Page 22

Temakväll. Förändringar i livet efter en bröstcancerdiagnos Ullakarin Nyberg har en unik kompetens genom sina dubbla specialiteter, nämligen onkologi och psykiatri. En dag per vecka ingår hon i teamet på Bröstcentrum Capio St Göran, vilket är en markering av att psykiska svårigheter ingår som en väsentlig del av behandlingen.

U

llakarin började med att jämföra sättet att se på cancer med hur man ser på självmord. Förr var cancer en lika skuldbelastad sjukdom som självmord är i dag, men lyckligtvis har i alla fall synen på cancer förändrats.

Ullakarin Nyberg Att få ett cancerbesked innebär en chock och känns för många som att en bomb slår ner mitt i livet. Ett viktigt budskap är att man måste ge utrymme för den sorg man känner. Att få höra att man ska vara tacksam för att man bor i Sverige och att det nu finns bra behandlingsmetoder är inte vad man behöver höra i den akuta situationen.

CHRISTINAKLINIKEN För dig som söker ett individualiserat sjukvårdsalternativ med personlig omvårdnad i en lugn atmosfär.

Bröstmottagning Tel 08-406 28 30 Uppföljning och behandling av bröstcancer. Medicinsk Behandlingsavdelning Tel 08-406 28 71 Poliklinisk mottagning för konsultation och behandling med inriktning mot cancersjukdomar och cytostatikabehandling. Vi har landstingsavtal och tar även emot privata och försäkrade patienter. Högkostnadskortet gäller.

Valhallavägen 91, 114 86 STOCKHOLM Fax 08-10 05 77 www.sophiahemmet.se broestmottagningen@sophiahemmet.se

22

Man ska heller inte behöva vara tacksam över att man inte är den som råkat värst ut. Man kan aldrig jämföra sig med andra, och det är inte alltid lätt, eller ens nödvändigt, att tänka positivt. Det är tillåtet att tycka att livet är orättvist – för det är precis vad det är! Det lönar sig att bereda plats för sorgen, även om det är smärtsamt. Det går inte att tänka bort eller stänga av sorg, den finns där ändå och måste få finnas så länge den behövs. Det är bara man själv som kan avgöra när den har tonat bort. Sorger och motgångar, liksom lycka och glädjeämnen, ingår i alla människors liv, och det är i längden inte bra att undvika det som gör ont. Lever man sitt liv i föreställningen att allt ska kännas bra hela tiden har man ofta sämre beredskap för att hantera sorger och problem. De flesta som har gått igenom en stor sorg har nya erfarenheter som kan stärka självkänslan och göra att man blir mer orädd senare i livet. En fråga från publiken gällde hur man förhåller sig till sina barn när man är svårt sjuk. Föräldrainstinkten säger att barnen ska skyddas, men baksidan av att inte berätta som det är, kan bli att barnen känner sig utanför familjegemenskapen och lär sig att inte lita på att deras viktigaste vuxna talar sanning. Det råd som gavs är att barn klarar svåra känslor. Om de frågar så är de också mogna att ta emot ett svar. Allt man säger bör vara sant, men därmed inte sagt att alla detaljer behöver förmedlas på en gång. Det är viktigt att man som barn lär sig att vara ledsen tillsammans med andra, och det är bra för barn att se att en vuxen kan falla, men också resa sig igen med hjälp av sina närstående. I Sverige har vi ett ovanligt stort inslag av individualism, vilket kommer till uttryck genom ett antal ordspråk. ”Själv är bäste dräng” och ”Att vara sin egen lyckas smed” är några. Det gör att vi kan ha svårt att be om hjälp, och dessutom be om hjälp på det sätt som passar oss själva. Det gäller att tala om för sin omgivning hur man vill ha det. Orkar man berätta om det som hänt för alla, eller vill man att exempelvis arbetsplatsen ska vara en zon där allt är som vanligt, så bör man förmedla det. Annars tvingas människor gissa och då blir det inte alltid så bra. Det är inte ovanligt att man har en viss roll i relation till sina närstående. Rollerna kan variera beroende på den Amazonabladet nr 4-2017

Profile for AMAZONAbladet

AMAZONAbladet nr 4 -17  

Sångmanifestation den 28 oktober. Antioxidanter vid cancer. Gratisbiljetter Seniormässan. Viktökning som biverkan. Metastaser i skelettet.

AMAZONAbladet nr 4 -17  

Sångmanifestation den 28 oktober. Antioxidanter vid cancer. Gratisbiljetter Seniormässan. Viktökning som biverkan. Metastaser i skelettet.