Page 1

PRÀCTICA 3: El procés de cerca

Maria Altadill Mani Universitat Rovira i Virgili Noves Tecnologies Aplicades a l’Educació Facultat de Ciències de l’ Educació i Psicologia Ensenyament de Mestre/a Educació Infantil Campus Terres de l’ Ebre Curs 2009/2010


EL PROCÉS DE CERCA (I). DE LA NECESSITAT D'INFORMACIÓ A LES EINES PER A LOCALITZAR LA INFORMACIÓ.

1. LES NECESSITATS DE LA INFORMACIÓ Feu una cerca al Merlí i guardeu els materials que us proposen en un document. Cerca de la cançó “Plou i fa Sol”:

Es tracta d’una activitat per l’aprenentatge de la música Jclic:

2


2. EINES PER LOCALITZAR LA INFORMACIÓ. FONTS D’INFORMACIÓ.

Anem a posar en pràctica el que hem treballat, aneu al document i obriu un document de text, i proveu de respondre algunes de les preguntes.

P1 ENCICLOPÈDIES ► Quin era el nom de la Mare Teresa de Calcuta?

Enciclopèdia Catalana:

Viquipèdia:

3


P2 DICCIONARIS ► Explica què és una tombarella: Dídac:

P3 ATLES ► Quin és el nombre de població al municipi de Gósol ? Nomenclàtor oficial de toponímia de Catalunya:

P4 CATÀLEGS ► Localitza la editorial que ha editat el llibre “Formar-se per informarse” de la Teresa Mañá i la Monica Baró Base de dades de l’ISBN:

4


L'organitzador Aloma i el Merlí són dos recursos educatius que permeten accedir a diferents formats d'informació. Aquesta informació la trobem ja classificada per altres o ens la podem classificar al nostre interès. A la vegada hi ha avantatges de gestió i recuperació de la informació. Feu l'exercici 2.

Feu diferents cerques de diferents materials a Agrega en funció del vostre nivell educatiu.

5


Us recomanem que mireu el vĂ­deo:

3. INTERNET COM A RECURS INFORMATIU

Visiteu diferents cercadors:

6


7


8


Motors de cerca Els motors de cerca permeten fer cerques a diferents llocs web d'una forma fàcil i ràpida utilitzant la barra de cerques del Firefox. Visiteu la pàgina de Softcatalà, descarregueu i instal—leu els motors de cerca següents: o o o o o o o

Xtec Dicc. Multibilingüe llengua catalana Diccionari.net (anglès-català) i (català-anglès) Gran Enciclopèdia Catalana DIEC Tot de llibres Llibres.com

Quan tingueu les extensions i els motors de cerca instal—lats feu una captura de pantalla. S’ha de poder visualitzar clarament totes les extensions i els motors de cerca que heu instal—lat. Afegiu, al mateix document, imatges de les següents activitats:

9


Buscareu una mateixa paraula a diferents motors de cerca, en diferents pestanyes. Amb l’extensió showcase, feu una captura de pantalla i l'enganxeu-la al document.

Translator. Anireu a les preferències, canviareu la llengua per castellà i farem que s’obri en una nova pestanya. Deseu. Obriu un web en anglès i utilitzant l'opció de les pestanyes la traduim al castellà. Feu una captura i l'enganxeu-la al document.

10


Anireu a imatges del google, a “búsqueda avanzada” on escollirem una animació, una imatge molt petita, una en color i una en blanc i negre. L'enganxeu les imatges al document.

Animació •

Imatge petita

Imatge en color

Imatge en blanc i negre

Buscareu la possibilitat de fer una operació matemàtica amb el vostre PC de tres maneres diferents i ho mostrareu.

11


Anireu a la pàgina de la XTEC i cercareu a la pàgina inicial la paraula “educació”, ho fareu combinant les tecles Ctrl+F, a sota de la pàgina sortirà un requadre, escriviu la paraula, dieu que ho ressalti i veureu que mitjançant les tecles següent i anterior, podeu buscar la paraula. Per la creu podreu tancar l’aplicació. Feu una captura i l''enganxeu al document.

12


Selecció i valoració de la informació Abans d'acabar el mòdul us proposem una eina que us permetrà obtenir un ampli ventall de possibilitats. Podreu interactuar entre diferents utilitats en un mateix compte, facilitar l'accés a diferents tipus d'informació, però sobretot us permetrà gestionar la informació de forma ràpida i eficient. A més, és una eina que us permetrà compartir amb qui vulgueu amb diverses opcions (col—laborador, editor,...) i posteriorment podreu exportar la informació en diferents formats. En definitiva, una eina que us facilitarà la recuperació de la informació, el seu tractament, compartir i tenir la informació sempre en línia. Per tot això us proposem que feu l'exercici 3 i el l'exercici 4. Exercici 3: Google. Googledocs La principal avantatge que ofereix el gmail és la facilitat amb la qual s’hi accedeix, no cal fer cap instal—lació, és gratuït i s’actualitza molt a sovint. Ofereix la possibilitat d’accedir des de qualsevol ordinador amb connexió a Internet la tots els documents, presentacions, fulls de càlcul, fotografies, vídeos, adreces de webs interessants... que s’hi hagin guardat prèviament, fet que ofereix una gran seguretat a l’hora de desenvolupar qualsevol tasca relacionada, ja que és pot considerar com una “còpia de seguretat”. A més a més és una eina molt interessant a l’hora de desenvolupar treballs col—laboratius, perquè permet intercanviar informació de forma senzilla i eficaç. Les avantatges que ens ofereix el gmail són moltes, però resulta molt interessant la facilitat amb la qual es descobreixen totes les seves possibilitats, ja que totes les aplicacions són molt intuïtives.

Exercici 4: Bloc de Notes del Google El bloc de notes del Google és una eina que permet enmagatzemar i compartir adreces interessants i tenir-les a la nostra disposició des de qualsevol lloc on hi hagi accés a Internet. A més, permet classificar-les per etiquetes i exportar en diferents formats. És una eina interessant i útil. Feu una Visita guiada pel conèixer les funcionalitats del bloc de notes.

13


L'objectiu d'aquest exercici és crear un bloc de notes (Google Notebook): PUNTEDU_AGUI, afegir-hi adreces referents a la biblioteca i compartir-les o bé exportar-les a *.html i enviar-les al fòrum.

14

act3  
act3  

activitat 3