Page 1

Älvsjö AIK

Fotbollsmagasin DAMERNA VIDARE I SVENSKA CUPEN

NUMMRETS LAG: P-08 BLÅ

ÄLVSJÖ BLIR FUTSALFÖRENING

ÄLVSJÖ AIK:S ÅRSAVSLUTNING

PRIS FÖR NORMMEDVETENFOTBOLL

1


INNEHÅLL PÅ OMSLAGET: årsavslutningen.

2


INNEHÅLL

S.6 Lär känna P08

S.9 Damlaget vidare i Svenska Cupen

S. 9 Pris för Normmedvetenfotboll

S.4 Älvsjö AIK:s årsavslutningen

S. 8 Aälvsjös nya futsalförening AKTUELLA HÄNDELSER:

VILKA ÄR VI?

DEC/JAN: ST-cupen

Hej! Nu är Älvsjömagasinet igång igen. I år är det Sanna Folkmar, Hanna Lundqvist, Ida Eriksson och Inez Åkerbäck som har hand om allt. Vi går på Fredrika Bremer gymnasiet och går vårat sista år, vi gör därför Älvsjö fotbollsmagasin som gymnasiearbete. Vi vill informera alla medlemmar och andra intresserade om vad som försiggår inom föreningen. Om ni har några ideér eller frågor är det bara att kontakta oss på Alvsjofotbollsmagasin@hotmail.com

FEB: Damerna spelar Svenska cupen + nytt nummer av Älvsjöfotbollsmagasin släpps

3


Älvsjö AIK:s å

Älvsjös årsavslutning anordnas i Älvsjö mässan i mitten av november varje år och är en gala för spelare och ledare inom Älvsjö AIK. Årsavslutningen har annårtdants i minst 25 år. Årsavslutningen hålls då fotbollssäsongen är mer eller mindre är över och det spelas musik och olika bildspel på alla lagen. Priser som årets målvakt och årets tränare delas ut med stor ära. Fotbollssäsongen har lidit mot sitt slut och som inledning på inomhussäsongen och avslutning på utomhussäsongen är det dags för den årliga årsavslutningen. Det kryllar av lag, både av unga och äldre spelare sitter spända för att få gå upp på scenen. Alla jublar när det ser bilder på sig själva i bildspelen när det drar igång. Det är bra stämning och lagen är redo och avsluta årets utesäsong. Älvsjö AIKs lag har alla gjort goda insatser och ska därför bli tilldelade olika pris. I och med prisutdelning och tillbaka blicken på den gångna säsongen är det även flera lag som skall splittras och säga hej då till sina lagkamrater. De är dags för många att ta nya steg i deras utveckling, och därför röra sig till nya lag med nya och roliga utmaningar. Vi har valt att lyfta några lag och deras insatser, men vi vill även påminna om att alla lag har gjort en otroligt insats.

4

F-04:

Resan för F04 fortsätter. De har länge trott och varit ängsliga för att andra lag skall komma ikapp dem med de fortsätter utvecklas snabbare och bättre än de andra lagen. Flickor 04 är de första laget att ta sig med två lag till finalen i Ersans pokals historia. Påvägen till finalen i Ersans pokal slog det ena laget ut Gothia Cup semifinalisterna samt Sanktan vinnarna. I Gothia cup ställde de upp med två lag och gick till A-slutspel med bägge lagen. De blev seriesegrare i Sanktan och fick därför de varsin guldmedalj på årsavslutningen, fem cupguld, fem finalförluster och ett stort gäng semifinaler visar verkligen hur duktiga Flickor 04 verkligen är.

P-02 vit:

Pojkar 02 lag-vits resa i år har varit intressant med många minnesvärda prestationer och resultat, även om vissa är att glömma. Över hela 30 styckna 02or och 03or har gjort matcher i division 1. Många spelare har dessutom fått spela med både U16 och U17, förutom detta har vissa spelare fått spela matcher med A-laget. Men det absolut viktigaste tycker ledarna är att alla 35 spelare som tillhört truppen har tagit stora steg som både fotbollsspelare och människor.

F-02:

Sista året för flickor 02 tillsammans har gått och det är nu dax för spelarna att förflytta sig till andra lag. Första målet för flickor 02 var futsal-SM, där de som enda lag i Sverige lyckades ta poäng mot det laget som sedan gick och vann SM. De deltog även i Futsal-ligan och massvis med andra cuper. I bland annat NFF-cupen slutade de på första plats samt tredje plats. Flickor 02 hade både lag i division ett samt två, där det lyckades uppnå deras högt uppsatta mål. Under sommaren spelade dem Gothia Cup och fick med båda lagen vidare till A-slutspel. Där de dessvärre får mötas redan i första slutspelsmatchen och sedan blir utslagna av det lag som vann hela Gothia Cup.

P-04 vit:

Trots en turbulent säsong där de gått från trettioen stycken spelare till tjugoen så har pojkar 04 ändå lyckats lyfta sig enormt spelmässigt. De kom tre i division fem, fyra i division 3 samt att det tog hem guldmedalj i division tre. Laget deltog i Eskilscupen i Helsingborg där de båda lagen överträffade ledarnas förväntningar med bra prestationer. Ledarna har stora förhoppningar inför övergången till 11-manna spel, samt det planerade träningslägret i Spanien under påsklovet.


årsavslutning Gaston bästa sistaårsjunior:

Dam: Leila Baiche “Hon har under året tagit stora kliv i sin utveckling och genom ett väldigt moget spel i division två blivit uppflyttad till damlaget.”

Årets målvakt flick/ pojk:

Flick: Tuva Nilsson “En tjej som alla vill ha i sitt lag, hon styr spelet,sköter uppsnacket innan match och har en otrolig vinnarskalle. Tuva är helt orädd och räddar F02 med många avgörande räddningar. Hon missar sällan en träning och har gjort stora framsteg i år.”

Leila Baiche

Herr: Gabriel Bergman “Gabriel som både på och utanför plan har visat bra karaktär och hjärta för föreningen. Han tog sig från U16 till A-lagstruppen och tog direkt en startplats med riktigt bra insatser.”

Gabriel Bergman

Linkans - föredömliga ledare: Sami Rossi (tränare för F04) “En driven ledare som i många år har lagt ned hjärta och själ på att utveckla ett av Stockholms bästa F04 lag. “

Sami Rossi

Tuva Nilsson Pojk: Fabian Bouleau “Spelar i P02 men har även varit med och spelat med P16, U17 och suttit på bänken med herrlaget, utöver det har han även blivit ledare i föreningen.”

Fabian Bouleau

Daniel Kalles Pettersson (tränare för P05 vit / P09 gul) “ Daniel gör ett gediget arbete i inte bara ett lag utan i två.”

Daniel Kalles Pettersson

5


träff med P-08 blå Det är den 8 november träffade vi pojkar 08 blå på Långbro IP. Det var en kylig kväll och ljuset från 7-manna planen där killarna tränade på, lös stark. Killarna hade stort fokus och var mycket aktiva i övningarna. Vi skulle vilja ge tränarna en stor eloge för deras otroliga engagemang och otroligt pedagogiska träning. Det märktes att alla killarna verkligen ville vara där och alla var ivriga att få spela match.

P-08 gruppbild efter träning

Namn: Noah Zeijlon Varför började du spela fotboll? Min mamma frågade om jag ville gå på en sport och mina kompisar spelade fotboll och då ville jag också börja spela. Vad är det roligaste med fotboll? Att ha kul tillsammans med vänner och träffa nya kompisar. Hur taggar du inför match/ träning? Lyssna på musik till matcherna i bilen och äta mat som jag får från mamma. Har du någon favoritspelare? Min favoritspelare är Neymar, och favoritlag är PSG, Älvsjö aik och Bajen. Vad är din dröm inom fotbollen? Att komma med i landslaget, och tjäna mycket pengar så jag kan leva på fotboll. Är det roligast att träna inne eller ute? Ute, för att inne får man inte göra inkast eller skjuta lika hårt. Vad är roligast på träningen? Att man lär sig mer så man kan komma upp till att spela i eliten.

6

Namn: David Håkansson Varför började du spela fotboll? För att jag inte hade någon sport och ville testa på fotboll. Hur taggar du inför match/ träning? Jag tar det lugnt, så att man kan spela utan att bli trött. Har du någon favoritspelare? PSG, Barcelona, Östersund, Nejmar, Messi och Kenzema. Vad är din dröm inom fotbollen? Att bli typ fotbollsproffs eller att gå med i landslaget. Är det roligast att träna inne eller ute? Ute, för att då får man göra inkast, utkast och sparka höga bollar. Vad är roligast på träningen? Lära sig och träna med kompisar.

Namn: Alfred Lidén Varför började du spela fotboll? För jag började kolla på fotboll och blev inspirerad. Vad är det roligaste med fotboll? Att man får träffa kompisar och man får uppfylla sin dröm. Hur taggar du inför match/ träning? Innan matcher brukar jag sitta i bilen och blunda och ta några djupa andetag och innan träning sitter jag och räknar bilar. Har du någon favoritspelare/ lag? Ronaldo och Real Madrid. Vad är din dröm inom fotbollen? Att börja i la liga och i landslaget. Är det roligast att träna inne eller ute? Ute, för då är det större och jag kan skjuta lite hårdare. Vad är roligast på träningen? Att man blir bättre efter varje träning.


P-08 träning

Namn: Wilmer Holgersson Varför började du spela fotboll? För att jag tyckte det verkade roligt. Vad är det roligaste med fotboll? Att vara målvakt. Hur taggar du inför match/ träning? Ibland innan match brukar jag träna hemma med en tyngdlyftare och äta bra. Har du någon favoritspelare? Liverpool, Barcelona och Djurgården och Nejmar. Vad är din dröm inom fotbollen? Att komma med i Svenska landslaget. Är det roligast att träna inne eller ute? Ute, för man får känna av den friska luften. Vad är roligast på träningen? Att spela match på slutet.

Namn: Jonathan Bergqvist Varför började du spela fotboll? Det verkade kul och man fick vara mer med sina kompisar. Vad är det roligaste med fotboll? Övningarna. Hur taggar du inför match/ träning? Jag stretchar, går till gymmet och äter bra Har du något favoritlag? Mina favoritlag är Djurgården, Arsenal och PSG. Vad är din dröm inom fotbollen? Att komma in i landslaget. Är det roligast att träna inne eller ute? Ute för att man får känna friska luften. Vad är roligast på träningen? Övningarna

Namn: Elliot Schwihlik Varför började du spela fotboll? För att jag tycker det ä roligt och jag gillar att träffa mina kompisar vad är det roligaste med fotboll? Att man får ha roligt och man får träffa kompisar Hur taggar du inför match/ träning? Taggar inte inför match,tar det mer som det kommer. Har du någon favoritspelare? Ronaldo är min favoritspelare och Real madrid, Östersund och landslaget är mina favoritlag. Vad är din dröm inom fotbollen? Att få börja i Real madrid och A Landslaget. Är det roligast att träna inne eller ute? Ute, för att då känns det mycket större och man svettas liter mer och jag tycker det är roligare. Vad är roligast på träningen? Att träna och lära sig nya saker i fotbollen.

7


Älvsjö AIK:s nya Futsalförening!

Älvsjös Damlag värmer upp innan match

Älvsjös Damlag värmer upp innan match. I november 2016 utvidgade Älvsjö AIK sin förening och gick från att bara ha en fotbollsförening till att även starta en futsalförening. Futsal skiljer sig mot både “five a side” ( en variant på inomhusfotboll) och fotboll utomhus, däremot är det samma uppställning som andra varianter av inomhusfotboll, då lagen spelar spelar fem mot fem (målvakt inräknad). Däremot, det som gör att futsal skiljer sig mot vanlig femmannafotboll är bland annat att det är tidsbegränsningar på 4 sekunder på inspark, när målvakt håller boll, hörnor och frisparkar. I och med att Älvsjö AIK nu satsar mer på futsal och blir en egen futsalförening får man även en del fördelar. Dels får Älvsjös lag förtur på tider i inomhushallar, vilket gör att det ökar chanserna för bättre halltider för alla lag i Älvsjö AIK. Det gynnar även ekonomin

8

för klubben då man slipper betala hallhyra. Vilket gör att det finns möjlighet att satsa ännu mer på att utveckla futsalföreningen. Alla spelare i föreningen får även chansen att utveckla sitt tekniska spel, då futsal är mycket tekniskt krävande eftersom det spelas på en liten yta. Denna satsning ger även en “åretrunt-säsong”, eftersom man satsar både på ute- och innesäsongen. I och med futsalföreningen som startats kommer man att delta i många olika cuper, samt i futsalserien som STFF har startat, som har en pojk och flick serie samt dam och herr. Älvsjö AIK kommer att ställa upp med pojk- och flicklag i åldrarna mellan 12-16, samt i dam- och herrserien. Två andra stora händelser under vinterna är ST-cupen och SM. ST-cupen är en av världens största ungdomsturneringar, och Älvsjö AIK satsar

både på pojk- och flicksidan. Vi på Älvsjö Fotbollsmagasin önskar Älvsjö AIK all lycka med deras nya förening och stort lycka till med futsalsäsongen till alla lagen!

Futsal-cup i Norrköping


Pris för normmedvetenfotboll, Grattis Älvsjö AIK!

Under våren startade Älvsjö AIK ett nytt projekt, “ Normmedveten fotboll”. Detta tack vare en mamma i föreningen, Charlotte Ovefelt som jobbar med jämställdhetsfrågor. Projektet handlar alltså om att informera alla inom föreningen hur viktigt värdegrund och normer är i en klubb. Därför vill de fortsätta bygga upp en trygghet, gemenskap och medvetenhet i föreningen som ska inkludera alla, oavsett kön, sexuell läggning eller etnicitet. Alla ska tycka det är kul att spela fotboll. Allt grundar sig i att SVFF startade ett projekt som heter “Alla är olika- olika är bra”. Där de vill uppmuntra fotbollsklubbar runt om i landet att jobba aktivt med frågor som rör jämställdhet. Under 2017 delade SVFF ut bidrag för stöd till

denna satsning. Däremot var det endast fem föreningar som fick det högsta bidraget på 100. 000 kr, där Älvsjö AIK var en av de fem föreningarna. Lars Johansson som är ordförande i föreningen fick den 7 oktober ta emot högsta pris på Friends Arena innan Sveriges herrar mötte Luxemburg. Juryn som hade tagit emot ett bidrag från Älvsjö bestod av Svenska Fotbollsförbundet, Svenska spel och ICA, och ansåg “normmedveten fotboll” var ett spännande och intressant projekt som därför gav högsta pris. Lars Johansson känner en stolthet över att fått tagit emot priset, men även glädje. Lars Johansson berättar att priset bestod av 100.000 kr som oavkortat ska gå till projektet. Lars berättar även att de

har hjälp för att gå vidare med projektet, Vi har hjälp av konsulter som jobbar med dessa frågor / utbildningar. Vi har redan börjat med utbildning för vår personal på kansliet. För att fortsätta projektet ska Älvsjö fortsätta utbilda ledare, spelare och föräldrar om vikten av värdegrund och normer. Alla som är med i Älvsjö AIK FF, oavsett kön, sexuell läggning eller etnicitet skall känna sig trygga och glädje, säger Lars Johansson.

Grattis Älvsjö AIK:S damer till vidare spel i Svenska cupen! Vi på Älvsjö Fotbollsmagasin vill med glädje gratulera damlaget till vinsten mot Bollstanäs, som gjorde att de tog sig vidare till gruppspel i Svenska Cupen. Det är en turnering som finns både för herrar och damer. Lag från hela Sverige deltar, men på damsidan måste man ligga i division 1 som lägst för att få vara med. Matchen som spelades på Älvsjö IP den 27 September, började bra för Älvsjö. Laget spelade som en enhet och hade flera bra målchanser. Men trots detta så blev det tyvärr inga mål i första halvlek. I andra halvlek låg Älvsjö på ännu hårdare och skapade flera chanser. De skapade hårt tryck på Bollstanäs försvar vilket vid ett tillfälle resulterade i ett straffläge för Älvsjö. Domaren ansåg att en försvarare för Bollstanäs hade gått på Jennifer Sjösten för hårt i en närkamp i straffområdet. Jennifer “Jenka” Sjösten lade straffen

väldigt lugnt och säkert och det blev mål för Älvsjö i 58 minuten. Målet av Sjösten satte press på Bollstanäs och de började trycka på mer och fick en del chanser men försvaret hanterade det bra och målvakt Caroline “Carro” Forsgren behövde inte ingripa många gånger. Vid ett tillfälle i 75:e minuten så gjorde Bollstanäs ett inlägg från höger kant och bollen landade mellan Caroline och backlinjen. Även fast Carro var först på bollen så lyckades Bollstanäs göra mål på returen från målvakt. Matchen gick till förlängning när det stod 1-1 i matchen. Nu märktes det att tjejerna började bli trötta, spelare i båda lagen började få kramp, tjejerna blev mer desperata för att få slut på matchen och vinna. I 25:e minuten av förlängningen spelade Älvsjö mycket fint och ett fantastiskt passningsspel mellan Victoria “Vicky”

Heikfolk och Malin Eriksson resulterade i 2-1 för Älvsjö och vinst. Älvsjö Dam visade verkligen på laganda och samarbete under den här matchen. Vi önskar lycka till i gruppspelen och hoppas att ni fortsätter på den banan.

Gruppbild efter vinst mot Bollstanäs

9


God jul och gott nytt år önskar Älvsjö fotbollsmagasin!

10

Älvsjö fotbollsmagasin nr 9  
Älvsjö fotbollsmagasin nr 9  
Advertisement