Page 1


Colofon Copyright Š 2011 1HTROB-2 Auteurs J. Boom L. Borgo A. Budimir R. Karsemeijer M. Sassen J. Sliwa A. Visser Vormgeving A. Visser Dit is een uitgave van Hermes Reizen Bezoekadres Hermes Reizen Posthumalaan 90 3072 AG Rotterdam Postadres Posthumalaan 90 3072 AG Rotterdam Telefoon 06 20 74 02 97 www.hermesreizen.nl Meer informatie Met vragen kunt u terecht bij de website van Hermes Reizen; www.hermesreizen.nl Fotografie www.google.nl Oplage Maart 2011 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, door middel van druk, fotokopieÍn, geautomatiseerde gegevensbestanden of op welke andere wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

2


Voorwoord Beste reiziger, U staat op het punt om te gaan lezen in het magazine ‘’Turkish Delight’’, wat Hermes Reizen speciaal voor u heeft samengesteld. Alles wat u moet weten wanneer u naar Istanbul gaat, staat uitgebreid beschreven. Van excursies en vervoer tot duurzaamheid en de manier waarop uw product wordt ontwikkeld. Doordat verschillende personeelsleden zelf naar Istanbul zijn gegaan om alles te ervaren en te beleven, garanderen we u de beste en waarheidsgetrouwe informatie. Zelf ben ik groot liefhebber van de stad Istanbul. Het is prachtig om te zien hoe de Europese met de Aziatische cultuur samensmelt. Met name in de oude wijk Sultahnamet vindt u duizenden jaren historie. Naast cultuur en historie is Istanbul ook de perfecte stad om culinair te genieten. Vele restaurants serveren heerlijke Ottomaanse gerechten en ook de…… Nee, ik ga u hier niet alles vertellen. Lees dit magazine en waan u in de wereld van duizend-en-een-nachten, in de wereld van: Istanbul!

Veel lees plezier!

Lennard Borgo Algemeen Directeur Hermes Reizen

3


Advertentie

4


Inhoudsopgave

5


Advertentie

6


Beschrijving Istanbul

7


Wijken in Istanbul Sirkeci In deze wijk zijn de beste restaurants en verre weg de meeste hotels van Istanbul te vinden. Verder staat deze wijk bekend om de vele slingerstraatjes. In Sirkeci is het Sirkeci treinstation te vinden, dit is een van de mooiste historische gebouwen. Het station is bekend geworden doordat het de laatste stop van de Oriënt Express was. Verder zijn de belangrijkste bezienswaardigheden, als de Blauwe Moskee en de Aya Sofia, te voet te bereiken vanuit deze wijk. Sultanahmet Sultanahmet ligt tussen de Bosporus en de Zee van Marmara in en wordt gezien als de belangrijkste wijk van Istanbul. Hier zijn de Blauwe Moskee en de Aya Sofia te vinden. Verder ademt dit gedeelte van de stad een oriëntaalse sfeer uit, dit komt vooral door de bazaars, kerken, hamams en natuurlijk ook de moskeeën. Beyoglu In tegenstelling van Sultanahmet, ligt deze wijk in het nieuwe gedeelte van de stad en is dan ook het hart van de kunst en het entertainment. Hier zijn dan ook veel winkels en barretjes te vinden, maar het gedeelte Galata is zeker een bezoekje waard. Topkapi Hier staat het bekende Topkapi Paleis en verder is er nog veel meer Koninklijke pracht te bewonderen in deze wijk. De wijk ligt op het punt waar de Zee van Marmara en de rivier de Bosphorus samen komen. Cağaloğlu Deze wijk staat bekend als de meest kleurrijke wijk van Istanbul en wordt ook wel de bazaarwijk genoemd. Hier bevindt zich dan ook de Grand Bazaar, de kruidenbazaar, de oude boekenbazaar en de Süleymaniye Moskee, een van de mooiste moskees van de stad. Üsküdar De oude stadswijk wordt ook wel de gouden stad en de poort naar Anatolië genoemd, bezit onder andere de Iskele Moskee en de Faience Moskee. Verder kunt u hier ook de iets minder en daarom ook wat minder drukke bazaar bezoeken. Ortaköy Deze buitenwijk aan de Bosphorus-brug is een van de gezelligste wijken van Istanbul. De straten aan het water worden druk bezocht en verder zijn er in deze wijk nog veel oudheden van de Joodse gemeenschap te vinden.

8


Reisleider/Reislijder Het is leuk om reisleidster te zijn. Echt waar! Al die enthousiaste vakantiegangers die je de oren van het hoofd vragen om de beste restaurants, bezienswaardigheden en andere activiteiten. Het is een vak apart, je moet het natuurlijk wel kunnen. Als je niets kunt vertellen over een bestemming, of het zelfs irritant vind om voor groepen te staan, moet je maar een ander beroep kiezen. Maar ik vind dat adviseren en praten met mijn „groep‟ dus wel leuk, anders schreef ik deze column waarschijnlijk niet. Helaas is het leven van een reisleidster niet altijd rozengeur en maneschijn. Er zijn ook kritische vakantiegangers. Deze kunnen niets anders dan klagen! Probeer maar de gezellige en vrolijke reisleidster uit te hangen als er een gast is die constant dingen zegt als: „De hotels zijn slecht, de bedden zien er vies uit, het eten is niet te eten etc. „. Maar toch probeer ik dan mezelf te blijven en niet diegene naar de keel te vliegen. (spreekwoordelijk gezien dan hè) Voor deze kritische mensen doe ik dit werk! Er moet natuurlijk een uitdaging blijven! Als een zanger voor een groot publiek optreedt, wil hij natuurlijk degenen die niet zo enthousiast meedoen als de rest ook meekrijgen! Daarom doet hij dan extra hard zijn best. Zo is het ook wanneer ik tegen problemen aanloop. En tja, dan moet ik soms wel eens uitkijken of er niets naar mijn hoofd wordt geslingerd… Zouden ze gevarengeld uitkeren bij Hermes Reizen?

Activiteitenagenda Feestdagen 01 januari 2011: Nieuwjaar 23 april 2011: Dag van de Onafhankelijkheid 19 mei 2011: Dag van Atatürk 30 augustus 2011: Dag van de overwinning 30 augustus t/m 01 september 2011: Suikerfeest 28 en 29 oktober 2011: Dag van de Republiek 06 november t/m 09 november 2011: Offerfeest Evenementen 02 maart t/m 06 maart 2011: TanGO TO Istanbul mei 2011: Istanbul Film Festival mei 2011: International Bosporus Regatta 08 mei 2011: Formule 1, De Grand Prix van Istanbul mei en juni 2011: International Istanbul Theatre Festival juli 2011: International Istanbul Jazz Festival

Wij willen u erop attenderen dat op de hierboven genoemde officiële feestdagen van Turkije de meeste winkels en musea gesloten zijn. Het openbaarvervoer heeft deze dagen ook een beperkte dienstregeling.

Amarantha Visser Reisleidster Hermes Reizen

9


De Turkse Tips & Gewoontes Wat kunt u beter niet doen in Istanbul - Je mag nooit naar iemand wijzen. - Tandenstokers dienen gebruikt te worden met de hand voor de mond. - Niezen in het bijzijn van anderen is onbeleefd. - Je mag nooit zo gaan zitten, dat je voetzool zichtbaar is. - In het minder toeristisch gebied is het zeer ongewoon om in het openbaar genegenheid voor elkaar te tonen. - Zoenen en knuffelen in het openbaar wordt gezien als storend.

De cultuur wordt voor een groot deel bepaald door de religie van Turkije. 98% van de bevolking heeft de islam als geloofsovertuiging en is dus moslim. De westerse invloeden op de Turkse cultuur zijn goed terug te zien in de grote steden, zoals Istanbul. Gastvrijheid De Turken zijn zeer gastvrije mensen. Waar u ook komt, overal krijgt u wel een kopje thee aangeboden. Het is onbeleefd om dit te weigeren. Turkse mensen zijn gewend om alles samen te doen, u zal dan ook snel vergezeld worden als u in uw eentje zit. De familie speelt een belangrijke rol in de samenleving. De Turkse mensen leven veel buiten. De winkels zijn dan ook open tot laat in de avond. Turken zijn echte gezelschap mensen en levensgenieters. Ze geven veel om lekker eten en drinken en gaan vaak uit eten. Gezamenlijk waterpijp roken is een favoriete vorm van gezelligheid. Hierbij kan natuurlijk niet het kopje thee ontbreken.

Gewoontes van mensen uit Turkije - Van jongs af aan wordt aangeleerd om handen van ouderen te kussen als eerbetoon. - Als mensen een gesprek voeren staan ze dichter bij elkaar dan in het westen. - Het is normaal om 2 mannen al pratend over straat hand in hand te zien lopen. Mannen zoenen en knuffelen elkaar.

10


Cultuur Ontrafeld Onderhandelen Onderhandelen/afdingen is erg normaal in Turkije. En is ook zeker aan te raden bij het kopen van souvenirs. Het is normaal als u tussentijds een kopje thee aangeboden krijgt. Als er een compromis is gesloten over de prijs, bent u verplicht dit te kopen. Voortijdig afhaken is natuurlijk wel mogelijk. Godsdienst en moskeebezoek Bijna iedereen in Turkije is moslim. Vijf maal per dag worden de gelovigen via de luidsprekers op de minaretten opgeroepen om te bidden. Vrijdag is de rustdag voor de moslims. Als men de moskee wil betreden moeten de schoenen uit gedaan worden. Hiernaast moeten de vrouwen een hoofddoek op en de armen en schouders moeten bedekt zijn. Vrouwen en mannen mogen niet in dezelfde ruimte bidden. Een donatie bij het verlaten van de moskee wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht.

Vrouwen in Turkije Voor de wet zijn vrouwen gelijk aan de mannen, maar in de praktijk is Turkije een uitgesproken mannenmaatschappij. Voor traditionele Turkse vrouwen gelden strenge regels. Totdat een meisje een partner heeft gevonden waarmee ze gaat trouwen, zal er door haar familie streng gewaakt worden over haar eerbaarheid en maagdelijkheid.

11


Faciliteiten Istanbul heeft een ruim aanbod aan faciliteiten. Zo is er in Istanbul een grote verscheidenheid aan accommodaties Zo kan er in een bed&breakfast worden verbleven, maar ook in een appartement, gehuurde villa of 5-sterren hotel. Is er qua accommodatie voor elke doelgroep wel een hotel of andere verblijfplaats te vinden. Door Hermes Reizen is er gekozen voor hotels met een zekere status en goede verzorging voor hun gasten.

12


Top 5 restaurants in Istanbul Top 5 Restaurants in Istanbul volgens www.tripadvisor.nl Nr.1 Pasazade Restaurant Ottoman Cuisine Het Pasazade Restaurant is een van de zes restaurants in Istanbul die behoren tot de Sirkeci Group. Dit is een vooraanstaand bedrijf, dat boven gemiddelde restaurant- en barservices wil aanbieden. Het Pasazade Restaurant focust op de lekkere Ottomaanse keuken, met aanvaardbare prijzen en attent, respectvol personeel. Gehaktballen, lamstoofpot, lentil soep, gegrilde zeebaars en heerlijke desserts worden geserveerd in gigantische porties en dit zijn nog maar een paar van het grote aanbod. Recensie: “Tijdens onze korte stedentrip in Istanbul hebben wij vele malen gebruik gemaakt van dit uitstekende restaurant. Wij hebben hier op aangename wijze kennis kunnen maken met de verrassend lekkere Ottomaanse keuken. De vriendelijke bediening en de ontspannen sfeer hielpen ons steeds een juiste keuze te maken uit het rijke aanbod op de menukaart. Kortom: een aanrader!”

Nr.2 Amedros Café &Restaurant De site van Amedros zegt dat dit restaurant hét punt is waar de twee continenten elkaar ontmoeten. Dit is de stad van liefde en vrede, waar alle soorten religies zoals de islam, het christendom en de joden vrolijk samen leven. Ontmoet elkaar bij Café Amedros in Sultanahmet, waar u de beste gastvrijheid zal vinden en het beste eten zal proeven, terwijl de mystieke architectuur net om de hoek zijn. Recensie: “Dit restaurant en is ten zeerste aan te bevelen als worden verzonden of maar een goed en terecht! We zijn net terug van een 5 -daagse vakantie in Istanbul aten hier op een avond. En had een heerlijke maaltijd en wijn, wat leuk was niet te duur in vergelijking met andere plaatsen. Onze enige opmerking zou zijn dat ook al het personeel was zeer vriendelijk en ze kunnen doen met misschien nog een ober of twee in het hebben nog eens gaan om te worden, maar we zouden dat gezegd zijnde en heb het al aanbevolen als een plek om te eten.”

13


Nr.3 Albura Kathisma Albura Kathisma is een welkome toevoeging aan de gemiddelde restaurants in het Akbıyık Caddesi district. De tafels aan de straatzijde zijn normaal gesproken bezet door toeristen die Turkse gerecht zoals hünkar beğendi (lam of rundvleesgoulash, geserveerd op een berg van aubergine puree) of mantı (Turkse ravioli met yoghurt, tomaat and boter) aan het proberen zijn. Recensie: “Goede sfeer, leuk verwarmd terras, vriendelijke bediening, lekker eten, eerlijke prijs en centraal gelegen in toeristische omgeving (niet ver van Blauwe moskee).”

Nr.4 Imbat Restaurant Het Imbat restaurant heeft een terras en een binnenrestaurant en is een van de beste restaurants in het Sirkeci district. Als u op de juiste plaats zit op het terras, kunt u precies de 2 continenten -Azië en Europa- met elkaar verbonden zien. Ook is er een prachtige lichtshow bij de Bosphorusbrug. Tijdens dat u uzelf aan het verbazen bent over het prachtige uitzicht over Istanbul, realiseert u uzelf ineens dat het Topkapi paleis en de Hagia Sophia zó dichtbij zijn dat u ze bijna zou kunnen aanraken! Het Imbat restaurant heeft een goede mix van vis en de mediterrane keuken.

Recensie: “Als gevolg van de vulkaan in IJsland moesten we langer in Istanbul verblijven. God zij geprezen maar we hadden een tafel te krijgen in dit restaurant. Uitstekend eten, goede wijn en een geweldig uitzicht over de Bosporus. De prijs van dit restaurant was een fractie van de hoeveelheid geld dat we moesten betalen bij andere restaurants.”

14


Nr.5 Sokullu Restaurant Het Sokullu Restaurant wordt op tripadvisor.com omschreven als een klein en authentiek restaurant met een, prachtige omgeving en echt Turks eten. Volgens verschillende mensen is het echt een nog onontdekt juweel waar het erg goed toeven is. Recensie: “Tijdens mijn recente bezoek naar Istanbul, ontdekte ik dit verborgen juweeltje. Nadat ik in vele kebabtentjes gegeten had, was ik aangenaam verrast door de verscheidenheid aan eten en hoe het personeel probeerde mijn diner tot een beleving om te toveren. Niets was te veel moeite! Ik was alleen gearriveerd in het restaurant, en wanneer je alleen ergens gaat eten wordt je vaak ergens achterin gezet. Het was erg prettig dat de eigenaar van het restaurant ervoor wilde zorgen dat ook ik een fijne herinnering aan dit restaurant zou overhouden en dat ik net zoals alle andere gasten behandeld zou worden. De sfeer is prettig en er is een goed menu, de eigenaren zijn begaan met de klanten en je zult er echt een fijne avond hebben.�

15


Winkelen In Istanbul zijn er vele mogelijkheden om te gaan winkelen. Zo zijn er verschillende bazaars. Hier vind u maar liefst ruim 4000 winkeltjes In de Kapali Carsi( De Grote Bazaar), zal een dag niet genoeg zijn. U komt hier namelijk dingen tegen die u niet voor mogelijk had gehouden. Wanneer u hier iets wil kopen, moet u echt afdingen. Dat hoort er gewoon bij. De Bazaar is alleen op zondag gesloten. Andere dagen is deze open van 08:30 uur tot 19:00 uur. Aan de Aziatische zijde van Istanbul bevindt zich de bazaar van Kadikรถy. Kenmerkend hiervan is de gezellige en vooral de gemoedelijke sfeer. U kunt hier terecht voor kleding, pluimvee, verse groenten en verse vis. In de wijk Sirkeci is de specerijenbazaar. U vindt hier alle specerijen die er bestaan. Er is ook een open markt, deze ligt naast de bazaar. Openingsdagen van maandag tot en met zaterdag. Zondag gesloten. U kunt hier binnenstappen vanaf 09:00 uur tot 19:00 uur. Houd u van oude ambachten bekijken dan moet u beslist naar de kunstbazaar toe, Sanatlan Carsisi. U kunt ook de zojuist gemaakte spulletjes kopen. Van 09:00 uur tot 18:30 uur kunt u hier terecht. Op zondag is er niemand. Een bezoek aan de Egyptische bazaar mag natuurlijk niet ontbreken. Specerijen, kruiden, thee, Turks fruit en koffie, niets is te gek! En daarnaast ruikt het allemaal ontzettend lekker! Winkelcentra In de wijk Etiler is het winkelcentrum Akmerkez. In de twee nieuwbouwtorens zitten ruim 300 modewinkels. Het prijsniveau is redelijk en de winkels zijn open van 10:00 uur tot 22:00 uur. Deze zijn wel dicht op zondag. Een modern winkelcentrum van het eerste uur is Gallaria. Hier zijn vele winkels van het superbekende merken. Zin in een uurtje te schaatsen? Dat kan hier ook! Ze zijn open van 10:00 uur tot 22:00 uur en op zondag zit het slot erop. Istanbul is bijzonder trots op zijn allernieuwste winkelcentrum, Kanyon. U vindt hier internationale winkelketens. Leuk om daar eens binnen te lopen, maar er zijn ook vele kleine interessante boetiekjes. Deze zijn open van 10:00 uur tot 22:00 uur en op zondag gesloten. De topper wat winkelcentra betreft is natuurlijk Tepe Nautilus. Het allergrootste winkelcentrum van Turkije en dat zegt wel wat! Tienduizenden bezoekers komen hier elke week om te kijken en te kopen. Het winkelcentrum herbergt bijna 140 winkels. Heeft u na al het slenteren trek of dorst gekregen dan kunt u hier uitermate goed terecht. Er zijn fast-food restaurants maar ook nationale en zelfs internationale restaurants aanwezig. Verder zijn er nog een aantal gezellige barretjes. Een bioscoopje pikken kan daar ook en u kunt de dag afsluiten op de bowlingbaan. U zult er een paar dagen voor uit moeten trekken om hier alles mee te maken. Op zondag komt u tevergeefs. Op de andere dagen zijn ze open vanaf 10:00 uur tot 22:00 uur.

16


Als u op zoek bent naar echte trendy winkels, zijn die er volop! Istiklal Caddesi, daar moet u zijn! Het is hier winkel naast winkel. De prijzen zijn alleen wel behoorlijk hoog. Het wordt niet voor niets de `Turkse Kalverstraat` genoemd. Een topper als u snel van uw geld af wil zijn is Bagdat Caddesi. Het is een boulevard met alleen maar winkels. De prijzen zijn hier aardig hoog. Als u de mooiste winkel van heel Istanbul eens wil zien, ga dan naar Cocoon. Dekens, prachtige kostuums en aparte hoeden worden hier verkocht. Vanaf 08:30 uur tot 19:30 uur kunt u hier kijken. Elke dag behalve op zondag. Turkije is het land van de tapijten. Meteen een tip: Koop nooit bij de handelaren die op straat staan. Zij nemen u mee naar een winkel waar zij een afspraak mee hebben. Daar betaalt u dan veel meer, dan wanneer u rechtstreeks naar die winkel gaat. Eén van de oudste tapijthandelaren van de stad is de Osman familie. Daar vind u echt de allermooiste tapijten van Istanbul. Vaste prijzen zijn er bij Haseki Hamam. U krijgt daar ook een uitgebreide voorlichting over tapijten, en u betaalt er een eerlijke prijs. Bent u op zoek naar kleden die geweven zijn, ga dan meteen naar EthniCon toe. De prijs per meter ligt hier rond de 190 euro. Winkels U heeft iets met antiek en tapijt? Aarzel niet, maar ga meteen naar de beste winkel van Istanbul, A La Turca. Antiek speelgoed, oude televisies en meubels en tapijten zijn hier te koop. De winkel zelf is ook erg bijzonder. U waant zich helemaal in het begin van de 19de eeuw. De prijzen liggen aan de hoge kant maar u koopt hier wel goede kwaliteit. Op zondag kunt u daar helaas niet terecht. Op andere dagen zijn ze open van 10:00 uur tot 19:00 uur. De echte wijnkenner en wijnliefhebber gaat naar La Cave. Dit is niet alleen de grootste wijnwinkel van Istanbul maar ook van heel Turkije! Bijna 600 soorten wijn hebben zij op voorraad. En wat hoort bij een glas goede wijn? Natuurlijk, kaas! Maar ook een prima feestsigaar! Zij zijn elke dag open van 09:00 uur tot 21:00 uur. Voor de lekkerste olijven moet u naar Laeli toe. U mag elke dag gratis proeven voordat u wat koopt en ze zijn open van 10:00 uur tot 19:00 uur. Een prachtige winkel is Vakko. Op interieurgebied is hier van alles te koop. Ook mannen- en vrouwenkleding. Een erg deftige winkel waarop de bovenste verdieping zelfs een museum in zit! De prijzen zijn niet mis, maar de kwaliteit is van een hoog niveau. Markten De vis is nergens zo vers als op de vismarkt van Üsküdar. Hier merkt u echt de vriendelijkheid van de marktkooplieden. Op de markt van Sali Pazan staan elke donderdag 1900 kraampjes waar vis verkocht wordt. Wilt u de echte merken of wilt u neppers? Ook die kunt u hier kopen. Deze markt is veruit de grootste en bekendste van Istanbul. U kunt hier prima terecht voor dagelijks voedsel maar ook voor schoenen en tapijten. U zegt het maar en het is daar allemaal te vinden.

17


Openbaar vervoer in Istanbul In Istanbul zijn er veel verschillende openbare vervoersmogelijkheden, zoals de trein, taxi, bus, metro, tram, veerboot, dolmus en zelfs een kabelbaan. Het openbaarvervoer is echter wel druk en hectisch en niet geheel efficiënt. Taxi Een advies is om zoveel mogelijk afstanden per voet af te leggen, zo mijd je de drukte en de spitsuren. Als de afstanden te lang zijn is de taxi een goede oplossing, ze zijn opvallend (geel), goedkoop en snel. Denk wel dat dit tijdens de spits niet ideaal is, en wees alert of de meter wel wordt aangezet. Spreek nooit een prijs met de chauffeur af en wees voorbereid op chauffeurs die geen Engels spreken. Het is handig om de bestemming op te schrijven. De mogelijkheid om een eigen auto te huren is er zeker, maar het zelfstandig rijden vereist een hoop geduld en doorzettingsvermogen. Verder kunnen er ook scooters gehuurd te worden, het is echter wel gevaarlijk. Er rijden weinig scooters in het verkeer en de automobilisten zijn het dus niet gewend.

Tram Er zijn twee verschillende soorten trams in Istanbul, de moderne tram en de nostalgische tram. De nostalgische tram is niet het snelste vervoersmiddel van Istanbul, maar wel een leuke ervaring. Dit trammetje rijdt langs de winkelstraat Istiklal Caddesi, van Tunel naar het Taksim-plein. Er rijdt er ook nog een antieke tram in het Aziatische gedeelte van Istanbul, van Moda naar Kadiköy. De trams rijden door de gehele stad, wat een groot voordeel is vergeleken met de andere vervoersmogelijkheden. Verder rijdt de tram ook langs veel bezienswaardigheden. De moderne tram heeft tegenwoordig een vrije trambaan tot aan de binnenstad, zodat de tram hier onafhankelijk is van het verkeer. In de binnenstad staat de tram helaas wel vaak vast in het verkeer. Deze tramlijn is wel een goede manier om het oude gedeelte van Istanbul te verkennen. Verder heeft deze tram ook een goedkope verbinding met het vliegveld.

Metro Het metronetwerk is niet groot in Istanbul en heeft dan ook relatief weinig haltes, maar de metro is heel schoon en de snelste manier om van het Taksim-plein naar het zaken- en winkelgebied van Levent te komen. Kabelbaan De moderne kabelbaan hangt boven het dal in het Mackapark, hiermee kunt u van het Hiltonhotel naar het Swisshotel in 3 minuten. Verder is er ook een kabelbaak in de wijk Eyüp, daar kun je genieten van het prachtige uitzicht.

18


Metrobus De metrobus is een nieuw vervoersmiddel in Istanbul. Het verkeer staat door de vele auto’s veel vast in de stad en om dit tegen te gaan, is de metrobus ingevoerd met als doel in de toekomst minder files.

Veerboot De veerboten zijn snel en goedkoop en daarom ook een goede manier van reizen van en naar de Aziatische kant van de stad.

Trein Er zijn in de stad twee treinstations, Sirkeci hiervandaan vertrekken de treinen naar de buitenwijken van Istanbul en HaydarpaĹ&#x;a. Vanuit hier vertrekken de treinen voor de langere afstanden in en buiten Turkije. De stations op zich zijn mooie bezienswaardigheden, de treinen zijn echter een stuk minder maar wel handig om mee door de stad te reizen.

Bus De bussen zijn zeer gewild en rijden dan ook vaak in het uur, dit betekent wel dat de bussen vrij vol zijn. Er is een kaartje per busrit, het maakt dus niet uit hoelang de reis is. U kunt bij de haltes in de bus stappen of hem aanhouden langs de route. De Dolmus, een minibus, is sneller dan de normale bussen, ook iets duurder, maar de prettigste manier voor de wat langere afstanden. Deze busjes hebben vaste routes, maar stoppen op verzoek en vertrekken pas als hij vol is.

Informatie: Voor de meeste vervoersmiddelen in Istanbul betaalt u de zelfde prijs. Zo zijn de prijzen voor een enkeltje met de metro, bus, trein, moderne tram, veerboot en de kabelbaan hetzelfde (1,75 YTL). Tickets zijn te koop bij het vervoersmiddel zelf en op de stations en loketten. Verder kunt u tegen een kleine aanbetaling een Akbil kopen. Dit is een vervoerskaart die opgewaardeerd kan worden en voor ieder gebruik van het openbaarvervoer kan worden gebruikt.

19


Where to stay Polatdemir*** Dit prachtige driesterrenhotel is gelegen op slechts tien minuten lopen van het historische stadcentrum van Istanbul. Verder biedt het goede verbindingen met het openbaar vervoer en ligt er om de hoek een tramhalte. In 2009 is het nieuw geopend en de kamers zijn dan ook erg modern en verzorgd. De kamers zijn voorzien van flatscreentelevisies en hebben elk een prachtige badkamer met een Italiaans design. Het restaurant van hotel Polatdemir is dagelijks geopend en serveert een heerlijk ontbijtbuffet. Mocht u in het hotel willen genieten van een smaakvol Turks gerecht, dan bent u ook in dit restaurant op de juiste plaats. Het gehele hotel is voorzien van gratis WIFI. Recensie: Prachtig hotel (de foto's zijn wat kil, maar in het echt is dat niet zo) met hele nette en nieuwe inrichting, uitgebreid ontbijtbuffet en zeer vriendelijk personeel. Wij hadden de luxe junior suite (3p.) en dat was een enorm ruime kamer met zithoek en erg mooie badkamer. Ik zou er direct weer heen gaan en kan het iedereen aanraden!

Hotel Novano*** Dit mooie driesterrenhotel ligt midden in de historische wijk Sultanahmet op nog geen tweehonderd meter van de Blauwe Moskee. De kamers van het hotel zijn geluidsdicht en hebben allemaal een balkon. Daarnaast beschikt iedere kamer over een tv, een minibar en een moderne badkamer. Wanneer u wilt dineren in het restaurant van hotel, dan is dat geen enkel probleem! Het hotel serveert heerlijke gerechten uit de Turkse en internationale keuken in een bijzondere informele sfeer. Iedere kamer is voorzien van gratis WIFI. Recensie: The hotel is very comfortable, located directly at the historical center of the city, near the metro station Sultanahmet, but at the same time in a quiet place. The rooms are very comfortable and clean, being cleaned every day. The staff is very friendly and helpful, the manager is always ready to help. The hotel was so good, that we decided to stay there longer than we have supposed. Thanks to this hotel and especially to its manager.

20


Kalyon hotel**** Het Kalyon hotel ligt aan de prachtige Zee van Marmara en toch op slechts tien minuten afstand van de belangrijkste bezienswaardigheden in Istanbul. Het treinstation Cankurtaran ligt op slechts 300 meter afstand en u loopt vanuit uw hotel de fascinerende boulevard van het schiereiland Sultahnamet op. De kamers van het hotel zijn modern ingericht en zijn voorzien van een flatscreentelevisie, een muziekstation, een bureau en een minibar. Hotel Kalyon beschikt over een schitterend restaurant gelegen aan de oude stadsmuur en over een sfeervol cafĂŠ met Turkse livemuziek. In het gehele hotel is WIFI beschikbaar. Recensie: De gerenorveerde kamers zijn netjes ruim en modern ingericht. De service van het personeel is professioneel. De ligging is perfect voor de stedentrip. De niet gerenoveerde kamers zijn klein, schoon en liggen aan de achterzijde van het hotel. Dit zijn de aangeboden goedkope kamers.

Sultanahmet Palace hotel**** Direct achter de Blauwe Moskee en tegenover het MozaĂŻekmuseum is het schitterende hotel Sultanahmet Palace te vinden. Door de perfecte ligging zijn alle interessante bezienswaardigheden op loopafstand van het hotel. In het hotel is een combinatie van Byzantijnse en Ottomaanse elegantie en moderne accessoires te vinden. Het hotel heeft verschillende kamers die uitkijken over de Zee van Marmara. Het restaurant van het hotel staat bekend om zijn verschillende gerechten op hoogstaand niveau. Het bijzondere aan dit hotel zijn de badkamers. Het hotel heeft de bekende Turkse Hamam teruggebracht in uw hotelkamer, zodat u optimaal kunt genieten! Recensie: Sfeervol hotel, gunstig gelegen vlakbij de blauwe moskee. 's nachts lekker rustig. Met terras/tuin voor het hotel (prachtig uitzicht op de blauwe moskee) en met een restaurant/dakterras aan de achterkant met uitzicht op de Marmarazee. Ruime, schone kamer met sfeervolle hammam-achtige badkamer (als je "gewoon wil douchen" wel een beetje onhandig). Wel erg harde bedden. Prima uitgebreid ontbijt, bij mooi weer kan je op het terras Ontbijten. Ook het diner in het hotel-restaurant beviel goed.

21


Best Western Senator**** Dit prachtige hotel met veel authentieke kenmerken ligt dichtbij de verschillende winkelgebieden en op loopafstand van de Grote Bazaar. Het hotel heeft veel verschillende type kamers met ieder zijn eigen kenmerken. Het openbaar vervoer is op korte loopafstand van het hotel en taxiâ€&#x;s zijn bij de receptie te bestellen. De verschillende restaurants van het Best Western Senator zijn in Ottomaanse Stijl en hebben ook authentieke kenmerken, zoals hoge plafons en originele kunstwerken. Natuurlijk worden hier dan ook Ottomaanse gerechten geserveerd. In het gehele hotel is WIFI beschikbaar. Recensie: If you want to explore the Istanbul center and around, it’s a good choice. It is very comfortable to come to the hotel from airport by metro, then by tram, and to go by tram to the center of Istanbul.

22


Vermaak in Istanbul -Bezienswaardigheden en excursiesTopkapi Paleis Dit prachtige paleis werd in 1459 in opdracht van sultan Mehmet II gebouwd. Het paleis heeft een prachtige ligging met uitzicht op de rivier de Bosphorus en bood ooit werk en verblijf aan 50.000 mensen, het kan dus gezien worden als een stad binnen Istanbul. Toegang tot het paleis is mogelijk via de keizerlijke poort, achter deze poort ligt het eerste hof, welke bestaat uit het gehele seraglio-punt. Dit hof wordt omringd door hoge muren. De poort van de groet leidt naar het tweede hof waar bijvoorbeeld de bakkerij, paardenstallen en de keizerlijke harem te vinden zijn. Door „de poort van geluk‟ komt men in het derde hof. Dit hof vormt het centrum van het paleis en bestaat uit een tuin omgeven door de zaal van de privékamer. Het vierde hof is een wat meer private tuin van de sultan. Een andere prachtige plek in het paleis is het paviljoen van de heilige mantel waar relieken van de profeet Mohammed en de eerste kaliefen -erg belangrijke personen in het islamitische geloof- te vinden zijn.

Hagia Sophia/Aya Sofia De Hagia Sophia (wat vertaald „heilige wijsheid‟ betekent) is een voormalige kathedraal en moskee, gelegen in het oude Europese centrum van Istanbul. Tegenwoordig dient het als een museum en staat het op de werelderfgoed lijst van UNESCO. Het gebouw werd ten tijde van het Byzantijnse rijk gebouwd als Kathedraal en werd lange tijd als kerk gebruikt. Toen Istanbul (toen nog Constantinopel) in 1453 werd veroverd door Sultan Mehmet II werd de Hagia Sophia een moskee en ging het de Aya Sofia heten. In de moskee zijn ook nog veel kenmerken uit de tijd van het Byzantse rijk te zien, maar de meeste van deze kenmerken zijn tijdens de verovering veranderd of verwijderd door Sultan Mehmet II. Het gebouw is later een voorbeeld geweest bij de bouw van velen andere moskeen.

De prinseneilanden De prinseneilanden zijn negen verschillende eilanden die bij Istanbul hoorden. Deze eilanden werden vroeger gebruikt als verbanningsoorden voor de Byzantijnse prinsen. Nu wonen er de rijke bewoners uit Istanbul. Het vervoer op deze eilanden gaat er nog steeds per koets, fiets, paard en te voet natuurlijk. Op deze eilanden zijn alleen de politie en het bestuur in het bezit van een auto. Op de eilanden zijn veel oude Turkse huizen te vinden die zeker het bezoeken waard zijn. Maar vier van de negen eilanden zijn bewoond en te bereiken, Büyükada is het grootste eiland. De andere bewoonde eilanden zijn Kınalı, Burgaz en Heybeliada.

23


De sultan Ahmet moskee De Sultan Ahmet moskee, beter bekend als de Blauwe Moskee en werd tussen 1609 en 1616 in opdracht van Sultan Ahmet I gebouwd. De moskee telt maar liefst 6 minaretten. De meeste moskeeën tellen 1 of 2 minaretten , een enkele uitzondering heeft er 4. Het aantal minaretten stond vroeger voor de rijkdom van de financieërder, dit betekent dus dat Sultan Ahmet I over veel geld beschikte. De Islamitische wereld was eerst niet blij met de 6 minaretten toen de moskee gebouwd werd, dit omdat de Al-Masjid alHaram moskee er ook al 6 had. Toen Sultan Ahmet I dit hoorde heeft hij deze moskee nog een zevende en achtste minaret geschonken.

Boottocht over de Bosphorus Door middel van een boottocht over de rivier de Bosphorus kan Istanbul van een heel andere kant gezien worden. Langs de rivier die de stad in tweeën deelt (Europese en Aziatische zijde) liggen namelijk alle bekenden paleizen van Istanbul en ook erg mooie traditionele huizen en forten. Er is ook een gewone ferry om de rivier over te steken van de Europese naar de Aziatische kant of andersom.

Bezoek Basilica Cisterne De Basilica Cisterne is een voormalige ondergrondse wateropslagplaats. Onder de grond zijn hier maar liefst 336 zuilen te zien. De Basilica Cisterne ligt onder de voormalige hippodroom en erg dichtbij de Aya Sofia. Het bezoek aan de Basilica kan dus gecombineerd worden met een bezoek aan de Aya Sofia.

24


Uitgaansgelegenheden in Istanbul “The city that never sleeps”. Iedereen denkt hierbij natuurlijk aan New York, maar Istanbul is ook uiterst geschikt voor deze legendarische catchphrase. Clubs of kroegen, de gezellige sfeer hangt overal.

Clubs Sultanas nights is een zeer bekende club in het hart van het centrum waar er heerlijk gegeten kan worden onder het genot van verschillende dansvoorstellingen, waaronder: buikdans, Turkse dans en traditionele dans. Voor de fijnproever is deze club een aanrader, omdat er voortreffelijke culinaire maaltijden worden voorgeschoteld. Reina is een zeer gerenommeerde club die niet alleen entertainment biedt aan de lokale bevolking, maar ook veel internationale celebrities ontvangt. Naast muziek, dans en een prachtige setting is er de mogelijkheid in stijl te dineren, in vele verschillende thema‟s die afgestemd zijn op het seizoen.

Cafés Café Sofa, het café dat 24/7 gastvrijheid biedt en de mogelijkheid te genieten van een boek onder het genot van een kopje koffie. Moe van de drukke stad? Dan is het tijd om te relaxen in dit knusse café. Café Sofa is ook een ideaal ontmoetingspunt om mensen te leren kennen of samen te komen met vrienden. In Istanbul raakt u zeer snel in de anonimiteit, een 2e huis is daarom wel fijn. Even tijd om te ontspannen in een trendy sfeer. Het is nieuw café en dient daarom nog ontdekt te worden bij de bevolking. 2nd house is vooral populair onder toeristen en voor vakantiegangers die nieuwe mensen willen leren kennen is het ook ideaal.

25


Bars Deze bar heeft aardig wat weg van een club, vanwege de lounge-ruimte en hippe muziek. Maar het is toch echt een bar. Naast drankjes, is er ook een kunstgalerie voor de kunstliefhebbers. Dulcinea heeft cultuur, hippe muziek en lekker drankjes. Cocktails, waterpijpen, wijn en bier. Het is allemaal te vinden in deze hippe bar, er zijn ruim 20 verschillende smaken voor de waterpijp beschikbaar, maar dit wordt gecompenseerd door slechts één wijn op de kaart. Fermantasyon is de definitie van „relaxation‟.

26


Reisverslag

27


Reisverslag

28


Productieprocessen

29


Interview

30


Istanbul… In Nederland doet men veel aan duurzaamheid. Om het in te delen in 3 categorieën people, planet, profit is Nederland hier heel bewust mee bezig. Zo is Nederland veel bezig met lokale projecten, milieuvriendelijkheid en alle mogelijke manieren om het land te bevorderen naar een milieuvriendelijk land. Daarin vraagt u misschien af of Istanbul hier ook zo mee bezig is. Het antwoord is: JA! Istanbul doet wel degelijk aan duurzaamheid. Allereerst rijden er zo‟n 18.000 taxi‟s in Istanbul. De meeste mensen leven daar op. Het is hun inkomsten. Omdat er zoveel taxi‟s rijden kiest Istanbul er bewust voor om in taxi‟s te rijden van het merk Fiat. Deze taxi‟s rijden op milieuvriendelijk gas. Dit is een groot voordeel voor Istanbul. Zo is er minder uitstoot van CO2 gassen. In 2010 is er een campagne opgestart tegen plastic tasjes in Istanbul. Of u nou iets bij de apotheek koopt, iets in de slijterij of een blikje bier, u krijgt in Istanbul overal en altijd ongevraagd een plastic tasje erbij. Zelfs voor het kleinste ding. Ze zijn in heel Istanbul begonnen met billboards. Hier staat een mooie vrouw met een jongetje op met een milieuvriendelijke tas die u kunt hergebruiken. Hiermee willen ze het aantal tasjes terugdringen en de lokale bevolking bewust maken over het feit dat u ook uw tas kan hergebruiken. Gescheiden afval komt in Istanbul wel al voor maar meer in de rijkere wijken van de grote steden. Daar staan soortgelijke containers als in Nederland, maar wel van een kleiner formaat. Een stap vooruit als het gaat om duurzaamheid is dat ze sinds kort in Istanbul aan de lantaarnpalen doorzichtige collectebusjes van plexiglas zijn geschroefd waarin de buurtbewoners hun oude batterijen kunnen deponeren. En in kantoren van grotere bedrijven, universiteiten en van gemeente instellingen worden steeds vaker kartonnen dozen gebruikt om gebruikt papier te verzamelen.

31


Een duurzaam land? Echter, het overgrote deel van de bevolking dumpt het huishoudelijke afval nog steeds op straat; in de plastic tasjes uit de winkels. De reden dat dit gedaan wordt is dat er TE WEINIG containers zijn om al het afval te dumpen en in meeste gevallen staan de containers veel te ver van de woningen vandaan. Het voordeel is dat het afval wel elke avond wordt opgehaald (ook al ligt het niet in de containers). De dieren die op straat leven trekken de meeste afvalzakken weer open waardoor er weer veel etensresten op straat blijven zwerven. Het gevolg van deze weggooicultuur is dat de plastic tasjes veel van het natuurschoon in Istanbul verpesten. Net als de rest van het zwerfafval waar in de plastic tasjes in bomen, struiken, parken, aan prikkeldraad en aan de oevers van meren en rivieren.

Buiten het feit dat er jaarlijks 500 miljard plastic tasjes worden geproduceerd. En elke minuut 1 miljard tasjes worden weggegooid zijn er toch positieve aspecten. Er zijn honderden Turkse vrouwen die afval verwerken tot modieuze tassen, speelgoed en knuffeldieren. De afvaldames gebruiken verpakkingen, weggegooide kleding en ander afval om er iets moois van te maken. Natuurlijk is er altijd meer nodig om duurzamer te worden en bewuster te worden over het belang van een duurzaam land, maar het is een goede stap in de richting.

32


Handige telefoonnummers Er zijn verschillende plaatsen in Istanbul waar u terecht kunt voor reisinformatie, wanneer u het informatiepunt op het vliegveld gemist hebt. Al deze kantoren verkopen kaarten en gidsen in verschillende talen. Hier volgen enkele bureaus en hun contactgegevens.

33


34

Turkish Delight  

Magazine over Istanbul

Turkish Delight  

Magazine over Istanbul

Advertisement