Page 1

KULTURNYHETER

SAMHÄLLSNYHETER

FILMRECENSIONER

SPORTNYHETER

VETENSKAPSNYTT

AMAZING SCIENCE

Maj 2013

Up p laga 1. Maj 2 0 13

KULTURNYHETER

Filmrecension av The Impossible “Det är en väldigt inspirerande handling, något som kommer att stanna kvar hos mig” - Elin Palm Sida 4 SAMHÄLLSNYHETER

Syrien Sida 14

33

Sidor med intressanta artiklar!                  


CHEFSREDAKTÖR Elin Palm

LAYOUTARE Mazen Abdulla

KULTURREDAKTÖR Daniel Harr

VETENSKAPSREDAKTÖR Ivan Lyxzen

SPORTREDAKTÖR Simon Forsell

AMA Z I NG SC I E N CE

Or neglected agreeable of discovery concluded oh it sportsman. Week to time in john. Son elegance use weddings separate. Ask too matter formed county wicket oppose talent.


INNEHÅLLSFÖRTECKNING

page 2

4

Filmrecension: The Impossible

6

Filmrecension: Hobbit

8

Musikens hus i Umeå

.

10 AIK tar guld page 12

12 Fotbollsåret 2012 14 Situationen i Syrien

page 18

16 Nordkorea mobiliserar

page 10

17 Droger 20 Drömmar och liv 24 Ivan svarar page 24

MAJ 2013  AMAZING SCIENCE 

3


K U LT U R

The Impossible Regissör: Juan Antonio Bayona Recension av Elin Palm

T

he Impossible är en ny spanskproducerad film som tar oss tillbaka till tsunamikatastrofen i Khao Lak, Thailand, 2004. Filmen är baserad på en sann historia om en spansk familjs öde, vilket gör den extra känsloladdad. The Impossible berättar dock inte bara om vågens alla fruktansvärda konsekvenser utan också om människors

I filmen får vi följa en brittisk familj som är på solsemester i Thailand när vågen kommer. Föräldrarna försöker att hantera de tre barnens bråk och konflikter med den typiska utslitna attityden som varje småbarnsförälder känner igen sig i. Eftersom man innan filmen vet vad som väntar sitter man redan här som på nålar. När katastrofen sedan inträffar kastas man rakt in i handlingen. Filmskaparna har gjort ett fantastiskt jobb med att få oss att verkligen uppleva händelsen vilket ger ett djup i filmen. Filmen börjar med en väldigt kort period av frid, men snabbt inträffar katastrofen. Den andra halvan av filmen handlade främst om de drabbades vilja att överleva och även deras sökande efter borttappade familjemedlemmar. Mycket tid läggs på att beskriva och visa på katastrofen och dess konsekvenser, men vi kan också se många exempel på mänsklig godhet och på vad vi människor kan göra för varandra, även för de vi inte känner.

4  AMAZING

SCIENCE  MAJ 2013

Det var framför allt detta som fick mig att uppskatta The Impossible. För varje scen fylld av katastrofen och dess efterverkningar finns också stunder av hopp. Filmens framgång beror till stor del på dess talangfulla skådespelare. Naomi Watts som porträtterar Maria, mamman i familjen, gör ett fantastiskt jobb och förmedlar uttryck och känslor på ett sätt som når rätt in i hjärtat på tittarna. Hon visar även på att man alltid kan tänka på andra oavsett vad man råkar ut för vilket är speciellt tydligt i den scen där hon räddar en liten pojke som lämnats ensam under vågens framfart, trots att både hon och hennes son knappt överlever själva. Det är en väldigt inspirerande handling, något som kommer att stanna kvar hos mig.


K U LT U R

Tom Holland som spelar den äldste sonen Lucas har verkligen imponerat i den här filmen. Lucas genomgår en kraftig karaktärsutveckling under filmens gång där han går från en naiv pojke till en mogen och reflekterande man. Tom Holland visar på detta väldigt tydligt, men han ger oss också en känsla för vilken prövning Lucas går igenom för att förändras på det här sättet. Han får se många saker ett barn aldrig ska behöva se, vilket är väldigt rörande. Jag tycker absolut att denna film är sevärd. Man dras med och de två timmarna försvinner på ett ögonblick. Även om händelsen nu har några år på nacken så kan man snabbt inse att den inte ligger så långt bort som man kan tro. Det är väldigt viktigt och lärorikt att få ett uppvaknande och inse hur bra man har det. När filmen var slut kunde jag verkligen känna tacksamhet över att ha fått skonas från en tragedi som denna, något som aldrig borde tas för givet.

Fakta Titel: The Impossible Regissör: Juan Antonio Bayona Manusförfattare: Sergio G. Sánchez, María Belón Skådespelare: Naomi Watts, Ewan McGregor, Tom Holland m.fl. Längd: 1.54 min Från: 15 år

▣ Elin Palm

MAJ 2013  AMAZING SCIENCE 

5


K U LT U R

Hobbit - en oväntad resa Regissör: Peter Jackson Recension av Anna Palmberger

S

agan om Ringen slog igenom ordentligt och nu har äntligen den eftertraktade Hobbit hamnat på bioduken. Tillbaka i det gröna Fylke är livet som vanligt men inne i det lilla hålet i marken bor en ännu ung Bilbo. Hobbit är den historia som utspelas innan Sagan om Ringen och den börjar med Bilbos första ordentliga möte med trollkarlen Gandalf. Den lilla piprökande hobbiten slits bort från sin trygga vardag, in i den stora farliga världen som Midgård bjuder på.

Djupt nere i mörka gångar viskas rysligt bra gåtor där livet hänger på en tråd. Gollums gula, utstickande ögon, beniga kropp och kluvna personlighet ger samma härliga känsla som i de tidigare filmerna.Andrew Clements insats som Gollum är samtidigt fantastisk med sina sprattlande kroppsdelar och sliskiga uttal.

“... är man ett Saga om Ringen fan ska man inte tveka att se den”

Tillsammans med 13 ovårdade, ouppfostrade dvärgar och Gandalf i täten får Bilbo resa genom vidsträckta slätter och mörka grottor. Genom sin stora resa möter han alver, bland annat den gamla alvkungen Elrond uppenbarar sig även i denna film. Bilbo får även uppleva sitt första möte med de slemmiga och smutsiga orcherna som ständigt jagar dem. För den lilla hobbiten var ett möte med dessa vidriga varelser hemskt nog men oturligt nog mötte han även något som kan ses som ännu hemskare, Gollum.

6  AMAZING

SCIENCE  MAJ 2013

Filmen har varit mycket efterlängtad och förväntningarna var höga när ryktena om Hobbit började dyka upp. Samma regissör och samma skådespelare som i de tidigare filmerna lockade många till att se den. Charmen av Midgård och dess mysterium finns kvar men ändå är det något som saknas. Det barnsliga beteendet hos dvärgarna blandat med slagsmål mellan stenjättar ger själva filmen en mer oseriös känsla.


K U LT U R

Filmen är visserligen baserad på en bok skriven för barn, men efter Sagan om Ringen hoppades jag på mer från regissören. De komiska inslagen gick till överdrift och försämrade de fortfarande viktiga, seriösa scenerna.

Fakta Titel: The Impossible Regissör: Juan Antonio Bayona

Den del som Peter Jackson lyckats otroligt bra med trots allt, är scenen då Galadriel först visas. Hennes graciösa uppenbarelse tillsammans med gammal hederlig Sagan om Ringen musik lever verkligen upp till förväntningarna.

Manusförfattare: Sergio G. Sánchez,

Alla karaktärer som kommer tillbaka från de förra filmerna ger en härlig känsla, och är man ett Sagan om Ringen fan ska man inte tveka att se den.

McGregor, Tom Holland m.fl.

María Belón Skådespelare: Naomi Watts, Ewan

Längd: 1.54 min Från: 15 år

▣ Anna Palmberger

MAJ 2013  AMAZING SCIENCE 

7


K U LT U R

Musikens Hus till Umeå F

ör ett tag sen läste jag att man skulle satsa på ett Musikens Hus i Umeå. Kommunfullmäktige har beviljat 18 miljoner kronor till ombyggnaden av gamla Vasaskolan, som då ska bli Musikens Hus. Man siktar på att bli klara kring januari 2014, lagom till starten av kulturhuvudstadsåret.

I samma veva läser jag om ett förslag av Lennart Holmlund. Han vill resa en 51 meter hög mumiestaty mellan Kyrkbron och E4-bron. Prislappen för statyn tror man skulle landa på 20-30 miljoner kronor. Att vidga Umeås musikscen tror jag skulle gynna många, framförallt musikintresserade och de inom musikbranschen. En scen, en musikbutik och ett gitarrmuseum i samma byggnad, med centralt läge, skulle förmodligen göra Umeå till en mycket mer attraktiv plats att besöka för musikintresserade världen runt. Jag tror att det även skulle kunna gynna stadens kulturliv. Gitarrmuseet kommer troligtvis också locka besökare, eftersom den kommer baseras på bröderna Åhdéns samling

8  AMAZING

SCIENCE  MAJ 2013

som är en av de största privatägda gitarrsamlingarna i världen Jämför man denna investering med Lennart Holmlunds förslag, en 51 meter hög mumiestaty i Umeälven med en prislapp på 20-30 miljoner kronor, känns det plötsligt inte som att det är så mycket att diskutera om längre. Ska man investera miljonbelopp på kultur tycker jag det skulle kännas bättre att lägga det på någonting som skattebetalarna mer direkt skulle kunna dra nytta av och ändå kunna locka besökare till staden på samma gång. Det finns de som tycker att statyn är resultat av Holmlunds ”storhetsvansinne” och att den skulle vara ett otroligt slöseri med pengar, när pengarna hellre skulle behövas i t.ex. äldrevården, skolan eller på att sysselsätta unga. Själv håller jag med, men ett Musikens Hus skulle i alla fall kunna underlätta för folk i alla åldrar att upptäcka, lyssna på och hålla på med musik.


K U LT U R

Självklart finns det personer som inte är ett dugg musikintresserade och tycker att ett Musikens Hus också är ett slöseri med pengar. Tyvärr finns det lite sanning i det, pengarna skulle mycket möjligt kunna göra större nytta någon annanstans, men ska man jämföra Musikens Hus med jättemumien i Umeälven är det nog få som skulle föredra en mumie före ett musikhus. Dessutom läggs det väldigt stora summor pengar på kultur i Umeå inför kulturhuvudstadsåret. Frågan är om man som ointresserad av musik hellre skulle se någon större nytta i pengarna någon annanstans. Man räknar på att kunna finansiera Musikens Hus med hyresintäkter, något som skulle vara svårt att göra med en staty, som snarare fortsätter sluka pengar i form av underhåll och renovering.

Skulle Musikens Hus lyckas bra, kan det även hända att verksamheten går med vinst, vilket möjligtvis skulle kunna leda till att man bidrar med pengar någon annanstans där det behövs. Fler besökare leder också till fler som tar in på hotell, handlar och äter i Umeå. För mig är inte valet mellan mumiestatyn och Musikens Hus som ett val mellan pest eller kolera. Snarare tycker jag att ett Musikens Hus skulle kunna nära staden på ett bra sätt och samtidigt märka Umeå som en mer kulturell stad inför kulturhuvudstadsåret 2014. Det läggs stora summor pengar på kultur som kan kännas väldigt onödigt, men ett musikhus skulle kunna glädja Umeås befolkning en lång tid framöver.

▣ Daniel Harr MAJ 2013  AMAZING SCIENCE 

9


SPORT

Guld igen efter 35 års väntan Den 35 år långa väntan är över, Skellefteå AIK har äntligen tagit ett efterlängtat SM-guld efter att man i Torsdag ( 2013-04-18 ) säkrat Guldet genom att besegra Luleå med 0-4 i Coop arena. Skellefteå vann samtliga matcher i finalserien och tog på så sätt klubbens andra SM-guld i historien och första på 35år.

S

kellefteå AIK har varit årets stora maskin i elitserien när man först tog hem seriesegern med 114 poäng på 55 matcher. Skellefteås poängkung Bud Holloway tog dessutom hem poängligan i grundserien med 71 poäng (20+51) och fick även utmärkelsen som elitseriens mest värdefulla spelare som röstas fram av alla spelare. När man sedan inledde SM-slutspelet valde man att möta fjolårets finalmotståndare Brynäs. Skellefteå visade klass och revansch lust och krossade motståndet i kvartsfinalen med 4-0 i matcher och tog revansch från förra årets finalförlust. Semifinalen mot Linköping blev dock lite svettigare där fyra av fem matcher gick till övertid. properly servants required mistaken Semifinalen mot Linköping blev dock lite svettigare där fyra av fem matcher gick till övertid.

10  AMAZING

SCIENCE  MAJ 2013

Det blev fem hårda och spännande matcher men Skellefteå gick segrande ur fighten och vann med 4-1 i matcher. En av dom spelare som klev fram mest i semifinalen var den unge Viktor Arvidsson som stod för 2 matchvinnande mål. SM-finalen 2012/13 ansågs av många var en drömfinal, Men efter fyra raka segrar stod Skellefteå som segrare och lagkaptenen Jimmie Ericsson fick lyfta den efterlängtade LE Mat-pokalen i Coop Arena. Vi träffade Skellefteås guldhjältar Målvakt Joacim Ericsson som var spelade en avgörande roll i årets finalserie där han var helt fenomenal och höll två nollor.


SPORT

Första frågan, hur känns det? - Helt fantastiskt de går inte ens att beskriva, är så otroligt stolt över laget och våran insats helt otroligt! Vad kommer ni göra när ni kommer hem? - Ingen aning men tror att fansen kommer stå och vänta på oss utanför arenan när vi kommer hem till Skellefteå sen blir det väll bara ut och fira guldet. Känns som det kommer bli en lång natt? - Ja det är nog mycket möjligt!

Du gör ett fantastiskt slutspel med bland annat tre hållna nollor, vad är det du har förbättrat? Resultat finalserien SAIK LHF match 1: 1 - 0

- Jag har fått ett bättre självförtroende säsongen och känt mig stabilare och säkrare på alla sätt.

match 2:

4

-

2

match 3:

2

-

1

Jag har blivit ännu bättre på att läsa spelet och lite snabbare, så det känns bra sen har jag även haft bra hjälp från våra backar hela året.

match 3:

4

-

0

Då vill jag bara avsluta med att säga grattis! - Tack så mycket.

▣ SImon Forsell MAJ 2013  AMAZING SCIENCE 

11


SPORT

Fotbollsåret 2012 Fotbollsåret 2012. Vad minns vi? Vad vill vi glömma? ”Miraklet i Berlin” är väl en en av årets större händelser för oss fotbollsfan, och vem kan glömma Zlatan’s magiska cykelspark mot England i invigningen på Friends Arena? Man kan enkelt säga att det har skett mycket inom fotbollen året 2012. ra behöva ske vid extrema situationer. Zlatan har gjort en av sitt livs bästa säsonger, då han gjort en lysande debut i PSG (Paris Saint-Germain) med 2 mål mot FC Lorient. Han bjöd även på show ett flertal gånger i svenska landslaget, t.ex när han pangade in ett av årets snyggaste mål mot Frankrike i EM (se bild). Didier Drogba sköt Chelsea till en Champions League vinst, och Spaniens överlägsenhet i EM var även det en händelse som skakade fotbollsvärlden (trots att det inte var helt oväntat).

Det är såklart de positiva sakerna jag vill fokusera på från fotbollsåret 2012, då det hänt så otroligt mycket härliga saker under året som får en att omåttligt längta fram till nästa säsongstart. Tyskland-Sverige 4-4 är en match jag mer än gärna upplever igen, även fast det från tyskarnas sida var ett rent helvete. Att vända 4-0 i första halvlek till 4-4 i slutet av andra mot ett sådant lag som Tyskland, är en bragd på alla sätt och vis, och att sedan krama om en mer olycksdrabbad spelare efter att ha missat öppet mål, istället för att skälla ut honom, är en fin gäst som fler borde ta efter. Oavsett vad det är man tittar tillbaka på, kan man enkelt konstatera att året 2012 har varit något helt fantastiskt.

Vissa kanske inte är helt nöjda med utgången av t.ex EM slutspelet jag nämnde ovan. Men samtidigt, vem kan klaga på Drogbas hjärta och nerver när han klev fram mot straffpunkten i slutet av matchen i Champions League?. En tråkig händelse från fotbollsåret som jag skulle vilja lyfta fram, var när Daniel Majstorovics klev av träningsplanen efter att korsbandet gått av, och med glansiga ögon berättat på en presskonferens att han missar EM.

12 

U N I V E R S A L M A G A Z I N E   M A R C H 2 0 11

▣ Oskar Burwall


SPORT

M A R C H 2 0 11   U N I V E R S A L M A G A Z I N E  

13


SAMHÄLLE

När barnen måste ta över I Syrien råder ett fulltaligt inbördeskrig som skördar många liv. När de vuxna dör behöver de unga och barnen kliva fram för att samhället ska fungera.

S

å fort jag landar i staden Aleppo hör jag bomberna från flygräderna falla. Jag möts av ett kaos på gatorna och stoftet från bomberna täcker gatorna och byggnaderna. Det som slår mig är att det är grått. Gråa raserade byggnader och ett grått damm som ligger över allt och alla. En övergripande känsla av uppgivenhet inför kriget. På gatan mitt emot mig möter jag min guide Yusuf Abdullah. Vi åker tillsammans till ett sjukhus i staden. Om jag tror trodde att det var kaos ute på gatorna förstod jag inte vad begreppet kaos innebar. Det ligger patienter på golvet och det kommer hela tiden in fler. Jag möts av barn i för stora doktorsrockar. Jag talar med Mohamed Assaf, 12 år som arbetar på sjukhuset. Han berättar att han i början var rädd men när tiden gick härdades han och nu tycker han att blod inte är läskigare än vatten. Det är dagens läge för barnen i Syrien, deras vardag är bombningar och blod.

14  AMAZING

SCIENCE MAJ 2013

Vi åker tillsammans till ett sjukhus i staden. Om jag tror trodde att det var kaos ute på gatorna förstod jag inte vad begreppet kaos innebar. Det ligger patienter på golvet och det kommer hela tiden in fler. Jag möts av barn i för stora doktorsrockar. Jag talar med Mohamed Assaf, 12 år som arbetar på sjukhuset. Han berättar att han i början var rädd men när tiden gick härdades han och nu tycker han att blod inte är läskigare än vatten. Det är dagens läge för barnen i Syrien, deras vardag är bombningar och blod.

Mohamed som berättar om sin vardag på sjukhuset i Aleppo


SAMHÄLLE

Efter besöket på sjukhuset åker jag tillsammans med min guide till en skola i staden. Jag möter en lärare utanför. Hans ansiktsuttryck visar på utmattning och han berättar för mig att barnen inte har gått i skolan på en månads tid. Skolan har träffats av en bomb och halva fasaden är raserad. Vi åker med honom till hans hem som han har öppnat upp för att kunna driva undervisningen trots omständigheterna. Han har en liten lägenhet där han använder sitt vardagsrum som skolsal. Han ställer frågan ”Om barnen inte får den utbildning de behöver, vem ska då ta över efter oss vuxna?”, vilket är en bra fråga som både folket i Syrien och omvärlden borde ställa sig. Det är barnen som är offren i denna blodiga konflikt.

Skolbarn som försöker söka en vardag i skolbänken.

Fa k t a : D e t t a h a r h ä n t i Sy r i e n

▶ Upproret startade i

mars 2011. ▶ Fredliga demonstranter krävde demokrati och att president Bashar al-Assads avgång.

▶ Regimen svarade

med brutalt våld.

▶ Efter ett halvår började demonstranterna beväpna sig. ▶ Enligt rapporter har mer än 40 000 civila och soldater dött i inbördeskriget.

▶ 510 000 männis-

kor i Syrien har flytt till grannländerna och över 2 miljoner beräknas vara på flykt inne i landet, enligt statistik från FN.

▣ Signe Malmer

MAJ 2013  AMAZING SCIENCE 

15


SAMHÄLLE

Nya militära hot från Nordkorea Kim Jong-Un hävdar att om inte USA och Sydkorea lägger ner deras gemensamma militärövningar, kommer Nordkorea slå tillbaka med ett totalt kärnvapenkrig. Nu har Nordkorea flyttat två kortdistansmissiler till den östra kusten, och detta kan vara en gest på att landet planlägger en avfyrning. Det instabila läget på koreahalvön har släppt något den senaste tiden. Det har dock under senare tid har det kommit nya oroväckande tecken från detta kommunistiska styre. Sydkoreas militär hävdar att nordkoreanska styrkor har placerat två missiler till den södra delen av Hamgyeong. Det är dock inte fastställt om missilerna är utrustade med stridsspetsar som landet förbereder att avlossa, eller om det är en militär styrkedemonstration utförd strax inför arméns årsdag. Man har inte verifierat de senaste uppgifterna av Sydkoreas försvarsdepartement. Dock är det inget som förvånar, eftersom det är vanligt att Nordkorea regelbundet gör olika testuppskjutningar av kortdistansmissiler i havet utanför östkusten. I samma stund som dessa militära aktiviteter i Nordkorea tycks det finnas intressen om dialog från de inblandade parterna som möjligtvis kan hindra risken för krig. Sydkorea har nämnt tidigare att de vill resonera med Nordkorea om en lösning. Nordkorea gick nyligen ut med en lista över vilka villkor man ställer för att inleda en dialog med USA och Sydkorea. Bland dessa krav fanns bland annat att FN-sanktionerna mot Nordkorea annulleras och att Sydkorea och USA upphör med gemensamma militärövningar.

16  AMAZING

SCIENCE  MAJ 2013

Dessa krav togs svagt emot i Washington och Seoul, som själv ställt villkor om nukleär nedrustning. - Om USA och fienderna i söder verkligen vill ha förhandlingar, bör de vidta dessa åtgärder, sade Nordkoreas militärkommando.

Fakta Fakta om Kärnvapen Olika typer av kraftfulla bomber Får energi genom antingen fission eller fusion av atomkärnor. Officiella kärnvapenstater (enligt Ickespridningsavtalet NPT)

1. USA

2. Ryssland

3. Storbritannien

4. Frankrike

5. Kina

• De-facto kärnvapenstater (stater som skaffat kärnvapen efter att Ickespridningsavtalet NPT öppnades för underskrifter 1968)

1. Indien

2. Israel

3. Pakistan

4. Nordkorea

▣ Paul Edlund


VETENSKAP

Vad är droger? Krönika av Björn Vledin

Vad är droger? Droger ger kroppen de belöningsämnen som man får när man uppnått något bra. De gör människor glada, lugna och självsäkra ett litet tag, för att sedan göra dem nedstämda och irriterade. Varför är droger så farligt? Droger orsakar stora skador både psykiskt och fysiskt i form av allvarliga sjukdomar och psykisk instabilitet. Flera hundra svenskar dör varje år av narkotika. Vilka olika droger finns det, och hur påverkas människor av dem? När du utför en aktivitet som din kropp är menad att göra, t.ex att träna eller ha samlag, så belönar din kropp dig med endorfiner, kroppens ”må bra” ämne. Syftet med detta ämne är att belöna kroppen, så att kroppen vet vad den är menad att göra. Det är detta som gör droger så farligt, eftersom de flesta droger binder till samma receptorer som endorfinet, men utan ansträngning. Detta leder oftast till en avvänjning på dessa receptorer, så att endorfinet inte binder lika lätt. Opiater, så som morfin och heroin, binder på samma sätt som endorfinet och på exakt samma receptorer. Detta gör att du kommer få svårare att njuta av ett träningspass, eller att maten inte smakar så gott som den ska. Det leder oftast till ett psykiskt beroende. Till skillnad från kroppens egna belöningsämnen kan droger skada både psykiskt och fysiskt. Drogens effekt beror på vem som tar den, vad man tar och hur mycket personen får i sig.

Hur drogerna förs in i kroppen varierar. Vissa är flytande och förs in med hjälp av sprutor. Andra är i pulverform och kan sniffas in. Du kan även röka eller ta dem i tablettform. Alla droger utom alkohol och tobak är olagliga som berusningsmedel i Sverige. I Sverige får narkotika bara användas i medicinskt syfte. Trots det tar många gärna risken att köpa och sälja narkotika. Ordet narkotika kommer från grekiskans narkosis, som betyder bedövning. Man blir lätt beroende då narkotika påverkar medvetande och känslor starkt. Det finns många olika droger, här kommer lite information om de vanligaste. Cannabis: Cannabisväxtens toppskott är täckt av små klibbiga hår. Dessa är indränkta med giftig växtsaft, som ska skydda mot insekter. Växtsaften innehåller ett ämne som kallas THC. Detta gift drar cannabisrökaren avsiktligt i sig. När man blir påverkad kan det upplevas som ett behagligt rus som kan leda till ett psykiskt beroende. Cannabisväxten, (Cannabis Sativa/Cannabis Indica) och kan växa sig flera meter hög. Av de sega fibrerna inuti stammen kan man tvinna rep, textilindustrin, som biobränsle och som bas till pappersmassa. Cannabis fröet är världens proteinrikaste frö, och växten innehåller 80-85% cellulosa, vilket är fyra gånger mer än de material som pappersmassa görs av idag. På 3 månader ger 1 hektar cannabis lika mycket pappersmassa som 1 hektar 60 år gammal skog.

MAJ 2013  AMAZING SCIENCE 

17


VETENSKAP Därför har växten länge odlats runt om i världen. Förr i tiden användes växten som drog i religiösa sammanhang. Ämnet i cannabis, THC, kan ge en känsla av välbehag och lycka. Detta kan bland annat leda till fnittrighet och pratsamhet. Något som gör cannabis extremt farligt är att THC lagras i fettrika organ, t ex hjärnan. Det kan ta månader efter senaste rus innan giftet är helt avlägsnat ifrån kroppen. Som rusmedel konsumeras cannabis vida utbrett över hela världen, i form av hasch eller marijuana. Marijuana är torkade söndermalda toppskott, och hasch är kåda som också utvinns ifrån toppskotten. Den vanligaste förtärings metoden är att röka det. Opiater: För att skydda sina frön producerar opievallmon starka gifter, i form av en mjölkvit växtsaft. Opium är intorkad mjölksaft, råopium, från frökapslarna på opievallmon. Av det tillverkar man morfin, geroin, buprenorfin, kodein, tebain, papaverin, noskapin och narcein. Opiater kallas alla de substanser som framställs av opievallmon. Opiater har länge använts både som läkemedel och berusningsmedel. Alla opiater har en bedövande effekt, och är därför väldigt viktiga inom sjukvården då de ges till patienter med svåra smärtor för tillfällig smärtlindring. Det kan även vara en hjälp tillbaka efter smärtsamma operationer. De som missbrukar dessa droger vill ofta komma ifrån den verkliga världen. Man hamnar i en lugn och mjuk värld och kroppen går ner i varv. De vanligaste berusningsformerna är heroin och morfin, som båda är väldigt beroendeframkallande, både fysiskt och psykiskt. Den som tagit drogen blir slö och socialt utslagen. Opiater är lätta att få överdos av, vilket kan leda till döden på bara några minuter. Centralstimulerande droger: Motsatsen till opiater är centralstimulerande droger, dessa får hjärtat att slå fortare och man bli uppe i varv. Det finns både konstgjorda, t ex amfetamin, och sen finns det även naturliga ifrån växterna, t ex kokain.

18  AMAZING

SCIENCE  MAJ 2013

Amfetamin: Det första amfetaminet tillverkades 1887 och ansågs då vara ett perfekt läkemedel. Det gavs till soldater som ville bli uthålligare, och till dem som behövde vara uppe på natten. Men snart insåg man att det var skadligt och blev klassat som en drog. Amfetamin är ett vitt pulver som kan ätas, sniffas eller injiceras. Har du tagit amfetamin går allt på högvarv. Det är som att färdas fram i livet i raketfart. Den påverkade blir otålig, snabb, stirrig och rastlös. Man kan hålla igång i flera dagar, men måste sedan sova lika länge när ruset avtar, eftersom kroppen blir så utmattad. Missbrukare blir ofta aggressiva och har en tendens att bli paranoida. Dödsfall förekommer ofta, i form av svåra hjärnblödningar och kramper, oftast orsakat av en överdosering av substansen. Kokain: Kokain är ett centralstimulerande preparat, och framställs ifrån den sydamerikanska kokabuskens blad. Precis som med amfetamin kan man få i sig det på olika sätt. Den färdiga produkten kokain är ett vitt pulver som oftast sniffas eller injiceras, men i processen att skapa detta pulver skapas även en restprodukt kan även rökas, crack. Kokain påverkar nervsystem och blodomlopp. Kokain används fortfarande inom sjukvården som lokalbedövning.Kokain är mycket beroendeframkallande och ger ett kraftigt höjt blodtryck och kan, särskilt vid upprepad användning, orsaka hjärtproblem och stroke. Långvarigt bruk genom näsan kan ge skador på vävnaden. Kokain är fosterskadande, det beror på att kokainet begränsar syretillförseln till fostret som då drabbas av syrebrist. Liksom annan narkotika, kan kokain ge upphov till drogutlösta psykiska störningar, däribland drogutlöst psykos. Det kan också få hjärtat att skena, för att sedan stanna för alltid om man har otur. Från 1886 till 1929 var kokain en ingrediens i drycken Coca-Cola. Den som tar kokain känner sig lycklig i ungefär en halvtimma, men får sedan en stark känsla av nedstämdhet. Vilket såklart leder till att man vill ha ännu ett rus. Därför är kokain känt för att snabbt skapa ett beroende. Endast ett par gånger kan få dig att fastna. Det slutar ofta med våldsbrott och kriminalitet, eftersom kokain är väldigt dyrt. Skräckkänslor,


VETENSKAP Hallucinogener: Hallucinogener är en substans, växt eller svamp som orsakar medvetandetillstånd, det vill säga en substans som påverkar dina sinnen, med andra ord att t.ex se saker som inte är där. I samband med dessa droger sker ofta olyckor på grund av felbedömning. Man kan t ex få för sig att man kan stoppa ett tåg med handen, och andra helt konstiga saker. LSD och Ecstasy är exempel på hallucinogener. Ecstasy: 3,4-metylendioxymetamfetamin, eller MDMA är ett annat namn för ecstasy, är ett hallucinogent narkotika preparat, som ofta innehåller spår av både amfetamin och kokain. Den som tar ecstasy känner själsäkerhet, uthållighet och upplever allt väldigt intensivt. Men efter ett rus blir man mycket trött och nedstämd.

Dock anses inte heller LSD vara beroendeframkallande, då en av bieffekterna är kraftig toleransutveckling. Detta resulterar i att LSD inte kan brukas regelbundet, eftersom det då det inte ger någon effekt. LSD-upplevelsen är ofta så stark att det tar tid för användaren att bearbeta den, och ofta avskräcker upplevelsen användaren, vilket också talar emot att LSD skulle vara beroendeframkallande. Dock är alla information inte till hundra procent pålitlig kring ytterligare effekter och symptom. Vill ni lära er mer om detta, eller behöver hjälp att sluta/hjälpa någon att sluta, så kan ni besöka http://www.drugsmart.com/.

Uttorkning och överansträngning är vanliga bieffekter eftersom ecstasy ställer om kylsystemet i kroppen. MDMA är dock inte fysiskt beroendeframkallande, men risken för en överdos är stor, samt så är det väldigt skadligt för levern. LSD: C20H25N3O, LSD användes mycket under sextio- och sjuttiotalet, och influerade flera musiker, bland annat genren Psykedelisk rock (acid rock). Användandet minskade substansen vart narkotikaklassad 1967 i USA . Drogen ger ett starkt psykedeliskt rus, och det går inte riktigt att förutsäga hur människor reagerar, då alla reagerar olika. Ruset kan beskrivas som en resa till en annan värld. Ena gången kan resan vara trevlig och behaglig, för att nästa gång upplevas som fasansfull och skrämmande. Färger, former och intryck förändras. Många som tagit LSD har fått livslånga och allvarliga personlighetsförändringar, som i vissa fall varit så allvarliga så de behövts tas in för långvarig vård.

▣ Björn Vledin MAj 2013  AMAZING SCIENCE 

19


VETENSKAP

DRÖMMAR ÄR LIVETS KRYDDA I takt med ett höghastighetståg susar våra hjärnsignaler fram i cirka 50 m/s. Uppemot 1 liter blod passerar varje minut och bidrar till de 20 watt som förbrukas när den arbetar. Att vi bara använder en tiondel av vår hjärna är en allt för vanlig myt, som givetvis inte stämmer då hela hjärnan utnyttjas konstant. Däremot är det bara 10 procent som vi medvetet kan styra över eller ens lägga märke till. De resterade 90 procenten utgörs av vårt undermedvetna. Dessa djupa och hårt arbetande tankebanorna skiljer sig stort från våra medvetna tankar. Allting styrs av vårt undermedvetna, vad vi gör, tänker, känner, ser och hör. Det mesta filtreras bort för att skydda vårt medvetande från att överväldigas av det undermedvetnas mäktiga rymd.

Under den största delen av vår tid är vi är alltså helt omedveten om vad som egentligen händer i våra huvuden, men under ett visst antal timmar kommer vårt undermedvetna att uttrycka sig i bild. Förut trodde man att vi bara drömde under djupsömnen, men senare forskning har visat att drömmar är något som förekommer mer eller mindre under hela natten. Det är otydligt om vad drömmar egentligen är och varför vi har dom, men en ny teori säger att drömmar har mer betydelse än vad vi tidigare trott. En spegling av vårt undermedvetna, Därför är drömmar en chans där ditt medvetande kan möta ditt undermedvetnas djupa banor. Att vara medveten i en dröm är inget omöjligt, fenomenet kallas ”lucid dreaming” och går att träna upp på olika sätt. Det är inte ovanligt att man någon gång ifrågasatt sin dröm på grund av fysiskt omöjliga eller icke verkliga saker. När det händer är det däremot vanligt att man rationaliserar bort detta, alternativt vaknar. Men med hjälp av övning kan man lära sig att komma till medvetandet när man drömmer och därefter styra själv över vad som ska hända. Ofta krävs det mycket arbete för att nå dit, men belöningen när du lyckas är helt klart värt jobbet! Läs mer om hur du kan gå tillväga för att uppleva ”lucid dreaming” på:

http://www.somnupplysningen.se/lucid-dreaming-komma-till-medvetande-nar-man-drommer/ ▣ Amy Bickham 20  AMAZING

SCIENCE  MAJ 2013


VETENSKAP

Designa Liv Teknologi har alltid fascinerat mig och de framsteg vi gör idag är ingen besvikelse. Idag kan vi arbeta med livsformer på samma sätt som med maskiner då vi kan programmera DNA så att vi kan bygga den livsform vi vill. Detta är resultatet av att biologin och kemin kommer närmre varandra och vi börjar förstå hur vi skapades och även frågorna om livets uppkomst kommer till svar, med denna fakta kommer vi närmre till att skapa liv. Det är till och med lite skrämmande då forskare idag kan skapa liv på egna villkor. Det här med molekylärbiologi kan framkomma på både bra och dåliga sätt. Med molekylärbiologin kan vi rädda liv. Vi kan bota ärftliga sjukdomar och motverka funktions hindrande sjukdomar med hjälp av ändringar i arvsmassan och ens DNA. Vi skulle kunna förstärka människan och förminska bristerna hos oss, men om det är bra eller dåligt är något du själv får filosofera över då alla tankar strider olika vid denna fråga.

Om vi idag tycker att anabola steroider är fusk inom sport och tävlingar, vad ska vi då säga om att ändra vårt DNA till att få mindre brister och kunna bli den perfekta atleten. Skulle sport då bli en tävling mellan vetenskapsmän, om vem som har skapat den bästa atleten. I dagens samhälle skulle vi inte behöva dessa supermänniskor som tidigare nämnts för att de utgör ett hot mot fred och det skulle ta många år innan alla skulle kunna bli en del av det. För att sammanfatta det hela och klar göra mina tankar så vill jag bara säga att forskningen inom molekylärbiologin ska fortsätta för chansen att bota sjukdomar och skänka ett längre liv åt misslottade personer. Men tekniken ska bara användas för medicinskt bruk och inte för mutations bruk.

Jag själv skulle inte vilja se dessa supermänniskor, för våra liv handlar oftast om att förminska våra brister. Människan idag skulle nog inte kunna hantera detta utan det skulle få stora konsekvenser, detta fenomen kan man idag se i kärnvapen då det tydligt syns att människan inte kan hantera ett sådant farligt vapen. Dessa supermänniskor kan nog vara svåra att undgå i framtiden då frestelsen blir stor. Dessa supermänniskor kanske är framtidens svar för mänsklighetens överlevande då extra fysiska och psykiska kvalitéer kan behövas, men i mina ögon skulle detta bara behöva ske vid extrema situationer.

▣ Emil Albinsson MAJ 2013  AMAZING SCIENCE 

21


VETENSKAP

Information eller Manipulation?

Ä

r fakta i livet självklart?

Dessa är enligt mig och en kvalificerad

Om det är någonting jag

del av tvivlarna de viktigaste med undan-

lärt mig genom livet så

tag från de enorma Illuminatiordern,

är det att man inte alltid

Tempelriddarna m.m. Det är dock svårt

kan lita på den informa-

att generalisera inom detta forum då

tionen som cirkulerar. Varken i sin egen

informationen ska begränsas eller

samhällskrets, media eller info från offi-

manipuleras till den grad att den nya

ciella organ.

historien är trovärdig nog att bedra alla

I den värld vi lever i är kunskap en av de viktigaste maktfaktorn tillsammans med pengar och inflytelserika kontakter, vilket gör det ganska självklart att information som bidrar till en ökad makt oftast håll undan civilas ögon eller manipuleras i processen. Genom historien har vi dock snappat upp specifika misstag i den klassificerade informationen som har lett till tvivel. De mest kända konspirationsteorierna i dagens samhälle som det fortfarande spekuleras kring är bland annat: Månlandningarna, 9/11, Kennedymordet, USA:s inblandning i WW1 och area 51.

22  AMAZING

SCIENCE  MAJ 2013

utomstående. Samtidigt vet ingen vad sanningen är, vilket är anledningen till att de klassas som just konspirationer. Men hur ska man nå fram till sanningen, för det hör till vår natur som människor att söka den. Personligen nöjer jag mig med att spekulera och vet inte om det skulle vara bättre att viss information kommer ut i det fria. Jag njuter av att argumentera med mig själv även om jag vet att sanningen är utom räckhåll för en simpel person som mig, men det gör ingenting.


VETENSKAP

“Låter det för bra för att vara sant, är det knappast sant.” Saken är den att många konspirationste-

Som sagt kan man bara spekulera med

orier kretsar kring folkmord och terror-

den begränsade informationen vi civil-

ism, vilket gör det nödvändigt att san-

personer har, men man ska inte heller

ningen kommer fram för att skipa rätt-

förkasta möjligheten att informationen

visa. Om nu t.ex. 9/11 skulle varit plane-

som når ut i media alltid stämmer.

rat av staten för att kunna starta krig i Irak. Den moraliska aspekten terrordådet gav upphov till bekräftade handlingarna som utfördes i Irak, sett ur ett amerikanskt perspektiv. Den aspekten grundades i 9/11, skulle allmänheten reagerat likadant till kriget om allting var en stor komplott för att tjäna pengar? Många har tidigare antagit att dessa två händelser är direkt relaterade till varandra, medan ”sanningen” sträcker sig långt mycket djupare än vad en kvalificerad del av civilisationen vill spekulera om.

Det finns alltså inget direkt svar på hur man ska hantera konspirationer i dagens samhälle. I stort sett så kan vi bara vara källkritiska och ifrågasätta det vi hör och tar in omkring oss, för även om människan söker sanningen så behöver vi ofta även beskyddas från den. Ingen kan garantera att vi kommer uppleva mer lycka av att få reda på den bitska sanningen. Avslutningsvis, kritisera alltid den information omvärlden försöker influera dig med. Låter det för bra för att vara sant, är det knappast sant.

Om vi nu ska anta komplicerade och hemska saker såsom att USA:s regering skulle ha planerat terrordådet för att kunna ta ekonomiska fördelar av det, hur skulle befolkningen och omvärlden reagera mot USA:s regering då?

▣ Mattias Sällström MAJ 2013  AMAZING SCIENCE 

23


VETENSKAP

02 Hej Ivan jag såg på en film igår och det fanns en person som hade en nerv sjukdom som gjorde att han inte kunde känna smärta. Jag trodde att detta var absurt och overkligt men en av mina vänner argumenterade emot. Så finns denna sjukdom på riktigt och om den gör det hur fungerar den då? Jo denna sjukdom finns och den kallas CIPA. Det är en medfödd genetisk sjukdom som gör att de sensoriska nervfibrerna som sänder signaler till hjärnan och ryggmärgen inte är utvecklade. Denna mutation gör så att individen inte kan känna smärta, värme eller kyla. CIPA i sig står för ¨congenital insensitivity to pain with anhidrosis¨ som grovt översätts till ¨medfödd okänslighet för smärta samt bristande svettsekretion¨. Sjukdomen medför alltså inte enbart en okänslighet för smärta, värme och kyla men den gör också så att kroppen inte svettas och kan därför inte kyla ner sig.

Smärta är kroppen alarm, i vissa unika situationer så skulle det kanske vara önskvärt att inte känna smärta men i det vardagliga livet så hjälper smärtan oss att förstå att något är fel. En individ med CIPA kan ha flera brutna ben utan att märka det eller ha livshotande sjukdomar som sprids utan att individen ens märker det. En person med CIPA kan inte heller utföra aktiviteter som höjer kroppens temperatur för mycket utan att riskera skador. De som lever längre liv med CIPA har ofta en rutin de måste följa varje dag. Som att kolla sig i munnen så de inte har bitit sig själva i sömnen, kolla efter blåmärken och brutna ben. De måste åka in till sjukhus oavsett vilket symptom de har då de inte kan veta hur allvarligt det är.

Men som i många moderna filmer så visas sjukdomen som en bra egenskap. Som i en action film så kan ju en person med CIPA ta emot otaliga skador utan att förlora förmågan att slutföra sitt mål. Men i verkligheten så är CIPA en väldigt dödlig sjukdom. Över hälften av alla som föds med CIPA dör innan de fyller fyra.

Personer med CIPA har lätt för att bita sig i tungan. Då de inte märket detta så kan det ofta leda till infektioner. Det är också detta som leder till de flesta dödsfallen för CIPA patienter under fem år.

24  AMAZING

SCIENCE  MAJ 2013

▣I


VETENSKAP

Personer kan dock få liknande symptom Ivan Lyxzensom personer med CIPA vid bland annat allvarliga hjärnskador eller som symptom till långvariga sjukdomar som påverkar nerverna i hjärnan.

Så chansen att en individ skulle kunna leva ett aktivt och farligt liv som t.ex. den ondskefulle terroristen Renard från James Bond filmen ¨The World Is Not Enough¨ är extremt liten.

En individ med sådana skador skulle kunna få enbart den delen av CIPA som dämpar smärta och då skulle de kunna utföra mer ansträngande aktiviteter men ändå inte riskera överhettning.

Hoppas att du förstår mer om personer som inte känner smärta nu, hälsningar Ivan.

Men hur hjärnskador som sker vid trauma utvecklar sig kan man nästan aldrig förutsäga med säkerhet.

Renard från James bond filmen the world is not enough.

▣ Ivan Lyxzen MAJ 2013  AMAZING SCIENCE 

25


VETENSKAP

03 Hur djupt har människan kommit ner i jorden? 1962 startade Ryska forskare med ett enormt stort projekt. De ville gräva ner till och igenom jordskorpan för att kunna ta prover på den magman som finns inne i våran jord. De höll på i flera år, 1962-2012. Då de började var deras teknik primitiv och inte lika utvecklad. Med då de kom närmare jordens mitt så blev det varmare och borrarna fungerade inte i denna otroliga hetta. Så nya tekniker uppfanns och de kom djupare och djupare. Idag så har de stött på större problem, det är svårt att uppfinna en borr som fungerar vid 300 grader celsius. Projektet som kallades Kola Superdeep Borehole har stängts ner p.g.a att det blev för dyrt att uppfinna nya tekniker utan att få det önskade resultatet. De ryska forskarna kom ca 12 000 meter ner under havets yta och slog då världsrekordet med över 2 kilometer. Idag så hålls världsrekordet för världens djupaste borrhål av Qatar på 12 345 meter.

Men det är inte tekniskt det djupaste någon människa kommit under havets yta.

26  AMAZING

SCIENCE  MAJ 2013

Visserligen så finns det borrar som har borrat mer än 12 kilometer ner men dessa har aldrig varit bemannade av människor. Det djupaste en människa har kommit är 10 924 meter ner i havets mörka djup på botten Marianergraven. Det så kallade Challenger djupet är världens djupaste plats och har endast besökts två gånger. År 1960 var två män nere under havet i sin specialiserade ubåt i över fyra timmar. Ubåten Trieste var bemannad av två män som satt på botten i 20 minuter, dock så lyckades de inte ta några bilder p.g.a det otroliga trycket under havet. De två amerikanarna var de första som lyckades besöka botten. Men 2012 blev botten besökt ännu igen och denna gång av ingen annan än James Cameron.


VETENSKAP Skaparen av Titanic, Avatar och Aliens hade nått botten av Challengerdjupet. Han var ensam ombord på sitt egna skepp som hette Deepsea Challenger. Hans färd genom havet gick både snabbare och smidigare. Han hade kameror inne i båten och utanpå. När James Cameron hade nått botten så kunde han ändå 10 924 meter ner under vattnet skicka ett tweet med sin mobil. Han fick också sponsring av Rolex som ville visa att deras klockor som under flera år sagt att de skulle klara vattentryck på 11 km faktiskt klarade det i praktiken. Det visade sig att Rolex inte ljög, deras klockor klarar världens djupaste havs tryck.

MAJ 2013  AMAZING SCIENCE 

27


VETENSKAP

IQ - hörnan Fråga Ivan

Source: mod ä tinvärldens voluptat praesse D eeraessequam n s y d a m e dolenim r i k a n s kdo a exg eu r o dfeugait an 01 Så Uptatie Ivan vilket gift- quisit utpat nisci Pilgiftsgrodan har ett väldigt unikt skydd. igaste djur? Och som följdfråga Den har hud som utsöndrar ett otroligt vilket är det dödligaste djuret? stark gift som enkelt kan döda en människa. Grodans har varit ett byte till en Att svara på vilket djur som är giftigast är speciell orm i flera tusentals år. svårt. Alla gifter påverkar människor och djur på olika sätt. Vissa skadar nerver Grodan anpassade sig och fick en giftig andra skadar organen och vissa ger perhud, ormen fick då i sin tur anpassa manenta skador och andra temporära. sig och ska resistans mot gifter. Detta Men några av jorden allra giftigaste djur är bland annat ormen,Gabonhuggorm. Ga b onhuggormen även ka llad Gabonvipera och är den giftigaste ormen som vi känner till. Den är inte den störta ormen men den kan bli upp mot en och en halv meter och ha huggtänder på flera centimeter. Både Gabonhuggormen och en annan orm Kungskobran har gift starkt nog att döda en elefant.

28  AMAZING

SCIENCE  MAJ 2013

pågick under en väldigt lång tid och resultatet blev världens giftigaste groda och världens mest resistenta orm.


VETENSKAP

Även känd som en av världens giftigaste djur är stenfisken som har ett otroligt stark gift. Den är allmänt känd som världens giftigaste fisk. Den har flera långa taggar som kan sprida giftet snabbt. Om man får giftet på sig så är man omedelbart i livsfara och behöver akut vård. På grund av dess naturliga kamouflage så är de svåra att upptäcka och det gör dom allt mer dödliga.

Hoppas att det svarar på din fråga om giftiga djur hälsningar Ivan.

▣ Ivan Lyxzen MAJ 2013  AMAZNG SCIENCE 

29


VETENSKAP

Pysselhörnan Med Ivan Source: Uptatie mod tin voluptat praesse quisit utpat nisci eraessequam dolenim do ex eu feugait

Gåta 1 Två fäder och två söner fiskade, de fick tre fiskar men då de var klara så delade de fiskarna jämt. Hur gjorde dom det? Svar:

Gåta 2 Tre vänner sitter vid ett bord och servitrisen kommer. Hon frågar männen vad dom beställer? Varje man beställer en bärs var, dessa kostade 10 kr styck. Så männen ger servitrisen 30 kronor totalt. Då servitrisen sedan går tillbaka till baren så inser hon att de hade ett special erbjudande vid köp av tre bärs. ¨tre bärs för 25 kr¨ Hon ska då gå tillbaka till männen för att ge dem deras pengar.

Ju fler du tar desto fler lämnar du bakom dig.

Men hon beslutade sig för att behålla 2 kr på grund av att det blir lättare för männen att dela lika på pengarna. Så varje man får 1 kr tillbaka och de har då betalat 9 kr var. Männen hade då betalat 27 kr totalt och servitrisen hade tagit två kronor. 27+2=29 Vad hade hänt med den sista kronan? Svar: Svar servitrisen tar två kronor så man ska tänka 27-2 = 25 som var det 30  AMAZING

SCIENCE  MAJ 2013


VETENSKAP

Gåta 3

Svar:

Du är med i en talkshow där programledaren erbjuder dig 10 000 kr om du klarar hans utmaning. Det ligger 10 vita kulor och 10 svarta kulor i varsin skål och du får flytta kulorna hur du vill. När du väl är nöjd med hur du flyttat kulorna sätts en ögonbindel på dig och programledaren får om denne vill byta plats på de två skålarna. Sedan ska du välja en skål och plocka upp en kula. Om den är vit vinner du och om den är svart förlorar du. Så hur ska du placera kulorna för att få störst chans att vinna?

Svar:

Man placerar 1 vit i den ena skålen och placerar 9 vita och 10 svarta i den andra skålen. Då har du vid skål nr ett 100%

I en skål ligger fyra kulor en vit och tre svarta. Du ska med ögonbindel plocka upp två av kulorna. Hur stor är chansen att du plockar upp en svart och en vit kula?

Gåta 4

MAJ 2013  AMAZING SCIENCE 

31

Det är 50% att få en vit och en svart.


VETENSKAP

Matte kluring Han hade gett alla elever uppgiften att räkna ut summan av alla tal från 1 till 100 Alla elever satt tysta och enskilt och räknade tal för tal långsamt. Professorn gav pojken ett papper och sa att han skulle sitta tyst och räkna tills han hade ett svar som han sedan skulle ge till honom. Pojken tog pappret och en penna satte sig och skrev sitt svar nästan omedelbart och gav professorn svaret. Professorn skrattade för sig själv och tänkte, ¨stackars lilla pojke som försöker gissa svaret¨. Men då lektionen drog sig till ett slut och läraren fått in alla elevernas svar så lästa han dom högt. Han tog pojkens papper först och till sin förvåning så hade pojken helt rätt. Hur gjorde pojken för att få svaret så snabbt?

32  AMAZING

SCIENCE  MAJ 2013

IQ - test Vad är ? 1=6 2=16 3=126 4=1236 5=12346 6=? Svar: Logiskt tänkande

En ung pojke sprang hastigt in i klassrummet där alla andra redan satt. Han var sen till sin matematik lektion. Hans professor var inte så förtjust då ha var tvungen att förklara dagens problem ännu en gång.


VETENSKAP

MAJ 2013  AMAZING SCIENCE 

33


Amazing science  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you