Page 1

BERCA TV INICIA EL 2 DE NOVEMBRE LES EMISSIONS EN TDT A TRAVÉS DEL CANAL DE LIBERTAD DIGITAL

berca

INFORMACIÓ D’ACTUALITAT D’ALGEMESÍ

NOVEMBRE 2010 · NÚM. 186

UNA EXPOSICIÓ MOSTRARÀ EL TREBALL DEL PINTOR ALGEMESINENC JOSEP ESTEVE ADAM

ALGEMESÍ CELEBRA EL 25é ANIVERSARI DE L'AGERMANENT AMB LA POBLACIÓ FRANCESA DE RIOM

LES OBRES DEL MERCAT S'INICIEN AMB UNA ANÀLISI DEL SUBSÒL I LA CAMPANYA D'INFORMACIÓ ALS VEÏNS DE LA ZONA


perruqueria HOME - DONA

NOU ALLISAT DE KERATINA SENSE FORMOL

t ' a m r o f n Vine i i

Tel. 96 242 15 15 Mov. 663 763 394

C/ San Dionís 1-B 46680 Algemesí (VALÈNCIA) –ZONA EL TEULAR–

TRANSVAL AUTOCARS

-Autocares -Microbús -Doble piso -(16 a 75 pax)

Teléfono de Reservas: 962 44 86 82 /637 00 02 24

- Habitaciones para familiares durante los eventos - Reserve ya sus comidas y cenas de Navidad

cena y baile por 27 - Últimas fechas para las Comuniones 2011

ORTODÒNCIA AMB LA TÈCNICA MÉS INNOVADORA: TÈCNICA DAMON

[12 MESOS]

després [18 MESOS]

NURIA FELIP GIRBÉS ODONTOLOGÍA GENERAL I ORTODÒNCIA

☎ 96 242 60 57

abans

2

després

Tel. 96 254 08 39 Fax 96 254 04 15 Móvil: 670 097 120

Per a rebre la nova revista electrònica de la ciutat, Algemesí segle XXI, podeu enviar el vostre correu electrònic a berca@algemesi.net

Acurta el temps del teu tractament

abans

C/ Juan Gil Albert, 4 46250 L’ALCUDIA Apdo. Correos, 55

e-mail: presupuestos@ transval-sa.com www.transval-sa.com

Polígono industrial Cotes B · Algemesí

- Todos los sábados

-Autocar adaptado para minusválidos - Todo tipo de servicios discrecionales

C/ San Sebastià, 10-1r-2a ALGEMESÍ

DAMON CLEAR Ara nous brackets estètics


Comencen les obres de reforma de la plaça del Mercat

carta de l’alcalde

Després d’un llarg camí de gestió, projectes i treball de despatx, les obres de reforma de la plaça del Mercat i els seus voltants ja han començat. Es tracta del projecte urbanístic més important dels últims anys i una obra que marcarà per a bé el futur del centre de la ciutat. Este pla ambiciós pla busca projectar la imatge del futur de la nostra ciutat a través de la recuperació del centre de la ciutat per a la gent, per al poble, per a les persones, i rellançar el vessant comercial tan important que sempre ha tingut el centre d’Algemesí. De fet, la conversió en zona de vianants de diversos carrers i la construcció d’un pàrquing per a 340 vehicles farà fàcil i atractiu desplaçarse al centre per a realitzar les compres i dinamitzar així l’economia local. També és important destacar que estes obres de remodelació del centre urbà i la construcció del pàrquing no costaran ni un euro a l’Ajuntament perquè estan subvencionades per la Conselleria d’Infraestructures a través del Pla Confiança. Encara més, no sols no costarà res al consistori, sinó que generarà patrimoni per al poble d’Algemesí que revertirà després en la construcció del nou mercat municipal. I tot açò demostra que complim la nostra paraula i que la modernització d’Algemesí –en este cas del centre de la ciutat– avança de forma imparable. Perquè el nostre compromís va ser en tot moment construir l’Algemesí que els algemesinencs necessitem per a viure, per a treballar i per a tindre més seguretat ciutadana.

Estes obres de remodelació del centre urbà i la construc­ ció del pàrquing no sols no costarà res al consistori, sinó que generarà patrimoni per al poble d’Algemesí que revertirà després en la construcció del nou mercat municipal.

Vicent Ramón García Mont Alcalde d'Algemesí

berca Butlletí d’Informació Municipal Número 186

novembre 2010

Edita: Ajuntament d’Algemesí. Domicili: Plaça Major, 3. Regidor de Comunicació: Enrique Salvador Ballester Llopis. Redacció, maquetació i imprenta: Opció comunicativa, s.l. Correcció i assessorament lingüístic: Oficina de Promoció del Valencià. Ajuntament d’Algemesí. Publicitat: Opció comunicativa, s.l. (Tel.: 96 171 02 44). Distribució: Repart-Coal · Cervantes, 7-1r-1a - Algemesí. Tiratge d’aquest número: 12.500 exemplars. Depòsit legal: V-2521-1983 - ISNN: 1136-4084. Bim Berca no es responsabilitza de les opinions expressades per col·laboradors i opinants.

3


berca institucional Algemesí commemora el 25é aniversari de l’agermanament amb Riom Els comités d’agermanament d’Algemesí i Riom han viscut tres intensos dies que han servit perquè la delegació francesa conega la ciutat de la Ribera, alhora que s’han dut a terme diversos actes protocol·laris que simbolitzen 25 anys de relacions entre ambdós ciutats i s'ha firmat la reactivació d’este agermanament. La delegació francesa estava formada per unes 60 persones i participaren en els actes oficials del 9 d’Octubre. En el Museu de la Festa es va inaugurar l’exposició «25 anys amb Riom», una mostra retrospectiva de fotos, documentació, detalls i projectes escolars. A l’ajuntament va tindre lloc l’acte de recepció i la firma del protocol del 25é aniversari. La delegació francesa també es va unir a les celebracions municipals del 9 d’Octubre.

Les autoritats municipals d'Algemesí i Riom amb el pergamins acreditatius dels actes de celebració de l'agermanament.

L'alcalde d'Algemesí entregà a la primera autoritat de Riom la clau de la ciutat en senyal d'amistat.

4


berca institucional L'aparcament soterrani constarà de tres plantes que ocuparan una superfície de 10.000 metres quadrats per a 340 vehicles

Les prospeccions del sòl i la informació als veïns marquen l'inici de les obres del Mercat L’empresa adjudicatària de les obres de la plaça del Mercat ha iniciat els treballs per a desviar les instal·lacions de llum, aigua, telefonia i desaigües, al temps que s’han fet diversos sondatges per a conéixer-ne el subsòl. En els últims dies s’ha tancat el perímetre de la plaça i durant el mes de novembre s’enderrocarà la part central, al temps que es faran noves revisions de la zona. Al llarg d’estos dies, tècnics de l’empresa Vías y Construcciones estan visitant els comerços i les diferents vivendes de la zona per a veure l’estat actual i revisar per saber, si hi haguera alguna fisura, si és conseqüencia de l’obra o no. «El que pretenem és minimitzar totes les molèsties que s'hi puguen ocasionar i treballar amb un màxim de seguretat. Esperem que l’obra es faça en el menor temps possible», ha assegurat l’alcalde de la ciutat, Vicent Ramón García Mont. Al desembre està previst que entren en funcionament dos màquines pantalladores per a construir el mur, cosa que implicarà completar el procés d’excavació i fer l’estructura de l’aparcament.

L'ampliació de la zona d'esta­ cionament en el centre de la ciu­ tat suposarà una disminució de la congestió de trànsit rodat, i facili­ tarà l'accés dels vianants a la zona comercial.

El nou aparcament subterrani que es construirà en la plaça del Mercat constarà de tres plantes i ocuparà una superfície total de 10.000 m² per a 340 places de cotxes, nou d'elles adaptades per a persones amb discapacitat. Esta ampliació de la zona d'estacionament en el centre de la ciutat suposarà una disminució de la congestió de trànsit rodat, i facilitarà l'accés dels vianants a la zona comercial. L'execució de l'obra inclou la construcció d'una nova plaça del Mercat totalment condicionada per als vianants i també contempla la reordenació de la circulació de vehicles en la zona centre, aspectes que contribueixen a millorar la sostenibilitat mediambiental i afavoreixen el vianant sobre el trànsit rodat. Així mateix, es contempla l'adequació i millora de la xarxa de proveïment d'aigua, i la remodelació de la xarxa de sanejament, enllumenat i telecomunicacions en l'àmbit afectat.

Maqueta del mercat.

Ahora, los implantes ya no cuestan tanto.

Una bonita sonrisa a tu alcance TE INFORMAMOS Y ASESORAMOS ESPECIALISTAS EN ORTODONCIA Y ESTÉTICA

5


berca institucional La Policia Nacional reconeix el treball de dos policies locals i de l'Intendent Principal de la Policia Local d’Algemesí, Erich Vanacloig Algemesí ha acollit els actes de celebració del Dia de la Policia que realitza la Comissaria de Policia Nacional d'Alzira-Algemesí. La jornada es va iniciar amb una missa a la Basílica de Sant Jaume on es commemora la festivitat dels Àngels Custodis, patrons del cos nacional de Policia, per a seguir amb un acte en una cèntrica sala de la ciutat on s'han entregat els guardons i distincions als agents destacats. Enguany, la junta dels caps de la Comissaria Alzira-Algemesí ha decidit atorgar diversos reconeixements a dos policies locals d'Algemesí, així com concedir el diploma honorífic i la insígnia d'or del Cos Nacional de Policia a l'intendent principal d’Algemesí. L'alcalde d'Algemesí, Vicent Ramón García Mont, i el comissari cap d'Alzira-Algemesí, Francisco Alonso Bonafé, han tancat l'acte. Els policies condecorats amb l'alcalde i la regidora de Seguretat, Quini Giner.

L’empresa algemesinenca Kalhidra presenta un sistema innovador que permet estalviar un 35% en la factura de l’aigua i un 85% en la de la llum El sistema desenvolupat per Kalhidra ha comptat amb l’assessorament de l’Institut Tecnològic de l’Energia (ITE). Consisteix en un electrodomèstic denominat Gemah (gestor energètic mediambiental hidrotèrmic) destinat a les llars noves o rehabilitades, de fàcil instal·lació i ús, que substituiria l’escalfador d’aigua tradicional. Este electrodomèstic arreplega, filtra i clora l’aigua que s’utilitza en la dutxa, la banyera i el lavabo per a reutilitzar-la en el vàter. A partir d’ací, una bomba de calor extrau l’energia que posseeix l’aigua arreplegada i calfa l’aigua neta de l’acumulador. La capacitat d’emmagatzematge d’este electrodomèstic aconsegueix els 300 litres d’aigua, la qual cosa permet proveir sobradament d’aigua calenta sanitària a una família de sis membres. A més, el seu rendiment és constant en qualsevol època de l’any contràriament a l’energia solar, la màxima generació de la qual es produeix durant els mesos de menor demanda.

Taller de l'empresa.

Els dies festius locals en 2011 seran el 8 i el 9 de setembre L'Ajuntament d'Algemesí ha disposat que les dos jornades festives locals per a l'any 2011 siguen els dies 8 i 9 de setembre. Amb això es persegueix potenciar la Processó de la Mare de Déu de la Salut, ja que la Processó de volta general s'inicia el dia 8 de setembre a les 19.30 hores i finalitza passades les dos de la matinada. «Amb esta mesura és possible que siga festiu el divendres 9 de setembre, la qual cosa ajudarà la ciutat d'Algemesí 6

a viure més intensament les seues processons, a més de col·laborar en l'inici del muntatge de la plaça de bous que comença una vegada finalitzada l'última de les processons en la Basílica», assegura l'alcalde de la ciutat, Vicent Ramón García Mont. Tradicionalment s'ha marcat com a festa local el 12 de juny, festivitat de Sant Onofre, patró de la ciutat, però l'any que ve és diumenge. Com el dia del treball se celebra el dilluns 2 de

maig i coincideix amb la festivitat de Sant Vicent, per la qual cosa ja és festiu segons el calendari laboral per al 2011, el consistori algemesinenc ha optat per esta possibilitat que contribuirà a donar major notorietat a les processons i afavorirà un inici més ràpid del muntatge de la plaça de bous. Així mateix, la vespra de Sant Josep, el 18 de març, ha sigut declarat com a no lectiu a fi de facilitar la festes falleres als col·lectius més jóvens de la ciutat.


berca institucional La modernització del regadiu permetrà una major eficàcia en la distribució de l’aigua

Les obres de reg per goteig milloraran els camps d’Algemesí El conseller de Medi Ambient i Aigua, Juan Cotino, ha visitat, acompanyat per l’alcalde d’Algemesí, Vicent Ramón García Mont, les obres de modernització de reg per goteig en el sector 20 i 30 del terme municipal d’Algemesí. Estos treballs beneficiaran milers de regants en este terme o el que és el mateix, milloraran el sistema de reg de 2.392 hectàrees. Esta conversió al reg per goteig està subvencionada per la Generalitat Valenciana. «Algemesí disposarà del millor sistema de reg, el reg per goteig, gràcies a la col·laboració de la Generalitat. El reg per goteig és un sistema de reg modern i actual que permet economitzar l’aigua utilitzant-ne només la necessària; un exemple més de la bona utilització que fem els valencians d’este bé cada vegada més escàs», comenta Vicente Ramón García Mont, alcalde d’Algemesí. Per la seua banda, el cap d’Àrea del Servici d’Infraestructures Hidràuliques de la Conselleria de Medi Ambient, Vicente Serrano, ha sigut

Visita a les obres.

l’encarregat d’informar i explicar el desenvolupament dels treballs en este important sector. Unes infraestructures que convertiran Algemesí en la ciutat el terme municipal de la qual tindrà la major oferta en reg per goteig. La modernització del regadiu permetrà una major eficàcia en la distribució de l’aigua; portar l’aigua estrictament necessària al punt que la requerisca d’una manera eficaç i sense pèrdues; superar amb majors garanties les èpoques de sequera per la millora en la gestió, i un estalvi en els costos del reg i de l’adobament.

Comencem el curs. T’apuntes? En el Centre Sociocultural del Carrascalet comencem el curs i ho fem amb il·lusió i ganes d’oferir més activitats i de més qualitat. La ràpida matriculació en els cursos oferits este trimestre i la llarga llista d’espera en alguns ens dóna energia per a continuar treballant i oferint noves activitats. Des d’este centre fa anys que treballem per a la consecució dels objectius generals següents: fomentar la participació en la vida social i cultural del barri i del poble; fomentar accions educatives; fomentar accions culturals, i devenir òrgan de mediación entre els veïns i veïnes i l’Administració i la resta d'institucions públiques. Per tal d’aconseguir estos objectius, a més de l’oferta de cursos trimestrals (pintura, ioga, anglés...), es treballa amb diferents grups de població: menuts, adolescents i alfabetització d’adults. El que volem aconseguir, amb la vostra ajuda, és augmentar la quantitat i qualitat dels nostres serveis. Ens agradaria que formaren part d’este grup de treball persones, que igual que nosaltres, tenen ganes i il·lusió, i pensen que invertir un poc de temps, al dia, a la setmana o al mes, a educar, és realment una inversió de futur així com una forma de realització personal i/o professional. Vos esperem.

PER A COL.LABORAR • A la plaça Espanya, núm 10. Algemesí. • De 9 a 12 hores i de 16.30 a 20.30 hores • Correu-e: mjiglesias@grupo-cs.es • Tel.: 962422368

Reparto de correspondencia y publicidad

MENSAJERÍA URGENTE NACIONAL E INTERNACIONAL

PUBLICITAT BERCA

DOCUMENTACIÓN PAQUETERÍA SERVICIO DE RECOGIDAS CONTROL DE SEGUIMIENTO Plaza Carbó, 7 bajo · 46680 Algemesí Tels.: 649 84 80 95 / 96 248 22 59

7


berca institucional S’obri al públic dos frontons i set aparells de gimnàstica per a majors en el Poliesportiu Municipal Joan Girbés L’Ajuntament d’Algemesí, a través de la Regidoria d’Esports, ha posat a disposició dels usuaris del poliesportiu municipal Joan Girbés dos frontons, després de finalitzar les obres de rehabilitació i millora que s’han dut a terme dins del Pla E amb un cost de 89.193 euros. El treball ha consistit en la seua modernització necessària per a adaptar-se a la normativa de seguretat, per a la qual cosa s’han elevat els murs laterals, alhora que s’ha procedit a eliminar totes les irregularitats de les parets i del sòl per a garantir el joc del frontenis en condicions perfectes, així com pintar tot el conjunt.

La visita inaugural al poliesportiu ha servit també perquè s'hi posen en funcionament els nous aparells esportius per a persones majors que s'han instal·lat en el complex esportiu algemesinenc. Es tracta de set jocs per a practicar gimnàstica, modulables amb peces fabricades en acer inoxidable i certificats amb les normes de seguretat. El seu ús està recomanat a les persones majors, ja que ajuden a exercitar diverses parts del cos per mitjà de jocs suaus que milloren la musculatura i les articulacions de braços, cames i malucs. La seua utilització s’ha de fer dins del ritme i intensitat que puga assumir cada persona.

El president de la Generalitat, Francisco Camps, entrega la Distinció de la Generalitat a l'ONG Intervención, Ayuda y Emergencias El guardó ha sigut arreplegat pel president de l'Associació, Moisés Belloch, en el transcurs de l'acte institucional del 9 d'Octubre celebrat al Palau de la Generalitat. L'ONG Intervención, Ayuda y Emergencias també ha rebut el guardó de la Mancomunitat de la Ribera Alta. En este cas van ser la presidenta de la Mancomunitat, Rosa Sebastià, i el conseller de Solidaritat i Ciutadania, Rafael Blasco, els que van entregar el reconeixement als membres d'esta entitat amb seu a Algemesí.

Premiats de la Setmana de Bous El joneguer Emili Huertas ha aconseguit el guardó de triomfador de la setmana taurina d'Algemesí 2010. La comissió taurina ha fet públic el nom dels distints reconeixements que entrega cada any i que elegeix un jurat expert. Huertas va torejar el dijous 23 de setembre davant els bous d'El Capea i va compartir cartell amb Thomas Duffau i amb el torero a cavall, Rui Fernandes. En l'apartat de millor ramaderia, la guanyadora ha sigut precissament El Capea, fet que converteix la vesprada del 23 de setembre en 8

una de les de més ressò de la fira. També durant la vesprada del dijous 23 va actuar el triomfador dels subalterns José Otero, de la quadrilla d'Emilio Huertas. Per tant, rebrà este premi per la seua actuació d’aquella vesprada. Pel que fa al millor jònec de la setmana, Inventado de Guadaira, de gener de 2007, ferrat amb el número 86 i lidiat en cinqué lloc per Esaú Fernández el 26 de setembre, s’ha emportat este títol. En el toreig a cavall, Javier Cano, ha sigut el millor de la fira amb la

seua actuació el dimecres 22 de setembre en què va aconseguir dos orelles i un rabo d’un ejemplar de Javier Molina. La menció especial Manolo Cortés será enguany per a l’Escola Taurina de València, per la bona sensació que deixaren els seus alumnes en la jonegada del 20 de setembre. I pel que fa el “Detall per al record” que cada any atorga Berca televisió, será Jesús Duque el joneguer conegut per la seua seguretat i aplom la vesprada del dia 18 en què va debutar amb picadors.


berca institucional L’Ajuntament prepara la visita dels Reis amb una àmplia i variada oferta cultural Falten dos mesos per a la visita dels Reis Mags i l’Ajuntament d’Algemesí treballa estes setmanes, conjuntament amb el Palau d’Orient, per tindre-ho tot a punt els dies 4 i 5 de gener. Una delegació algemesinenca ha visitat les llunyanes terres on viuen Ses Majestats i el proper mes de desembre oferiran una roda de premsa infantil a totes les xiquetes i xiquets del poble. Un acte que s’institucionalitza dins de la programació al voltant de l’arribada dels Reis a Algemesí. Concursos per a totes les edats:

Una de les moltes novetats que inclou la programació cultural d’en­ guany durant la festa del Nadal és la convocatòria d’un concurs literari, un concurs de fotografia digital i un altre de videocreació. S’hi establiran diferents categories per edats: infantil, juvenil i adulta. Els escolars rebran una circular en els centres educatius i els més joves podran consultar les bases dels concursos en la pàgina web municipal. Concurs literari: Carta als Reis Mags. La redacció de la carta adreçada als Reis Mags variarà d’extensió i d’exigència literària o poètica segons la categoria d’edat en què participe. Qualsevol edat és bona per redactar una bonica carta per al Palau d’Orient. Fotografia: Moments màgics. Es podrà immortalitzar qualsevol dels moments màgics, curiosos, tendres, que es produïsquen en algun dels actes següents: roda de prem-

sa, vesprada dels ambaixadors o Nit de Reis. Fotomuntatge: El retoc fotogràfic. Una forma d’impulsar la creativitat digital.

Una vesprada fantàstica

Per als dies 26, 27 i 28 de desembre l’Ajuntament d’Algemesí presentarà al Teatre Municipal «Fantasia 2010: Una vesprada de pel·lícula». Es tracta d’una producció pròpia amb els personatges de contes i pel·lícules clàssiques de Disney. Un muntatge que preparen a contrarellotge una vintena de joves algemesinencs perquè els dies de Nadal puguen disfrutar els majors i menuts al Teatre. Contes de fades, el valor de l’amistat, el cicle de la vida africana, històries submarines, i moltes sorpreses més. Un guió original en valencià amb cançons que tothom coneix. Una vesprada pensada perquè menuts i majors tinguen una major oferta d’oci els dies de vacances de Nadal al poble. Les entrades anticipades eixiran a la venda del 2 al 30 de novembre en el Teatre Municipal amb un preu de 6 euros. El preu de l'entrada serà, després, de 10 euros.

9


berca associacions Saquets de la Volta a Peu d'Algemesí a Àfrica En l'equipatge de membres algemesinencs de l'ONG solidària SED associada als germans Maristes, viatjaren uns 200 saquets que havien sobrat de l'últim dia de la bicicleta celebrat a Algemesí, i foren repartits entre els xiquets d'un campament d'estiu.

Ho reberen com un tresor, al qual de seguida li trobaren molta utilitat. És sorprenent com coses, a les quals quasi no li donem importància en la nostra societat i que apartem a l'endemà de tindre-les, són tan útils i apreciades en altres societats menys materialistes.

Vicent Ramón García Mont, alcalde de l’Ajuntament d’Algemesí, FA SABER: Que per resolucions d’esta Alcaldia-Presidència números 1702, 1710, 1768 i 1770 s’han aprovat els següents padrons tributaris de l’exercici de 2010: IMPOST SOBRE ACTIVITATS ECONÒMIQUES (IAE) IMPOST SOBRE VEHICLES DE TRACCIÓ MECÀNICA IMPOST SOBRE BÉNS IMMOBLES DE NATURALESA RÚSTICA TAXA PER ENTRADA DE VEHICLES A TRAVÉS DE LES VORERES (PAS PERMANENT) TAXA PER RECOLLIDA DE RESIDUS SÒLIDS URBANS Així mateix, resolc: Primer. Exposar-ho al públic durant el termini d’un mes, a fi que els interessats puguen formular davant d’esta Alcaldia, si s'escau, el recurs de reposició corresponent, abans del recurs contenciósadministratiu, d’acord amb el que preveu l’article 108 de la Llei 7/85, de 2 d’abril, Reguladora de les Bases de Règim Local i l’article 14 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, així com per als efectes de la notificació col·lectiva prevista en l’article 102.3 de la Llei 58/2003, General Tributària en relació amb l’article 24 del Reial Decret 939/2005, de 29 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament General de Recaptació. Segon. Fixar el termini de recaptació en període voluntari del 6 d’octubre al 7 de desembre de 2010 (ambdós inclosos). Els contribuents podran efectuar-ne els pagaments, en l’horari que tinguen establit, en les entitats col· laboradores següents: * Bancaixa - Plaça del Mercat, 9 * Bancaixa - C/ Muntanya, 26 * Bancaixa - C/Albalat, 45 * Caixa Rural d’Algemesí - C/ Sant Josep de Calassanç, 6 * Caixa Rural d’Algemesí - Plaça de la Ribera, 5 * Caixa Rural d’Algemesí - C/ Albalat, 70 * Caixa Rural d’Algemesí - C/València, 146 * “La Caixa” - C/ Albalat, 58 * “La Caixa” - C/ Dels Arbres, 13 * Caja Madrid - Plaça del Mercat, 6 * Banesto - Plaça del Mercat, 14 * Banc de València - C/ Muntanya, 11 * Caixa Catalunya - C/ Lluis Vives, 2 * Ibercaja - C/ Sant Josep de Calassanç, 1 * CAM - C/ Dels Arbres, 11 * Banc de Santander - C/Dels Arbres, 3 * Banc Popular – Plaça del Mercat, 13 * Sabadell Atlántico – Plaça del Mercat, 17 Així mateix, informem els contribuents que poden fer ús de la domiciliació del pagament a través de les entitats bancàries, caixes d’estalvis i cooperatives de crèdit qualificades, d’acord amb el que disposa l’article 25 del Reglament General de Recaptació, aprovat per Reial Decret, 939/2005, de 29 de juliol. Transcorregut el termini d’ingrés en període voluntari, els deutes s’exigiran mitjançant el procediment executiu de constrenyiment amb les conseqüències i efectes que estableix l’article 24 del Reglament General de Recaptació esmentat, és a dir, es meritaran els recàrrecs del termini executiu, interessos de demora i si, s’escau, les costes que corresponguen. Algemesí, 1 d’octubre de 2010. L’alcalde: Vicent Ramón García Mont. NOTA. Els contribuents podran, igualment, sol·licitar el fraccionament o ajornament del deute de conformitat amb el que disposen les Bases d’Execució del Pressupost Municipal per a 2010.

10


berca associacions Algemesí presenta la primera exposició retrospectiva de l'artista Josep Esteve Adam en col·laboració del Consorci de Museus i Construcciones Rubio

El Casino Lliberal serà el primer espai que acollirà la mostra «Esteve Adam. 40 anys de creació» que s'exhibirà a Castelló i València L'Ajuntament d'Algemesí i el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana inauguren el 26 de novembre de 2010 en la Sala d'Exposicions Municipal – Casino Lliberal d'Algemesí, l'exposició «Josep Esteve Adam. 40 anys de creació», un projecte impulsat pel regidor de Cultura, Gabriel Palop, i que es tracta del primer estudi monogràfic de la trajectòria del pintor d'Algemesí. La mostra, patrocinada per Construcciones Rubio està acompanyada de l'edició d'un catàleg-llibre que repassa la vida i obra del pintor, que ha renovat el gènere del paisatge contemporani a partir de l'observació d'arrossars i camps de la marjal i la Ribera. La mostra és un estudi comissariat per Alejandro Villar, en el qual participen crítics d'art de la talla de Juan Manuel Bonet (exdirector del Reina Sofía), Francisco Agramunt (acadèmic de Sant Carles), Felipe Garín (exdirector del

Esteve Adam al seu taller.

Museu del Prado, Acadèmia d'Espanya a Roma i del Consorci de Museus), Manuel Garrido (membre fundador de Centrifugar-te) i el poeta Daniel Arenas, els quals a través dels seus textos revisen la trajectòria del pintor que atresora el rècord en nombre de premis de pintura a escala nacional. Entre ells cal destacar els certàmens més prestigiosos d'Espanya, com ara el Premi CAM, Jacomart-Bancaixa, Bacardí, Barceló o el Premi BMW en 1994. L'exposició d'Algemesí, que també

viatjarà a Castelló i València, fa especial insistència en les obres posteriors al premi BMW, en les quals l'artista actualitza la visió del paisatge mediterrani a partir dels paratges naturals d'Algemesí i de la contornada, com ara la Xopera o la marjal que ens ofereix una nova visió geomètrica, equilibrada i viva de la geografia valenciana. La seua especial relació amb la naturalesa es veu complementada amb un apartat original i quasi desconegut de l'artista que és la seua vocació retratística, expressada en una selecció de retrats de personatges pròxims a l'artista i de la vida cultural d’Algemesí, que ajuda a descriure el paisatge humà, l'entorn de l'autor. Alex Villar SALA d'EXPOSICIONS MUNICIPAL – CASINO LLIBERAL 26.11.10 > 23.01.11

46600 ALZIRA Avda.Sants Patrons, 35 entresuelo 96 245 95 28

Asesoría de empresas José de Gracia Tort economista Vicent Esteve Jorques graduado social

46680 ALGEMESÍ C/ Ferran d'Aragó, 59-bajo 96 248 32 25 46270 VVA. DE CASTELLÓN C/ Pérez Cabello, 1-1º 96 245 20 66

Pròximament ens traslladem: C/ Organista Sos, 6-A

11


Novembre 2010 DIA Dimarts 2

Dimecres 3

ACTIVITAT Exposició: Compartint espais. Art i multiculturalitat

Organitzen: Regidories de Benestar Social i Cultura. Facultat de Belles Arts. Grupo Centrifugarte. Fins al 17 de novembre

NOVEMBRE SALUDABLE Xarrada-col·loqui Higiene del son. Departament de Salut de la

HORA 19 hores

LLOC Sala d'exposicions Casino Lliberal

De 17 a19 hores Aulari del Teatre Municipal

Ribera. Regidoria de Sanitat. Centre Municipal de Salut

Dijous 4

ELS CLÀSSICS VALENCIANS. CICLE DE CONFERÈNCIES Projectar els clàssics valencians al món Vicent Martines (Universitat d'Alacant/IIFV/IVITRA)

19.30 hores

Sala d'actes del Casino Lliberal

Divendres 5

Presentació de llibre: Subsòl, d'Unai Siset. Intervindran els escriptors: Vicent Borràs, Esperança Camps i Vicent Usó

19.30 hores

Biblioteca Municipal

Bàsquet junior preferent Señalizaciones Roses-CB Algemesí – Almàssera

16 hores

Lliga frontenis Algemesí B – Llombai Dissabte 6

Bàsquet senior preferent Unipal-CB Algemesí – Canals Handbol primera autonòmica Caja Duero Maristes – Llíria

Diumenge 7

Dilluns 8

Dimarts 9

Pavelló 9 d'Octubre Poliesportiu Municipal

18 hores 19.15 hores

Pavelló 9 d'Octubre Col·legi dels Maristes

Bàsquet senior masculí segona Caixa Rural-CB Algemesí – Polinyà

20 hores

Pavelló 9 d'Octubre

Handbol primera divisió Conscea Maristes Algemesí – Amibal

12 hores

Pavelló 9 d'Octubre

Racing Algemesí Amateur A Regional Pref. – UD Alginet

16 hores

Poliesportiu Municipal

Missa i posterior processó de la Beata Josefa Naval Girbés

17 hores

Basílica de Sant Jaume Apòstol

CICLE DE CONFERÈNCIES CIENTÍFIQUES El nanocosmos molecular: un univers en miniatura Eugenio Coronado, Dep. de Química Inorgànica i Institut de Ciència Molecular

19 hores

Sala d'actes del Casino Lliberal

NOVEMBRE SALUDABLE Teatre infantil sobre Prevenció de Drogodependències La sorpresa de la teua vida. Grup Tramant Teatre. Regidoria de

De 15 a 18 hores Teatre Municipal

Sanitat. Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives

Dimecres 10

NOVEMBRE SALUDABLE Teatre infantil sobre Prevenció de Drogodependències La sorpresa de la teua vida. Grup Tramant Teatre. Regidoria de

De 12 a 14 hores Teatre Municipal

Sanitat. Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives

ELS CLÀSSICS VALENCIANS. CICLE DE CONFERÈNCIES Llegir la Bíblia en valencià, durant l'edat mitjana Joan M. Furió (Universitat Catòlica de València) Dijous 11

NOVEMBRE SALUDABLE Conferència: Centre de transfusions de la Comunitat Valenciana i el seu paper en la Sanitat. A càrrec del director del

Centre de Transfusions de la CCVV, Dr. D. Roberto Roig Col·laboren: Regidoria de Sanitati Donants de Sang d'Algemesí

Divendres 12

Abonament A Concert, Miguel Ángel Julián (Soul Tellers) · Preu: 6 €

19.30 hores

Sala d'actes del Casino Lliberal

De 20 a 21.30 hores

Sala de Plens de l'Ajuntament d'Algemesí

22.30 hores

Teatre Municipal

En acabar el concert, sessió de DJ al Casino, on actuarà José Mª Rey

Dissabte 13

Racing Algemesí Juvenil A 1a regional – CE Alberic

16 hores

Poliesportiu Municipal

Futbol primera regional Algemesí CF – Pobla Llarga

17 hores

Estadi Municipal

Lliga frontenis Algemesí A – Guadassuar Racing Algemesí Juvenil C 3a regional – CF Castalla

Diumenge 14

Dimecres 17

Poliesportiu Municipal 18 hores

Poliesportiu Municipal

Dia del Jubilat Al llarg del matí s'arreplegaran els homenatjats amb la Societat Musical d'Algemesí Missa Fi de Festa

12.30 hores 14.30 hores

Racing d'Algemesí femení 2a regional – L'Alcúdia CF-EMFU

16 hores

Poliesportiu Municipal

Abonament B Usted tiene ojos de mujer fatal, Cia. Bolos Teatre · Preu: 6 €

19 hores

Teatre Muncipal

NOVEMBRE SALUDABLE: Xarrada-col·loqui Prevención del Cáncer Cérvix-uterino. Departament de Salut de la Ribera,

Església de Maria Auxiliadora Sala Torrent

De 17 a19 hores Sala d'actes del Casino

Regidoria de Sanitat i Centre Municipal de Salut

Del 2 al 7 de novembre. III SETMANA INTERCULTURAL D'ALGEMESí "COMPARTINT ESPAIS" (més informació a la pàg. 4)

12


NOVEMBRE SALUDABLE. Jornada científica sobre diabetes dirigida a professionals de Sanitat. Departament de Salut de la Dijous 18

Ribera. Col·labora: Regidoria de Sanitat. Centre Municipal de Salut

Presentació de CD Obres de José Moreno Gans, a càrrec d'Eduardo Arnau

Divendres 19

Exposició: Fibromialmas i altres pintures, de Félix Pérez Organitza: Associació d'Amics de Joan Girbés. Col·labora: Regidoria de Cultura. Fins el 23 de gener de 2011 Abonament A Concert. Quartet Moreno Gans · Preu: 6 €

Dissabte 20

19.30 hores

Sala d'actes del Casino Lliberal

20 hores 22.30 hores

Museu de la Festa. Claustre Teatre Municipal

Tot el dia

Plaça Major

Bàsquet junior preferent Señalizaciones Roses-CB Algemesí – Paterna

16 hores

Pavelló 9 d'Octubre

Lliga frontenis Algemesí B – Guadassuar

Poliesportiu Municipal 18.30 hores

Teatre Municipal

Presentació de llibre La maleta de la ciència, d'Enric Ramiro

19 hores

Sala d'actes del Casino Lliberal

Racing Algemesí Amateur A Regional Pref. – CF Cullera

16 hores

Poliesportiu Municipal

Jornada de Portes Obertes TERP Qualitat de vida (pàg. 15) Dilluns 22

Sala d'actes del Casino i dos aules de l'edifici del Casino

I Mostra de Recreació Històrica Soldats d'Algemesí (pàg. 10)

Teatre infantil: Joan sense por, Cia. Anem Anant Preu adults: 4 € · Menors de 14 anys: 3 € Diumenge 21

De 12 a 18.30 hores

CICLE DE CONFERÈNCIES CIENTÍFIQUES Amb el menjar no es juga. Emilia Matallana, Departament de

Matí i vesprada Sala d'exposicions Casino Lliberal 19 hores

Sala d'actes del Casino Lliberal

Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València

Dijous 25

Taller Tolerancia Zero. Prevenció violencia de gènere (pàg. 14)

Divendres 26

Exposició: Josep Esteve Adam. 40 anys de creació Organitza: Regidoria de Cultura i Consorci de Museus Patrocina: Construcciones Rubio

20 hores

Sala d'exposicions Casino Lliberal

Racing Algemesí Juvenil A 1a regional– UD Canals

16 hores

Poliesportiu Municipal

Futbol primera regional Algemesí CF – SD Sueca

17 hores

Estadi Municipal

de 18 a 20 hores Aulari del Teatre Municipal

Lliga frontenis Algemesí A – Sueca Dissabte 27

Diumenge 28

Poliesportiu Municipal

Bàsquet senior preferent Unipal-CB Algemesí – Enguera

18 hores

Pavelló 9 d'Octubre

Racing Algemesí Juvenil B 3a regional– UE La Mancomunitat

18 hores

Poliesportiu Municipal

GALA BENÈFICA: Associació Espanyola contra el Càncer

19 hores

Teatre Municipal

Handbol primera autonòmica Caja Duero Maristes – Alzira

19.15 hores

Bàsquet senior segona Caixa Rural-CB Algemesí – Gandia

20 hores

Pavelló 9 d'Octubre

Racing Algemesí Juvenil C 3a regional– Sporting Villena CF

20 hores

Poliesportiu Municipal

Concert. S. M. Santa Cecília d'Algemesí

12 hores

Teatre Municipal

Handbol primera divisió Conscea Maristes Algemesí – Málaga

12 hores

Pavelló 9 d'Octubre

Racing d'Algemesí femení 2a regional– CF At. Carcaixent

16 hores

Poliesportiu Municipal

Col·legi dels Maristes

MUSEU DE LA FESTA NOVEMBRE 2010 EXPOSICIONS PERMANENTS FESTA DE LA MARE DE DÉU DE LA SALUT Ajuntament d’Algemesí.

AULA PERMANENT DE NATURA

EXPOSICIONS TEMPORALS «ENRIQUE PONCE. ARTE I DOMINIO»

Generalitat Valenciana Regidoria de Benestar Social

Horaris LA PLAÇA DE BOUS D’ALGEMESÍ. MUSEU TAURÍ Ajuntament d’Algemesí

De dimecres a dissabte: Matí d'11 a 14 hores Vesprada de 17.30 a 19.30 hores Dimarts, diumenges i festius: Matí d'11 a 14 hores Vesprada tancat Dilluns: tancat

LA COOPERACIÓN VALENCIANA La cooperació de la Comunitat valenciana en el món

Museu Taurí de la Diputació de Valencia Regidoria de Turisme

FIBROMIALMAS I ALTRES PINTURES, de Félix Pérez Organitza: Associació d'Amics de Joan Girbés Col·labora: Regidoria de Cultura Fins el 23 de gener de 2011

Fins el 7 de novembre

Exposició fotogràfica: COMPROMETIDOS CON ANANTAPUR Fundación Vicente Ferrer Regidoria de Benestar Social Fins el 10 de novembre

ACTES: DIA 19 DE NOVEMBRE A LES 20 HORES INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ: FIBROMIALMAS I ALTRES PINTURES, de Félix Pérez

13


berca associacions El Grup Scout Azahar del col·legi Maristes, amfitrió de la Trobada de Scouters de la Comunitat Valenciana El primer cap de setmana d'octubre va tindre lloc en el col·legi Maristes, la Trobada de Monitors Scouts, pertanyents a la FEV (Federació d'Escoltisme Valencià), que procedien de tots els racons de la Comunitat Valenciana. Els monitors scouts, al voltant d'un centenar, es van reunir en els Maristes, on es troba la base del grup scout Azahar, amb un mateix fi: compartir i treballar diferents temàtiques relacionades amb l'escoltisme. El col·legi Maristes va acollir la visita de l'arquebisbe Osoro amb motiu de la Trobada de Monitors Scouts. L'arquebisbe va visitar les

L'arquebisbe Osoro durant la visita.

distintes dependències del col· legi, entre elles la capella i la base scout i va compartir amb els scouters una oració. Després es va celebrar l'Assemblea de la FEV, on es va triar el nou equip directiu i va concloure el cap de setmana de la trobada amb paelles preparades pel Comité de Pares del grup scout Azahar, a qui des d'estes línies volem agrair el seu suport i ajuda continus. En l'acte van estar prsents també l'alcalde d'Algemesí, Vicent Ramón García Mont, el director general de Joventut, Adrián Ballester, y el regidor de Joventut, José Ramón Maravilla.

Stereozone farà de teloner al grup novaiorqués The Toasters El grup algemesinenc Stereozone actuarà el proper dia 4 de desembre al festival d’Art i Sò Borgia Pop 2010 en la sala La Fábrica de Gandia. El grup a qui farà de teloner el primer dissabte de desembre és el grup de Nova York, The toasters, referent d’Ska en EE UU. Este concert és el premi al concurs que va guanyar el grup de la nostra ciutat en el Festival Suburbe. Stereozone és un grup que va nàixer l'abril del 2007 a Algemesí a l'ajuntar-s'hi quatre joves: Charlie, a la guitarra; Jordi, al baix; Àlex a la bateria, i Pepe a la veu, que intenten buscar, crear i innovar un estil personal de la música, amb la barreja de Grunge, Metal, Punk, Rock & Roll o Glam Ska. En la seua pàgina web www.stereozoneweb.com podreu trobar més informació i consultar tot tipus de característiques, així com escoltar entrevistes en la ràdio, visualitzar fotos i vídeos o descarregar gratuïtament el seu primer CD autoproduït al 2009 Lies of a Strange Messiah. Actualment han acabat de traure al mercat el seu segon CD totalment autoproduït: Humachine.

TALLER TOLERÀNCIA ZERO

Prevenció de la violència de gènere. I Part: Xerrada al voltant de la violència de gènere. Projecció de curtmetratge i debat. II Part: Pràctiques d’iniciació a la defensa personal. Data: 25 de novembre de 6 a 8 de la vesprada Lloc: aulari del Teatre Municipal Adreçat: a tota la població. En especial a les dones. Inscripció: fins al dia 22 de novembre al Teatre Municipal, en horari d’atenció al públic. Important: és recomanable acudir amb roba còmoda per a la realització de la segona part del taller.

14

Certamen d’engalanat de balcons

Sabater (Consum) Bases i informació completa en www.algemesi.net

Inscripció del 17 de novembre al 5 de desembre

Concurs d'escaparates

Punts d’inscripció: Estuko (c/ Albalat) Retalls Amparo (plaça de la Ribera) Rosa Esquer Decoració (c/ Lluís Vives) Cocus (c/ Lluís Vives) Benedito (c/ Cervantes)

Inscripció gratuïta del 15 al 30 de novembre en el Dial de l’Ajuntament d’Algemesí

Decoració nadalenca

Premis en metàl·lic per als sis millors Bases i informació completa en www.algemesi.net


berca associacions JORNADA DE PORTES OBERTES TERP QUALITAT DE VIDA DIA 22 DE NOVEMBRE SALA D'EXPOSICIONS DEL CASINO LLIBERAL DE 10 A 13 HORES DE 17 A 20 HORES

PROGRAMA: • Taller de Somatrometria; presa de tensió, pes, altura, ritme respiratori, pols i temperatura. • Tallers per a treballar la psicomotricitat fina; imants per a la nevera, pompons i brotxes. • Massatges a les mans i als braços per a potenciar la circulació i el moviment de les articulacions. • Informació nutricional. • Informació de les activitats realitzades en el taller durant tot el curs. • Visita a les classes. • Projecció contínua audiovisual del taller.

de dilluns a divendres a les 13.30 i a les 20 hores dissabte a les 16 hores

• Servicis generals de perruqueria • Assessorament d'imatge • Arreplegats de novia i festa • Especialitat en monyos de fallera • Extensions • Raigs UVA • Tractaments capilars • Maquillatge aerògraf • Autobroncejat • Micropigmentació • Ungles acríliques i de gel • Cavitació • Tractaments facials i corporals • Cursos automaquillatge • Extensions • Permanent i tint de pestanyes • Tractaments de mans i peus

www.bercatv.com

15


LAURA BENAVENT i CASTANY FALLA CRIST DE L'AGONIA

JENNIFER JUAN i ALANDETE FALLA PLAÇA DE CABANILLES

GEMA HIGÓN i MAZUECOS FALLA EL PLA

DAVINIA COLOMER i NICLÓS FALLA PLAÇA DEL CID

TAMARA CERDAN i VALENCIANO FALLA BERNAT GUINOVART

SHEILA CHAMORRO i TRO FALLA SANTA BÀRBARA

Mª SALUD VENDRELL i CORTÉS FALLA PLAÇA TRES MORERES

PATRICIA MORAGÓN i FANDOS FALLA VICTOR PRADERA

JESSICA LLUCH i CUBELLS FALLERA MAJOR D'ALGEMESÍ


EMI CAMARASA i GARCÍA FALLERA MAJOR INFANTIL D'ALGEMESÍ

ANDREA LLOPIS i ROSELL FALLA EL PLA

PAULA GIMENEZ i TRO FALLA SANTA BÀRBARA

IVONNE SUCH i LÓPEZ FALLA CRIST DE L'AGONIA

MAR REIG i COPOVÍ FALLA PLAÇA DE CABANILLES

ALBA BASTIDA i GIMÉNEZ FALLA PLAÇA DEL CID

CARLA FERRAGUD i MÁS FALLA BERNAT GUINOVART

INÉS PUIGVERT i MICÓ FALLA VICTOR PRADERA


berca societat

A la Nova Muixeranga. Per la Muixerola i per tantes coses.

Inventor, pioner de l'aviació espanyola i director de cinema van ser algunes de les seues aficions

El polifacètic Pablo Grau Mateu (1a part) Tot i que era un autodidacte, Pablo Grau va ser un home avançat a la seua època. Va volar en un avió projectat per ell mateix; va ser el primer a filmar escenes de la vida quotidiana i festiva de l’Algemesí dels anys 20 i 30; va produir i dirigir una pel·lícula; va inventar una bicicleta que funcionava sense pedals; va idear un acumulador automàtic d’energia mecànica aplicable a bicicletes i cotxes... Fill de Josep Grau Carrion i de Ramona Peiró, secretari de l’Ajuntament de Dos Ai- de rellotges a la placeta dels Àngels, on ara Mateu Mateu, Pablo Grau va nàixer a Dos gües. El casament va tindre lloc l’any 1910 a es troba La bodegueta, i on encara es poAigües (la Foia de Bunyol) el 25 de gener de Serra (Camp del Túria), nova destinació del den veure les prestatgeries de mobila on es l’any 1885. La seua infantesa la va passar en seu pare. Els novençans es van instal·lar a guardaven i exhibien les peces de tela. En El Collao, finca propietat de Vicent Dasí i Sollana, on van nàixer Adela i Josep, el qual aquell immoble van nàixer quatre fills més, Lluesmas, marqués de Dos Aigües, situada va morir dies després de vindre al món. dels quals, dissortadament, només Ampaa dos quilòmetres del poble i en la carreteLa família Grau-Peiró aplegà a Algemesí ro va sobreviure. Anys després ocuparen ra que uneix aquesta població amb Mon- l’any 1917. Aleshores Algemesí era un po- provisionalment la casa número 1 del cartroi. En aquella vasta heretat treballaven els ble atractiu i en plena expansió econòmi- rer de la Victòria, hui en dia de Mossèn seus pares, un matrimoni prolífic. Pablo era ca. Les fàbriques de conserva, els magat- Blanch, per acomodar-se definitivament, el que feia huit de deu germans. zems de taronja i de cacau, les serradores l’any 1932, en la casa número 15 del mateix En aquells anys encara perdurava entre i els molins d’arròs demandaven molta mà carrer. A inicis de la dècada dels cinquanla gent rural un manifest servilisme cap al d’obra: les nacions europees implicades en ta, Pablo va patir dos vessaments cerebrals senyor del lloc, com si continuara el vassa- la Primera Guerra Mundial eren excel·lents que li restaren part de la visió però que no llatge feudal abolit per les Corts de Cadis mercats per als nostres productes. Pablo i acabaren amb l’interés que sentia per les l’any 1811. Potser per aquest motiu i per Adela establiren la seua botiga de teixits i noves tecnologies. Quan el dia de Sant ser tants germans, Pablo, sent un Vicent de la Roda de l’any 1963 arxiquet, va haver d’incorporar-se al ribà a l’àmbit familiar un televisor, treball sense poder anar a l’escola. I li comentava amb il·lusió i goig al com que no era del seu gust la trisseu nét: «Veus, ara estem veient a ta perspectiva de ser pastor, d’estar casa el que fa un moment acaba de condemnat de per vida a recórrer passar a l’altra part del món. Això, les muntanyes de la rodalia en comxiquet, és el progrés». Pablo Grau panyia d’un ramat d’ovelles o de caMateu va morir d'una pulmonia mal bres, o de pencar de sol a sol en les diagnosticada, l’any 1965, als pocs terres de secà del marqués, a l’edat dies d’haver complit els 80 anys. de dotze anys, amb l’aquiescència Cosa rara en aquella època, Padel seu pare, se’n va anar a Bunyol blo era un home cultivat i un recoper tal de millorar les seues condicinegut tertulià que admirava l’obra ons de vida. Allí va entrar a treballar literària de Blasco Ibáñez i el seu en la fàbrica de ciment del senyor ideari polític. Llegia Rabindranath José Criado, feina que compatibilitTagore, Hermann Hesse, Frederic zava amb el cobrament de rebuts Mistral...i, sobretot, Jiddu KrishnaVista general del avió pilotat per Pablo Grau. Any 1910. d’alguns botiguers de la localitat. murti, filòsof oriental que buscava Allò li va permetre mantindre la la transformació radical de la ment. seua independència i acudir a l’es«No s’han d’acceptar –deia– les cola nocturna a aprendre a llegir, coses com són, sinó entendre-les, escriure i els rudiments bàsics de reflexionar-les, examinar-les, enl’Aritmètica. tregar el teu cor i la teua ment en Als setze anys va sentir la necadascuna de les coses que s’han cessitat d’un canvi d’aires i se’n va d’observar detingudament. Entenanar a València, al cap i casal, i es dre és transformar la realitat». va posar a treballar de dependent Pablo Grau sentia inclinació per en la botiga de teixits La Pastoreta, tot allò que era fruit del nou espesituada a la vora de la plaça de la rit de progrés i que arribava a les Mercè. Allò li va permetre acudir a darreries del segle XIX i inicis del una acadèmia nocturna a aprendre XX, sobretot del cinema i l’aviamecànica, la seua autèntica vocació. La proesa dels germans nordció. És durant aquests anys d’adoamericans Orville i Wilbur Wright lescència quan va conéixer la que de volar per primera vegada amb anys després seria la seua dona, un aparell motoritzat aquell 17 de Pablo dalt de l'avió a la Malva-rosa, a punt d'enlairar-se. Adela Peiró Morera, filla d’Eduard desembre del 1903 va commoci-

18


berca societat onar el món. I Pablo, aquell botiguer de València d’esperit aventurer i somniador, sabedor de la gesta, va voler emular-los. Així que, a poc a poc, va anar gestant la idea de fer un avió. Però necessitava el suport econòmic. Aconseguida l’ajuda del cònsol de Bolívia a València, l’any 1909, Pablo es va traslladar a París i va adquirir el material i les peces necessàries. Cal recordar que el primer vol a Espanya el va realitzar un jove aviador de Cullera, Joan Olivert Serra, el 5 de setembre d’aquell any, a les instal·lacions militars de Paterna, on va recórrer entre 40 i 50 metres quasi a ras de terra. Mesos després d’aquella fita històrica, Pablo va començar a construir el seu avió en un taller de Montroi, va portar les peces a València, va muntar l’aparell i li va posar el motor de 3 cilindres de 30 cavalls de potència que va utilitzar Joan Olivert, donació de l’Ajuntament de València. L’escenari del vol va ser la platja de la Malva-rosa. Segons la comissió del Centenari de l’Aviació, el vol es va realitzar en la tardor de 2010. En l’hemeroteca del periòdic La Vanguardia, de Barcelona, apareixen diverses notícies al respecte que fan suposar que el vol es va consumar possiblement abans de finalitzar el mes de juliol. En el diari del 3 de juny, en la pàgina 8, diu: «Construyese aquí un aeroplano, debido á don Pablo Grau. El Ayuntamiento (es refereix al de València) cediólo el motor [...]. El mes próximo se verificarán las pruebas. [...]Los que conocen sus trabajos elógianlos». Al dia següent, en la pàgina 9, apareix una altra ressenya: «El joven dependiente de comercio señor Grau, protegido por el Cónsul de Bolivia, señor Banquells, continua los trabajos en el aparato de aviación dé que es inventor; los inteligentes le auguran un éxito completo. Cuenta el inventor con el apoyo del Ayuntamiento». En la pàgina 9 del 6 de juliol es publica: «La semana próxima se verificarán en la playa de la Malvarrosa las prueba privadas del aero-

Adela Peiró i Pablo Grau en els anys 30.

plano inventado por el aviador valenciano señor Grau». Vicent Terol Grau –sense la col· laboració del qual aquest treball haguera sigut impossible- em comenta que el seu

El matrimoni Grau-Peiró amb el nét Vicent Terol Grau. Any 1953.

avi va recórrer una distància d’uns cent metres a una altura màxima de sis o set metres, i que, per prudència, el pilot va prendre la direcció cap al mar, on va caure. «Aquest fet extraordinari –comenta Terol–, al qual mai el meu avi li va donar la vertadera importància que va tenir, va ser dècades més tard comentat en diversos mitjans d’informació gràfica. Així, l’1 d’agost de 1968 va aparèixer la notícia del seu vol a la televisió, concretament en el programa "Testimonio". El 15 de gener de 1971 tornà a aparèixer en el programa "España siglo XX", i, unes setmanes més tard, en el suplement (capítol XLIX) que la revista Teleradio dedicava a l’aeronàutica espanyola del segle passat. El 7 de maig de 1971 es va repetir el comentari d’aquell vol a la televisió, ara en el programa "Por tierra, mar i aire". Encara tornà a aparèixer novament el 20 de febrer de 1985 en el programa de televisió "Historia de la aviación española", que emetia la 2. Actualment, el vol del meu avi es comenta, amb fotos incloses, per internet en diverses pàgines web, especialment les que la Generalitat Valenciana ha dedicat els anys 2009 i 2010 a commemorar el centenari de l’aviació valenciana». El casament de Pablo i Adela, el cinc de novembre de 1910, tancà, podríem dir que definitivament, aquesta faceta aventurera de Pablo Grau Mateu. Ens queda per parlar d’altres aspectes força interessants de la seua personalitat. La d’inventor i, el que és més important per a nosaltres, la ser el primer a utilitzar una càmera cinematogràfica per a captar escenes de l’Algemesí del primer terç de segle, entre elles els actes de la coronació de la Mare de Déu, l’any 1925. També va produir i dirigir una pel·lícula muda: Heroísmo español. D’això parlarem en la segona part d’aquest article. Lluís Escartí

El 22 de julio, en la calle Jovellanos, se perdió un mantón de batista bordado en blanco y rojo, su valor es sentimental. Si alguien lo ha encontrado, por favor llamar al 610 07 92 01 SE GRATIFICARÁ

19


Comença el nou mercat Per fi després d'un retard de quasi quatre anys, pel qual vos demanem totes les disculpes del món, està ja tot preparat per encetar el projecte més ambiciós i compromés de la ciutat. Vas ser una aposta molt valenta del nostre alcalde per intentar millorar la qualitat de vida dels nostres ciutadans. Després d'heretar una ciutat sense quasi planificació, on s'anava fent i desfent, com el matalafer, iniciàrem una època en què hem definit uns paràmetres de creixement i de dotació d'infraestructures, amb l'única intenció d'aconseguir un entorn més habitable, en especial per als majors i els més menuts. Així, s'han emprés importants actuacions, començant per ajustar un Pla General amb moltes incoherències. Després ,s'ha fet un Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, per estudiar els problemes, i, per damunt de tot, les solucions possibles. S'ha apostat fortament per la bicicleta com a mitjà alternatiu de transport (projecte Ambici, carrils bici). S'han planificat tres grans aparcaments soterranis, començant, pel del mateix Mercat, que intenten resoldre la falta de places en superfície. S'ha dissenyat un intercanviador de transport al voltant de l'estació de ferrocarril, amb aparcament i connexió amb els autobusos. En definitiva, una planificació que servira de base les futures actuacions, amb l'objectiu der solucionar la caòtica evolució del trànsit rodat, apropant la ciutat al ciutadà, tornant-li espais, com per exemple, el que es constituirà en la nova plaça del Mercat. De tota la planificació, l'aposta més decisiva era, sense dubte, la construcció d'un aparcament soterrani de tres plantes als baixos del nou mercat. Atesa la imprevisió de l'anterior equip que perdé l'oportunitat de fer un gran pàrquing públic davall de la Plaça Major i el mateix ajuntament, l'última possibilitat de construir un aparcament que descongestione el centre i que revitalitze el seu comerç, la constituïx este pàrquing que ara comencem. La situació econòmica ha fet que es retardara l'inici de l'obra, però, per fi, quan llegiu estes línies, quasi segur haurà començat la seua construcció. S'hi utilitzaran les últimes tecnologies per evitar molèsties als veïns, i riscos a la població i a les cases del voltant. Una obra de les mateixes característiques s'està fent a Alzira (enfront de la Seguretat Social i a la Biblioteca), també amb tres plantes. La fa una empresa algemesinenca, i no han tingut cap problema. La tècnica consistix a utilitzar unes màquines que creen primer les parets de l'aparcament, fent només una xicoteta trinxera que van omplint amb formigó, i una vegada acabat tot el perímetre del pàrquing, i, per tant, reforçades les estructures de les finques veïnes (es canvia terra per formigó), es procedix a extraure la terra de l'interior i a fer la base de l'aparcament i, després la resta de parets interiors i el sostre. Tot es fa amb un formigó especial que no deixa passar l'aigua, i, per tant, ens dóna la seguretat que esta no penetrarà dins, per molt que puge el nivell freàtic, cosa que no tots els aparcaments construïts poden dir. Haguera sigut molt més còmode posar un pedaç, com s'ha fet fins ara, i no arriscar-se a fer una obra costosa i que sabíem que anava a portar-nos moltes crítiques de l'oposició, però era la nostra responsabilitat, una responsabilitat que les generacions vinents mai ens hagueren perdonat en cas de nop dur-la endavant. Per tant, enhorabona a tots pel començament de l'obra!. 20

Tres anys de retard i 7,8 milions d’euros perduts en el mercat L’enderroc del mercat fa tres anys—sense tindre ni projecte ni diners— va iniciar un seguit de despropòsits del govern municipal que ha estat marcat pel despilfarro i l’endeutament. Fa tres anys, Vicent R. García, mentre deia que el mercat tindria un cost zero, va indemnitzar l’empresa constructora per parar l’obra i el bar del mercat perquè hi cessara l’activitat. En total, a hores d’ara, sense tindre el mercat a peu pla, ens ha costat 2 milions d’euros (332 milions de pessetes) als veïns d’Algemesí. I mentrestant, el PP ha mantingut la plaça del mercat feta un desastre. El projecte que ara inicien: la construcció de tres plantes soterrànies per a un aparcament, no preveu la construcció del mercat. El PP ha anat modificant el projecte en funció del seu interés polític i econòmic i ha passat de dos plantes soterrànies a tres per aconseguir que li quadraren els números. El PSPV-PSOE ha qüestionat el soterrani —que ens costarà inicialment 5,8 milions d’euros (962.800.000 pessetes), més els 2 milions que ja portem gastats— perquè rebaixa el termini d’execució, de 18 mesos a 12 mesos (la decisió es pren en només 24 hores); pel cost excessiu del projecte, pel risc innecessari en una plaça amb finques consolidades, algunes d’elles de més de cent anys; per l’impacte negatiu en els comerços de la zona i pel risc que comporta el nivell freàtic tan baixet de la plaça. Al voltant de mercat hem tingut obres amb dos soterranis que han estat un any traient aigua del subsòl diàriament. Els estudis geotècnics han informat que el nivell freàtic se situa en eixa zona a uns 5,5 metres. Un soterrani de tres plantes que arribarà, entre cimentacions i sabates de formigó, a uns 16 o 17 metres per davall de terra, al nostre entendre està sobredimensionat i, a més, obligarà els corrents d’aigua subterranis a buscar eixides col·laterals, com a conseqüència dels murs de formigó del pàrquing, amb el perill que açò pot comportar. Ja n'hi ha prou, de despeses inútils, innecessàries i de dubtosa viabilitat: 280 places d’aparcament hui no tenen eixida fàcil en el mercat i menys encara les de la tercera planta del soterrani. García i el PP han d’entendre que val la pena reconéixer a temps el despropòsit de l’obra i reconsiderar-ne el projecte. Una sola planta de soterrani per a pàrquing i la utilització de la plaça en superfície com a espai públic és hui l’opció més aconsellable per a Algemesí. Encara estan a temps.

El PP s’obstina a cobrar la taxa del fem que fins hui anava a càrrec de l’Ajuntament Deu ser perquè no tenen diners i han de buscar-ne en les butxaques dels contribuents. No té cap altra explicació. Fins a l’any passat, l’Ajuntament assumia els costos i pagava al Consorci per les tones de fem que entraven en la planta de Guadassuar. Ara, com van malament de diners, han obligat els veïns a pagar l’impost que fins al 2009 pagava l’Ajuntament. No volem pagar dos vegades, no volem pagar un 30% més. Si no tenen diners, que s’abaixen els jornals. Molts veïns reben ja Algemesí notícies, si no vols que t’ho conten, escriu-nos: pspv.psoe.algemesi@gmail.com Més informació en  http://pspvpsoealgemesi.blogspot.com/


IniciativaPerAlgemesí

CandidaturaIndependent

Que vos passa ciutadans??

D’una forma semblant titulava un llibre el gran escriptor i pensador de Sueca Joan Fuster, reflexionant sobre el laberint en què ens trobàvem els valencians i valencianes a l’inici de la democràcia. Ara, quasi trenta anys després podem fer-nos la mateixa pregunta sobre la democràcia, què pensen els homes i dones del comportament dels nostres representants polítics i, especialment dels que porten ja quasi 20 anys al capdavant dels destins del nostre País Valencià. A la província de València el cas Gürtel, amb tot un president de la Generalitat imputat, junt amb altres dirigents del seu partit. Un cas amb ramificacions a la Comunitat de Madrid. Un president més allunyat dels problemes reals de la seua població i dels interessos dels valencians. Un president que haurà de passar pel jutjat per un possible delicte de Cohecho impropio, és a dir, haver acceptat regals a canvi de favors en forma d’adjudicacions de treballs, estudis tècnics, i de dilapidar milions d’euros per televisar la visita del Papa, etc. Ara mateix, el nostre President, el Sr. Camps, sembla segrestat, anul·lant actes públics perquè la constància d’unes poques persones posen en entredit el seu prestigi, i també el del seu partit. Per si fóra poc, apareix en premsa recentment l’afer de les ONG i les ajudes del Sr Blasco, exmilitant del Partit Comunista d’Espanya (marxista-leninista), insigne conseller d’Obres Públiques amb el PSOE i conseller de quasi tot amb el PP. A Alacant, el president de la Diputació està imputat amb el cas Brugal i els negocis del fem, tant de moda ara pel rebut del Consorci. A Castelló, el president de la Diputació, el Sr. Fabra, possiblement el ciutadà a qui més vegades li ha tocat la grossa de la loteria, també i per fi, ha de passar pel jutjat com a imputat. I tot això quan som una de les Comunitats amb més atur de l’Estat espanyol, molt per damunt de la mitjana. I al Sr. Camps i als seus palmeros, sols se’ls acudeix culpar el Govern central d’eixe fet, en comptes d’assumir que la política de grans actes, l’especulació de la rajola, i fonamentar el nostre futur en el turisme (un sector de treball de molt alta temporalitat i precarietat) són la base d’aquesta crisi que ara paguem els treballadors i treballadores i tota la classe mitjana. Així, cal que ens preguntem: és inevitable aquesta situació? Què estic fent amb el meu vot? No volem deixar de felicitar totes aquelles persones que el dia 29 de setembre, amb un exercici de responsabilitat donaven suport a la vaga general convocada pels sindicats de classe, una vaga contra l’augment d’edat de jubilació, una vaga per un treball digne i en condicions, i una vaga contra una reforma laboral que a les persones assalariades ens deixa sense drets i amb molts, molts deures. Ací teniu les declaracions de Diaz Ferran, president a hores d’ara de la gran patronal: «Per eixir de la crisi els treballadors hem de treballar més i cobrar menys. Perquè la gran banca i els empresaris en any de crisi continuen guanyant més i més». eualgemesi@gmail.com / eualgemesi.blogspot.com

Homenatge tots els veïns Grupsajuvenils que resideixen fora de la Des d'IPA-CI (Iniciativa per Algemesí- Candidatura nostra ciutat Independent) volem parlar dels grups juvenils que hi

ha en la nostra ciutat, i que fan una labor molt imporBerca els escrit fa una laborinculcant-los molt encomiable, pertantElajudant nostres jóvens, uns valors què tots els veïnscom de la ciutat que estan fora per molt importants el nostra sacrifici, companyonia, treball, causes de treball o per família, puguen llegir totes esforç, constància, etc. que són molt importants per les als notícies,jóvens esde el dia de demà. nostres En el nostre poble hi ha una sèrie de persones quasi anònimes que es dediquen a formar els nostres xiquets i jóvens en uns valors determinats. És a dir, els encarregats de la formació no curricular dels nostres xiquets i jóvens. En concret, cal destacar la labor dels grups juvenils. En el nostre poble hi ha una gran varietat de grups juvenils que treballen per i per a educar els xiquets de la nostra ciutat. Entre ells es troben: Grup Scout Calasanz, Grup Scout Azahar Marista Algemesí, GVX, Hinnení, Grup MAUX i grup juvenil de Sant Jaume. Estos grups pretenen educar per a aconseguir persones solidàries, crítiques, reflexives, creatives, obertes, amb criteri, amb ganes de convertir el món en un món millor, amb caràcter i força per a lluitar per tot el que creuen, buscadores de la pau i la igualtat, lliures i responsables… Este treball no és fàcil tenint en compte que la televisió mostra com a normal coses que no ho són. A més, en ser més còmode portar una vida sedentària i quedar-se a casa jugant als videojocs, es perd la possibilitat de relacionar-se amb xiquets de la mateixa edat, de poder disfrutar de jugar i córrer, botar i riure en el nostre entorn. Una mostra de tot açò es va poder observar en la trobada de monitors Scouts a nivell provincial (ZOOM) que es realitzà el primer cap de setmana d'octubre en el col·legi Marista d'Algemesí. Allí es van traçar les línies d'acció del projecte educatiu que els grups scouts duran a terme en tota la comunitat. A més, es va rebre la visita de l'arquebisbe Osoro i del director general de Joventut de la Generalitat, Adrián Ballester, que amb la seua presència va voler recolzar les iniciatives dutes a terme pel moviment scout en la nostra comunitat autònoma. Per tant, si voleu que la joventut s'oblide de l'alcohol ("botellón"), drogues i tabac per a passar a disfrutar jugant i creixent a poc a poc com a persones, apunteu els vostres xiquets a algun grup juvenil on puguen viure experiències irrepetibles i inoblidables. Des d'IPA-CI volem donar les gràcies i els donarem suport en tot el que necessiten; tenen la nostra ajuda totes les persones que estan organitzant i treballant en tots els grups juvenils de la nostra ciutat, per la seua labor desinteressada, i pel treball molt ben fet amb els nostres jóvens. 21


berca associacions

Joves de la ciutat constitueixen el Cercle de Jóvens Empresaris

Empresaris joves de la ciutat han constituit el Cercle de Jóvens Empresaris d'Algemesí amb la presència de 17 representants d'empreses associades a EMPAL, tots ells jóvens compresos entre els 24 i els 39 anys d'edat. Esta primera reunió del Cercle es va realitzar en el restaurant La Bodegueta i va servir com primera presa de contacte entre tots els participants, molts dels quals no es coneixien entre ells. Al llarg de la reunió van anar eixint diversos temes de debat que propicià que la reunió es fera que forma part de l'agrupació empreamena i interessant. Este grup sarial Empal iniciarà ara les seues acti-

vitats que busquen un major progrés econòmic de la ciutat.

Arranquen les activitats programades en el CIAJ Algemesí

Al mes d’octubre han començat les activitats programades en el Centre d’Informació i Acció Juvenil d’Algemesí. No han sigut les primeres, però sí les que han tingut més ressò. Realment, la programació cobra vida a finals de setembre. Una vegada acabat este mes de festa, a Algemesí ha començat el nostre primer curs de DJ. A hores d’ara s’està realitzant al Teatre Jaume I amb gran èxit de participació. Els alumnes estan aprenent

com animar una festa amb la millor música d’ahir, de hui i de sempre. Els alumnes han arribat al curs perquè la música és una de les seues passions i, encara que en estos moments és només una afició, qui sap si el dia de demà els podrem veure treballant als pubs i discoteques de la rodalia. A més a més, des del CIAJ, que depén de la Regidoria de Joventut de l'Ajuntament d’Algemesí, hem organitzat la carrera – exhibició de kàrting celebrada el passat 10 d’octubre de matí als voltants del carrer del Rei En Jaume–, per commemorar el dia de la Comunitat Valenciana. Amb tot i ser un esdeveniment inusual per a la nostra ciutat, ha tingut molt bona acollida entre els veïns, els quals han omplit els carrers del circuit i han aconseguit que siga tot un èxit. Els aficionats als esports del motor s’hi han situat prin-

cipalment en les revoltes, per ser els llocs més atractius i on els xicotets vehicles transmeten més sensació de velocitat. Un altre espai molt concor­ regut ha sigut la zona de boxes on el públic ha pogut conéixer els pilots i fotografiar-se amb els karts. Hem de donar les gràcies per la seua col·laboració al Club Kàrting Oliva F400 Sirocco i al pilot local Ximo Girbés ja que, sense ells, no s’haguera pogut celebrat este acte que tanta expectació ha despertat en els carrers de la nostra ciutat. Finalment, volem informar-vos que els pròxims mesos continuaran els cursos programats pel CIAJ Algemesí. Podeu trobar tota la informació a tuenti i facebook. També recordeu que, si teniu qualsevol proposta d’activitat, no heu de dubtar a visitar-nos al c/ Les Escoles, 5, perquè el CIAJ és dels jóvens i per als jóvens d’Algemesí.

L'actor valencià, Joan Molina, que encarna l'entranyable alcalde Miquel Falcó en la sèrie televisa de Canal 9 “L’Alquería Blanca” ha visitat Algemesí durant les festes taurines, gràcies a la col·laboració dels supermercats Mas y Mas de què l'actor és la imatge. Acompanyat per l’alcalde d’Algemesí, Vicent Ramón García Mont, i per Noelia Fornes, de supermercats Mas y Mas, va poder sentir l’admiració i l’estima dels algemesinencs en la volta que va donar pels supermercats que té la firma a Algemesí, les casetes del parc i presenciant l’espectacle taurí.

22


El projecte del tram del parc de Salvador Castell té com a característica principal que es tracta d'un espai per a passejar amb zones d'ombra que oferiran les pèrgoles.

Inicien les obres del parc de Salvador Castell que millorarà la plaça Cabanilles i canalitzarà les aigües de la séquia subterrània Les obres de la tercera fase de reforma i millora del parc de Salvador Castell començaran en els pròxims dies. Un dels objectius urbanístics és recuperar i donar major visibilitat al monument a l'organista Joan Baptista Cabanilles, de qui es commemorarà els 300 anys de la seu mort l'any 2012. L'execució d'estes obres permetrà el desdoblament de la séquia subterrània i la construcció d'una canalització de desaigües, ja que en l'actualitat la séquia que discorre davall la vore-

ra fa la funció de regs per als camps i d'abocament d'aigües fecals la qual cosa produeix humitats i males olors. El projecte del tram del parc de Salvador Castell té com a característica principal que es tracta d'un espai per a passejar amb zones d'ombra que oferiran les pèrgoles. Amb això, es permet integrar-hi l'institut Sant Vicent Ferrer amb l'execució, enfront de la seua entrada, d'un conjunt pèrgola que en remarca l'accés. Unes altres millores de la reforma seran la prolon-

gació del carril-bici i potenciar la zona de rosers del parc. L'alcalde d'Algemesí, Vicent Ramón García Mont, ha assenyalat que l'obra compleix amb una necessitat que és canalitzar la séquia «per a millora dels veïns, dels agricultors i del medi ambient en general perquè permetrà el tractament i depuració de les aigües residuals, alhora que dignifiquem la figura de l'organista Cabanilles i es millora notablement l'entorn».

PUBLICITAT BERCA Nuevas Instalaciones en Avenida País Valencià nº 151 Tel. 96 242 10 31 · Fax: 96 201 51 91 ·46680 ALGEMESÍ


Ara tens 3 formes de veure la nova progra mació de

Berca TV

En TDT

Els programes de Berca TV s’emetran en el canal de televisió digital de Libertad Digital

Els horaris d’emissió dels programes de Berca TV seran els següents: Dilluns, a partir de les 20.30 hores o a les 00.30 hores de la nit Dimarts, a les 11.30 hores o a les 14.30, i a les 20.30 hores Dimecres, dijous i divendres a les 14.30 i a les 20.30 hores Dissabtes i diumenges d’11.30 a 13 hores

En analògic

En el canal de sempre i en l’horari habitual. De dilluns a divendres a les 13.30 i a les 20 hores. Els dissabtes, resum de la setmana a les 16 hores

En internet

Les 24 hores del dia està oberta l’adreça www.bercatv.com on trobaran tots els programes i les actualitzacions del programa Algemesí en 3 minuts.

✔ Baix Comercial a estrenar ✔ En Avinguda Generalitat d'Algemesí ✔ Completament diàfan ✔ Preinstal·lació de llum i agua ✔ 147 metres quadrats

Només 500 € / mes Interessats cridar a 646 97 55 40

http://www.algemesi.net/SiteResources/data/MediaArchive/Publicaciones/Berca/2010/berca_novembre_2010  

http://www.algemesi.net/SiteResources/data/MediaArchive/Publicaciones/Berca/2010/berca_novembre_2010.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you