__MAIN_TEXT__

Page 10

Biverkningar hand- och fotsyndrom Hand- och fotsyndrom innebär biverkningar från cytostatika där hud och naglar på händer och fötter drabbas. Även neuropati i dessa områden, dvs nervskador räknas hit.

F

lera av de cytostatika som är vanliga vid bröstcancerbehandling kan ge hand- och fotsyndrom. Det gäller bland annat taxotere, där dessa biverkningar är vanliga enligt FASS. Bekymmer från händer och fötter varierar från individ till individ, så man ska akta sig för att jämföra med någon annan. Däremot ska man be sin läkare eller kontaktsjuksköterska om hjälp om man är orolig eller har stora besvär. Läkaren kan då skriva en remiss till fotsjukvården som både kan behandla och ge tips om vad man kan göra själv. Och, ju förr man tar tag i problemen desto större chans att få ordning på dem. Gäller det medicinsk handvård måste en onkolog eller hudläkare skriva remiss, och behandlingen godkännas av IVÄ, Individuella VårdÄrenden, som är en del av Hälsooch sjukvårdsförvaltningen. I dagsläget godkänns endast remisser till två kliniker i länet, nämligen Medicinsk fotvård GKS i Solna och Footcare by Laura på Lidingö.

Ömmande naglar, pigmentförändringar och blödningar under naglarna kan förekomma. Detta kan man inte göra något åt, men förändringarna bör hållas under observation. Det man kan göra själv är att använda skor med bra passform och undvika att något trycker på tånaglarna. Till svårare biverkningar räknas vätska under nageln men också ökad hornbildning under naglarna, vilket innebär att nageln ser tjock ut, lyfter sig och också trycker mot vävnaderna under och orsakar smärta. Naglarna kan också lossna helt. Nageltrång innebär att nagelns kanter växer in i nagelbädden vilket kan orsaka smärta och infektion.

Naglar på händer och fötter som blivit spröda, ändrat form eller fått annan ytstruktur kan man behandla själv genom att hålla naglarna korta och fila kanterna släta. Använd en glasfil (finns i varuhus, på apotek och hos fotvårdare) vilken är skonsammare än en pappersfil och lättare att göra ren med vatten. En glasfil gör nagelkanten slät och dess runda kanter skadar inte huden vid filning. Massera in nagelolja, vilket återfuktar sköra naglar som skivar sig eller går av. Oljan kan också masseras in i nagelband som spricker. Nagelolja finns på apotek och varuhus och de flesta bygger på någon vegetabilisk olja som mandelolja eller sesamolja. Undvik nagellack som torkar ut naglarna ytterligare, likaså vatten och smuts. Använd handskar vid allt hushållsarbete – det är en vanesak! Ha gärna tunna bomullsvantar under en kraftigare gummihandske.

Nagelbandsinfektion, nageltrång samt att det har bildats hyperkeratos under ena nageln som lossat från nagelbädden. Svallkött består av lucker stödjevävnad som är rödaktig och blöder lätt och kan förekomma i samband med nageltrång. Infektioner av svamp och andra mikroorganismer uppkommer lätt eftersom immunförsvaret blir sämre under en cytostatikabehandling. Instängd fukt, t ex vid täta skor gynnar också svamptillväxten. Svamp mellan tårna yttrar sig som röda, fjällande och kliande symtom. Under naglarna är svamp svårare att diagnosticera och ett svampprov kan behövas. Torr fjällig hud som flagnar gör att hudsprickor kan uppkomma, något som också kan hända om huden är ”glasig” och röd. Det man kan göra själv är att undvika onödig påfrestning på huden, smörja med en kräm som innehåller fuktbindande medel som exempelvis karbamid och använda rymliga skor med mjuk sula så att fötterna inte utsätts för punktvis tryck.

Blödning samt pigmentförändringar under nageln, nageln börjar lossa nere vid nagelbandet, rött, irriterat, lite svullet 10

Amazonabladet nr 4-2016

Profile for AMAZONAbladet

AMAZONAbladet nr 4 -16  

Hand- och fotsyndrom. Besök hos perukmakare. Partners roll. Rosa oktober.

AMAZONAbladet nr 4 -16  

Hand- och fotsyndrom. Besök hos perukmakare. Partners roll. Rosa oktober.