__MAIN_TEXT__

Page 6

FÖRELÄSNINGSKVÄLL

Kraften i maten – ABF-föreläsning 4 oktober Anna Ottosson är legitimerad dietist, vilket innebär fyra års högskolestudier. Med flera års yrkeserfarenhet bland annat från sjukvården och som vice ordförande i Dietisternas Riksförbund hade hon en hel del att framföra till drygt 100 åhörare.

V

ad ska man som enskild person tro av alla braskande rubriker i tidningarna om nya rön om en viss matvaras förträfflighet eller skadlighet som till råga på allt ofta motsäger varandra? Jo, man ska ta det som skrivs med en nypa salt och hålla i minnet att tidningar ska sälja sig själva, och därför är de intresserade av sensationer som kanske inte alltid är så väl underbyggda. Mat har betydelse, sa Anna, både för vår hälsa och för vår livskvalitet. Att vår mat smakar gott innebär definitivt inte att den är ohälsosam. Gott och bra för hälsan kan mycket väl kombineras. Det är aldrig för sent att förbättra sina matvanor, vilket underlättas av att man slutar älta gamla försyndelser och i stället tänker framåt och hittar sina egna guldkorn i matdjungeln. Men, är man mitt inne i en behandling ska man lugna sig och följa den behandlande läkarens rekommendationer.

man nej tack och blir respekterad för detta. I stället väljer man det man verkligen gillar och njuter av det utan dåligt samvete. Svensk mat kan liknas vid fyra nyanser av brunt. Kan man ändra sig till att lägga regnbågens alla färger på tallriken så har man vunnit mycket när det gäller antioxidanter, fytokemikalier, flavonider samt vitaminer och mineraler vilka alla finns i frukt, bär och grönsaker. Fibrer är också väsentligt att få i sig. 25-35 gram per dag behövs, så byt till grovt bröd, gärna av surdegstyp i stället för vitt rostat bröd.

Väsentligt är också att vara medveten om att den mat vi äter kan kollidera med den behandling vi genomgår. Exempelvis finns starka indikationer på att grapefrukt motverkar effekten av tamoxifen, det antihormonella läkemedel som många av oss tar. Vidare är färska sojaprodukter som tofu och sojamjölk inte bra om man har haft östrogenkänsliga tumörer eftersom soja innehåller fytoöstrogener. En hel del forskning har gjorts om livsstil, och man är numera överens om följande att-satser: hålla sig normalviktig, motionera varje dag, undvika socker, äta mer från växtriket och mindre rött kött, minska på saltet och vara måttfull med alkohol. Det har vi hört förut, det gäller bara att komma i gång! Det är bättre att äta riktig och så ren mat som möjligt och inte kompensera med piller – utom möjligen D-vitaminer som vi har svårt att få tillräckligt av under vår mörka årstid. Det är helheten i vår vardagsmat som är väsentlig för att stärka vårt immunförsvar och rensa ut slaggprodukter ur kroppen. Det är inte enstaka födoämnen som spelar roll! Har man en bra bas spelar också enstaka frosserier på onyttigheter mindre roll. Dessutom ska man sluta ”artighetsäta”, sa Anna. Tycker man inte om gräddtårta så säger 6

Anna Ottosson, Dietist Vi sätter enligt statistiken i oss 17 kilo (!) lösgodis per person och år. Dessutom riskerar vi att få i oss socker genom färdig mat, fruktyoghurt och ketchup, som visserligen har en regnbågsfärg men också innehåller socker. Läs innehållsförteckningen och sanera köket från socker. Socker innehåller bara tomma kalorier och inga nyttigheter. Vill man söta maten, så är honung ett bättre alternativ eftersom honung innehåller en del mineraler. Olika sötningsmedel är däremot inget alternativ. Amazonabladet nr 1-2017

Profile for AMAZONAbladet

AMAZONAbladet nr 1 -17  

Kraften i maten. Hur uppstår cancer. Studiebesök hos Docratet i Helsingfors. Amazonas nya hemsida. SOTA-konferens i Umeå.

AMAZONAbladet nr 1 -17  

Kraften i maten. Hur uppstår cancer. Studiebesök hos Docratet i Helsingfors. Amazonas nya hemsida. SOTA-konferens i Umeå.