Issuu on Google+

amandaschiffer

wentworth institute of technology 2007-2012


facade design Beaty Hall Addition Boston Light Museum

tectonic studies Bicycle Pavilion Bicycle Manufacturing

landscape design Friends School

comprehensive design Culinary School

community design Housing Complex

Urban Density of People Interaction

index

thesis studio


facade design


Beaty Hall Addition - SPRING 2009

beaty hall addition

The facade of a building is the first thing that a person sees. Because of this, the facade is one of the most essential things to consider when designing. In this project there was to be a 16 foot facade addition placed on one of Wentworth’s main campus buidings, Beatty Hall. Within this space, entrance, study areas, cafe seating, and computer labs had to be integrated as well as circulation throughout the new space and connections to the existing building. The main principle behind this design is the idea of joined pairs of boxes. There are three possible orientations for these boxes: void through front and back, side to side, or top and bottom. In addition there are two zones that have been added to the building: the actual occupiable area and the circulation between the old and new.


beaty hall addition


Museums are places to house a variety of what is considered art. In this instance, the purpose was to create a space to hold art that is reflective of the environment around it. There are three different zones in the proposed museum, a dark, medium, and light space, resulting from natural light. To create this, screening was employed on both the exterior faรงade and the interior walls. On the outside, horizontal louvers are arranged with different spacing. When the spacing is closer together, the area inside the building is much darker than spaces where the louvers become farther apart. This variance helps to screen the light inside, but the screening inside blocks something different. Instead of solid walls defining the interior spaces, columns screen the paths, becoming more and less dense as the areas dictate.

boston light museum

Boston Light Museum - SPRING 2009


boston light museum


tectonic studies


It is becoming increasingly important to make use of alternate modes of transportation. This building is a bicycle pavilion. The thought behind it is that a person could ride their bicycle to work and then store it safely here. Then, depending on the person, there are lockers and showers for them to freshen up before their day of work. It was decided to treat the storage and the showering facility as different sections and to architecturally treat them as opposites. The storage facility is tall and light. The exterior is made up of panels that have vertically placed wood planes arranged on them, broken by glass reaching from floor to ceiling when the structural grid is extended. This structure consists of steel columns wrapped in wood, leaving a reasonable gap where the structure can be seen. The shower facility is the opposite. It is horizontal and heavy. When entered from either the men or women’s door, the person is greeted with a long hall. Structurally, this area makes use of concrete load-bearing walls.

bicycle pavilion

Bicycle Pavilion - FALL 2009


bicycle pavilion


This building is a proposal for a new facility for the company Seven Cycles. They design and build bicycles for individuals who are seriously about biking. They individualize each bike for it’s rider, so the building they work in should be just as unique. Bikes are, put simply, a series of structural tubes. The building created does the same thing but on a much larger level. All of the walls, interior and exterior are concrete tubes. The north and south facing walls are the solid edges of the tubes, blocking all light and views. The east and west facing walls are the open sides of the tubes screening light and views. These decisions were to fully commit to the rules that a tube inherently provides. All of the structure is hidden inside the solid walls, concrete and load bearing. The site is located on a prominent corner in the neighborhood. This corner is not orthogonal, so rather than make a funny shaped building, there are two floors and each of them is an orthogonal rectangle in relation to one of the roads. Therefore the floors twist.

bicycle manufacturing

Bicycle Manufacturing - FALL 2009


bicycle manufacturing


landscape design


Friends School - SPRING 2010

friends school

This project was the final design of a landscape studio. It was therefore very important that the design work into the surrounding landscape. The school is located on Jamaica Pond and has impressive views. It also has an impressive old tree that needed to be preserved. The school treats the sides abutting the park and pond in different manners. The school has a thicker, dense wall that faces the park as that is a more public side. This also serves to create a barrier that separates the school as a private zone. The interior facing the courtyard and the sides facing the pond are a thinner, lighter framed material. This allowed a more connective feeling with the surrounding nature.


1/8th Site Section

1/16th Site Section

1/8th Site Section

1/16th Site Section

friends school

1/8th Site Section

1/8th Site Plan


comprehensive design


Culinary School - FALL 2010

culinary school

This design is a semester long project focusing upon the comprehensive design of a building. Most projects never get beyond the design phase and therefore the focus was upon pushing to get into the small details as well as the overall ones. This building is a proposed culinary school in Back Bay, Boston. It consists of overlapped and stacked boxes. This technique allowed for complexity in both section and plan. The movement of the boxes in conjunction with eachother was determined by the program as well as the sun path through the site. This shifting allowed the tops of the exposed boxes to serve as roof gardens. This was important to the design as it allowed the kitchens to have direct access to fresh produce.


culinary school


communtiy design


The majority of this semester was spent working as a team to redevelop an aging neighborhood in the Boston area to bring in more housing and retail. After we developed the overall scheme we were each given plots of land. I developed modern double deckers to mirror the existing ones we were keeping on the site. Another of the challenges was the slope on which my site was located. Unlike the adjacent homes, I was connecting the seperate units with strairwell bays to accomidate the need for two means of egress. In order to allow light to penetrate deeper into the building and create accessible outdoor spaces, the units are pushed and pulled against each other.

multi-family housing

Multi-Family Housing - SPRING 2011


PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

ELEVATION 1/4” = 1’

multi-family housing

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

ELEVATION 1/8” = 1’

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT


thesis studio


Thesis - FALL 2011 | SPRING 2012

thesis

My final year was spent investigating a topic of my choosing. The way that people interact in different levels of intimacy was the focus of my study. I developed an urban space to house three different theaters with three different levels of intimacy, visibility, and density. The other layer was a school to teach the theater arts. I created a city within a city with a focus on the urban density of people interactions.


thesis


thesis


thesis


thesis


thesis


WIT Portfolio