__MAIN_TEXT__

Page 10

Sjukhuskyrkan – lindrar livsångesten och lyssnar när det värsta hänt På en enda dag kan ett helt liv passera för sjukhusprästen Ebba Fernberg; ett barn dör, någon får ett cancerbesked och en annan råkar ut för en olycka. Sjukhuskyrkan arbetar med stöd och samtal, med tystnadsplikt och utan journaler. - Vi har tiden att lyssna och erfarenhet av att tala om livsfrågor, säger Ebba.

S

jukhuskyrkan har uppdraget av landstinget att ansvara för den andliga vården. Den är till för patienter, närstående och personal som önskar tala med någon som är beredd och har tid att lyssna. - Jag kallar oss ibland för lyssnare, säger Ebba. Vi missionerar inte utan är bara ett stöd för människor som hamnat i kris och behöver prata fritt. Det kan de göra eftersom vi har tystnadsplikt och inte för några journaler. Hur samtalet ser ut beror på personen. Det behöver inte ha med religion att göra, men för en del är tron viktig. De kan vilja träffa sjukhusprästen för andakt, nattvard eller förbön. Sjukhuskyrkan arbetar ekumeniskt och förmedlar kontakter till andra religioner och trossamfund, förutom Svenska kyrkan.

Behov av ny bröstprotes? Välkommen att boka en tid för utprovning!

Ebba Fernberg är en av sex medarbetare i Sjukhuskyrkan som finns i hela Sverige. Allt från krisstöd vid akuta händelser till samtalsstöd hör till arbetsuppgifterna. - Om någon exempelvis vill träffa en imam eller en katolsk präst så hjälper vi till, förklarar Ebba. - Många tycker att det är skönt att få prata med någon som inte tillhör de vanliga cirklarna, som man inte behöver hålla masken inför, utan kan vara precis så sjuk, rädd eller ledsen som man innerst inne är, säger Ebba. - Även i hissen och korridorerna kan människor spontant fånga upp oss för ett samtal. Det kan vara anställda som känner att de inte orkar mer, människor som precis fått ett sjukdomsbesked eller någon som bara vill prata en stund för att hitta tillbaka till lugnet, säger Ebba Fernberg.

Vi har ett stort utbud av bh, bad, sportlinnen, nattlinnen med eller utan fickor, året runt.

Valentin Sabbats Gata 7, 11362 Stockholm Telefon 08-411 90 56, www.evamelke.se, Gilla hos på facebook

10

Medarbetarna har både utbildning och erfarenhet av att möta människor som hamnat i kris i samband med sjukdom och olyckor. Och behovet är stort, Ebba och kollegorna kan ha väldigt intensiva dagar då de bokstavligt talat kastas mellan liv och död. De finns på sjukhuset alla vardagar. På helgerna har de jour och kan komma till sjukhuset på kort tid.

Amazonabladet nr 1-2014

Profile for AMAZONAbladet

AMAZONAbladet nr 1 -14  

De lindrar livsångesten. Patologen - en detektivbyrå. Bröstcancer och graviditet. Stort intresse för Rosa oktober.

AMAZONAbladet nr 1 -14  

De lindrar livsångesten. Patologen - en detektivbyrå. Bröstcancer och graviditet. Stort intresse för Rosa oktober.