__MAIN_TEXT__

Page 16

Lär dig ”Vaken vila” och må bättre Bara titeln väcker nyfikenhet, Vaken vila, avslappnad närvaro. Jan Nevelius som skrivit boken har i många år arbetat med ett österländskt sätt att förhålla sig till kropp, själ och välbefinnande. Nu har han samlat sina kunskaper och erfarenheter i en bok om vaken vila som motverkar stress och ökar välbefinnandet.

V

i möts utanför Hälsans hus där han på sin mottagning ger behandling i traditionell japansk medicin. Efter en snabb titt på hans rum högst upp bestämmer vi oss för att fortsätta intervjun på ett närliggande café med varsin nyttig blåbärsmoothie och den fantastiska utsikten mot Djurgården framför oss. Jan Nevelius. Foto: Ingrid Kyllerstedt Jan Nevelius, som har bott i Japan i flera, år är också en internationellt erkänd aikidoinstruktör och föreläsare. Han har bland annat varit verksam vid Karolinska Institutet och Axelssons gymnastiska institut. På sin mottagning träffar han människor med olika bakgrund och behov.

Välkommen in och kika på höstens nyheter!

Han har märkt att många som genomgått en sjukdom eller kris behöver vägledning till ett mer harmoniskt liv. - Människor under och efter en kris behöver enkla, praktiska råd och instruktioner, som fungerar i vardagen. Min erfarenhet är att varje människa oftast är den största experten på sitt eget liv. Jag vill ge stöd i det arbetet genom min bok, säger Jan. Han är noga med att poängtera att boken Vaken vila handlar om ett tillstånd, det är ingen metod. Boken visar en väg till detta tillstånd och hur man kan komma in i vaken vila genom att vara samlad, avslappnad, andas rätt, vara stilla och närvarande. - Människor i Japan, Kina och Indien har länge levt i tätbefolkade områden, vilket medfört att man tidigt utvecklat metoder för att hantera stress. I Sverige har vi haft betydligt större levnadsutrymme, men idag bor allt fler i tätbefolkade områden. Dessutom går allt idag allt fortare. Jag tror att vi kan dra stor nytta av de österländska metoderna för att hantera stressen i vårt moderna samhälle, säger Jan. Han förklarar att ingen har patent på vaken vila, det finns inget facit. Varje människa måste hitta sin egen väg till detta tillstånd. Vaken vila kan utövas var som helst, i tunnelbanan likaväl som i skogen. - För mig är verklig vaken vila att vara tyst och vända sig inåt. Det betyder att inte kommunicera med omvärlden. För många är det svårt att gå direkt från en stressad vardag till djup vaken vila. Därför har jag i boken beskrivit en väg till vaken vila i fem steg. De fem stegen, samling, avslappning, andning, stillhet och närvaro, kan man ta i valfri ordning och i den takt som passar bäst. Jan poängterar hur viktig andningen är för lugn och välbefinnande.

Valentin Sabbats Gata 7, 11362 Stockholm Telefon 08-411 90 56, www.evamelke.se Gilla hos på facebook

16

- Min första aikidoinstruktör sa att all kamp bör börja och sluta med stillhet och andning. All aikidoträning börjar och slutar med stilla bukandning. När jag behandlar poängterar jag alltid vikten av att andas djupt och långsamt. Jag kan tycka att det är konstigt att så få läkare betonar vikten av att andas ordentligt för att förbättra såväl det psykiska som fysiska välbefinnandet. Den som andas kort Amazonabladet nr 4-2013

Profile for AMAZONAbladet

AMAZONAbladet nr 4 -13  

Förlängd behandling. László Tabár. Inflammatorisk bröstcancer. Selen och cancer. Nytt om Danderyd.

AMAZONAbladet nr 4 -13  

Förlängd behandling. László Tabár. Inflammatorisk bröstcancer. Selen och cancer. Nytt om Danderyd.