Bo, fritid og friluftsliv - Ingen Grenser, Alta Folkehøgskole

Page 1

BO, FRITID & FRILUFTSLIV INGEN GRENSER Et folkehøgskoletilbud for ungdommer med lettere psykisk utviklingshemming.


BO, FRITID & FRILUFTSLIV INGEN GRENSER Lær deg å mestre de små og store oppgavene i hverdagen. Oppdag dine styrker, nye interesser og bli glad i friluftslivet. Ingen Grenser-linja er et folkehøgskoletilbud til ungdom med lettere psykisk utviklingshemming som er glad i å være ute og ønsker en sosial og aktiv skolehverdag!

Få minner sammen med mange nye venner! Ta et år på Alta Folkehøgskole og linja Ingen Grenser!


Folkehøgskole

Linjeoppsummering

ET VARIERT OG LÆRERRIKT SKOLEÅR: BOTRENING - Orden i hverdagen Matlaging & kosthold - Mat til hverdag og fest Mat på bål - Lær å lage villmarksmat Personlig utvikling - Finn dine styrker Sosial trening - Få titalls nye venner Personlig hygiene - Klesvask, holde orden på rom etc. Personlig økonomi - Orden i lommeboka Livsmestring - Skap gode rutiner som passer deg

FRITID - Dyrk nye og gamle interesser Idrett ute og i gymsal - Kom i form Styrketrening - Sterkere i både kropp og sinn Kreativitet - Form og farge, finn ditt uttrykk Foto - Bli god på å ta bilder Venner for livet - Et sosialt og inkluderende felleskap Gårdsbesøk - Bli kjent med dyrene på et lokalt gårdsbruk Nordlysbadet - Svømmetrening og bassenglek

FRILUFTSLIV - Bli trygg på friluftslivet Valpekos - Tunet kryr av små og store firbeinte venner Surfing - Instruksjon i bølgesurfing Fiske - Prøv fiskelykken Kano - Bli trygg i kano, på fjellvann og i elv Høsting av bær - Oppdag naturens matkammer Dagsturer - Turer i Alta og omegn Overnattingsturer - På hytte, i hengekøye og telt Topptur - Til fots (og på ski om mulig) Høsttur med hund - Bli kjent med hunden som turvenn Sledetur med hunder - Bli med på sledetur Båttur/Kysttur - Utforsk Finnmarkskysten Fellesturer - Turer med hele skolen og mange spennende turer sammen med de ulike linjene


HVEM ER VI? Alta Folkehøgskole er en kristen folkehøgskole, og felleskapet er viktig for oss alle - uavhengig av hvilken bakgrunn man har. For et trygt og fungerende fellesskap er inkludering viktig. Det å være åpen for ulikheter og forskjellene mellom oss ser vi stor verdi i. Som skole ønsker vi å se den enkelte elev. Elevenes utvikling og personlige reise gjennom skoleåret legger grunnlaget for den kompetansen de tilegner seg faglig. Vi ønsker å spille hverandre gode og verdsetter ditt unike bidrag til felleskapet.


SAMMEN SKAPER VI ET MAGISK ÅR!


HVORDAN SØKE? Vi ønsker i forkant av året å bli litt kjent med deg for å kartlegge dine behov her hos oss. Dette er for at vi skal kunne tilby deg det du trenger for skoleåret og sørge for at vi har tilstrekkelig med ressurser på skolen og blant personalet. Det er derfor noen steg i søknadsprosessen som ser litt annerledes ut for Ingen Grenser-linja, men vi bistår deg gjennom prosessen.

Har du spørsmål om skoleåret eller søknadsprosessen? Ta gjerne kontakt, vi svarer og bistår gjerne der vi kan.


SØKNADSPROSESSEN STEG FOR STEG 1. Ta kontakt med skolen for å avtale et møte eller en prat. 2. Send inn en søknad på: https://www.folkehogskole.no/skole/alta/friluftsliv-ingen-grenser-botrening 3. Vi møtes og blir kjent med dine hverdagsrutiner og behov. 4. Din hjemkommune har, evt. lager, en individuell plan for deg og ditt skoleløp. 5. Vi bistår i prosessen med å søke NAV om støtte til ekstra ressurser knyttet til ditt skoleår. (Dette bør gjøres før 1. april, men ved nok søkere på linja er det også mulig å søke i frem til 1. juli. ) 6. Send inn en søknad om stipend og lån til Lånekassen

7. Velkommen til første skoledag i slutten av august!


TILRETTELEGGING Det er du og dine behov som er viktigst for oss.

Derfor er dette linjen for deg som er funksjonsfrisk med lettere psykisk utviklingshemming og som har behov for tilrettelegging og ønsker en mer aktiv hverdag og vil mestre hverdagens små og store gjøremål. Når vi har blitt bedre kjent med deg, legger vi opp dagene etter klassens ønsker og behov. Skolens undervisningsrom og utstyr er godt tilrettelagt. Målet er å bli bedre på å mestre steder og situasjoner som ikke er det.

BOTRENING Å mestre hverdagen. Inne og ute.

1-2 dager i uka har elevene botreningsundervisning. Her lærer de å skape gode rutiner - på sin måte. Sammen med lærerne går de gjennom hva som trengs å gjøres for å holde orden på rommet, forberede seg for turer og andre oppgaver som hører hverdagen til. Botreningsdagene brukes for eksempel til å vaske klær, lære om personlig hygiene og økonomi. Andre aktiviteter knyttet til botrening kan være å lære om matlagning og kostholdsvaner, bli kjent og trygg på seg selv, følelser, relasjoner, hvordan organisere og orientere seg i den moderne sosiale hverdagen.
EN AKTIV, SOSIAL OG TRYGG FRITID Del hverdagens små og store stunder, og oppdag nye interesser og aktiviteter sammen med nye venner.

I løpet av året bygger elevene viktige og betydningsfulle vennskap, bekjentskap og sosiale nettverk som varer livet ut - uavhengig av hvilken linje de går. Fritiden på folkehøgskole - en sosial arena På fritiden tar elevene selv initativ til fellesaktiviteter både inne og ute. Elevene har tilgang til blant annet gymsal, elevkjøkken, peisestue, sløydsal, buldrerom, mørkerom og bordtennisbord. Skolen har også noen organiserte tilbud som f. eks. skolekor og samtale- eller bibelgrupper. Rutiner i hverdagen På Alta Folkehøgskole deler elevene hverdagen sammen. De spiser frokost sammen, er med på morgensamling og spiser middag og kvelds når skoledagen er over og de ikke er på tur. Hver dag er ikke lik, men disse faste møtepunktene gir elevene trygge rammer og fine møtepunkter til å dele små og store øyeblikk i hverdagen. Tilsynsordning på ettermiddag og kveld Skolen har alltid en ansatt som har tilsyn med de elevene som har behov for spesiell oppfølging på ettermiddag og kveld. De fleste lærere, samt rektor og vaktmestere bor også på tunet, sammen med familie. Så det finnes alltid noen på skolen som elevene kan henvende seg til dersom det er noe.


ET GODT FRILUFTSLIV Møt naturen på dine premisser.

Alle linjene på skolen har én ting til felles: Friluftslivet. Ingen Grenser-navnet er inspirert av TV-serien med Lars Monsen fra 2010, da Alta Folkehøgskole er en friluftslivskole som deler tanken om at friluftslivet er for alle! Navnet speiler også hvordan vi organiserr turene på linja. Mange av turene er sammen med andre linjer, så elevene får bli godt kjent med alle linjer og får prøve mye forskjellig. Vi tilrettelegger og tilpasser innholdet på turene etter både dine interesser, nivå og kapasitet. Målet er å oppleve mestring og nyte tiden ute i naturen, og leve et behagelig og godt friluftsliv. Overnattingsturer - Høst og vinter Vi overnatter både i telt, i hengekøyer og på hytter der det er mulighet for det. Om du liker å sove ute og været er godt, kan vi trene på å sove i telt eller under åpen himmel på høsten. Men det finnes mange gode og fine alternativer for hytte- og gammeturer! Når vinteren kommer benytter vi oss mest av hytter på overnattingsturer.
SAMMEN NÅR VI DINE MÅL Å bli trygg på å utfordre seg selv og mestre friheten.

Elevene skal få være med å planlegge, gjennomføre og evaluere tur. Å bli god på bekledning og pakke sekken til tur er viktig for et behagelig friluftsliv. Bålet står sentralt i friluftslivet på Alta Folkehøgskole og det gjør det også på linjen Friluftsliv Ingen grenser. Elevene vil lære om bålets ulike funksjoner som samlingspunkt, varmekilde og matlagingsplass. De vil få prøve å lage forskjellige typer bål og lære om sikker bruk. Utendørs Aktiviteter vi kan komme innom i løpet av året: kano, klatring, mat på bål, foto, kajakk, valpekos, fiske, høsting av bær, topptur, hundetur, båttur, kystaktiviteter, aking, sledetur med hunder, ski og isfiske. Innendørs Vi drar på svømming i Nordlysbadet for både lek og svømmetrening. På en av gårdene i nærområdet drar vi på besøk og blir kjent med dyrene og gjør ulike oppgaver i fjøset gjennom sesongene.


PÅ KRYSS OG TVERS Ingen Grenser-elevene er de med høyest grad av inkludering på tvers av linjefagene.

Linjefagturer og fellesfag I tillegg til egne linjefagsturer får man som elev på Ingen Grenser være med på aktiviteter på kryss og tvers av alle linjer. Målet er at elevene skal inkluderes mest mulig med elevene på de andre linjene og få prøve ulike typer aktiviteter. Det gir god sosial trening å være på tur med flere ulike klasser og være del av og tilpasse seg en større gruppe. Vi reiser blant annet med Friluftsliv - 70° nord til Sørøya for å surfe, og sammen med Arktis er vi med på reinflytting og -merking. På lik linje med alle deltar vi også på alt av fellesfagundervisning og opplegg. Valgfag Elevene deltar sammen med elever fra alle de ulike linjene på alle de fire valgfagsperiodene, enten som gruppe eller etter eget ønske og interesse. Studieturer Studieturen til Ingen Grenser går til Island sammen med Foto!
Å BO PÅ TUNET Selvstendighetstrening i trygge rammer.

Skolen og nærområdet Skolen finner du i Nordlysbyen Alta, kun 2 timer med fly fra Oslo. Her har vi Norges mest stabile klima og en natur som byr på uendelige muligheter for alt du kan drømme om av unike turopplevelser. På Alta Folkehøgskole er naturen og dyrelivet tett på noe som gir uendelige muligheter. Skiløypa starter så godt som på skoletrappa og turmulighetene i skogen rundt og på «skolefjellet» Skoddevarre bruker vi mye i hverdagen. Altaelva slynger seg nedover mot fjorden, bare noen hundre meter fra skoleområdet. På høsten padler vi kano og koser oss ved bålet på elvebredden til en av verdens mest kjente lakseelver. På tunet har vi også en egen hundegård! Her står det en gjeng med både erfarne og unge og lovende sledehunder - til stor glede for elevene (og personalet). Internatlivet Alle elever bor på internat. Vi har 8 internater med forskjellige romløsninger; enkeltrom og dobbeltrom - med og uten eget bad. Alle internat har felles kjøkken og stue. Elevene har selv ansvar for å holde det rent på husene, men internatleder organiserer husvask og skolevask en gang i uka og følger opp elevene på dette.


Å BO PÅ TUNET


NOE FOR ENHVER Dette har elevene tilgang til på skolen:

Isklatretårn To bålstuer/gammer Gymsal Elevkjøkken Musikkrom Sløydrom Badstue Bordtennis Buldrerom Peisestue Friluftslivskjelleren med alskens friluftsutstyr Hundegård Kapell/stillerom
TRANSPORT Ingen Grenser disponerer en minibuss som de bruker til og fra turer, aktiviteter og ærender.

SKOLEÅRET Skoleåret starter i slutten av august og slutter andre uka i mai. På åpnings– og avslutningsfest er foreldre/familie hjertelig velkommen. Skoleåret er på 33 uker. Undervisningen foregår 6 dager i uka, også lørdager, unntatt en del frihelger. Stipend og lån Elever som er norske statsborgere kan søke stipend og lån fra Statens lånekasse på lik linje med studenter på høgskoler og universitet. For utenlandske elever gjelder egne låne- og stipendordninger. Ta kontakt med lånekassen i ditt hjemland. Konkurransepoeng og realkompetanse Et folkehøgskoleår gir deg 2 konkurransepoeng ved opptak til høyere utdanning i Norge, under forutsetning av registrert frammøte på 90% eller mer.

Alta-Oslo

2 timer med flyLURER DU PÅ NOE?

+47 78 44 91 40 post@altafolkehogskole.no Øytunveien 101, N-9518 ALTA


LÆRERNE Berit Michaelsen Ei raus og omsorgfull dame med stort hjerte for Finnmark og Nord-Norge. Kom flyttende til Alta og Alta folkehøgskole i 1992. Hun har lang erfaring med å jobbe med ungdom. En allsidig lærer som evner å se elevene og er opptatt av at alle skal få utfordringer og vokse som mennesker. Hun elsker friluftsliv sommer som vinter. Er glad i musikk og har en god latter på lur. Benedikte Dvergsnes Urstad Ei smilende sørlandsdame fra Kristiansand med sans for eventyr og bærplukking har gjort finnmarking av seg. Benedikte er fascinert av mangfoldet innen idrett og friluftsliv. Hun elsker å være i aktivitet, om det er svett og god bak volleyballnettet, på sykkelsetet gjennom hele Norges land, eller susende nedover på telemarkski. Benedikte er veldig glad i mennesker og deler gladelig av kunnskapen og erfaringen hun har til andre rundt seg. Oppmuntringer er denne dama proppfull av. Janie Therese Brye Ei livsglad dame som har sitt utspring fra det blide Sørland, har flyttet mot de nordlige breddegrader, nærmere bestemt 70° Nord. En allsidig lærer som alltid har et smil på lur, noe elevene kjapt finner ut. Trives godt i vann og på land, men ski og snø er nok det som ligger hennes hjerte nærmest. Hun er lett å bli glad i og deler mer enn gjerne av sin livskunnskap og kompetanse.

Har du noen spørsmål om opptaket, skolen eller andre ting - nøl ikke med å ta kontakt! Vi svarer gjerne på dine spørsmål og tar i mot besøk for å møtes til en prat og omvisning av skolen.