Page 17

DIARI DEL CANVI (2008-2019) Per Immaculada Amat Setembre de 2014

Per Immaculada Amat juliol de 2014

Nº58 Comença de nou el curs

Nº57 Arribem a vacances

Cada any quan ens reincorporem després de les vacances és com si comencés el nou curs. Durant aquest període, a més de descansar, sempre queda espai per pensar, elaborar noves idees, analitzar... És el que hem fet tota la vida. Anys enrere quan a l’empresa érem menys persones ens deien “no hi pensi” ...però és inevitable.

Fa pocs dies un important economista em preguntava com anava el sector immobiliari, i jo li explicava que anava per mesos: ‘un mes sembla que bé, el següent baixen els contactes, les visites i les operacions’. El que em va dir em va tranquil·litzar, diu que a les crisis la baixada és sempre seguida, en canvi la pujada es fa esglaonada (amb dents de serra). Exactament és això el que succeeix! Ja està arribant el moment de posar en marxa la normativa de la SEPA, el mes d’agost és la data definitiva. Els nostres sistemes informàtics ja van quedar adaptats el passat mes de desembre, i ara queda l’àrdua tasca de recollir de nou la majoria de domiciliacions bancàries. És una tasca que hi tenim compromès tots els departaments i per la qual comptem amb l'inestimable ajuda dels nostres Presidents de comunitats. Ens en sortirem en el termini previst!

Video entrevista de l'Antoni Bassas de l'Ara, al recorregut històric-personal de les germanes Amat. El primer del que t’adones és com ha canviat el tema vacances. Pensar que durant una època podíem tancar quatre setmanes, desprès tres, més tard dos i ara tan sols una, i no tothom perquè el departament comercial ha continuat fent visites. El cert és que una empresa de serveis com la nostra és important que resti oberta el màxim de temps possible ja que el servei que més necessita el client és la resolució d’incidències i podem dir que, en aquest cas, sempre estem disponibles. El nostre call center funciona prou bé. També l’inici del curs és un moment per fer canvis i repensar l’organigrama. En aquesta línia a la nostra empresa s’han produït una sèrie de moviments de personal entre oficines, així com alguna substitució, que han tingut la seva raó de ser en necessitats de conciliació familiar i voluntat de millora contínua. El segon del que t’adones és que hem pogut analitzar els resultats del primer semestre i comparar-los amb anys anteriors, i aquests últims han estat millors. Això és una bona noticia!  Hem pogut vendre un solar -ben situat és clar-, el que posa de manifest que algun promotor dels que han sobreviscut ha aconseguit trobar pels seus propis mitjans els fons necessaris per a la compra, ja que les entitats bancàries no financen sòl. Veurem alguna grua!  Ha augmentat el nombre d’operacions de compravenda, però no d’ingressos, doncs els preus dels immobles han baixat i el mercat immobiliari d’avui es mou en preus molt baixos i poc sostenibles.  Els preus de repercussió no només estan estables sinó que: en alguna zona de l’entorn de Barcelona han pujat un 1%, i a la ciutat ho han fet un 2% a barris com Sarrià-Sant Gervasi, i gairebé un 5% a la zona de Diagonal Mar, tot i que aquest cas és una excepció ja que és la zona més valorada pels compradors estrangers. Per últim, he pogut llegir un parell de llibres de màrqueting relacional de gurus nordamericans. Tots ells interessants, que t’ajuden sobretot a reflexionar sobre la part ‘emocional’ que hi ha a tota transacció comercial, en tot servei, en especial pel que fa referència a la comercialització d’immobles. Com d’important és que el client se senti únic, que es personalitzi... Aquest és el nostre valor afegit! La tecnologia, els portals i les plataformes no deixen de ser un instrument.

Parlant de normatives, ens està costant molt aconseguir que els propietaris d’immobles ens facilitin o ens permetin obtenir el Certificat d’Eficiència Energètica, sense els quals és impossible segons la llei vigent fer cap classe de publicitat. De cop sembla que tinguem menys producte i el problema són els certificats! El que ens sorprèn és que fa poc anàrem a una important ciutat espanyola, i com sempre ens mirem els aparadors de totes les immobiliàries, en el 90% del certificat d’eficiència energètica ni rastre. Com sempre hi ha diferents velocitats. En quant al lloguer de nou un gerro d'aigua freda, no sabem cap on anem. No sembla coherent que s’aprovés fa tot just un any una llei per revitalitzar el mercat del lloguer, i fa quatre dies en les darreres mesures fiscals s’elimini a partir de l’1 de gener de 2015 la reducció del 100% prevista en l’IRPF que afecta als llogaters d’habitatges que tenen una edat compresa entre 18 i 30 anys, i rebaixar la reducció general pels arrendaments d’habitatges del 60 al 50%. Pels que creiem que el país ha de fer una aposta ferma pel lloguer, aquestes mesures ens desconcerten totalment. I no només es veu afectat el mercat de lloguer... El mercat de segona mà patirà també les conseqüències de la reforma fiscal en el moment en que es preveu, en primer lloc, la supressió dels anomenats coeficients d’abatiment pels quals el guany generat en la transmissió d’habitatges adquirits abans del 31 de desembre de 1994 tenien dret a l’aplicació d’uns coeficients reductors que podien reduir considerablement el guany patrimonial a tributar. L’eliminació dels citats coeficients perjudicarà als contribuents que passaran a tributar pel total de la plusvàlua generada, sense poder aplicar cap tipus de reducció. Caldrà veure però quin efecte té, doncs han baixat tant els preus de la venda, que en la major part de les operacions la plusvàlua pot ser poca. D’altra banda, aquest mes de juny ha estat un mes d’activitat frenètica per nosaltres des del punt de vista social: hem organitzat dos Sopars de l’Entorn Immobiliari, el primer tingué com a Ponents Agustí Serra, Director General d’Ordenació de Territori i Urbanisme i en Carles Sala, Secretari de habitatge i millora urbana; i en el segon el Ponent va ser el prestigiós economista Jordi Galí, Director del CREI; a més hem tingut el Sopar del Club Immobiliari d’ESADE que com cada any Amat patrocina; també ha estat en aquest mes, que la Cambra de Comerç del Baix Llobregat ens ha guardonat amb el Premi a la millor Trajectòria Empresarial;... i un munt de coses més! En homenatge al poeta JOAN VINYOLI en el seu centenari: La paraula Com una font, a voltes, la paraula diu els secrets del món. A tothom bones vacances!!!

Una frase de vacances: “En lloc de preguntar-te quan seran les teves properes vacances, hauries de construir-te una vida de la que no necessitis escapar” SETH GODIN empresari i consultor.

Contacti’ns (+34) 934.803.400 info@amatimmo.cat www.amatimmo.cat

Segueixi’ns Pàgina | 17

Profile for Amat Immobiliaris

DIARI DEL CANVI per Immaculada Amat  

LA NOSTRA OPINIÓ MÉS PERSONAL. A l’estiu del 2008, definitivament va esclatar la crisi financera amb una gran repercusió al sector immobili...

DIARI DEL CANVI per Immaculada Amat  

LA NOSTRA OPINIÓ MÉS PERSONAL. A l’estiu del 2008, definitivament va esclatar la crisi financera amb una gran repercusió al sector immobili...