Page 1


Amadeus IQ Amadeus IQ Centrul pentru psihodiagnoza si dezvoltare personala a copiilor supradotati a fost infiintat in decembrie 2012 de psihologul Sanda Nicoleta Popescu si deruleaza programe pentru copiii supradotati la nivel national si programe educationale pentru dezvoltarea IQ si EQ pentru copiii cu potential intelectual deosebit. In momentul de fata, Centrul Amadeus IQ cuprinde un numar de peste 250 copii care participa la activitatile derulate. Programele de baza ale centrului sunt : testare aptitudinala , testarea nivelului IQ si EQ; modulele de dezvoltare personala si antrenament intelectual pentru copii cu varste cuprinse intre 3 si 16 ani. Centrul Amadeus IQ dispune de un Cabinet – centru vocational , care prin instrumentele specializate pe care le detine, are menirea de a identifica, consilia si orienta copiii pentru etapele ulterioare in viata. Parintii au la dispozitie cursul de constelatii familiale si analiza tranzactionala precum si cursurile de comunicare interrelationala care au la baza metoda E.S.P.E.R.E . Programele Centrului Amadeus IQ urmaresc atat dezvoltarea armonioasa a personalitatii copiilor dar si incurajarea prin programe specializate a dezvoltarii inteligentei native. Activitatea Centrului Amadeus IQ nu isi doreste sa eticheteze copiii in „destepti” sau „mai putin destepti” ci cauta sa dezvolte darurile native pe care copiii le-au primit, in directia unei armonii cu sine insusi si cu ceilalti, in care copilul invata cine este, de ce este asa, cand si unde poate ajunge trecand peste „barierele” de orice tip impuse de societate. Prin programele sale de dezvoltare, Amadeus IQ doreste sa arate modele de educatie pentru ziua de maine, un mod de a gandi despre natura inteligentei oamenilor, un mod de a hrani si inspira creativitatea, curiozitatea, autocontrolul, stapanirea de sine, imaginatia, care trasforma educatia copiilor in cea mai importanta menire a educatorului (parinte sau invatator/profesor). Le oferim practic copiilor, prilejul de a-si dezvolta aptitudinile de invatare, de a rezolva probleme la varsta frageda, atat cognitive, cat si sociale, pregatindu-i pentru invatare pe tot parcursul vietii si incurajand dezvoltarea sociala.

Activitatea centrului se concentreaza pe doua mari etape: 1. Identificarea abilitatilor si aptitudinilor copiilor (nivelul IQ , EQ , aptitudini) 2. Programe de dezvoltare intelectuala si comportamentala Principiile de baza de la care pornim sunt : observarea copilului care actioneaza intr-un mediu dat, astfel conturandu-i-se potentialul fizic, mintal, spiritual si emotional, stimulare intelectuala, interrelationare sociala, acces la nou. Primul semn al inteligentei la copil, inca din perioada intrauterina, apoi imediat dupa ce se naste si chiar pe parcursul intregii existente umane, se considera a fi activitatea ludica, in toate formele ei, de la gestul de a se juca cu mainile, degetele in scopul cunoasterii la nivel senzorial, pana la jocuri complexe in ideea gasirii unor solutii la probleme. Asadar, procedam din ratiuni psihologice la o prima etapa de observare ludica a copiilor si adolescentilor in demersul nostru de a descrie portretul psihologic mintal, spiritual si emotional. Astfel copiii si adolescentii sunt introdusi intro situatie de joc in care isi vor putea dovedi capacitatile de memorare, perspicacitate , logica , atentie , agerime utilizand jocuri speciale. Toate informatiile vor fi consemnate intr-un protocol de observatie / portret intelectual al fiecaruia. Urmatoarea etapa de confirmare a acestui portret este cea de testare psihologica . In urma testarii, se redacteaza un profil psihologic al copilului unde sa vor regasi informatii legate de : nivelul coeficientului de inteligenta cognitiva, varsta mentala, comportamentul copilului legat de atitudini si reactii emotionale in rezolvarea unei sarcini, exactitatea in finalizarea cerintelor, perspicacitate in rezolvarea sarcinii, trasaturi principale in procesul global al gandirii, tipul preponderent al gandirii, memoriei, atentiei si recomandari in directia dezvoltarii ulterioare a copilului. Testele psihologice utilizate au licente si sunt aplicate de psihologi specializati in lucrul cu copiii.


Amadeus IQ www.amadeusiq.ro Principii

Recunoastem si tratam cu respect si implicare inteligenta nativa romaneasca , o resursa nationala vie pentru un viitor sustenabil. De aceea am infiintat Centrul de Psihodiagnoza si dezvoltare personala pentru copiii supradotati din Romania „Amadeus IQ”.

Cauza sociala Consiliul European de la Lisabona a făcut un apel special pentru companii pentru “un simţ al responsabilităţii sociale în ceea ce priveşte cele mai bune practici pe tot parcursul vieţii de învăţare, organizarea muncii, egalitatea de şanse, incluziunea socială şi dezvoltare durabilă”. Crearea centrului AmadeusIQ se inscrie in necesitatea egalitatii de sanse la educatie pentru copiii supradotati, ca segment vulnerabil, date fiind calitatile exceptionale native pe care le au acesti copii, care, in majoritatea cazurilor, ii fac incapabili sa se integreze in mediul scolar/ societate. „Supradotarea este o dezvoltare asincrona in care abilitati cognitive avansate si de inalta intensitate se combina pentru a crea o experienta interna si o iluminare ce sunt calitativ diferite de norma. Aceasta asincronie creste cu marirea capacitatilor intelectuale. Unicitatea supradotatilor ii face in mod particular vulnerabili si cere modificari in educare si consultanta pentru a putea sa se dezvolte in mod optim” (grupul Columbus, 1991, in Morelock 1992). De ce supradotatii sunt segment vulnerabil? De ce au nevoie copiii supradotati? Asincronia inseamna o dezvoltare cognitiva mult mai rapida decit dezvoltarea fizica si emotionala. Aceasta dezvoltare ii face pe copiii supradotati dornici sa afle informatii pentru care nu sunt pregatiti din punct de vedere emotional. Asincronia lor in dezvoltare ii face sensibili atit la problemele globale sau locale, pe care le resimt puternic din punct de vedere emotional, cit si la rezolvarea acestor probleme.

De aici necesitatea unor programe individuale , speciale, adaptate copiilor supradotati , care merg in sensul constientizarii decalajului dintre varsta fizica, emotionala si cea mentala si ii ajuta sa isi dezvolte EQ , sa inteleaga locul lor in societate , sa isi dezvolte permanent abilitatile / inzestrarile intelectuale. Copiii supradotati pot fi descoperiti in orice tip de comunitate culturala, si sunt ,in general, expusi riscului social si respingerii. Desi ei au un urias potential, acesta nu se poate dezvolta integral decit in conditiile unui sistem educativ specializat.


Amadeus IQ www.amadeusiq.ro Programe si cursuri

Testari aptitudinale Comunicarea bazată pe inteligenţa emoţională reprezintă o provocare pentru întreaga umanitate, semnificând valorificarea energiei afective pentru dezvoltarea personală şi profesională. Formarea, în acest scop, a competenţelor emoţionale sporeşte calitatea asimilării cunoştinţelor academice, contribuie la adaptarea socială a copiilor, la excluderea stărilor de disconfort psihic specifice fiecarei vârste , la reducerea dificultăţilor de comunicare, sporeşte calitatea relaţiilor interpersonale, garantând integrarea socio-profesională de succes şi un mod de viaţă sănătos. În perspectiva secolului XXI, a fi inteligent, nu înseamnă doar inteligenţă academică, ci inclusiv inteligenţă socială – autocontrolul emoţiilor, empatia, toleranţa, deschiderea , calitati care asigură dezvoltarea optimă a copiilor si evolutia ulterioara in societate . Identitatea şi viitorul copiilor sunt determinate de bunăstarea lor emoţională şi spirituală, nu doar de rezultatele academice şi performanţele intelectuale. De aceea , prin intermediul programelor noastre , ne axam in primul rand pe cunoasterea copiilor din perspectiva nivelului de inteligenta emotionala si cognitiva dar si cunoasterea aptitudinilor manifestate de copii. Testarile utilizate au licenta si sunt validate pentru populatia romaneasca. Testele utilizate se desfasoara in mod placut, cu accente ludice , asa incat sa asigure parcurgerea lor cu maxim de interes din partea copiilor. Partenerul nostru principal in activitatile de psihodiagnoza este Testcentral.


Amadeus IQ www.amadeusiq.ro Cursul de antrenament intelectual. Gândirea reprezintă nivelul cel mai înalt de prelucrare şi integrare a informaţiei despre lumea externă şi despre propriul nostru EU. Prin intermediul cursurilor de antrenament intelectual urmarim sa dezvoltam: 1. Operaţiile fundamentale ale gândirii : analiza, sinteza, comparaţia, generalizarea, abstractizarea şi concretizarea. 2. Finalitatile gândirii : concepte, judecăţi, raţionamente, sisteme cognitive 3. Memoria senzorială (vizuală, auditivă, motorie, gustativă, olfactivă), memoria perceptivă, memoria imaginilor, memorie cognitivă, memorie afectivă, memorie socială. 4. Atentia (concentrare, orientare, distributivitate, spirit de observatie) 5. Imaginatia , creativitatea 6. Limbajul


Amadeus IQ www.amadeusiq.ro

Cursul de dezvoltare personala

Inteligenta emotionala este cel mai puternic indicator al succesului uman si se defineste in termeni de altruism, empatie, constientizare de sine si autodisciplina. Atunci când ne întelegem sentimentele, situatia în care ne aflãm devine mai limpede. Cursurile noastre, adaptate fiecarei etape de varsta, au in vedere dezvoltarea personalitatii copiilor in urmatoarele directii : auto-constientizarea, managementul emotiilor, imaginea proprie si auto-motivarea, abilitati sociale. Avantajele cursului: performante inalte, motivatie imbunatatita, incredere in sine, curaj in sustinerea propriilor puncte de vedere, independent, eficienta in activitatile de zi cu zi lucrul excelent in echipa.


Amadeus IQ www.amadeusiq.ro Cursul de televiziune IMAkids

Cursul se deruleaza in parteneriat cu Intact Media Academy , Antena 1 si Antena 3 si se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 13 si 17 ani. Obiectivele cursului urmaresc dobândirea de cunostinte despre ceea ce reprezinta lucrul intr-o televiziune, tipurile de echipamente de filmare, procesul de producţie al unui show televizat, bazele videografiei şi montajului , discursul public, reportajul de televiziune, stirea de televiziune, transmiterea mesajului print-o stire, tehnici de exprimare in public, improvizatie , tehnici de memorare rapida si de concentrare a atentiei, exersarea distributivitatii atentiei , antrenarea imaginatiei si creativitatii. Organizata in 40 de ore (32 ore de curs intensive si 8 ore de ateliere si practica), programa de studiu cuprinde : citire creativa (intonatie, mesaj, citire rapida, conotatii, semnificatii); gandire creativa (modul imaginativ, inventiv și flexibil în care persoana abordează diferite situatii), dezvoltarea calitatilor atentiei ( concentrarea, stabilitatea, volumul atentiei etc.), dezvoltarea memoriei (dezvoltare a memoriei de scurta si lunga durata, tehnici de memorare rapida), foto de la pasiune la arta ( genuri de fotografie, incadraturi etc.), o imagine cat o mie de cuvinte ( tipuri de camera de filmat, genuri de productie TV etc.), prelucrare foto – imagine ( tehnici de prelucrare a imaginii foto si video), vorba clara/mesaj precis ( dictie, respiratie,intonatie), viata ca o joaca ( actorie, improvizatie scenica, notiuni de canto si de dans), puterea cuvantului (comunicare verbală si nonverbală, elemente de psihologie a comunicării, tehnici teatrale), relatare in direct (citirea cu ajutorul prompterului, text povestit, nu citit ”proprietatea” prezentatorului asupra știrii, accentuarea cuvintelor cheie), practica observativa - 8 ore (platouri, redactii). Creative school Cuprinde patru module : abilitati practice (pictura, origami, modelaj); abilitati lingvistice (citire/scriere creativa, improvizatie, creatie litarara); gandire creativa (perspicacitate in gasirea de solutii); expresie corporala si limbaj nonverbal (dans, prezenta scenica si public speaking.

Cursul de actorie Are rolul de a creste increderea in propriile forte, de a determina copiii sa devina mai comunicativi si mai deschisi, cu o putere mai mare de concentrare si de control a comportamentului lor in public. Obiectivul principal al cursului este dezvoltarea capacitatii de public speaking si improvizatie.

CURSUL DE RADIO PENTRU COPII RADIOkids

Este un program care se deruleaza in parteneriat cu Radio Romantic si Radio Zu si are ca obiective dobândirea de cunostinte despre ceea ce reprezinta lucrul intr-un studiou de radio. Participantii vor cunoaşte tipurile de echipamente, vor avea cunostinte despre procesul de producţie al unui show de radio, vor detine informatii cu privire la bazele montajului audio, discursul radio, reportajul radio, stirea de radio, transmiterea mesajului in cadrul unei stiri, vor invata tehnici de exprimare , improvizatie , vor deprinde dictia corecta, vor cunoaste tehnici de memorare rapida si de concentrare a atentiei, isi vor exersa distributivitatea atentiei si isi vor antrena imaginatia si creativitatea , calitati necesare unei persoane care doreste sa aiba o cariera in radio. Programa de studiu este structurata pe 48 ore de curs desfasurate astfel: 28 ore ateliere interactive si 20 ore practica si cuprinde : citire creativa (intonatie, mesaj, citire rapida, conotatii, semnificatii); gandire creativa (modul imaginativ, inventiv și flexibil în care persoana abordează diferite situatii),dezvoltarea calitatilor atentiei ( concentrarea, stabilitatea, volumul atentiei etc.), dezvoltarea memoriei (dezvoltare a memoriei de scurta si lunga durata, tehnici de memorare rapida), radio programing, radio news and talk, radio dj, audio editing and radio sound design, radio marketing .


Amadeus IQ www.amadeusiq.ro

Cursuri pentru parinti Relatia parinte - copil — Curs centrul Amaneser Cum functioneaza: metoda ESPERE® este concreta, clara si usor de pus in practica, pornind de la intrebarile si cererile tale concrete, legate de schimbarile pe care vrei sa le produci in relatia cu copiii ta. Dupa ce urmezi cursul vei putea sa: - descoperi pornind de la intrebarile si situatiile tale concrete care sunt cuvintele potrivite pentru a hrani increderea in sine si creativitatea copilului tau - exersezi noi moduri de a comunica, ce si cat anume ceri, primesti, dai si refuzi in relatia cu copilul tau pentru a elimina tensiunile zilnice - stii cand sa spui DA sau NU cererilor copilului tau si consecintele acestora pe termen lung - gasesti si alte solutii fata de cele pe care deja le-ai abordat fata de provocarile zilnice pe care ti le lanseaza copilul tau - cunosti care sunt adevaratele nevoi ale copilului tau si caile pentru a le implini - construiesti o relatie solida si sanatoasa cu copilul tau, care sa treaca mai tarziu proba de foc a adolescentei - exersezi modalitati sanatoase de a stabili si respecta reguli - afli cum sa sustii eficient procesul copilului tau de a deveni treptat autonom

Constelatii familiale Rolul de parinte este unul dintre cele mai delicate si in permanenta invatare si adaptare la schimbarile prin care trec copiii. Atelierul “ Provocarile rolului de parinte” te invita sa afli intr-un mod experiential, prin metoda constelatiilor familiale, despre aceste aspecte, dar si despre ce ai de facut sa imbunatatesti relationarea cu propriul rol si cu cei dragi. Atelierul include o scurta introducere in metoda mini constelatii familiale pentru fiecare participant.

Constelatiilor

familiale

si

facilitarea

unei


Amadeus IQ www.amadeusiq.ro Avantajele participantilor la activitatile AmadeusIQ

Copiii supradotati Beneficiaza de un centru de referinta unde pot fi testati si unde li se poate determina coeficientul de inteligenta. In cadrul acestuia pot face si alte testari de personalitate, pot participa la sedinte de dezvoltare personala si la programe personalizate de dezvoltare a inteligentei

Cadrele didactice Pot participa la conferinte si cursuri de pregatire psihopedagogica in domeniul educatiei supradotatilor.

Institutiile de invatamant, autoritatile publice vor avea acces la programe de cercetare in psihopedagogia supradotatilor si vor putea creea politici educationale.

Parintii copiilor supradotati Au la dispozitie in cadrul centrului sedinte de parenting unde pot intelege cum trebuie sa se poarte cu un supradotat si care sunt particularitatile de dezvoltare psihocomportamentale ale acestor copii . Parintii vor invata cum sa observe si sa inteleaga copilul, sa fie langa el in mod empatic si sa ii permita sa faca propriile sale alegeri.

Voluntariat si internship pentru studentii de la psihologie.

Avantajele companiilor Îmbunătățirea / cresterea reputației organizației implicate in campanie, a relației acesteia cu instituțiile, partenerii de afaceri, comunitatea în general, și implicit mai mulți potențiali clienți; Sponsorii dobandesc vizibilitatea, pozitionarea brandului prin promovarea partenerilor in mass-media


Amadeus IQ www.amadeusiq.ro Traineri AmadeusIQ

SANDA POPESCU— director Centru Amadeus IQ Licentiata in Psihologie si Stiintele Educatiei , cu peste 10 ani experienta in programe educationale , Sanda este si autoare a doua lucrari de specialitate: “Educatia copilului prescolar , premisa a integrarii optime in mediul scolar” – Edit. V&I Integral- I.S.B.N. – 973-97055-7-x. si “Jocuri didactice si matematice pentru prescolari”- Edit. V&I IntegralI.S.B.N. – 973-97622-8-x. Ca trainer, Sanda crede foarte tare in puterea jocului ca modalitate de dezvoltare atat intelectuala cat si a personalitatii la toate varstele. O alta metoda pe care o aplica cu foarte mare succes in programele educationale este metoda proiectelor .

DALINA COSTIN – trainer Absolventa a Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L Caragiale”- Bucuresti, sectia actorie si mai apoi, a doua mastere in domeniul psihopedagogiei, Dalina are o experienta de peste 5 ani ca trainer in cadrul programelor si atelierelor de dezvoltare personala . A dezvoltat proiecte in domeniul educatiei si culturii in cadrul Media Pro Pictures SA si a derulat proiecte europene : Festivalul de Arta si Cultura –Izmir, Turcia; Music-All- Proiect “Tineret in actiune , desfasurat in Polonia.Metodele sale in cadrul programelor de dezvoltare personala se bazeaza pe teatru, pantomima, dans, exercitii de improvizatie, oratorie.

MARILENA IONESCU – trainer Absolventa a Facultatii de Psihologie-Sociologie- Stiinte ale Educatiei, Universitatea Bucuresti si a unui master in comunicare manageriala la SNSPA – Facultatea de Comunicare si relatii publice, Marilena este si psihoterapeut Hipnoza Ericksoniana . De mai bine de 10 ani realizeaza programe de dezvoltare a inteligentei emotionale cu copiii si de consiliere pe probleme educationale. Cursurile de dezvoltare personala au la baza principiile metodei ESPERE (Jacques Salome, Andre Moreau).


Amadeus IQ www.amadeusiq.ro

LORELEY NEDELCU—trainer Licentiata a facultatii de Psihologie a Universitatii Bucuresti, Loreley a urmat diverse cursuri de specializare de-a lungul timpului. Astfel a absolvit cursuri de masterat privind terapia comportamentala la Universitatea Titu Maiorescu, cursurile privind evaluarea clinica ale Asociatiei de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania si cursurile despre constelatiile sistemice ale Hellinger Sciencia.

ROXANA NEGRU – psiholog Licentiata in Psihopedagogie Speciala, a Universitatii din Bucuresti si in Comunicare si Relatii Publice a Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative, Roxana a luat parte la diferite conferinte si articole publicate centrate pe analiza comportamentui copiilor. Desi actuala studenta la Masterul de Managementul formarii Psihologilor in Psihologia Muncii, Transporturilor si Serviciilor, lucrul cu copii ramane activitatea sa preferata. Ea considera ca “avem atat de multe de invatat de la copii, incepand de la bucuria pentru lucruri marunte si terminand cu usurinta si inocenta de a trece peste obstacole.

ANDRA BACANU — trainer Licentiata in Psihopedagogie Speciala in cadrul Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea Bucuresti, Anda Bacanu are o experienta de peste 4 ani in lucrul cu copii cu diferite deficiente, copii cu autism, aplicand metoda Analiza Comportamentala Aplicata (ABA) si copii cu tulburari de limbaj. Pentru a asigura calitatea muncii sale actualmente este in curs de licentiere in Terapia logopedica a tulburarilor limbajului si comunicarii, dar si la Masterul de Managementul formarii Psihologilor in Psihologia Muncii, Transporturilor si Serviciilor.


Parteneri

AMADEUS IQ – CENTRUL PENTRU PSIHODIAGNOZA SI DEZVOLTAREA PERSONALA A COPIILOR SUPRADOTATI Web: www.amadeusiq.ro Facebook : http://www.facebook.com/AmadeusIq E-mail: office@amadeusiq.ro, sanda@amadeusiq.ro Telefon : 0755.042.118 ; 0740.103.581 Sediul Central: Bd. Ficusului, nr. 44A, et. 4, sector 1, Bucuresti Locatie 1 : Liceul Teoretic National , Strada Buzesti 14-18, sector 1, Bucuresti

Locatia 2 : Gradinita Smart Steps, New Town Residence Dristor, Strada Dristorului 91, sector 3, Bucuresti

Mapa prezentare amadeusiq  

Centrul pentru psihodiagnoza si dezvoltarea personala a copiilor supradotati.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you