Page 1

actually 2017

Kommunikation Optimer det trådløse netværk

Sikkerhed Beskyt jeres vigtige data mod trusler

Mobilitet Få det optimale hjemmekontor

Vækst Sådan tager du den bedste backup

SIKKER BACKUP ER VIGTIGERE END NOGENSINDE

E-SPORT FÅR GAMING TIL AT BOOME

FOKUS: UNDGÅ RANSOMWARE

Millioner af kroner på spil og millioner af tilskuere er virkeligheden for e-sporten, der nu er rykket ind i den topprofessionelle liga. Og Danmark er med helt i toppen.

2016 var året for ransomware. Få status på de it-kriminelles yndlingsvåben lige nu – plus tips til, hvordan du forhindrer, at dine data bliver taget som gidsel.

Actually_01_2017_COVER_ver001_CS55 copy_alternativ.indd 1

03-05-2017 12:11:26


Brother introducerer ny farvelaserserie Optimér arbejdsflowet og få højere scannehastigheder – op til 100 ipm, større og mere brugervenlige touchscreens – op til 17,6 cm. – og indbygget kortlæser.* Større papirkapacitet samt forbedret papirhåndtering gør det desuden let at håndtere selv store printbehov.

C ECOL A DI R

L BE

NO

Læs mere på www.brother.dk/farvelaser

30

150025

*Afhænger af model. AirPrint og AirPrint-logoet er registrerede varemærker hos Apple Inc.

ALSO_Actually_magasin_annonce_farvelaser-serie_str210x297mm.indd 1 02-35_Brother_Samsung.indd 8

01-05-2017 08:38:44 03-05-2017 09:52:18


Leder

30

06

VERDEN ER I EVIG FORANDRING

D 04

18

INDHOLD 04 06 09 11 15 18 22 25 30 34

Nyheder og trends om stort og småt Få de bedst mulige vilkår for hjemmearbejdspladsen Lej din arbejdsplads Ransomware er den nye store trussel for virksomheder ALSO-portal gør softwarestyring billigere og nemmere E-sport får gaming til at boome Dynamics 365 Sådan optimerer du dit trådløse netværk Den bedste vej til den vigtige backup Printeren bestiller selv toner

Actually udgives af ALSO A/S Redaktionsansvarlig: Sofie Neumann, ALSO Marcom

Helgeshøj Allé 8-10 2630 Taastrup Tlf: 4355 8888

ermed opstår et behov for, at vi som individer og medarbejdere favner og forstår de krav, enhver forandring stiller til den enkelte medarbejder og den enkelte virksomhed. Lige nu går forandringen rigtig stærkt, ikke mindst i vores virkelighed af IT og anvendelsen af IT-løsninger. Udtryk som disruption, digitalisering, transformation og innovation optræder dagligt i alle medier, og der er dagligt workshops, foredrag og konferencer, der bekæftiger sig med disse emner. Lidt forenklet kan man hævde, at disse udtryk dækker over den forandring, der lige nu sker i vores måde at arbejde på, og måden vi opfatter det at have et arbejde på. Rigtig mange kan i dag arbejde overalt, og rigtig mange ønsker en fleksibilitet, der gør, at vi kan arbejde overalt, ikke mindst de nye generationer, der er vokset op med, at adgang til nødvendige informationer kan nås overalt. Fleksibilitet hænger uløseligt sammen med øgede krav til effektivitet for at kunne manøvrere og overleve i en globaliseret virkelighed. Med denne nye virkelighed opstår også krav til, hvordan vi beskytter vores vitale informationer, og måden hvorpå vi interagerer som mennesker. Fremtidens trends er virkelighed for mange allerede nu, og især IT-branchen er nødt til at være på forkant med dette. Læs og bliv inspireret her i bladet.

God læsning Carsten Braunschweig Chief Customer Officer ALSO Danmark


Nyheder IT-LØNSTIGNINGER I DANMARK 5 4 3 Lønudvikling for ansatte 2

MICROSOFT IND I SKOLERNE Ifølge troværdige kilder vil Microsoft i år lancere en cloud-version af Windows 10. Hensigten er blandt andet at give Chromebook’en konkurrence – den har fået godt fat i skolerne. Den nye Windows er en forenklet version, som kun kan afvikle de såkaldte Unified Windows Platformapps, som hentes i Windows Store.

AMD PÅ VEJ TILBAGE Intel sidder stadig tungt på markedet for computer-cpu'er, men måske er konkurrenten AMD på vej ud af skyggen. Det sker med processorserien Ryzen, hvor highend-linjen i navn og performance konkurrerer med Intels Core i7-linje.

1 0%

Lønudvikling for branchen 2013

2014

2015

2016

2017

SOLID LØNSTIGNING TIL IT‑PROFESSIONELLE Lønnen steg i 2017 mere end i de foregående fem år, viser ny statistik Hvis man skal tro fagforeningen for it-professionelle, Prosa, er lønningerne for it-medarbejdere i Danmark inde i en positiv stime – set fra lønmodtagernes synsvinkel. Især har stigningen været markant de seneste tre år, viser foreningens undersøgelse blandt medlemmerne. Siden 2015 har den enkelte it-ansatte oplevet en lønstigning på over 3 procent, og den seneste opgørelse, der blev

offentliggjort i marts viser en stigning for 2017 på hele 4,3 %. Der er også nystartere i branchen og medarbejdere, som går på pension, så den samlede lønudvikling i 2017 lå lidt lavere – på 2,2 procent. Det er dog stadig højere end prisstigningerne fra 2016 til 2017, som lå på 0,9 procent. Tendensen herhjemme svarer ikke helt til lønudviklingen på det toneangivende amerikanske it-arbejdsmarked, hvor ansatte ifølge Computerworld efter en opgangsperiode forventer en mere moderat lønstigning i 2017 end 2016.

TIL KAMP FOR FLERE IT-FOLK

PIZZABUDDET ER EN ROBOT Nu skal selvkørende robotter levere pizza i op til 1,6 km's afstand fra Domino's Pizza i tyske og hollandske byer. Robotterne fra Starship Technologies har afstandssensorer og indbygget kort, og de følger fortovet i gåtempo. Måske kan de også fungere som bude internt i organisationer?

DYB INDLÆRING Der er store forventninger til software og tjenester, der bliver klogere, jo længere de er i funktion. Nu tilbyder Google tjenesten TensorFlow til udviklere, som ønsker at arbejde med kunstig intelligens i form af ”deep learning”. IBM’s Watson og Microsoft Cognizant Toolkit (en del af Azure) giver mulighed for at udvikle lærenemme tjenester og software.

4 | actually 1/2017

”Hver gang man starter et digitaliseringsprojekt, er det som at så et frø. For bagefter skal det jo vedligeholdes, og så skal der udvikles noget nyt. Så vi vil som virksomhed meget gerne bakke op og gøre vores del af arbejdet.” Michael K. Rasmussen, Senior Vice Precident for Brand & Communication i VELUX som en kommentar til DI’s ønske om en national handlingsplan for at sikre flere dygtige it-folk.

SKYEN VOKSER OVER NORDEN Skytjenesterne stormer frem i Norden, viser en aktuel undersøgelse foretaget af Computer Weekly/ TechTarget. 52 procent af beslutningstagerne i nordiske organisationer forventer i 2017 øgede budgetter til skytjenesterne sammenlignet med 2016. Det er SaaS-projekter (Software as a Service), som især skaber fremgangen for skyen – det omfatter også hybridformer, hvor skyen både ligger på en ”offentlig” og en lokal infrastruktur – men også IaaS (Infrastructure as a Service) vinder frem. Undersøgelsen, der er foretaget i Danmark, Norge, Sverige, Island og Finland viser samtidig, at 43 procent af deltagerne i undersøgelsen ser frem til, at it-budgetterne generelt stiger, mens 27 procent har en forventning om, at de falder.


>>Internet of Things – også kaldet tingenes internet eller IoT – tager for alvor fart nu.

SÅ HURTIGT KOMMER TINGENES INTERNET Antallet af enheder på nettet fordobles på fire år, viser analyse Alting skal på internet – eller næsten da. Om fire år vil der være dobbelt så mange enheder koblet på nettet som i dag i regionen Norden og Baltikum. De nye internet-ting kan for eksempel være køleskabe, alarmsystemer til biler og industrimaskiner. Det viser den årlige analyse Connected Things, der udarbejdes af Telia Company, der forudsiger en omsætning for området

5 STEDER VR INDTAGER VIRKSOMHEDERNE Virtual reality er ikke kun for sjov. Ifølge erhvervsmagasinet Forbes vil virksomheder vælge teknologien af mange grunde – her er fem af de mest oplagte.

1 2 3

EGNER SIG TIL UNDERVISNING VR-oplevelser er medrivende, og det kan udnyttes, når medarbejdere skal lære nye ting. BEDRE PROTOTYPER Virksomheder vil udnytte VR, når prototyper skal visualiseres. MEDICIN OG HELSE Fjernbehandling af patienter og pleje af demente, der f.eks. kan opleve en tur til stranden, er blandt mulighederne i plejesektoren. OPLEV NYE VERDENER Udviklingsfirmaer som det amerikanske Probable simulerer virkeligheden i virtuelle verdener - det kan måske en dag være et supermarked. SOM SKABT TIL JOBSØGNING De rette jobsøgere kan gøres mere interesserede i en stilling, når de kan bevæge sig rundt i virksomheden, og >>PlayStation VR viser virtual Realitys potengive en større forståelse for jobbet. tiale inden for gaming.

4 5

på 17 milliarder kroner i 2012. I dag har hver borger i regionen i gennemsnit tre enheder på internettet, oftest mobiltelefon, tablet eller tv. Men i 2021 forventes antallet at være steget til seks enheder. ”Danmark og de øvrige nordiske lande er nogle af de teknologisk bedst forbundne lande i verden. Vi har lige set Danmark blive kåret som Europas mest digitale land og med flere af vores naboer på de følgende pladser. Hvis vi griber mulighederne rigtigt an, kan

vores digitale infrastruktur blive et fantastisk grundlag for et potentielt digitalt og økonomisk boom i hele østersøregionen,” siger Henriette Wendt, der er Telia Companys øverste chef for Danmark, Estland og Litauen. Også i industrien forventes store gevinster – især inden for automatisering og sikkerhed. Men det er i sundhedsvæsenet og ældreplejen, at væksten bliver størst. Her vil antallet af enheder, f.eks. alarmer, stige med 500 procent de kommende år.

AFGIFTER HÆRGER ELEKTRONIKKEN Danmark er et afgiftsplaget land – og it-udstyr går ikke fri. Brancheforeningen IT-Branchen har gravet en række sære afgifter frem. For eksempel er det dyrt at være en fleksibel medarbejder i en virksomhed. Hvis en jobmobiltelefon tages med ud til kunder og derefter med hjem, så beskattes man af 2700 kr. om året på mobiltelefon og internetforbindelse. USB-nøgler er pålagt en afgift, fordi de teoretisk set kan bruges til at kopiere fra en musik-cd. Og overskudsvarmen fra datacentre kan ikke udnyttes, fordi den er pålagt så høj en afgift, at det bedre kan betale sig bare at lukke varmen ud i luften. Endelig skal man holde sig fra enhver sav(!), som kan spille musik, for den pålægges en afgift på 3,2 procent – elektronisk eller ej. 1/2017 actually | 5


Mobilitet

FÅ STÆRKERE MEDARBEJDERE MED HJEMME­ KONTORER Hjemmearbejdspladser giver glade medarbejdere, og i dag har over 2,7 millioner danskere hjemmearbejde. Det perfekte hjemmekontor skabes nemt med de rigtige hardware- og softwareløsninger AF AKSEL BRINCK

M

ere end 2,7 millioner danskere havde i 2016 passet deres job hjemmefra i kortere eller længere perioder – ifølge Danmarks Statistik. Det er en meget stor del af de borgere, som er i arbejde. Siden teknologien gjorde det muligt i begyndelsen af 00’erne er hjemmekontoret gået fra at være noget eksotisk eller noget for selvstændige til at blive en helt almindelig måde at passe sit arbejde på. Det giver den fleksibilitet, som for eksempel mange familier med børn efterspørger. Og i det hele taget forbindes hjemmearbejde ifølge Arbejdsmiljøsekretariatet med en række positive effekter. Arbejdsglæden og motivationen øges, og produktiviteten går i vejret. Der er også ulemper som manglende direkte kontakt til kolleger og ændrede arbejdsrutiner, men fordelene vejer tungest, for ellers gjorde så stor en del af den arbejdende befolkning ikke brug af muligheden for at kunne løse arbejdspladsens opgaver bag hjemmets fire vægge.

KONTOR I BOLIGEN Selvstændige uden partnere eller medarbejdere har ofte kontor i boligen, og det har de haft i mange årtier – blot har teknikken forandret sig. For denne erhvervsgruppe er hjemmet billigst i husleje og igen: Det øger fleksibiliteten, og mor eller far er hjemme, når børnene træder ind ”Motivationen gennem hoveddøren. Men der, hvor udvikøges, og lingen er gået stærkest, produktiviteten er på antallet af hjemmekontorer for lønmodgår i vejret.” tagere. Disse kontorer er vidt forskellige. Den mest simple løsning er en bærbar computer med den nødvendige software installeret eller med adgang til udvalgte skytjenester. Computeren i sig selv fungerer her som et transportabelt udekontor, hvad enten man befinder sig som pendler i et tog eller tjekker mails og rapporter hjemme på spisebordet. Mange mennesker vælger dog at opbygge et decideret hjemmekontor i et af

SÅ ER DER SKATTEN Virksomheder, der tilbyder medarbejdere mulighed for at arbejde hjemmefra, bør sætte sig ind i skattereglerne og informere medarbejderne, før fjernarbejdspladsen etableres. Helt enkelt er det nemlig ikke. For eksempel skal medarbejderen betale skat af 2700 kroner om året, hvis virksomheden forsyner personen med fri telefon og/eller frit internet. Men virksomheden kan også tilbyde den ansatte, at han eller hun betaler internetforbrug og computerudstyr over bruttolønsordningen, så udgiften trækkes fra lønnen før skat. Virksomheden kan fratrække udgifterne til hardwaren. Samtidig er der for medarbejderen mulighed for at få at få fradrag for arbejdsværelse i hjemmet – samt nedslag i ejendomsskatten – hvis der er en erhvervsmæssig begrundelse for, at værelset er etableret. Denne regel gælder ikke kun for selvstændige, men i nogle situationer også for lønmodtagere.

6 | actually 1/2017

3 VEJE TIL DEN GODE HJEMMEARBEJDSPLADS

1

HØJ SIKKERHED VPN er et must. Sikkerhedssoftware og øvrige programmer skal opdateres løbende. NEMT SAMARBEJDE Med samarbejdssoftware og adgang til virksomhedens serverdrev er der tæt kontakt. UDSTYR MED KVALITET Arbejdsglæden vokser med hurtig netforbindelse, hurtig computer og ergonomiske løsninger.

2

3

boligens værelser eller i et hjørne af et rum, men stadig centreret omkring den populære laptop. Det giver mulighed for at opstille en dockingstation med tastatur, skærm og mus eller at koble den bærbare pc direkte til skærm og periferiudstyr. Ved at vælge sådan en løsning kan man også bedre skabe god ergonomi med en kropsvenlig kontorstol og et arbejdsbord, der kan hæves og sænkes. Man kan også øge produktiviteten ved på den måde at skabe et afsondret og roligt arbejdsområde.

DET SKAL VIRKSOMHEDEN GØRE

>>Skatten truer, men der er også fradragsmuligheder.

Hvis der er tale om et hjemmekontor, som bruges regelmæssigt, skal både arbejdspladsen og medarbejderen stille krav til teknik og indretning. Arbejdspladsen skal leve op til visse krav, herunder Datatilsynets regler for behandling af personlige data. Men virksomheden er naturligvis også interesseret i, at sikkerheden er på plads, og at data ikke går tabt. Derfor er det i dag et minimumskrav, at der etableres en hackertilmuret VPN-forbindelse mellem ”folk i marken” og servere eller storage-enheder i virksomheden. Så vil medarbejderen kunne


arbejde på et fjernskrivebord på sin computer eller overføre filer gennem en sikret tunnel. Dertil kommer selvfølgelig, at medarbejderens udstyr er udstyret med sikkerhedssoftware, som opdateres løbende. Også backup er forretningskritisk. I dag vil mange virksomheder vælge at benytte Microsoft Office 365-konceptet til Word, Excel, Outlook og andre kontorapplikationer. Det er en abonnementsløsning, som sikrer, at alle applikationer hele tiden er opdaterede og dermed mindre udsat for ondsindede angreb. Men der medfølger også 1 TB lagerplads på OneDrive med businessversionerne af Office-pakken, og Office 365-programmerne kan indstilles til automatisk at lægge en kopi af nye filer eller ændringer på dette sikrede fjernlager, der befinder sig i skyen, dvs. på en fysisk lokation uden for arbejdspladsen. Man kan også vælge at supplere med en ekstern harddisk i hjemmet (de fleste leverandører kan medlevere backupsoftware), eller man kan indgå aftaler med skytjenester, som er specialiserede i backup. Men Office 365 er den enkle og for de fleste små og mellemstore firmaer en fuldt tilstrækkelig løsning.

Den største ulempe ved at sidde et andet sted end sine kolleger er, at man ikke kan komme i direkte kontakt med hinanden. Så både medarbejder og virksomhed kan opnå fordele ved benytte samarbejdssoftware – for eksempel Skype, Microsoft Sharepoint, OneDrive for Business og ikke mindst Skype for Business.

DET ØNSKER MEDARBEJDEREN Medarbejderen har også krav. De mest indlysende er selvfølgelig en pc med en tilstrækkelig hurtig processor og en passende mængde ram. For computere, der også befinder sig i et hjemmemiljø i flere dage, bliver ofte også brugt til alt andet end blot Word, Excel og mail. I dag er det desuden helt almindeligt, at medarbejdere skal levere indhold til marketingafdelingen, for eksempel billeder til Facebook-opslag, og så skal computeren kunne håndtere hurtig billedbehandling i for eksempel Photoshop. Medarbejdere, der skal uploade stor filer, har også behov for en hurtig internetforbindelse – ikke kun download, men især upload. I så fald vil medarbejderen sætte pris på en fibernetfor-

bindelse, hvor datastrømmen går lige hurtigt begge veje. Der kan også være medarbejdere, som primært har deres ”hjemmekontor” i et tog, et hotel, en lufthavn, på en færge og andre steder, hvor der er en ustabil og langsom internetforbindelse. Her vil man som virksomhed få meget større glæde af deres indsats, hvis man sørger for en smartphone, der er hurtig, og som har tilladelse til højt dataforbrug, så den kan benyttes som effektivt mobilmodem. Hvis man samtidig forsyner medarbejderen med en tynd og let computer, så er virksomheden for alvor flyvende.

>>Hjemmekontoret skal være et rart sted at være.

DERFOR SKAL PRINTEREN MED Det papirløse kontor er ikke ankommet, men vi udskriver alligevel ikke helt så meget mere derhjemme som tidligere. Alligevel kræver hjemmekontoret en printer. Vælger man en multifunktionsprinter, så har medarbejderen samtidig fået en kopimaskine og en scanner, og det er praktisk. Printeren må gerne være trådløs og kunne udskrive i farver, og i et hjemmemiljø, hvor antallet af udskrivningskopier normalt er lavt, er det oplagt med en blækprinter, selvom de hurtige laserprintere i de senere år er blevet mere konkurrencedygtige på prisen.

1/2017 actually | 7


Promotion

DEN PERFEKTE PARTNER PÅ FARTEN Verdens tyndeste hybride notebook leverer både styrke, sikkerhed og samarbejdsmuligheder

UOVERTRUFFEN SIKKERHED

DESIGN HP ELITEBOOK 1030 X360

SAMARBEJDE, SIKKERHED OG STÆRK YDEEVNE

Med en vægt på blot 1,28 kg og et eksklusivt tyndt design er EliteBook x360 perfekt til at tage med på farten. Den 13,3” store trykfølsomme skærm har en høj opløsning og er samtidig solid med Gorilla Glass. Det er nemt at tage noter på skærmen med en aktiv pen.

Uanset om du sidder i en lufthavn, tog eller andet offentlig sted, sørger HP EliteBook x360 for, at dit og firmaets privatliv er sikret. Ved at trykke på privacy-tasten aktiverer du en særlig privacy-funktion, der gør, at din skærm ser mørk ud for folk omkring dig, mens du selv kan se alt indholdet tydeligt. Dertil kommer ekstra sikkerhed via biometrisk genkendelse.

F

or nutidens moderne virksomhed er fleksibilitet et af nøgleordene. Arbejde finder ikke længere kun sted på en fast plads i firmaets kontorlokaler men i høj grad også i mødelokaler, hos kunder, i tog, fly, lufthavne og meget mere. Det kræver naturligvis noget mere af dit vigtigste arbejdsredskab: den bærbare computer. HP EliteBook 1030 x360 er en stærk partner til arbejde på farten grundet det helt særlige design, der lader dig vende den 13,3” store UHD-opløste skærm 360 grader. Det gør det muligt både at bruge computeren som en almindelig bærbar computer, som en tablet, i telttilstand, til filmvisning og meget mere. Dermed understøttes en lang række fleksible arbejdsscenarier bedre, og med den trykfølsomme skærm kan du både vælge at bruge fingeren, en aktiv pen til notetagning eller tastaturet alt efter, hvad der passer dig bedst i den givne situation. De indbyggede Bang & Olufsen højttalere giver god lyd til fremvisninger, og der er indbygget USB-C med understøttelse af Thunderbolt samt 4G og HDMI. Sikkerhed er også blevet en stigende vigtig faktor hos både små og store virksomheder, og her byder EliteBook x360 på en lang række unikke muligheder. Først og fremmest giver en speciel privacy-funktion mulighed for at aktivere et filter i skærmen, der gør, at folk omkring dig i toget, lufthavnen osv. ikke kan følge med i, hvad der foregår på din skærm. Du kan selv tydeligt se indholdet, når du befinder dig foran skærmen, da den visuelle beskyttelse starter 35 grader fra midten af skærmen. Derudover kan du beskytte computeren via biometrisk login som ansigtsgenkendelse eller fingeraftrykslæser, og pc’ens BIOS er desuden sikret af HP Sure Start Gen 3. HP Work Wise appen kan også fjernlåse din pc eller give dig mulighed for overvågning. HP EliteBook 1030 x360 har en stærk Intel Core i5/i7 processor og op til 16 GB ram, der understøtter dine mange arbejdsopgaver. Lige så vigtigt for den mobile arbejdsstyrke er, at batterilevetiden er formidabel med op til hele 16 timer og 30 minutter. Hurtigopladning sikrer desuden 50 % batterilevetid på blot 30 minutter. 8 | actually 1/2017

SKABT TIL SAMARBEJDE Det fleksible design gør, at du både kan bruge EliteBook som almindelig laptop, i tablet-tilstand og i telt-tilstand og dermed understøtter dit arbejde, uanset om du laver præsentationer, holder konferenceopkald, tager noter eller meget andet. Der er fire indbyggede Bang & Olufsen-højttalere, der leverer en god lydoplevelse til dine fremvisninger, og indbygget software sørger for at dæmpe baggrundsstøj, når du f.eks. afholder webmøde under larmende forhold. Desuden har tastaturet indbyggede genvejstaster til Skype for Business.

HØJ YDEEVNE OG LANG BATTERILEVETID En stærk Intel Core i5/i7 processor leverer en høj ydeevne, og med en batterilevetid på op til 16 timer og 30 minutter er du sikret mere end en hel arbejdsdag både på og udenfor din arbejdsplads. Derudover er der lynopladning, så du på blot 30 minutter kan lade laptoppen 50 % op.


LEJ DIN ARBEJDSPLADS!

>>Med Workplace as a Service er alt klar til brug, og har du brug for hjælp, er der også sørget for det.

Slip for store investeringer og unødvendige bekymringer med Workplace as a Service

D

et kan ofte betyde store udgifter at starte en ny virksomhed op eller blot forny hele virksomhedens eksisterende men forældede udstyr. Der findes dog spændende alternativer til selv at købe både hardware og software, og måske er Workplace as a Service (WaaS) præcis den løsning, der gør det nemmere for din virksomhed. INGEN INVESTERING Workplace as a Service er en nem og enkel tjeneste, der kort fortalt går ud på, at du i stedet for at skulle investere i en færdig arbejdsstation til din virksomhed, lejer din arbejdsplads. På denne måde skal du ikke tænke på en høj opstartsudgift, men betaler i stedet over tid via en gennemskuelig månedlig abonnementsbetaling.

Derudover er fordelen, at løsningen er skalérbar, så den kan følge med din virksomheds udvikling. HELE PAKKEN Tanken bag Workplace as a Service er, at alt hvad du og din virksomhed behøver, er klar til brug, og at du blot skal trykke på power. Tjenesten indeholder for eksempel både bærbare computere, Office 365 og Cloudtjenester samt naturligvis hurtig support på både telefon, mail og chat. Du er også garanteret reparationer til næste dag på dit udstyr, opdateringer samt sikkerhedskopiering af hele din arbejdsplads. Workplace as a Service kan nemt bestilles via ALSO Cloud Marketplace, og det er også via denne platform, at du og dine kolleger kan få overblik over din Waas-tjeneste samt de mange andre tjenester, der findes.

FÅ MERE AT VIDE: ANDERS HUSUM, Tlf. 4355 9422 Service Manager, Consumptional Business ALSO A/S

>>Du kan vælge imellem flere forskellige bærbare computere såsom denne Microsoft Surface Pro. Samt naturligvis mus, skærm m.m.

FORDELE VED WAAS • • • • •

Ingen stor startkapital kræves Fast månedlig omkostning Øget fleksibilitet Koncentrer dig om salg og kunder Service & support 24/7/365

1/2017 actually | 9


Promotion

>>LG 8MP Clinical Review Monitor justerer automatisk lysstyrken, så skærmen beholder sin klare lysstyrke selv over tid.

>>Begge skærme har en Flicker Safe-teknologi, der minimerer den øjentræthed, der ofte kan opstå ved en hel arbejdsdag foran skærmen.

DE BEDSTE BETINGELSER FOR ET KLART RESULTAT LG Medical Imaging-skærme leverer skarpe og detaljerede billeder

D

et kan i bogstaveligste forstand være livsvigtigt med en tydelig skærm, når det drejer sig om at kunne lave præcise snit i en svær operation, finde den rette diagnose til patienten og i det hele taget få alle detaljer med. Med LG's skærme rettet særligt mod den medicinske branche, får personalet i sundhedsbranchen de optimale betingelser, når billeder eller en liveoperation skal vises på skærmen. Dette gælder uanset, om det er røntgenbilleder, der skal granskes eller operationer, der skal vises, og LG har den rette løsning til begge dele.

RØNTGENBILLEDER KRÆVER SÆRLIG FOKUS PÅ GRÅTONER Når det gælder om at læse røntgenbilleder bedst muligt, giver LG's 8MP Clinical Review Monitor et optimalt udgangspunkt, da den 27” store skærm har en ypperlig billedkvalitet med 8 MP og IPS-teknologi. Det er naturligvis vigtigt, at skærmen kan gengive billeder så skarpt og præcist som muligt, og især med røntgenbilleder er gråtonerne særligt vigtige. For at sikre, at gråtonerne 10 | actually 1/2017

bliver vist korrekt, tjekker og måler LG alle skærmenes gråtoneskala for at garantere, at alle skærmene lever op til DICOM Part 14-standarden. Derudover har skærmen en 178 graders betragtningsvinkel, så flere personer kan vurdere billederne samtidig, og med en sRGB på over 99%, er du sikret, at farverne bliver gengivet præcist. For at hindre irriterende ventetid, når tunge billeder fra f.eks. en scanning skal vises, har LG sørget for, at deres 8MP Clinical Review Monitor har en Dynamic Sync Mode, der giver mindre forsinkelse og hurtigere responstid, så skærmen hurtigt kan modtage billedsignalet og vise det tydeligt uden forvrængning.

DETALJEREDE BILLEDER TIL OPERATIONEN Operationer stiller ligesom røntgenbilleder særlige krav til den skærm, der bliver brugt. LG 8MP Surgical Monitor er skræddersyet af LG til at forbedre de dybe røde farver, så skærmen er optimal til at bruge i operationsstuer. Den 27” Surgical Monitor har et skarpt IPS-panel med en utrolig præcis farvegengivelse med

HVAD ER DICOM PART 14? DICOM Part 14 er en standard, der er publiceret af National Electrical Manufactures Association (NEMA) og American College of Radiology (ACR). Den udpeger et sæt strenge retningslinjer for at udføre skærmkalibrering i gråtoner og kvalitetstest på skærme, der bruges til medicinske formål.

sRGB 115%, der giver mulighed for at forbedre det dybe røde farvespektrum, og dermed lader kirurgerne se selv små detaljer. Også LG 8MP Surgical Monitor har en betragtningsvinkel på 178 grader, så flere kan se skærmen tydeligt samtidigt, samt forskellige indbyggede funktioner, der gør, at gråtonerne bliver vist så præcise som muligt og lever op til DICOM Part 14-standarden. Derudover er skærmen utrolig hårdfør med en ridsefast overflade samt både vandtæt og støvresistent, så den ikke kommer til skade under kirurgisk arbejde. Forsiden af skærmen er yderligere nem at tørre af, da den er designet helt fladt. Et særligt glas på skærmen sikrer også, at generende refleksioner bliver minimeret og giver de bedste arbejdsbetingelser.


Sikkerhed

>>Ransomware er i hastig vækst, og samtidig er det den mest forretningskritiske trussel mod virksomheder i disse år.

NÅR VIRKSOMHEDENS DATA BLIVER TAGET SOM GIDSEL 2016 var året for ransomware, og den hastigt voksende sikkerhedstrussel er ikke blevet mindre aktuel i år. Her får du status på de it-kriminelles yndlingsvåben lige nu – plus gode råd til, hvordan du forhindrer, at dine data kun kan reddes med en løsesum AF AKSEL BRINCK

1/2017 actually | 11


Sikkerhed

D

et er ikke nyt, at it-kriminelle tager data som gidsel og kun frigiver dem igen mod en løsesum. Allerede i 2013 hærgede den berygtede ransomware CryptoLocker. Men sidste år eksploderede antallet af ransomwareangreb, og lige nu anses denne trussel af mange it-sikkerhedsfolk som den mest frygtindgydende, fordi et angreb potentielt kan bringe en virksomhed i knæ eller anrette store og langvarige skader. Der er god grund til, at ransomware er kommet højest på dagsordenen. 16 nye ransomware-familier så ifølge Symantec dagens lys i 2016, og antallet af ransomware-modifikationer blev 11-doblet fra januar til september, oplyser Kaspersky Lab Research. Først på året gik der 2 minutter mellem, at en virksomhed et sted på kloden blev angrebet – i september var der kun 40 sekunder mellem hvert angreb. Særlig kritisk er det, at angrebene ikke længere primært rettes mod private computere, men i højere grad end tidligere rammer virksomheder og andre organisationer, hvor der er store værdier på spil. I løbet af 2016 gik andelen af angreb mod virksomheder op fra 17 procent (første kvartal) til 23 procent (tredje kvartal), og 42 procent af klodens smb-virksomheder blev ramt af ransomware i løbet af året, oplyser Kaspersky Lab Research. Alarmklokkerne ringer højere og højere.

Ransomware på to måder

>

Der findes to hovedtyper ransomware. Den mest genstridige og udbredte type, en cryptor, krypterer filer, så de ikke kan åbnes. Cryptoren får typisk adgang til filerne, fordi ofret klikker på en ondsindet vedhæftning i en mail, eller den finder vej gennem filer hentet på nettet, links eller endda gennem et inficeret, lokalt netværk. Krypteringen kan være så dygtigt udført, at det næsten er umuligt at dekryptere filerne – medmindre man betaler en løsesum. Den anden type, som kaldes en

locker, screenlocker eller lockerscreen, blokerer ofrets computer, så man slet ikke kan få adgang til den. Den inficerer gennem filer, f.eks. af typen .exe, .docx, .xlsx, og den kan være gemt i zip- eller rar-arkiver. Typen er ikke så udbredt længere, og leverandører af sikkerhedssoftware har løsninger, der ofte vil kunne fjerne blokeringen. Mange ransomware-angreb, som hedder noget med ”locker”, kan sagtens være af typen cryptor trods navnet.

DE NYESTE TRENDS Ransomware er svært at bekæmpe. Koden kommer ind i computere, servere og netværk, når brugere klikker på inficerede filer i for eksempel mails eller besøger inficerede hjemmesider. Og som andre former for malware er ransomware hele tiden i forandring. I slutningen af sidste år kom de fleste angreb fra CTB-Locker – måske fordi skaberne af denne kode tilbyder partnere at udnytte den mod at få en bestemt procentdel af de udbetalte løsesummer. Det er en effektiv distributionsstrategi, for på den måde kan

kriminelle uden forudsætninger for selv at udvikle malware tjene penge på en ny måde. Man har endda eksempler på ”Ransomware-as-a-Service”, altså RaaS – parallelt med lovlige cloud-services som ”Software-as”Ransomware a-Service” (SaaS”) er blevet en eller ”Infrastructure-as-a-Service” hyldevare.” (IaaS). Det skriver Kaspersky Lab Research i selskabets årlige rapport. Mindre it-kompetente personer med slette hensigter kan med andre ord udnytte eksisterende ransomHYPPIGE TRUSLER LIGE NU ware mod betaling. Ransomware er blevet en hyldevare. Der opstår hele tiden nye ransomware-familier. Men her

er nogle af de mest aktive trusler, brugere har mødt de seneste år. REVETON: En locker, der forhindrer adgang til den inficerede computer. CRYPTOWALL: Krypterer filer. Andre varianter er Cryptobit og Cryptodefense. CRYSIS: Kan kryptere filer på både faste og mobile diske samt på netværksdrev. Er svær at dekryptere. CTB-LOCKER: Udvikleren bruger partnere verden over til at sprede denne ransomware, som krypterer filer. Mest udbredte i 2016. LOCKY: Nyere crypto-ransomware, der kommer ind gennem makroer i Microsoft Office-vedhæftninger. TORRENTLOCKER: Krypterer ikke kun filer, men distribuerer også sig selv fra inficerede computeres adresselister.

12 | actually 1/2017

>>TeslaCrypt har blokeret filerne på en computer, hvor ofret får denne urovækkende besked. Denne cryptor forsvandt i 2016, men nye kommer til uafbrudt.

BESKIDT RANSOMWARE Det er en

organisationen bag den skadelige software opfylder aftalen og låser de krypterede filer op, når løsesummen er betalt. Men med de mange kriminelle grupperinger, der søger mod det attraktive marked, bliver der flere og flere tilfælde af ”beskidt ransomware”, hvor krypteringen trods betaling ikke ophæves, og filerne derfor forbliver utilgængelige eller ligefrem forsvinder. Mange af de nytilkomne kriminelle springer ind i ransomware for at opnå en hurtig gevinst, så de er ret ligeglade med, om tilliden til ransomwares forretningsmodel nedbrydes. Ofte er de heller ikke i stand til at dekryptere filerne. Det kan i sidste ende føre til en nedgang i mængden af ransomware. Begynder ofrene først at tvivle på, om betaling af løsesum er en mulig løsning, bryder systemet sammen.

klar trend lige nu, at flere og flere aktører bevæger sig ind i ransomware, og det kan måske i sidste ende underminere forretningsideen. Modsat andre former for malware bygger ransomware nemlig på en form for kontrakt mellem forbryderne og ofrene. Ransomware krypterer eller sletter filer og for at undgå, at det sker, skal ofrene betale den kriminelle gruppering bag angrebet en løsesum. Herefter fjernes krypteringen, og filerne er igen tilgængelige. Denne kontrakt fungerer kun, hvis

SÅ MANGE BETALER SIG FRI Mange ofre vælger dog stadig at betale, enten fordi det er for dyrt at få teknisk hjælp til at låse de krypterede filer op, eller fordi det ganske enkelt ikke lykkes at få det gjort trods flere dages forsøg. Man har ikke noget sikkert tal på, hvor mange der betaler. Mediet ZDNet vurderer, at to tredjedele af de ramte virksomheder overfører penge (ofte i form af de svært sporbare Bitcoins). Kasperskys tal for betalere i 2016 er


SÅDAN INFICERER RANSOMWARE

1

ADGANG TIL SYSTEMET Ransomware og anden malware får som regel adgang til et system ved, at en pc-bruger klikker på en vedhæftet fil i en mail eller besøger en inficeret webside. ANGREBET INDLEDES Det udløser et exploit-angreb, hvor fjendtlig kode undersøger systemet (pc, server, netværk, diske mv.) for svagheder, som kan udnyttes. SOFTWARE HENTES Efter denne analyse hentes der software ned på det angrebne system. Denne kode går straks i gang med at kryptere adgangen til filer og dokumenter. FORBEREDER BETALING Den ondsindede software sender besked til bagmændene om indholdet på systemet, og den modtager og offentliggør informationen om betaling af løsesum.

2 3

4

>>Medarbejdere skal lære at forstå signalerne på, at deres computer er under angreb.

noget lavere, 32 procent. Men uanset beregningsmetode er det en høj procentdel, og allerede i dag – vurderer det anerkendte sikkerhedsfirma – er det sådan, at en femtedel af virksomhederne ikke får deres data tilbage, selvom de betaler løsesum. Vil truslen fra ransomware fortsætte med at vokse, eller har vi nået toppen? Ifølge nogle eksperter har antallet af ransomware-angreb toppet og vil med tiden falde takket være forbedret sikkerhedssoftware og øget indsats fra myndigheder. Også en organiseret front mod ransomware som initiativet ”No More Ransom” – med deltagere som Europol, Intel og Kaspersky – gør det sværere og dyrere for de kriminelle at få held med deres forehavende. Men at det fortsat er en vanskelig opgave, viser en nylig test foretaget af Forbrugerrådet Tænk. Her modstod kun seks ud af 10 sikkerhedsprogrammer ransomware-angreb. I 2017 vil gode itvaner og løbende backup derfor fortsat være det stærkeste våben mod afpresning foran computerskærmen.

Det gør du efter et angreb

>

Ransom betyder løsesum på engelsk – og det er netop meningen med ransomware: At system og filer blokeres eller krypteres, så man kun kan få adgang til dem mod at betale de kriminelle kræfter bag angrebet en sum, som de selv fastsætter. Valutaen er oftest Bitcoin, som gør det nemt at skjule transaktioner. Men hvad skal man gøre, hvis forretningskritiske filer er taget som gidsler – skal man betale? Ifølge det amerikanske medie ZDNet oplyser tre ud af fire virksomheder, at de ikke vil betale, hvis de bliver angrebet. Men i virkelighedens verden betaler to ud af tre virksomheder, selvom det er til ukendte kriminelle, som skjuler sig bag mailadresser, der ikke kan spores, og som bruger browsere, der slører datavejene (især Tor). Myndigheder og sikkerhedsfirmaer advarer generelt mod at betale løsesummen. For det ansporer blot til endnu flere ransomware-angreb. I nogle tilfælde kan sikkerhedseksperter fjerne en filkryptering. Men det afhænger af, hvilken ransomware der er tale om, og hvor

lang tid der er til at redde filerne. Ofte giver de it-kriminelle en frist på ganske få dage. Så selvom det er en dårlig idé, er det forståeligt, at mange organisationer giver efter og betaler. Der findes dygtige konsulenter, som i mange tilfælde vil kunne redde krypterede data. Man kan også gå ind på www.NoMoreRansom.org, hvor Kaspersky og andre sikkerhedsaktører tilbyder værktøj, som kan hente data tilbage. Den bedste sikring mod ransomware er derfor de ting, man gør før et angreb. Løbende backup af alle forretningskritiske filer og dokumenter er det allervigtigste. For så kan man hurtigt genetablere alle data. Desuden kan man tillære medarbejdere sunde rutiner: Aldrig at åbne vedhæftninger i mails fra personer, man ikke kender, og i det hele taget slette alle mistænkelige mails. Medarbejderen må heller ikke tillade Officemakroer, medmindre afsenderen er kendt og troværdig. Endelig skal virksomheden sørge for, at al sikkerhedssoftware og al software på de enkelte computere hele tiden er opdateret. 1/2017 actually | 13


Jeg vil ikke kunne hackes Når jeg er online ønsker jeg at vide, at jeg kun besøger sikre hjemmesider, der ikke udgør en fare for min pc eller ødelægger mine filer. Derfor ønsker jeg en løsning, der beskytter mig mod disse trusler, og som gør mig tryg. Kaspersky Internet Security Få beskyttelse nu på Kaspersky.com

Intet i verden kan beskytte dig 100 %, så vær forsigtig. © 2016 Kaspersky Lab. Alle rettigheder forbeholdes. Registrerede varemærker og servicemærker tilhører deres respektive ejere.


NY ALSO-PORTAL GØR SOFTWARESTYRING BILLIGERE OG NEMMERE Nu kan forhandlerne tilbyde deres egen software-portal til kunderne – og det har gjort det nemmere, hurtigere og billigere end nogensinde at starte og stoppe software-licenser. En af de begejstrede forhandlere er Kompetera AF AKSEL BRINCK

>>Den simple brugerflade gør det nemt for erhvervskunderne at tænde og slukke for softwarelicenser og andre services.

D

et er nemmere end nogensinde at håndtere software-licenser – takket være skyen. ALSO har netop gjort det muligt for sine forhandlere ikke blot at tilbyde erhvervskunderne den brugervenlige softwareportal ALSO Cloud Marketplace, ACMP. Forhandlerne kan også bruge portalen til at skabe en direkte linje til kunden.

Som ALSO-partner kan man nemlig brande ACMP med eget logo, egne billeder, egne farver, egne kontaktinformationer osv., ligesom portalen kan integreres på partnerens website. Det er med andre ord forhandlerens shop-inshop. ALSO kalder det ”Private branding” og ”Private catalogue”. De to funktioner gør det muligt for partnere at brande ACMP-teknologi-

en som sin egen front-end og at provisionere egne services sammen med public services. Og det afføder en række markante fordele for både forhandlerne og kunderne. Det vigtigste plus ved ACMP for erhvervskunderne er ifølge konsulenthuset Kompetera, som netop har integreret ACMP, at softwarelicenser nu kan aktiveres og deaktiveres i løbet af et øjeblik. 1/2017 actually | 15


HER ER ALLE FORDELENE VED ALSO CLOUD MARKETPLACE ALSO Cloud Marketplace er en portal, et virtuelt indkøbscenter, som erhvervskunder kan benytte til at aktivere softwarelicenser og skybaserede tjenester og på den måde straks få adgang til applikationerne. Den nye portal kan indbygges i ALSO-partneres website, og den har netop fået tilført endnu en funktion: Som partner kan man brande portalen med eget logo og egne farver, og man kan integrere egne services. Alt dette skaber en tæt relation mellem forhandleren og hans kunder. Her tager vi et kig på funktionerne og fordelene ved ALSO Cloud Marketplace.

SAMLET KONTROLPANEL Det er nemt for kunderne at skaffe sig overblik over services og software ved hjælp af ACMP’s kontrolpanel.

>>Partner Carsten Lindsted fra Kompetera mener, at den nye, brandede portal giver en mere frugtbar dialog mellem forhandler og kunde.

”Fordelen for kunderne er først og fremer selvfølgelig glad for, at han kan brande mest, at de kan skrue op og ned for licenserne sin virksomhed i portalen, så kunden knyttes på dagsbasis. Det er de meget glade for. De kan tættere til sin it-konsulent. Men ligeså vigtigt for eksempel lige fjerne otte Office 365-paker det, at portalen medvirker til at forbedre ker, hvis de må lukke en afdeling, men så kan dialogen med kunden. Det bliver nemmere de en uges tid senere åbne en halv snes nye at forstå kundens behov. Engang frygtede itlicenser, fordi der bliver ansat nye medarbejforhandlerne, at skyen ville ødelægge båndet dere et andet sted,” siger mellem dem og kunCarsten Lindsted, partner i derne, men det er slet Kompetera. ikke tilfældet, når man ”Vi kalder det ’rightsisom forhandler vælger ”Nu kan zing it’ – at man nemt kan at benytte ALSO Cloud sikre sig den rette mængde Marketplace. kunden give software til enhver tid,” ”Vores dialog med sine nye tilføjer han. kunden er blevet tættere. Vi kan være medarbejdere DERFOR ER KUNDERNE på forkant med, hvad GLADE Fleksibiliteten og der sker ude hos software på et det, at man selv kan gå kunden. Hvis kunden øjeblik.” ind i portalen og tænde og for eksempel aktiverer slukke for enkeltlicenser flere Microsoft-licenser, på et øjeblik, gør kunderne så kan vi henvende os særdeles positivt indstilumiddelbart efter for lede over for den cloud-baserede løsning. Men at se, om der også er behov for ekstra pc’er,” den har også en række væsentlige sideeffekter, siger han. forklarer Carsten Lindsted. ”Det er en fordel for kunden, at vi tager fat ”Nu kan kunden give en ny medarbejder på dem, at vi selv kan henvende os på forhånd. software på et øjeblik. Før i tiden skulle kunden Det bliver mere en rådgivende dialog, en mere først kontakte os. Det slipper han for nu. Og målrettet samtale, og ikke så meget en salgsder kunne gå flere dage, ja, måske uger, før dialog, for nu kender vi kundens behov, inden medarbejderen kunne komme i gang med de vi kontakter ham. Det får både vi og kunden nye applikationer. Sådan er det slet ikke lænmeget mere ud af,” konkluderer Carsten Lindgere,” fortæller Carsten Lindsted begejstret. sted fra Kompetera. ”Der er også en vis økonomisk fordel. Du betaler som kunde nu kun for det, som du bruger. Førhen havde de fleste af vores kunder altid en del ekstra, ubrugte licenser liggende. Nogle gange havde de ikke engang overblik over dem. Nu har de kun de licenser, som de rent faktisk bruger, og de kan nemt overskue præcis, hvad de har af software, og hvad de betaler for,” pointerer Carsten Lindsted.

KOMMER TÆTTERE PÅ KUNDEN Også for Kompetera er der markante gevinster ved at gå over til ALSO’s cloud-model. Carsten Lindsted 16 | actually 1/2017

>>Office 365 og andre Microsoft-produkter indgår i ALSO Cloud Marketplace.

BREDT UDVALG Kunderne får adgang til alt fra CRM-systemer over hosted exchange til virtuelle servere og Office 365. HØJ KVALITET Tjenesten har høj kvalitet og 24/7-oppetid. MINDRE ADMINISTRATION Både forhandler og kunde slipper for besværlige licensnøgler og tidskrævende licensstyring. MICROSOFT MED MERE Microsofts tjeneste Cloud Service Provider (CSP) indgår i ACMP, men flere andre danske og globale producenter af skybaserede services er allerede tilgængelige og flere er på vej. MERE END 400 FORHANDLERE Der er nu over 400 forhandlere koblet på ACMP. Forhandlere tilmeldes gratis, og der er intet omsætningskrav. DANSKE LØSNINGER ACMP er allerede nu klar med en række danskudviklede tjenester. Der er flere danske add on services til Microsoft SharePoint, Microsoft Dynamics, Microsoft Intune Etc. FORHANDLERENS EGEN PORTAL Private branding og private catalogue hedder de funktioner, som gør det muligt for forhandlere at gøre ACMP til deres egen portal – med eget brand og egne ydelser. MANGE FORHANDLER-PLUSSER Cloud Control Panel giver forhandlere en række redskaber, som forbedrer styringen og skaber bedre kundekontakt - herunder: - Hurtig rapportering - Effektiv salgsstyring - Nøjagtig fakturering - Event-baseret fakturering - Nem brugeradministration - Enkel løsningsudrulning - Bedre kundeservice - Præcis licensstyring. BLIV UNDERVIST ALSO kan gøre dig klogere på fordelene gennem undervisning i løsningsforslag, anvendelse og provisionering. Så kommer du godt fra start.


Promotion

LYNHURTIG GAMERSKÆRM!

Samsungs LC27G70FQUXEN er den første buede pc-skærm med 1 ms responstid

>>Skærmen har indbygget Eye Saver-mode og Flicker Free-teknologi, der reducerer øjentræthed og sikrer bedre komfort.

G

aming er en seriøs sport, og din pc-skærm er indgangen til en verden af svære taktiske manøvrer, flotte eksplosioner, hurtige køretøjer og eksotiske rumvæsner. Aldrig har computerspil været så grafisk flotte og spændende, og det kræver naturligvis en gamingskærm i topklasse at udnytte den imponerende grafik og hurtige actionsekvenser. DEN OPTIMALE OPLEVELSE Samsungs LC27FG70FQUXEN er en 27" skærm, der med sin buede fremtoning trækker spilleren helt ind i spillet. For at gøre spiloplevelsen helt optimal har Samsung sørget for, at skærmen er den første buede pc-skærm, der kan byde på en responstid på blot 1 ms. Det betyder sammen med Samsungs avancerede motion blur-teknologi, at dine gamingoplevelser står helt klart på hele

skærmen uden irriterende slør eller efterslæb i billederne. Skærmen har desuden en 144 Hz-rate, der yderligere understøtter en helt glat spiloplevelse. Quantom dot-teknologien sikrer præcise farver uanset, om du gamer, ser film eller surfer på nettet.

GAMER-INDSTILLINGER LC27FG70FQUXEN er helt igennem en fuldblods gamerskærm og med forudindstillede gamer-modes optimeres sortniveauerne, kontrastforholdet og skarpheden for alle genrer, uanset om du spiller First Person Shooter, rollespil, AOS eller RTS. Skærmmenuen er også designet, så den nemt falder ind i dine yndlingsspil, og der er særlig lyd-synkroniseret Arena-belysninger, der understreger dit spil med et pulserende lysshow.

FLEKSIBEL PLACERING Samsung LC27FG70FQUXEN har en stærk dobbelt-hængslet arm, der sørger for, at du kan justere, vippe, tilte, pivotere eller dreje skærmen præcis, som det passer dig bedst.

1/2017 actually | 17


E-SPORT

FÅR GAMING TIL AT BOOME Millioner af kroner på spil og millioner af tilskuere er virkeligheden for e-sporten, der nu er rykket ind i den topprofessionelle liga AF METTE EKLUND

F

or 10 år siden var det næsten utænkeligt, at over 100 millioner mennesker ville følge med i onlinetransmissioner af et hold computerspillere, der kæmpede mod hinanden, og at selvsamme hold dystede om præmiepuljer på mange millioner dollars. Det er virkeligheden nu, hvor sidste års finalekamp i spillet Dota 2 havde e-sportens hidtil største præmiepulje på 140 millioner kroner og trak over 5 millioner seere online. Selvom de største internationale turneringer finder sted i USA og Sydkorea, så kan Danmark også være med, og det danske hold Astralis er lige nu verdens bedste hold indenfor computerspillet ”Counter-Strike Global Offensive” og 18 | actually 1/2017

har tjent op mod 10 millioner kroner i præmiepenge. Men hvorfor er e-sport så hurtigt blevet til en topprofessionel pengemaskine med millioner af tilhængere verden over? Actually har taget en snak med Jens Christian Ringdal, der udover at være Business Development Manager for Gaming & eSport hos ALSO A/S også er formand for foreningen Roskilde eSport og tidligere formand for forbundet eSport Danmark.

E-SPORT VÆKSTER I DANMARK Jens Christian Ringdal fortæller, at e-sport spirede i Danmark for 11 år siden, og det var der, at tankerne om at organisere esporten i foreningsrammer opstod. Året

JENS CHRISTIAN RINGDAL Business Development Manager Gaming & eSport


HVAD ER ESPORT DANMARK? eSport Danmark blev stiftet i 2007 og er det danske forbund for elektronisk sport. Foreningen har til formål at fremme og udbrede interessen for esport og få den anerkendt som sportsgren samt at etablere en national e-sports-liga. eSport Danmark tilbyder udover workshops, konferencer også en ny instruktøruddannelse indenfor esport i samarbejde med Firmaidrætten og Ungdomsringen.

efter i november 2007 blev eSport Danmark grundlagt. Dengang var e-sporten længere fra folkelig anerkendelse, og der var mange fordomme. Når det gælder grunden til, at e-sport kan trække millioner af både fysiske publikummer og endnu flere millioner af mennesker, der ser onlinetransmissionerne, forklarer Jens: ”For det første er e-sport superspændende, lettilgængelig online og har en stor intensitet. Derudover er det ikke mindst de unges verden, der bliver sat fokus på. Efter det danske hold Astralis vandt deres store major i januar, er e-sporten blevet mere stueren. Flere forældre er blevet nysgerrige på den e-sport, deres børn dyrker, og man oplever, at flere familier sidder sammen og ser det. Det skaber opbakning og interesse for e-sport, at man kan samles om det som familie. Det kunne man ikke for 10 år siden, og det er med til at gøre e-sporten mere folkelig.” At e-sporten har fået større mediefokus, skaber naturligvis også en større forståelse hos forældre for, at gaming kræver godt udstyr såsom mekanisk tastatur, gode controllere og en stærk gaming-pc. Når det gælder populære computerspil indenfor e-sport i Danmark, fortæller Jens Christian: ”Counter Strike er utrolig populær i Danmark, men vi leverer også topspillere indenfor League of Legends. Vi har Søren Bjerg, som er en af de mest populære spillere samt to verdensmestre i FIFA. Danmark er godt med i udlandet, og det er med til at samle folket i et lille land. Vores høje status inden for esport skyldes, at vi er et lille land og har været gode til at organisere spil samt hele vores danske foreningstankegang. Mange af onlinemiljøerne og klanerne har fungeret godt i Danmark. Det har været med til at fremme den del af det, og vi har samtidig gode traditioner i Danmark med netcaféer og generelt set godt internet og godt udstyr.” E-sport i Danmark er også begyndt at trække store investorer, sponsorer og virksomheder til sporten – også udenfor gamingbranchen såsom FCK, og Jens Christian forklarer, at fodboldklubber som FCK sammen med Nordisk Film er med i det for forretningens skyld. Ser

>>E-sport er blevet en enorm seermagnet med millioner af mennesker, der ser med fra internettet samt i kæmpehaller.

man på træningskampe på FCK, så er der rent faktisk fire gange så mange tilskuere på e-sportens gamingtræningskampe end de traditionelle fodboldkampe.

E-SPORT SOM EN KARRIEREVEJ Pengene, prestigen og ikke mindst spændingen får mange unge til at overveje at gå dybere ind i e-sporten, og interessen og mulighederne har aldrig været større. Men hvad kræver det at vælge e-sport som en karriereveje? Jens har et bud: ”Det vigtigste er selvfølgelig at have talentet. Derudover skal du have noget ordentlig udstyr at spille på og tiden til at dedikere dig til spillet. Man skal også huske at bevare glæden og gnisten.

SE E-SPORT VIA STREAMING ELLER PÅ TV Vil du følge med i nogle af de store e-sports-turneringer, så kan du følge med på en af de mest populære streamingtjenester inden for e-sport www.twitch.tv. Her deles der liveoptagelser fra kampe og e-sports-turneringer. Også www.gousgamersnet.dk, der er et stort internationalt nyhedssite, er værd at følge. Det er dog ikke kun online, du kan følge med i e-sport, men også fra dit tv. Viasat åbnede sidste år verdens første dedikerede 24/7 lineære e-sport tv-kanal, Viasat eSport, hvor du kan følge med i live gaming-events.

“Sidste års finalekamp i spillet Dota 2 havde e-sportens hidtil største præmiepulje på 140 millioner kroner” Nogle topspillere oplever, at det pludselig bliver et arbejde at spille computerspil, og så risikerer man at tabe glæden.” Jens Christian understreger, at der i Danmark er rigtig mange muligheder for e-sport-interesserede såsom eSport Danmark, gaming-forums, foreninger, skoler og klubber. På eSport Danmarks hjemmeside er der lavet et oversigtskort over, hvor du kan finde lokale muligheder. http://esportdanmark.dk/ medlemmer/kort-over-klubber-ogskoler-i-dk/ ”Det, der er superspændende nu, er, at vi ser e-sport blive forankret lokalt i skoler og ungdomsklubber, og der er endda ventelister på efterskoler med gaming. På klubber og skoler har man mulighed for at få en vigtig dialog med lærere og bruge de rette gamingredskaber – det er noget andet at møde andre mennesker fysisk.” Et bredt samarbejde af aktører som eSport Danmark, Firmaidrætten og Ungdomsringen har også startet en ny certificeret e-sports-instruktøruddannelse i februar i år. Jens Christian Ringdal 1/2017 actually | 19


>>Præcis som almindelige sportsgrene har e-sports-events både kommentarorer, tvvisning og masser af ivrige publikummer.

fortæller, at grunduddannelsen på den nye instruktøruddannelse har fokus på at undervise og lære fra sig og f.eks. også fokusere på, hvordan man holder brain breaks og kommer lidt væk fra computeren. Uddannelsen retter sig mod at give klubber, klubfolk og lærere en baggrund for at kunne stille sig op og undervise. Jens Christian understreger, at uddannelsesdelen er vigtig, da det er vigtigt at få et fælles værdisæt.

SALG AF GAMINGGREJ STIGER Hvis du har lagt mærke til endnu mere gaminggrej i butikkerne og i reklameaviser, er det ikke så underligt, for branchen ser et tydeligt øget salg inden for gaminggrej og pc gamingudstyr. Jens Christian tilføjer: ”Der er stor øget forespørgsel på udstyr. Det kommer også i og med, at flere og flere organiserede sportsklubber henvender sig med

E-SPORT PÅ TIPSKUPONEN Fans af e-sport har nu også mulighed for at tjene penge på esport. Danske Spil har nemlig gjort det muligt på Oddset at tippe på nogle af de mange onlinekampe inden for e-sport såsom udfaldet af Counter-Strike, League of Legends m.fl. – præcis ligesom en helt almindelig fodboldkamp.

20 | actually 1/2017

>>Det danske hold Astralis blev i januar 2017 Eleage-mestre i Counter-Strike.

LÆS MERE OM E-SPORT HER: www.esportdanmark.dk – Det danske e-sports-forbund med kurser og vejledning. www.copenhagengames.dk – Danmarks største e-sports-event med konkurrencer og turneringer indenfor f.eks. Counter-Strike, Star Craft og FIFA. www.esport.dk – Dansk hjemmeside med nyheder om alt, hvad der sker inden for dansk e-sport. www.gosugamers.net – International nyhedsside med overblik over turneringer og kommentering af kampe. www.twitch.tv – Populært site for streaming af e-sports-kampe.

henblik på at gå ind i e-sport.” Jens Christian kan også nikke genkendende til, at flere teknologi-producenter, udvider deres produktsortiment, således ser vi Corsair, der er begyndt at lave gamingstole, samt Kingston, der ikke tidligere har lavet gamingudstyr men nu laver gamingtastaturer og andet gamingtilbehør. Jens Christian tilføjer: ”Det vil vi se mere af, og vi kan forvente at se mere udstyr og tilbehør, vi ikke har set før.”

NÆSTE SKRIDT FOR E-SPORT Med en e-sport der er rykket ind i den topprofessionelle liga med stærke sponsorer, kæmpe præmiepuljer og millioner

af publikummer verden over, der ser kampene både fysisk eller som onlinetransmissioner, er gaming efterhånden ved at blive blåstemplet som sportsgren. Jens Christian tilføjer: ”Det næste store gennembrud inden for e-sporten, forventer jeg, kommer i to omgange. Dels et tæt samarbejde med DGI og eSporten samt de større uddannelsesinstitutioner. Og dels en politisk anerkendelse og opbakning også på Christiansborg inden for det næste års tid. Når det sker, vil vi også se DIF komme på banen. Det vil stimulere den positive udvikling og skabe et medspil til e-sportens kommercielle succes.”


Promotion

LOAD AND DOWNLOAD! Dit bedste spil nogensinde er slut – men du har gemt dine sejre for altid

D

u har i dagevis, ugevis eller måske i månedsvis kæmpet utrætteligt for, at du endelig er nået igennem den legendarisk sværeste bane i dit favoritspil. Du har lavet de sejeste manøvrer, de mest taktiske afluringer og flotteste eksplosioner, som du og måske hele dit hold nogensinde har opnået. Heldigvis behøver du ikke at nøjes med vage imitationer og forklaringer, når du skal genfortælle dine sejre. Seagates lange række af eksterne backupdrev giver nemlig en oplagt mulighed for, at du og din omgangskreds kan genleve dine bedste

spillesceancer. Seagates diske til backup understøtter dine gamesaves uanset, om du vælger at game på din pc eller spillekonsoller som Xbox One og PlayStation. Med backup-muligheder helt op til 5 TB er der plads til masser af spil-sejre, som du kan tage med dig i de kompakte Seagate harddiske. Den kompakte størrelse gør det nemt at tage den med i tasken, og du behøver ingen strømstik. Derudover sikrer du med den eksterne harddisk, at dine spilsejre ikke tager unødigt plads på din spillekonsol. Med plug-and-play-setup er det hurtigt og nemt at tilkoble en backup-harddisk til konsollen, og du kan finde Seagate-drev dedikeret til særlige spillekonsoller såsom Game Drive for Xbox eller Game Drive for PlayStation. Derudover virker de andre eksterne drev til både mobile enheder og bærbare computere såsom Backup Plus Portable og Backup Plus Ultra Slim også forrygende som lagerplads for dine spil samt Xbox-drev.

>>Nu kan du gemme dine PS4-spil på en ekstern harddisk! Gem over 125 spil på en 5TB BackUp Plus-disk.

>>Med en Seagate backup harddisk på 4 TB kan du f.eks. gemme mere end 100 Xbox One-spil. Seagate gamingharddiske STEA2000403 og STEA4000402 matcher desuden din Xbox i farve og design.

VIRTUAL REALITY er ved at vinde frem, og uanset om du bruger den spændende nye teknologi til gaming eller anden underholdning, giver Seagates harddiske også mulighed for, at du kan genleve dine oplevelser i den nye dimension. 1/2017 actually | 21


Dynamics 365

Den intelligente forretningsapplikation – forbedret kommunikation og samarbejde

M

icrosoft har flyttet langt det meste af sin portefølje op i skyen. Det gælder også Dynamics 365, deres nye generation af forretningsapplikationer. Her forenes ERP og CRM i en samlet løsning.

skal være et ud af boksen-system.

Traditionelt har systemer som ERP og CRM været adskilte systemer, hvilket har gjort livet besværligt for mange virksomheder, når informationer skulle deles mellem systemer.

Det betyder også, at værktøjer som f.eks. Office og PowerBI er indbygget fra start og lige ved hånden.

Men det løser Dynamics 365, den seneste generation af intelligente forretningsløsninger fra Microsoft, der kan anskaffes gennem ALSO Cloud Market Place.

Dynamics 365 er et system, der tilpasser sig den rolle, du har i virksomheden. Dermed vil brugerne opleve, at det passer netop til dem, siger Thomas Halse.

Den anden ting, som Thomas Halse nævner, er, hvad Dynamics 365 kan gøre for den enkelte medarbejders produktivitet.

En ud af boksen-løsning Thomas Halse, Product Marketing Manager, Dynamics 365 hos Microsoft, fortæller, at det er fire områder, der driver udviklingen af Dynamics 365.

Processerne hænger sammen Vi sikrer, at løsningen følger dig, og dermed at processerne hænger sammen, forklarer Thomas Halse. Det er uanset om du bruger din PC, tablet eller smartphone. Og støtteværktøjer som f.eks. Outlook, Word, Excel og Skype er integrerede og lige ved hånden.

– De fire punkter er purpose-build, productive, intelligent og adaptable, siger Thomas Halse.

Den tredje pointe i visionen for Dynamics 365 er ’Intelligence’ eller det, som Thomas Halse også kalder for ’indsigt’.

Det første af de fire områder er, at løsningen

F.eks. kan systemet sættes op til at holde øje

med sociale medier. På den måde kan du overvåge kunders præferencer eller oplevelser med dit produkt. Vi kan bruge de data, der er til rådighed, både interne og eksterne. Analysere på dem og komme med forslag til aktiviteter, forklarer Thomas Halse. Sluttelig er der tilpasningsevnen, som er det fjerde ben i visionen for Dynamics 365. Bryder med traditionerne Det område deler Thomas Halse op i forskellige emner. Det første er et brud med det gamle mantra om, at man skal købe software up-front. Traditionelt købte du et stykke software, og det var så det. Du ejede programmet og hang på det. Nu lejer eller abonnerer du på software som en tjeneste eller service og betaler kun for de licenser, du har brug for, siger Thomas Halse. Det betyder, at hvor du før skulle have kapacitet nok i din infrastruktur til altid at håndtere peak-sitautioner, så er det ikke længere et krav. Når det kommer til


Dynamics 365 og Cloud så kommer Microsoft hele løsningen. Dynamicsmed 365 og Cloud så kommer Microsoft med hele løsningen. På den måde kan du skrue op og ned for infrastrukturen behov. vælge På den måde efter kan du skrueDu opkan og altid ned for inmoduler til og fra, og du betaler kun for det, frastrukturen efter behov. Du kan altid vælge du bruger,tilsige Thomas moduler og fra, og duHalse. betaler kun for det, du bruger, sige Thomas Halse. Dernæst har Microsoft bibeholdt muligheden at kunder og partnere kan Dernæst har for, Microsoft bibeholdt videreudvikle på løsningen med apps eller muligheden for, at kunder og partnere kan Extensions som det kaldes. videreudvikle på løsningen med apps eller Extensions som det kaldes. Vi leverer en standardløsning, som vi holder opdateret. Udvidelser lægger sig Vi leverer en standardløsning, somovenpå vi holder som en slags legoklodser, og på måde opdateret. Udvidelser lægger sigden ovenpå kan du løbende tilpasse løsningen til din som en slags legoklodser, og på den måde virksomheds behov, fortæller Thomas Halse. kan du løbende tilpasse løsningen til din

deres mål. at de får mulighed for, at gøre det bedste, de at kan, skal lede sikkert deres mål. deog fårdet mulighed for,dem at gøre det igennem den digitale transformation. bedste, de kan, og det skal lede dem sikkert igennem den digitale transformation. Dynamics 365 er den nye generation af forretningssystemer der favner virksomhedens Dynamics 365 er den nye generation af forprocesser fra ende til anden. giver dig bedre retningssystemer der favner virksomhedens overblik, indsigt og øger produktiprocesserdybere fra ende til anden. giver dig bedre viteten slutter Thomas Halse. overblik, dybere indsigt og øger produktiviteten slutter Thomas Halse. Dynamics 365 startede som en vision. Men der er ingen grund til atsom vente – den Dynamics 365 startede enmere vision. Men kan opleves allerede i dag. der er ingen grund til at vente mere – den kan opleves allerede i dag.

virksomheds behov, fortæller Thomas Halse. Den digitale transformation Dynamics 365transformation er bygget til at understøtte Den digitale digital transformation forklarer Thomas Dynamics 365 er bygget til at understøtte Halse. Vi bruger de teknologiske muligheddigital transformation forklarer Thomas er til at løfte virksomhederne ind den nye Halse. Vi bruger de teknologiske muligheddigital tidsalder. er til at løfte virksomhederne ind den nye digital tidsalder. Vi tager udgangspunkt i fire elementerHvordan samarbejder og kommunikerer Vi tager du udgangspunkt i fire elementermed dine kunder, dels hvordan du forædler Hvordan du samarbejder og kommunikerer dine ogdels services til dine med produkter dine kunder, hvordan du kunder, forædler dels hvordan du får optimeret dine forretdine produkter og services til dine kunder, ninger og processer, og endelig hvordan dels hvordan du får optimeret dine forret-vi styrker denprocesser, enkelte medarbejder, så han er ninger og og endelig hvordan vi klædt bedst muligt på til opgaven. styrker den enkelte medarbejder, såDermed han er kan virksomhederne deres konkurrenklædt bedst muligt påstyrke til opgaven. Dermed ceevne, siger Thomas Halse. kan virksomhederne styrke deres konkurrenceevne, siger Thomas Halse. Rigtig mange virksomheder er i dag udfordret deres forretningsgrundlag påudforgrund Rigtigpåmange virksomheder er i dag af den forandring verden oplever i dag. dret på deres forretningsgrundlag på grund Hastigheden hvormed duoplever skal reagere af den forandring verden i dag.på ændringer i markedet stiger voldsomt. Her Hastigheden hvormed du skal reagere på hjælper Dynamics 365 og Microsofts andre ændringer i markedet stiger voldsomt. Her Cloud-løsninger dig365 med være på forkant hjælper Dynamics ogat Microsofts andre pointerer Thomas Halse. Cloud-løsninger dig med at være på forkant pointerer Thomas Halse. Er der allerede Det er en både omfattende vision og ambiEr der allerede tion, som Microsoft har haft vision med Dynamics Det er en både omfattende og ambi365 og Microsoft Cloud. En vision, der tion, som Microsoft har haft med Dynamics hjælper med at sikre fokus på de rigtige 365 og Microsoft Cloud. En vision, der ting, og værktøjerne at få gjortpånoget ved det hjælper med at til sikre fokus de rigtige ting, på en effektiv måde. og værktøjerne til at få gjort noget ved det på en effektiv måde. Løsningen skal gøre det muligt for virksomheden og den at få Løsningen skalenkelte gøre detmedarbejder muligt for virksomdet bedst mulige grundlag til at realisere heden og den enkelte medarbejder at få det bedst mulige grundlag til at realisere

ALSO A/S Software & Cloud ALSO A/S Telefon: +45 4355 9222 Software & Cloud software.danmark@also.com Telefon: +45 4355 9222 software.danmark@also.com

Fakta Fakta

Dynamics 365 Dynamics 365 X X

””

Dynamics 365 er den Dynamics 365 er nye generation afden forretnye generation forretningssystemer ogaf favner ningssystemer favner fra virksomhedensog processer virksomhedens processer fra ende til anden. Det giver dig ende til anden. Det og giver overblik og indsigt gørdig overblik indsigt og gør dig mereog produktiv. dig mere produktiv. - Thomas Halse, Product Marketing Manager, Dynamics 365

X

hos Microsoft - Thomas Halse, Product Marketing Manager, Dynamics 365 hos Microsoft

X

! !

X X X X

X

X X

X

X Vil du vide mere:

X

Vil du vide mere:

https://www.microsoft.com/da-dk/dynamics365/home https://www.microsoft.com/da-dk/dynamhttps://www.also.com/ec/cms5/ ics365/home da_2800/2800/services/digital-services/ also-cloud-marketplace/ https://www.also.com/ec/cms5/ da_2800/2800/services/digital-services/ also-cloud-marketplace/

X X

Med apps til Dynamics 365 kan du skræddersy en løsning til dine behov. Med apps til Dynamics 365 kan du Apps kan fungere både hver for sig skræddersy en løsning til dine behov. og sammen. Apps kan fungere både hver for sig og sammen. Dynamics 365 kobler forretningsprocesserne sammen med Office Dynamics 365 kobler forretnings365-værktøjer. På den måde kan du processerne sammen med Office f.eks. udføre CRM-opgaver i Outlook 365-værktøjer. På den måde kan du og ERP-opgaver i Excel. f.eks. udføre CRM-opgaver i Outlook og ERP-opgaver i Excel. Med indbygget Microsoft Power BI, Cortana intelligence og Azure MaMed indbygget Microsoft Power BI, chine Learning kan Big Data hjælpe Cortana intelligence og Azure Madig til at lægge de rigtige planer og chine Learning kan Big Data hjælpe føre dem ud i livet. dig til at lægge de rigtige planer og føre dem ud i livet. Dynamics 365 kan bruges sammen med Microsoft PowerApps og Dynamics 365 kan bruges sammen Microsoft Flow. Så kan du nemt med Microsoft PowerApps og bygge nye applikationer. Microsoft Flow. Så kan du nemt bygge nye applikationer. Dynamics 365 kan hente data via IOT enheder og services. Data som CorDynamics 365 kan hente data via IOT tana og Machine learning kan hælpe enheder og services. Data som Cordig med at analysere og få resultatet tana og Machine learning kan hælpe præsenteret med PowerBI. dig med at analysere og få resultatet præsenteret med PowerBI. Dynamics 365 kan anskaffes på ALSO Cloud Marketplace. Dynamics 365 kan anskaffes på ALSO Cloud Marketplace.

ALSO A/S • Helgeshøj Allé 8-10 • 2630 Taastrup • Tlf. 4355 8888 • www.also.dk ALSO A/S • Helgeshøj Allé 8-10 • 2630 Taastrup • Tlf. 4355 8888 • www.also.dk


Promotion

HPE SYNERGY Første it-platform skabt til Composable Infrastructure

T

raditionelt betragtes it-platformen som en udgift, der skal holdes i ave, alt mens ressourcespild og manglende fleksibilitet hindrer, at nye ideer kan omsættes til værdiforøgelse for virksomheden. Med HPE Synergy kan datacentre drage fuld fordel af de synergieffekter, der implicit indgår i den moderne it-infrastruktur, der blandt andet omfatter mobile enheder, cloud, sociale medier, IoT og Big Data. HPE Synergi forenkler administration af it-platformen, mindsker ressourcespildet, og automatiseringen eliminerer mange fejlkilder i administrationsforløbet. Det er ligegyldigt, om softwaren kører på traditionelle fysiske servere, afvikles på virtuelle servere, er web-baseret eller container-baseret. Uanset hvilken type software,

24 | actually 1/2017

der er tale om, samt hvilke krav softwaren stiller ressourcemæssigt, kan den afvikles på samme platform.

INFRASTRUKTUR SOM KODE I HPE Synergy platformen er software og hardware integrerede dele af den samlede løsning. Hardwaren kan betragtes som et stykke kode, der kan tilgås, når der er behov for det. Hemmeligheden er, at hardwareressourcerne er adskilte. Computerenhederne, lagrings- og netværksstruktur er selvstændige elementer, der indgår i en fælles ressourcepool. Når en app eller applikation har behov for ressourcer, tildeles disse automatisk ved hjælp af HPE Synergy Composer, der er et centralt skabelonbaseret interface, hvorigennem alt styres. Det står administratorerne frit for at integrere de administrati-

>>HPE Synergy forenkler administrationen af it-platformen, mindsker ressourcespild og eliminerer mange fejlkilder i administrationsforløbet.

onsværktøjer, DevOps værktøjer og programmeringssprog, der foretrækkes. Administratorerne skal kun forholde sig til en enkelt RESTful API, ved hjælp af denne kan man med blot en enkelt linje kode hurtigt tildele ressourcer og lancere nye tiltag, udføre test eller udvikle på eksisterende løsninger.

HPE SYNERGYS FORDELE: • Lettere administration og færre fejlkilder takket være automatiserede processer og central API • Bedre ressourceudnyttelse da alle ressourcer er uafhængige og kan anvendes til alle opgaver • Forenklet administrationsstruktur, man undgår overlapning

mellem separate administrationsteams • Bedre skaleringsmuligheder da enkelte elementer kan op-eller nedskaleres uafhængigt af anden hardware • Samler både fysiske servere og virtuelle miljøer i en løsning, der kan administreres centralt • Frigør såvel menneskelige og hardwaremæssige ressourcer, der i stedet kan anvendes på udvikling og realisering af nye forretningsideer • Lynhurtig implementering af nye ideer i form af løsninger, der kan bidrage til værdiforøgelse • Let implementering af DevOps, hvor udviklere og driftsafdeling sammen følger softwaren igennem dets udviklingsforløb


Kommunikation

OPTIMER DET TRÅDLØSE NETVÆRK Trådløse netværk er nu også almindelige i virksomheder og andre professionelle organisationer. Men de skal styres og sikres på den helt rigtige måde – og det er et område i hastig udvikling AF AKSEL BRINCK

M

ange virksomheder bekender sig stadig til kablet netværk, fordi det giver høj sikkerhed, stabilitet og hastighed. Men trådløst netværk er nu blevet almindeligt i danske kontorer og produktionshaller, og det er faktisk muligt at sætte det op, så det lever op til de samme krav, man stiller til et kablet net. Selv i ret små virksomheder er der dog helt særlige betingelser, det trådløse netværk skal

leve op til. Man kan ikke blot installere den samme routerløsning som hos private brugere, hvis man ønsker en optimal løsning, der kan håndtere mange trådløse enheder på en sikker og overskuelig måde. Man skal først og fremmest bede sin forhandler levere router-hardware, der er rettet mod business-markedet. Disse løsninger har nemlig flere fordele: Det er nemt at koble flere routere og eventuelt repeatere sammen

og styre hele Wi-Fi-nettet fra en og samme management-software. Der er mulighed for at få optimal sikkerhed på nettet. I store organisationer vil man også sætte pris på remotedeployment og load-management. Umiddelbart har udstyr rettet mod privatmarkedet de samme fine specifikationer, men det giver ikke mulighed for at opnå de management- og sikkerhedsfordele, som er afgørende for netværket på en arbejdsplads. 1/2017 actually | 25


Kommunikation 5 TIPS TIL SIKRERE WI-FI

1

UDSKIFT SSID’EN Udskift AP’ens standard-SSID-navn og -adgangskode. Koden skal være lang og med en blanding af store og små bogstaver, tal og tegn. INGEN TRÅDLØS ADMIN Undgå, at man kan få adgang til netværkets administrationsdel fra en trådløs forbindelse. Det vil bare gøre det nemmere for en hacker. UNDGÅ WEP-KRYPTERING Af forskellige grunde tilbyder netværk stadig WEP-kryptering, men man bør undgå denne svage kryptering og kun benytte WPA2. OPDATER ROUTERE Sørg altid for, at firmwaren i netværkshardwaren (plus i tilkoblede klienter) er opdateret, så der er færrest mulige sikkerhedshuller. VPN SIKRER DATA Data til og fra trådløse hjemmearbejdspladser kan kun sikres med en VPN-forbindelse.

2 3 4 5 En opsætning tilpasset virksomhedsbrug er også mere driftssikker. For eksempel undgår man interferensproblemer mellem forskellige access points, AP’er, på netværket. Det er også designet til at kunne håndtere mange samtidige enheder, og skulle der opstå problemer, er det nemmere at finde frem til kilden end på et netværk uden en tilknyttet managementapplikation, hvorfra man kan overskue hele netværket på en gang. I virksomheder og organisationer kan netværket være ret kompliceret. I eksempelvis butikker kan man have pos-skærme eller smarttavler på netværket, og på kontorer kan der være adskillige trådløse printere. Desuden er der udfordringen med medarbejdere, som medbringer eget udstyr, og med virksomhedens egne mobile enheder som smartphones og tablets. Kompleksiteten stiller krav om overblik.

DEN NYESTE STANDARD Hvis en organisation i forvejen har et trådløst netværk, kan der være to grunde til at opgradere det – enten fordi installationen er knopskudt og usammenhængende, eller fordi man ønsker at benytte den nyeste W-Fi-standard. Den hedder i øjeblikket 802.11ac – ofte blot kaldet ac – og kan sætte skub i et sløvt, trådløst net. Det skyldes, at ac-standarden er den hidtil hurtigste og udelukkende benytter det ret

STYR NETTET FRA SKYEN  gså netværksmanagement er løftet op i O skyen. Zyxel eksempelvis gør det muligt at overvåge en komplet netværksinstallation – både kablet og trådløs – ved hjælp af tjenesten Nebula. Det betyder blandt andet, at små virksomheder eller organisationer uden egen it-afdeling vil kunne udlicitere overvågning, opdatering og andre forhold til deres forhandler. Funktionerne kan tilgås fra en pc, men også på farten fra tablets og smartphones via en app.

uforstyrrede 5 GHz-frekvensbånd – ikke 2,4 GHz-båndet, som ofte er belastet af ældre enheder, mobiltelefoner og andet trådløst udstyr. Ac-routere kan samtidig udsende det trådløse signal i stråleform rettet mod specifikke enheder. Triband-routere, der kombinerer 2,4 GHz-

PRINTEREN PÅ NETTET

>>HP’s trådløse Laserjet-serie lukker ned, hvis f.eks. fremmed firmware forsøger at installere sig, og forsøg på at ændre dens BIOS får printeren til at tilvælge den forudgående version – alt sammen for at sikre printeren mod angreb.

26 | actually 1/2017

Trådløse netværk har gjort printere sikkerhedsmæssigt sårbare. Det har hardwareleverandørerne opdaget. Den største printerleverandør, HP, annoncerede i 2015, at man havde udviklet verdens mest sikre printere. Det siger noget om, hvor stort fokus der er på denne del af netværkssikkerheden. Men for at trådløse netværksprintere skal forblive sikre, skal udstyret holdes ajour med alle softwareopdateringer. Det anbefales også af sikkerhedseksperter at AES-kryptere dokumenter, som sendes til printere – trådløst eller via kabel – fordi en stor del af dokumenternes indhold gemmes ubeskyttet i tekstformat af printerne.

båndet (med den ældre n-teknologi) og 5 GHz-båndet, kan give hastigheden et mærkbart løft. Men den helt store gevinst opnås kun, hvis de fleste enheder, der benytter nettet, er så nye, at de kan opfange signalet fra sådan et AP. Det sker i de fleste virksomheder gradvist i takt med, at eksempelvis bærbare pc’er udskiftes med nyere modeller. Store bygninger kræver mange AP’er. Men hvis de placeres for tæt og tilfældigt, kan der netop opstå problemer med interferens, og antallet af enheder, som nettet understøtter, vil falde – stik imod hensigten. Så har man en mindre virksomhed uden netværkskompetence, kan man med fordel lade en ekspert sætte netværket op, for eksperten vil benytte et af de mange værktøjer, som gør det muligt at placere AP’erne korrekt, og hvor man kan se, hvilken negativ effekt vægge og andre forhindringer har i den konkrete bygning.

MANAGEMENT ER ALT I det hele taget er overblik den bedste garanti for et optimalt Wi-Fi-net. Og hvis man som it-ansvarlig skal overvåge og konfigurere hver eneste AP individuelt, bliver det en tidsrøver, og fejl bliver hyppigere. Derfor er god managementsoftware afgørende. Med den kan man tillige få registreret fejl og sikkerhedsbrister i en syslog, så man nemt finder netværkets svageste led og spotter it-kriminelles forsøg på at bryde ind i netværket. Leverandører af AP’er og andet Wi-Fi-udstyr lægger ofte forskellige, ekstra sikkerhedsfunktioner ind i den software, der følger med hardwaren, og de kan for eksempel bruges til at identificere uautoriserede forsøg på adgang til nettet. Der skal helst også være understøttelse af multiple SSID’er (Service Set Identifiers), hvilket giver flere sikkerhedsfordele, herunder muligheden for at skabe et separat gæstenetværk, så organisationens eget netværk er isoleret og garderet imod fremmed adgang. I det hele taget er sikkerhed kommet mere og mere i fokus, når det handler om trådløse netværk i virksomheder. Optimalt trådløs netværk handler i højere grad end nogensinde om sikkert netværk.


TRÅDLØS FRIHED TIL DIN COMPUTER Med RollerMouse Free3 Wireless tilføjer du både øget præcision og komfort til din arbejdsdag.

Wireless

Vi har klippet kablet - mærk friheden Vores hurtigste mus nogensinde. RollerMouse Free3 Wireless kombinerer høj præcision og høj komfort med et lavt design. Det her er redskabet til dig, der bevæger dig mellem forskellige arbejdspladser. Free3 Wireless har et lavt design og passer godt til slanke og kompakte tastaturer. Den høje cursorhastighed gør det enkelt og effektivt at flytte cursoren over flere eller store skærme. Den lange rullestav gør det nemt at variere arbejdsstillingen. Du arbejder hurtigere og mere bekvemt.

www.contourdesign.com I info@contour-design.com

Hvad er nyt? •

Den er trådløs!

Endnu bredere rullestav – mere varierede og afslappede håndbevægelser.

Større præcision – kom til sagen i en fart.

Forbedret workflow – nye funktioner til sidenavigering.


Promotion

WINDOWS 10 PRO – DEN PERFEKTE FORRETNINGSPARTNER Med det rette styresystem får du og virksomheden basis for at gøre det, I gør bedst

N

ye innovative funktioner og forbedret sikkerhed i Windows 10 Pro giver mulighed for, at medarbejderne kan koncentrere sig om opgaverne, arbejde nemmere og hurtigere samt vide, at deres data er sikre på deres enheder.

EN NEMMERE ARBEJDSDAG MED WINDOWS 10 PRO Ofte tilbringes hovedparten af arbejdsdagen foran en computerskærm, og jo flere smarte funktioner, der er indbygget i computerens styresystem, jo mere effektiv kan arbejdet blive. Windows 10 Pro er fyldt med en lang række tiltag og forbedringer, som kan gøre arbejdsdagen nemmere. Udover en hurtig opstart via Hyperboot og InstantGo, der lader dig komme i gang med dagens opgaver med det samme, så kan du hurtigt arrangere dine åbne programmer på skærmen og f.eks. få vist fire ting ad gangen. Du kan også oprette virtuelle skriveborde, så du dedikerer separate skriveborde til forskellige arbejdsområder, og den udvidede startmenu kan tilpasses, så den er optimeret præcis til din arbejdsdag.

DIN PC BLIVER PERSONLIG Med den nye og innovative funktion Windows Hello bliver din computer nu også i stand til at genkende dig. Når computeren genkender dig, kan din enhed hilse på dig med dit navn og lyse op i udvalgte farver. Det er naturligvis ikke kun en hyggelig måde at møde sin enhed, men udgør også en

af de mange særlige sikkerhedsfunktioner i Windows 10 Pro. Windows Hello er nemlig en ny, biometrisk sikkerhedsfeature, der fungerer via et infrarødt kamera indbygget i high-end produkter fra udvalgte producenter, via en indbygget fingeraftryksscanner samt 4-cifret pinkode. Det infrarøde kamera scanner dit øje og sikrer dermed, at det kun er dig, der kan tilgå din computer og dine data og helt uden, at du skal huske på besværlige adgangskoder. Det samme gælder, hvis du vælger at bruge fingeraftrykslæseren. Windows Hello gør det derved både nemmere, sikrere og hurtigere at logge på din pc, og du kan logge ind på mindre end 2 sekunder. Du kan selv vælge, om du vil logge ind med ansigtet eller fingeraftryk, når du aktiverer Windows Hello i din Windows 10 Pro. Udover at logge ind på din computer kan du også bruge den biometriske genkendelse til at logge ind på websteder, apps såsom DropBox eller købe apps.

SIKKERHED ER ESSENTIELT Der går ikke en uge, hvor medierne ikke kan berette om sikkerhedsbrister hos både store og små virksomheder, og sikkerhed har aldrig været så vigtig på din computer og bærbare enheder. Derfor har Microsoft skabt Windows 10 Pro med særlig fokus på at indbygge så mange sikkerhedsfunktioner i styresystemet som muligt, så brugeren kan koncentrere sig om sit arbejde. Udover den biometriske logon via Windows Hello, har Windows 10 Pro det indbyggede sik-

kerhedsværktøj Windows Defender. Windows Defender overflødiggør tredjeparts sikkerhedsprodukter ved at tilbyde en indbygget antivirusog sikkerhedsløsning. Programmet holdes konstant opdateret, så det løbende kan beskytte dig mod ondsindet software, og programmet sørger både for at registrere og fjerne virus, spyware og malware. Windows Firewall er endnu en indbygget måde at hindre, at andre får adgang til din pc. Her får du en netværksbeskyttelse, der ved at kontrollere alle oplysninger fra netværket eller internettet kan hindre hackere eller ondsindet software i at få fingre i vigtige oplysninger. Hvis uheldet er ude, og din computer bliver stjålet, eller hvis du på anden vis mister den eller er udsat for datatyveri, er dine data heldigvis stadig beskyttet. Dette skyldes, at Windows 10 Pro har en indbygget krypteringsfunktion ved navn BitLocker, der kan kryptere dine data, og dermed hindre tyvene i at få adgang til dine data. BitLocker-krypteringen skaber også en ekstra sikkerhed for, at vital data ikke falder i forkerte hænder, når virksomhedens pc’ere bliver forældede og skrottet.

DE RETTE VIRKSOMHEDSVÆRKTØJER Windows 10 Pro indeholder en lang række værktøjer, der egner sig perfekt til både små og store virksomheder. For det første er det nemt at tilslutte til et domæne og få adgang til din virksomhed eller Azure Active Directory, så du kan bruge de filer, servere eller ressourcer, du har brug for.

DEN MOBILE MEDARBEJDER Det er meget almindeligt, at virksomhedens medarbejdere ikke længere blot arbejder fra deres arbejdsplads men i lige så høj grad fra åbne kontorer med frie pladser, mødelokaler, lufthavne eller hos kunder. Det gør naturligvis mobility til en stor faktor i hverdagen, men selvom det skulle være åbenlyst, at disse krav til en moderne virksomhed skulle resultere i, at medarbejderne får de mest mobile og lette arbejdsredskaber, så viser en ny undersøgelse, at det ofte ikke er tilfældet. Nye undersøgelser har vist, at mange virksomheder rent faktisk bruger mange gamle enheder såsom 15” bærbare computere, der ofte er temmelig upraktiske og ikke lever op til det ultimative mobilitetskrav. Det er vigtigt at have et let og mobilt device, der samtidig er fyldt med de rette arbejdsværktøjer.

28 | actually 1/2017


SIKKERHEDSFUNKTIONER I WINDOWS 10 PRO Windows Defender – Indbygget sikkerhedsværktøj Windows Hello – Biometrisk identitetsbeskyttelse Windows Firewall - Netværksbeskyttelse BitLocker – Udvidet kryptering

Med fjern-logon giver Windows 10 Pro også mulighed for nemt at logge på Remote Desktop, så du kan bruge din Pro-pc uanset, om du sidder derhjemme, i et tog eller hos en kunde.

Alt efter dit arbejde og kunder kan det også være praktisk at kunne køre virtuelle maskiner, så du kan køre mere end ét operativsystem på en gang på din computer, og det kan heldigvis nemt lade sig gøre med Hyper-V. Dette og meget mere giver masser af fleksibilitet og arbejdsmuligheder til dit styresystem.

RØR VED SKÆRMEN Flere og flere enheder får indbygget trykfølsom skærm, og Windows 10 Pro gør det nemt at arbejde og navigere på touchenheder. Der er da også mange fordele med en pc med touch-skærm. Touch gør det nemt at navigere på skærmen, da du helt intuitivt med dine fingre kan trække,

pege og trykke, som du vil. Zoom er en anden funktion, som er mere intuitiv og hurtig på trykfølsomme skærme, da du mere præcist kan udvælge det område, du vil zoome ind eller ud i. I det hele taget er navigationen rundt i styresystemet utroligt nem via touch, og via Microsoft Continuum-funktion sørger Windows 10 Pro for at tilpasse sig med skærmfunktioner og apps til skærmen uanset, om du bruger en pc, en tablet eller smartphone. FOR MERE INFORMATION KONTAKT: Signe Marie Stokholm | Nordic Commercial Marketing Manager - OEM | Consumer & Device Sales | Microsoft Danmark | +45 2949 9844

FÅ DET MESTE UD AF WINDOWS 10 PRO Det kræver et premium-device med high-end features at udnytte de mange spændende muligheder i Windows 10 Pro samt at få fuld udbytte af de nye og vigtige sikkerhedsfunktioner som Windows Hello.

ASUS PRO B9440UA Med titlen verdens letteste full HD 14” business-laptop og en vægt på blot 1,05 kg, er den veldesignede Asus perfekt til arbejde på farten. Batterilevetiden er lang med op til 10 timer, og det ergonomiske, bagbelyste tastatur, der hæves via et særligt hængseldesign, sikrer en god arbejdsstilling. Der er to USB-C-indgange for hurtig opladning og dataoverførsel. Der er indbygget fingeraftrykssensor, så de biometriske sikkerhedsmuligheder kan udnyttes.

ekstra og unødigt software, så du får en computer lige til at gå til. En stærk Intel Core i7 understøtter dit arbejde, og modellen fås både med og uden dedikeret grafikkort. Der er fingeraftryksscanner indbygget i touchpaden til understøttelse for Windows Hello. Skærmen har full HD, og vægten er fra 1,25 kilo med en batterilevetid på omkring 9 timer.

Her er et udpluk af nogle af de high-end enheder, der er perfekte til at udnytte Windows 10 Pro-styresystemet samt levere et optimalt og mobilt arbejdsredskab:

præcis som det passer dig – uanset om det er som laptop eller drejet 360

grader som en tablet, så du kan udnytte den trykfølsomme skærm fuldt ud. Skærmen kan bruges med fingeren eller Lenovo Active Pen. Der er en skarp 13,3”-skærm, og den indbyggede fingeraftrykslæser understøtter Windows Hello. Batterilevetiden er op til 12,5 timer.

HP ELITEBOOK X360 EliteBook fra HP tilbyder en usædvanlig grad af fleksibilitet med et særligt 360-graders design. Dette gør, at du kan vende skærmen 360 grader, og bruge den bærbare som almindelig laptop, i tablettilstand, i telttilstand og meget mere. Du får desuden en batterilevetid på over 16 timer, B&O-lyd, og en vægt fra 1,28 kg. Det indbyggede infrarøde kamera, giver dig en hel særlig mulighed for at udnytte Windows Hello via dit ansigt, og den 13,3” skærm er trykfølsom.

LENOVO YOGA 370 ASUS ZENBOOK UX430UQ-PURE4 Denne særlige pure-model af Asus’ nyeste Zenbook kommer helt uden

Denne Thinkpad i Lenovos kendte Yoga-brandede serie har det velkendte 360 graders design, giver dig frihed til at bruge din bærbare computer,

>>HP Elitebook X360 (th) er en af de nye bærbare computere, der kan udnytte ansigtsgenkendelsen i Windows Hellofunktionen.

1/2017 actually | 29


Vækst

SIKKER BACKUP ER VIGTIGERE END NOGENSINDE

Flere trusler og større datamængder gør stabile og velfungerende backupprocedurer mere forretningskritiske end på noget tidligere tidspunkt i it-historien. Her ser vi på de aktuelle muligheder

D

en pludselige opblomstring af ransomware-angreb sidste år har sat fornyet fokus på backupprocedurerne i virksomheder og andre organisationer. Parallelt er arbejdspladser og forretningsgange ved at blive fuldstændig digitaliserede, og data er blevet forretningskritiske – for eksempel i form af Big Data – hvilket øger mængden af

30 | actually 1/2017

AF AKSEL BRINCK

data voldsomt. Det forventes, at klodens datavolumen vokser med 40 procent årligt frem mod 2020. Der er mange ting at passe på, og alene denne vækst gør det indlysende, at databeskyttelse er et centralt område for alle it-ansvarlige i de kommende år. Den bedste beskyttelse mod hackerangreb og tekniske fejl er backup – dvs. kopiering af eksisterende data til en an-

den lokation, hvorfra data kan gendannes i tilfælde af hacking, nedbrud eller andre alvorlige hændelser. Men i bund og grund handler backup ikke så meget om teknik som om vaner og procedurer. Der findes mange slags backupløsninger, men det afgørende er, at sikring af data er sat i system og sker regelmæssigt, og at der er en skudsikker metode til at gendanne data.


HVILKEN? HVORNÅR? HVOR? Tips til valg af cloud-baseret backup. Hvilken: Vælg en leverandør, hvor kapaciteten kan skaleres løbende i takt med, at behovet stiger eller falder, og hvor betalingsmodellen er gennemskuelig. Leverandøren skal være en kendt og respekteret udbyder af cloud-baseret storage og backup – eller skal i det mindste være ISO27001-certificeret og kunne fremvise vægtige referencer. Du bør også nemt kunne komme i kontakt med leverandøren, så du kan reagere prompte på uventede hændelser. Hvornår: I princippet er der ikke noget dårligt tidspunkt at skifte fra offline- til onlinebackup på. Offlinebackup kan nemlig fortsætte, indtil cloud-løsningen rummer alle forretningskritiske data, inklusive ældre data på disk eller bånd. Hvor: Backup bør altid befinde sig på en anden lokation – gerne langt væk – og det er en udfordring ved offlinebackup. Ved cloud-løsninger er det helt almindeligt med flere kopier på hver sin fysiske adresse. Benytter du eksempelvis Microsofts backupløsning vil data ofte befinde sig i andre lande.

OneDrive eller Dropbox være tilstrækkeligt. Men skyen har også ulemper (ud over langsom overførsel), for kan filerne overhovedet gendannes efter et ransomware-angreb? Derfor bør selv de mindste virksomheder tage en offlinebackup med mellemrum. Små transportable diske har i dag kapacitet på 1-4 TB, fuldt tilstrækkeligt til backup af to-tre standard-pc’er. Desuden medleveres der ofte backupsoftware, hvor man kan vælge, hvilke mapper der skal kopieres, i samme øjeblik den mobile harddisk fra Seagate, Western Digital eller en anden leverandør sluttes til computerens USB-port. De sidste fem år er særlige cloudbaserede backuptjenester dukket op i stort tal, og de henvender sig overvejende – men ikke kun – til de større virksomheder. Fidusen her er især skalerbarhed: Man kan hurtigt skrue op

I små firmaer drejer det sig om at have en kultur, som siger, at backup er nødvendigt, at det basale skal være på plads. I større virksomheder, hvor en professionel it-afdeling sørger for, at backup er en selvfølgelighed, skal man have tilstrækkelig kritisk sans til jævnligt at gennemgå sine procedurer og se, om de stadig kan modstå de trusler, som er aktuelle. Hvad der var perfekt i går, er ikke nødvendigvis effektivt i dag eller i morgen.

BACKUP SKAL TILPASSES Sikring af data har mange ansigter. For enkeltmandsvirksomheder kan en automatisk synkronisering af udvalgte mapper med

>>Store backupinstallationer er ikke så almindelige længere. Men større virksomheder er ofte mest trygge ved at have en privat cloud-løsning.

og ned for kapaciteten i sin storage- og backupløsning, og på den måde kan man potentielt spare mange penge. For nu skal man ikke længere købe en løsning, som kan leve op til fremtidige forventninger til organisationens voksende datamængde, til en teoretisk maksimalbelastning. Det kan også være, at en virksomhed splittes op i mindre, selvstændige enheder eller lukker en lokal afdeling, og så med et slag har behov for en lavere lagerkapacitet. Med en cloudbaseret løsning kan sådanne justeringer foretages næsten øjeblikkeligt.

MICROSOFTS LØSNING Der er ingen tvivl om, at cloud er den primære backupløsning for større virksomheder nu – og i endnu højere grad vil være det i de kommende år. En af de løsninger, som vokser stærkt lige nu, er Microsofts

>>Facebook giver mulighed for at hente en kopi af content.

GEM INDHOLD FRA SOCIALE TJENESTER Mange virksomheder og institutioner overser vigtigheden af at tage backup af indhold på sociale tjenester som Facebook, Twitter og LinkedIn. Grupper kan blive lukket, bugs sker hele tiden, en social tjeneste kan forsvinde osv. Man kan med andre ord miste content, som det har taget timer eller dage at udvikle. Alle de store tjenester tilbyder mulighed for at tage backup. På Facebook sker det ved at klikke på "Indstillinger" og derefter "Download kopi af dine data" – eller for virksomhedssider: "Download en kopi af dine Facebook-data". Tilsvarende muligheder findes under menupunktet "Indstillinger" på øvrige tjenester. Man kan på den måde lade backup af de sociale tjenester, hvor man er aktiv, indgå som en del af de faste rutiner i it-afdelingen. Der findes også cloud-løsninger, som udfører regelmæssig, systematisk backup af content på sociale tjenester, men de er naturligvis ikke gratis.

1/2017 actually | 31


Vækst Backup vælge redundant storage, som lægger tre kopier af data på forskellige datacentre – eller geo-redundant storage, hvor data lægges i andre dele af verden flere hundrede kilometer fra den primære lokation. Det er cloud, når det er stærkest, for på den måde er data også sikret i tilfælde af naturkatastrofer eller krigshandlinger. Det sidste er måske ikke så aktuelt i Danmark, men det viser endnu en af de fordele, som topleverandører af fjernbackup i dag kan tilbyde. For de fleste virksomheder er det ud over sikkerheden nok især skalerbarheden, der tæller. Microsoft Azure Backup beregner backupprisen på baggrund af ”instanser”. Den første instans er op til 50 GB (selv små virksomheder kan være med), og herefter går grænsen mellem instanserne ved 500 GB ad gangen. Grundprisen er 63 kroner for 500 GB om måneden. Den store besparelse ud over den fleksible kapacitet er dog, at man som virksomhed med sådan en løsning slipper for at opbygge et mere eller mindre omfattende storagecenter (hardware, software og lokale), som skal vedligeholdes og driftes.

”I bund og grund handler backup om vaner og procedurer.”

>>Ligeså vigtigt som at tage backup er det at kunne gendanne fejlfri data.

GENDANNELSE ER KRITISK Formålet med backup er, at man kan gendanne filer, som mistes eller ødelægges. Gendannelse er kritisk, men kan være en udfordring. For hvis filer er blevet låst eller korrumperet af malware, og man har løbende backup, kan ødelagte eller utilgængelige filer ende i backuppen, hvad enten den ligger i skyen eller på en disk. Derfor skal man sikre sig en backupløsning, hvor man kan gendanne til tidligere filversioner. Hvis man har valgt cloud-backup, bør man også med mellemrum tage en offlinebackup, som gemmes på en anden fysisk lokation. Det vil gardere imod, at en person med ond hensigt – for eksempel en opsagt medarbejder – kan ødelægge en virksomhed ved at slette eller ødelægge filer og indstillinger. Dermed har man altid en mulighed for at genskabe virksomhedens data i en grad, så forretningen kan komme op at køre igen.

cloud-platform Azure, som indeholder en række, vidt forskellige funktionaliteter, og som også lægger navn til Microsofts onlinebackup. Microsoft Azure Backup er ikke kun skalérbar, når det drejer sig om kapacitet. Den giver mulighed for ret kompleks storage management, så det er muligt at fastlægge en backupprocedure i miljøer, hvor data ligger på mange forskellige enheder – servere, harddiske, computere osv. Den medfølgende management-software giver komplet overblik over, hvor data kommer fra, hvad der er taget backup af, og hvornår det er sket. Du kan også med Microsoft Azure

BAGSIDEN AF MEDALJEN Det er svært at finde argumenter imod backup og storage i skyen, når hele setuppet er så velopbygget, sikkert og stabilt som i for eksempel Microsoft Azure Backup. Men på grund af risikoen for menneskelige fejl eller forbrydelser og for at sikre, at data kan genoprettes, selvom backuppen har fejl, giver det god mening også med jævne mellemrum at tage backup på fysiske medier – bånd eller diske – af de mest forretningskritiske filer. Når det handler om en virksomheds mest værdifulde oplysninger og data skal man gå med livrem og seler.

BACKUP DER PASSER TIL DIN VIRKSOMHED Selvom cloud dominerer i dag, kan andre backupløsninger være relevante. Her får du et overblik over de mest almindelige metoder Backuptype

Funktion

Plus/minus

Egner sig til

DAS - direct attached storage

Backupenhed tilsluttet direkte til pc eller server med USB-kabel.

Nemt, men lav sikkerhed og lav kapacitet.

Enkeltmandsvirksomheder, der løbende tager sikkerhedskopi.

NAS - network attached storage

Backupenhed på netværket. Medfølgende software kan automatisere backuppen.

Nemt, men ret lav sikkerhed og ret lav kapacitet.

Små virksomheder, der løbende tager sikkerhedskopi.

Offlinemedier

Lagring på dvd/Blu-ray eller tape.

Omstændeligt, men sikkert, hvis medierne opbevares på anden lokation.

Alle typer og størrelser virksomheder og organisationer.

Cloud-backup, individuel

Løbende backup af filændringer til onlinelagre som OneDrive og Dropbox.

Nemt og ret høj sikkerhed. Dyrt.

Enkeltmandsvirksomheder.

Privat cloud

En virksomheds egen systematiserede cloud-løsning.

Sikker, men oftest dyrere end onlinestorage pga. drift og vedligeholdelse.

Alle typer og størrelser virksomheder og organisationer.

Cloud-storage

Systematiseret onlinebackup hos leverandør, f.eks. Microsoft Azure.

Høj sikkerhed, fleksibel kapacitet, god pris. Kræver nogen teknisk indsigt.

Alle typer og størrelser virksomheder og organisationer.

32 | actually 1/2017


Promotion

DATALAGRING I HØJ KVALITET 4U60 Enclosure lagringskabinet er både skalérbart, fleksibelt og strømvenligt

I

en verden, hvor data bliver skabt og processeret i højere grad end nogensinde, er lagring af firmaets og kundernes data uhyre vigtig. Derfor er det også essentielt at vælge en lagringsløsning til virksomhedens datacenter, der er fleksibel, pålidelig og samtidig økonomisk fornuftig. HGST 4U60 Storage Enclosure repræsenterer en ideel løsning til virksomheder med behov for højkapacitets-lagring.

>>HGST 4U60 Storage Enclosure kan også fås med 4 TB-Air eller 6 TB-Air harddiske.

FLEKSIBEL DATALAGRINGSLØSNING I takt

kabinettet inkluderer op til hele 60 Ultrastar® 3,5-tommer drev-moduler:

med den øgede mængde af data, der bliver skabt, oplever virksomheder, at det ofte er nødvendigt at udvide sine datalagringsløsninger. 4U60 Storage Enclosure er naturligvis nem at skalere til firmaets databehov, og lagrings-

• 4  U60G2: tilgængelige kapaciteter inkluderer 12 TB, 10 TB, 8 TB og 6 TB • 4U60: tilgængelige kapaciteter inkluderer 10 TB, 8 TB, 6 TB og 4 TB

Platformen er naturligvis også testet og certificeret til at understøtte en lang række af HGST’s udvalg af harddiske, og der er mulighed for hybrid-kapacitet, så du kan konfigurere den med både ssd og harddiske. HGST 4U60 Storage Enclosure er tilgængelig med SAS-drev rettet mod high-availabilityapplikationer (HA), eller med SATA-drev til omkostningsoptimerede applikationer. Hybridkapaciteten kan konfigureres med op til 12 stk. 800 GB ssd'er, så det er muligt at lave et separat ydelsesniveau indeni platformen. Den komplette liste af tilgængelige harddiske, ssd’er og tilbehør kan ses på www.hgst. com/platforms. En anden fordel ved HGST 4U60 lagringskabinettet er også, at komponenterne er hot-swappable, så du ikke behøver at lukke ned, hvis I vil fjerne eller udskifte et drev. Der er nemlig indbygget to redundante strømforsyninger med indbyggede blæsere, drevmoduler og IO-moduler. En Cable Management Arm (CMA) hindrer også sammenfiltrede kabler under servicering af hot-swappable enheder. 1/2017 actually | 33


PRINTEREN BESTILLER SELV SINE PATRONER Spar tid og lad printeren automatisk genbestille toner og tilbehør

G

lem alt om lageropfyldning og vedligeholdelse og lad dine maskiner gøre arbejdet for dig. Den intelligente hverdag, hvor maskinerne bliver klogere og kan lette dit arbejde i hverdagen, rykker nu et skridt tættere på. Med WePrintSmarter-løsningen får du nemlig en webbaseret end-to-end løsning, hvor dine printere eller multifunktionelle enheder helt automatisk sørger for at bestille toner- og blækpatroner, når de er ved at løbe tør. Med SmartSupplies-softwaren, som understøtter de fleste printere, genereres automatisk en ordre til tilbehørsforhandleren, når printeren aflæser, at der er ved at være lavvande i blækkassen. Derefter bliver toner og blækpatroner leveret direkte til døren. Via SmartSupplies-portalen kan du og andre i din virksomhed også få overblik over alle jeres printere,

forbrug, resterende brug for tonere og blækpatroner samt styre bestillingsservicen.

KOM HURTIGT I GANG: 1. Registrer dig til SmartSupplies gennem din tilbehørsforhandler via registreringsformularen. 2. Når du har registreret dig, vil du inden for 24 timer modtage en e-mail med en bekræftelse med den gratis SmartSupplies-software, som er lige til at installere. 3. Efter installering af softwaren kan du logge på SmartSupplies-portalen, og se alle dine netværksprinterenheder og dertilhørende printertilbehør. Adgangen er gratis. 4. Sammen med din tilbehørsforhandler bestemmer I, hvilke printere, du vil have skiftet over til automatisk genbestilling af tilbehør, og … 5. Du er klar til at komme i gang!

FORDELE VED WEPRINTSMARTER : • • • • • Læs mere og tilmeld dig gratis på www.weprintsmarter.com

34 | actually 1/2017

Gratis software, der er let at installere Ingen komplicerede kontrakter Betal kun for det, du køber – helt enkelt! Automatisk levering lige-til-tiden af alt printertilbehør Ingen grund til manuel bestilling af tilbehør eller kendskab til de påkrævede produktnumre • Spar tid på administration og omkostninger


02-35_Brother_Samsung.indd 9

03-05-2017 09:50:57


Vinder af 18 priser ved CES 2017

Vinder af 18 priser ved CES 2017

Annonce_skabelon_Also.indd 8

03-05-2017 09:59:58

Actually maj 2017  
Actually maj 2017  
Advertisement