__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Alumnitidningen 2021

Y-sektion en firar 50 år !


INNEHÅLL 3

Ordförande har ordet

4

Året med AlumnY

6

Årets Y-alumn

8

Året på Y

9

Sektionen firar 50 år

10 Första året på Y 12 Sista året på Y 13 Det var en gång... 14 Nattredax undersöker

ALUMNY 20/21 Markus Wallin Inspirationskväll

Carl Steen Pubar

2

Karl Hammersberg Heltidsdagen

Emma Ackelman PR


ORDFÖRANDE HAR ORDET Ännu ett läsår har nått sitt slut, och vilket år det har varit. Ingenting har riktigt varit sig likt och vi har alla varit tvungna att ta oss an många nya utmaningar. Året startade med en hoppfull sommar och höst, där vi genomförde en fysisk pub med ett begränsat antal deltagare. Efter att pandemiläget sedan under hösten försämrades fick våra resterande evenemang planeras om och anpassas till en helt digital form. Jag är först och främst otroligt stolt över AlumnY 20/21 som har visat en stor vilja att planera om och genomföra våra evenemang trots den uppförsbacke pandemin har betytt. Trots att jag under året har kommit att ogilla frasen ”ställa om” så är det faktiskt precis det vi har gjort. Mitt största tack går till mina utskottsmedlemmar Markus, Kalle, Erik, Michael, Sean, Sabina, Carl och Emma för att ni har lagt ner hjärta och själ och skapat oförglömliga evenemang det här året. Sedan skulle jag vilja rikta strålkastarljuset mot er alumner, för den här tidningen är ju för er. Jag vill först rikta mig till er som deltagit på våra aktiviteter under året. Mentorer, inspiratörer, föreläsare, pubdeltagare och alla ni andra, tack för att ni har gjort vårt arbete möjligt och skänkt kunskap och inspiration till studenterna. Till er som inte haft möjlighet att delta på något av AlumnYs event i år, hoppas vi ses i framtiden. Även nästkommande år kommer det finnas många studenter i behov av bli informerade, inspirerade och guidade. Ni sitter var och en på så mycket kunskap och erfarenheter, glöm inte det. Avslutningsvis vill jag önska er alla en fantastiskt fin sommar, det förtjänar ni verkligen! Varma hälsningar, Elin Kidell Löwstedt Alumniansvarig Y-sektionen 20/21

Erik Wårdemark

Michael Isaksson Tryck

Mentorskapsprogrammet

Sabina Pegler Profilföreläsningar

Sean Moran Stör en Ingenjör

3


ÅRET MED ALUMNY Alumnpub Några gånger om året brukar vi hålla Alumnpubar. Under dessa kan man efter jobbet ta en bit mat och något att dricka, förslagsvis med sina Y-are från kontoret. Pubarna är öppna för såväl Y-studenter som Y-alumner och är perfekta tillfällen att prata minnen från studietiden och ha en trevlig kväll tillsammans. I år har vi hunnit med att ha en fysisk pub i och med pandemin. Puben hölls under hösten på Kårhuset Kollektivet och både äldre som nya deltog. Vi fick god spridning på alumner och studenter och fick bland annat sällskap av en alumn som tillhörde första årskullen att gå ut från programmet i teknisk fysik och elektroteknik. Vi ser fram emot att få se ännu fler av er kommande år!

Inspirationskväll Under inspirationskvällen får man som alumn berätta om sig själv, sin resa under och efter utbildningen och vilka erfarenheter man fått med sig på vägen. Detta evenemang är mycket uppskattat av studenterna då det ger dem en inblick i hur de kan nå sina mål och hur de kan gå tillväga för att nå dit. I år arrangerades en digital inspirationskväll där tre alumner deltog och berättade om sig och sina karriärer. Detta gjordes via zoom där alumnerna kunde dela med sig av presentationer om sig själva och sin resa till där de är idag. Det var ett uppskattat evenemang och vi är väldigt glada att vi kunde hålla det på både ett säkert och inspirerande sätt.

Profilföreläsningar Vem vet bättre hur det är att gå en masterprofil än er alumner som redan gjort det? Under profilföreläsningarna bjuds alumner in att prata om den masterprofil de läste under sin tid på Y. Detta är ett viktigt event för många Y-studenter då det ger en djupare inblick i vad de olika masterprofilerna erbjuder och vilka möjligheter som medföljer. Det har blivit väldigt uppskattat och påverkar ofta valet av masterprofil för studenterna. I år hade vi samma upplägg på distans, som trots det gick över förväntan och många studenter blev inspirerade inför sina masterval.

4


Mentorskapsprogrammet / Stör en ingenjör Mentorskapsprogrammet går ut på att du som alumn får agera mentor gentemot en student. Detta innebär att stödja, bolla idéer och utbyta erfarenheter. Är det något du skulle vilja vara? Hör då av dig till oss! Stör en ingenjör är ett annat koncept där en mindre grupp studenter istället får besöka en alumns arbetsplats och “störa” alumnen en dag på jobbet. Det är en möjlighet som kan delges en eller flera studenter där de får uppleva hur det är ute i arbetslivet. I år valde vi att slå ihop mentorskapsprogrammet och stör en ingenjör. Eftersom de båda genomfördes på distans genom arrangerade träffar via zoom så tyckte vi att de var så pass lika att en sammanslagning var det bästa alternativet. De fick träffas och lära känna varandra via zoom, planera egna träffar inom grupperna, och avslutningsvis arrangerades en spelkväll som ett gemensamt avslut på programmen. Vi hade 14 deltagare under årets upplaga och hoppas på ännu fler nästa år.

Heltidsafterwork Att ta sig igenom utbildningen på Y, ett av landets svåraste civilingenjörsutbildningar är en milstolpe värd att fira! Därför anordnas årligen en praktfull sittning för alla som går i femman, skulle gått i femman eller på annat sätt känner att de hör ihop med femmorna. En sittning med mycket nostalgi inblandat och en chans att minnas tillbaka på sin tid på Y med alla sina vänner. I år fick vi ställa om, men absolut inte in. Vi höll en digital sittning i afterwork-stil! Inför heltidsafterworken fick man hämta upp en riktigt festlig goodiebag och sedan fira på distans tillsammans med alla sina vänner och kurskamrater. Det bjöds även på underhållning och fina meddelanden från kärnpersoner från åren på Y och det hela avslutades med “Smartare än en femteklassare” samt mysigt digitalt häng.

5


ÅRETS Y-ALUMN Agnes Larsson Lead Game Director för Minecraft Grattis! Du har blivit utsedd till årets Y-alumn, hur känns det? Jag blev verkligen jätteglad när jag först fick höra det och det kändes faktiskt lite surrealistiskt! Det var i alla fall väldigt kul att bli uppmärksammad och jag blev förvånad att ni ens visste om mig. Vem är du? Skulle du kunna berätta lite allmänt om din studietid? Jag började plugga Y 2008 och gick sedan mastern i signal och bild som jag tog examen från 2013. Jag hade dock ingen aning vad jag ville jobba med när jag började, bortsett från att det gärna fick ha med spel att göra. Trodde väl egentligen inte att man kunde göra det när man pluggade Y, men det var tack vare universitetsstudierna som jag lärde mig programmering, vilket var en viktig aspekt för att kunna jobba med spel. Det fanns även kurser inom mastern som riktade sig mot spelutveckling. Ingemar vRagnemalm var en viktig person för mig, som höll kurser som fokuserar på spelutveckling. Trodde som sagt aldrig att jag kunde jobba med spel utan det var först i 4an eller 5an som jag började förstå hur arbetslivet kunde se ut. Jag trodde heller inte att det skulle vara superkul att jobba, men hade så fel! Vad skulle du säga är ditt bästa minne från studietiden? Något du minns särskilt starkt? Gemenskapen! Brukade sjunga singstar med en kompis i deras korridorsrum. Det var superhärligt att kunna hänga i korrerum och bo nära varandra, så den sociala biten var viktig. Sen minns jag särskilt en av de första tentorna som extra mysig, tror det var linalgen. Det snöade, hästar gick förbi utanför, det var lite julstämning och så gick det lite extra bra. Man hade lång tid på sig och bara satt och myste. Alla tentor var såklart inte lika mysiga haha. Har du något tips till nuvarande studenter som du önskar att du hade fått höra när du pluggade? Det kommer lösa sig! Man kan ofta känna sig stressad och orolig, och det bör man ju kanske vara lite, men det finns många i exlivet som inte ens är helt färdiga. Man behöver inte ha så mycket ångest - det löser sig alltid! Fokusera på att lära er roliga grejer, ha kul, nojja inte så mycket och ta vara på det sociala. Finns alltid många vägar dit man vill jobba. Första karriärvalet är inte alltid superviktigt eftersom man alltid kan styra om. Sen är ju en fördel med Y är att även om man får lära sig mycket relevant, så får man framförallt “lära sig att lära sig”.

6


Hur tar man sig från Y-linjen till att bli Lead Game Director för ett världskänt spel? Efter examen jobbade jag ett tag som mjukvaruutvecklare på Configura i Linköping. Programmeringen var viktig för mig eftersom det var så jag började min nuvarande karriär. Jag började spela Minecraft 2011 när jag gick i 4an ungefär och spelar fortfarande mycket. Jag ville väldigt gärna jobba med minecraft också, och jag hade nog skillsen och borde sökt, men gjorde det inte till en början (GÖR alltid det!). Hade dock tur, för jag träffade på Jeb som nu är min chef via en nära vän och började prata programmering och Minecraft. Han sa att jag borde söka, vilket jag då gjorde. Det var supernervöst att söka, men det gick bra! Kombinationen av kunskaper från Y, att jag jobbat som kodare samt en dos med tur ledde till att jag fick börja jobba först som kodare och speldesigner i 2 år, sen mer management, sen lead game developer och nu game director för Minecraft. Vad skulle du säga är det bästa med ditt jobb idag? Många saker! Såklart att få jobba med just minecraft, eftersom jag spelar själv. Jag får vara med och bestämma kommande uppdateringar, teamet är superhärligt och alla är passionerade och bryr sig mycket om spelet. Communityt också såklart, syftet är att göra folk glada och ha kul, vilket känns kul. Sen anser Mojang och Minecraft att värderingar är viktigt och att göra världen till en bättre plats är ett stort fokus för oss. Utöver jobbet vad gillar du att hitta på under fritiden? Spela minecraft såklart (och andra spel)! Jag har en dotter som jag gillar att leka och mysa med samt att vi har tre katter. Jag gillar saker som inspirerar, som konst och historia eller att resa. Tycker även kultur är inspirerande. I övrigt är det trevligt att ta promenader och bara njuta av naturen. Vad siktar du på nu? Vilka mål har du för framtiden? Jag är ny på min nuvarande post fortfarande, så jag vill se till att bli bra på den. Sen vill jag såklart utveckla Minecraft i en riktning som är bra och se till att Minecraft är lite av en förebild inom sitt område. Jag vill jobba vidare med Minecraft eftersom det är så roligt och finns så mycket att göra. Vilket är ditt favoritdjur eller varelse i Minecraft? Lamor! Det var det första djur som jag la in när jag började jobba med Minecraft. På den tiden hade vi inga artists, så vi gjorde alla designer själva. Arbetsdagen var riktigt omväxlande, lite som att “Idag satt jag hela dagen och målade mattor till lamor och fick betalt för det haha”! Nuförtiden har vi artists som gör det arbetet. Numera är det kanske sköldpaddor eftersom de har lite mer story till sig. Slutligen, finns det något du skulle vilja hälsa till alla andra alumner eller Y-studenterna? Jag hoppas att alla har det bra och gör det de vill. Till studenterna vill jag hälsa att ni verkligen kan jobba med det ni vill om ni kämpar för det.

7


ÅRET PÅ Y

Detta år har inte varit riktigt som alla andra. I och med pandemin har vi alla fått ställa om till distansläge och kommit på nya lösningar för sektionens olika event. Till att börja med anordnades mottagningen i höstas som hölls klassvis, men trots det fick självklart alla nya studenter både lära sig grunka och att ympa. Sedan drog studierna igång som vanligt, fast i år med ett större antal digitala föreläsningar och distanstentor. Yvette bjöd på den årliga musselmiddagen för sektionens alla tjejer och på samma gång höll AktU i en herrsittning i gasquen. Två hejdundrande kalas helt enkelt! PubU hann även med, inte en, inte två, utan tre pubar under höstterminen! Och som om det inte räckte med pubar anordnade även AlumnY en alumnipub under hösten. AktU har anordnat allt ifrån digitala spelkvällar, till sportevenemang och tävlingar. Även under detta år hjälpte Y-sektionen till med att samla in pengar till musikhjälpen och vi kunde inte vara stoltare. MafU såg till att alla kunde få tillgång till nya snygga hoodies och collegetröjor, samt anordnade Y-sektionens mentorskapsprogram (YMP) under hösten. Saknat lite inspiration? Det löste NärU och AlumnY med lunchföreläsningar respektive kvällsevent med alumner. Efter jul och nyår nalkades Sexmästeriets årliga bravader, det mäktiga Valla Saucer Rennen som i år blev av i form av en live-stream. Yvettes 30-årsjubileum kikade fram runt hörnet och bjöd på flera fina föreläsningar samt en digital pubkväll där PubU stod för den härliga maten. Alldeles nyligen hölls även heltidsafterworken för de som går i, eller på annat sätt känner att de tillhör femman.

8


SEKTIONEN FIRAR 50 ÅR 1971

2021

Hejsan alla alumner! Ni kommer väl ihåg er gamla sektion? Med betoning på gammal, för till hösten fyller Y-sektionen hela 50 år! Detta ska såklart firas, med dunder och bravader, under vecka 48 och 49. Firandet kommer att bestå av flertalet aktiviteter, bland annat: -

Invigning Kravall Fulsittning Bankett Pubar Alumnföreläsningar

Biljetter till detta kommer att släppas under hösten gång och mer info om det kommer mailas ut till er alla. Vi kan avslöja att den sista helgen kommer banketten att avsluta de händelserika veckorna, som kronan på verket, så boka in datumen redan nu så ni inte missar alla rolighetevr! Under veckorna kommer vi bjuda in alumner som får berätta om sin resa från Y-sektionen till där de är idag. Om ni är intresserade av att dela med er av er historia på något sätt, skicka ett mail till alumn@y50.ysektionen.se. Vi vill även uppmuntra er att ta kontakt med oss om ni skulle sitta inne på några fantastiska bilder, historier, eller annan rolig kuriosa som kan tänka sig vara av intresse för oss. Under jubileet kommer vi nämligen att färdas genom Y-sektionens historia och få se dess stora glansdagar både då och nu. Avslutningsvis kan vi tillägga att samtliga alumner som är med i alumnlistan kommer att få ett mail skickat till sig med information om Y-sektionens 50-årsjubileum någon gång i juni. Skulle det vara så att just du inte får ett mail, men är intresserad av jubileumet, så kan du kontakta alumnyordf@ysektionen.se för att bli tillagd i listan på nytt. Vi kommer efter sommaren skicka ut mer viktig information så håll gärna ögonen öppna och veckorna 48 och 49 tomma tills dess. Om ni är väldigt nyfikna på vad vi håller på med, och vill hålla er uppdaterade, då kan ni följa länken till vår alumnflik: https://ysektionen.se/sektionen/projektgrupper/y50/alumn/ Vill ni kontakta oss går det lättast genom mail till, alumn@y50.ysektionen.se. Damma av ovven, putsa finskorna och häng med oss på århundradets halvsekelsfirande! Hoppas vi får träffa er alla i höst! Festliga hälsningar, Y50

9


FÖRSTA ÅRET PÅ Y Vi alla kommer väl ihåg hur spännande det var att stå i amfiteatern och se det mastodontlika Y-fadderiet guppa in? Några som har det väldigt färskt i minnet är våra Ettan.

Ellen Bennet, MED Varför sökte du MED? Jag har alltid gillat matte och fysik och tänkte därför att civilingenjörsprogrammet skulle passa mig bra. Jag var inte säker på vilken inriktning jag ville gå först, men jag tyckte att Linköpings Universitet verkade väldigt roligt att plugga på, så jag kollade vilka utbildningar som fanns där. När jag läste om medicinteknik fastnade jag för det eftersom den utbildningen innehöll just mycket matte och fysik. Dessutom känns medicinteknik väldigt meningsfullt och intressant. Vart ser du dig själv om 10 år? Vart hade du helst velat arbeta? Jag skulle vilja jobba på ett medicintekniskt företag, och jag ser mig själv som en del av en projektgrupp som utvecklar något tekniskt hjälpmedel inom sjukvården. Jag gillar att samarbeta med andra. Det skulle vara roligt att utveckla något för diabetes, tex en insulinpump. Min lillasyster har diabetes så därför är jag ganska insatt i hur livet som diabetiker är och vilka behov som finns. Jag kommer från Stockholm så därför känns det naturligt att flytta tillbaka dit efter examen eftersom jag har vänner och familj där. Dessutom finns det väldigt bra jobbmöjligheter i Stockholm. Vad är ditt roligaste minne från första tiden på Y-sektionen? Nolle-P! Vi gjorde så mycket roliga aktiviteter de första veckorna och alla i klassen bondade så bra. Vi hade en klasskamp där vi fick utföra olika uppdrag varje dag och det samarbetet i klassen styrkte verkligen våra relationer. En speciell upplevelse från Nolle-P var när vi hade haft cykelfest och sedan samlades bakom campus på kvällen och fick träffa massor av gamla fadderister. De framförde jättemånga gyckel för oss och det var så roligt och mysigt att sitta där tillsammans och lyssna.

Varför sökte du Y?

William Olsson, Y

Den främsta anledningen till att jag sökte Y är nog programmets bredd. Mina intressen är väldigt ombytliga, jag kan en dag vara bombsäker på att jag vill jobba med en sak och ändra mig dagen efter. Lite tomteblosseffekt helt enkelt. Vad det innebär är att jag aldrig riktigt vet vad jag vill. Så jag tänkte att på Y är chansen störst att jag hittar något som jag tycker är riktigt kul, helt enkelt för att man verkar göra så mycket olika saker.

10


Vart ser du dig själv om 10 år? Vart hade du helst velat arbeta? Ja du, om jag ska vara helt ärlig har “att börja på universitet” varit slutsteget på min livsplan hela tonåren. Men nu har jag gjort det och livet är ju inte riktigt slut än, så just nu improviserar jag bara. När det gäller 10 år framåt tänker jag väl att jag har ett jobb som jag förhoppningsvis tycker om. Utöver det har jag tänkt att det kanske skulle vara kul att doktorera, men det är ju åtminstone några år kvar på Y så vi får väl se hur jag tänker när jag börjar bli klar. Vad är ditt roligaste minne från första tiden på Y-sektionen? Nolle-P såklart!

Filip Källman, Yi Varför sökte du Yi? Likt majoriteten av de som läser Yi-japanska så läste jag Asienkunskap året innan. Jag har alltid velat kunna japanska, men eftersom de flesta utbildningar som erbjuder det som alternativ är samhällsinriktade och jag ville läsa en teknisk utbildning så kändes det ganska självklart att söka Asienkunskap. Efter Asienkunskap var det antingen Yi eller Ii som gällde och jag visste att jag inte ville läsa ekonomi, så det blev Yi. Vart ser du dig själv om 10 år? Vart hade du helst velat arbeta? Helt ärligt vet jag knappt var jag ser mig själv om en vecka, så det är ganska svårt att tänka så långt fram. Det skulle självklart vara roligt att bo och arbeta i Japan, både för att jag är intresserad av kulturen och för att det finns mycket spännande och unik teknik att arbeta med. Dock är frågan hur mycket jag skulle trivas med den japanska företagskulturen. Rent praktiskt vill jag helst arbeta med datorer, vare sig det är programmering, hårdvarudesign eller något däremellan. Vad är ditt roligaste minne från första tiden på Y-sektionen? Jag har många roliga minnen från Nolle-P. Tycker särskilt mycket om att prata med fadderister och att se vad de gör när de behöver improvisera. Det absolut roligaste var nog när YF gav oss ett paket ägg att bära runt på under en heldag utan att låta dem gå sönder. När vi var klara och frågade vad vi skulle göra med äggen dagen efter sa kommendören skämtsamt åt oss att adoptera dem. Detta slutade med att vi självmant bar runt äggen under resten av Nolle-P, dekorerade dem och dokumenterade det hela. När vi presenterade detta för YF mot slutet av Nolle-P fick vi nästan hela fadderiet att bryta ihop och kommendören sa att det var det sjukaste han någonsin har hört. Ett av äggen vilar nu för evigt i Y-sektionens sektionsrum för att betraktas av framtida generationer.

11


SISTA ÅRET PÅ Y Som kontrast till förstaårsstudenternas upplevelser pratade vi med en student som läser sitt sista år och är i full gång med sitt examensarbete. Vad studerar du nu? Just nu läser jag mitt sista år på Y, med styrinfo som inrktining. Gick för övrigt tidigare i C-klassen. Vad skriver du om i ditt exjobb? Varför valde du just det ämnet? Jag skriver mitt exjobb på Saab och det går ut på att lära sig förbättra en fordonsmodell online genom maskininlärning med hjälp av data som man samlar in under körning. Sedan används modellen för att planera en kinematiskt rimlig väg. För att följa vägen så används modellprediktiv reglering, som även den presterar bättre om modellen stämmer bra. Utöver det blir det en del häng i fikarummet. Sitter i kontorslandskap där jag sitter granne med matrummet, så det blir en hel del kaffe. Jag valde ämnet pga av CDIO-projektet och jag hängde på en polare som också höll på med det. Ville inte skriva exjobbet själv under pandemin som redan är så isolerande. Hur känns det att snart komma ut på arbetsmarknaden? Lite vemodigt är det ju. Är såklart taggad på lönen men är rätt så bekväm med studentlivet, rutinerna och friheten. Kommer sakna studentlivet och framförallt Y-pubarna, stämningen och gemenskapen under tentaplugget, samt att träffa gamla vänner. Sen är det ju som sagt något med friheten som studentlivet ger. Vad är det viktigaste du har lärt dig på Y? Inte så mycket av kurserna i sig kanske, men har lärt mig mycket analytiskt tänkande, systemtänkande, teoretisk grund och man blir bra på att hantera misslyckande, vilket bygger karaktär och moral med alla utmaningar som programmet ger. Hur har du bott under din studietid? Har du flyttat mycket? Bor i Irret nu, men bodde tidigare i korridor i Ryd under första året. Det är trevligt med korridor och jag bodde med några M:are och utbytesstudenter, men det blev lite stökigt när nya flyttade in så i tvåan flyttade jag till Irret och har bott där sedan dess. Har gångavstånd till VilleValla pub, vilket är ett stort plus! Vad vet du nu som du hade velat veta när du gick dina första år? Snacka mer med företagen under mässorna, skaffa ett sommarjobb och välj en intressant master. Kort och gott gör det som känns kul. Det är många element som återkommer i senare kurser, så det är bra att sätta sig in även i de kurser som känns tråkiga. Man har användning av de flesta kurser senare också. Vad betyder Y för dig? Framförallt en härlig gemenskap, en sektion där man kan prova på det mesta, till exempel Aktu, AlumnY, Y-bandet... Kort och gott så finns det mesta. Det är en stabil utbildning och man får prova på mycket matte. Man får en bra grund, en riktigt bra mottagning och en bra gemenskap. Vad skulle du vilja hälsa till alla de som pluggar på Y? I övrigt så vill jag tacka alla härliga människor man mött här på sektionen, fett mycket skoj har jag haft genom åren här på Y oavsett om det varit i föreläsningssalen eller VSR-backen. Synd som det är att man missat många gamla ansikten nu under Corona, så jag hoppas kunna träffa på er igen senare i arbetslivet eller på nån härlig alumnpub!

12


DET VAR EN GÅNG... Bilder ur arkivet gatu“Nog har jag hört talas om löjligt.” ju är här servering, men de 3/84 198 ? rag ppd Nolleu

D-rift-laget, 1988 “En av de mer ge nomarbetade sk apelserna var en motordr iven säng med pr iv atchaufför i frack...”, 1983 /84

“Uttryck et ‘hellr e en spar k på tas en en kälke på ken’ sa aktualit knar hä vinden än et.” VSR r totalt , 1984

Nolle-P, 1991

13


NATTREDAX UNDERSÖKER Ännu ett år har gått och förvånansvärt lite har hänt. NATTREDAX har som vanligt kommit med största scoopen, de skarpaste analyserna och de saftigaste ryktena till alla studenter. Men eftersom ni, studenter såväl som alumner, inte fått er årliga dos av detta, tänker redaktionen ge er lite återblick i ert distanta minne av studentlivet. Här kommer därför 7 frågor hur det är att vara student. Se om du kan klara alla! 1. Vi kommer alla ihåg det där första tenta-P:t i januari år ett. Man har bränt hela “självstudie”-tiden med att äta mammas pepparkakor och träffa kompisar hemifrån. Så när den där jädrans Linalgtentan kommer har man inte riktigt klurat ut 5-dimensionella rum än. Så frågan är: vad är egentligen ett vektorrum?

4. Efter något år på sektionen med aktivt studentliv så har man sett några sjuka saker, så som Fadderiets nakna skinkor och sängvältare i skogen på Skytte-C. Men någon av de underligare traditionerna vi har är marsupilami-dräkten som man får se då och då. På vilka event ska dräkten traditionellt bäras och av vem?

2. På den gamla hederliga tiden på kravallerna var det lång kö vid baren såväl som bankomaten på kårallen. Med all väntan lärde man sig snabbt att vatten är sexigt men öl är godare. Så vad kostade egentligen en gränka i kontant?

5. På tal om event, VSR, wow! Norra europas största parallell-saucer tävling är en fröjd att uppleva med vänner samt en kir tejpad i handen. Men enligt den långstånde arbetsordningen så måste ordförande för sektionen finnas glassandes i backen med en specifik dryck i handen. Vilken?

3. Sommaren börjar närma sig och man jobbar hårt på muxenbrännan. Om det så är datortekniken, kandidaten eller för att man fått extra dispens av Krysander för att leka med fpga-korten. Men för att göra den där jobbiga labbpartnern som “gillar” att vara ute i solen nöjd, så går man ut bland UV-strålarna och köper glass på pressbyrån. Hur mycket rabatt på glass är det under våren på pressbyrån?

6. För att ta sig igenom en så lång och tung utbildning så krävas många koppar kaffe. De flesta från gamla hederliga Baljan. Men hur mycket bränner gemene student på en studietid i baljan? 7. Antag att f är analytisk i en omgivning till den slutna cirkelskivan |z| ≤ 1 och att |f| ≤ A på halvcirkeln |z| = 1, Im z ≥ 0, och |f| ≤ B på halvcirkeln |z| = 1, Im z ≤ 0. Visa att |f(0)| ≤ √ AB.

Kan du svara på dessa frågor så kan du med gott samvete luta dig tillbaka i din ergonomiska kontorsstol du har fått in på ditt nya hemmakontor. Låta ett stort flin spridas över ansiktet och återigen känna dig som en riktig Y:are. Sen är det tillbaka till regler-algoritmernas värld igen för att se till att JAS-planen inte kraschar i Västerbro.

PÅ ÅTERHÖRANDE Ett stort tack till alla Y:are, alumner såväl som studenter, som har hjälpt till att göra detta märkvärdiga år och våra event på Y-sektionen lite ljusare. Förhoppningsvis ses vi under höstens festligheter och det kommande året! Glöm inte att följa oss på dessa sidor så ni inte missar de nyaste rönen:

LiUAlumnY

alumny2021

Y-sektionen

ysektionen.se

Profile for AlumnY2021

Alumnitidning 2021  

Alumnitidning 2021, Y-sektionen Linköping

Alumnitidning 2021  

Alumnitidning 2021, Y-sektionen Linköping

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded