Page 1

PRÀCTICA 4: Seguretat a Internet

Maria Altadill Mani Universitat Rovira i Virgili Noves Tecnologies Aplicades a l’Educació Facultat de Ciències de l’ Educació i Psicologia Ensenyament de Mestre/a Educació Infantil Campus Terres de l’ Ebre Curs 2009/2010


MÒDUL 6. SEGURETAT A INTERNET

Seleccioneu un grup d'edat i busqueu quins són els hàbits de consum d'Internet més freqüents en aquesta edat:

-

De 9 a 11 anys: Parlen amb els seus amics i amigues mitjançant el Messenger. Es descarreguen imatges dels seus ídols. Escolten música. Juguen a jocs. De 12 a 14 anys: Parlen amb amics i amigues, però també amb desconeguts. Utilitzen xarxes socials (Facebook, Twitter...). Es descarreguen música i pel—lícules. Cerquen informació per realitzar treballs escolars. De 15 a 17 anys: Es descarreguen música i pel—lícules. Utilitzen xarxes socials (Facebook, Twitter...). Cerquen informació per realitzar treballs escolars, però amb la capacitat de contrastar informació. Parlen amb amics i amigues, però també amb desconeguts, per establir relacions, de vegades, més que amistoses.

Visiteu els webs i els vídeos següents i elaboreu un decàleg per al vostre alumnat i un altre adreçat a les famílies sobre consells d'ús d'Internet:

2


DECÀLEG ALUMNAT No et creguis tot el que et diu Internet; contrasta la informació a diferents fonts. No donis les teues dades personals a qualsevol pàgina d’ Internet. Vigila amb qui xatejes; no ho facis mai amb el teu nom real. Vigila on compres d’ Internet. Ha d’aparèixer un cadenat que reconeix que es una pàgina segura. Tingues una contrasenya secreta que no faciliti informació personal. Aprèn a utilitzar i mantenir actualitzat un antivirus i altres bloquejadors. Així evitaràs que entrin a l’ordinador espies que podrien tenir accés a la informació que hi guardes. No obris fitxers ni missatges de persones desconegudes, ni et baixis programes que no coneixes. Si obres un bloc o tens un espai personal a la xarxa, convida-hi només els teus amics. Si no és així, les teves dades poden anar a parar a les mans de qualsevol persona

DECÀLEG FAMÍLIES Mantingueu un diàleg fluid sobre el que fan a Internet, amb qui hi parlen o quines pàgines web visiten més. Establiu entre tots unes regles bàsiques d’ús i consum de les tecnologies. És recomanable situar l’ordinador en un lloc comú de la casa. No s’aconsella que tinguin l’ordinador en una habitació sense control. Controleu el temps que passen els vostres fills i filles a Internet. Aviseu-los que no han d’acordar una cita «en persona» amb amics coneguts per Internet. Expliqueu-los que els amics en línia potser no són el que diuen que són. Instal—leu un antivirus, un tallafocs i programes de filtratge de correu brossa a l’ordinador, i assegureu-vos d’actualitzar-los. Prepareu diferents inicis de sessió personalitzats per a cada fill o filla. Configureu el vostre compte com el d’administrador de l’equip, per controlar el que pot fer i no pot fer cada usuari de l’ordinador. Estigueu al corrent dels jocs que es baixen o intercanvien amb els amics. Assegureu-vos que el contingut és l’ adequat a la seva edat i no inclou cap tipus de violència.

3


Webquest Què és una Webquest? Són activitats orientades cap a la investigació en les quals part o tota la informació amb què l’alumnat interactua prové de recursos d’Internet. Són cerques guiades amb recursos fonamentalment d'Internet que permeten treballar les competències digitals, tenen en compte el temps de l'alumnat, és un treball col—laboratiu, obliga l'alumnat a treballar en grup, a organitzar-se, a controlar el temps, a 'utilitzar estratègies cognitives,... en definitiva a aprendre a aprendre. Un dels avantatges de l'ús potencial en cerques a la xarxaés que les activitats estan estructurades i guiades, i eviten "la infoxicació", la pèrdua del control del temps i l'objectiu final de l'activitat. En aquesta pàgina <http://www.xtec.cat/recursos/webquests/> trobareu una selecció de WebQuests en diverses llengües, així com un recull de pàgines de referència. Vés al directori de plantilles i visita diferents WQ. Les que trobes interessants, les anotes al teu bloc de notes amb l'eina del bloc de notes del google.

4


Cacera del Tresor Què és una Cacera del tresor? Una Cacera del tresor és un tipus d'activitat didàctica molt senzilla que utilitzen els docents que integren Internet en el currículum. Consisteix en un seguit de preguntes i una llista de direccions de pàgines web, de les quals es pot extreure o inferir les respostes. Algunes inclouen una "Gran pregunta" al final, que requereix que els alumnes integrin els coneixements adquirits durant el procés. Visita diferents Caceres del tresor i guarda-les al teu bloc de notes del google.

5


Fes una webquest:

6

act4  

activitat4

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you