Page 1

P O R T F O L I O

AR 1


FALL 2012 new orleans

I

H O L LY G R O V E G R E E N L I N E P R O J E C T: R E M E M B E R I N G T H E R A I L

Group project intended to revitalize the Hollygrove greenline. Just as the Hollygrove neighborhood is a vital element in the make up of New Orleans, the Greenline site plays an important role in the history of the neighborhood. We hope to renew the importance of the Greenline by recalling the history of the railroad and offering the Hollygrove neighborhood new neighborhood parks and gathering spaces as well as an extension of the urban farming at the Hollygrove Market. By emphasizing the length of the Greenline site and creating a continuous line of programmatic elements we hope to create a defining destination in the neighborhood, much as the railroad once was.

RECONNECT

2

URBAN FARMING

COMMUNITY PARK

HOLLYGROVE MARKET

Versatile distribution of program throughout the Greenline.


Site plan

Tracks along one edge of the site allows us to move equipment and an outdoor classroom down the length of the whole Greenline and take advantage of the existing raised topography of the site to emphasize the farms and green spaces. Low swails on the edges of the site offer natural water drainage from the sloped center. Those tracks also define a walking path much like the streetcar lines in other areas of the city. Materials are used to enforce the linearity of the site and continuity of the Greenline.

Section through farming beds.

3


The outdoor classroom is a flexible element in the design. It can be rolled along the length of the Greenline to be used at a variety of sites. This way it can provide suppor t not only for urban farming and Hollygrove Market on the longer site but also as a stage or festival space when rolled onto the corner site. Programmatically the sites are divided into the longer, more private urban farming and gardening sites and the smaller corner sites that are more park like and intended to be neighborhood-gathering points.

Views of the farming bed area, with the pavilion moving along the tracks.

4

Exploded axon of the mthe n. Steel frame with wood cladding. The panels are made of translucent polycarbonated sheets.


View of the storage structure at the end of the Greenline.

5


FALL 2012 new orleans

I

H O L LY G R O V E H O U S I N G P R O J E C T: L I V I N G + FA R M I N G

Phase 1

Phase 2

neighborhood

private farming

community farming

GHBORHOOD

neighborhood

Detached houses front the neighborhood street, creating familiarity with the existing Hollygrove condition. Pathways that extend through the block, create a connection with the greenline, allowing access to the middle of the block , which is usually left as unused space. 6

Site plan.


View from ====== Street.

The housing proposal emphasizes the existence of family units in a typical Hollygrove block while maintaining the block as low-density area. The family units address the street, defining the edge of the block, but at the same time allowing for public circulation from the edge of the block to the inner greenline area. To increase the density of the block, the second phase of the project, addresses the greenline directly; creating smaller units, which would be owned by the main unit family and leased to a smaller family. This unit instead of addressing the street, addresses an inner greenline corridor, which is expected to be a thriving community area.

Section 7


Family Unit_ Second Floor

View of the private farming area.

The main unit plan derives from a typical double shutgun house dimensions, but is shifted to preserve the scale of a single shut-gun house, and modified to include 3 outdoor spaces, one of them completely private. The site is as productive as it is porous. The land between the main unit and the secondary unit is used for private farming, and the area of the greenline, is devoted to the community’s in urban farming. 8

Family Unit_ Ground Floor

Dependency Unit_ Ground Floor


View of the greenline.

9


SPRING 2012 new orleans

I

CULINARY COLLEGE: IN(CORE)PORATED SHIFTS

View from St. Claude St. 10


This project was part of a submission for the 2012 ACSA/AISC Steel Design Student Competition.

View of restaurant

The design intends to create a visible connection of St. Claude with St. Roch Market. The building is set around a core courtyard, allowing for interaction between St. Roch Market and the Culinary Institute. The front corner is pushed up and as a counter-effect the corner of the back is pushed down. This effect creates a dynamic roof surface that allows for various heights within the building. Reacting to this dynamic effect, the building it self breaks and shifts to create irregular surfaces that are at the same time enhanced by the complex faรงade that wraps around the whole building. The cantilever acts as a threshold to the inner courtyard and creates a spatial separation between the street and this inner public space. View from St. Roch Street.

11


Second Floor

Third Floor

Fourth Floor

Fifth Floor

A

St. Claude Elevation

12

A

Ground Floor

Section A


Dynamic roof surface Allows for different floor to roof height.

Double skin facade Inner facade constitutes the weather barrier. Outer facade constitutes a continuous skin that serves as a shading device.

Vertical circulation Three main circulation cores used for access to different programs within the building. Culinary College Restaurant Services

Main Structure Use of lateral bracing

Regular grid towards the back. between columns in cantilever.

Sunlight The screen on the outer facade provides shade for the southern sun. The inner facade allows for the northern light in.

13


FALL 2011 rome, italy

I

MEDIA PSYCHOLOGY RESEARCH CENTER

+4 0

+12

The Media Pyschology Research Center works as a center to unite the community of San Lorenzo with Sapienza University. The program combines workshops and observation rooms to study the use of media. Research is then presented through an interactive museum, designed to provide the community an understanding of the studies in an interactive way.

+4

Location of Sapienza University in yellow in relation to the site

14


LIVING RESEARCH CENTER LIBRARY MUSEUM CONNECTING CORNERS Connecting Corners

CONNECTING Block ADJACENT BLOCK Connecting Adjacent

CONNECTING PSYCHOLOGY BUILDING Connecting Psychology Building

Program Distribution

Aerial View

The design is set up in three main components: an elongated bar containing residences, an irregular shaped building housing the museum, and a horizontal bar joining the two individual buildings that becomes the research center. The ground is designed in various levels and areas to allow for the community to engage in social interactions. 15


B

A lobby (research) lobby (museum)

research center

living

lobby (apartments) +4’

+12’

library (public)

+8’ exhibition (permanent)

living

terrace (research + living)

library (private)

+4’ +12’

cafe

+4’

+4’

A

+0

Second Floor

Third Floor

+2’

One-bedroom unit floor.

Two-bedroom unit floor.

10

B

Ground Floor 10

16

30

30

50

Section Perspective A

50


View of museum area.

Section Perspective B

17


18

A M A N D A arosales@tulane.edu R O S A L E S TEL.(504) 316 9086 7100 Zimpel St. New Orleans, LA 70118


19


Amanda RosalesPortfolio  

Compilation fo Work Samples.

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you