Artikel mobilia amazona sept 2012

Page 1

Amazona biedt verf en was op volledig natuurlijke basis

De onderbewuste werking van kleur Christel van Bragt is de drijvende kracht achter Amazona uit Hilversum. Het bedrijf brengt krijtverf op minerale basis en (kleur)was met natuurlijke grondstoffen, zoals gomterpentijn, op de Nederlandse markt. Inmiddels hebben ongeveer 70 detaillisten de producten van Amazona opgenomen. Van Bragt: “Natuurlijke verfproducten in rustgevende kleuren passen helemaal bij deze tijd.”

Christel van Bragt is de vrouw achter Amazona.

36

Als opgeleid interieurstyliste kreeg Christel van Bragt vaak te maken met verfproducten die een natuurlijke basis claimen en dit niet hebben. “Benamingen als ‘ecofriendly’ of ‘milieuvriendelijk’ voor acrylverven vol oplosmiddelen en synthetische pigmenten. Acryl is gewoon plastic. Deze verfresten moeten bij het chemisch afval, wat de meeste mensen niet doen want ze denken: er staat toch ecofriendly op de verpakking? Er zijn ook matte acrylverven die zich ongestoord krijtverf noemen, terwijl ze nauwelijks minerale grondstoffen bevatten. Ik vind dit misleiding van zowel de detaillist als de consument.” Van Bragt besloot met de verven van het Engelse merk Annie Sloan te gaan werken, waaronder de mat ogende krijtverven. Maar de meeste kleuren bleken niet aan te sluiten op de Nederlandse smaak: “De kleuren waren te Engels en onze leverancier wilde geen aanpassingen maken. Ik had al een kleurkaart gemaakt en verpakkingen ontworpen en ging op zoek naar een andere leverancier die op

volledig natuurlijke basis wel de goede kleuren zou kunnen leveren en heb deze uiteindelijk gevonden. Dit is nu bijna vijf jaar geleden.”Het was geen eenvoudig proces, vaak kreeg ze van fabrikanten te horen dat ze nog nooit van krijtverf hadden gehoord. Of bleek men niet in staat om een zeer matte verf te maken zonder oplosmiddelen. Van Bragt is nog steeds zeer verheugd met haar huidige leverancier.

Rustgevend Het programma van Amazona bestaat op dit moment uit krijtverf, Ecofinish voor de krijtverf, kalkwas en Colourwax. Er zijn nu 16 kleuren verkrijgbaar voor de krijtverf, van Duifgrijs en Misty Taupe tot Mocca, Jeans en Olijfgrijs. De vier accentkleuren zijn roze, lila, Mandarine en Citron, maar het merendeel zijn subtiele, gedekte kleuren. “De omgeving waarin je bent heeft invloed op hoe je je voelt. Zeker thuis is het belangrijk dat men tot rust kan komen, het moderne


Natuurverf

leven legt veel beslag op mensen. De kleuren van de krijtverf zijn bewust zo gekozen om een rustgevende werking te hebben op het onderbewustzijn. Het materiaal absorbeert ook licht, wat de sfeer in een ruimte al rustiger maakt. Ook het matte karakter van de verf draagt hier aan bij. Maar de tinten passen uiteraard ook bij de nieuwste woontrends.” De kleuren kunnen ook onderling vermengd worden, op aanvraag kunnen andere kleuren worden geleverd zolang het met natuurlijke kleurpigmenten kan worden gemengd. “Dus gitzwart, knalrood of neonkleuren zijn niet mogelijk, dat kan alleen met synthetische pigmenten.” Het aanbrengen van de verf gaat eenvoudig met een kwast of een roller, van tevoren primeren of schuren is niet nodig want de verf is zeer dekkend, aldus Van Bragt. “En in tegenstelling tot kalkverf kan men het bij een beschadiging bijtippen. Het resultaat bij krijtverf is weliswaar iets egaler en daarom voor sommige mensen minder levendig dan bij kalkverf, maar kalkverf is kwetsbaarder, moet in meerdere lagen worden opgezet en heeft altijd een primerlaag nodig. Het is een vrij lastig product om mee te werken en ik heb het dan ook niet in het Amazona programma opgenomen.” Ze benadrukt, wellicht ten overvloede, dat krijtverf geen schoolbordverf is en dat je er dus ook niet met krijt op kunt schrijven. “De naam slaat op de minerale samenstelling. De verf kan op alle ondergronden worden aangebracht, zelfs op email, tegels, glas of andere gladde oppervlakken.” Ecofinish is een ultra matte vernis/bescherming die bedoeld is om poreuze afwerkingen te beschermen tegen vocht en vuil. “Denk hierbij niet alleen aan krijtverf, maar ook aan gips en kalkverf.”

Tweede leven De Amazona kalkwas is in feite een traditioneel product dat vroeger gebruikt werd om de muren van boerderijen wit mee te kalken. De kalkwas geeft een verweerde witte waas, de gekleurde variant Colourwax geeft een sleets kleuraccent en is er in vier kleuren: Lever, Blauwgrijs, Chocolade en All Black. Met de was kan men hout decoreren, of dit nu meubelen, wanden, vloeren, trappen of deuren zijn. “De was kan met krijtverf worden gecombineerd of los worden gebruikt. Afhankelijk van de houtsoort, de houtkleur en de nerfstructuur van het hout levert het een andere kleurscharkering op. Oude meubelen kunnen een tweede leven krijgen in een andere kleur, het is echt heel leuk om te zien hoe een tweedehands tafel of een kastje van karakter verandert door verf en/of was.” De samenstelling van de kalkwas verbetert volgens haar ook de duurzaamheid van het hout. De was kan op onbehandeld hout, over oude waslagen of over beits worden aangebracht. Oude laklagen moeten wel eerst verwijderd worden. De was wordt aangebracht met een fijne kwaliteit staalwol, waarmee de was stevig in de nerven van het hout moet worden gewreven. Na 1-2 uur

Bureaukastje in de witte variant van Amazona Kalkwas.

laten inwerken en nabehandelen met een kleine hoeveelheid Amazona kwaliteitsboenwas is het werk gedaan. Voor een gepatineerd effect kan men de witte kalkwas ook over Colourwax aanbrengen.

Eigen kracht Het valt haar op dat concurrenten de succesvolle uitstraling van haar merk proberen te imiteren, van de opvallende, zwarte verpakkingen en de kleurkaarten tot het zwierige lettertype. “Ik heb in het verleden met sommige van deze partijen samenwerking gezocht, maar dat ketste altijd af op gebrek aan durf om samen met mij te investeren. Nu lift men mee op het succes van Amazona en dat vind ik wel eens jammer. Wees creatief en ga uit van je eigen kracht. Dat heb ik uiteindelijk ook gedaan. Valse concurrentie, zoals het sjoemelen met de samenstelling en het bijna letterlijk overnemen van namen en beeldmerken, ondermijnt het imago van de producten.” Hoe een detaillist haar producten moet verkopen is vrij eenvoudig: “Verkoop het op sfeer. Benadruk de rustgevende uitstraling en het ecologische aspect. Men zal ook opkijken dat Amazona producten niet duurder zijn dan andere kwaliteitsverven. De verf is eenvoudig aan te brengen, is reukloos en kan na opening een jaar lang bewaard worden mits dit vorstvrij gebeurt.” De winkelier heeft volgens haar de taak om de consument voor te lichten en te enthousiasmeren. “Maak duidelijk dat men niet zomaar iets op de muur moet smeren. Kleur en structuur van een wand werken door in de gemoedstoestand. Te felle kleuren en patronen, hoe leuk dan ook in de eerste weken, werken op den duur eerder intimiderend dan ontspannend en rustgevend.”

37