Page 1

KR

M ÖN i L ed ba I K i nn r n A N é s t va g : ad n en

Vackert sekelskifte 2 BALKONGER

& kakelugn

RENOVERAT MED

finess

Majorsgatan 10 | 104 kvm | 5 157 kr/mån | 4 400 000 kr


Ett kvarter från fina Skansberget Jag har sålt fina sekelskifteslägenheter här i Linne ända sedan 1999. Många vackra hem har det onekligen blivit under alla dessa år. Få ägare har dock som i detta fall gått ”all-in” i sin strävan att skapa ett personligt hem, med så stor tonvikt vid detaljer och sådan kvalitet. Mest utmärkande är ändå de tapetval som gjorts, med handgjorda tapeter från Lim & Handtryck i nästan alla rum. Tänk vad ett besök på ett slott i Söderköping kan resultera i ... Jag bor själv i en fin 20-talslägenhet mot samma innergård, men tyvärr med balkong åt ”fel” väderstreck. Min balkong ligger med österläge, och är av någon anledning ofta utsatt för visst drag. Inte sällan avundas jag de som bor på kortsidan av gården, där ägarna gottar sig på sina solbelysta och dragfria balkonger. Välkomna att möta våren på Majorsgatan 10! Skulle denna lägenhet mot förmodan inte kännas helt rätt har vi självfallet andra som kan vara av intresse, på alvhem-makleri.se finns mer information. Vill du hellre prata om dina boendeplaner så finns jag eller någon av mina duktiga kollegor tillgängliga på vårt kontor, tillika inredningsbutik på Olivedalsgatan 16. Här kan du få massor av inspiration och kanske hitta något i butiken - allt för att förgylla din bostad i väntan på ditt nya drömhem.

AKTIV & TRIVSAM FÖRENING Liten och trivsam förening. Omfattande renoveringar har gjorts för att värna fastighetens karaktär & skick.

VACKERT RENOVERAT Totalrenoverat in i minsta detalj med stor hänsyn till lägenhetens ursprung och sekelsskifteskaraktär.

LYXIGT MED TVÅ BALKONGER Här finns hela två balkonger, den mindre i norr och den större i skyddat söderläge mot gården.

Ansvarig mäklare: Nils Jacobsson Reg. Fastighetsmäklare / VD Telefon: 031-761 22 51 nils@alvhemmakleri.se

Läs mer om Alvhem och denna lägenhet på nätet:

www.alvhemmakleri.se Följ oss gärna på Facebook, Instagram & Pinterest


Synnerligen ljus och luftig 3,5:a med ett suveränt läge i Linné. Två användbara balkonger, varav en stor söderbalkong, solbelyst en stor del av dagen. Fritt läge på våning 3 av 5, hiss finns. Totalrenoverad in i minsta detalj med stor hänsyn till kvalitet och lägenhetens ursprung. Stort, nytt badrum och nytt påkostat kök.

Underbart fina TEXT: NILS JACOBSSON. FOTO: FREDRIK KARLSSON. STYLIST: SARAH WIDMAN. AD: SARA IGLESIAS


detaljer


Ett hem att förälska sig i MAJORSGATAN 10 - 3,5 RUM & KÖK. MÄKLARE: NILS JACOBSSON

Moderna attribut möter vackert sekelskifte. Med finess och utan att tappa fokus på de vackra detaljer som hörde vårt förra århundrade till, har Alvhem Mäkleri nu nöjet att presentera detta sällsynta hem. Perfekt för barnfamiljen eller för er som vill byta ut villan eller radhuset mot en renoverad bostadsrätt med ett extremt fint läge i Linné. En bostad som inte behöver någon renovering eller uppfräschning utan där det bara är att flytta in. Du som har letat ett hem med fyra rum inser säkert hur unikt detta tillfälle är. Detta är ett hem för dig med högt ställda krav, för förutom att vara renoverad så kan denna lägenhet även erbjuda en fungerande kakelugn, vackra sekelskiftesdetaljer i form av massiva spegeldörrar, stuckaturer, takrosetter, gjutjärnselement, höga fotlister och en generös takhöjd. Som om detta inte vore nog finns här inte mindre än två smidesbalkonger. En drömlik balkong om 5 kvm mot en av Linnés största innergårdar samt en mindre balkong med utsikt ner mot Linnégatan. Läget i söder, på kortsidan av innergården, gör att solen letar sig in en stor del av dagen och balkongen i söder blir till det extrarum man om våren och sommaren drömmer om. Nuvarande ägare har satsat enormt mycket tid, energi och pengar på att renovera lägenheten sedan de flyttade in 2009. Och resultatet är onekligen ovanligt lyckat! Kök, badrum och samtliga ytskikt har pietetsfullt renoverats med stor hänsyn tagen till tidskaraktären. Inspirationen att renovera lägenheten i gammal stil och med de materialval de gjorde fick de vid ett besök på Mems Slott i Söderköping där de fick möjlighet att prata med ägaren själv. Ägaren till slottet tipsade om klassiska Lim & Handtryck i Mölndal, vilkas tapeter de har använt i alla rum förutom barnrummet. Efter att ha tagit trappan upp istället för hissen inser man hur välskött och renoverat allt verkar vara. Trapphuset är målat i tidstypiska färger med grå smidesräcken och röda dörrar. Hissen som är relativt nyinstallerad stannar per halvplan, så antingen går man ner en halv trappa eller så går man upp en halv trappa för att komma till våningsplanet. Förenigen har satsat både pengar och kraft på fastigheten


”Skönt läge i Linné med ljus från två väderstreck” sedan den togs över av förre ägaren. Efter att ha öppnat lägenhetens ytterdörr och skymtat den läckra och personliga hallen som välkomnar så inser man snabbt att detta är ett hem utöver det vanliga. Ett hem där allt är valt med omsorg och inget lämnats åt slumpen. Hallen sätter prägeln på hela detta hem. Den fina mönstrade tapeten från Lim & Handtryck bryter fint mot det ljusa plankgolvet och de vitmålade snickerierna. Golvet i själva entrédelen pryds av slittåliga klinkerplattor. I taket sitter infälla spotlights med dimmer som snyggt lyser upp hela hallen. Tre ursprungliga pärlspontsklädda garderober erbjuder bra förvaring. Hallen leder vidare till samtliga rum och blir lite av lägenhetens nav. Köket lät ägarna totalrenovera när de flyttade in i lägenheten 2009. Det gamla slitna och opraktiska köket revs och ersattes av ett helt modernt, fast i gammal stil. Valet föll på ett platsbyggt kök från Kungsäter, med luckor av ljus ask. De tjocka och extra djupa (70 cm) bänkskivorna av mörkare valnöt, bryter fint mot de ljusare luckorna och det ljusa golvet. Till höger finns dessutom ett gammaldags skafferi där mycket får plats. Ägarna eftersträvade gott om praktiska arbetsytor och förvaring, både i skåp och lådor och olika synliga hyllplan för mer dekorativ förvaring. Samtliga väggskåp utnyttjar fulla takhöjden, för maximalt utrymme och minimalt

med dammsamling. Umgänge tycks annars varit ledordet vilket avspeglas i köksmaskinernas disposition längs med två av långsidorna. Här finns gott om utrymme för flera kockar och matlagningen blir lätt en syssla som engagerar hela familjen. Den maskinella utrustningen består av påkostade och noga utvalda maskiner; eller vad sägs om gashäll (med 5 lågor varav en för wok), köksfläkt samt varmluftsugn och kombiugn från Italienska Smeg. På motsatta sidan kyl och frys, bägge fullhöjd från Electrolux, samt diskmaskin från Cylinda. Något som också är utmärkande i detta kök, är ägarnas val av tapet. Valet föll på en blommig tapet från Lim & handtryck som passar oerhört väl in i detta underbara kök. Vid matplatsen får flera matgäster plats. Här tillbringar familjen gärna mycket tid tillsammans. Placeringen intill de glasade pardörrarna ut till balkongen ger en härlig känsla och sommartid intas både frukost och lunch på den väl tilltagna balkongen. Balkonggolvet utgörs av träplank som känns mjukt mot bara fötter och smidesräcket ger en fin inramning. Den öppna innergården och läget på kortsidan ger en frihetskänsla som annars är svår att hitta i en storstad. Intill köket ligger ett litet rum med många möjligheter.


Lyxigt med två balkonger; den ena i norr med utgång från vardagsrummet. Den andra större balkongen i söderläge mot gården.


gillar: lskiftesm e h v Al eke ar om s overar n r 채 v n n n채r ma ljerna och re ess. deta med fin


De nuvarande ägarna disponerar det som barnrum, någon annan ser kanske möjligheten att skapa ett arbetsrum. Möjligheterna är många och behovet får styra valet. Här sitter en tapet från Boråstapeter och golvet utgörs av samma ljusa plankgolv som i köket. Ett smalare fönster bjuder in södersolen. Som i många andra lägenheter från förra sekelskiftet har väggen som vetter ut mot trapphuset fått en karaktäristisk rundning, vilket skänker charm till ett redan trivsamt litet rum. Längst in i lägenheten, avskilt från de andra rummen, ligger ett rogivande sovrum. Atmosfären är avspänd med väggar tapetserade med en lätt mönstrad tapet från Lim & Handtryck, stram stuckatur och vacker takrosett. Ett stort fönster med överljus vetter ut mot den trivsamma innergården och tillåter ljuset att finna sin väg in över det vitsåpade furugolvet. En dubbelsäng får med lätthet plats, likaså en byrå eller annan mindre avställningsmöbel. Klädförvaring är löst i form av en väl tilltagen garderob med höga skjutdörrar. I förlängningen till hallen ligger det totalrenoverade badrummet (utfört 2011 av duktiga fackmän). Det man slås av är inte bara hur rymligt och smakfullt det är utan också hur genomtänkta alla lösningar är. Smakfulla detaljer så som vägghängd wc-stol, inbyggda hyllor, badkar på tassar samt golvvärme, visar att inget har lämnats åt slumpen. Stilen är tidlös med rutigt klinkergolv och vitt väggkakel. Själva baddelen består av både dusch med vikbara glasväggar samt ett läckert badkar med lejontassar. Över handfatet sitter ett spegelskåp med infälld belysning. Längs motsatta väggen finns en handdukstork

och i taket sitter infällda spotlights med dimmer för ett behagligt ljus. Ägarna har till och med låtit montera högtalare i taket samt utdragbara tvättlinor över badkaret för smidig tvätthantering! En kombinerad tvätt- och torktumlare löser annars väl familjens tvättbehov. Till vänster om hallen ligger två luftiga och vackra rum i fil, avdelade av två höga pardörrar, som vittnar om fastighetens drygt hundraåriga historia. Två rymliga rum som verkligen inbjuder till samvaro med många inbjudna gäster. Ena hörnet pryds av en fungerande kakelugn, där ägarna eldar flitigt under den kalla årstiden. Rummens väl tilltagna takhöjd, höga fotlister, fina tak och generösa ljusinsläpp bidrar ytterligare till den positiva känslan. Bägge rummen är tapetserade med en lätt mönstrad tapet från Lim & Handtryck. De stora fönstren med överljus mot Majorsgatan ger ljuset spelrum. Från den mindre balkongen i norr kan man njuta av svalkan under varma sommarkvällar och studera pulsen på Linnégatan en bit bort. Denna balkong ramas in av svarta smidesräcken och golvet utgörs av klassisk trätrall.


Kök

Det påkostade köket blir en naturlig samlingsplats, inramat av tidstypiska tapeter från Lim & Handtryck. Platsbyggt från Kungsäter Kök med väggskåp som utnyttjar fulla takhöjden, för maximalt med utrymme och minimalt med dammsamling.


Den stora balkongen vetter rakt mot söder och badar i sol en stor del av dagen. Här är skyddat läge in mot den stora innergården som utgår ett helt kvarter och delas med flera fastigheter. Panelväggen på gaveln av balkongen skyddar effektivt mot drag och underlättar när man vill hänga upp dekorativa växter.


Balkong


Bänkskivor i valnöt. Skivorna är 70 cm djupa, istället för 60 cm som är standarddjup, och 4 cm tjocka för att få en mer gedigen känsla. Alla lådor är helt utdragbara. För att rymma så mycket som möjligt är lådorna under spis och ugnar 70 cm djupa, övriga är 60 cm djupa. Bänkskivan på spissidan av köket är trots sina speciella vinklar g jord i ett stycke för att slippa skarvar.


” De fina mönstrade tapeterna från Lim & Handtryck bryter fint mot de ljusa plankgolven och de vitmålade snickerierna.”


Hall Hall


Hallen är navet i lägenheten och leder vidare till alla rum. Här har man verkligen vågat ta ut svängarna - valet att tapetsera med två olika men ändå matchande tapeter är både modigt och genialt.

Vacker stuckatur och inbyggda originalskåp med pärlspont bidrar till känslan.


Badrum Badrummet totalrenoverades så sent som 2011.

Badrummet är ovanligt stort med plats för både badkar och dusch. Och kombinerad tvättmaskin och torktumlare. Här är inget lämnat åt slumpen.


Sovrum


Det stora sovrummet, så väl som det lilla barnrummet, ligger båda med ett rofyllt läge mot gården. I den rejäla garderoben ryms mycket. Skjutdörrarna som är extra höga, är specialbyggda av Adolfsson & Jerlov, i Sisjön.


Barnrum/Arbetsrum/G채strum


Vardagsrum & Allrum; vackra xxxxxxx sekelskiftesrum i fil som vetter ut mot Majorsgatan i norr. Pampiga rum med allt; höga fotlister, stuckatur, takrosetter och även här en vacker tapet från Lim & Handtryck. Dessutom en fungerande kakelugn!


Hall


Vardagsrummet är stort och ger plats att bre ut sig med allt man vill göra. I ena hörnan finns dessutom en liten arbetsplats. Härifrån når man den mindre balkongen.

I ena hörnet ståtar en stilren och väl fungerande kakelugn - kontrollerad våren 2010 av sotarmästare!


Höga pardörrar skiljer de två rummen åt. Även Allrummet är spatiöst med gott om plats för stor soffhörna. Valet av samma tapet i de två rummen binder fint ihop och skapar ytterligare rymd.


Allrum


”Vi hoppas att ni skall trivas här lika gott som vi har gjort.” Familjen Arvhammar


Rum fรถr r


rum

Majorsgatan 10

3,5 rum & kök Hall: Mönstrade tapeten från Lim & Handtryck, ljust plankgolv och vitmålade snickerier. Slittåliga klinkerplattor i entrédelen. Infälla spotlights med dimmer. Tre ursprungliga pärlspontsklädda garderober. Hallen leder vidare till samtliga rum.

Kök med balkong: Totalrenoverat 2009, modernt fast i gammal stil. Platsbyggt från Kungsäter, luckor av ljus ask. De tjocka och extra djupa (70 cm) bänkskivorna av mörkare valnöt. Bevarat gammaldags skafferi. Synliga hyllplan, väggskåp i fulla takhöjden. Påkostad maskinell utrustning: gashäll (med 5 lågor varav en för wok), köksfläkt samt varmluftsugn och kombiugn från Italienska Smeg. Kyl och frys i fullhöjd från Electrolux samt diskmaskin från Cylinda. Vackert val av tapet; blommig tapet från Lim & handtryck. Matplats för flera matgäster vid utgång till balkong, i söder mot innergård. Balkonggolv av träplank och smidesräcke.

Sovrum & Barnrum/Arbetsrum: Båda in mot gården. Innanför köket ett litet rum som idag är barnrum. Väggar med tapet från Boråstapeter och golv av samma ljusa plankgolv som i köket. Som i många andra lägenheter från förra sekelskiftet har väggen som vetter ut mot trapphuset fått en karaktäristisk rundning. Vägg i vägg med köket; det stora sovrummet med garderober upp till tak, med skjutdörrar. Även här lätt mönstrad tapet från Lim & Handtryck, stram stuckatur och vacker takrosett. Ett stort fönster med överljus och vitsåpade furugolvet.

Badrum: Totalrenoverat 2011 av duktiga fackmän. Rymligt och smakfullt med genomtänkta lösningar. Vägghängd wc-stol, inbyggda hyllor, badkar på tassar samt golvvärme, dusch med vikbara glasväggar. Rutigt klinkergolv och vitt väggkakel. Över handfatet ett spegelskåp med infälld belysning, handdukstork, infällda spotlights med dimmer samt inmontera högtalare i taket. Utdragbara tvättlinor samt en kombinerad tvätt- och torktumlare.

Vardagsrum med balkong & Allrum: Två luftiga och vackra rum i fil, avdelade av två höga pardörrar. Fungerande kakelugn, tilltagen takhöjd, höga fotlister, fina tak och generösa ljusinsläpp. Bägge rummen är tapetserade med samma tapet från Lim & Handtryck. Höga fönster och balkong mot Majorsgatan i norr. Svart smidesräcke och klassisk trätrall.


Bo i vackra kvarter OM BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN. TEXT: NILS JACOBSSON. FOTO: FREDRIK KARLSSON

Brf Majorskan 10 äger sedan 2005 den fina fastigheten Kommendantsängen 4:2, belägen på Majorsgatan 10. Byggnaden som uppfördes 1907 i jugendstil, består av ett flerbostadshus i fem våningar med vind samt en frisörsalong och två mindre kontor i bottenplan. Runt sekelskiftet och i och med jugendstilens intåg i Sverige blev byggstilen mjukare och luftigare än tidigare. De numera släta putsfasaderna målades i ljusa och klara färger så som gulrosa, gulvitt, ljusrosa, gulrött och gult och dekorerades med ornament med växtmotiv. Brf Majorskan 10 är en liten och trivsam förening med nio bostadsrätter samt en hyresrätt. Den totala arean uppgår till 1026 kvm varav bostadsrättsytan utgör 924 kvm, hyresrätten 92 kvm och lokalytan 100 kvm. Föreningen äger en andel i en samfällighet, Karl Xll, där det ingår del i en rymlig och lättbokad tvättstuga, fastighetsskötsel samt renhållning på den gemensamma innergården. På baksidan har de boende i huset tillgång till en stor grön innergård där de i kvarteret kan träffas och umgås. På gården finns även en förskola med tillhörande lekplats, grillmöjligheter, cykelställ samt soprum med källsortering. I gårdshuset finns även en rymlig och lättbokad tvättstuga med fyra separata tvättavdelningar

där det går att tvätta både sent på kvällar och helger. När föreningen lät installera hiss i fastigheten såg man till att ordna en ingång direkt från gården vilket underlättar rejält för alla som har tunga matkassar att släpa på eller barnfamiljer med barnvagnar. Till lägenheten medföljer ett relativt rymligt förråd beläget i källaren. Som ett komplement till tvättmöjligheterna i lägenheten, finns en rymlig välutrustad tvättstuga på innergården. Den är stor och erbjuder många olika tvättpass tack vare ett nyinsatt elektroniskt bokningssystem. Kabel-tv från Com Hem ingår i avgiften och bredband finns indraget i fastigheten via Com Hem. Föreningen tillhandahåller inga egna parkeringsplatser. Däremot har de nuvarande ägarna en garageplats i ett närliggande garage som eventuellt kan övertas, kostnad 1000 kr / månad. Det finns också möjlighet att skaffa boendekort för ca 600 kr/mån, om man skriver sig på adressen. När föreningen förvärvade fastigheten var underhållet rejält eftersatt. Mot slutet av 1970-talet hade det gjorts en hårdhänt ROT-renovering, med stora ingrepp i huset, bland annat installerades badrum och samtliga kök totalrenoverades. 1999 utfördes en grundförstärkning med


”Föreningen har fina intäkter från affärslokaler i huset” stålpålar ner till berg, för att säkerställa att fastigheten skulle stå stadigt. Krafttag togs direkt från styrelsens sida för att åtgärda bristerna. Ett mycket omfattande renoverings- och ombyggnadsprojekt iscensattes som skulle pågår i flera år. Bland de större insatserna som genomfördes kan följande nämnas; renovering av köksstammar (övriga stammar bedöms vara i gott skick), fönsterbyte samt byggnation av balkoner mot innergården, installation av hiss, reparation av plåtfasad mot gården, omputsning av fasad mot gatan, byte till nya säkerhetsdörrar i lägenheter samt gemensamhetsutrymmen, översyn av fastighetens kökoch badrumsventilation med installation av takfläktar. Vidare har trapphuset totalrenoverats med nya ytskikt, ny el och nya armaturer i gammal stil. Området kring Majorsgatan har dom senaste åren vaknat upp ordentligt, inte minst gäller detta granngatan Kastellgatan som fått sig ett ordentligt lyft under senare

år, från Sveaplan till Skanstorget och känns numera nästan som en stad i staden. Här trängs numera ett rikt utbud av små charmiga kvartersbutiker samt nyöppnade surdegsbageriet Alvar och Ivar som erbjuder nygräddat bröd sex dagar i veckan, amerikanska och femtiotalsinspirerade Egg & Milk som på helgerna erbjuder fantastisk brunch. Ett par tvärgator bort bara ligger Linnégatan med hela dess utbud och inte minst alla välfyllda uteserveringar.

Önskar du mer information om BRF Majorskan 10, t ex en genomgång av årsredovisningen eller frågor runt balkongbygget, kontakta mäklaren, som även kan hjälpa dig komma i kontakt med rätt personer i föreningen.


Jugend 1900-tal

Föreningens ekonomi: • Taxeringsvärdet uppgår till ca 11,6 miljoner varav byggnad utgör ca 6,9 miljoner och mark utgör ca 4,7 miljoner. • Föreningen har i dagsläget fyra lån om totalt ca 8,6 miljoner. • Den genomsnittliga årsavgiften uppgår till 614 kr/kvm boyta. • Hyresintäkterna från lokalerna utgör ca 31 procent av årsomsättningen. • En stor del av det omfattande renoveringsprojektet betalades genom fonderingar som gjordes vid förvärvet av fastigheten och genom försäljning av en av föreningens två kvarvarande hyresrätter.

Fakta om bostaden Adress: Majorsgatan 10 Brf: Majorskan 10 Antal rum: 3,5 + Kök

R

LJUST, FRÄSCHT OCH LUFTIGT NÄR DEN ORGANISKA JUGENDSTILEN SLOG IGENOM

Runt sekelskiftet och i och med jugendstilens intåg i Sverige blev byggstilen mjukare och luftigare än tidigare. De numera släta putsfasaderna målades i ljusa och klara färger så som gulrosa, gulvitt, ljusrosa, gulrött och gult och dekorerades med ornament med växtmotiv. Kalksten eller sandsten dominerade materialvalet i sockeln och mjukt buktande burspråk sträckte sig ofta upp över takfoten. Runt den bågformiga entrén dekorerades det lite extra. Fönstersnickerierna målades i oliveller oxidgrönt och engelskt rött och fönstren småspröjsades upptill. De tidigare svarta plåtklädda taken försågs nu med grönärgad kopparplåt eller glaserat taktegel och hade brutna takformer. Även inne i jugendhemmen var det luftigt och ljust och präglades av detaljer med inspiration från växtriket. Stuckaturer och listverk försågs med böljande linjespel föreställande bladverk och de vita släta kakelugnarna fick stiliserade blommor och blad som dekormålningar. Fönstren var vitmålade och man valde lätta textilier för att inte skymma de småspröjsade överrutorna. Man ville skapa en stil för alla, inte bara för de mest välbärgade.

Boarea: 104 kvm (uppmätt, SS 021054) Avgift: 5 157 kr/mån (inkl värme, VA, kabel-tv) Våning: 3 av 5 Hiss: finns Pris: 4 400 000 kr Accepterat pris Andelstal: 10,66 Lägenhetsnummer: 1006 (1202) Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet Byggår: 1907, ROT slutet 1970-talet Ventilation: Mekanisk (endast frånluft) Fönster: 3-glas Uppvärmning: Fjärrvärme Energiprestanda: 121 kWh/m², enligt Energideklaration utförd den 15 juni 2011 Kontakta mäklaren för att få en personlig boendekostnadskalkyl.

Kort om jugend - 1900-tal: T Inspiration från växtriket T Taken fick grönärgad kopparplåt eller glaserat tegel T Fönstren fick småspröjsade överrutor


LinnÊ:Kommendantsängen

M


Kommendantsängen Kommendantsängen består av Övre Husargatan, Kastellgatan, Risåsgatan, Sveagatan, Nordenskiöldsgatan och Majorsgatan och kännetecknas av charmiga små udda kvartersbutiker, caféer, gallerier, bagerier som ramas in av vackra fasader i putsad kalksten med mjukt buktande burspråk i skiftande nyanser.

M

Med Skansen Kronan som blickfång i nordväst och grönskande Slottsskogen i sydost ligger ett av Linnés kanske mest kontinentala kvarter - Kommendantsängen. Kommendantsängen består av Övre Husargatan, Kastellgatan, Risåsgatan, Sveagatan, Nordenskiöldsgatan och Majorsgatan och kännetecknas av charmiga små udda kvartersbutiker, caféer, gallerier, bagerier som ramas in av vackra fasader i putsad kalksten med mjukt buktande burspråk i skiftande nyanser. För 100 år sedan användes området som betesmarker för officerarnas hästar, idag är området ett av Linnés mest bostadsrättstäta kvarter. Stämningen känns kontinental och mycket levande med ett stort utbud på relativt liten yta.

består av lera, gick det åt stora mängder träpålar för att ge husen stadigt fäste. Detta problem ser vi spår av idag, då många av fastigheterna måste förstärka grunden på nytt efter dryga 100 år av sättningar. Ungefär där Linnégatan nu går rann en bäck, Djupedalsbäcken eller Råttebäcken, som den också kallades. Bäcken kulverterades och husen i området grundlades. Husen byggdes till största delen mellan 1899-1920. Gårdarna gjordes oftast små för att utnyttja ytan maximalt till bostäder. Befolkningen i Kommendantsängen var mycket blandad. I de stora paradvåningarna bosatte sig akademiker, högre tjänstemän, större företagare och byggmästare. Ofta ingick ett par pigor till varje bostad. 1910 låg hyran på ca 500 kr/år för en trerumslägenhet.

Betesmarker för officerarnas hästar

Kultur & barliv i skön blandning,…

Fram till 1868 lydde Kommendantsängen under kommendanten på Älvsborg. Området användes bl a till betesmark för officerarnas hästar. 1890 köpte staden marken från Kronan för 10 200 kr och tre år senare gjordes en ny stadsplan där det triangelformade området Kommendantsängen fick 10 kvarter med 120 tomter. Då marken i området

Likt svampar i skogen så ”ploppar” kaféer, bagerier och små udda butiker upp. Här finns något för alla och en var. Populära surdegsbageriet Alvar och Ivar erbjuder nybakat väldoftande bröd nästan alla dagar i veckan och längs Övre Husargatan (som håller på att få sig ett rejält lyft med butiker, gångstråk och busslinjer) ligger 50-talsinspirerade


Linné:Kommendantsängen Egg & Milk. Hit vallfärdar gäster för att njuta av ameri- sig upp för berget och bjuder på en hänförande utsikt över kansk frukost/brunch på stående fot innan jobbet. Skulle Göteborg. Här finns även prisade Botaniska Trädgården. man föredra franskt istället så erbjuder anrika caféet Le Pain Francais delikatesser av mycket hög klass i typisk Stad i staden Linnéstaden är lite som en stad i staden. Här finns allt i fransk inredning. När kvällen kommer väljer många att avsluta dagen form av Apotek, Systembolag, banker, vårdcentral, kemtmed ett glas vin och en god middag på en av områdets vätt, tatuerare, fotografer, yogastudios, hundbutiker, ett alla restauranger. Utbudet är rikt och varierat. Tjeck- flertal förskolor, möbelrenoverare, bagerier, frisörer med iska Gyllene Prag på Nordenskiöldsgatan är en klassik- mera. Flera välsorterade matbutiker med generösa öppettier men också Tre Indier och italienska Vino Tapas der finns också, som Hemköp intill Övre Husargatan, Lidl på Övre Husargatan. På Sveagatan 24 ligger medel- på Linnégatan samt och många små närbutiker. Närheten havsrestaurangen Min Bror & Jag och på hörnet Ma- till både Haga och Vasastan gör att man på några minuter kan njuta av de olika stadsdelarjorsgatan/Linnégatan erbjuder nas bästa utbud. populära Hello Monkey maträt”Det populära surdegsbageriet Alvar Från Linnégatan utgår ter med inspiration från Korea, och Ivar erbjuder nybakat väldoftande ett flertal bra buss- och spårMaylasia och Japan. På mitten av bröd nästan alla dagar i veckan” vagnslinjer. Med buss 80, tar Kastellgatan finns sedan en tid det till exempel endast 13 mitillbaka också Göteborgs första nuter ner till centrum. I närheten finns även två viktiga och mycket uppskattade dumplingbar, Dubbel Dubbel. knutpunkter för kollektivtrafiken – Järntorget och LinSnirkliga promenadstigar néplatsen, varifrån man smidigt kan ta sig till stadens alla Skansen Kronan är ett av Göteborgs främsta landmärken. hörn. Det absolut snabbaste och miljövänligaste alternaByggd 1687 i samband med försvaret av Göteborg, står hon tivet är annars att ta sig fram på cykel, med ett väl utbyggt ståtlig med utblick över hela Göteborg. På utsidan finns cykelbanenät är det hur smidigt som helst att ta sig fram kanoner och på insidan finns en festvåning som är öppen mellan de olika stadsdelarna. I samband med ombyggnaför allmänheten. På söndagar serveras även brunch. Några tionen av Övre Husargatan kommer busslinjerna att utökas kvarter bort breder grönskan i Slottsskogen ut sig. Den väsentligt och det kommer att skapas cykelbanor som gör omtyckta parken har använts till rekreation och motion i att man snabbt kan rulla ner till shoppingstråken och cenöver hundra år och är ett mycket populärt tillhåll. Några tralstationen. minuter bort ligger också naturreservatet ÄnggårdsberKommendantsängen är en väldigt levande stadsdel såväl gen med snirkliga promenadstigar som långsamt sträcker sommar som vinter…

Kvarteren kännetecknas av små udda butiker, caféer, gallerier, bagerier m.m. som ramas in av vackra fasader


5

sköna ställen

i Linné

Linnéstaden är ett veritabelt matmecka. Lunchställen, kvarterskrogar, och mysiga barer där Linnéborna gärna umgås över en matbit. Här finns något för alla smaker. Det svåra är bara att välja.

vink Andra Långgatan 5 Vinbar och restaurang med många läckra smårätter och tilltugg i avspänd och stilren miljö. Många besökare vittnar om trevlig personal och skönt häng. saluhall briggen Nordhemsgatan 28 Saluhallen är inrymd i en gammal brandstation. Här finns mycket att välja på för den lunchsugna: salladsbar, deli, asiatiskt, italienskt, mat från havet och café. En verklig foodcourt med anor och internationell stämning. Passa även på att köpa hem från charken eller ostdisken!

Dubbel Dubbel Kastellgatan 14 Litet trendkänsligt och omåttligt populärt dimsum-hak. Här äter du hemgjorda kinesiska dumplings och dricker gott vin. En andra restaurang har öppnat på Esperantoplatsen men det var här det började.

ManfreD´s brasserie Nordenskiöldsgatan 28 En mysig kvarterskrog med specialiteter från alpländerna son berömmer sig av mat med hög klass till rimliga priser. Populärt lunchställe som även serverar svensk husmanskost. Men missa inte wienerschitzeln!

TeMpel pub Linnégatan 42-44 Stor uteservering och bästa läge mitt på Linnégatan. På Tempel Pub hittar du klassisk pubmeny, stort utbud i baren, avspänd stämning, och plats för många glada vänner.


L

Med barnvagn i Linné

Krönikan

av ida karlsson, nybliven mamma och linnéälskare

Linnéstaden är en alldeles underbar stadsdel att bo i som föräldraledig. Du har massor av aktiviteter inom promenadavstånd oavsett om det är kaffe, lek och bus eller stimulans som står på agendan.

Kaffet. En småbarnsförälders bästa vän. Vi börjar med att behandla den första punkten, kaffet. I många fall en småbarnsförälders bästa vän. Det finns mängder av to-goställen som erbjuder denna dryck i otaliga variationer. Om du är på väg upp till Slottsskogen kan du slinka in på Bar Circi i hörnet av Vegagatan och Olivedalsgatan och befinner du dig lite längre norrut, vid Prinsgatans spårvagnshållplats, kan du välja mellan Bar Italia på Prinsgatan 7 eller Doppio på Linnégatan 7. Kurrar magen ska du bege dig till Kastellgatan 11 och surdegsbageriet Alvar & Ivar. Här kan du, förutom en kopp kravmärkt kaffe av bästa sort, köpa urgoda surdegsmackor med stark ost eller varför inte Göteborgs godaste kardemummabulle? Tvärs över gatan från Alvhems butik ligger nya barnvagnsfiket Pärongården. Där finns barnmat att köpa, mjuk lekhörna för barnen och gott om plats för många vagnar.

Göteborgs svar på Central Park. Det är lätt att hitta in i Slottsskogen om du kommer gående uppför Rosengatan. Skratt och tjut från lekparken Plikta överröstar med lätthet spårvagnsgnisslet nerifrån Linnéplatsen. Under 2011 rustades lekparken upp och kan nu stoltsera med fantasifulla lekredskap, utegym, pingisbord och schackbräde. Dessutom jobbar här utbildad personal alla dagar mellan 10 och 17. I det röda huset finns det microvågsugnar, skötbord och toaletter som alla besökare för lov att låna. Fortsätter du in i Slottsskogen, och tar till höger precis efter Café Björngårdsvillan (ja okej, backen du måste ta dig uppför är en riktig lårdödare, speciellt om du skjuter en barnvagn framför dig) så befinner du dig snart utanför Barnens Zoo som har öppet varje dag under sommarhalvåret. Personalen vet allt som behöver vetas om Gutefår, Jämtlandsgetter och Orusthönor och om du frågar snällt kan du få klappa en luddig Gotlandskanin.

Lekplats för de lite yngre barnen. Om du har yngre barn med spring i benen och tycker att Plikta är lite för stort, är Haga Kyrkoplans lekpark ett toppenalternativ! Den är helt inhägnad vilket är bra om du har knoddar som tenderar att rymma eller glömma bort vart mamma och pappa befinner sig. Den har dessutom mjukt underlag och små konstgjorda kullar som kan bestigas även om du bara är tre äpplen hög.

När du behöver söka regnskydd Det är bara att konstatera, i Göteborg regnar det. Ofta. Och mycket. Och då kan det vara bra att ha lite inomhusaktiviteter att plocka

fram när det står som allra mest spön i backen. På Naturhistoriska Museet finns det massor att upptäcka. En våning upp hittar du till exempel en virtuell groddamm som kan underhålla småfolket ett bra tag. Och gångarna mellan montrarna med de uppstoppade djuren är perfekta för kurragömma. Löser du ett årskort för 90 kronor (är du under 25 år går du in gratis) får du fri entré i ett helt år på inte bara Naturhistoriska Muséet utan också Röhsska Muséet, Sjöfartsmuséet, Stadsmuséet och Konstmuséet. Linnéstadens bibliotek har mängder av aktiviteter för dig som är hemma med barn. Sök på Linnéstadens bibliotek på Göteborgs stads hemsida så hittar du all information du behöver! Ett tips är att testa Babysång eller Tio små indianer med Lise-Lotte Sundberg.

Nödvändiga (och onödvändiga) investeringar Det finns väl ingen kategori som är så köpstarka som just småbarnsföräldrar. Oavsett om det är nya däckventiler till vagnen eller en mjuk skallra för bebishanden som står på inköpslistan så hittar du det inom en tupplurs avstånd. Storken på Nordenskiöldsgatan 19 har funnits sedan 1950. Vad personalen där inte vet om barnvagnar, bilstolar och allehanda tillbehör, är inte värt att veta. Här kan du hitta allt från det senaste vrålåket till mjuka filtar och babysimbrallor. Tant Grön är en liten inredningsaffär som inriktar sig på barnrum. Den ligger vid Skanstorget, närmare bestämt på nummer 17. Tycker du om danska Sebras produkter är det hit du ska bege dig! Gratis utomhu sträning unde r föräldrarledigh eten får du ge nom Hälsolots (www .halsolots.se). Behöver du pu mpa barnvagnsdäc ken finns närmsta pumpa utomat på Sveagatan 2 och samt på Svea gatan 10.

Tips!


I


Äkta Passion

I

För fem år sedan föddes Alvhem Mäkleri & Interiör. En mäklare med mycket erfarenhet och särskild stilkänsla drömde om ett schysstare sätt att arbeta. Det gamla konditoriet i korsningen Olivedalsgatan och Alvhemsgatan blev i hans händer till en ovanligt väldoftande mäklarfirma. TExT: JENNy AmmILON, ArT DIrEcTOr SOm VArIT mED ALVHEm SEDAN STArTEN 2007

I en tid då lägenheter i princip sålde sig själva och mäklarfirmorna på kort tid mångdubblade antalet anställda, drömde fastighetsmäklare Nils Jacobsson om ett annat sätt att arbeta. Nils har alltid haft ett särskilt gott öga till sekelskifteslägenheter, och hans känsla och engagemang lyste igenom på visningarna, vilket gav goda resultat för säljarna. Samma kunder hörde inte sällan av sig igen när det blev dags att byta boende och med tiden utvecklades ett nära förhållande till många kunder och även utvalda bostadsrättsföreningar. Lokalkännedom, expertkunskap om marknaden och förmågan att framhäva varje lägenhet utifrån dess unika förutsättningar låg till grund när Nils gjorde verklighet av sin dröm och startade eget. Det anrika hembageriet som i årtionden försett Linné med kanelkransar förvandlades efter åtskilliga veckors renovering till en ovanligt mysig och annorlunda arbetsplats. Dessutom hade han en alldeles unik idé ... När man kliver över tröskeln in på Alvhem så möts man av en mysig inredningsbutik. Tidigare tjänstgjorde lokalen i det vackra tjugotalshuset som kvarterets bageri. Det snygga svartvita klinkergolvet har bevarats, men istället för nybakade kanelkransar doftar här nu underbart gott av tvålar, värmeljus, avlutade möbler, tjärat snöre och

inte minst nyrostade kaffebönor. Här finns handplockade möbler, hemtextilier och allt möjligt smått och gott att köpa som ger ett hem det där lilla extra. Ett par trappsteg upp och man är inne i mäkleriet. Vid det vackert slitna slagbordet i första rummet tas många möten över en stark caffe latte, och innanför det finns kontorsrummen där mäklarna arbetar. Om de nu inte är ute med hundarna på en lunchpromenad just då, eller iväg på ett möte eller en fotografering förstås. Idag har företaget vuxit till inte mindre än sju mäklare, en kontorsansvarig, en butikschef och fem (!) hundar. När ytan inte räckte togs även grannlokalen över. I den nya delen är det lite mer kontorskänsla och ett separat konferensrum. Stilmässigt är det väldigt mysigt inrett, så långt ifrån kala banklika miljöer man kan komma, med vackra trägolv, fina tapeter och ljussättning på Alvhem vis. Den lilla uteplatsen på hörnet används flitigt för fika under sommarhalvåret, och då är det många gamla kunder, grannar eller hundrastare som stannar till och byter några ord. Gatuläget med butiken på hörnet tillsammans med den allmänna öppna atmosfären gör att Alvhem känns fantastiskt trevligt och inbjudande. Och det var nog precis så Nils hade tänkt sig det hela.

Recept för framgång: Egen inredningsbutik, vackra lägenheter, kreativa ytor för möten och kollegor som trivs tillsammans.


Vi älskar kontraster, gärna med utländska influenser och vi ser till att det verkligen avspeglar sig i butiken, som är under ständig förändring. Här blandar vi friskt; äldre loppisfynd och tidlösa designklassiker mixas med nytillverkat modernt. Trärent som kontrast till svart-vitt. Det råa industriella intill det lantliga vitmålade …


Butiken:Utvalt Butiken:Utvalt Naturligt fräscht schampo med lime, tea-tree och mynta för våra små vänner med svans. Lindrande och bakteriehämmande samt vårdande både för hud och päls. l:a Bruket - Hundschampo, 500 ml, 229:-

Nu grönskar

balkongen

Alvhem gillar

Skapa en förlängning av ditt hem genom att piffa till balkongen på enkla sätt. Med några rislampor (skippa elen och häng bara upp själva skalet), BALKONG I PASTELL mattor i 100% lite mysiga kuddarMycket och tåliga plädar samt ett Om du har tak på din balkong vävd hampa. Stil och komfort gäng ljuslyktor skapar du inte bara kan det vara fint att hänga upp för rum som förtjänar det bästa. en mysig plats att sitta på. lampor i olika färger och höjder. Finns i flera stolekar och färger Just dessa är av textil och Det ser trevligt ut även 499:day - Hampamatta, Vitåligare på Alvhem således lite än de har alltid miljön i från insidan. åtanke. Både i sinnet och i själen. klassiska rislamporna. Här är några 205 KR/ST (sladd och fina exempel på ljuskälla ingår inte) i butiken med mycket saker DE PERFEKTA SOLITÄRVASERNA... naturlig känsla.

en naturlig

känsla

Dansk design och funktionssmarta detaljer. 1939 tillverkade hantverkare Holger Nielsen en numera klassisk pedalhink till sin frus frisörsalong. Finns i flera färger och storlekar. vipp - pedal Bin, 4l, 1999:-

Ursöta vaser, ca 10 cm höga, som passar perfekt för en ensam snittblomma. 75 KR/ST från KLEVERING

Vi har även gott kaffe i butiken gjort på espressobönor från italienska Circi. Varmt välkommen in!

MJUKT FRÅN HIMLA Mjuka upp din balkong med kuddar i stentvättat linne från HIMLA. Finns i flera storlekar och färger.

FRÅN 599 KR

Den obligatoriska flytande tvålen här på Alvhem. Alla har vi skapat ett beroende för denna tvål för både händer och kropp. Ingredienserna är 85% certifierade av ECOCERT och är av högsta kvalitet. Finns i sex olika dofter. l:a Bruket - Flytande tvål, 450 ml, 189:-

Morgonrock med underbart mjuk och härlig känsla i 100% stentvättat linne. Tål maskintvätt, och det bästa av allt, ingen strykning behövs! Balmuir - linen robe, 1249:-

Angel FIXA väljer! MYSBELYSNINGEN

Ekologiskt hundschampo i all Fin ljuslykta från ära men det här med spa och KLEVERING. sånt är mer mattes melodi. Kan hängas eller Själv önskar jag mig den ställas på bordet snyggaste av alla fåtöljer att eller golvet. ligga och mysa i. Tillverkad i Ca. 55 cm hög. Sverige av läder från Argentina 675 KR eller Italien. Bara det bästa är nog för mig! FladdermusFåtölj, 7500:-

BLOMMOR I BETONG

Finaste ytterkrukorna från HOUSE DOCTOR. Finns i fyra stolekar och kostar FRÅN 595 KR


Välkommen till vår dröm Vi tycker det ska vara roligt att jobba. Och tryggt för dig att köpa och sälja lägenhet genom oss. Därför säger vi stopp till det upptrissade tempot och tar inte på oss fler uppdrag än att vi alltid kan göra vårt absolut bästa. Vi har även knutit till oss ett antal duktiga samarbetspartners som, precis som vi, brinner för det vi gör.

Frågor till Nils Jacobsson, grudare och VD på företaget Måste man ha hund för att jobba på Alvhem? Njae, men det skadar inte. Vi har som mest 5 hundar på kontoret men det är sällan alla är på kontoret samtidigt – tack o lov, kan lätt bli väl stökigt annars. Har man problem med allergi är det dock mindre bra. Hur känns det att bli uppmärksammad av så många inredningsbloggare? Känns oerhört glädjande att vårt koncept fungerar som en inspirationskälla för så många människor. Vi får flera mail varje vecka med alla möjliga frågor, inte bara från Sverige utan huvudsakligen från utlandet, hetaste länderna just nu tycks vara Kina och Ryssland, där de verkar älska den ljusa skandinaviska stil som vi representerar. Vad är viktigast vid själva försäljningen? Att i god tid anlita en kompetent och engagerad mäklare, gärna redan innan ni hittat någon ny bostad. Då får ni en uppskattning om värdet och tid att förbereda lägenheten inför kommande försäljning.

Ta bara detta med våra bostadsbeskrivningar, som du nu håller i ett exemplar av. Tillsammans med vår handplockade fotograf och vår kreativa Art Director lägger vi enormt mycket tid och energi på att ta fram beskrivningar som är så informativa och rättvisande som möjligt, med många vackra bilder och omfattande text om både fastigheten och bostadsrättsföreningen. Vi tror att det hjälper dig som ska köpa att få en känsla för det som kanske ska bli ditt nya hem. Istället för att vara lagom bra på många områden, har vi valt att specialisera oss och bli riktigt vassa på ett fåtal utvalda stadsdelar. Vi uppskattar äldre gediget byggda fastigheter, i synnerhet de uppförda kring förra sekelskiftet och fram till 1930-talet. Därför har vi valt att enbart förmedla äldre lägenheter i stadsdelarna Linné, Vasastan och Kungshöjd. Vackra lägenheter med bibehållen tidskaraktär och med eftertraktat läge, ofta även fint renoverade och välhållna fastigheter med god ekonomi. Bra bostäder helt enkelt, som lär vara värdebeständiga på sikt, även om marknaden mot förmodan skulle vika.

Ledstjärnor för oss på Alvhem: 1 vi säljer hem, inte ”objekt” 2 vi arbetar oerhört lokalt, i få utvalda föreningar 3 vi står för kvalité, och tar därför på oss färre uppdrag 4 vi tror på devisen; det man tycker om gör man också bra 5 vi tror på vikten av en god arbetsmiljö och ett starkt miljöansvar


Om oss persoNligt eNgAgeMANg Vårt arbete som fastighetsmäklare är inte bara är att förmedla bostäder - det är för oss en livsstil och vår filosofi är självklar; vi tror på personligt engagemang, arbetsglädje och livslånga relationer. Det ska kännas rätt i både kropp och själ när man funnit sitt drömhem. För oss är alla lika viktiga, oavsett om Du är köpare, säljare, spekulant eller ingetdera i dagsläget. Vi ser alla lägenheter som personliga hem där visioner och drömmar föds och utvecklas, och tar konsekvent avstånd från uttrycket ”objekt” som ofta används i branschen. När andra mäklare pratar om hur många ”objekt de har sålt”, talar vi hellre om vad vi har gjort för varje kund.

Vi VärNAr oM MilJöN Det är vår absoluta strävan att bedriva en verksamhet med så ringa miljöpåverkan som möjligt. Vi använder t ex miljögodkända produkter så långt det är möjligt och källsorterar allt vårt avfall. Det

Världsnaturfonden är ett av flera företag vi valt att skänka pengar till. Som WWF Vänföretag bidrar vi till att Världsnaturfonden kan fortsätta sitt viktiga arbete med att skydda vår miljö. Läs gärna mer på: www.wwf.se

faktum att vi arbetar så lokalt gör att vi kan promenera till våra lägenheter och bilen blir därför överflödig. Vi har dessutom investerat i en läcker budcykel, nytillverkad i klassisk stil, med pakethållare fram och försedd med företagets logga. Det känns både friskt och miljövänligt att rulla ned längs Linnégatan.

Kom förbi vår butik så bjuder vi gärna på god caffe latte !

A Här är Vi!

Det är vi som utgör Alvhem Mäkleri &

Interiör - tilllsammans har vi många års erfarenhet av såväl mäklarbranschen

som utvalda fastigheter i stadsdelarna Linné, Vasastan och Kungshöjd. En

gemensam nämnare är att vi samtliga har ett brinnande intresse inte bara

för äldre fastigheter utan även för god design och inredning.

Ifrån vänster i bakre raden är Johan

Hjelmaeus, Sara Ryman, Nils Jacobsson, Kristina Cuvier, Tony Henschel,

och Lina Isaksson med Jack Russelterriern Angel. I främre raden Marcus Hamilton Borg, Jessica Gustafsson, Sandra Guerrero och Sara Wibreus.


Inspiration&Tips Att bytA hem Att köpa och sälja bostad tar tid och kräver mycket energi. Hur bostaden upplevs på internet, i bostadsbeskrivningen och på visningarna kan vara direkt avgörande för slutresultatet. Vår rekommendation är att ta kontakt mäklare i ett tidigt skede, för att slippa stress och hinna förbereda bostaden. Lej även bort så mycket det går i detta viktiga skede av livet. Alvhem samarbetar med utvalda företag som kan hjälpa till med allt från städ- och flyttjänster till mindre- eller större renoveringar. Titta gärna in i vår charmiga butik som är fylld med vackra, noga utvalda möbler och inredningsprylar? Här kan ni få inspiration och eventuellt köpa nytt inför försäljning eller efter köp av bostad.

StylinghAndboken

Hall - Entré - Serveringsgång

En fondtapet kan göra väldigt mycket för att

liva upp en hall. Av erfarenhet vet vi att hallen ofta är en eftersatt del av bostaden, trots att den är det första och sista man ser. Med ganska enkla medel kan du lyfta upplevelsen av hallen, och därmed även det första intrycket.

Är hallen stor nog är det bra med någon form av sittmöjlighet, en stol eller gärna en nättare fåtölj.

Möblering Finns det plats rekommenderar vi någon form av byrå eller sideboard med lådor för förvaring av prylar och där man kan lägga ifrån sig plånbok, nycklar och handskar. Det är också bra om det finns plats för något att sitta på, typ en mindre fåtölj, en stol eller bara en pall. Med en spegel på väggen kan en mindre hall upplevas större. En matta av lämplig storlek och form gör hallen mer ombonad och därmed välkomnande. Undvik billiga, runda småmattor från till exempel

Inbyggda garderober är att föredra framför fristående om möjligt. Ikea har fina, och prisvärda garderober, både med standarddjup, 60 cm och grundare.

IKEA, då dessa är väldigt vanliga vid styling.

Det lilla extra Förhöj stilen med passande tillbehör som snygg dörrmatta, paraply, lagom antal skor, snygg portfölj, fylld sportbag och/eller shoppingkasse.

Handbok i hur

r försäljning

man inreder infö

Ytterdörrens insida målad i neutral färg

Belysning

En nättare byrå eller något annat att ställa ifrån sig saker på är att rekommendera i hallen, om det finns utrymme. Blir ett bra blickfång på bild också.

Att måla en vägg istället för att tapetsera kan vara en enkel lösning för att förhöja intrycket. Det kan ge en fin inramning för saker som ni väljer att fästa på väggen.

Första intrycket ska ge mersmak Ta gärna fram olika

tillbehör som t ex scarf, halsduk, paraply, hatt, keps eller mössa, allt som bidrar med lite hemkänsla.

Belysningen är viktig. Många väljer till exempel klotlampor, ofta med låg wattstyrka, som ger ett allmänljus – dock inte alltid så behagligt eller praktiskt. Är innertaket sänkt kan det löna sig att sätta in försänkta spotlights försedda med dimmer. Annars är fina ljusskenor med snygga och riktbara spotlights att föredra, gärna en i varje ände om hallen/passagen är långsmal. Då kan ljuskällorna riktas åt olika håll, till exempel mot en tavla eller tavelvägg. Det gör att något händer i rummet och bidrar till att skapa ett rum-i-rummet-känsla.

Övrigt En skohylla är naturligtvis praktisk, men är ofta inte speciellt snygg och den tar dessutom upp onödig plats. Frigör gärna utrymme genom att ta bort denna. Vi rekommenderar att måla entrédörrens insida i en ljus nyans, vanligt att originaldörren byttes någon gång på 1970-talet till en trist brun variant.

Den här hallen stoltserar med ett ljust och vackert trägolv, luftig avhängningslösning och ett snyggt grafiskt väggur. En nätt byrå minimerar intrycket av korridor i en annars lite avlång hall.

Om du anlitar Alvhem får du inför försäljningen låna vår stora handbok där vi samlat våra bästa inredningstips och mängder av inspirerande bilder!

Vitt, Vitt eller …? Hur upplevs din bostad av de som kommer i kontakt med den för första gången? Alltså bilderna på nätet och väl på plats vid visningen? Passar den in i deras drömbild av det perfekta boendet? Första intrycket avgör ofta fortsättningen. Varför inte låta våra erfarna inredare hjälpa er, med allt från handfasta tips om hur man bäst framhäver respektive lägenhet utan att se ut som en i mängden, till helstyling av bostaden? Vi lovar att det är väl investerade pengar!

Tips! på vår hemsida kan du inspireras av några av de vackraste hem vi förmedlat


Viss avvikelse kan fÜrekomma, ritningen är ej skalenlig.

Majorsgatan 10


Nu tillämpar vi Accepterat Pris Den här bostaden marknadsförs med ”Accepterat Pris”. Det innebär att priset ligger på en nivå som säljaren är villig att acceptera som slutpris. Om flera bud finns kan dock budgivning förekomma och priset bli högre. Säljaren och mäklaren kommer gemensamt fram till nivån på det accepterade priset som även ligger inom ramen för mäklarens värdering. Även om accepterat pris är angett råder enligt lag alltid fri prövningsrätt för säljaren, vilket innebär att denne har rätt att själv välja om bostaden ska säljas, till vem och till vilket pris.

Olivedalsgatan 16 | 413 10 Göteborg | tel: 031-761 22 50 | www.alvhemmakleri.se

Profile for Alvhem

Alvhem Mäkleri & Interiör, bostadsbeskrivning över Majorsgatan 10  

Look through one of our flat presentations, created to look like an interior magazine.

Alvhem Mäkleri & Interiör, bostadsbeskrivning över Majorsgatan 10  

Look through one of our flat presentations, created to look like an interior magazine.

Profile for alvhem
Advertisement