller opp Lysstråle Kafé Konsert Guro K. Nesheim hardingfele/hardanger d’amore Smelthytta Buskspell-laget spiller opp Lysstråle kafé Konsert med Berja Folkrock Hagakoia (250) Konsert med Golåt. Folkemusikk fra Jämtland/Härjedalen, bluesinspirert Solheim Pensjonat (200) Konsert med Sunnivakoret og Ytre Suløens Jazzensemble – en smak av New Orleans Røros kirke (400)

11-15 13 18

Åpent for besøkende Røros kirke Smiekonsert med smeden Mattias Helje med venner Kurantgården Disney i Ziiren. Konsert med Røros Storband. Vokal Åsmund L. Rohde/Karianna Sommero Røros kirke (300)

Middagsdans med Småviltlaget Sangerhuset (180) Don’t Panic spiller på Skanckebua Terje Husdal med venner spiller Vauldalslavvoen Blåhåmmårn` Toraderlag spiller i Lobbyen på Bergstadens Hotel Bobby spiller på Nilsenhjørnet Bergstadens Hotel Dun Aengus spiller på Skanckebua Blåhåmmårn´ Toraderlag spiller i Lobbyen Bergstadens Hotel Terje Husdal med venner Vauldalslavvoen (250) Spellmannskafe med Ranveig og Kims orkester Kaffestuggu «DE È ÅSS» spiller live musikk Vertshuset Røros Don’t Panic spiller på Skanckebua Kveldsdans med Glåmos Spellmannslag Sangerhuset (250) Bergstaden Old Stars spiller i Hotellrestauranten Bergstadens Hotel Band of Others spiller i Barny Bergstadens Hotell Kent Aune med band spiller på Nilsenhjørnet Bergstadens Hotel

12-15 12-16 12-17 15-18 16-19 16-19 19-21 21-00 21-00 21-01 21-01

Don’t Panic spiller på Skanckebua Middagsdans Brekken Spellmannslag/Dalakopa Sangerhuset (200) Terje Husdal med venner spiller Vauldalslavvoen Bobby spiller på Nilsenhjørnet Bergstadens Hotel Dun Aengus spiller på Skanckebua Bergstaden Old Stars spiller unplugged Lobbyen Bergstadens Hotel Trubadur spiller opp Nilsenhjørnet Bergstadens Hotel Spellmannskafe med Vømmølknektan, Kim og Bent Kaffestuggu «DE È ÅSS» spiller live musikk Vertshuset Røros Don’t Panic spiller på Skanckebua Kveldsdans Brekken Spellmannslag/Ålen Spellmannslag Sangerhuset (250) Band of Others spiller Barny, Bergstadens Hotel Kent Aune med band spiller på Nilsenhjørnet Bergstadens Hotel

Thomas Tivoli:

Enkeltbillett kr 49 6/10 billetter kr 260/430

Toalettvogner plassert i sentrum, se kart.

22-01 22-02

Martnaskontor:

Røros Turistkontor kl. 9-18 Martnashallen kl. 10-18 Tlf 72 41 00 00, post@rorosinfo.com www.rorosmartnan.no #rørosmartnan

RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020 31


Presenterer hestene med kjærlighet til historien Når slitne hester og lykkelige forbønder og lasskjørere år etter år kjører inn på Malmplassen under åpningen av Rørosmartnan, er hver og en slede lastet med hver sine historier og tradisjoner, sin reise og med handelsvarer fra stedet de kommer fra. Til å formidle disse historiene, har vi de eminente underholderne Svein Arild Johnsgård og Lars Bjørk. TEKST: MARIT SKANCKE LANGEN

Dette tospannet har vært konferansierer for hesteekvipasjene i tre år, men deres interesse for den spennende forbondehistorien; som de gamle hesteredskaper, klesdraktene, handelsvarene de fraktet, de lange reisene og ikke minst menneskeskjebnene som fulgte med, har fascinert dem i mange tiår. FELLES INTERESSE FOR GAMLE TRADISJONER Svein Arild vokste opp på gård i Sømådalen. Bestefar hadde hest og kjørte i skogen, men det var mer de gamle tradisjonene som opptok ham. I 1999 ble han med Sigurd Svendsen og det nyoppstartede Dalarna Femund Forkørarforening på deres første forbondetur. Det ble starten på et godt vennskap tuftet på felles interesser som folkemusikk og historie. -Vi besøker hverandre ofte, og da sitter vi og blar i gamle bøker og tidsskrifter om de gamle reisene fra 1800-tallet og framover. Vi har denne

felles interessen for gamle tradisjoner og syns det er kjempeartig å dykke ned i både skrevne og uskrevne deler av innlandets første form for langtransport. Spesielt artig er det når man finner gamle skatter som en kjøreseddel fra nabogarden heme i Sømådalen. Da kommer historien tett på, forteller Svein Arild.

Malmplassen, snakke vi om hvordan det var på martnan før i tida, hvor de bodde, hadde med seg og hadde på seg og hva de gjorde, sier Svein Arild som har vært med Dalarna Femund på flere turer og kommet tett på den tilværelsen det var å være forkjører og skulle bringe lasset frem til Røros midtvinters.

LIGGER MYE ARBEID BAK Når Bjørk og Johnsgård skal forberede seg til konferansierjobben, er det Sigurd Svendsen som er deres beste kilde.

«HURRABUS OG MARTNASSPELLING» Det er alltid god stemning når Svein Arild og Lars kommer ut på snøscena på Malmplassen. De har et manus klart, men den ene historien kan ta den andre og kameratene girer opp kvarandre på gamle minner og opplevelser. De gjør presentasjonen av hestene, forbøndene og lasskjørerne til en uforglemmelig opplevelse. Og når hestene har avsluttet siste etappe av årets vintertur, venter martnan med «hurrabus», spelling og fest for hurragutta i Dalarna Femund Spellmannslag. De er å treffe og høres i Langknutgården og Vauldalskoja gjennom hele uka.

- Sigurd bruker mye tid på dette og er en viktig kilde for oss. Vi prater også med eldre folk som husker eller som kan gjenfortelle fra tida før oss. Nå er det fjerde gang vi gjør dette, og vi begynner å bli godt kjent med de ulike kjørelaga. Vi vet hvor vanvittig mye arbeid og tid dem legger ned gjennom hele året for å trene hestene og forberede neste tur. Så når vi skal presentere dem på

VINDUER/DØRER SKAL UT Varierende antall størrelser

Opptil

80% rabatt!

Lageret åpent mandag – fredag 07.30 - 14.30 i martnansuka.

32 RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020

Foto: Øyeblikket Foto

Osloveien 38 7374 Røros Tlf: 72 40 63 00 Mail: ordre@rorosvinduet.no


! N A N T R A M S O RØR Velkommen til

t! Favorit

; 299 ; 349 r!

Til junio

ykt! Ekstra m

399; 449; Settpris barn!

Settpris junior!

Odlo Active Warm helt sett Teknisk undertøysett. Barn/Junior

Behagelig, varm og lett hettejakke. Junior

ger!

199;

1100; Førpris 2200;

99; Førpris 199;

Kari Traa F/Z fleecejakke

Peak Performance Whelium Hybrid

Devold 3 pk daily light

Myk og varm fleece jakke. Dame

Myk og lett hverdagssokk. Dame/Herre

rtøy!

Ullunde

199;

Lett, varm og fin hybridjakke i dun. Dame

ke!

Dunjak

ll! Merinou

799; 599; 599; 100%

Førpris 399; pr. del

Førpris 1499;

Trøye førpris 949;

pr. del

Jotunheim Stetind undertøy

Longs førpris 849;

Devold Islender ullundertøy

2-lags ullundertøy. Dame

Allsidige basisplagg i 100 % merinoull Herre

2999; Ski og binding!

SPORT 1 RØROS

Myk og behagelig strikkegenser. Dame/Herre

-50%

3pk!

Førpris 449;

Kjerkgata 15 Tlf: 488 55 100

Jotunheim Lågen strikkegenser

Helly Hansen JR Day breaker

Bestsel

Førpris 599;

Førpris 449;

FISCHER TWIN SKIN PRO Klassisk felleski til både trening og turer med Twin Skin integrert kortfell som gir trygt feste og god glid. FISCHER CONTROL STEP IN brukervennlig binding. FISCHER CRUISER / MY STYLE stabile markasko

09:00-17:00 09:00-18:00

God og varm dunjakke til hverdagsbruk! Dame/Herre

3999;

Ski, binding og støvel!

i! Fellesk

ÅPNINGSTIDER RØROSMARTNAN:

Mandag Tirsdag - lørdag

Jotunheim Tvinde dunjakke

Følg oss på:

RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020 33


TØFLER -30% PLEDD -20% (ordinære varer)

Martnasprogram på

RØROSMEIERIET - Stort utvalg av våre egne produkter og gaveartikler

ÅPNINGSTIDER

- Smaksprøver og ekstra gode tilbud på utvalgte produkter

TIRSDAG – FREDAG: 9-17

- Utsalg av kaffe og noe å bite i.

LØRDAG: 10-16

GENSERE

I BUTIKKEN:

med utgått design fra Rauma Collection

-54%

OMVISNING I RØROSMEIERIET Onsdag, torsdag og fredag kl 11 Nå har du muligheten til å besøke Norges fremste heløkologiske meieri, se produksjonen, få innføring i historien, smaksprøver og aktivitet der dere får være med å lage et eget produkt.

Fabrikkutsalgets åpningstider

Kr 100,- pr person. Påmelding: butikk@rorosmeieriet.no. Maks 20 personer pr omvisning.

KUTT MATSVINN Vi viser hvordan du kan lage enkle retter av matrester. Det blir nyttige mattips og smaksprøver. Onsdag, torsdag og fredag kl 14 Oppmøte i butikken på Rørosmeieriet. GRATIS

MARTNAN 2020 Tollef Bredals Vei 8 www.rorostweed.no

Tirsdag–fredag 08–17 Lørdag 10–15

DEKORER DIN EGEN MJØLKEKARTONG Lørdag kl 10-16 kan store og små komme og dekorere sin egen mjølkekartong! I disse kan du tappe din egen mjølk på før du går.

BYGGER DET MESTE

Vi er en allsidig totalentreprenør på Røros som setter sammen godt, tradisjonelt håndverk med ny kunnskap og teknologi. Med bred kompetanse og nye metoder utfører vi det meste innen bygg - både ryddig og profesjonelt.

Rørosmeieriet AS, Sollihagaen 2

(rett ved Tollef Bredals vei og Røros Tweed)

www.rorosmeieriet.no Foto: Trond Andresen og Ren Røros Frontal

34 RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020

Sundveien 100 7374 Røros (+47) 72 41 48 88 firmapost@kjellmark.no

WWW.KJELLMARK.NO


Vi sees på Rørosmartnan

®

50 opp

til

på u

tval

gte

mod

Kom og opplev nye John Deere 6120M

%

eller

Vi viser også maskiner og utstyr fra

Erik Aaen

Salgskonsulent maskin, mobil: 948 77 179

Maren Kveen Løken

Gjør et kupp på ulltøfler i Martnashallen

Salgs- og fagkonsulent drøvtygger, mobil: 940 36 023

Thomas Frankmo Tveråen

Salgskonsulent Imek storfe, mobil: 913 51 539

RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020 35


Gatemartna i tradisjonell TEKST: MARIT SKANCKE LANGEN

Nesten 150 utstillere og selgere fyller gatene under Rørosmartnan, og her finner du gode martnastilbud og en unik folkefest fra morgen til kveld. Det tradisjonelle utvalget er spekepølse, skinn og lær, ull, håndverk, håndarbeid og mat, men kunsten til arrangørene er å sørge for et balansert og velassortert utvalg med både kvalitet og litt juggel, lakris og leker til ungene. Det hører også med. - Vi har utstillere som kommer tilbake år etter år, og som ikke kan unnvære Rørosmartnan. Gausdal Mat er et unikt eksempel som har vært en del av martnan i mer enn 50 år. De selger spekepølse, honningkake, honning, sylte og flatbrød; matvarer som har vært en del av martnan så lenge en kan huske, forteller martnasgeneral Lillian Sandnes. Folksomt i Kjerkgata på Rørosmartnan ca. 1890. Foto: Iver Olsen

KJØRER 100 MIL FOR Å SELGE CD`ER - En annen trofast gjenganger, er Bo Gøran Svensson som kommer tilbake for 20.gang med CD-vogna si. Han er en fargeklatt som kjører hundre mil helt fra Skåne for å oppleve den unike og intime stemningen under martnan. Han finner vi dansende på Nilsenhjørnet sammen med maskoten sin. Tenk at han fortsatt selger cd`er, det er nostalgisk og sjarmerende, synes Lillian. HANS AASENS GATE UNDER UTVIKLING Martnan kan for mange synes lik fra år til år, men det ligger mye arbeid bak hver eneste Rørosmartna. Tradisjonene tas vare på, men det må også være utvikling. En stor del av arbeidet med å balansere vareutvalg, holde en tett og god dialog med kremmere og kjøpmenn, og fordele de jevnt utover så alle blir fornøyde, er det utstilleransvarlig Odd

Folksomt i Bergmannsgata på Rørosmartnan i 2019. Foto: Svein Eggan.

Verdensnyhet fra Weber Webers grillverden er kjent for oss alle. Selv om de aldri bruker å stille opp på messer og martnaer, gjør de nå et unntak, og kommer til Rørosmartnan med en verdensnyhet innen den internasjonale matsjangeren barbeque. TEKST: MARIT SKANCKE LANGEN

-Det er ganske stort at Weber, som er et mektig globalt selskap, har sagt ja til å komme til Rørosmartnan i år. Vi driver med vinter-grilling året rundt, men har aldri gjort tilsvarende i Norge. Nå ønsker vi gjerne å vise frem og inspirere til vintergrilling på vintereldoradoet Røros, forteller Leif Tore Rytterbakken. BARBEQUE GIR FLERE MULIGHETER I Norge griller vi alt fra pølser til koteletter, hamburgere, maiskolber og biff, men hos Weber og i grillens hjemland, brukes benevnelsen barbeque. Det involverer langt flere muligheter og variasjoner enn grilling gjør. • Grilling betyr å steke kjøtt og grønnsaker på utsiden ved hjelp av kull eller gass, noe som gir oss den karakteristiske røykte smaken i selve stekeskorpen. Da er vi nordmenn som regel 36 RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020

fornøyde, men I USA betyr barbeque som oftest å tilberede hele kjøttstykker ved hjelp av en lang røykeprosess, som ofte tar sju til ti timer, og her har vi nordmenn mye å lære. I innlandet i Norge hvor vi har så mange fantastiske råvarer om høsten, som vilt og lam, burde vi fortsette å grille utover vinteren i stedet for å sette grillen i boden, og putte kjøttet i fryseren, sier Rytterbakken, som selv bor på Fåset og vet hva han snakker om. VERDENSMESTER I GRILL KOMMER PÅ STAND Weber produserer og markedsfører mange typer griller, men på Rørosmartnan ønsker de å vise frem en helt ny pelletsgrill. - Verdensmesteren i grill skal bli med oss på stand og vise fram varmrøking av reinsdyr fra Stensaasen. Den langvarige røkeprosessen gir oss muligheten til å bruke deler av dyret som ikke brukes så mye ellers. Røkeprosessen frembringer

en helt unik smak og mørhet på kjøttstykker som opprinnelig ikke brukes på grunn av at det er for seigt, for eksempel nakkestykker. Her kan dere få gode tips og råd om grilling fra a til å og dessuten martnastilbud på alle griller vi har. MILJØBEVISST OG KORTREIST I tillegg til å utnytte flere stykker av dyret og minimere matsvinn, er Weber veldig opptatt av å være miljøbevisst også på andre områder. - Vi er bærekraftige og har henholdsvis 10, 20 og 45 års garantier på grillene våre, alt etter hvilken type grill vi snakker om. Kullet og brikettene vi selger er produsert av restved og tre fra møbelproduksjon. Når vi reiser rundt, benytter vi oss av lokale og kortreiste råvarer, og viser fram hvilke muligheter som fins der vi kommer, fortelle Rytterbakken.


stil Arne Osflaten som står for. De seneste årene har han prioritert Hans Aasens gate mellom plattingen i Kjerkgata og Domussenteret, og gitt den et kvalitetsløft. - Denne lille veibiten er som et eget lite torg i seg selv. I fjor kom Espegård med sine hyttemøbler, sittegrupper og bålpanner, og laget stemning. De kommer også i år, men i tillegg har vi glede av å ønske Bekkereinan fra Kvinesdal velkomne. De produserer og tilbereder gårdsmat, og vil helgrille gris litt lengre nede i gata. Det er bare å gå etter lukta, anbefaler Osflaten. TA EN GLØTT INN I FERDASGÅRDENE En viktig del av martnaslivet skjer i ferdasgårdene og andre bakgårder som Apotekergården. Ser du en åpen port, er det bare å kikke innenfor og ta del i det autentiske martnaslivet der. I Finborudgården, Langknutgården, Rasmusgården, Skjerdingstadgården og Sundrønningsgården holder lasskjørere og forbønder til med sine spesialiteter og tradisjoner. Rundt bålet kan du varme deg på bålkaffe eller en kjøttkake på gaffel, bli underholdt med gode historier og folkemusikk eller se lokalt håndverksaktiviteter, og til og med gjøre en god handel.

s

Ekte viltpølser

fra Breheimen

Fra foten av Breheimen kommer Magne Håvard og Hanne Forberg fra Fjelleventyret til Rørosmartnan med sine helt ferske spekepølser av villsau, hjort og villrein. Disse er produsert i samarbeid med Breheimen Mat i Skjåk. Da de prøvde seg på Julemarkedet i Lom, ble pølsene revet bort på et blunk. TEKST: MARIT SKANCKE LANGEN

Pølseproduksjon, og det å markedsføre oss på markeder og martna`er, er helt nytt for oss, så dette gleder vi oss til. Tilbakemeldingene fra Lom var veldig gode, så vi tar med 600 spekepølser av tre helt nye typer, og håper det rekker. Pølsene inneholder nært opptil 70 prosent av enten hjort, vill-lam eller rein, og er smaksatt med blant annet akevitt, rødvin og krydder. Råvarene i pølsene kommer fra aktiviteter vi driver med ellers på gården, som jakt og kjøttproduksjon, og produksjonen skjer i samarbeid med Breheimen Mat i Skjåk, forteller Hanne.

I sommerhalvåret arrangerer familien rideturer, guida fjellturer, friluftslivsleir for barn og unge og reinsdyrjakt der hestene blir brukt til kløv på vei hjem fra jakt. I tillegg til islandshestene, finnes det både sauer av ulike slag, og etter hvert vil det også komme Dexter ammekyr. - Vi prøver å skape et helårs levebrød av gården, og drifta utvides stadig. Vi er fortsatt i etableringsfasen, så det er mye som skjer for tida. På gården har vi allerede en gårdsbutikk som er med i «Hanen», og neste år vil vi sette opp et servicehus hvor vi kan håndtere slakt og ha tørkehus til kjøtt, forteller Hanne.

72 41 48 00

I

www.renroros.no

Nysgjerrig på fiber eller bredbånd? Finn oss i martnashallen, så hjelper vi deg med å svare på alt du måtte lure på om hastighet, stabilitet og muligheter med internettet hjemme hos deg eller på hytta. Du får også gode tilbud, og bestiller du et abonnement fra oss i martnasuka, kan du vinne flotte premier!

Bredbånd med god samvittighet Ren Røros Digital er en del av konsernet Ren Røros, som ikke lukker øynene for miljøproblemer, men bidrar til å redde klimaet.

RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020 37


utstillere i røros sentrum

Foto: Øyeblikket Foto.

BRUKT/ANTIKK

Foto: Sara M. Broen.

HUS/HYTTE

Audun K. Braseth Brukt og antikk. Honning fra Trøndelag

Gadgy AS Røyksvake bålpanner og kvistbrennere, samt tilbehør. Tremøbler.

John Olav Øyangen Pinnevaffel og kos Pinnevaffel, kaffe, kakao, solbærsaft. Ullsåler, votter, lester, luer, mye strikket og sydd (klær). Håndduker. Brukt/antikk og mye rart

Gummi og maskin Verktøy, Snøscooter, ATV, ovner

Odd Kjell Nybroen Gamle kjørefrakker (skinn), ferdaskrin, dombjøllekranser, bjøller Wenche Wahl Paulsen Brukt/antikk, håndarbeid og åklær DEMONSTRASJONER Bo Kastell Demoprodukter Bor. Demonstrasjon av verktøy. MB Via mercis Glascutter. GAVEARTIKLER/ANNET Albertas Mileska Services World Smijernsdekor og hagemøbler med sjøtema under merket Coast Metall. Håndlagd keramik og ullprodukter. Villsauskinn. Fashion & New Gaveartikler og ull produkter. IPP AS Stekepanner, kasseroller, gryter, universalstein. J.R Design og Håndverk Juan Romulo Ramirez Barneleker, hatter, skinnbelter, skinnvester, veggpynt. Thomas Tivoli Tivolibod. Stefano Zuffanelli Multiskjæreren (kjøkkenredskap) BAKEVARER/SNACKS/SØTSAKER Finsrud Salg & Service Produksjon og salg av smultringer kaffe og kakao. Godt og Hjemmelaget as Tynnlefser fra Nordland, krinalefse, møsbrømlefse, mørlefse, økologiske mandelpotetlefser. Jorids Lefsebakeri AS Lefser i alle varianter. Mandelkremtopper og nykokt gomme. Katari/ Jose Alberto Bernal Godteri, lakris, smokker og leker. Kjevla Hjemmebakeri AS Lefser, flatbrød, lefsekrem Konfektn Produkter AS Godteri, sjokolade, sukkerspinn, drops, popcorn, snacks, lakris, ballonger og masse godsaker. Marit Ohren Sveler og vaffel, kakao og kaffe. Salg av gamle kaffekjeler og gammelt kjøkkenutstyr. Pinnevaffeldama Merete Gevingås Pinnevaffel og kakao, pølsevaffel på pinne. Pipebrød Bakevarer/Pipebrø som blir laget på stedet. Varm sjokolade. Kaffe. Sirupstynnkakebakeriet Sirupstynnkaker, gule bomber, kaffe, formkaker og flere typer småkaker. Tradisjonsbakst. Smultringhuset Skien Smultringer, honning og mineralvann, gløgg, kakao og kaffe. Steinars engros Lakris, poppcorn, sukkerspinn, bacon, kjærlighet, og generelt godteri. Terje Prytz Smultringer. Ths engros AS Brente mandler. Trygstad Bakeri og Konditori AS Honningkake, pjalt, sirupskake, løper, berlinerboller, lapper, julekake, kaffe, mineralvann, fyrstekake, bakervarer. Grilling av hamburger og pølser. Waffle factory AS Belgiske vafler, godteri og sjokolade epler.

Ranahytta/ Bernhard Olsen AS Nord-norsk hytte leverandør. Råbygg og nøkkelferdige hytter. Scandoor Trøndelag AS Salg av kjøkkenfornyelse KLÆR/TEKSTIL Barong Limited Amerikansk indianer. hadycraft, malerier,allpakka ull fra Peru. Display AS Ullprodukter. Disma AS Ull produkter, sokker, votter, skinn produkter, luer, russiske tre dokker, souvenirer Edvardson Sweden AB Vadmelsklær, vadmelsvotter,capser, belter. Elegant Design Norden AB Belter

Foto: Øyeblikket Foto.

Inger Lise Engen Brukskunst Malte treting, decopage på tre og glass, steinprodukter, krystaller, smykker. Korg-Erik Flettede korger og kjøkkenredskaper i tre. Alt håndlaget. Luss og Busserulleriet Vadmelsklær/produkter. Myriel Design Hatter, luer, skjerf. Norwegian Craftwork Håndstrikket, husflid,samt eget design, sokker, votter, barne jakker. OJ Hanssen Music Egenprodusert musikk innen Country, oljemalerier på lerret. Potteriet Røros AS Varm gløgg i lokalproduserte keramikkrus med årets motiv. Gratis gravering på kruset i verkstedutsalget. Diverse keramikk fra Potteriet Røros som akevittglass med morsomme tekster. Norskprodusert gradestokk på Røros-dialekt. Lokalprodusert varm hvit gløgg fra Solheim Pensjonat, Røros.

+ produkter fra eget bakeri, li-gull og grævfisk av Blåfjellrøye. Mimmis salgsbod Spekemat og røkt reinsdyrkjøtt. Potetbakeren Bakt potet. Rørosbua AS Spekemat. Rørosrein AS Reinsdyrkjøtt, indre- ytrefilet, flatbiff, Rørosviddas perle, spekepølser reinsdyr, tørket kjøtt, tørket hjerte, m.m. Håndmat: Reinsdyrburger. Smalahovetunet Smahahove, kjøttprodukter Spekeboden AS Spekemat, honning og honningkake. Stabburmat AS Spekemat og honningkaker. Stensaas Reinsdyrslakteri AS Viltprodukter fra reinsdyr og elg i from av spekepmat og stykningsdeler. Reinsdyrskinn. Sørensen Fisk og Vilt Røkelaks/ørret. Egenproduserte fiskekaker.

Fiola Design Eget design av tunika , skjorter og bukse, ulljakker/kåpe, ull og kashmir skjerf, emaljerte smykker.

Rirkula Tre og rirkule produkter.

Tornado AS Gresk Tapas Tallerken. Utsanee Thaimat Vårruller og thaimat.

Grethes sport og fritid Ull og skinnklær, hatter belter, sokker, gensere, skinnjakker og vester.

Siljans Linnedukar AB Vevda linduker og løpere. Skrim Honning Honning og honningprodukter. Treprodukter

Himalayan wool AB Egen designede ullklær i mohairgarn. Isaventilasjon AS Alpakka klær. Kjoler, cardigans, kosedresser, skjerf og ponchoer. Design av Ruth Røssevoll. Lima import AS Alpakka ull produkter genser, bukser, sokker, luer. Luis Otavalo Öb Tekstil, jakker, hatter, leker Natur Alpakka. Meråker AS Alpakkatekstiler,fiber og skinn, gavegjenstander og tilbehør. Nimai Håvard Hammer Håndlagede ullprodukter. Rock Pop Rock og pop varer. Sand søm og design Økologiske klær til barn, baby og dukker, dørskilt og sokker med trykk. Sur de Inca Drømmefangere, ponchoer, luer, votter, pannebånd, armbånd. Valdres skinn og ull Ullklær og skinn. Vilcapoma Alpakka ull klær. Villmarka Røros Klær og utstyr for tur og fritid. KUNST/HÅNDVERK AAB Emerson Records Country og annen musikk på cd. Amuletten Hjemmeproduserte tovede votter, sokker, luer, skjerf av ull. Hansker av skinn. Pledd, poncho av ull. Astritrollet Stort utvalg i strikkeprodukter. Bentzon Kjørvik Design Birgit Giskås Kranser og naturdekorasjoner, kvisthjerter. Skinnforkle. Brix Produkter Smykker av glass, Swarowskikrystall og sølv. Armbånd laget av skinn. De'Signe Botnan Sydde hatter, tova skjerf, hansker og sydde vesker. Fjord Angora Produksjon av hånd spunnet 100% angoragarn. Lue, halser, sjal, votter, pulsvarmere, sokker . Angorasåler tova av 100% angoraull. Herre treng du! Vaffelfat, primstav , frokostbrett, serverinsbrett, pizzabrett, kvæfjordkakebrett, spekkefjøler, ølkasser, vinkasser.

38 RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020

Søm og Strikkeboden Søm, lappeteknikk, strikk, smykker Thor-Herman Ruud Hjemmeproduserte luer, votter, sokker, sjal av ull. Votter og hansker av skinn. Torild Finsrud Velure Sjølvlaga tova hattar og sjal. Tove- & SkinnBua Ullsko/pampuser, votter og luer i skinn av sau, sel, hjort og rein og også naturlege tekstiler. Ullkilden as Egen designede lammeskinnsproduktet, votter, jakker, kåper, krager, vester, tepper, skjørt og vesker, lammeskinn og ullprodukter. Vevstova Ranveig Lunestad Egenproduserte handvevde løpere, ryer, åklær og billedvev. MAT Beito ysteri AS Norske og internasjonale oster av pasteurisert ku- og geitemelk ystet for hånd, tilbehør til ost og andre Valdresprodukter. Bekkereinan AS Egen håndverksproduksjon. Varm mat. Div. ferske kjøttprodukter og spekemat. Bergstadens Hotel AS Hamburgere. Breheimen Mat AS Elgburger, elgbab, viltpølser. Drågen Smokehouse AS Einerøkt laks og ørret på gamlemåtenklippfisk av høg kvalitet. Sennepsaus og lutefisk. Eusebiu Budau AS Parma skinke, parmesan, toma, pecorino, manchego og andre italienske produkter Fjelleventyret Saueskinn av blæser sau. Spekepølse av villrein, sau, hjort. Guidet rideturer av Fjelleventyret i Breheimen Nasjonalpark. Gausdal Mat AS Diverse spekemat, honning, honningkake, sylte. Gjøvik Chokolade AS Håndlaget sjokolade, praliner og figurer. Kremmer'n AS Spekemat og honning. Lena Guttormsen Naturgotteri, og krydder utan e-stoffer. Liverten AS En smak av Lierne: Li-bab Liernes svar på kebab, elgburger, fjellgrill/ reinsdyrpølse, reinspikka , multe panna cotta

Venås engros as Spekemat: pølser fenalår, skinke, flesk, elg, rein. Weber Stephen Nordic AS Røykovner for varmrøyking av kjøtt/fisk/grønnsaker. Åsbergets Gårdsmejeri Gårdsproduserte, økologiske ku-og gjetoster fra eget meieri. SAMISK Ravdol Rein AS Reinskinn og produkter av reinskinn og horn. Samejakki Da Spekemat, rein,-sau,- geiteskinn, luer, vanter, lommenbøker, samekniver, diverse samiske varer. Samekniver Kautokeino Samekniver, reinskinn,skinnluer og annet samisk duodji. Sami souvenir & duodji Samiske handverksprodukter, samt reinskinn. SKINN Karesuando Fritidsprodukter AB Renskinn, sauskinn, skinnvesker, belter,lommebøker, hansker, luer og votter. Kirsti Drewsen Ullvarer, skinn og skinnprodukter, kniver og kikkerter. Komsa Reinskinn, saueskinn, ullprodukter, spekemat av rein. Laponia Leather Skinn,egenproduserte vadmel- og lærvarer. Smykker. Sauskinnsluer. Madsen Design AS Skinn av sau, rein, sel, bjørn, moskus, tøfler i ull og skinn, strikke-, pels-, og skinn luer, lammeskinns jakker, vester, og votter, selskinnssko. Skinnfell og kunst Egenproduserte skinnfellarbeider. Stirling Station Egne kolleksjon av skinnvarer. Wiberg of Sweden Egenproduserte sauskinns tøfler, såler, salbeskyttelse, sitteunderlag, votter og sauskinn. SPORT/FRITID/HELSE Espegard AS Tre møbler, bålpanne og vedkløyver. FishKing AS Isfisketelt , gulv til telt, vedovn, gnistmatte, isfiskeutstyr. Outdoormotor AS (Tynset bil & MC) Scooter, hengere, ATV, div. utstyr. Røros Sport Sport- og friluftsprodukter WH. Produksjon Webjørn Hammersbøen Skosåler, demosalg av tennstål + gjerdeutstilling.


utstillere martnashallen verket røros

Foto: Øyeblikket Foto.

ANLEGG/MASKIN/LANDBRUK Bergstaden Trelast AS Motorsager med tilbehør, robotgressklippere fra Husqvarna. Maskiner og verktøy fra Dewalt. Ovnsvifter. Felleskjøpet Agri SA Traktor, avant. Nordiske Industriovner AS Bio-fyringsanlegg, flis og ved. Tilbehør knyttet til biovarme, fjernvarme, pumper, styring. BIL/MOTOR/VERKTØY Cabo AS Caravan og bobil Motor-Trade AS Person og varebiler fra Mercedes-Benz. Nordic Caravan AS Bobil. Northern Miles Bobil & Fritid AS Bobil. Oles båt og motor - BK hengeren Tilhengere,kjelker,pulker,scooterutstyr. Tolga Bil AS Bil, skuter, ATV. Toyota Slettum Bil AS Biler og bilrelaterte produkter. GAVEARTIKLER OG ANNET J.Trading AS Blåsetusj,Renapur skinnbalsam og brillerens, Renaclean universal såpe, Pol metalpolish, samenleggbare bambuskurver og lærbelter. Saueskinn & Naturprodukter Saueskinn, geiteskinn, tepper håndsydd av geiteskinn. Trimakk Agenturer Vorwerk. Rengjøringsmaskin. Unni Almli Poallpuss, skinnbalsam, optik brillerens og ullsokker. Vedum Minishop AS AnySharp og Chef`sChoice knivslipere. Coverblubber (matovertrekk). Vakummaskin, kniver. Hagredskaper. Drikkeflasker. HUDPLEIE/HELSE/VELVÆRE Avera Aloe Vera produkter med dødehavsmineraler. Bjørgen Klinikk Bemer Sirkulasjonsmatte. Dr. Choice AS Høykonsentrert Omega-3. Norwex/Holden & Hitterdal Service AS Norwex-produkter for miljøtrygg rengjøring. Perago System AS Massasjeputer og hageredskaper Propolife Rensete ALOE VERA uten vann. Propolis Rein CBD Helse.

HUS/HYTTER/SAUNA/BAD

Radio Trøndelag Radiosendinger.

MAT

AJ Sandnes Bygg AS Presentasjon av Hus og hytter.

Andrés Bu Ost og Mer Nederlandske oster, sirupvafler, hjemmelaget chilimarmalade.

A-R Helgemo AS Demovogn for biovarmeanlegg

Asepop Velventou , Agricultural Cooperative Informasjon og historieformidling om Europeisk frukt.

Badstueksperten Din Turid Hjortnæs Badstuer, badestamper, jacuzzi, fontener, infrarøde panelovner, kjøre/solbriller, energibånd, trådløse høytalere, pyntegjenstander. Profilering av grillhytter, gapahuker, paviljonger. BF-Bygg Alvdal AS Hus, hytter og flermannsboliger. Fagmøbler Røros Møbler AS Møbler,senger, hvilestoler, senger. Interiørdesigner,interiør veileder. Småvarer, interiør og pyntegjenstander. Heimdal Eiendomsmegling AS Salgsoppgaver og brosjyrer. Hummelfjell Utvikling Tomter, hytter og leiligheter. Os Entreprenør AS Hytter, hus og leiligheter. Spabutikken Polarbad - Jostein Strømme AS Utendørs massasjebad. Tynset Varmeservice AS Varmepumper, solavskjerming uvendig og innvendig med tilbehør.

Bella Italia Florea Italiensk ost, skinke, salami og oliven. Dutch Cheeseman AS Nederlandsk ost og vafler, franske pølser og ost. Eggen Gardsysteri Egenprodusert økologisk ost.

Frøysagarden Einerøykt laks, varmrøykt krydder laks, cognac marinert gravet laks.

Gjøvik Chokolade AS Hjemmelaget sjokolade. Kalsa Gårdsbakeri Ingerlemse, pjalt, mjølske og gom. Kjevla Hjemmebakeri Tjukklefser,tynnlefser, mandelpotetlefser, flatbrød, glutenfrie lefser.

Rørosbaker'n Flatbrød fra Røros.

KLÆR/TEKSTIL/SKINN Heimlaga AS Gløgg, saft, leskedrikk, ekstrakter, marinade. Barneklær, tova votter,tøfler, bakematter. Morill Barneklær. Vasset Industri AS Dyner, puter i fiber, dun og ull. KUNST/HÅNDVERK/SMYKKER Bente Pettersen Smykker, skjerf, votter. Dijana Keramik Egenprodusert keramikk,såpe, treleker. Gullsmed Gunnbjørg Listog Egendesignede smykker i sølv. Gullsmed Rita E S Dammen Egendesignede smykker fra eget verksted. Lykke Elise AS Designklær av strikk, kjoler, skjørt, jakker, cape. Bronsjenåler. Oddrun Redesign Gjenbruk. Smykker av gml sølvbestikk, mynter. Prekleriet Selvlagde smykker. Tova Tova ulltøfler, sitteunderlag.

Urørt Ski- og Sykkeleventyr Ski- og sykkeleventyr i Norge og andre eksotiske destinasjoner. Åpner i 2020 egen Bike Lodge i Alvdal med tilbud om guiding, overnatting og utleie av el-sykler. Big Foot Fjell- og tursko Ckickheat Varmepakninger for muskler og ledd.

Geir Sørlie Kniver, økser, sager, våpensekker, diamantbryner og spekemat.

Gardskjøkkenet Foredlede produkter av ørret.

Østa Elektro AS Varmepumper, salg av elektrotjenester.

Stiftelsen Norsk Luftambulanse Informasjon. Fokus på førstehjelp og beredskap.

Fritidsbutikken Nord-Norge AS Tur- og fritidsklær, utstyr og sko.

Galåvolden gård Rørosis som kuleis og i bokser, Rørosost, Røroskake, Rørosmajones,spekemat og sjokolade.

Fiskarhedenvillaen/Villa Fjellfolk Salg av hus og hytter fra byggesett leverandøren Fiskarhedenvillan.

RørosBanken Banktjenester, informasjon og aktiviteter.

SPORT/FRILUFTSLIV

Fjellurt Tørka urter, krydderblandinger, urtete, spesialiteter, urtesalt

NaturGodt AS Godteri.

Ren Røros Digital Bredbåndabonnement.

Nortura SA avd Tynset Spekemat

Jørn Jensen Lærhandel AS Skinn og lærprodukter, bekledning-, jakt og fjellsko, kniver, økser, lafteverktøy, knivmakerutstyr, sløydmaterialer. Steinr AS Termoklær, super- og ullundertøy, luer og votter/hansker. Tolga Sykkelmekka Sti-, el-,og konkurransesykler fra Trek. Vegledning om sti og toppturfasiliteter i Nord-Østerdal. INDUSTRI /PRODUKSJON

Potetbakeren Øst Bakt potet.

Industriklyngen Industrielt samarbeid i Rørosregionen.

Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk Øl og mineralvann. Snadder AS Spekemat. Tørket kjøtt av elg, rein. Flatbrød, gele. Spekestua Spekemat.

Flokk AS Produksjon av kontormøbler (HÅG) Johan Kjellmark AS Totalentreprenør og elementproduksjon. Norbit EMS AS Produksjon av elektroniske kretskort og komponenter.

Stensaas Reinsdyrslakteri AS Kjøle- og frysevarer fra forskjellig vilt- og pølsemakerprodukter, reinsdyrskinn. Torsvoll Hjort Burger, hjorteskav og produkter av hjort. Øver-Bakken AS Egenprodusert kaffe. Kaffe-te, lefse.

Os ID AS Produksjon av husdyrmerker og relaterte produkter. Ren Røros AS Totalleverandør av energi og relaterte service- og IT-tjenester. Røros Dører og Vinduer AS Produksjon av skreddersydde dører og vinduer.

REISELIV/ARRANGEMENT/SERVICE FIAS - Fjellregionen interkommunale avfallsselskap Informasjon om gode daglige miljøvalg for alle og miljøvennlige avfallsløsninger for bedrifter. Riktig sortering av avfall. Konkurranser med miljøvennlige premier. Opera di Setra Informasjon og billettsalg til Opera di Setra og Høgget.

Røros Metall AS Produksjon av kjøkkenhetter og ventilasjonsløsninger. Røros Produkter AS Produksjon av avfallsmøbler m.m. Røros Tweed AS Produksjon av pledd og andre tekstilprodukter i ull. Røroshytta AS Produksjon av byggesett for laftede tømmerbygninger.

Pure Flight ØNIX, utstilling av elektrisk passasjerfly.

RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020 39


Ytre Suløens Jassensemble

Røros Sangforening

Sunnivakoret

Copper City Ramblers

Musikk, spell og dans i alle kriker og kroker Gårdsrom, koier, serveringssteder, Røros kirke, Rørosmuseet og martnashallen vil syde av martnasliv, handel, dans og musikk i fem herlige dager til ende under Rørosmartnan. Tradisjonsmusikk, felespell og polsdans står sterkt, men under martnan får du et vidt spekter musikkopplevelser du både kan nyte, danse og synge til, noe for enhver smak. TEKST: MARIT SKANCKE LANGEN

Røros har blitt kåret til landets beste kulturkommune åtte år på rad, og Rørosmartnan er en eneste stor smeltedigel av sang, musikk, dans, kunst, mat, utstillinger, foredrag og håndverk. Under Rørosmartnan samles alle kategorier kultur i en unik folkefest. Det er heller ikke alle konsertene som er annonsert i programmet. Det anbefales å vandre litt rundt og stikke hodet inn i ferdasgårdene der flere av lasskjører – og forbondelagene holder til. De byr på spontane småkonserter med sin lokale folkemusikk og gode historier rundt bålet. Ellers er det et vidt program konserter, spellmannskafe og dansespellinger av lokale og tilreisende spellmannslag, band, trubadurer og kor dagen lang fra tirsdag til lørdag. Det er bare å studere programmet og plukke dine favoritter. TRADISJONELT PROGRAM I KIRKA Tirsdag kveld er det Røros Sangforening som inntar mektige Bergstadens Ziir. Få kirker i landet har bedre akustikk enn Røros kirke og konserten byr på en heidundrende reise med folketoner, bluegrass og kirkemusikk, svisker og afrikanske krigersanger, pop og tradisjonelle toner. Røros Sangforening, et av landets eldste kor, har de siste årene utvidet både medlemstall og repertoir, og dirigeres av dyktige Lindsay Winfield-Chislett. I år blir det en konsert med både fart og romantikk, og med seg har de det lokale bluegrassbandet Copper City Ramblers. Bandet består av erfarne og dyktige musikere fra rørosregionen. De skriver tekstene sine

40 RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020

på rørosdialekt og har et lydbilde inspirert av svingende og livat bluegrass. Guttene er svært populære på hjemmebane og fyller Hagakoia til to konserter hver martna. I år har du derfor en ekstra mulighet til å høre dem i kirka allerede tirsdag kveld. FORBONDEMESSE MED «LIN OG LENGSEL SOM TEMA» Lasskjørerne deltar i sine historiske klesdrakter med sang, musikk, tekstlesing og lystenning. Messen ringes inn med skåkklokker som hestene har hatt på sine sleder for å varsle alle at de er på vei. Tema for årets forbondemesse er «Lin og lengsel». Forbønder og lasskjørere som kjører til Rørosmartnan arrangerer messa i samarbeid med Røros kirke. Vivi Schwencke Johnsbråten er årets forbondeprest. Hun vil knytte sammen de kirkelige delene med innslagene fra forbønder og lasskjørere. Forbondemessen blir arrangert i Bergstadens Ziir onsdag 19. februar kl 19.30. DALAKOPA ER «STILL GOING STRONG» Torsdag blir det en grenseløs martnaskonsert med Dalakopa og flotte gjesteartister. Jon Henrik Fjällgren, Ranveig Helene Nordbryhn, Kim K. Nielsen, Lillebror Vasaasen og Ronja Jacobsen. Dalakopa består av ni av landets sterkeste musikalske profiler, og har vunnet det som er av priser innen folkemusikk og vært de fremste formidlerne av den tradisjonelle musikken i fjellregionen mellom Norge og Sverige. Nå kommer de rett fra et storslagent år med feiring av 35 år med musikk og dans og skal i 2020 presentere en spennende eliksir av 36 år sammen.

SØRSTATSJAZZ FYLLER KIRKEROMMET Fredag kveld får vi en heidundrende opplevelse av New Orleans-jazz i Røros kirke. Da kommer Sunnivakoret fra Nordfjordeid og Ytre Suløens Jassensemble til Rørosmartnan for å gi oss en reprise av sin populære nyttårskonsert, som solgte for et fullsatt Operahus på Nordfjordeid i januar. Koret og jazzensemblet har et samarbeid som løper tilbake til 2005, og med sin livate og stemningsskapende New Orleansjazz har de sjarmert både publikum og presse i en årrekke. Dirigent Per Oddvar «Prots» Hildre leder koret og Anne Marthe Slinning og Marita Bødal Nybakk er solister. STEMNINGSFULL FAMILIEKONSERT AVRUNDER ÅRETS MARTNA Rørosmartnans konserttilbud i Bergstadens Ziir avsluttes med en reise inn i Walt Disneys vidunderlige verden av filmmusikk lørdag kveld. Røros Storband har slått seg sammen med SommerRohde, Karianna Sommerro og Åsmund Lockhert Rohde, etter hvert godt kjent for mange rørosinger fra «Nissen som mista trua på seg selv». Både Rohde og Sommerro er utdannede musikalartister fra Bårdar Akademiet og har lang erfaring fra en rekke teatre, musikaler og oppsetninger. Storbandet vil fremføre både instrumentallåter og melodier sammen med disse vokalistene, og du får smakebiter på filmer som Løvenes Konge, Jungelboken, Frost og Aristokattene for å nevne noen. Dette blir en skikkelig trivelig familiestund med vakker og stemningsfull musikk i Røros flotteste konsertlokale.


DOMUS RØROS VI TREFFES PÅ DOMUS!

Vi griller ute

Mandag-fredag

Polkagrisan spiller torsdag kl 11.30 og 15.00

Onsdag, torsdag og fredag 13-18, lørdag 12-18

9-19

kl (Mega 8-20) Lørdag 9-18 (Mega 8-19)

MARTNASTILBUD

Alle jerseylaken

-30% Sjekk prisen!

Sengetøy fra Halvor Bakke

15 pk tulipaner

-20%

KR

129,-

Foto: Espen Grønli

Mix farger

DAME: Bukser – topper

50%

Herre: Bukser – overdeler

Kjøp

32 BETAL

Utvalgte ULLKLÆR

Nye dørmatter/ryer – kom innom!

BARN DAME – HERRE

www.domuskjopesenter.no RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020 41


ALLE SMYKKER

-50%

EVA dukke 40 cm, før 299,-

199,-

TEAMSTERZ

UTVALGTE

GAVEPAKNINGER

-50%

CITY PARK AND DRIVE GARAGE før 349,-

249,Tlf: 948 62 379

STORT SALG AV VINTERSKO

Interiør & suvenir

-30%

-20% Alt Sandnes garn

-20%

-50%

-30% Piggsko Selskinnsko dame/herre 2800,-

dame/herre

999,Røros • www.eurosko.com

www.domuskjopesenter.no 42 RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020


Le Creuset, utvalgte varer

TRENDY GENSER FRA ONLY FØR KR 399,95

199

95

-50%

FLEECE GENSER FRA JACK & JONES

Contrast krus utv. farger

FØR KR 399,95

199

95

-50% -50%

Rosendahl termokopper

Juna utvalgte drikkebrikker og kjøkkenhåndklær

-50%

cleororos

www.domuskjopesenter.no RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020 43


Røros puslespill

Vær rustet mot kulda!

Tøfler og ullsåler

199,-

BLI SMERTEFRI I MUSKLER OG LEDD

Angoratrøye 20% angora, 45% ull. Str. S-XL. FRA

660,-

nr. 016, 1000 pices

Tilbudet gjelder kun i uke 8

Domus kjøpesenter, Peder Hiortgata 7/10, 7374 Røros

Domus-Senteret, Røros • Tlf. 94 05 76 83

Tlf. 72 41 10 15

Martnan

på Domuscaféen

Åpningstider 8-19 (18). A la carte og lunsj 9-18(17) Onsdag, torsdag og fredag i Martnan - åpent til kl. 20.00

Hamburgertallerken - Løvstek - Rødspette - Ostesnitzel - Nuggets Egg og bacon - Karbonade med speilegg - Pølsesmørbrød m/ertestuing Toast - Pommes frites Stort utvalg av påsmurte baguetter, smørbrød og horn fra vårt lokale bakeri, småbakst, wienerbrød, smultringer og kaker

Middagsbuffé

HVER DAG 12-18 (17)

Mandag, onsdag og fredag: ribbe, kjøttkaker og rømmegrøt Tirsdag, torsdag og lørdag: biffstroganoff, kjøttkaker og rømmegrøt Kr 169,- og hver 8 gratis Martnasmat til gode priser!

www.domuskjopesenter.no 44 RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020


KONKURRANSE torsdag og fredag kl 15.00. Flotte premier! ESSENTIALS Powerbank

-5200mAh -Ferdig oppladet

79,TORSDAG kl 14.00-16.00 byr Maj på nystekte lapper!

199,-

SODASTREAM Genesis Megapack

149,-

FØR 899,NÅ

599,-

PURO Termoflaske

500 ml holder drikken -varm i 12t -kald i 24t

PURO sammenleggbar ryggsekk -vanntett -17L

REFILLGAS

79,-

SMAKER

69,-

TCL 55” TV

55DP600

HUSQVARNA Innbyggingspakke

FØR 5999,NÅ

3999,-

PARMA Gulvuplight

LINUS Gulvlampe E27

FØR 1999,NÅ

FØR 699,NÅ

m/lesearm LED

PAKKEPRIS FØR: 14.498,- NÅ

7999,QCE5030X

999,-

299,-

QHIS630P

Kun 1 pr kunde. Begrenset antall.

www.domuskjopesenter.no RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020 45


MARTNASTILBUD BERGANS SAUDA D U N J A K K E , VA R M O G K O M F O R TA B E L I I S K A L D T VÆ R

BERGANS BER A TURBUKSE, SOF TSHELL BUKSE, VIND- OG VA N N AV V I S E N D E

BERGANS PY T TEGGA , LET T OG KOMFORTBALE DUNJAKKE

FØR 3300

FØR 1199

FØR 2299

1699,-

599,-

BERGANS RONDANE 26L SEKK

BERGANS LOVUND FLEECE JAKKE DAME

FØR 899,-

FØR 699,-

499,-

349,-

TOUR DE SY – FORLENG LEVETIDEN PÅ DINE TURKLÆR!

Bergans og Esmod tilbyr onsdag 19.2 og torsdag 20.2 kl. 13 – 17.

Reparasjon av turklær av alle merker som kan fikses på stedet. Reparasjonene vi utfører koster 100 kr per produkt. Større reparasjonsjobber på Bergansprodukter kan leveres inn til reparasjon til ordinær pris.

RØROS

post.roros@intersport.no

Tlf: 94 86 28 31

www.domuskjopesenter.no 46 RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020

1299,-


MARTNASTILBUD DEVOLD S VA L B A R D ULLGENSER

FJ Ä L L R ÄV E N ÖVIK FOLK KNIT S W E AT H E R

FØR 1599,-

FØR 1799,-

1199,-

NORHEIM RETRO LUE FØR 149,-

899,-

49,-

FJ Ä L L R ÄV E N GREENL AND ZIP HOODIE

R AV ULLGENSER

FJ Ä L L R ÄV E N ABISKO TR AIL FLEECE

DAME/HERRE. FØR 1999,-

FØR 999,-

HERRE FRA 1799,-

999,ALLE VINTER JAKKER BARN

599,ALLE VINTER JAKKER VOK SNE

899,-

ALLE VINTERSKO BARN/ VOK SNE

ALT ULLUNDERTØY FR A ULVANG

3050% 70% 50% 40% RØROS post.roros@intersport.no

Tlf: 94 86 28 31

www.domuskjopesenter.no RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020 47


Martnan gjør Røros til et bedre sted å bo Ingrid Brynhildsvoll Svendsen er markedsog salgsleder i RørosBanken. Banken er hovedsponsor til Martnan og har lange og stolte tradisjoner for å støtte næringsliv, foreninger og frivillighet i Bergstaden.

Markeds- og salgsleder i RørosBanken, Ingrid Brynhildsvoll Svendsen, tror folk kommer tilbake til Martnan igjen og igjen fordi de får gode opplevelser her. Kanskje de føler at de er en del av noe autentisk: - Vi er så heldige å ha et levende lokalsamfunn, uten kulisser av noe slag, sier hun.

TEKST: ELI MARIE JENSEN

Gjennom å sponse arrangementet hjelper banken lokalsamfunnet både direkte og indirekte. - Hva betyr Rørosmartnan for Røros og RørosBanken? - Arrangementet betyr enormt mye for merkevaren Røros. Den betyr økt omsetning for næringslivet og for alle lag og foreninger som har Martnan som sin viktigste inntektskilde, framholder Svendsen og fortsetter: - Det legges også ned stor dugnads­ innsats av lag og foreninger gjennom Martnan. Den betydning arrangementet har som et avbrekk i en lang, mørk og kald vinter, gjør at Røros blir et bedre sted å bo. Martnan er også med på å ta vare på tradisjoner og kultur og gir oss et levende verdensarvsted. EN DEL AV NOE AUTENTISK - Hvorfor kommer de samme besøkende igjen, år etter år, tror du? - Det kan være fordi folk har gode opplevelser og ønsker å ta vare på disse. Kanskje deføler at de er en del av noe autentisk. Vi er så heldige å ha et levende lokalsamfunn, uten kulisser av noe slag. - Hva tenker du om framtiden til det populære arrangementet? - Jeg tror den er lys. Arrangementet har små men viktige oppgraderinger hvert år, som publikum kanskje ikke

legger merke til ved første øyekast, opplyser Svendsen.

VADMELSSKJORTE

MILJØTILTAK Hun forteller videre at Martnan er nå på god vei mot å bli miljøvennlig. RørosBanken finansierer tiltaket. Aktørene vil unngå å belaste naturen og omgivelsene unødig, og tar avfallshåndteringen på alvor. Utstillere oppfordres til å velge gjenbruksmaterialer.

- Detaljer i slitesterkt skinn - Brystlomme på venstre side. To lommer foran. - Varmt og godt plagg. - Holder deg varm selv om det er fuktig. Ord. pris 1790,-

MARTNASPRIS

1490,-

- Det skal være et bærekraftig arrangement på alle måter, det er vi i banken også opptatt av, opplyser hun.

JEGERBELTE

SMAK AV UTENOMVERDENEN Svendsen har vokst opp i Hitterdalen og husker godt hvordan det var å være i gata under Martnan som barn. - Hva er din beste martnasopplevelse? - Martnan var alltid like spennende. Vi barna måtte ha ballong, det var ikke snakk om noe annet. I tretti minusgrader kan du tenke deg at ballongene fort ble rimelig sammentrykte, men det spilte ingen rolle, sier hun og fortsetter: - For foreldre og besteforeldre var det honningkake som gjaldt, det var nesten årets høydepunkt. Kaken var helt ulik den lokale baksten på den tiden og en smak av den store utenomverdenen, avslutter hun.

48 RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020

- Laget av jegere for jegere - Bredt skinnbelte som avlaster og støtter din rygg Ord. pris 1495,-

MARTNASPRIS

1195,- Skinnbelter - Vadmelsvotter - Vadmelscaps - Skinnvotter - Stekepanner og kaffekjeler

ULLSOKKER

MARTNAS-

150,-

PÅ UTVALGTE VADMELSKLÆR

88% ull. 2 PK

SALG

Du finner oss på RørosMartnan i Peder Hiortgata ved Turistkontoret!

www.edvardson.se


Tynnlefser fra Nordland

Vi har også med Krinalefse og våre fantastiske potetlefser.

Luksus konfektlefse

Tynnlefse

Sæterlefse

Tynnlefser fra Nordland er håndkjevlede lefser laget med kjærlighet. Vi bruker ekte smør!

Vi serverer bakte poteter, mineralvann og kaffe dag og natt

under Rørosmartnan. Besøk oss i gata for en smak!

-Velkommen skal du være!

MARTNAN

2020 RØROSREIN

NY

– Hagakoia

ER! L L I T S

UT

Martnasbord hver dag fra 13-16 Martnasmiddag tirsdag 18. og onsdag 19. 18-21

TORSDAG 20.02

Vårt bord står dekket med reinsdyrdelikatesser fra egen produksjon og lokalmat fra produsenter i regionen

18.00 OG 21.00 KONSERT «COPPER CITY RAMBLERS» Inngang kr 250,- middagsservering, billetter: www.hoopla.com Dørene åpner 1 time før

KOM OG SMAK KAFFE!

LØRDAG 22.02 19.00 KONSERT «TU VEIA» Inngang kr 275,middagsservering, billetter: www.hoopla.com Dørene åpner 1 time før 18 års aldersgrense

Vi har økologisk spesialkaffe brent på Inderøy. FREDAG 21.02

Du finner oss midt i martnashallen.

18.00 KONSERT «BERJA FOLKROCK» Inngang kr 250, middagsservering, billetter selges ved døra Dørene åpner 1 time før Ca kl 21-01.00 Alvdal Spellmannslag m.fl

SØKK HAKKE TA, NO KJEM DEM TE KOIA!

www.over-bakken.no | FB: @overbakken | IG: @over_bakken RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020 49


ÅRETS BESTE HYTTETILBUD! Hyttedrøm for hele folket - sjekk prisen!

Enkle linjer, effektiv planløsning, mye vindu og ekstra mange soveplasser. To flotte kampanjemodeller med fokus på kvalitet og pris. På våre nettsider ranahytta.no, kan du lese mer om ”Årets beste hyttetilbud”.

50 RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020

Du finner oss på RøRosmaRtnan med årets beste hyttetilbud! Tommy Ulriksen er tilstede med bod i gågata


MORO PÅ MUSEET I MARTNAN!

Rørosmuseet har i flere år hatt et rikholdig program under martnan, og i år er intet unntak. Museet holder åpent på flere arenaer; i Smelthytta, Kurantgården og på Doktortjønna. Her kan du være med på alt fra foredrag om norske utedoer og ølets historie i Norge, til konserter og håndverksaktiviteter for både barn og voksne! FOREDRAG OG KONSERTER I SMELTHYTTA Årets foredrag i Smelthytta spenner vidt når det gjelder tema. Sissel Brunstad, forfatter av boka Norsk øl-historie, vil fortelle om hvordan øl ble brygget og drukket i foredraget «Øl til alle tider» onsdag. Laila Mari Brandsfjell tar for seg sørsamisk håndverk og årstidene i sitt foredrag i Smelthytta på torsdag. Fredag kommer Thor Gotaas for å fortelle om utedoens historie i Norge. Han står bak boka Norske utedoer, som også inneholder eksempler hentet fra Røros. Amund Spangen ga i 2019 ut boka «Dekorasjonsmaling i Nord-Østerdalen og Røros-bygdene». I et foredrag i Smelthytta torsdag vil han samtale om dette temaet med en annen nestor innen dekorasjonsmaling, nemlig Jon Brænne. Under arrangementet blir det også utdeling av Røros kommunes kulturpris til Amund Spangen. I løpet av martnasuka blir det tre konserter i Smelthytta der du kan høre folkemusikk fra både Norge og Sverige. Jørgen Nyrønning setter fokus på folkemusikken og tradisjonene fra Ålen, Haltdalen og Hessdalen onsdag, torsdag kommer Olsson/Wikström/Östberg, en feletrio fra Jämtland som spiller tradisjonell musikk fra LappNils' tradisjonsområde, og fredag kan du høre tovdalsslåtter på hardingfele traktert av Guro Kvifte Nesheim. HANDVERKSMARTNA I KURANTGÅRDEN I Kurantgården yrer det av liv hele martnan. Her holder handverkerne hus. De deler gjerne av sin kunnskap og viser fram ulike tradisjonshandverk. Ta en tur innom smedene i smia og se hvordan jernet formes i essa, kjenn lukta av tre og spon i verkstedet i Raugarasjen, og besøk salmakeren Roy Hylen hvis du har noe som må repareres. I smia byr Mattias Helje på intimkonsert torsdag og lørdag, det blir trangt og trivelig! I tillegg blir det workshops for handverkere under martnasuka, der de skal lage kopi av 1700-talls panel til Direktørgården og spikke treskjeer. På en av workshopene er temaet tilvirking av

grindsag, et tema Roald Renmælmo vil fortelle mer om i et foredrag på fredag der han snakker om grindsagas historie, utforming og bruk. Per Willy Færgestad skal også holde foredrag, og tittelen er «Fra skog til vegg». TILBUD TIL BARN På Doktortjønna kan barna boltre seg utendørs i ulike vinteraktiviteter. Museet låner ut rumpeakebrett og miniski til dem som vil leke seg i bakken, og her finnes det bålpanne med benker og reinskinn hvis man vil grille pølser. Blir det kaldt så er det mulig å gå inn i Stenhuset for å varme seg, og kjøpe noe varmt å drikke. Rørosrein tilbyr også kjøreturer med rein på tjønna. Barna er også hjertelig velkomne i Kurantgården. Onsdag, torsdag og fredag blir det fortellerstund med Kirsti Sæter på formiddagen. Barnehagene i Røros blir invitert hit hvert år, men arrangementet er åpent for alle barn som vil være med. Hver dag kan barna også bli med å lage sin egen racerbil i tre med kyndig veiledning av håndverkere fra bygningsvernsenteret. Handbokbinderen Erik Haagensen er også på plass, og barna kan også være med på hefte sin egen bok og få et lite innblikk i den edle kunsten å binde bøker. OMVISNINGER OG UTSTILLINGER I tillegg til alle arrangementene i martnasuka, holder selvfølgelig Smelthytta åpen hver dag. I tillegg til de faste utstillingene vises utstillingen «Hellig Jord» med malerier av Håkon Gullvåg. Alle som besøker Røros bør få med seg denne sterke utstillingen av en av Norges mest kjente malere. For dem som vil bli bedre kjent med Røroshistorien, så kan man bli med på en guidet bergstadvandring både torsdag, fredag og lørdag. Torsdag og lørdag er det også omvisning i Smelthytta og i Olavsgruva. Kort oppsummert kan man si at Rørosmuseet byr på variert kunnskapspåfyll og sjelelig føde i martnan, og det er også mulighet for en matbit dersom sulten skulle melde seg!

RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020 51


STAND I MESSEHALLEN Besøk oss også i messehallen der vi sammen med AJ Sandnes Bygg as tilbyr deg hytter og hus levert helt nøkkelferdig om du ønsker.

ÅPENT HUS

Vi inviterer alle med hytteplaner til «åpent hus» hos Røroshytta i Osloveien 24. Tirsdag–fredag kl 10–16. Velkommen! Du kan også få se våre visningshytter - etter avtale.

Røroshytta markedsavd 2018

LAFTEDE HYTTER FRA RØROS Røroshytta er tuftet på en unik og SINTEF-testet lafteknute – og arkitektonisk inspirasjon fra det vakre, værharde Røros-området. Dette har frembrakt en kolleksjon av pene og praktiske hytter som tåler vær og vind. Bildene du ser her er hentet fra en av våre visningshytter. Se alle modellene på våre nettsider, og ta kontakt for en uforpliktende hytteprat!

os n e får du h e s p o r d s a gse Ma rtn g a m m e lda e, d o G . n e g ops ! S o lopp g a n de b e ste dr d e m r e t u papirst r

www.roroshytta.no

Den beste kaffen får du hos Soloppgangen. Vi maler den når du kjøper den. Alltid ferskmalt kaffe hos oss.

Martnastilbud

2 bokser med den beste fiskeolje for hele familien

198,-

Martnastilbud

Utvalgte tekstiler

-50%

To bestselgere!

Du greier ikke å ta bare en av denne. Nyt den nye gode lakrisen, dekket med sjokolade og jordbær

Ord. pris: 396,-

Martnastilbud

Ny h et

!

Bum Bag

-40%

Martnastilbud

Marius tøfler. Flere størrelser

98,-

Ord. pris: 239,-

Velkommen innom Soloppgangen, nesten nederst i Kjerkgata 52 RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020


Verdens beste knivsliper

30 ÅR I NORGE OG SVERIGE

KNIVSLIPERE – 10 årsgaranti

GRENSAKSER & SAGER - Rekker opptil 6 meter - 3 til 5 trinns - Klipper opptil 58 mm

Velkommen på vår stand under Rørosmartnan

Multi 4 pak

fits up to 12’’30,48 cm

COVERBLUBBER – Matovertrekk uten giftstoffer

Tlf. 48 89 09 10 – www.vedumminishop.no

STILSIKKERT GJERDE

Besøk oss på stand i Bergmannsgata. www.wh-produksjon.no - Tlf 90539457

MARTNASTILBUD

KOM INNOM OSS FOR ET GODT TILBUD I MARTNAN!

SALG AV NYE OG BRUKTE CAMPINGVOGNER OG BOBILER • I butikken har vi et stort utvalg av tilbehør

ALLE KAMPA FORTELT OG MARKISER

• Vi utfører reparasjoner og service på bobiler og campingvogner

• Ta turen innom oss og se vårt gode utvalg

av nye og brukte bobiler og campingvogner

÷15%

Du finner oss i Osloveien 14 ved rundkjøringa på Røros Tlf. Butikk: 465 32 525 Tlf. Salg: 948 07 383

Åpningstider under RørosMartnan: Mandag - Fredag 10.00 - 18.00 Lørdag 10.00 - 16.00

Kjelker

SC 95 EXTREME Kjelke med forhøyningskarmer.

Sau og reinsdyrshenger

Superpulk

MARTNASTILBUD

Sporlegger Avtagbare skjær og sporlegger – Styrestål – Dreibart drag Ekstrautstyr – Lodd

Slodd – 4 nivåreguleringer – Vendbare skjær – Styrestål – Glattebrett

Nå med dører. Patentert. 100% uavhengig fjæring. Høydejustert drag.

NYHET!

Isolert skaphenger m/sidedør Leveres som 5 og 6,5 meters lengde og både som 1- og 2 aksling.

Henger med sort topp

Pulk 4 seter/ redningspulk

MARTNADTILBUD:

på sort topp under Martnas-dagene

Sort. Nedfellbare seter så det blir plass til båre i pulken. 100% uavhengig fjæring.

Varehengere 40 MODELLER

VI TREFFES PÅ VERKET PÅ VAREMESSA

Ole’s Båt og Motor

www.bkhengeren.no – For info ring Ole Lien 951 54 450 RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020 53


MESSETILBUD

PÅ HUSQVARNA I MARTNASHALLEN 18. – 22. FEBRUAR

4 pk á

2199,- 2799,- 4499,- 500,MOTORSAG 130

HUSQVARNA OVERRASKELSE til alle som kjøper motorsag i martnan!

MOTORSAG 135

MOTORSAG 445E

GRATIS INSTALLASJON AV ROBOTGRESSKLIPPER v/kjøp under martnan.

6599,- 7999,MOTORSAG 545

MOTORSAG 550XPG

MARK II

MARK II

SAGKJEDE 13” 1,3x56 X-CUT

MARK II

549,Før 749,-

SVERDSETT 13” 1,3x56 X-CUT

PAKKEPRIS

1500,(for selebukse og skogsjakke)

15999,- 699,Før 1769,-

999,Før 1769,-

SNØFRESER ST227P. Begrenset antall

549,SAGKJEDESLIPER

CLASSIC SKOGSJAKKE

CLASSIC SELEBUKSE

Montér Røros Osloveien 40, 7374 Røros • Tlf: 72 41 29 80 Mandag – fredag: 07.00 – 16.30 Lørdag: 09.00 – 14.00

54 RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020

elektrisk


SUNDRØNNINGSGÅRDEN - FRON LASSKJØRERLAG Rett nedenfor Malmplassen ligger Sundrønningsgården. Her holder Fron Lasskjørarlag til. Gudbrandsdølene har blant annet hatt med seg byggmjøl for salg på Rørosmartnan, men de er også gode håndverkere. De viser fram smiing, hovslaging og trearbeid mens spellemenn sørger for underholdningen med musikk og fortellinger rundt bålet. Er du sulten, har du også muligheten til å få servert kjøttkaker på gaffel, vafler og annet å «biteti». FINBORUDGÅRDEN – NORD ØSTERDAL LASSKJØRARLAG: I den gamle handelsgården til Jens Frediksen Finborud samles Nord – Østerdølene til god gammaldags martnasstemning med tuskhandel, skoing av hest, skrønemakere, musikk, bålvarme, kanefart og mye mer. Her spanderes det bålkokt Finborudkaffe og det er mulig å få kjøpt lefser, sveler og kjøttkake på pinne. Er du interessert i hva lasskjørarlaget bruker hestene sine til og turene de har vært på, har de bilde – og filmframvisning under martnan.

Ferdasgårdene

TEKST: MARIT SKANCKE LANGEN

LANGKNUTGÅRDEN – DALARNA FEMUND FORKJØRARFORENING: Langknutgården er Røros største ferdasgård og den finner du et stykke oppe i Kjerkgata. I denne velholdte gården flytter Dalarna Femund Forkjørarforening inn, og skaper en helt spesiell martnasstemning. Inne i gårdsrommet er det satt opp flere handelsboder som tilbyr ekte varer og tradisjonsrikt håndverk, og rundt bålet serveres det gratis kaffe, gode historier og livat musikk, eller «Hurrabus», som Dalarna Femund Spellmannslag selv kaller det. En korgmakerdemonstrerer sitt håndverk og selger selvproduserte produkter, og smeden.Mattias Helje demonstrerer både hvordan han svinger smihammeren og trakterer fela. SKJERDINGSTADGÅRDEN – TRØNDELAG KJØRELAG: Trøndelag Kjørelag holder til i Skjerdingstad­ gården midt i Kjerkgata. Sild var en av de viktigste handelsvarene som ble fraktet opp fra kysten til fjellet, så her har du mulighet til å smake den tradisjonelle enkle retten sild og potet. I tillegg frister lasskjørerne med fleskepannekaker, serverer gratis kaffe rundt bålet og trivelig underholdning. RASMUSGÅRDEN – FORENINGEN FORBONDEN KLØVSJØ: I Rasmusgården sørger forbøndene fra Foreningen Kløvsjø for å holde liv i de svenske tradisjonene. De serverer bålkokt kaffe, og sultne martnasgjester kan få kjøpt «Kolbullar», en gammel matrett bestående av salt flesk, mjøl og vann som stekes i panne over åpen ild, og nytes med tyttebær. De selger også skåk-klokker (hestklokker) og annet hesteutstyr, martnasdrops og tradisjonelt håndverk, samt boka «Forbönder förr och nu» som beskriver historien. Om ettermiddagene vil spellemenn opptre med musikk og på torsdag blir det husforhør, etter en gammel svensk tradisjon. Les mer om foreningen Forbonden Kløvsjø under oppslaget om de ulike forbøndene og lasskjørerne.

Auksjon i Apoterkergården. Foto: Svein Eggan.

Røroskirka pryder martnaskruset TEKST: MARIT SKANCKE LANGEN

I flere år har Potteriet laget et genuint krus til hver Rørosmartna. Dermed kan de som ønsker det, samle opp sin egen serie av martnaskrus i kjøkkenskapet. I år er motivet selveste Røroskirka i vinterdrakt, akkurat slik keramikerne kan se kirka ut fra sine verkstedlokaler en kald vinterdag. Krusene får du kjøpt på Røros Turistkontor, i boden til Potteriet og deres fabrikk-utsalg. Du får med varm drikke hvis du handler i martnasboden til Potteriet i Kjerkgata.

De håndlagde krusene er spennende beger som framhever skjønnheten i frihåndsdreid leire, og som passer til ulike hender. Dekoren henviser tydelig til røttene i Røros med tradisjonell bruk av kobberoksyd i dekorleira. Forøvrig leker designet med elementer fra originalen Rørosskåla. Fargene er rotfesta i trøndersk keramikk fra 1800-tallet, slik også grønnfargen i sin tid ble laget av kobberoksid fra Røros. Produksjonen av et unikt martnaskrus er et samarbeid mellom arrangøren Rørosmartnan og Potteriet og er særegent fra år til år. RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020 55


BUFFET hver kveld kl. 18.30-21.00

KR 495,-

– med kjærlighet til Røros An-Magrittveien 48, 7374 Røros

À LA CARTE

LOBBYBAREN

i restauranten mandag t.o.m. lørdag kl. 17.00–22.30

er åpen for matservering kl 11.00–22.30

Bestill gjerne bord – tlf. 72 40 80 00

Åpent mandag til lørdag kl. 10.00–00.00

› Middagssalg fra kl. 12.00–18.00 › Spellemannskafe alle dager og kvelder. › Uthuset åpent tirsdag til lørdag kl. 13.00–00.00. › Grilling av burgere i gården

Matservering mandag til lørdag kl. 18.00–21.00

Velkommen til Bergmannsgata 18, 7374 Røros

Bestill gjerne bord – tlf. 72 41 11 94 Spell-Olaveien 6, 7374 Røros

› D E Åss spiller onsdag til lørdag › Martnasmeny › Tubadur Jens spiller tirsdag

i Lysthuset. Onsdag og torsdag 21.00-24.00, Fredag og lørdag 21.00-01.00

hver dag 12.00-22.00

Design Amedia Kreativ.

kl. 21.00–00.00

56 RØROSMARTNAN 18.–22. FEBRUAR 2020