Page 16

FÖRENINGSAKTIVITETER

Viktökning som biverkan Många av dem som har ordinerats en antihormonell behandling upplever att ett antal oönskade kilon fastnar på kroppen och att det är svårt att få bort dem. Amazona har därför genomfört några diskussionskvällar i frågan.

F

örsta frågan man bör ställa sig är varför man själv (enbart man själv!) tycker att det är negativt att öka i vikt, och svaret på den frågan behöver inte ha något att göra med sjukvårdens definition på övervikt. Den som varit mycket smal tidigare kan ju tycka att det är illa att lägga på sig några kilon trots att man fortfarande befinner sig i spannet ”normalviktig” Det kan ju räcka att kläderna blivit för små eller att man känner sig klumpigare än tidigare för att man ska ogilla sina extrakilon. Förutom den egna känslan av vad som är lagom, så finns ett par goda medicinska skäl att hålla vikten. Det första är att en normalvikt anses vara ett bra medel att hindra återfall (tillsammans med daglig motion). Det andra är att för många kilon kan förvärra ledbesvär i fötter, knän och höfter, ett bekymmer som många som använder aromatashämmare upplever. Sjukvården och vissa försäkringsbolag använder sig av måttet BMI, Body Mass Index för att definiera viktklass. Sitt eget BMI får man fram genom att dividera sin vikt med längden i meter två gånger. Normalvikt anses ligga mellan 19 och 25, vilket ger en stor spännvidd. (För min del innebär normalvikt 50 – 66 kilo). Enligt min personliga åsikt måste man fundera över varifrån de extra kilona kommer. Man ökar i vikt om man tränar eftersom muskler väger mer än fett, och det är ju

Återskapa ögonbryn med permanent make-up Återskapa eller förbättra dina ögonbryn, med kosmetisk tatuering. För mer information, besök gärna vår hemsida. Välkommen till Akademikliniken. www.ak.se

16

positivt. Om man däremot minskar i vikt eftersom skelettet kalkas ur är det ju negativt. Det är därför bättre att titta på hur man ser ut!

Foto: Dreamstime Det farliga fettet som påverkar ämnesomsättningen på fel sätt finns runt inälvorna i buken. Man kan själv få en viss uppfattning om detta genom att lägga sig på rygg, lägga en stor bok på magen och se om den stöder mot höftbenen eller om magen blir högsta punkten. Har man underhudsfett ”rinner” detta åt sidorna och har man fett runt inälvorna blir magen högsta punkten. Det finns också vissa vågar som kan ge besked på den här punkten. Hur gör man då för att hålla eller minska sin vikt? Inte lätt! Den första möjligheten är att öka sin energiförbrukning, men det går knappast att enbart träna bort sina överflödskilon. Femton minuter på en träningscykel på gymmet förbrukar inte många kalorier, och inte på långa vägar så många kalorier som ett wienerbröd till kaffet ger. Men, träning är ju bra för musklerna, senorna och konditionen, vilket är goda anledningar att hitta en motionsform man trivs med. Den andra möjligheten är att minska den mängd mat man stoppar i munnen. En gammal tumregel säger att kroppen behöver en kalori per kilo kroppsvikt och timme för att hålla i gång hjärta, lungor och andra väsentliga organ i total vila. (För min del innebär det 53 kg x 24 tim = knappt 1300 kcal per dygn.) Vad man behöver därutöver beror då på hur mycket man rör sig.

Amazonabladet nr 4-2017

AMAZONAbladet nr 4 -17  

Sångmanifestation den 28 oktober. Antioxidanter vid cancer. Gratisbiljetter Seniormässan. Viktökning som biverkan. Metastaser i skelettet.

AMAZONAbladet nr 4 -17  

Sångmanifestation den 28 oktober. Antioxidanter vid cancer. Gratisbiljetter Seniormässan. Viktökning som biverkan. Metastaser i skelettet.