Page 1

Nummer: 149 Nummer: 164

Datum: 2012 September 2013

BENGT-URBAN FRANSSON PÅ BESÖK Tisdag den 17 September hade vi bjudit in Bengt-Urban Fransson, politisk chefredaktör på Piteå-tidnignen för att visa upp vårt Alterdalen med alla byar. Vi som var med denna dag var Anders Nordin, Erika Westbom och Anna Ökvist från Nybyn. Katarina Björklund från Holmträsk och Anna Söderström från Backträsk.

Sedan besökte vi skolans lokaler och for genom Holmträsk och vidare upp mot Altergård, Övre storfors och besökte Mattesbäcken Eko, Grönt & Turism och sedan genom Backträsk och slutligen besök hos Anna Söderström i Backträsk.

Läs mer vad Anders Nordin sammanfattat om denna dag inne i detta Alterblad.

Rundturen började på förskolan

”...DET ÄR HÄR MAN VET VAR STIGARNA GÅR OCH VEM SOM ÄR SLÄKT MED VEM...” Euskefeurat

I detta nummer: Fint besök i byarna

i Nybyn och sedan visade vi Sommarkiosken, vi körde förbi bruket/Kvarnen, sedan vidare upp till Alterhedens där vi pratade lite med Maria på Gårdsbutiken och provsmakade lite nyheter i deras sortimentet medan vi pratade ;)

Reportage från Förskolan Folkomrösning/ namninsamling

Bengt-Urban Fransson besök Remissvar skrivet Roliga historier Utanför Alterdalens skola

Missionshusen informerar Tummen upp Altersbruk i Wikipedia Bild på Alterälven Lite klurigheter Månadens tävling Alterdalens IF informerar Mattesbäcken erbjudanden

Här står Erika Westbom och Bengt-Urban Fransson och pratar på Alterdalen skola.

1


SENASTE NYTT FRÅN FÖRSKOLAN Vi välkomnar 10 nya barn till förskolan i höst, och kommer att vara 30 barn när alla börjat i oktober. Jätteroligt!

Nu håller vi på att lära känna varandra, men vi fortsätter även att jobba med matematik som föregående år. Piteå kommun vill också att alla förskolor ska jobba med hållbar utveckling, och det gör vi på olika sätt i de olika åldersgrupperna.

Det handlar t. ex om att vara mycket ute i naturen, att vara rädda om våra saker, att skapa nytt av ”skräp” och om hållbara relationer – hur vill vi vara mot varandra? Det känns som ett viktigt sätt att tänka!

Många barn som samsas i en av sandlådorna

/ hälsningar barn och pedagoger på Alterdalens förskola

Matte ute på gården. Här kan man flytta och räkna klossar, prata om färg och tunn - tjock.

Matte i skogen. Hur lång pinne behöver man för att nå upp till det röda märket på trädet? Barnen diskuterar och provar sig fram.

2


Under våren satte barnen potatis i en våra pallkragar. Vi satte 20 potatisar, och barnen gissade att det skulle bli 30 potatisar efter sommaren. Här är det dags för skörd, alla som vill hjälper till ...

... det blev 177 potatisar i vårt lilla land!

Skapande med återvunnet material och kottar

Ola från Bygdeföreningen ringde och gav oss lov att plocka blommor från planteringarna. Barnen plockade händerna fulla och vävde sedan in dem i vår "naturväv" vi har på väggen till bodan. Det blev en vacker blomtavla. Tack Ola! 3


NEDLÄGGNINGSHOTET AV ALTERDALENS SKOLA

VIKTIGT ANGÅENDE FOLKOMRÖSTNING

VIKTIGT !!! Byaforum har förlängt tidsfristen och tänker gå igenom namnlistorna till namninsamlingen helgen 28/29 september. Så än hinner vi samla in underskrifter!!! Ladda ner & skriv ut namnlistor…… Så skriv gärna ut namnlistorna som finns på Alterdalens blogg i inlägg skrivet den 3 september: http://alterdalen.wordpress.com/2013/09/03/samlanamnunderskrifter/

Var noga med att kolla så det verkligen är underskrift + namn-

förtydligande samt 10 siffrigt personnummer och adress, annars blir de ogiltiga. De som skriver under måste vara över 18 år och ha rösträtt i Piteå kommun. Om ni vet mer att ni gjort en underskrift som är ofullständig, försök söka upp, där ni gjort det och komplettera era uppgifter så de blir giltiga.

BYAFORUM VILL HA HJÄLP FRÅN BYARNA !! Byaforum behöver hjälp helgen den 28/9 september att gå genom alla listor till namninsamlingen. De behöver ca 5 st frivilliga från varje by. Så Alterdalen behöver folk som hjälper till. Det är inte klubbat vilken dag det blir, men information går att få av Pelle efter beslut tas under denna vecka 37.

Kontakta Pelle Ögren för anmälan och ev mer information på telefon: 070-5272315 (Under arbetstid svarar han bara om han kan, så tala in ett meddelande annars) 4


NEDLÄGGNINGSHOTET AV ALTERDALENS SKOLA

BESÖKET AV BENGT-URBAN FRANSSON Bengt-Urban Fransson har varit både rektor och kommunalråd vilket nu möjliggör för honom att ha perspektiv på den situation som Piteå Kommun befinner sig i angående skolfrågorna.

Vi hade en hel del givande samtal och det som B-U poängterade, var att man bör hålla isär skolfrågan och landsbygdsfrågan. Det är två frågeställningar som intimt hör samman med varandra men för att få den politiska makten att förstå vad vi vill så bör vi poängtera att våra skolors existensberättigande baseras på de kvaliteter de uppvisar. Därför ska de finnas kvar. För att landsbygden skall överleva och leva måste det finnas skolor på landsbygden. Slutsatsen är densamma.

Här besöker vi Alterdalens Förskola

Min slutsats blir då att diskussionsområdena är olika och fokuserar på två olika saker. För skolan gäller: Vad som också hela tiden måste slås fast. Barnens/elevernas intresse/bästa i första hand. Lärarna därefter. Därefter antalet kvadratmeter tomma lokaler. Sist ekonomin. Hur skall skolan se ut, organiseras och fungera för att gynna eleverna maximalt i deras fortsatta leverne som goda samhällsmedborgare. Alla andra vinklingar kommer att fokusera på fel slutsatser.

För landsbygden gäller på liknande sätt att beskriva

Här besöker vi Alterhedens Gårdsbutik

vad som är det viktigaste för att landsbygden skall leva och utvecklas. / Anders Nordin

Här är vi på Alterdalens skola & kollar närmare på lokaler och diskuterar… ..för att sedan bege oss uppöver byarna, men som jag tyvärr inte har några kort av, eftersom jag själv inte följde hela vägen. / Anna

5


NEDLÄGGNINGSHOTET AV ALTERDALENS SKOLA

REMISSVAR SKRIVET PÅ SLUTRAPPORT Ett remissvar på skolutredningens slutrapport har skrivits och lämnats in till kommunen.

Där har det skrivits att inget av de nya förslagen som kommunen föreslår, är några acceptabla alternativ för oss i Alterdalen. Fokus i remissvaret har legat på att förtydliga vad vi tycker. Åter påpekat de felaktiga uppgifterna, felaktiga fakta och påståenden de har om Alterdalen skola och att vi i övrigt hänvisar till vårt tidigare remissvar.

Vill ni läsa bägge remissvar som har skrivits så ligger de på Alterdalens blogg:

alterdalen.wordpress.com och där man klicka upp länkarna och läsa. I övrigt så uppdateras Alterdalens blogg kontinuerligt med alla insändare och tidningsartiklar kring skolutredningen. Vill passa på att rikta ett tack till alla som hittills bidragit med olika insatser kring skolarbetet. Guld värt. Så gör nu goa ni, en sista ansträngning med namninsamlingen så vi kan visa Piteå kommun att vi är tillräckligt många för att begära att detta går till en folkomröstning också!

LITE SKOJSIGT MED ÄLGJAKT OCH VÅRT GRANNLAND…... Under älgjakten i Norge ville man förhindra att folk sköt varandra istället för älgarna, så man beslutade att vidta extra försiktighetsåtgärder. Alla jägare skulle t ex ha en pannlampa på huvudet, och dessutom skrika: "Jag är inte en älg, jag är inte en älg", för att förhindra alla möjligheter till missförstånd. Detta till trots var det ändå en person som blev skjuten. Jägarna som sköt honom skulle förklara hur olyckan kunde ske: - Vi trodde han skrek "Jag är en älg, jag är en älg". Säg doktorn, kommer han att klara sig? - Han hade haft större chanser om ni inte hade flått honom…

Tre norrmän var ute och gick när de stötte på ett spår. - Jag tror det är ett harspår, sa den förste. - Jag tror det är ett älgspår, sa den andre. Den tredje hann inte säga något innan de blev överkörda av tåget.

Den svenske haren såg en norsk hare som hoppade över gränsen till Sverige: -

Varför gör du det? Det är älgjakt i Norge nu! Men du är väl ingen älg? Nej, men säg det till norrmännen!

6


HOLMTRÄSK MISSIONSHUS Lördagkväll den 21/9 kl.18.00 SURSTRÖMMINGSFEST!

Ett antal måndagar tänkte vi ha ”Öppet Hus ” dit man kan komma mellan kl. 19.00 och 21.00 för att fika och ”bara Träffes o Prata” i all enkelhet.Vi börjar den 23/9 och sen kan du boka in: 7 okt. 21 okt. och 4 november.

Söndagen den 29/9 kl.11.00 Gudstjänst med Karin Sandlund

NYBYNS MISSIONSHUS Söndag den 20/10 kl.11.00 Karin Sandlund, månadsgåva Onsdag den 23/10 kl.19.00 Bibelsamtal, Peder Jonsson

Söndagar, udda veckor 20.00 Bönegrupp

VÄLKOMMEN !!

Andra spännande händelser att boka in under hösten är: Lördagen den 26/10 kl. 18.00 ”SINNENAS AFTON” med FÄRG och FORM och dikter och SÅNG o MUSIK Konstutställning med tavlor av Eira Jonsson och Margit Sunden Servering Lördagen den 9/11 kl. 18.00 CAFE-kväll Poesi, Nobelpris och landet som inte är möjligt. Roger Marklund, Luleå stifts internationella sekreterare tar oss med till några händelser och platser som förändrat den yttre och inre kartan.

TUMMEN UPP... Tummen upp för Elin Forsberg med flera som har tagit hand om Sommarkiosken på ett strålande sätt! God mat och trevligt bemötande!

Söndagen den 24/11 POPPIS-kören sjunger på en Familjegudstjänst

/Lovisa Bergdahl

Söndagen den 8/12 Lucia-firande (Andra Advent) kl. 14.00 Känn dej VÄLKOMMEN !!

7


Jag slog upp ”Altersbruk ” på Wikipedia och då kunde man läsa denna information…

Rolig historia från förr… Vid ett tillfälle slog åskan ned i en höhässja och antände alltsammans, som på några minuter var lågornas rov. Gubben i gården stod på förstugutrappan och åsåg naturens krafter och sade: ”..Han låda fort haina” Bidrag insänt av Inger Åkvist

8


Den här bilden visar den vackra Alterälven tagen av

Mia Martinsson Nybyn Skicka gärna in bilder från Alterdalen till Alterbladet, så roligt få blanda fotografier med text i bladet och extra kul om det är härifrån byarna ;) Låt även barnen få låna kameran ;)

LITE KLURIGHETER…... 1.

Vad är det som den som tillverkar den inte själv behöver, den som köper inte själv kan använda och den som använder inte själv vet om?

2.

En kvinna kommer in på ett fängelse och ska hälsa på en fånge. Fångvaktaren frågar: - Vad har du för relation till fången? Kvinnan svarar: - Hans mor är min mors enda barn. Vad hade hon för relation till fången?

3.

Vilket ordspråk är detta: Att samtliga objekt som reflekterar majoriteten av den kortvågiga elektromagnetiska strålning som träffar dess yta, signifierar metallurgisk pondus är en förhastad konklusion.

4.

Vilket ordspråk är detta: Den som uttalat ljudkombination som betecknar primär position i alfabetisk ordning må även uttala sådan kombination som betecknar nära efterföljande position. Svaren hittar ni på sista sidan ;) 9


DENNA MÅNADS

TÄVLING !

Japp, denna månad så sponsrar Alterdalens IF månadens vinst i Alterbladet och det tackar vi för! Så priset är alltså en hel toa-bal med toalettpapper. En toa-bal innehåller 24 rullar och har ett värde på för 120kr. Pappret är ett 2-lags toapapper som består av återvunna fibrer. Den kommer levereras hem till dörren ;) Alterdalens IF har även dessa till försäljning, som man kan köpa och genom det sponsra klubben. Mer info om det står under Alterdalens IF information på nästa sida >>>>

Tävlingsmomentet:

Glöm inte skriva namn gärna ålder (om det är barn) och kontaktuppgifter så jag får tag i vinnaren.

Gör så här : Klura ut vilket bidrag ni vill

För att vinna detta pris så ska du/ni lämna in ett bidrag till Alterbladet i någon form.

Det är helt valfritt, det kan vara ett recept, något pyssel, en artikel, ett tips, rolig historia, en teckning, information om någonting, bilder, reklam, en köp/ säljannons, bidrag till Alterdalen förr i tiden, en rebus, en saga, grattishälsning, tummen upp m.m. Ja, i stort sett vad som helst, men något som jag kan publicera i Alterbladet framöver.

För alla som lämnar in ett bidrag i någon form, är med i en dragning av månadens pris.

lämna in till Alterbladet, antigen maila det till: alterbladet@live.se eller så får ni gärna lämna det i vår brevlåda eller posta : Anna Ökvist / Alterbladet Södra Altervägen 674 94592 Altersbruk

Vill ni ha erat bidrag publicerat en viss månad, måste ni ange det, annars lägger jag in det, då det passar. Barnteckningar får ni fota och maila över.

Sista dag för inlämning är den 15 oktober Vinnare meddelas i nästa Alterblad och via personlig kontakt. Lycka till!

Om vill synas, sponsra ett pris presentkort/eller egna produkter eller liknande?

Jag kommer skriva ner alla namn som är med i tävlingen och sedan gör vi som vanligt en dragning av vinnare som kommer meddelas med namn i nästa Alterblad.

alterbladet@live.se, södra altervägen 674 0911-202037. 070-3717251

10


EM-KVALMATSCHEN I FOTBOLL SVERIGE - ÖSTERRIKE Fotbollskväll på Holma Fredag 11 oktober Alterdalen kommer visa att visa den nästintill helt avgörande

EM-kvalmatchen i fotboll mellan Sverige - Österrike Matchen startar 20.45 men ni är välkomna redan från 20.00. Precis som under våra hockeykvällar ifjol kommer matchen visas i det stora rummet på övervåningen så vi hoppas på stor publik!

Det kostar

20 kr i inträde

Under hela kvällen kommer vi att sälja olika sorters drycker och tilltugg. Vi kommer även att till er som vill ha något rejälare grilla våra goda hamburgare, allt till rimliga priser. All betalning under kvällen sker givetvis med kontanter!

Efter matchen kan ni varva ner i bastun eller bara sitta kvar och umgås. Kom till en spännande kväll på Holma fredag 11/10 och ta med era nära och kära! Vill du lösa medlemskap, köpa gymkort eller toabalar under kvällen så går det också bra. Välkomna önskar Alterdalens IF

INFORMATION FRÅN ALTERDALENS IF Vi i Alterdalens IF säljer nu toabalar till våra bybor som du kan få levererat hem till er.

Vi vill även passa på att tacka alla

våra åskådare vi haft under årets säsong som i år igen gett oss det högsta publiksnitt i serien.

Ni kan köpa en toabal som innehåller 24 rullar för 120kr, om du köper 2 balar betalar du 200kr.

Pappret är ett 2-lags toapapper som består av återvunna fibrer. Samtidigt som ni köper toapapper av oss sponsrar ni senioroch ungdomsverksamheten i vår förening.

För att köpa papper av oss hör av er till : Ulf Johansson 070-6171119 eller till Lars-Eric Hedström 0911-204031 ...eller så kan ni köpa under de kommande hockeykvällarna vi kommer återuppta under hösten. Glöm inte heller att lösa träningskort till vårt gym.

Sen vill vi även rikta ett stort tack till Ronny Bergdahl, utan dig hade verksamheten varit svår att få ihop. Tack även till alla andra personer som ställt upp ideellt för föreningen!

/Alterdalens IF

11


MATTESBÄCKEN EKO.GRÖNT & TURISM

KOM IGÅNG MED VÄVNING Jag hjälper dig med: -

Varpfläta Dra på väv Nybörjarkurs Tillbehör o redskap Hyra vävstol

Margareta Haglund-Tjernkvist Övre Storfors Tel: 0911-203150

MATTESBÄCKEN EKO.GRÖNT & TURISM Övre Storfors Tel:0911- 203150

FRAMÖVER…. Ja, det är bara fortsätta att hjälpa mig fylla Alterbladet framöver också, så vi kan fortsätta hålla bladet intressant. Så passa på att nästa månad vara den som kammar hem vinsten i tävlingen, genom att lämna in något ;)

Vill ni föra in något i nästa Alterblad, kontakta mig via

mail alterbladet@live.se Det är som vanligt den 15:e varje månad som gäller som stopptid för inlämning och Alterbladet kommer ut i brevlådorna i slutet av månaden.

Det är viktigt att om ni vill lägga

Vill man hellre lämna i brevlåda, så gör det på Södra Altervägen 674. Kan man inte höra av sig på de ovanstående sätten, finns jag på telefon 0911-202037 el 0703717251, men nås helst på mail. / Anna Ökvist , Altersbruk

in en text, att ni då har skrivit den som ni vill att den ska sättas in. Jag kan ändra lite layout, men textmässigt så kommer det stå som ni skriver.

12

Svar på klurigheterna: 1: likkistan 2: Hon är hans mor 3: Allt ä inte guld som glimmar 4: Har man sagt A får man säga B.

Alterbladet 164  

Aktuella nyheter från Alterdalen September 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you