Page 1

FEBRUARI 2015

TELECOM

VARHELST I VÄRLDEN DU BEFINNER DIG SÅ ÄR DU ALLTID UPPDATERAD... ALSO är mycket mer än en tjänsteleverantör av IT-hårdvara och mjukvara - Vi är också en seriös partner inom Telecom-lösningar.

06

08

12

FOKUS

CES 2015

FOKUS

Dokumentskanning som strategisk lösning

Ett ymnighetshorn av teknologi

Tjäna pengar på storformat

LÄS OM: Det mobila kontoret Många funktioner samtidigt i en mobil Konfigurering av mobila enheter De senaste mobiltelefonerna Möjligheterna till en samlad IT-lösning

SID 9


Fujitsu rekommenderar Windows.

Ett säkert genombrott

FUJITSU LIFEBOOK U745 Ultrabook™ Byggd för företag. Redo för framtiden. Utrustad med Intel® Core™ i7 vPro™ processor LIFEBOOK U745 erbjuder det bästa av två världar för användare som kräver optimal mobilitet och behöver ett komplett utbud av anslutningar. Det unika säkerhetssystemet PalmVein Sensor ger ett extra lager säkerhet och identiferar ägaren med venigenkänning. ■ 5:e generationen Intel® Core™ i7 vPro™ processor

■ Dockningsbar; portreplikatorn garanterar ultimat bekvämlighet på kontoret

■ Windows 8.1 Pro

■ Optimal arbetskomfort med reflexfri pekskärm och bakbelyst tangentbord

■ Låg vikt, 1550 gram ■ 14 tums skärm ■ Superslimmat magnesiumchassi, endast 19 mm tunn ■ Säkerhet i världsklass med unik venigenkänningsteknologi

© FUJITSU ND/SE 15/02 Fujitsu och Fujitsu logotype är registrerade varumärken tillhörande Fujitsu Ltd. Vi förbehåller oss rätten till teknikförändringar. Microsoft, Windows, Windows logotypen och Windows 8 är antingen registrerade varumärken eller varumärken tillhörande Microsoft i USA och övriga länder. Övriga nämnda varumärken tillhör respektive ägare. Intel, Intel-logotypen, Intel Core, Intel vPro, Core Inside och vPro Inside är varumärken som tillhör Intel Corporation i USA och andra länder.

■ Enkel och kostnadseffektiv uppgradering tack vare arkitektur med ökad tillgänglighet av enskilda komponenter.


INNEHÅLL 06 ACTUALLY PUBLICERAS AV ALSO A/S

08 REPORTAGE FRÄN CES 2015 I LAS VEGAS

13

DOKUMENTSKANNING SOM STRATEGISK LÖSNING

TJÄNA PENGAR PÅ STORFORMATSUTSKRIFTER

ALSO Sweden AB Finlandsgatan 14 SE-164 74 Kista

10

BROTHER MEANS BUSINESS

14 NYHETER FRÄN ALSO TELECOM-TEAM

Eva Forsgren Country Manager ALSO Sweden AB

Layout: Andreas Haladyn Grafisk

ALSO Sweden AB Höjdrodergatan 25 212 39 Malmö

09

LEDARE

Redaktion: Jeanette Weihrauch, Marketing Communication Manager, Scandinavia

Tel: 08-633 90 00 www.also.se Alla priser i detta magasin är återförsäljarpri­ser exklusive moms och frakt om inget annat anges. Vi reserverar oss mot tryckfel, utsålda varor samt ändringar i teknisk data.

NU STÄNGER OCH SLÄCKER MICROSOFT HELT SIN WINDOWS SERVER 2003

EN SPÄNNANDE FRAMTID 2014 är stängt och snabbt flyttas fokus till ett nytt år och vi börjar bygga från noll igen, eller första kronan om man så vill. 2014 blev ett bra år för branschen med en ökning på 4% (IT spending enligt Gartner) men 2015 skall bli ett något tuffare år. ALSO Sweden AB gjorde ett av dom bästa åren någonsin. Vi lyssnar, lär och utvecklar oss. Vi ska vara bättre, snabbare och hetare än marknaden i övrigt.

dynamiskt företag, som med sitt fokus och prioriteringar har alla förutsättningar att lyckas tillsammans med en ocean av möjligheter därute. Mina förväntningar är att bygga Solution-teamet till Sveriges bästa på distributionssidan, där kunderna ser oss som det naturliga förstavalet. Detta genom att om möjligt överträffa kundens förväntningar på bl a; snabb personlig hjälp, kreativa lösningar och vassa marknadsaktiviteter.”

Förutom intressanta artiklar i detta nummer av Actually vill jag presentera två nya medarbetare samt vår satsning i molnet:

2. Satsning södra Sverige Stefan Finnström, nyrekryterad och ansvarig för Malmökontoret säger: ”ALSO är en distributör som levererar mervärden och inte bara agerar som en ”boxmover”. Här får jag möjligheten att erbjuda kunderna print-lösningar (Green Button), PC-/server-lösningar och tillbehör med de bästa varumärkena inom IT. ALSO växer och det skall bli roligt att bli en del av detta härliga gäng.”

1. Solutions – Datacenter, Server, Storage, Nätverk etc. Magnus Bjelke, nyrekryterad och ansvarig för Solutions-området på ALSO säger så här om varför du ska välja ALSO: ”Jag anser att ALSO är ett väldigt

3. Mot molnet med ALSO CHOICE Anouar Ben Jemia, ansvarig för software-teamet: ”Det har pratats om molnet väldigt länge nu i alla dess former. Det gör vi också! Med ALSO CHOICE och dess molnmarknadsplats tar vi vår plats i kretsloppet och möjliggör för er en ”onestop-shop” för alla era molnaffärer. Våra tre ledord är: Enkelt, Snabbt, Automatiserat.” Spännande möjligheter för oss alla och jag ser fram emot vårt sambete för 2015! Trevlig läsning! Eva Forsgren Country Manager

3


HP ELITEBOOK FOLIO 1020 G1

MOBILITET NÄR DET ÄR SOM BÄST Fortsätt att vara produktiv, EliteBook 1020 ger dig alla möjligheter att vara effektiv både på kontoret och när du är mobil. Det är världens tunnaste, lättaste och säkraste företagsdator.

NYHET

ETT MOBILT KRAFTPAKET XX XX XX XX

Tunn och tålig (MIL-810 G) 1,2 kg, 15,7 mm tunn Dockningsbar 12,5” FHD (1920x1080)

HP EliteBook Folio 1020 G1

HP EliteBook Folio 1020 G1

Intel Core i5 5Y51/8GB(0D)/256GB SSD/12.5” FHD/Intel ac WLAN/BT/NFC/Bkl/36 WHr/Win8.1 Pro 64 DGRD/3 år onsite Art nr: 2343898

Intel Core i5 5Y51/8GB(0D)/256GB SSD/12.5” QHD Touch/Intel ac WLAN/BT/NFC/Bkl/36 WHr/Win8.1 Pro 64 DGRD/3 år onsite Art nr: 2348546

HP PRO X2 612

FRIGÖR DIN KRAFT

XX XX XX XX

2-i-1 12,5” FHD (1920x1080) Windows 8.1 Pro Dockningsbar

En perfekt businessmodell som är perfekt till att både konsumera och producera på. En unik 2-i-1 som har standardportar såsom VGA, nätverksport samt dockningsbar med professionell docka.

HP Pro x2 612

HP Pro x2 612

Intel i3-4012Y, 12.5” HD AG LED, 4GB, 128GB SSD, abgn BT, Windows 8.1 Pro64 (SE) Art nr: 2203813

Intel i5-4202Y, 12.5” HD AG LED, 4GB, 128GB SSD, abgn BT, Windows 8.1 Pro64 (SE) Art nr: 2203814

HP Pro x2 612

HP Pro x2 612

Intel i5-4202Y, 12.5” HD AG LED, 4GB, 256GB SSD, abgn BT, Windows 8.1 Pro64 (SE) Art nr: 2203815

Intel i5-4202Y, 12.5” HD AG LED, 4GB, 256GB SSD, abgn BT & 4G, Windows 8.1 Pro64 (SE) Art nr: 2203816

HAR DU FRÅGOR? 4

Kontakta Product Manager Christoffer Bohrn, telefon: 08-633 92 57, e-post: christoffer.bohrn@also.com Längre bak i magasinet hittar du en översikt över samtliga produktchefer och säljspecialister hos ALSO.

NYHET


FÅ UPP TILL 350KR TILLBAKA VID KÖP AV HP ORIGINALKASSETTER

BRA ERBJUDANDE. PERFEKTA FÄRGER. Nu får dina kunder upp till 350 kr tillbaka under en begränsad tid* och dessutom den vanliga besparingen på 10% vid köp av HP multipack originaltoner i svart eller färg. HP originaltoner. Fungerar perfekt direkt, varje gång. Köp nu hos ALSO!

KONTAKTA OSS IDAG FÖR ATT KÖPA NU.

KLICKA HÄR

för mer information om kampanjen

Ring ALSO på tel 08-633 90 00 eller maila sverige@also.com *) Kampanjen är en slutkundskampanj och gäller t.o.m 30 april 2015.

HAR DU FRÅGOR?

Kontakta Product Manager Jesper Nilsson, telefon: 08-633 92 51, e-post: jesper.nilsson@also.com Längre bak i magasinet hittar du en översikt över samtliga produktchefer och säljspecialister hos ALSO.

5


FAKTA DOKUMENTSKANNING MED ALSO I en allt mer digitaliserad värld finns det ingen större mening med att sköta så väsentliga arbet­en som hantering av fakturor, rekvisitioner och följesedlar manuellt. Det förstår man på allt fler företag, varför marknaden för dokumentskan­ning är både sund och växande. Kontakta ALSO och få mer information kring dokumentskanning och vilka lösningar vi kan erbjuda dina kunder.

DOKUMENTSKANNING SOM STRATEGISK LÖSNING

Av Henrik Malmgreen

Ä

ven om vi har pratat om det papperslösa samhället under många år, ser verkligheten ganska annorlunda ut. Varje dag cirkulerar det mängder av administrativa dokument genom ett företags olika funktioner, så även om man kanske kunde tro det motsatta, finns det faktiskt fortfarande en marknad för mappar i fina färger, sagt med glimten i ögat. I en allt mer digitaliserad värld finns det ingen större mening med att sköta så väsentliga arbeten som hantering av fakturor, rekvisitioner och följesedlar manuellt. Det förstår man på allt fler företag, varför marknaden för dokumentskanning är både sund och växande. Enligt det internationella analysföretaget Infosource har marknaden för dokumentskanning således en bra potential under de kommande åren. Ökningen startade redan under förra året och fram till 2017 finns det mycket som tyder på, att ökningen av antalet sålda enheter fortsätter i såväl Danmark som Norge och Sverige.

ALSO hjälper återförsäljarna – Det här är ett område, där vi mycket gärna vill hjälpa våra återförsäljare att sälja lösningar. Därför har vi på ALSO anställt fler personer och ökat insatsen på området, genom att vi nu kan

HAR DU FRÅGOR? 6

erbjuda skanningslösningar från HP, Canon, Epson, Brother och Fujitsu. På programvarusidan har vi bland annat lagt till ABBYY och så tittar vi på ECM och deras CMS-lösningar, berättar Niels Christoffersen på ALSO. - En order, en kundprofil från en arbetsorder,ett avtal eller en ansökan från potentiella anställda är bara information på ett papper. Ett enda dokument kan innehålla information som kan flytta din kunds verksamhet på ett sätt du aldrig kunnat föreställa dig. Öka effektiviteten hos dina kunders anställda. Förbättra affärsprocesser och arbetsflöden. Minska kostnaderna, öka intäkterna och gör alla dina kunders verksamheter mer lönsamma. ALSO kan hjälpa dig att göra det. Den här styrkan i utbudet av tillgängliga lösningar kommer att backas upp genom en rad webinarer för återförsäljarna, plus att ALSO kommer att producera en digital katalog med hela utbudet på maskinvaror och programvaror. Dokumentskanning handlar nämligen inte bara om att skanna dokument och att spara dem som pdf-filer. I grunden är det faktiskt inte så stor skillnad på en analog och en digital mapp.

möjligt att ta ut data från ett dokument och läsa in den direkt i ett ekonomisystem. Via de rutiner som definieras i samband med implementering av lösningen är det därför möjligt att jämföra om exempelvis en mottagen faktura motsvarar innehåller i en rekvisition, säger Niels Christoffersen.

Bättre beslut snabbare Även om det är några år sedan som EDI såg dagens ljus, är det pappersburna arbetsflödet fortfarande ganska massivt, och enligt Niels Christoffersen är det inte bara försäljningen av dokumentskannrar utan också produkter med skanningsfunktion, såsom multifunktionsskrivare, som ökar. – I det segmentet kan vi bland annat erbjuda ett sortiment från HP, Lexmark, OKI, Epson och Samsung. På den typen av skrivare är det till exempel möjligt att definiera ett arbetsflöde direkt på maskinen, så att en viss typ av skannade dokument landar i fördefinierade filmappar, färdiga för fortsatt behandling, säger Niels Christoffersen.

– Där dokumentskanning blir spännande på allvar är i de lösningar, där det exempelvis är

Kontakta Product Manager Niels Christoffersen, telefon: +45 4355 8870, e-post: niels.christoffersen@also.com Längre bak i magasinet hittar du en översikt över samtliga produktchefer och säljspecialister hos ALSO.


SKYDDA ALLA ENHETER Internet security för alla dina enheter - PC, Mac, smartphone och surfplatta. Skydda dina enheter med en enkel lösning.

Bästa skyddet. Enkel att använda. Nordisk leverantör – lokal support. Beställ F-Secures produkter hos ALSO - som box eller ESD: Boksprodukter:

Elektronisk (ESD):

2107278

F-Secure SAFE 2014 1 year 1 Device (IN)

2108985

F-Secure SAFE 2014 1 year 1 Device ESD

2107279

F-Secure SAFE 2014 1 year 3 Devices (IN)

2108987

F-Secure SAFE 2014 1 year 3 Devices ESD

2107280

F-Secure SAFE 2014 1 year 5 Devices (IN)

2108988

F-Secure SAFE 2014 1 year 5 Devices ESD

HAR DU FRÅGOR?

Kontakta Business Manager Anouar Ben Jemia, telefon: 08-633 92 55, e-post: anouar.ben.jemia@also.com Längre bak i magasinet hittar du en översikt över samtliga produktchefer och säljspecialister hos ALSO.

7


REPORTAGE | Omkring 170.000 besökare

Ole Scharff, försäljningschef, ALSO

Boo-Keun Yoon, Samsung

ETT YMNIGHETSHORN AV TEKNOLOGI

“Men även om man inte kan undvika att bli lite imponerad över de många nyheterna, måste jag ju också använda mitt sunda förnuft, när jag ska CES - Consumer Electronics Show - är världens största mässa för konsumentelektronik. Under den första veckan bedöma vilka produkter i januari gick cirka 170 000 människor genom vändkorsen som är attraktiva för våra återförsäljare” in till de gigantiska mässhallarna i Las Vegas. — Ole Scharff, försäljningschef, ALSO Danmark

Av Henrik Malmgreen

P

å årets mässa presenterade 3 600 utställare ett riktigt ymnighetshorn av teknologi med över 22 000 nya produkter. Som distributör med ett brett sortiment på hyllorna var naturligtvis även ALSO på besök i Las Vegas, företrätt av försäljningschefen Ole Scharff, som försedd med rejäla promenadskor vandrade genom hallarna både för att titta på nyheter och för att prata med leverantörer. – När jag åker till CES är naturligtvis en av mina huvuduppgifter att träffa de stora PC-producenterna och andra för oss viktiga leverantörer, men CES är ju också en mässa, där det dras några kraftiga streck i sanden för framtidens teknologiutveckling. Därför är det också min uppgift att titta närmare på några av dem och med hjälp av företagsglasögonen bedöma vilka nya produktområden som vi som distributör bör gå in i, säger Ole Scharff, försäljningschef på konsumentdivisionen. Han tvekar inte om att några av de riktigt stora trenderna i år var home security och smart home samt naturligtvis 3D-utskrifter, bärbar

8

elektronik och inte minst Internet of Things. Dessutom nämner han spelande, framför allt på den bärbara plattformen, där alla de stora producenterna hade nyheter. – Men även om man inte kan undvika att bli lite imponerad över de många nyheterna, måste jag ju också använda mitt sunda förnuft, när jag ska bedöma vilka produkter som är attraktiva för våra återförsäljare och deras kunder. Som exempel kan jag nämna 3D-skrivare som växer explosionsartat, såväl för industriell som privat användning. Det råder således inget tvivel om, att det är ett särskilt intressant område som vi ska vara vakna för, men jag tror också, att det är viktigt att klargöra vilka kundernas konkreta behov är. Det är ju bra, att man kan skriva ut en 3D-version av en fågelholk, men det är nog inte så meningsfullt i det långa loppet att bara kopiera existerande produkter från den fysiska världen 1:1. Därför ska vi tillhandahålla den service och den programvara som ger såväl möjlighet att modifiera som att utforma från grunden på ett

användarvänligt sätt. Det här är ett område som vi kommer att följa noga, säger Ole Scharff. Samma sak gäller inom andra områden, exempelvis Internet of Things. På CES berättade Samsungs CEO Boo-Keun Yoon, att inom fem år kommer samtliga Samsung-produkter att vara IoT-kompatibla. Men Ole Scharff håller även ett öga på bland annat bärbar elektronik, home security och smart home. – ”Wearables” är ju ett starkt växande område, särskilt inom fitness och hälsa, och exempelvis är smart Home Security och Smart Home är områden vi ska fokusera mer på i framtiden. Så ja, det finns många intressanta överväganden att göra när det gäller vår produktkatalog - inför nästa CES “, säger Ole Scharff.

SE MER XX Klicka och läs mer om CES XX Klicka och se video från CES 2015 XX Klicka och se vinnarna från CES 2015


FOKUS: TELECOM

NYHETER FRÅN ALSO TELECOM

LÅT ALSO HJÄLPA ALSO Telecom är mycket mer än bara mobiltelefoner - Vi kan erbjuda rådgivning, närvaro och konfiguration.

ALSO TELECOM TEAM

Rådgivning vid kundfrågor, hjälp med kravspecifikationer, BID-ansökningar, demoprodukter etc.

ALLTID UPPDATERAD

LG G3

Huawei Ascend Mate 7

LG G3 är en elegant Smartphone med en fantastisk 5.5”-skärm med Quad HD-upplösning, 4G-anslutning och en 13 megapixelkamera. Art nr. 2339999 (Titan) Art nr. 2340000 (White)

Huawei Ascend Mate 7 är en ultratunn 4G smartphone med 6.0” full HD-skärm, ett super eight-core chipset, en fingeravtryckssensor och avancerade kamerafunktioner. Art nr. 2279061 (White) Art nr. 2279062 (Black)

Med en smartphone i handen har du hela din digitala värld med dig. Behöver du inspiration till hur en mobilenhet kan implementeras som arbetsredskap, låt då våra produktspecialister följa med på dina kundmöten.

DET MOBILA KONTORET

Digital teknik gör det möjligt att vara på resande fot och samtidigt göra affärer. Med exempelvis Microsoft Lync app för både Android och Windows 8.1, är det möjligt att föra en konversation och/eller delta i en videokonferens via din smartphone.

MÅNGA FUNKTIONER I EN ENHET

Nokia Lumia 930

Sony Xperia Z3

Nokia Lumia 930 är en snygg och kraftfull Smartphone med en 20 megapixelkamera, NFC-teknologi, 5” OLED-skärm och möjlighet till trådlös laddning. Anslut och håll kontakten med människor och appar som är viktiga för dig. Njut av en smidig Windows-upplevelse. Art nr. 2157407 (Black) Art nr. 2157408 (White) Art nr. 2157409 (Green) Art nr. 2157410 (Orange)

HAR DU FRÅGOR?

Xperia Z3 är en förstklassig Smartphone som kan göra mer och som går steget längre - oavsett om det är en löptur i regnet eller ett dopp i poolen. Med den högstaklassificeringen för vattentäthet kan du lätt springa i hällande regn, ta bilder under vattnet eller bara torka av telefonen om du spiller på den av misstag. Art nr. 2339974 (Black) Art nr. 2339975 (White) Art nr. 2339976 (Copper)

Var social när du är på språng oavsett om det är privat eller affärsrelaterat. Kamerakvaliteten låter dig dokumentera ditt arbete eller ditt livs ögonblick och du kan dela dem via sociala medier eller via e-post. skicka vidare direkt via på smartphonen.

KONFIGURERING

Har din kund speciella krav på hur telefonen ska levereras? Låt oss sköta det åt dig. Kanske vill slutanvändare få samleverans, alla telefoner laddade vid leverans, Sim-kort installerade och aktiverade med standard PINkod, sd-kort installerade, färdiginstallerade företagsanpassade appar etc.

Kontakta Product Manager Brian Schmaltz-Knudsen, telefon: +45 4355 9392, e-post: brian.schmaltz-knudsen@also.com. Längre bak i magasinet hittar du en översikt över samtliga produktchefer och säljspecialister hos ALSO.

9


FOKUS: STORFORMATSSKRIVARE

TJÄNA PENGAR PÅ STOR Den bra nyheten är att marknaden för storformatsutskrifter växer. Den ännu bättre nyheten är att både kunder och företagare vill kunna skriva ut internt. Även om vi lever i en digital värld med massor av bildskärmar, behövs det ändå hela tiden bra, visuella upplevelser i den fysiska, utskrivna världen. Av Henrik Malmgreen

M

edan kunderna tidigare i stort sett var tvungna att ta en tur till tryckeriet, när önskningarna gällde större format än A4, har den teknologiska utvecklingen i form av ständigt mer avancerade skrivare och inte minst användarvänlig programvara, gjort så att allt fler företag, både stora och små, såväl kan som vill lösa utskriftsuppgifterna själv. – Under en rad av år fördes en ständig diskussion om huruvida det lönade sig att investera i en storformatsskrivare. I dag råder det ingen tvekan om att egna utskrifter är den rätta lösningen. De fallande priserna på skrivare har

10

naturligtvis också bidragit till det. Tidigare förbehölls försäljning av storformatsskrivare specialiserade återförsäljare, medan de nu också säljs i exempelvis butiker för kontorsmaterial, säger produktchefen Niels Christoffersen på ALSO.

Behov av rådgivning Han lägger till att efter flera år med en stagnerande marknad såg vi under kvartal 1-3 år 2014 en positiv utveckling med en imponerande marknadstillväxt på hela 27 procent i antalet sålda enheter. Såväl de fallande priserna som ökad användarvänlighet gör naturligtvis också, att storformatsskrivare har spridit sig till ett nytt

kundsegment, exempelvis hantverkare som använder teknologin som digital ritningsskrivare. Sett med återförsäljarens ögon är tendensen intressant. I motsats till vanliga kontorsskrivare som oftast säljs på nätet, är försäljningen av storformatsskrivare baserad på individuell rådgivning och vägledning, bland annat för att urvalet av bläck och medier är så omfattande. – Så även om det i dag är lättare än någonsin att göra utskrifter i stora format, finns det hela tiden ett behov av rådgivning i köpprocessen,


“Leveranstiden förkortas naturligtvis markant, när man skriver ut själv, så i stället för att vänta i 2-3 dagar innan alstret har levererats, är uppgiften klar inom några få minuter” — Niels Christoffersen, Product Manager, ALSO

RFORMATSUTSKRIFTER och med tanke på ökningen är det naturligtvis ett område som är lukrativt för återförsäljare. En stor del av ökningen av sålda enheter beror på att allt fler företagare tar hem egen verksamhet, så kallad insourcing, i form av utskrifter i stora format och därmed uppnår en rad fördelar jämfört med att ha externa leverantörer, fortsätter Niels Christoffersen.

Många utskriftsmöjligheter För slutkunden är det normalt en avsevärd ekonomisk vinst vid hemtagning av egen verksamhet. De fallande inköpspriserna och de

förhållandevis låga utgifterna för papper och bläck betyder att om ett företag skriver ut bara exempelvis tio plakat i månaden, kommer investeringen att hämtas hem inom 12 månader, i jämförelse med att köpa motsvarande utskrifter av en extern leverantör. – Förutom det uppnår kunden en ökad flexibilitet. Leveranstiden förkortas naturligtvis markant, när man skriver ut själv, så i stället för att vänta i 2-3 dagar innan alstret har levererats, är uppgiften klar inom några få minuter med en intern skrivare. Dessutom upplever många

kunder att de använder maskinen till fler typer av uppgifter än de ursprungligen hade tänkt. Det finns ju ett stort utbud av papper och typer av medier till de här skrivarna, vilket betyder att det, förutom ritningar och plakat, går att skriva ut rullskärmar, tyg- och vinylbanderoller samt självklistrande folier och canvas.

FAKTA STORFORMATPRINT HOS ALSO ALSO kan erbjuda storformatsskrivare från alla de ledande producenterna på marknaden, bland annat HP, Canon och Epson. Utbudet täcker allt från grafiska skrivare för produktion av marknadsföringsmaterial till mer tekniskt orienterade skrivare för produktion av ritningar och kort (CAD/GIS).

JESPER NILSSON

NANA KIM FORSBERG

Produktchef HP Print / Supplies Tel: 08-633 92 51 jesper.nilsson@also.com

Produktchef Print Tel: +46 8 633 91 72 nana.forsberg@also.com

11


UTVECKLA DINA AFFÄRER MED ACER Visste du att Acer har ett komplett utbud av företagsprodukter? Från Windows Tablets i 8”, 10”, 11”och 12,5”, bildskärmar från 19” till 32”, projektorer, datorer och tunna klienter. Så utveckla din verksamhet i dag och var redo att stödja dina kunders behov. Du har full styrka med nya Acer Travel P2 13,3” Business Notebook när du är på språng. Den är byggd på senaste Intel® 5 generationens plattform vilket garanterar bra prestanda och kraft för hela arbetsdagen. Stöd för senaste 802.11ac WiFi-tekniken och Bluetooth 4.0 säkrar en stabil anslutning.

NYHET Acer TravelMate P236

Exceptionella säkerhetsinställningar Det medföljande Acer Office Manager är ett smart och enkelt verktyg som gör det möjligt att utarbeta och administrera regler för enhetens säkerhetsinställningar. Acer ProShield på Travel P2-serien fungerar som en säkerhetsportal som effektivt bibehåller ditt dataskydd.

XX XX XX XX XX XX XX

Intel Core i3-5005U (5: e gen.) 13.3” WXGA 4GB RAM 500GB hårddisk 802.11ac - BT4.0 - 7 timmar - HDMI 1 års inskicksgaranti Windows® 7 Professional 64-Bit + Windows® 8.1 Professional 64-Bit

Art nr: 2348540 / NX.VAPED.002

Acer Extensa 2509 XX XX XX XX XX XX XX XX XX

15.6” WXGA HD LED (1366 x 768) Intel Celeron N2840 / 2.16 GHz 4GB DDR3L RAM 500GB hårddisk 6-Cell Li-ion Batteri, upp till 7 tim. 802.11 b/g/n , BT 4.0 1xHDMI, 2xUSB2.0, 1xUSB3.0 Windows 8.1 med Bing 64-bitars 1 års inskicksgaranti

Acer Extensa 15 är en notebook-serie som uppfyller de produktivitets- och effektivitetskrav som användare ställer på sina bärbara enheter. Extensa 15 är fylld med nya teknologier, upp till 7 timmars batteritid, Precision Touchpad och en förbättrad ljudprestanda som säkerställer värdet för användaren i farten.

Art nr: 2320482 / NX.EEZED.005

HAR DU FRÅGOR? 12

Kontakta Product Manager Per Kjällström, telefon: 08-633 92 52, e-post: per.kjallstrom@also.com. Längre bak i magasinet hittar du en översikt över samtliga produktchefer och säljspecialister hos ALSO.

12


BROTHER MEANS BUSINESS Ny professionell bläckserie från Brother - ännu fler fördelar för företagskunder För företag i framkant är morgondagen lika viktig som idag.

Gemensamt för alla nyheter

Brother MFC-J5320DW

LÅG DRIFTSKOSTNAD

UPP TILL A3

Lägsta driftskostnaden i sin klass

Skriv ut upp till A3

NO

iPrint&Scan

Miljösmart och ekonomiskt

WI-FI

150025

Brother MFC-J5720DW

PAPPERSKAPACITET WEB CONNECT

Skriv ut från och Stor papperskapacitet skanna till dator, mobil med upp till 500 ark* och surfplatta

30

AirPrint och AirPrint-logotypen är varumärken som tillhör Apple Inc.

Brother MFC-J5620DW

DUBBELSIDIG UTSKRIFT

C ECOL A DI R

L BE

Vår nya Business Smart serie är skapad med flexibilitet i åtanke. Med innovativa funktioner som A3 utskrift, mobil och molnanslutning är den nya serien redo att ta sig an framtiden. Låga driftskostnader tillsammans med dubbelsidig utskrift som standard ger dig den effektivitet ditt företag behöver.

Din åtkomst till molnet

3 ÅRS GARANTI Full trygghet med 3 års På-Platsen-Garanti

* beroende på modell

Levereras med EXTRA SVART XL-bläckpatroner för 2 400 sidor* värde inkl. moms 305 kr *) ISO/IEC 24711 standard

HAR DU FRÅGOR?

Kontakta Nana Kim Forsberg, telefon: 709 63 39 90, e-post: nana.forsberg@also.com Längre bak i magasinet hittar du en översikt över samtliga produktchefer och säljspecialister hos ALSO.

13


FOKUS: WINDOWS SERVER 2003 END OF LIFE

HÄR KOMMER DET

SISTA UTROPET!

Supporten upphör 14 juli 2015

Nu stänger och släcker Microsoft helt sin Windows Server 2003 - världens största serverplattform. Av Henrik Malmgreen

– Jag är säker på att vi kan göra utmaningen till en bra affär för företagarna. Det råder ingen tvekan om att uppgraderingen från Windows 2003 till en modernare plattform blir en riktigt tung utgift för många företagare. I alla fall om det är en utgift som man inte har budgeterat för innan. Det säger Anders Bonde, chef för praktisk företagsstrategi på Microsoft Danmark, när han berättar att Microsoft under sommaren 2015 lägger ned supporten på Windows Server 2003. De senaste 5 åren har den här serverplattformen befunnit sig i så kallad ”förlängd support”, vilket betyder att det inte har gjorts någon utveckling på den. Man har bara skickat säkerhetslagningar och om några få månader är det alltså slut med det också.

Arvet från 80-talet – Windows Server 2003 är världens största serverplattform och tillsammans med Windows Server 2008, som för övrigt nyligen också har hamnat i ”förlängd support” för att sedan läggas ned om 5 år, finns de båda plattformarna i totalt cirka 80 procent av världens alla servrar. Så det är säkert inte bara i Danmark som företagen står inför en stor uppgraderingsutmaning, säger Anders Bonde. Søren Fink-Jensen säger också att många av de lätta lösningarna redan har gjorts, varför det är de svåra som återstår, men det finns sannerligen många sådana. Dessutom bygger många av de Windows Server 2003-applikationer som fortfarande är i drift teknologiskt på Windows NT

eller Windows 2000, vilket betyder att det exempelvis snurrar applikationer från 80-talet på serverdiskarna. Det kan vara bland annat gamla Navision-installationer från tiden innan Microsoft övertog företaget. Det sista andetaget – Trots att det har varit känt i många år, att vi ska lägga ned supporten på Windows Server 2003 till sommaren, är det ingen tvekan om att ämnet hamnar långt bak bland besluten på många företag. Och om man avvecklar företagskritiska applikationer på den plattformen, finns det flera risker att förhålla sig till. För det första är det naturligtvis de säkerhetshål utåt som helt säkert kommer att uppstå med risk för angrepp från hackare som följd. För det andra kan man tänka

DET ÄR DAGS ATT HANDLA NU 2003-installationer det finns i svenska företag och organisationer är helt omöjligt att säga, men det är många. Även om huvudparten givetvis är väl fungerande med applikationer som löser de dagliga arbetsuppgifterna utan problem, kommer de att mötas av en slutgiltig utmaning, när Microsoft under sommaren 2015 lägger ned supporten på just Server 2003. – Nu är det ju inte så, att applikationerna slutar att fungera från den ena dagen till den andra, men när Microsoft lägger ned supporten, medför det samtidigt att det inte längre kommer att släppas några säkerhetsuppdateringar. Det innebär att de företag och organisationer som har en

14

gammal installation mycket snabbt kommer att bli sårbara mot exempelvis angrepp från hackare. Det säger Søren Fink-Jensen, verkställande direktör på uppgraderingsföretaget 1ClickFactory i Lyngby, som menar att väldigt många filservrar, sharepoint-servrar och kontorsservrar, tillsammans med ett stort antal företagsapplikationer, avvecklas på operativsystemet Windows Server 2003. Han säger så här om möjligheterna till att uppgradera till en modernare och inte minst säkrare plattform:


FOKUS: WINDOWS SERVER 2003 END OF LIFE

3

TRE OLIKA SCENARIER VID UPPGRADERING FRÅN WINDOWS SERVER 2003

1 STANDARDPROGRAMVAROR När det gäller standardprogramvaror talar vi om en känd leverantör som det är enkelt att vända sig till för att fråga hur man ska göra.

Søren Flink-Jensen går igenom tre typiska scenarier vid en uppgradering från Windows Server 2003, och vad det innebär för den redan existerande plattformen

sig att, om applikationen slutar att fungera mitt i en företagskritisk process, kommer den inte att köras mer, helt enkelt för att den inte kan återskapas på en plattform med support, säger Anders Bonde. Konsolidering med syfte I grunden gäller det alltså en riktigt omfattande programvara som ska flyttas och skrivas om, men även om det i början kan kännas oöverskådligt, ger det ett bra resultat. Således menar Anders Bonde att hälften av de gamla servrarna borde kunna stängas av. Helt enkelt för att systemen har blivit oöverskådliga med massor av redundans som följd. På IT-avdelningarna har man genomgående svårt att stänga av en server. För tänk om någon använder den. Men det finns alltså många bra anledningar till att göra en konsolidering, inte minst fördelarna med en uppgradering. Som företagare ska man först fundera över vilka servrar och vilka applikationer som ska finnas kvar, då det finns flera möjligheter för kundens olika behov. Det kan till exempel vara en private cloud-lösning på en lokal värddator, baserad på Windows Server 2012 R2 eller en public cloudlösning, exempelvis Microsoft Azure, där det på ett ögonblick går att skalera infrastrukturen för att uppfylla till och med de tuffaste företagskraven.

2

3

ANPASSADE FÖRETAGSAPPLIKATIONER

EGENUTVECKLADE APPLIKATIONERNA

Rör det sig om anpassade företagsapplikationer, exempelvis Microsoft Dynamics AX eller NAV, finns det nya tillgängliga versioner, men det är klart att man måste säkerställa att anpassningarna även kan uppgraderas och flyttas med till den nya versionen.

De egenutvecklade applikationerna är den största utmaningen. Här är företagaren i första hand tvungen att gå tillbaka till det företag, där applikationen utvecklades, om det ens finns kvar, för att fråga om möjligheterna till uppgradering.

Så snart som möjligt Som globalt uppgraderingsföretag för Microsoft med egen utvecklingsavdelning i Litauen har 1ClickFactory utvecklat ett koncept, där även företag med en egenutvecklad programvara kan få ett fast pris på uppgradering till exempelvis plattformen Microsofts .Net. Oavsett vilken leverantör man går till, ger Søren Fink Jensen rådet att alltid begära ett fast pris. – Jag vill dessutom rekommendera företagarna att uppgradera så snart som möjligt, dels alltså på grund av säkerheten och dels för att undvika kompatibilitetskonflikter mellan operativsystemet och applikationen, till exempel om leverantören integrerar odokumenterade lagningar, säger Søren Fink-Jensen. Men han tar också upp en helt annan fundering. Nämligen att använda tillfället till att gå upp i molnet. – Oavsett om det rör sig om en Office-applikation eller en företagsapplikation, kan företaget välja att få en lösning utvecklad som avvecklas på nätet. Det kan till exempel vara en lokalt placerad lösning baserad på Windows Server 2012 R2 eller en Microsoft Azure-lösning som kan vara en särskilt förnuftig lösning för små och medelstora företag, säger Søren Fink-Jensen.

“Jag vill dessutom rekommendera företagarna att uppgradera så snart som möjligt, dels på grund av säkerheten och dels för att undvika kompatibilitetskonflikter mellan operativsystemet och applikationen” — Søren Fink-Jensen, administrerende direktør, 1ClickFactory

VIL DU VETA MER? KONTAKTA ALSO ALSO Software team: Telefon: 08-633 90 99 E-post: software.sverige@also.com

15


@

@

FACTS

TELEKOMMUNIKATION

Det har skett en hel del inom telekommunikationsområdet under de senaste 30 åren. Vi ser den här gången tillbaka på de första mobiltelefonerna och visar en rad överraskande siffror över dagens moderna kommunikation.

1982

95%

Den första konsument-mobiltelefonen kom ut på marknaden 1982 och kostade nästan 25.000kr - Den vägde lika mycket som en tegelsten...

95% av alla textmeddelanden levereras inom 10 sekunder, och läses av mottagaren inom 30 sekunder.

@

230.000.000.000 1971@ Cirka 230 miljarder SMS skickas varje månad mellan mobilanvändare över hela världen.

53% 65 MILJ 53% av all e-post öppnas idag i mobiltelefonen.

16

Det finns idag för närvarande cirka 65 miljoner dagliga användare av IP-telefonitjänsten Skype.

@

Det första e-postmeddelandet skickades 1971 av amerikanen Ray Tomlinson. Han skickade det till sig själv.

1.000

Världen över aktiveras mer än 1.000 telefoner per minut. Varje dag. Hela året.


HAR DU NÅGRA FRÅGOR?

Kontakta våra sälj- och produktspecialister COMPUTER

COMPUTER

COMPUTER

COMPUTER Roger Johansson

Per Kjällström

Christoffer Bohrn

Ulrika Segerfeldt

Product Manager

Product Manager

Product Manager

Product Manager

roger.johansson@also.com

per.kjallstrom@also.com

christoffer.borhn@also.com

ulrika.segerfeldt@also.com

ASUS PC / Samsung Monitors Tel. +46 (0)8 633 92 53

Acer / Fujitsu Tel. +46 (0)8 633 92 52

HP Commercial PC Tel. +46 (0)8 633 92 57

Lenovo Tel. +46 (0)768 30 01 88

COMPUTER

PRINT

PRINT

PRINT

Jesper Nilsson

Nana Kim Forsberg

Dorrit Lilliedahl

Tanja Henriksen

Product Manager

Product Manager

Business Unit Manager

Product Manager Scandinavia

jesper.nilsson@also.com

nana.forsberg@also.com

dorrit.lilliedahl@also.com

tanja.henriksen@also.com

HP Print / Supplies Tel. +46 (0)8 633 92 51

Print Tel. +46 (0)8 633 91 72

Samsung Lightning & White goods Tel. +45 4355 9311

Toshiba PC / Leba Tel. +45 4355 9341

SURVEILLANCE

AV

ACCESSORIES

COMPONENTS

Preben Stub

Pia Glensbo

Fredrik Rikelius

Tom Leveau

Product Manager

Product Manager Scandinavia

Product Specialist

Product Specialist

Tel. +45 4355 9337

AV / Digital Signage Tel. +46 (0)8 633 91 67

pia.glensbo@also.com

fredrik.karlsson@also.com

tom.leveau@also.com

Components Tel. +46 (0)8 633 92 54

Belkin / Creative / Targus / Trust / Wacom

preben.stub@also.com

Surveillance Tel. +46 (0)8 633 91 36

SOFTWARE

NETWORK

DATACENTER

DATACENTER Henrik S. Asmussen

Mats Åström

Lotta Dellner

Anouar Ben Jemia

Business Unit Manager Scandi.

Product Manager

Product Manager

Business Manager

Eaton / Nimble Storage Tel. +45 4355 9359

henrik.asmussen@also.com

APC / Fujitsu Server Tel. +46 (0)8 633 91 58

mats.astrom@also.com

D-Link / ZyXEL / Netgear / Huawei Tel. +46 (0)8 633 91 37

lotta.dellner@also.com

Microsoft / Adobe / F-Secure / Symantec

Tel. +46 (0)8 633 92 55

anouar.ben.jemia@also.com

17


HAR DU MISSAT NÅGON UTGÅVA?

Klicka här för att se tidigare utgåvor

ALSO Sweden AB - Finlandsgatan 14 - 164 74 Kista - Tel: 08-633 90 00 - www.also.se Alla priser i denna tidning är exklusive moms och frakt. Med förbehåll för felaktigheter, utelämnanden och förändringar i tekniska data.

Actually SE februari 2015  
Actually SE februari 2015  
Advertisement