Page 1

Dutch Treat

Dutch Treat

DT DT

DUTCH TREAT

1


Dutch Treat

Dutch Treat

DT DT

Voorwoord Deze brochure gaat over Dutch Design. Alles wat ik deze brochure staat is ontworpen door Nederlandse ontwerpers. In deze brochure staan de ontwerpers: Gerrit Rietveld, bekend van de gekleurde geel, blauwe, zwarte stoel. Rem Koolhaas, over de hele wereld gebouwen heeft staan die hij ontworpen heeft. Dick Bruna die wereldwijd bekend is geworden met Nijntje, ook wel Miffy in het buitenland genoemd. Over de automerk Spyker is ook wat te lezen en zien in deze brochure. De expositie van Dutch Design loopt van 4 januari 2010 tot 15 maart 2010 in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

2

3


Rietveld

Dutch Treat

Dutch Treat

DT DT

Gerrit Rietveld Rietveld was van oorsprong meubelmaker in Utrecht- Hij begon in 1911 in de avonduren een archirectenopleiding bij de architect Klaarhamer, een compagnon van Berlage. In 1919 vestigde Rietveld zich als zelfstandig architect. In hetzelfde jaar werd hij lid van De Stijl. Hij had enkele leden van De Stijl-groep leren kennen, zoals Bart van der Leck, J.J.P. Oud, Van Doesburg en Van ‘t Hoff. De laatste had net een stoel gezien die Rietveld een jaar tevoren had ontworpen. In die stoel had Rietveld als het ware de ruimte zichtbaar gemaakt. De vorm van het zitmeubel was belangrijker dan het materiaal waaruit het bestond. Het was een uitdrukking van het elementaire zitten. Het geheel was opgebouwd uit zelfstandige onderdelen, uit vlakken, rechte lijnen en haakse hoeken. De leden van De Stijl waren er enthousiast over. Het leek werkelijk mogelijk de ideeën van De Stijl praktisch toe te passen. De stoel werd dan ook in 1919 gepubliceerd in het septembernummer van De Stijl. Rond 1923 schilderde Rietveld de stoel rood. blauw, geel en zwart. De kleuren rood en blauw voor rug en zitting benadrukten de zitfunctie. de geel geschilderde uiteinden van het zwarte onderstel toonden het snijvlak van coördinaten in de ruimte.

Rood-Blauwe stoel Rietveld reduceerde in dit ontwerp de traditionele armstoel tot 13 beukenhouten latten met een vierkant profiel, 2 beukenhouten latten met een rechthoekig profiel

4

en 2 rechthoekige, triplex panelen. Voor de latten kan, op aanwijzing van Rietveld zelf, echter ook een andere niet-splijtbare houtsoort gebruikt worden. De latten worden, volgens een ongedateerde werktekening van zijn hand, met 16 ronde, beuken pennen op elk raakvlak aan elkaar bevestigd, en ‘de rug en zitting worden op de latten gespijkerd’.[1] Hierdoor was de stoel eenvoudig met behulp van bijvoorbeeld een zaagmachine te produceren. Rietveld hoopte dat machinale productie het werk van de arbeider zou verlichten enerzijds en kwalitatief goede producten (zoals zijn stoel) bereikbaar zou maken voor een groter publiek anderzijds. Dit idee leefde bij meer ontwerpers uit Rietvelds kringen, zo ontwierp architect Robert van ‘t Hoff, om niet alleen de opdrachtgever, maar ook de uitvoerder tot dienst te zijn, eenvoudiger te bouwen en makkelijker te onderhouden huizen. “De stoel was speciaal gebouwd om aan te tonen dat het mogelijk is om een mooi object met een ruimtelijke sfeer te ontwerpen dat kan gemaakt worden met eenvoudige machinaal gefabriceerde onderdelen. Ik verzaagde een houten plaat in planken en rechthoeken. Ik deelde het middenste paneel in twee stukken : het zitvlak en de rugsteun en ik maakte het frame uit verschillende lengtes van de plank. Maar ik was wel bezig met een stoel te maken en het kwam nooit bij me op dat dit object zo belangrijk zou worden dat het zelfs de architectuur zou beïnvloeden.”

5


Dutch Treat

Dutch Treat

DT DT

Koolhaas Rem Koolhaas Remment Lucas Koolhaas werd geboren als zoon van de schrijver en filmcriticus Anton Koolhaas. Zijn grootvader was de architect Dirk Roosenburg (1887-1962). Tussen 1952 en 1956 woonde het gezin-Koolhaas in Indonesië. In Nederland ging Koolhaas naar de Nederlandse Filmacademie. Van 1968 tot en met 1972 studeerde hij architectuur aan de Architectural Association School (AA) in Londen. Koolhaas verwierf in 1972 een beurs om een tijdlang in de Verenigde Staten te verblijven. Hij studeerde aan de Cornell University en werd daarna visiting fellow aan het Institute for Architecture and Urban Studies in New York.

OMA In 1975 richtte Koolhaas met de architect Elia Zenghelis en hun beide echtgenotes, de beeldend kunstenaars Madelon Vriesendorp en Zoe Zenghelis, het architectenbureau Office for Metropolitan Architecture (OMA) op, dat vanaf dat moment een belangrijke rol zou spelen in het wereldwijde architectuurdebat, zij het in het begin vooral als “papieren architect”, dat wil zeggen dat OMA aanvankelijk bekend was van lezingen, prijsvragen, discussies en publicaties, maar niet van gebouwen. Vooral het opzienbarende prijsvraagontwerp voor de uitbreiding van de Tweede Kamer in Den Haag uit 1978 trok wereldwijd de aandacht.

CCTV Het opvallende gebouw wordt uitgevoerd in samenwerking met ondermeer het East China Architecture and Design Institute uit Shanghai (ECADI). Het is de bedoeling dat de gebouwen voor de Olympische Spelen in Beijing van 2008 worden opgeleverd. Het hoofdkantoor wordt gerealiseerd in het nieuwe zakencentrum in Beijing. Op een oppervlakte van 10 hectare worden twee torens gebouwd. De opvallendste is het nieuwe CCTV hoofdkwartier: een toren van 230 meter hoog die door de verschillende horizontale en verticale delen Escher-achtig aandoet. Op 9 februari 2009 brandde het naastgelegen en in aanbouw zijnde Television Cultural Center (TVCC) af. Deze TVCC-toren, waarin onder andere het Mandarin Oriental Hotel zou worden gevestigd, maakte deel uit van het complex in wording van staatstelevisiemaatschappij China Central Television en was eveneens door beide architecten ontworpen. De oorzaak van de brand was een illegale vuurwerkshow van de televisiemaatschappij.

6

7


Bruna

Dutch Treat

Dutch Treat

DT DT

Dick Bruna Dick Bruna (1927) is een van de weinige levende Nederlandse kunstenaars die wereldwijd bekend is, bij jong en oud. Bruna begon met tekenen in 1940 en illustreerde onder andere de boeken uit de Zwarte Beertjes-serie. In zijn latere carriere maakte Bruna een groot aantal prentenboeken en werd hij geestelijk vader van onder meer eegje egel, lotje, gobe, het hondje snuffie, betje big, de beertjes boris en barbara en natuurlijk nijntje. Het oeuvre van Dick Bruna kenmerkt zich door een eenvoudige en directe tekenstijl. Dick Bruna publiceerde al 120 prentenboeken. Naast prentenboeken, ontwierp Bruna ook nog eens meer dan tweeduizend boekomslagen, ruim honderd affiches en tientallen briefkaarten en prenten.

Nijntje Het konijntje dat Bruna in 1955 ontwierp. nijntje is in 50 jaar tijd uitgegroeid tot een internationale bekendheid, niet alleen als personage in kinderboeken maar ook als design icoon. De boeken van Dick Bruna zijn vertaald in meer dan 40 talen en er zijn bijna 85 miljoen exemplaren verkocht. Nijntje (Utrecht, 21 juni 1955) is een serie kinderprentenboeken met in de hoofdrol het gelijknamige konijntje Nijntje Pluis. De boeken zijn geschreven en getekend door Dick Bruna. In 1955 kwam er voor het eerst een Nijntjeboek uit, naar het verhaal dat Dick Bruna zijn één jaar

8

oude zoontje vertelde over een konijn dat ze eerder die dag in de duinen van Egmond aan Zee hadden gezien. Nijntje wordt op een zeer basale manier getekend, met maar enkele lijnen en een of twee basiskleuren. Het doet denken aan de klare lijn, de tekenstijl die door Hergé werd geïntroduceerd. Een Nijntjeboek bevat vierentwintig pagina’s, met op elke rechterpagina een tekening en op elke linkerpagina vier regels vers. De boeken worden in een klein formaat gedrukt, omdat Dick Bruna het belangrijk vindt dat zijn publiek het gevoel heeft dat de werkjes voor hen gemaakt zijn en niet voor hun ouders. De verhaaltjes van Nijntje zijn in onnoemelijk veel talen vertaald. In bijna alle talen is haar naam Miffy. Bruna controleert de vertalingen streng - als een boekje wordt vertaald in een taal die hij niet kent, dan vraagt hij iemand anders om de tekst terug te vertalen, zodat hij het resultaat kan controleren. De boekomslagen, affiches en prentenboeken die Dick Bruna maakte, hebben zeer inspirerend op elkaar gewerkt. Eigenlijk maakt Dick Bruna geen illustraties maar pictogrammen. “Een affiche” zo zegt hij, ‘moet in een oogopslag kunnen worden gelezen. Het moet werken als een vuistslag. Maar een affiche moet ook menselijk zijn en als het enigszins kan vriendelijk’. Dick Bruna is altijd op zoek naar directheid en eenvoud. In het beeld moet de boodschap onmiddellijk te herkennen zijn.

9


Spyker

Dutch Treat

Dutch Treat

DT DT

Spyker Spyker was het merk van een Nederlandse automobielfabriek die begin 20e eeuw internationaal doorbrak, maar in 1926 werd opgeheven. De merknaam is in 1999 geregistreerd en onder de naam worden thans exclusieve sportwagens gebouwd, zie Spyker Cars. Spyker (tijdens de oprichting heette het nog Spijker) werd in 1880 gesticht door de Hilversumse smeden Hendrik-Jan en Jacobus Spijker.

Geschiedenis De geschiedenis van het Nederlandse merk Spyker loopt terug tot het jaar 1880 toen het werd opgericht door de Hilversumse gebroeders Spijker. Jacubus en Hendrik-jan Spijker waren twee broers die samen een bedrijfje hadden in het maken van koetsen, die door paarden werden voortgetrokken. In 1898 bouwden de broers de gouden koets voor koningin Wilhelmina. De gouden koets was een geschenk van het Nederlandse volk voor prinsen Wilhelmina toen zij tot Koningin van Nederland werd gekroond. In het jaar 1903 bouwde Spyker zijn eerste eigen gemaakte auto en tegelijk ook de eerste auto ter wereld met een zescilinder motor, en een vier wiel aandrijving. Natuurlijk draaien alle wielen bij een auto als hij rijdt, maar bij een 4 wiel aandrijving rijden alle vier de wielen op de motor. Ook vonden ze een chassis uit, dat is de onderkant van de auto, die geen stof deed opwaaien. In die tijd waren de wegen nog niet zo goed als nu. Asfalt was er toen nog niet. De auto’s die Spyker maakten werden heel bekend. Wereldberoemd zelfs. Ze waren zeer gewild. Sommige mensen zeiden dat het de Rolls Royce van Europa was. Het motto is van Spyker is: Nulla Tenaci Invia Est Via, dat betekent: voor een volhouder is geen weg onbegaanbaar.

10

11

Dutch Treat  

Dutch Treat

Dutch Treat  

Dutch Treat

Advertisement