Page 8

Fasta två dagar i veckan kan förebygga folksjukdomar Vi äter för lite fibrer, frukt och grönt och det ger konsekvenser i form av diabetes och övervikt. Cancer har också kopplingar till kosten. På föreläsningskvällen i ABF-huset gav Kerstin Brismar, professor i diabetesmedicin vid Karolinska Universitetssjukhuset, rekommendationen att liksom hon själv följa 5:2-dieten med två dagars kalorirestriktion i veckan.

D

iabetes och övervikt är vår tids stora hälsoproblem som ökar i Sverige och världen. Vad kan vi göra för att stoppa detta?, inledde Kerstin Brismar sin föreläsning och slog fast att diabetes och övervikt är världshistoriens största epidemi. Kerstin är en av Sveriges mest kända diabetesforskare. Hon redogjorde för dagens situation där prognosen är att 2015 kommer 40 miljoner av EU:s vuxna invånare att ha typ 2 diabetes. Kurvorna pekar uppåt, vill säga åt fel håll, med en ökning av diabetesfallen, för alla världens länder, även i Kina och Indien.

eller två normala dagar. - Man blir snabbare mätt, blir piggare och känner inte samma behov av att äta när man håller denna diet, sade hon. Kerstin bedriver ett stort forskningsprojekt där hon studerar denna så kallade 5:2-diet. - Dieten har fått bäst resultat när vi studerat bukfett och

- Vi äter fel, för mycket kalorier, för mycket snabba kolhydrater som godis och läsk och dessutom för mycket mättat fett. Och vi äter för lite av fibrer, baljväxter, frukt och grönt och omättat fett, sade Kerstin Brismar. När vi får i oss för mycket mat i förhållande till vårt behov leder det till det så kallade metabola syndromet, vilket innebär en för hög insulinproduktion och att det samlas fett i lever, bukspottskörtel och muskler. Blodkärlen blir stela och följden blir åderförkalkning, förklarade Kerstin. - Det är fettet som hamnar runt buken som är det farliga. Att ha en rund mage när man är smal är inte bra, men att ha en smal midja om man är överviktig är bra. Vad kan man då göra för att undvika att hamna i riskzonen? Kerstin sa att det finns tre raka råd: Att inte äta mer än 1 750 kalorier per dag om du är kvinna, eller 1 950 kalorier för män. Eller att äta som vanligt men ägna sex dagar i veckan åt 60 minuters intensiv motion. Det tredje alternativet är den så kallade 5:2–dieten, som innebär att man minskar sitt matintag till 500 – 600 kalorier två dagar i veckan och äter som vanligt (helst nyttig mat som beskrivs ovan) de resterande fem veckodagarna. - Men det är viktigt att dessa två dagar inte ligger intill varandra, det måste vara några dagar emellan, sade Kerstin Brismar som själv tillämpar denna diet. Hon betonade att dieten ska följas med försiktighet och inte överdrivas. Att fasta en längre tid än ett dygn är inte bra för kroppen, det är därför de två dagarna med fasta inte ska vara direkt efter varandra utan de ska följas av en 8

Kerstin Brismar och Tobias Lekberg lockade en stor publik med sina föreläsningar. insulinkänslighet. Vi har kunnat konstatera att alla går ned i vikt. De dagar man äter lite så bränner man fett, de andra dagarna bränner man kalorier, berättade Kerstin. Kerstin förespråkar en varierad kost med mindre kalorier rent generellt. Ta bort söta drycker och godis. Ät mindre portioner, lyder hennes råd. - Dagens portioner har ökat i takt med att matvanorna förändrats. Att minska storleken på portionerna är ett bra tips, sade hon. Mer fiber och medelhavskost eller nynordisk kost ger bättre blodsocker och minskar risken för hjärtkärlsjukdom. I den nynordiska kosten ingår bland annat fågel, fisk, hasselnötter och rapsolja samt de bär och grönsaker som växer i Norden.

Amazonabladet nr 3-2014

AMAZONAbladet nr 3 -14  

Råd för att förhindra återfall. Föreläsning om 5:2 dieten. Beröra och beröras. Kurs i närståendestöd.

AMAZONAbladet nr 3 -14  

Råd för att förhindra återfall. Föreläsning om 5:2 dieten. Beröra och beröras. Kurs i närståendestöd.