Page 1

STAGEVERSLAG 2018 - AMBER DE WILDE


INHOUDSTAFEL 01

ALGEMENE VOORSTELLING

02

HET TEAM

03

TAKENPAKKET

04

AMBER ALS TEAMLID

05

OVER COMMUNICATIEMANAGEMENT

06

APPRECIATIE WLY

07

BIJLAGEN

3


01 - ALGEMENE VOORSTELLING tor

n eme g a t S

Eva Ketels Oprichtster WLY eva@welikeyou.social +32 484 88 78 99

Joyce Poelmans Oprichtster WLY joyce@welikeyou.social +32 495 35 83 60

Welikeyou.social Ankerrui 9, 2000 ANTWERPEN hello@welikeyou.social

4


SITUERING WE LIKE YOU is een jong en dynamisch social media agency dat zich voornamelijk bezig houdt met social media strategieën. Daarnaast zijn ook content creatie, community management, social media advertising en workshops diensten waarvoor je bij WE LIKE YOU terecht kan. Iedere klant kan zelf kiezen van welke diensten zij gebruik willen maken. Enkele van de bekendste klanten van WE LIKE YOU zijn LolaLiza, Panos, Decathlon, Kinepolis en Alpro.

Hoewel de klant altijd koning blijft, betekent dit niet dat WE LIKE YOU de eigen kanalen verwaarloost. Aan de hand van de verschillende kanalen en blog laat het bedrijf zien waar ze voor staan en hoe zij de wereld zien. Dit is uiteraard ook van uiterst belang wanneer je klanten wilt overtuigen om voor jouw merk te kiezen.

DOELGROEP WE LIKE YOU is de reddende engel voor merken die op zoek zijn naar een geschikte social media strategie voor hun eigen specifieke doelgroep. Deze merken kunnen kledingwinkels zijn, maar evengoed bekende persoonlijkheden die niet weten hoe ze hun karakter het beste naar hun volgers communiceren.

USP Het eerste en meest voor de hand liggende dat WE LIKE YOU uniek maakt is dat het een agency is dat zich enkel en alleen bezighoudt met sociale media, van A tot Z. Het is geen onderdeel van een groter bedrijf, geen afdeling… De enige bedrijfsactiviteit is dus social media.

Daarnaast maakt ook de formule waarmee WE LIKE YOU werkt het bedrijf uniek. Er is namelijk helemaal geen formule. Alles wordt per klant op maat gemaakt, zo kan de ene klant kiezen voor drie diensten, een andere voor één en nog een andere voor alle. Hierbij hoort ook dat er geen vaste formule is voor de prijs die klanten betalen. Iedereen zijn eigen, unieke formule.

Tenslotte is ook de focus op sociale media zelf anders dan bij andere bedrijven. Terwijl het eerste dat in je opkomt wanneer je denkt aan sociale media likes en volgers zijn, is dit volgens WE LIKE YOU niet waar de focus moet liggen. Het aantal likes en volgers dat een pagina krijgt is al lang niet meer bepalend voor het succes van een pagina. Waar het wel om gaat, is de community. Daarom is de aanpak van WE LIKE YOU minder gefocust op het bereik, maar meer op de community en engagement.

CONCURRENTIEPOSITIE Vandaag de dag is het makkelijker dan ooit om jezelf een social media manager te noemen. Zodra je een groot aantal volgers hebt, lijkt iedereen te geloven dat je alles van sociale media afweet. Daardoor komen er eigenlijk dagelijks meer concurrenten voor WE LIKE YOU. Er zijn ook een hele hoop free-lancers die van bedrijf tot bedrijf springen om daar de sociale media te verzorgen, maar ook reclamebureau’s vormen een bedreiging.

5


02 - HET TEAM ORGANOGRAM

WE LIKE YOU werkt op dit moment met een team van 7 vaste werknemers, waarvan 2 werknemers part-time werken. Het bedrijf groeit de laatste tijd echter zo snel, dat er heel wat vacatures open staan en sollicitaties binnen stromen. Zo vervoegt Cassandre vanaf juli het team. Daarnaast zijn er ook telkens stagiaires en jobstudenten die hun steentje bijdragen.

Als student communicatiemanagement kreeg ik de titel ‘social media manager’ na mijn sollicitatie. Dit betekent dat ik het vaakst samenwerkte met Jory of opdrachten van hem overnam. Daarnaast kreeg ik ook opdrachten van Yente, Joyce en Eva.

BEDRIJFSCULTUUR Het eerste dat opvalt wanneer je het kantoor van WE LIKE YOU binnenloopt, is dat er één grote ruimte is met één grote tafel. Rond deze tafel zit iedereen, ongeacht de functie die iemand beoefent. Dit wijst meteen op een zeer open en losse cultuur. Wanneer iets wordt verteld, kan en mag iedereen meeluisteren. Er zijn onderling geen geheimen en iedereen weet ook altijd waar anderen mee bezig zijn.

Tijdens een opdracht voor het bedrijf Geo Solutions werd de open bedrijfscultuur van WE LIKE YOU nog maar eens duidelijk. Hier interviewde ik namelijk enkele medewerkers, die telkens spraken over hoe open en hoe ontspannen de sfeer bij Geo Solutions is. Het verschil tussen Geo Solutions en WE LIKE YOU kon echter niet groter. Terwijl in beide bedrijven iedereen in eenzelfde ruimte zit, was er bij Geo Solutions wel een verdeling op basis van functie. Daarnaast was het er ook muisstil. Bij WE LIKE YOU staat de radio aan, wordt er vaak iets verteld of legt iemand een leuke Spotify playlist op.

6


Om nog meer tot een open en ontspannen bedrijfscultuur bij te dragen, worden af en toe activiteiten gepland. Dit gaat van samen eten bestellen tijdens de middagpauze tot een avondje voetbal kijken op een groot scherm tijdens het wereldkampioenschap. Het is dan ook moeilijk om niet gehecht te geraken aan je collega’s. Als stagiaire voel je je meteen thuis bij WE LIKE YOU en wordt je onmiddellijk betrokken bij de huidige cases en nieuwtjes. Daarnaast wordt ook dieper ingegaan op jouw eigen interesses en sterktes. Wanneer je echt interesse toont in een bepaalde klant, krijg je misschien wel de kans om deze zo goed als volledig over te nemen.

WE LIKE YOU brengt de bedrijfscultuur naar buiten via de sociale kanalen en de fleurige, levendige huisstijl. Een jong bedrijf met een gezellige interne sfeer dat af en toe een middelvinger durft op te steken naar onrecht in de wereld. Het keert allemaal terug in de foto’s die via Instagram, Facebook en Twitter worden verspreid.

7


03 - TAKENPAKKET CONTENTKALENDERS Als stagiaire bij WE LIKE YOU wordt je in het algemeen vaak ingezet bij de creatie van contentkalenders. Hierbij wordt je eerst gebriefd over een klant en zijn verwachtingen. Deze zijn voor elke klant anders, sommige klanten willen graag dagelijks posten op Facebook terwijl anderen 3 keer per week willen posten op Facebook en Instagram. De tweede stap is om een duidelijk schema te maken en enkele rubrieken op te stellen om leuke inhoud te verdelen over de dagen waarop wordt gepost. Een vast schema en vaste rubrieken dragen bij tot een overzichtelijke pagina. Tenslotte is het de bedoeling deze kalenders ook te vervolledigen met copy en afbeeldingen aangepast aan de wensen van de klant.

Dit deed ik voor:

• • • • • •

Bistro Mathilda

Brasserie Ocean

Ladies at the Movies

STORM Oostende

Provas

Uitgeverij Van In

• • • • • •

Sezoens

Leuven Leest

Digitale Week

Benecol

An-D

Bel’Orta

PAGINABEHEER & COMMUNITY MANAGEMENT Naast content schrijven die op de verschillende pagina’s terecht zouden komen, kreeg ik ook de kans om enkele pagina’s volledig zelf te beheren. Hierbij zorgde ik ervoor dat posts online kwamen en reageerde ik op vragen en reacties van de volgers. Met andere woorden, ik kroop in de huid van het merk zelf. Na een korte controle van de copy, was ik hier volledig vrij in. Hierbij was het belangrijk dat ik snel kon antwoorden in zowel Nederlands, Frans als Engels.

Dit deed ik voor:

• Bistro Mathilda

• Sezoens

• LolaLiza

8


BRAINSTORMSESSIES Voor je met content voor de klant aan de slag kan, moet je uiteraard eerst weten wat voor content je bij hen kan gebruiken. ‘Iets creatiefs’ is het vaakst voorkomende begrip dat je te horen krijgt wanneer je vraagt aan welke vereisten de content moeten voldoen. Daarom is het belangrijk om samen met je collega’s te brainstormen. Dit gebeurde in een apart lokaaltje en had een tijdslimiet om zo zeker niet te veel tijd te verspillen. Wanneer het niet lukte, was een uurtje uitstel ook zeker een optie. Brainstormen was niet nodig voor alle opdrachten. Bistro Mathilda is bijvoorbeeld niet op zoek naar een spektakel op sociale media. Bij de projecten rond de nieuwe singles van AN-D en Jill Shaw was het echter de bedoeling dat alles goed doordacht was en er een sterke rode draad doorheen alle posts zaten.

INSTAGRAM STORIES Een laatste, heel luchtige taak was een overname van de Instagram Stories van WE LIKE YOU zelf. Deze opdracht kregen de andere 3 stagiaires en ik om zo een hele week lang een Instagram take-over te organiseren, waarbij we toonden hoe het leven als stagiaire bij WE LIKE YOU er aan toe gaat. Deze zijn nog steeds te zien op de Instagram pagina van WE LIKE YOU en zijn dus ook een leuk souvenir van mijn stage. Daarnaast kreeg ik deze opdracht ook op The Growth Conference. Hier was het vooral de bedoeling dat ik van elke keynote spreker een quote verzamelde of een mooi moment vastlegde om dit te delen op de stories. Op die manier bleven de volgers van WE LIKE YOU op de hoogte van het evenement dat mede-opgericht is door hun favoriete social media agency.


9


LADIES AT THE MOVIES Na enkele contentkalenders te vervolledigen, kreeg ik de opdracht om dit ook te doen voor Ladies at the Movies. Dit is een maandelijks evenement dat georganiseerd wordt door Kinepolis. Elke maand wordt één nieuwe film in de kijker gezet en wordt een thema vastgelegd. Zo kan iedereen die Ladies at the Movies bezoekt zich verkleden en misschien zelfs een prijs winnen. Omdat ik al bekend was met het concept en ik al veel verhalen over Ladies at the Movies had gehoord, wist ik meteen hoe ik dit zou kunnen aanpakken. Dit was een opdracht die op mijn lijf geschreven was. Toen ik te horen kreeg dat de klant enorm tevreden was over de contentkalender van de maand juni die ik had gemaakt, was ik ook enorm trots. Dit zorgde er ook voor dat ik tijdens de rest van mijn stageperiode vaker de kans kreeg om aan opdrachten voor Ladies at the Movies te werken. Zo werkte ik ook nog een contentkalender voor de maand juli uit en bedacht ik enkele concepten voor een wedstrijd wanneer Ladies at the Movies 15.000 volgers behaalt. Ondertussen volg ik ook zelf de pagina van Ladies at the Movies zodat ik ook zelf mijn eigen werk zie verschijnen.

GEO SOLUTIONS In de laatste weken van mijn stage kreeg ik opnieuw de kans om een nieuwe ervaring op te doen. WE LIKE YOU is er in geslaagd IT-bedrijf Geo Solutions te overtuigen om de social media door hen te laten verzorgen. Uiteraard is het de bedoeling dat je je helemaal gaat verdiepen in een klant zodat je de juiste inhoud op de juiste manier overbrengt. Om dit te kunnen, bracht WE LIKE YOU enkele bezoekjes aan Geo Solutions in Kontich. Aangezien ik enkele ideeën had gegeven voor deze inhoud mocht ik zelf ook mee. Tijdens het bezoek nam ik een interview af met de stagiaires van Geo Solutions en verdiepte ik me samen met Joyce in enkele ingewikkelde cases die WE LIKE You later zal transformeren in blogposts. Aangezien dit pas gebeurde in de voorlaatste week van mijn stageperiode zal ik deze opdracht jammer genoeg niet volledig kunnen afwerken, maar ik houd de kanalen van Geo Solutions zeker in de gaten om het eindresultaat toch te zien.

BISTRO MATHILDA De eerste week dat ik bij WE LIKE YOU aankwam werd ik meteen ondergedompeld in de wereld van contentkalenders. De merken waarvoor ik deze schreef waren geen ingewikkelde bedrijven, maar wel kleine restaurantjes in Oostende. Het was dus de ideale manier om kennis te maken

10


met dit nieuwe concept. Ik begon met de contentkalender voor Bistro Mathilda en werkte al snel ook aan die van Brasserie Ocean. Daarna kreeg ik ook de opdracht om Bistro Mathilda gedurende mijn stageperiode volledig over te nemen. Contentkalender, Facebookpagina en het Instagram account. Aangezien ik altijd al graag wilde weten hoe het precies is om een pagina in beheer te hebben, was ik ook meteen enthousiast. Zowel op Facebook als op Instagram plaatste ik 3 posts per week. Daarnaast verzorgde ik ook de community rond Bistro Mathilda. Elke vraag en elke reactie kreeg een antwoord.

SOCIAL MEDIA ANALYSE STAD ANTWERPEN De zwaarst doorwegende taak die ik tijdens de stageperiode bij WE LIKE YOU kreeg, was de Analyse van de sociale kanalen van Stad Antwerpen. Hierbij werd verwacht dat ik ging kijken naar de social media accounts van 70 Antwerpse instellingen en ik ging onderzoeken wat goed was en wat beter kon. Dit deed ik aan de hand van een effectiviteitsmodel dat opgesteld werd door WE LIKE YOU. Hierop stonden verschillende categorieën met daaronder nog enkele ondertitels. Aan de hand van deze categorieën gaf ik de instellingen scores. Die scores waren opgedeeld in verschillende groepen. Zo bevonden scores onder de 65 punten zich bijvoorbeeld in code rood, wat betekende dat de aanpak volledig moest worden aangepast. Uiteraard was het ook de bedoeling dat ik de behaalde score ook telkens voorzag van een motivatie en enkele handige tips en tricks die relevant waren voor de pagina. Daarnaast werd ook aan elke pagina toestemming gevraagd om analist te worden zodat we ook de statistieken van de pagina bij de feedback konden betrekken. Op die manier kan je namelijk zien welke posts voor herhaling vatbaar zijn en wat je in de toekomst beter kan vermijden.

11


WLY BLOG Het eerste dat van je verwacht wordt wanneer je bij WE LIKE YOU terecht komt is een blogpost. Het gaat om een soort interview met jezelf met originele vragen en antwoorden. Dit is ook meteen een inleiding naar de blog. Als stagiaire wordt je namelijk vaker verwacht een bericht te schrijven voor de blog. Deze opdracht kreeg ik dan ook tweemaal. WE LIKE YOU post elke maand een samenvatting van gebeurtenissen in het social medialandschap. Dit kunnen grote gebeurtenissen zijn zoals een nieuwe app, maar kan evengoed een leuke tweet zijn die je bewaarde. Hierin ben je volledig vrij. Uiteraard is het hier wel belangrijk dat je de actualiteit een beetje volgt. Ik ben voortdurend bezig met sociale media en volg heel wat bloggers, waardoor dit voor mij geen probleem was. Daarnaast worden alle blogposts in het Engels geschreven. Gelukkig had ik hier enkele maanden voor kunnen oefenen tijdens mijn buitenlandse studie.

De blogposts werden elke keer op alle sociale kanalen van WE LIKE YOU gedeeld.

12


LINK MET DE OPLEIDING Hoewel ik de opleiding communicatiemanagement begon met de gedachte dat ik zou eindigen in een groot reclamebureau en zou meewerken aan reclamespots, eindigde ik in een totaal andere richting. Over de jaren heen groeide mijn liefde voor sociale media, ook al leerde ik hier niet meteen veel over in de lessen. Sociale media werden altijd wel vernoemd als mogelijk kanaal, maar toch lag de focus vaak nog steeds op traditionele kanalen zoals radio en gedrukte pers. Over sociale media wist ik dus eigenlijk niet zo veel dankzij de lessen. Aangezien ik genoeg uren doorbreng op al mijn favoriete sociale mediakanalen kon ik deze kennis sowieso wel zelf aanvullen.

Toen ik bij WE LIKE YOU begon wist ik dat ik eindelijk met sociale media, de kanalen die me echt interesseerden, zou kunnen werken, maar ik had geen idee hoe dit precies zou verlopen. Toen ik over contentkalenders hoorde, schrok ik dan ook een beetje. Hier had ik namelijk nooit eerder iets over gehoord in de les. Het is nog iets helemaal anders dan een media- of communicatieplan. Gelukkig kon ik contentkalenders wel snel een plaats geven binnen de communicatiewereld en was ik er snel mee weg. Een contentkalender bestaat eigenlijk uit allerlei elementen die je in de loop van de drie jaar communicatiemanagement tegenkomt. Iedere student in deze richting weet bijvoorbeeld dat het belangrijk is dat je eerst de doelgroep gaat onderzoeken en je alles daarrond verder opbouwt. Dat is iets dat je leert in het eerste jaar en je nooit meer vergeet.

Opvallend was dat tijdens mijn stage me verschillende keren werd verteld dat ik heel goed ben in zelfstandig werken. Dit was ook een van de opmerkingen van Eva tijdens een van onze evaluatiegesprekken. Hoewel het geen rechtstreeks verband is, denk ik toch dat de duizenden opdrachten die je maakt tijdens de opleiding hier een oorzaak van zijn. Het zijn niet altijd dingen je graag doet, maar uiteindelijk breng je er toch altijd een goed einde aan door er zelf hard aan te werken. Daarnaast zijn ook de groepswerken een heel goede voorbereiding om later in team te werken. De cases in het derde jaar in het bijzonder. Het is een soort van inleiding op het echte werk.

Tenslotte vind ik het ook belangrijk de taallessen op de Arteveldehogeschool even te vermelden. Ik heb tijdens mijn stage content geschreven in het Nederlands en Engels en heb ook vaak Frans bovengehaald om te communiceren met volgers van de sociale kanalen. Het is het zoveelste bewijs dat talenkennis ontzettend belangrijk is en broodnodig in de communicatiesector.

Hoewel mijn stage dus vooral over sociale media ging en minder over andere elementen die aan bod kwamen tijdens mijn opleiding, betekent dit niet dat het helemaal niets met de opleiding te maken had. Sociale media en communicatie zijn twee begrippen die niet zonder elkaar kunnen. Net daarom is WE LIKE YOU zeker wel een geschikte stageplaats voor studenten communicatiemanagement.  

13


04 - AMBER ALS TEAMLID Het is altijd een beetje spannend wanneer je in een bedrijf terecht komt. Wie werkt er precies allemaal? Hoe gaat het er aan toe? Wat wordt er van me verwacht? Dit waren slechts enkele vragen die door mijn hoofd spookten toen ik voor de eerste keer op de bel drukte bij WE LIKE YOU. Hoewel de sfeer bij WE LIKE YOU onmiddellijk heel los en open was, was het toch een beetje afwachten hoe dit precies bij mijn werkhouding zou aansluiten. Ik ben van nature stil en introvert en luister liever naar anderen dan dat ik zelf ideeën voor de groep ga gooien. Daarnaast vroeg ik me ook af in hoeverre de open sfeer tot de stagiaires zou doorlopen. Het zou me namelijk helemaal niet verbazen dat werkgevers strenger zijn voor de stagiaires dan de werknemers die ze al jarenlang kennen en vertrouwen.

Wanneer ik niet zeker ben over iets, ga ik eerst luisteren en afwachten voor ik zelf ook actief ga deelnemen. De eerste weken was ik dan ook bang dat het WE LIKE YOU-team misschien zou denken dat ik helemaal geen ideeën had of niet meewerkte wanneer ik tijdens een brainstorm net wat stiller was. Gelukkig stelde een feedbackmoment met mijn stagementor, Eva, me al snel gerust. Zij vertelde me dat ze onder de indruk was dat ik zo zelfstandig kon werken en dit zeker ook een bijzondere sterkte van me was. Daarnaast vertelde ze me ook dat ik ontzettend goed met feedback om kan gaan. Dit heb ik zelf ook gemerkt. Ik begrijp het volledig wanneer ik iets minder goed doe en ga ook niet proberen volhouden dat het toch de juiste manier zou zijn om iets te doen. Ik neem feedback altijd mee en ga er onmiddellijk mee aan de slag. Ik vind het ook belangrijk dat ik oprechte interesse toon in wat er gebeurt en dat ik initiatief neem wanneer het kan. Zo was ik nooit bang om nieuwe opdrachten te vragen wanneer ik klaar was met een andere.

Hoewel iedereen altijd zegt dat het negatief is wanneer je nooit denkt voor je spreekt, lijkt dit bij mij toch soms net het omgekeerde. Wanneer ik een idee heb of nadenk over bepaalde concepten, zorg ik ervoor dat ik altijd een logische redenering klaar heb zitten en ik echt al bedenk of dit idee wel mogelijk is. Dit zorgt er soms voor dat ik te laat met een idee naar buiten kom of dat ik twijfelachtig overkom wanneer dit niet het geval is. Daarnaast ben ik ook een enorme perfectionist. Ik zal altijd een duidelijke planning maken en niet stoppen voor ik alles op mijn to do list heb afgevinkt. Dit bewijst mijn persoonlijkheidstype ook nog maar eens. Volgens de test ben ik namelijk 83% plannend. In een bedrijf zoals WE LIKE YOU is het soms belangrijk even los te laten van een strakke planning en de stroom gewoon te volgen. Hier had ik het soms moeilijk mee.

In het algemeen vind ik het belangrijk dat je iedereen op je stageplaats met respect behandelt. Stagiaires, oprichters of medewerkers. Iedereen verdient een goede behandeling. Daarnaast is het ook belangrijk dat je jezelf durft uit te dagen. Zelfs wanneer een opdracht je niet helemaal ligt, is het belangrijk dit toch te proberen. Wanneer iets echt niet lukt kan je altijd om hulp vragen. Een stageplaats is een ideale manier om bij te leren en je grenzen te verleggen. Daarom vond ik het belangrijk open te staan voor elke opdracht die me werd voorgesteld. Zelfs over onderwerpen waar je niets over weet kan je na wat onderzoek een heleboel te weten komen. Het enige dat nodig is, is een beetje doorzettingsvermogen. Dit heb ik ook bij mezelf gevonden tijdens mijn stage. 


14


05 - OVER COMMUNICATIEMANAGEMENT Hoewel ik helemaal niet zeker was van wat ik precies kon verwachten van de stage in het derde jaar, ben ik positief verrast. Als je het mij vraagt, zouden er zelfs meerdere stageperiodes mogen ingevoerd worden doorheen de verschillende jaren van de opleiding communicatiemanagement. Het is volgens mij de ideale manier om je voor te bereiden op de toekomst, maar ook om nieuwe informatie te verwerven en een voorproefje te krijgen van een bepaalde tak van de communicatiesector. Wanneer er verschillende stageperiodes zouden zijn, zou je in volledig verschillende bedrijven terecht kunnen komen en dus een duidelijker beeld kunnen vormen over wat jij precies zoekt in een toekomstige job.

Studenten communicatiemanagement klagen voortdurend over de hoeveelheid taken die worden opgegeven, maar tijdens mijn stage heb ik hier wel het nut van ingezien. Taken zijn eigenlijk een heel goede voorbereiding op de taken die je later individueel uitvoert in het bedrijf waarvoor je werkt.

Hoewel ik eerder al vertelde dat ik tijdens mijn stage voor het eerst in aanraking kwam met contentkalenders, betekent dit niet dat ik tijdens mijn opleiding niets heb geleerd. Zonder de theorie uit de lessen was het niet mogelijk geweest de contentkalenders zo goed te situeren in de communicatiewereld. Mijn stagebedrijf was heel specifiek gericht op één onderdeel binnen de communicatiesector, waardoor andere elementen van mijn studie niet onmiddellijk van pas kwamen. Uiteraard blijft alles dat ik over de drie jaren heb geleerd altijd in mijn achterhoofd, of het nu bewust is of onbewust.

Met andere woorden, ik vind dat de huidige opleiding nog meer aandacht mag vestigen op de praktische aspecten in de opleiding. Dit kan aan de hand van taken, maar ook door grotere projecten als stage en creatieve week verder door te voeren. Op dit moment is de overstap van het tweede jaar naar het derde een enorme stap. Cases, een bachelorproef en stage zijn positief, maar zouden ook terug mogen komen in de andere jaren. Wanneer dit wordt gedaan, zijn de studenten volgens mij helemaal klaar om meteen aan de slag te gaan na hun studie. 


15


06 - APPRECIATIE STAGE LIKES

VARIATIE - KANSEN - SFEER

Toen ik begon aan mijn stage had ik heel wat verwachtingen. Deze waren vooral gevormd door verhalen van medestuntenten, familie of vrienden die zelf al eens een stage hadden meegemaakt. Het typische kantoorverhaal met één strikte baas in een apart kantoor was een van die verwachtingen. Toen ik bij WE LIKE YOU aankwam schrok ik dan ook toen ik een grote ruimte met één tafel zag. Dit was namelijk helemaal niet het typische kantoor dat je in films ziet of waarover je iemand hoort praten. Gedurende mijn eerste dag merkte ik ook dat dit helemaal niet het strenge kantoor was dat ik had verwacht. Dag per dag brak dit beeld af door de gezellige, open sfeer binnen WE LIKE YOU. Nu ik weet dat het op deze manier kan, wil ik ook helemaal niet meer anders. De open cultuur zorgt ervoor dat je werkdagen sneller voorbij gaan en draagt rechtstreeks bij tot een goede sfeer.

Tijdens de verschillende projecten waar ik aan meewerkte merkte ik ook op dat zowel de andere stagiaires als ik enorm veel vrijheid kregen. Het team van WE LIKE YOU vertrouwde ons meteen, wat niet alleen bijdraagt aan de sfeer, maar ook een geweldige motivatie en manier om bij te leren is. Het team van WE LIKE YOU gaf ons de kans om zelf dingen te ontdekken en zelf volledige projecten uit te werken. Wanneer een van ons een fout maakte, was het dan ook de bedoeling dat we dit zelf probeerden op te lossen. Uiteraard was het ook altijd mogelijk om hulp te vragen, maar een project op je eentje uitwerken geeft dubbel zo veel voldoening. Dit was niet mogelijk geweest wanneer het WE LIKE YOU- team heel strikte regels zou opgelegd hebben.

Elke dag op het kantoor van WE LIKE YOU was anders. Hoewel ik had verwacht dat ik een houvast nodig zou hebben wanneer het op taken aankomt, bleek dit helemaal niet het geval. Wanneer je een nieuwe taak kreeg, kon die soortgelijk zijn aan de vorige, maar kon die evengoed volledig anders zijn. Er zat zo veel variatie in de taken dat je nooit volledig hetzelfde deed. Wanneer één taak je niet volledig lag was het dus ook helemaal geen probleem.

DISLIKES

STRUCTUUR - FLEXIBELE UREN -

Hoewel ik helemaal tevreden ben met mijn stageplaats, zijn er uiteraard ook elementen waar ik het moeilijk mee heb gehad. Zo vond ik het tot op de laatste dag moeilijk om om te gaan met de flexibele uren. Terwijl iedereen in de ochtend wel ongeveer op hetzelfde tijdstip begint, eindigt iedereen op een ander uur. Dit was voor mij niet zo eenvoudig omdat ik elke dag tussen Drongen en Antwerpen pendelde. Ik heb hierover ook een gesprek gevoerd met Joyce en Eva en zij vertelden me dat ze het helemaal oké vinden als stagiaires wat vroeger vertrekken en ze helemaal niet verwachten dat we zo lang blijven als de vaste werknemers. Hoewel dit dus een geruststelling

16


was, bleef er toch iets bij me knagen. Het was namelijk altijd vreemd wanneer ik rond 17:00 mijn tas klaarmaakte om naar huis te vertrekken en de anderen nog zag zwoegen. Zo ben ik ook af en toe langer gebleven om toch te tonen dat ik gerust langer kon blijven wanneer het echt nodig was. Ik vroeg ook elke keer of ik niemand meer kon helpen voor ik begon op te ruimen.

Zoals ik hiervoor al aanhaalde vond ik een van de grote voordelen aan een stage bij WE LIKE YOU dat er enorm veel variatie is door het grote aanbod klanten. Dit vond ik een enorme plus, maar net omdat deze klanten allemaal volledig los stonden van elkaar zorgde het ook vaak voor drukte en verwarring. Hier miste ik soms een beetje structuur. Vaak lagen deadlines heel dicht bij elkaar of werd een briefing uit het oog verloren, waardoor niet alle informatie duidelijk was voor iedereen die aan een project werkte. Wanneer ik zelf aan een project begin maak ik altijd een duidelijk plan waaraan ik me zo veel mogelijk probeer te houden. Daarnaast ben ik heel ordelijk en zal ik altijd eerst en vooral zorgen dat alle nodige informatie ergens duidelijk genoteerd staat.

Tenslotte vond ik het in het begin van de stageperiode lastig om hulp te vragen wanneer iedereen druk bezig is. Het gebeurt heel vaak dat zo goed als iedereen bij een klant is en er slechts ĂŠĂŠn vaste werknemer over blijft. Wanneer ik weet dat de persoon die ik nodig heb momenteel in een meeting zit, wil ik hen ook helemaal niet storen. Gelukkig leerde ik hier beter mee omgaan aan het einde van de stage. Zelfs wanneer je denkt dat je iemand stoort, is het nog steeds beter om hulp te vragen dan om iets te riskeren en fout te doen of nog urenlang vast te blijven zitten.

REVIEW WE LIKE YOU was voor mij de ideale stageplaats. Alles draait om sociale media, je leert elke dag bij en werkt in een gemotiveerd, tof team. Meer had ik niet nodig. Het is dus wel belangrijk dat je graag in team werkt, maar ook af en toe zelfstandig aan de slag kan. Je werkt vaak samen met anderen aan projecten, maar het is niet altijd mogelijk om hier uren over samen te zitten of vragen te stellen. WE LIKE YOU is niet de ideale stageplaats voor jou wanneer je nood hebt aan een houvast. Iedere dag is anders en iedere dag is een uitdaging.

17


07 - BIJLAGEN Bijlage 1: verkennend gesprek VERSLAG VERKENNEND GESPREK Na ongeveer twee weken bij WE LIKE YOU heb ik ontdekt hoe het er allemaal z’n gangetje gaat. De beste manier om het te omschrijven is ‘go with the flow’. Geen enkele dag op kantoor is hier hetzelfde. Elke dag komen er nieuwe klanten bij en elke dag is dus een nieuw avontuur. Op de eerste dag werd ik meteen aan het werk gezet. Elke stagiaire die bij WE LIKE YOU terecht komt moet een blogpost schrijven. Het onderwerp? Simpelweg ikzelf. Deze blog kan je vinden op de website van het bedrijf. Aangezien deze volledig in het Engels is, moest ik de blogpost uiteraard ook in het Engels schrijven. Dit was na mijn buitenlandse studie helemaal geen probleem. Er werd me meteen ook vermeld dat ik nog wel vaker wat voor de blog zou moeten schrijven. Zo zal ik hoogstwaarschijnlijk de laatste nieuwtjes in de wereld van sociale media moeten neerpennen, maar ook een onderwerp bespreken dat actueel of controversieel is. Bij WE LIKE YOU is het eigenlijk de bedoeling dat je een beetje gaat helpen met alles dat op dit moment gebeurt. Vaak krijg ik de opdracht een contentkalender uit te werken voor een bepaald project. Hierbij ga ik dan niet alleen plannen hoe vaak we gaan posten en wanneer precies, maar ook wat er precies wordt gepost. Uiteraard is het belangrijk dat ik hiervoor eerst wat ga onderzoeken om een juiste tone of voice te gebruiken of moodboards ga maken om een project wat visueler voor te stellen. Creativiteit is hier ook meer dan welkom. Ondertussen is de taak rond contentkalenders ook uitgebreid en ben ik volledig verantwoordelijk voor de sociale media van een restaurant in Oostende. Voor hen schrijf ik dus content, maar post ik deze ook echt op hun sociale mediakanalen. Naast de sociale mediakanalen van dit restaurant, onderhoud ik ook de sociale netwerken van andere merken. Wanneer de contentkalenders even uitgewerkt en uitgetypt zijn, kan ik aan de slag met andere taken zoals het analyseren van sociale media van bepaalde merken. Een merk dat WE LIKE YOU contacteert omdat zij niet weten wat ze fout doen op sociale media neem ik dan volledig onder de loep. Hierbij ga ik alle informatie over het merk en hun sociale media verzamelen om er later een grondige analyse uit te trekken, maar ook tips en tricks te geven die ze in de toekomst misschien wel kunnen toepassen. Dit gaat van een Instagram- en Facebookpagina van een fruitwinkel tot die van elke deelgemeente van een stad. De resultaten die ik uit de analyse trek, giet ik dan in een PowerPoint om die zo voor te stellen aan mijn collega’s. WE LIKE YOU heeft klanten van over heel België. Dit betekent uiteraard dat ik niet altijd in het Nederlands kan schrijven. Af en toe is er een woordje Frans nodig en soms moet ik overschakelen tot Engels. Dit is voor de blogpost op de WE LIKE YOU website, maar ook voor communicatie met de klant of het schrijven van content. Een tekst vertalen zodat die op een internationale pagina kan worden gebruikt, een Franstalige reactie op een Facebookpagina... Het kan allemaal. Uiteraard kan ik ook altijd terecht bij mijn collega’s wanneer ik iets niet zeker weet. Werken bij WE LIKE YOU is met andere woorden enorm divers. Elke dag is anders, maar uiteraard draait alles om sociale media. Net omdat elke dag een ander avontuur is,


leer ik bij op veel verschillende vlakken binnen de communicatiesector. Om het even in de echte stijl van het bedrijf te zeggen: I LIKE WE LIKE YOU. Amber De Wilde GSM: +32 497 39 66 98 Eva Ketels (stagementor) Mail: Eva@welikeyou.social GSM: +32 484 88 78 99

Bijlage 2: Intervisie INTERVISIE: REFLECTIE Hoewel ik tevreden ben met mijn eigen stageplaats, was ik uiteraard ook wel benieuwd hoe het er in andere bedrijven aan toe gaat. Ik vond het namelijk zelf altijd jammer dat we binnen de opleiding communicatiemanagement maar één stageperiode hadden en dit ook binnen één bedrijf was. Verhalen over andere bedrijven, die soortgelijk of net helemaal anders waren, waren dan ook meer dan welkom. Ik begon dan ook nieuwsgierig aan de intervisie. Het eerste dat meteen duidelijk werd, was dat iedereen volledig verschillende situaties had, zelfs studenten die net als ik te werk gesteld waren in sociale media. Bij de ene was het project waaraan ze werkten al wat groter dan bij de andere en bij nog een andere student was de werksfeer volledig anders. Op die manier ontdekte ik dat ik zeker tevreden ben met WLY als stageplaats. In tegenstelling tot een andere studente, zou ik helemaal niet kunnen werken in een bedrijf met sterke afbakeningen op vlak van toelatingen en kansen. Bij WLY krijg je namelijk wel altijd de kans om iets te proberen en is niets verboden terrein. Ten tweede was het opvallend dat velen wel met dezelfde problemen kampten. Zo hoorde ik bijvoorbeeld dat, net als bij mij soms het geval is, ook laat in de avond nog e-mails worden verstuurd. Deze zijn lastig, omdat je niet weet wanneer je er nog op moet reageren. De avond zelf nog? Of kan je ze gewoon laten liggen tot de volgende werkdag. Ze blijven ook in je hoofd ronddwalen wanneer je ze ziet binnenkomen. Dit is bij zeker ook soms het probleem. Sociale media is namelijk niet iets dat je in de avond gewoon kan stoppen. De beste oplossing bleek toch te zijn dat je deze gewoon bekijkt de volgende werkdag. Van vaste medewerkers wordt uiteraard nog steeds meer verwacht dan van stagiaires. Hieruit kon ik ook beslissen dat het ook oké is dat ik op het afgesproken uur vertrek, wat de andere collega’s ook doen of zeggen. Ik heb er nu eenmaal de toestemming voor gekregen. Daarnaast was ik ook niet de enige die het moeilijk had met de flexibiliteit van het bedrijf, wat soms tot chaotische situaties leidt. Zo kregen enkele van mijn medestudenten ook opdrachten van meerdere collega’s waardoor het soms moeilijk was prioriteiten te stellen. Na dit probleem kort te bespreken, besloten we dat het het beste was om gewoon de opdracht die je het eerste kreeg, af te werken. Dit ongeacht de druk die iemand anders ook op je schouders legt. Als je het even echt niet meer weet, is het het beste dat je dit gewoon bespreekt met jouw eigen stagementor. Het belangrijkste dat ik kan besluiten uit de intervisie van donderdag 3 mei is dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, hoe verschillend een bedrijf ook is. Wanneer ik een bepaald probleem ervaar, ben ik dus zeker niet de enige. Het gesprek dat ik voerde, was dus ergens ook wel een geruststelling. Hoewel de problemen die werden besproken vaak nogal uiteenlopend waren, was


er vaak een eenvoudige oplossing: bespreek het. Of dit nu is met medestudenten of met je eigen stagementor. Samen kom je vast wel tot een oplossing.

Bijlage 3: resultaat persoonlijkheidstest


Stageverslag De Wilde Amber  

Stageverslag Amber De Wilde - Communicatiemanagement - 2018

Stageverslag De Wilde Amber  

Stageverslag Amber De Wilde - Communicatiemanagement - 2018

Advertisement