Page 8

FÖRENINGSAKTIVITETER

Ny rehabiliteringsmöjlighet

Matinspirationskurs med samtal kring bord och spis När Berit Paulsson fick bröstcancer väcktes tankarna på att hon skulle kombinera sina yrken – samtalsterapeut och matjournalist – och arrangera matinspirationskurser för Amazonas medlemmar i sitt vackra, ljusa kök på Karlbergsvägen. Nu har planerna blivit verklighet och i höst inbjuds alla medlemmar till denna nya form av rehabilitering. - Jag tror det är lika läkande att laga mat som att pyssla i trädgården, säger Berit Paulsson.

M

atinspirationskurser kallar Berit dem. Varje kurs består av tre tillfällen då deltagarna, max åtta personer, träffas för att tillsammans laga mat och prata. Vid första tillfället är temat grönsaker, vid det andra är det fisk och tredje gången är det surdegsbröd och soppa som står på menyn.

För att testa matinspirationskursen inbjöds alla som jobbar ideellt som kontaktpesrsoner till en provlektion i maj. Här lagas det mat för fullt och med alla sinnen. Från vänster på bilden syns Anna-Karin Bruttini, Barbro Persson, Berit Paulsson, Eila Riikonen och Marianne Arndt Wennersten.

Hon har även utbildat sig till psykosyntesterapeut och tycker att kombinationen berikar. För två år sedan opererades hon för bröstcancer. Och det var det som gav henne idén till matinspirationskurserna.

Raw food är kul, gott och väldigt nyttigt. Denna så kallade matsvarv gör squasch, morötter eller rättika spagettiformade och lockade till många skratt i köket. Tanken med kurserna är både att deltagarna ska bli inspirerade till att laga god och näringsrik mat och lära känna varandra kring matbord och spis.

Berit har själv komponerat alla recept och handlar alla ingredienser som behövs för varje kurstillfälle som hon ramar in på ett personligt vis. Mer ska inte sägas här, men det märks att hon behärskar mat och samtal.

- Matlagning kan vara meditativt, om man gör det utan stress. Man kan hacka, skära, knåda och vispa i medveten närvaro, säger Berit som själv blev inspirerad när hon var på rehabilitering i Alfta.

- Det här är inga matlagningskurser även om vi lagar mat. Kursen handlar om matlust och livslust. Om mat med mening som vi kan njuta av, säger Berit och öppnar dörren till sina lokaler som ligger på Karlbergsvägen 54.

- Jag tror kroppen tar emot näringen bättre om man äter i en vacker och rofylld miljö. Jag vet att detta inte alltid är möjligt, men hoppas genom kurserna ge inspiration och lust till medveten matlagning där man kan få njuta med alla sina sinnen, säger Berit Paulsson på sitt mjuka, lugna sätt och bjuder på en smoothie, mixad på vårens nässlor och serverad vid matplatsen där ljuset strömmar in genom det stora, valvformade fönstret.

Berit Paulsson har lagat mycket mat i detta ljusa, luftiga kök med högt i tak och en rymlig matplats. Hon är utbildad hushållslärare, men är sedan länge matjournalist med uppdrag för bland annat Arla. Berit har skrivit både kokböcker och matreportage. 8

Text: Ingrid Kyllerstedt Foto:: Desirée Nyman Amazonabladet nr 3-2011

AMAZONAbladet nr 3 -11  

Matinspiration. BCF Amazonas årsmöte. Anhörigstöd. Höstens aktiviteter.

AMAZONAbladet nr 3 -11  

Matinspiration. BCF Amazonas årsmöte. Anhörigstöd. Höstens aktiviteter.