Page 1

Tredje L책nggatan 23 | Ca 92 kvm | 4 561 kr/m책n | 4 850 000 kr


På lugn gata i kontinentala kvarter När jag för första gången klev in i denna lägenhet kändes det lite som att komma hem. För inte längesedan bodde jag bara ett par hus bort i en i stort sett likadan lägenhet, också den belägen i ett hus från 1880-talet. Det är i mitt tycke något speciellt med husen just i detta kvarter, där alla husen är fint bevarade och uppförda från sent 1800-tal till tidigt 1900-tal. Att detta hus dessutom är fint, men mycket varsamt renoverat, får ses som en stor bonus. Livet på Långgatorna är härligt avslappnat med små charmiga butiker, antikviteter och trivsamma restauranger och inne på den ovanligt stora gården glömmer man nästan bort att man befinner sig mitt i stan. Detta är ett hem utöver det vanliga.

FIN FÖRENING Lågt belånad BRF och mycket välhållen fastighet. Stor, grönskande innergård.

BEVARAT SEKELSKIFTE Genomgående brädgolv, stuckaturer, spegeldörrar och fina listverk - allt i bra skick.

TOTALRENOVERAT Stort sällskapskök från 2012 med utgång till balkongen mot gården. Badrum med tvättmaskin, 2013.

Ansvarig mäklare: Sara Wibréus Partner/Reg. Fastighetsmäklare Telefon: 031-761 22 58 sara@alvhemmakleri.se


Totalrenoverad sekelskiftestrea om 92 kvm i välskött fastighet anno 1885. Genomgående brädgolv, stuckaturer, spegeldörrar och fina listverk - allt i bra skick. Stort sällskapskök från 2012 med utgång till balkongen mot gården. Badrum från 2013 med tvättmaskin. Kringgående planlösning och dryga 3 m till tak. Lågt belånad BRF.

Stora rum i fil TEXT: SARA WIBRÉUS.

FOTO: FREDRIK J. KARLSSON.

FORM: SARA IGLESIAS


Hem i lugnt cityläge TREDJE LÅNGGATAN 23 - 3 RUM & KÖK. MÄKLARE: SARA WIBRÉUS

Det är något speciellt med kvarteret på Tredje Långgatan, mellan Nordhemsgatan och Värmlandsgatan. Liksom merparten av de närliggande husen så har Tredje Långgatan 23 anor från 1800-talets slut. Den tidens attribut har förstås en självklar plats i detta hus. Dock är fasaden på denna byggnad från 1885 ovanligt vackert bevarad och nyligen varsamt renoverad. Den putsade ljusgula fasaden gnistrar av solens sken och vittnar om en välskött förening som under 2010 köpte loss fastigheten. Gården, som delas genom en samfällighet, är ovanligt stor och grönskande - som en park mitt i stan. På andra våningen i detta hus finns nu en oerhört smakfullt totalrenoverad trea som har det mesta av det bästa. En mycket välplanerad lägenhet med både genomgående och runtgående planlösning innefattande ett trivsamt kök med plats för ett ordentligt matbord och utgång till den stora balkongen mot gården, badrum med egen kombinerad tvättmaskin och torktumlare, ett stort sovrum tyst beläget mot gården samt två pampiga rum i fil mot gatan. Många av de ursprungliga detaljerna finns vackert bevarade såsom brädgolv, stuckaturer, takrosetter, höga fotlister och spegeldörrar, varav pardörrar mellan vardagsrum och matsal. Detta är ett hem för dig som söker ett klassiskt sekelskiftesboende av högsta klass. Här är det bara att flytta in och njuta av allt som området har att erbjuda. Läget på Tredje Långgatan erbjuder ett ypperligt läge mitt i Linnés kreativa kvarter


Två pampiga rum i fil med ett fantastiskt ljus från Långgatan med närhet till både uteserveringar, folkvimmel och grönskande parker. Kvarteren runt om har en spännande historia från Linnéstadens ursprung. I närheten återfinns mysiga antikvariat, bokhandlare, blomsterbutiker och mataffärer. I maj kommer första delen av Tredje Långgatan, mellan Linnégatan och Nordhemsgatan, bli gågata på prov fram till och med september. Detta kommer troligtvis innebära att gatan utanför lägenheten blir ännu lugnare och om möjligt ännu mindre trafikerad. Skulle du mot alla odds tröttna på Linnéstaden så ta en spårvagn från Järntorget som ligger ett par minuter bort, som tar dig till alla väderstreck. Efter att ha klivit in genom den stora röda porten och vidare in genom portgången, skymtat den grönskande gården där träden just nu håller på att slå ut och sedan avnjutit det tidstypiska trapphuset så kommer man fram till ett vackert parti dörrar, signerade sent 1800-tal. Massiva, höga och nyligen varsamt renoverade pardörrar leder in i lägenheten. Hallen ger en trevlig inblick in i vardagsrummet och i köket. Härifrån nås även badrummet. Längs högra väggen har nuvarande ägare ordnat bra förvaringsmöjligheter genom en garderob och en sittbänk med inbyggd förvaring - perfekt att slå sig ner för att snöra skorna. En smakfull tapet pryder ena väggen vilket ger hallen en ombonad inramning. Redan i hallen

finns originalbrädgolvet fint bevarat. Ett rum där tiden till viss del stått stilla med alla vackra detaljer som är varsamt bevarade från sent 1800-tal som bred stuckatur, maffig takrosett och höga fotlister. Två stora fönsterpartier släpper in söderljuset och gör att rummet badar i ljus. Med den tilltagna takhöjden om dryga 3 meter så upplevs rummet som väldigt luftigt och rymligt. Väggarna är nyligen bredspacklade och målade i en fin grågrön ton som framhäver alla listverk och stuckaturen. Golvet består även här av originalplank som slipats och mattlackats. Storleken på rummet gör att det går att möblera med en soffgrupp, läshörna och även matsalsbord för den som önskar använda matsalen som sovrum. Genom dubbla spegeldörrar nås nästa rum

Kort om kvarteren: 1. Linnés kreativa kvarter med närhet till både uteserveringar, folkvimmel, mysiga antikvariat, bokhandlare och mataffärer. 2. Saluhallen Briggen bjuder på mat från jordens alla hörn. Och nytillskotten inom krogvärlden är Restaurang Taverna Averna. 3. I maj kommer första delen av Tredje Långgatan mellan Linnéoch Nordhemsgatan, bli gågata på prov tom september.


Hall


i fil - matsalen. Ett rum som inbjuder till middagar med många vänner kring matbordet. Den breda öppningen in till vardagsrummet inbjuder till sociala sammanhang och gör att man gärna förflyttar sig in till sofforna efter en lång middag. Ett stort fönster ger rikligt med ljus och ca 3,05 meter upp ramas taket in av en bred, stram stuckatur. För den som istället vill nyttja detta rum som sovrum ryms här en rejäl dubbelsäng med sängbord samt byrå eller annan förvaringsmöbel. Väggarna är målade i en sober grå ton och på golvet mattlackat brädgolv i original. Privat beläget i lägenheten mot den tysta innergården ligger sovrummet. Ett riktigt stort sovrum med två stora fönster som gör rummet härligt ljust. Härifrån är det långt till husen på andra sidan gården och läget blir så gott som insynsfritt. Genom fönstren kan man inte bara blicka ut över gården, utan även ut på den egna balkongen. Här ryms både stor dubbelsäng, läshörna och en mindre arbetsplats för den så önskar. Två sektioner om totalt 6 st garderober erbjuder gott om förvaring. Mattlackat originalplank även här och lyfter man blicken återfinns stuckatur och takrosett. Ljust målade väggar och en takhöjd om dryga tre meter. Här sover man gott om natten, gärna med fönstren lite på glänt under varma sommarnätter. Med ingång från hallen och från lägenhetens sovrum nås det trivsamma sällskapsköket. Detta totalrenoverades under 2012 och försågs då med en modern vit köksinredning från IKEA. Tack vare dubbla skåpsrader hela vägen upp till tak ges gott om förvaring. Ovan bänkskivor i massiv ek och i rostfritt sitter vitt kakel och downlights. Längs ena väggen finns den integrerade

fullhöjdskylen samt ytterligare skåpsinredning. I ett stort gammalt "kallskafferi" finns fullhöjdsfrysen samt gott om extra förvaring. Köket rymmer ett matbord för upp till 4-6 personer och vill man hellre äta frukosten ute på balkongen nås denna härifrån. Köket är utrustat med varmluftsugn, induktionshäll, inbyggd mikro, integrerad diskmaskin (samtliga från IKEA -12) samt kyl och frys i fullhöjd (Electrolux -08). Väggarna är målade i en ljust mintgrön ton och brädgolvet har vitmålats. En bred helglasad dörr leder ut från köket till den stora balkongen som nuvarande ägare låtit bygga under 2012. Storleken om hela 3,50 meter x 1,60 meter ger plats åt flera sittplatser, matbord och planteringar. Gårdens grönska ger en skön parkliknande inramning och stadens brus känns här mycket avlägset. Det nordostliga läget ger tidig morgonsol samt ett par timmars kvällssol. Badrummet totalrenoverades så sent som 2013 och är helkaklat i vitt. Under antracitgrå klinker ligger värmeslingor som är eldrivna. En gammal igensatt nisch ger plats åt duschen, med en praktisk inbyggd hylla för schampo samt välvda vikbara glasdörrar. Längst in i badrummet finns tvättstället som vilar på en snygg betongskiva med undersittande vita lådor. Här finns även en kombinerad tvättmaskin och torktumlare. I övrigt finns här dimbara spotlights i taket, wc-stol och eldriven handdukstork.


Kök

Det stora sällskapsköket totalrenoverades 2012. Gott om förvaring hela vägen upp till tak. Här ryms en matplats för 4-6 personer. En framtagen tegelvägg ger karaktär. Ett praktiskt gammalt "kallskafferi" ger god förvaring. Vitmålade brädgolv och väggar målade i mintgrönt.


Balkong


Den stora balkongen ger plats åt många sittplatser. Omgiven av gårdens grönska - din egen oas. Avnjut frukosten till ljudet av fågelkvitter.


Matsal


I fil med vardagsrummet ligger matsalen. Ett rum för stora middagssällskap. Släta väggar målade i sobert grått. Detta fungerar även utmärkt som sovrum. Bevarad stuckatur och fina listverk även här.

Genomgående fina brädgolv och drygt 3 m till tak.


Det stora vardagsrummet med plats för det mesta. Brädgolvet har varsamt slipats och mattlackats. Här ryms både soffa och matbord för den som önskar. Genomgående och kringgående planlösning


Vardagsrum


Tre hรถga fรถnster ger ett fantastiskt ljus

Tvรฅ pampiga rum i fil


Text


Fina detaljer


Väl tilltaget och tyst beläget mot gården. Här ryms en rejäl dubbelsäng med sängbord. Gott om förvaring genom 6 st garderober. Här ryms även en nättare arbetsplats om så önskas.


Sovrum


Badrum


Ung förening i fint format OM BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN. TEXT: SARA WIBRÉUS. FOTO: FREDRIK J. KARLSSON.

Brf Tredje Långgatan 23 äger fastigheten Masthugget 7:12, med adress Tredje Långgatan 23, ett vackert bevarat hus i fyra våningar plus vind uppfört 1885. Hela kvarteret mellan Värmlandsgatan och Nordhemsgatan består av gamla bevarade fastigheter uppförda från 1880-talet till tidigt 1900-tal, vilket ger gatan både charm och en stilfull karaktär. Föreningen registrerades redan under mitten av 80-talet men man förvärvade fastigheten först i september 2010. Föreningen består av 8 lägenheter, varav samtliga numera är bostadrätter, om en sammanlagd yta om 681 kvadratmeter. Lägenhetsfördelningen är 1 etta och 7 treor. Då detta är en lite mindre förening finns det stora möjligheter att kunna påverka sitt boende och föreningens utveckling. Föreningens ekonomi bedöms som mycket stabil, trots föreningens ringa ålder. Främst beror den goda ekonomin på att man kunnat ombilda och sälja de hyresrätter som inte ombildades vid förvärvet. På så sätt har man kunnat amortera kraftigt på lånen som nu endast uppgår till 4 mkr. Dessutom har man kunnat renovera sitt hus under samma period. Avgifterna ligger på ca 600 kr/ kvadratmeter och år, vilket är i linje med snittet för området. Ingen avgiftsförändring är planerad i dagsläget. Föreningen har även en outnyttjad råvind om totalt ca

180 kvm (golvyta) som skulle kunna ses som en framtida tillgång. Föreningen har följt den tekniska besiktningen som gjordes av fastigheten i samband med ombildningen 2010 och har nu ett hus i mycket gott skick efter en gedigen yttre renovering som genomförts under 2012 samt en inre renovering som skett under 2013. Under 2012 utfördes en takomläggning, man renoverade fasaden, man bytte samtliga fönster och byggde 6 st balkonger. Under 2013 byggdes ytterligare 1 balkong, man renoverade trapphuset och samtliga lägenhetsdörrar itidstypisk stil, relining av avloppsstammarna, termostatbyte samt byte av vattenmätare, cirkulationspump och ventiler. Under 2014 har man installerat nya tilluftsventiler och genomfört en OVK-besiktning som blivit godkänd. I dagsläget är inga större renoveringar inplanerade utan endast löpande underhåll. Den ekonomiska förvaltningen sköts av Ariadne. Fastighetsskötsel och trappstädning sköts av PLL Fastighetsskötsel AB. Överlåtelseavgift och pantsättningsavgift tas ut enligt stadgarna. Till lägenheten hör inte bara ett, utan tre (!) förråd om totalt ca 15 kvadratmeter. Föreningen delar genom en samfällighet en stor, öppen innergård som i luftrummet


Den ovanligt stora innergården nästan som att ha en egen park sträcker sig över hela kvarteret mellan Tredje och Andra Långgatan samt Nordhems- och Värmlandsgatan. Den ovanligt stora gården gör att insynen i rummen som vetter hitåt är väldigt begränsad och man får grön oas att njuta av om sommaren. Den gemensamma tvättstugan med tvättmaskin och torktumlare är lättbokad då den endast delas med 7 andra lägenheter, varav de flesta har egen tvättmaskin i lägenheten. Kabel-tv och bredband genom ComHem, basutbudet på kabel-tv ingår i månadsavgiften. Till avgiften tillkommer ett obligatorikt balkongtillägg om 111 kr/månad.


Föreningens ekonomi: Föreningen förvärvade sin fastighet under 2010.

Det vackra ljusgula huset uppfördes redan 1885.

Föreningen består av 8 st lägenheter, varav 7 st treor och 1 st etta.

De långfristiga skulderna uppgår till endast 4 Mkr.

Under 2012 och -13 har man utfört omfattande renoveringar av sitt hus, bl.a. tak- och fasadrenovering, byte av fönster samt relining.

Fakta om bostaden: Adress: Tredje Långgatan 23 Förening: Brf Tredje Långgatan 23 Antal rum: 3 + kök Boarea: Ca 92 kvm enl förvaltarens information Avgift: 4 561 (inkl värme, VA, kabel-tv) Våning: 2 av 4 Pris: 4 850 000 kr accepterat pris Andelstal: 13,396% Andel av årsavgift: % Driftskostnader: 4 500 kr/år, varav el: 3 000 kr, försäkring: 1 500 kr. Beräknad på 3 personer per hushåll Lägenhetsnummer: 1004 (1101) Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet Byggår: 1885 Hiss: finns ej Ventilation: Mekanisk (frånluft) Fönster: 3-glas Uppvärmning: Fjärrvärme Energiprestanda: 131 kWh/kvm, enligt energideklaration utförd den 2010-09-27 Kontakta mäklaren för att få en personlig boendekostnadskalkyl


Tredje Långgatan 23

3 rum och kök Hall

Massiva, höga och varsamt renoverade pardörrar från sent 1800-tal leder in i hallen. En garderob och sittbänk med inbyggd förvaring. Tapet på ena väggen och bevarat originalbrädgolv.

Vardagsrum

Bevarad bred stuckatur, takrosett och höga fotlister. Två stora fönsterpartier mot söder. Takhöjd om dryga 3 m. Bredspacklade och målade väggar i grågrön ton. Originalplankgolv, slipat och mattlackat. Dubbla spegeldörrar till matsalen i fil.

Matsal/sovrum

Ett stort fönster och bevarade detaljer likt i vardagsrummet. Väggar målade i grå ton och på golvet mattlackat brädgolv i original.

Sovrum

Beläget mot innergården. Stort med två stora fönster och så gott som insynsfritt. Plats för dubbelsäng, läshörna och mindre arbetsplats. Två sektioner om totalt 6 st garderober. Mattlackat originalplank, stuckatur och takrosett. Ljust målade väggar.

Kök

Totalrenoverat 2012 med modern vit köksinredning från IKEA. Dubbla skåpsrader upp till tak. Bänkskivor i massiv ek och rostfritt, vitt kakel och downlights. Integrerad fullhöjdskyl och -frys. Ett stort gammalt "kallskafferi". Matbord för 4-6 personer. Varmluftsugn, induktionshäll, inbyggd mikro, integrerad diskmaskin (från IKEA 2012) samt kyl och frys i fullhöjd (Electrolux 2008). Väggarna målade i ljust mintgrönt och vitmålat brädgolv.

Balkong

Bred helglasad dörr leder ut från köket. Balkongen byggdes 2012, ca 3,50 x 1,60 meter. Plats åt flera sittplatser, matbord och planteringar. Nordostligt läge ger tidig morgonsol samt ett par timmars kvällssol.

Badrum

Totalrenoverat 2013. Helkaklade väggar i vitt och antracitgrått klinkergolv med värmeslingor. Gammal igensatt nisch ger plats åt duschen, med inbyggd hylla och välvda vikbara glasdörrar. Tvättställ vilar på betongskiva med undersittande vita lådor. Kombinerad tvättmaskin och torktumlare. Dimbara spotlights i taket, wc-stol och eldriven handdukstork.


Viss avvikelse kan fÜrekomma, ritningen är ej skalenlig

Tredje LĂĽnggatan 23


Profile for Alvhem

Alvhem Mäkleri & Interiör, Tredje langgatan 23  

Alvhem Mäkleri & Interiör, Tredje langgatan 23  

Profile for alvhem
Advertisement