Page 1

Hogyan teleltessük kerékpárunk?

Hogyan teleltessük kerékpárunk?

1

Szerző: Murla /Annyira Más Bringabolt


Hogyan teleltessük kerékpárunk? A legtöbb bringás számára csak tavasztól őszig tart a szezon, amint októberben beköszöntenek a hidegebb, esősebb napok, már keveseknek jut eszébe kerékpárra ülni, legfeljebb ha a hőmérő higanyszála ismét 10 fok fölé emelkedik és az út is száraz. De kell-e vagy célszerű-e felkészíteni a télre bringánkat, vagy elég, ha berakjuk valami védett helyre a hideg hónapokra?

Akár használod, akár nem télen a bringádat, mindenképp fontos, hogy felkészítsd a hideg évszakra! Miért? Mert mindkét esetben amortizálódni fog szeretett bringád a hideg hónapok során, még akkor is, ha nem használod! Tavasszal sok kellemetlenség forrása az, ha nem megfelelő állapotban tároltuk a kerékpárt. A hirtelen jött kellemes napfényes időben elindulnánk vele az év első túrájára, de akkor ér a meglepetés akár már az induláskor, vagy még rosszabb, ha túra közben! Például nem fog a fék, lapos a gumi, csikorog és rozsdás a lánc, problémásan vagy sehogy se akar működni a váltó, és az egész valahogy olyan nehezen hajtható… Ugye ismerős? Sokkal egyszerűbb megelőzni a bajt és betartani az alábbi egyszerű tanácsokat, így nem csak hosszabb ideig lesz tökéletes a bicajunk, de spórolni is tudunk a kerékpár fenntartási költségein, sőt kellemetlen meglepetések is jóval ritkábban érhetnek bennünket! Nézzük tehát először azt, mit kell tenni akkor, ha télire hibernálni szeretnénk bringánkat?

Hogyan teleltessük kerékpárunk?

2

Szerző: Murla /Annyira Más Bringabolt


A, Tanácsok a kerékpárt télen NEM használóknak 1, Tisztítás A kerékpár legnagyobb ellenségei a víz és a por. Bejutnak oda is, ahová nem szabadna, korrodálják és/vagy roncsolják az alkatrészeket. Szezonban is fontos, hogy időnként rendesen megtisztítsuk a kerékpárunkat, de a szezon végén különösen. Ha ugyanis a bringán sár marad, akkor egyrészt bennünket is összekoszol, ha elmenőben mellette véletlenül hozzáérünk, másrészt mivel a por nedvszívó hatású, a levegő páráját magához vonzza, ami hasonló, mintha kerékpárunk sárban állna egész télen! Elsőnek tehát végezzünk teljes tisztítást! Ez minél teljesebb, minél inkább kiterjed a részegységek szétszedésére, az alkatrészek tökéletes lepucolására, annál jobb! Nagytakarításhoz nem ajánlatos nagynyomású mosót használni, hiszen ezek nem csak lemossák a szennyeződést, hanem képesek olyan helyekre is bemosni a koszt, ahová nem kellene, például mozgó részegységek apró közeibe, csapágyakba, kisebb repedésekbe, stb. Vannak ugyan kifejezetten kerékpár mosására kifejlesztett berendezések, de otthon inkább csak egyszerű eszközök állnak rendelkezésre, úgymint rongyok, szivacs, lavór, tisztítószer (ami lehetőleg speciális bringatisztító legyen, pl Motorex, bár a semminél a tusfürdő is jobb), kefe, stb. Ügyeljünk rá, hogy folyadék ne maradjon a vázban, szárítsuk meg fejre állítva, hogy a víz kifolyhasson a nyeregcsőből is! Miután megtisztítottuk a vázat, vizsgáljuk át tüzetesen, hogy nincs-e rajta repedés vagy olyan sérülés, melyet feltétlenül javítani kell! A lánc leszerelés nélküli tisztításához létezik olcsón kapható láncmosó (lásd a mellékelt képen), melybe csak bele kell tölteni a tisztító folyadékot, áthúzni rajta a láncot, majd a pedál folyamatos tekerésével a kis szerkezet pár perc alatt megpucolja a koszos láncot. Célszerű ilyet beszerezni, ha magunk akarjuk elvégezni ezt az egyébként elég koszos munkát.

2, Kenés Nagyon fontos, ne felejtsük el, hogy amit megtisztítottunk, azt száradás után azonnal védeni is kell korrodálódás ellen, illetve a könnyebb mozgás előidézése céljából (pl csapágyak) is fontos a kenés. Most elsősorban nem a festett vázra gondolok, hiszen az remélhetőleg rendelkezik védőréteggel (festés, lakk, stb) hanem az olyan alkatrészekre, mint a lánc, az első és hátsó váltó, a fékkarok csapjai, csapágyak. A kenéshez felejtsük el az étkezési zsírt, az étolajat és hasonlókat! Ezen ne spóroljunk, használjunk jó minőségű láncolajat, varrógép olajat, gépzsírt, illetve olyan ipari olajakat, melyeket gépek kenésére fejlesztettek ki. A bowdeneket lehetőleg ne olajozzuk a könnyebb csúszás érdekében, ha szorulnak, akkor a bowdenházzal együtt cseréljük inkább!

Hogyan teleltessük kerékpárunk?

3

Szerző: Murla /Annyira Más Bringabolt


3, Kerék Használaton kívül is legalább kéthavonta ellenőrizzük, hogy mennyire engedett le a nyomás a kerekekben! Nem ajánlott lapos külsővel tárolni a kerékpárt, ugyanis ilyenkor a súly a külsők kevésbé terhelhető peremére ül, roncsolva azt, így a hosszabb szünet utáni felfújást követően elképzelhető, hogy dobhatjuk is a szemétbe! Ha kerekünket hetente pumpálni kell, akkor az tavaszra biztos, hogy teljesen leengedne, érdemes tehát még ősszel vagy télen megjavítani vagy kicserélni. Ugyanakkor keményre fújt állapotban sem célszerű tárolni a kerekeket, hiszen az feleslegesen terheli a felniket. Annyi levegőt hagyjunk csak a kerekekben, hogy a puhaságuk csak a kerékpárra nehezedéskor legyen feltűnő. Amennyiben van fali kerékpár tárolónk, akkor használjuk, így a gumik nem terhelődnek akkor sem, ha idővel leengednének.

4, Váltók és fékek Állítsuk a hátsó váltót a legalsó fokozatba (legkisebb fogaskerékre), az első váltót pedig valamelyik kisebb lánctányérra úgy, hogy a váltókban lévő rugók a lehető legkevésbé legyenek megfeszítve, de a lánc még nagyjából egyenesen fusson. (Az első váltónál is célszerű lehet a legkisebb tányérra váltani, azonban ilyenkor a lánc oldalfeszítése megnő a hagyományos kerékpároknál a keresztbeváltás miatt, ami nem javasolt. ) Fekvőkerékpároknál nyugodtan válthatunk mindkét váltónál a legkisebb fogaskerékre, mivel ott a keresztbeváltás a hosszú lánc miatt nem okoz általában problémát. Ha a váltók rugóit lazább állapotban tároljuk, hosszabb ideig nem lesz gond velük, így később szorulnak cserére. Ugyanezen célból a fékek bowdenjeit is ki lehet akasztani, hogy azok is tudjanak pihenni a télen. Csak indulás előtt ne felejtkezzünk el a visszaakasztásról!

5, Tárolás Kültéren még ponyva alatt sem célszerű tárolnunk a biciklinket, pláne nem télen! Tartsuk kerékpárunkat fedett, zárt, száraz, védett helyen, például valamilyen tároló helyiségben, vagy ha nincs jobb, akkor a garázsban. Ez utóbbi csak azért nem tökéletes, mert az autóról leolvadó hó növeli a helyiség páratartalmát és ezzel a korrozió esélyét. Lehetőleg takarjuk le kerékpárunkat egy lepedővel, vagy kifejezetten erre való kerékpár huzattal, hogy minél kevésbé porosodjon, koszolódjon, így tavasszal tisztán, jó érzéssel vehetjük elő ismét!

Hogyan teleltessük kerékpárunk?

4

Szerző: Murla /Annyira Más Bringabolt


6, Elektromos akkumulátorok Egyre jobban elterjednek a kerékpárokon is az elektronikus eszközök. Ezek akkumulátorai odafigyelést igényelnek a használaton kívül is. A lámpákból célszerű kivenni az elemeket és azokat külön tárolni. Nagyon fontos, hogy az elektromos kerékpárok akkumulátorairól ne feledkezzünk el a hosszú téli hónapok során! Az e-bringák beépített elektronikája ugyanis általában ilyenkor is meríti az akkumulátort, ami lithium akksik esetén pár hónapos használaton kívüli időszak során annyira lemerülhet, hogy vagy teljesen tönkremehet, vagy valamilyen mértékben csökken a kapacitása. Ha nem körültekintően kezeljük az akkumulátort, akkor ráadásul a garancia is elvész, mivel a beépített “fekete-dobozból” a gyártók le tudják kérdezni az akkuk élettörténetét utólag is, így rögtön kiderül a probléma oka! Új akkumulátort venni pedig drága mulatság, ezért sose feledkezzünk el legalább 2 havonta feltölteni minimum félig az akkumulátort! Célszerű lehet számítógépünket, vagy mobiltelefonunkat segítségül hívni, hogy időben figyelmeztessen erre a teendőre! Bonyolultabb alkatrészek (pl teleszkópok, rugóstagok, rugós nyeregcső) időszakos karbantartását feltétlenül szervizben célszerű elvégeztetni, kivéve, ha valakinek nincs rájuk többé szüksége, vagy nagyon profi… :) A többi feladatot kellő hozzáértéssel el tudjuk végezni magunk is, azonban célszerű lehet egy jó szerelőt megbízni a téli felkészítéssel. A kerékpár boltokban ráadásul késő ősztől sokkal kevesebb a munka, így gyakran árkedvezményt is kaphatunk, ha a karbantartási munkákat ekkor végeztetjük el. Az első tavaszi napsütéses napok alkalmából ugyanis sokan megrohanják a kerékpárboltokat sürgős szerelési feladatokkal, ami hosszabb várakozási időt, és a rohamtempó miatt kevésbé körültekintő munkát is eredményezhet. Ez nem azt jelenti, hogy szezonban a szerelők hibásan dolgoznának, de egyrészt rohamtempónál könnyebben becsúszhat valami hiba, másrészt jóval kevesebb idő jut olyan részegységek átnézésére, amire vonatkozóan a vevő nem jelzett előzetesen hibát. (Kivétel persze, ha kifejezetten nagygenerált rendeltünk, mert abba egy komplett átnézés is beletartozik.) A szezonon kívül a szervizeseknek is több idejük van a minőségi munkára és arra, hogy olyan hibákat is észrevegyenek vagy megelőzzenek, amikre a csúcsszezonban esetenként nem jut elég figyelem. Többet kaphatunk tehát a pénzünkért, ha kerékpárunk éves karbantartását télre időzítjük! Ráadásul általában még némi kedvezményben is részesülhetünk! Hát nem megéri?

Hogyan teleltessük kerékpárunk?

5

Szerző: Murla /Annyira Más Bringabolt


B, Tanácsok télen is bringázóknak Télen a kerékpár fokozottabban van kitéve az igénybevételnek, mivel sokkal több korróziót okozó anyag kerül rá, gondoljunk csak a hóra, a jegesedést akadályozó sóra, illetve a sokkal nedvesebb környezetre. Emiatt télen célszerű olyan kerékpárt használni, mely direkt ilyen felhasználásra van kialakítva, azaz szélsőségesebb időjárást jobban elviselő, kevésbé karbantartás igényes alkatrészekből van összeépítve. Mik ezek ?

Egy ideális téli kerékpár: - city vagy trekking vázas, merev villás, mert télen úgysem száguldozunk és nincs gond a telók karbantartásával; - agyváltós, mely lehetőleg bordásszíjjal van meghajtva lánc helyett, ugyanis ez a legkevésbé érzékeny a szennyeződésekre, könnyen tisztítható, napi karbantartást nem igényel (ha viszont láncos kerékpárt használunk, akkor gyakori tisztítás és akár napi olajozás szükséges!); - dobfékes, vagy bowdenes tárcsafékes, hogy a sáros latyakban ne kopjon el a felni (a hőtágulás miatt az olajos tárcsafékkel problémáink lehetnek hidegben); - láncvédős és nagy sárvédőkkel felszerelt, hogy minél kevesebb sár verődjön fel, koszolva magunkat, kerékpárunkat és a mögöttünk haladókat; - téli gumikkal szerelt (akár szegecsessel, mint a Schwalbe Marathon Winter), hogy még jeges úton is megfelelő maradjon a tapadás; - kiváló -lehetőleg dinamóról működő- első és hátsó világítással felszerelt, hiszen a rövidebb nappalok miatt többet kell mennünk sötétben, és a dinamó sose merül le…; - a szokásosnál több fényvisszaverővel ellátott, mely a láthatóságot növeli a téli fényszegény időszakban.

Hogyan teleltessük kerékpárunk?

6

Szerző: Murla /Annyira Más Bringabolt


Télen különösen fontos a jó öltözék, hiszen sokkal szélsőségesebb időjárási körülmények fordulhatnak elő. Egy téli ruházatra felvehető, jól szellőző, de teljesen vízhatlan nadrág és kabát, meleg kesztyű, kamásli, arcvédő és fejvédő elengedhetetlen ahhoz, hogy ne fagyjunk át még hóesésben sem például munkába járáskor. (Kerékpáros öltözködéssel kapcsolatos részletes anyagunkat a weboldalunk tudástárából töltheted le: http://www.ambringa.hu/tudastar )

Amennyiben akár a karbantartásban, akár kerékpárod télivé alakításában, akár bármilyen kerékpáros kiegészítőben (lámpa, ruházat, stb) tudunk segíteni, keress minket erre a levélre válaszul az info@ambringa.hu e-mail címen! Ha jobban szereted személyes módon intézni az ügyeidet, hívj minket a 26/343-353-as telefonszámon, vagy gyere el hozzánk az Annyira Más Bringaboltba (Budakalász, Tanító u. 2.)!

Szeretettel várunk!

Hogyan teleltessük kerékpárunk?

7

Szerző: Murla /Annyira Más Bringabolt

Hogyan teleltessük kerékpárunk?  

Télen akár használjuk, akár nem a biciklinket, mindenképp fel kell készítenünk a hideg évszakra. Ehhez ad pár hasznos tanácsot ez az anyag.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you