Page 1

1

Nom: Èlia Martín Costas Trimestre: 3er Curs: 5éA


2

Índex Tapa....................................................................................1 Índex...................................................................................2 Fitxa tècnica........................................................................3 Descripció...........................................................................4 Varietats..............................................................................5 Conreu de la planta.............................................................6 Recepta...............................................................................7 Text periodístic....................................................................8 Gràfiques.............................................................................9 Taula de la recepta............................................................10 Pressupost.........................................................................11 Recull literari......................................................................12 Història inventada..............................................................13


3

Fitxa tècnica

Nom Català: Pèsol Nom Castellà: Guisante Nom Anglès: Pea Nom Científic: Pisum sativum Família: Lleguminoses

Origen i procedència El pèsol es originari de L’Índia. Amb vaixells els transporten fins a Catalunya.

Índia


4

Propietats i vitamines Propietats: El pèsol té molta proteïna, és ric en fibra, també té poca grassa, el pèsol a part té hidrats de carboni. Vitamines: El pèsol té vitamina A ( és necessària per el creixement i desenvolupament dels ossos, de les ungles i l’esmalt de dents etc... També és fonamental per a la vista perquè fa millorar la visió nocturna. La vitamina A també és útil per la conjuntivitis, el pèsol atura l’embelliment cel·lular. Minerals: El pèsol sobretot té molt Potassi ( les seves funcions principals són disminuir els efectes negatius per l’excés del sodi, intervé en el mecanisme de contracció i relaxació muscular ( millora el rendiment atlètic). El pèsol a més de tenir Potassi té Ferro (que enriqueix la qualitat de sang i augmenta la resistència contra l’estrès i les malalties, possibilita la proteïna dels globus vermells). També té Fòsfor ( dona l’energia necessària per al sistema muscular, a part cuida el ritme del batec muscular del cor). El pèsol també té Magnesi (intervé en la producció d’energia , en la relaxació muscular, ens protegeix de malalties del cor, també actua en el sistema nerviós com un “anti-estrès”.

Descripció


5

La altura de la pesolera pot anar de mig metre a metre i mig.

Les seves fulles sĂłn verdes, solen ser bastant grosses. El seu fruit es dins una baina, i tĂŠ forma rodona. La seva flor pot ser blanca o lila.

Varietats de pèsols Les varietats de pèsol es classifiquen segons el creixement de la planta en: Varietats nanes: La tija no sobrepassa els 90 cm de longitud. Varietats de creixement indeterminat : La tija sobrepassa el metre i en alguns casos pot arribar a 2-3 m.


6

També hi ha varietats precoces, que necessiten menys dies entre la sembra i la fructificació i d’altres més tardanes. Algunes de moltes varietats són: Carouby de Maussane, Caputxí, Estirabec, Cash, Jumbo, Tirabeque

Conreu de la planta Llum: La pesolera necessita el màxim d’estona de llum solar possible per poder fer les flors que més tard seran el fruit.

Temperatura: Es una planta que no li agrada les altes temperatures de l’estiu ni tampoc les glaçades molt intenses de l’hivern.

Tipus de sòl: Es fa servir substrat universal barrejat amb una mica de fibra de coco i s’hi posa adob orgànic.

Època de plantar: L’època de sembra es entre la tardor i la primavera. En zones amb glaçades intenses cal evitar el cultiu durant l’hivern o plantar alguna de les varietats molt resistents al fred. En general, són bones èpoques de sembra el setembre-octubre i febrer-març. La sembra que es fa al setembre es a la zona del litoral i ja es pot collir el mes d’abril. La sembra que es fa en llocs d’hivern més rígid es fa de novembre a febrer per fer la collita al maig i juny. Quan plantem la pesolera haurem de posar una canya per que la planta s’hi enfili quan vagi creixent.

Reg: No necessita un reg molt constant ja que es una planta que s’adapta bastant a terrenys de secà.


7

Collita: Pels voltants de març, quan comença la collita, s’allarga durant un o dos mesos.

Possibles malalties: Les pesoleres tenen un cert grau de resistència a les malalties però, en alguns casos alguns insectes com la mosca blanca, el pugó, el trips i l’eruga son els seu depredadors més habituals.

Tipus de reproducció: El pèsol es reprodueix per llavor.

El pugó


8

Recepta amb pèsols Recepta: Sípia amb pèsols. Per 4 persones Ingredients: 4 Sípies 1kg de pèsols Una Ceba 2 grills d’all 4 tomàquets madurs Oli Sal

Elaboració: Piquem la ceba i els alls ben petits, escaldem els tomàquets, tallem la sípia a trossets i pelem els pèsols. En una cassola posem un rajolí d’oli i afegim la sípia fins que es comenci a daurar, seguidament a la mateixa cassola hi afegim la ceba i l’all. Passats 4 o 5 minuts hi posem els tomàquets i ho deixem sofregir 5 minuts més. A continuació posem una mica de brou de peix fins que quedi cobert, afegim els pèsols i un grapat de sal, tapem la cassola, abaixem una mica el foc i ho deixem coure uns 25 minuts fins que veiem que els pèsols han quedat cuits i les sípies ben toves.


9 BON PROFIT!!!

Texto periodístico Èlia Martin- Canet de Mar

26/4/14

El Concurso del Guisante Como cada año el 26 de Abril en

25 personas pero este año el 2014

Canet de Mar hacen su tradicional

han sido 40 participantes. Los

concurso del Guisante. Como ya

jueces: Marina González, Laura

sabéis consiste en preparar un plato

López, Raúl Martínez y Pablo Ruiz

donde su protagonista o ingrediente

se han hartado de comer !

sea el guisante ya que tiene mucha

Este año ha ganado la Medalla del

vitamina A, y el más bueno ganará

Guisante… Mireia Casas por su

la tradicional Medalla del Guisante.

delicioso plato de Guisantes con

Más tarde, después de haberse

jamón !!!

comido todos los platos bailan la

Su reacción ha sido espectacular

Danza de los Guisantes con todos

porqué no se creía que había

los participantes.

ganado.

Este año ha sido el que más

Cuando llegó la hora de bailar la

concursantes han participado,

danza todos, incluso los que no

habitualmente participan unas 20 o

ganaron se lo pasaron muy bien.


10 Plato ganador

Gràfiques Gràfica de l’evolució del creixement del pèsol. 35 30 25 20 15 10

Març

Febrer

Gener

Desembre

novembre

0

Octubre

5

Climograma 3ª setmana de Gener 40 35

80

Arenys de Munt

70

30

60

25

50

20

40

15

30

10

20

5

10

0

0

-5

-10 DL

DM

DX

DJ

DV

DS

DU

Precipitacions Temperatura


11

Climograma 1er i 2on Trimestre curs 2013- 2014 40 35

ARENYS DE MUNT

30

110

90

25 70 20

Precipitacions 50

15 10

30

5 10 0 -5

-10 SET

OCT NOV

DES

GEN

FEB MAR ABR

Temperatura


12

Taula de la recepta Ingredients

1

2

4

Persona Persone Persone s

10 Persones

s

Sípies Pèsols

1 Sípia 250g de

2 Sípies 500g de

4 Sípies 1kg de

10 Sípies 7kg de

Ceba Grills d’all Tomàquets

Pèsols ½ Ceba ½ grill 1

Pèsols ½ Ceba 1 grill 2

Pèsols 1 Ceba 2 grills d’all 4 tomàquets

Pèsols 3 Cebes 8 grills d’all 10

madurs

Tomàquet

Tomàquets

madurs

Tomàquets

Oli Sal

madur Un rajolí Un pessic

madurs Un rajolí Un pessic

Un rajolí Un pessic

madurs Un rajolí Un pessic

Pressupost Ara calcularem el preu per 4 persones. Vaig anar al DIA i a la Sirena, 1 kg de pèsols val:4,50€. La sípia valia: 2€ cadascuna per 4 persones = 8€.Tres cebes valen: 0,60 però només necessitem 1, així que valdrà 0,20€. Tres cabeçes d’alls valen:0,60€ però tampoc necessitem les tres només necessitem una així que valdrà 0,20€ 10 tomàquets valen: 3,00€ però només necessitem 4 així que 4 tomàquets valdran: 1,00€. 10 ml d’oli valen 0,15 € i 4 g de sal valen: 0’04€


13

Total pressupost per 4 persones aprox. 13,89

Recull literari Poema PÈSOL Poema El matí del diumenge els dits destres de l’àvia desgranen, (amb tota cura, i paciència), tresors de tavella verda.

Conte

LA PRINCESA I EL PÈSOL Conte Un jove príncep desitjava casar-se, però amb una princesa de veritat. Havia recorregut els set mars, escalat totes les muntanyes del món i lluitat amb els


14 més ferotges dracs, per a poder trobar una princesa de debò, però no havia tingut èxit. A més a més que no eren princeses verdaderes, totes tenien un defecte: unes eren molt grasses, les altres, massa primes, altres molt altes, altres molt baixes, algunes tenien el nas molt gran, i d’altres molt petit. En fi ... Després de cinc anys de buscar, el príncep va tornar al seu reialme molt trist i va dir que al món no hi havia princeses. I després d’això va decidir tancar-se a la torre més alta del castell. Dies més tard, en un dia amb una forta tempesta, algú va trucar la porta del palau. Com que els criats estaven molt espantats pels llamps i trons deguts a la tempesta, el mateix Rei va haver d’anar a obrir la porta. Quan ho va fer, va veure a una bonica jove amb un bonic vestit de seda blau teixit amb fils d’or i sabates de cristall. La noia estava tota mullada i les seves sabates deixaven anar aigua cada vegada que feia una passa. A més, les trenes fetes amb el seu preciós cabell negre s’havien convertit en dues cataractes per les que queien raigs d’aigua. "Sa majestat, sóc una princesa i estic perduda. Podria passar la nit al seu palau?", va dir la jove fent una reverència. "Una princesa? va pensar el rei, doncs anem a veure si és cert". El Rei se’n va endur la princesa a una de les estances perquè es canviés la roba mullada. Mentrestant, va ordenar als seus servents que preparessin una de les habitacions del palau i posessin sobre el llit deu matalassos i deu cobrellits. Una vegada va estar fet, va posar al fons del primer matalàs un pèsol. L’endemà, el Rei va entrar a l’habitació de la princesa i li va preguntar : "Com has passat la nit?" I la princesa va contestar: "Molt malament, hi havia alguna cosa dura al llit que no em va deixar dormir".


15 El Rei va deixar anar una gran carcallada i va sortir de l’habitació cridant per tot el palau: "És una princesa de veritat, És una princesa de veritat! Només una princesa de veritat pot ser tan sensible com per a sentir un pèsol en el fons de 10 matalassos". Va pujar fins a la torre més alta del castell on era el seu fill i li va explicar el que havia passat. Els dos van riure i ballar. El príncep es va canviar la roba es va vestir amb les seves millors gales i va baixar de la torre per a conèixer la princesa. Després el príncep va entrar a l’habitació i va veure la princesa. Ella el va mirar i en aquest instant els dos varen saber que eren l’un per l’altre. Dues setmanes després es va celebrar el casament a palau. Hi va haver una gran festa que va durar tota una setmana. El príncep i la princesa visqueren feliços per a sempre i el pèsol va ser enviat a un museu del regne.


16

Cançó EL PÈSOL EIXERIT Cançó ( Lletra i música: J. Vergés) Un pèsol, eixerit petit i arrodonit, va veure una princesa (bis). Va dir-li escotorit Ben verd i decidit: “ No feu una bestiesa”(bis). “Un pèsol no pot pas aguantar un matalàs ni deu, ni vuit, ni quatre” “ Sota del vostre llit Acabaré oprimit Per fer una melmelada” Un pèsol eixerit… Només un pèsol sóc i el meu lloc és a l’hort o al plat amb les verdures”


17 La noia el va mirar Un somrís dibuixà I va dir-li ben dolça.( Recitant) “ Dolç pèsol eixerit No tinguis por, petit Només sóc una bruixa Una bruixeta bona ”. Un pèsol, eixerit petit i arrodonit, va veure una princesa (bis).

Va dir-li escotorit Ben verd i decidit: “ No feu una bestiesa”(bis).

Frase feta Per definir una persona que és eixerida o espavilada. Exemple: Aquest noi és eixerit com un pèsol.

El gran viatge d’en Pep Un bon dia de primavera el nostre amic, en Pep el Pèsol, el més rodonet, el tercer de la baina, el més petitó i rodanxó s’endinsa en una nova aventura: Tot mirant un àlbum de fotografies familiars va veure a el seu avi, i va decidir anar-los a conèixer en persona i també a tots els seus parents.


18 En Pep ho tenia molt difícil, perquè ell vivia en una petita casa a Arenys de Munt al costat d’una planta de romaní. Va agafar tot el que era necessari i ho va posar dintre una motxilla. En Pep havia d’anar fins Arenys de Mar per poder agafar el vaixell de les 10:10, però només quedaven 10 minuts! Ell es pensava que no arribaria, però va tenir una idea: Va amagar braços i cames i va anar rodant fins arribar a Arenys de Mar. Van travessar el Mediterrani en direcció cap a TURQUIA!!! Però, la cosa es va complicar una mica. Quan estaven a punt d’arribar un vaixell pirata els va atacar, els llançaven bombes per poder tocar el vaixell on era en Pep! Al final els pirates van segrestar a tots i els van desviar cap a Egipte. Al arribar els van tancar a tots en una presó amb més gent que també havien estat segrestat pels pirates, allà va fer un amic que es deia Pistatxo. Entre tots dos van idear un pla per a poder sortir d’allà. A mitjanit quan tothom dormia van passar per els barrots aprofitant que els dos eren petits. En Pistatxo ja es coneixia Egipte, ja que ell era d’allà per això el va guiar. Van caminar, córrer i rodar fins que van trobar un camell amic d’en Pistatxo que els va portar fins a tocar el Mar Roig. Van entrar de polissons en un vaixell que transportava menjar a la Índia. En Pep estava molt agraït per el que en Pistatxo havia fet per ell i per això el va deixar pujar amb ell. El viatge es va fer molt llarg, fins que van arribar a la Índia. On van agafar el tren fins a Bombai, d’on era l’avi d’en Pep. Al arribar a casa del seu avi... OH!!! La sorpresa va ser quan trucaven i trucaven a la porta i ningú els obria, fins que una veïna, els va dir que l’avi d’en Pep havia marxat de vacances feia dos dies cap a...

ARENYS DE MUNT!!!


19

Valoració personal A mi m’ha agradat molt aquest treball, però m’ha costat una mica la part de les vitamines i les propietats perquè gairebé tota l’informació era al llibre i s’havia d’intentar resumir. A més a més costava una mica alguna part concretament la del conreu de la planta perquè en algun punt no trobava gaire informació. A part una de les coses que més m’ha agradat ha sigut la recepta de cuina perquè la sípia amb pèsols és un dels plats que més m’agrada. M’ho he passat molt bé fent aquest treball.


20

Bibliografia i webrafia • http://ca.wikipedia.org/wiki/P%C3%A8sol • http://www.horturba.com/cultivar/fitxa_cultiu.php? ID=7 • http://ca.tales.land/grans-classics/66/la-princesa-iel-pesol • http://www.5aldia.es/docs/5aldia_Refranys_Dites_ Populars.pdf • http://musicamenjar.blogspot.com.es/2008/12/elpsol-eixerit.html


21


22

Pèsol èlia  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you