Page 1

S A M E N I S Z O V E E L B E T E R  !

H E T

H I T T E S C H I L D


INLEIDING Voor een goede thermische en akoestische isolatie moet je in principe verschillende lagen uit verschillende materialen, elk met zijn specifieke eigenschappen, boven elkaar plaatsen. Maar in de praktijk wordt dit principe maar zelden toegepast. Men denkt immers al te vaak dat een goede isolatie staat of valt met een zo dik mogelijke laag isolatiemateriaal. Maar vanaf een dikte van 10 cm en meer is er geen aanzienlijke verbetering meer van de isolerende kwaliteiten van klassieke isolatiematerialen. De oplossing? Teruggrijpen naar het basisprincipe en complementaire materialen combineren. Warmteoverdracht gebeurt op deze drie manieren: Geleiding

Warmteoverdracht van een voorwerp op het andere door direct contact.

De verschillende onderdelen van Aluthermo® gaan warmtegeleidingsfenomenen efficiënt tegen.

Convectie

Luchtverplaatsing die veroorzaakt wordt door een temperatuursverschil. Warme lucht stijgt, koude lucht daalt.

Aluthermo® is volledig luchtondoorlaatbaar.

Warmtestraling

Warmteoverdracht door infraroodstraling zonder direct contact.

Aluthermo® is aan weerszijden bedekt met een aluminiumlaag die een barrière vormt tegen warmtestraling.

Aluthermo ontwikkelt al jarenlang een gamma isolatiematerialen dat hoofdzakelijk inspeelt op warmteoverdracht door straling, terwijl de klassieke isolatiematerialen inspelen op het principe van de geleiding. Door deze twee technieken te combineren en tegelijk te zorgen voor een goede luchtdichtheid, ontstaat een aanzienlijke verbetering van de thermische isolatiewaarde, terwijl het gebruikte materiaal minder dik is.


De hybride productlijn van Aluthermo vertrekt van twee specifieke producten uit het Aluthermo-gamma, Aluthermo Roofreflex ® en Aluthermo Optima ®, die allebei gecombineerd kunnen worden met klassiek isolatiemateriaal.

1

ALUTHERMO ROOFREFLEX Aluthermo Roofreflex® is een reflecterend onderdakscherm dat zowel thermisch als akoestisch isoleert en uitstekend dampdoorlatend is. Met een thermische weerstand van R = 1 m².K/W verbetert dit product de thermische en akoestische kwaliteiten van het dak, vermindert aanzienlijk koudebruggen en beperkt de instroom van koude lucht in de winter. Het reflecterende onderdakscherm houdt tegelijk zeer goed de straling van de zon tegen. Dit voorkomt hoge binnentemperaturen in de zomer en verhoogt zo gevoelig het wooncomfort.

2

ALUTHERMO OPTIMA Aluthermo Optima® is een hoogkwalitatief isolatiemateriaal met een beperkte dikte dat efficiënt inspeelt op de verschillende vormen van warmte- en geluidsoverdracht. Het materiaal bestaat uit twee lagen zuiver, gepolijst en tegen oxidatie behandeld aluminium van 30 micron dik, die gescheiden worden door twee lagen luchtbellen in honingraatvorm, omgeven door een brandwerende polyethyleenfilm. De kern van het product is een volledig stabiel brand- en vochtwerend polyestervezel. De aluminiumlagen weerkaatsen de thermische straling, zowel ‘s winters als ‘s zomers, terwijl de kern uit polyestervezel en de droge, stabiele lucht in de bellen de energieoverdracht door geleiding beperken. Bovendien is het product volledig vocht- en dampdicht. Met een thermische weerstand van R = 2,4 m².K/W (EN 16012 horizontale flux) beperkt Aluthermo Optima® het energieverlies door geleiding en vermindert aanzienlijk het voorkomen van koudebruggen.Tegelijk is het product volledig waterdicht en doet het dienst als dampscherm.

1

2


Het belangrijkste voordeel van het Aluthermo hybride systeem is de uitzonderlijke flexibiliteit ervan. Het kan zowel bij renovatie als bij nieuwbouw toegepast worden en zorgt ervoor dat de aanbevolen waarden voor thermische weerstand moeiteloos behaald worden, terwijl het materiaal zelf maar een geringe dikte heeft. Enkele concrete voorbeelden:

1. / DA K R E N OVAT I E L A N G S D E B I N N E N K A N T Wilt u de zolderruimte inrichten of louter de thermische prestaties van uw woning verbeteren, zonder het dak te vernieuwen? Plaats 6 cm traditioneel isolatiemateriaal tussen de kepers (thermische geleidbaarheid λ 0,04), gevolgd door een laag Aluthermo Optima®. Deze combinatie biedt een totale thermische weerstand die hoger is dan 3,5 m².K/W. Dakpannen Tengellatten en pannenlatten Onderdak Traditioneel isolatiemateriaal (6 cm) Keper (8 cm) Aluthermo Optima® Latwerk (4 cm) Gipsplaat

2 . / DA K R E N OVAT I E L A N G S D E B U I T E N K A N T Is uw dak aan vervanging toe en wilt u van de gelegenheid gebruik maken om de thermische prestaties van uw huis te verbeteren? Plaats 8 cm traditioneel isolatiemateriaal tussen de kepers (thermische geleidbaarheid λ 0,032) en plaats er vervolgens het onderdakscherm Aluthermo Roofreflex® op. Deze combinatie biedt een totale thermische weerstand van 3,5 m².K/W. Dakpannen Tengellatten en pannenlatten Roofreflex® Keper (8 cm) Traditioneel isolatiemateriaal (8 cm) Dampscherm Latwerk Gipsplaat


Afhankelijk van de situatie en het gewenste resultaat, kunt u ofwel alle onderdelen van het hybride systeem gebruiken ofwel kiezen voor welbepaalde producten. Wat u ook kiest, u bent altijd zeker van een optimale isolatieoplossing!

3. / M U U R I SO L AT I E L A N GS D E B I N N E N K A N T Door Aluthermo Optima® op uw binnenmuren te plaatsen, bekomt u een thermische weerstand van R = 2,4 m².K/W. Tegelijk verbetert u de akoestische isolatie van uw huis, zonder dat uw leefruimte aan volume inboet. Muur Latwerk Aluthermo Optima® Latwerk Gipsplaat

4. / NIEUWBOUW, DAK Het Aluthermo hybride systeem speelt in op alle vormen van warmteoverdracht en biedt op die manier zeer interessante isolatieoplossingen: Aluthermo Roofreflex®, gebruikt als onderdak, beschermt niet alleen het traditionele isolatiemateriaal tegen de wind in de winter, maar verbetert ook het wooncomfort in de zomer doordat het de zonnestralen weerkaatst. Bovendien biedt Aluthermo Roofreflex® alleen al een thermische weerstand van 1 m².K/W. Het product werkt tegelijk geluidsisolerend. U kunt dus de ruimte tussen de dakbalken opvullen met traditioneel isolatiemateriaal. Bij een nieuwbouw kunt u zelf het formaat van de balken kiezen, wat ook de maximale dikte van het gebruikte isolatiemateriaal zal bepalen. Als u het geheel afwerkt met Aluthermo Optima® hebt u niet alleen een prima dampscherm, maar verhoogt u in één klap de thermische weerstand met 2,1 m².K/W. Dakpannen Tengellatten en pannenlatten Roofreflex® Keper (20 cm) Traditioneel isolatiemateriaal (18 cm)

Aluthermo Optima® Latwerk Gipsplaat

Voorbeeld met een dakbalk van 20 cm: plaatsing van 18 cm mineraalwol met een warmtegeleidingscoëfficiënt (λ) van 0,035: totale R > 8 m².K/W!


R

RR A NT

Y •    A • N  C    E S    • • •

   • • • • •

10

W    I T 

REC YCL ABLE

WA

U  R 

A

10 Y

E

Aluthermo - Kwaliteit gegarandeerd

     S  H   I N  A  L  L  I A  N    Z 

Aluthermo Nederland Langereis 8 - 1731 MD Winkel - Nederland T +31 224 542 891 - F +31 224 542 892 - E-mail: info@aluthermo.nl www.aluthermo.com

H E T

H I T T E S C H I L D

Aluthermo hybride nl reflexy  
Advertisement