Page 1

PDF-Creator – lav dine egne PDF-filer fra alle programmer!

- en manual fra Skolekonsulenterne.dkŠ Versionsdato: April 2007


Indholdsfortegnelse Generelt om manualer fra Skolekonsulenterne.dk.....................................3 Hvad er PDF-creator?...................................................................................4 Hent programmet og installer det...............................................................4 Südan bruges programmet – Publisher som eksempel...............................6 Opsummering...............................................................................................8

www.skolekonsulenterne.dk v. Bo Ramsing & Erik S. Kristensen

side - 2 - af 8


Generelt om manualer fra Skolekonsulenterne.dk Manualerne er som udgangspunkt bygget op omkring både teori/teknik og praktisk arbejde. Som regel kan man finde beskrivelse af (stort set) alle menupunkter og evt. værktøjer i værktøjslinjer i det pågældende program. Materialet er løbende under udvikling – derfor også versionsdatoen på forsiden af materialet. Vi bestræber os på, at manualerne både er teknisk og sprogligt korrekte. Manualerne må frit kopieres og distribueres – men de må under ingen omstændigheder ændres eller på anden måde manipuleres! Vi anbefaler at man udskriver i farver, da alle billeder og illustrationer er i farver. Finder man fejl / mangler i materialet, er man meget velkommen til at skrive en mail til os. Skriv på esk@toender.dk eller br2@toender.dk. Angiv meget gerne: Hvor har du manualen fra? Hvilken versionsdato har manualen – og giv også gerne en vurdering af materialets kvalitet!

http://www.creativecommons.dk/

I forbindelse med al viderebrug og spredning skal du gøre licensvilkårene for dette værk klart for andre. Alle disse vilkår kan frafaldes, hvis du får tilladelse af rettighedshaveren. Nothing in this license impairs or restricts the author's moral rights.

www.skolekonsulenterne.dk v. Bo Ramsing & Erik S. Kristensen

side - 3 - af 8


Hvad er PDF-creator? PDF-creator er en virtuel printer – det lyder måske kryptisk, men.....I programmer, hvor man ikke har en indbygget PDF-funktion, kan man ”printe” en PDF-fil! Med andre ord: Har man brug for en PDF-fil fra et hvilket som helst program, kan det lade sig gøre. Eneste krav: Man skal kunne printe fra programmet! Hent programmet og installer det Programmet har vi liggende på vores DVD, der er links fra hjemmesiden – og programmet kan også hentes direkte på nettet! Når filen er hentet (den fylder ca. 8½ mb), dobbeltklikker man på den, og installationen starter:

www.skolekonsulenterne.dk v. Bo Ramsing & Erik S. Kristensen

side - 4 - af 8


Nu installeres programmet! NB! Der kan komme ekstra spørgsmål i forbindelse med installationen – det afhænger bl.a. af styresystem og sikkerhedsindstillinger. Udgangspunkt: Svar positivt på alle spørgsmål! Programmet kræver nu en genstart – og det var det!

www.skolekonsulenterne.dk v. Bo Ramsing & Erik S. Kristensen

side - 5 - af 8


Sådan bruges programmet – Publisher som eksempel Publisher har ikke en standardfunktion, der kan lave PDF-filer, men med PDF-creator installeret, er det ikke noget problem! 1. Man laver sit Publisher-dokument som man gerne vil have det 2. Gem på normal vis 3. Vælg nu ”Filer” og ”Udskriv”

Som printer vælges ”PDFCreator”

Efterfølgende har man mulighed for at indstille programmet til den ønskede PDF-kvalitet ved at klikke på ”Egenskaber” Standardindstillingen er:

og

www.skolekonsulenterne.dk v. Bo Ramsing & Erik S. Kristensen

side - 6 - af 8


I langt de fleste tilfælde behøver man slet ikke ”pille” ved indstillingerne for PDFCreator! 4. Klik nu på ”Ok” - og du er næsten færdig! 5. En liste dukker op:

6. Klik på ”Save” - der er ingen grund til at ændre/skrive flere informationer her!! (Det er vigtigt at vide, at de her viste data er automatisk ”puttet ind” - man skal altså ikke gøre noget som helst!) 7. Fortæl nu hvad PDF-filen skal hedde – og hvor den skal gemmes!

www.skolekonsulenterne.dk v. Bo Ramsing & Erik S. Kristensen

side - 7 - af 8


8. Nu gemmes PDF-filen – og efterfølgende åbnes den med Acrobat Reader og man kan se resultatet! Voilá! Opsummering • Laver PDF filer fra alle programmer der har en ”print”-funktion • Vælg PDFCreator som printer – og ”Ok” - PDF-filen laves • I OpenOffice-programpakken bruges i stedet den indbyggede PDF-eksport

www.skolekonsulenterne.dk v. Bo Ramsing & Erik S. Kristensen

side - 8 - af 8

PDF-creator - skolekonsulenterne  
PDF-creator - skolekonsulenterne  

Versionsdato: April 2007 PDF-Creator – lav dine egne PDF-filer fra alle programmer!