Page 1

OKTOBER 2014

HP Pro x2 612

Hybridmodellen för business

Nu finns en fullprestanda business PC. Läs mer på sida 7.

Sida 4

TEMA

4K fokuserar på återförsäljarnas kunskaper

Sida 8

NYHET

Utveckla din molnverksamhet

Sida 14

TEMA

3D print perspektiven


Nya ThinkPad X1 Carbon

KOMPROMISSLÖST

TUNN

Världens lättaste 14” ultrabook. Ny definition av professionalism. 14” ThinkPad X1 Carbon Ultrabook utmanar gränserna genom att utan problem kombinera vackert utseende med lätt igenkänd hållbarhet, ett mästerverk i kolfiberdesign. Lenovo har omdefinierat excellens genom att varje liten detalj har utformats för att vara både hållbar och fjäderlätt. Dess design ger den inte bara en oslagbar kombination av styrka och lätthet, det är också ett faktum att datorn är både vacker och tillförlitlig. Varje millimeter har ifrågasatts och bemästrats. X1 Carbon kan skryta med traditionell legendarisk ThinkPad-kvalitet och ny teknik för användarinteraktion för kunder som kräver en mycket dynamisk och personlig användarupplevelse.

Wow-funktioner  Den är endast 17,72 mm tjock och

väger mindre än 1,3 kg och är därmed marknadens lättaste 14” Ultrabook

 Adaptiv tangentbordsdesign,

röstigenkänning och styrning med gester gör interaktionen med den bärbara datorn enklare och mer effektiv.

 Upp till 9 timmars batteritid på en

enda laddning och tack vare RapidCharge-teknik återställs 80 % av batteriet på strax under en timme.

 ColorBurst IPS-skärm med WQHD,

multitouch som tillval och en reflexfri skärm innebär att texten blir skarpare, bilder ljusare och färger mer exakta.

Vid frågor kontakta gärna ALSO – I tidningen hittar du en översiktssida över ALSOs produktchefer. Kontakta produktchef Lenovo: Ulrika Segerfeldt


Ledare

Innehåll TEMA:

4K fokuserar på återförsäljarnas kunskaper

04

NYHET HOS ALSO:

Utveckla din molnverksamhet med ALSO CHOICE

08

KUNDCASE:

“ALSO fungerar som vår förlängda arm”

12 TEMA:

RoboCop - närmare verkligheten än science fiction

14

Det är positivt nu… Som många andra så besökte jag Canalys (ett branschevent för partners), och där var det positiva tongångar. Marknaden växer, vilket vi alla har märkt, delvis beroende på XP-migrering samt den allmänna ekonomiska återhämtningen. Steve Brazier pratade sig varm om att IT som tjänst är det som är framtiden och som kommer att växa. Cloud kommer inte att döda kanalen och hårdvaruförsäljning står för cirka 60 procent av försäljningen. Sedan nämnde även Steve några hinder såsom en kommande energibrist, politisk konflikt och svag valuta. Förväntningarna är att marknaden är fortsatt positiv året ut och det ser vi fram emot. Några nyheter från ALSO Helt rätt i tiden så fokuserar även ALSO på att leverera molntjänster. Vi kallar det ALSO CHOICE och vi planerar gå live den 1 november. Läs mer om vår lösning och hur den kan hjälpa dig att bli effektivare och tjäna mer pengar. Kontakta oss gärna för ett personlig möte så berättar vi mer. Jag har nu även glädjen att informera om att vi snart kommer att ha 3D-skrivare inom en snart framtid i vårt sortiment vilket många av er har frågat efter. Och med detta nummer av Actually vill jag och alla på ALSO tacka för det stora förtroendet vi får och vi ser fram emot att göra ett fantastiskt avslut på 2014 tillsammans med er. Trevlig läsning!

Vänliga hälsningar

TEST:

Produkttest av Sony Xperia Z2

19

ALSO A/S | Helgeshøj Allé 8-10, 2630 Taastrup | Tel: +45 4355 8888 Actually publiceras av ALSO A/S | Redaktion: Marketing Communication Manager Jeanette Weihrauch. Layout: Andreas Haladyn Grafisk. Alla priser i detta magasin är återförsäljarpri­ser exklusive moms och frakt om inget annat anges. Vi reserverar oss mot tryckfel, utsålda varor samt ändringar i teknisk data.

Eva Forsgren Country Manager


04

TEMA // 4K

Övergången till 4K fokuserar på återförsäljarnas kunskaper Text // Henrik Malmgreen

Spontant kan man knappast tro, att bättre upplösning på våra bildskärmar skulle vara en utmaning för IT-kanalen. Men det är det då övergången till 4K, som har en fyra gånger högre upplösning än FullHD, ställer återförsäljarna inför helt nya utmaningar när det gäller rådgivning åt kunder. Ingen kedja är som bekant starkare än den svagaste länken, så om kundens hela infrastruktur inte är skapad för att kunna hantera alla de data som en 4K-bildström kräver, hjälper det inte mycket att ha en snygg 4K-kompatibel plattskärm. Nu är det långt ifrån alla förunnat att ha en sådan stående på hyllan, men inte så länge till. 4K bullrar i full fart och det gäller både bland privatpersoner

och företag. Den privata konsumentens 4K-värld kommer visserligen primärt att bestå av fristående enheter, såsom en bärbar dator, en mobiltelefon, en kamera och eventuellt en plattskärm, men 4K-världen på ett företag kommer ofta att utgöras av ett digitalt arbetsflöde, exempelvis en infrastruktur som underhåller ett helt system av bildskärmar för digital skyltning.

Vad är 4K egentligen? Genom lanseringen av 4K finns det nu fyra standarder: standard definition (480/540 p), high definition (720 p), full high definition (1 080 p) och ultra high definition (2 160 p) motsvarande 3 840 x 2 160 pixlar. Vissa projektorer och professionella kameror använder emellertid 4 096 x 2 160 pixlar som också kallas för 4K ultra high definition.

Superavancerad digital skyltning Allt mer innehåll produceras i 4K, vilket naturligvis ställer krav på den utrustning som innehållet ska visas på. Just digital skyltning sprids allmer som ett visuellt marknadsföringsverktyg och de dagar, då ett enskilt företag styrde innehållet genom att fysiskt lägga en DVD-skiva i en DVD-spelare är för länge sedan förbi. Det stämmer i alla fall när vi talar om de stora kedjeförloppen, då innehållet hanteras


TEMA // 4K

05

Kraven blir ännu större Knappt har vi vant oss vid den imponerande skärpa som 4K ultra high definition ger oss, förrän vi står inför ännu större utmaningar. Sony har nämligen inför OS i Japan år 2020 annonserat, att man kommer att vara klar att sända TV i en upplösning på inte mindre än 8K. Visserligen blir streaming-teknologierna hela tiden alltmer raffinerade, men en sådan kvalitet kommer att ställa gigantiska krav på den distributionsmässiga infrastrukturen.

och distribueras centralt. Samma sak gäller exempelvis på många banker, där man från huvudsätet inte bara levererar ett innehåll, utan olika versioner av det till de enskilda filialerna, beroende på var i landet de finns. På det hela taget lever vi i en värld, där de visuella marknadsföringsredskapen i allt högre grad möter kunden i ögonhöjd. Ett bra exempel på det är ett omfattande digitalt skyltningssystem i tunnelbanan i London, där reklambudskapen följer resenären från station till station och utvecklas under resans gång. Ja, de berättar nästan en liten historia. Men tro nu inte att man kan göra en sådan lösning med en gammal dammig server som står långt borta i hörnet.

Redan förra året kunde man på den stora broadcast-mässan IBC i Amsterdam se testtransmissioner i 4K i form av en fotbollsmatch som via en uplink i Tyskland sändes live direkt till mässhallarna, liksom att Netflix annonserade sitt stöd till 4K på sin innehållsplattform. Sony tillkännagav också förra året på CES, världens största mässa för konsumentelektronik, i Las Vegas, att man lanserar ett globalt 4K-distributionsnätverk för de filmtitlar man som innehållsleverantör har rättigheter till. Det vill säga att många av de gamla titlarna på celluloid ganska enkelt kommer att kunna skannas i 4K-upplösning och återutges i superskarp digital kvalitet.

Massor av 4K-produkter Även om 4K ännu är en förhållandevis ung teknologi, som först nu är på väg ut till återförsäljarnas hyllor, finns det många 4K-kompatibla produkter att välja bland. 4K finns således integrerat i bildskärmarna på mobiltelefoner, bärbara datorer och tablets, samtidigt som vissa camcorder, actionkameror och digitala spegelreflexkameror med videofunktion kan ta respektive spela in i 4K. q

4K kräver mycket muskler Vi pratar om rå datorkraft, vi pratar om bandbredd – en enorm bandbredd – och vi pratar om uppbyggnad av en infrastruktur med både kapacitet och redundans. Det kan mycket väl vara så att några av oss säger, att vi inte lägger märke till allt blingbling som visas på de många bildskärmarna. Men om bildskärmarna skulle vara släckta och ser ner på oss med sina stora, svarta, tomma ytor, då lägger vi märke till dem. Att kunna visa och distribuera digitalt innehåll har inte bara blivit ett strategiskt, utan ockå ett företagskritiskt redskap och det kräver kunskap att sköta en sådan lösning. 4K handlar alltså om mycket mer än bara de senaste Hollywood-titlarna. Under tiden håller 4K på att rullas ut på allvar och i motsats till exempelvis 3D är 4K en teknologi som brakar igenom. Den superhöga upplösningen i sig ger faktiskt nästan en 3D-verkan och 4K är således på väg att bli vardag, både när det gäller broadcast-TV och streaming-tjänster, såsom Netflix.

Kontakt Fredrik Rikelius Produktspecialist Consumer Electronics Mobil: 0736-44 88 05 fredrik.rikelius@also.com

Konsumenterna kommer att efterfråga 4K Till och med efter en digital renovering blev 3D som teknologi ett misslyckande, visserligen inte i biograferna, men hemma i stugorna. I gengäld håller 4K på allvar att vinna konsumenternas hjärtan genom prisattraktiva produkter i massor. En av de första var actionkameran Hero GoPro, men sedan har andra leverantörer tilllkommit, bland annat Sony, varför det i dag är möjligt att inte bara se 4K-innehåll på de flesta av sina enheter, exempelvis mobiltelefon, tablet eller bärbar dator, utan också att skapa 4K-innehåll själv. Frågan är om konsumentens datorer är skapta för de stora datamängderna, men de räcker i alla fall långt. Men i gengäld är det nog inte så många konsumenter som har råd med en 4K-kompatibel plattskärm i dag. Enligt den danska branschorganisationen Elektronik har försäljningen emellertid kommit i gång. Förra året och i år har vi sett 4K i de dyra bildskärmarna och nu är teknologin på väg in i mellanklasskärmarna också.

Plattskärmar, datorskärmar och mobiltelefoner

I takt med att priserna för konsumentelektronik faller, kommer det således garanterat att finnas 4K i de flesta hushållen inom de närmaste åren.

Plattskärmar, kameror och videokameror

ALSO erbjuder distribution av 4K-kompatibla produkter Bland dem kan nämnas följande:

Storskärmar

Ladda ner artikeln


Köp en HP Designjet och vinn en Microsoft Xbox One Köp en HP Z-skrivare över 42” under perioden 1 september – 30 november och få en Microsoft Xbox One! HP DesignJet är designad för att leverera högkvalitativa, hållbara utskrifter med hastighet, produktivitet och effektivitet, HP Designjet Z-serien omfattar:

ALSO art nr

Produktnamn

1584208

HP Designjet Z5200 PS 44”

1618521

HP Designjet Z6200 42”

1618522

HP Designjet Z6200 60”

1705639

HP Designjet Z2100 44”

1705384

HP Designjet Z3200ps 44” Photo

2007027

HP Designjet Z5400 PS 44” ePrinter

Tävlingsvillkor:

2115112

HP Designjet Z6600 Production

2115111

HP Designjet Z6800 Photo Production

Anmäl ditt deltagande jesper.nilsson@also.com för att ta del av erbjudandet. Kampanjen gäller så länge vi har Xbox One kvar, dock längst till 30 november. Vinsten tillfaller företaget och eventuell vinstskatt betalas av det vinnande bolaget.

För frågor kontakta gärna ALSO. I tidningen hittar du en översikt över ALSOs produktchefer och säljspecialister. Kontakta produktchef Jesper Nilsson


HP nyheter till business segmentet

Hybridmodellen

HP Pro x2 612

Nu finns en fullprestanda business PC som hybrid. Den professionella dockningsstationen är densamma som till Elitebook-segmentet vilket gör att den är här för att stanna. Konvertera till en tablet för att konsumera information och sätt fast i tangentbordet för att producera. HP Pro x2 612 har flera av säkerhetsfunktionerna som finns från HP och i företagssegmentet, självklart även den senaste tekniken.

HP Pro x2 612 Art nr: 2203815, 2203816, 2203813, 2203814

SPECIFIKATIONER: XX XX XX XX XX

Intel® Core™i3/ i5 processor Upp till 8 GB 1600 MHz DDR3L SDRAM 128 GB upp till 256 GB SSD6 1366 x 768/1920 x 108 Från 0.91 kg (tablet) och från 1.86 kg (tablet + power keyboard)

Nu är den här!

EliteBook 700-serien HP är den enda tillverkaren som kan erbjuda AMD Kaveri APU som processorval i highend-segmentet och i en tunn och lätt formfaktor. EliteBook 700-serien har samma chassi som succémodellen EliteBook 800-serien. Nytt är även att standardgarantin är uppgraderad till 3 år på platsen på våra lagerförda modeller, vilket är en rejäl förenkling. Den tunna och lätta designen gör EliteBook 700-serien perfekt för professionell användning både på och utanför kontoret. Arbeta tryggt och effektivt med HP- och AMD-teknik. AMD med PRO-APU:er i A-serien nu med revolutionerande HSA-teknik som gör det till en äkta företagsdator. HP EliteBook 750 Art nr: 2154359 HP EliteBook 750 Art nr: 2153759

Massor av kraft. Utrymmessnål design

HP EliteDesk 800 HP EliteDesk 800 G1 stationär mini-PC får plats överallt och är enkel att ansluta till flera valfria enheter genom VESA-fäste. Den stationära datorn har utvecklats. HPs stationära mini-PC är effektivt utformad för att rymmas på nästan vilken arbetsyta som helst men är ändå fullspäckad med inbyggd prestanda, säkerhet och hanterbarhet i storföretagsklass.

HP EliteDesk 800 Art nr: 9342059 HP EliteDesk 800 Art nr: 9342185

För frågor kontakta gärna ALSO. I tidningen hittar du en översikt över ALSOs produktchefer och säljspecialister. Kontakta produktchef Christoffer Bohrn


06 08

KUNDECASE FOKUS // ALSO CHOICE

Vidareutveckla Genom etableringen av ALSO CHOICE kan ALSO nu hjälpa dig att skapa en molninriktad verksamhet i en klassisk kanalstruktur. Ladda ner artikeln Text // Henrik Malmgreen ALSO är redo att starta det nya konceptet för återförsäljarna och vi har en tydlig önskan om att bli en ledande spelare på molnmarknaden. Detta kommer innebära en mängd fördelar för ALSOs återförsäljare. Fördelar såsom att kunna leverera molntjänster genom en pay-as-you-go modell.

“Vi är stolta att presentera ALSO CHOICE som kommer att bidra till att våra återförsäljare kan ge ännu bättre service till sina kunder. Tillsammans med SE Cloud Factory tar ALSO också ansvar för all drift av de sålda lösningarna, vilket tillåter återförsäljaren att glömma allt om tekniken, för att kunna koncentrera sig på kundens behov istället”.

Vad är ALSO CHOICE? ALSO CHOICE - återförsäljarnas molnmarknadsplats - är namnet på det nya konceptet. Vi talar om en enda molnlösning som tillför värde i försäljningskanalen vad gäller kunskap och know-how, hela vägen ut till slutkund. ALSO kvalificerar och certifierar sina återförsäljare för att de ska kunna leverera en bred portfölj av molnbaserade lösningar. Detta sker via en så kallad Cloud Control Panel, som kan jämföras med en digital instrumentbräda som vänder sig till såväl säljare som slutkunders administratörer. ALSO CHOICE är en lösning som optimerar förhållandet mellan återförsäljare och slutkund. Det är inte bara en digital marknad, utan även en komplett administrativ plattform.

Ännu bättre kundservice Företaget SE Cloud Factory är en strategisk partner och den första tjänsteleverantören i det nya konceptet. Martin Chrois, Business Development Manager från ALSO säger:

Framtidssäker plattform Återförsäljaren kommer märka att detta koncept ger en rad fördelar för slutkunden. Kunden kan lägga ut det tekniska ansvaret och undvika onödigt bundna likvida medel i och med att det avräknas ett fast pris per användare per lösning. Samtidigt är det viktigt att understryka att återförsäljaren uppnår flexibilitet i förhållande till efterfrågan, precis som molnets prenumerationsmodell är mycket intressantare omsättningsmässigt än traditionellt ad-hoc försäljning. ”ALSO CHOICE hjälper oss att komma in på molnmarknaden med full kraft. Samarbetet med SE Cloud Factory och andra utvalda partners kommer också över tid kunna erbjuda gemensam utveckling av nya tjänster, vilket i sin tur är en klar fördel gentemot både våra återförsäljare och deras slutkunder i takt med att nya behov uppstår”, säger Martin Chrois vidare.q

Mer attraktiv affärsmodell Den molnbaserade affärsmodellen är mer intressant än den traditionella modellen då den molnbaserade modellen i mycket högre grad ger möjlighet till ett långt samarbete med kunden. Försäljningen av molnbaserade lösningar handlar dessutom om rådgivning vilket också ger en god grogrund för ett långsiktigt samarbete mellan återförsäljaren och slutkunden. Det innebär att återförsäljaren i många sammanhang antar rollen som kundens IT-avdelning.


FOKUS // ALSO KUNDECASE CHOICE

07 09

ALSO har redan ett högt anseende inom distribution, och med detta initiativ - vilket naturligtvis även innefattar en avancerad elektronisk marknadsplats - går ALSO den där extra milen som är så viktig för det mervärde distributionskanalen kan erbjuda. — VD Christian Frederiksen, SE Cloud Factory

din verksamhet Ett brett spektrum av fördelar Fördelarna med ALSO CHOICE innefattar: XX XX XX XX XX

Förbättrad likviditet Högre grad av flexibilitet Kort reaktionstid jämfört med marknaden Minskade kostnader Högre vinster

Verktygen i ALSO CHOICE

Snabbare rapportering

Effektiv försäljning

Enkel fakturering

Enkel administration

Enkel lösningsutrullning

Optimal kundservice

Molnmarknaden växer snabbt Enligt en rapport från analysföretaget IDC växer molnmarknaden väldigt snabbt. Jämfört med IT-branschen i allmänhet är tillväxten fem gånger så stor och kommer fortsätta vara det fram till 2017, med en årlig omsättning på mer än 100 miljarder dollar över hela världen. Rapporten är baserad på data som samlats in från 700 leverantörer över hela världen och det är tydligt att denna tillväxt smittar av sig på de som tänker och agerar inom molnet. Således kan återförsäljare, som får minst 50 procent av intäkterna från molnbaserade lösningar, visa en vinst som är en och en halv gånger större än de återförsäljare som tänker och agerar inom traditionell IT-försäljning. Rapporten visar också att det är en hel del att tänka på och att det är hög tid att börja agera. De som redan arbetar aktivt med molnet har förstått att det genererar längre sammarbeten och en betydande omsättningsökning. Detta kommer inte av sig själv utan genereras av den befintliga kundbasen i form av exempelvis förnyelse av redan ingångna avtal.

Vill du veta mer - kontakta ALSO Enkel kundhantering

Enkel licensstyrning

Om du vill veta mer om hur du kan erbjuda dina kunder fler tjänster genom ALSO CHOICE så kontakta Anouar Ben Jemia. anouar.ben.jemia@also.com.


Huawei E5172

Huawei B593S

Huawei B593

trådlös 3G/4G router

trådlös 3G/4G router

extern 4G antenn

Desktop 3G / 4G router med WiFi och 1 LAN port, inbyggt SIM-kort. 802.11 a/b/g/n.

Dekstop 3G / 4G router med WiFi och 4 LAN portar, med inbyggt SIM-kort. 802.11 a/b/g/n

4G LTE extern antenn - 2-packs 4G externt antennset.

1.295 kr

1.665 kr

155 kr

Art nr: 2049390

Art nr: 2049397

Art nr: 2169000

Huawei 3G/4G

Koppla upp dig när du vill – Köp trådlösa produkter från Huawei! Under oktober har vi riktigt bra priser på ett urval Huawei-produkter.

Huawei E5776

Huawei AF23

Huawei WS323

3G/4G mobil WiFi spot

trådlös router

trådlös N300 förlängare

Max. 10 användare. 3G / 4G WiFi hotspot med 6 timmars online batteritid och inbyggt SIM-kort. 802.11 a/b/g/n.

Max. 32 användare. 3G / 4G WiFi hotspot, till extern SIM-kort dongel. 802.11 a/b/g/n.

Förstärker trådlösa nätverk.

1.295 kr

435 kr

340 kr

Art nr: 2049391

Art nr: 2049394

Art nr: 2049392

För frågor kontakta gärna ALSO. I tidningen hittar du en översikt över ALSOs produktchefer och säljspecialister. Kontakta säljspecialist Lotta Dellner.


Nyheter från Brother

kavlitetsskrivare till kontoret Ny färglaserserie Professionella modeller som är perfekta för arbetsgrupper med större utskriftsbehov. Få exempelvis dubbelsidig utskrift, skanning, fax,kopiering, anslutningsmöjligheter från mobila enheter, direkt anslutning till molnet, 3 års garanti med På-Platsen garanti. Välj mellan modeller med stora eller extra stora toners. Brother MFC-L8850CDW Art nr: 2149023 AR A NT

I

G

HL-L9200CDWT

Brother HL-L9200CDWT Art nr: 2137107

3 års På-PlatsenGaranti

Gemensamt för alla nyheter: MFC-L8850CDW iPrint&Scan

AirPrint and the AirPrint logo are trademarks of Apple Inc.

Ny Business Inkjet-serie

Välj bland många modeller med funktioner som exempelvis. anslutning från mobila enheter, direkt anslutning till molnet, Wi-Fi Direct™, duplex, 3 års På-Platsen-Garanti första året.

Produktiva lösningar för företag med Business Smart-serien - till exempel extra stora bläckpatroner för låga driftskostnader, hög papperskapacitet, utskrifter upp till A3-format, anslutning via mobila enheter, direkt anslutning till molnet, Wi-Fi Direct™ och skanning, fax och kopiering.

AR A NT

3 års garanti varav 1 år På-Platsen

Brother MFC-J5620DW Art nr: 2205431

Brother MFC-J5720DW Art nr: 2205432 AR A NT

3 års På-PlatsenGaranti

I

G

Brother HL-L2360DN Art nr: 2163426

I

Brother DCP-L2540DN Art nr: 2160789

G

Ny s/v laser-serie

DCP-L2540DN

MFC-J5720DW

MFC-J5620DW HL-L2360DN

För frågor kontakta gärna ALSO. På sista sidan i magasinet hittar du en översikt över samtliga produktchefer och säljspecialister hos ALSO.


06 12

KUNDECASE// Ravn IT KUNDCASE

“ALSO fungerar som vår förlängda arm” Ravn IT betraktar den djupa relationen med ALSO som en strategisk fördel, eftersom företaget upplever sig få en bättre service från en nära samarbetspartner. Med såväl en intern som en extern konsult från ALSO har Ravn IT alltid direkt tillgång till rådgivning, som produktkunskap, priser och specialerbjudanden. Distributionsledets absolut bästa webbutik ”- Vi valde ALSO, för att de är ungdomliga, precis vi själva, säger Torben Ravn, verställande direktör på Ravn IT. De är alltid uppdaterade i den senaste teknologin. De är bra på att marknadsföra både sig själva och helt nya produkter. ALSO levererar ett helt servicekoncept och är duktiga på att hitta alternativa sätt att finansiera lösningar på. De är innovativa och det bidrar till att stärka vårt företag.

ALSO är ett modernt företag som ger oss en väldigt smidig tillgång till kunskap och spetskompetens inom en lång rad områden. —Torben Ravn, VD, Ravn IT

Dessutom har de distributionsledets absolut bästa webbutik och det betyder väldigt mycket för oss i en stressig vardag. Den är överskådlig, blixtsnabb och effektiv, så att vi även kan använda den som uppslagsverk, till exempel när vi ska hitta relaterade produkter. Indelningen i kategorier och integreringen till deras katalog fungerar perfekt. Den elektroniska utvecklingen minimerar våra manuella processer. Vidare är personalen på ALSO alltid väldigt hjälpsam, svarar snabbt i telefonen samt ger snabb och bra service. Det innebär också, att vi lägger fler ordrar hos dem, för att vi blir väl omhändertagna. Vi köper faktiskt det mesta av det vi behöver från dem”.

ALSOs logistik- och licensteam ökar mervärdena Ravn IT köper i huvudsak HP- och Microsoft-produkter samt en rad olika maskinvarukomponenter från ALSO och Torben Ravn tycker att hela processen från beställning till fakturering går som smort:


KUNDCASE KUNDECASE // Ravn IT

07 13

- En av de största tillväxtmöjligheterna ligger i ”ALSO er en moderne hybrida lösningar, där virksomhed, der giver os molnet får en allt större meget nem adgang til och viktigare roll i framviden og spidskompetencer tiden. Här stöder ALSO på en lang række områder ” vår strategi. — Torben Ravn, VD på Ravn IT

”Vi lever av IT-support, inte av att sälja maskin- och programvara. Men det är nödvändigt för oss, att vi kan sälja de här produkterna, utan att vi har krångel med en stor administration. Logistiken ska vara optimal och det hela ska fungera friktionsfritt, vilket ALSO klarar med sitt effektiva fullservicekoncept. Det bör också absolut lyftas fram, att de har ett väldigt duktigt licensteam som fungerar som vår förlängda arm. Det innebär att vi blixtsnabbt kan ge våra kunder ett korrekt svar. Det höjer vår kompetensnivå och våra kunder upplever ett större mervärde. ALSO hjälper också till att hålla oss uppdaterade inom vårt område via kurser hos dem. Vi deltar särskilt gärna på deras tekniska kurser”.

Har övertagit leverantörernas roll att kommunicera med sina partners Torben Ravn är även nöjd med den information som ALSO levererar: “– ALSO är ett modernt företag som ger oss en väldigt angenäm tillgång till kunskap och spetskompetens inom en lång rad områden. Dessutom har de på det hela taget ett bra nätverk, som vi deltar i. ALSO har i princip övertagit övertagit rollen

från leverantörerna att kommunicera med oss som partner. De berättar för oss vad det kommer för nya produkter och teknologier, antingen via nyhetsbrev eller direkta kontakter.”

Platt struktur säkerställer blixtsnabba beslut ”– Ravn IT har tillgång till såväl en intern som en extern konsult från ALSO och den direkta kontakten säkerställer en enkel åtkomst till exempelvis priser, produktkunskap och specialerbjudanden, menar Torben Ravn. Dessutom har ALSO en platt organisation och därmed snabbare beslutsprocesser. Man kan tydligt se, att rörelse- och handlingsfriheten är större, eftersom vi alltid utan långa förhandlingar får ett snabbt beslut rörande exempelvis ett bättre fraktpris. Vi får också snabb respons på komplicerade frågor, eftersom de har en effektiv ryggradsfunktion som förmedlar kontakten till de rätta experterna. ALSO är ett mycket stabilt företag som inte ändrar riktning utan vidare. De har heller inte så stor personalomsättning, varför det alltid är lätt att hitta rätt person. Det är arbetsro i organisationen, trots den stora tillväxten”.

Om Ravn IT Ravn IT är en totalleverantör av IT-lösningar. Företagets kärnkompetens ligger inom IT-support, IT-lösningar, webblösningar och molnet. Ravn IT ger råd, köper in och installerar både maskinvaror och programvaror för sina kunder och står för den efterföljande supporten. Även design och uppbyggnad av webbplatser och Intranet erbjuds av Ravn IT. Från företagets två kontor i Slagelse respektive Høje Taastrup ger Ravn IT i första hand support på Sjælland, men ger i dag även ITsupport till kunder i exempelvis Jylland, Tyskland och England. Läs mer på www.ravnit.dk.

360º service - med fokus på att skapa mervärde för din verksamhet Hos ALSO tror vi på ömsesidig affärsutveckling. Genom att tillsammans stärka värdekedjan i kanalen kan vi skapa bättre lösningar, fler nöjda användare och mer intäkter. Som återförsäljare vill du naturligtvis se till att dina kunder få största möjliga utbyte av ny teknik. Det vill vi på ALSO självfallet stödja – för att vi alla skall få en lönsam verksamhet. Vi arbetar utifrån en dedikerad kanalstrategi och vi har ett ansvar att se till att dina kunder får flexibla, kundanpassade lösningar med en finansiering som motsvarar deras strategier och affärsmodeller. Därför har vi konstant fokus på att optimera både logistik, prissättning samt kunskaper och färdigheter. Hos ALSO prioriterar vi rollen som länk mellan dig och tillverkarna. Vi fäster särskild vikt vid att säkerställa informationsflödet kring ny teknik, nya produkter och trender samt löpande utveckling av servicepaket för din verksamhet. Vår kunskap och kompetens ska vara lätt tillgängligt för dig som återförsäljare.


14

TEMA // 3D print

RoboCop - närmare verkligheten än science fiction Kanske såg du filmen ”RoboCop”, där hjälten är hälften människa och hälften maskin, eller rättare sagt hälften människa och hälften robot? Kanske tänkte du också ”långt bort”, medan du lät dig underhållas under en och en halv timma? Men verkligheten är inte alls så långt borta från filmens värld som du kanske tror. Text // Henrik Malmgreen Forskare har redan skapat högteknologiska proteser, bland annat ett sorts avancerat gåstativ, som grovt sagt skapar en symbios mellan människans nervtrådar och datorvärldens ettor och nollor. En symbios som exempelvis ger en lam person möjlighet att få rörligheten tillbaka. Men även ett område som 3D-utskrift ger en rad nya spännande och inte minst tankeväckande perspektiv. På sikt kommer det utan tvivel att ställa krav på den kunskap som flyter i IT-kanalen.

Skriv ut en kroppsdel Men låt oss börja i den riktigt tunga ambitionsnivån. Då vi första gången hörde talas om möjligheten att skriva ut i 3D, var det säkert många som tyckte att det lät som en ren fiction utan någon som helst relevans för oss människor. Inte desto mindre lever vi i dag i en verklighet, att det inom ett tidsperspektiv på kanske bara 5-10 år blir möjligt att skriva ut reservdelar till människor med så kallat biologiskt bläck. Det har naturligtvis inget med bläck att göra, utan det är en massa, odlad av stamceller, som kan utveckla vävnader, hud och skelettdelar. Redan i dag har man på experimentstadiet försökt att skriva ut en bit av en lever, som faktiskt fungerade, men möjligheterna är många fler. Enligt Danmarks ledande IT-guru, Preben Mejer, utgör just 3D en stor del av fundamentet i den industriella revolution som vi kommer att se under de kommande åren. Således kommer enligt honom 3D-utskrifter att bland annat påverka hela vårt distributionsnätverk.

Ta med hem eller skriva ut själv? När det gäller massproducerade standardvaror, kommer vi även i framtiden att se produkterna

staplade på återförsäljarnas hyllor, ungefär som i dag, men när det gäller exempelvis mer specialiserade varor, finns det ingen anledning att lagerföra alla möjliga prylar. Om vi till exempel går in på en byggmarknad och frågar efter en väldigt speciell skruv med unika dimensioner, kommer den istället att skrivas ut i 3D. Eller också skriver vi ut den själva. Ta till exempel bildbehandlingsprogrammet Photoshop som i dag faktiskt är standard inom sitt område. Den senaste versionen stöder förnämliga 3D-utskrifter, som visserligen inte ger oss möjlighet att skriva ut en ny kroppsdel, men som ger oss möjlighet att producera vardagsnära saker. Det kan då röra sig som ett nytt skal till mobiltelefonen med hjälp av en 3D-skrivare som står på skrivbordet.

Snart skriver vi även ut matvaror För inte så länge sedan kunde forskare presentera den första biffen som tillverkats av syntetiskt kött och på sikt kommer det också att bli möjligt att skriva ut matvaror. Exempelvis experimenterar rymdfartsorganisationen NASA med 3D-utskrifter av mat till astronauter som befinner sig på långresa. De görs genom att blanda pulver, smakämnen, olja och vatten, inte i en gryta på spisen, utan direkt i en skrivare. Steget från science fiction till vardagsteknologi är alltså inte så långt och 3D-skrivare finns tillgängliga för oss alla till ett pris av några få tusenlappar. Så hur 3D nyttjas på bästa möjliga sätt, både i företag och hos den vanlige konsumenten, är det med säkerhet värt att förhålla sig till som aktör i IT-kanalen. q


TEMA // 3D print

3D kommer att vara för alla Det råder inte någon som helst tvivel om, att 3D-skrivare kommer att bli allmänhetens egendom. Det finns exempelvis en värld, där Google har gått in med programmet Google Sketchup och på Michigan Technical University har man gjort en undersökning, som visar att det faktiskt går att spara pengar på att köpa en 3D-skrivare till hushållet, eftersom vi då själva kan skriva ut nya versioner av olika saker som har gått sönder. En sådan skulle således kunna betala sig på ett år. Men även för näringslivet är det ofattbara perspektiv. I takt med att priserna på utrustningen faller, kommer det att uppstå en undervegetation av nya leverantörer och på företag, särskilt globalt representerade, kommer man att kunna accelerera sin produktutveckling genom att själv kunna skriva ut testutgåvor av sina produkter, oavsett tid och plats. Företag, som har specialiserat sig på professionell utskrivning, kommer vi också att se många flera av. Men sådana finns redan, exempelvis Shapeways, som har 50 stycken

Inte desto mindre lever vi i dag i en verklighet, att det inom ett tidsperspektiv på kanske bara 5-10 år blir möjligt att skriva ut reservdelar till människor med så kallat biologiskt bläck.

Ladda ner artikeln

3D-skrivare som kan skriva ut i exempelvis stål och keramiska material för industriella ändamål.

Lätt att komma i gång Det krävs inte någon stor investering att komma i gång med 3D-utskrifter. Det räcker med en skrivare för några tusenlappar och en licens för exempelvis Adobe Photoshop. I den senaste versionen av världens mest utbredda program för bildbehandling har det således blivit ganska enkelt att komma i gång med att skriva ut sina egna 3D-objekt och mallar kan hämtas på världens webbplatser. Programmet stöder exempelvis 3D-skrivare från 3DSystems som för närvarande är några av de mest sålda för 3D-utskrifter.

Om du vill veta mer Vill du veta mer om 3D-utskrifter finns det mycket inspiration att hämta på exempelvis: www.3dsystems.com. En rolig och funktionell app med lagring av 3D-modeller från Google på din iPhone eller iPad. Testa själv och utforska den nya världen av möjligheter: http://cubify.com/.

Kontakt Casper Strande Sigaard Business Unit Manager, CE & Print Tlf. +45 4355 9318 casper.sigaard@also.com

15


Eaton 93PM UPS 30-200kW.

97%

verkningsgrad Upp till med dubbelkonvertering.

Det som är viktigt för dig, är viktigt för oss. Högre verkningsgrad, flexibilitet, skalbarhet. Ger dig en lägre total ägandekostnad.

Eaton 93PM UPS skapar en ny standard för energieffektivitet i datacenter, med oslagbara 97% verkningsgrad vid dubbelkonvertering. Med Energy Saver System mer än 99%! Innovativ energisparteknik, smart utrymmesbesparande design, som är skalbar på både höjd och bredd, för effekter mellan 30-200kW, placerar Eaton 93PM UPS i en klass för sig. För mer information besök www.eaton.se/powerquality


TAL OCH FAKTA KRING NÄTVERK Internet eller bara nätet - Vi använder det hela tiden och det ingår numera i det dagliga livet. Vi har samlat ett rad fakta som du kanske inte visste om.

50.000.000

ANVÄNDARE PÅ 5 ÅR

Internet fick 50 miljoner användare på bara fem år. Det tog TV 13 år för att uppnå samma sak.

1 MILJON BÄBISAR Över 1 miljon barn har fötts till par som har träffats på den populära dejtingsajten Match.com.

8.7 MILJ ENHETER ANSLUTNA TILL NÄTET

Telefoner, tablets, datorer, servrar, routrar, hotspots, GPSer, klockor, kylskåp och till och med sodamaskiner: Nätet samlar väldigt många prylar och enheter - och antalet förväntas öka till 20 miljarder enheter 2020!

SYMBOLICS.COM

10% AV LIVET

Människor som använder sociala medier som Facebook och Twitter kommer att spendera 10% av sitt liv på dessa sajter.

Den första registrerade domänen på nätet var symbolics.com. HP.com var nummer 9.

2.000.000

Varje sekund görs det mer än 2 miljoner. sökningar på Google.


Fujitsu rekommenderar Windows 8.

Gå in i en ny värld av produktivitet

FUJITSU STYLISTIC Q704 Välkomna BYOD och maximera produktiviteten utan att kompromissa med säkerheten. ■ Intel® Core™ i7 vPro™ processor

■ Semiruggad design – både vatten-

■ Windows 8.1 Pro

och dammsäker

■ Låg vikt, 980 gram

■ Anslutningsmöjligheter med inbyggd

■ 12,5 tums skärm

4G/LTE, WLAN, NFC och Bluetooth

■ 2 i 1, använd som surfplatta eller

■ Extra fingeravtryckssensor, Smartcard-läsare

bärbar dator

som tillval, OPAL-kryptering och Advanced

■ Slim tangentbord eller tangentbordsdocka

Theft Protection för kontoret

workplace.global.fujitsu.com © FUJITSU ND/SE 14/08 Fujitsu och Fujitsu logotype är registrerade varumärken tillhörande Fujitsu Ltd. Vi förbehåller oss rätten till teknikförändringar. Microsoft, Windows, Windows logotypen och Windows 8 är antingen registrerade varumärken eller varumärken tillhörande Microsoft i USA och övriga länder. Övriga nämnda varumärken tillhör respektive ägare. Intel, Intel-logotypen, Intel Core, Intel vPro, Core Inside och vPro Inside är varumärken som tillhör Intel Corporation i USA och andra länder.

Byggd för företag. Redo för framtiden. Utrustad med Intel® Core™ i7 vPro™ Processor.


HÖJDPUNKTER Skärm: 10,1" ips-skärm, 224,2 ppi Processor: Snapdragon 801, 2,3 GHz Operativsystem: Android 4.4.2 Minne: 16 GB Vikt: 439 gram Nätverk: 802.11ac Wi-Fi, 4G-modem

Produkttest:

Sony Xperia Z2 Man kan inte komma ifrån att Sony Xperia Z2 är en riktigt imponerande tablet sammantaget. Den blir inte mindre imponerande av att den är både damm- och vattentät. Åtminstone i viss utsträckning. Tjockleken på Xperia Z2 är endast 6,4 mm, vilket gör den till testets tunnaste tablet. Den väger också bara 439 gram vilket är mycket lätt för en 10,1”tablet. Sammantaget så är kvaliteten utmärkt, med portar och kortläsare gömda bakom locket. Om man trycker på ramen fortplantar sig tryckvågorna till kanten av skärmbilden. Detta är kanske något man inte gör i praktiken, och det kanske beror på enhetens tunnhet, men oavsett detta så är det inte riktigt bra.

Tableten är kraftfull och det saknas inte styrka när den används. Den är också en av de snabbaste i testet när det gäller att vända bilden när enheten roteras. Det följer med en del appar med enheten. Sony har också skapat egna menyer som är användarvänliga och ser bra ut. Kameran i Xperia Z2 är rätt bra för en tablet.

BEDÖMNING

Batteriets livslängd är respektabel, även om den med sina åtta timmar inte kan slå de bästa i testet.

Samlad bedömning

Skärmen har stöd för Sony Trilumious som ger en färgstark, nästan färgmättad skärmbild. Skärmen är både snygg och ljusstark även om den inte hör till de som har högst upplösning i detta test. Testet är utarbetat av

Prestanda Batteritid Funktioner Skärm Pris

Alt om DATA skriver: »Mycket tunn och lätt tablet med fin skärm. Den når dock inte högst upp blad de bästa i testet. Riktigt bra prestanda. Tableten reagerar snabbt, har bra kamera och hyfsad batteritid.«


Sälj mer än en skrivare och öka dina marginaler Lösningar från Lexmark kan nu köpas hos ALSO

14 nya lösningar som täcker flera behov Skanning av dokument, lagring och sök Enhetshantering

Distribution av dokument Mobila lösningar

Snabbare och mer tillgänligt Ladda ner lösningar från Lexmark Virtual Solution Center Skräddarsy kundlösningar och hjälp dem att spara pengar Skräddarsy nya erbjudanden som konsult Du agerar som problemlösare Dina anpassningar kan lätt installeras på flera enheter

För mer information, klicka här


Har du några frågor? Kontakta våra sälj- och produktspecialister COMPUTER

COMPUTER

COMPUTER

COMPUTER

Roger Johansson

Per Kjällström

Christoffer Bohrn

Ulrika Segerfeldt

Product Manager

Product Manager

Product Manager

Product Manager

roger.johansson@also.com

per.kjallstrom@also.com

christoffer.borhn@also.com

ulrika.segerfeldt@also.com

ASUS PC / Samsung Monitors Tel. +46 (0)8 633 92 53

Acer / Fujitsu Tel. +46 (0)8 633 92 52

HP Commercial PC Tel. +46 (0)8 633 92 57

Lenovo Tel. +46 (0)768 30 01 88

COMPUTER

PRINT

PRINT

PRINT

Jesper Nilsson

Sonny Skarsby

Casper Strande Sigaard

Tanja Henriksen

Product Manager

Product Manager Scandinavia

Business Unit Manager Scandi.

Product Manager Scandinavia

Canon / Brother / Ricoh / Samsung Print

Epson Print & Scanner / Lexmark / OKI

ASUS PC / Toshiba PC / Samsung PC

Tel. +45 4355 8852

Tel. +45 4355 8888

Tel. +45 4355 9341

sonny.skarsby@also.com

casper.sigaard@also.com

tanja.henriksen@also.com

HP Print / Supplies Tel. +46 (0)8 633 92 51

jesper.nilsson@also.com

COMPUTER

AV

ACCESSORIES

COMPONENTS

Preben Stub

Pia Glensbo

Fredrik Karlsson

Michael Henriksen

Product Manager

Product Manager Scandinavia

Product Manager

Business Unit Manager Scandi.

Tel. +45 4355 9337

AV / Digital Signage Tel. +46 (0)8 633 91 67

pia.glensbo@also.com

fredrik.karlsson@also.com

michael.henriksen@also.com

Components Tel. +46 (0)8 633 92 54

Belkin / Creative / Targus / Trust / Wacom

preben.stub@also.com

Surveillance Tel. +45 4355 9259

SOFTWARE

NETWORK

DATACENTER

DATACENTER Henrik S. Asmussen

Mats Åström

Lotta Dellner

Anouar Ben Jemia

Business Unit Manager Scandi.

Product Manager

Product Manager

Business Unit Manager

Eaton / Nimble Storage Tel. +45 4355 9359

henrik.asmussen@also.com

Fujitsu Server Tel. +46 (0)8 633 91 58

mats.astrom@also.com

D-Link / ZyXEL / Netgear / Huawei Tel. +46 (0)8 633 91 37

lotta.dellner@also.com

Microsoft / Adobe / F-Secure / Symantec

Tel. +46 (0)8 633 92 55

anouar.ben.jemia@also.com


Har du missat någon utgåva?

Klicka här för att se tidigare utgåvor

ALSO Sweden AB - Finlandsgatan 14 - 164 74 Kista - Tel: 08-633 90 00 - www.also.se Alla priser i denna tidning är exklusive moms och frakt. Med förbehåll för felaktigheter, utelämnanden och förändringar i tekniska data.

Actually oktober se digital  
Actually oktober se digital  
Advertisement