Page 1


guia activa Cinema alternatiu: divendres 1 de novembre, «Camino de perdición» divendres 15 de novembre, «Sumo sí, sumo no» (dins el Canet obert al món) divendres 29 de novembre, pel·lícula a determinar Conferència: «Influència del modernisme als teixits, als bordats i a les puntes» a càrrec d’Isabel Grego, presidenta de l’Associació de Puntaires de Catalunya, dijous 7 de novembre Nit de Teatre a Barcelona: «Gaudí, el musical de Barcelona» , dijous 7 de novembre. Preu: 26 euros Gran Festa Sol·lidària: «Carreguem el camió de la caravana solidària a l’Àfrica Occidental 2002", dissabte 9 de novembre Cinema Infantil: «Stuart Little 2», diumenge 10 de novembre Presentació de la pàgina web de l’Ajuntament de Canet de Mar, divendres 15 de novembre

2

novembre 2002

Presentació del llibre «Revolució i contrarevolució a Canet» de Xavier Mas, divendres 22 de novembre Conferència: «Educació i immigració» a càrrec d’Elisabet Franco, assistent social, divendres 22 de novembre L’HORA DEL CONTE dissabtes 2, 16 i 30 de novembre a les 12.00 hores a la Biblioteca CANET OBERT AL MÓN: JAPÓ Aquest mes de novembre, l’Associació Cultural Plataforma Odeon organitza, amb la col.laboració de la Biblioteca P. Gual i Pujadas, un seguit actes per acostar-nos a la cultura i les tradicions d’aquest país asiàtic. Inauguració i lectures per adults: Poesia japonesa: «Haiku», divendres 8 de novembre Taller de cuina japonesa, dissabte 9 de novembre Projecció de documentals sobre el Japó a l’àrea de música de la Biblioteca. Contes infantils japonesos, dissabte 16 de novembre I el dissabte 17 de novembre a Vil·la Flora, tot un dia dedicat al Canet obert al món amb:

Tallers i demostracions de diferents elements japonesos, un espectacle de dansa, un dinar popular i un concert de música japonesa tradicional i contemporània. I mentre duri el Canet obert al món, podeu visitar l’exposició d’objectes japonesos i consultar llibres sobre el Japó a la Biblioteca.

EXPOSICIONS SALA MUNICIPAL D’EXPOSICIONS Plaça dels Americanos del 25 d’octubre al 7 de novembre, «Exposició antològica de Mª Carme Pou» del 8 al 24 de novembre, «Models nàutics en miniatura», exposició que podeu veure a la Sala Municipal i a l’Estudi Tenas 1694. A càrrec del Museu de la Marina de Vilassar, de l’Estudi Tenas i de l’Àrea de Cultura. Del 29 de novembre al 8 de desembre, «Postals de Canet», a càrrec de Teresa Brugarola.

Ajuntament de Canet de Mar Àrea de Cultura i Joventut


EDITORIAL

LA REVISTA DE CANET DE MAR Novembre2002

A COR OBERT

Sumari 3 EDITORIAL 4 OPINIÓ 6 CARTES 8 NOTICIARIS 12 ENTREVISTA Les obres de les rieres canviaran la cara del centre

15 REPORTATGES La gent de Canet vol l’Odeon com a sala i cafè cultural Una exposició permetrà veure els gegants de Santa Florentina Roser Murillo: «Popstars m’ha fet aconseguir el meu somni»

20 LA CULTURA 22 ENTITATS Funden el Cercle Artístic Canetenc per potenciar l’art

àmbit

COORDINADOR: Carles Sàiz (csaiz@ambit-digital.org) CONSELL EDITORIAL: Marc Vidal (Adjunt coordinació), Jordi Rossell (coordinació àmbit-digital) Jordi Rovira (Opinió), Dani Grao (Esports), Francesc Arcas (Política), Quim Masvidal (Entitats) REDACCIÓ: Míriam Sorribas, Marta Collet, Núria Cabezos, Sílvia Majó, Gemma Roig. DIBUIXOS: Albert Xiqués

Les rieres, una nova imatge per Canet

S

ense cap mena de dubte la canalització i posterior urbanització de les rieres de Canet canviaran la cara de la vila. Un exemple ben clar és la riera Buscarons que deixarà de ser un lloc incòmode per passejar i segurament es convertirà en un bon centre de comerç. S’hauran acabat les voreres altes i estretes a més del perillós trànsit que cada dia va en augment. El preu que Canet haurà de pagar per aquests canvis no és petit. Durant setmanes o mesos alguns comerciants notaran una baixada en les vendes. Però la recompensa a aquest patiment segurament serà major. La possibilitat de convertir les rieres en una zona de passeig permetrà una major atracció dels visitants i un augment de l’activitat comercial. La urbanització de les rieres posarà a prova el dinamisme de Canet i els polítics no s’han de desentendre d’aquest fet. L’Ajuntament no només ha de tapar les aigües, també ha de reactivar la població. Ara és el moment per impulsar el centre històric de la vila i convertir-lo en un motor econòmic, social i cultural. S’ha de treure el centre de la degradació permanent en que sembla viure i potenciar-lo cap a l’exterior, amb l’atractiu que li donarà la nova urbanització de les rieres. En aquest número d’ÀMBIT no només parlem d’urbanisme. També fem bategar la societat i la cultura local. D’una banda hem publicat els resultats de l’enquesta que es va fer sobre l’Odeon, per anar fent passes cap a la seva adquisició municipal, i també trobareu entrevistes. Una entrevista als geganters i Diables de Canet, en motiu del centenari del premi que van rebre els Gegants del Castell de Santa Florentina i a Roser Murillo, la popstar de Canet, que explica les seves vivències durant els mesos que va ser al concurs televisiu.

N. 75 · Vol. 7 · Fasc. 11 · NOVEMBRE 2002 REVISTA INDEPENDENT D’INFORMACIÓ LOCAL CARRER DE LA PALMA, 11 · 08360 CANET DE MAR Apartat de Correus 158 · e-mail: redaccio@ambit-digital.org

PUBLICITAT: Cèsar Sàiz (Tel. 667 24 42 71) SUBSCRIPCIONS: Maribel de Miguel (Tel. 93 794 20 09) DISSENY I MAQUETACIÓ: Projectes Culturals IMPRIMEIX: Nova Impremta 3 DIPÒSIT LEGAL: B-44174-1995 EDITA: EDICIONS ELS 2 PINS, SOCIETAT CULTURAL · JUNTA DIRECTIVA: Carles Sàiz (President), Míriam Sorribas (Vicepresidenta), Quim Masvidal (Secretari), Anna Martí (Tresorera), Mercè Ginesta, Francesc Arcas, Jordi Rovira i Marc Vidal (Vocals). ÀMBIT només expressa la seva opinió a l’editorial. Aquesta revista no s’identifica amb les opinions dels col·laboradors de l’apartat d’opinió ni amb les cartes adreçades a la revista. Els il·lustradors no han de compartir necessàriament les manifestacions expressades pels autors dels articles.

ambit-digital.org

Foto: F. Arcas / Muntatge: SGC

àmbit

75

3


OPINIÓ

La Crònica del segle XX

novembre 1902

Els Gegants del Castell de Santa tornen a Canet

Mai m’hagués pogut imaginar que estava visquent en un poble on hi ha tanta gent capacitada en el sector de l’enginyeria. Jo pensava que els bancs del «senat» -entenguis plaça de la Llenya- només s’hi entenia, i bé, de futbol, de dones i de política local. Tres aspectes on hi ha per tallar per on es vulgui. Però, avui no toca, com acostuma a dir el president de tots els que vivim amb o sense papers a Catalunya. Avui toca parlar d’obres i d’arbres. D’obres perquè és el plat del dia -un dia molt llarg- i d’arbres perquè els de la riera Sant Domènec han anat esdevenint malatissos, escanyats pel ciment i sense més element líquid que la minsa aigua de la pluja que cau en els seus parterres i la immensa pixera dels gossos. D’això és el que més es parla en el «senat» avui per avui: d’arbres i d’obres. Les dones, com la Karina, han quedat en «El baúl de los recuerdos». El Barça i Van Gaal no donen per tirar coets enlaire i, actualment, la política local està tot just recuperant alè per reempendre la cursa electoral. Tot i que es diu que el pastís ja està repartit i que els que hi són ja hi són i tenen encarregada una bona comanda d’espelmes per anar bufant cada quatre anys perquè pensen estar-s’hi molt temps. Però també hi ha qui diu que no se’n pot fer massa cas de la política: que la política és com la sardana, que es fa i es desfà. I podria ser que algun d’aquests coneguts que tenen més camises a l’armari li dónes per tocar el flaviol en una altra cobla. Però avui no toca. Avui toca parlar d’obres i d’arbres. I és que els del «senat» diuen que tantes vibracions han de malmetre forçosament els edificis i que, a més a més, quan plogui amb ganes, la merda ens sortirà per les aigüeres i que aquesta gent -els tècnics universitaris- no hi entenen res. Només cal recordar als arquitectes de La Caixa -actual museu- «Mira que els hi vam dir! Doncs, apa!». Uns altres però, per bé que ja han pres precaucions amb el notari, asseguren que si l’empresa constructora no hi posa vaselina no permetran començar a la riera Buscarons manifestantse amb l’històric crit de «No passaran». I dels plàtans... diuen que tot pot ser que, un a un, a base d’anar-los tallant les arrels del costat de la riera, acabin creixent per les entrades de les cases o que acabin com el «Finado Fernández». Però hi ha qui diu que no, que els «saberuts» de l’ajuntament han pres croquis del que hi ha davant de l’Oro i que els deixaran tots tal qual, talats a un metre i mig perquè cada veí hi foti el que vulgui. Un «senador» diu que ho aprofitarà i baixarà cada dia el canari que té que canta molt i el posarà a sobre de la soca perquè prengui el solet mentre ell fa la xerrada. Però el cor de la qüestió és posar-se d’acord en si s’havia o no de soterrar. I ara que a la riera se li veu el cul hi ha gustos per a tot. Com diu la cançó de la Parrala els uns diuen que sí i els altres diuen que no.

Exceptuant els típics cargols amb ceba, que actualment ja quasi ningú cuina a casa seva, en aquest poble no teníem cap producte gastronòmic emblemàtic. Ara, però, ens ha aparegut un nou producte que molt possiblement es convertirà en representatiu de tot Canet. Realment la idea s’ha d’aplaudir, perquè ajuntar tots els pastissers del poble per fer un mateix producte és una cosa que no s’aconsegueix cada dia. Actualment estem en un món excessivament competitiu, on la gent vol diferenciar-se de la resta fent productes únics. Contràriament a això, els pastissers del poble fan una pinya per crear i potenciar un producte que de ben segur es farà característic del nostre poble. He tingut l’oportunitat de tastar-los i l’únic que puc dir és que realment són molt bons; una idea senzilla però molt ben feta. Un altre aspecte a tenir en compte és la presentació del producte, l’opció més fàcil hauria estat que cadascú es busqués la vida venent-lo com pogués. Però en comptes d’això, s’ha buscat una presentació que et permet veure el producte i fa que ja en tinguis ganes de menjar-ne abans de comprar-los. El fet que el producte sigui d’inspiració modernista crec que és un valor afegit per poder vendre el nostre poble fora de la comarca. Ja que, si som realistes, Canet no és gaire conegut. Aquest fet, per senzill que sembli, l’hauríem d’agafar com a exemple per a d’altres coses que passen contínuament al poble, veïns que no s’entenen entre ells, grups de gent que no se senten identificats ni representats per les institucions locals, etc... El fet d’unir esforços ens fa afrontar els reptes de forma diferent i això ens ho ha demostrat els pastissers de la vila. Des d’aquí el que vull fer és felicitar a tots els pastissers que han tingut la idea de fer aquest nou i deliciós producte i de retruc, encoratjar al a gent del poble a que prenguin com a exemple aquest senzill fet.

Jordi Loyo-Abellán és escriptor

Ricard Cáceres Rabionet és cuiner

El mes de novembre va continuar essent època de gegants a Canet. Els gegants de Santa Florentina tornaren cap al nostre poble passant per tots els pobles de la comarca. A la plaça de la Llenya s’hi aixecà un arc que els donava la benvinguda i tot el poble mobilitzat va anar a rebre la parella de Santa Florentina, calculant-se aquell dia que hi havia més de 5000 persones. La marxa l’obria Josep Baulí, vestit amb barretina i faixa, i el seguien un grup de nois que portaven barretines i banderes, a continuació venia la Momarota. A la comitiva la seguien els nans (capgrossos) i els cavallers vestits amb cuirasses i robes medievals que custodiaven els dos gegants al costat de flaviolaires i timpalers escampats pel mig del a comparsa. A l’arribar a l’Hospital de Canet el gegant lliurà la bossa amb els 200 duros -el premi del concurs- a Higini Negra, el qual, des del balcó del centre, va donar les gràcies a la generositat de la família Montaner. TANCAT PER OBRES

4

ELS VITRALLS DE CANET


OPINIÓ

JOVE, BUSQUES PIS? L’ a j u n ta m e n t ha fet una bona feina en potenciar el bon creixement urbanístic de Canet i en la construcció de dos grans zones residencials, de protecció oficial i de promotores lliures. Crec, però, que cap equip de govern mai ha donat impuls a polítiques destinades a potenciar el mercat de lloguer o de compra com a alternativa que permeti l’accés a l’habitatge als sectors socials amb rendes baixes, com som els joves en el moment de la nostra emancipació. Quants joves coneixeu que encara viuen amb els pares o ja han marxat de Canet per no trobar un habitatge assequible? Els elevats preus de l’habitatge de compra i l’escassa oferta de promocions en règim de lloguer dificulten cada vegada més l’accés a l’habitatge a la gent jove. Si sumem el fet que nosaltres, els joves, disposem d’una capacitat adquisitiva reduïda, per trobar-nos en un moment d’incorporació en el món laboral, en condicions moltes vegades precàries, les possibilitats per accedir al nostre primer habitatge queden realment minvades. Crec que des de l’ajuntament s’hauria de pensar en crear un nova qualificació urbana que permetés construir o reformar habitatges per a joves en diferents solars de Canet. És a dir, posar a disposició dels joves una nova oferta d’habitatge públic de lloguer o de compra a preus assequibles, per tal de facilitar-nos poder viure a Canet i no haver de marxar fora. Tot això suposa canviar les polítiques d’habitatges que hi ha hagut fins ara, i pensar en el creixement de Canet d’una forma més àmplia. És una tasca complicada, però crec que és molt important que en la situació que es troba Canet actualment, hem d’intentar equilibrar aquest creixement des del punt de vista social, econòmic i territorial perquè tots tenim dret a incorporar-nos en el progrés de la nostra vila. Neus Fornaguera és estudiant d’Arquitectura Superior.

LES FESTES INFANTILS Els locals i professionals que organitzen festes infantils tenen els dies comptats. He descobert una moda, que no sé si fa molt de temps que dura, però jo, com que sóc nova en el sector de l’animació infantil, fa poc que he vist. M’explicaré. Ara, si vols fer una festa al teu fill i no vols gastar-t’hi gaire, conservar la casa neta i respirar aire pur, ja tens la solució. És molt fàcil: agafes unes estovalles, un radiocassette (fins i tot el del cotxe pot servir), quatre panets amb «nocilla» i un pastís i puges fins a l’espai de jocs infantils del parc de la Misericòrdia. Ah! i reses perquè no plogui i no hi hagi cap més nen que faci anys aquell dia. El meu fill gran, en Gerard, i jo, em vam «patir» dues en un cap de setmana. Dissabte a la tarda: pugem a jugar al parc i ens trobem una festa muntada. «Mira mare quants nens! que bé! podré jugar». «De conya! penso jo, ja veuràs quan treguin el berenar i hàgim de marxar corrents perquè per tu no n’hi ha! I efectivament. Els criden a tots i vinga música, vinga entrepans de «nocilla» i jo agafant el meu fill que ja s’hi afegia i marxant a berenar a casa (pa amb xolocata, és clar!). L’endemà hi vam tornar. Diumenge al matí. Tot tranquil, un quants nens jugant ... I de sobte una altra vegada. Radiocassette al canto, la cançó d’anys i anys, entrepans i un pastís. I jo intentant convèncer el meu fill que nosaltres ja havíem esmorzat. Un altre cop a marxar corrents abans que reparteixin les «xuxeries» amb un gran sentiment de culpabilitat per ser en un lloc on no t’hi han convidat! Proposo una cosa, elaborar una llista amb totes les dates d’aniversari dels nens i nenes de Canet i els candidats a celebrar-ho al parc del Santuari. Ho dic, no per buscar un altre lloc on anar, no, sinó per agafar quatre serpentines, un parell de barrets i un espantasogres i així no sentir-nos tan desplaçats. Seriosament, no trobo res a gaudir de festes privades en lloc públics, si l’espai ho permet. Però si només hi ha un lloc amb quatre elements de mobiliari infantil ... i hi ha taules i bancs suficients a tot el parc, passejar un pastís per davant d’altres criatures ho trobo molt desagradable. Però és clar, això és només una opinió. Cristina Noé Juvanteny és mare de dos nens petits

el canetòmetre Al Centre d’Estudis Canetencs, per la seva presentació pública i pels objectius que han previst assolir a fi de preservar el patrimoni cultural

Al Cercle Artístic Canetenc, per haver constituit una agrupació de pintors de Canet que de ben segur aconseguirà donar força a l’art canetenc

A la Unió de Botiguers de Canet, als venedors de la Plaça Mercat i col·laboradors, pel projecte comercial i cultural «Canet m’agrada»

5


CARTES EL MOTOR Des de la percepció del carrer, de les persones que no estem dins del circuit de la informació confidencial, però que mirem la població amb interès participatiu; el poble es mou amb un cert entusiasme en les obres públiques (escola bressol, rieres, parc del drac, rondes de circumval·lació, enjardinaments), en l’àmbit de la cultura (l’ACPO, el CEC, Canet Cançó, etcètera) i en altres indrets on s’estan desenvolupant iniciatives ben plausibles. Sí, però. Què faríem d’un cotxe de carrosseria moderna, que calcés bons pneumàtics, que incorporés un canvi de marxes automàtic, si el motor estés espatllat o anés curt de potència? Aquest és el cas. Aquests dies se celebren actes prou anunciats que es poden considerar d’interès general, per a preservar la identitat del poble, per a recuperar una marca cultural i, dotzena més dotzena menys, tots compten amb una assistència molt discreta de públic. Les causes deuen ser múltiples però segurament que una d’elles podria ser la manca d’arrelament al poble de la majoria de la població,

sobretot de les persones assentades a les últimes tongades. Què cal pensar? Els que no participen vol dir que no volen saber-ne res, que no se senten al·ludits? Als que han vingut no els interessen els assumptes del poble? Què és la població de Canet per a la majoria d’ells? La platja, un lloc magnífic per l’oci i la natura del cap de setmana, per la salut, per la distracció (l’acte de rebuda de la canetenca de “Todo por un sueño” va omplir més de mig envelat), per badallar….. Potser viuen amb el llit a un lloc i el treball, la nòmina i la preocupació vital i cívica a una altra banda, o repartida? Segurament, perquè es produeixi la vinculació plena als afers del municipi, perquè floreixi el sentiment de pertinença a un col·lectiu, no és suficient l’habitatge i les vacances, és precís que el poble d’acollida es converteixi en el centre dels seus afanys. Si coneguéssim les dades socioeconòmiques actualitzades del poble, ens podríem permetre opinions més raonades. Quants llocs de treball estables hi ha a Canet? Quantes famílies viuen d’una forma completa al redós de Canet? Quantes persones surten cada dia a treballar a una altra població

i quantes venen de fora a treballar a Canet? En el cas que les dades donin un balanç desfavorable, quines accions amb resultats tangibles s’estan duen a terme per invertir la situació? Al nostre entendre, la potenciació de l’activitat productiva és el motor que hauria d’incrementar els llocs de treball i per tant la riquesa i el reforçament de Canet. Una tasca difícil, que, certament, no pot resoldre l’Ajuntament en solitari, però que sí que pot facilitar les condicions i dirigir el procés com s’està demostrant en poblacions veïnes. Les dilacions consecutives i el qui dia passa any empeny no han donat més que esterilitat. Si el diagnòstic no és erràtic, la qüestió s’hauria d’encarar amb absoluta preferència esmerçant-hi els recursos necessaris. Només així no es defraudaria els centenars de joves que volen incorporar-se al món laboral i viure plenament al seu poble, i s’evitaria la disgregació del poble, la pèrdua de força i d’entitat, i la seva dilució dins de l’enorme bassa en què s’està convertint la gran capital i la seva àrea circumdant. Si és el cas, perdonin el realisme. Josep León Colomina

La seva botiga a Canet La qualitat al seu preu Tel 93 794 35 37 Horari: De 8 a 2 del matí CANET DE MAR

Tel. 93 794 22 50 Horari: 9 a 1 i de 5 a 8:30 h Dilluns matí tancat

ASSESSORAMENT REALITZAT PER PROFESSIONALS ESPECIALITZATS EN:

· Naturopatia · Dietètica (dietes personalitzades) · Fitoteràpia · Flors de Bach · Estètica Natural (facial i corporal)

· Massatge · Reflexoteràpia · Dretatge · Quiromassatge · Shiatsu

Tria Tria Riera Buscarons, 91 · Tel. 93 795 41 61 08360 Canet de Mar

EXCAVACIONS

Paneres i cistelles fetes per encàrrec al teu gust Especialitat en fruits secs del país, torrats amb llenya, cistells de fruits secs, torrons artesans fets amb fructuosa, productes naturals, ecològics i plantes medicinals JOYAS RELOJES ANTIGUEDADES PLATERIA SOUVENIR JEWELLY CA WATCHES, SL WATCHES ANTIQUES NOVIEMBRE Y DICIEMBRE SOUVENIR

GERMANS CASAS, S.L. MOVIMENT DE TERRES ENDERROCS I CONTAINERS TEL/FAX 93 795 78 47 - 08360 CANET DE MAR e-mail: casas@jcasas.com

Les especialitats de la casa:

OFERTAS FANTÁSTICAS

ACEPTAMOS TARJETAS DE CRÉDITO FINANCIAMOS DESDE 45 EUROS AL MES

20% en acuarelas, óleos y complementos hogar 25% en joyas oro 18K 30% en todos los modelos de relojería 50% en perlas y complementos de plata JOVARA, 68 · Tel. 93 766 24 49 · 08370 CALELLA (BCN)

6

Castanyer, 18 Tel. 93 794 06 20 08360 CANET DE MAR

- Coques - Formatges - Patès - Fumats - Embotits ibèrics i cava - Gelat artesà d’elaboració pròpia

17


CARTES

de veïns i ja veurà com res del que fa està bé. La imatge que tenim de vostè canviarà. «ja t’ho deia jo que no era de fiar». Si no vol complicar-se la vida, en política no s’hi posi. Deixi-ho per aquests ingenus que un dia van fer la malpensada de voler canviar el poble i ara han de viure amb la estigma de ser culpables de tots els mals del món. Dediquis vostè a la seva feina, per més aprofitats que tingui al seu costat, ningú no dubtarà de la seva honorabilitat. Martín Garcia, president del Partit Popular de Canet de Mar

AGRAÏMENT

Un altre casament d’ÀMBIT! La Míriam Sorribas, vicepresidenta d’Els 2 Pins i redactora fundacional de la revista s’ha casat amb en Quim Tenas. La cerimònia es va celebrar el 19 d’octubre al Baix Empordà i la festa es va allargar fins al migdia de l‘endemà. Moltes felicitats de part dels vostres companys de redacció!

EL POLÍTIC A Canet de Mar considerem que a totes les feines hi ha ovelles negres. Pels meus veïns, les úniques que compten són les de la política. El polític és un mentider, un lladre i un corrupte; té culpa de la pluja, de la sequera i del sou que no arriba a final de mes. És culpable dels embussos de trànsit, del preu de l’aigua, del poc calaix de les botigues i d’aquest inoportú veí que crida una mica massa.

El polític és responsable de la sogra malhumorada, de la dona que tot ho troba malament i del germà que és a l’atur. El polític, no un, tots; són l’escòria de la societat i no haurien de tenir dret a ser. No es posi mai en política, faci’m cas. Ara vostè passa por ser una bona persona. Ni se li passi pel cap posar-se a una llista electoral, ni que sigui de suplent, la seva tranquil·litat s’haurà acabat. No pensi que en faig un gra massa, només cal que arribi el seu torn de president de la comunitat

àmbit

Els pares de l’Esplai «Terra i Cel»

@

L’enquesta del mes d’octubre d’ÀMBIT i Vilaweb (http:/www.vilaweb.com/canet) entorn la pregunta: L’Odeon s’ha de conservar en el seu estat original i només rehabilitar-lo? ha tingut un total de 34 vots i la gent s’ha decantat per l’opció de «cal conservar la façana i millorar la seva utilització». Els resultats són: 1.- Sí, perquè és obra d’un arquitecte important i cal manteir-la com en el projecte inicial. 6 vots (16,65%) 2.- Cal conservar la façana de la Plaça Colomer però canviar tot el que es pugui per millorar la seva utilització. 23 vots (67,65%) 3.- S’hauria de tirar a terra i fer un nou teatre amb totes les prestacions que Canet necessita. 5 vots (14,71%)

L’ENQUESTA DEL MES DE NOVEMBRE: L’Ajuntament hauria de sufragar la part final de la restauració dels gegants de Santa Florentina, actualment a mans de l’Agrupació de Geganters i Diables de Canet? 1.- Sí, perquè és un deute pendent que té l’Ajuntament amb l’Agrupació de Geganters i Diables de Canet. 2.- Sí, però cal també la implicació i col·laboració de la societat perquè els gegants siguin de tothom 3.- No. Els gegants són propietat d’una entitat de Canet i cal que sigui aquest col·lectiu qui els rehabiliti.

ambit-digital.org

Nou casament a àmbit

Els pares de nens i joves amb deficiències psíquiques i/o físiques de Canet de Mar volem agrair a l’Associació Terra i Cel (socis i col·laboradors) l’esforç que ha fet per tal de portar a terme l’esplai de l’estiu que tan important és per al creixement integral dels nostres fills i per a la seva socialització. També donem les gràcies a l’Ajuntament de Canet de Mar pel recolzament que hem rebut i per la cessió i condicionament del local a Vil·la Flora, on els nostres fills hi poden passar estones de lleure. I sobre tot, donem les gràcies a la gent que ha treballat tot l’estiu per els nostres fills (monitors, cuidadors, gent de la cuina...) doncs han fet la feina il·lusionats, i amb molt d’amor, cosa que ha fet que cada dia els nostres fills tinguessin una cosa per fer a Canet, «Anar a l’Esplai».

EL CLUB... DEL SUBSCRIPTOR Sorteig de dues participacions de 2,5 euros de la Loteria de Nadal cedides per l’Administració N. 1 de Canet Els guanyadors han estat

Josep Farré i Aiguadé Lluís Espàrrech i Roca

àmbit 7


NOTÍCIES

Els cursos de la UNED tornen a impartir-se al nostre poble La principal novetat d’aquest any és la diplomatura de turisme, que només es fa a Canet i a Sant Pere de Ribes Canet recupera aquest curs els estudis universitaris a distància de la UNED després d’un any de reorganització. Aquest any es pot cursar a Canet la diplomatura de turisme i el curs d’accés a la universitat per a majors de 25 anys, gràcies als resultats d’un estudi de la demanda educativa universitària al Maresme. Les tutories s’imparteixen al nou centre cívic i cultural de Vil·la Flora, on els alumnes disposen d’aules d’estudi i de noves tecnologies. A més, la biblioteca P. Gual Pujadas posa al seu abast una secció de llibres de la UNED. Els interessats a inscriure’s en aquests estudis poden fer-ho fins al 15 de novembre, adreçantse a Vil·la Flora a les tardes. L’any passat es va suspendre l’activitat de la UNED a Canet per problemes logístics i ara el que es pretén és que Canet sigui el centre de referència per a les persones que vulguin estudiar Turisme, no sols del Maresme, sinó també del Vallès Oriental i de part de la demarcació de Girona. /M.V.

S’arxiva i es presenta recurs a la denúncia contra Francesc Garcia Garcia estudia ara querellar-se contra l’empresari Salvador Campins per haver malmès el seu honor i en un ple extraordinari va demanar als regidors de l’equip de govern que denunciés judicialment la revista ÀMBIT per un pressumpte delicte d’injúries i calumnies. El jutge d’instrucció número 2 d’Arenys va arxivar la denúncia presentada per l’empresari Salvador Campins contra l’exalcalde de Canet de Mar i també empresari, Francesc Garcia, acusat d’un presumpte delicte de prevaricació. El jutge va decidir sobresseir la denúncia al·legant que en els fets denunciats no existia cap indici de delicte. Davant d’aquesta resolució, Garcia va demanar a l’Ajuntament un Ple extraordinari perquè es reconegués que el govern del PIC va actuar dins la legalitat quan va estar al capdavant del consistori. Garcia també va demanar a l’Ajuntament que es querellés contra la revista ÀMBIT per un presumpte delicte d’injúries i calúmnies però en el ple del 31 d’octubre, on es va debatre com a únics punts temes que feien referència a l’exalcalde Garcia, l’alcalde Joaquim Mas va deixar clar que no acceptaven cap de les peticions de Garcia i no pensaven querellar-se ni contra ÀMBIT ni tampoc emprendre accions legals contra l’empresari Salvador Campins. Davant d’aquesta decisió, l’oposició va dir que l’equip de govern protegia la revista ÀMBIT i els va acusar d’haver utilitzat la revista de Canet durant els mesos previs a la moció de censura. Pel que fa a la resolució del jutge contra Francesc Garcia, aquesta no és ferma, per la qual cosa l’empresari Salvador Campins ja ha presentat un recurs per reobrir el cas. D’altra banda Francesc Garcia també ha anunciat que es querellarà contra Salvador Campins per haver malmès el seu honor. /M.V.

8

CANET DE MAR SURT PER TELEVISIÓ Canet ha aparegut últimament tres vegades per televisió. La primera va ser en un reportatge de Griselda Guiteras que es va emetre per TV3 l’11 d’octubre abans del Telenotícies Comarques. El segon dia va ser en el programa de la televisió catalana En Camp Contrari del 16 d’octubre, on dos canetencs -redactors d’ÀMBIT- defensaven la cultura catalana davant dos joves salmantins. L’últim cop va ser en el reportatge Ciutadà Garcia, que va emetre el programa Gran Angular, de TV2, el 19 d’octubre i que va tractar la crisi política viscuda a Canet durant els últims mesos. LA CANETENCA NÚRIA SERRA ÉS LA PUBILLA DE CATALUNYA La canetenca Núria Serra, que havia estat pubilla de Canet l’any 2001, va ser proclamada pubilla de Catalunya a principis d’octubre. L’elecció es va celebrar a Calella, on Núria Serra va portar uns postres de vitralls com a mostra de producte típic de la nostra població. Serra té 19 anys i estudia tercer d’econòmiques a la universitat Pompeu Fabra de Barcelona. RÀDIO CANET ENCETA LA NOVA PROGRAMACIÓ La nova graella de Ràdio Canet ja està en funcionament. La programació es concentra de dilluns a divendres. Als matins s’ofereixen els serveis, portades de diaris el magazine «El Vitrall» i els informatius de «Canet al Dia» a les 13:30. La programació de tarda ofereix, a més dels serveis, l’«Hora del remember», amb vidents i remeis de l’àvia. La tarda també inclou la llista d’èxits i programes dedicats als esports, història i entrevistes. A partir de les 20:00 hores comencen els programes dels col·laboradors de temàtica variada. Cal destacar, com a novetat, els programes de política, «La tertúlia», els dijous a les 20:00 i «El que volem saber» els dissabtes a les 13:00 hores. UNA NENA QUEDA ATRAPADA EN TUB DE DESGUÀS La tarda del 15 d’octubre una nena va quedar atrapada en un tub de desguàs a la zona de la Mise-


NOTÍCIES ricòrdia. La Policia Local va avisar els bombers i una ambulància, però tot va quedar en un ensurt i la nena va poder sortir amb l’ajuda del conserge del col·legi i un veí. NOU COTXE DE LA POLICIA LOCAL

La Policia Local de Canet ha estrenat recentment un nou vehicle dins de la seva flota. Es tracta d’un Nissan Terrano llarg, un 4X4 que ve a substituir l’antic Nissan Patrol que tenia el cos. L’adquisició s’ha realitzat mitjançant renting i ja està completament en actiu. LA SECCIÓ LOCAL D’ERC CELEBRA LA BOTIFARRADA A LA HISPANITAT

Com cada 12 d’octubre, la secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya va organitzar la seva tradicional botifarrada a la Hispanitat, reivindicant que el 12 d’octubre sigui laboral i el 23 d’abril festiu. L’acte es va celebrar davant la seu que el partit té al carrer Ample i van esgotar tots els tiquets per menjar botifarra. Hi van assistir unes 200 persones, que també van escoltar els agraïments a la família Bassas per haver cedit durant aquests tres anys el local al partit. L’AJUNTAMENT ES VEN EL PUNT D’INFORMACIÓ JUVENIL Després que l’Espai Jove s’ha traslladat al recinte de Vil·la Flora, ara el Consistori posa en venda el local del carrer Verge del Roser que fa cantonada amb la riera Gavarra. El sistema de venda serà mitjançant la subhasta.

L’Associació de dones Sàlvia inicia la temporada amb xerrades i cursos A banda de les conferències sobre l’Alzheimer i la violència domèstica, també han engegat tota una sèrie de cursets L’Associació de Dones Sàlvia ha volgut iniciar el nou curs escolar amb tot un seguit d’activitats. Primer va ser la taula rodona sobre l’Alzheimer, que va aplegar unes 150 persones i que va comptar amb la presència de cuidadors i familiars de persones que pateixen aquesta malaltia. Una setmana més tard va ser la conferència sobre violència domèstica, que va anar a càrrec del llicenciat en psicologia Cristian Giró. Però a banda d’aquests dos actes, Sàlvia també ha posat en marxa una dotzena de cursos que toquen matèries ben diverses: des de classes d’idiomes fins a informàtica, meditació o puntes de coixí. L’últim curs en començar ha estat el d’història de Catalunya, que es va iniciar el 17 d’octubre. /M.V.

Es van confirmant els caps de llista dels partits de Canet En l’últim número d’ÀMBIT publicàvem que la junta local d’ERC havia proclamat Òscar Figuerola com a cap de llista del partit. Aquest mes ja podem afirmar dos alcaldables més. D’una banda tenim a Ibis Puig, que serà la cap de llista de CiU amb la novetat que Joaquim Dotras abandona el projecte d’Unió de Canetencs i torna a militar amb la coalició nacionalista. D’altra banda, també hi ha confirmat que Francesc Garcia serà el cap de llista de la Plataforma Independent de Canet. D’aquesta manera, només queden per confirmar els candidats del PSC i del PP. Aquest últim partit ha volgut desmentir, mitjançant el seu president, Martin Garcia, els rumors que la núm. 2 del PIC, Anna Ardil, pugui formar part de la seva llista a les properes eleccions./M.V.

Can Salat Busquets estrena aparells de gimnàstica Entre els nous atractius de la urbanització de la zona residencial Can Salat Busquets hi ha la col·locació de la immensa columna de la història de Canet a la Plaça Busquets i la instal·lació d’un circuit per fer gimnàstica al voltant de tot el parc. La finalitat de la seva col·locació és la de completar l’activitat física d’anar a córrer amb exercicis abdominals, de cames, o de braços. Cadascun d’aquests aparells va acompanyat d’un panell informatiu on s’explica com utilitzar-los correctament. /M.V.

9


LAMPISTERIA - ELECTRICITAT - CALEFACCIÓ Núria Camacho Montsant Esteticista i Quiromassatgista

Lleida, 3 Tel. 93 795 61 30 · 653 58 06 86 CANET DE MAR

Verge del Roser, 4 Riera Gavarra, 63

Tel. 93 794 17 45 Fax. 93 795 47 98

08360 CANET DE MAR

TOLDOS

ALSINA

ESPECIALITAT EN TOLDOS ELÈCTRICS Fàbrica i exposició D’Avall, 17 · 08350 Arenys de Mar Tel. 937 922 166 · Fax 937 957 619

MOBLES PER A INTERIORS Sant Jaume, 368 (Edifici Parkinson) 08370 CALELLA Tel./Fax: 93 769 22 31

CORTINES I TENDALS Especialitat en tendals elèctrics Automatismes SOMFY (5 anys de garantia). Tendals amb comandament distància, sistema antivent, etc... Garantia de qualitat i servei. Només lones i ferratges de 1a qualitat Riera Buscarons, 89 (al costat de la Plaça Mercat) Tel. 93 794 18 97 · Canet de Mar

10

´


NOTÍCIES DULSAT I SANTIAGO, BRONZE AL MUNDIAL D’HOQUEI Les jugadores canetenques d’hoquei patins, Noemí Dulsat i Raquel Santiago -formant part de la selecció estatal- han guanyat la medalla de bronze al mundial d’aquest esport disputat a Portugal. Dulsat i Santiago van superar el partit per 2-1 contra la selecció anfitriona després d’una pròrroga. Les jugadores canetenques van actuar en els equips titulars i van fer una primera fase molt bona, guanyant els primers 5 partits sense encaixar cap gol però contràriament, van perdre en semifinals davant l’Argentina, que es va adjudicar el campionat. Dulsat i Santiago tenen una gran experiència internacional ja que ambdues han guanyat diversos campionats del món i d’Europa. CLUB DE TENNIS TAULA Un grup de 5 persones, tots ells jugadors en actiu, han fundat el Club Tennis Taula Canet. El club, presidit per Màrius Bancells, s’ha inscrit al campionat de la Segona Categoria de la demarcació de Barcelona on disputa partits amb equips de la capital catalana i de les comarques del Vallès Oriental i Occidental. Els integrants del club canetenc tenen força experiència ja que abans de vestir els colors del conjunt de la nostra vila havien jugat en d’altres formacions com ara el Calella o l’Arenys de Mar. EL CLUB ESCACS CANET ACULL EL CAMPIONAT DE CATALUNYA. A la seu del Club d’Escacs Canet s’hi ha disputat durant 5 setmanes la fase del campionat de Catalunya d’escacs, corresponent a la zona del Maresme, on hi han près part 40 jugadors provinents dels diferents clubs de la nostra comarca. El club canetenc, que va reprendre la seva activitat ara fa 12 mesos, després d’anys de no funcionar, compta actualment amb 25 socis que ja tenen els ulls posats en la preparació de la segona edició de l’Open de Canet que es disputarà, com és tradicional, el proper mes d’abril. NOU CLUB DE BILLAR A mitjà mes de novembre es preveu que es posi en marxa el Club Billar

Enrique Ramírez: A la vida, si hi poses ganes, «voler és poder» Dani Grao L’ Enrique és una persona força coneguda a Canet. Des de fa quinze anys reparteix simpatia i de tant en tant sort a través de la venda del cupó abans d´Amiba i ara de l’Once. Aquesta és la seva activitat més coneguda, l’altra és l’esport, com a destacat atleta paralímpic de natació amb diversos records estatals en braça. L’Enrique és el clar exemple que a la vida no hi ha impossibles, perquè «voler és poder». - Al 1981 pateixes un accident de trànsit i perds una cama - Sí, vaig arribar inconscient a l’hospital. Quan em vaig despertar vaig ser conscient del que m’havia passat, però des del primer dia vaig superar-ho força bé. Va ser tota una sorpresa per a mi, perquè quan veia pel·lícules de pirates amb una cama tallada, sempre pensava que si algun dia em passava allò em suicidaria però quan li passa a un mateix les coses són diferents, m’ho vaig prendre bé gràcies al meu caràcter positiu. - A partir de llavors canvia la vida? - És com si tornessis a néixer, es gira tot. A mi sempre m’ha agradat fer esport i abans de l’accident practicava arts marcials. Ho vaig haver de deixar. Jo volia continuar fent esport, un esport que em permetés utilitzar el meu físic. Em van recomanar la natació, una disciplina força completa on durant 9 anys no m’ha anat pas malament. Vaig arribar a fer el rècord de 100 metres braça paralímpic 8 vegades i em vaig proclamar campió estatal de l’especialitat. Si et proposes una cosa amb ganes «voler és poder». - Què li diries a una persona que es trobés de sobte amb una situació similar a la teva? - Simplement que no perdi el temps i que miri cap endavant, que aprofiti la vida al màxim, de res serveixen les lamentacions perquè la cama no te la tornaran. Tinc un caràcter positiu, l’esport m’ha ajudat sempre, si no hagués fet esport estic segur que no hagués acarat la situació amb tant optimisme.

-Es fa prou en aquest país pels minusvàlids? - Mai n’ni ha prou però cada vegada la societat va prenent més consciència de la importància que té la supressió de les barreres arquitectòniques. A les noves construccions ja s’ha de suprimir per llei, això vol dir que, tot i que va lentament, anem avançant. - Els esportistes paralímpics estan ben tractats? No, som una potència a nivell mundial, i tot i això ni els mitjans de comunicació ni els patrocinadors ens recolzen. Pel que fa a les Federacions esportives, tot i els bons resultats, tampoc. Pensa que treballem amb pocs recursos econòmics i això és molt trist. -El teu repte? Participar a la campanya mulla’t per l’esclerosi múltiple. Amb la col·laboració del meu amic, l’atleta Jordi Llopart, vaig nedar 10.000 metres i vam aconseguir recaptar per aquesta causa 636 euros gràcies a l’ajut de diversos establiments comercials. És possible que enguany ho torni a fer. Per a mi és un repte i una satisfacció molt gran.

Canet, que tindrà la seu al carrer Pirineus, 16. El club, presidit per Miguel De la Hoz, disposarà de 2 billars de la modalitat gran matx, un del tipus americà i comptarà amb un monitor que ensenyarà a les persones que ho desitgin els secrets d’aquest esport. El club, tot i que aquest any no es podrà

inscriure a cap competició oficial, donat que aquestes ja han començat, organitzarà partides de caire social amb altres equips de la comarca a la seu del mateix club. Tothom que vulgui fer-se soci es pot dirigir a les tardes a la seu del club i pagar una quota de 72 euros anuals.

11


EN PORTADA

Les obres de les rieres canviaran la cara del centre Francesc Arcas Les màquines excavadores van començar les obres de cobriment de la riera Sant Domènec a mitjans del mes de setembre. Durant almenys un any els treballs aniran resseguint la riera Sant Domènec, la Buscarons i la del Pinar fins arribar a l’alçada de l’autopista. Les obres s’estan fent amb grans mesures de seguretat per evitar malmetre les cases de la riera.

L Les primeres obres van servir per desplaçar els serveis de l’aigua FOTOS: F. ARCAS

es obres de cobriment de les rieres Sant Domènec i Buscarons van començar amb tota normalitat el 16 de setembre passat. De moment les màquines han començat a perforar la part baixa de la riera Sant Domènec per fer-hi el caixó de formigó per on hi passarà l’aigua. També s’ha començat a excavar alguns trams de la plaça de la Llenya i el carrer Ample, ja que s’han hagut de resituar algunes canonades d’aigua i els cables de telèfon. Segons Joaquim Dotras, regidor d’Urbanisme, el termini de finalització d’aquest tram “és

imprevisible”, però creu que no anirà més enllà del Nadal d’aquest any. L’obra de canalització de les rieres tindrà dos sistemes de construcció diferents. L’àmplia vorera de la riera Sant Domènec permet que es puguin utilitzar màquines de gran tonatge que claven plaques de ferro d’uns set metres de profunditat. Aquestes plaques enfonsades al

L’Ajuntament es mostra preocupat per garantir la seguretat de les cases de la riera Buscarons llarg de la riera permeten que es pugui treure la sorra sense haver de patir esllavissades. El treball de canalització ha provocat que alguns dels plàtans hagin estat tallats com a mesura de precaució. Els enginyers agrònoms consultats per l’Ajuntament han dictaminat que s’hauran de sacrificar quatre o cinc arbres, ja que tenen poques arrels i alguns estan podrits per dins. A la riera Buscarons es farà un sistema diferent per instal·lar el caixó. La poca amplada de les voreres i l’estretor del carrer dificultaran l’obra. Per aquesta raó, es farà la tècnica del pilotatge o barrina. Cada 90 centímetres es clavarà un pilar de formigó a banda i banda de la riera, així es podrà treure la sorra del caixó sense haver de patir despreniments de terra. Tot i haverse tingut en compte aquestes mesures de seguretat, l’Agència Catalana de l’Aigua juntament amb Indecasa, que porta la direcció de l’obra, han començat un peritatge casa per casa. D’aquesta manera, en el cas que es produeixin esquerdes o desperfectes els propietaris de les cases podran reclamar els danys a l’asseguradora de l’obra. Dotras va

12

explicar que amb aquestes mesures «es vol garantir la seguretat de les persones i les cases». Amb les feines de cobriment molts dels serveis que passaven per sota la riera hauran de ser canviats. Un dels principals canvis serà a la xarxa d’aigua. Les actuals canonades d’uralita presenten molts problemes per la seva antiguitat i es canviaran per unes de polietilè. Un altre canvi serà en les línies elèctriques. L’alçada de les màquines no permet les actuals connexions de cables a banda i banda de la riera. Els tècnics han optat per treure el cablejat i passarlo pel costat de les façanes. Pel que fa a la xarxa telefònica, el projecte de la riera preveu que segueixi passant pel seu lloc actual. Molts dels botiguers de la riera Buscarons veuen com les obres poden afectar negativament el seu negoci durant algun temps. Joaquim Dotras va assegurar que l’Ajuntament està en contacte amb la Unió de Botiguers de Canet i els comerciants de la riera. Dotras va explicar que “hi haurà moments molt complicats, sobretot quan es facin els calaixos” i es va mostrar comprensiu amb el fet que alguns dels botiguers hagin decidit fer vacances quan les obres arribin a l’alçada del seu comerç. Eduard Jover, regidor de Promoció Econòmica, creu que les obres poden afectar el comerç de diferent manera. Jover va posar l’exemple de la riera Sant Domènec on les obres «no interfereixen massa el comerç». Però aquesta situació pot canviar a la riera Buscarons. El regidor va explicar que des de l’Ajuntament s’ha procurat que en tot moment els vianants puguin anar a peu a les botigues. A més, el mercat municipal està obert també el divendres a la tarda. Aquesta iniciativa va encaminada cap a potenciar el mercat, ja que a la zona hi ha bastants aparcaments. Tot i


això, Jover va reconèixer que serà difícil anar a les botigues quan les obres estiguin al davant mateix. Per fer més còmode el període d’obres pels botiguers, les àrees de Governació i de Promoció Econòmica han acordat crear noves zones de càrrega i descàrrega pels camions. Una altra mesura, en el sentit de compensar la possible pèrdua de clients, és l’estalvi de l’Impost

El trànsit pel centre del poble quedarà tallat mentre durin les obres de cobriment de les rieres d’Activitats Econòmiques (IAE) per als afectats de les obres a la riera Gavarra i Buscarons. Però aquesta rebaixa potser no es podrà aplicar per la nova llei del govern central sobre aquest impost. Per a Eduard Jover la realització de les obres tindrà uns certs inconvenients, però una vegada s’hagin acabat «els establiments guanyaran molt en estètica i a nivell pràctic». Per evitar problemes durant les obres, l’Ajuntament contractarà una persona que farà visites de l’obra de soterrament i coordinarà que una vegada acabada l’obra es pugui urbanitzar a continuació. Dotras va explicar que un dels seus propòsits és evitar situacions com les viscudes a Arenys de Mar, on tot i tenir la riera soterrada l’aigua continua passant per sobre quan plou molt. Per això, el regidor d’Urbanisme va proposar a l’Agència Catalana de l’Aigua la canalització de tots els carrers que van a parar a la Gavarra. És a dir, en comptes de recollir l’aigua a la mateixa riera es tractaria d’agafar-la a dalt dels carrers. Per a Dotras això és essencial, ja que a la conca de la Gavarra hi ha molts blocs de pisos amb terrats de molts metres de superfície que tiren l’aigua directament al carrer. Pel que fa al trànsit, la riera Sant Domènec i el carrer Ample estan tallats des de mitjans del mes de setembre. Per entrar a Canet des de la carretera N-II s’ha de passar per l’avinguda del Maresme o bé pel carrer Vall, des d’on es pot anar al centre urbà a través de la riera

Cronologia del cobriment de les rieres 1994 Data prevista pel Ministeri d’Obres Públiques per començar el projecte de cobriment de les rieres de Canet.

rieres Buscarons, Sant Domènec i Gavarra. L’Ajuntament i l’Agència Catalana de l’Aigua van preveure començar les obres pel mes de juliol.

Febrer 1997

Agost 2000

El diputat d’Unió Democràtica de Catalunya al Parlament de Madrid, Josep Sánchez Llibre, va assegurar que el Maresme rebria 1.500 milions de pessetes per a les rieres.

Març 1997 Les obres encara no havien començat i l’Ajuntament de Canet va al·legar el canvi del govern central, les retallades pressupostàries i la manca de partides. Josep Rovira, alcalde en aquell moment, va declarar que les obres començarien al juny.

Novembre 1998 El Ministeri de Foment va aprovar el cobriment de la riera Gavarra i esperava l’adjudicació de les obres a alguna empresa constructora. El ministeri va al·legar problemes econòmics per soterrar la riera Buscarons.

Abril 2000 Presentació pública del projecte de canalització i urbanització de les

Les obres de soterrament de la ronda Sant Elm van començar amb total normalitat.

Setembre 2000 Les màquines excavadores van iniciar els treballs al tram inicial de la riera Gavarra.

Maig 2001 Les obres de canalització de la riera Gavarra van arribar a l’alçada de l’autopista i es van donar per acabades.

Novembre 2001 Es decideix aturar les obres de soterrament de la riera Buscarons i Sant Domènec. El Ministeri de Medi Ambient va decidir modificar el projecte inicial per prendre mesures de seguretat davant la manca de fonaments de moltes cases de la riera.

Setembre 2002 Les obres de canalització de la riera Sant Domènec comencen pel seu tram inferior.

Lledoners. També es pot entrar per la urbanització d’El Grau i per l’autopista. Una vegada es comencin les obres de la riera Buscarons aquesta també quedarà tallada al trànsit de vehicles, però s’anirà obrint a mida que es vagin acabant els trams d’obres. Una de les propostes de l’Ajuntament per evitar el caos circulatori després de les obres de la Buscarons, ja que s’eliminaran els aparcaments a les rieres, és la construcció d’un gran aparcament a la Gavarra. El consistori va treure fa poc temps el plec de clàusules a concurs però va quedar desert. En aquests moments l’Ajuntament està en diàleg amb dues empreses per tal de tirar endavant el projecte. Dotras es mostra optimista davant de la construcció de l’aparcament i creu que “l’Ajuntament trobarà alguna empresa decidida a fer les obres abans d’acabar l’any”.

13


TREBALLS DE CONSTRUCCIÓ

REPARACIONS I MANTENIMENT EN GENERAL, REFORMES DE BANYS I CUINES

Tel. 93 795 48 41 · Mòbil 649 85 82 10 C/ Sant Josep, 12 08360 Canet de Mar

· Servei Mèdic a domicili · Urgències · Medicina General · Pediatria · Obstetrícia · Ginecologia · Oftalmología · Otorrinolaringologia · Dermatologia

Riera Pare Fita, 11 · Tel. 93 792 34 04 · 08350 ARENYS DE MAR

CARNISSERIA XARCUTERIA

estanc

MA GD A I SANTI MAGD GDA

Alimentació

Regals Informals Premsa i Revistes

GRAU

FRUITES I VERDURES

Repartiment a domicili Riera Lledoners, 31 Tel 93 795 60 95 CANET DE MAR

Especialidad en: Abrillantado de suelos, Eliminación de Graffiti Desinfección Mantenimiento en general de escaleras de comunidades, oficinas, tiendas, hospitales, párkings,

colegios, etc...

· Cirugia General · Traumatologia · Ortopèdia · Dietètica i Nutrició · Psicologia · Laboratori d’Anàlisis Clíniques · Certificats Mèdics · Clínica Dental

· Fotocòpies i Fax · Es relliguen els ÀMBIT 2001 · Quinieles, primitives, Bono Loto, etc

C/ Aragó, 22 08360 Canet de Mar Tel. 93 795 48 88 Mòbil: 670 28 15 96

Riera Sant Domènec, 16 Tel. 93 794 12 38 - CANET DE MAR

Instal·lacions d’Aigua, Gas, Electricitat, Calefacció, Aire condicionat ANTONI MIRA I MARTIN GERENT

Tel. 93 459 36 31

Tel. 637 516 999 Misericòrdia, 19 bx · 08360 Canet de Mar (Bcn)

anuncieu-vos a àmbit

tel. 667 24 42 71 RieraSantDomènec,8-10 08360CANETDEMAR Tel.937940786 Tel.937940687 Tel.937950527 Fax937940786

PERRUQUERIA UNISEX

GEMMA

Servei d’estètica i quiromassatge També servei solàrium (UVA) ultraràpid amb només 8 minuts la sessió Lleida, 3 (baixada del pavelló) · Tel. 93 795 61 30 08360 CANET DE MAR (BCN)

14

Pere Planas Maynat ADMINISTRADOR DE FINQUES

Col·legiat núm. 2825

Ample, 9 · 08360 Canet de Mar (BCN) Tel. 93 794 11 44 · Fax 93 795 43 49 SECCIÓ IMMOBILIÀRIA: Tel. 93 794 31 68

FAIG A MIDA interiorisme · mobles de disseny per a la llar MPLET PIS CO UROS 90 E PER 18 Riera Gavarra, 71 · Canet de Mar Tel. 93 794 37 46 · 615 46 65 53 faigamidatamayo@intermobel.net


SOCIETAT

La gent de Canet vol l’Odeon com a sala i cafè cultural Marc Vidal La majoria d’enquestes rebudes estan a favor de la seva recuperació i remarquen que un espai com aquest és necessari al centre del poble i s’ha de potenciar amb una zona de vianants.

L’

14

18

19

-3

0

31

45

46

són. Davant la pregunta de si s’estava d’acord amb la recuperació del nostre patrimoni històric, la resposta ha estat per unànimitat: 73 persones han dit que hi estan totalment d’acord, 8 bastant d’acord i només 7 persones han dit que estan poc d’acord en la recuperació d el patrimoni històric de Canet. També al voltant de 75 enquestes rebudes han respost que la recuperació de l’Odeon pot afavorir la regeneració del casc antic, que l’Odeon com a espai cultural pot servir per dinamitzar l’associacionisme i la participació ciutadana i que estaria bé que Canet renovés la seva marca cultural. El mateix percentatge de persones, aproximadament el 91%, pensen que aquest signe d’identitat cultural pot aglutinar iniciatives comercials, turístiques i de serveis que suposin un impuls econòmic. En l’apartat d’activitats que es podrien realitzar a l’Odeon les respostes han estat més diverses.

60 +

de

per zona

per anys

enquesta sobre l’Odeon, realitzada per l’Ajuntament de Canet, la Plataforma Odeon, ÀMBIT i Ràdio Canet ha estat contestada per un total de 82 persones. Concretament, l’han realitzada 49 homes i 33 dones que es troben, majoritàriament, en la franja d’entre 31 i 60 anys. Cal remacar que no s’ha rebut cap enquesta de persones d’entre 14 i 18 anys i que només se n’han rebut 9 de gent de més de 60 anys. Per zones geogràfiques, la gran majoria d’enquestes (36) han estat procendents de la zona centre de Canet, seguida per la zona del mercat (12) i del Salat Busquets (10). Com a apunt, la zona que menys enquestes ha contestat ha estat el radi de la Plaça Pau Casals, d’on només s’han rebut 4 informes. La resta d’enquestes procedien de la zona de l’avinguda Maresme, El Grau i 11 de setembre. Del total de les 82 enquestes contestades, 32 d’elles pertanyen a socis de la Plataforma Odeon, mentre que les 50 restants no ho

60

En el cas de fer-hi una aula de taller d’oficis culturals, 31 persones han dit estar-hi totalment d’acord, 22 bastant, 16 poc i 12 gens. La utilització de l’Odeon com a centre de documentació ha estat la que menys bona acollida ha tingut, ja que només el 25 persones hi han estat totalment d’acord, davant les 34 que han dit que estan bastant d’acord i les 17 que han mostrat poc grau d’interès. Però les respostes que més han agradat als enquestats han estat que s’utilitzi com a cafè ciutadà per a totes les edats i que serveixi com a sala polivalent on s’hi pugui fer teatre, cinema, conferències, etc. En aquest sentit, el 73% de les respostes han estat totalment d’acord amb aquestes dues últimes propostes. L’enquesta finalitzava amb un apartat dedicat a comentaris. 34 persones n’han fet i s’hi ha trobat de tot, però majoritàriament han estat missatges d’ànim per recuperar l’Odeon i aprofitar-lo al màxim possible. Les enquestes han estat contestades per un gran percentatge de gent del centre de la població

Ce

ntr

e

r Me

. u re e t ls sq ca esm l Gra emb asa Bu t r C E t a e u s la M Pa 11 Sa

GRAF: C.SÀIZ

quines activitats podem fer a l’Odeon? (el nombre de vots entre parèntesi)

(12) (16)

(31)

(22) Aula taller d’oficis culturals

(17)

(5)

(25) (8)

(34) Centre documentació

(7)

(53)

(0) (4) (8)

(67)

(19) Cafè ciutadà

Sala polivalent

15


TRANSPORTS

JOAQUIM RIERA Sebastià Cabot, 3-5 08360 Canet de Mar

Tels. 93 794 22 87 - 93 794 12 91 Mòbil: 608 74 73 52 LLIBRERIA I TABACS

S LES EINE R A G ll D’ESPOR Un venta

CASALS DOTRAS

adores d’esporg molt i serres s. Per moderne l ualsevo q a r a esporg l mínim e b m a alçada tenir un esforç i

uen els Es rellig 01 20 ÀMBITS

rf e c te ja rd í p e

Sant Pere, 4 Tel. 93 794 18 93 08360 CANET DE MAR

Í I DE JARD

. RAMON. N-II M P E S JO aixos - Cda 64 lavé, 2 - B STAL LA, FORE RIA AGRÍCO MAQUINÀ

mC x 93 794 46 Rda. Ansel 21 23 - Fa R ET DE MA Tel. 93 794 08360 CAN

SERVEI TÈCNIC

ALFONS TUXANS, SL Electricitat Industrial i General, Automatismes. Automates programables Aigua, Gas, Calefacció, Aire condicional Col·laborador de CATALANA DE GAS Dr. Guiteras, 8 · Tel./Fax: 93 794 29 45 08360 CANET DE MAR · e-mail: tuxanssl@bsab.com

Instal·lacions i Reparacions Electricitat · Aigua Gas · Calefacció Aire condicionat MAGATZEM, TALLER I EXPOSICIÓ: Garbí, 169-171 (N-II) Fax 93 766 03 78 - Tel. 93 769 09 69 - 93 769 01 54 - 08397 PINEDA Apartat 94 - 08370 CALELLA (Barcelona) e-mail: cristallcalella@jazzfree.com

16

ASSOCIAT A FERCA Josep. M. Masvidal Ronda Sant Jordi, 8 · 08360 CANET DE MAR (Barcelona) Tel./Fax: 93 795 43 56 · Mòbil 607 73 72 56


CULTURA

Una exposició permetrà veure els gegants de Santa Florentina Carles Sàiz Pel setembre de 1902 els Gegants de Santa Florentina van ser els guanyadors del concurs dels gegants més bonics de Catalunya, celebrat durant les festes de la Mercè de Barcelona. Cent anys després l’Agrupació de Geganters i Diables de Canet, propietaris actuals dels gegants, preparen, conjuntament amb ÀMBIT, una exposició per commemorar l’efemèride.

H

an passat cent anys des d’aquell esdeveniment. Què se n’ha fet dels gegants del Castell de Santa Florentina? - Els Gegants del Castell de Santa Florentina van ser durant anys figures emblemàtiques en el món de la imatgeria popular a Catalunya però, pel motiu que sigui, van caure en l’oblit. Des de l’Agrupació de Geganters i Diables de Canet de Mar vam proposar-nos recuperar aquestes figures amb la mateixa majestuositat que els va fer famosos arreu de les nostres contrades. Ens vam adreçar a les seves propietàries, les senyores Capmany, per tal d’exposar el nostre projecte. Els va agradar la proposta i ens van donar el vist-iplau a la iniciativa fent-nos donació dels Gegants... bé, del què en quedava. Això era l’any 1984. Començava llavors un il·lusionant procés de recuperació dels mítics personatges. - I a partir d’aquí, quin camí van seguir els gegants una vegada us els van cedir? La nostra primera intenció era restaurar els Gegants originals. Però, donat el seu estat de deteriorament, va ser necessari fer una còpia idèntica a partir de les peces que se’n conservaven. Els geganters vam reforçar amb resina i fibra de vidre els diversos fragments per tal de recomposar els caps, braços i mans a fi i efecte d’obtenir motlles de les diferents peces. Aquestes van servir perquè l’any 1987 Manuel Casserres, constructor de gegants de Solsona, en fes una rèplica exacte als originals. - Què va passar perquè aquests gegants no acabessin el procés de restauració? - Bé, havíem finalitzat la primera fase de recuperació però calia vestirlos, fer perruques, guarnir-los. A l’any 1987, el pressupost per acabar la feina era de 3 milions de pessetes. Per aconseguir aquests

diners l’Agrupació de Geganters i Diables vam estar fent guardola durant molt de temps a partir dels diferents esdeveniments en els que participavem; trobades de gegants, correfocs, cercaviles, actuacions d’animació, etc. El 1990 ja havíem conseguit reunir 2,5 milions de pessetes i ens vam proposar fer coincidir la fi de la restauració el 1992, amb el 90 aniversari de la trobada de Barcelona de 1902. Però l’accident del correfoc l’any 1990 va canviar-ho tot. Vam haver d’afrontar un llarg procés judicial, desagradable per a tothom, que podent-ho evitar el senyor Rovira, alcalde en aquell moment, va permetre que tot s’allargués durant 10 anys i això va exhaurir els recursos de l’agrupació i molts més. - I ara, com es troben els gegants? - Igual que l’any 1987. Desconeixem quan pot costar acabar-los. - Què hauria de passar perquè la gent de Canet no només veiéssim els Gegants de Santa Florentina sinó també els gegants de Canet? - Per veure els de Santa Florentina, cal acabar-los. Perquè tornin a sortir els de Canet, volem signar un protocol amb l’Ajuntament que inclogui el compromís de tenir una

assegurança que cobreixi, a més a més de les responsabilitats civils, les figures i els seus portadors. L’última vegada que van sortir va ser per la cavalcada de Reis de 1998, que van venir les càmeres de TV3. Els organitzadors ens van demanar que sortíssim i tot baixant per la riera el noi que feia ballar la geganta es va entrebancar, va perdre l’equilibri i va caure. Per sort ningú no va prendre mal, però la geganta es va trencar el cap, un braç, una mà i roba. L’assegurança que l’Ajuntament tenia contractada només cobria danys a tercers i ningú es va voler fer càrrec d’esmenar els desperfectes. Això no ens tornarà a passar. - El proper desembre veurem els gegants a la Sala Municipal? - Sí. Els gegants, originals i còpies, s’exposaran junt amb material gràfic i objectes a la Sala Municipal d’Exposicions. Ens agradaria que l’efemèride del centenari del Concurs de les Festes de la Mercè de Barcelona no passés de puntetes per Canet. D’altra banda cal tenir present que hi ha qui recordarà els gegants però la gran majoria de gent els veurà per primera vegada.

Els gegants de Santa Florentina, l’any 1902 i després de la seva restauració, amb les rèpliques i els originals a la part inferior FOTOS: CEDIDES

17


BAR RESTAURANT

ANCLA CANET S.C.P. ELECTRODOMÈSTICS

ESPECIALITAT EN: PERNILS, TAPES VARIADES I PLATS COMBINANTS Verge de Montserrat, 6 · Tel. 93 794 22 00 · Canet de Mar

Tel./Fax 93 794 12 49 e-mail: cialcanet@inicia.es

Tarragona, 2 - ctda Gavarra 08360 Canet de Mar (BCN)

INSTAL·LACIONS electricitat · fontaneria · calefacció i aire condicionat Clausell, 6 08360 Canet de Mar

Serveis Tel. 679 95 60 65 Urgents Tel. 93 794 19 14

TORRENTBÓ MAQUINÀRIA Riera Gavarra, 44 · Tel. 93 794 21 01 08360 Canet de Mar (BCN)

David Paituví i Jofre

Ctra. Torrentbó, 4 Tel. 93 795 15 52 · 93 795 16 07 Fax 93 795 04 45 · 08358 Arenys de Munt (BCN)

RÈPTILS, OCELLS, GOSSOS, PETITS, MAMÍFERS, CENTRE VETERINARI GATS, VISITES A DOMICILI · ATENCIÓ GLOBAL PER A LA TEVA MASCOTA etc... C/ Sant Cristòfol, 13 · 08360 CANET DE MAR · Tel. 93 794 38 19 · Urgències 619 15 12 11

Restaurant / Cuina per emportar C. Rafael Masó, 1-3 08360 Canet de Mar (BCN) Tel. 93 794 36 73

18


SOCIETAT

Roser Murillo: «Popstars m’ha fet aconseguir el meu somni» Marta Collet/Gemma Roig La concursant canetenca de «Popstars», Roser Murillo, ens explica el seu pas pel programa després de renunciar de forma voluntària. A més, Murillo també ens parla del camí que ha recorregut per arribar al concurs i dels seus projectes de futur.

Q

uin ha estat el camí que has hagut de recórrer fins arribar a “Popstars”? - Vaig estar 2 anys treballant a l’Imperator, a Barcelona, amb la Big Band; després també vaig fer gires amb l’orquestra de Santi Arisa i La Tribu. A més, he treballat com a model, he fet anuncis, intervencions a la televisió. - Què et va motivar a presentar-te al programa? - La il·lusió, el fet d’aconseguir el meu somni que tenia des de ben petita. Jo ja els deia als meus pares que de gran seria cantant i famosa. - Van ser molts durs els càstings? - Per arribar al programa vaig passar 3 càstings. El primer va ser a Barcelona durant 3 dies i on hi havia unes mil noies, de les quals se’n van preseleccionar només 16. A partir d’aquí, era Telecinco qui s’ocupava de continuar els càstings. De les 80 noies que vam quedar de tot Espanya se’n van escollir 30, que són les que vam passar a formar part del programa. - I quins criteris creus que van seguir per fer aquesta selecció? - Doncs sincerament no sé en què es basaven. Crec que totes les noies que es van presentar eren molt bones. Jo només sé que em van trucar de Tele5 per venir a casa meva i comunicar-me la decisió. - Què és el més important que has après durant aquests 3 mesos? - He après més a nivell personal que en l’àmbit professional. - Explica’ns una mica el dia a dia dins el programa. - Normalment ens dedicàvem a preparar la gala. Sobretot fèiem moltes classes de ball, cant, expressió corporal i d’anglès. - El fet de conviure amb persones que no coneixies, t’ha resultat difícil? - Al principi creiem que si ens costaria però hem après una lliçó molt important, que 20 dones sí

que poden conviure juntes. - Què recordes de la primera gala? - És molt diferent viure-ho com a espectador que viure-ho des de dins. En aquell moment, jo tenia la sensació d’estar aconseguint el meu somni. Jo sóc de metes molt clares, i el meu primer objectiu era arribar a ser una de les deu finalistes sense haver estat nominada. Sóc una persona molt exigent amb mi mateixa, molt crítica i crec que no et regalen res. Jo he lluitat molt per aconseguir el meu somni i l’estic aconseguint. - Com et vas sentir després de la primera nominació? - Jo tenia molt clar que estava en un concurs i era una competició; per aquest motiu no em vaig sentir decepcionada. Després d’aquesta nominació el meu objectiu ja no era

Murillo «he lluitat molt per aconseguir el meu somni i l’estic aconseguint» arribar a la final sinó continuar bé. - Quins van ser els motius que et van portar a renunciar? - Vaig fer el que jo sentia en aquell moment. Quan estàs tancada 24 hores sense cap tipus d’informació de l’exterior, no saps el que el públic pensa de tu i fas sencillament el que sents. Mai m’arrepenteixo de tot allò que faig de cor. A més a més, tot i que ja sabia que estaríem aïllades quan ho vius és molt dur, teníem la pressió d’una gala en directe cada setmana, les nominacions, etc... - Quina impressió et va donar el suport del poble? - Al·lucinant, no m’ho esperava. No m’ho hagués imaginat mai el que la gent ha arribat a fer, per mi ha estat un honor, un privilegi i un plaer

ser d’aquest poble. No tindré mai prou paraules per agrair-ho. - Un bon record del programa? - És una experiència molt dura però molt gratificant. D’entrada les 20 companyes... a més vaig tenir la sort d’arribar a la final amb les que més unida estava. També tinc un bon record de tot l’equip, els professors... érem com una família. Tenia moltes ganes de marxar d’allà perquè estava molt s angoixada però he de reconèixer que ara ho trobo a faltar. - Projectes de futur? - D’aquí poc començarà la meva carrera en solitari. Gravaré un disc amb la companyia Warner, de música del tipus funky-pop, una barreja entre Christina Aguilera, Jennifer López i Marta Sánchez... però encara s’està preparant tot. El que vull aconseguir és una posada en escena espectacular que entri tant pels ulls com per l’oïda.

De petita Roser Murillo ja deia que volia ser cantant FOTO: M. COLLET

19


CULTURA

Es presenta el Centre d’Estudis Canetencs El Centre d’Estudis Canetencs ja està constituit. L’11 d’octubre es va fer la presentació pública a la Sala d’actes de la Casa-Museu Domènech i Montaner on es va aprovar la junta directiva provisional. Com a primeres activitats el CEC s’ha proposat recollir documentació escrita que faci referència a Canet, està treballant en la revisió del catàleg urbanístic de Canet i prepararà actes, conferències i col·loquis sobre temes històrics locals. A l’acte també es va presentar el butlletí d’història local «El Sot de l’Aubó».

exposicions

restarà oberta fins el 30 de novembre i també del 19 al 23 de desembre a les tardes. EXPOSICIÓ ANTOLÒGICA DE M. CARME POU L’artista santpolenca M del Carme Pou ha fet una exposició antològica a la Sala Municipal d’Exposicions on hem pogut veure apunts de cossos al carbó i paisatges a l’oli; escenes marineres inspirades des dels anys 50 al litoral maresmenc.

MODELS NÀUTICS A L’ESTUDIS TENAS I A LA SALA MUNICIPAL L’Estudi Tenas i el Museu de la Marina han programat una interessant exposició doble a Canet, de models nàutics en miniatura. Es tracta de dues exposicions de temàtiques idèntiques que es podran veure, del 8 al 24 de novembre, tant a l’Estudi Tenas com a la Sala Municipal d’Exposicions. Les obres són fetes per Llorenç Nin i Xavier Badia. «CALDO DE JOIES» A CAN PUJADES i II MOSTRA ARTESANA El 30 de novembre es portarà a terme al Taller-estudi Can Pujades de les Basses el «Caldo de Joies», II Mostra de creació artesana. El «Caldo» és segons l’organitzadora, Neus Soler, «una petita convidada que aprofito per ensenyar el taller de joieria a tothom que li pugui interessar», acompanyat amb exposició de joies de l’autora. L’edició passada del «caldo» va servir per crear el nucli inicial d’Artenac i enguany es pretén, amb aquesta II mostra de creació artesana, intentar apliar el nombre de socis de l’associació. Aquells que vulguin veure l’exposició

20

VICTÒRIA IBARS PRESENTA «LES CAIXES DE MALAWI» L’artista canetenca Victòria Ibars exposa aquest novembre una col·lecció de caixes de fusta amb objectes de plata, bronze, coure, llautó i ceràmica a la galeria Noroeste de Santiago de Compostela. Les diferents mostres, tant aviat poden ser un quadre com una agulla, un collaret o un penjoll per portar, tot simulant peixos i xarxes inspirades a la regió africana de Malawi.

festes JONAH SMITH TORNA A CANET El 25 d’octubre el grup novaiorquès Jonah Smith va oferir un concert de jazz, soul i funk a la carpa de Vil·la Flora. L’acte, organitzat per l’ACPO, va aplegar més de 200 persones. CARAVANA SOLIDÀRIA A L’ÀFRICA OCCIDENTAL 2002 L’Ajuntament de Canet de Mar es va adherir a la Caravana Solidària a l’Àfrica Occidental 2002, que ha organitzat, per segon any, la regidoria de Solidaritat de l’Ajuntament de Barcelona. Del 20 d’octubre fins al 7 de novembre, es va fer una recollida d’estris i material higiènic que van ser dipositats en caixes a diferents punts de Canet i van ser lliurats als responsables durant el transcurs d’una festa solidària a Vil·la Flora. CANET OBERT AL MÓN La vocalia Canet Obert al Món de l’ACPO ha dedicat el mes de novembre al Japó. Les activitats s’estan portant a terme des del 8 de novembre fins el proper 17 i aniran des de lectures japoneses, a tallers de cuines, caligrafia, espectacles de dansa, projeccions de cinema i fins i tot un dinar amb degustació de «sushi». FESTA DELS «QUARENTONS» Un grup de canetencs que han fet 40 anys han decidit organitzar una festa el proper 23 de novembre a la carpa de Vil·la Flora. La festa començarà a les 8 del vespre amb la concentració a la plaça Macià, s’anirà a l’Ajuntament i després a la carpa a sopar.


NOU PROGRAMA DE FORMACIÓ DE LA PARRÒQUIA DE CANET El Grup de formació i animació de la fe ens ofereixen un curset bíblic en quatre sessions, tres temes i un aprofundiment de la pregària anterior, donat l’èxit del curs passat. El curs bíblic va anar a càrrec de Josep Manuel Vallejo durant el mes d’octubre i el 22 de novembre comptarem amb el tema «Edcuació i immigració» a càrrec d’Isabel Franco.

«Canet m’agrada! Històries per a un poble» La Unió de Botiguers de Canet, juntament amb altres entitats locals, han projectat tirar endavant un àlbum de cromos amb un recorregut modernista per Canet de la mà de Domènech i Montaner El 29 d’octubre la Unió de Botiguers de Canet, conjuntament amb el Mercat Municipal, Artenac, el Grup Excursionista, l’Ajuntament i la Casa-Museu van presentar en públic una nova campanya comercial que pretén fer de Canet un referent de qualitat a la comarca. L’acte de presentació va comptar amb el regidor de Promoció Econòmica, Eduard Jover; Rafael Palomero, president de la UBC; Josep Molina, president de la Plaça Mercat; Lourdes Figueras, directora de la Casa Domènech i Montaner i Lluís Munts, consultor. La campanya es basa en un àlbum de cromos que explica amb textos i imatges el moviment modernista a Canet de la mà de Lluís Domènech i Montaner. Per a completar la col·lecció de fotografies -56 imatges en total- s’ha de visitar tots els establiments que participen a la campanya. Aquells que completin tot l’àlbum passaran a formar part d’un sorteig de productes dels establiments canetencs durant el mes de febrer.

BOTIGA DE JOGUINES

Bruguera, 128 · Tel. 93 769 52 05

CALELLA LA ESMERALDA 2: C/ Matas i Rodes, 14 · Tel. 93 769 30 61 LA ESMERALDA 3: C/ Iglesia, 318 · Tel. 93 769 55 72

Mobles CIVIL MERCANTIL ADMINISTRATIU I LABORAL PENAL

C/ Doedas, 1·A. 2a 08350 Arenys D’Avall, 173r · 08350 Arenys de Marde Mar tel/fax 93Tel. 795937 91922 58 lucasadvocats@hotmail.com 166 · Fax 937 957 619

interiorisme

· Decoració · Disseny · Moble modern i clàssic · Cuines i banys · Matalassos Aspol

Avda. Dr. Fleming, 19 · Tel./Fax 93 794 17 91 · Mòbil: 639 04 82 65 e-mail: casamat@grupobbv.net · 08360 CANET DE MAR (BCN)

21


ENTITATS

Funden el Centre Artístic Canetenc per potenciar l’art Quim Masvidal El passat 11 d’octubre es va presentar públicament el recentment creat Cercle Artístic Canetenc mitjantçant una exposició col·lectiva de pintura de membres de l’agrupació. Per tal de comentar el naixement d’aquest nou col·lectiu l’hem fet petar una estoneta amb la Gemma Martí, en Manuel de Amores i en Salvador Castellà. lucre.

Alguns dels membres del Cercle Artístic Canetenc FOTO: Q. MASVIDAL

22

F

eu-ne cinc-cèntims de la història de la seva creació. - Anteriorment, quan havíem realizat exposicions col·lectives, quan alguns de nosaltres coincidíem en algunes associacions o en organismes on col·laborem, sorgia com a tema de conversa, la necessitat d’unir-nos, per tal d’ésser més forts davant les administracions i poder-nos plantejar qüestions i reptes de manera col·lectiva. Amb aquests plantejaments, fa uns mesos vam començar a posar fil a l’agulla, i en mig any hem presentat els estatuts al registre d’associacions de la Generalitat de Catalunya per tal de legalitzar-nos com a agrupació. Tot això prèvi a una discussió interna per veure si creàvem una fundació o bé també per si ens afegíem com una vocalia de l’Associació Cultural Plataforma Odeon, que tan amablement ens va oferir el seu president. Però al final, després de valorar totes les possibilitats vam optar per constituir-nos com a associació cultural sense afany de

Quins motius i finalitats té la creació del Cercle Artístic Canetenc? - Per una b a n d a intentar agrupar a t o t e s aquelles persones residents a Canet que tinguin qualsevol vinculació o inquietud per a qualsevol de les diverses maneres d’expressió artística. Per un altre cantó tenim com a objectiu veure i analitzar les mancances existents en el camp de l’art a la nostra vila, cercar informació, ajudes, col·laboracions de les diverses administracions tot intentant millorar les infraestructures i la qualitat de les diferents manifestacions artístiques que es realitzen a Canet.

decidir fer una exposició col·lectiva a la Sala d’Exposicions Municipal. - Properes activitats que penseu realitzar? - Volem realitzar exposicions i mostres pictòriques, cursets de dibuix i pintura, conferències, tertúlies, visites a museus, preparar una trobada de pintors del Maresme, etc... També volem fer sortides col·lectives els diumenges a prendre notes dels paisatges, de l’exterior, etc... A més també tenim previst programar una sortida sorpresa en motiu del Dia Mundial de l’Aquarel·la. - Voleu afegir alguna cosa més? - Sí, que estem oberts a tothom, sense distincions de cap mena. Qualsevol persona que estigui sensibilitzada o vinculada amb qualsevol tipus de manifestació artística que ens vingui a veure. El Cercle existirà, serà i farà allò que els seus socis decideixin perquè són ells els que han de marcar el camí a seguir. Al mateix temps ens posem a disposició de les diferents associacions, entitats i col·lectius de Canet per intentar fer intercanvis d’experiències i col·laboracions mútues.

- Quines activitats heu fet fins ara? - Els primers passos van Nom: Cercle Artístic Canetenc consistir en Fundació: 11 d’Octubre 2002 la creació de Quota de Soci: 30 Euros a l’associació l’any. tot realitzant S’hi pot contactar a través de els tràmits Teresa Brugarola (Tel. 93 794 correspo13 81), Manuel de Amores (93 nents per 794 24 72) i Salvador Castellà ac o n s e g u i r (93 794 09 09). Junta directiva fundacional: la legalitat. President: Manuel de Amores, Vicepresidents: Miquel Copons, Per presenFrancisco Ladehesa, Secretrària: Teresa Brugarola, Tresorer: tar l’assoSalvador Castellà, Relacions Públiques: Gemma Martí, Vocals: ciació en M. Rosa Viñolas i Esteve Pujolar. societat vam


Ample, 4-6 · Tel. 93 794 01 04 · Fax 93 795 42 76 Can Salat Busquets · Via Cannetum, 2 · Tel. 93 794 33 08 · Fax 93 794 37 33

PRODUCTES NATURALS I DIETÈTICS SERVEIS I TERÀPIES NATURALS

ELIMINA LA TRISTESA, RECUPERA L’ALEGRIA, ELIMINA EL NERVIOSISME RECUPERA L’EQUILIBRI EN POQUES SESSIONS! Joy Junca, Terapeuta Riera Sant Domènec, 28 Tel. 93 794 20 46 08360 CANET DE MAR (Barcelona)

Construcció de portes

Portes metàl·liques i automatismes Pedracastell Pere Roca Soler

Rial dels Oms, 17 Tel./Fax 93 794 03 08 08360 CANET DE MAR

Consultores S.L. Torrent de Lledoners, 34 · Canet de Mar Tel. 93 794 32 67 Fax 93 794 31 78 Lovipal@lovipal.com · www.lovipal.com

REGISTRADORAS ·CINTASDEIMPRESIÓN CAJONES PORTAMONEDAS EURO · CUBRETECLADOS PAPELPARA REGISTRADORAS ·MÁQUINASDETABACOBALANZAS MÁQUINASDEREFRESCOS ·INSTALACIONESCOMPLETAS

SOLUCIONES EN INFORMÁTICA PARA EL COMERCIO, EMPRESAS Y PARTICULARES

ORDENADORES ·IMPRESORAS ·ESCANERS CARTUCHOSDETINTA· TERMINALES PUNTO DE VENTA Y TÁCTILES ·INSTALACIÓNDEREDES INFORMÁTICAEN GENERAL PARA PARTICULARES YEMPRESAS

CERVESSERIA BAR TAPES

Riera Sant Domènec, 22 · Canet de Mar

23


ambit75  

Ajuntament de Canet de Mar Àrea de Cultura i Joventut L’HORA DEL CONTE dissabtes 2, 16 i 30 de novembre a les 12.00 hores a la Biblioteca Pr...

ambit75  

Ajuntament de Canet de Mar Àrea de Cultura i Joventut L’HORA DEL CONTE dissabtes 2, 16 i 30 de novembre a les 12.00 hores a la Biblioteca Pr...