Page 1

Obama guanya les eleccions “Yes, We can”. Amb aquest lema Obama guanya clarament les eleccions i passa a la història al ser el primer president negre dels EEUU

Obama serà el primer president negre dels EEUU

Els electors votan de forma massiva per apojar el canvi

Obama arrevata estats claus a McCain

Obama guanya més al nord i McCain al sud

Els electors norteamericans van fer història ahir història al escollir a Barack Obama per que dirigeixi el destí del seu país. Era d'esperar que guanyaria Barck Obama, per que tots els americans volen un canvi, un gran canvi.

Es van complir tots els pronòstics...i es va fer història. Segle i mitj després de l'abolició de l'esclavitut, Barack Obama de 47 anys, s'ha convertit en el primer president negre dels Estats Units, en vèncer al republicà John McCain, segons totes les projeccions de les

principals cadenes de televisió nordamericanes. Després d'una maratoniana jornada en la qual les llargues cues per votar es van perllongar en durant diverses hores, el candidat demòcrata complirà el seu somni d'arribar a la Casa Blanca.

Els primers col.legis electorals van començar a tancar les seves portes en la mitjanit d'aquest dimarts 4 de novembre, hora espanyola. Perquè un dels candidats es proclamés guanyador era necessari que sumés 270 vots electorals, d'un màxim possible de 538 vots. Obama, els ha

Conseguit. També s'ha de dir que el republicà, John McCain, va fer campanya fins l'últim moment, sense rendirse, per tal d'aconseguir més vots, ja que la victòria de Obama, es veia cada vegada més propera, i el canvi d'un govern demòcrata.


Acampada per una 'democràcia real' Neix un moviment conegut com “15-M” que consisteix en una gran manifestació en contra del sistema polític actual, i els “indignats”, nom en que es fan dir, reclaman una “¡Democrácia real ya! El 15 de maig (de 2011) es va començar una protesta a la “Puerta del Sol”, a Madrid, on els protestants reclamen un canvi en la política espanyola sota el lema de “democrácia real ya!”. Els protestans són coneguts com “indignats” i han acampat la plaça i no han ficat una data per marxarse. La protesta-acampada és no violenta, i aquest moviment s'ha estés a Barcelona i a la resta d'Europa, com per exemple a París, que ha agafat molta força. A Barcelona, han acampat a Plaça Catalunya, i tampoc han ficat una data tot i que hi han rumors que en qüestió de dos setmanes es pot acavar. L'acampada de Barcelona està tinguent molta repercusió nacional i mundial ja que es critíca molt l'actuació del cossos de policía que han tin gut una actitud molt violenta.

carrers de la capital balear a centenars de persones. "Diverses ciutats han pres el carrer per reclamar una 'Democràcia real ja' A què esperem nosaltres per fer el mateix? Ocupem l'espai públic per *visibilizar nostres demandes polítiques!", resa la convocatòria de l'acampada publicada a la pàgina de Facebook "Acampada a Palma".

La iniciativa s'ha convocat després de la manifestació del passat diumenge que va ser convocada pel moviment "Democràcia real ja" a diverses ciutats espanyoles. Segueix així mateix els passos de l'acampada organitzada a la plaça Major de Madrid fins a aquesta matinada, quan la Policia Nacional i Local han desallotjat als allí congregats, unes 150 persones, en la seva majoria joves. El moviment "Acampada Sol" pretenia romandre en la Porta del Sol fins al dia de les eleccions, el 22 de maig, en demanda de millors condicions socials, i del Mossos golpejant a un sense-sostre dret a l'habitatge i al treball. De fet, en la convocatòria de Palma s'indica que No només es troba a les grans ciutats aquest l'acampada començarà aquesta tarda a les 18.00 “moviment”, també s'estés a gairabé tots els pobles hores i finalitzarà el diumenge a les 21.00 hores, una i ciutats de Catalunya. També, les xarxes socials han vegada tancats els col·legis electorals."Difoneu! tingut un paper molt important en això, ja que la Quants més siguem més ens escoltaran! I no oblideu portar la tenda de campanya!", indica la pàgina de informació i quedades arriben a tothom. Facebook que la convoca.Amb tot això, encara no es Moviments socials han convocat a través de sap el resultat d'aquesta gran protesta, si farà un Facebook una acampada aquesta tarda a les 18.00 canvi o la cosa continuará igual, però el que sabem hores a la plaça d'Espanya de Palma per prosseguir és que és útil per que és una forma de dir que amb la protesta iniciada diumenge passat pel nosaltres no callem. moviment "Democràcia real ja" i que va reunir als


CORRUPCIÓ SOCIALISTA A CATALUNYA : : L'Audiència

Nacional investiga un altre projecte urbanístic de l'ex diputat del PSOE català en Areyns de Mar Garzón investiga un altre projecte urbanístic de 'Luigi' a Arenys de Mar L'ex diputat del PSC volia fer un bloc de pisos a la zona del Cònsol Qualsevol projecte urbanístic de l'ex diputat socialista Luis García Sáez Luigi, un dels principals implicats en la trama Pretòria 2, està sota sospita. Fa unes setmanes el jutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, va demanar informació a l'Ajuntament d'Arenys de Mar sobre uns terrenys a la zona del Cònsol que Luis García va comprar a través d'una de les seves societats. Segons el pla urbanístic de 1984 en aquests terrenys només es podrien construir cases unifamiliars encara que l'any 2006, després de l'elaboració inicial del nou pla, es va recalificar per poder edificar un bloc de pisos amb més capacitat d'habitatges. En l'elaboració inicial del nou pla urbanístic del municipi va participar com a responsable de l'Àrea de Planejament, Genís Carbó, que va ser cap de Planificació Territorial del Departament Polític Territorial i Obres Públiques en època de CiU.

Arenys de Mar ha acordat amb la Generalitat revisar aquest document urbanístic per constatar que tots els projectes estan dins de la legalitat. Per això aquesta aprovació inicial del pla es preveu ara per a juny de l'any proper.

L'Ajuntament va crear una comissió d'investigació que no va trobar irregularitats en la gestió de l'ex alcalde i del cap de Planificació. Fins i tot un jutjat d'Arenys de Mar va arxivar la causa sense trobar delictes. Cessen a un imputat L'Ajuntament de Santa Però el projecte de Coloma de Gramenet va Carbó també va declarar Cònsol no serà l'únic que cessar ahir a Pascual la setmana passada com investigui Garzón. Fa Vetlla com a director imputat davant la unes setmanes, va general de serveis. Vela Guàrdia Civil pel cas demanar a l'Ajuntament està imputat per un Pretòria 2, ja que un projecte promogut delicte de frau i apareix en l'acte de per Luis García en una encobriment en la trama Garzón per haver cobrat zona coneguda com a 'Pretòria 2'. A pesar que una comissió d'uns Vila Betania, encara que el PSC ho va expulsar del 244.000 euros de finalment l'empresa partit alhora que l'empresa de Luigi Edisan, gestionada per Bartomeu Muñoz i Niesma per una actuació Luigi, va fallir en 2008. Manuel Dobarco, Vés-la urbanística a Sant A més, la Fiscalia de es va reincorporar al seu Andreu de Llavaneres. Barcelona té previst despatx del Consistori el remetre al jutge una mateix dia en què va Fontds de l'Ajuntament investigació que es va pagar els 25.000 euros d'Arenys de Mar van fer a partir de la de fiança. Després del explicar que el Pla denúncia de l'ex regidor seu nomenament, la General d'Ordenació d'Urbanisme d'Arenys de nova alcaldessa, ha Urbana haurà de aprovar Mar, Lluís Blanchart en reestructurat les quin tipus d'edificacions 2006 on acusava a Genís direccions generals de es permet construir a la Carbó i a l'ex alcalde de l'Ajuntament, cessant als zona de la Urbanització la localitat, Miquel tres responsables que del Cònsul. El Consistori Rubirola, de CiU, de calia eren homes de pretenia fer l'aprovació facilitar informació confiança de l'ex alcalde. provisional d'aquest pla privilegiada a alguns Les seves funcions a l'inici de l'any, encara promotors urbanístics s'unificaran en una que la trama de Pretòria mentre es redactava el gerència. 2 ha trastocat els plans Pla General d'Ordenació. inicials.


Pàgina 4

Al 2011 baixa el preu per m2 en tota Espanya Desde que va arribar la crisi mundial, el preu dels habitatges ha baixat en picat. En els últims 15 anys, el preu més alt va ser a l'any 2007 amb 2800 euros Des de 1990 els preus dels habitatges van créixer forma imparable fins l'any 2007. Les causes d'aquest augment són molt diverses: baixades del tipus d'interés, augment de les rendes, sortida del diner negre a causa de la introducció de l'Euro,... Els preus van créixer fins l'any 2007, on va haver-hi el preu més alt per m2 de la història, amb un preu de entre 2.800 € i 3.044 € (al primer semestres). Després, amb la crisi, el preu comença a baixar i encara al 2011 continua baixant situant el preu per m2 en 2.203 € i s'espera que fins uns quants anys no començi a pujar el preu per els habitatges. També s'ha de dir que el preu per comunitats i provincies es diferent, i entre les provincies més cares es troben: Guipúzcoa (3.951 €), Vizcaya(3.648 €), Barcelona (3.106 €), Álava (2.928 €) i Madrid (2.884 €).


.Acontinuació us mostrem un gràfic on es veu l'evolució dels preus per m 2 dels habitatges desde l'any 1985 fins l'any 2011.

En el gràfic es pot veure clarament com va pujant a mesura dels anys però a partit del 2008 comença a baixar. Acontinuació, analitzarem el gràfic per lustres, és a dir, pas per pas. Al 1985, veiem que el preu per m2 és d'uns 350-400 € i va pujant al any següent, i a l'altre,...Fins aproximadament al començament de la década dels '90, on sembla

Que es manté el mateix preu però no és així, i el més sorprendent del tot és que hi ha una petita baixada al '91 fins al '93, i apartir del '94 torna a pujar però poc a poc, fins que l'any 1999 i començament de mil.leni, comença a créixer descaradament fins que arriba al preu màxim per m2 de la història amb un preu mitjà de 2.276 € i un màxim de 3.951 € a Guipúzcoa.

Actualment, com podem veure, al 2011 tenim un preu de 2.203 € i continúa baixant i fins que la crisi no passi del tot (apoximadament a partir de més de 2-3 anys), no tornaran a créixer. Amb tot això, podem dir, que ara, a dia de avui, es la millor època de la dècada per comprar un habitatge, per què avui els preus estan més baixos que de costum.


• Preu per comunitats El preu per comunitats varia força, és a dir, en una comunitat trovem un alt preu com per exemple al País Vasc i a Catalunya, i en canvi en comunitats com Extremadura i Murcia és molt més baix, hi han grans diferències que fan que la mitja baixi, per això no sempre ens hem de fixar en el preu mitj del pais per que no es del tot correcte, i per això aprofundim en el tema i busquem per comunitats. Per mostrar millor la informació, ens ajudarem de gràfics i altres imatges. Construcció d'un bloc de pisos per fer habitatges

Mapa indicador del preu per m2 (províncies)


.On el preu és més alt i més baix i variacions

Després tenim el preu per m2 de les tres comunitats autònomes amb el preu més cars, i són: Euskadi amb 3.485 €, Madrid amb 3.117 € i Catalunya amb 2.590 €. Les comunitats autònomes més barates de tota Espanya són: Castilla la mancha amb una mitja de preu per m2 de 1.547 €, la barates (on el preu per m2 ). segueix Múrcia amb 1.440 €, i Les comunitats on estan pujant el acava la llista Extremadura amb preu són: Asturias (ha pujat un 1,5 1.363 €. %), a Galicia (un 1 %) i a D'aquesta llista cal destacar Extreamadura (un 0,5 %). On baixa Catalunya. A Catalunya, el preu més és a la comunitat valenciana per m2 ha baixat molt, aproxima(un 1,7 % baixa), a Catalunya (un 2,3 %) i a La Rioja ( un 2,3 %). Aquesta última imatge és del any 2010-2011 i ens mostre les comunitats autònomes espanyoles que més pujen (que més puja el preu per m2 ) i que més baixen. També, surten les comunitats autònomes més cares i les més

Dament més d'un 2,3 % i això és molt. Tot i això, Catalunya continua estan entre les tres comunitats autònomes amb el preu per m2 més elevat, concretament a la tercera posició com anteriorment em esmentat. Es creu, que fins que la economia mundial no es recuperi una mica, els preus per m2 no començaran a pujar.

.Les ciutats del món on el preu per m2 és més car La ciutat on el preu per m2 és més car, és una ciutat europea. La ciutat és Londres, amb més de 8.000 $. Després van Estocolmo amb 6.000 $, i després Madrid i

Barcelona amb uns 5.000 $. D'aquesta llista de les 12 ciutats on el preu és més alt, tanca la llista Estambul amb 1.000 $. També, a aquesta llista, es van

Publicar els lloguers més cars d'aquestes ciutats, i guanya Estocolmo amb un preu 350, i Madrid i Barcelona amb un preu de 200.


Pàgina 9

L'opinió diària El Dopatge en l'esport és una xacra, és cert. S'ha d'evitar a tot preu, sobre totes les coses per la salut de l'esportista i secundàriament perquè proporciona avantatges en la competició. Segons la meva opinió, l'actual problema del dopatge, és l'excés de professionalització de l'esport, les exigències actuals d'espectacle, els contractes multimilionaris que genera l'esport espectacle i les terribles audiències televisives d'aquest, que portenl'esportista a exigir a si

mateix , més del que pot donar. Però en realitat, aquest esforçs'ho està exigint el públic.

El mateix públic que no perdona a l'esportista un error. En l'actualitat, l'espectador està exigint l'atleta que corri amb les mans lligades a l'esquena... i que no caigui. L'esportespectacle es basa en la visió

agradabledel patiment de l'home,reconeguem. I l'atleta, pressionat per patrocinadors, aclamat per aficionats ...que no perdonen un error, ... que no veuen més que la victòria o la derrota, ... que noaccepten sinó èpica pura davant dels seus ulls, és molt fàcil que caigui en la temptacióde complaure'ls / complaure'ns ... sempre, pugui o no pugui. I és en aquests casos i que de vegades comet errors i fa trampes.


Reis del món Havia de ser el déu del futbol, aquest futbolista únic que és Andrés Iniesta, el que donés a Espanya la seva primera Copa del Món de futbol. Havien de guanyar els millors, els únics que van jugar al futbol ahir a

la nit a Johannesburg, els autèntics hereus d'aquella històrica taronja mecànica dels anys setanta. Havia de ser l'escola de la Masia, el planter blaugrana, la que donés al futbol espanyol la seva major dia de glòria. Havia de ser aquest bloc de virtuosos futbolistes, que preval el talent en el terreny de joc

per sobre d'aquella llunyana fúria espanyola, el que ens brindarà una nit màgica, per recordar en l'àlbum de fotos del primer Mundial que s'ha disputat a l'Àfrica . Havien de guanyar els millors. El futbol és just. No podia emportar-se la copa aquest grup de jugadors que durant 120 minuts només va pretendre destruir el joc, donar puntades de peu, treure l'adversari de polleguera. Que gran serà la glòria dels 23 futbolistes que van viatjar a Sud-àfrica! I com d'important serà a partir d'ara la intel ligència en un camp de futbol. La que va demostrar Vicente del Bosque deixant el comandament a l'estil Barça com si a la banqueta també estigués Pep Guardiola, el triomfador intel.lectual

del Mundial de Sud-àfrica. Durant dècades veurem per televisió aquest gol d'Iniesta, que tant va recordar el de Stamford Bridge a Londres quan aquell 6 maig 2009 va ficar el Barça a la final de la Champions de Roma en l'últim moment, al minut 93. Ahir va ser el minut 116 l'instant en què foradar la porteria defensada per

Stekelenburg, quan el partit ja es consumia i el desenllaç s'encaminava als penals. El moment sublim del bo d'Andrés, que va portar a Espanya al més alt i li va donar un bitllet a la glòria eterna.

Alonso guanya el seu segon Mundial davant un esplèndid Schumacher L'espanyol Fernando Alonso ja és bicampió del Món. L'asturià ha fet una carrera intel ligent, sense riscos i tot i així ha aconseguit una segona plaça que a més d'un lloc en el calaix li dóna el seu segon campionat.

Michael Schumacher es retira de la Fórmula 1 amb una valenta carrera en què ha estat quart després d'una espectacular remuntada a què s'ha vist obligat a punxar en les primeres voltes.


Leo Messi rep la Bota d'Or, el seu tercer gran premi individual El jugador blaugrana Leo (Udinese), els que van signar Messi va rebre a Barcelona la 29 cada un d'ells, i al seu Bota d'or com a màxim compatriota Gonzalo Higuaín (Reial Madrid), autor de 27 . De les mans de Rogelio Rangel, director general de Don Balón, el blaugrana ha rebut el seu tercer gran premi individual de la seva carrera, després d'aconseguir el FIFA World Player i la Pilota d'Or la temporada passada. Messi ha tingut paraules d'agraïment per als seus companys, ja que golejador de les Lligues Europees de la temporada assegura que sense ells no ho passada. El davanter argentí podria haver aconseguit. "Els va anotar 34 gols en la premis són tots especials. He passada campanya i va allargat la sort d'haver superar l'ivorià Didier Drogba aconseguit molts (Chelsea) i l'italià Antonio di Natale

però aquest no el tenia. Amb l'ajuda dels meus companys ho he pogut aconseguir", ha assegurat. 'La Pulga' ha tornat a jurar amor etern al FC Barcelona i ha assegurat que està molt feliç i no es planteja anar-se'n.

"Aquesta és la meva casa i tant de bo em quedi tota la vida aquí. Tinc molts anys de contracte i ja veuré com estic en aquest moment ".


Guardiola, ambaixador de la candidatura de Qatar al Mundial de 2022 L'entrenador del Barça, Josep Guardiola, va ser presentat aquest dijous a la Ciutat Comtal com a ambaixador de la candidatura de Qatar al Mundial de futbol de 2022, fruit del vincle que l'uneix al país de l'Orient Mitjà després que en la seva etapa de futbolista milités en les files de l'equip Al-Ahli durant dues temporades. Qatar, que s'ha proposat organitzar una Copa del Món FIFA que constitueixi una experiència absolutament nova,

assegura en el seu dossier que organitzarà el torneig "més compacte de la història", en benefici dels aficionats del planeta i del

que vaig viure allà, em van insistir molt i pel tracte que vaig rebre vaig decidir acceptar", va assegurar el tècnic blaugrana. "Hi ha molta passió pel futbol, no té molta presència, però són uns bojos del futbol europeu. S'està convertint en professional, hi ha dirigents amb un interès molt gran, però necessiten més passos. Serà molt medi ambient. "Sóc aquí com beneficiós perquè segueixin a ambaixador de la creixent com a país" , Va candidatura de Qatar 2022 afegir. per organitzar elMundial. Les raons, bàsicament, són

Bolt hace historia Sense paraules. Així és com s'ha quedat el món de l'atletisme en veure l'exhibició de poder físic que acaba de donar el jamaicà Usain Bolt a la final masculina dels 100

món, establert per ell mateix, ni amb treure una aclaparadora diferència a la resta dels millors velocistes del món, aquest miracle de la natura s'ha permès el luxe de córrer els últims 20 metres de la cursa sense la intensitat pròpia d'una final, arribant fins i tot a córrer amb els braços oberts i donant-cops d'autocomplaença al pit. Sens dubte podia haver rebaixat el rècord en algunes dècimes metres llisos dels Jocs Olímpics de més. Sens dubte l'actuació del Pekin. No content amb baixar nedador Michel Phelps en en 3 dècimes de segon aquests l'anterior rècord del

jocs quedarà gravada en els annals de la història. Però els 9.69 segons de carrera que hem contemplat avui, la imatge d'un velocista corrent amb els braços oberts i sense ni tan sols moure'ls, quedaran gravats a la retina col.lectiva per als annals de la història. I

el que encara ha d'arribar ...


Pàgina 14

Desastres medi ambientals mes rellevants 1995-2011

Huracans:

− Katrina − Mitch Terratrèmols: − − −

Terratrèmol Haití Terratremol de l'ocea Índic Terratremol i tsunami de Japó

Erupcions: - Erupció del Eyjafjallajökull - Erupció del Grímsvötn Incendis forestals: - Incendi de Guadalajara - Incendis forestals de Grècia


− Huracans:

Huracán Mitch Categoría 5 (EHSS)

Duració:

22 d’octubre de 1998 — 5 de novembre de 1998

Vents máxims

285 km/h

Presió mínima

905 hPa

Áreas afectades

América Central, especialment Honduras,Nicaragua, El

Salvador i Guatemala, la Península de Yucatán i el sur de Florida.

Es va informar que va haver-hi 11 mil persones mortes i altres més desaparegudes. La majoria de les morts van ser a causa de les inundacions . Desenes de milers de cases van ser danyades o destruïdes, una altra vegada, a causa de les inundacions. No hi ha dades precises sobre les pèrdues materials, però es calculen una mica més de 5 mil milions de dòlars en danys.


Huracá Katrina Categoria 5(EHSS)

Duració

23 d’agosto de 2005 — 30 d’agosto de 2005

Vents máxims

280 km/h

Presió mínima

902 hPa

Áreas afectadas Bahamas, Sur de Florida,Cuba,Luisiana,Misisipi,Alabama, noroest de Florida, est d'América del Norte

Indústria petroliera Katrina va interrompre la producció, importació i el refinat de petroli a l'àrea del Golf. Desplaçats El nombre de desplaçats van ser en total 145.613 persones Agricultura Els preus dels aliments es van veure afectats a tot el món. Salut Les perllongades inundacions van començar a convertir-se en problema de salut pública. A més de la deshidratació i la intoxicació alimentària, també podien produir-se brots de malaties


− Terratremols i tsunamis:

Terratrèmol d’Haití

Data

12 de gener de 2010, 21:53:09 UTC

Magnitud

7,01 MW

Profunditat

10 km

Coordenadas de l’epicentro 18°27′25.20″N72°31′58.80″O Consecuencies Zones afectades

Haití República Dominicana Cuba Jamaica

Víctimes

316.000 muertos3 350.000 heridos 1.500.000 damnificados

Danys materials

No sestimen els danys. Enfondrament de gran part dels edificis.


Terratrèmol de l’ocea Índic

Data

26 de desembre de 2004

Tipo

Terratrèmol sumari

Magnitud

9,1-9,3 MW

Profundidad

30 km 331695,85

Coordenadas de l’epicentro Consecuencies Zones afectades

Indonesia Sri Lanka Tailandia Maldivas

Víctimes

229.866 (186.983 muertos, 42.883 desaparecidos)

Danys de salut

epidèmies de malalties relacionades amb la contaminació de l'aigua, tals com el còlera i la disenteria. Les Nacions Unides han afirmat que el cost de l'operació d'ajuda humanitària serà el més alt de la història.


Terremoto y tsunami de Japón de 2011

Fecha

11 de mars de 2011

Magnitud

9.0 MW

Profunditat

32 km 38322142,37

Coordenadas de l’epicentre Consecuencias Zones afectades

Japó

Répliques

3142

Víctimes

15.327 muertos, 8.343 desaparecidos y heridos 5.364.

Danys materials

La central nuclear de Fukushima a causa del terratrèmol. Aeroport acausa del tsunami. Trens a causa del terratrèmol Els ports a causa del tsunami Estructures a causa del tsunami i terratrèmol. Telecomunicacions


− Incendis forestals:

Incendi de Guadalajara

Ubicació

Guadalajara Castilla-La Mancha Espanya

Data

16 de juliol de 2005

Área cremada

10.352,57 ha

Font d’iniciació

Barbacoa

Us del terra

Forestal, cultius.

Morts

11 morts.

Ferits

1


Incendis forestals en Grecia

Lloc

Grecia, Peloponeso, Ática i Euboea

Data

Junio - Agosto de 2007

Tipus d’atac

Incendi, sequía

Morts

79 morts

Danys

Importants parts del Parc Nacional Parnitha unes 5600 hectàrees aproximadament de boscos van ser destruïdes en pocs dies. La magnitud de l'ha devastació va ser tal que estudis mediambientals a Grècia avisen que el microclima Atenès canviarà perceptiblement durant l'estació d'estiu i les inundacions seran un problema. Més de 100 incendis identificats.


- Erupcions: Erupció del Eyjafjallajökull

Traducció

Illa de les montanyes

Tipus

Estratovolcá

Coordenades

63°38′N 19°36′O

Altitud

1.666 msnm

Superficie

100.000 m²

Última erupció 2010 Danys

El núvol de cendres va provocar un autèntic caos en l'espai aeri europeu, afectant a 11 països i a centenars de milers de viatgers. Entre 6.000 i 8.000 vols van ser cancel·lats ahir, segons els càlculs de Eurocontrol, l'organisme europeu encarregat de la seguretat aèria. Els 14 països afectats són Regne Unit, Alemanya, Holanda, Finlàndia, Suècia, Bèlgica, Noruega, Dinamarca, Irlanda, França, Polònia i els tres Estats bàltics, Letònia, Estònia i Lituània, que també han cancel·lat tots els seus vols per la falta de visibilitat.


Erupció del Grímsvötn

Tipus

caldera volcánica

Ubicació

Austur-Skaftafellssýsla/Vestur-Skaftafellssýsla, Islandia

Coordenades Altitud

64°25′12″N, 17°19′48″O 1 725 msnm

Última erupció 21 de maig - 25 de maig de2011 Danys

L'erupció ha alterat el tràfic aeri de gran part del nord d'Europa i ha obligat a cancel·lar entre 5.000 i 6.000 vols en tot el continent


Es bona la utilització denergia nuclear:

Avantatges de l'energia nuclear

Inconvenients de l'energia nuclear

Un terç de l'energia generada a Europa prové de Un dels principals inconvenients és la generació de l'energia nuclear, això suposa que s'emeten 700 residus nuclears i la dificultat per gestionar-los ja que 2 milions de tones de CO i altres contaminants generats triguen molts anys a perdre la seva radioactivitat i perillositat. a partir de la crema de combustibles fòssils. Actualment es consumeixen més combustibles fòssils dels que es produeixen de manera que en un futur no gaire llunyà s'esgotarien aquests recursos. Un dels grans avantatges de l'ús de l'energia nuclear és la relació entre la quantitat de combustible utilitzat i l'energia obtinguda. Això es tradueix, també, en un estalvi en transports, residus, etc. En ser una alternativa als combustibles fòssils com el carbó o el petroli, evitaríem el problema de l'anomenat escalfament global, el qual, es creu que té una influència més que important amb el canvi climàtic del planeta. Milloraria la qualitat de l'aire que respirem amb el que això implicaria en el descens de malalties i qualitat de vida.

Amb prou feines incideix favorablement en el canvi climàtic perquè la principal font d'emissions és el transport per carretera. En els principals països de producció d'energia nuclear per mantenir constant el nombre de reactors operatius s'haurien de construir 80 nous reactors en els propers deu anys. Si bé econòmicament és rendible des del punt de vista del combustible consumit respecte a l'energia obtinguda no ho és tant si s'analitzen els costos de la construcció i posada en marxa d'una planta nuclear tenint en compte que, per exemple a Espanya, la vida útil de les plantes nuclears és de 40 anys.


Sobre aquest darrer punt cal destacar que el que realment té una influència important amb l'escalfament global són les emissions provocades pel transport per carretera i que les que generen la generació d'energia per combustibles fòssils són relativament molt poques. Tot i així, una de les aplicacions de l'energia nuclear(encara que molt poc utilitzada) és convertir-la en energia mecànica per al transport.

Inconvenients de seguretat incrementats ara amb el terrorisme internacional. A més de la proliferació d'energia nuclear que obligaria a recórrer al plutoni com a combustible.

Actualment la generació d'energia elèctrica es realitza mitjançant reaccions de fissió nuclear, però si la fusió nuclear fora practicable, oferiria els avantatgessegüents:

D'altra banda, l'energia nuclear per fusió és inviable a causa de la dificultat per escalfar el gas a temperatures tan altes i per mantenir un nombre suficient de nuclis durant un temps suficient per obtenir una energia alliberada superior a la necessària per escalfar i retenir el gas resulta altament costós.

• Obtindríem una font de combustible inesgotable. • Evitaríem accidents al reactor per les reaccions en cadena que es produeixen en les fissions. • Els residus generats són molt menys radioactius.

Encara que els sistemes de seguretat són molt avançats, les reaccions nuclears per fissió generen unes reaccions en cadena que si els sistemes de control fallessin provocarien una explosió radioactiva.

Altres aplicacions de l'energia nuclear Encara que l'energia nuclear s'utilitza principalment per la producció d'energia elèctrica a les centrals nuclears aquesta no és l'única utilitat de l'energia nuclear.Aquest tipus d'energia apareix en molts altres apsectes de la nostra vida quotidiana i en el camp científic. L'energia nuclear té altres aplicacions en diversos camps:

 Aplicacions industrials: amb finalitats d'anàlisi i control de processos.  Aplicacions mèdiques: en diagnòstic i teràpia de malalties.  Aplicacions agroalimentàries: en la producció de noves espècies, tractaments de conservació dels

aliments, lluita contra les plagues d'insectes i preparació de vacunes.  Aplicacions mediambientals: en la determinació de quantitats significatives de substàncies contaminants en l'entorn natural.  Altres aplicacions: com la datació, que utilitza les propietats de fixació del carboni-14 als ossos, fustes o residus orgànics, determinant la seva edat cronològica, i els usos en Geofísica i Geoquímica, que aprofiten l'existència de materials radioactius naturals per a la fixació de les dates dels dipòsits de roques, carbó o petroli. Aspectes de l'energia nuclear que desenvoluparem més extensament en els següents apartats


Pàgina 27

El primer portuguès a aconseguir el galardó José Saramago: Premi Nobel de Literatura en 1998

El 8 d'octubre de 1998 José Saramago es trobava en la Fira del llibre de Frankfurt, quan va rebre la notícia que era el nou premi Nobel de Literatura. José Saramago va néixer el 16 de Novembre de 1924 en el caseriu de Azinhaga, a 120 km al nordoest de Lisboa. Havia d'haver-se anomenat José Sousa, però el funcionari del registre civil va gastar una broma *al seu pare i ho va inscriure com Saramago (Nom d'una planta herbàcia silvestre i el sobrenom de la seva família paterna). Fill d'una parella de camperols sense terres i d'escassos recursos econòmics va haver d'abandonar els seus estudis molt ràpid per posar-se a treballar, però passava tot el seu temps lliure a la biblioteca.

En 1969 es va fer membre del Partit Comunista Portuguès (quan encara era clandestí) I decideix dedicar-se per complet a la literatura. La seva primera gran novel·la "Aixecat do chäo" li serveix per trobar el seu estil definitiu, net i gairebé poètic. Des de llavors publica sense descans i empalma èxit després d'èxit fins a la novel·la "L'Evangeli segons Jesucrist"(1991) que ho catapulta a la fama quan l'Estat Portuguès (malgrat considerar-se una república laica) veta la seva presentació al Premi Literari Europeu d'aquest any al·legant que ofèn als catòlics. Com a acte de protesta Saramago abandona Amb 23 anys va publicar la seva Portugal i s'instal·la a la Illa de primera novel·la, que va anar un Lanzarote (Canàries). fracàs. La segona ni tan sols la va Ja en els 90 publica dos de les publicar i va estar 20 anys allunyat seves obres més populars "Assaig de la literatura "Senzillament no sobre la ceguesa" i "Tots els tenia gens que dir i quan no es té noms" I en 1998 es converteix en alguna cosa que dir, el millor és el primer autor *portuguès que callar" aconsegueix el Premi Nobel de Literatura.


Mor als 99 anys l'escriptor argentí Ernesto Sábato

L'escriptor argentí Ernesto Sábato ha mort als 99 anys a la seva casa dels afores de Buenos Aires, on romania reclòs des de feia anys arran dels seus problemes de salut, van informar reunits a l'autor. Sábato, qui va anar l'últim supervivent dels escriptors amb majúscula de la literatura argentina, estava pràcticament cec, la qual cosa ho mantenia retirat en la seva residència bonaerense de Sants Llocs.

A causa de la seva ceguesa, l'autor s'havia vist obligat en els últims anys a abandonar la lectura i l'escriptura, i a omplir el seu temps amb la pintura i altres aficions que practicava en el seu habitatge. En els últims dies una bronquitis havia complicat la seva salut, va destacar en declaracions radials la seva companya Elvira González Fraga. Nascut en la localitat bonaerense de Rojas el 24 de juny de 1911, va abandonar la seva carrera científica en els anys 40 per bolcar-se en la literatura amb la publicació de la recopilació d'assajos 'Un i l'Univers'. El reconeixement internacional li va arribar en 1961 amb 'Sobre herois i tombes' i la consagració en 1974 amb 'Abaddón el exterminador', que completen la trilogia iniciada amb 'El túnel' (1948), adaptada al cinema en 2006. Premi Cervantes en 1984 Guardonat amb el Premi Cervantes en 1984 i proposat com a candidat al Nobel de Literatura de 2007.

'Indigna2', el rap dels 'indignats'

L'MC de l'Hospitalet Dawizard es fa ressò del moviment dels 'indignats' en aquest rap, que compta amb un videoclip muntat a partir de vídeos penjats a la xarxa.

L'MC de l'Hospitalet Dawizard ha presentat el videoclip del tema "Indigna2",el seu homenatge al moviment ciutadà dels indignats i el 15-M. Del videoclip se n'ha encarregat Egon Wiehoff, que l'ha muntat a partir d'imatges extretesde vídeos penjats a la xarxa que documenten el moviment.

Dawizard ha fet de teloner de Tote King, Xhelazz i Puto Largo i ha actuat endiverses sales de Catalunya i en festivals com l'Hipnotik. Les tres maquetes que ha editat, El código Dawizard, Estado de flow i Virus hip hop, s'handistribuït a les botigues Gong Disco, i els videoclips "No hay prisa" i "Sueños" s'han emès per canals de televisió com MTV, Sol Música, PachaTV i 40tv.

Dawizard ha fet la lletra del rap a partir dels lemes de les pancartes dels indignats. El tema, que es pot descarregar gratis, l'ha produït Rjbeats i hasigut gravat, mesclat i masteritzat per ZPU i Soma.

El de l'Hospitalet és conegut per la seva participació en diverses batalles i concursos de MC i per la seva relació amb el món de l'streetball, on hatreballat per a Nike, And1, ACB, TV3 i Adidas.


La pel·licula més rellevant del 1995 al 2011 Fitxa de la película: TÍTUL ORIGINAL: El Laberinto del Fauno ANY: 2006 DURACIÓ: 112 min. PAÍS: Espanya DIRECTOR: Guillermo del Toro GUIÓ: Guillermo del Toro MÚSICA: Javier Navarrete FOTOGRAFÍA: Guillermo Navarro REPART: Ivana Baquero, Sergi López, Maribel Verdú, Doug Jones, Ariadna Gil, Álex Angulo, Federico Luppi, Roger Casamajor, Fernando Tielve, Pepa Pedroche PRODUCTORA: Coproducció España-México-USA; Estudis Picasso Fábrica de Ficción / Tequila Gang / Tele5 / Sententia Entertainment WEB OFICIAL: http://www.ellaberintodelfauno.com PREMIS: 2006: 3 Oscars: Millor fotografia, direcció artística, maquillatge. 6 Nominacions 2006: Nominació al Globus d'or: Millor pel•lícula de parla no anglesa 2006: 7 Premis Goya, entre ells guió original, actriu revelació (Baquero) 2006: BAFTA: Millor vestuari, maquillatge, pel•lícula de parla no anglesa. 8 nominacions 2006: Nominació a la Palma d'Or a Cannes: Millor director 2006: Cercle de crítics de Nova York: Millor director GÉNERE: Fantástico. Terror. Thriller. Drama | Vida rural. Anys 40 ARGUMENT: Any 1944, postguerra espanyola. Ofelia (Ivana Baquero) i la seva mare, Carmen (Ariadna Gil), que es troba en avançat estat de gestació, es traslladen a un petit poble al que ha estat destinat el nou marit de Carmen, Vidal (Sergi López), un cruel capità de l'exèrcit franquista pel qual la nena no sent cap afecte. La missió de Vidal és acabar amb els últims membres de la resistència republicana que romanen amagats a les muntanyes de la zona. Altres personatges són: Mercedes (Maribel Verdú), el majordoma, i el metge (Álex Angulo) que es farà càrrec del delicat estat de salut de Carmen. Una nit, Ofelia descobreix les ruïnes d'un laberint, i allí es troba amb un faune (Doug Jones), una estranya criatura que li fa una sorprenent revelació: ella és en realitat una princesa, l'última de la seva estirp, i els seus l'esperen des de fa molt temps. Per poder tornar al seu màgic regne, la nena haurà d'enfrontar-se a tres proves. (FILMAFFINITY).


IGacs ha elegit aquesta pelicula com la més rellevant per els seus premis: 2006: 3 Oscars: Millor fotografia, direcció artística, maquillatge. 6 Nominacions. 2006: Nominació al Globus d'or: Millor pel·lícula de parla no anglesa. 2006: 7 Premis Goya, entre ells guió original, actriu revelació (Baquero). 2006: BAFTA: Millor vestuari, maquillatge, pel·lícula de parla no anglesa. 8 nominacions. 2006: Nominació a la Palma d'Or a Cannes: Millor director. 2006: Cercle de crítics de Nova York: Millor director.

Critiques sobre la pel·lícula: Critica sobre la banda sonora:

Critica sobre el vestuari:

Critica sobre la fotografia:

Las melodies que van ficar a la pel·lícula “el laberinto del fauno” estaven molt concordades amb les escenes i els i donaven un toc misteriós com el que te la pel·lícula. Javier Navarrete es un gran artista.

El vestuari es podria dir k es com una obra de art veien l’esforç i el temps que han trigat en maquillar al actors com el que feia de fauno, ja que s’ha emportat tres oscars al maquillatge.

Guillermo navarro en aquesta pel·lícula a fet un dels seus millors treballs, ja que s’ha emportat tres oscars a la fotografia.

Apartat on els lectors d' IGacs han escrit critiques sobre la pel·lícula triada:

"Impressionant pel·lícula. (...) Una gaudida de treball." (Antonio Gasset) ---------------------------------------"Extraordinària i cruel. (...) Una sobirana lliçó de cinema ben fet i mesurat, en el qual els excessos queden sempre a bon resguard sota el paraigua de la rondalla, i on el director mai fa trampa" (M. Torreiro) ---------------------------------------"Imaginativa i inquietant." (Carlos Boyero) ---------------------------------------"La potent imaginació del director (...) converteix la pel·lícula en un constant estupor visual i en una trama plena d'encanteri i paüra, sense que cap de les dues coses substitueixi a l'altra. (...)" (I. Rodríguez Marxant) ---------------------------------------"Un laberint per perdre el sentit. (...) no és només una pel·lícula fantàstica de factura enlluernadora i inesgotable molla conceptual, sinó que es tracta del millor treball fins avui del seu director." (Jordi Cost)


PĂ gina 32

La Tira


Mots encreuats


PĂ gina 35


Pàgina 36

Les desigualtats Ens ha tocat viure en un mon ple de desigualtats, dificultats, impediments… Pro en això consisteix la vida, sino seria massa fàcil i

Des de els temps més llunyans que aquest tema a afectat la visió del mon que ens envolta, com des de els grans faraons egipcis

De classes socials les Si en el present podríem dividir en tres d’aquest mon en el que grups generals: vivim hi han diferencies com La classe rica aquestes, quina La classe mitjana diferencia hi ha de


avorrida, pro respectivament d’això el món esta dividit en dos parts en les quals els impediments i dificultats s’intensifiquen, o directament no hi son: aquestes son: la riquesa i la pobresa.

als seus esclaus, i lo pitjor es que encara se segueix veien això en el món del present, no tan intensificat pro injust. Com per exemple les desigualtats que hi han del primer mon amb el tercer món, o dintre del primer món les desigualtats de les classes socials que hi han, i a mi en aquest article m’agradaria tractar aquest tema.

La classe pobre

temps passats. Això es el que tindríem que La classe rica es la anar canviant la classe amb més patrimoni monetari( la diferencia entre les gent rica), pasen per la classes socials. classe mitjana: no tenen luxes però no els i falta res i la classe pobre; la classe amb mes problemes econòmics.

Salva Rodríguez Martín

El món que m'ha tocat viure

I per això hi ha molta gent que pateix la pobressa, que en cas de la meva societat s'he li diu l món que m'ha tocat “Quart món”, què són la gent viure? Doncs és un món on la pobre que viu al primer món, a societat està molt marcada. S'han la nostre societat, on la gent té de seguir unes normes de tot i d'altre que no té ni per establertes, unes normes inútils, i menjar.

E

si no la segueixes pots patir rebuig o maltracte. És una societat on tot gira al voltant del consum; neixem, estudiem per treballar, treballem, guanyem diners per pagar i consumir, i el més important de la nostra societat són els diners, la persona passa a un factor secundari. En aquesta

Una altre cosa negativa de la nostre societat és que, com anteriorment he dit, molta gent pateix marginació a causa de les modes que cada vegada més tenen més influència en la nostre societat. Sembla, que si no estàs a la moda no ets “guai” i aleshores amb aquestes persones no pots tindre cap tipus de relació. Una conseqüència d'això és que cada cop més la gent escaseixa de personalitat.


societat, sembla que una persona amb diners és millor que una altre persona que no en té i s'he li valora més a aquesta primera persona. Un altre cosa que no m'agrada d'aquesta societat, és les grans desigualtats que hi han. Les grans desigualtats són a causa dels diners i la societat estraficada,

Amb tot això, crec que si tots fiquéssim una mica de la nostra part, viuríem en un món millor.

Aquí podem veure a una persona sense-sostre demanant

Alvaro Piñero

El pèsol de Llavaneres Història

La Tipicitat

Les primeres notícies precises sobre el pèsol a Llavaneres daten del s. XVII. Francisco Zamora testimonia, en el llibre Diario de los viajes y hechos en Cataluña, la presència de pèsols primerencs a la rodalia de Mataró, que es destinen a la comercialització a

A Llavaneres es conrea l'anomenat Pèsol Garrofal, la presència d'una varietat del qual en els camps de garrofals es considera que va propiciar una adaptació específica a la zona. El seu principal tret diferenciador és la seva gran dolçor. Es sembra cap al mes d'octubre en terrenys silicis i


Barcelona des de la meitat de l'hivern. Les referències perduren durant els segles XIX i XX. Durant els anys trenta, hi ha constància del vigor de la producció de pèsols i de l'exportació d'aquest producte a França.

arenosos. La llavor que es fa servir, la produeixen els mateixos pagesos de la vila. Pels voltants de març comença la collita, que s'allarga durant un o dos mesos.

Recepta: Ingredients: - 1 kg pèsol "garrofal" - 1/2 kg de salsitxes - 1 botifarra negra - 1/2 tall de cansalada viada - 1/2 manat d'alls tendres - 1/2 manat de cebes tendres - oli d'oliva - sal Preparació: Desgraneu i esbandiu els pèsols "garrofal". Talleu a trossos ben menuts els alls i la ceba (aprofiteu les fulles més maques), i a trossos més grans les salsitxes, la botifarra i la cansalada. Poseu els pèsols a l'olla, amb no més de mig dit d'aigua, que sinó us quedarien aigualits. Afegiu-hi un raig d'oli al damunt, juntament amb els trossos de carn i de verdura; que es vegi "proporcionat". Poseu-hi sal i coeu-ho a foc lent, ben tapat, i sense remenar-los. Quan es comença a sentir l'olor, es miren i es remenen sacsejant l'olla no més d'un parell de cops (movent l'olla, amb prou feines toqueu els pèsols, que no es trenquin). Es treuen quan ja són tous. Aquests pèsols es diuen "ofegats" perquè a l'estar tapats suen l'aigua que porten. Es couen en l'aigua que deixen anar ells mateixos.

Festa del Pèsol


Fa més de nou anys, un jove inexpert però alhora i·llusionat regidor de CIU donava voltes al cap amb els amics : com podia ferse a LLavaneres una festa per promocionar el pèsol i altres productes com la coca de llavaneres?. Tenia que ser una festa gran , una festa amb molta gent , productors ,venedors , llavenerencs i gent de la comarca ,una festa que exportes el nom del pèsol de Llavaneres a tota la comarca i ha poder ser a tot el pais.

Jo escoltant a aquell jove regidor pensava que el noi feia volar coloms que ja parlava com tots els polítics de grandeses i utopies , que desde Llavaneres no es podia fer res tant gran que transpassés les fronteres del nostre poble, jo pensava que erem petits , insignificans i que el pèsol i la coca no interessaven a la gent que no era de Llavaneres.

Aquell jove regidor tenia les idees clares i les va posar a la pràctica. La primera festa va ser un èxit , la segona més i així fins avui, ja em arrivat a la novena fira del pèsol de Llavaneres i aquell jove regidor avui com alcalde li ha tocat donar el tret de sortida a la festa . Tots hem gaudit d'un dia extraordinari , un altre cop el pèsol de Llavaneres ha fet sortir a molts llavanerecs al carrer , les paradetes , els gegants , els jocs infantils ... han omplert de color i de gent els carrers del nostre poble , els llavanerencs després de nou anys ja sentim aquesta festa com algo propi de gran valor .

Els menús, amb pèsol garrofal Com ja és tradició, els pèsols de Llavaneres es podran degustar durant tot el mes als restaurants participants en la mostra gastronòmica, que aquest any es farà del 29 de març al 27 d'abril. En tots els casos, els menús han d'incloure un plat de pèsols ofegats, que han de ser de la varietat garrofal, i coca de Llavaneres de postres. L'any passat van ser una vintena els restaurants participants. En aquest cas, els establiments que estiguin interessats en prendre part de la mostra s'hi han d'inscriure abans de 7 de febrer a la Regidoria de Promoció Econòmica o omplint aquest formulari.

En la reunió amb els productors, es va insistir a demanar que en tots els casos se serveixi pèsol garrofal. Per facilitar-ho es difondran les dades dels productors locals, perquè els restauradors s'hi puguin adreçar. Per obtenir aquests contactes, cal adreçar-se a la Regidoria de Promoció Econòmica, a Ca l'Alfaro.


Pàgina 38

Sr. director: Me gustaría quejarme ha cerca de el apartado de cultura i espectáculos, la película que habéis puesto yo creo que no es la indicada, tendrías que haber elegido “Pa negre”, que es mejor película. Aparte de esto me gustaría decir que me ha gustado que hablarais sobre el escritor Ernesto Sabater ya que es un artista y se le tenia que hacer alguna referencia. Salva Rodríguez Martín

La rebelión global de la naturaleza Sr. Director: Como todo el mundo, he advertido que el clima ha cambiado bruscamente en poco tiempo. El año pasado sentimos el frío hasta mayo y tras un verano prolongado casi hasta diciembre y varias nevadas desde entonces, padecemos lluvias históricas y temporales. La fuerza de la naturaleza ha dejado tragedias como la de Haití o Chile. La sociedad parece que va siendo consciente del daño que estamos infligiendo al planeta. Esa reacción ha de ser generalizada antes de que sea demasiado tarde: Tierra sólo hay una.

Señor Director, Quiero comunicarles que me gustaría que en la sección de deportes hubiera más baloncesto, ya que apenas hay e incluso muchas veces ni aparece este deporte. Eso es lo que les quería comunicar, que hay muchos temas importantes que no se le dan la suficiente importancia, por que el baloncesto es un deporte muy practicado en España y el baloncesto español a nivel internacional es muy alto y conocido, y por eso se merece más atención de la recibida.

Alvaro Piñero, Barcelona


Diàri format digital  

El diàri iGacs en format digital, per poder anant passant pàgines

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you