Page 1

EL MUSEU DE LA FESTA ACULL L'OFICINA DE TURISME QUE OFERIRÀ INFORMACIÓ SOBRE LES TRADICIONS, FESTES I PATRIMONI D'ALGEMESÍ

berca

INFORMACIÓ D’ACTUALITAT D’ALGEMESÍ

ABRIL 2011 · NÚM. 191

LA FALLA SANTA BÀRBARA S'IMPOSA COM A MILLOR MONUMENT DE LES FALLES 2011

LA PASSAREL·LA ALGEMESÍ TORNA A ESCENA EL DISSABTE 16 D'ABRIL A LA PLAÇA MAJOR

ELS ESPECIALISTES DE DINAMARCA RECONEIXEN LES TARONGES DE LA COOPERATIVA D'ALGEMESÍ, COPAL, COM LES MILLORS DEL MÓN EN UNA PROVA REALITZADA PER TÈCNICS


Per a rebre la nova revista

perruqueria HOME - DONA TRACTAMENTS CAPILARS ASSESSORAMENT D'IMATGE CANVIS DE LOOK EXTENSIONS ALLISAT KERATINA (sense formol) "RECOGIDOS"

Algemesí

● ● ● ● ● ●

segle XXI,

Tot el qu e et fa fa lta pe r vo

electrònica de la ciutat,

podeu enviar el vostre correu

C/ San Dionís 1-B 46680 Algemesí (VALÈNCIA) –ZONA EL TEULAR–

Tel. 96 242 15 15

re't gu apa! Tornem a participar en la

electrònic a

IIIa edició de

berca@algemesi.net

d'Algemesí

Passarel·la

TRANSVAL AUTOCARS

-Autocares -Microbús -Doble piso -(16 a 75 pax)

-Autocar adaptado para minusválidos - Todo tipo de servicios discrecionales

C/ Juan Gil Albert, 4 46250 L’ALCUDIA Apdo. Correos, 55 Tel. 96 254 08 39 Fax 96 254 04 15 Móvil: 670 097 120 e-mail: presupuestos@ transval-sa.com www.transval-sa.com

2

Nuevas Instalaciones en Avenida País Valencià nº 151 Tel. 96 242 10 31 · Fax: 96 201 51 91 ·46680 ALGEMESÍ


De Falles a Setmana Santa

carta de l’alcalde

Els 1.710 fallers i falleres que hi ha a Algemesí han posat un llistó molt alt que, estic ben segur, que sabran superar i superar-se. En la mateixa Cavalcada del Ninot, tot i els inconvenients del mal oratge, ja demostraren saber estar a l’altura del que demana la nostra ciutat quan es tracta d’eixir al carrer. Tota una demostració de bon gust, harmonia en les disfresses i coreografies ben dissenyades per a transmetre a tota la població l’alegria de la festa de les falles que arribava. El creixement de les falles d’Algemesí és una realitat. Tres noves comissions en quatre anys mostren com l’aposta per estar al costat del col·lectiu faller i implicar a tota la població ha donat el seu fruit. La multitudinària presència de públic en les mascletades del parc de Salvador Castell, la plaça Major absolutament plena en l’acte de lliurament dels premis i una ofrena amb molt de sentiment són una evidència que les falles continuen el seu creixement imparable. Enguany hi ha un premi faller per a totes les comissions pel seu treball, saber estar i implicació en les festes de la ciutat tan participatives com sempre. I de les falles a la Setmana Santa. El mes d’abril ens porta als actes de la Setmana Santa. Començarem pels trasllats i seguirem pels oficis propis de l’època, per a viure amb emoció i intensitat la processó de Divendres Sant, el seguici processional que recorre els carrers d’Algemesí i que suposa un compendi de tot allò que mostra la nostra ciutat, les seues parròquies i confraries, per a reflexionar i viure el misteri de la passió, mort i resurrecció de Jesucrist. Com a alcalde d’Algemesí, vull felicitar les falles pel seu treball ben fet, felicitar també a les empreses patrocinadores mascletades i animar a tots els algemesinencs a viure la Setmana Santa a la ciutat, perquè també les confraries, parròquies i bandes de tambors i cornetes ens ofereixen una oportunitat única per mostrar un treball ben fet.

La multitudinària presència de públic en les mascletades del parc de Salvador Castell, la plaça Major absolutament plena en l’acte de lliurament dels premis i una ofrena amb molt de sentiment són una evidència que les falles continuen el seu creixement imparable.

Vicent Ramón García Mont Alcalde d'Algemesí

berca Butlletí d’Informació Municipal Número 191

abril 2011

Edita: Ajuntament d’Algemesí. Domicili: Plaça Major, 3. Regidor de Comunicació: Enrique Salvador Ballester Llopis. Redacció, maquetació i imprenta: Opció comunicativa, s.l. Correcció i assessorament lingüístic: Oficina de Promoció del Valencià. Ajuntament d’Algemesí. Publicitat: Opció comunicativa, s.l. (Tel.: 96 171 02 44). Distribució: Repart-Coal · Cervantes, 7-1r-1a - Algemesí. Tiratge d’aquest número: 12.500 exemplars. Depòsit legal: V-2521-1983 - ISNN: 1136-4084. Bim Berca no es responsabilitza de les opinions expressades per col·laboradors i opinants.

3


berca institucional Un estudi sobre el càncer de pell guanya la 6ª edició del premi d’investigació Científic i Tècnic «Ciutat d’Algemesí» Un estudi sobre l’activació del sistema immunitari en cèl·lules del càncer de pell ha aconseguit el primer premi «Ciutat d’Algemesí» per a jóvens investigadors valorat en 5.000 euros. Es tracta del treball presentat per Damià Tormo i que porta per títol Activació del sistema immunitari per a la inducció terapèutica d’autofàgia i apoptosi en cèl·lules de melanoma. En la sisena edició d’este premi s’han presentat un total de 33 treballs de jóvens investigadors en la modalitat científica i tècnica. La investigació realitzada en el Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques pel Dr. Damià Tormo, dins del grup de la Dra. Soengas, ha identificat un compost sintètic capaç

Premiats i membres del jurat.

de desencadenar l’autodestrucció massiva de cèl·lules del melanoma, la qual cosa obri la porta a la fabricació de nous fàrmacs per a combatre este tumor de pell. En concret, es tracta

d’una molècula sintètica que activa dos programes de mort cel·lular: l’apoptosi i l’autofàgia. El premi en la modalitat de jove investigador de la Ribera, ha sigut per a Manel Perucho, dotat amb 1.500 euros, pel treball Dolls relativistes extragalàtics. El jurat ha atorgat tres accèssits per a Máximo Cobos Serrano, Jesús Palací López i Carlos Marí Gastaldo, i tres mencions honorífiques per a Elena Aller Mañas, Elena Grau García i José Luís Llácer Guerri. El jurat d’enguany estava format pel regidor de Cultura, Gabriel Palop, i els professors Amparo Chiralt, Pedro Car­rasco, José Vicente Castell, José Pío Beltrán, Rosa Mª Cibrián, Mª Antonia Ferrús, Salut Botella, Enrique Navarro, Santiago Felici i Jaume Segura.

El premi d’ús i dignificació del valencià reconeix el treball de les empreses locals en usar la nostra llengua als seus establiments Els guanyadors d'esta XIII edició han sigut Amparo Llácer Sebastià (floristeria Flor de Lis), en la modalitat d'empresa consolidada; Joaquín Poblador (cerveseria especialitzada La Cerveseta), en la modalitat d'empresa de nova creació, i Félix Pérez (Perruqueria d'Homes), guanyador de la modalitat que premia l'ús de les noves tecnologies. Tots ells reberen de mans de l'alcade, del regidor de Cultura i de la regidora de Comerç i Promoció Econòmica, un taló de 500 euros i un diploma acreditatiu per fer promoció i un bon ús del valencià en els establiments respectius. Lliurament dels premis per l'ús del valencià a les empreses locals. Des de fa tretze anys, l'Ajuntament premia l'ús del valencià en les empreses, comerços i establiments algemesinencs. Un guardó que enguany ha sigut per a la floristeria Flor de Lis, la perruqueria Homes i la cerveseria La Cerveseta.

Empal reuneix a un centenar d’empresaris d’Algemesí en la tercera assemblea L'Agrupació Empresarial d'Algemesí EMPAL ha celebrat la seua III assemblea general. L'entitat ha sobrepassat els 150 associats. Entre les activitats més importants figura les visites a empreses amb l'Ajuntament d'Algemesí, la potenciació del Cercle de Jóvens Empresaris i les activitats perquè els empresaris es coneguen entre ells. A l'assemblea van assistir més de 100 empresaris associats a EMPAL.

L'acte de l'Agrupació Empresarial Empal va reunir una bona part dels empresaris de la ciutat, així com representants institucionals i polítics locals.

4


berca institucional La Cooperativa d’Algemesí s’imposa en un examen realitzat per experts

Els danesos reconeixen la taronja de la Copal com la millor del món Algemesí produeix als seus camps una de les millors taronges del món, segons una prova realitzada a Dinamarca on la nostra taronja comercialitzada a este país nòrdic per la Cooperativa d’Algemesí, Copal, ha competit amb altres procedents d'Espanya, Grècia i Itàlia. De totes elles, els crítics Soren Frank i Nana Simonen han escollit la taronja d'Algemesí com la millor pel seu sabor «àcid, dolç i fresc» en un tast a cegues organitzat pel diari danés Fri especialitzat en alimentació. Es tracta de la taronja comercialitzada per la Copal amb la marca Smag Forskellen, una marca que garanteix que estes taronges, totes elles navelines o navels recollides en el moment òptim de maduració, tenen una quantitat de suc adequada (al voltant del 38%) i un nivell de sucre i àcid equilibrat.

Els crítics Soren Frank i Nana Simonen han escollit la taronja d'Algemesí com la millor per seu sabor «àcid, dolç i fresc».

Taronges envasades per la Cooperativa d'Algemesí per a Dinamarca.

Es tracta, per tant, d'una marca superior que la Copal tan sols comercialitza, des de fa tres anys, en els supermercat SuperBrugsen de la cadena danesa Coop Danmark. Una relació comercial que va nàixer com una prova entre les dos entitats i que hui suposa al voltant de 2.000 tones de fruita a l'any que la Copal exporta cap a terres daneses, un volum que s'ha anat duplicant any a any.

Des de la Copal es mostren satisfets de l'acceptació d'esta marca pròpia i dels resultats que la taronja d'Algemesí ha obtingut en la prova. El tècnic comercial de la Copal, José Climent, assegura que amb estos resultats «es demostra que la taronja d'Algemesí és bona i està en condicions a pesar de les baixes temperatures del mes de gener».

Ahora, los implantes ya no cuestan tanto.

Una bonita sonrisa a tu alcance TE INFORMAMOS Y ASESORAMOS ESPECIALISTAS EN ORTODONCIA Y ESTÉTICA

5


berca institucional

Ara tens 5 formes de veure la nova progra mació de

Berca TV

En TDT

Libertad Digital Els horaris d’emissió dels programes de Berca TV seran els següents: De dilluns a divendres a les 14.30, i a les 20.30 hores Dissabtes i diumenges d’11.30 a 13 hores

Ribera Televisió

Els horaris d’emissió dels programes de Berca TV seran els següents: De dilluns a divendres a les 13.30, i a les 19.30 hores Nolan. Dissabtes i diumenges a 13.30 hores

En analògic En el canal de sempre i en l’horari habitual. De dilluns a divendres a les 13.30 i a les 20 hores. Els dissabtes, resum de la setmana a les 16 hores

En Internet Les 24 hores del dia està oberta l’adreça www.bercatv.com on trobaràs tots els programes i les actualitzacions del programa Algemesí en 3 minuts.

En Facebook Busca la pàgina en Facebook de Berca TV i agrega't

III Passarel·la Algemesí Dissabte 16 d’abril 20.30 hores Plaça Major

CONSELLERIA D'INDÚSTRIA, COMERÇ I INNOVACIÓ

6


berca institucional L’Ajuntament d'Algemesí va invertir un milió i mig d’euros en programes d’ocupació durant l’any passat

García Mont: «El foment de l’ocupació ha sigut, és i serà una de les primeres preocupacions de l’equip de govern algemesinenc» L’Ajuntament d’Algemesí ha destinat un total d’1.505.447 euros a la promoció d’ocupació local durant el passat any 2010. D’esta xifra final, 934.013 euros cor­ responen a subvencions de les diverses administracions i organismes públics, mentres que es va produir una aportació municipal de 571.434 euros. Estos diners s’han invertit en diversos programes que s’han desenrotllat al llarg de l’any passat. Es tracta d’accions com la neteja del riu Magre, el programa de turisme cultural, actuacions en instal·lacions municipals, zones verdes urbanes i millora d’espais públics, el programa Opea, les campanyes de foment del desenrotllament de l'Agència de Desenvolupament Local, el taller d’ocupació «Qualitat de Vida», el taller de formació d'electricistes i les unitats locals d'aprenentatge. «Durant 2010 l'equip de govern de l'Ajuntament d'Algemesí ha dut a terme un gran esforç per a fomentar l'ocupació; per això, i entre altres, destinem 350.000 euros a impulsar el nostre Pla Municipal d'Ocupació, orientat a desocupats amb especials dificultats. Un pla municipal que tindrà continuïtat en este 2011 ja que ja hi hem destinat 100.000 euros», comenta l'alcalde del municipi, Vicent Ramón García Mont. A tot això cal afegir el programa Sala-

En estos quatre anys s’han dut a terme 107 obres.

ri Jove, el Club d'oci per a discapacitats, la dotació d'espais verds urbans i polígons industrials, el pla de qualificació professional, els programes d'ocupació generals, així com el programa d'Ajuda a l'Autoocupació. L’alcalde d’Algemesí, Vicent Ramón García Mont, també ha assenyalat que la preocupació pel foment de l’ocupació «ha sigut, és i serà una de les primeres preocupacions de l’equip de govern algemesinenc. Per això hem dut a terme un esforç inversor per a ajudar a la formació i la promoció de llocs de treball, a pesar de les caiguda d’ingressos que ha tingut

el nostre Ajuntament». L’esforç inversor de l’Ajuntament en estos últims quatre anys es tradueix també en promoció d’obres públiques, que, en la seua pràctica totalitat, han dut a terme empreses de la ciutat; la qual cosa ha repercutit en una major creació de llocs de treball i dinamització de comerços i indústries d’Algemesí. D’esta manera, durant quatre anys s’han invertit un total de 16.350.748 euros en 107 obres, sense comptar la construcció del pàrquing i la reforma de la plaça del Mercat, que compta amb una subvenció que ronda els 6 milions d’euros.

46600 ALZIRA Avda.Sants Patrons, 35 entresuelo 96 245 95 28

Asesoría de empresas José de Gracia Tort economista Vicent Esteve Jorques graduado social

46680 ALGEMESÍ C/ Ferran d'Aragó, 59-bajo 96 248 32 25 46270 VVA. DE CASTELLÓN C/ Pérez Cabello, 1-1º 96 245 20 66

PUBLICITAT BERCA

Què necessites? te frega una porta, te goteja l'aixeta, has de pintar el corredor, necessites un finestral, se t'ha trencat un cristall, vols una prestatgeria pladur, una pedra de marbre, tombar un tabic, netejar la teua oficina, arreglar alguna llum? ACI te donem SOLUCIÓ a açò i a més. C/ Cervantes, 64 - Algemesí • 650 408 834 facebook.com/grupooficis

mail: grupoficis@hotmail.com

7


TEMPS DE PRIMAVERA CIAJ ALGEMESÍ Ja està ací la primavera i ara és temps de joventut. Ja hem anat a la neu, ja hem fet cursos, ja hem escoltat música, ja hem jugat al pòquer i a la consola... ara toca eixir al carrer, fer fotografies, preparar trobades amb els amics i, en definitiva, eixir de casa. Des del CIAJ Algemesí vos oferim per als mesos d’abril i maig una àmplia proposta d’activitats que van des de la informàtica fins a la cuina, passant per la música tradicional, els jocs o la literatura. Una vegada més volem arribar a tota la joventut algemesinenca i volem que tots tinguen la possibilitat d’accedir a coneixements que puguen interessar-los a més d’ajudar-los a viure en el segle XXI. És per això que per als propers mesos hem organitzat cursos de fotografia i d’iniciació a la informàtica per tal de poder traure el major rendiment als nostres aparells electrònics.

Volem recordar-vos també que al CIAJ Algemesí gaudiu d’una programació setmanal d’activitats gratuïtes, amb tallers, jocs, pel·lícules, videojocs...; que a més teniu la possibilitat de connectar-vos a Internet amb els vostres ordinadors gràcies a la nostra connexió wiffi.

També, des del CIAJ, estem donant suport a la culI no se n’oblideu... si se vos acudeix qualsevol protura i a les lletres amb la convocatòria de dos concurposta, no dubteu a portar-la al vostre centre, al CIAJ sos. D’una banda, el III Concurs de dolçaina i tabalet Algemesí. que se celebrarà el dia 9 d’abril al Teatre Jaume I organitzat juntament amb l’Escola Municipal de Dolçaina C/ Escoles, 5 – Tel. 96 201 98 05 i Tabalet, la qual premiarà els seus millors jóvens inciajalgemesi@algemesi.net tèrprets. D’altra banda, el I Concurs Literari Jove «Ciutat d’Algemesí», el qual té com a data límit d’entrega d’obres el dia 15 d’abril. Este concurs té com a objecHorari: tiu despertar l’interés per la lectura i l’escriptura entre De dilluns a divendres de 12.00 a 14.00 h els jóvens de la nostra ciutat, oferint-los la possibilitat i de 16.00 a 20.00 h de presentar les seues obres per donar-se a conéixer Dissabtes de 10.00 a 14.00 h i, qui sap si per encetar la seua pròpia carrera literària. i de 16.00 a 20.00 h

8


berca institucional La reforma i ampliació del centre de salut situarà a Algemesí a l’avantguarda en serveis mèdics L’Ajuntament d'Al­ millorar l’actual àrea de ge­mesí ha impulsat rehabilitació que inclourà l’ampliació del centre una consulta de fisioteràde salut de la plaça de pia, una sala de preparació la Ribera perquè puga al part, un gimnàs i box de acollir nous servicis rehabilitació. El nou edifid’especialitats com ara ci acollirà també una àrea traumatologia, odond’urgències, hospital de tologia, dermatologia, dia, àrea de radiologia, peotorinolaringologia, gidiatria i àrea de vacunació. necologia o salut sexual «Des de l’Ajuntament i reproductiva. hem posat tot el nostre inL’aposta del consisterés perquè este projecte tori algemesinenc es va siga possible perquè cominiciar amb l’adquisició porta importants millores dels terrenys contigus per a la salut i el benestar a l’actual centre per un dels algemesinencs que Els tècnics explicaren l'ampliació del centre de salut de la plaça de la Ribera. valor de 438.808 euros veuran així augmentada perquè la Conselleria la seua qualitat de vida. s’albergaran els nous serveis mèdics. de Sanitat, a través del Esta reforma i ampliació El secretari autonòmic de Sanitat, del centre de salut posarà a Algemesí Departament de Salut de la Ribera, puga construir un nou edifici de plan- Luis Rosado, i l'alcalde d’Algemesí han a l’avantguarda pel que fa a serveis», ta baixa i tres plantes que sumen més presentat el projecte de reforma i am- ha manifestat l'alcalde d'Algemesí, Vide 1.600 metres quadrats, i en el qual pliació del centre sanitari que inclou cent Ramón García Mont.

L’Outlet Algemesí es consolida com una oferta de rebaixes d’hivern La plaça Major d’Algemesí ha acollit la celebració de l’Outlet en el qual han participat enguany un total de 29 comerços de la ciutat que han posat a la venda els productes de temporada a preus rebaixats. Es tracta de la segona edició d’un esdeveniment que, segons ha manifestat la regidora de Comerç, Amparo Lluch, «està pensat per ajudar els xicotets comerciants algemesinencs a fi que puguen vendre les rebaixes finals d’esta temporada així com traure a la venda alguns articles ja retirats de les botigues». En l’Outlet Algemesí han estat presents enguany Mares i fills, Desmarque, Mobles Portales, Magic World, Ibor, Carmen, Rosa Esquer, Mia Moda, Olga Cubells, Carmen roba infantil i juvenil, Marintima, Modes YBG, Risc, Tèxtil Tu Casa, Colchones Mivis, Triangle, Moda Íntima Eva, Persianes i cortines Candel Benedito, Mil Coses, Fashion Outlet, Outlet Factory, Floristeria Úbeda, Coaesport, Carolina Bosch, Travesuras, Hòmens, Món Menut i Glomi Modes.

La Muixeranga d'Algemesí, protagonista de les falles de València La Muixeranga d'Algemesí ha participat en la cavalcada folklòrica que té lloc dins el programa oficial de les falles de València. Els muixeranguers oferiren tot un repertori de torres humanes davant l'atenta mirada i l'aplaudiment de milers de persones que es van concentrar pel centre de València per seguir les evolucions del grup algemesinenc, entre ells les falleres majors i les seues corts d'honor.

10


berca institucional L’Agència Amics ajudarà a la integració dels immigrants

El Museu de la Festa acull una Tourist Info La consellera de Turisme, Belén Juste, i l’alcalde d’Algemesí, Vicent Ramón García Mont, han obert la nova Tourist Info de la ciutat que s’ubica al Museu Valencià de la Festa, en l’històric i cèntric edifici del convent de Sant Vicent. La nova oficina oferirà als visitants informació turística sobre el mateix Museu, la ruta monumental, la basílica de Sant Jaume, la Llacuna del Samaruc, la Xopera i la Setmana Taurina. Però, sobretot, en la Tourist Info es podrà accedir al principal patrimoni de la ciutat que és la Festa de la Mare de Déu de la Salut, reconeguda com una de les set meravelles de la Comunitat Valenciana, Patrimoni Cultural Immaterial d'Espanya, Bé d'Interés Cultural i candidata a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.

El Museu

Algemesí compta amb un Agència Amics en el nou Edifici d’Assumptes Socials. El conseller de Solidaritat i Ciutadania, Rafael Blasco, i l’alcalde de la ciutat, Vicent Ramón García Mont, han inaugurat este espai d’atenció a l’immigrant, així com un punt de voluntariat Fundar, Fundació de la Solidaritat i el Voluntariat. L’Agència Amics d’Algemesí servirà com a punt d’informació, mediació, assessorament i orientació per al col·lectiu immigrant a fi de posar al seu abast tots els recursos que l’Administració disposa en la matèria. «Es tracta de facilitar la integració als ciutadans d’altres nacionalitats, per a la qual cosa s’uneixen les diverses administracions, canalitzant a través d’esta oficina AMICS els instruments d’assessorament necessaris i prestant serveis com ara l’Escola d’integració», ha assenyalat l’alcalde d’Algemesí, Vicent Ramón García Mont. El conseller de Solidaritat i Ciutadania, Rafael Blasco, ha explicat que la Conselleria ha apostat per impulsar les agències AMICS per a implicar els ajuntaments en el model d’integració de la Comunitat. «Cal tindre en compte que l’Administració local és la més pròxima als llocs de residència i treball i, per tant a les necessitats la població immigrant», ha detallat.

El Museu de la Festa, ara també seu de la Tourist Info, va rebre durant l’any passat al voltant de 16.000 visites, de les quals 14.173 eren de la Comunitat Valenciana; 1.467, d’altres ciutats espanyoles i 687, de turistes espanyols. Com a seu oficial del camí de Llevant del Camí de Sant Jaume, durant 2010 s'hi va segellar la credencial a 918 pelegrins i van pernoctar en l’alberg de pelegrins 237 persones procedents dels més diversos punts entre els quals destaquen Austràlia, els Estats Units i el centre d’Europa. Amb estes xifres, el Museu de la Festa és el més visitat entre els museus de fora de la ciutat de València. A més de la informació purament local, la Tourist Info d’Algemesí oferirà informació de tota la comarca i de la Comunitat Valenciana, i estarà connectada a tota la xarxa d’oficines turístiques de la Conselleria de Turisme.

Reparto de correspondencia y publicidad

MENSAJERÍA URGENTE NACIONAL E INTERNACIONAL

DOCUMENTACIÓN PAQUETERÍA SERVICIO DE RECOGIDAS CONTROL DE SEGUIMIENTO Plaza Carbó, 7 bajo · 46680 Algemesí Tels.: 649 84 80 95 / 96 248 22 59

11


Abril 2011 DIA

ACTIVITAT

HORA

Concurs social de pesca. Aigua Dolça. Club de pesca Xopera Gran Poule. Organitza: Club caçadors L'Oroneta Algemesí

Dissabte 2

LLOC Sector D1-D2 Fortaleny

15.30 hores

Camp de tir La Garrofera de Guadassuar

Lliga Frontenis. Algemesí A - Ayora

16 hores

Poliesportiu Municipal Joan Girbés

Futbol primera regional. Algemesí CF - L'Alcúdia EMFU

17 hores

Estadi Municipal

18.30 hores

Teatre Municipal

Teatre infantil. Jugant amb Alícia, Cia. Lluerna Teatre Preu: Adults 4 € · Menors de 14 anys 3 € · Venda d’entrades: - en taquilla: dia de l'espectacle, de 17.30 a 18.25 hores; - en Internet: en www.bancaja. es - telefònica: Tel.: 96 399 55 77 · 902 11 55 77 Presentació del llibre Vull ser muixeranguera, d’Enric Lluch Andana Editorial Handbol primera autonòmica. Caja Duero Maristes - Valencia Zentio

19 hores 19.15 hores

Concurs de pesca. Club El Suret

Museu de la Festa Col·legi Maristes Riu Xúquer Zpc sector BI Riola

Concurso social de tiro pichón. Organitza: Club caçadors L'Oroneta Algemesí. Es tiraran 12 coloms. Aquest concurs és l'últim per al trofeu de Regularitat

9 hores

Camp de tir La Garrofera de Guadassuar

ABONAMENT B. Concert de Jazz Simfònic. Ciutat Big Band i Amparo Pous. Preu: 6 € · Venda d’entrades: - en taquilla: dia de l'espectacle, de 18 a 18.55 hores

19 hores

Teatre Municipal

Música a la Basílica

20 hores

Basílica de Sant Jaume Apòstol

Dijous 7

Ames de Casa Tyrius. Conferència: Cuida tu corazón, a càrrec d'Alicia Valero i María Pous, dietistes i nutricionistes. Patrocina: DANONE.

17 hores

Sala d'actes del Casino Lliberal

Divendres 8

Presentació del llibre de poemes Besllum, de Joana Navarro. Ed Denes

19 hores

Sala d'actes del Casino Lliberal

Handbol primera divisió nacional. Conscea Maristes Algemesí - Caja Canarias Tres de Mayo

12 hores

Pavelló 9 d'Octubre

Lliga Frontenis. Algemesí B - Polinyà

16 hores

Poliesportiu Municipal Joan Girbés

Bàsquet senior preferent. Unipal-CB Algemesí - Caudete

18 hores

Pavelló 9 d'Octubre

Bàsquet senior segona. Caixa Rural-CB Algemesí - Alginet

20 hores

Pavelló 9 d'Octubre

Entrega trofeus. Organitza: Club caçadors L'Oroneta Algemesí

21 hores

Sala d'actes del Casino Lliberal

Diumenge 3

Dissabte 9

Diumenge 10

Dimecres 13

Divendres 15

Dissabte 16

VIé Trofeu Ball Esportiu «Ciutat d'Algemesí» Pregó de Setmana Santa Ames de Casa Tyrius Conferència: Las emociones; cómo conocerlas, manejarlas y disfrutarlas, a càrrec de Mapi Beneyto, psicòloga de l'Associació Províncial d'Ames de Casa Tyrius

De 9 a 20 hores Pavelló 9 d'Octubre 20 hores

Teatre Municipal

16.30 hores

Sala d'actes del Casino Lliberal

Recital: El poeta en su voz. Organitza: APYLDEA

19 hores

Sala d'actes del Casino Lliberal

Sorteig dels viatges de Caixa Rural d'Algemesí

20 hores

Sala d'actes de la Caixa Rural

ABONAMENT A. L'art de la fuga, Cia. Dramatúrgia 2000 Preu: 6 € · Venda d’entrades: - en taquilla: dia de l'espectacle, de 21.30 a 22.25 hores; - en Internet: en www.bancaja.es - telefònica: Tel.: 96 399 55 77 · 902 11 55 77

22.30 hores

Teatre Municipal

Lliga Frontenis. Algemesí A - Sueca

16 hores

Poliesportiu Municipal Joan Girbés

Futbol primera regional. Algemesí CF - Almussafes

17 hores

Estadi Municipal

Concert de Primavera. Societat Musical d'Algemesí Preu: 2 € · Venda d’entrades: - en taquilla: dijous 14, de 18.30 a 20.00 hores; dia de l'espectacle, de 18.00 a 18.55 hores.

19 hores

Teatre Municipal

III Pasarel·la d'Algemesí

20.30 hores

Plaça Major

Concert Sacre. Cor Cabanilles de la Schola Cantorum d'Algemesí Júlia Oltra, directora.

22 hores

Basílica del Sant Jaume Apòstol

Divendres 22

Processó de Divendres Sant

20 hores

Centre Ciutat

Dissabte 23

Cursa d'altletisme. Control provincial de València. Organitza:Club d’Atletisme d’Algemesí

15 hores

Poliesportiu Muncipal Joan Girbés

III Campanya de prevenció de la ceguera · Dies 6, 7 i 8 d'abril · Més informació: pàg. 22 12


Dimarts 26

Ames de Casa Tyrius Excursió 3r dia de Pasqua: Aielo de Malferit. Visita al Museu de Nino Bravo, a la fàbrica de licors i al palau del Marqués de Malferit. Dinar a Ontinyent i visita al Museu de la Festa. (Passar per l'Associació a apuntarse). Preu: 20 €

Dijous 28

Donació de sang

Eixida: 9 hores Des de les 17.30 hores

Fira medieval Divendres 29

Dissabte 30 Diumenge 2 de maig

Sala d'exposicions de l'Ajuntament Parc de Bernat Guinovart

Concert Homenatge a Joan Bta. Cabanilles. Formes musicals del segle XVII Alfonso Guillamon de los Reyes, organista. Entrada lliure

20.15 hores

Fira medieval

Basílica de Sant Jaume Apòstol Parc de Bernat Guinovart

Romeria de sant Vicent i missa

19.30 hores

Convent de Sant Vicent

Dia de la bicicleta

MUSEU DE LA FESTA ABRIL 2011 EXPOSICIONS TEMPORALS

EXPOSICIONS PERMANENTS FESTA DE LA MARE DE DÉU DE LA SALUT Ajuntament d’Algemesí.

AULA PERMANENT DE NATURA

«RECICLART» – Juan Vilches –

Horaris LA PLAÇA DE BOUS D’ALGEMESÍ. MUSEU TAURÍ Ajuntament d’Algemesí

Organitza: Ajuntament d’Algemesí – Regidoria de Turisme – Regidoria de Cultura Patrocina: Java diseño | Ítaca Serveis Gràfics.

De dimecres a dissabte: Matí d'11 a 14 hores Vesprada de 17.30 a 19.30 hores Dimarts, diumenges i festius: Matí d'11 a 14 hores Vesprada tancat Dilluns: tancat

Fins el 24 d'abril

EXPOSICIÓ: MIGUEL ALONSO

Fotografia impressionista d'Algemesí Fins el 28 d'abril

EXPOSICIÓ: JOSÉ MANUEL VELA Trencadís

Fins el 28 d'abril

ACTES: Dissabte 2 d'abril PRESENTACIÓ DEL LLIBRE: VULL SER MUIXERANGUERA, d'Enric Lluch. Andana Editorial. Museu de la Festa. 19 hores.

ALQUILER DE ESTUDIOS A PARTIR DE 300 €

CON POSIBILIDAD DE ALQUILER CON OPCIÓN A COMPRA. EN ALGEMESÍ. SITUADOS EN LA C/ GOYA ESQUINA C/ CARDENAL CISNEROS. DOTADOS CON LAS MÁXIMAS CALIDADES.

KARRANA OBRES S.L. TLF: 649114501 13


berca associacions Enguany el col·legi de Maria Auxiliadora compleix 46 anys i els antics alumnes, per descomptat, ho volem celebrar. És per això que estem organitzant un sopar i t’animem que ens hi acompanyes. Un sopar és l’ocasió perfecta per tal d’ajuntar-nos, retrobar-nos amb companys i companyes, i recordar tot allò que compartirem en una de les millors èpoques de la nostra vida. Rememorarem les anècdotes més divertides i de segur que mirarem amb ulls diferents i amb humor aquelles que no ens resultaren tan grates. Convidem, doncs, a tots els antics alumnes que vinguen al sopar que tindrà lloc al Casal de la Festa el divendres 13 de maig a les 21.00 hores. Podeu comprar els tiquets a la secretaria del col·legi, a l’impremta Nostra o a la fruiteria Ana. Vos esperem a totes i a tots! Eduardo Climent Mascarell

IES Sant Vicent Ferrer Encontre exalumnes de l’IES Sant Vicent Ferrer de les promocions Batxillerat Elemental 1972-73 / Batxillerat Superior 1974-75 / COU 1975-76 Sopar: divendres 10 de juny Informació en el web: www.iessantvicent.com I en el facebook de l’institut.

14


berca associacions JORNADA DE PORTES OBERTES en horari escolar AL COL.LEGI PÚBLIC RIBALTA El proper divendres, 15 d’abril, a les 9.30 hores, hi haurà una jornada de portes obertes. La intenció és donar a conéixer, en horari escolar, les característiques educatives, el personal del centre, les instal·lacions i les activitats que es realitzen a l’escola per poder triar,amb coneixement i des de dins, el Centre Educatiu per cursar estudis els fills o familiars. Per a més informació truqueu al 96 2481646 o passeu per la secretaria del centre. Atentament, La Direcció.

Prevenció de robatoris en vivendes La Policia Local d'Algemesí ha començat una campanya de «Prevenció de robatoris en vivendes», la qual pretén previndre situacions de robatori en les vivendes. «Amb esta campanya pretenem arribar al màxim de ciutadans. El nostre objectiu és que el ciutadà siga partícip i siga escoltat en aquelles activitats de la Policia Local que es consideren d'interés general», ha assenyalat l'intendent principal en cap de la Policia Local, Erich Vanacloig. Al llarg de les últimes setmanes s'han mantingut reunions de treball amb els administradors de finques que serviran de canal de comunicació entre el Departament de la Policia Local i els ciutadans, així com amb els més majors perquè es consideren un grup de major risc per a patir les conductes delictives.

De vegades cal adoptar unes mesures bàsiques de seguretat que pareixen simples, però que, si no es compleixen, suposen un factor de risc major. Es tracta d'aplicar accions com ara no obrir a desconeguts, instal·lar bústies exteriors de publicitat amb l'objecte de no obrir la porta, no obrir a comercials (llevat que vagen degudament identificats), entre d'altres. Hi ha altres accions positives que cal potenciar, per exemple tancar amb clau la porta d'accés, i si els veïns observen desconeguts, tant en l'immoble com en el carrer, o bé si aprecien que criden de forma indiscriminada els timbres de les vivendes amb l'objecte de verificar si es troben els moradors en l'interior del domicili, es recomana telefonar a la Policia Local. «Hui en dia amb la revalorització de

l'or fa que els delinqüents el busquen per a la venda posterior en el mercat negre. Per tant, una altra de les recomanacions que fem és que s'oculte de la manera més protegida possible, i també que no es guarden diners en metàl·lic en les vivendes», aconsella Vanacloig. «En la nostra ciutat s'ha patit algun robatori, però pretenem eradicar-los i, si és el cas, posar les màximes dificultats als autors d'estes activitats delictives», va manifestar la regidora de Seguretat Ciutadana, Quini Giner. També cal destacar que un factor de risc són les cases unifamiliars, amb escasses mesures de seguretat i fàcilment accessibles, per la qual cosa s'han d'adoptar les mesures preventives de tancament de finestres, portes, reixes i altres elements.

Ara Berca TV també en

Facebook

Abril i maig

Carrer de Lluís Vives, 9. HORARI: De dilluns a divendres, de 10:30 a 13:00 hores i de 17:30 a 20:30 Dissabtes pel matí: de 10:30 a 13:00

www.bercatv.com

20% DE DESCOMPTE NOVES INSTAL·LACIONS C/ Organista Sos, 6-A

Tel.: 96 242 25 19 Mòbil: 670 66 36 45

15


berca associacions La millor falla infantil ha sigut la plantada per la comissió de Bernat Guinovart

La falla Santa Bàrbara d’Algemesí, gran guanyadora de les Falles 2011 La falla Santa Bàrbara s'ha alçat amb el primer premi i ha sigut reconeguda com a millor falla d'Algemesí del 2011. En categoria infantil, la falla Bernat Guinovart ha obtingut el premi al millor monument en esta categoria. La falla Plaça Cabanilles ha aconseguit el ninot indultat de 2011 en grans monuments i Plaça del Cid en infantil. Pel que fa a la Cavalcada del Ninot, la falla Tres Moreres ha aconseguit els premis de millor carrossa, millor personatge i millor comparsa. La menció honorífica «Enginy

i gràcia» ha sigut per a la falla Plaça del Cid, seguida per dos mencions especials per a Plaça Cabanilles i Ideal Terrassa. El secretari de la Junta Local Fallera, Roberto Martínez, ha rebut de mans de l'alcalde de la ciutat, Vicent Ramón García Mont, un pergamí en reconeixement a la seua extensa labor a favor de la difusió i desenrotllament de les falles d'Algemesí. També va rebre un reconeixement Marisa Olivet Román per la seua col·laboració i dedicació a la delegació infantil de la Junta Local Fallera. Monument infantil de la Falla Bernat Guinovart.

Les falleres majors, Emi Camarasa i Jessica Lluch.

Falla Santa Bàrbara.

L’Ajuntament d’Algemesí agraeix a les empreses patrocinadores el seu esforç per donar suport a les falles i sufragar el cost total de les mascletades 2011. Un treball que contribueix a que la gent es quede en la ciutat en estes festes i dinamitze les empreses locals. 16


berca associacions

Les disfresses i el bon humor van regnar en la Cavalcada del Ninot.

Roberto Martínez va rebre un reconeixement al treball ben fet.

Un moment de l'ofrena a la plaça Major.

Centenars de fallers i falleres participaren en l'ofrena a la Mare de Déu.

El president i la fallera major de Santa Bàrbara en plena cremà.

La falla guanyadora en flames.

QUEMAR RESTOS AGRÍCOLAS EN EL TÉRMINO MUNICIPAL DE ALGEMESÍ Hay que pedir permimso para poder quemar los restos agrícolas de podas, rastrojos,etc., cuando la par­­ cela esté a menos de 500 metros de los ríos Xúquer y Magre. Para obtener dicho permiso deben de ir al Departamento de Agricultura-Consell agrari de 8 a 15 horas, de lunes a viernes. Lunes y jueves también por la tarde de 18 a 20 horas. El horario para poder quemar es de 7 de la mañana a 7 de la tarde, siempre que no haga aire, se controle el fuego y se sigan las instrucciones al dorso de la autorización del permiso que se ha pedido.

Lluís Vives, 24 96 242 09 33

17


berca societat FUNDAT EN LA DÈCADA DELS TRENTA DEL SEGLE PASSAT PER VICENT CHINESTA BELTRAN, EL BAR GARROFERA, EL MÉS ANTIC QUE ES CONSERVA A ALGEMESÍ, SEMPRE HA ESTAT UN REFERENT DE LA VIDA CIUTADANA.

Temps de casinos: el bar Garrofera En una societat en què no existia aquest fenomen de masses que és la televisió i la ràdio era un luxe només a l’abast de famílies benestants, els casinos eren el centre de reunió de la ciutadania, els nous temples de la sociabilitat urbana. Carmel Ferragud i Enric Olivares, en el llibre “Temps de Casinos”, ens comenten la importància dels casinos, ateneus o cercles obrers de molts pobles i ciutats valencianes del final del segle XIX i principi del XX. Aquelles institucions formaven part destacada de la seua vida política, social i cultural, però també eren centres d’oci on acudia la gent de manera habitual a prendre café o una copeta de licor i distraure’s mitjançant la lectura dels diaris o els jocs de taula i de billar. Era lloc d’encontre i de conversa on es parlava de política i economia i es comentaven les notícies més destacades de la vida quotidiana. El casino era cosa d’homes: les dones restaven a casa relegades a feines domèstiques, sense a penes participar en la vida social. Vicent Chinesta Beltran va nàixer en la casa de camp que hi havia a l’hort de Garrofera on els seus pares eren caseros. La finca en qüestió, ja desapareguda, es trobava situada a l’altra banda del riu Magre, en la partida de Berca, entre el camí d’Alzira i el de Berca, entre l’hort de la Torreta i el de la Minyona. Aquell fet anecdòtic –el lloc de naixement– va ser el motiu pel qual la gent va marcar el nostre personatge amb el sobrenom de Garrofera. Les primeres notícies que tenim de Vicent com a professional del ram de l’hostaleria es remunten a l’any vint-i-cinc del segle passat, quan era encar­regat del bar de la Societat de Caçadors, en el primer pis de l’immoble número setze del carrer de la Muntanya. La planta baixa d’aquell vell edifici l’ocupava, des de l’any 1888, el Círculo Católico de los Obreros. Vicent va deixar el bar dels caçadors l’any 1936 i en va obrir un altre a la plaça del Mercat, en l’edifici aleshores propietat d’Antoni Llorca Lloret, on aquell conegut comerciant va tindre una tenda 18

de roba i teixits de gran reputació. Al nou establiment el va batejar amb el nom de Garrofera. Situat en un lloc privilegiat on es trobava el mercat municipal i s’instal·lava la fira de Sant Onofre, el bar Garrofera prompte

Josepa Carrasco i Manuel Gómez.

va captar una bona llista de clients. També va influir en la seua reputació la bona cuina que Vicent oferia de la mà de Vicenta, la seua germana. Els clients més antics destaquen d’aquella oferta gastronòmica del Garrofera, sobretot, les clòtxines, la

Josep Mª Carrasco i un client a la porta del bar. Anys 40.

Vicent Chinesta Beltran. Final anys 20.

sépia i els gelats en totes les seues versions: café, orxata i aigua llimó. Vicent era fadrí, i a Vicenta, casada i amb set fills que alimentar, li venia molt bé treballar amb el seu germà. Amb el temps comptaren amb l’ajuda de dos fills de Vicenta: Josepa i Josep Mª Carrasco. La xicona ajudava la mare en les faenes de la cuina i el xicon li feia costat a l’oncle atenent taules i taulell. La incorporació dels joves permetia al tio Garrofera agafar l’escopeta de tant en tant i anar-se’n amb el seu amic Tiburcio Herrero Gálvez, el popular pastisser, a les tirades de la marjal i donar-li solta a l’afició cinegètica. Quan els anys quaranta, Josepa, la neboda, es va casar, el seu marit, Manuel Guzmán, es va incorpar també al negoci. Veritablement aquells eren temps de casinos. El costum de la gent del camp d’acudir de bon matí a llogar-se a la plaça Major i al primer tram del carrer de la Muntanya condicionava la resta de la població de tal manera que forns, botigues de queviures, carnisseries i el mercat municipal obrien a les set del matí perquè les dones pogueren adquirir les viandes amb què preparar el saquet del menjar dels treballadors del camp. Els bars també obrien portes a eixes hores del matí perquè els llauradors, al recer de les inclemències atmosfèriques, després d’haver assegurat el jornal, iniciaren les primeres converses del dia mentre es fumaven un caliquenyo o unes cigarretes i entraven en calor amb el cafenet, el tocaet o la cassalla. Aquella era l’escena que a diari es vivia durant la campanya de la recol·lecció de la taronja. Amb l’arribada del bon temps, quan el treball del camp aprimava i la calor aclaparava, els parroquians dels bars gaudien de la frescor de la nit asseguts a les portes dels bars, on lliuraven maratonianes converses que sovint s’allargaven fins altes hores de la nit. Aleshores Espanya vivia alegrement d’esquena als països de l’Europa del progrés: mentre la gent dels països industrials se n’anava prompte al llit, ací, nosaltres, sobretot els mediterranis, li restàvem hores al son per a po-


berca societat lemitzar i xafardejar. Eren temps de Cándido Ferrís i Carolina Mollà de casinos. i, posteriorment d'Antonio Sanz L'any 1963 va morir Josepa i Carmen Poblador, i, al costat, el i l'any 1969 el seu germà Josep Casino Lliberal, el bar del qual reMª. Aleshores Vicent, Garrofera, gentaven Vicent i Josep Torrent, li va cedir el negoci a la seua reGorreta. A la banda esquerra, es neboda Mercedes i al seu marit, trobava el bar dels carlistes que Vicent Climent Cortés. A hores portaven Josep Olmos Vaquer, Trid'ara, el negoci el porten els fills nitat Niclòs, la dona, i els fills Josep del matrimoni, Vicent Manuel i i Vicent; després hi entraren els Mª Josep, membres de la quarta Villalba, quan deixaren el Capitol generació. Han passat setantaels anys quaranta, i finalment es cinc anys des d'aquell 1935, en va fer càrrec del bar Pepe Neta i què Vicent, el primer d'aquesta Carme, la dona. Dalt del bar dels Josepa i Manuel amb Vicent Mora, la filla i un client. Anys 40. nissaga d'hostalers, es va establir Carlistes, Vicent Sangròs i Ursula a la plaça del Mercat. Llanes eren els responsables del Vicent Chinesta Beltrán, bar dels Carreters fins que passavella i després del matrimoni format per Garrofera, va morir l’any 1973 a l’edat de Vicent Esteve el reiet, i Amparo Ferrís, la ren al Círculo Católico i van ser substituïts noranta anys. Amb el seu record queden filla Amparo i el nebot Eliseu Ferrís, que per Ramon Llacer Castañer i Maria Ferratambé els noms d’aquells bars més em- abans havien estat en el bar Musical; al cos- gud; més enllà, baix de la Telefónica, es blemàtics de la primera meitat dels segle tat el Cocodrilo, primer de Paulí Segura, trobava el bar Musical inaugurat pel Reiet passat i els dels seus propietaris. A la pla- posteriorment de Joan Talens i finalment i què després, quan es van fer càrrec del ceta del Carbó, el del Tumbao, que des- de Vicent Peris; a continuació el Círculo negoci Salvador Escrivà i Narcisa Escrivà, prés seria de Rafael Pascual. Al corro, el de Católico i dalt el dels Caçadors, ja comen- matrimoni d’Alzira, es va dir el Meu Bar; la tia Remedios. A la plaça Major, enfront tats en altres treballs; més enllà el Frutero finalment, al costat del cine Tortajada, el de l’església, el bar-fonda Ochebar del a Gran Peña, ja comentat ra i, enfront de l'Ajuntament, el recentment. Al carrer de Colon, bar de Vicent Calabuig, Panxales, actualment Acadèmic Segura, i els seus fills Vicent i Josep, tots s'ubicava l'Ideal bar de Josep Mª tres naturals de Moixent. També Carbonell, Martellet, i al carrer en la plaça Major en el cantó del de Joaquim Costa, actualment carrer de la Muntanya i al costat Mossén Blanch es trobava el bar de l’hostal de Camals es trobava de Salvador Carbonell, Cabot, el bar de Xarpa, que regentaven germà de Martellet. Després de els Jaume Roig, pare i fill; a l’altre la guerra Cabot es va traslladar a cantó del carrer de la Muntanya i la plaça del Mercat, en el cantó del carrer de València, el bar Cadel carrer de Sant Sebastià. pitol dels Villalva, d’Almussafes, Garrofera, Mingo, Panxales, que després es va dir Brasil quan Xarpa, Martellet, Cabot, Gorreva passar a mans dels albalaters ta... mots que han sigut un reBatiste Borràs i la seua dona, Doferent en la història recent del lors. Al carrer de la Muntanya n’hi nostre poble. havien molts. A la banda dreta, el Vicent Climent, Mercedes Guzman, Canàries, primer d'Elvireta la XiriLluís Escartí els fills Vicent Manuel i Mª Josep, i la nora, Pilar Pérez.

CREMES DE RESTES AGRÍCOLES EN EL TERME MUNICIPAL D'ALGEMESÍ

Cal demanar permís per a poder cremar les restes agrícoles de podes, restolls, etc., quan la parcel·la estiga a menys de 500 metres dels rius Xúquer i Magre. Per a obtindre el ditpermís cal anar al Departament d'Agricultura-Consell Agrari de 8 a 15 hores, de dilluns a divendres. Dilluns i dijous també a la vesprada de 18 a 20 hores. L'horari per a poder cremar és de 7 del matí a 7 de la vesprada, sempre que no faça aire, es controle el foc i se seguisquen les instruccions al dors de l'autorització del permís que s'ha demanat.

19


"Mentirosa compulsiva" Pareixia que després de vore la pel·lícula El golpe, que havia acabat amb la llarga sèrie de El abuelo, s’obria en el principal partit de l’oposició un nou i esperançador Avatar. Però, en pocs mesos, la protagonista ha demostrat a base de Mentiras y gordas, que en realitat estàvem davant d’un “fregitó” de la coneguda pel·lícula Mentiroso compulsivo, en versió femenina. Es va estrenar amb una acusació que a les obres del Mercat no treballaven empreses del poble. Hi hagué d’enviar fotografies on es veien els camions d’una coneguda empresa local treballant. Fa uns dies es despatxava ben a gust dient que els càrrecs de confiança “s’embutxacaven” 236.425 euros i que els fons municipals emprats el 2010 per a desocupats eren 92.000 euros. D’on trau les xifres? D’on li pareix! Tant se val! El que li interessa és eixir en premsa. Tan poc que li costaria preguntar als seus companys de grup. Però no l’interessa la veritat. Només eixir als periòdics venent el que no té ni tindrà mai (?). En concret, els llocs de confiança que ella anomena, no “s’embutxaquen” res. Cobren, tots junts, pel seu treball, un total de 210.276,18 € bruts (per a cinc persones). D’ahí cal descomptar la Seguretat Social i les retencions d’Hisenda. Quant a l’esforç per combatre la desocupació, l’any passat fou de 1.505.447,13 €. Eixa quantitat va ser aportada per l’Ajuntament (571.433,96), la Generalitat (729.384,17) i l’INEM (204.629,00). D’ahí, a la xifra de 92.000 euros que dóna la candidata del PSPV, hi ha un bon tros. Però a ella, li és igual. A més, el 2010 s’executaren 28 obres (empreses locals) per un total de 4.761.935,59 €. A banda, la mencionada obra del Mercat (5.633.000 euros). Per a que es fem una idea de l’esforç de Vicent Ramón, els últims quatre anys s’han adjudicat 107 obres per les que s’han invertit ja, un total de 16.390.748,86 €, sense comptar el Mercat, i parlem de diners ja pagats. Cal tindre en compte que hi han obres adjudicades, i no executades encara, per més de 8.000.000 d’euros. “EL DOCTOR JECKYLL I MISTER HYDE” Eixa és la pel·lícula que ens ha interpretat últimament el candidat de “Més Algemesí”. Mentre en la reunió de coordinació dels candidats alaba la bona voluntat del Partit Popular per donar-los un espai en el Berca escrit (a pesar de no tindre representació) i per pactar un major temps per a d’ells al Berca televisiu, ha repartit un “panflet” pels carrers al que acusa de falta d’imparcialitat i de manipulació a l’equip de govern. Qui és el candidat, el doctor Jeckyll o Mister Hyde?, o en realitat són un pack, dos cares de la mateixa moneda?. Nosaltres ja ho tenim ben clar. Més informació en www.ppalgemesi.org

20

Sanitat a Algemesí: un poc de memòria i més veritats L’any 1991, durant la primera legislatura de govern socialista, l’Ajuntament liderat per Emili Gregori va comprar uns terrenys i els va cedir a la Generalitat, també governada pel PSPV-PSOE en aquells moments, per a la construcció del Centre de Salut de la Plaça de la Ribera. La Conselleria de Sanitat va construir un centre modern i adequat, amb personal i recursos, per a l’Algemesí de fa 20 anys, al mateix temps que el consistori va fer les gestions oportunes perquè l’ambulatori continuara funcionant i donant servei al poble. S’aconseguiren els diners i es va rehabilitar, es milloraren les consultes i s’eliminaren les barreres arquitectòniques. Tot això amb la finalitat de seguir donant servei a un important sector de veïns i veïnes de la zona del parc de Salvador Castell. En la darrera legislatura de govern socialista, 2003-2007, després de quasi 20 anys de les primeres inversions, amb un Algemesí més poblat i amb altres necessitats, l’Ajuntament comprà el dret de vol per ampliar el Centre de Salut de la Plaça de la Ribera. El poble necessitava llavors, i també hui, una ampliació d’aquest centre i una millora de les prestacions als ciutadans, amb especialitats i més consultes. En aquell moment Emili Gregori va negociar amb la Conselleria de Sanitat i amb la UTE que gestiona l’àrea de la Ribera perquè aquests canvis necessaris començaren a gestar-se. L’actual equip de govern durant aquests 4 anys s’ha despreocupat totalment dels problemes dels veïns i veïnes d’Algemesí pel que fa a la salut. En 2009 es limità a comprar els baixos que faltaven per a l’ampliació ja iniciada pels socialistes i el passat dimarts presentaren un projecte sense pressupost ni data d’entrega, en un acte electoralista que no aporta cap novetat ni solució a les necessitats sanitàries de la nostra ciutat. Volem que el poble d’Algemesí, tinga memòria i que reflexione. Quan haurem d’esperar per a millorar l’assistència sanitària? Amb quins diners, quan i com es durà a terme l’ampliació del Centre de Salut? Però el que és més important: mentrestant, què pensem fer? El socialistes d’Algemesi ho tenim molt clar. Nosaltres pensem que cal menys electoralisme i més fets. Les necessitats més urgents i per les que nosaltres anem a treballar en matèria sanitària són: –Adequar el personal sanitari a l’actual població d’Algemesí ja que la ciutat té més habitants però el mateix personal. Per tant, necessitem més pediatres, metges de família, infermers/eres, comares... per acabar amb les actuals llistes d’espera. –Contractar el personal que calga per a cobrir les baixes i les absències per guàrdies en l’Hospital del personal en plantilla, ja que actualment no es fa, i això sols suposa demores i perjudicis per als pacients i més pressió per al personal sanitari. Una població com Algemesí hauria de tenir un metge i una infermera de guàrdia 24 hores per a tenir als pacients atesos degudament, i no com ara que sols es fa guàrdia des de les 3 de la vesprada fins a les 8 del matí. –Eliminar les llargues llistes d’espera per a visites amb l’especialitat de l'aparell locomotor i posterior pas al servei de rehabilitació. –Dotar el servei de rehabilitació de més personal, ja que és un dels que més ha crescut en demandes i necessitats de la població. –Vetllar perquè la Conselleria de Sanitat i la UTE amplien de veritat el Centre de Salut perquè, en quasi dos anys, no ha fet cap altra cosa que presentar projectes sense posar un euro ni parlar de terminis d’entrega. No deixes de visitar i participar a <pspvpsoealgemesi.blogspot.com> <www.martatrenzano.es>


IniciativaPerAlgemesí

Activitats realitzades pel regidor de Joventut 2008-2011

CandidaturaIndependent

22 de maig: Treball, Honestedat i Igualtat Aquestes són les senyes d’identitat d’Esquerra Unida, aquests els nostres compromisos amb les persones i els pobles on estem, vivim, ens relacionem i treballem, i guiats per aquest esperit és pel que treballarem els propers 4 anys en la nova corporació que resulte de les eleccions municipals. Treball. A l’Estat espanyol tenim una de les taxes mes elevades d’atur de la Comunitat Europea, prop del 20 de la població activa, i al País Valencià l’atur esta per dalt de la mitjana d’Espanya. Fa poc ens hem assabentat que les grans empreses i els seus directius s’han repartit grans beneficis, com si la crisi que patim els treballadors i treballadores no anara amb ells. Milers de persones s’han quedat sense treball; als treballadors i funcionaris (mestres, policies, bombers, metges, etc.), els han fet retallades importants del sou per disposar de més diners de tots per als bancs i grans empreses, molts d’ells responsables directes de la crisi, i ells continuen repartint-se més i més diners. Honestedat, perquè ens calen persones amb dedicació per canviar la societat, persones que no és lucren a costa de l’erari públic. I a Algemesí tenim un exemple, un alcalde amb un sou com els de les grans ciutats de l’Estat, pero no sols ell, també unes quantes persones del Partit Popular estan cobrant a costa de l’erari públic que tots paguem amb els nostres impostos. Cal una racionalització dels sous i del personal a càrrec de l’Ajuntament. És necessari estalviar per fer polítiques socials, per invertir en escoletes infantils (en 2011 tenim les mateixes unitats que va crear la primera corporació democràtica a l’any 1979). Necessitem polítiques d’ocupació actives per als nostres aturats en compte d’inversions en edificis grandiosos, i ens cal una Residència per als nostres majors Ja! Igualtat. Al País Valencià som capdavanters en moltes coses, per exemple estem els primers en treballs precaris per a les dones, treballs temporals i mal remunerats, per això volem una societat més igualitària, una societat on homes i dones tinguem les mateixes oportunitats i el mateix sou per la mateixa feina, i on les dones no carregem exclusivament amb el pes de las tasques domèstiques o amb les atencions als familiars majors. I és per això que ens cal augmentar, Ja!, les places de les escoletes infantils o la Residència per als majors. Que no t’emboliquen amb grans discursos, que no ens venguen la moto, per al 22 de maig a Algemesi necessitem un equip de persones que aporten el seu TREBALL, que siguen HONESTES i que treballen per una societat amb més oportunitats, més feina i amb més IGUALTAT. El 22 de Maig, PERE BLANCO, Esquerra Unida. Adéu i bona sort. <eualgemesi@blogspot.com>

Parlarem de totes les activitats realitzades en estos 4 anys. En són moltes i les deixe ací exposades: 2008 Exposició «Desterrados», a la Casa de la Joventut Concert Jove fira 2008 Campionat de tenis taula Algecampus 1 (esdeveniment informàtic) I Rock Jove (grups musicals de la nostra ciutat)

2011 Esquí Bus (viatges a la neu, Javalambre i Valdelinares) Campionat de Play Station Campionat de pòquer Taller de prevenció i neteja de virus informàtics

2009 Campionat de tenis taula Campionat de futbolí Campionat de Playstation I Concurs de tabal i dolçaina II Rock Jove (grups musicals de la nostra ciutat ) Algecampus 2 (esdeveniment informàtic ) Sona La Dipu ( amb l’actuació del grup musical )

Festes: Carnestoltes Festa intercultural

2010 Esquí Bus (viatges a la neu, Javalambre i Valdelinares) Campionat de tenis taula II Concurs de tabal i dolçaina Algecampus 3.0 (esdeveniment informàtic) III Rock Jove (grups musicals de la nostra ciutat) Sona la Dipu DJ Presentació del campament del moviment juvenil Sant Jaume Xerrada «Segur, amb moto» Xerrada – Col·loqui «De l'oci al treball: el món del cavall» Jam Session Concurs de fotografia jove Taller «Preparem els bous» Taller de cuina japonesa Curs de DJ Curs de bricolatge domèstic «Com tindre ditets…» Taller «Mes que jóvens» Exhibició de kàrting (pels carrers de la nostra ciutat exhibicions de karts) *Activitats en la Casa de la Joventut: Manualitats: Malabars Jungle Speed Tallers informàtica: Fer un currículum Xarxes socials Associacions: Casa d'Andalucía Balls de saló Club de tennis taula Club d'oci Ames de casa Alpeia 2025 Astrònoms Jocs: Futbolí Wii Cartes Jungle Speed Dames Parxís Dominó

*Activitats en la Casa de la Joventut: Cinema Jove: Viatge al centre de la terra Sherlock Holmes

Manualitats: Rummikub Carnestoltes Xapes (futbol) Carioques Tallers informàtica: Fer una postal Fitxes Word Fer un collage Excel Música: Taller de Guitarra Concert del grup Exiliats (26/03/11) Relació d’associacions a qui hem deixat la Casa de la Joventut per a fer les seues activitats en tots estos anys: Balls de saló Club de tennis taula Club d'oci (discapacitats) Ames de casa Alpeia 2025 Protectora d'animals d'Algemesí Astrònoms La Patxaranga Ràcing d'Algemesí Assemblea de Jóvens d'Algemesí Jocs que es poden practicar en la Casa de la Joventut: Futbolí Wii Cartes Jungle Speed Rummikub Escacs Towering Blocks Dames Parxís Un Mikado Party & CO. Dominó Carioques Pòquer Xapes (futbol) Totes estes activitats estan fetes amb tot l'esforç i moltes hores per part del nostre regidor de Joventut, perquè la nostra joventut s’entretinga jugant i passe estones agradables en la Casa de la Joventut. I si estem tots junts podrem fer moltes més activitats, tallers, cursos, etc.. pels nostres jóvens. Des d'IPA-CI (INICIATIVA PER AL­GE­ MESÍ - CANDIDATURA INDEPENDENT do­nar les Gràcies a totes les persones que ens han ajudat en totes les activitats que hem fet pels jóvens i no tan jóvens.

21


IRV (Identitat Regne de Valencia) IRV (IDENTITAT REGNE DE VALENCIA) se presenta por primera vez ante el pueblo de Algemesí con la intención de mostrar su futura candidatura a las elecciones municipales, encabezada por su presidente local Roberto Esteve Ferrer. En primer lugar nos gustaría agradecer al resto de partidos locales su acogida dentro del seno del Ayuntamiento y la posibilidad de aparecer en estas páginas para poder darnos a conocer como una firme alternativa a la ya tradicional bipolaridad de nuestro sistema democrático. IRV (IDENTITAT REGNE DE VALENCIA) nace en el año 2000 con el claro objetivo ideológico de defender los intereses de los valencianos, tan desahuciados históricamente, frente a las administraciones estatales dando prioridad a los intereses económicos. El objetivo no es otro sino defender y difundir frente a organismos Autonómicos y nacionales el patrimonio cultural y la Historia Valencianas así como sus derechos ya que a día de hoy no tenemos representación institucional alguna como si ocurre con otras Comunidades, como es el caso de Cataluña y el País Vasco. IRV está integrado por un equipo de personas que no son políticos profesionales, en el día a día luchan por gestionar los recursos empresariales de los que disponen e intentar obtener el mejor rendimiento económico posible y actuar activamente en la creación de empleo al frente de las Corporaciones que dirigen. Por supuesto no creemos tener todas las respuestas, por eso estamos abiertos a preguntas, propuestas y también al diálogo con la oposición y la sociedad. Nuestra experiencia en la gestión nos capacita para cimentar las bases de un proyecto de Ciudad que se distancie de los errores precedentes en el gobierno local y aplicar líneas claras y objetivas para alcanzar la reactivación y dinamización de la ciudad de Algemesí en el plano económico y laboral. Nos encontramos con una nula defensa de nuestros productos y servicios frente al gobierno autonómico y nacional como correspondería a una localidad tradicionalmente agraria, en especial a lo que corresponde al sector de los cítricos. Nuestro proyecto del que hoy os hacemos partícipes apuesta por la claridad y la transparencia en la política municipal, la defensa de la incompatibilidad entre los negocios privados y los cargos públicos que se vean afectados por estos negocios. Para defender esa claridad tenemos previsto realizar una Auditoría tanto de la presente legislatura como de la anterior y comprobar cuál ha sido la gestión económica precedente. Debemos orientar financieramente la gestión económica municipal, recuperando la credibilidad ante proveedores y contratistas, ajustando los gastos a las máximas posibilidades reales (sin exceder) de los ingresos obtenidos, ajustando los impuestos el máximo posible. Impulsar el aprovechamiento de las infraestructuras que poseemos hoy en día sin desperdiciar recursos creando nuevas que no sean necesarias y gestionar ese dinero para impulsar la creación de empleo e impulso de las empresas locales, sin concentrar el trabajo público en tres o cuatro empresas concretas y repartirlo entre el mayor número de autónomos y pequeñas empresas. Para tener éxito en esta misión tenemos que instaurar una nueva forma de gobernar, basada en el compromiso y la vocación de servicio público que nos permita restablecer la cultura de hacer las cosas bien, en forma honesta y con urgencia teniendo en cuenta la decadente situación económica actual que no ha sido considerada en la presente legislatura en la que se han acometido obras innecesarias y se han pospuesto otras urgentes. Algemesí tiene capacidad de desarrollo, y esa capacidad debe ser explotada para hacerla crecer en el bienestar de sus ciudadanos y ese bienestar vendrá de la mano de un buen desarrollo económico. Podemos afirmar, con humildad pero con completa convicción, que conocemos las necesidades de Algemesí, sus prioridades, y la mejor forma de encarar la resolución de sus problemas ya que vivimos el día a día de la misma a pie de calle. Estamos abiertos a cualquier colaboración o propuesta a través de cualquier medio. Visítanos en <www.irv-val.es>

22

L'Ajuntament d'Algemesí ha invitat al grup Més Algemesí per a escriure una columna en esta edició de la revista Berca com la resta de partits locals. A l'hora del tancament de l'edició no s'ha enviat cap escrit.

EXPO ALGEMESÍ Dies 6, 7 i 8 de maig Parc de Salvador Castell 15 anys de compromís amb les empreses d’Algemesí Informació i contractació d’estands: Tel. 646 975 542

III Campanya de prevenció de la ceguera Dies 6, 7 i 8 d'abril Matí i vesprada

Inscripcions i reserva: Del 29 de març a l'1 d'abril De 10 a 13 hores De 17 a 19 hores Departament de Comunicació de l'Ajuntament d'Algemesí


ACEITE DE OLIVA VIRGEN EXTRA Caja de 3 garrafas de 5 litros cada una 54,57 euros

Del olivar a su casa.


/berca_abril_2011  

http://www.algemesi.net/SiteResources/data/MediaArchive/Publicaciones/Berca/2011/berca_abril_2011.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you