Page 1


L’ornitorinc és un mamífer semiaquàtic que pesa entre 1 i 2 quilos i mesura 50 cm. Té el bec semblant al d’un ànec, pèl com els mamífers, cua com de castor i potes similars a les de la llúdriga. Això fa que sembli una barreja entre un mamífer aquàtic i un ànec.

Quan neix té dents però les perd molt aviat deixant unes plaques amb les que molen el menjar. La seva respiració és per pulmons


L’ornitorinc només es troba a Austràlia i a l’illa de Tasmània. Viu en petits rius i rierols tant a les zones fredes i muntanyoses com a la jungla tropical.

 

Mapa d’Austràlia i Tasmània

És semiaquàtic, per tant, viu entre l’aigua i la terra. El seu cos s’ha adaptat a la vida a l’aigua: el seu cos pla, el pèl curt i les potes amb forma de pales l’ajuden a nedar millor. Passa unes 12 hores dins l’aigua en busca d’aliment.


L’ornitorinc és carnívor, s’alimenta de cucs anèl·lids, cries d’insectes, gambes d’aigua dolça i crancs de riu que extreu dels rius o rierols amb el bec.


Després de l’aparellament la femella fa un cau profund i de 20

metres de llargada i suavitza el terra amb fulles mortes i canyes per fer el llit. Pon entre un i tres ous, són un xic més arrodonits que els dels ocells i medeixen 11 mm. de diàmetre. Després de pondre els ous, la femella s’asseu al seu voltant. Els ous es

desenvolupen durant uns 28 dies, amb uns 10 dies d’incubació. Les cries s’alimenten amb la llet de la mare. Després de cinc

setmanes, la mare es comença a separar una mica de les cries i al cap de quatre mesos surten del cau.


Viuen en parelles. Fan dos caus, en un viuen el mascle i la femella i a l’altre és on la femella pon els ous.


El seu depredador principal és l’home que el caça per la seva pell que és molt semblant a la del castor. Es defensa submergint-se a l’aigua. A més el mascle té una urpa verinosa a les potes del darrere.


No està en perill d’ extinció.

És més actiu a les primeres hores del matí i just després de fer-se fosc. Durant el dia acostuma a dormir prop del riu.

Viu 10 anys en estat salvatge, però 17com a mascota.


http://lamevaciencia.blogspot.com.es/2011/12/ornitorinc.html

http://blocs.xtec.cat/elsornitorincs/

http://www.zoowebplus.com/animales/?animal=ornitorrinco

http://wikifaunia.com/mamiferos/ornitorrinco/

http://www.diccionari.cat/

http://dlc.iec.cat/


Fet per Aina Estrada

4/12/13

5èA

L’ornitorinc  
L’ornitorinc  
Advertisement