Page 1

Älvsjö AIK

Fotbollsmagasin Summering från ST-Cupen Framtidplaner på Älvsjö Ip

Nummrets lag: F06

1


PÃ… OMSLAGET: pojkar 17 sm lag

2


INNEHÅLL

S.6 Lär känna F06

S. 4 ST-Cupen 2017-2018

S.8 Framtidsplaner AKTUELLA HÄNDELSER: Mars: Sista gruppspels matchen i svenska cupen för damerna April: Säsongen startar för alla lag Sista numret släpps från oss

VILKA ÄR VI? Hej! Nu är Älvsjömagasinet igång igen. I år är det Sanna Folkmar, Hanna Lundqvist, Ida Eriksson och Inez Åkerbäck som har hand om allt. Vi går på Fredrika Bremer gymnasiet och går vårat sista år, vi gör därför Älvsjö fotbollsmagasin som gymnasiearbete. Vi vill informera alla medlemmar och andra intresserade om vad som försiggår inom föreningen. Om ni har några ideér eller frågor är det bara att kontakta oss på Alvsjofotbollsmagasin@hotmail.com

3


st-cupen 2017-2018 U21 vinnarbild

St-cupen är världens största inomhusturnering för ungdomar och har arrangerats hela trettiosju gånger. Under 2017-2018 års upplaga spelades över tusen matcher, mer än femtusen spelare deltog och Älvsjö AIK ställde upp med totalt tjugotre. St-cupen är inte bara en stor inomhusturnering, utan står även som arrangörer för det kval som leder till att få representera Stockholm i nästa steg av futsal SM. Totalt åtta lag, i fyra olika klasser, representerar Stockholm, varav två av dessa är från Älvsjö. Både pojkar 17 och flickor 15 kvalificerade sig genom att ta silver i just st-cupens diskriktkval. I gruppspelet vann Älvsjös duktiga flickor 15 alla sina matcher och gick därmed vidare till en tuff slutspelgrupp där ettan och tvåan gick vidare till final. Det var jämna matcher men Älvsjös duktiga lag lyckades vinna mot både Enskede och Solna. Dock kunde inte laget ro på Hammarbys akademilag, som i sin tur även vann slutspelsgruppen och Älvsjö fick nöja sig med en andra plats. I finalen blev det tyvärr förlust, men det räckte för att Älvsjö skulle gå vidare till det kommande regionkvalet i futsal SM, vilket spelades i Falun. I Falun blev det ett riktigt målkalas med totalt nitton gjorda mål och endast två insläppta. Detta gjorde att laget gick vidare till slutspel i Helsingborg, där det görs upp om vilka som ska bli svenska mästare i futsal. Väl i Helsingborg hamnade Älvsjö i en extremt

4 5

jämn grupp, där alla tre lagen slutade på samma poäng, vilket innebar att både målskillnaden samt antal gjorda mål fick avgöra. Tyvärr räckte det inte hela vägen för Älvsjö, som föll på målskillnaden mot Älvängens IK och Sollebrunns AIK. Trots den mista guldchansen ska laget inte vara allt för besvikna efter en otrolig resa, med många jämna och bra matcher. En delad femte plats i Sverige är faktiskt hur grymt som helst!

Även fast en finalförlust alltid svider, så ledde som sagt andraplatsen till avancemang i regionkvalet i futsal SM, efter en väldigt hård konkurrens i st-cupen. I regionkvalet så blev det även här massor av mål, efter vinst i varje match i gruppen och hela tjugotre gjorda mål så blev nästa stopp slutspelet i Helsingborg, även för killarna. I Helsingborgs gruppspel dominerade pojkar 17 genom vinst i alla tre matcher, vilket innebar semifinal. I semifinal stod Torslanda IK på andra sidan, men Älvsjö vann med 4-2 och final i futsal SM var ett faktum. I finalen stod inga mindre en det andra Stockholms- gänget, Bele Barkarby FF, för motståndet. Finalen var nervkittlande ända in i slutet. Även fast Bele barkarby tog ledningen flera gånger så kunde Älvsjö kvittera gång på gång. Det var en väldig mål- och chansrik final, som tyvärr slutade med förlust efter att Bele Barkarby hela tiden legat ett litet steg före, vilket gav dem guldet. Slutresultatet stannade på 6-4 till Bele Barkarbys fördel, men Älvsjös prestation att lyckas ta sig till final och vinna silver ska laget vara mycket stolta över.

Pojkar 17 finalen st cupen Flickor 15 finalen i st-cupen Dessutom gjorde Älvsjös Pojkar 17 även de en väldigt bra insats i st-cupen. I gruppspelet vann de alla sina matcher och slutade på en första plats i gruppen. Detta ledde till en tuff slutspel grupp där Älvsjö drog ett längre strå än motståndarna i Vasalunds IF och kommer tvåa i gruppen bakom Bele barkarby FF. En väldigt jämn serie där ynka mål avgjort matcherna. Sedan i finalen står Bele barkarby som motstånd där Älvsjö tyvärr inte klarar av att hålla emot och förlorar med endast 3-2, efter en väldigt bra insats och en väldigt bra turnering.

I klassen pojkar 14 lätt dominerad det representerade Älvsjö AIK laget gruppspelet. Laget vann alla sina matcher, vilket ledde till att de stod som segrare i gruppen och gick vidare till stage två. Stage två bestod av tre slutspelsgrupper där Älvsjö AIK var tvungna att vinna sin grupp för att gå till en semifinal. Första matchen var en tuff kamp då Tyresö FF stod för motståndet och matchen slutade oavgjort. Därefter väntade Hägersten SK där en vinst med minst två mål krävdes för att gå om Tyresö i gruppen. Älvsjö AIK hade inte några problem alls med den bedriften och efter en krigarinsats så vinner laget med 4-0 och därmed är


semifinalplatsen säkrad. I semifinalen stod duktiga Bele barkarby FF på andra sidan och efter en jämn och bra match drog ändå Älvsjö längsta stråt och vann med 1-0. I finalen mötte Älvsjö, Fittja IF, vilket blev en spännande batalj. Efter många chanser lyckades tillslut Älvsjö, två gånger om, sätta bollen bakom Fittja-målvakten och segern i matchen och turneringen var välförtjänt.

Flickor 15 Pojkar 14 med guld pokal Sist men inte minst, så tog U21 damerna, efter många matcher på samma dag, full pott både i gruppspelet och slutspelet. I gruppspelet stod de duktiga lagen Älta IF, Stockholm United och Enskede IK för motståndet. Dessa kunde dock besegras efter fint spel och en stark kämparglöd. I och med vinsterna vann Älvsjös U21 sin grupp, var vidare till slutspel, som skulle spelas redan samma kväll. I slutspelsgruppen mötte Älvsjö återigen Älta IF samt Sätra SK och Västerås BK 30. Även här kunde Älvsjö stå som segrare i varje match, trots det tunga spelschemat. För tredje gången denna turnering, skulle våra U21 damer få möta Älta i en final som slutar 4-1 till Älvsjö, väldigt rättvist. Tillsist vill vi gratulera alla duktiga Älvsjö lag som både vunnit guld och silver samt gått väldigt långt i futsal-sm. Grattis!

Glädjekram i U21 finalen

Pojkar 14

Pojkar 17

5 6


träff med f06 blå Söndag den fjärde februari träffade vi flickor 06, lag blå i västertorpshallen. Laget hade spelat miniturnering från 09.00 till 11.00 men trots den tidiga morgonen var spelarna otroligt energifyllda och glada. Det var väldigt många entusiastiska spelare som ville vara med på en intervju. Tyvärr kunde vi bara välja ut sex styckna representanter för flickor 06. lag blå.

Flickor 06 spelar match

Namn: Ella Holmqvist Vad är det roligaste med fotboll?: Jag tycker det roligaste med fotboll är att vi i F06 spelar som ett lag och att vi vinner och förlorar tillsammans. Vad är roligast på träning?: Jag tycker det är roligt att spela match. Har du någon favoritspelare/lag?: Jag hejar på Djurgården. Vad är det bästa med Älvsjö AIK?: Det är en jättebra klubb för att alla får spela även hur bra man är. Varför började du spela fotboll?: För att alla i min klass spelar fotboll så då ville jag också börja. Vilken position är roligast?: Jag tycker anfallare är roligast för att då får man göra mål. Vad har du för nummer på tröjan?: 27. Vad äter du innan träning?: Inget speciellt. Hur ofta tränar ni?: Tre gånger i veckan. Vad tycker du om era tränare?: Jag tycker att de är jättebra för att de alltid peppar oss.

6

Namn: Lisa Kramer Vad är det roligaste med fotboll?: Man är med kompisarna och att jag gillar sporten väldigt mycket. Vad är roligast på träning?: Att spela match och skottövningar. Har du någon favoritspelare/lag?: Älvsjö AIK, såklart! Vad är det bästa med Älvsjö AIK?: Det bästa är att alla är väldigt positiva. Varför började du spela fotboll?: När jag var liten tyckte jag det såg roligt ut så jag provade och fastnade totalt. Vilken position är roligast?: Jag tycker att yttermittfältare är den roligaste positionen. Vad har du för nummer på tröjan?: 20. Vad äter du innan träning?: Oftast pasta. Hur ofta tränar ni?: Tre-fyra gånger i veckan. Vad tycker du om era tränare?: Jag tycker att de är bra, min mamma är tränare.

Namn: Agnes stål Vad är det roligaste med fotboll?: Att spela match. Vad är roligast på träning?: På träningen är match det roligaste och att lära sig nya grejer. Har du någon favoritspelare/lag?: AIK. Vad är det bästa med Älvsjö AIK?: Att stämningen alltid är bra, ingen klagar på varandra utan är alltid snälla varandra, som en familj. Varför började du spela fotboll?: Jag fick inspiration från fotbollsproffs och från mina kompisar. Vilken position är roligast?: Jag tycker vänster yttermittfältare och vänsterback är roligast. Vad har du för nummer på tröjan?: 18 eller 21. Vad äter du innan träning?: Brukar äta det jag får till middag. Hur ofta tränar ni?: 3 gånger i veckan. Vad tycker du om era tränare?: Jag tycker de är bra för att de alltid lyssnar på oss.


Flickor 06 blå gruppbild

Namn: Diba Torabi. Vad är det roligaste med fotboll?: Att spela match. Vad är roligast på träning?: På träningen tycker jag också att match är roligast. Har du någon favoritspelare/lag?: Hammarby. Vad är det bästa med Älvsjö AIK?: Att alla peppar varandra och har kul tillsammans som lag. Varför började du spela fotboll?: Min storebror spelade fotboll och han spelade med mig när jag var liten så då ville jag också börja. Vilken position är roligast?: Målvakt eller back. Vad har du för nummer på tröjan?: 16 när jag är utespelare och 1 när jag är målvakt. Vad äter du innan träning?: Jag äter frukt ett tag innan träningen så att jag inte kräks. Hur ofta tränar ni?: Tre gånger i veckan och så har vi ibland match på helgerna. Vad tycker du om era tränare?: De är jättesnälla.

Namn: Elvira Feltrydel. Vad är det roligaste med fotboll?: Alla kompisarna och att det är en rolig sport. Vad är roligast på träning?: Det finns en övning som heter Bajen diamanten, den är jätterolig. Har du någon favoritspelare/lag?: Hammarby! Vad är det bästa med Älvsjö AIK?: Att vi är alltid glada oavsett om vi vinner eller förlorar. Varför började du spela fotboll?: Först gillade jag inte fotboll men jag testade att träna en träning och då tyckte jag att det var roligt. Mina två bästa vänner och min lillebror spelade också så det gjorde det ännu roligare. Vilken position är roligast?: Min favorit position är anfallare. Vad har du för nummer på tröjan?: 11. Vad äter du innan träning?: En macka. Hur ofta tränar ni?: Tre gånger. Vad tycker du om era tränare?: De peppar oss och är bara bra.

Namn: Em Tillborg. Vad är det roligaste med fotboll?: Det är roligast att spela tillsammans och såklart att vinna. Vad är roligast på träning?: Att spela match. Har du någon favoritspelare/lag?: Hammarby och Älvsjö Vad är det bästa med Älvsjö AIK?: Det är bara roligt att få spela fotboll i Älvsjö. Varför började du spela fotboll?: Många av mina kompisar börja spela så jag tränade en träning så var det väldigt roligt och så bestämde jag mig för att fortsätta. Vilken position är roligast?: Jag tycker att vänster Yttermittfältare är roligast. Vad har du för nummer på tröjan?: 5. Vad äter du innan träning?: Jag äter inget speciellt. Hur ofta tränar ni?: Två gånger i veckan. Vad tycker du om era tränare?: De är bra för de är snälla och peppar oss.

7


“Vi vill utveckla det här till den bäst På Älvsjö IP finns idag en vision och plan sedan två år tillbaka, på en ombyggnation av idrottsplatsen. Denna idé började för två år sedan när Joakim Sjöholm, tillsammans med några andra från klubben, och en landskapsarkitekt började titta på möjligheterna som fanns och även konstruera bilder över deras vision och möjligheter. Detta har gjort att idag har man ett underlag att visa idrottsförvaltningen, fastighetskontoret och politiker. Detta gör att Älvsjö IP har visat att de vill stanna kvar på platsen, då det har funnits planer på att bygga både sjukhus och bostäder på nuvarande plats.

Men i och med denna vision är de med och visar att de vill stanna. Vi träffade Joakim Sjöholm som är idrottsplatsansvarig på Älvsjö IP och han säger att “Vi vill utveckla det här till den bästa idrottsplatsen som det bara går ” Fortsättningsvis berättas Joakim att planen är att bygga ett IP med fler bollplaner, så fler träningstider är möjliga för Älvsjö AIK. Detta ger även möjligheten för Älvsjö AIK att växa och bli fler spelare, då man har utrymmet för fler lag. Tanken är även att göra ytor som idag inte används till mer användbara platser, såsom mindre träningsytor. Det finns

Bilderna av målen och visionerna finns som planscher i caféterian där man är välkommen att titta mer på bilderna. Planscherna har stor betydelse för att visa att Älvsjö AIK verkligen vill göra något åt idrottsplatsen. Älvsjö AIK är också väldigt sällsynta som fotbollsklubb med att visa sådana mål och visioner då det idag oftast är stora byggföretag som visar upp projekt som liknar detta.

även en dröm om att bygga en 11-manna plan med tak över, så att träningen kan underhållas även under vintersäsong. Tanken är också att idrottsplatsen ska vara för alla spelare från Älvsjö AIK, liksom för syskon och vuxna. Därför är även drömmen att det ska finnas en multisportplan och utegym. Däremot får man inte glömma att dessa mål är långsiktiga och kommer att ta tid att förverkliga och Joakim ser det som en ungefärlig 10-årsplan och framåt, eftersom denna planering måste hamna i idrottsförvaltningens planering och budget innan något kan förverkligas.

Fakta: Styrelsen investerar i projektet Samarbetar med Idrottsförvaltningen och fastighetsförvaltningen för att få detta möjligt Älvsjö hade möte 8 februari med idrottsförvaltningen och fastighetskontoret, för att stämma av hur de ligger till och kompromissa om finansieringen.

Nuläge: Här ser man hur Älvsjö IP ser ut idag. Det ska tillkomma nytt konstgräs 2019 på 11-manna planen samt strålkastare som belyser idrottsplatsen bättre inom snar framtid. Idag målas och renoveras läktare och plank vid behov. Dagens biljettkur har tappat sin funktion, då det inte finns väderskydd för barn som väntar på föräldrar och cykelställ. Dessutom är belysningen ohållbar.

8


ta idrottsplatsen som det bara går ”

Mål: Kansliet ska byggas om och den nuvarande kanslibyggnaden ska bli förråd. Eftersom man är mer personal än vad kansliet idag är byggd för. Det ska även bli en plats för styrketräning vid norra delen av den stora fotbollsplanen. En ny entré ska byggas där det finns plats för cykelställ, annonsering och en väntplats, tänkt att likna en busskur med belysning för barnen att vänta på sina föräldrar. Läktaren ska renoveras och planerna ska begränsas med nät i Älvsjö AIK färger.

Vision: I den långsiktiga visionen är tanken att man ska göra idrottsplatsen till en ännu större mötesplats för barn, unga och vuxna. De grönytor och gångvägar som finns ska rustas upp. Området runt fotbollsplanerna ska förbindas med markbeläggning av färgat EPDM-gummigranulat. Den norra 11-mannaplan ska bytas från gus till en fotbollshall, så att föreningen kan träna fotboll året om. Multisportplan finns även med i visionen där barn och ungdomar kan leka och testa på nya sporter så som basket, volleyboll och bandy.

9


Nästa nummer kommer i april

10

Älvsjö fotbollsmagasin nr 10  
Älvsjö fotbollsmagasin nr 10  
Advertisement